Braden
53
Tips voor het braden
- U kunt elk soort servies van tempera-
tuurbestendig materiaal gebruiken,
zoals bijv. braadpannen, hittebesten-
dige glazen schalen, braadfolie/
braadzakken, een Römertopf, een
universele bakplaat, de rooster en/of
de grill- en braadplaat (indien aanwe-
zig) op de universele bakplaat.
- Het voorverwarmen van de oven is
enkel nodig bij het bereiden van ros-
bief en filet. Meestal is voorverwar-
men niet nodig.
- Gebruik een braadpan met deksel
voor het braden van vlees. Het vlees
blijft dan lekker sappig. Bovendien
blijft de oven schoner dan bij braden
op de rooster. Ook blijft er genoeg
fond over om een saus mee te ma-
ken.
- Bij gebruik van een braadfolie of
-zak neem dan de instructies op de
verpakking in acht.
- Mager vlees kunt u met vet be-
strijken, met plakjes spek bedekken
of larderen indien u gebruikmaakt van
de rooster of een open braadpan.
- Kruid het vlees en leg het in de pan.
Leg er plakjes boter of margarine op
of overgiet met olie of bakvet. Voeg
bij grote magere stukken vlees
(2tot3kg) en vet gevogelte ongeveer
1/8liter water toe.
- Voeg tijdens het braden niet te veel
vocht bij. Dan wordt het vlees niet
goed bruin. Het vlees wordt pas aan
het einde van de bereidingstijd bruin.
Het wordt extra bruin als u halverwe-
ge de bereidingstijd het deksel van
de pan haalt.
- Haal het vlees na de bereiding uit de
oven, dek het af en laat het cir-
ca10minuten rusten. Het vlees ver-
liest dan minder vocht als u het snijdt.
- Het vel wordt extra knapperig als u
het gevogelte 10minuten voor het
einde van de bereiding met licht ge-
zouten water bestrijkt.
Aanwijzingen bij de berei-
dingstabellen
De bereidingstabellen vindt u aan het
einde van dit document.
Neem de aangegeven temperatuur-
bereiken, niveaus en tijden in acht.
Daarbij is rekening gehouden met
verschillende braadpannen, vlees-
soorten en gewoonten.
Temperatuur kiezen
Doorgaans kiest u het best de lagere
temperatuur. Bij hogere temperaturen
wordt het vlees(gerecht) weliswaar
bruin, maar zal het niet altijd gaar zijn.
Kies bij Hetelucht Plus en Braadau-
tomaat een temperatuur die ca.
20°C lager ligt dan bij Boven-onder-
warmte.
Kies voor stukken vlees die meer dan
3kg wegen een temperatuur van
ca.10°C lager dan in de tabel is aan-
gegeven. Het braden duurt dan iets
langer, maar het vlees wordt gelijk-
matig gaar en de korst wordt niet te
dik.
Stel bij braden op de rooster een
temperatuur in die ca.10°C lager is
dan bij braden in een gesloten pan.