18
Zelfgemaakte aardappelpuree
Aantal personen 4 6 8
Type foodprocessor 3200 4200 5200
Voorbereiding 10 min 10 min 10 min
Bereidingstijd 40 min 40 min 40 min
kruimige aardappelen (type bintje)
900 g 1,1 kg 1,3 kg
nootmuskaat
1 mespuntje 2 mespuntjes 3 mespuntjes
boter
40 g 50 g 60 g
melk
170 ml 200 ml 240 ml
zout, peper
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in de stoomkoker 40 min. (tot ze
gaar zijn).
Plaats de zeefkom (voorzien van de grove zeef) op uw keukenmachine, stel de machine
in werking en voer via de trechter met kleine hoeveelheden tegelijk de aardappelen in.
Laat de machine enkele minuten draaien.
Doe de puree over in een slakom, voeg de boter, melk en nootmuskaat toe en roer het
geheel met de spatel door. Voeg naar smaak peper en zout toe. Eet smakelijk!
De puree met de melk en de boter niet te lang doorroeren, want daardoor kan ze taai
worden.
Het type aardappels is heel belangrijk, let op dat u aardappels koopt die geschikt zijn
voor puree.
Puree van aardappels en pastinaken
Aantal personen 4 6 8
Type foodprocessor 3200 4200 5200
Voorbereiding 10 min 10 min 10 min
Bereidingstijd 40 min 40 min 40 min
pastinaken of witte wortels
500 g 600 g 720 g
kruimige aardappels (type bintje)
400 g 480 g 580 g
melk
40-80 ml 50-100 ml 60-120 ml
knoflookteentjes
2 3 4
nootmuskaat
1 mespuntje 2 mespuntjes 3 mespuntjes
zout, peper
Was en schil de aardappels en de pastinaken. Snijd de groenten met de 4 mm snijschijf
van de foodprocessor in plakken.
Maak de knoflookteentjes schoon.
Kook de groenten 40 min. in uw stoomkoker of anders in een pan met water en wat
zout. De groenten moet goed gaar zijn.
Stel uw foodprocessor voorzien van de zeefkom (met grove zeef) in werking en voer met
kleine hoeveelheden tegelijk de groenten in. Laat de machine enkele minuten draaien.
Gebruik indien nodig de spatel om de resterende groenten in de zeefkom omlaag te
duwen.
Doe de puree over in een slakom en voeg melk toe (totdat de gewenste dikte is bereikt).
Maak de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Warm serveren.