Whirlpool SLZK 5690 IN Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

N C
M Y
NL
INLEIDING
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
1. verwijder het karton en de accessoires uit de ovenruimte.
2. Maak de kookplaat schoon.
3. Laat de oven ongeveer twee uur leeg op de hoogste temperatuur werken om de geur en rook van het
beschermende laagje vet te verwijderen.
DAGELIJKS GEBRUIK
Kookplaat
1. Draai de knop op de gewenste stand.
2. Draai de knop op “0” om de kookplaat uit te zetten.
Oven
1. Plaats de etenswaren in de oven.
2. Kies een ovenfunctie.
3. Kies de temperatuur.
Lees deze handleiding om uw nieuwe apparaat optimaal te benutten.
81
81
N C
M Y
INHOUDNL
HET APPARAAT EN ZIJN ONDERDELEN Bladzijde 83
BEDIENINGSPANEEL Bladzijde 83
VOOR DE INGEBRUIKNAME Bladzijde 84
ALGEMENE VOORZORG EN RAAD Bladzijde 84
DE GLASKERAMISCHE KOOKPLAAT GEBRUIKEN Bladzijde 85
DE OVEN GEBRUIKEN Bladzijde 87
DE ELEKTRONISCHE TIJDSCHAKELAAR GEBRUIKEN Bladzijde 94
SCHOONMAAK EN ONDERHOUD Bladzijde 98
STORING VERHELPEN Bladzijde 100
SERVICEDIENST Bladzijde 100
INSTALLATIE Bladzijde 101
TABELLEN Bladzijde 103
82
82
N C
M Y
HET APPARAAT EN ZIJN ONDERDELEN
1. Bedieningspaneel
2. Restwarmte-indicator s
3. Snelle kookzone ø 145 1200W
4. Snelle kookzone ø 180 1800W
5. Dubbele snelle kookzone Ovaal 1800W
6. Dubbele snelle kookzone ø 210 2100W
7. Grill verwarmingselementen (zelfreinigend)
8. Ovenlamp
9. Vetfilter
10. Katalytisch paneel
11. Rek
12. Ovendeur
13. Deurhendel
14. Lade
15. Kinderslot
A,B,C,D:
Geleiders voor bakplaten, roosters of de opvangbak
(zie kooktabellen)
Accessoires:
2 geglazuurde bakplaten
1 geglazuurde opvangbak
1 rooster voor het grillen, roosteren of bakken
1 vetfilter
4 verstelbare voeten
BEDIENINGSPANEEL
1. Digitale klok
2. Bedieningsknop van kookzone linksvoor (6)
3. bedieningsknop van kookzone linksachter (5)
4. Bedieningsknop van kookzone rechtsachter (4)
5. Bedieningsknop van kookzone rechtsvoor (3)
6. Keuzeknop ovenf unctie s
7. Regelknop ovent hermost aat
8. Controlelampje oventhermostaat
83
83
N C
M Y
VOOR DE INGEBRUIKNAME
1. Het verpakkingsmateriaal (plasticfolie, piepschuim,
enz.) kan gevaarlijk zijn en moet buiten het bereik
van kinderen worden gehouden.
2. Het verpakkingsmateriaal is recyclebaar, zoals
aangegeven door het symbool
.
3. Vergewis u ervan dat het apparaat geen
transportschade heeft opgelopen en dat de
ovendeur goed sluit.
4. De installatie en de elektrische aansluiting moeten
door een bevoegd vakman worden verricht en
voldoen aan bijgaande instructies van de fabrikant
en aan de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
5. Verwijder al het verpakkingsmateriaal uit de
ovenruimte en van de buitenkant van het apparaat.
Verwijder alle accessoires. Bewaar de verpakkingen
van karton en plastic op een veilige plaats als u
deze wilt hergebruiken, of dank deze op de
voorgeschreven wijze af.
6. Glaskeramische kookplaat
x
Goed schoonmaken met een schone vochtige
doek en een druppel afwasmiddel. Afspoelen met
schoon water en drogen met een schone doek.
7. Oven
x
Haal de oven leeg en sluit de deur. Laat de oven
ongeveer twee uur op de hoogste temperatuur
werken om de geur en rook van het
beschermende vet te verwijderen. Zorg dat de
keuken goed geventileerd is en blijf niet in de
keuken tijdens dit proces.
x
Maak de oven en de accessoires schoon met
warm water en een vloeibaar afwasmiddel.
ALGEMENE VOORZORG EN RAAD
x
Tijdens en na het gebruik van de oven zijn sommige
delen zeer heet (bijv. de ruit van d e ovendeur). Raak
deze delen niet aan.
x
Laat kinderen niet in de buurt van het
apparaat komen wanneer dit werkt.
x
Brandgevaar! Bewaar geen brandbaar materiaal in
de oven, boven de glaskeramische kookplaat of in
de lade van het apparaat.
x
Zorg dat de voedingskabels van andere apparaten
in d e buurt van het fornuis niet i n aanraking kunnen
komen met de kookplaat of klem raken tussen de
ovendeur.
x
Bedek de ovenwand en niet met aluminiumfolie. Zet
een bakplaat of de opvangbak niet op de bodem
van de ovenruimte.
x
Zorg dat er geen zware of scherpe voorwerpen op
de glaskeramische kook plaat kunnen vallen. Als d e
kookplaat is gebarsten of andere schade heeft
opgelopen door er op gevallen voorwerpen, enz.
dan moet u de stekker van het apparaat uit het
stopcontact nemen e n de Servicedienst bellen.
x
Kras de kookplaat niet met scherpe voorwerpen.
Gebruik de kookplaat niet als werkoppervlak.
x
De fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor schade
aan personen en zaken die te wijten is aan een fout
of oneigenlijk gebruik van het apparaat.
x
Alle onderdelen van dit apparaat zijn recyclebaar.
Volg de plaatselijke milieuwetgeving wanneer u
deze afdankt. Snijd de voedingskabel af voordat u
het apparaat afdankt.
84
84
N C
M Y
DE GLASKERAMISCHE KOOKPLAAT GEBRUIKEN
Kookzones
Alle kookzones zijn voorzien van een automatische
thermostaat; de kookzone linksvoor heeft een regelbare
thermostaat.
Automatische kookzones
De bedieningsknoppen hebben meerdere standen.
Draai de bedieningsknop op stand 12 om de kookzone
aan te zetten. Draai de bedieningsknop terug naar de
gewenste stand voor het koken zodra de gewenste
temperatuur is bereikt.
Volg de aanwijzingen i n de tabel.
Kookzone met automatische start
Kookzone linksvoor kan automatisch starten.
De automatische thermostaat van deze kookzone wordt
geactiveerd wanneer u de bedieningsknop op een stand
tussen 1 en 7 draait. Om het risico te voorkomen dat olie
of vet oververhit raken en vlam vatten, is de
thermostaatfunctie niet actief tussen stand 8 en 12. De
thermostaat schakelt tijdens het koken automatisch over
van een hoge starttemperatuur naar een lagere
kooktemperatuur. Als u deze functie wilt gebruiken moet
u d e bed ieningsknop op een stand tusse n 1 en 7
draaien en dan voorzichtig naar buiten trekken. Als u de
knop per ongeluk naar buiten trekt of als u de functie
bewust kiest en vervolgens ongedaan wilt maken, dan
moet u de bedieningsknop naar 0 terugdraaien. Als u de
bedieningsknop op de verkeerde stand heeft gezet, dan
kunt u dit corrigeren door de knop alsnog op de
gewenste stand te draaien. De starttemperatuur wordt
dan automatisch aangepast aan de nieuwe stand.
Dubbele kookzones
Het oppervlak van de kookzones linksvoor en linksachter
kan worden vergroot door het buitenste
verwarmingselement van d eze zones in te schakelen. Dit
doet u door de bijbehorende bedieningsknop naar de
uiterst rechtse stand te draaien (stand
X
x
).
Bedieningsknop van een gewone kookzone
Draai de knop dan terug naar de gewenste stand. De
functies van deze knop zijn het zelfde als die
beschreven in de vorige paragraaf “Kookzone met
automatische start”.
Tabel standen bedieningsknoppen
Stand
Toepassing
X
x
Voor het inschakelen van het
buitenste verwarmingselement (alleen
bij dubbele kookzones)
12
Een grote hoeveelhe id water aan de
kook brengen; pasta
11-12
Chips; vleesgerechten, bijv. gestoofd
vlees.
10-11
Kroketten; filets, steaks, gepaneerd
vlees
9-10
Vlees: vleeslapjes, karbonades enz..
omeletten, vleesballen, gebraad
8-9
Zacht vlees, worstjes, lever, eieren,
beignets
5-7
Grote porties, eenpansgerechten,
soep
4-6 Gekookte aardappelen, groentesoep
3-5 Gekookte groente, stoofpot
3-5 Rijstpudding
2-4
Voedsel op basis van r ijst en melk;
kleine hoeveelheden aardappels of
groente; opwarmen van gaar voedsel.
1-2
Omeletten, geklut ste eier en, sauzen,
Hollandse saus,; verwarmen en
smelten van boter, chocolade en
gelatine.
0
Alleen restwarmte, de kookzone staat
uit.
Bedieningsknop van een dubbele kookzone
85
85
N C
M Y
DE GLASKERAMISCHE KOOKPLAAT GEBRUIKEN
RESTWARMTE-INDICATOR
De indicator brandt zolang de bijbehorende kookzone
warmer dan 60
o
C is (ook wanneer de kookzone is
uitgeschakeld of wanneer de stroom is teruggekeerd
na een stroomuitval). Raak de kookzone niet aan
wanneer de restwar mte-indicat or brand t.
TIPS VOOR HET SPAREN VAN ENERGIE
Gebruik de restwarmte van de kookzones om energie
te sparen. Draai 5 a` 10 minuten voor het einde van het
koken de bedieningsknop op “0”.
DE GOEDE PANNEN G EBRUIKEN
x
Gebruik speciale pannen voor elektrische kookplaten
met een gladde, platte massieve bodem (in
speciaalzaken vindt u pannen met het keurmerk
voor glaskeramische kookplaten).
x
De middellijn van de pan moet gelijk zijn aan die
van de kookzone, of iets groter.
x
Gebruik geen pannen met een beschadigde of ruwe
bodem (gietijzeren pannen). Dergelijke pannen
kunnen k rassen op de ko okplaat ver oorzaken en de
decoratie beschad igen. Schuif panne n nooit over de
kookplaat.
x
Gebruik een deksel wanneer dat mogelijk is om
stroom te sparen.
x
Pannen met een aluminium bodem kunnen
zilverkleurige strepen en vlekken op de kookplaat
achterlaten.
x
De pannen moeten droog zijn. Zet de pannen op de
kookzones van de kookplaat.
x
Laat een vochtig deksel niet op de kookplaat liggen.
x
Het glaskeramische oppervlak en de p annen
moeten schoon zijn. Verwijder alle voedselresten
(vooral die van suikerrijk voedsel), vuil, enz.
zorgvuldig met afwasmiddel.
x
Kook het voedsel in geen geval rechtstreeks op de
glaskeramische kookplaat, maar altijd in een speciale
pan.
86
86
N C
M Y
DE OVEN GEBRUIKEN
KINDERSLOT
De ovendeur is beveiligd met een kinderslot.
KINDERSLOT
B
R
L
C
1
2
HET KINDERSLOT
INSCHAKELEN EN GEBRUIKEN
x
INSCHAKELEN: Open de ovendeur en draai
schroef B los m.b.v. ee n munt.
Draai schroef B weer vast in stand 1. Het
hendeltje C verplaatst zich naar links (L).
GEBRUIK: Wanneer u de deur op de normale
wijze sluit, wordt hij vergrendeld door het
kinderslot.
Om de deur te openen moet u eerst het
hendeltje C naar recht s (R) duwen.
UITSCHAKELEN: Open de deur en schuif het
hendeltje C naar rechts (R). Blo kkeer he t
hendeltje in deze stand door schroef B vast te
draaien in stand 2.
87
87
N C
M Y
DE OVEN GEBRUIKEN
Heteluchtsysteem
De lucht wordt aangezogen door openingen in de
achterkant van d e oven, verwarmd en de ovenruimte
ingevoerd.
De ventilator zorgt voor een gelijkmatige verdeling van
de warmte in de oven en maakt het mogelijk gelijktijdig
voedsel o p alle drie ovenhoogten te koken.
Bij het koken met gebruik van het heteluchtsysteem zijn
lagere temperaturen nodig dan bij het traditioneel
d.w.z. zonder gebruik van de ventilator koken (zie “De
temperatuur kiezen”).
Bovenste en onderste verwarmingselementen
De verwarmingselementen bevinden zich aan de boven-
en onderkant van de ovenruimte. Zij stralen warmte uit.
Grill
De scharnierende bev estigi ng is handig b ij het
schoonmaken van de bovenkant van de oven.
Schuifdragers (model SLZK 4690)
De schuifdragers zijn eenvoudig te verwijderen door
deze een stukje op te tillen en dan los te halen van de
zijkanten van de ovenruimte.
Zo is de bovenkant van d e oven beter toegankelijk bij
het schoonmaken (nadat u het verwarmingsele ment
van de g rill omlaag heeft geklapt).
88
88
N C
M Y
DE OVEN GEBRUIKEN
Schuifdragers
De schuifdrager s veree nvoudigen he t inbr engen en
uitnemen van een rooster, bakplaat of opvangbak.
Zij kunnen alle ovenaccessoires d ragen.
De dragers b lokkeren in de uiterste uitgeschoven stand.
Vetfilter
Het vetfilter beschermt de ventilator tegen vervuiling
tijdens het koken.
Gebruik het vetfilter alleen wanneer het nodig is; bij het
braden en grillen. Gebruik het vetfilter niet bij het
bakken van taarten, cakes, enz.
89
89
N C
M Y
DE OVEN GEBRUIKEN
De oven aan- en uitzetten
Om de oven aan te zetten moet u de functieknop
en de thermostaatknop op de gewenste stand
draaien.
De functiekno p
kunt u in beide richtingen draaien.
De thermostaatknop
moet u met de klok mee
draaien om de oven aan te zetten en tegen de klok in
naar stand
om de oven uit te zetten.
Voorverwarmen
Voorverwarmen is niet nodig bij het koken van
gebraad, casseroles en gerechten met een lange
gaartijd in het a lgemeen.
Het is r aadzaam de oven voor te verwarmen bij het
koken van gerechten met een korte gaartijd (gebak,
enz.).
Raadpleeg de kooktabellen achter in deze handleiding.
De temperatuur kiezen wanneer u het
heteluchtsysteem gebruikt
Wanneer u het heteluchtsysteem benut ligt de
benodigde kooktemperatuur gemiddeld 20 a`40
o
C
lager dan bij het koken met natuurlijke convectie
(slechts stralingswarmte van boven en onderen).
Tabel
Ovenfuncties en maximumtemperaturen
In onderstaande tabel zijn de ovenfuncties en de
temperaturen bij het bakken en grillen aangegeven.
Bedieningsknoppen
Thermostaat- Functie-
knop knop
Uit 0
Ovenverlichting
Bovenste en onderste
verwarmingselement
-Max
Normaal grillen -200
Turbo grillen -200
Hete lucht + bovenste
verwarmingselement
-250
Onderste
verwarmingselement
-150
Hete lucht + onderste
verwarmingselement
-250
Hete lucht -250
Energie sparen
U kunt bij vrijwel elk gerecht de restwarmte van d e
oven benutten door de functieknop 5 a` 10 minuten
voor het einde van het koken op “0” te zetten.
Ook kunt u b ijgerechten als aardappelen, rijst of
groente samen met het hoofdgerecht koken.
90
90
N C
M Y
DE OVEN GEBRUIKEN
OVENVERLICHTING
Om de ovenverlichting aan te zetten moet u de
functiekno p
op draaien (de knop kan in beide
richtingen worden gedraaid).
TRADITIONEEL KOKEN
Traditioneel koken met onder- en bovenwarmte.
Bij deze functie werken het bovenste en het onderste
verwarmingselement.
De oven wordt verwarmd door natuurlijke convectie en
de temperatuur kan worden afgesteld tussen 50
o
Cen
het Maximum. Bij deze functie is het nodig de oven
voor te verwarmen.
Raad:
Deze functie is zeer geschikt voor gerechten die
verwarming van onderen nodig hebben, zoals
vruchtentaart, brood, pizza, gebraad (bijv. kip).
NORMALE GRILL
Bij deze functie werkt het infrarood-
verwarmingselement.
De warmte wordt geleverd door uitstraling. De
thermostaat kan hoogstens op 200
o
C worden gezet en
de ovendeur moet gesloten worden.
De grill mag hoogstens 30 minuten per keer
worden gebruikt.
Raad:
Deze functie is zeer geschikt voor gegratineerde
gerechten of voor het snel bakken. Bijv. uiensoep, toast
en worstjes.
Let op: De ovendeur wordt zeer heet tijdens het
gebruik van de grill. Laat kinderen niet in de
buurt van de oven komen.
TURBO GRILL
Bij deze functie werken het bovenste
verwarmingselement en het grillelement samen, zodat
ook de hoeken van de oven heet worden. De warmte
wordt uitgestraald over het hele oppervlak van het
rooster.
Regel de thermostaat op maximaal 200
o
C en sluit de
ovendeur.
Let op: De ovendeur wordt zeer heet tijdens het
gebruik van de grill. Houd kinderen uit de buurt
van de oven.
De turbo grill mag hoogstens 30 minuten per
keer worden gebruikt.
HETE LUCHT + BOVENSTE
VERWARMINGSELEMENT
Bij deze functie werkt het bovenste
verwarmingselement samen met het ronde
verwarmingselement e n de ventilator. De
warmte wordt door de ventilator verspreid en de
temperatuur in de bovenste helft van de
ovenruimte is hoger dan in de onderste helft.
De thermostaat kan op een temperatuur tussen
50
o
Cen250
o
C worden gezet.
Raad:
Deze functie is zeer geschikt voor gerechten met een
lange gaartijd bij een hoge temperatuur. Het koken
met hete lucht is ook bruikbaar voor het warm houden
van in de oven gebakken of gegrilde gerechten en
voor het opwarmen van reeds gekookte gerechten.
ONDERSTE
VERWARMINGSELEMENT
Bij deze functi e werkt het onderst e
verwarmingselement.
De warmte wordt verspreid door natuurlijke convectie.
De thermostaat kan op een temperatuur tussen 50 en
150
o
C worden gezet; een hogere temperatuur kan niet
worden gekozen.
91
91
N C
M Y
DE OVEN GEBRUIKEN
HETE LUCHT + ONDERSTE
VERWARMINGSELEMENT
Bij deze functie werken het onderste
verwarmingselement, het ronde verwarmingselement
en de ventilator. Het voedsel wordt verwarmd door
geventileerde hete lucht en door de warmte die het
onderste element uitstraalt. De thermostaat kan op een
temperatuur tussen 50 en 250
o
C worden gezet.
Raad:
Deze functie is zeer geschikt voor grote stukken vlees
en grote hoeveelheden voedsel dat aan de binnen- en
buitenkant gelijkmatig gaar moet worden; bijv. rosbief,
kalkoen, kip, cake, enz.
HETE LUCHT
Bij deze functie werken het ronde verwarmingselement
(niet zichtbaar) en de ventilator. De warmte wordt door
de ventilator verspreid. De t hermostaat kan op een
temperatuur van 50 tot 250
o
C worden gezet.
Voorverwarmen is niet nodig.
Raad:
Deze functie is zeer geschikt voor het gelijktijdig koken
op meerdere ovenhoogten; bijv. cakes, gebakjes, vlees.
RAAD VOOR HET BEREIDEN VAN
SPECIALE GERECHTEN
Conserven
Voor het inmaken van voedsel in weckpotten:
a. Zet de functieknop op
.
b. Zet de thermostaatknop op 185
o
C en laat de oven
voorverwarmen.
c. Vul de opvangbak met heet water.
d. Zet de potten op enige afstand van elkaar in de
opvangbak. Maak de deksels van de potten nat,
sluit dan de ovendeur en draai de thermostaatknop
naar 135
o
C.
Als e r zich kleine luchtbellen in de potten vormen,
betekent dit dat het conserveringsproces is begonnen.
Zet de oven uit wanneer het proces klaar is en laat de
potten afkoelen voordat u deze uit de oven haalt.
Vlees bereiden met de heteluchtfuncties
Met de functie s
, en is het mogelijk vlees of
ander voedsel te bereiden alsof het aan het spit was
gebraden, maar dan zonder gebruik van een spit,
omdat de ventilator er voor zorgt dat alle kanten van
het voedsel worden verwarmd. Laat de oven
voorverwarmen met de thermostaatknop op 250
o
C.
Leg het vlees of het andere voedsel dat u wilt braden
op het rooster en zet de thermostaatknop op een
temperatuur tussen 50 en 200
o
C.
Smeer het voedsel vlak voor het einde van de kooktijd
in met boter, zodat er een dun korstje aan de
buitenkant ontstaat, net als bij gegratineerde gerechten.
Vlees bereiden met de traditionele functies
Laat het traditioneel bereide vlees gelijkmatig garen.
Zet de thermostaatknop op 180 a` 200
o
Cenhoudbij
het kiezen van de kooktijd rekening met de
hoeveelheid en de soort vlees.
Gelijktijdig koken van verschillende soorten
voedsel
Zet voor het gelijktijdig koken van verschillende soorten
voedsel de f unctiekno p op
. U kunt bijvoorbeeld vis
grillen op d e bovenste ovenhoogte en een cake
bakken op de onderste ovenhoogte zonder kans te
lopen dat geuren en smaken vermengd raken.
Volg bij een dergelijke operatie de volgende regels:
- De benodigde temperatuur voor de verschillende
soorten voedsel moet ongeveer even hoog zijn (niet
meer dan 20
o
-25
o
C verschil).
- De gaartijden mogen wel verschillen. Met het
gelijktijdig koken van gerechten kunt u energie
sparen.
92
92
N C
M Y
DE OVEN GEBRUIKEN
Steriliseren
Gebruik voor het steriliseren in de oven niet de
normaal in de handel verkrijgbare hermetische potten.
Flessen, geglazuurde metalen potten en andere
hermetische houders moeten eerst worden
gesteriliseerd in een sterilisator. Vlees, worstjes en
ingemaakte vruchten of groenten, bijv. appel- of
tomatenpuree, moeten worden gesteriliseerd in een
sterilisator.
Ga als volgt te werk:
x
Bereid de hermetische houders en de rubber
afdichtingen zorgvuldig voor.
x
De houders moeten alle de zelfde afmetingen
hebben en even vol zijn. Gebruik geen al te hoge
houders omdat daar het deksel van kan spr ingen.
x
De houders k unnen to t 2 cm van de rand worden
gevuld met geconserveerd fruit, maar bij
geconserveerde groente moet de afstand tot de
rand minstens 5 cm zijn.
x
Maak de rubber afdichtingen vochtig en plaats deze
op de houders.
x
Zet de deksels o p de houders en maak deze goed
dicht.
x
Draai de functieknop van de oven op en kies
een temperatuur van 170-180
o
C. laat de oven
voorverwarmen.
x
Plaats de opvangbak op de laagste ovenhoogte.
x
Zet de houders op enige afstand van elkaar in de
opvangbak.
x
Giet 1 liter water in de opvangbak.
x
Verlaag de temperatuur naar 150-160
o
C.
x
Na 50 a` 7 0 minuten b eginne n er lucht bellet jes in de
houders o p te stijgen. Als u fruit conserveert, dan
kunt u de oven nu uitzetten. Als u gr oente
conserveert, verlaag dan de temperatuur naar 125-
150
o
C en wacht nog 60 a` 90 minuten voordat u de
oven uit zet.
x
Sterilisatietijden:
Aardbeien, frambozen, enz.
10-15 minuten restwarmte
Perziken, a brikozen, pruimen, enz.
10-20 minuten restwarmte
Appels, peren
30 minuten restwarmte
Groente
30 minuten restwarmte
x
Verwijder het d eksel na 2 4 uur.
93
93
N C
M Y
DE ELEKTRONISCHE TIJDSCHAKELAAR GEBRUIKEN
De programmeerbare elektronische tijdschakelaar kan
kookzone linksvoor en/of de oven in- en uitschakelen.
Bedieningsknoppen:
Kookwekker
Kooktijd (tijdsduur)
Einde kooktijd (tijdstip)
Handbediening, verlaat het programma
+
Verhoog de waarde
Minder de waarde; regel de toonhoogte van de
kookwekker
Beschrijving van de verlichte symbolen op de
display:
AUTO knippert De tijdschakelaar is geactiveerd,
maar nog niet geprogrammeerd (de oven kan niet
worden aangezet)
AUTO brandt vast De tijdschakelaar is
geactiveerd en geprogrammeerd.
Tijdschakelaar niet actief of het door de
tijdschakelaar gestuurde koken is bezig
Kookwekker geactiveerd
AUTO knippert met een waarschuwingsgeluid
Foute programmering van de tijdschakelaar
(kooktijd langer dan t ijd tot einde kooktijd).
Opmerking: Hetprogrammeerwerkismete´e´n hand
te doen; druk de gewenste bedieningsknop in, laat
deze los en begin hoogstens 5 seconden nadat u de
toets hoeft losgelaten met het regelen van de tijd met
de
+
en
toetsen.
Als de stroom uitvalt gaat de programmering verloren.
(10.1)
(10.2)
ELEKTRONISCHE KLOK
(afb. 10.2)
De tijdschakelaar heeft een elektronische klok met
verlichte cijfers d ie de uren en minuten aangeven.
Wanneer het fo rnuis word t aange sloten o p het licht net
en na een stroomuitval verschijnen er drie knipperende
nullen op de display.
Om de klok gelijk te zetten moet u eerst de
knop
indrukken en dan de klok gelijk zetten met de
+
en
knoppen (afb. 10.2)
Een andere manier om de klok gelijk te zetten is de
knoppen
en tegelijk in te drukken en
vervolgens de tijd te regelen met de
+
en
knoppen.
Opmerking: Het gelijkzetten van de klok wist elk
programma van de t ijdschakelaar.
94
94
N C
M Y
DE ELEKTRONISCHE TIJDSCHAKELAAR GEBRUIKEN
KOKEN ZONDER GEBRUIK VAN DE
TIJDSCHAKELAAR
Om d e ove n handmatig t e bed ienen, d.w.z. zo nder
gebruik van de tijdschakelaar, moet u het knipperende
symbool AUTO doven door de
knop in te drukken
(AUTO dooft en het
symbool gaat branden-
Afb. 10.3)
Let op: Als het symbool AUTO vast brandt (dit
betekent dat de tijdschakelaar is geactiveerd en
geprogrammeerd), dan kunt u het programma wissen
en overgaan op handbediening door te drukken op de
knop met het symbool
.
Als de oven in werking is, dan moet u deze met
de hand uitzetten.
ELEKTRONISCHE KOOKWEKKER
(Afb. 10.4)
De kookwekker kan worden afgesteld op een tijdsduur
van maximaal 2 3 uur en 59 minuten.
Als het symbool AUTO knippert, dan moet u eerst op
de
knop drukken.
Om de tijd in te stellen moet u op de
knop drukken
en dan een tijd kiezen met de
+
en
knoppen; de
tijdsduur is te zien o p de display (Afb. 10.4). Wanneer u
klaar bent keert het tijdstip van d e dag terug op de
display en het symbool
brandt.
De aftelling van de tijd begint meteen, en is op elk
gewenst ogenblik op te roepen op de display door te
drukken op d e
knop.
Wanneer de ingestelde tijd is verstreken, dooft het
symbool en wordt er een intermitterend geluidssignaal
gegeven; druk op een willekeurige knop om het
geluidssignaal te stoppen.
(0.3)
(0.4)
DE TOONHOOGTE VAN HET
GELUIDSSIGNAAL VERANDEREN
Met de
toets k unt u kiezen uit 3 verschillende
toonhoogten.
95
95
N C
M Y
DE ELEKTRONISCHE TIJDSCHAKELAAR GEBRUIKEN
HALFAUTOMATISCH KOKEN
Met deze functie wordt de oven automatisch
uitgeschakeld nadat de gewenste kooktijd is verstreken.
De halfautomatische funct ie is op twee manieren te
programmeren:
1. Kies de tijdsduur van het koken door de
knop in
te drukken en vervolgens de g ewenste tijdsduur in
te stellen met de
+
knop om de tijd te verlengen
en de
knop om de tijd te verkorten als u de
gewenste tijdsduur heeft overschreden (Afb. 107).
Of
2. Kies het tijdstip waarop het koken moet stoppen
door de
knop in te drukken en dan het tijdstip
te regelen met de
+
knop voor een later t ijdstip en
de
knop als u het gewenste tijdstip heeft
overschreden (afb. 10.8).
De symbolen AUTO en
branden.
Kies een temperatuur en een ovenfunctie met de
thermostaatknop en de functieknop (zie de
desbetreffende paragrafen).
De oven gaat aan en wordt later automatisch
uitgeschakeld wanneer de ingestelde kooktijd is
verstreken of het ingestelde tijdstip is bereikt.
Het
symbool blijft branden tijdens het koken, en
de tijdsduur to t het eind e van het ko ken is op t e
roepen op de display door te drukken op de
knop.
Het kookprogramma kan op ieder gewenst
ogenblik worden gewist door te drukken op
de
knop.
Wanneer de kooktijd is verstreken wordt de oven
uitgeschakeld, het
symbool dooft, het AUTO
symbool gaat knipperen en de zoemer gaat af; u
kunt de zoemer uit zetten door op een willekeurige
knop te drukken.
Draai de functiek nop en de thermostaatkno p op nul
en zet de tijdschakelaar op “handbediening” door te
drukken op d e
knop.
(0.5)
(0.6)
96
96
N C
M Y
DE ELEKTRONISCHE TIJDSCHAKELAAR GEBRUIKEN
VOLAUTOMATISCH KOKEN
Om de oven automatisch te laten werken moet u:
1. De tijdsduur van het koken programmeren
2. Het tijdstip waarop het koken moet eindigen
programmeren
3. Een temperatuur en een ovenfunctie kiezen.
Handel als volgt:
1. Programmeer de tijdsduur van het koken door te
drukken op d e
knop en dan de tijd te regelen
met de
+
knop om de tijdsduur te verlengen en
met de
knop om de tijdsduur te verkorten als u
de gewenste tijdsduur overschrijdt (afb. 10.7).
De symbolen AUTO en
branden.
2. Programmeer het tijdstip waarop het koken moet
worden beæindigd door te drukken op de
knop
(op de display is de tijdsduur van het koken
opgeteld bij het tijdstip van de dag) en dan op de
+
knop (afb. 10.8); als u het gewenste tijdstip
overschrijdt kunt u terug me t de
knop.
Wanneer deze programmering klaar is dooft het
symbool.
Als na het programmeren het AUTO symbool
knippert en de zoemer geluid maakt, dan is er een
fout gemaakt bij het programmeren; de
geprogrammeerde tijdsduur is langer dan de
tijdspanne tot het geprogrammeerde einde van het
koken.
In dat geval moet u opnieuw beginnen en een later
tijdstip waarop het koken moet stoppen of een
kortere kooktijd kiezen.
3. Kies een temperatuur met de thermostaatknop en
een functie met de functieknop van de oven (zie
desbetreffende paragrafen).
De oven is nu geprogrammeerd voor een
volautomatisch bedrijf, wat betekent dat de oven op
het juiste tijdstip aan slaat, zodat de kooktijd verstrijkt
op het geprogrammeerde tijdstip voor de beæindiging
van het koken.
Het symbool
brandt wanneer de oven aan staat.
U kunt de tijdsd uur to t het e inde v an het ko ken
oproepen door te drukken op de
toets.
U kunt het programma op elk gewenst ogenblik
ongedaan maken door te drukken op de
knop.
Wanneer de kooktijd is verstreken slaat de oven
automatisch af, het
symbool dooft, het symbool
AUTO gaat knipperen en de zoemer gaat af. Druk op
een willekeurige knop om d e zoemer uit te zetten.
Draai de thermostaat knop en de functieknop o p nul en
druk op de
knop om de tijdschakelaar op
“handbediening” te zetten.
Let op: Een stroomuitval wist elk programma en
ontregelt de klok.
Na een stroomuitval toont de display drie knipperende
nullen.
(0.7)
(0.8)
97
97
N C
M Y
SCHOONMAAK EN ONDERHOUD
DE GLASKERAMISCHE KOOKPLAAT
SCHOONMAKEN
x
Maak de glaskeramische kookplaat schoon wanneer
deze volledig is afgekoeld. De kookzones moeten
schoon zijn wanneer deze worden gebruikt.
Schoonmaken met een doek of een spons.
x
Verwijder hardnekkig vuil met een krabber (zie
bijgaande aanwijzingen).
x
Gebruik geen schurende poeder. Gebruik alleen
speciale reinigers voor glaskeramische kookplaten.
x
Als de kookplaat beschadigd of gebroken is, moet u
hem van het elektriciteisnet afsluiten en zich in
verbinding stellen met de Servicedienst.
DE OVEN EN ZIJN ACCESSOIRES
SCHOONMAKEN
x
Maak de oven na elk gebruik schoon nadat deze is
afgekoeld. Zo vermijdt u het risico dat etensresten
de volgende keer dat u de oven gebruikt vlam
vatten.
x
Gebruik geen schurende middelen. Verwijder
aangebakken vuil met een speciale ovenreiniger en
volg de aanwijzingen van de fabrikant.
x
Maak de buitenkant van het kooktoestel schoon
met een vochtige doek en heet water. Gebruik in
geen geval schurende of bijtende middelen.
x
Maak de ruit van de ovendeur en de lampenkap
schoon met een schoonmaakmiddel.
x
De ovenaccessoires kunnen met de hand of in de
afwasmachine worden gewassen, me t geb ruik van
een speciale ovenreiniger.
x
Na een langdurig g ebruik van de oven kan er
condens i n de deur en om de afdichting zijn
neergeslagen; verwijder de condens.
Gebruik geen stoomreiniger, omdat deze condens
aan de binnenkant van het apparaat kan
veroorzaken, waardoor het a pparaat onveilig
wordt.
Verzeker u er altijd van dat het apparaat is
uitgeschakeld v oordat u begint met het
schoonmaken.
VERWARMINGSELEMENT VAN DE
GRILL
x
Dit verwarmingselement is zelfreinigend en is vrij
van o nder houd .
VETFILTER
x
Was het vetfilter na elk gebruik in warm water met
afwasmiddel. Het vetfilter mag ook in de
afwasmachine.
BINNENSTE GLAS VAN DE OVENDEUR
x
Om de oven grondig te reinigen kunt u het
binnenste glas losschro even en verwijd eren.
DE OVENLAMP VERVANGEN
1. Onderbreek de elektrische voeding (bijv. met de
hoofdschakelaar in uw woning ).
2. Schroef d e lampenkap los.
3. Vervang de gloeilamp
4. Bevestig de lampenkap weer.
Opmerking:
Gebruik uitsluitend gloeilampen die bestand zijn tegen
300
o
C en met de volgende eigenschappen: 15W, 230V,
type E-14.
U kunt een nieuwe lamp bestellen b ij de Servicedienst.
98
98
N C
M Y
SCHOONMAAK EN ONDERHOUD
DE DEUR AFMONTEREN
Ga als volgt te werk:
x
Open de deur volledig.
x
Haak de beugel aan het linker en rechter scharnier
vast aan de stangen boven de scharnieren.
x
Til d e deur een weinig op. De grendel aan de
achterkant van het scharnier komt nu los van de
oven.
x
Trek de ovendeur nu naar voren en verwijder hem
van het apparaat. Verwijder beide scharnieren uit de
gleuvenindeoven.
DE DEUR MONTEREN
x
Pak de deur vast zoals is aangegeven in de
afbeelding en monteer hem door de instructies voor
het afmonteren andersom uit te voeren.
99
99
N C
M Y
STORING VERHELPEN
1. Een kookzone werkt niet
Vergewis u ervan dat:
x
De bijbehorende bedieningsknop op de gewenste
temperatuur staat.
x
Het apparaat elektrische stroom krijgt.
2. De oven werkt niet.
Vergewis u ervan dat:
x
De functieknop o p de g ewenste st and staat .
x
De thermostaatknop op de gewenste stand staat.
x
Het apparaat elektrische stroom krijgt.
3. De ovenverlichting werkt niet.
Vergewis u ervan dat:
x
Het apparaat elektrische stroom krijgt.
x
De lamp niet is doorgebrand (zo ja, moet u de lamp
vervangen).
SERVICEDIENST
Voordat u de servicedienst inschakelt:
x
Ga na of u het probleem zelf kunt oplossen (zie het
hoofdstuk “Storing verhelpen”).
x
Sluit het apparaat opnieuw aan op he t lichtnet e n
controleer of de storing is verdwenen.
x
Bel de servicedienst als de storing niet is verholpen.
Verstrek a.u.b . de v olge nde inlicht ingen wanneer u
de servicedienst belt:
x
Een korte beschrijving van het probleem
x
Het nummer van uw apparaat
x
Uw volledige adres
x
Uw t elefo onnummer
x
De tijden waarin u telefonisch bereikbaar bent.
Wanneer u de deur o pent zie t u het se rvicenummer
links aan de onderkant.
100
100
N C
M Y
INSTALLATIE
ALGEMENE INLICHTINGEN
1. Dit apparaat is gebouwd in overeenstemming met
de Landelijke en Europese veiligheidsvoorschriften.
2. Dit apparaat moet door een elektricien worden
geo`nstalleerd in overeenstemming met de
veiligheidsvoorschriften van het Land waar u woont
en met de voorschriften van de fabrikant.
3. Verwijder al het verpakkingsmateriaal in en om het
apparaat.
4. Bevestig de vier voeten in de gaten aan de
onderkant van het apparaat en regel de hoogte.
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Voordat de elektrische aansluiting wordt
gemaakt:
x
Controleer of de spanning van het lichtnet
overeenstemt met de spanning die op het
typeplaatje is vermeld. Het t ypeplaatje bevindt zich
rechts aan het onderste gedeelte van het fornuis, en
is zichtbaar wanneer de ovendeur open staat.
x
Controleer of de aarding van de elektrische
voorziening op de plaats van installatie voldoet aan
de veiligheidsnormen.
Belangrijk
x
Breng tussen het appar aat en de aansluit ing op het
lichtnet een schakelaar aan die alle polen
onderbreekt en met een contactafstand van
minstens 3 mm (handschakelaar of
aardlekschakelaar).
Het
keurmerk bevestigt dat dit apparaat voldoet
aan de volgende Europese Richtlijnen:
x
90/683; 73/23 (richtlijn laagspanning) en latere
aanvullingen;
x
89/336 (elektromagnetische compatibiliteit) en
latere aanvullingen.
Het i s verplicht dit apparaat te aarden.
De fabrikant stelt zich niet aansprakelijk
voor alle nadelige gevolgen van het niet
nakomen van deze verplichting.
PLAATSING
Het fornuis heeft een klasse “Y” bescherming tegen
oververhitting, zodat het geschikt is voor inbouw.
De keukenmeubels naast het f ornuis moe ten best and
zijn tegen hitte.
101
101
N C
M Y
INSTALLATIE
AANSLUITING OP HET LICHTNET
1. Het stopcontact moet achter het apparaat zitten, op
ongeveer 110 mm afstand van de voeten van het
apparaat.
2. Sluit het apparaat aan op het lichtnet met gebruik
van een kabel type H05RR-F of beter met een
lengte van minimaal 800 mm. Zie o nderstaande
tabel voor het aantal en de doorsnede van de
draden en de aansluitingsmethode.
Elektrische voeding van de
verwarmingselementen 230V
Ù
.
Spanning Aantal draden Elektrische
en doorsnede aansluiting
230 V 3 x 4 mm
2
X
X
XX
XX
Ù
+
X
LN
X
230 V 4 x 2,5 mm
2
X
XX
XXX
3
Ù
+
X
RST
X
400 V 5 x ,5 mm
2
XXXX
XX
3N
Ù
+
X
RST N
X
400 V 4 X 2,5 mm
2
XX
XX
XX
2N
Ù
+
X
RS N
X
3. Als er geen stopcontact achter het apparaat
voorhanden is, dan moet er een speciale aansluiting
worden gemaakt. De lengte van de voedingskabel
moet aangepast zijn aan de omstandigheden. Maak
de elektrische aansluiting in overeenstemming met
het boven vermelde en met de gegevens op het
typeplaatje van het apparaat. Het apparaat moet
worden geaard via het
X
contact.
4. Voordat het apparaat wordt aangesloten moet de
spanning van de voedingsstroom gecontroleerd
worden.
5. Waarschuwing:
Voordat er een reparatie wordt uitgevoerd moet de
elektrische voeding van het apparaat worden
onderbroken (bijv. met de hoofdschakelaar in de
woning).
Verzeker u ervan dat de neutrale draad (Mp, N) is
aangesloten op de goede genummerde contacten
en dat de aardedraad goed vast zit (de aardedraad
heeft gele en groene strepen).
Het apparaat moet zo worden geo`nstalleerd dat de
schakelaar of het stopcontact toegankelijk zijn.
DE VOEDINGSKABEL AANSLUITEN
1. Verwijder aan de achterkant van het apparaat het
deksel “A” door de schroeven los te draaien.
2. Sluit de draadbruggen “C” aan op het contactblok
“B”.
3. Haal de voedingskabel door de kabelklem “D” en
zet deze vast.
4. Sluit alle draden aan op het bijbehorende contact
van contactblok “B” en sluit de aardedraad aan op
contact “E”, zoals aangegeven in de afbeelding.
5. Monteer het deksel “ A” weer.
102
102
N C
M Y
KOOKTABELLEN
Genoemde kooktijden gelden slechts als richtsnoer: De kooktijden variæren met de begintemperatuur, de hoeveelheid, enz.,
van het voedsel. Begin met de laagste van de twee temperaturen die zijn aangegeven, en schakel over naar de hoogste als
dat nodig blijkt.
Van de vier posities (A,B,C,D) is A de hoogste en D de laagste.
1. Gebak
Statische functie
Kooktijd
Temperatuur [
o
C] Positie rooster
[uur:min]*
Gebak
Kouglof 160 » 190 D of C 0:55 » 1:15
Koekjes oven voorverw.
160 » 180 D of C 0:30 » 0:45
Pastei 200 » 220 D of C 0:15 » 0:30
Vruchtentaart 180 » 210 D of C 0:45 » 1:00
Taart met kaasvulling 170 » 190 D of C 1:00 » 1:30
Croissant 180 » 200 C 0:25 » 0:40
Brood 230
oven voorverw.
200 » 230 C 0:50 » 1:10
Gebak dat op een schaal wordt bereidt
Taart met stevige vulling
1 laag 180 » 200 C of B 0:30 » 0:45
2 lagen 0:40 » 0:55
3 lagen 0:40 » 1:00
Vruchtentaart
1 laag 180 » 200 C of B 0:30 » 0:45
2lagen
0:35 » 0:50
Opgerolde koekjes oven voorverw.
190 » 210 C 0:10 » 0:20
103
N C
M Y
KOOKTABELLEN
2. Vlees en vis
Statische functie
Kooktijd
Temperatuur [
o
C] Positie rooster
[uur:min]*
Vlees
Gebraad zonder been (1 kg) 175 » 200 C 1:40 » 2:20
Gebraad met zwoerd (1 kg) 190 » 210 C 1:40 » 2:20
Rosbief 190 » 210 C 1:00 » 1:30
Vleesbal (1/2 kg) 190 » 210 C 1:00 » 1:10
Gebraad met been (1 kg) 175 » 200 C 2:00 » 2:40
Karbonades 180 » 200 C 1:20 » 1:50
Gevogelte
Kip 190 » 210 C of B 1:00 » 1:30
Eend (1/2 kg) 190 » 210 C 1:50 » 2:10
Gans 180 » 200 C 2:30 » 3:00
Vis
Hele vis t/m 2 kg 200 » 220 C of B 0:45 » 1:00
Gestoomde vis t/m 2 kg 180 » 190 C 0:35 » 1:00
Wildbraad en gebraad in de pan
Afhankelijk van het type vlees 200 » 230 D of C 0:50 » 2:00
Gratineren 250 B of A 0:15 » 0:30
* Genoemde kooktijden hebben betrekking op vlees met een begintemperatuur van 10
o
C.
Voor grotere stukken en ingevroren vlees is een langere kooktijd nodig.
104
N C
M Y
KOOKTABELLEN
De druipschaal moet in de oven geplaatst worden, zoals aangegeven in het hoofdstuk over de gril.
Laat de gril 5 minuten voorverwarmen.
Meestal is voor de eerste kant van het voedsel een langere tijd nodig dan voor de tweede.
3. Gril
Temperatuur Positie rooster Kooktijd
[
o
C] [min]
Vlees
Rumpsteak, 200 g 250 A 5 » 8perkant
Steak, dikte t/m 2,5 cm 250 A 7 » 9perkant
Steak, dikker dan 2,5 cm 250 B 10 » 15 per kant
Filet, dun 225 » 250 B 12 » 15 per kant
Hamburger 225 » 250 A 6 » 8perkant
Lever (plakjes) 225 » 250 A 5 » 7perkant
Kippenschenkels 210 » 250 B 15 » 20 per kant
Rosbief, 500 g 210 » 225 B 15 » 20 per kant
Kip (halve) 200 » 225 B 20 » 25 per kant
Vis
Makreel 200 » 220 B 6 » 10 per kant
Haring 200 » 225 B 5 » 8perkant
Filet 225 » 250 A 6 » 8perkant
Gratineren
Toast met kaas 225 » 250 B of A 5 » 8
Uiensoep 225 » 250 B 6 » 8
Fruit en groente
Bananen (halve) 210 » 225 A 5 » 7
Gevulde tomaten 225 » 250 A 6 » 8
105
N C
M Y
KOOKTABELLEN
4. Hete lucht
Temperatuur Positie rooster Kooktijd
[
o
C] [uur:min]
Ontdooien
Kip 50 C of B 1:20 » 1:35
Gebak 150 » 170 C of B 0:05 » 0:20
Voorgekookte gerechten 150 » 170 C of B 0:30 » 0:50
Drogen zonder te bruineren 100 » 120
Brood, pizza 190 » 220 B D 0:20 » 0:25
(zie de door de producent opgegeven oven voorverw.
warmtebestendigheid).
Koekjes, bladerdeeg, kouglof. 140 » 160 C of B 0:16 » 0:20
oven voorverw.
Croissant, diepvriesproducten 150 » 170 B D 0:18 » 0:22
ontdooien (voorgekookt), steriliseren. oven voorverw.
Kaastaart, gerechten en gebak die 140 » 160 C of B 1:00 » 1:30
geen hoge temperatuur nodig hebben.
Vlees
Gebraad zonder been (1 kg) 140 » 160 C 1:40 » 2:20
Vleesbal (1/2 kg) 140 » 160 C 1:00 » 1:10
Gebraad met been (1 kg) 150 » 160 C 2:00 » 2:40
Karbonades 150 » 160 C 1:20 » 1:50
Vis
Hele vis t/m 2 kg 150 » 170 C of B 0:45 » 1:00
gestoomde vis t/m 2 kg 150 » 160 C 0:35 » 1:00
Wildbraad en gebraad in de pan
Afhankelijk van het type vlees 180 » 230 D of C 0:50 » 2:00
106
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Whirlpool SLZK 5690 IN Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor