ZANKER ZKH7528B Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Electrolux
25
Veiligheidsvoorschriften
Stap-voor-stap-handleiding
Aanwijzingen en Tips
Handleiding voor de gebruiksaanwijzing
Inhoud
Dit apparaat voldoet aan de volgende EG-richtlijnen:
- 2006/95(Laagspanningsrichtlijn);
- 2004/108 (EMC Richtlijn);
en daaropvolgende wijzigingen.
Waarschuwingen en belangrijke adviezen voor de veiligheid........................................................................... 26
Beschrijving van het apparaat ......................................................................................................................... 28
Bedieningsknoppen ........................................................................................................................................ 29
Voordat u de oven voor het eerst in gebruik neemt .......................................................................................... 31
De oven gebruiken ......................................................................................................................................... 32
Tabellen Backen und Braten ............................................................................................................................ 36
Reiniging en onderhoud ................................................................................................................................... 38
Als er iets verkeerd gaat................................................................................................................................. 43
Technische gegevens ..................................................................................................................................... 44
Instructies voor de installateur ......................................................................................................................... 45
Instructies voor de inbouw .............................................................................................................................. 46
Klantenservice ............................................................................................................................................... 47
Electrolux
26
Waarschuwingen en belangrijke adviezen voor
de veiligheid
Bewaar de bij dit apparaat geleverde gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Als het apparaat aan derden
geschonken of verkocht wordt, of als u het apparaat bij verhuizing in de oude woning achterlaat, is het
belangrijk dat de nieuwe eigenaar/eigenaresse over deze gebruiksaanwijzing en de adviezen kan
beschikken.
Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruiker en diens huisgenoten. Lees ze
dus aandachtig door, voordat u het apparaat aansluit en/of in gebruik neemt.
Installatie
De installatie moet verricht worden door vakkundig
personeel, met inachtneming van de geldende
voorschriften. De afzonderlijke
installatiewerkzaamheden zijn beschreven in de
Aanwijzingen voor de installateur.
Laat de installatie en aansluiting uitvoeren door een
vakman, overeenkomstig de hem, dankzij zijn
vakkennis bekende richtlijnen.
Ook eventueel naar aanleiding van voor de
installatie noodzakelijke wijzigingen aan de
elektriciteitsvoorziening moeten door een vakman
aangebracht worden.
Bediening
Deze oven is ontworpen voor de bereiding van
gerechten; gebruik hem nooit voor andere
doeleinden.
Pas, bij het openen van de ovendeur, tijdens
of na afloop van de bereiding op voor de hete
luchtstroom, die uit de oven naar buiten komt.
Tijdens de werking van de oven extra voorzichtig
zijn. Door de grote hitte van de
verwarmingselementen zijn de roosters en andere
delen erg heet.
Indien u - om welke reden dan ook - aluminiumfolie
voor voedingsmiddelen in de oven gebruikt, laat dit
dan nooit in direct contact komen met de bodem van
de oven.
Ga bij het schoonmaken van de oven voorzichtig te
werk: sproei nooit vloeistof op het vetfilter (indien
aanwezig), het verwarmingselement en de
thermostaatsensor.
Het is gevaarlijk veranderingen van welke aard ook
aan te brengen aan het apparaat of aan de
kenmerken ervan.
Tijdens het bak-, braad- en grillproces worden de
ovendeur en de andere onderdelen van het apparaat
erg heet, houd kinderen daarom uit de buurt van het
apparaat. Bij de aansluiting van elektrische
apparaten op stopcontacten in de buurt van de oven,
moet u er op letten dat aansluitkabels niet in
aanraking komen met hete kooktoestellen of
vastgeklemd raken in de hete deur van de oven.
Gebruik altijd ovenwanten om vuurvaste, hete
schotels of schalen uit de oven te halen.
Een regelmatige reiniging voorkomt de achteruitgang
van het oppervlaktemateriaal van de oven.
Schakel voordat u de oven schoonmaakt de stroom
uit of trek de stekker uit het stopcontact.
Verzeker u ervan dat de oven in de stand «UIT»
staat, als de oven niet meer gebruikt wordt.
Deze oven is zowel in de uitvoering als afzonderlijk
apparaat of als combinatieapparaat met een
elektrische kookplaat, vervaardigd voor aansluiting
op enkelfase 230 V.
Het apparaat mag niet schoongemaakt worden met
een stoomreiniger.
Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe metalen
schrapers. U kunt daarmee krassen op de deur
veroorzaken en dat kan leiden tot het barsten van
het glas.
Veiligheid van kinderen
Dit apparaat is bestemd voor gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om het door
kinderen te laten gebruiken of hen ermee te laten
spelen.
Houd kinderen uit de buurt, zolang de oven in
werking is. Ook nadat u de oven heeft
uitgeschakeld, blijft de deur nog lange tijd heet.
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door
kinderen of personen met verminderde lichamelijke,
zintuiglijke of geestelijke vermogens of een gebrek
aan ervaring en kennis, tenzij dit onder toezicht
gebeurt van een voor hun veiligheid
Nederlands
Electrolux
27
verantwoordelijke persoon of tenzij zij van een
dergelijke persoon instructies hebben ontvangen
over het gebruik van het apparaat.
Klantenservice
Laat controlewerkzaamheden of reparaties door de
klantenservice van de fabrikant of door een door de
fabrikant geautoriseerde klantenservice uitvoeren en
gebruik altijd originele vervangingsonderdelen.
Probeer nooit zelf storingen van of beschadigingen
aan het apparaat te repareren. Reparaties door niet
opgeleide personen kunnen schade of letsel
veroorzaken.
Het symbool
op het product of op de
verpakking wijst erop dat dit product niet als normaal
huishoudelijk afval mag worden behandeld. Het dient
daarentegen ingeleverd te worden bij een
inzamelingspunt voor de recycling van elektrische en
elektronische apparatuur. Door uw bijdrage aan de juiste
afvalverwerking van dit product helpt u het milieu en de
gezondheid van uw medemensen te beschermen. Het
milieu en de gezondheid worden door verkeerde
afvalverwerking in gevaar gebracht. Voor nadere
informatie over de recycling van dit product kunt u
contact opnemen met uw gemeentehuis, uw
afvalophaaldienst of de winkel waar u het product heeft
aangeschaft.
Electrolux
28
Beschrijving van het apparaat
Oven accessoires
Anti-kantel plank
Cake bakvorm
Opvangbak
1. Bedieningspaneel
2. Bedieningsknop kookplaat / zone rechtsvoor
3. Bedieningsknop kookplaat / zone rechtsachter
4. Bedieningsknop kookplaat / zone linksachter
5. Bedieningsknop kookplaat / zone linksvoor
6. Functieknop van de oven
7. Thermostaatknop
8. Indicatielampje “oven aan”
9. Controlelampje thermostaat
10. Luchtopeningen voor koelventilator
11. Grill
12. Ovenverlichting
13. Ovenventilator
14. Typeplaatje
1
12
11
14
10
13
23457
89
6
Electrolux
29
Bedieningsknoppen
Thermostaatknop
Draai de thermostaatknop tegen de klok in om een
temperatuur tussen 50°C en 250°C te kiezen.
Controlelampje thermostaat
Het controlelampje van de thermostaat gaat branden
als er aan de thermostaatknop wordt gedraaid. Het
lampje blijft branden tot de juiste temperatuur bereikt is.
Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat de
temperatuur in stand wordt gehouden.
De verzonken knoppen
De knoppen van de oven kunnen geheel verdwijnen
in het bedieningspaneel door ze in te drukken als de
oven niet in gebruik is.
Functieknop van de oven
0 De oven staat uit
Hete lucht
Onder- en bovenwarmte
Onderste verwarmingselement
Grilleren + hete lucht
Alleen binnenste grillelement
Ontdooi-instelling
Indicatielampje “oven aan”
Het lampje “oven aan” gaat branden als de
functieknop wordt ingesteld.
Electrolux
30
Veiligheidsthermostaat
Om gevaarlijke oververhitting te voorkomen (door
ondeskundig gebruik van het apparaat of defecte
onderdelen), is de oven voorzien van een
veiligheidsthermostaat, die de stroomtoevoer
onderbreekt. Zodra de temperatuur gezakt is, wordt de
oven weer automatisch ingeschakeld.
Als de veiligheidsthermostaat vanwege ondeskundig
gebruik is geactiveerd, hoeft u, nadat de oven is
afgekoeld, alleen de oorzaak van de fout op te lossen;
wordt de thermostaat daarentegen geactiveerd vanwege
een defect onderdeel, dan dient u contact op te nemen
met de klantenservice.
Koelventilator
De oven is voorzien van een koelventilator, die bedoeld
is om het voorpaneel, de knoppen en de handgreep van
de ovendeur koel te houden. De ventilator wordt auto-
matisch ingeschakeld als de oven geactiveerd wordt.
Warme lucht wordt door de opening vlakbij de hand-
greep van de ovendeur naar buiten geblazen. De venti-
lator wordt uitgeschakeld, als de functieknop in de UIT-
stand
0 wordt gezet.
Bedieningsknoppen voor de
kookplaat
De kookzones worden met een 7-standen schakelaar
geregeld;
0 = UIT
1 = MINIMUM
3 = MAXIMUM
Tweekrings-kookzone
Als u beide verwarmingskringen tegelijk wilt
inschakelen, draait u de schakelaar eerst op stand Max
(3) en dan op symbool “0”. U hoort een klik. Nu
werken beide verwarmingskringen tegelijk. Daarna kunt
u de gewenste stand instellen door de bedieningsknop
linksom te draaien.
Wees voorzichtig met olie en vet. Laat de
pan niet zonder toezicht, daar olie of vet
oververhit kunnen raken en dan
ontvlambaar zijn.
Electrolux
31
Voordat u de oven voor het eerst in gebruik neemt
Om de ovendeur te openen, altijd de
handgreep in het midden vasthouden.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal, zowel
van de buitenkant als de binnenkant van de
oven, voordat u de oven in gebruik neemt.
Voordat u de oven in gebruik neemt, moet de oven
opgewarmd worden zonder voedsel.
Gedurende deze tijd kan er een onaangenaam
luchtje ontstaan. Dit is volkomen normaal. Het wordt
veroorzaakt door fabricageresten.
Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.
1. Draai de functieknop op bereiding met "Hete
lucht"
.
2. Zet de thermostaatknop op 250°C.
3. Zet een raam open voor ventilatie.
4. Laat de oven, zonder voedsel, ongeveer 45
minuten werken.
Deze procedure dient herhaald te worden met de
"Onder- en bovenwarmte" functie
en de "Alleen
binnenste grillelement " functie
gedurende ongeveer
5-10 minuten.
Laat de oven daarna afkoelen. Maak een doek
vochtig met warm water en wat mild
reinigingsmiddel en maak daarmee de
binnenkant van de oven schoon.
Maak, voordat u de oven voor het eerst
gebruikt, ook alle accessoires grondig schoon.
Electrolux
32
De oven gebruiken
De oven is voorzien van een exclusief systeem dat
zorgt voor natuurlijke luchtcirculatie en de constante
hercirculatie van stoom.
Dit systeem maakt het mogelijk om in een
stoomomgeving voedsel te bereiden en dit houdt de
gerechten zacht van binnen en knapperig van buiten.
Bovendien worden de bereidingstijd en het
energieverbruik tot een minimum beperkt. Tijdens de
bereiding kan er stoom ontstaan die kan ontsnappen als u
de ovendeur opent. Dit is volkomen normaal.
Echter, doe altijd een stap van de oven vandaan
als u de ovendeur opent, zodat de stoom of hitte
in de oven kan ontsnappen.
Let op! - Leg geen voorwerpen op de bodem
van de oven en dek tijdens de bereiding geen
enkel deel van de oven af met aluminiumfolie, dit
kan oververhitting veroorzaken, wat de
bakresultaten beïnvloedt en het email van de
oven kan beschadigen. Zet pannen,
hittebestendige pannen en aluminium bladen altijd
op het rek dat in de geleiders is geschoven.
Wanneer voedsel verwarmd wordt, ontstaat er
stoom, net als in een ketel. Als de stoom in
aanraking komt met de glazen deur van de oven,
condenseert hij en ontstaan er waterdruppels.
Om de condensvorming te beperken, de lege
oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
Wij adviseren u, de waterdruppels na elke bereiding
af te vegen.
Tijdens de bereiding de ovendeur altijd
gesloten houden. Doe een stap naar
achteren bij het openen van de ovendeur, die
kiept. Laat hem niet open vallen - ondersteun
de deur met de deur-handgreep totdat hij
helemaal open is.
De oven heeft vier niveaus voor ovenrekken, er
zijn twee rekken meegeleverd. De rekposities
worden vanaf de bodem van de oven geteld,
zoals getoond in de afbeelding.
Het is belangrijk dat deze rekken correct geplaatst
zijn, zoals afgebeeld in het diagram.
Zet nooit kookgerei direct op de bodem van de
oven.
4
3
2
1
Electrolux
33
Gebruik met hete lucht
- Het voedsel wordt bereid met behulp van
voorverwarmde lucht die gelijkmatig rond geblazen
wordt in de oven door een ventilator in de
achterwand van de oven zelf.
- De warmte bereikt zodoende gelijkmatig en snel alle
delen van de oven en dit betekent dat u gelijktijdig
verschillende soorten voedsel kunt bereiden, die op
de verschillende rekken geplaatst zijn. Bereiden met
hete lucht garandeert een snelle verwijdering van
vocht en de drogere omgeving van de oven
voorkomt dat de verschillende aroma’s en smaken
van het ene gerecht naar het andere worden
overgebracht.
- De mogelijkheid om voedsel op verschillende
hoogtes te bereiden betekent dat u verschillende
gerechten tegelijkertijd kunt bereiden en tot maximaal
drie bladen koekjes en minipizza’s, om meteen op te
eten of om ze vervolgens in te vriezen.
- Natuurlijk kan de oven ook gebruikt worden voor
bereidingen op een enkel rooster. In dat geval kunt u
het best de laagste geleiders gebruiken, dan kunt u
de voortgang makkelijker in de gaten houden.
- Bovendien is de oven met name aanbevolen voor
het steriliseren van conserven, het maken van
eigengemaakte vruchten op siroop en om
paddenstoelen en fruit te drogen.
Grillen
- Het meeste voedsel moet op het rooster in de
grillpan geplaatst worden om maximale luchtcirculatie
mogelijk te maken en om voedsel boven het vet en
de jus te houden. Voedsel zoals vis, lever en niertjes
kunnen direct op de grillpan geplaatst worden, indien
gewenst.
- Voedsel moet goed afgedroogd worden voor het
grillen om lekken te voorkomen. Strijk mager vlees
en vis licht in met een beetje olie of gesmolten boter
om ze mals te houden tijdens de bereiding.
- Overige ingrediënten zoals tomaten en champignons
kunnen onder de grill geplaatst worden tijdens het
grillen van vlees
- Bij het roosteren van brood raden we u aan de
bovenste geleiderpositie te gebruiken.
- Het voedsel moet tijdens de bereiding, indien nodig,
omgedraaid worden.
Hoe gebruikt u het binnenste
grillelement
De binnenste grill zorgt voor snelle, directe hitte in
het middelste gedeelte van de grillpan. Door het binnenste
grillelement te gebruiken voor de bereiding van kleine
hoeveelheden kunt u energie besparen.
1. Draai de functieknop van de oven op .
2. Draai de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Pas de geleiderpositie van het rooster en de grillpan
aan voor de verschillende diktes van het voedsel.
Het grillelement wordt door de thermostaat geregeld.
Tijdens de bereiding gaat de grill aan en uit om
oververhitting te voorkomen.
Alleen onderste ovenelement
Deze functie is vooral nuttig bij het bakken van taart
zonder vulling. Deze functie kan eveneens gebruikt
worden om quiches of vlaaien af te maken om te zorgen
dat het basisdeeg gaar is.
Het controlelampje van de thermostaat blijft
branden tot de juiste temperatuur is bereikt.
Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat
de temperatuur in stand wordt gehouden.
Electrolux
34
Conventionele bereiding
- Het middelste rooster maakt de beste
warmteverdeling mogelijk. Om de onderkant van het
gerecht extra te bruinen hoeft u alleen het rooster
maar lager te zetten. Om de bovenkant van het
gerecht extra te bruinen, het rooster hoger zetten.
- Het materiaal en de afwerking van de bakplaten en
schalen is van invloed op de mate waarin het
voedsel een bruin korstje krijgt. Emailgoed, donkere
of zware of anti-aanbak kookgerei zorgen voor een
betere bruinering, platen van glanzend aluminium of
gepolijst staal reflecteren de warmte en hebben een
negatieve invloed op het bruinen.
- Plaats de schalen altijd in het midden van het rooster
om een gelijkmatige bruinering te garanderen.
- Zet schalen op platen van de juiste afmeting om
morsen op de bodem van de oven te voorkomen en
het schoonmaken makkelijker te maken.
- Plaats schalen, blikken of bakplaten niet direct
op de bodem van de oven, deze wordt erg heet en
kan beschadigd raken. als u deze instelling gebruikt
komt de warmte van zowel het bovenste als het
onderste element. Hiermee kunt u op een enkel ni-
veau gerechten bereiden, dit is met name geschikt
voor gerechten die extra bruinering vergen, zoals
quiches en vlaaien.
Gratins, lasagna’s en ovenschotels die ook wat ex-
tra bruinering aan de bovenkant vergen kunnen ook
heel goed bereid worden in de conventionele oven.
Hoe u de conventionele oven kunt gebruiken
1. Draai de functieknop op de gewenste
bereidingsfunctie
.
2. Draai de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
Ontdooien
De ovenventilator werkt zonder warmte en laat de
lucht in de oven op kamertemperatuur circuleren.
Controleer of de thermostaatknop op de
UIT-stand staat.
Grilleren + hete lucht
Bij de Grilleren + hete lucht stelt u een maximale
temperatuur in van 200°C.
Voor het grilleren of braden van flinke porties vlees.
De hitte van het grill-element wordt gelijkmatig in de
hele oven verdeeld. De snel cirkulerende hete lucht
zorgt ervoor dat het vlees aan alle kanten tegelijk
dichtschroeit.
Electrolux
35
Aanwijzingen en Tips
Om te bakken:
Cakes en gebakjes vereisen gewoonlijk een
gematigde temperatuur (150°C-200°C) en daarom is het
nodig om de oven ongeveer 10 minuten voor te
verwarmen.
Doe de ovendeur niet open, voordat 3/4 van de
baktijd verstreken is.
Zandtaartdeeg moet in de springvorm of op het
bakblik tot 2/3 van de baktijd gebakken worden en
daarna gegarneerd, voordat het kan worden afgebakken.
Deze extra baktijd hangt af van de soort en hoeveelheid
van de garnering. Roerdeeg mag niet makkelijk van de
lepel lopen. De baktijd zou door te veel vloeistof onnodig
langer duren.
Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd in de
oven worden geschoven, dan moet er tussen de blikken
een niveau vrijgelaten worden.
Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd in de
oven worden geschoven, dan moeten de blikken na
ongeveer 2/3 van de baktijd van boven naar beneden
verwisseld worden en omgedraaid worden.
Om te braden:
Neem geen braadstukken die minder wegen dan 1
kg. Kleinere stukken kunnen tijdens het braden uitdrogen.
Donker vlees, dat van buiten goed gebraden maar van
binnen roze tot rood moet blijven, moet bij een hogere
temperatuur (200°C-250°C) gebraden worden.
Licht vlees, gevogelte, en vis daarentegen op een
lagere temperatuur (150°C-175°C). Ingrediënten voor de
saus alleen bij korte bereidingstijd al aan het begin in de
braadslee doen. Anders deze pas het laatste half uur
toevoegen.
Of het vlees gaar is, kunt u controleren met een lepel:
als het vlees niet ingedrukt wordt, dan is het goed gaar.
Rosbief en biefstuk, die van binnen roze moeten blijven,
moeten op een hogere temperatuur in kortere tijd gebraden
worden.
Bij het direct op het rooster gaar laten worden van
vleesgerechten de braadslee op het onderste niveau
schuiven om de sappen op te vangen.
Het braadstuk minstens 15 minuten laten staan,
voordat u het aansnijdt, zodat het vleesvocht niet kan
weglopen.
Om rookvorming in de oven te beperken, verdient
het aanbeveling een beetje water in de braadslee te
gieten. Om condensvorming te voorkomen, een paar
keer water toevoegen. Borden kunnen tot zij geserveerd
worden in de oven op de laagste temperatuur warm
gehouden worden.
Let op!
Leg geen aluminiumfolie of kookgerei in
de oven en zet de braadslee of het bakblik
niet op de bodem van de oven, anders kan
het email van de oven door de oplopende
hitte beschadigd worden.
Bereidingstijden
De bereidingstijden kunnen onderling verschillend
zijn, vanwege de verschillende samenstelling,
ingrediënten en hoeveelheid vocht van de afzonderlijke
gerechten.
Noteer de instellingsgegevens van de eerste
bereidings- resp. braadexperimenten om ervaring op te
doen als u deze gerechten later nog eens wilt bereiden.
Op basis van uw eigen ervaringen kunt u de
aangegeven waardes individueel aanpassen.
Electrolux
36
Bak- en braadtabellen
Conventionele bereiding -
Tijdindicaties zijn exclusief voorverwarmen.
De lege oven altijd 10 minuten vóórverwarmen.
CAKES
Schuimtaart 2 170 2 (1en3)* 160 45-60 In cakevorm
Zandkoekdeeg 2 170 2 (1en3)* 160 20-30 In cakevorm
Kwarktaart 1 175 2 165 60-80 In cakevorm
Appelcake (Appeltaart) 1 170 2lef+righ. 160 90-120 In cakevorm
Strudel 2 180 2 160 60-80 Op bakplaat
Jamtaart 2 190 2(1en3)* 180 40-45 In cakevorm
Fruitcake 2 170 2 150 60-70 In cakevorm
Biscuitgebak 1 170 2(1en3)* 165 30-40 In cakevorm
Kerstcake 1 150 2 150 120-150 In cakevorm
Pruimentaart 1 175 2 160 50-60 In broodvorm
Kleine cake 3 170 2 160 20-35 Op bakplaat
Koekjes 2 160 2(1en3)* 150 20-30 Op bakplaat
Meringues 2 135 2(1en3)* 150 60-90 Op bakplaat
Koffiebroodjes 2 200 2 190 12~20 Op bakplaat
Gebakjes: Soesjes 2of 3 210 2(1en3)* 170 25-35 Op bakplaat
Taartjes 2 180 2 170 45-70 In cakevorm
BROOD EN PIZZA
Wit brood 1 195 2 185 60-70
Roggebrood 1 190 1 180 30-45 In broodblik
Broodjes 2 200 2(1en3)* 175 25-40 Op bakplaat
Pizza 2 200 2 200 20-30 Op bakplaat
VLAAIEN
Pastavlaai 2 200 2(1en3)* 175 40-50 In bakvorm
Groentevlaai 2 200 2(1en3)* 175 45-60 In bakvorm
Quiches 1 210 1 190 30-40 In bakvorm
Lasagna 2 200 2 200 25-35 In bakvorm
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 In bakvorm
VLEES
Rund 2 190 2 175 50-70 Op rooster
Varken 2 180 2 175 100-130 Op rooster
Kalf 2 190 2 175 90-120 Op rooster
Engelse rosbief
rood 2 210 2 200 50-60 Op rooster
medium 2 210 2 200 60-70 Op rooster
doorbakken 2 210 2 200 70-80 Op rooster
Varkensschouder 2 180 2 170 120-150 Met zwoerd
Varkensschenkel 2 180 2 160 100-120 2 stuks
Lam 2 190 2 175 110-130 Bout
Kip 2 190 2 200 70-85 Heel
Kalkoen 2 180 2 160 210-240 Heel
Eend 2 175 2 220 120-150 Heel
Gans 2 175 1 160 150-200 Heel
Konijn 2 190 2 175 60-80 In stukken
Haas 2 190 2 175 150-200 In stukken
Fazant 2 190 2 175 90-120 Heel
Gehakt 2 180 2 170 tot.150 in broodblik
VIS
Forel/Zeebrasem 2 190 2(1en3)* 175 40-55 3-4 vissen
Tonijn/Zalm 2 190 2(1en3)* 175 35-60 4-6 filets
SOORT
GERECHT
Conventionele
bereiding
Gebruik met hete lucht
temp °C
temp
°C
4
3
2
1
4
3
2
1
Bereidingstijden in
minuten
AANTEKENINGEN
(*) Indien u gelijktijdig meer dan een gerecht wilt bereiden, adviseren wij u deze op de tussen haakjes aangegeven
niveaus te plaatsen.
Electrolux
37
GERECHT Gewicht Niveau Temp. Bereidingsduur (min.)
in gr. °C Onder- Boven-
kant kant
Kalkoenrol 1000 3 200 30 ~ 40 20 ~ 30
Halve kip 1000 3 200 25 ~ 30 20 ~ 30
Kippenbil 3 200 15 ~ 20 15 ~ 18
Kwarteltjes
500 3 200 25 ~ 30 20 ~ 25
Geegratineerde groenten 3 200 20 ~ 25
Jacobsschelpen 3 200 15 ~ 20
Makreel 3 200 15 ~ 20 10 ~ 15
Vis in moten 800 3 200 12 ~ 15 8 ~ 10
Grilleren + hete lucht
Bij de Grilleren + hete lucht stelt u een maximale temperatuur in van 200°C.
Tijdindicaties zijn exclusief voorverwarmen.
De lege oven altijd 10 minuten vóórverwarmen.
De aangegeven temperaturen zijn richtgetallen. Misschien moeten de temperaturen aangepast
worden aan persoonlijke wensen.
Grillen
Tijdindicaties zijn exclusief voorverwarmen.
De lege oven altijd 10 minuten vóórverwarmen.
De aangegeven temperaturen zijn richtgetallen. Misschien moeten de temperaturen aangepast
worden aan persoonlijke wensen.
1e kant
temp.°CStuks g.
Hoeveelheid Bereidingstijd in
minuten
2e kant
Grillen
4
3
2
1
SOORT GERECHT
Tournedos 4 800 3 250 12~15 12~14
Biefstuk 4 600 3 250 10~12 6~8
Worstjes 8 / 3 250 12~15 10~12
Varkenskarbonades 4 600 3 250 12~16 12~14
Kip (in twee helften) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebabs 4 / 3 250 10~15 10~12
Kip (borst) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Voorverwarmen 5’00'’
Vis (filets) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sandwiches 4~6 / 3 250 5~7 /
Toast 4~6 / 3 250 2~4 2~3
Electrolux
38
Voordat u de oven schoonmaakt, de oven
uitschakelen en laten afkoelen.
Het apparaat mag niet schoongemaakt
worden met een stoomreiniger.
Belangrijk: Voor elke reinigingshandeling de stekker
van het apparaat absoluut uit het stopcontact halen.
Voor een lange levensduur van het apparaat is het
noodzakelijk de volgende reinigingswerkzaamheden
regelmatig te verrichten:
- Doe dit alleen bij een afgekoelde oven.
- Maak de geëmailleerde delen schoon met zeepsop.
- Gebruik geen schuurmiddelen.
- Onderdelen van roestvrij staal en de glasplaat
droogwrijven met een zachte doek.
- Bij hardnekkige vlekken normaal verkrijgbare
reinigingsmiddelen voor roestvrij staal of warme azijn
gebruiken.
Het email van de oven is uiterst duurzaam en in
hoge mate resistent. De inwerking van hete fruitzuren
(citroenen, pruimen of dergelijke) kunnen echter op de
oppervlakken van email blijvende, matte en ruwe
vlekken achterlaten. Dergelijke vlekken op het
hoogglanzende oppervlak van het email hebben echter
geen invloed op de functies van de oven. Reinig de oven
grondig na elk gebruik. Zo kunt u verontreinigingen het
makkelijkst verwijderen. Verder inbranden wordt
daardoor voorkomen.
Schoonmaakmiddelen
Voordat u welke schoonmaakmiddelen dan ook
voor uw oven gebruikt, moet u controleren of ze geschikt
zijn en of hun gebruik wordt aanbevolen door de fabrikant.
Schoonmaakmiddelen met bleekmiddel mogen
NIET worden gebruikt omdat zij de toplaag van de
oppervlakken dof kunnen maken. Ook het gebruik van
ruwe schuurmiddelen moet worden vermeden.
Schoonmaken van de buitenkant
Wrijf regelmatig over het bedieningspaneel, de ovendeur
en de afdichting met een zachte doek die goed is
uitgewrongen met warm water waaraan een beetje
vloeibaar wasmiddel is toegevoegd.
Om het beschadigen of verzwakken van de glazen
ruiten te voorkomen, moet u het gebruik van de volgende
middelen vermijden:
Was- en bleekmiddelen
Geïmpregneerde sponsjes die niet geschikt zijn voor
pannen met anti-aanbaklaag
Brillo/Ajax sponsjes of schuursponsjes van
staalwol
Chemische ovensponsjes of spuitbussen
Roestverwijderaars
Reiniging en onderhoud
Vlekkenverwijderaars voor bad en gootsteen
Maak het binnen- en buitenvenster van de deur
schoon met een warm zeepsopje. Mocht het
binnenvenster van de deur erg verontreinigd zijn, dan is
het gebruik van een schoonmaakmiddel zoals Hob Brite
aan te bevelen. Gebruik geen verfkrabbers om
aangekoekt vuil te verwijderen.
Ovenruimte
De emaille basis van de ovenruimte kunt u het best
schoonmaken als de oven nog warm is.
Veeg de oven na elk gebruik schoon met een
zachte doek gedrenkt in warm water met een
afwasmiddel. Af en toe is het echter nodig de oven
grondiger schoon te maken, gebruik daarvoor een in de
handel verkrijgbare ovenreiniger.
Electrolux
39
Ovenroosters en geleiders
Bakrooster geleiderails
Voor het schoonmaken van de zijwanden kunnen
de geleiderails aan de linker- en rechterzijde van
de oven worden verwijderd.
Verwijderen van de geleiderails
Eerst de rail aan de voorkant van de ovenwand
wegtrekken en vervolgens achter loshaken (1,
2).
Monteren van de geleiderails
Bij het terugplaatsen de rails eerst achter inhaken,
dan aan de voorkant op de juiste positie brengen
en vervolgens de rails op hun plaats drukken (3).
Reinig de geleiderails met warm zeepsop en
verwijder hardnekkige vlekken met een goed
vochtig gemaakt sponsje met zeep. Goed
afspoelen en met een zachte doek afdrogen.
Vervanging van het ovenlampje
Koppel het apparaat los
Als het ovenlampje moet worden vervangen, dan
moet dit voldoen aan de volgende eisen:
- Vermogen: 25 W,
- Voltage: 230 V (50 Hz),
- Hittebestendig tot 300° C,
- Soort aansluiting: E14.
Deze lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice.
Het kapotte lampje vervangen:
1. Zorg ervoor dat de stekker uit het stopcontact is
gehaald.
2. Druk het glazen dekseltje in en draai het tegen de
klok in.
3. Verwijder het kapotte lampje en vervang dit door een
nieuw.
4. Zet het glazen dekseltje terug en steek de stekker
weer in het stopcontact.
1
2
3
Electrolux
40
Ovendeur
De ovendeur bestaat uit twee ruiten. De ovendeur kan
gedemonteerd worden om de binnenruiten makkelijker
schoon te kunnen maken.
Let op - De ovendeur moet gedemonteerd
worden voordat u hem schoon kunt ma-
ken. De ovendeur zou onverhoeds dicht
kunnen vallen als u probeert de binnen-
ruiten te verwijderen terwijl de deur nog
gemonteerd is.
Om de deur te demonteren gaat u als volgt te
werk
.
1) zet de deur helemaal open;
2) lokaliseer de twee scharnieren die de deur onder-
steunen (Fig. 1);
3) Trek de hendeltjes die op de twee scharnieren zitten
(Fig. 2) naar boven en draai ze;
4) houd de deur aan beide kanten stevig vast en sluit
hem langzaam maar niet HELEMAAL (Fig. 3);
5) Trek de deur naar u toe en verwijder hem uit de
sponning (Fig. 3);
Fig. 1
Fig. 2
Fig. 3
Electrolux
41
6) leg de deur op een vaste ondergrond (Fig. 4) leg er
een zachte doek onder om te voorkomen dat het
oppervlak van de handgreep beschadigd raakt;
7) maak het vergrendelingssysteem los om de bin-
nenste ruiten te kunnen verwijderen (Fig. 5);
8) draai de 2 sluitingen 90° en trek ze uit hun zittingen
(Fig. 6);
9) til de deur zachtjes op en verwijder de ruit die bov enin
zit en die voorzien is van een gedecoreerde rand
aan alle 4 de kanten (Fig. 7).
Maak de ovendeur schoon met lauw water en een zachte
doek. Gebruik geen schuursponsjes, staalwol of kras-
sende of zure producten, want deze kunnen de speciale
warmtereflecterende oppervlakte van de binnenste ruiten
beschadigen.
Monteer, na voltooiing van de reiniging, de ruiten weer
in de deur en de deur weer in de oven, door boven-
beschreven procedure uit te voeren, let er op dat u de
ruiten op de juiste manier terugzet.
Om deze handeling correct uit te voeren, gaat u als volgt
te werk:
De binnenste ruit met de aan 4 kanten gedecoreerde rand
moet zodanig gemonteerd worden dat de zeefdruk naar
de buitenkant van de oven gericht is. De plaatsing van
de ruit is correct als u geen
ruw oppervlak voelt als u met
een vinger over het oppervlak ter hoogte van de zeefdruk
wrijft.
Fig. 5
Fig. 6
Fig. 4
90°
Electrolux
42
Het schoonmaken van de afdichting van de ovendeur
Een rubberen afdichting rond de opening van de oven
garandeert de goede werking
.
Controleer de toestand van deze afdichting
regelmatig. Indien het nodig is de afdichting
schoon te maken, geen schurende
voorwerpen of producten gebruiken.
Als u merkt dat de afdichting beschadigd
is, moet u contact opnemen met onze
service-afdeling en mag u de oven niet
gebruiken tot de afdichting gerepareerd is.
De binnenste ruit moet teruggezet worden in de juiste
sponning, zoals afgebeeld in Fig. 8
Nadat de ruiten weer in de ovendeur gemonteerd zijn,
voert u de procedure (zoals beschreven in punt 8) in
omgekeerde volgorde uit om te garanderen dat de ruiten
goed vergrendeld zijn.
Maak de ovendeur niet schoon als hij nog warm
is, de ruiten zouden kunnen barsten. Als u merkt
dat het oppervlak van de ruiten krassen of diepe
scheuren vertoont, moet u contact opnemen met
onze service-afdeling om de ruiten te laten
vervangen.
Modellen met roestvrij stalen of aluminium
uiterlijk: Wij adviseren u de ovendeur en het
bedieningspaneel van roestvrij staal of alumi-
nium alleen schoon te maken met een vochtige
spons en deze na elke reiniging zorgvuldig af te
drogen met een zachte doek. Vermijd het gebruik
van schuursponsjes, staalwol en zure of schu-
rende producten, deze kunnen de oppervlakken
beschadigen.
1
2
Fig. 7
Fig. 8
Electrolux
43
Als het apparaat niet goed werkt, het volgende controleren, voordat u contact opneemt met het Electrolux
Servicecentrum:
Als er iets verkeerd gaat
OPLOSSING
Controleer of zowel de bereidingsfunctie als de
temperatuur zijn ingesteld
of
Controleer, of het apparaat goed aangesloten is en de
schakelaar van het stopcontact of de netstroomtoevoer
naar de oven op AAN staan.
Stel een temperatuur in met de thermostaatknop
of
Stel een functie in met de functieknop van de oven.
Stel een temperatuur in met de thermostaatknop
of
Controleer het lampje en vervang het, indien nodig (zie
“De oven schoonmaken”)
De temperatuur moet aangepast worden
of
Volg het advies in de instructies op, met name het
hoofdstuk „Practische Tips“.
Na afloop van de bereiding de gerechten niet langer dan
15-20 minuten in de oven laten staan.
Controleer of de rekken en het bakgerei niet trillen tegen
het achterpaneel van de oven.
PROBLEEM
De oven schakelt niet in.
Het oventemperatuurlampje gaat niet
branden.
Het ovenlampje gaat niet branden.
De bereiding van de gerechten duurt te
lang of ze worden te snel gaar.
Stoom en condenswater slaan neer op
de gerechten en de deur van de oven.
De ovenventilator maakt lawaai.
Electrolux
44
Technische gegevens
Vermogen verwarmingselementen
Onderste verwarmingselement 1000 W
Boven-/onderwarmte 1800 W
Gebruik met hete lucht 1825 W
Grill 1650 W
Grilleren + hete lucht 1650 W
Ovenlampje 25 W
Motor van de hete lucht-ventilator 25 W
Motor koelventilator 25 W
Totale aansluitwaarde 1875 W
Werkspanning (50 Hz)
230 - 400 V 3 N
Inbouw
Hoogte onder bovenkant 600 mm
in kolom 587 mm
Breedte 560 mm
Diepte 550 mm
Oven
Hoogte 335 mm
Breedte 395 mm
Diepte 400 mm
Bruikbare inhoud oven 53 l
Deze oven kan met de volgende kookplaten worden
ingebouwd (230V):
Plateaus met gietijzeren platen
Type: EHE 60000
Aansluitwaarde plateau 6,0 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Keramische kookplateaus
Type: EHC 650
Aansluitwaarde plateau 6,2 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Type: EHC 660
Aansluitwaarde plateau 7,4 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Totaal-aansluitwaarde:
Oven + gietijzerplaten 8,875 kW
Oven + keramisch plateau 9,275 kW
Electrolux
45
Instructies voor de installateur
Het inbouwen en installeren dient volgens
de landelijke normen en plaatselijke
voorschriften te geschieden. Iedere
tussenkomst na de aansluiting dient
gedaan te worden met afgekoppelde of
uitgeschakelde stroomtoevoer. De
installatie en de elektrische aansluiting van
het apparaat moeten door een erkend
vakman gebeuren.
Elektrische aansluiting
Let op:
de aansluiting moet worden uitgevoerd met in acht neming
van de huidige normen;
de zekeringen in de huisinstallatie moeten de lading van
het apparaat kunnen dragen (zie het typeplaatje);
het stopcontact moet zijn voorzien van een deugdelijke
aardleiding, volgens de huidige normen en wetten;
het voor de aansluiting gebruikte stopcontact moet
makkelijk bereikbaar zijn.
zorg ervoor dat in de elektrische huisinstallatie een
installatie-automaat of groepschakelaar met smeltzekering
wordt geïnstalleerd zodat het apparaat met een
contactopening van min. 3 mm van het net kan worden
gescheiden. De schakelaar mag de geelgroene
aardedraad nooit op enig punt verbreken. De
geelgroene aardedraad dient 2-3 cm langer te zijn
dan de andere draden.
de kabel moet zo geïnstalleerd worden dat hij niet heter
kan worden dan 50°C boven de kamertemperatuur;
om de oven aan te sluiten moet de plaat op de achterzijde
verwijderd worden om bij het klemmenbord te komen.
Dit apparaat wordt geleverd zonder aansluitsnoer. Alleen
een van de volgende types snoer mag worden gebruikt:
H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VV-F, H05V2V2-
F(T90), H05 BB-F. Aan het snoer moet een geschikte
stekker worden gemonteerd.
Aansluiting van de stroomtoevoer
Zowel oven als kookplaat zijn gebouwd voor aansluiting
op nominale spanning(en) van 230 V. Aansluiting van de
stroomtoevoer geschiedt op de klemmenstrook, achterop
de oven, waarop zich 5 genummerde aansluitklemmen
en 1 aardingsklem bevinden.
Het toestel wordt afgeleverd voor de aansluiting “400 V
driefasen + nul” (tussen de fase en de nul dient er 230
volt gemeten te worden - Afb.9). Één-en tweefasen
aansluiting is eveneens mogelijk (let op de waarde van
de groepszekering in de installatie); u vindt de vereiste
schakelgegevens in Afb 10
FO 0330
Afb. 9
Afb. 10
230V 3~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 PE
230V 1~
1 2 3 4 5
L1 N PE
400V 2N~
1 2 3 4 5
L1 L2 N PE
400V 3N~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 N PE
Ø 4x2,5mm²
Ø 3x2,5mm²
Ø 4x2,5mm²
Ø 5x1,5mm²
Electrolux
46
550 MIN
600
560 - 570
8
0
÷
1
0
0
Instructies voor de inbouw
Voor een onberispelijke werking van het ingebouwde
apparaat moet het inbouwmeubel resp. de uitsparing
waarin het apparaat moet worden ingebouwd geschikte
afmetingen hebben.
In overeenstemming met de geldende voorschriften
moeten alle delen, die de bescherming tegen aanraking
van onder spanning staande en geïsoleerde delen
garanderen, zodanig bevestigd zijn, dat ze niet zonder
gereedschap verwijderd kunnen worden.
Hierbij hoort ook de bevestiging van eventuele
afsluitende kanten aan het begin of einde van een
aanbouwlijn.
De bescherming tegen aanraking moet in ieder
geval door het inbouwen gegarandeerd zijn.
Het apparaat kan met de achterkant resp. zijkant
tegen hogere keukenmeubelen, apparaten resp. wanden
geplaatst worden. Aan de andere zijkant mogen er echter
geen andere apparaten of meubelen van dezelfde hoogte
als het apparaat geplaatst worden.
Ovenafmetingen (Afb. A)
Instructies voor de inbouw
Voor een onberispelijke werking van het ingebouwde
apparaat moet het inbouwmeubel resp. de uitsparing
waarin het apparaat moet worden ingebouwd geschikte
afmetingen hebben (Afb. B).
Bevestiging in het meubel
- Open de ovendeur;
- bevestig de oven aan het inbouwmeubel door de
vier afstandsstukken (Afb.D - A) die precies in de
gaten van het frame passen, te plaatsen en deze
daarna met de vier bijgeleverde houtschroeven (Afb.
D - B) vast te zetten.
Afb. D
Afb. A
Afb. B
Electrolux
47
Klantenservice
Wanneer het probleem na de beschreven controles (zie
pagina 43) niet kan worden opgelost, bel dan de
dichtstbijzijnde klantenservice van de fabrikant en geef
de aard van het defect, het model van het apparaat
(Mod.), het productienummer (Prod. nr.) en het
fabricagenummer (Ser. nr.) aan, die u op het typeplaatje
van de oven vindt.
Electrolux
48
www.zanker.de
35905-7902 11/08 R.0

Documenttranscriptie

Electrolux Inhoud Waarschuwingen en belangrijke adviezen voor de veiligheid ........................................................................... 26 Beschrijving van het apparaat ......................................................................................................................... 28 Bedieningsknoppen ........................................................................................................................................ 29 Voordat u de oven voor het eerst in gebruik neemt .......................................................................................... 31 De oven gebruiken ......................................................................................................................................... 32 Tabellen Backen und Braten ............................................................................................................................ 36 Reiniging en onderhoud ................................................................................................................................... 38 Als er iets verkeerd gaat ................................................................................................................................. 43 Technische gegevens ..................................................................................................................................... 44 Instructies voor de installateur ......................................................................................................................... 45 Instructies voor de inbouw .............................................................................................................................. 46 Klantenservice ............................................................................................................................................... 47 Handleiding voor de gebruiksaanwijzing Veiligheidsvoorschriften Stap-voor-stap-handleiding Aanwijzingen en Tips Dit apparaat voldoet aan de volgende EG-richtlijnen: 2006/95(Laagspanningsrichtlijn); 2004/108 (EMC Richtlijn); en daaropvolgende wijzigingen. 25 Electrolux Nederlands Waarschuwingen en belangrijke adviezen voor de veiligheid Bewaar de bij dit apparaat geleverde gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Als het apparaat aan derden geschonken of verkocht wordt, of als u het apparaat bij verhuizing in de oude woning achterlaat, is het belangrijk dat de nieuwe eigenaar/eigenaresse over deze gebruiksaanwijzing en de adviezen kan beschikken. Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruiker en diens huisgenoten. Lees ze dus aandachtig door, voordat u het apparaat aansluit en/of in gebruik neemt. Installatie • • • De installatie moet verricht worden door vakkundig personeel, met inachtneming van de geldende voorschriften. De afzonderlijke installatiewerkzaamheden zijn beschreven in de Aanwijzingen voor de installateur. Laat de installatie en aansluiting uitvoeren door een vakman, overeenkomstig de hem, dankzij zijn vakkennis bekende richtlijnen. Ook eventueel naar aanleiding van voor de installatie noodzakelijke wijzigingen aan de elektriciteitsvoorziening moeten door een vakman aangebracht worden. Bediening • • • • • • • 26 Deze oven is ontworpen voor de bereiding van gerechten; gebruik hem nooit voor andere doeleinden. Pas, bij het openen van de ovendeur, tijdens of na afloop van de bereiding op voor de hete luchtstroom, die uit de oven naar buiten komt. Tijdens de werking van de oven extra voorzichtig zijn. Door de grote hitte van de verwarmingselementen zijn de roosters en andere delen erg heet. Indien u - om welke reden dan ook - aluminiumfolie voor voedingsmiddelen in de oven gebruikt, laat dit dan nooit in direct contact komen met de bodem van de oven. Ga bij het schoonmaken van de oven voorzichtig te werk: sproei nooit vloeistof op het vetfilter (indien aanwezig), het verwarmingselement en de thermostaatsensor. Het is gevaarlijk veranderingen van welke aard ook aan te brengen aan het apparaat of aan de kenmerken ervan. Tijdens het bak-, braad- en grillproces worden de ovendeur en de andere onderdelen van het apparaat • • • • • • • erg heet, houd kinderen daarom uit de buurt van het apparaat. Bij de aansluiting van elektrische apparaten op stopcontacten in de buurt van de oven, moet u er op letten dat aansluitkabels niet in aanraking komen met hete kooktoestellen of vastgeklemd raken in de hete deur van de oven. Gebruik altijd ovenwanten om vuurvaste, hete schotels of schalen uit de oven te halen. Een regelmatige reiniging voorkomt de achteruitgang van het oppervlaktemateriaal van de oven. Schakel voordat u de oven schoonmaakt de stroom uit of trek de stekker uit het stopcontact. Verzeker u ervan dat de oven in de stand «UIT» staat, als de oven niet meer gebruikt wordt. Deze oven is zowel in de uitvoering als afzonderlijk apparaat of als combinatieapparaat met een elektrische kookplaat, vervaardigd voor aansluiting op enkelfase 230 V. Het apparaat mag niet schoongemaakt worden met een stoomreiniger. Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe metalen schrapers. U kunt daarmee krassen op de deur veroorzaken en dat kan leiden tot het barsten van het glas. Veiligheid van kinderen • • • Dit apparaat is bestemd voor gebruik door volwassenen. Het is gevaarlijk om het door kinderen te laten gebruiken of hen ermee te laten spelen. Houd kinderen uit de buurt, zolang de oven in werking is. Ook nadat u de oven heeft uitgeschakeld, blijft de deur nog lange tijd heet. Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door kinderen of personen met verminderde lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis, tenzij dit onder toezicht gebeurt van een voor hun veiligheid Electrolux verantwoordelijke persoon of tenzij zij van een dergelijke persoon instructies hebben ontvangen over het gebruik van het apparaat. Klantenservice • • Laat controlewerkzaamheden of reparaties door de klantenservice van de fabrikant of door een door de fabrikant geautoriseerde klantenservice uitvoeren en gebruik altijd originele vervangingsonderdelen. Probeer nooit zelf storingen van of beschadigingen aan het apparaat te repareren. Reparaties door niet opgeleide personen kunnen schade of letsel veroorzaken. Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als normaal huishoudelijk afval mag worden behandeld. Het dient daarentegen ingeleverd te worden bij een inzamelingspunt voor de recycling van elektrische en elektronische apparatuur. Door uw bijdrage aan de juiste afvalverwerking van dit product helpt u het milieu en de gezondheid van uw medemensen te beschermen. Het milieu en de gezondheid worden door verkeerde afvalverwerking in gevaar gebracht. Voor nadere informatie over de recycling van dit product kunt u contact opnemen met uw gemeentehuis, uw afvalophaaldienst of de winkel waar u het product heeft aangeschaft. 27 Electrolux Beschrijving van het apparaat 7 9 6 8 5 4 3 2 1 10 11 12 13 14 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Bedieningspaneel Bedieningsknop kookplaat / zone rechtsvoor Bedieningsknop kookplaat / zone rechtsachter Bedieningsknop kookplaat / zone linksachter Bedieningsknop kookplaat / zone linksvoor Functieknop van de oven Thermostaatknop 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Indicatielampje “oven aan” Controlelampje thermostaat Luchtopeningen voor koelventilator Grill Ovenverlichting Ovenventilator Typeplaatje Oven accessoires Cake bakvorm Anti-kantel plank Opvangbak 28 Electrolux Bedieningsknoppen De verzonken knoppen De knoppen van de oven kunnen geheel verdwijnen in het bedieningspaneel door ze in te drukken als de oven niet in gebruik is. Functieknop van de oven 0 De oven staat uit Hete lucht Onder- en bovenwarmte Onderste verwarmingselement Grilleren + hete lucht Alleen binnenste grillelement Ontdooi-instelling Indicatielampje “oven aan” Het lampje “oven aan” gaat branden als de functieknop wordt ingesteld. Thermostaatknop Draai de thermostaatknop tegen de klok in om een temperatuur tussen 50°C en 250°C te kiezen. Controlelampje thermostaat Het controlelampje van de thermostaat gaat branden als er aan de thermostaatknop wordt gedraaid. Het lampje blijft branden tot de juiste temperatuur bereikt is. Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat de temperatuur in stand wordt gehouden. 29 Electrolux Bedieningsknoppen kookplaat voor de De kookzones worden met een 7-standen schakelaar geregeld; 0 = UIT 1 = MINIMUM 3 = MAXIMUM Tweekrings-kookzone Als u beide verwarmingskringen tegelijk wilt inschakelen, draait u de schakelaar eerst op stand Max (3) en dan op symbool “0”. U hoort een klik. Nu werken beide verwarmingskringen tegelijk. Daarna kunt u de gewenste stand instellen door de bedieningsknop linksom te draaien. Wees voorzichtig met olie en vet. Laat de pan niet zonder toezicht, daar olie of vet oververhit kunnen raken en dan ontvlambaar zijn. Veiligheidsthermostaat Om gevaarlijke oververhitting te voorkomen (door ondeskundig gebruik van het apparaat of defecte onderdelen), is de oven voorzien van een veiligheidsthermostaat, die de stroomtoevoer onderbreekt. Zodra de temperatuur gezakt is, wordt de oven weer automatisch ingeschakeld. Als de veiligheidsthermostaat vanwege ondeskundig gebruik is geactiveerd, hoeft u, nadat de oven is afgekoeld, alleen de oorzaak van de fout op te lossen; wordt de thermostaat daarentegen geactiveerd vanwege een defect onderdeel, dan dient u contact op te nemen met de klantenservice. Koelventilator De oven is voorzien van een koelventilator, die bedoeld is om het voorpaneel, de knoppen en de handgreep van de ovendeur koel te houden. De ventilator wordt automatisch ingeschakeld als de oven geactiveerd wordt. Warme lucht wordt door de opening vlakbij de handgreep van de ovendeur naar buiten geblazen. De ventilator wordt uitgeschakeld, als de functieknop in de UITstand 0 wordt gezet. 30 Electrolux Voordat u de oven voor het eerst in gebruik neemt Verwijder al het verpakkingsmateriaal, zowel van de buitenkant als de binnenkant van de oven, voordat u de oven in gebruik neemt. Voordat u de oven in gebruik neemt, moet de oven opgewarmd worden zonder voedsel. Gedurende deze tijd kan er een onaangenaam luchtje ontstaan. Dit is volkomen normaal. Het wordt veroorzaakt door fabricageresten. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is. 1. Draai de functieknop op bereiding met "Hete Maak, voordat u de oven voor het eerst gebruikt, ook alle accessoires grondig schoon. lucht" . 2. Zet de thermostaatknop op 250°C. 3. Zet een raam open voor ventilatie. 4. Laat de oven, zonder voedsel, ongeveer 45 minuten werken. Deze procedure dient herhaald te worden met de "Onder- en bovenwarmte" functie en de "Alleen binnenste grillelement " functie gedurende ongeveer 5-10 minuten. Laat de oven daarna afkoelen. Maak een doek vochtig met warm water en wat mild reinigingsmiddel en maak daarmee de binnenkant van de oven schoon. Om de ovendeur te openen, altijd de handgreep in het midden vasthouden. 31 Electrolux De oven gebruiken De oven is voorzien van een exclusief systeem dat zorgt voor natuurlijke luchtcirculatie en de constante hercirculatie van stoom. Dit systeem maakt het mogelijk om in een stoomomgeving voedsel te bereiden en dit houdt de gerechten zacht van binnen en knapperig van buiten. Bovendien worden de bereidingstijd en het energieverbruik tot een minimum beperkt. Tijdens de bereiding kan er stoom ontstaan die kan ontsnappen als u de ovendeur opent. Dit is volkomen normaal. Echter, doe altijd een stap van de oven vandaan als u de ovendeur opent, zodat de stoom of hitte in de oven kan ontsnappen. Let op! - Leg geen voorwerpen op de bodem van de oven en dek tijdens de bereiding geen enkel deel van de oven af met aluminiumfolie, dit kan oververhitting veroorzaken, wat de bakresultaten beïnvloedt en het email van de oven kan beschadigen. Zet pannen, hittebestendige pannen en aluminium bladen altijd op het rek dat in de geleiders is geschoven. Wanneer voedsel verwarmd wordt, ontstaat er stoom, net als in een ketel. Als de stoom in aanraking komt met de glazen deur van de oven, condenseert hij en ontstaan er waterdruppels. Om de condensvorming te beperken, de lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen. Wij adviseren u, de waterdruppels na elke bereiding af te vegen. Tijdens de bereiding de ovendeur altijd gesloten houden. Doe een stap naar achteren bij het openen van de ovendeur, die kiept. Laat hem niet open vallen - ondersteun de deur met de deur-handgreep totdat hij helemaal open is. De oven heeft vier niveaus voor ovenrekken, er zijn twee rekken meegeleverd. De rekposities worden vanaf de bodem van de oven geteld, zoals getoond in de afbeelding. Het is belangrijk dat deze rekken correct geplaatst zijn, zoals afgebeeld in het diagram. Zet nooit kookgerei direct op de bodem van de oven. 32 4 3 2 1 Electrolux Gebruik met hete lucht - - - - - Het voedsel wordt bereid met behulp van voorverwarmde lucht die gelijkmatig rond geblazen wordt in de oven door een ventilator in de achterwand van de oven zelf. De warmte bereikt zodoende gelijkmatig en snel alle delen van de oven en dit betekent dat u gelijktijdig verschillende soorten voedsel kunt bereiden, die op de verschillende rekken geplaatst zijn. Bereiden met hete lucht garandeert een snelle verwijdering van vocht en de drogere omgeving van de oven voorkomt dat de verschillende aroma’s en smaken van het ene gerecht naar het andere worden overgebracht. De mogelijkheid om voedsel op verschillende hoogtes te bereiden betekent dat u verschillende gerechten tegelijkertijd kunt bereiden en tot maximaal drie bladen koekjes en minipizza’s, om meteen op te eten of om ze vervolgens in te vriezen. Natuurlijk kan de oven ook gebruikt worden voor bereidingen op een enkel rooster. In dat geval kunt u het best de laagste geleiders gebruiken, dan kunt u de voortgang makkelijker in de gaten houden. Bovendien is de oven met name aanbevolen voor het steriliseren van conserven, het maken van eigengemaakte vruchten op siroop en om paddenstoelen en fruit te drogen. Hoe gebruikt u het binnenste grillelement De binnenste grill zorgt voor snelle, directe hitte in het middelste gedeelte van de grillpan. Door het binnenste grillelement te gebruiken voor de bereiding van kleine hoeveelheden kunt u energie besparen. 1. Draai de functieknop van de oven op . 2. Draai de thermostaatknop op de gewenste temperatuur. 3. Pas de geleiderpositie van het rooster en de grillpan aan voor de verschillende diktes van het voedsel. Het grillelement wordt door de thermostaat geregeld. Tijdens de bereiding gaat de grill aan en uit om oververhitting te voorkomen. Alleen onderste ovenelement Deze functie is vooral nuttig bij het bakken van taart zonder vulling. Deze functie kan eveneens gebruikt worden om quiches of vlaaien af te maken om te zorgen dat het basisdeeg gaar is. Het controlelampje van de thermostaat blijft branden tot de juiste temperatuur is bereikt. Daarna gaat het knipperen om aan te geven dat de temperatuur in stand wordt gehouden. Grillen - - - Het meeste voedsel moet op het rooster in de grillpan geplaatst worden om maximale luchtcirculatie mogelijk te maken en om voedsel boven het vet en de jus te houden. Voedsel zoals vis, lever en niertjes kunnen direct op de grillpan geplaatst worden, indien gewenst. Voedsel moet goed afgedroogd worden voor het grillen om lekken te voorkomen. Strijk mager vlees en vis licht in met een beetje olie of gesmolten boter om ze mals te houden tijdens de bereiding. Overige ingrediënten zoals tomaten en champignons kunnen onder de grill geplaatst worden tijdens het grillen van vlees Bij het roosteren van brood raden we u aan de bovenste geleiderpositie te gebruiken. Het voedsel moet tijdens de bereiding, indien nodig, omgedraaid worden. 33 Electrolux Conventionele bereiding - Het middelste rooster maakt de beste warmteverdeling mogelijk. Om de onderkant van het gerecht extra te bruinen hoeft u alleen het rooster maar lager te zetten. Om de bovenkant van het gerecht extra te bruinen, het rooster hoger zetten. - Het materiaal en de afwerking van de bakplaten en schalen is van invloed op de mate waarin het voedsel een bruin korstje krijgt. Emailgoed, donkere of zware of anti-aanbak kookgerei zorgen voor een betere bruinering, platen van glanzend aluminium of gepolijst staal reflecteren de warmte en hebben een negatieve invloed op het bruinen. - Plaats de schalen altijd in het midden van het rooster om een gelijkmatige bruinering te garanderen. - Zet schalen op platen van de juiste afmeting om morsen op de bodem van de oven te voorkomen en het schoonmaken makkelijker te maken. - Plaats schalen, blikken of bakplaten niet direct op de bodem van de oven, deze wordt erg heet en kan beschadigd raken. als u deze instelling gebruikt komt de warmte van zowel het bovenste als het onderste element. Hiermee kunt u op een enkel niveau gerechten bereiden, dit is met name geschikt voor gerechten die extra bruinering vergen, zoals quiches en vlaaien. Gratins, lasagna’s en ovenschotels die ook wat extra bruinering aan de bovenkant vergen kunnen ook heel goed bereid worden in de conventionele oven. Hoe u de conventionele oven kunt gebruiken 1. Draai de functieknop op de gewenste . bereidingsfunctie 2. Draai de thermostaatknop op de gewenste temperatuur. Ontdooien De ovenventilator werkt zonder warmte en laat de lucht in de oven op kamertemperatuur circuleren. Controleer of de thermostaatknop op de UIT-stand staat. 34 Grilleren + hete lucht Bij de Grilleren + hete lucht stelt u een maximale temperatuur in van 200°C. Voor het grilleren of braden van flinke porties vlees. De hitte van het grill-element wordt gelijkmatig in de hele oven verdeeld. De snel cirkulerende hete lucht zorgt ervoor dat het vlees aan alle kanten tegelijk dichtschroeit. Electrolux Aanwijzingen en Tips Om te bakken: Cakes en gebakjes vereisen gewoonlijk een gematigde temperatuur (150°C-200°C) en daarom is het nodig om de oven ongeveer 10 minuten voor te verwarmen. Doe de ovendeur niet open, voordat 3/4 van de baktijd verstreken is. Zandtaartdeeg moet in de springvorm of op het bakblik tot 2/3 van de baktijd gebakken worden en daarna gegarneerd, voordat het kan worden afgebakken. Deze extra baktijd hangt af van de soort en hoeveelheid van de garnering. Roerdeeg mag niet makkelijk van de lepel lopen. De baktijd zou door te veel vloeistof onnodig langer duren. Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd in de oven worden geschoven, dan moet er tussen de blikken een niveau vrijgelaten worden. Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd in de oven worden geschoven, dan moeten de blikken na ongeveer 2/3 van de baktijd van boven naar beneden verwisseld worden en omgedraaid worden. Let op! Leg geen aluminiumfolie of kookgerei in de oven en zet de braadslee of het bakblik niet op de bodem van de oven, anders kan het email van de oven door de oplopende hitte beschadigd worden. Bereidingstijden De bereidingstijden kunnen onderling verschillend zijn, vanwege de verschillende samenstelling, ingrediënten en hoeveelheid vocht van de afzonderlijke gerechten. Noteer de instellingsgegevens van de eerste bereidings- resp. braadexperimenten om ervaring op te doen als u deze gerechten later nog eens wilt bereiden. Op basis van uw eigen ervaringen kunt u de aangegeven waardes individueel aanpassen. Om te braden: Neem geen braadstukken die minder wegen dan 1 kg. Kleinere stukken kunnen tijdens het braden uitdrogen. Donker vlees, dat van buiten goed gebraden maar van binnen roze tot rood moet blijven, moet bij een hogere temperatuur (200°C-250°C) gebraden worden. Licht vlees, gevogelte, en vis daarentegen op een lagere temperatuur (150°C-175°C). Ingrediënten voor de saus alleen bij korte bereidingstijd al aan het begin in de braadslee doen. Anders deze pas het laatste half uur toevoegen. Of het vlees gaar is, kunt u controleren met een lepel: als het vlees niet ingedrukt wordt, dan is het goed gaar. Rosbief en biefstuk, die van binnen roze moeten blijven, moeten op een hogere temperatuur in kortere tijd gebraden worden. Bij het direct op het rooster gaar laten worden van vleesgerechten de braadslee op het onderste niveau schuiven om de sappen op te vangen. Het braadstuk minstens 15 minuten laten staan, voordat u het aansnijdt, zodat het vleesvocht niet kan weglopen. Om rookvorming in de oven te beperken, verdient het aanbeveling een beetje water in de braadslee te gieten. Om condensvorming te voorkomen, een paar keer water toevoegen. Borden kunnen tot zij geserveerd worden in de oven op de laagste temperatuur warm gehouden worden. 35 Electrolux Bak- en braadtabellen Conventionele bereiding - Tijdindicaties zijn exclusief voorverwarmen. De lege oven altijd 10 minuten vóórverwarmen. Conventionele bereiding SOORT GERECHT CAKES Schuimtaart Zandkoekdeeg Kwarktaart Appelcake (Appeltaart) Strudel Jamtaart Fruitcake Biscuitgebak Kerstcake Pruimentaart Kleine cake Koekjes Meringues Koffiebroodjes Gebakjes: Soesjes Taartjes BROOD EN PIZZA Wit brood Roggebrood Broodjes Pizza VLAAIEN Pastavlaai Groentevlaai Quiches Lasagna Cannelloni VLEES Rund Varken Kalf Engelse rosbief rood medium doorbakken Varkensschouder Varkensschenkel Lam Kip Kalkoen Eend Gans Konijn Haas Fazant Gehakt 4 3 2 1 temp °C Gebruik met hete lucht Bereidingstijden in minuten 4 temp 3 2 1 °C AANTEKENINGEN 2 2 1 1 2 2 2 1 1 1 3 2 2 2 2of 3 2 170 170 175 170 180 190 170 170 150 175 170 160 135 200 210 180 2 (1en3)* 2 (1en3)* 2 2lef+righ. 2 2(1en3)* 2 2(1en3)* 2 2 2 2(1en3)* 2(1en3)* 2 2(1en3)* 2 160 160 165 160 160 180 150 165 150 160 160 150 150 190 170 170 45-60 20-30 60-80 90-120 60-80 40-45 60-70 30-40 120-150 50-60 20-35 20-30 60-90 12~20 25-35 45-70 In cakevorm In cakevorm In cakevorm In cakevorm Op bakplaat In cakevorm In cakevorm In cakevorm In cakevorm In broodvorm Op bakplaat Op bakplaat Op bakplaat Op bakplaat Op bakplaat In cakevorm 1 1 2 2 195 190 200 200 2 1 2(1en3)* 2 185 180 175 200 60-70 30-45 25-40 20-30 In broodblik Op bakplaat Op bakplaat 2 2 1 2 2 200 200 210 200 200 2(1en3)* 2(1en3)* 1 2 2 175 175 190 200 200 40-50 45-60 30-40 25-35 25-35 In bakvorm In bakvorm In bakvorm In bakvorm In bakvorm 2 2 2 190 180 190 2 2 2 175 175 175 50-70 100-130 90-120 Op rooster Op rooster Op rooster 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 210 210 210 180 180 190 190 180 175 175 190 190 190 180 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2 200 200 200 170 160 175 200 160 220 160 175 175 175 170 50-60 60-70 70-80 120-150 100-120 110-130 70-85 210-240 120-150 150-200 60-80 150-200 90-120 tot.150 Op rooster Op rooster Op rooster Met zwoerd 2 stuks Bout Heel Heel Heel Heel In stukken In stukken Heel in broodblik VIS Forel/Zeebrasem 2 190 2(1en3)* 175 40-55 3-4 vissen Tonijn/Zalm 2 190 2(1en3)* 175 35-60 4-6 filets (*) Indien u gelijktijdig meer dan een gerecht wilt bereiden, adviseren wij u deze op de tussen haakjes aangegeven niveaus te plaatsen. 36 Electrolux Grillen Tijdindicaties zijn exclusief voorverwarmen. De lege oven altijd 10 minuten vóórverwarmen. SOORT GERECHT Hoeveelheid Stuks Tournedos Biefstuk Worstjes Varkenskarbonades Kip (in twee helften) Kebabs Kip (borst) Hamburger* *Voorverwarmen 5’00'’ Vis (filets) Sandwiches Toast Grillen g. 4 3 2 1 temp.°C Bereidingstijd in minuten 2e kant 1e kant 4 4 8 4 2 4 4 6 800 600 / 600 1000 / 400 600 3 3 3 3 3 3 3 2 250 250 250 250 250 250 250 250 12~15 10~12 12~15 12~16 30~35 10~15 12~15 20-30 12~14 6~8 10~12 12~14 25~30 10~12 12~14 4 4~6 4~6 400 / / 3 3 3 250 250 250 12~14 5~7 2~4 10~12 / 2~3 De aangegeven temperaturen zijn richtgetallen. Misschien moeten de temperaturen aangepast worden aan persoonlijke wensen. Grilleren + hete lucht Bij de Grilleren + hete lucht stelt u een maximale temperatuur in van 200°C. Tijdindicaties zijn exclusief voorverwarmen. De lege oven altijd 10 minuten vóórverwarmen. GERECHT Kalkoenrol Halve kip Kippenbil Kwarteltjes Geegratineerde groenten Jacobsschelpen Makreel Vis in moten Gewicht in gr. Niveau 1000 1000 — 500 — — — 800 3 3 3 3 3 3 3 3 Temp. °C 200 200 200 200 200 200 200 200 Bereidingsduur (min.) Onderkant Bovenkant 30 ~ 40 25 ~ 30 15 ~ 20 25 ~ 30 20 ~ 25 15 ~ 20 15 ~ 20 12 ~ 15 20 ~ 30 20 ~ 30 15 ~ 18 20 ~ 25 — — 10 ~ 15 8 ~ 10 De aangegeven temperaturen zijn richtgetallen. Misschien moeten de temperaturen aangepast worden aan persoonlijke wensen. 37 Electrolux Reiniging en onderhoud Voordat u de oven schoonmaakt, de oven uitschakelen en laten afkoelen. Het apparaat mag niet schoongemaakt worden met een stoomreiniger. Belangrijk: Voor elke reinigingshandeling de stekker van het apparaat absoluut uit het stopcontact halen. Voor een lange levensduur van het apparaat is het noodzakelijk de volgende reinigingswerkzaamheden regelmatig te verrichten: - Doe dit alleen bij een afgekoelde oven. - Maak de geëmailleerde delen schoon met zeepsop. - Gebruik geen schuurmiddelen. - Onderdelen van roestvrij staal en de glasplaat droogwrijven met een zachte doek. - Bij hardnekkige vlekken normaal verkrijgbare reinigingsmiddelen voor roestvrij staal of warme azijn gebruiken. Het email van de oven is uiterst duurzaam en in hoge mate resistent. De inwerking van hete fruitzuren (citroenen, pruimen of dergelijke) kunnen echter op de oppervlakken van email blijvende, matte en ruwe vlekken achterlaten. Dergelijke vlekken op het hoogglanzende oppervlak van het email hebben echter geen invloed op de functies van de oven. Reinig de oven grondig na elk gebruik. Zo kunt u verontreinigingen het makkelijkst verwijderen. Verder inbranden wordt daardoor voorkomen. Schoonmaakmiddelen Voordat u welke schoonmaakmiddelen dan ook voor uw oven gebruikt, moet u controleren of ze geschikt zijn en of hun gebruik wordt aanbevolen door de fabrikant. Schoonmaakmiddelen met bleekmiddel mogen NIET worden gebruikt omdat zij de toplaag van de oppervlakken dof kunnen maken. Ook het gebruik van ruwe schuurmiddelen moet worden vermeden. Schoonmaken van de buitenkant Wrijf regelmatig over het bedieningspaneel, de ovendeur en de afdichting met een zachte doek die goed is uitgewrongen met warm water waaraan een beetje vloeibaar wasmiddel is toegevoegd. Om het beschadigen of verzwakken van de glazen ruiten te voorkomen, moet u het gebruik van de volgende middelen vermijden: • Was- en bleekmiddelen • Geïmpregneerde sponsjes die niet geschikt zijn voor pannen met anti-aanbaklaag • Brillo/Ajax sponsjes of schuursponsjes van staalwol • Chemische ovensponsjes of spuitbussen • Roestverwijderaars 38 • Vlekkenverwijderaars voor bad en gootsteen Maak het binnen- en buitenvenster van de deur schoon met een warm zeepsopje. Mocht het binnenvenster van de deur erg verontreinigd zijn, dan is het gebruik van een schoonmaakmiddel zoals Hob Brite aan te bevelen. Gebruik geen verfkrabbers om aangekoekt vuil te verwijderen. Ovenruimte De emaille basis van de ovenruimte kunt u het best schoonmaken als de oven nog warm is. Veeg de oven na elk gebruik schoon met een zachte doek gedrenkt in warm water met een afwasmiddel. Af en toe is het echter nodig de oven grondiger schoon te maken, gebruik daarvoor een in de handel verkrijgbare ovenreiniger. Electrolux Ovenroosters en geleiders Bakrooster geleiderails Voor het schoonmaken van de zijwanden kunnen de geleiderails aan de linker- en rechterzijde van de oven worden verwijderd. Verwijderen van de geleiderails Eerst de rail aan de voorkant van de ovenwand wegtrekken en vervolgens achter loshaken (1, 2). Monteren van de geleiderails Bij het terugplaatsen de rails eerst achter inhaken, dan aan de voorkant op de juiste positie brengen en vervolgens de rails op hun plaats drukken (3). Reinig de geleiderails met warm zeepsop en verwijder hardnekkige vlekken met een goed vochtig gemaakt sponsje met zeep. Goed afspoelen en met een zachte doek afdrogen. 1 2 3 Vervanging van het ovenlampje Koppel het apparaat los Als het ovenlampje moet worden vervangen, dan moet dit voldoen aan de volgende eisen: - Vermogen: 25 W, - Voltage: 230 V (50 Hz), - Hittebestendig tot 300° C, - Soort aansluiting: E14. Deze lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice. Het kapotte lampje vervangen: 1. Zorg ervoor dat de stekker uit het stopcontact is gehaald. 2. Druk het glazen dekseltje in en draai het tegen de klok in. 3. Verwijder het kapotte lampje en vervang dit door een nieuw. 4. Zet het glazen dekseltje terug en steek de stekker weer in het stopcontact. 39 Electrolux Ovendeur De ovendeur bestaat uit twee ruiten. De ovendeur kan gedemonteerd worden om de binnenruiten makkelijker schoon te kunnen maken. Let op - De ovendeur moet gedemonteerd worden voordat u hem schoon kunt maken. De ovendeur zou onverhoeds dicht kunnen vallen als u probeert de binnenruiten te verwijderen terwijl de deur nog gemonteerd is. Om de deur te demonteren gaat u als volgt te werk. Fig. 1 1) zet de deur helemaal open; 2) lokaliseer de twee scharnieren die de deur ondersteunen (Fig. 1); 3) Trek de hendeltjes die op de twee scharnieren zitten (Fig. 2) naar boven en draai ze; 4) houd de deur aan beide kanten stevig vast en sluit hem langzaam maar niet HELEMAAL (Fig. 3); 5) Trek de deur naar u toe en verwijder hem uit de sponning (Fig. 3); Fig. 2 Fig. 3 40 Electrolux 6) leg de deur op een vaste ondergrond (Fig. 4) leg er een zachte doek onder om te voorkomen dat het oppervlak van de handgreep beschadigd raakt; 7) maak het vergrendelingssysteem los om de binnenste ruiten te kunnen verwijderen (Fig. 5); 8) draai de 2 sluitingen 90° en trek ze uit hun zittingen (Fig. 6); 9) til de deur zachtjes op en verwijderde ruit die bovenin zit en die voorzien is van een gedecoreerde rand aan alle 4 de kanten (Fig. 7). Maak de ovendeur schoon met lauw water en een zachte doek. Gebruik geen schuursponsjes, staalwol of krassende of zure producten, want deze kunnen de speciale warmtereflecterende oppervlakte van de binnenste ruiten beschadigen. Fig. 4 Monteer, na voltooiing van de reiniging, de ruiten weer in de deur en de deur weer in de oven, door bovenbeschreven procedure uit te voeren, let er op dat u de ruiten op de juiste manier terugzet. Om deze handeling correct uit te voeren, gaat u als volgt te werk: De binnenste ruit met de aan 4 kanten gedecoreerde rand moet zodanig gemonteerd worden dat de zeefdruk naar de buitenkant van de oven gericht is. De plaatsing van de ruit is correct als u geen ruw oppervlak voelt als u met een vinger over het oppervlak ter hoogte van de zeefdruk wrijft. Fig. 5 90° Fig. 6 41 Electrolux De binnenste ruit moet teruggezet worden in de juiste sponning, zoals afgebeeld in Fig. 8 Nadat de ruiten weer in de ovendeur gemonteerd zijn, voert u de procedure (zoals beschreven in punt 8) in omgekeerde volgorde uit om te garanderen dat de ruiten goed vergrendeld zijn. Maak de ovendeur niet schoon als hij nog warm is, de ruiten zouden kunnen barsten. Als u merkt dat het oppervlak van de ruiten krassen of diepe scheuren vertoont, moet u contact opnemen met onze service-afdeling om de ruiten te laten vervangen. 2 1 Fig. 7 Modellen met roestvrij stalen of aluminium uiterlijk: Wij adviseren u de ovendeur en het bedieningspaneel van roestvrij staal of aluminium alleen schoon te maken met een vochtige spons en deze na elke reiniging zorgvuldig af te drogen met een zachte doek. Vermijd het gebruik van schuursponsjes, staalwol en zure of schurende producten, deze kunnen de oppervlakken beschadigen. Het schoonmaken van de afdichting van de ovendeur Een rubberen afdichting rond de opening van de oven garandeert de goede werking. Controleer de toestand van deze afdichting regelmatig. Indien het nodig is de afdichting schoon te maken, geen schurende voorwerpen of producten gebruiken. Als u merkt dat de afdichting beschadigd is, moet u contact opnemen met onze service-afdeling en mag u de oven niet gebruiken tot de afdichting gerepareerd is. 42 Fig. 8 Electrolux Als er iets verkeerd gaat Als het apparaat niet goed werkt, het volgende controleren, voordat u contact opneemt met het Electrolux Servicecentrum: PROBLEEM OPLOSSING De oven schakelt niet in. Controleer of zowel de bereidingsfunctie als de temperatuur zijn ingesteld of Controleer, of het apparaat goed aangesloten is en de schakelaar van het stopcontact of de netstroomtoevoer naar de oven op AAN staan. Het oventemperatuurlampje gaat niet branden. Stel een temperatuur in met de thermostaatknop of Stel een functie in met de functieknop van de oven. Het ovenlampje gaat niet branden. Stel een temperatuur in met de thermostaatknop of Controleer het lampje en vervang het, indien nodig (zie “De oven schoonmaken”) De bereiding van de gerechten duurt te lang of ze worden te snel gaar. De temperatuur moet aangepast worden of Volg het advies in de instructies op, met name het hoofdstuk „Practische Tips“. Stoom en condenswater slaan neer op de gerechten en de deur van de oven. Na afloop van de bereiding de gerechten niet langer dan 15-20 minuten in de oven laten staan. De ovenventilator maakt lawaai. Controleer of de rekken en het bakgerei niet trillen tegen het achterpaneel van de oven. 43 Electrolux Technische gegevens Vermogen verwarmingselementen Onderste verwarmingselement 1000 W Boven-/onderwarmte 1800 W Gebruik met hete lucht 1825 W Grill 1650 W Grilleren + hete lucht 1650 W Plateaus met gietijzeren platen Type: EHE 60000 Aansluitwaarde plateau Lichtnetspanning (50 Hz) 6,0 kW 230 V Keramische kookplateaus Type: EHC 650 Aansluitwaarde plateau Lichtnetspanning (50 Hz) 6,2 kW 230 V 1875 W Type: EHC 660 Aansluitwaarde plateau Lichtnetspanning (50 Hz) 7,4 kW 230 V 230 - 400 V 3 N Totaal-aansluitwaarde: Ovenlampje 25 W Motor van de hete lucht-ventilator 25 W Motor koelventilator 25 W Totale aansluitwaarde Werkspanning (50 Hz) Inbouw Hoogte onder bovenkant 600 mm in kolom 587 mm Breedte 560 mm Diepte 550 mm Oven Hoogte 335 mm Breedte 395 mm Diepte Bruikbare inhoud oven 400 mm 53 l 44 Deze oven kan met de volgende kookplaten worden ingebouwd (230V): Oven + gietijzerplaten 8,875 kW Oven + keramisch plateau 9,275 kW Electrolux Instructies voor de installateur Het inbouwen en installeren dient volgens de landelijke normen en plaatselijke voorschriften te geschieden. Iedere tussenkomst na de aansluiting dient gedaan te worden met afgekoppelde of uitgeschakelde stroomtoevoer. De installatie en de elektrische aansluiting van het apparaat moeten door een erkend vakman gebeuren. driefasen + nul” (tussen de fase en de nul dient er 230 volt gemeten te worden - Afb.9). Één-en tweefasen aansluiting is eveneens mogelijk (let op de waarde van de groepszekering in de installatie); u vindt de vereiste schakelgegevens in Afb 10 Elektrische aansluiting Let op: de aansluiting moet worden uitgevoerd met in acht neming van de huidige normen; de zekeringen in de huisinstallatie moeten de lading van het apparaat kunnen dragen (zie het typeplaatje); het stopcontact moet zijn voorzien van een deugdelijke aardleiding, volgens de huidige normen en wetten; het voor de aansluiting gebruikte stopcontact moet makkelijk bereikbaar zijn. zorg ervoor dat in de elektrische huisinstallatie een installatie-automaat of groepschakelaar met smeltzekering wordt geïnstalleerd zodat het apparaat met een contactopening van min. 3 mm van het net kan worden gescheiden. De schakelaar mag de geelgroene aardedraad nooit op enig punt verbreken. De geelgroene aardedraad dient 2-3 cm langer te zijn dan de andere draden. de kabel moet zo geïnstalleerd worden dat hij niet heter kan worden dan 50°C boven de kamertemperatuur; omdeovenaantesluitenmoetdeplaatopdeachterzijde verwijderd worden om bij het klemmenbord te komen. Dit apparaat wordt geleverd zonder aansluitsnoer. Alleen een van de volgende types snoer mag worden gebruikt: H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VV-F, H05V2V2F(T90), H05 BB-F. Aan het snoer moet een geschikte stekker worden gemonteerd. Aansluiting van de stroomtoevoer Zowel oven als kookplaat zijn gebouwd voor aansluiting op nominale spanning(en) van 230 V. Aansluiting van de stroomtoevoer geschiedt op de klemmenstrook, achterop de oven, waarop zich 5 genummerde aansluitklemmen en 1 aardingsklem bevinden. Het toestel wordt afgeleverd voor de aansluiting “400 V Afb. 9 FO 0330 1 230V 3~ Ø 4x2,5mm²L1 1 230V 1~ Ø 3x2,5mm²L1 1 400V 2N~ Ø 4x2,5mm² L1 1 400V 3N~ Ø 5x1,5mm²L1 Afb. 10 2 3 4 5 L2 L3 PE 2 3 4 5 N 2 3 4 5 PE L2 N 2 3 4 5 PE L2 L3 N PE 45 Electrolux Instructies voor de inbouw Voor een onberispelijke werking van het ingebouwde apparaat moet het inbouwmeubel resp. de uitsparing waarin het apparaat moet worden ingebouwd geschikte afmetingen hebben. In overeenstemming met de geldende voorschriften moeten alle delen, die de bescherming tegen aanraking van onder spanning staande en geïsoleerde delen garanderen, zodanig bevestigd zijn, dat ze niet zonder gereedschap verwijderd kunnen worden. Hierbij hoort ook de bevestiging van eventuele afsluitende kanten aan het begin of einde van een aanbouwlijn. De bescherming tegen aanraking moet in ieder geval door het inbouwen gegarandeerd zijn. Het apparaat kan met de achterkant resp. zijkant tegen hogere keukenmeubelen, apparaten resp. wanden geplaatst worden. Aan de andere zijkant mogen er echter geen andere apparaten of meubelen van dezelfde hoogte als het apparaat geplaatst worden. Afb. A Ovenafmetingen (Afb. A) Instructies voor de inbouw Voor een onberispelijke werking van het ingebouwde apparaat moet het inbouwmeubel resp. de uitsparing waarin het apparaat moet worden ingebouwd geschikte afmetingen hebben (Afb. B). 560 - 57 0 Afb. B Bevestiging in het meubel - Open de ovendeur; bevestig de oven aan het inbouwmeubel door de vier afstandsstukken (Afb.D - A) die precies in de gaten van het frame passen, te plaatsen en deze daarna met de vier bijgeleverde houtschroeven (Afb. D - B) vast te zetten. Afb. D 46 IN 600 550 M 100 80÷ Electrolux Klantenservice Wanneer het probleem na de beschreven controles (zie pagina 43) niet kan worden opgelost, bel dan de dichtstbijzijnde klantenservice van de fabrikant en geef de aard van het defect, het model van het apparaat (Mod.), het productienummer (Prod. nr.) en het fabricagenummer (Ser. nr.) aan, die u op het typeplaatje van de oven vindt. 47 Electrolux www.zanker.de 48 35905-7902 11/08 R.0
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

ZANKER ZKH7528B Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor

in andere talen