AEG 49190GO-MN Handleiding

Type
Handleiding
AEG 49190GO-MN
COOKER
NL VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
ProCombi
2 www.aeg.com
INHOUD
VOOR PERFECTE RESULTATEN
Bedankt dat u voor dit AEG product heeft gekozen. Dit apparaat is ontworpen om vele
jarenuitstekend te presteren, met innovatieve technologieën die het leven gemakkelijker
helpenmaken – functies die gewone apparaten wellicht niet hebben. Neem een paar
minuten de tijdom het door te lezen zodat u er optimaal van kunt profiteren.
Ga naar onze website voor:
Advies over gebruik, brochures, het oplossen van problemen
enonderhoudsinformatie:
www.aeg.com
Registreer uw product voor een betere service:
www.aeg.com/productregistration
Koop accessoires, verbruiksartikelen en originele reserveonderdelen voor
uwapparaat:
www.aeg.com/shop
KLANTENSERVICE
Wij raden altijd het gebruik van originele onderdelen aan.Zorg er als u contact opneemt
met de klantenservice voor dat u de volgende gegevens bij dehand hebt.De informatie
staat op het typeplaatje. model, productnummer, serienummer.
Waarschuwing - Belangrijke veiligheidsinformatie.
Algemene informatie en tips
Milieu-informatie
Wijzigingen voorbehouden.
1. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN ................................................................................3
2. BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT .......................................................................5
3. OPERATIE ....................................................................................................................8
4. PROBLEEMOPLOSSING .........................................................................................17
5. INSTALLATIE .............................................................................................................17
6. TECHNISCHE INFORMATIE ...................................................................................24
7. MILIEUBESCHERMING ............................................................................................ 26
NEDERLANDS 3
1. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
Wij danken u voor uw aankoop van
een van onze producten. Wij zijn
er zeker van dat dit nieuw, modern,
functioneel en handig toestel,
vervaardigd uit materialen van
hoogwaardige kwaliteit, tegemoet
zal komen aan al uw behoeften. Dit
nieuw toestel is gebruiksvriendelijk
maar vooraleer het te installeren en in
gebruik te nemen, is het belangrijk
deze handleiding aandachtig te
lezen. U vindt er alle informatie over
een veilige installatie, gebruik en
onderhoud. Bewaar de handleiding
op een veilige plek, voor latere
raadplegingen.
De producent behoudt zich het
recht voor om wijzigingen aan de
producten aan te brengen die hij
nodig of nuttig acht, ook in uw
belang, zonder aan de essentiële
functionele en veiligheidskenmerken
te raken. De producent kan niet
aansprakelijk worden gesteld voor
onnauwkeurigheden te wijten aan de
druk of typfouten in deze handleiding.
N.B.: de afbeeldiingen in deze
handleiding zijn louter indicatief.
De handelingen voor de installatie,
afstellingen, omzettingen en het
onderhoud zijn opgesomd in het
deel «INSTRUCTIES VOOR DE
INSTALLATIETECHNICUS» en
mogen alleen door gekwalificeerd
personeel uitgevoerd worden.
De installatie van volledige gas- en
gecombineerde toestellen moet in
overeenstemming gebeuren met de
geldende normen.
Het toestel mag alleen worden
gebruikt voor het voorziene doel,
namelijk het koken in huishoudelijke
kring. Elk ander gebruik moet
als oneigenlijk en dus gevaarlijk
beschouwd worden.
De producent kan niet aansprakelijk
gesteld worden door schade aan
personen of bezittingen te wijten
aan een verkeerde installatie,
onderhoud of gebruik van het
toestel.
Eens de verpakking verwijderd is van
de behuizing en de verschillende
interne onderdelen, moet grondig
nagekeken worden of het toestel in
perfecte staat verkeert. Gebruik het
toestel niet indien u twijfels hebt,
maar neem contact op met een
gekwalificeerd persoon.
De gebruikte verpakkingsmaterialen
(karton, plastic zakken, piepschuim,
nagels, enz.) mogen niet binnen
bereik van kinderen worden
gelaten omdat ze een potentiële
bron van gevaar zijn. Alle
gebruikte verpakkingsmateriaal is
milieuvriendelijk en recycleerbaar.
De elektrische veiligheid
van dit toestel wordt slechts
gegarandeerd wanneer dit
correct aangesloten wordt op een
geschikt aardingssyteem, zoals
voorgeschreven door de elektrische
veiligheidsnormen. De producent
wijst elke aansprakelijkheid af
wanneer deze instructies niet
worden opgevolgd. Indien u twijfels
hebt, neem dan contact op met
een gekwalificeerde persoon voor
assistentie.
Vooraleer het toestel aan te
sluiten, moet men controleren of
de gegevens op het kenplaatje
overeenkomen met die van de gas-
en elektriciteitstoevoer (zie deel
«TECHNISCHE KENMERKEN»).
NIET GEBRUIKEN OP
SCHEPEN, IN CARAVANS OF IN
MOBILHOMES TENZIJ ELKE PIT
MET EEN VLAMBEVEILIGING IS
UITGERUST.
DIT TOESTEL NIET WIJZIGEN.
ENKEL VOOR HUISHOUDELIJK
GEBRUIK.
WAARSCHUWING - Het toestel
en de toegankelijke delen zullen
tijdens het gebruik zeer heet
worden. Wees zeer aandachtig
om de weerstand niet aan te
raken. Kinderen jonger dan 8
jaar moeten uit de buurt worden
gehouden, tenzij ze voortdurend
onder toezicht staan.
Het glas van de ovendeur en de
toegankelijke delen zullen tijdens
het gebruik zeer heet worden.
Om brandwonden en letsels te
vermijden moet men kinderen uit de
buurt houden.
Gebruik het toestel niet als
verwarming van het lokaal.
• Raak geen elektrische toestellen
aan als uw handen of voeten nat of
4 www.aeg.com
vochtig zijn.
Gebruik het toestel niet wanneer u
op blote voeten loopt.
• Trek niet aan het snoer om de
stekker uit het stopcontact te halen.
Laat het toestel niet buiten staan in
de zon, de regen enz.
Kleine kinderen moeten in de gaten
worden gehouden, zodat ze niet met
het toestel beginnen te spelen.
Dit toestel kan worden gebruikt
door kinderen vanaf 8 jaar en door
mensen met beperkte fysische,
sensorische of mentale capaciteiten
of gebrek aan ervaring en kennis
als ze onder toezicht staan of
instructies kregen betreffende een
veilig gebruik van het toestel en
de gevaren begrijpen die hiermee
verband houden. Kinderen mogen
niet met het toestel spelen.
Reiniging en onderhoud door de
gebruiker mag niet gebeuren door
kinderen die niet onder toezicht
staan.
WAARSCHUWING - Om te
beletten dat het toestel onbedoeld
kantelt, bijvoorbeeld omdat een
kind op de open ovendeur klimt,
of omdat te grote gewichten op
de open ovendeur worden gezet,
moeten twee kettingen aan de
achterkant van het fornuis worden
vastgeschroefd en met haken
aan de muur worden bevestigd.
Controleer of de kettingen strak
gespannen zijn. Raadpleeg
hiervoor de installatie-instructies.
Vooraleer de oven voor de eerste
keer te gebruiken, moet men
controleren of die leeg is en of de
deur dicht is; verwarm de oven twee
uur lang op maximumtemperatuur.
Op die manier zal de beschermende
laag die de binnenkant van de oven
bekleedt worden weggebrand en
verdwijnen de hiermee verbonden
geurtjes. Zorg voor voldoende
ventilatie in de keuken terwijl u
wegbrandt, wees niet gealarmeerd
door een klein beetje rook tijdens
dit proces.
Bereidingen onbewaakt op het
fornuis laten met vet of olie kan
gevaarlijk zijn en brand veroorzaken.
Probeer nooit om een brand met
water te blussen: schakel het toestel
uit en bedek de vlammen daaran
met bijvoorbeeld een vod of een
vuurdeken.
Brandgevaar: geen spullen op de
kookoppervlakken stapelen.
Gebruik geen ruwe schuurmiddelen
of scherpe metalen schrapers om
het glas van de overdeur te reinigen,
omdat die krassen op het glas
kunnen veroorzaken, waardoor het
glas kan gaan barsten.
Gebruik GEEN schuursponsen
of schurende producten en
solventen om vlekken of stickers
van de gelakte oppervlakken of
oppervlakken in roestvrij staal te
verwijderen.
Schakel de oven uit vooraleer de
bescherming van de ventilator te
verwijderen om hem schoon te
maken. Plaats de bescherming na
de schoonmaak terug volgens de
instructies.
De oven kan met een
temperatuursonde worden
uitgerust. Gebruik alleen de
temperatuursonde die door onze
Technische Dienst voor deze oven is
aanbevolen.
Verwijder alles wat gemorst is op het
deksel vooraleer die te openen.
Het toestel is niet bedoeld om te
werken via een externe timer of
apart afstandsbedieningssysteem.
Controleer of het toestel
uitgeschakeld is vooraleer de
lamp te vervangen, om mogelijke
elektrische schokken te voorkomen.
De fornuizen kunnen uitgerust zijn
met een klein compartiment onder
de oven, dat kan worden gebruikt
om voorwerpen in op te bergen.
Denk eraan dat de oppervlakken
heet worden, het is strikt verboden
om ontvlambare materialen hierin
op te bergen.
Gebruik geen stoomreiniger om
een dampkap, oven of rooster te
reinigen.
Het toestel moet rechtstreeks op de
grond worden geplaatst en mag niet
op een sokkel worden gemonteerd.
Indien het toestel uitgerust is met
een glazen deksel, kan dit barsten
bij verhitting. Zet alle pitten uit of
ontkoppel de platen, en laat alles
afkoelen vooraleer het deksel dicht
te doen.
De oven niet als voorraadkast of
opbergkast voor potten gebruiken
wanneer die niet voor bereidingen
wordt gebruikt: wanneer de oven
NEDERLANDS 5
2.1 Algemeen
Het fornuis is uitgerust met een
gaskookplaat met elektrische grillplaat.
Boven elke knop op het voorpaneel
staat in een diagram aangegeven
welke pit bediend wordt.
De combinatie van de pitten met
verschillende grootte biedt de
mogelijkheid om meerdere types
bereiding te gebruiken.
Onze fornuizen hebben twee ovens met
gelijke volumes.
De linker ovenruimte, kenmerken
van oven natuurlijke of geforceerde
convectie met elektrische grill en maakt
alle soorten van koken mogelijk. De
juiste ovenruimte, kenmerken van oven
natuurlijke convectie met elektrische
grill.
De ovenwanden van beide ruimtes
zijn uitgerust met verschillende
staafgeleiders (fig. 1) waarop de
volgende accessoires kunnen worden
geplaatst (fig. 2):
• Ovenniveau
Druipplaat of druipschaal
WAARSCHUWING
Als de fornuizen zijn uitgerust met een
kleine ruimte onder de oven: vergeet
niet dat de oppervlakken heet worden,
is het ten strengste verboden om
brandbare materialen in te plaatsen.
fig. 1
2. BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT
onopzettelijk wordt ingeschakeld,
kan dit schade en ongevallen
veroorzaken.
Wanneer u een elektrische fitting in
de buurt van het toestel gebruikt,
moet u controleren of de kabels het
fornuis niet raken en ver genoeg uit
de buurt zijn van hete onderdelen.
Na gebruik van het toestel moet u
controleren of alle bedieningen op
off staan of uitgeschakeld zijn en of
de “0” op de knop overeenkomt
met het symbool “•” dat op de
voorzijde staat gedrukt.
WAARSCHUWING
Wees voorzichtig wanneer u klaar
bent met het knippen van de plastic
strip om te voorkomen dat schade
aan de kabel
De installatie moet worden
uitgevoerd door een daartoe
bevoegd persoon, in
overeenstemming met de huidige
versie.
Schakel de elektrische
stroomvoorziening uit vooraleer
u begint met de reiniging of het
onderhoud van het toestel.
In geval van defecten of
werkingsstoringen, wordt het toestel
uitgezet en losgekoppeld van
het elektriciteitsnet. Knoei er niet
mee. Alle reparaties of afstellingen
moeten met de grootste zorg en
volle aandacht door een bevoegde
persoon worden uitgevoerd.
Om deze reden raden wij aan om
contact op te nemen met onze
Technische Dienst.
fig. 1
6 www.aeg.com
Knop pit kookplaat (fig.3)
Door de knop linksom te draaien,
verschijnen de volgende symbolen:
= positie uit
= positie “Full on” (volledig aan)
= positie “Reduced rate” (berpekt
vermogen)
fig.3
Multifunctionele keuzeknop
linker oven
(fig.4)
Door de knop naar rechts of naar links te
draaien, ziet u de volgend symbolen:
0 = Oven uit
= Ovenverlichting aan, blijft
branden voor alle functies
= Ventilator ingeschakeld
= Weerstanden bovenaan en
onderaan ingeschakeld
= Weerstanden bovenaan
en onderaan en ventilator
ingeschakeld
= Weerstand onderaan en
ventilator ingeschakeld
= Weerstand achteraan en
ventilatie ingeschakeld
= Grill + weerstand braadspit
ingeschakeld
= Grillweerstand en ventilator
ingeschakeld
fig.4
Thermostaatknop linker oven
(fig.5)
Door de knop rechtsom te
draaien vindt u de verschillende
oventemperatuurwaarden (van 50°C tot
Max.).









fig.5
Omschakelaar/thermostaatknop
rechteroven
(fig.6)
Door de knop rechtsom te draaien,
verschijnen de volgende symbolen:
0 = Oven uit
= Ovenverlichting aan, blijft
branden voor alle functies
van 50°C
tot Max.
= De verschillende
oventemperatuurwaarden
= Grillweerstand ingeschakeld
fig. 2
NEDERLANDS 7
Weerstanden bovenaan
ingeschakeld









fig.6
Red warning light
If present, when lit, it indicates that an
electric component is inserted
Yellow warning light
When lit it indicates that the oven or the
grill is in use. During cooking time the
led turns off each time the temperature
set is reached. It is therefore common
that the led/yellow light turns on and off
several times according to re-heating
process.
Elektronische programmeur
«touch»

De tijd instellen.
Wanneer men de stekker in het
stopcontact steekt of na een
stroomonderbreking, zullen het
symbool “A” en “0,00” tegelijk
knipperen op het display.
Houd de knoppen + en - ofwel enkel
de knop MODE enkele seconden lang
ingedrukt tot het symbool “A” uit
gaat en het symbol
aan.
De tijd kan worden ingesteld wanneer
het stipje net onder het symbool
knippert.
De tijd kan niet worden aangepast
wanneer een bereidingsprogramma
loopt.
Als de tijd wordt geselecteerd
terwijl een automatisch
bereidingsprogramma loopt, wordt de
selectie gewist.
Programmaselectie
Houd de knop MODE enkele
seconden lang ingedrukt; wanneer
de knop daarna kort na elkaar wordt
ingedrukt, worden de volgende
programma’s geselecteerd:
1. Minutenmelder
De tijd schakelt uit, het symbool
gaat aan en met de knoppen + en -
kan men de alarmtijd selecteren. Na
afloop van de ingestelde tijd zal de
zoemer weerklinken en knippert het
symbool
. Houd de knop MODE
enkele seconden ingedrukt om de
zoemer en het symbool
uit te
schakelen.
Het programma van de
minutenmelder loopt onafhankelijk
van andere bereidingsprogramma’s.
2. Halfautomatisch programma met
duur en eindtijd
Met de knoppen + en - de duur
selecteren. Het uur van de dag
schakelt uit, symbool “A” en
“dur” knipperen. Na afloop van
de ingestelde tijd zal de zoemer
weerklinken en knippert het
symbool “A”. Druk op de knop
MODE om de zoermer uit te zetten.
Nu staat de oven uit. Houd de
knoppen + en - ofwel enkel de
knop MODE enkele seconden lang
tegelijk ingedrukt; het symbool
gaat oplichten.
3. Volledig automatisch programma
met duur en eindtijd
Met de knoppen + en - de duur
en de eindtijd selecteren. Het uur
van de dag schakelt uit, symbool
8 www.aeg.com
“A” en “End” knipperen. Symbool
schakelt uit en het symbool
“A” gaat aan. Het symbool
gaat weer oplichten wanneer de
bereiding start. Na afloop van
de ingestelde tijd zal de zoemer
weerklinken, het symbool gaat
uit en het symbool “A” knippert.
Druk op de knop MODE om de
zoermer uit te zetten.
Nu staat de oven uit. Houd de
knoppen + en - ofwel enkel de
knop MODE enkele seconden
lang tegelijk ingedrukt om de
programmeur op manuele werking
in te stellen; het symbool gaat
oplichten.
Programma’s wijzigen/wissen
Ieder programma kan worden gewist
door de knoppen + en - enkele
seconden lang tegelijk ingedrukt te
houden. Symbool “A” gaat uit.
Ieder programma kan worden
gewijzigd door de knop MODE enkele
seconden lang ingedrukt te houden
en daarna de knop kort na elkaar in te
drukken tot aan de functie die moet
worden gewijzigd. Aanpassing is
mogelijk met de knoppen + en -.
Het is mogelijk om op elk willekeurig
moment de voortgang van het
programma te controleren door de
knop MODE enkele seconden lang
ingedrukt te houden en daarna de
knop kort na elkaar in te drukken tot
aan de functie die gecontroleerd moet
worden.
3.1Hob: Algemene
opmerkingen betreffende de
veiligheid
Wanneer een gasfornuis wordt
gebruikt, produceert het hitte
en vocht in het vertrek waar
het fornuis staat opgesteld. Om
deze reden moet het vertrek
goed geventileerd zijn, houd
natuurlijke ventilatieopeningen
vrij en schakel het mechanische
verluchtingssysteem in (afzuigkap
of elektrische ventilator, zie
paragraaf «VENTILATIE en LOCATIE
en VERLUCHTING»). Indien het
fornuis lange tijd gebruikt wordt
kan een extra ventilatie nodig
zijn, bijvoorbeeld een raam of een
meer doeltreffende ventilatie door
het vermogen van het eventueel
aanwezige
De pitten aanzetten
Automatische elektrische ontsteking
van de pitten
Druk lichtjes op de knop die
overeenkomt met de pit die u wenst
te gebruiken en draai linksom naar
de stand “Full on” (volledig aan),
los daarna de druk op de stuurknop.
De vonk zal automatisch overslaan.
Lucifers kunnen gebruik worden om
de pitten bij een stroomuitval te
ontsteken.
Optimaal gebruik van de pitten
Om een maximaal resultaat te
bekomen met een minimaal
gasverbruik, is het handig om de
volgende punten in gedachten te
houden:
Eens de pit brandt, wordt de vlam
geregeld naar wens.
Gebruik een kookpot van de
juiste grootte voor elke pit (zie de
onderstaande tabel en fig.
Wanneer de inhoud van de kookpot
begint te koken, draai de knop naar
beneden tot in de positie «Reduced
rate» (lage vlam).
Plaats altijd een deksel op de
kookpot.
Na gebruik van het toestel moet
ervoor gezorgd worden dat alle
bedieningen uit staan.
3. OPERATIE
NEDERLANDS 9
• When grilling always put a little water
in the grill pan.
• The water prevents the grease from
burning and from giving off bad smells
and smoke. Add more water during
grilling to compensate for evaporation.
After using the appliance ensure that
all the controls are in the off position.
fig. 2
fig. 1
Pitten Ø kookpot cm
Ultrasnel 22÷24
Snel 20÷22
Matig snel 16÷18
Hulp 12÷14
3.2 Oven: algemene
veiligheidsvoorschriften
Always grip the centre of the oven door
when opening. Do not practice excessive
pressures on the door when it is open.
• Do not worry if condensation forms
on the door and on the internal walls
of the oven during cooking. This does
not compromise its efficiency.
• When opening the oven door, be very
careful of scalding vapours.
• Use oven gloves to insert or remove
containers from the oven.
• Use containers that will resist the
temperatures indicated on the
thermostat knob.
• For good results during cooking, we
strongly recommend not to cover
the base of the oven or the grill with
aluminium foil or other materials.
Hoe de conventionele oven te
gebruiken
Rechter ovenruimte
Traditioneel koken
Draai de omschakelaar/
thermostaatknop naar de
vereiste temperatuur. Indien
voorverwarming nodig is, wacht tot
het gele waarschuwingslampje van
de thermostaat uit gaat vooraleer het
voedsel in de oven te plaatsen. De
weerstanden onderaan en bovenaan
zijn beide ingeschakeld en verspreiden
warmte naar het voedsel van boven
naar beneden. Dit type bereiding is
ideaal voor alle etenswaren (vlees, vis,
brood, pizza, gebak,...).
Bereiding met grill
Draai de omschakelaar/
thermostaatknop naar het symbool.
De bovenste weerstand is
ingeschakeld en verdeelt de warmte
rechtstreeks op het voedsel. Naast het
grillen kan dit ook worden gebruikt
om een goudkleurige afwerking op
klaargemaakt voedsel te verkrijgen
of om broodsneetjes te roosteren.
De grillfunctie schakelt automatisch
het eventuele draaispit in (indien
aanwezig). Wanneer u de grill gebruikt,
vergeet dan niet de druipschaal
eronder te plaatsen om het jus op te
vangen, zoals aangegeven in het deel
«NUTTIGE KOOKTIPS».
Browning door top
Verwarmingselement
Draai de collector / thermostaatknop
op het symbool. De top perifere
verwarmingselement wordt
ingeschakeld dat levert warmte direct
op het voedsel.
10 www.aeg.com
Deze functie is bijzonder geschikt
voor subtiel bruinen bovenkant of als
roosteren brood.
Hoe de multifunctionele oven
te gebruiken
Linker ovenruimte
Ontdooien bij kamertempera-
tuur
Draai de keuzeknop naar het symbool
en plaats het voedsel dat u wilt
ontdooien in de oven. De duur is
afhankelijk van de hoeveelheid en
het type voedsel. De selectie van
deze functie zal alleen de ventilator
activeren. Een milde luchtcirculatie
rond het bevroren voedsel zorgt
voor langzaam ontdooien. Bijzonder
aangewezen voor fruit en gebak.
Traditioneel koken
Draai de keuzeknop naar het symbool
en regel de thermostaatknop op de
gewenste temperatuur.
Indien voorverwarming nodig is, wacht
tot het gele led van de thermostaat
uit gaat vooraleer het voedsel in
de oven te plaatsen. Bij deze optie
schakelen zowel de onderste als de
bovenste weerstanden in, om de
hitte gelijkmatig te verspreiden. Dit
type bereiding is ideaal voor alle
etenswaren (vlees, vis, brood, pizza,
gebak,...).
Gecombineerd koken tradi-
tioneel + ventilatie
Draai de keuzeknop naar het symbool
en regel de thermostaatknop op de
gewenste temperatuur.
Indien voorverwarming nodig is, wacht
tot het gele led van de thermostaat
uit gaat vooraleer het voedsel in
de oven te plaatsen. Bij deze optie
schakelen zowel de onderste als de
bovenste weerstanden in, en wordt de
hitte gelijkmatig verspreid dankzij de
ventilatie. Deze combinatie ie geschikt
voor snel koken en maakt het mogelijk
meerdere platen op verschillende
niveaus in de oven te plaatsen.
Ontdooien + verwarmen met
warme lucht
Draai de keuzeknop naar het symbool
en stel de temperatuur in met de
thermostaatknop. Plaats het voedsel
nu in de oven. Door selectie van deze
functie wordt de onderste weerstand
ingeschakeld, de warmte wordt door
de ventilator verspreid. Deze functie
is bijzonder aangewezen om kant-en-
klare maaltijden te ontdooien en te
verwarmen.
Gecombineerd koken ventilatie
+ verwarmen achteraan
Draai de keuzeknop naar het
symbool en stel de thermostaat in
op de gewenste temperatuur. Plaats
het voedsel nu in de oven. Indien
voorverwarming nodig is, wacht tot
het gele led van de thermostaat uit
gaat vooraleer het voedsel in de oven
te plaatsen. Deze functie schakelt de
achterste weerstand in, de ventilator
verspreidt de geproduceerde
warmte. Deze combinatie maakt het
mogelijk snel en op uniforme wijze
verschillende gerechten te bereiden
op verschillende niveaus in de oven.
Gebruik van de grill
Draai de keuzeknop naar het
symbool en regel de thermostaat
op de gewenste temperatuur. Door
deze functie te selecteren schakelt
de weerstand boven in het midden
in. De warmte wordt rechtstreeks
op het oppervlak van het voedsel
verspreidt. Naast het grillen is deze
functie ook ideaal om uw gerechten
een goudkleurige afwerking te geven
of om broodsneetjes te roosteren.
De grillfunctie schakelt automatisch
het eventuele draaispit in. Wanneer
u de grill gebruikt, vergeet dan niet
de druipschaal eronder te plaatsen
om het jus op te vangen, zoals
aangegeven in het deel «NUTTIGE
KOOKTIPS».
Ventilatie met grill
Draai de keuzeknop naar het
symbool en regel de thermostaat
op de gewenste tempetratuur
(MAX. 200°C). Door deze functie te
selecteren schakelt de weerstand
bovenaan in het midden in en
wordt de warmte door de ventilator
verspreid. Deze procedure matigt de
directe hitte op het oppervlak van
het voedsel en maakt gebruik van
mildere temperaturen. Daarom is
het aanbevolen voor een gelijkmatig
goudkleurig en krokant korstje, ideaal
voor hele vissen en gevogelte. De
NEDERLANDS 11
grillfunctie schakelt automatisch het
eventuele draaispit in. Wanneer u
de grill gebruikt, vergeet dan niet
de druipschaal eronder te plaatsen
om het jus op te vangen, zoals
aangegeven in het deel «NUTTIGE
KOOKTIPS».
3.3 Nuttige kooktips
Gebak en brood:
Verwarm de oven minstens 15
minuten voor vooraleer brood of
gebak te bakken.
Open de ovendeur niet tijdens het
bakken omdat de koude lucht het
rijsproces van de gist zou stoppen.
Wanneer het gebak klaar is wordt de
oven uitgezet en wordt het gebak 10
minuten in de oven gelaten.
Gebruik de geëmailleerde ovenplaat
of druipschaal, meegeleverd met de
oven, niet om gebak te bakken.
Wanneer is het gebak klaar?
Ongeveer 5 minuten voor het
einde van de bereidingstijd wordt
een tester voor gebak of stokje in
het hoogste deel van het gebak
gestoken. Is de tester of het stokje
schoon, dan is het gebak klaar.
En wat als het gebak inzakt?
Gebruik de volgende keer
minder vloeistoffen en verlaag de
temperatuur met 10°C.
Als het gebak te droog is: maak
kleine gaatjes met een tandenstoker
en laat er enkele druppels
vruchtensap of likeur op lopen.
Verhoog de volgende keer de
temperatuur met 10°C en stel een
kortere bereidingstijd in.
Als het gebak bovenaan te donker
is: plaats het gebak de volgende
keer dan op een lager niveau in de
oven, verlaag de temperatuur en
bak langer.
Als het gebak bovenaan verbrand
is: snij het verbrande deel eraf en
bedek met suiker of decoreer met
room, jam, banketbakkersroom, enz.
Als het gebak onderaan te donker is:
plaats het gebak de volgende keer
op een hoger niveau in de oven en
verlaag de temperatuur.
Als het gebak of het brood aan de
buitenkant mooi gebakken is maar
binnenin nog rauw is: gebruik de
volgende keer minder vloeistoffen
en verlaag de temperatuur en laat
langer bakken.
Als het gebak niet uit de vorm
komt: laat een mes langs de randen
glijden, leg een vochtige doek over
het gebak en draa de vorm om. Vet
de vorm de volgende keer goed in
en bestuif met bloem of broodkruim.
Indien de koekjes niet van de
bakplaat loskomen: plaats de plaat
nog even terug in de oven en til de
koekjes op vooraleer ze afkoelen.
Gebruik de volgende keer een vel
bakpapier zodat dit niet meer kan
gebeuren.
Vlees:
Indien u voor de bereiding van vlees
meer dan 40 minuten nodig hebt,
zet de oven 10 minuten uit voor
het einde van de bereidingstijd
om de restwarmte te benutten
(energiebesparend).
Uw gebraad zal sappiger zijn als
het gebakken wordt in een kookpot
met deksel; zonder deksel zal het
krokanter zijn.
Normaal gezien vergen vlees,
gevogelte en vis een middelhoge
temperatuur (minder dan 200°C).
Om rood vlees «au sang» te bakken,
hebt u hoge temperaturen (meer
dan 200°C) en een korte baktijd
nodig.
Voor een hartig gebraad, breng spek
en kruiden aan op het vlees.
Is het gebraad taai: laat het d
volgende keer dan wat langer in de
oven.
Als het gebraad boven- of onderaan
te donker is: plaats het de volgende
keer dan op een hoger of lager
niveau, verlaag de temperatuur en
bak langer.
Is het gebraad niet voldoende
gebakken? Snij het in plakjes, schik
de plakjes op een bakplaat, doe er
het jus over en beëindig het bakken.
12 www.aeg.com
Grillen:
Breng weinig vet aan en breng goed
op smaak vooraleer te grillen.
Gebruik altijd de druipplaat om
druipvet van het vlees tijdens
het grillen op te vangen (fig. 9).
Doe altijd een beetje water in de
druipplaat. Dit voorkomt dat het vet
en de sausen gaan aanbranden en
zo vieze geurtjes of rook zou geven.
Voeg tijdens het grillen water toe,
om het verdampte water aan te
vullen.
Natuulijke convectie en elektrische grill - rechter ovenruimte
Voedsel
Gewicht
kg
Positie in de
oven vanaf de
bodem
Natuulijke convectie
Temperatuur in °C
Bereiden/bakken
in minuten
Gehaktbrood
Kalfsgebraad
Rosbief
Varkensgebraad
Lamsgebraad
1
1
1
1
1-2
1-2
1-2
1-2
200
200-225
200
200-225
80
40-50
80
100-120
Wild
Haas
Fazant
Patrijs
1
1
1
1-2
1-2
1-2
225 - Max
225 - Max
225 - Max
50-60
60-70
50-60
Gevogelte
Kip
Kalkoen
Eend
1
1
1
1-2
1-2
1-2
200-225
200-225
200-225
80-90
100-120
90-110
Vis
Hele vis
Zeebaars
1
1
2
2
200
175
30-35
20-25
Pasta in de oven
Lasagne
Cannelloni
2,5
2,5
2
2
210-225
210-225
60-75
60-75
Pizza
1 2 225 - Max 25-30
Bread
1 2 225 - Max 20-25
Gebak
Koekjes in het algemeen
Fruittaartjes
Biscuit
0,8
2
2
2
190
200
200
15
20
40-45
Cakes/flans
Gewone cake/biscuit
Vruchtencake
Chocoladecake
0,8
0,8
0,8
2
2
2
190
200
200
52
65
45
De waarden in de tabellen (temperaturen en bereidingstijden) zijn bij benadering
en kunnen variëren volgens ieders kookgewoonten.
Draai het voedsel halverwege het
bakken om.
Aluminium kan makkelijk corroderen
wanneer het in contact komt met
organische zuren die aanwezig zijn in
het voedsel of toegevoegd worden
tijdens het bakken (azijn, citroensap).
Daarom wordt aangeraden het
voedsel niet rechtstreeks op het
aluminium of een geëmailleerde
plaat te leggen, maar ALTIJD de
aangewezen ovenplaat te gebruiken.
NEDERLANDS 13
Natuulijke convectie en
gestuurde
convectie - linker ovenruimte
Voedsel
Gewicht
kg
Positie in
de oven
vanaf de
bodem
Natuulijke convectie
Gestuurde
convectie
(met ventilator)
Temperatuur
in °C
Bereiden/
bakken
in minuten
Temperatuur
in °C
Bereiden/
bakken
in minuten
Gehaktbrood
Kalfsgebraad
Rosbief
Varkensgebraad
Lamsgebraad
1
1
1
1
1-2
1-2
1-2
1-2
200-225
200-225
200-225
200-225
100-120
40-50
100-120
100-120
190
190
190
190
100-120
40-50
100-200
100-120
Wild
Haas
Fazant
Patrijs
1
1
1
1-2
1-2
1-2
225 - Max
225 - Max
225 - Max
50-60
60-70
50-60
225 - Max
225 - Max
225 - Max
50
60
50
Gevogelte
Kip
Kalkoen
Eend
1
1
1
1-2
1-2
1-2
200-225
200-225
200-225
80-90
100-120
90-110
190
190
190
70-80
90-110
80-100
Vis
Hele vis
Zeebaars
1
1
2
2
200
175
30-35
20-25
170-190
160-170
25-30
15-20
Pasta in de
oven
Lasagne
Cannelloni
2,5
2,5
2
2
210-225
210-225
60-75
60-75
225 - Max
225 - Max
30-40
30-40
Pizza
1 2 225 - Max 25-30 225 - Max 20-25
Bread
1 2 225 - Max 20-25 220 20
Gebak
Koekjes in het algemeen
Fruittaartjes
Biscuit
0,8
2
2
2
190
200
200
15
20
40-45
170-190
190-200
190-200
15
20
40-45
Cakes/flans
Gewone cake/biscuit
Vruchtencake
Chocoladecake
0,8
0,8
0,8
2
2
2
190
200
200
52
65
45
170-190
190-200
190-200
45
65
45
De waarden in de tabel (temperaturen en bereidingstijden) zijn bij benadering en
kunnen variëren volgens ieders kookgewoonten. De tabel geeft de bereidingstij-
den voor een enkel ovenniveau. Als u kookt met een geventileerde oven en u meer
dan een niveau gebruikt (in de 1ste en 3de positie), zal de bereidingstijd 5 tot 10
minuten langer zijn
14 www.aeg.com
Grillplaat
Voedsel
Gewicht
kg
Positie in de
oven vanaf
de bodem
Natuulijke convectie
Gestuurde
convectie
(met ventilator)
Temperatuur
in °C
Bereiden/
bakken
in minuten
Temperatuur
in °C
Bereiden/
bakken
in minuten
1ste
zijde
2de
zijde
1ste
zijde
2de
zijde
Vlees
Koteletten
Biefstuk
Halve kip (per
halve 0,5 kg
0,50
0,15
1
4
4
3 or 4
225 - Max
225 - Max
225 - Max
15
5
25
15
5
25
200
200
200
10
5
18
10
5
18
Vis
Forel
Tong
0,42
0,20
4
4
225 - Max
225 - Max
18
10
18
10
200
200
10
7
10
7
Brood
Toast
4 225 - Max 2-3 2-3 200 2-3 2-3
De waarden in de tabel (temperaturen en bereidingstijden) zijn bij benadering en kun-
nen variëren volgens ieders kookgewoonten. In het bijzonder zijn de temperaturen en
baktijden voor vlees in grote mate afhankelijk van de dikte van het stuk vlees en de
persoonlijke smaak.
3.4 Reiniging en onderhoud
Om het oppervlak van de kookplaat
en de verschillende componenten in
onberispelijke staat te behouden (grill,
geëmailleerde afdekkingen, afdekkingen
van de pitten en vlamverdelers), is het
zeer belangrijk om ze na elk gebruik
met warm water en zeep te reinigen, te
spoelen en goed af te drogen
Waarschuwing!
• Controleer of de pitten en de relatieve
kappen correct gepositioneerd zijn
(fig. 3).
Waarschuwing!
• Beschadig de pluggen van de
ontstekingsvonk of de inrichtingen die
een vlamstoring aangeven niet.
Waarschuwing!
• Indien een kraan moeilijk open of
dicht te krijgen is, niet forceren maar
dringend technische assistentie
inroepen.
Structuur
Alle onderdelen van het fornuis (in email
of gelakt metaal, staal of glas) moeten
vaak schoongemaakt worden met warm
water en zeep, en dan afgespoeld en
afgedroogd worden met een zachte
doek.


fig.3
Ovenruimte
Sproei geen zure producten op de
thermostaatbol (controleer het label
van het product voor het gebruik).
De fabrikant kan niet aansprakelijk
worden gesteld voor schade
veroorzaakt door een verkeerde
reiniging
De ovenruimte moet schoongemakat
worden na elk gebruik om resten
voedsel of vet en suikers te verwijderen
die bij het volgende gebruik van de
NEDERLANDS 15
oven kunnen verbranden en aanslag of
definitieve vlekken achterlaten, alsook
een onaangename geur. Maak de
geëmailleerde delen schoon met warm
water en zeep, spoel goed na en droog
grondig af om ze glanzend te houden.
Was de gebruikte accessoires ALTIJD.
Hoe de binnenkant van de ruit van
de ovendeur te reinigen
Een van de kenmerken van onze
fornuizen is dat de binnenkant van de ruit
van de ovendeur makkelijk verwijderd
kan worden om te reinigen, zonder de
hulp van gespecialiseerd personeel. Doe
gewoon de ovendeur open en verwijder
de houder die de ruit vastzet (fig. 4).
OPGELET!!
Deze interventie kan ook worden
uitgevoerd met de deur op het toestel
bevestigd, maar let op die manier wel
op omdat de kracht van de scharnieren
ervoor kan zorgen dat de deur bruusk
dichtklapt wanneer de ruit omhoog
wordt getrokken.
Lock minste één scharnier (fig. 6)
Om het glas te vervangen, gaat u in
omgekeerde volgorde, zorg dat u uw
vingers niet bekneld raken. (fig. 5)

fig. 4
fig.5
De ovendeur verwijderen
De ovendeur kan verwijderd worden om
makkelijker bij de binnenkant van de
oven te komen om te reinigen.
Om te verwijderen, als volgt te werk
gaan:
• Open de ovendeur en plaats de (klink)
nagel (R), niet meegeleverd, (diam. 2
mm, lengte 30 mm) in het gat (F) van
de scharnier (fig. 6).
• Sluit de ovendeur gedeeltelijk. Forceer
de deur tegelijk naar boven toe om de
aanslagpin en de scharniersector vrij te
geven.
• Zodra de scharnier vrij is, trek de
ovendeur naar voor en licht naar boven
toe om de sector vrij te geven.
• Om te herassembleren, in
omgekeerde volgorde te werk gaan.
Let op de correcte positie van de
sectors
De ovenlamp vervangen
Controleer of het toestel
uitgeschakeld is vooraleer de lamp te
vervangen, om elektrische schokken
te voorkomen.Wanneer een of beide
ovenlampen vervangen moet worden,
moet de nieuwe lamp voldoen aan de
volgende vereisten:
15 W - 230 V~ - 50 Hz - E 14 - en bestand
tegen hoge temperaturen (300°C).
Het toestel kan twee types van
lamphouder hebben:
Lamphouder (fig. 7): Draai de glazen
bescherming 2 linksom en vervang de
lamp 1. Plaats de bescherming terug
door die linksom aan te schroeven.
fig. 6
16 www.aeg.com
Afdichting ovendeur
De afdichting van de ovendeur ga-
randeert de correcte werking van de
oven. Wij bevelen aan:
reinig, vermijd schurende instru-
menten of producten.
controleer de toestand ervan af en
toe.
Indien de afdichting van de ovendeur
hard geworden is of beschadigd is,
contacteer onze klantendienst en
gebruik de oven niet tot de afdichting
gerepareerd is.
Ovenzijwandroosters (fig. 8)
Om de zijroosters beter te kunnen
schoonmaken, kun je ze op de
volgende manier uittrekken:
1. Druk met een vinger op de laatste
groef om het rooster uit zijn houder
vrij te maken.
2. Til het rooster omhoog en trek het
uit.
Om weer op zijn plaats aan te
brengen, gaat men omgekeerd te
werk.
Zelfreinigendepanelen
De ovenwanden zijn beschermd met
panelen die met microporeus anti-vet email
bedekt zijn dat de spatten die tijdens de
bereiding ontstaan absorbeert en verwij-
dert. Indien er grote hoeveelheden vocht
of vet lekken moet u dit onmiddellijk met
een vochtige spons opnemen en de oven
gedurende 2 uur op de stand Maxi van de
thermostaat warm laten worden.
Wacht totdat de oven afgekoeld is en
neem de oven daarna opnieuw af met
een vochtige spons. Als bepaalde stoffen
niet verwijderd kunnen worden moet u
bovenstaande cyclus nogmaals verrichten.
Het is in ieder geval een goede gewoonte
de panelen uit de oven te halen,zemet een
lauw zeepsopje af te wassen en met een
zachte doek af te drogen.
Om de panelen te demonteren moet u als
volgt handelen:
Pak de zij-roosters zoals in de vorige
paragraaf.
Verwijder beide zijpanelen links en rechts
1 (fig. 9 -10).
Om de diverse onderdelen weer te
monteren moet u op dezelfde manier te
werk gaan maar dan in de omgekeerde
volgorde.To remove them follow these
instructions:
Extract the side grids as indicated in the
previous paragraph.
Remove both side panels right and left
1 (fig.9 -10).
Repeat previous operations following the
figures below.
fig. 7
fig. 8
fig.9
fig.10
NEDERLANDS 17
Een aantal problemen doen zich voor omwille van nalatigheid bij het onderhoud of
een verkeerd gebruik en kunnen makkelijk verholpen worden zonder de technische
dienst te moeten contacteren.
Probleem Oplossing
Het toestel werk
niet
• Zorg ervoor dat de gaskraan open is.
• Controleer of de stekker in het stopcontact zit.
• Controleer of de knoppen correct ingesteld zijn voor het
koken en herhaal de handelingen in de handleiding.
Controloleer de veiligheidsschakelaars van het elektrisch
systeem (RCD). Neem contact op met een elektricien als er
een storing is in het systeem
.
De elektrische lin-
ker oven werkt niet
Controleer of de programmeur in de manuele stand staat en
herhaal dan de handelingen beschreven in de handleiding.
De thermostaten
werken niet
• Contacteer onze klantendienst.
De meldingslamp-
jes van de elek-
trische thermostaat
gaan niet aan
tijdens het gebruik
• Draai de thermostaat op een hogere temperatuur.
• Draai de knop op een verschillende functie.
De ovenverlichting
gaat niet aan
• Controleer of de lamp goed op zijn plaats geschroefd is.
Koop een lamp voor hoge temperaturen bij een van onze
klantendiensten en installeer die volgens de paragraaf DE
OVENLAMP VERVANGEN.
4. PROBLEEMOPLOSSING
5. INSTALLATIE
5.1Technische informatie
Waarschuwing: alwais gebruiken
veiligheidshandschoenen tijdens het
hanteren van het fornuis.
• De installatie,
afstellingen, conversies en
onderhoudswerkzaamheden
opgesomd in dit deel mogen alleen
door gekwalificeerd personeel
worden uitgevoerd. De producent
kan niet aansprakelijk gesteld
worden door schade aan personen
of bezittingen te wijten aan een
verkeerde installatie van het toestel.
De veiligheid en automatische
regelaars van de toestellen kunnen
in de loop van hun levensduur
alleen door de fabrikant of
een geautoriseerd leverancier
gewijzigd worden,
In overeenstemming met de
gasnorm, zijn de toestellen
volledig op gas en combi van
“klasse 1” (vrijstaand) of “klasse 2
subklasse 1” (ingebouwd) en moet
als dusdanig beantwoorden aan
de spelingen aangegeven in fig.P.
Bijgevolg mogen zijwanden niet
hoger zijn dan het werkblad.
Het toestel moet rechtstreeks op
de grond worden geplaatst en
mag niet op een sokkel worden
gemonteerd.
De wanden naast en rond het
toestel moeten bestand zijn tegen
een temperatuur van 95 °C.
De installatie van volledige gas- en
gecombineerde toestellen moet in
overeenstemming gebeuren met
de geldende normen.
• Dit toestel is niet aangesloten
op een rookkanaal voor de afvoer
van de verbrandingsproducten; het
moet daarom aangesloten worden
18 www.aeg.com
conform de bovenstaande
installatieregels. Een bijzondere
aandacht moet besteed worden aan de
onderstaande instructies voor ventilatie
en verluchting.
Het fornuis uitpakken
• Eens de verpakking verwijderd is van
de behuizing en de verschillende
interne onderdelen, moet men
grondig controleren of het toestel
in perfecte staat verkeert. Indien
u twijfels hebt neemt u het toestel
niet in gebruik en contacteert u een
gekwalificeerd persoon.
• Sommige onderdelen gemonteerd
op het toestel zijn beschermd met
een plastic folie. Deze bescherming
moet worden verwijderd vooraleer het
toestel te gebruiken. We raden aan het
plastic membraan langs de randen te
snijden met een scherp mes of pin.
• Verplaats het toestel niet door aan de
handgreep te trekken.
Het gebruikte verpakkingsmateriaal
(karton, zakken, piepschuim, nagels,
enz.) mogen niet binnen het bereik
van kinderen gelaten worden, omdat
ze gevaarlijk kunnen zijn.
Ventilatie
De ruimte waar het toestel geïnstalleerd
staat, mag niet minder dan 20 m³ zijn.
De hoeveelheid lucht is de hoeveelheid
die nodig is voor een correcte
gasverbranding en voor de ventilatie van
de ruimte. De natuurlijke luchtstroom
moet direct zijn, via permanente
openingen in de muren van het vertrek
die rechtstreeks uitgeven buiten, met
een doorsnede van minimum 100 cm
2
(fig. 1). Deze openingen moeten zo
worden geplaatst dat ze niet afgesloten
blijken.
Onrechtstreekse ventilatie is mogelijk
door de lucht aan te zuigen van
belendende ruimten, dit moet strikt
conform zijn met alle geldende normen.
Plaats en verluchting
Gasfornuizen moeten de
verbrandingsproducten en vocht altijd
afvoeren langs kappen verbonden met
een rookkanaal of rechtstreeks naar
buiten (fig. 2).



Indien het niet mogelijk is om een
afzuigkap te gebruiken, moet een
ventilator in een raam of op een
buitenmuur worden geïnstalleerd. De
ventilator moet worden ingeschakeld
telkens het toestel wordt gebruikt (fig. 3)
en moet beantwoorden aan alle relevante
normen betreffende ventilatie.
luchtinlaat min. doorsn. 100 cm
2
luchtinlaat min. doorsn. 100 cm
2
fig.1
fig.2
NEDERLANDS 19
Plaatsing van het fornuis
Het toestel is uitgerust met de volgende
onderdelen voor en correcte plaatsing:
• Bescherming achteraan 1. De
fornuizen die uitgerust zijn met dit
accessoire verlaten de fabriek met dit
bijzonder onderdeel toegevoegd in
de verpakking. Om de bescherming
achteraan te monteren, moeten de
schroeven 2 aan de achterkant van
de kookplaat losgeschroefd worden.
Dan kan de bescherming achteraan
gemonteerd worden zoals aangegeven
in fig. 5
• Verstelbare voeten om te monteren
op het toestel, waarmee de hoogte
van het fornuis kan worden geregeld
zodat het fornuis met de rest van
het keukenmeubilair kan worden
uitgelijnd (fig.4).
fig. 4
fig. 5
5.2 Gasaansluiting
Vooraleer het toestel aan te
sluiten, controleer of de datum
op het kenplaatje van het fornuis
overeenkomen met die van de
gasleiding.
Een label achter op deze handleiding
en aan de achterzijde van het fornuis
geven de regelcondities van het
toestel, i.e. het type van gas en de
bedrijfsdruk.
Eens het fornuis geïnstalleerd is,
controleer of er geen lekken zijn.
Gebruik hiervoor een zeepsop (nooit
een vlam).
De gasinlaat van het toestel is van het
1/2” mannelijke cilindrisch type, conform
de normen ISO 228-1. Indien het gas
aangevoerd wordt via leidingen moet
het toestel aangesloten worden op de
hoofdleiding met behulp van:
• een harde stalen buis, conform de
normen, waarvan de verbindingen
gerealiseerd moeten worden met
schroefdraad volgens de norm UNI-
ISO 7/1. Het gebruik van hennep met
gepaste kleefmiddelen of teflontape is
toegelaten.
• een koperen leiding, conform de
norm, waarvan de verbindingen
gerealiseerd moeten worden met
afdichtingen volgens de norm.
• een slang in roestvrrij staal, een
naadloze leiding volgens de norm, met
een maximale extensie van 2 meters
en afdichtingen volgens de norm.
• een rubberen slang conform de norm
met een diameter van 8 mm voor LPG
en 13 mm voor aardgas of stadsgas, een
lengte van maximum 1500 mm, stevig
vastgemaakt aan de slangverbinding
luchtinlaat min. doorsn. 100 cm
2
fig.3
20 www.aeg.com
met een veiligheidsklem, zoals
voorgeschreven door de norm.
Indien het gas rechtstreeks van een
gasfles
komt, moet het toestel, gevoed
met een drukregelaar volgens de norm,
aangesloten worden:f
op een koperen leiding, conform de norm,
waarvan de verbindingen gerealiseerd
moeten worden met afdichtingen volgens
de norm.
op een slang in roestvrrij staal, een naadloze
leiding volgens de norm, met een maximale
extensie van 2 meters en afdichtingen
volgens de norm. We raden aan de speciale
adapter aan te brengen op de slang. Deze
kan makkelijk gevonden worden in de
handel en vergemakkelijkt de aansluiting op
de slangkoppeling van de drukregelaar op
de gasfles.
op een rubberen slang conform de norm
met een diameter van 8 mm, een lengte
van minimum 400 mm en maximum
1500 mm, stevig vastgemaakt aan de
slangverbinding met een veiligheidsklem,
zoals voorgeschreven door de norm.
OPGELET:
Indien het toestel ingebouwd moet worden
(klasse 2 subklasse 1), sluit het aan op de
gastoevoer met alleen naadloze soepele
leidingen in roestvrij staal, volgens de
norm.
Indien het toestel geïnstalleerd wordt in
een free-standing configuratie (klasse 1)
en u de rubberen slang gebruikt, moeten
de instructies en de bepalingen hieronder
gerespecteerd worden:
Langs zijn traject mag de slang geen delen
raken die heter zijn dan 95°C.
• De slang mag niet onderworpen zijn
aan torsies of trekkrachten, en hij mag
nergens gekneld worden of scherpe
bochten maken.
• De slang mag niks raken wat kan snijden,
scherpe randen, enz. heeft.
• De hele lengte van de slang moet
makkelijk inspecteerbaar zijn, om de
toestand ervan te controleren.
• De slang moet vervangen worden binnen
de datum die erop gedrukt staat.
5.3 Het fornuis vastzetten aan
de muur
N.B.: - De installatie van de kettingen
moet uitgevoerd worden zoals hierna
aangeduid wordt.
Om te voorkomen dat het fornuis naar
voren kantelt - mochten kinderen op
de ovendeur klimmen of gebruikers on-
verwacht een gewicht op de geopende
ovendeur zetten – wordt een kit van twee
kettingen en bijbehorende schroeven
geleverd, die dienen om het fornuis vast
te zetten aan de muur erachter.
Instructies voor de montage (fig.6)
• Draai de schroeven vast in de muur
op circa 770 mm van de vloer.
Na de bevestiging moeten de
kettingen gespannen blijken te zijn.
stretched
770 mm +/- 5
20 mm +/- 3
Muur
Gatvoor de schroef
Anti-kantelketting
Muur
schroefpin
fig.6
NEDERLANDS 21
5.4 Elektrische aansluiting
De elektrische aansluiting moet
uitgevoerd worden volgens de huidige
normen en wettelijke voorschriften.
Vooraleer aan te sluiten, controleer of:
• De amperewaarde van het systeem
en de elektrische fittingen geschikt
is voor het maximaal vermogen van
het toestel (zie gegevenslabel op de
achterzijde van het fornuis).
• De fitting of het systeem beschikt over
een efficiënte aardaansluiting, conform
de huidige normen en wettelijke
voorschriften. Elke aansprakelijkheid
wordt afgewezen ingeval dit niet
gerespecteerd wordt.
• Het stopcontact en de fitting van de
meerpolige schakelaar moeten na de
installatie van het toestel bereikbaar
blijven.
Indien het toestel geen voedingskabel
heeft, sluit dan een kabel met een
gepaste doorsnede aan op het
klemmenbord (zie paragraaf «DE
VOEDINGSKABEL AANSLUITEN»).
Bij de aansluiting op de hoofdleiding:
• Voorzie de voedingskabel (indien
zonder) van een standaardstekker,
geschikt voor de belasting
aangegeven op het gegevenslabel.
Sluit de draden aan zoals geïllustreerd
hieronder en denk eraan dat de
aardingsdraad langer moet zijn dan
de fasedraden:
letter L (fase) bruine draad
letter N (neutraal) blauwe draad
symbool
(aarding) groengele draad
• De vermogenskabel moet op
dusdanige manier geschikt worden dat
geen enkel deel ervan temperaturen
boven de 75 °C kan halen.
• Gebruik voor de aansluiting geen
adapters of shunts omdat die vasle
contacten kunnen veroorzaken, met
gevaarlijke oververhitting als gevolg.
Montagevandevoedingskabel
Fornuizen die volledig op elektra functio-
neren en enkele modellen die op gas en
elektra functioneren kunnen, ondanks
het feit dat zij als zij de fabriek verlaten
opéénfasevoeding ingesteld zijn, na de
nodige ombouwprocedures met driefa-
sensystemen gevoed worden waarbij u
onderstaande aanwijzingen in acht moet
nemen:
Haal de achterkant van het fornuis eraf .
Verplaats de verbindende platen in het
klemmenbord fig. 7, volgens het schema
in fig. 8. Dit schema is ook aan de achter-
kant van het fornuis aangebracht (fig.9).
Sluit de voedingskabel met een ge-
schikte doorsnede (zie tabel die volgens
de paragraaf “
TECHNISCHE INFOR-
MATIE
) aan op de klemmenstrook van
het fornuis en zorg ervoor dat de aardge-
leider langer is dan de fasegeleiders.
Doe de achterkant van het fornuis er weer
op.
fig.7
  

fig. 8





    
 
fig. 9
22 www.aeg.com
5.5 Regelingen
Koppel het toestel altijd los van het
elektriciteitsnet vooraleer te gaan
regelen.
Alle afdichtingen moeten door de
technicus vervangen worden na elke
regeling.
De regeling van de lage vlam
(sudderpit) mag alleen plaatsvinden
voor pitten die werken op aardgas.
In het geval van LPG moet de schroef
volledig naar beneden gedraaid
worden (rechtsom).
De “Regeling primaire lucht” voor
gaskookplaten is niet nodig.
Kranen
Alle gaskranen zijn van het mannelijke
conische type, met een enkele
doorgang. De positie “Reduced rate”
wordt als volgt geregeld:
• Ontsteek de pit en zet de knop op
“Reduced rate” position (lage vlam).
• Haal de knop 1 van de kraan door
gewoon op de stang te duwen.
• In geval van kranen met een inrichting
die vlamstoring aangeeft, bevindt de
regelschroef 2 zich bovenaan of opzij
op de schacht (fig. 10).
• Controleer of de vlam niet uit gaat
wanneer de knop bruusk van “Full on”
naar “Reduced rate” gedraaid wordt.
Waarschuwing! Deze handeling
kan worden uitgevoerd anche
met het voorpaneel uitgerust,
maar als je merkt dat een aantal
problemen aan de stelschroef te
bereiken, verwijder het frontpaneel
de bevestigingsschroeven los te
schroeven, die zijn geplaatst in het
inferieure deel van hetzelfde merk
en naar beneden glijden.
Gas informatie
Aan te scherpen sommige componenten van
toepassing koppel dwingt het volgen van:
Aluminium buizen branders, kleppen,
Thermostaten: 15 Nm
Thermokoppels voor gaspitten kopjes: 3 Nm
Thermokoppels voor thermostaten: 4 Nm
Push-on connector: 20 Nm
Injectoren: 4 Nm
fig.10
5.6 Conversies
De Injectoren Vervangen
Onze pitten kunnen aangepast worden
aan verschillende gastypes door de
gepaste injectoren te installeren voor
het gas dat u wenst te gebruiken.
Om de installatietechnicus te helpen,
geeft de tabel van de paragraaf
<
TECHNISCHE INFORMATIE> de
nominale branderbelasting, de diameter
van de injector en de bedrijfsdruk van de
verschillende gastypes;
Respecteer de volgende instructies:
Vervanging injector - Fornuispitten.
Om de injectors van een kookplaat te
vervangen, verwijdert men de onder- en
bovenkant van de pit, vervang ze daarna
met een moersleutel van Ø 7 mm (fig. 11).
Na vervanging van alle injectors, moet
de brander worden afgesteld zoals
uitgelegd in de vorige paragrafen.
De technicus moet na de regeling alle
afdichtingen vervangen.
fig.11
NEDERLANDS 23
fig. 14
5.7 Onderhoud
Vooraleer onderhoud te plegen of
onderdelen te vervangen, koppel
het toestel los van de gas- en
elektriciteitstoevoer.
De kranen vervangen
Ga op de volgende manier te werk om een
kraan te vervangen
Verwijder de steunen van de kookpotten en
de pitafdekkingen.
Draai de bevestigingsschroeven van de pit
(vier voor de ultrasnelle pit en twee voor de
andere pitten)
• Verwijder de knoppen.
Verwijder de kookplaat door de achterste
bevestigingsschroeven 2 los te draaien (fig.
14) die de kookplaat bevestigen aan de
houders 2.
Draai de moeren 2 van de aluminium
gasleidingen los en verwijder de
snelkoppelingen van het thermokoppel 3
(fig. 13).
Draai de schroeven 2 los (fig. 12) die de
kruisstukken vastzetten.
Draai de schroeven 1 los (fig. 12) die de
bevestigingen van de kranen verbinden met
het voorste frame.
Verschuif de helling naar de achterzijde en
draai de schroeven 1 los (fig. 13) los om de
kranen vrij te maken.
Verander de afdichtingen telkens wanneer
een thermostaat wordt vervangen. Dit
garandeert een perfecte dichting tussen
de kraan of thermostaat en de rest van de
installatie.
Herassembleer de onderdelen volgens
dezelfde procedure, maar in omgekeerde
richting.
fig.12
fig.13
De flexibele gasleiding vervangen
Om ervoor te zorgen dat de gasleiding
altijd in uitstekende condities verkeert,
raden we sterk aan die te vervangen op
de datum die erop gedrukt staat.
24 www.aeg.com
De elektrische componenten
vervangen
De achterste bescherming moet
worden verwijderd voor de vervanging
van de elektrische weerstanden, de
lamphouder, het klemmenbord en de
voedingskabel.
Wanneer u de voedingskabel
moet vervangen, dient u de
aardingsdraad altijd langer te
houden datn de fasedraden,
bovendien moeten de instructies
in de paragraaf “ELEKTRISCHE
AANSLUITING” worden opgevolgd.
Raadpleeg de instructies in
de paragraaf DE OVENLAMP
VERVANGEN om de ovenlamp te
vervangen.
6. TECHNISCHE INFORMATIE
Externe afmetingen van het fornuis (fig.15)
TYPE
Hoogte/1
mm
Hoogte /2
mm
Breedte/3
mm
Diepte /4
mm
100 x 60 910 ÷ 920 970 ÷ 980 1000 600
Om de lamphouder (L), forceert men
de blokkeerlipjes, daarna neemt
men de lamphouder weg naar de
buitenkant van de oven.
Om de ontstekingsgenerator te
vervangen, moet men het linker
zijpaneel van het toestel wegnemen.
Om de thermostaat, omschakelaars
of weerstanden van de kookplaten te
vervangen, moet de werktop worden
verwijderd.
fig.15
NEDERLANDS 25
Tabel technische details brander (fig.16)
Branders
Bedrijfsdruk
Gas
Waarde
Diameter
injector
Sabaf
Warmte
Input
By-pass
n. Denaming mbar g/u-l/u 1/100 mm min max 1/100 mm
1 Snel
LPG/Butaan 28-30
LPG - Propaan 37
Aardgas 20
Aardgas 25
218
214
286
332
88
88
117-Y
125-F2
800
800
800
800
3000
3000
3000
3000
44
2
Matig-snel
LPG/Butaan 28-30
LPG - Propaan 37
Aardgas 20
Aardgas 25
131
129
171
199
68
68
98-Z
98-Y
600
600
600
600
1800
1800
1800
1800
34
3
Hulp
LPG/Butaan 28-30
LPG - Propaan 37
Aardgas 20
Aardgas 25
73
71
95
111
51
51
75-X
73-F1
400
400
400
400
1000
1000
1000
1000
28
4
Ultrasnel
LPG/Butaan 28-30
LPG - Propaan 37
Aardgas 20
Aardgas 25
236
232
309
360
92
92
124-K
130-k
1350
1350
1350
1350
3250
3250
3250
3250
65
Elektrische componenten Beschrijving Nominale gegevens
Linker ovenruimte
Onderste weerstand
Bovenste weerstand van de oven/grill
Achterste circulaire weerstand
Rechter ovenruimte
Onderste weerstand
Bovenste weerstand van de oven/grill
Ovenlamp
Koelventilator
Ventilator achteraan motor
Kabeltype
800 +170 W
1800 +700 W
2000 W
800 +170 W
1800 +700 W
15 W - E 14 - T 300
2 X 12 W
25..29 W
H05 RR-F 3 x 1.5
fig. 16
26 www.aeg.com
Het toestel is ontworpen en
gerealiseerd volgens de Europese
normen die hieronder opgesomd
worden:
=> EN 30-1-1, EN 30-2-1 en EN 437 en
daaropvolgende wijzigingen (gas)
=> EN 60 335-1 en EN 60 335-2-6
(elektriciteit) plus wijzigingen
Het toestel is conform de voorschriften
van de Europese richtlijnen:
=> 2006/95 EC betreffende elektrische
veiligheid (BT).
=> 2004/108 EC betreffende de
elektromagnetische compatibiliteit
(EMC)
=> 2009/142 EC betreffende de
gasveiligheid..
Ovenaccessoires die in contact kunnen
komen met voedingsmiddelen zijn
gerealiseerd met materiaal dat conform
de bepalingen is van de EG-richtlijn
89/109 van 21/12/88.
Dit product is conform de EU-richtlijn
2002/96/EC.
Het symbool van de doorkruiste
vuilnisbak aangegeven op het toestel
geeft aan dat het toestel apart
van het normaal huishoudeljk afval
afgedankt moet worden op het einde
van zijn levensduur. Daarom moet het
toevertrouwd worden aan een centrum
gespecialiseerd in de recyclage van
elektrische en elektronische apparatuur,
of terugbezorgd worden aan de verkoper
wanneer een nieuw equivalent toestel
wordt aangekocht.
De gebruiker is er verantwoordelijk
voor het toestel op het einde van de
levensduur ervan naar een geschikt
recyclagecentrum te brengen. Doet hij
dit niet, dan kan hij hiervoor een sanctie
oplopen zoals bepaald door de wet op
de afdanking van afval.
De gescheiden afvalophaling met
het oog op een eventuele recyclage,
verwerking en milieuvriendelijke
vernietiging helpt de mogelijke
negatieve effecten op het milieu en
de gezondheid te beperken, en zorgt
er voor dat de materialen waaruit het
product gerealiseerd is gerecycleerd
kunnen worden.
Voor meer informatie over de
beschikbare systemen voor
afvalverzameling, raadpleeg de relatieve
plaatselijke Gemeentedienst of de winkel
waar het product aangekocht is.
De producenten en invoerders moeten
hun plichten nagaan betreffende
de recyclage, verwerking en
milieuvriendelijke vernietiging door
rechtstreeks of onrechtstreeks deel te
nemen aan het ophaalsysteem.
7. MILIEUBESCHERMING
NEDERLANDS 27
461308357 11/2014
www.aeg.com/shop
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG 49190GO-MN Handleiding

Type
Handleiding