Progress PHN1220X Handleiding

Type
Handleiding
52 progres
Waarschuwingen en belangrijke veiligheidsinstructies .................................................. 53
Beschrijving van het apparaat ....................................................................................... 55
Bediening ...................................................................................................................... 56
Voor het eerste gebruik .................................................................................................. 58
Bereidingswijzen in de oven .......................................................................................... 59
Bak-tabellen .................................................................................................................. 62
Reiniging en onderhoud ................................................................................................. 65
Storingen - Wat moet u doen? ...................................................................................... 71
Technische gegevens ..................................................................................................... 72
Voor de installateur ....................................................................................................... 73
Instructies voor de inbouw ............................................................................................ 75
Klantenservice ............................................................................................................... 76
Veiligheidsinstructies
Stap-voor-stap-handleiding
Adviezen
Milieu-informatie
Handleiding voor de gebruiksaanwijzing
)
Inhoud
Dit apparaat voldoet aan de volgende EU-richtlijnen:
- 2006/95 (laagspanningsrichtlijn);
- 89/336 (EMC-richtlijn);
- 93/68 (Algemene richtlijn);
en de daarop volgende wijzigingen.
FABRIKANT:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLÌ (Italië)
progres 53
Waarschuwingen en belangrijke veiligheidsinstructies
Bewaar de bij dit apparaat geleverde gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Als het
apparaat aan derden wordt geschonken of verkocht, of als u het apparaat bij
verhuizing in de oude woning achterlaat, is het belangrijk dat de nieuwe gebruiker
over deze gebruiksaanwijzing en de adviezen kan beschikken.
Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruikers en hun
huisgenoten. Lees ze dus aandachtig door, voordat u het apparaat aansluit en/of
in gebruik neemt.
Opstellen
De installatie moeten worden uitgevoerd
door een erkend installateur, met inacht-
neming van de geldende voorschriften. De
afzonderlijke installatiewerkzaamheden
zijn beschreven in de instructies voor de
installateur.
Laat het apparaat installeren en
aansluiten door een erkend installateur
overeenkomstig de richtlijnen.
Mochten er op grond van de installatie
aanpassingen aan de stroomvoorziening
nodig zijn, dan dienen ook die door een
vakman te worden aangebracht.
Deze oven is geschikt voor gebruik als
afzonderlijk apparaat of in combinatie
met een elektrische kookplaat, voor
aansluiting op een 1-,2- of 3-fasige
spanningsbron (of groepen) van 230 V.
De aansluiting op meerdere fasen
zonder nulleider (400 V) leidt tot het
defect van de oven en de aangesloten
kookplaten.
Werking
Deze oven is bedoeld voor het bereiden
van gerechten; gebruik hem nooit voor
andere doeleinden.
Pas, bij het openen van de deur,
tijdens of aan het einde van de
bereiding, altijd op de hete
luchtstroom, die uit de oven naar
buiten komt.
Wees extra voorzichtig wanneer u met
de oven werkt. Door de grote hitte van
de verwarmingselementen zijn rooster en
overige onderdelen erg heet.
Indien u - om welke reden dan ook -
aluminiumfolie mocht gebruiken voor het
bereiden van gerechten in de oven, laat
dit dan nooit in direct contact komen
met de bodem van de oven.
Ga bij het reinigen van de oven
voorzichtig te werk: sproei nooit vloeistof
op het vetfilter (indien aanwezig), de
verwarmingselementen en de thermo-
staatsensor.
Het is gevaarlijk veranderingen van welke
aard ook aan te brengen aan het
apparaat of aan de kenmerken ervan.
Tijdens het bakken, braden en grillen
worden het venster van de deur en de
overige onderdelen van het apparaat erg
heet. Houd kinderen daarom uit de buurt
van het apparaat. Indien er elektrische
apparaten worden aangesloten op
stopcontacten in de buurt van de oven,
let er dan op dat de aansluitsnoeren niet
in aanraking komen met hete
oppervlakken of vastgeklemd raken
tussen de ovendeur.
Gebruik altijd ovenwanten, om vuurvaste
hete schalen of pannen uit de oven te
halen.
Regelmatig reinigen voorkomt dat het
oppervlaktemateriaal van de oven
achteruitgaat.
Schakel voordat u de oven gaat reinigen
de stroom uit of haal de stekker uit het
stopcontact.
Verzeker u ervan dat de oven in de stand
"UIT" staat als de oven niet meer
gebruikt wordt.
Het apparaat mag niet worden
gereinigd met een stoomreiniger.
Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe
metalen krabbers. U kunt daarmee
krassen op het glas van de deur
veroorzaken en dat kan leiden tot het
barsten van het glas.
54 progres
Veiligheid van personen
Dit apparaat is bedoeld voor gebruik
door volwassenen. Het is gevaarlijk om
het door kinderen te laten gebruiken of
hen ermee te laten spelen.
Houd kinderen uit de buurt, zolang de
oven in werking is. Ook nadat u de oven
heeft uitgeschakeld, blijft de deur nog
lange tijd heet.
Het apparaat mag door kinderen of
personen die op grond van hun fysieke,
sensorische of geestelijke capaciteiten of
door hun gebrek aan ervaring en kennis
niet in staat zijn het apparaat op een
veilige manier te gebruiken, alleen onder
toezicht of na voldoende instructie door
een verantwoordelijke persoon worden
gebruikt, die ervoor zorgt dat zij zich
bewust zijn van de gevaren die uitgaan
van het apparaat.
Afvalverwerking
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn
milieuvriendelijk en herbruikbaar. De
kunststofdelen zijn gekenmerkt, bijv.
>PE>, >PS< etc. Gooi de
verpakkingsmaterialen volgens hun
markering weg bij de gemeentelijke
inzamelpunten in de daarvoor bedoelde
inzamelcontainers.
Oud apparaat
Het symbool op het product of op
de verpakking geeft aan dat dit
apparaat niet behandeld mag worden
als normaal huishoudelijk afval, maar
ingeleverd moet worden bij een
inzamelingspunt voor recycling van
elektrische en elektronische apparaten.
Door uw bijdrage aan de juiste
afvalverwerking van dit product helpt u
het milieu en de gezondheid van uw
medemensen te beschermen. Het milieu
en de gezondheid worden door
verkeerde afvalverwerking in gevaar
gebracht. Meer informatie over de
recycling van dit product krijgt u op het
gemeentehuis, uw vuilnisophaaldienst
of bij de winkel waar u het product heeft
gekocht.
Let op: Om te zorgen dat het
apparaat geen gevaar vormt moet
de stekker onbruikbaar gemaakt
worden voordat u het apparaat
weggooit.
Maak het apparaat hiervoor los van
de stroomvoorziening en verwijder
het elektriciteitssnoer van het
apparaat.
Klantenservice
Laat inspectie- en/of herstelwerk-
zaamheden uitvoeren door de service-
afdeling van de fabrikant of door een ser-
vice-afdeling die door de fabrikant
geautoriseerd is en gebruik alleen
originele onderdelen.
Reparaties aan elektrische apparaten
mogen alleen door vakmensen worden
uitgevoerd. Reparaties die door niet-
deskundige personen uitgevoerd
worden, kunnen tot schade of letsel
leiden.
progres 55
Beschrijving van het apparaat
Accessoires
Rooster
Bakplaat
Braadslede
1
12
11
13
10
986532
74
1. Bedieningspaneel
2. Knop voor kookzone linksvoor
3. Knop voor kookzone linksachter
4. Thermostaatknop - Controlelampje
5. Thermostaatknop
6. Functieknop
7. Bedrijfscontrolelampje
8. Knop voor kookzone rechtsachter
9. Knop voor kookzone rechtsvoor
10.Ventilatieopeningen voor de
koelventilator
11. Grill
12. Ovenverlichting
13. Typeplaatje
56 progres
Bediening
Verzinkbare knoppen
Deze modellen zijn uitgerust met
verzinkbare knoppen. Deze schakelaar-
knoppen werken volgens het druk-trek-
principe. Ze kunnen volledig in het paneel
worden verzonken wanneer de oven buiten
bedrijf is.
Ovenregelaar
0 Oven uitgeschakeld
Boven- en onderwarmte
Bovenwarmte
Onderwarmte
Grill
Indicatielampje
Het indicatielampje brandt wanneer de
ovenregelaar wordt ingesteld.
Thermostaatknop
Draai de thermostaatknop naar links,
om temperaturen tussen 50 °C en 250 °C te
selecteren.
Thermostaatknop - controle-indicatie
Deze controle-indicatie brandt wanneer
aan de thermostaatknop wordt gedraaid.
Het lampje blijft branden tot de gewenste
temperatuur is bereikt. Daarna gaat het
knipperen om aan te geven dat de
temperatuur in stand wordt gehouden.
0
progres 57
Bedieningsknop voor de kookplaat
Op het bedieningspaneel bevinden zich
de schakelknoppen voor de vier
verwarmingselementen van de kookzones.
De kookzones worden ingesteld met een
schakelaar met 9 standen waarvan de
volgende standen gebruikt kunnen worden:
0 = UIT
1 = Minimum
9 = Maximum
Tweekringskookzone - Inschakeling
(zie de lijst van apparaten in hoofdstuk
«Technische gegevens»)
Door de kookzoneknop van stand 9 in de
stand “
” (naar rechts) te zetten, worden
de beide verwarmingskringen ingeschakeld;
“klik” is hoorbaar. Beide verwarmingskringen
worden nu tegelijk ingeschakeld. Daarna
wordt de gewenste stand ingesteld (knop
naar links draaien).
De bereiding van gerechten met olie of
vetten zoals bijv. frites, mag niet zonder
toezicht plaatsvinden, daar olie en vetten bij
oververhitting gemakkelijk in brand kunnen
vliegen.
Veiligheidsthermostaat
Om te voorkomen dat de oven oververhit
raakt (door onjuist gebruik van het apparaat
of vanwege defecte onderdelen), is de oven
voorzien van een veiligheidsthermostaat die
indien nodig de stroomtoevoer onderbreekt.
Zodra de temperatuur is gedaald, wordt de
oven automatisch weer ingeschakeld.
Als de veiligheidsthermostaat is geactiveerd
vanwege onjuist gebruik van het apparaat,
hoeft u (nadat de oven is afgekoeld) alleen de
fout te verhelpen. Is de thermostaat echter
geactiveerd vanwege een defect onderdeel,
neem dan contact op met de klantenservice.
Koelventilator
De oven is uitgerust met een koelventilator,
die het bedieningspaneel, de instelknoppen
en de greep van de ovendeur koelt. De
koelventilator wordt automatisch
ingeschakeld wanneer de oven in werking is.
De warme lucht wordt door de opening
naast de ovendeurgreep weggeblazen. De
koelventilator wordt uitgeschakeld wanneer
de ovenfunctieschakelaar in de stand "
0"
wordt gezet.
58 progres
Voordat u de oven voor het eerst in gebruik neemt
Pak, om de deur te openen,
altijd de handgreep in het
midden vast.
Verwijder al het verpakkings-
materiaal, zowel aan de buitenkant
als aan de binnenkant van de oven,
voordat u de oven in gebruik neemt.
Voordat u de oven in gebruik neemt,
moet de oven één keer opgewarmd worden
zonder dat u er gerechten in geplaatst heeft.
Gedurende deze tijd kan er een onaange-
naam luchtje ontstaan. Dit is helemaal nor-
maal. Het wordt veroorzaakt door
fabricageresten.
Zorg ervoor dat de ruimte goed geventi-
leerd is.
1. Draai de functieknop op Boven-
en onderwarmte
.
2. Draai de thermostaatknop naar
250°C.
3.Zet een raam open voor de venti-
latie.
4. Laat de lege oven ongeveer 45
minuten werken.
Herhaal deze procedure voor de functie Grill
gedurende ongeveer 5-10 minuten.
Laat de oven daarna afkoelen. Maak
een doek vochtig met warm water
en wat mild reinigingsmiddel en
maak daarmee de binnenkant van de
oven schoon.
Maak, voordat u de oven voor het
eerst gebruikt, ook alle accessoires
grondig schoon.
)
progres 59
Bereidingswijzen in de oven
Belangrijk! - Plaats tijdens de
bereiding geen bakplaten op de
bodem van de oven en dek geen
onderdelen van de oven af met
aluminiumfolie. Dit kan oververhitting
veroorzaken, wat de bakresultaten
beïnvloedt en het emaille van de oven
kan beschadigen. Zet pannen,
hittebestendige pannen en aluminium
bakplaten altijd op het plateau, dat in
één van de geleiders is geschoven.
Wanneer voedsel verwarmd wordt,
ontstaat er stoom, net als in een ketel.
Wanneer de stoom in aanraking komt
met de glazen deur van de oven,
wordt er condens gevormd en
ontstaan er waterdruppels.
Warm de lege oven altijd 10 minuten
voor, om condensvorming te beperken.
Wij adviseren u na elke bereiding de
waterdruppels weg te vegen.
Houd tijdens de bereiding de
ovendeur altijd gesloten. Ga bij het
openen van de ovendeur zorgvuldig te
werk. Laat de deur niet "open vallen",
maar gebruik de deurgreep, tot de
deur helemaal is geopend.
De oven heeft vier niveaus voor
ovenrekken. De plaatsen voor het pla-
teau worden van de bodem van de
oven geteld, zoals aangegeven in de
afbeelding.
De plateaus moeten hoe dan ook op
de juiste manier worden ingezet (zie
afbeelding).
Zet vaatwerk en pannen niet direct op
de bodem van de oven.
4
3
2
1
60 progres
Onderwarmte
Deze functie is bijzonder handig bij het
blind bakken van deeg. De functie kan ook
worden gebruikt voor quiches of pasteien,
om ervoor te zorgen dat het basisdeeg
goed gaar is.
Het controlelampje van de
thermostaatknop brandt zo lang tot
de juiste temperatuur is bereikt.
Daarna gaat het knipperen om aan te
geven dat de temperatuur in stand
wordt gehouden.
Bovenwarmte
Deze functie is geschikt voor het afma-
ken van gerechten, zoals lasagne of
gegratineerde bloemkool enz.
Boven- en onderwarmte
- Op het middelste inzetniveau wordt de
warmte het beste verdeeld. Wanneer de
onderkant van gerechten bruiner moet
zijn, dan neemt u gewoon een lager
inzetniveau. Moet de bovenkant juist
bruiner zijn, dan zet u het plateau hoger
in de oven.
- Het materiaal en de afwerking van de
bakplaat en de schalen is van invloed op
de mate waarin het voedsel een bruin
korstje krijgt. Geëmailleerde, donkere,
zware of ongecoate vormen en
keukenapparaten maken een sterkere
bruining van de onderkant mogelijk,
terwijl vormen van glas of glanzend alu-
minium of gepolijste staalplaten de
warmte reflecteren en daarom slechts
een geringe bruining van de onderkant
toelaten.
- Zet gerechten altijd in het midden van
het plateau om een gelijkmatige bruining
te verkrijgen.
- Zet de gerechten op bakplaten met een
passende grootte, zodat vloeistoffen niet
op de bodem van de oven terecht
kunnen komen. Zo hoeft u ook minder
schoon te maken.
- Zet gerechten, blikken of bakplaten nooit
direct op de bodem van de oven, omdat
die erg heet wordt en er beschadigingen
kunnen optreden. Bij deze instelling komt
de warmte van de verwarmings-
elementen van boven en beneden.
Daarom heeft u voor het bereiden maar
één inzetniveau nodig. Deze instelling is
met name geschikt voor gerechten die
ook van onder goed bruin moeten
worden, zoals quiches en pasteien.
Ook gratins, lasagne en andere
gegratineerde gerechten, die met name van
boven mooi bruin moeten worden, kunnen
met deze instelling goed worden bereid.
Zo gebruikt u boven- en onderwarmte:
1. Draai de ovenregelaar op de gewenste
functie
.
2. Zet de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
Grillen
- De meeste levensmiddelen moeten op
het rooster in de grillpan worden gelegd,
om maximale luchtcirculatie mogelijk te
maken en om te voorkomen dat de
levensmiddelen niet in het vet en in hun
eigen sap liggen. Vis, lever en niertjes
kunnen desgewenst ook direct in de
grillpan worden gelegd.
- De levensmiddelen moeten zo droog
mogelijk zijn voordat ze worden gegrilld,
om spatten te voorkomen. Bestrijk mager
vlees of vis licht met olie of gesmolten
boter om ervoor te zorgen dat het
grillgoed tijdens het bereiden sappig blijft.
- Groenten als bijlage, zoals tomaten en
paddenstoelen, kunnen tijdens het grillen
van vlees onder het grillrooster worden
gelegd.
- Voor het roosteren van brood raden wij u
aan het bovenste inzetniveau te gebruiken.
- Het grillgoed moet van tijd tot tijd
worden gekeerd.
Gebruik van de grill
Via de grill gaat snel directe warmte
naar het middelste gedeelte van de grillpan.
Met de grill kunnen goed kleinere
hoeveelheden worden gegrilleerd. Op deze
wijze kan ook energie worden bespaard.
1. Draai aan de ovenregelaar om de oven
in te schakelen .
2. Zet de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Stem het niveau van het rooster en de
grillpan af op de dikte van het voedsel.
Volg vervolgens de instructies voor het
grillen op.
Het grillelement wordt gestuurd via de
thermostaat. Tjdens het grillen wordt de grill
met regelmatige tussenpozen in- en
uitgeschakeld om oververhitting te
voorkomen.
progres 61
Adviezen
Bakken:
Taart en gebak vereisen gewoonlijk
een gematigde temperatuur (150°C -
200°C). Daarom is het nodig om de oven
ca. 10 minuten voor te verwarmen.
Doe de ovendeur niet open voordat
driekwart van de baktijd is verstreken.
Bak kruimeldeeg in een springvorm of op
een bakblik tot tweederde van de baktijd.
Vervolgens kunt u het garneren en afbakken.
De verdere baktijd hangt af van de soort en
hoeveelheid garnering of vulling. Biscuitdeeg
moet moeilijk van de lepel lopen. Door te
vloeibaar deeg zou de baktijd onnodig
langer duren.
Als er twee bakblikken met gebak
tegelijkertijd in de oven worden geplaatst,
moet er tussen de blikken één niveau worden
vrijgelaten.
Worden twee bakplaten met gebak
tegelijkertijd in de oven geschoven, dan
moeten de platen na ongeveer 2/3 van de
baktijd van boven naar beneden verwisseld
en gedraaid worden.
Braden:
Braad geen stukken die minder wegen dan
1 kg. Kleinere stukken kunnen tijdens het braden
uitdrogen. Donker vlees, dat van buiten goed
gebraden maar van binnen roze tot rood moet
blijven, moet bij een hogere temperatuur (200°C
- 250°C) worden gebraden.
Licht vlees, gevogelte en vis hebben
daarentegen een lagere temperatuur (150°C -
175°C) nodig. Doe bij een korte bereidingstijd
de ingrediënten voor de saus of jus direct aan
het begin in de braadslede. Heeft het gerecht
een langere bereidingstijd nodig, voeg deze
ingrediënten dan pas het laatste half uur toe.
U kunt controleren of het vlees gaar is
met behulp van een lepel: als het vlees niet
kan worden ingedrukt, is het gaar. Rosbief en
ossenhaas, die van binnen roze moeten
blijven, moeten op een hogere temperatuur
en in kortere tijd worden gebraden.
Als u vlees direct op het rooster braadt,
plaats dan de braadslede op het onderste
niveau zodat de sappen worden opgevangen.
Laat het braadstuk minstens 15 minuten
staan, zodat het vleesvocht niet kan
weglopen.
Om rookvorming in de oven te beperken,
kunt u een beetje water in de braadslede
gieten. Om condensvorming te voorkomen,
een paar keer water toevoegen. Borden
kunnen tot zij geserveerd worden in de oven
op de laagste temperatuur warm gehouden
worden.
Voorzichtig!
Bedek de oven nooit met
aluminiumfolie en plaats geen
bakblikken, ovenschotels en
dergelijke op de bodem van de
oven, anders kan het emaille van
de oven door de opgebouwde
hitte beschadigd raken.
Bereidingstijden
De bereidingstijden kunnen verschillen al
naar gelang de samenstelling, ingrediënten
en hoeveelheid vocht in de afzonderlijke
gerechten.
Noteer de instellingen, die u bij uw eerste
gaar- en braadpogingen heeft gedaan, om
ervaringen op te doen voor het geval dat u
dezelfde gerechten later opnieuw wilt
bereiden.
U kunt de aangegeven waarden in de
tabellen aanpassen op basis van uw eigen
ervaringen.
62 progres
Boven- en onderwarmte
Tijden zijn exclusief voorverwarmen.
Lege oven altijd 10 Minuten voorverwarmen.
De aangegeven temperaturen zijn richtlijnen. Zo nodig moeten de temperaturen
aan uw persoonlijke wensen worden aangepast.
Bak-tabellen
Temperatuur
°C
Inzetniveau
Bereidingstijd
in min.
GEBAK
Roerdeeg 170 1 45-60
Zandtaartdeeg 170 2 20-30
Karnemelk-kwarktaart 160 1 60-80
Appeltaart 180 1 40-60
Strudel 175 2 60-80
Jamtaart 175 2 30-40
Cake 175 1 45-60
Biscuitgebak 175 1 30-40
Stollen 170 1 40-60
Rechthoekige cake 170 1 50-60
Kleine koekjes 175 2 25-35
Biscuits 160 3 20-30
Schuimgebak 100 2 90-120
Koekjes van gistdeeg 190 2 12-20
Roomsoezen/tompoezen 200 2 15-25
BROOD EN PIZZA
1000 Witbrood 190 1 40-60
500 Roggebrood 190 2 30-45
500 Broodjes 200 2 20-35
250 Pizza 210 1 15-30
FLAN
Pastaflan 200 2 40-50
Groenteflan 200 2 45-60
Quiches 200 2 35-45
Lasagne 180 2 45-60
Cannelloni 200 2 40-55
4
3
2
1
Gewicht
(gr.)
Braadstuk
progres 63
Temperatuur
°C
Inzetniveau
Bereidingstijd
in min.
VLEES
1000 Rundvlees 190 2 50-70
1200 Varkensvlees 180 2 100-130
1000 Kalfsvlees 190 2 90-120
1500 Rosbief, rood 210 2 50-60
1500 Rosbief, roze 210 2 60-70
1500 Rosbief, doorbakken 210 2 70-80
2000 Varkensschouder 180 2 120-150
1200 Lamsvlees 190 2 110-130
1000 Kip 190 2 60-80
5000 Kalkoen 180 2 210-240
1500 Eend 175 2 120-150
3000 Gans 175 2 150-200
1200 Haas 190 2 60-80
1200 Varkenspoten 180 2 100-120
Gehakt 180 2 40-60
WILD
1500 Hazenrug 190 2 150-200
800 Fazant 190 2 90-120
VIS
1200 Forel/tandbrasem 190 2 30-40
1500 Tonijn/zalm 190 2 25-35
4
3
2
1
Gewicht
(gr.)
Tijden zijn exclusief voorverwarmen.
De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
De aangegeven temperaturen zijn richtlijnen. Zo nodig moeten de temperaturen
aan uw persoonlijke wensen worden aangepast.
Braadstuk
Boven- en onderwarmte
64 progres
Grillen
Tijden zijn exclusief voorverwarmen.
Lege oven altijd 10 Minuten voorverwarmen.
1e kant
Temp. (°C)
Stuk
gr.
Hoeveelheid
Bereidingstijd
(minuten)
2e kant
Grillen
Tournedos 4 800 3 250 12~15 12~14
Biefstukken 4 600 3 250 10~12 6~8
Grillworsten 8 / 3 250 12~15 10~12
Varkenskoteletten 4 600 3 250 12~16 12~14
Kippen (in 2 helften) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebabs 4 / 3 250 10~15 10~12
Kippenborst 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*Voorverwarmen 5’00'’
Visfilet 4 400 3 250 12~14 10~12
Sandwich 4~6 / 3 250 5~7 /
Toast 4~6 / 3 250 2~4 2~3
Niveau
4
3
2
1
Braadstuk
progres 65
Trek voordat u de oven gaat
schoonmaken altijd eerst de
stekker uit het stopcontact en
laat de oven afkoelen.
Het apparaat mag niet worden
gereinigd met een
stoomreiniger.
Belangrijk: Voordat u de oven gaat
reinigen, moet de stekker van het apparaat
uit het stopcontact worden gehaald.
Voor een lange levensduur is het nodig,
regelmatig de volgende reinigings-
werkzaamheden uit te voeren:
- Maak de oven pas schoon als deze is
afgekoeld.
- Maak de geëmailleerde delen schoon
met een sopje.
- Gebruik geen schuurmiddelen.
- Droog de onderdelen van roestvrij staal
en de glasplaat met een zachte doek.
- Gebruik bij hardnekkige vlekken normaal
verkrijgbare reinigingsmiddelen voor
roestvrij staal of warme azijn.
Het emaille van de oven is uiterst
duurzaam en in hoge mate resistent.
Inwerking van hete vruchtenzuren (citroen,
pruim en dergelijke) kan echter blijvende,
matte en ruwe vlekken op het
emailleoppervlak achterlaten. Dergelijke
vlekken op het hoogglanzende oppervlak van
het emaille hebben echter geen invloed op de
functies van de oven. Reinig de oven grondig
na elk gebruik. Zo kunt u verontreinigingen het
makkelijkst verwijderen. Verder inbranden
wordt daardoor voorkomen.
Reinigingsmiddelen
Voordat u welke schoonmaakmiddelen
dan ook voor uw oven gebruikt, moet u
controleren of ze geschikt zijn en of hun
gebruik wordt aanbevolen door de fabrikant.
Reinigingsmiddelen met bleekmiddel
mogen NIET worden gebruikt, aangezien
deze de toplaag van de oppervlakken dof
kunnen maken. Gebruik geen agressieve
schuurmiddelen.
Buitenkant reinigen
Neem regelmatig het bedieningspaneel,
de ovendeur en de afdichting af met een
zachte, goed uitgewrongen doek met warm
water en wat vloeibaar reinigingsmiddel.
Reiniging en onderhoud
Om beschadigen of verzwakken van de
glasplaten van de deur te voorkomen, moet
u het gebruik van de volgende producten
vermijden:
Huishoudreiniger en bleekwater
Geïmpregneerde reinigingssponzen, die
niet geschikt zijn voor kookpannen met
anti-aanbaklaag
Brillo- of staalwolsponsjes
Chemische ovenreiniger of spuitbussen
Roestverwijderaars
Vlekverwijderaars voor wasbakken/
aanrechten
Reinig het venster aan de binnen- en
buitenkant met een warm sopje. Mocht de
binnenkant van de glazen deur erg vuil zijn,
gebruik dan reinigingsproducten als 'Hob
Brite'. Gebruik geen krabber om aangekoekt
vuil te verwijderen.
Binnenkant oven
De geëmailleerde bodem van de
ovenruimte kan het best worden gereinigd
zolang de oven nog warm is.
Neem de oven af met een zachte doek,
die na ieder gebruik in warm zeepsop wordt
uitgewassen. Van tijd tot tijd is een
grondigere reiniging nodig. Gebruik hiervoor
een normale ovenreiniger.
66 progres
Grill-verwamingselement
Dit model is uitgerust met een neerklapbaar
grillelement, om de bovenkant van de oven
gemakkelijker te kunnen reinigen.
Laat de oven eerst volledig
afkoelen en trek de stekker uit
het stopcontact.
1. Draai de schroef, waarmee het
grillelement bevestigd is, los (zie afb.).
Als u deze handeling voor de eerste keer
uitvoert, raden wij u aan een
schroevendraaier te gebruiken.
2. Trek het grillelement vervolgens
voorzichtig naar beneden, zodat de
bovenkant van de oven toegankelijk
wordt (zie afb.).
3. Reinig de bovenkant van de oven met
een geschikt reinigingsmiddel en droog
hem af, voordat u het neerklapbare
grillelement weer op zijn plaats zet.
4. Duw het grillelement voorzichtig naar
boven op zijn oorspronkelijke plaats en
draai de borgmoer weer goed vast.
Zorg ervoor dat de borgmoer van
de grill goed vastgedraaid is, om
te voorkomen dat de grill omlaag
valt wanneer deze in gebruik is.
Ovenroosters en roostergeleiders
Laat de ovenroosters en geleiders in
warm water met afwasmiddel weken en
verwijder hardnekkig vuil met een goed
met reinigingsmiddel doorweekt
schoonmaaksponsje.
Goed afspoelen en met een zachte
doek afdrogen.
U kunt de geleiders verwijderen om ze
schoon te kunnen maken.
Ga hiervoor als volgt te werk:
1. Verzeker u ervan dat de oven
afgekoeld is en dat de stekker uit het
stopcontact getrokken is.
2. Verwijder de voorste schroef terwijl u
met uw andere hand de geleider vast-
houdt.
3. Maak de achterste haak los en neem
de geleider eruit.
4. Zet de geleiders na het schoonmaken
weer op hun plaats; ga daarvoor in
omgekeerde volgorde te werk.
Zorg ervoor dat de borgmoeren
van de geleiders goed
vastgedraaid zijn.
)
progres 67
Vervangen van de binnenverlichting
Koble apparatet fra strømnettet
ved å skru ut sikringen i
sikringsskapet.
Als het ovenlampje moet worden
vervangen, dan moet dit voldoen aan de
volgende eisen:
- Vermogen: 15 W / 25 W
- Voltage: 230 V (50 Hz)
- Hittebestendigheid tot 300 °C
- Soort aansluiting: E14.
Deze lampen zijn verkrijgbaar bij uw
vakhandelaar.
Zo vervangt u de ovenlamp:
1. Controleer eerst of de oven is afgekoeld
en van de stroomvoorziening is
gescheiden.
2. Druk het glazen dekseltje in en draai het
naar links.
3. Verwijder het kapotte lampje en vervang
dit door een nieuw.
4. Plaats het glazen dekseltje terug en
steek de stekker weer in het stopcontact.
68 progres
Ovendeur
De ovendeur bestaat uit twee glazen ruiten.
Voor een gemakkelijke reiniging kan de
ovendeur worden gedemonteerd en kunnen
de interne ruiten eruit worden getrokken.
Attentie - De ovendeur moet voor
het schoonmaken worden
gedemonteerd. Zolang de deur
gemonteerd is, zou deze plotseling
dicht kunnen klappen, wanneer u
probeert de binnenruiten uit de
ovendeur te trekken.
Ga bij het demonteren als volgt te
werk.
1. Open de deur helemaal;
2. ga naar de twee deurscharnieren.
3. til de hendels op de scharnieren op en klap
ze naar voor.
4. pak de deur aan de twee buitenkanten vast
en sluit de deur nu ca.45°.
5. trek de deur naar voor uit zijn zitting.
)
progres 69
6. leg de deur op een vaste ondergrond (afb.
4) en bescherm het oppervlak van de
greep met een zachte doek.
7. bedien het vergrendelingssysteem om
de binnenruiten te verwijderen.
8. draai de twee vastzetters 90° en trek ze
uit hun zitting.
9. til de bovenste ruit voorzichtig iets op en
trek de ruit eruit, die herkenbaar is aan het
sierkader aan alle vier kanten.
Reinig de ovendeur met lauwwarm water en
een zachte doek. Gebruik voor de reiniging
geen metalen sponsjes, staalwol,
schuursponsjes of zuren, die het speciale
warmtereflecterende oppervlak van de
binnenruiten kunnen beschadigen.
Zet de ruiten na reiniging weer terug in de
deur. Monteer de deur in de oven; Ga daarbij
in omgekeerde volgorde te werk als bij het
demonteren. Let erop dat de ruiten goed zijn
uitgericht.
Ga als volgt te werk om dat te doen:
De binnenruit met het sierkader aan de 4
kanten moet zodanig zijn ingebouwd dat de
zeefdruk naar de buitenkant van de oven
wijst. De ruit is correct geplaatst wanneer het
zichtbare oppervlak bij aanraking met de
vingers ter hoogte van de zeefdruk niet ruw
aanvoelt.
90°
1
2
70 progres
De binnenruit moet volgens afb. 8 in de zitting
worden geplaatst.
Nadat u de ruiten in de ovendeur heeft
geplaatst, borgt u deze in omgekeerde
volgorde ten opzichte van de handelwijze
onder punt 8).
Nooit de warme ovendeur reinigen,
omdat anders de ruiten kunnen sprin-
gen. Wanneer u constateert dat er
krasjes of barsten op de glazen ruit
zitten, bel dan direct de klantenservice
en laat de ruiten vervangen.
Roestvrij stalen of aluminium-
modellen: Reinig de ovendeur en het
bedieningspaneel van roestvrij staal
of aluminium met een vochtige spons
en droog deze vervolgens met een
zachte doek zorgvuldig af. Gebruik
voor de reiniging geen metalen
sponsjes, staalwol, zuren of
schuurmiddelen; deze kunnen kras-
sen veroorzaken op de oppervlakken.
Reinigen van de ovendeurdichting
Rond de opening van de oven is een afdichting
aangebracht.
Controleer de toestand van deze
afdichting regelmatig. Reinig de
afdichting indien nodig, zonder
daarbij voorwerpen of schuur-
middelen te gebruiken.
Wanneer u beschadigingen aan de
afdichting vaststelt, bel dan direct
de dichtstbijzijnde klantenservice.
Gebruik de oven niet, zolang de
afdichting niet is vervangen.
progres 71
Wanneer het apparaat niet goed werkt, lees dan eerst de onderstaande aanwijzingen
door, voordat u contact opneemt met het Electrolux Service-Center:
Storingen - Wat moet u doen?
OPLOSSING
Controleer of er een bereidingsfunctie en een
temperatuur is ingesteld,
of
Controleer of het apparaat goed is
aangesloten en de zekering in de huis-
installatie in orde is
Kies een temperatuur met behulp van de
thermostaatknop,
of
kies met behulp van de ovenregelaar een
functie.
Kies met behulp van de ovenregelaar
een
functie,
of
Controleer de gloeilamp, en vervang deze in-
dien nodig (zie «Vervangen van de binnen-
verlichting").
Eventueel moet de temperatuur worden
gewijzigd,
of
neem de inhoud van deze gebruiks-
aanwijzing ter harte, met name het
hoofdstuk "Adviezen".
Laat de gerechten na het bereiden niet lan-
ger dan 15 - 20 minuten in de oven staan.
PROBLEEM
De oven schakelt niet in.
Het controlelampje voor de
oventemperatuur brandt niet.
De binnenverlichting van de oven
brandt niet.
De bereiding van de gerechten
duurt te lang of de gerechten
worden te snel gaar.
Damp en condens slaan neer op
de gerechten en in de
ovenruimte.
72 progres
Technische gegevens
Vermogen verwarmingselementen
Bovenwarmte 800 W
Onderwarmte 1000 W
Boven-/onderwarmte 1800 W
Grill 1650 W
Ovenlampje 25 W
Motor koelventilator 25 W
Totale aansluitwaarde 1850 W
Spanning (50 Hz)230 V-400 V 3N~
Inbouw
Hoogte 600 mm
Breedte 560 mm
Diepte 550 mm
Inzet
Hoogte 335 mm
Breedte 395 mm
Diepte 410 mm
Ovencapaciteit 56 l
Het apparaat kan met de volgende
inbouwkookplaten en keramische
glazen inbouwkookvelden worden
gecombineerd:
zz
zz
z Type keramische glazen kookplaat:
PEM 6000 E
Totale aansluitwaarde 6000 W
Spanning (50 Hz) 230 V
zz
zz
z Type keramische glazen kookplaat:
PES 6000 E
Totale aansluitwaarde 5800 W
Spanning (50 Hz) 230 V
zz
zz
z Type keramische glazen kookplaat:
PES 6060 E
Totale aansluitwaarde 7600 W
Spanning (50 Hz) 230 V
Maximaal nominaal verwarmings-
vermogen
zz
zz
z Oven + keramische glazen
kookplaat 9450 W
progres 73
Voor de installateur
Inbouw en installatie moeten
uitgevoerd worden met strikte
inachtneming van de geldende
voorschriften. Ingrepen mogen
alleen worden uitgevoerd
wanneer het apparaat is
uitgeschakeld. Ingrepen mogen
uitsluitend worden uitgevoerd
door een erkend installateur.
De fabrikant kan niet
aansprakelijk gesteld worden als
de veiligheidsvoorschriften niet
opgevolgd worden.
Elektrische aansluiting
Let voor het aansluiten op het volgende:
- De zekering en de huisinstallatie moeten
op de max. belasting van het apparaat
berekend zijn (zie typeplaatje).
- De huisinstallatie moet voorzien zijn van
een aardaansluiting overeenkomstig de
voorschriften en voldoen aan de betref-
fende geldende voorschriften.
- Het stopcontact of de meerpolige
contactverbreker moeten ook na vol-
tooiing van de installatie van het appa-
raat makkelijk bereikbaar zijn.
Het apparaat wordt zonder aansluit-
snoer geleverd, daar afhankelijk van de
aanwezige voedingsbron, een aansluitsnoer
met stekker noodzakelijk is dat voldoet aan
de desbetreffende norm en geschikt moet
zijn voor de op het typeplaatje aangegeven
belasting. Steek de stekker in een geschikt
stopcontact.
De volgende typen aansluitsnoeren zijn
geschikt, met inachtneming van de nominale
doorsneden:
H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VV-F,
H05V2V2-F (T90), H05BB-F.
Als de aansluiting zonder stekker wordt
uitgevoerd, of als de stekker tussen het ap-
paraat en de aansluiting op het stroomnet
niet toegankelijk is, moet er tussen het
apparaat en de aansluiting op het
stroomnet een meerpolige stroomonder-
breker (bijv. zekeringen, LS-schakelaar) met
een minimale afstand tussen de contacten
van 3 mm aangebracht worden. De
schakelaar mag de aardleiding nergens
onderbreken. De geel-groene aardleiding
74 progres
dient 2-3 cm langer te zijn dan alle
andere kabels.
Het aansluitsnoer moet in ieder geval
zodanig geplaatst zijn, dat het nergens
50°C (boven kamertemperatuur) bereikt.
Na voltooide aansluiting moeten de
verwarmingselementen gecontroleerd wor-
den, door ze ong. 3 minuten in werking te
stellen.
Klemmenbord
Het apparaat is met een gemakkelijk
toegankelijke 6-polige aansluitklem
uitgerust, waarvan de aansluitingen al
voorbereid zijn op de werking met 400 V
met nulleider (zie afbeelding).
In geval van andere netspanningen
moeten de aansluitingen van de
aansluitklem overeenkomstig het schema
afbeelding worden verlegd. De aardleiding
komt op de klem
. Kabel na het
aansluiten op de aansluitklem met een
snoerontlastingsklem bevestigen.
Elektrische aansluiting op de
kookplaat
Let op: montagehandleiding
voor de kookplaat, inbouwoven
of schakelkast volgen!
Dit apparaat kan worden aangesloten
op de in hoofdstuk «Technische gegevens»
aangegeven kookplaatmodellen. Het
stopcontact voor het aansluiten van de
kookplaat bevindt zich op de behuizing van
de oven. Uit de inbouwkookplaat steken de
aansluitkabels van de verwarmings-
elementen en de aardkabel; deze kabels
zijn voorzien van een steekaansluiting.
Steek de stekker en de aansluitkabel in het
desbetreffende stopcontact van de oven.
De mogelijkheid van een verkeerde
aansluiting is zodoende uitgesloten.
De fabrikant kan niet aansprakelijk ge-
steld worden als de veiligheids-
voorschriften niet opgevolgd worden.
230V 3~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 PE
230V 1~
1 2 3 4 5
L1 N PE
400V 2N~
1 2 3 4 5
L1 L2 N PE
400V 3N~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 N PE
Ø 4x2,5 mm²
Ø 3x4 mm²
Ø 4x2,5 mm²
Ø 5x1,5 mm²
progres 75
Instructies voor de inbouw
Om een probleemloze werking van het
inbouwapparaat te kunnen waarborgen,
moeten de keukenmeubelen of de uitspa-
ring waarin het apparaat wordt
ingebouwd de geschikte afmetingen
hebben.
In overeenstemming met de geldende
voorschriften moeten alle delen, die de be-
scherming tegen aanraking van onder
spanning staande en geïsoleerde delen ga-
randeren, zodanig bevestigd zijn, dat ze
niet zonder gereedschap verwijderd
kunnen worden.
Hierbij hoort ook de bevestiging van
eventuele afsluitende kanten aan het begin
of einde van een rij inbouwapparaten.
De bescherming tegen aanraking moet
in ieder geval door het inbouwen gegaran-
deerd zijn.
Het apparaat kan met de achterkant
of zijkant tegen hogere keukenmeubelen,
apparaten of wanden worden geplaatst.
Aan de andere zijkant mogen er echter
geen andere apparaten of meubelen van
dezelfde hoogte als het apparaat
geplaatst worden.
Afmetingen van oven (zie afbeelding)
Instructies voor de inbouw
Om een probleemloze werking van het
inbouwapparaat te kunnen waarborgen,
moeten de keukenmeubelen of de uitspa-
ring waarin het apparaat wordt
ingebouwd de geschikte afmetingen
hebben.
Bevestiging in het meubel
1. Open de ovendeur.
2. Bevestig de oven met behulp van de
vier afstandshouders in de meubelen
(zie afbeelding - A). Deze passen exact
in de gaten van het frame. Draai
aansluitend de vier meegeleverde
houtschroeven vast (zie afbeelding - B).
550 MIN
600
5
60 - 570
8
0
÷
1
0
0
76 progres
Klantenservice
Wanneer het probleem na de beschreven
controles (zie pagina 71) niet kan worden
opgelost, bel dan de dichtstbijzijnde
klantenservice van de fabrikant en geef de
aard van het defect, het model van het
apparaat (Mod.), het productienummer
(Prod. nr.) en het fabricagenummer (Ser.
nr.) aan, die u op het typeplaatje van de oven
vindt.

Documenttranscriptie

52 progres Inhoud Waarschuwingen en belangrijke veiligheidsinstructies .................................................. 53 Beschrijving van het apparaat ....................................................................................... 55 Bediening ...................................................................................................................... 56 Voor het eerste gebruik .................................................................................................. 58 Bereidingswijzen in de oven .......................................................................................... 59 Bak-tabellen .................................................................................................................. 62 Reiniging en onderhoud ................................................................................................. 65 Storingen - Wat moet u doen? ...................................................................................... 71 Technische gegevens ..................................................................................................... 72 Voor de installateur ....................................................................................................... 73 Instructies voor de inbouw ............................................................................................ 75 Klantenservice ............................................................................................................... 76 Handleiding voor de gebruiksaanwijzing Veiligheidsinstructies ) Stap-voor-stap-handleiding Adviezen Milieu-informatie Dit apparaat voldoet aan de volgende EU-richtlijnen: 2006/95 (laagspanningsrichtlijn); 89/336 (EMC-richtlijn); 93/68 (Algemene richtlijn); en de daarop volgende wijzigingen. FABRIKANT: ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A. Viale Bologna, 298 47100 FORLÌ (Italië) progres 53 Waarschuwingen en belangrijke veiligheidsinstructies Bewaar de bij dit apparaat geleverde gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Als het apparaat aan derden wordt geschonken of verkocht, of als u het apparaat bij verhuizing in de oude woning achterlaat, is het belangrijk dat de nieuwe gebruiker over deze gebruiksaanwijzing en de adviezen kan beschikken. Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruikers en hun huisgenoten. Lees ze dus aandachtig door, voordat u het apparaat aansluit en/of in gebruik neemt. Opstellen • De installatie moeten worden uitgevoerd • • • door een erkend installateur, met inachtneming van de geldende voorschriften. De afzonderlijke installatiewerkzaamheden zijn beschreven in de instructies voor de installateur. Laat het apparaat installeren en aansluiten door een erkend installateur overeenkomstig de richtlijnen. Mochten er op grond van de installatie aanpassingen aan de stroomvoorziening nodig zijn, dan dienen ook die door een vakman te worden aangebracht. Deze oven is geschikt voor gebruik als afzonderlijk apparaat of in combinatie met een elektrische kookplaat, voor aansluiting op een 1-,2- of 3-fasige spanningsbron (of groepen) van 230 V. De aansluiting op meerdere fasen zonder nulleider (400 V) leidt tot het defect van de oven en de aangesloten kookplaten. Werking • Deze oven is bedoeld voor het bereiden van gerechten; gebruik hem nooit voor andere doeleinden. • Pas, bij het openen van de deur, tijdens of aan het einde van de bereiding, altijd op de hete luchtstroom, die uit de oven naar buiten komt. • Wees extra voorzichtig wanneer u met de oven werkt. Door de grote hitte van de verwarmingselementen zijn rooster en overige onderdelen erg heet. • Indien u - om welke reden dan ook aluminiumfolie mocht gebruiken voor het bereiden van gerechten in de oven, laat dit dan nooit in direct contact komen met de bodem van de oven. • Ga bij het reinigen van de oven • • • • • • • • voorzichtig te werk: sproei nooit vloeistof op het vetfilter (indien aanwezig), de verwarmingselementen en de thermostaatsensor. Het is gevaarlijk veranderingen van welke aard ook aan te brengen aan het apparaat of aan de kenmerken ervan. Tijdens het bakken, braden en grillen worden het venster van de deur en de overige onderdelen van het apparaat erg heet. Houd kinderen daarom uit de buurt van het apparaat. Indien er elektrische apparaten worden aangesloten op stopcontacten in de buurt van de oven, let er dan op dat de aansluitsnoeren niet in aanraking komen met hete oppervlakken of vastgeklemd raken tussen de ovendeur. Gebruik altijd ovenwanten, om vuurvaste hete schalen of pannen uit de oven te halen. Regelmatig reinigen voorkomt dat het oppervlaktemateriaal van de oven achteruitgaat. Schakel voordat u de oven gaat reinigen de stroom uit of haal de stekker uit het stopcontact. Verzeker u ervan dat de oven in de stand "UIT" staat als de oven niet meer gebruikt wordt. Het apparaat mag niet worden gereinigd met een stoomreiniger. Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe metalen krabbers. U kunt daarmee krassen op het glas van de deur veroorzaken en dat kan leiden tot het barsten van het glas. 54 progres Veiligheid van personen • Dit apparaat is bedoeld voor gebruik door volwassenen. Het is gevaarlijk om het door kinderen te laten gebruiken of hen ermee te laten spelen. • Houd kinderen uit de buurt, zolang de oven in werking is. Ook nadat u de oven heeft uitgeschakeld, blijft de deur nog lange tijd heet. • Het apparaat mag door kinderen of personen die op grond van hun fysieke, sensorische of geestelijke capaciteiten of door hun gebrek aan ervaring en kennis niet in staat zijn het apparaat op een veilige manier te gebruiken, alleen onder toezicht of na voldoende instructie door een verantwoordelijke persoon worden gebruikt, die ervoor zorgt dat zij zich bewust zijn van de gevaren die uitgaan van het apparaat. Afvalverwerking Verpakkingsmateriaal • De verpakkingsmaterialen zijn milieuvriendelijk en herbruikbaar. De kunststofdelen zijn gekenmerkt, bijv. >PE>, >PS< etc. Gooi de verpakkingsmaterialen volgens hun markering weg bij de gemeentelijke inzamelpunten in de daarvoor bedoelde inzamelcontainers. Oud apparaat • Het symbool op het product of op de verpakking geeft aan dat dit apparaat niet behandeld mag worden als normaal huishoudelijk afval, maar ingeleverd moet worden bij een inzamelingspunt voor recycling van elektrische en elektronische apparaten. Door uw bijdrage aan de juiste afvalverwerking van dit product helpt u het milieu en de gezondheid van uw medemensen te beschermen. Het milieu en de gezondheid worden door verkeerde afvalverwerking in gevaar gebracht. Meer informatie over de recycling van dit product krijgt u op het gemeentehuis, uw vuilnisophaaldienst of bij de winkel waar u het product heeft gekocht. Let op: Om te zorgen dat het apparaat geen gevaar vormt moet de stekker onbruikbaar gemaakt worden voordat u het apparaat weggooit. Maak het apparaat hiervoor los van de stroomvoorziening en verwijder het elektriciteitssnoer van het apparaat. Klantenservice • Laat inspectie- en/of herstelwerkzaamheden uitvoeren door de serviceafdeling van de fabrikant of door een service-afdeling die door de fabrikant geautoriseerd is en gebruik alleen originele onderdelen. • Reparaties aan elektrische apparaten mogen alleen door vakmensen worden uitgevoerd. Reparaties die door nietdeskundige personen uitgevoerd worden, kunnen tot schade of letsel leiden. progres 55 Beschrijving van het apparaat 2 3 4 5 7 6 8 9 1 10 11 12 13 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Bedieningspaneel Knop voor kookzone linksvoor Knop voor kookzone linksachter Thermostaatknop - Controlelampje Thermostaatknop Functieknop Bedrijfscontrolelampje 8 . Knop voor kookzone rechtsachter 9 . Knop voor kookzone rechtsvoor 10. Ventilatieopeningen voor koelventilator 11. Grill 12. Ovenverlichting 13. Typeplaatje Accessoires Braadslede Rooster Bakplaat de 56 progres Bediening Verzinkbare knoppen Deze modellen zijn uitgerust met verzinkbare knoppen. Deze schakelaarknoppen werken volgens het druk-trekprincipe. Ze kunnen volledig in het paneel worden verzonken wanneer de oven buiten bedrijf is. Ovenregelaar 0 Oven uitgeschakeld Boven- en onderwarmte Bovenwarmte Onderwarmte Grill Indicatielampje Het indicatielampje brandt wanneer de ovenregelaar wordt ingesteld. Thermostaatknop Draai de thermostaatknop naar links, om temperaturen tussen 50 °C en 250 °C te selecteren. Thermostaatknop - controle-indicatie Deze controle-indicatie brandt wanneer aan de thermostaatknop wordt gedraaid. Het lampje blijft branden tot de gewenste temperatuur is bereikt. Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat de temperatuur in stand wordt gehouden. 0 progres 57 Bedieningsknop voor de kookplaat Op het bedieningspaneel bevinden zich de schakelknoppen voor de vier verwarmingselementen van de kookzones. De kookzones worden ingesteld met een schakelaar met 9 standen waarvan de volgende standen gebruikt kunnen worden: 0 = UIT 1 = Minimum 9 = Maximum Tweekringskookzone - Inschakeling (zie de lijst van apparaten in hoofdstuk «Technische gegevens») Door de kookzoneknop van stand 9 in de stand “ ” (naar rechts) te zetten, worden de beide verwarmingskringen ingeschakeld; “klik” is hoorbaar. Beide verwarmingskringen worden nu tegelijk ingeschakeld. Daarna wordt de gewenste stand ingesteld (knop naar links draaien). De bereiding van gerechten met olie of vetten zoals bijv. frites, mag niet zonder toezicht plaatsvinden, daar olie en vetten bij oververhitting gemakkelijk in brand kunnen vliegen. Veiligheidsthermostaat Om te voorkomen dat de oven oververhit raakt (door onjuist gebruik van het apparaat of vanwege defecte onderdelen), is de oven voorzien van een veiligheidsthermostaat die indien nodig de stroomtoevoer onderbreekt. Zodra de temperatuur is gedaald, wordt de oven automatisch weer ingeschakeld. Als de veiligheidsthermostaat is geactiveerd vanwege onjuist gebruik van het apparaat, hoeft u (nadat de oven is afgekoeld) alleen de fout te verhelpen. Is de thermostaat echter geactiveerd vanwege een defect onderdeel, neem dan contact op met de klantenservice. Koelventilator De oven is uitgerust met een koelventilator, die het bedieningspaneel, de instelknoppen en de greep van de ovendeur koelt. De koelventilator wordt automatisch ingeschakeld wanneer de oven in werking is. De warme lucht wordt door de opening naast de ovendeurgreep weggeblazen. De koelventilator wordt uitgeschakeld wanneer de ovenfunctieschakelaar in de stand "0" wordt gezet. 58 progres Voordat u de oven voor het eerst in gebruik neemt Verwijder al het verpakkingsmateriaal, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de oven, voordat u de oven in gebruik neemt. Voordat u de oven in gebruik neemt, moet de oven één keer opgewarmd worden zonder dat u er gerechten in geplaatst heeft. Gedurende deze tijd kan er een onaangenaam luchtje ontstaan. Dit is helemaal normaal. Het wordt veroorzaakt door fabricageresten. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is. ) Laat de oven daarna afkoelen. Maak een doek vochtig met warm water en wat mild reinigingsmiddel en maak daarmee de binnenkant van de oven schoon. Maak, voordat u de oven voor het eerst gebruikt, ook alle accessoires grondig schoon. 1. Draai de functieknop op Bovenen onderwarmte . 2. Draai de thermostaatknop naar 250°C. 3 . Zet een raam open voor de ventilatie. 4. Laat de lege oven ongeveer 45 minuten werken. Herhaal deze procedure voor de functie Grill gedurende ongeveer 5-10 minuten. Pak, om de deur te openen, altijd de handgreep in het midden vast. progres 59 Bereidingswijzen in de oven Belangrijk! - Plaats tijdens de bereiding geen bakplaten op de bodem van de oven en dek geen onderdelen van de oven af met aluminiumfolie. Dit kan oververhitting veroorzaken, wat de bakresultaten beïnvloedt en het emaille van de oven kan beschadigen. Zet pannen, hittebestendige pannen en aluminium bakplaten altijd op het plateau, dat in één van de geleiders is geschoven. Wanneer voedsel verwarmd wordt, ontstaat er stoom, net als in een ketel. Wanneer de stoom in aanraking komt met de glazen deur van de oven, wordt er condens gevormd en ontstaan er waterdruppels. Warm de lege oven altijd 10 minuten voor, om condensvorming te beperken. Wij adviseren u na elke bereiding de waterdruppels weg te vegen. Houd tijdens de bereiding de ovendeur altijd gesloten. Ga bij het openen van de ovendeur zorgvuldig te werk. Laat de deur niet "open vallen", maar gebruik de deurgreep, tot de deur helemaal is geopend. De oven heeft vier niveaus voor ovenrekken. De plaatsen voor het plateau worden van de bodem van de oven geteld, zoals aangegeven in de afbeelding. De plateaus moeten hoe dan ook op de juiste manier worden ingezet (zie afbeelding). Zet vaatwerk en pannen niet direct op de bodem van de oven. 4 3 2 1 60 progres Onderwarmte Deze functie is bijzonder handig bij het blind bakken van deeg. De functie kan ook worden gebruikt voor quiches of pasteien, om ervoor te zorgen dat het basisdeeg goed gaar is. Het controlelampje van de thermostaatknop brandt zo lang tot de juiste temperatuur is bereikt. Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat de temperatuur in stand wordt gehouden. Bovenwarmte Deze functie is geschikt voor het afmaken van gerechten, zoals lasagne of gegratineerde bloemkool enz. Boven- en onderwarmte - Op het middelste inzetniveau wordt de warmte het beste verdeeld. Wanneer de onderkant van gerechten bruiner moet zijn, dan neemt u gewoon een lager inzetniveau. Moet de bovenkant juist bruiner zijn, dan zet u het plateau hoger in de oven. - Het materiaal en de afwerking van de bakplaat en de schalen is van invloed op de mate waarin het voedsel een bruin korstje krijgt. Geëmailleerde, donkere, zware of ongecoate vormen en keukenapparaten maken een sterkere bruining van de onderkant mogelijk, terwijl vormen van glas of glanzend aluminium of gepolijste staalplaten de warmte reflecteren en daarom slechts een geringe bruining van de onderkant toelaten. - Zet gerechten altijd in het midden van het plateau om een gelijkmatige bruining te verkrijgen. - Zet de gerechten op bakplaten met een passende grootte, zodat vloeistoffen niet op de bodem van de oven terecht kunnen komen. Zo hoeft u ook minder schoon te maken. - Zet gerechten, blikken of bakplaten nooit direct op de bodem van de oven, omdat die erg heet wordt en er beschadigingen kunnen optreden. Bij deze instelling komt de warmte van de verwarmingselementen van boven en beneden. Daarom heeft u voor het bereiden maar één inzetniveau nodig. Deze instelling is met name geschikt voor gerechten die ook van onder goed bruin moeten worden, zoals quiches en pasteien. Ook gratins, lasagne en andere gegratineerde gerechten, die met name van boven mooi bruin moeten worden, kunnen met deze instelling goed worden bereid. Zo gebruikt u boven- en onderwarmte: 1. Draai de ovenregelaar op de gewenste functie . 2. Zet de thermostaatknop op de gewenste temperatuur. Grillen - De meeste levensmiddelen moeten op het rooster in de grillpan worden gelegd, om maximale luchtcirculatie mogelijk te maken en om te voorkomen dat de levensmiddelen niet in het vet en in hun eigen sap liggen. Vis, lever en niertjes kunnen desgewenst ook direct in de grillpan worden gelegd. - De levensmiddelen moeten zo droog mogelijk zijn voordat ze worden gegrilld, om spatten te voorkomen. Bestrijk mager vlees of vis licht met olie of gesmolten boter om ervoor te zorgen dat het grillgoed tijdens het bereiden sappig blijft. - Groenten als bijlage, zoals tomaten en paddenstoelen, kunnen tijdens het grillen van vlees onder het grillrooster worden gelegd. - Voor het roosteren van brood raden wij u aan het bovenste inzetniveau te gebruiken. - Het grillgoed moet van tijd tot tijd worden gekeerd. Gebruik van de grill Via de grill gaat snel directe warmte naar het middelste gedeelte van de grillpan. Met de grill kunnen goed kleinere hoeveelheden worden gegrilleerd. Op deze wijze kan ook energie worden bespaard. 1. Draai aan de ovenregelaar om de oven in te schakelen . 2. Zet de thermostaatknop op de gewenste temperatuur. 3. Stem het niveau van het rooster en de grillpan af op de dikte van het voedsel. Volg vervolgens de instructies voor het grillen op. Het grillelement wordt gestuurd via de thermostaat. Tjdens het grillen wordt de grill met regelmatige tussenpozen in- en uitgeschakeld om oververhitting te voorkomen. progres 61 Adviezen Bakken: Taart en gebak vereisen gewoonlijk een gematigde temperatuur (150°C 200°C). Daarom is het nodig om de oven ca. 10 minuten voor te verwarmen. Doe de ovendeur niet open voordat driekwart van de baktijd is verstreken. Bak kruimeldeeg in een springvorm of op een bakblik tot tweederde van de baktijd. Vervolgens kunt u het garneren en afbakken. De verdere baktijd hangt af van de soort en hoeveelheid garnering of vulling. Biscuitdeeg moet moeilijk van de lepel lopen. Door te vloeibaar deeg zou de baktijd onnodig langer duren. Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd in de oven worden geplaatst, moet er tussen de blikken één niveau worden vrijgelaten. Worden twee bakplaten met gebak tegelijkertijd in de oven geschoven, dan moeten de platen na ongeveer 2/3 van de baktijd van boven naar beneden verwisseld en gedraaid worden. Braden: Braad geen stukken die minder wegen dan 1 kg. Kleinere stukken kunnen tijdens het braden uitdrogen. Donker vlees, dat van buiten goed gebraden maar van binnen roze tot rood moet blijven, moet bij een hogere temperatuur (200°C - 250°C) worden gebraden. Licht vlees, gevogelte en vis hebben daarentegen een lagere temperatuur (150°C 175°C) nodig. Doe bij een korte bereidingstijd de ingrediënten voor de saus of jus direct aan het begin in de braadslede. Heeft het gerecht een langere bereidingstijd nodig, voeg deze ingrediënten dan pas het laatste half uur toe. U kunt controleren of het vlees gaar is met behulp van een lepel: als het vlees niet kan worden ingedrukt, is het gaar. Rosbief en ossenhaas, die van binnen roze moeten blijven, moeten op een hogere temperatuur en in kortere tijd worden gebraden. Als u vlees direct op het rooster braadt, plaats dan de braadslede op het onderste niveau zodat de sappen worden opgevangen. Laat het braadstuk minstens 15 minuten staan, zodat het vleesvocht niet kan weglopen. Om rookvorming in de oven te beperken, kunt u een beetje water in de braadslede gieten. Om condensvorming te voorkomen, een paar keer water toevoegen. Borden kunnen tot zij geserveerd worden in de oven op de laagste temperatuur warm gehouden worden. Voorzichtig! Bedek de oven nooit met aluminiumfolie en plaats geen bakblikken, ovenschotels en dergelijke op de bodem van de oven, anders kan het emaille van de oven door de opgebouwde hitte beschadigd raken. Bereidingstijden De bereidingstijden kunnen verschillen al naar gelang de samenstelling, ingrediënten en hoeveelheid vocht in de afzonderlijke gerechten. Noteer de instellingen, die u bij uw eerste gaar- en braadpogingen heeft gedaan, om ervaringen op te doen voor het geval dat u dezelfde gerechten later opnieuw wilt bereiden. U kunt de aangegeven waarden in de tabellen aanpassen op basis van uw eigen ervaringen. 62 progres Bak-tabellen Boven- en onderwarmte Gewicht (gr.) Tijden zijn exclusief voorverwarmen. Lege oven altijd 10 Minuten voorverwarmen. 1000 500 500 250 Inzetniveau Braadstuk GEBAK Roerdeeg Zandtaartdeeg Karnemelk-kwarktaart Appeltaart Strudel Jamtaart Cake Biscuitgebak Stollen Rechthoekige cake Kleine koekjes Biscuits Schuimgebak Koekjes van gistdeeg Roomsoezen/tompoezen BROOD EN PIZZA Witbrood Roggebrood Broodjes Pizza FLAN Pastaflan Groenteflan Quiches Lasagne Cannelloni 4 3 2 1 Temperatuur °C Bereidingstijd in min. 170 170 160 180 175 175 175 175 170 170 175 160 100 190 200 1 2 1 1 2 2 1 1 1 1 2 3 2 2 2 45-60 20-30 60-80 40-60 60-80 30-40 45-60 30-40 40-60 50-60 25-35 20-30 90-120 12-20 15-25 190 190 200 210 1 2 2 1 40-60 30-45 20-35 15-30 200 200 200 180 200 2 2 2 2 2 40-50 45-60 35-45 45-60 40-55 De aangegeven temperaturen zijn richtlijnen. Zo nodig moeten de temperaturen aan uw persoonlijke wensen worden aangepast. progres 63 Boven- en onderwarmte Gewicht (gr.) Tijden zijn exclusief voorverwarmen. De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen. 1000 1200 1000 1500 1500 1500 2000 1200 1000 5000 1500 3000 1200 1200 1500 800 1200 1500 Inzetniveau Braadstuk VLEES Rundvlees Varkensvlees Kalfsvlees Rosbief, rood Rosbief, roze Rosbief, doorbakken Varkensschouder Lamsvlees Kip Kalkoen Eend Gans Haas Varkenspoten Gehakt WILD Hazenrug Fazant VIS Forel/tandbrasem Tonijn/zalm 4 3 2 1 Temperatuur °C Bereidingstijd in min. 190 180 190 210 210 210 180 190 190 180 175 175 190 180 180 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 50-70 100-130 90-120 50-60 60-70 70-80 120-150 110-130 60-80 210-240 120-150 150-200 60-80 100-120 40-60 190 190 2 2 150-200 90-120 190 190 2 2 30-40 25-35 De aangegeven temperaturen zijn richtlijnen. Zo nodig moeten de temperaturen aan uw persoonlijke wensen worden aangepast. 64 progres Grillen Tijden zijn exclusief voorverwarmen. Lege oven altijd 10 Minuten voorverwarmen. Braadstuk Hoeveelheid Stuk Tournedos 4 Biefstukken 4 Grillworsten 8 Varkenskoteletten 4 Kippen (in 2 helften) 2 Kebabs 4 Kippenborst 4 Hamburger* 6 *Voorverwarmen 5’00'’ Visfilet 4 Sandwich 4~6 Toast 4~6 gr. Grillen Niveau 4 3 2 1 Bereidingstijd (minuten) Temp. (°C) 1e kant 2e kant 800 600 / 600 1000 / 400 600 3 3 3 3 3 3 3 2 250 250 250 250 250 250 250 250 12~15 10~12 12~15 12~16 30~35 10~15 12~15 20-30 12~14 6~8 10~12 12~14 25~30 10~12 12~14 400 / / 3 3 3 250 250 250 12~14 5~7 2~4 10~12 / 2~3 progres 65 Reiniging en onderhoud Trek voordat u de oven gaat schoonmaken altijd eerst de stekker uit het stopcontact en laat de oven afkoelen. Het apparaat mag niet worden gereinigd met een stoomreiniger. Belangrijk: Voordat u de oven gaat reinigen, moet de stekker van het apparaat uit het stopcontact worden gehaald. Voor een lange levensduur is het nodig, regelmatig de volgende reinigingswerkzaamheden uit te voeren: - Maak de oven pas schoon als deze is afgekoeld. - Maak de geëmailleerde delen schoon met een sopje. - Gebruik geen schuurmiddelen. - Droog de onderdelen van roestvrij staal en de glasplaat met een zachte doek. - Gebruik bij hardnekkige vlekken normaal verkrijgbare reinigingsmiddelen voor roestvrij staal of warme azijn. Het emaille van de oven is uiterst duurzaam en in hoge mate resistent. Inwerking van hete vruchtenzuren (citroen, pruim en dergelijke) kan echter blijvende, matte en ruwe vlekken op het emailleoppervlak achterlaten. Dergelijke vlekken op het hoogglanzende oppervlak van het emaille hebben echter geen invloed op de functies van de oven. Reinig de oven grondig na elk gebruik. Zo kunt u verontreinigingen het makkelijkst verwijderen. Verder inbranden wordt daardoor voorkomen. Reinigingsmiddelen Voordat u welke schoonmaakmiddelen dan ook voor uw oven gebruikt, moet u controleren of ze geschikt zijn en of hun gebruik wordt aanbevolen door de fabrikant. Reinigingsmiddelen met bleekmiddel mogen NIET worden gebruikt, aangezien deze de toplaag van de oppervlakken dof kunnen maken. Gebruik geen agressieve schuurmiddelen. Buitenkant reinigen Neem regelmatig het bedieningspaneel, de ovendeur en de afdichting af met een zachte, goed uitgewrongen doek met warm water en wat vloeibaar reinigingsmiddel. Om beschadigen of verzwakken van de glasplaten van de deur te voorkomen, moet u het gebruik van de volgende producten vermijden: • Huishoudreiniger en bleekwater • Geïmpregneerde reinigingssponzen, die niet geschikt zijn voor kookpannen met anti-aanbaklaag • Brillo- of staalwolsponsjes • Chemische ovenreiniger of spuitbussen • Roestverwijderaars • Vlekverwijderaars voor wasbakken/ aanrechten Reinig het venster aan de binnen- en buitenkant met een warm sopje. Mocht de binnenkant van de glazen deur erg vuil zijn, gebruik dan reinigingsproducten als 'Hob Brite'. Gebruik geen krabber om aangekoekt vuil te verwijderen. Binnenkant oven De geëmailleerde bodem van de ovenruimte kan het best worden gereinigd zolang de oven nog warm is. Neem de oven af met een zachte doek, die na ieder gebruik in warm zeepsop wordt uitgewassen. Van tijd tot tijd is een grondigere reiniging nodig. Gebruik hiervoor een normale ovenreiniger. 66 progres Grill-verwamingselement Dit model is uitgerust met een neerklapbaar grillelement, om de bovenkant van de oven gemakkelijker te kunnen reinigen. Laat de oven eerst volledig afkoelen en trek de stekker uit het stopcontact. 1. Draai de schroef, waarmee het grillelement bevestigd is, los (zie afb.). Als u deze handeling voor de eerste keer uitvoert, raden wij u aan een schroevendraaier te gebruiken. 2. Trek het grillelement vervolgens voorzichtig naar beneden, zodat de bovenkant van de oven toegankelijk wordt (zie afb.). 3 . Reinig de bovenkant van de oven met een geschikt reinigingsmiddel en droog hem af, voordat u het neerklapbare grillelement weer op zijn plaats zet. 4. Duw het grillelement voorzichtig naar boven op zijn oorspronkelijke plaats en draai de borgmoer weer goed vast. Zorg ervoor dat de borgmoer van de grill goed vastgedraaid is, om te voorkomen dat de grill omlaag valt wanneer deze in gebruik is. Ovenroosters en roostergeleiders Laat de ovenroosters en geleiders in warm water met afwasmiddel weken en verwijder hardnekkig vuil met een goed met reinigingsmiddel doorweekt schoonmaaksponsje. Goed afspoelen en met een zachte doek afdrogen. U kunt de geleiders verwijderen om ze schoon te kunnen maken. ) Ga hiervoor als volgt te werk: 1. Verzeker u ervan dat de oven afgekoeld is en dat de stekker uit het stopcontact getrokken is. 2. Verwijder de voorste schroef terwijl u met uw andere hand de geleider vasthoudt. 3 . Maak de achterste haak los en neem de geleider eruit. 4. Zet de geleiders na het schoonmaken weer op hun plaats; ga daarvoor in omgekeerde volgorde te werk. Zorg ervoor dat de borgmoeren van de geleiders goed vastgedraaid zijn. progres 67 Vervangen van de binnenverlichting Koble apparatet fra strømnettet ved å skru ut sikringen i sikringsskapet. Als het ovenlampje moet worden vervangen, dan moet dit voldoen aan de volgende eisen: - Vermogen: 15 W / 25 W - Voltage: 230 V (50 Hz) - Hittebestendigheid tot 300 °C - Soort aansluiting: E14. Deze lampen zijn verkrijgbaar bij uw vakhandelaar. Zo vervangt u de ovenlamp: 1. Controleer eerst of de oven is afgekoeld en van de stroomvoorziening is gescheiden. 2. Druk het glazen dekseltje in en draai het naar links. 3 . Verwijder het kapotte lampje en vervang dit door een nieuw. 4. Plaats het glazen dekseltje terug en steek de stekker weer in het stopcontact. 68 progres Ovendeur De ovendeur bestaat uit twee glazen ruiten. Voor een gemakkelijke reiniging kan de ovendeur worden gedemonteerd en kunnen de interne ruiten eruit worden getrokken. ) Attentie - De ovendeur moet voor het schoonmaken worden gedemonteerd. Zolang de deur gemonteerd is, zou deze plotseling dicht kunnen klappen, wanneer u probeert de binnenruiten uit de ovendeur te trekken. Ga bij het demonteren als volgt te werk. 1. Open de deur helemaal; 2. ga naar de twee deurscharnieren. 3 . til de hendels op de scharnieren op en klap ze naar voor. 4. pak de deur aan de twee buitenkanten vast en sluit de deur nu ca.45°. 5 . trek de deur naar voor uit zijn zitting. progres 69 6. leg de deur op een vaste ondergrond (afb. 4) en bescherm het oppervlak van de greep met een zachte doek. 7. bedien het vergrendelingssysteem om de binnenruiten te verwijderen. 8 . draai de twee vastzetters 90° en trek ze uit hun zitting. 9 . til de bovenste ruit voorzichtig iets op en trek de ruit eruit, die herkenbaar is aan het sierkader aan alle vier kanten. Reinig de ovendeur met lauwwarm water en een zachte doek. Gebruik voor de reiniging geen metalen sponsjes, staalwol, schuursponsjes of zuren, die het speciale warmtereflecterende oppervlak van de binnenruiten kunnen beschadigen. Zet de ruiten na reiniging weer terug in de deur. Monteer de deur in de oven; Ga daarbij in omgekeerde volgorde te werk als bij het demonteren. Let erop dat de ruiten goed zijn uitgericht. Ga als volgt te werk om dat te doen: De binnenruit met het sierkader aan de 4 kanten moet zodanig zijn ingebouwd dat de zeefdruk naar de buitenkant van de oven wijst. De ruit is correct geplaatst wanneer het zichtbare oppervlak bij aanraking met de vingers ter hoogte van de zeefdruk niet ruw aanvoelt. 90° 2 1 70 progres De binnenruit moet volgens afb. 8 in de zitting worden geplaatst. Nadat u de ruiten in de ovendeur heeft geplaatst, borgt u deze in omgekeerde volgorde ten opzichte van de handelwijze onder punt 8). Nooit de warme ovendeur reinigen, omdat anders de ruiten kunnen springen. Wanneer u constateert dat er krasjes of barsten op de glazen ruit zitten, bel dan direct de klantenservice en laat de ruiten vervangen. Roestvrij stalen of aluminiummodellen: Reinig de ovendeur en het bedieningspaneel van roestvrij staal of aluminium met een vochtige spons en droog deze vervolgens met een zachte doek zorgvuldig af. Gebruik voor de reiniging geen metalen sponsjes, staalwol, zuren of schuurmiddelen; deze kunnen krassen veroorzaken op de oppervlakken. Reinigen van de ovendeurdichting Rond de opening van de oven is een afdichting aangebracht. Controleer de toestand van deze afdichting regelmatig. Reinig de afdichting indien nodig, zonder daarbij voorwerpen of schuurmiddelen te gebruiken. Wanneer u beschadigingen aan de afdichting vaststelt, bel dan direct de dichtstbijzijnde klantenservice. Gebruik de oven niet, zolang de afdichting niet is vervangen. progres 71 Storingen - Wat moet u doen? Wanneer het apparaat niet goed werkt, lees dan eerst de onderstaande aanwijzingen door, voordat u contact opneemt met het Electrolux Service-Center: PROBLEEM OPLOSSING „ De oven schakelt niet in. ‹ Controleer of er een bereidingsfunctie en een temperatuur is ingesteld, of ‹ Controleer of het apparaat goed is aangesloten en de zekering in de huisinstallatie in orde is „ Het controlelampje voor de oventemperatuur brandt niet. ‹ Kies een temperatuur met behulp van de thermostaatknop, of ‹ kies met behulp van de ovenregelaar een functie. „ De binnenverlichting van de oven brandt niet. ‹ Kies met behulp van de ovenregelaar een functie, of ‹ Controleer de gloeilamp, en vervang deze indien nodig (zie «Vervangen van de binnenverlichting"). „ De bereiding van de gerechten duurt te lang of de gerechten worden te snel gaar. ‹ Eventueel moet de temperatuur worden gewijzigd, of ‹ neem de inhoud van deze gebruiksaanwijzing ter harte, met name het hoofdstuk "Adviezen". „ Damp en condens slaan neer op de gerechten en in de ovenruimte. ‹ Laat de gerechten na het bereiden niet langer dan 15 - 20 minuten in de oven staan. 72 progres Technische gegevens Vermogen verwarmingselementen Bovenwarmte 800 W Onderwarmte 1000 W Boven-/onderwarmte 1800 W Grill 1650 W Ovenlampje 25 W Motor koelventilator 25 W Totale aansluitwaarde 1850 W Spanning (50 Hz)230 V-400 V 3N~ Inbouw Hoogte 600 mm Breedte 560 mm Diepte 550 mm Inzet Hoogte 335 mm Breedte 395 mm Diepte 410 mm Ovencapaciteit 56 l Het apparaat kan met de volgende inbouwkookplaten en keramische glazen inbouwkookvelden worden gecombineerd: z z z Type keramische glazen kookplaat: PEM 6000 E Totale aansluitwaarde 6000 W Spanning (50 Hz) 230 V Type keramische glazen kookplaat: PES 6000 E Totale aansluitwaarde 5800 W Spanning (50 Hz) 230 V Type keramische glazen kookplaat: PES 6060 E Totale aansluitwaarde 7600 W Spanning (50 Hz) 230 V Maximaal nominaal verwarmingsvermogen z Oven + keramische glazen kookplaat 9450 W progres 73 Voor de installateur Inbouw en installatie moeten uitgevoerd worden met strikte inachtneming van de geldende voorschriften. Ingrepen mogen alleen worden uitgevoerd wanneer het apparaat is uitgeschakeld. Ingrepen mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een erkend installateur. De fabrikant kan niet aansprakelijk gesteld worden als de veiligheidsvoorschriften niet opgevolgd worden. Elektrische aansluiting Let voor het aansluiten op het volgende: - De zekering en de huisinstallatie moeten op de max. belasting van het apparaat berekend zijn (zie typeplaatje). - De huisinstallatie moet voorzien zijn van een aardaansluiting overeenkomstig de voorschriften en voldoen aan de betreffende geldende voorschriften. - Het stopcontact of de meerpolige contactverbreker moeten ook na voltooiing van de installatie van het apparaat makkelijk bereikbaar zijn. Het apparaat wordt zonder aansluitsnoer geleverd, daar afhankelijk van de aanwezige voedingsbron, een aansluitsnoer met stekker noodzakelijk is dat voldoet aan de desbetreffende norm en geschikt moet zijn voor de op het typeplaatje aangegeven belasting. Steek de stekker in een geschikt stopcontact. De volgende typen aansluitsnoeren zijn geschikt, met inachtneming van de nominale doorsneden: H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VV-F, H05V2V2-F (T90), H05BB-F. Als de aansluiting zonder stekker wordt uitgevoerd, of als de stekker tussen het apparaat en de aansluiting op het stroomnet niet toegankelijk is, moet er tussen het apparaat en de aansluiting op het stroomnet een meerpolige stroomonderbreker (bijv. zekeringen, LS-schakelaar) met een minimale afstand tussen de contacten van 3 mm aangebracht worden. De schakelaar mag de aardleiding nergens onderbreken. De geel-groene aardleiding 74 progres dient 2-3 cm langer te zijn dan alle andere kabels. Het aansluitsnoer moet in ieder geval zodanig geplaatst zijn, dat het nergens 50°C (boven kamertemperatuur) bereikt. Na voltooide aansluiting moeten de verwarmingselementen gecontroleerd worden, door ze ong. 3 minuten in werking te stellen. Klemmenbord Het apparaat is met een gemakkelijk toegankelijke 6-polige aansluitklem uitgerust, waarvan de aansluitingen al voorbereid zijn op de werking met 400 V met nulleider (zie afbeelding). In geval van andere netspanningen moeten de aansluitingen van de aansluitklem overeenkomstig het schema afbeelding worden verlegd. De aardleiding komt op de klem . Kabel na het aansluiten op de aansluitklem met een snoerontlastingsklem bevestigen. Elektrische kookplaat aansluiting op de Let op: montagehandleiding voor de kookplaat, inbouwoven of schakelkast volgen! Dit apparaat kan worden aangesloten op de in hoofdstuk «Technische gegevens» aangegeven kookplaatmodellen. Het stopcontact voor het aansluiten van de kookplaat bevindt zich op de behuizing van de oven. Uit de inbouwkookplaat steken de aansluitkabels van de verwarmingselementen en de aardkabel; deze kabels zijn voorzien van een steekaansluiting. Steek de stekker en de aansluitkabel in het desbetreffende stopcontact van de oven. De mogelijkheid van een verkeerde aansluiting is zodoende uitgesloten. De fabrikant kan niet aansprakelijk gesteld worden als de veiligheidsvoorschriften niet opgevolgd worden. 1 230V 3~ Ø 4x2,5 mm² L1 1 230V 1~ Ø 3x4 mm² L1 1 400V 2N~ Ø 4x2,5 mm² L1 1 400V 3N~ Ø 5x1,5 mm² L1 2 3 4 5 L2 L3 PE 2 3 4 5 N 2 3 4 5 PE L2 N 2 3 4 5 PE L2 L3 N PE progres 75 Om een probleemloze werking van het inbouwapparaat te kunnen waarborgen, moeten de keukenmeubelen of de uitsparing waarin het apparaat wordt ingebouwd de geschikte afmetingen hebben. In overeenstemming met de geldende voorschriften moeten alle delen, die de bescherming tegen aanraking van onder spanning staande en geïsoleerde delen garanderen, zodanig bevestigd zijn, dat ze niet zonder gereedschap verwijderd kunnen worden. Hierbij hoort ook de bevestiging van eventuele afsluitende kanten aan het begin of einde van een rij inbouwapparaten. De bescherming tegen aanraking moet in ieder geval door het inbouwen gegarandeerd zijn. Het apparaat kan met de achterkant of zijkant tegen hogere keukenmeubelen, apparaten of wanden worden geplaatst. Aan de andere zijkant mogen er echter geen andere apparaten of meubelen van dezelfde hoogte als het apparaat geplaatst worden. Afmetingen van oven (zie afbeelding) Instructies voor de inbouw Om een probleemloze werking van het inbouwapparaat te kunnen waarborgen, moeten de keukenmeubelen of de uitsparing waarin het apparaat wordt ingebouwd de geschikte afmetingen hebben. Bevestiging in het meubel 1. Open de ovendeur. 2. Bevestig de oven met behulp van de vier afstandshouders in de meubelen (zie afbeelding - A). Deze passen exact in de gaten van het frame. Draai aansluitend de vier meegeleverde houtschroeven vast (zie afbeelding - B). IN 550 M 560 - 57 0 600 Instructies voor de inbouw 80÷ 100 76 progres Klantenservice Wanneer het probleem na de beschreven controles (zie pagina 71) niet kan worden opgelost, bel dan de dichtstbijzijnde klantenservice van de fabrikant en geef de aard van het defect, het model van het apparaat (Mod.), het productienummer (Prod. nr.) en het fabricagenummer (Ser. nr.) aan, die u op het typeplaatje van de oven vindt.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

Progress PHN1220X Handleiding

Type
Handleiding