Moulinex YG2315, YG2301, YG231E32 de handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Moulinex YG2315 de handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
23

• Gebruik het apparaat niet wanneer het is
gevallen en zichtbaar beschadigd is of niet goed
meer functioneert. Met het oog op veiligheid
moeten deze onderdelen door een erkend
servicecentrum worden vervangen.
• Als het netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, een servicedienst of een persoon met
een gelijkwaardige vakbekwaamheid worden
vervangen om gevaar te voorkomen.
• Dit apparaat mag worden gebruikt door kinderen
vanaf 3 jaar en ouder, indien dit gebeurt onder
toezicht of als zij van tevoren instructies hebben
ontvangen betreffende het veilige gebruik van
het apparaat en als zij de mogelijke gevaren
kennen. Het apparaat mag niet worden
gereinigd of onderhouden door kinderen, tenzij
ze ouder zijn dan 8 jaar en ze onder toezicht
staan. Houd het apparaat en het netsnoer buiten
bereik van kinderen jonger dan 3 jaar.
• Dit apparaat is niet bedoeld om te worden
gebruikt door kinderen of andere personen met
beperkte fysieke, zintuiglijke of mentale
vermogens, of door personen die niet over de
nodige kennis of ervaring beschikken, tenzij zij
van tevoren instructies hebben ontvangen
betreffende het gebruik van het apparaat door
een persoon die instaat voor hun veiligheid.
22

 
25
• Er moet toezicht zijn op kinderen zodat zij niet met
het apparaat kunnen spelen.
• Het oppervlak van het verwarmingselement is
ook na gebruik nog eventjes warm.
• Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor
huishoudelijk gebruik. Het is niet bestemd voor
gebruik in de volgende gevallen, waarvoor de
garantie niet geldig is: in personeelskeukens van
winkels, kantoren en andere arbeidsomgevingen,
op boerderijen, door de gasten van hotels, motels
en andere verblijfsomgevingen, op locaties zoals
een bed & breakfast.
• Waarschuwing: verkeerd gebruik kan letsels
veroorzaken.
• Waarschuwing: u mag het apparaat niet
onderdompelen.
24
 

Het milieu komt op de eerste plaats!
Uw apparaat bevat veel materialen die geschikt zijn voor
hergebruik of recycling.
Breng het aan het einde van zijn levensduur naar een
verzamelpunt of naar een erkend servicecentrum.
 
25


ór het eerste gebruik:
was de
potjes (C1) en de deksels (C2, A1
en A2) in een warm sopje of in de
vaatwasser. Gebruik gewoon een
vochtig sponsje om de binnenkant
van het reservoir (B) schoon te
maken. Dompel de behuizing van
het apparaat nooit onder in water.
Tijdens het gebruik:
verplaats het
apparaat niet wanneer het in
gebruik is en open het deksel (A1)
absoluut niet. Plaats de
yoghurtmaker niet op een plek
waar hij blootstaat aan trillingen
(bijvoorbeeld op een koelkast) of
tocht. Het volgen van dit advies
garandeert het slagen van uw
yoghurtbereidingen.
Om yoghurt te maken, heeft u een
liter melk en een ferment nodig.
1
) KIEZEN VAN DE MELK
Uit praktisch oogpunt kiest u het
beste voor volle melk die niet hoeft
te koken (UHT-melk met een lange
houdbaarheid of melkpoeder).
R
auwe (verse) melk of
gepasteuriseerde melk moet u
koken, laten afkoelen en vervolgens
zeven om het vel eraf te halen.
Opmerkingen:
Volle melk geeft de yoghurt meer
stevigheid en smaak.
Rauwe of gepasteuriseerde melk
bevat meer vitaminen en
spoorelementen.
Voor een vastere yoghurt kunt u
een of twee eetlepels melkpoeder
toevoegen aan uw liter melk en dit
er voorzichtig doorheen roeren.
Gebruik melk die op
kamertemperatuur is of licht is
opgewarmd (tot 37°C of 40°C).
Gebruik geen melk die net uit de
koelkast komt.
24

A
Deksel bestaande uit 2 delen:
- Deksel A1: Hoofddeksel
- Deksel A2: Hulpdeksel
B
Behuizing
C
Y
oghurtpotjes bestaande
uit 2 delen:
- Glazen potje C1
- Deksel met datumindicator C2
D
V
erlicht elektronisch display
E
Bedieningstoetsen:
- Tijdinsteltoets E1
- Aan/uit-toets E2
 

Het milieu komt op de eerste plaats!
Uw apparaat bevat veel materialen die geschikt zijn voor
hergebruik of recycling.
Breng het aan het einde van zijn levensduur naar een
verzamelpunt of naar een erkend servicecentrum.
 
2726
2
) KIEZEN VAN HET FERMENT
Het ferment kan worden gemaakt
van:
-
natuuryoghurt uit de handel (op basis
van de gewenste volle melk)
met een
zo lang mogelijke houdbaarheidsdatum.
- gevriesdroogd ferment (te koop in
supermarkten, apotheken en
bepaalde biowinkels). Neem in dit
geval de activeringstijd in acht die
in de gebruiksaanwijzing van het
ferment wordt aanbevolen.
- andere zelfgemaakte yoghurt.
B
elangrijk:
na het maken van uw
eerste porties yoghurt houdt u
gewoon één portie achter die als
ferment voor de andere kan
dienen. Na vijf keer yoghurt maken,
moet het ferment worden
vernieuwd omdat het na een tijdje
verzwakt en de yoghurt dan minder
vast wordt.
1) BEREIDEN VAN HET MENGSEL
- Meng de liter melk zeer voorzichtig
met het gekozen ferment (yoghurt
of gevriesdroogd ferment) in een
houder met een schenktuit. Zorg
ervoor dat het mengsel niet
opschuimt.
-
Voor een optimaal resultaat roert u
de yoghurt met een vork tot een
glad geheel en doet u er vervolgens
onder voortdurend roeren de melk
bij. Als u gevriesdroogd ferment
gebruikt, doet u het ferment in de
melk en mengt u het er zeer
voorzichtig onder.
- Verdeel het mengsel over de potjes
(C1).
- Plaats de potjes (C1) zonder
deksel (C2) in de yoghurtmaker.
- Plaats het deksel (A1) op de
yoghurtmaker.
P
raktische tip:
plaats de deksels
van de potjes (C2) op het deksel A1
en breng vervolgens het deksel A2
aan (zie afbeelding).
2
) DE YOGHURTMAKER AANZETTEN
-
Sluit de stekker van de yoghurtmaker
aan op het stopcontact. "00"
knippert op het display.
-
Kies uw bereidingstijd met de toets
E1. Houd uw vinger op de toets tot de
gewenste tijd wordt weergegeven. De
maximale tijdsinstelling is 15 uur. U
kunt de tijdsinstelling versnellen door
uw vinger 2 seconden op de toets E1
te houden.
- Druk vervolgens op de aan/uit-toets
(E2). Het display licht op en duidt
beëindiging van het programma
aan.
-
Zodra het programma is afgelopen
knippert “00” op het display en
klinkt er een geluidssignaal dat
5 keer wordt herhaald
(u kunt de
pieptoon eerder stoppen door op de
aan/uit-toets te drukken).
- Trek de stekker van het apparaat uit
het stopcontact.
3) DE YOGHURT BEWAREN
- Verwijder de deksels (A1 en A2) en
let hierbij op dat er geen
condensdruppels in de potjes (C1)
druipen.
- Geef met de handmatige
datumindicator op elk deksel (C2)
de houdbaarheidsdatum van de
yoghurt aan door het bovenste
deel van het deksel gewoon naar
het gewenste cijfer te draaien.

 
27

- Zet de deksels (C2) vast op de
glazen potjes (C1) en bewaar ze
minstens 6 uur in de koelkast. Als u
24 uur wacht, zal de yoghurt nog
steviger zijn.
O
pmerkingen:
- Natuuryoghurt kan maximaal
7 dagen in de koelkast worden
bewaard. Andere yoghurttypes
moeten sneller geconsumeerd
worden. De uiterste houdbaar-
heidsdatum op de deksels dient +7
dagen te zijn voor naturel yoghurt,
waarbij D de dag is waarop u de
yoghurt hebt gemaakt.
- Plaats nooit het apparaat zelf in de
koelkast.
- Trek altijd de stekker van het
apparaat uit het stopcontact voordat
u het gaat reinigen.
- Dompel de behuizing van het
apparaat nooit onder in water. Reinig
het met een vochtige doek en een
warm sopje. Spoel en droog af.
- De yoghurtpotjes (C1) en de deksels
(C2, A1 en A2) zijn vaatwasmachi-
nebestendig.
26

 
29
PROBLEMEN OORZAKEN OPLOSSINGEN
Yoghurt is te dun.
U hebt halfvolle of magere
melk gebruikt zonder er
melkpoeder aan toe te
voegen (de melk alleen is te
arm aan eiwitten).
Voeg 1 yoghurtpotje
melkpoeder toe (2 bij gebruik
van magere melk) of gebruik
volle melk en een half potje
volle melkpoeder.
De yoghurtmaker is
verplaatst of heeft schokken
of trillingen ondergaan
tijdens de fermentatie.
Verplaats de yoghurtmaker
niet terwijl hij in werking is
(plaats hem niet op een
koelkast).
Het ferment is niet meer
actief.
Gebruik ander ferment of een
ander merk van yoghurt.
Controleer de uiterste
gebruiksdatum van uw melk
of yoghurt.
De yoghurtmaker werd
geopend tijdens het
fermentatieproces.
Verwijder de potjes niet of
open de yoghurtmaker niet
voordat het programma is
voltooid (ongeveer 8 uur).
Houd de yoghurtmaker uit de
buurt van tocht terwijl hij in
werking is. Wanneer het koud is.
Fermentatietijd te kort. Start een tweede cyclus
wanneer de eerste is voltooid.
De potjes zijn niet goed
schoongemaakt/
afgespoeld.
Controleer, voordat u de
yoghurt in de potjes giet, of er
geen resterend afwasmiddel,
schoonmaakproducten of
vuiligheden in de potjes zitten.
Fruit aan de yoghurt
toevoegen.
Het fruit moet gekookt worden,
of gebruik moes of jam (op
kamertemperatuur). Rauw fruit
scheidt zure stoffen uit
waardoor de yoghurt niet
goed gevormd kan worden.
Yoghurt te zuur.
Fermentatietijd te lang. Verminder de fermentatietijd
wanneer u de yoghurtmaker
de volgende keer gebruikt.
Een stroperige
vloeistof (serum
genaamd) wordt aan
het eind van de
fermentatie op de
bovenkant van de
yoghurt gevormd.
Fermentatie is erg belangrijk. Verminder de fermentatietijd
en/of voeg extra melkpoeder
toe.

28
 
29


- Controleer eerst het netsnoer en de
stekker.
U hebt alle instructies gevolgd, maar
het apparaat werkt nog steeds niet?
Neem in dit geval contact op met uw
dealer of een erkend servicecentrum.
YOGHURT MET EEN SMAAK
YOGHURT MET VRUCHTENSIROOP
1 liter melk, 1 natuuryoghurt of
1
zakje ferment
vruchtensiroop (grenadine,
sinaasappel, zwarte bes,
citroen, mandarijn, aardbei,
rode bes, framboos, wilde
aardbei, banaan, bosbes,
kers,...): 5 eetlepels.
bloemensiroop (roos, violet,
jasmijn, sandelhout):
4
eetlepels.
muntsiroop: 4 eetlepels.
Doe de yoghurt of het ferment in
een houder. Voeg de siroop toe en
giet er geleidelijk de melk bij onder
voortdurend roeren met een vork.
Giet het mengsel in de potjes en
plaats ze in de yoghurtmaker.
YOGHURT MET GEKOOKTE
VRUCHTEN
YOGHURT MET JAM
1 liter melk, 1 natuuryoghurt of
1
zakje ferment, 4 eetlepels niet te
dikke jam met besjes of kleine
stukjes fruit: veenbessen,
bosbessen, rabarber, gember,
aardbei, sinaasappelmarmelade.
Klop de jam op met een beetje melk.
Voeg de yoghurt of het ferment toe.
Meng goed en giet er de rest van de
melk bij.
Giet het mengsel in de potjes en
plaats ze in de yoghurtmaker.
Variant: Als u yoghurt met twee lagen
wilt maken, doet u de jam gewoon in
de potjes. Giet vervolgens het mengsel
van melk en yoghurt of melk en
ferment zeer voorzichtig in de potjes.
Plaats de potjes in de yoghurtmaker.
OPLOSSINGEN
Voeg 1 yoghurtpotje
melkpoeder toe (2 bij gebruik
van magere melk) of gebruik
volle melk en een half potje
volle melkpoeder.
Verplaats de yoghurtmaker
niet terwijl hij in werking is
(plaats hem niet op een
koelkast).
Gebruik ander ferment of een
ander merk van yoghurt.
Controleer de uiterste
gebruiksdatum van uw melk
of yoghurt.
Verwijder de potjes niet of
open de yoghurtmaker niet
voordat het programma is
voltooid (ongeveer 8 uur).
Houd de yoghurtmaker uit de
buurt van tocht terwijl hij in
werking is. Wanneer het koud is.
Start een tweede cyclus
wanneer de eerste is voltooid.
Controleer, voordat u de
yoghurt in de potjes giet, of er
geen resterend afwasmiddel,
schoonmaakproducten of
vuiligheden in de potjes zitten.
Het fruit moet gekookt worden,
of gebruik moes of jam (op
kamertemperatuur). Rauw fruit
scheidt zure stoffen uit
waardoor de yoghurt niet
goed gevormd kan worden.
Verminder de fermentatietijd
wanneer u de yoghurtmaker
de volgende keer gebruikt.
Verminder de fermentatietijd
en/of voeg extra melkpoeder
toe.

28
 
3130
VANILLEYOGHURT
70 cl volle melk, 20 g halfvolle-
melkpoeder, 1 natuuryoghurt of
1
zakje ferment, 80 g suiker, 30 cl
kookroom, 1 vanillestokje
Warm de room op en voeg er de
vanille en suiker aan toe. Meng goed
zodat de suiker smelt en de
vanillezaadjes goed worden verdeeld.
Zet het mengsel opzij. Verdun de
yoghurt (of het ferment) door er
geleidelijk de melk bij te gieten. Giet
de room in het mengsel van melk en
yoghurt of melk en ferment en doe er
vervolgens het melkpoeder bij. Giet
het mengsel in de potjes en plaats ze
in de yoghurtmaker.
 
1/150