Samsung M1716N Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding
Code No.: DE68-01831B
MAGNETRONOVEN
Gebruikershandleiding en bereidingstips
M1716N
Beknopte instructies..................................................................2
Oven..........................................................................................2
Accessoires...............................................................................3
Bedieningspaneel......................................................................3
Indeling van deze handleiding...................................................4
Denk aan uw veiligheid .............................................................4
Magnetronoven installeren........................................................5
Werking van microgolven..........................................................6
Controleren of uw magnetronoven correct werkt......................6
Suggesties voor het oplossen van problemen..........................7
Koken/opwarmen......................................................................7
Vermogen..................................................................................7
Bereiding stoppen .....................................................................8
Bereidingstijd aanpassen..........................................................8
Handmatig ontdooien................................................................8
Functie voor opwarmen.............................................................8
Instellingen voor opwarmen......................................................8
Geschikt kookgerei....................................................................9
Bereidingstips..........................................................................10
Magnetronoven schoonmaken................................................15
Magnetronoven opbergen en repareren.................................16
Technische gegevens.............................................................16
M1716N_NL.fm Page 1 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
2
NL
Beknopte instructies
Ik wil voedsel koken
Ik wil voedsel ontdooien
Ik wil de bereidingstijd aanpassen
Oven
1. Zet het voedsel in de magnetronoven.
Stel met de draaiknop VERMOGEN het gewenste
vermogen in.
2. Stel met de draaiknop TIJD de gewenste bereidingstijd in.
1. Zet de draaiknop VERMOGEN in de stand voor ontdooien
().
2. Stel met de draaiknop TIJD de gewenste tijd in.
Laat het voedsel in de magnetronoven staan.
Verdraai de knop TIJD naar de gewenste tijd.
VENTILATIEOPENING
DEUR-
VERGRENDELING
DEUR
PLATEAU
KOPPELSTUK
LOOPRING
OPENINGEN
DEURVERGRENDELING
LAMP
VERMOGEN INSTELLEN
BEREIDINGSTIJD
INSTELLEN
KNOP OM DEUR
TE OPENEN
M1716N_NL.fm Page 2 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
3
NL
Accessoires
Afhankelijk van het door u aangeschafte model zijn bij uw
magnetronoven een aantal veelzijdige toebehoren geleverd.
Gebruik de oven NOOIT als de loopring en het plateau niet zijn
geplaatst.
Bedieningspaneel
1. Koppelstuk, dat correct op de motoras onder in de
magnetronoven moet worden gezet.
Doel:
Het koppelstuk zorgt dat het plateau draait.
2. Loopring, die u midden in de magnetronoven legt.
Doel:
De loopring ondersteunt het plateau.
3. Plateau, dat u met het middelpunt op het koppelstuk
plaatst.
Doel:
Het plateau is het kookvlak. Het is makkelijk uit
de oven te nemen om het te reinigen.
1. ONTDOOIEN
2. VERMOGEN INSTELLEN
3. BEREIDINGSTIJD INSTELLEN
4. DIRECT OPWARMEN
5. KNOP OM DEUR TE OPENEN
1
4
5
2
3
M1716N_NL.fm Page 3 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
4
NL
Indeling van deze handleiding
Met deze SAMSUNG magnetronoven hebt u een verstandige keuze
gedaan. Deze handleiding geeft u veel nuttige informatie voor het
bereiden van maaltijden met uw magnetronoven:
Maatregelen voor uw veiligheid
Nuttige accessoires en geschikt serviesgoed
Handige tips
Vooraan in de handleiding vindt u beknopte instructies voor drie
basisfuncties:
•Koken
Ontdooien
Bereidingstijd verlengen
Voor in de handleiding vindt u afbeeldingen, met name van het
bedieningspaneel, zodat u alle toetsen makkelijker kunt vinden.
In de stapsgewijs beschreven handelingen worden twee symbolen
gebruikt.
VOORZORGSMAATREGELEN OM BLOOTSTELLING AAN
STERKE STRALING TE VOORKOMEN
Houd u aan de volgende voorzorgsmaatregelen, om blootstelling aan schadelijke
microgolven te voorkomen.
(a) Gebruik de magnetronoven nooit zonder vooraf te deur te sluiten. Verander
nooit iets aan de deurvergrendelingen of -scharnieren en steek nooit iets in de
openingen voor de deurvergrendeling.
(b) Steek nooit iets tussen de deur en de voorkant van de oven. Zorg dat
afdichtingen altijd vrij blijven van etensresten of reinigingsmiddelen. Reinig de
deurendedeurrubbersnagebruikeerstmeteenklammedoekendaarnamet
een droge doek.
(c) Gebruik de magnetronoven nooit als hij beschadigd is. Laat hem eerst
repareren door een erkende technicus die speciaal door de fabrikant is
opgeleid.
Het is van groot belang dat de ovendeur goed afsluit en dat geen van de
volgende onderdelen is beschadigd:
(1) Ovendeur, deurafdichtingen en deurrubbers
(2) Deurscharnieren (afgebroken of los)
(3) Netkabel
(d) Laat de magnetronoven alleen nakijken of repareren door een gekwalificeerde
technicus die door de fabrikant speciaal is opgeleid voor het herstellen van
magnetronovens.
Denk aan uw veiligheid
Belangrijke veiligheidsinstructies
Zorgvuldig doorlezen en bewaren.
Houd u bij het verhitten van voedsel of dranken in uw magnetronoven
altijd aan de hieronder aangegeven veiligheidsmaatregelen.
1. Gebruik in de magnetronoven NOOIT metalen servies of bestek, zoals:
metalen bekers of kannen
servies met opgedrukte gouden of zilveren versieringen
bestek, gardes, vleesvorken e.d.
Reden:
Optredende vonken kunnen de magnetronoven beschadigen.
2. NOOIT in de magnetronoven zetten:
Luchtdichte of vacuüm-afgesloten flessen, bekers, bakjes e.d.
Voorbeeld: Babymaaltijden
Voedsel in een schaal of vlies
Voorbeeld: Eieren, noten, tomaten
Reden:
De druk in het voedsel kan het uit elkaar laten springen.
Tip
: Schaal of vlies vooraf verwijderen of gaatjes in verpakking
prikken.
3. NOOIT de magnetronoven inschakelen als hij leeg is.
Reden:
De binnenwanden kunnen schade oplopen.
Tip
: Laat altijd een glas water in de magnetronoven staan. Dit
absorbeert de microgolven als u de magnetron per ongeluk leeg
zou inschakelen.
4. Als u de oven inschakelt zonder er iets in te zetten, dan wordt hij door een
automatische beveiliging uitgeschakeld. U kunt de oven normaal gebruiken
nadat u hem ruim 30 minuten uitgeschakeld hebt gelaten.
5. NOOIT de ventilatieopeningen afdekken.
Reden:
Door de hitte kan papier of textiel gaan branden.
6. ALTIJD ovenwanten gebruiken als u iets uit de magnetronoven wilt halen.
Reden:
Veel servies neemt hitte van de magnetronenergie of van verhit
voedsel op. Borden of schalen zijn dus heet.
7. Raak NOOIT de binnenwanden van de oven aan.
Reden:
Zonder dat het zichtbaar is, kunnen de binnenwanden van de
oven zo heet zijn dat uw huid verbrandt, ook nadat de
magnetronoven al is uitgeschakeld. Zorg dat ontvlambare
materialennooit in contact komen met de hete oven. Laat de oven
altijd voldoende afkoelen.
8. De volgende maatregelen verkleinen het gevaar van brand in de oven:
Leg nooit ontvlambare materialen in de magnetronoven.
Verwijder sluitklemmetjes van papieren of plastic verpakkingen.
Gebruik uw magnetronoven nooit om kranten te drogen.
Als de magnetronoven rook afscheidt, latt de ovendeur dan dicht en trek
de netsteker uit de wandcontactdoos.
9. ALTIJD extra zorg besteden aan het verhitten van dranken of babymaaltijden.
Wacht nahet uitschakelen van demagnetronoven minimaal 20 seconden,
zodat de warmte zich gelijkmatig kan verdelen.
Roer de maaltijd indien nodig tijdens het koken door en doe dat ALTIJD
na het verhitten.
☛✉
Let op Opmerking
M1716N_NL.fm Page 4 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
5
NL
Denk aan uw veiligheid (vervolg)
Let op als u een beker na het verhitten uit de oven pakt. Als hij te heet is,
kunt u zich verbranden.
De drank kan nog borrelend nakoken.
U kunt nakoken en verbranding verhinderen. Plaats een plastic lepel of
glazen staafje in de drank en roer daarmee vóór, tijdens en na het
verhitten.
Reden:
Tijdens het verhitten van dranken wordt het kookpunt soms iets
later bereikt. Daarom kan de drank plotseling alsnog gaan
koken nadat u de beker uit de oven hebt gehaald, zodat u zich
zou kunnen verbranden.
Als u zich brandt:
* Brandwond minimaal 10 minuten in koud water gedompeld houden
* Wond afdekken met droge, schone doek
* Nooitcrèmes,lotionsofzalfgebruiken
Gebruik altijd een kan of beker die boven breder is dan onder en giet die
NOOIT tot de rand vol. Dit voorkomt overkoken. Flessen met een smalle
nek kunnen bij oververhitting uit elkaar springen.
ALTIJD controleren of een fles of maaltijd voor de baby al voldoende is
afgekoeld.
NOOIT de speen op de fles laten zitten, want dan kan de fles door
oververhitting exploderen.
10. Zorg dat u nooit de netkabel beschadigt.
Maak de netkabel nooit met water schoon en leg hem nooit op of tegen
hete oppervlakken.
Gebruik de magnetronoven nooit als de netkabel beschadigd is.
11. Ga op armlengte van de oven stann als u de ovendeur opent.
Reden:
Zo voorkomt u verbranding door hete stoom.
12. Houd de binnenkant van de oven schoon.
Reden:
Voedselresten of oliespatjes kunnen zich aan de wanden of de
bodem hechten, de coating beschadigen en afbreuk doen aan de
effectiviteit van de oven.
13. Tijdens het gebruik kunnen “klikgeluiden” optreden, vooral bij ontdooien.
Reden:
Dit is een gevolg van het schakelen van het uitgangsvermogen.
Die geluiden zijn normaal.
BELANGRIJKEINFORMATIEVOORUWVEILIGHEID
Tijdens de bereiding moet u regelmatig in de oven kijken als u een maaltijd
bereidt in weggooiverpakkingen van geplastificeerd papier of ander brandbaar
materiaal.
BELANGRIJK
NOOIT kinderen de magnetronoven laten bedienen. Kinderen NOOIT alleen
laten bij de ingeschakelde magnetron. NOOIT voor kinderen interessante
voorwerpen boven of in de magnetronoven leggen.
Magnetronoven installeren
Zet de oven op een egaal en waterpas werkvlak dat sterk genoeg is om
zijn gewicht te dragen.
Blokkeer nooit de ventilatieopeningen, want dan kan
oververhitting optreden. Dan schakelt de oven automatisch uit en
doet niets tot hij voldoende is afgekoeld.
In verband met uw veiligheid moet u de oven altijd aansluiten op
een geaard stopcontact met 230 V wisselspanning en een
netfrequentie van 50 Hz AC. Als de netkabel van het apparaat
beschadigd is, neem dan contact op met uw leverancier voor het
monteren van een nieuwe kabel van het juiste type (I-SHENG
SP022, KDK KKP4819D, EUROELECTRIC 3410, SAMIL SP-
106B, MOONSUNG EP-48E, HIGH PROJECT H.P 3). Let op het
opgenomen vermogen van de magnetronoven. Kies bijvoorbeeld
een verlengkabel die minimaal dezelfde specificaties als de
bijgeleverde netkabel heeft.
Zet de magnetronoven NIET op een plek waar het heet of vochtig
kan zijn. Voorbeeld: Niet bij een gewone gasoven of een
radiator.
Reinig de binnenkant van de magnetronoven en de deurrubbers
even met een klamme doek als u de nieuwe oven in gebruik
neemt.
1. Stel de oven zo op dat er voldoende ventilatieruimte blijft.
Aan de achterzijde en aan weerszijden moet dat
minimaal 10 cm zijn en aan de bovenzijde minimaal 20
cm.
2. Verwijder al het verpakkingsmateriaal uit de oven.
Plaats de loopring en het plateau.
Zorg dat het plateau onbelemmerd kan draaien.
3. Bij plaatsing van de magnetron moet u erop letten dat de
stekker bereikbaar blijft.
20cm aan
bovenzijde
10 cm aan
achterzijde
10 cm
aan
weerszijde
M1716N_NL.fm Page 5 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
6
NL
Werking van microgolven
Microgolven zijn elektromagnetische golven met een hoge frequentie.
Die golven geven energie af die voedsel kan koken of verwarmen
zonder de kleur of de vorm ervan te veranderen.
Met uw magnetron kunt u:
Ontdooien
Opwarmen
•Koken
Principe
Het voedsel wordt van binnenuit door de erin opgenomen warmte
gekookt. Dit proces gaat door nadat u de maaltijd uit de oven hebt
genomen. Houd u daarom aan de nagaartijden die in recepten en
deze handleiding worden aangegeven, zodat:
het voedsel ook van binnen goed wordt gekookt,
en het voedsel overal even warm kan worden.
Controleren of uw magnetronoven correct werkt
Met de volgende simpele procedure kunt u altijd nagaan of uw
magnetronoven correct functioneert.
Zet om te beginnen een beker water op het plateau.
De oven moet op een correct werkend stopcontact zijn
aangesloten. Het plateau moet geplaatst zijn. Als u een lager
niveau dan het maximale instelt, dan duurt het langer voordat het
water kookt.
1. De microgolven worden opgewekt door de
magnetron. Door het draaien van het plateau worden
zij uniform in het voedsel verdeeld, zodat dit
gelijkmatig wordt verwarmd.
2. De microgolven dringen ongeveer 2 cm in het
voedsel door. Het kookproces gaat door omdat de
warmte in het voedsel wordt opgenomen.
3. De totale kooktijd is afhankelijk van verschillende
eigenschappen van het voedsel:
hoeveelheid en dichtheid
hoeveelheid water in het voedsel
begintemperatuur (bevroren of niet)
1. Stel met de draaiknop VERMOGEN het maximale
vermogen in.
2. Stel met de draaiknop TIJD eentijdvan4tot5minuten
in.
M1716N_NL.fm Page 6 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
7
NL
Suggestiesvoorhetoplossen van problemen
Treedt een van de hieronder aangegeven problemen op, probeer het dan met de
vermelde suggesties op te lossen.
Dit is normaal.
Condensvorming in de oven
Luchtstroming rond de deur en de ovenbehuizing
Lichtweerkaatsing rond de deur en de ovenbehuizing
Stoom rond de deur en uit de ventilatieopeningen
De oven doet niets als u de knop TIJD verdraait.
Is de deur goed gesloten?
Maaltijd wordt helemaal niet gekookt.
Hebt u de bereidingstijd goed ingesteld?
Is de deur goed gesloten?
Misschien is het stroomverbruik van de oven zo hoog dat een zekering is
doorgesmolten.
Voedsel wordt oververhit of blijft te koud.
Hebt u voor deze soort voedsel de juiste bereidingstijd ingesteld?
Hebt u het juiste vermogen ingesteld?
In de oven ontstaan vonken of knetterende geluiden.
Hebt u serviesgoed met een metaalhoudende sieropdruk in de oven
gezet?
Hebt u metalen bestek of keukengerei in de oven geplaatst?
Bevindt aluminiumfolie zicht dicht bij de wanden van de ovenruimte?
De oven stoort op de radio of de televisie
Tijdens het gebruik kan de oven enige storing op de radio of televisie
veroorzaken. Dit is normaal. U lost dit probleem op door de oven op
grotere afstand van televisies, radio’s of antennes op te stellen.
Als de bovenstaande suggesties het probleem niet verhelpen,
neem dan contact met uw leverancier of met de technische dienst
van SAMSUNG.
Koken/opwarmen
De volgende stappen geven aan hoe u een maaltijd kookt of opwarmt.
Controleer ALTIJD de instellingen voordat u de oven in gebruik
achterlaat.
Zet het voedsel midden op het plateau. Sluit de deur.
Schakel de oven NOOIT in als hij leeg is.
Tijdens het verwarmen kunt u het vermogen tussentijds
aanpassen door het verdraaien van de knop
VERMOGEN.
Ve rm og en
U hebt de keuze uit de hieronder aangegeven vermogens.
Als u het niveau verhoogt, dan moet de tijd worden verkert.
Als u het niveau verlaagt, dan moet de tijd worden verlengd.
1. Stel met de draaiknop VERMOGEN het maximale
vermogen in. (MAXIMUMVERMOGEN: 800 W)
2. Stel met de draaiknop TIJD de bereidingstijd in.
Resultaat:
De lamp in de ovenruimte gaat aan, het
plateau gaat draaien en het koken begint.
Niveau Vermogen
HOOG
OPWARMEN
MIDDELHOOG
GEMIDDELD
MIDDELLAAG
ONTDOOIEN( )
LAAG/VERWARMEN
800 W
700 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
M1716N_NL.fm Page 7 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
8
NL
Bereiding stoppen
U kunt de bereiding op elk moment onderbreken om te controleren of
het voedsel gaar is.
Bereidingstijd aanpassen
Handmatig ontdooien
Met de ontdooifunctie kunt u vlees, gevogelte of vis ontdooien.
Leg het bevroren voedsel midden op het plateau en sluit de deur van de
oven.
Ontdooi alleen voedsel dat geschikt is voor een magnetron.
Functie voor opwarmen
Zet het voedsel midden op het plateau. Sluit de deur.
Ontdooi alleen voedsel dat geschikt is voor een magnetron.
Instellingen voor opwarmen
Nu volgen enkele tips en aanbevelingen voor opwarmen van voedsel
met de opwarmfunctie.
1. Om te onderbreken, open de deur.
Resultaat:
Programma stopt. Sluit de deur als u de
bereiding wilt voortzetten.
2. Om te stoppen, draai de knop TIJD naar de stand “0”.
Pas de resterende bereidingstijd aan door de knop TIJD te
verdraaien.
1. Zet de draaiknop VERMOGEN in de stand voor
ontdooien (180W).
2. Stel met de draaiknop TIJD de gewenste tijd in.
Resultaat:
Het ontdooien begint.
1. Draai de knop VERMOGEN naar het maximale
vermogen.
2. Draai de knop TIJD in de stand voor opwarmen.
(dranken, soep/saus en verse groenten).
Symbool Gerecht Hoeveelheid Bereidingstijd Nawarmtijd
Dranken 150 ml 1 min. 10 sec. 1 - 2 min.
Soep/saus
(gerkoeld)
200-250 ml 3 min. 2 - 3 min.
Verse
groenten
300-350 g 6 min. 40 sec. 3 min.
M1716N_NL.fm Page 8 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
9
NL
Geschikt kookgerei
De microgolven van de magnetron moeten in het gerecht kunnen
doordringen zonder dat zij door het serviesgoed of wat anders worden
weerkaatst of geabsorbeerd.
Daarom moet vooral serviesgoed zorgvuldig worden gekozen.
Materialen met een aanduiding die duidt op geschiktheid voor een
magnetron zijn probleemloos te gebruiken.
Hieronder volgt een overzicht van diverse typen kookgerei en is
aangegeven of en hoe zij in een magnetronoven gebruikt kunnen
worden.
Materiaal Geschikt
voor
magnetron
Opmerkingen
Aluminiumfolie
✓ ✗ Kan beperkt worden gebruikt als
bescherming tegen oververhitting. Als
veel folie wordt gebruikt of als het te
dicht bij de wanden komt, kunnen
echter vonken optreden.
Bruinplateau
Niet langer dan 8 minuten
voorverwarmen.
Servies en aardewerk
Porselein, aardewerk en glas zijn
meestal bruikbaar, behalveals heteen
metaalhoudende sieropdruk bevat.
Weggooiverpakkingen van
polyester en karton
Sommige diepvriesmaaltijden zijn in
deze materialen verpakt.
Verpakkingen van fast-food
Polystyrenen
bekers en bakjes
Papier of kranten
Recycle-papier of
metalen randjes
Bruikbaar om een gerecht op te
warmen, maar polystyreen kan door
oververhitting smelten.
Kunnen in brand vliegen.
Kan leiden tot vonkvorming.
Glas
•Vuurvaste
ovenschalen
Dun glaswerk
•Glazenbekersof
kommen
Bruikbaar, behalve als zij zijn versierd
met metaalhoudende opdruk.
Bruikbaar voor opwarmen van voedsel
of dranken. Ergdun glas kan brekenof
springen als het plotseling sterk wordt
verhit.
Deksel verwijderen. Alleen geschikt
voor opwarmen.
Metaal
Schotels of borden
Sluitingen voor
diepvriesverpakki-
ngen
Kunnen vonken of brand veroorzaken.
Papier
Borden, bekers,
zakdoekjes en
keukenrol
Recycle-papier
Alleen voor opvangen van overmatig
vocht en voor korte bereidingstijd.
Kan tot vonken leiden.
Plastic
•Bakjes
Plasticfolie
Diepvrieszakken
✓ ✗
Vooral hittebestendig thermoplastic.
Andere plastics kunnen bij hoge
temperaturen vervormen of van kleur
veranderen. Gebruik geen melamine-
plastics.
Bruikbaar om vocht vast te houden,
maar mag niet met voedsel in contact
komen. Verwijder deze folie
voorzichtig, want er kan stoom
vrijkomen.
Alleen indien kookbestendig of
ovenbestendig. Mag niet luchtdicht
blijven, dus prik er vooraf gaatjes in.
Was- of vetvrij papier
Bruikbaar om vocht vast te houden en
spatten te verhinderen.
M1716N_NL.fm Page 9 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
10
NL
Bereidingstips
MICROGOLVEN
Microgolven dringen in het voedsel door, aangetrokken en geabsorbeerd door
water, vet en suiker in het gerecht.
De microgolven versnellen de beweging van moleculen in het voedsel. Die
versnelde bewegingen leiden tot meer wrijving. Daaruit ontstaat hitte, die zorgt
dat het voedsel wordt gekookt.
VERWARMEN
Kookgerei voor magnetron
Kookgerei moet doorlatend zijn voor microgolven, anders werkt de
magnetronfunctie niet optimaal. De opgewekte magnetronstraling wordt
teruggekaatst door metalen, zoals roestvrij staal, aluminium en koper, maar
doordringt aardewerk, glas, porselein, plastic, papier en hout. Daarom mag u
nooit metalen pannen of schalen in de magnetron zetten.
Gerechten die u in magnetron kunt bereiden
In de magnetron kunt u veel soorten voedsel bereiden, waaronder ingevroren of
verse groenten, fruit, pasta, rijst, brood, boontjes, vis en vlees, maar ook sauzen,
soepen, soufflés, jam en chutney. In het algemeen geldt dat de magnetron ideaal
is voor gerechten die u normaal op een kookplaat zou bereiden. U kunt ook boter
of chocolade smelten (zie hoofdstuk met speciale tips).
Afdekken tijdens bereiden
Het is zeer belangrijk dat u gerechten tijdens het bereiden in de magnetron
afdekt, want de opstijgende waterdamp draagt bij aan het verwarmingsproces.
U kunt een gerecht op verschillende manieren afdekken, bijvoorbeeld door een
bord er omgekeerd op te leggen, met een plastic deksel of met magnetronfolie.
Nawarmtijden
Neem na het bereiden van een gerecht de nawarmtijd in acht, want die is
belangrijk om in het hele gerecht een gelijkmatige temperatuur te laten ontstaan.
Bereidingstips voor diepvriesgroenten
Gebruik een geschikte schaal van pyrexglas met deksel. Stel de minimale
bereidingstijd in en bereid het gerecht afgedekt (zie tabel). Verwarm het gerecht
tot het naar wens is.
Roer twee keer tijdens de bereiding en één keer erna. Voeg na de bereiding zout,
kruiden of boter toe. Dek het gerecht tijdens de nawarmtijd af.
Gerecht Hoeveel-
heid
Vermogen Tijd (min.) Nawarm-
tijd (min.)
Aanbevelingen
Spinazie 150g 600 W 5 - 6 2 - 3 Voeg 15 ml
(1 eetlepel) koud
water toe.
Broccoli 300g 600 W 9½ - 10½ 2-3 Voeg 15 ml
(1 eetlepel) koud
water toe.
Erwtjes 300g 600 W 8 - 9 2 - 3 Voeg 15 ml
(1 eetlepel) koud
water toe.
Sperziebonen 300g 600 W 10 - 11 2-3 Voeg 15 ml
(1 eetlepel) koud
water toe.
Gemengde
groenten
(worteltjes/
erwtjes/maïs)
300g 600 W 8½ - 9½ 2 - 3 Voeg 15 ml
(1 eetlepel) koud
water toe.
Gemengde
groenten
(Chinese
wijze)
300g 600 W 8-9 2-3 Voeg 15 ml
(1 eetlepel) koud
water toe.
M1716N_NL.fm Page 10 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
11
NL
Bereidingstips (vervolg)
Bereidingstips voor verse groenten
Gebruik een geschikte schaal van pyrexglas met deksel. Voeg 30 - 45 ml koud
water (2 - 3 eetlepels) toe per 250 g, voor zover (zie tabel) niet anders is
aangegeven. Stel de minimale bereidingstijd in en bereid het gerecht afgedekt
(zie tabel). Verwarm het gerecht tot het naar wens is. Roer één keer tijdens de
bereiding en nogmaals erna. Voeg na de bereiding zout, kruiden of boter toe.
Laat het gerecht afgedekt 3 minuten nawarmen.
Tip: Snijd de verse groenten in stukjes van gelijke grootte. Hoe kleiner
elk stukje is, hoe sneller het gerecht klaar is.
Alle verse groenten moeten altijd met het maximumvermogen (800 W)
worden gekookt.
Bereidingstips voor rijst en pasta
Rijst: Gebruik een grote schaal van pyrexglas met deksel, want tijdens
de bereiding zet de rijst tot de dubbele hoeveelheid uit. Bereid de
rijst afgedekt.
Na de bereiding roert u hetgerecht door, dan laat uhet nawarmen
en daarna voegt u zout of kruiden en boter toe.
Opmerking: Na het bereiden is misschien niet al het kookvocht
geabsorbeerd.
Pasta: Gebruik een grote schaal van pyrexglas. Voeg water en een
snufje zout toe en roer goed door.
Roer af en toe tijdens het bereiden en erna. Laat de pasta
afgedekt nawarmen en laat het na daarna goed uitlekken.
Gerecht Hoeve-
elheid
Tijd
(min.)
Nawarm-
tijd (min.)
Aanbevelingen
Broccoli 250g
500 g
4½ - 5
8-8½
3 Snijd in roosjes van gelijke grootte en
leg die met de stelen naar het midden.
Spruitjes 250g 6-7 3 Voeg 60 - 75 ml (5 - 6 eetlepels) water
toe.
Worteltjes 250g 4½ - 5 3 Snijd de worteltjes in schijfjes van
gelijke grootte.
Bloemkool 250g
500 g
5-5½
8½ - 9
3 Snijd in roosjes van gelijke grootte.
Halveer grote roosjes en leg die met de
stelen naar het midden.
Courgettes 250g 3½ - 4 3 Snijd courgettes in schijfjes. Voeg 30
ml (2 eetlepels) water of een klontje
boter toe. Verwarm tot ze beetgaar zijn.
Aubergines 250g 4½ - 5 3 Snijd de aubergines in schijfjes en
besprenkel ze met 1 eetlepel
citroensap.
Prei 250g 5 - 5½ 3 Snijd de prei in dikke schijven.
Champig-
nons
125g
250g
1½ - 2
3½ - 4
3 Bereid champignons in hun geheel of in
stukjes. Voeg geen water toe.
Besprenkel ze met citroensap. Kruiden
met zout en peper. Latenuitlekken voor
het serveren.
Uien 250g 5½ - 6 3 Snijd uien in schijfjes of halveer ze.
Voeg slechts 15 ml (1 eetlepel) water
toe.
Paprika 250g 4½ - 5 3 Snijd de paprika in kleine stukjes.
Aardappels 250g
500 g
4½ - 5½
8-9
3 Weeg de geschilde aardappels en snijd
ze in stukken van gelijke grootte.
Koolrabi 250g 5-5½ 3 Snijd de koolrabi in kleine blokjes.
Gerecht Hoeveel-
heid
Vermogen Tijd (min.) Nawarmtijd
(min.)
Aanbevelingen
Witte rijst
(voorgekookt)
250g 800 W 17 - 18 5 Voeg 500 ml koud
water toe.
Zilvervliesrijst
(voorgekookt)
250g 800 W 22 - 23 5 Voeg 500 ml koud
water toe.
Zilvervliesrijst 250g 800 W 22 - 23 10 Voeg 600 ml koud
water toe.
Gemengde
rijst
(rijst + wilde
rijst)
250g 800 W 18 - 19 5 Voeg 500 ml koud
water toe.
Gemengde
granen
(rijst +
granen)
250g 800 W 19 - 20 5 Voeg 400 ml koud
water toe.
Pasta 250g 800 W 11 - 12 5 Voeg 1 liter heet
water toe.
M1716N_NL.fm Page 11 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
12
NL
Bereidingstips (vervolg)
OPWARMEN
Uw magnetron verwarmt voedsel veel sneller dan gewone ovens en kookplaten.
Gebruik de aangegeven vermogens en opwarmtijden in de volgende tabel als
richtlijn. De tijden in de tabel komen overeen met dranken met een temperatuur
van +18 tot +20 °C of koud voedsel met een temperatuur van +5 tot +7 °C.
Plaatsen en afdekken
Verwarm geen grote hoeveelheden voedsel, zoals stukken vlees. Vaak droogt
het voedsel uit voordat het binnenin warm is. U kunt beter kleinere hoeveelheden
opwarmen.
Vermogens en roeren
Soms kunt u voedsel verwarmen op 800 W terwijl ander voedsel verwarmd moet
worden op 600 W, 450 W of zelfs 300 W.
Neem de tabellen als richtlijn. In het algemeen is het beter voedsel op een lagere
stand te verwarmen, bijvoorbeeld bij delicatessen, grote hoeveelheden of bij
voedsel dat snel opwarmt (bijvoorbeeld een pasteitje).
Roer het voedsel goed door en draai het om tijdens het opwarmen. Dan bereikt u
het beste resultaat. Roer het voedsel indien mogelijk nogmaals door alvorens het
te serveren.
Let vooral goed op bij het verwarmen van dranken en babyvoeding. U kunt
nakoken en verbranding verhinderen door vóór, tijdens en na het verhitten te
roeren. Laat het voedsel in de magnetron staan tijdens het nawarmen. Plaats een
plastic lepel of glazen staafje in de drank. Laat het voedsel niet te heet worden,
want dat bederft de smaak.
U kunt het beste de bereidingstijd laag inschatten, daarna kunt u indien nodig wat
extra tijd toevoegen.
Tijden voor verwarmen en nawarmen
Als u voedsel voor de eerste keer verwarmt, kunt u het beste noteren hoeveel tijd
u nodig had. Dan weet u dat voor de volgende keer.
Controleer altijd of het voedsel overal gelijkmatig is verhit.
Laat het voedsel na opwarmen een tijdje staan, zodat de temperatuur gelijkmatig
wordt verdeeld.
De aanbevolen nawarmtijd na opwarmen is 2 tot 4 minuten, behalve als in de
tabel een andere tijd is aangegeven.
Let vooral goed op bij het verwarmen van dranken en babyvoeding. Zie ook het
hoofdstuk met de veiligheidsmaatregelen.
DRANKEN OPWARMEN
Zorg altijd voor een nawarmtijd van minstens 20 seconden nadat de oven is
uitgeschakeld. Dan ontstaat een gelijkmatige temperatuur. Roer indien nodig
tijdens het verwarmen en roer ALTIJD na het verwarmen. U kunt nakoken en
verbranding verhinderen. Plaats een plastic lepel of glazen staafje in de drank en
roer daarmee vóór, tijdens en na het verhitten.
VERWARMEN VAN BABYVOEDING
Babyvoeding:
Doe de babyvoeding in een diep bord en dek dit af met een plastic deksel. Roer
goed na het opwarmen! Laat het voedsel 2 tot 3 minuten staan alvorens het te
serveren. Roer nogmaals en controleer de temperatuur. Aanbevolen temperatuur
voor het serveren: tussen de 30 en 40 °C.
Babymelk:
Giet de melkin een gesteriliseerdeglazen fles. Verwarmzonder deksel. Verwarm
een babyfles nooit met de speen op de fles, want dan kan die fles springen of
oververhit raken. Schud goed voor het nawarmen en nogmaals vóór het voeden!
Controleer altijd de temperatuur van de babymelk of de babyvoeding voordat u
de baby gaat voeden. Aanbevolen temperatuur: ca. 37°C.
Opmerking:
Om verbranding te voorkomen moet de temperatuur van de babyvoeding altijd
worden gecontroleerd voordat u de baby gaat voeden. Gebruik het vermogen en
de tijd in de tabel op de volgende pagina als richtlijn voor het verwarmen.
Verwarmen babyvoeding en melk
Gebruik het vermogen en de tijd aangegeven in deze tabel als richtlijn voor het
verwarmen.
Gerecht Hoeve-
elheid
Verm-
ogen
Tijd (min.) Nawarm
tijd
(min.)
Aanbevelingen
Baby-
voeding
(groente
en vlees)
190g 600 W 30 sec. 2 - 3 Doe de voeding in een diep
bord. Verwarmafgedekt. Roer
na het verwarmen. Laat de
voeding 2 tot 3 minuten staan.
Roer de voeding vóór het
voeden goed door en
controleer de temperatuur.
Babypap
(granen +
melk +
fruit)
190g 600 W 20 sec. 2-3 Doe de pap in een diep bord.
Verwarm afgedekt. Roer door
na het verwarmen. Laatde pap
2 tot 3 minuten staan. Roer de
pap vóór het voeden goed door
en controleer de temperatuur.
Babymelk 100ml
200ml
300W 30-40sec.
1min.
-1min.
10 sec.
2 - 3 Roer de melk goed door en
giet hem in een gesteriliseerde
glazen fles. Zet de fles midden
op het plateau. Verwarm
onafgedekt. Schud goed en
laat de melk minstens 2
minuten staan. Schud de fles
goed vóór het voeden en
controleer de temperatuur.
M1716N_NL.fm Page 12 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
13
NL
Bereidingstips (vervolg)
Verwarmen van dranken en voedsel
Gebruik het vermogen en de tijd aangegeven in de volgende tabel als richtlijn
voor het verwarmen.
Gerecht Hoeveel-
heid
Vermo-
gen
Tijd
(min.)
Nawarmtijd
(min.)
Aanbevelingen
Dranken
(koffie, melk,
thee, water
op
kamertempe-
ratuur)
150 ml
(1 kop)
250 ml
(1 mok)
800W 1-1½
1½ - 2
1 - 2 Doe de drank in een
ovenvaste kop of mok
en dek deze niet af.
Plaats de kop (150ml) of
mok (250ml) in het
midden van het
draaiplateau. Voorenna
het nagaren goed
roeren.
Soep
(diepvries)
250g
450g
800 W 3-3½
4-4½
2-3 Schenk in een diep bord.
Dek af met een plastic
deksel.
Roer goed door na het
opwarmen.
Roer nogmaals vóór het
serveren.
Stoofschotel
(diepvries)
350g 600 W 5 - 6 2 - 3 Doe de stoofschotel in
een diep bord.
Dek af met een plastic
deksel.
Roer af en toe tijdens
het opwarmen en
nogmaals vóór het
nawarmen en serveren.
Pasta met
saus
(diepvries)
350g 600 W 4-5 3 Doe de pasta (bijv.
spaghetti of noedels) op
een plat bord. Dek af
met magnetron-folie.
Roer vóór het serveren.
Gevulde
pasta met
saus
(diepvries)
350g 600 W 4½ - 5½ 3 Doe de gevulde pasta
(bijv. ravioli, tortellini) in
een diep bord.
Dek af met magnetron-
folie.
Roer af en toe tijdens
het opwarmen en
nogmaals vóór het
nawarmen en serveren
Kant-en-
klaarmaaltijd
(diepvries)
350g
450g
600 W 5-6
6-7
3 Leg een maaltijd
bestaande uit 2 of 3
gekoelde gedeelten op
een ovenvast bord. Dek
ditafmet
magnetronfolie.
Gerecht Hoeveel-
heid
Vermo-
gen
Tijd
(min.)
Nawarmtijd
(min.)
Aanbevelingen
M1716N_NL.fm Page 13 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
14
NL
Bereidingstips (vervolg)
ONTDOOIEN
Met een magnetron kunt u bevroren voedsel prima ontdooien. Een magnetron
ontdooit het voedsel goed en snel. Dit kan een groot voordeel zijn als u
onverwacht gasten krijgt.
Bevroren gevogelte moet volledig ontdooid zijn voor het koken. Verwijder alle
metalen draadjes of lipjes en al het verpakkingsmateriaal, zodat het vocht dat
vrijkomt bij het ontdooien goed kan weglopen.
Leg het bevroren voedsel onafgedekt op een bord. Draai het halverwege de
ontdooitijd om en verwijder zo snel mogelijk overtollig vocht en de organen.
Controleer regelmatig of het voedsel niet warm aanvoelt.
Als kleine en dunne stukken van het bevroren voedsel warm worden, kunnen
deze tijdens het ontdooien beschermd worden door stukjes aluminium folie.
Als het gevogelte aan de buitenkant warm wordt, stop dan met het ontdooien en
laat het 20 minuten staan voordat u verder gaat met ontdooien.
Laat devis, het vlees of het gevogelte evenstaan om het te laten nadooien. Deze
tijd is afhankelijk van de hoeveelheid. Kijk in onderstaande tabel.
Tip: Dunne stukkenvoedsel ontdooien beter dan dikke. Kleine stukken
hebben minder tijd nodig dan grote. Houd hier rekening mee bij
het invriezen en ontdooien van voedsel.
Gebruik de volgende tabel als richtlijn bij het ontdooien van voedsel met een
temperatuur tussen -18 en - 20 °C.
Bevroren voedsel moet altijd worden ontdooid met op de ontdooistand
(180W, ).
Gerecht Hoeveel-
heid
Tijd
(min.)
Nawarmti
jd (min.)
Aanbevelingen
Vlees
Gehakt
Varkenslapjes
500g
250g
14 - 15
7-7½
5-20
Doe het vlees op een bord.
Bescherm de dunnere
randen met aluminiumfolie.
Draai het vlees halverwege
de ontdooitijd om!
Gevogelte
Stukjes kip
Hele kip
500 g
(2 stuks)
900g
15 - 16
32 - 34
15 - 40
Stukjes kip legt u met het vel
naar beneden op een plat
bord. Een hele kip legt u met
de borst naar beneden op
een plat bord. Bescherm de
dunnere delen, zoals de
vleugels en poten met
aluminiumfolie. Draai de kip
halverwege de ontdooitijd
om!
Vis
Visfilet 250g
(2 stuks)
400g
(4 stuks)
7-8
12 - 13
5-20
Leg de bevroren vis in het
midden van een plat bord.
Leg de dunne delen onder
de dikkere delen. Bescherm
de smalle uiteinden met
aluminiumfolie. Draai de vis
halverwege de ontdooitijd
om!
Fruit
Bessen
250g 7-8 5-10
Verdeel het fruit over een
platte, ronde glazen schaal
(met een grote diameter).
Brood
Broodjes
(ieder ca. 50 g)
Toast/
Sandwich
Duits brood
(tarwe en
rogge)
2stuks
4stuks
250g
500g
- 2
3-4
4-5
8-10
5-10
Leg de broodjes in een cirkel
of het brood horizontaal op
keukenpapier in het midden
van het plateau.
Draai het brood halverwege
de ontdooitijd om!
M1716N_NL.fm Page 14 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
15
NL
Bereidingstips (vervolg)
SPECIALE TIPS
BOTER SMELTEN
Doe 50 g boter in een kleine, diepe, glazen schaal. Dek deze af met een plastic
deksel.
Verwarm 30 tot 40 seconden op 800 W, tot de boter gesmolten is.
CHOCOLADE SMELTEN
Doe 100 g chocolade in een kleine, diepe, glazen schaal.
Verwarm 3 tot 5 minuten op 450 W, tot de chocolade gesmolten is.
Roer een paar keer tijdens het smelten.
GEKRISTALLISEERDE HONING SMELTEN
Doe 20 g gekristalliseerde honing in een kleine, diepe, glazen schaal.
Verwarm 20 tot 30 seconden op 300 W, tot de honing gesmolten is.
GELATINE SMELTEN
Leg droge blaadjes gelatine (10 g) 5 minuten in koud water.
Doe de uitgeknepen gelatine in een kleine schaal van pyrexglas.
Verwarm 1 minuut op 300 W. Roer door na het smelten.
GLAZUUR (VOOR TAART EN CAKE)
Meng instantglazuur (ongeveer 14 g) met 40 g suiker en 250 ml koud water.
Verwarm onafgedekt 3 ½ tot 4 ½ minuten op 800 W in een schaal van pyrexglas,
tot het glazuur doorzichtig wordt. Roer twee keer tijdens het verwarmen.
JAM MAKEN
Doe 600 g fruit (bijvoorbeeld verschillende bessen) in een geschikte schaal van
pyrexglas met deksel. Doe er 300 g suiker bij en roer goed.
Verwarm 10 tot 12 minuten op 800 W.
Roer enkele keren tijdens het verwarmen.
Doe de jam meteen in glazen jampotjes met schroefdeksel. Laat deze 5 minuten
met de deksel erop staan.
PUDDING MAKEN
Meng depuddingpoeder met suiker en melk(500 ml) volgens de aanwijzingen op
de verpakking en roer goed. Gebruik een geschikte schaal van pyrexglas met
deksel. Verwarm afgedekt 6 ½ tot 7 ½ minuten op 800 W.
Roer enkele keren tijdens het verwarmen.
AMANDELEN ROOSTEREN
Spreid 30 g amandelschaafsel gelijkmatig uit op een middelgroot bord.
Roer enkele keren door tijdens het roosteren: 3 ½ tot 4 ½ minuten op 600 W.
Laat het nog 2 tot 3 minuten in de oven staan. Gebruik ovenwanten als u het bord
uitdeovenhaalt!
Magnetronoven schoonmaken
De volgende onderdelen van uw magnetronoven moeten regelmatig
worden gereinigd om te voorkomen dat vet- en etensresten gaan
vastkoeken:
Binnen- en buitenwanden
Deur en deurrubbers
Plateau en loopring
Zorg dat de deurrubbers ALTIJD schoon zijn en dat de ovendeur
goed sluit.
1. Reinig de buitenkant met een zachte doek en een lauwwarm sopje. Daarna
zeepresten verwijderen en goed droogmaken.
2. Verwijder spatten en vlekken van de binnenwand en de loopring met een
doekje met zeepsop. Dan afspoelen en droogmaken.
3. Om geurtjes en vastzittende etensresten te verwijderen plaatst u een kopje
aangelengd citroensap op het plateau en schakelt u de magnetron 10 minuten
met vol vermogen in.
4. Maak het plateau dat in de vaatwasmachine kan schoon als dat nodig is.
Zorg dat er NOOIT water in de ventilatieuitgangen wordt gemorst.
Gebruik
NOOIT bijtende, schurende of chemische
reinigingsmiddelen. Zorg bij het schoonmaken van de
deurafdichtingen dat geen vuilresten:
gaan vastkoeken,
en verhinderen dat de deur goed sluit.
M1716N_NL.fm Page 15 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM
16
NL
Magnetronoven opbergen en repareren
Bij service aan of het opbergen van uw magnetronoven gelden enkele
simpele voorzorgsmaatregelen.
Gebruik de oven nooit als de deur of de deurvergrendeling beschadigd
is:
Gebroken scharnier
Versleten afdichtingen
Beschadigde of verbogen behuizing
Laat alle reparaties over aan een erkende en gespecialiseerde
technicus.
Verwijder NOOIT de behuizing van de magnetronoven. Bij een
defect of als u twijfelt aan de juiste werking:
de netsteker uit de wandcontactdoos trekken,
en contact opnemen met de dichtstbijzijnde service-dienst.
Als u de magnetronoven tijdelijk wilt opbergen, kies dan een
droge en stofvrije opbergruimte.
Reden: Vocht en condens kunnen onderdelen in de
magnetronoven aantasten.
Deze magnetronoven is niet bedoeld voor industrieel gebruik.
Technischegegevens
SAMSUNG streeft continu naar produktverbetering. Zowel de
technische gegevens als de inhoud van deze handleiding kan daarom
zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.
Model M1716N
Netspanning
230V ~ 50 Hz
Opgenomen vermogen
Microgolffunctie
1150 W
Afgegeven vermogen
100 W / 800 W (IEC-705)
Frequentie
2450 MHz
Magnetron
OM75S(31)
Koeling
Ventilator met motor
Afmetingen (BxDxH)
Buitenmaten
Ovenruimte
489 x 275 x 365 mm
306 x 211 x 320 mm
Inhoud
20 liter
Gewicht
Netto
ong. 12,5 kg
ELECTRONICS
M1716N_NL.fm Page 16 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM

Documenttranscriptie

M1716N_NL.fm Page 1 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM MAGNETRONOVEN Gebruikershandleiding en bereidingstips M1716N Beknopte instructies..................................................................2 Oven..........................................................................................2 Accessoires ...............................................................................3 Bedieningspaneel......................................................................3 Indeling van deze handleiding...................................................4 Denk aan uw veiligheid .............................................................4 Magnetronoven installeren........................................................5 Werking van microgolven..........................................................6 Controleren of uw magnetronoven correct werkt ......................6 Suggesties voor het oplossen van problemen ..........................7 Koken/opwarmen ......................................................................7 Vermogen..................................................................................7 Bereiding stoppen .....................................................................8 Bereidingstijd aanpassen ..........................................................8 Handmatig ontdooien ................................................................8 Functie voor opwarmen.............................................................8 Instellingen voor opwarmen ......................................................8 Geschikt kookgerei....................................................................9 Bereidingstips..........................................................................10 Magnetronoven schoonmaken................................................15 Magnetronoven opbergen en repareren .................................16 Technische gegevens .............................................................16 Code No.: DE68-01831B M1716N_NL.fm Page 2 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Beknopte instructies NL Oven Ik wil voedsel koken VENTILATIEOPENING 1. Zet het voedsel in de magnetronoven. Stel met de draaiknop VERMOGEN het gewenste vermogen in. BEREIDINGSTIJD INSTELLEN LAMP DEUR VERMOGEN INSTELLEN 2. Stel met de draaiknop TIJD de gewenste bereidingstijd in. Ik wil voedsel ontdooien 1. Zet de draaiknop VERMOGEN in de stand voor ontdooien ( ). LOOPRING PLATEAU DEURKOPPELSTUK VERGRENDELING 2. Stel met de draaiknop TIJD de gewenste tijd in. Ik wil de bereidingstijd aanpassen Laat het voedsel in de magnetronoven staan. Verdraai de knop TIJD naar de gewenste tijd. 2 KNOP OM DEUR TE OPENEN OPENINGEN DEURVERGRENDELING M1716N_NL.fm Page 3 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Accessoires Bedieningspaneel Afhankelijk van het door u aangeschafte model zijn bij uw magnetronoven een aantal veelzijdige toebehoren geleverd. NL 1. Koppelstuk, dat correct op de motoras onder in de magnetronoven moet worden gezet. Doel: Het koppelstuk zorgt dat het plateau draait. 2. Loopring, die u midden in de magnetronoven legt. Doel: De loopring ondersteunt het plateau. 1 3. Plateau, dat u met het middelpunt op het koppelstuk plaatst. Doel: Het plateau is het kookvlak. Het is makkelijk uit de oven te nemen om het te reinigen. ☛ 2 Gebruik de oven NOOIT als de loopring en het plateau niet zijn geplaatst. 4 3 5 1. 2. 3. 4. 5. 3 ONTDOOIEN VERMOGEN INSTELLEN BEREIDINGSTIJD INSTELLEN DIRECT OPWARMEN KNOP OM DEUR TE OPENEN M1716N_NL.fm Page 4 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM NL Indeling van deze handleiding Denk aan uw veiligheid Met deze SAMSUNG magnetronoven hebt u een verstandige keuze gedaan. Deze handleiding geeft u veel nuttige informatie voor het bereiden van maaltijden met uw magnetronoven: • Maatregelen voor uw veiligheid • Nuttige accessoires en geschikt serviesgoed • Handige tips Vooraan in de handleiding vindt u beknopte instructies voor drie basisfuncties: • Koken • Ontdooien • Bereidingstijd verlengen Voor in de handleiding vindt u afbeeldingen, met name van het bedieningspaneel, zodat u alle toetsen makkelijker kunt vinden. In de stapsgewijs beschreven handelingen worden twee symbolen gebruikt. Belangrijke veiligheidsinstructies Zorgvuldig doorlezen en bewaren. Houd u bij het verhitten van voedsel of dranken in uw magnetronoven altijd aan de hieronder aangegeven veiligheidsmaatregelen. ☛ ✉ Let op Opmerking 1. Gebruik in de magnetronoven NOOIT metalen servies of bestek, zoals: • metalen bekers of kannen • servies met opgedrukte gouden of zilveren versieringen • bestek, gardes, vleesvorken e.d. Optredende vonken kunnen de magnetronoven beschadigen. Reden: 2. NOOIT in de magnetronoven zetten: • Luchtdichte of vacuüm-afgesloten flessen, bekers, bakjes e.d. Voorbeeld: Babymaaltijden • Voedsel in een schaal of vlies Voorbeeld: Eieren, noten, tomaten Reden: De druk in het voedsel kan het uit elkaar laten springen. Tip: Schaal of vlies vooraf verwijderen of gaatjes in verpakking prikken. 3. NOOIT de magnetronoven inschakelen als hij leeg is. Reden: De binnenwanden kunnen schade oplopen. Tip: Laat altijd een glas water in de magnetronoven staan. Dit absorbeert de microgolven als u de magnetron per ongeluk leeg zou inschakelen. 4. Als u de oven inschakelt zonder er iets in te zetten, dan wordt hij door een automatische beveiliging uitgeschakeld. U kunt de oven normaal gebruiken nadat u hem ruim 30 minuten uitgeschakeld hebt gelaten. 5. NOOIT de ventilatieopeningen afdekken. Reden: Door de hitte kan papier of textiel gaan branden. 6. ALTIJD ovenwanten gebruiken als u iets uit de magnetronoven wilt halen. Reden: Veel servies neemt hitte van de magnetronenergie of van verhit voedsel op. Borden of schalen zijn dus heet. 7. Raak NOOIT de binnenwanden van de oven aan. Reden: Zonder dat het zichtbaar is, kunnen de binnenwanden van de oven zo heet zijn dat uw huid verbrandt, ook nadat de magnetronoven al is uitgeschakeld. Zorg dat ontvlambare materialen nooit in contact komen met de hete oven. Laat de oven altijd voldoende afkoelen. 8. De volgende maatregelen verkleinen het gevaar van brand in de oven: • Leg nooit ontvlambare materialen in de magnetronoven. • Verwijder sluitklemmetjes van papieren of plastic verpakkingen. • Gebruik uw magnetronoven nooit om kranten te drogen. • Als de magnetronoven rook afscheidt, latt de ovendeur dan dicht en trek de netsteker uit de wandcontactdoos. 9. ALTIJD extra zorg besteden aan het verhitten van dranken of babymaaltijden. • Wacht na het uitschakelen van de magnetronoven minimaal 20 seconden, zodat de warmte zich gelijkmatig kan verdelen. • Roer de maaltijd indien nodig tijdens het koken door en doe dat ALTIJD na het verhitten. VOORZORGSMAATREGELEN OM BLOOTSTELLING AAN STERKE STRALING TE VOORKOMEN Houd u aan de volgende voorzorgsmaatregelen, om blootstelling aan schadelijke microgolven te voorkomen. (a) Gebruik de magnetronoven nooit zonder vooraf te deur te sluiten. Verander nooit iets aan de deurvergrendelingen of -scharnieren en steek nooit iets in de openingen voor de deurvergrendeling. (b) Steek nooit iets tussen de deur en de voorkant van de oven. Zorg dat afdichtingen altijd vrij blijven van etensresten of reinigingsmiddelen. Reinig de deur en de deurrubbers na gebruik eerst met een klamme doek en daarna met een droge doek. (c) Gebruik de magnetronoven nooit als hij beschadigd is. Laat hem eerst repareren door een erkende technicus die speciaal door de fabrikant is opgeleid. Het is van groot belang dat de ovendeur goed afsluit en dat geen van de volgende onderdelen is beschadigd: (1) Ovendeur, deurafdichtingen en deurrubbers (2) Deurscharnieren (afgebroken of los) (3) Netkabel (d) Laat de magnetronoven alleen nakijken of repareren door een gekwalificeerde technicus die door de fabrikant speciaal is opgeleid voor het herstellen van magnetronovens. 4 M1716N_NL.fm Page 5 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Denk aan uw veiligheid (vervolg) Magnetronoven installeren Zet de oven op een egaal en waterpas werkvlak dat sterk genoeg is om NL zijn gewicht te dragen. • 10. 11. 12. 13. Let op als u een beker na het verhitten uit de oven pakt. Als hij te heet is, kunt u zich verbranden. • De drank kan nog borrelend nakoken. • U kunt nakoken en verbranding verhinderen. Plaats een plastic lepel of glazen staafje in de drank en roer daarmee vóór, tijdens en na het verhitten. Reden: Tijdens het verhitten van dranken wordt het kookpunt soms iets later bereikt. Daarom kan de drank plotseling alsnog gaan koken nadat u de beker uit de oven hebt gehaald, zodat u zich zou kunnen verbranden. • Als u zich brandt: * Brandwond minimaal 10 minuten in koud water gedompeld houden * Wond afdekken met droge, schone doek * Nooit crèmes, lotions of zalf gebruiken • Gebruik altijd een kan of beker die boven breder is dan onder en giet die NOOIT tot de rand vol. Dit voorkomt overkoken. Flessen met een smalle nek kunnen bij oververhitting uit elkaar springen. • ALTIJD controleren of een fles of maaltijd voor de baby al voldoende is afgekoeld. • NOOIT de speen op de fles laten zitten, want dan kan de fles door oververhitting exploderen. Zorg dat u nooit de netkabel beschadigt. • Maak de netkabel nooit met water schoon en leg hem nooit op of tegen hete oppervlakken. • Gebruik de magnetronoven nooit als de netkabel beschadigd is. Ga op armlengte van de oven stann als u de ovendeur opent. Zo voorkomt u verbranding door hete stoom. Reden: Houd de binnenkant van de oven schoon. Reden: Voedselresten of oliespatjes kunnen zich aan de wanden of de bodem hechten, de coating beschadigen en afbreuk doen aan de effectiviteit van de oven. Tijdens het gebruik kunnen “klikgeluiden” optreden, vooral bij ontdooien. Reden: Dit is een gevolg van het schakelen van het uitgangsvermogen. Die geluiden zijn normaal. 20cm aan 10 cm aan bovenzijde achterzijde 10 cm aan weerszijde 1. Stel de oven zo op dat er voldoende ventilatieruimte blijft. Aan de achterzijde en aan weerszijden moet dat minimaal 10 cm zijn en aan de bovenzijde minimaal 20 cm. 2. Verwijder al het verpakkingsmateriaal uit de oven. Plaats de loopring en het plateau. Zorg dat het plateau onbelemmerd kan draaien. 3. Bij plaatsing van de magnetron moet u erop letten dat de stekker bereikbaar blijft. ☛ Blokkeer nooit de ventilatieopeningen, want dan kan oververhitting optreden. Dan schakelt de oven automatisch uit en doet niets tot hij voldoende is afgekoeld. ☛ In verband met uw veiligheid moet u de oven altijd aansluiten op een geaard stopcontact met 230 V wisselspanning en een netfrequentie van 50 Hz AC. Als de netkabel van het apparaat beschadigd is, neem dan contact op met uw leverancier voor het monteren van een nieuwe kabel van het juiste type (I-SHENG SP022, KDK KKP4819D, EUROELECTRIC 3410, SAMIL SP106B, MOONSUNG EP-48E, HIGH PROJECT H.P 3). Let op het opgenomen vermogen van de magnetronoven. Kies bijvoorbeeld een verlengkabel die minimaal dezelfde specificaties als de bijgeleverde netkabel heeft. ☛ Zet de magnetronoven NIET op een plek waar het heet of vochtig kan zijn. Voorbeeld: Niet bij een gewone gasoven of een radiator. ☛ Reinig de binnenkant van de magnetronoven en de deurrubbers even met een klamme doek als u de nieuwe oven in gebruik neemt. BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR UW VEILIGHEID Tijdens de bereiding moet u regelmatig in de oven kijken als u een maaltijd bereidt in weggooiverpakkingen van geplastificeerd papier of ander brandbaar materiaal. BELANGRIJK NOOIT kinderen de magnetronoven laten bedienen. Kinderen NOOIT alleen laten bij de ingeschakelde magnetron. NOOIT voor kinderen interessante voorwerpen boven of in de magnetronoven leggen. 5 M1716N_NL.fm Page 6 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM NL Werking van microgolven Controleren of uw magnetronoven correct werkt Microgolven zijn elektromagnetische golven met een hoge frequentie. Die golven geven energie af die voedsel kan koken of verwarmen zonder de kleur of de vorm ervan te veranderen. Met uw magnetron kunt u: • Ontdooien • Opwarmen • Koken Met de volgende simpele procedure kunt u altijd nagaan of uw magnetronoven correct functioneert. Zet om te beginnen een beker water op het plateau. 1. Stel met de draaiknop VERMOGEN het maximale vermogen in. Principe 2. Stel met de draaiknop TIJD een tijd van 4 tot 5 minuten in. 1. De microgolven worden opgewekt door de magnetron. Door het draaien van het plateau worden zij uniform in het voedsel verdeeld, zodat dit gelijkmatig wordt verwarmd. 2. De microgolven dringen ongeveer 2 cm in het voedsel door. Het kookproces gaat door omdat de warmte in het voedsel wordt opgenomen. ✉ 3. De totale kooktijd is afhankelijk van verschillende eigenschappen van het voedsel: • hoeveelheid en dichtheid • hoeveelheid water in het voedsel • begintemperatuur (bevroren of niet) ☛ Het voedsel wordt van binnenuit door de erin opgenomen warmte gekookt. Dit proces gaat door nadat u de maaltijd uit de oven hebt genomen. Houd u daarom aan de nagaartijden die in recepten en deze handleiding worden aangegeven, zodat: • • het voedsel ook van binnen goed wordt gekookt, en het voedsel overal even warm kan worden. 6 De oven moet op een correct werkend stopcontact zijn aangesloten. Het plateau moet geplaatst zijn. Als u een lager niveau dan het maximale instelt, dan duurt het langer voordat het water kookt. M1716N_NL.fm Page 7 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Suggesties voor het oplossen van problemen Koken/opwarmen Treedt een van de hieronder aangegeven problemen op, probeer het dan met de vermelde suggesties op te lossen. De volgende stappen geven aan hoe u een maaltijd kookt of opwarmt. Controleer ALTIJD de instellingen voordat u de oven in gebruik achterlaat. Zet het voedsel midden op het plateau. Sluit de deur. ◆ Dit is normaal. • Condensvorming in de oven • Luchtstroming rond de deur en de ovenbehuizing • Lichtweerkaatsing rond de deur en de ovenbehuizing • Stoom rond de deur en uit de ventilatieopeningen 1. Stel met de draaiknop VERMOGEN het maximale vermogen in. (MAXIMUMVERMOGEN: 800 W) ◆ De oven doet niets als u de knop TIJD verdraait. • Is de deur goed gesloten? 2. Stel met de draaiknop TIJD de bereidingstijd in. Resultaat: De lamp in de ovenruimte gaat aan, het plateau gaat draaien en het koken begint. ◆ Maaltijd wordt helemaal niet gekookt. • Hebt u de bereidingstijd goed ingesteld? • Is de deur goed gesloten? • Misschien is het stroomverbruik van de oven zo hoog dat een zekering is doorgesmolten. ☛ ✉ ◆ Voedsel wordt oververhit of blijft te koud. • Hebt u voor deze soort voedsel de juiste bereidingstijd ingesteld? • Hebt u het juiste vermogen ingesteld? Tijdens het verwarmen kunt u het vermogen tussentijds aanpassen door het verdraaien van de knop VERMOGEN. Vermogen ◆ In de oven ontstaan vonken of knetterende geluiden. • Hebt u serviesgoed met een metaalhoudende sieropdruk in de oven gezet? • Hebt u metalen bestek of keukengerei in de oven geplaatst? • Bevindt aluminiumfolie zicht dicht bij de wanden van de ovenruimte? U hebt de keuze uit de hieronder aangegeven vermogens. ◆ De oven stoort op de radio of de televisie • Tijdens het gebruik kan de oven enige storing op de radio of televisie veroorzaken. Dit is normaal. U lost dit probleem op door de oven op grotere afstand van televisies, radio’s of antennes op te stellen. ✉ Schakel de oven NOOIT in als hij leeg is. Als de bovenstaande suggesties het probleem niet verhelpen, neem dan contact met uw leverancier of met de technische dienst van SAMSUNG. Niveau Vermogen HOOG OPWARMEN MIDDELHOOG GEMIDDELD MIDDELLAAG ONTDOOIEN( ) LAAG/VERWARMEN 800 W 700 W 600 W 450 W 300 W 180 W 100 W ✉ ✉ 7 Als u het niveau verhoogt, dan moet de tijd worden verkert. Als u het niveau verlaagt, dan moet de tijd worden verlengd. NL M1716N_NL.fm Page 8 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM NL Bereiding stoppen Functie voor opwarmen U kunt de bereiding op elk moment onderbreken om te controleren of het voedsel gaar is. Zet het voedsel midden op het plateau. Sluit de deur. 1. Draai de knop VERMOGEN naar het maximale vermogen. 1. Om te onderbreken, open de deur. Resultaat: Programma stopt. Sluit de deur als u de bereiding wilt voortzetten. 2. Draai de knop TIJD in de stand voor opwarmen. (dranken, soep/saus en verse groenten). 2. Om te stoppen, draai de knop TIJD naar de stand “0”. ✉ Bereidingstijd aanpassen Instellingen voor opwarmen Pas de resterende bereidingstijd aan door de knop TIJD te verdraaien. Nu volgen enkele tips en aanbevelingen voor opwarmen van voedsel met de opwarmfunctie. Symbool Handmatig ontdooien Met de ontdooifunctie kunt u vlees, gevogelte of vis ontdooien. Leg het bevroren voedsel midden op het plateau en sluit de deur van de oven. 1. Zet de draaiknop VERMOGEN in de stand voor ontdooien (180W). 2. Stel met de draaiknop TIJD de gewenste tijd in. Resultaat: Het ontdooien begint. ✉ Ontdooi alleen voedsel dat geschikt is voor een magnetron. Ontdooi alleen voedsel dat geschikt is voor een magnetron. 8 Gerecht Hoeveelheid Bereidingstijd Dranken 150 ml 1 min. 10 sec. 1 - 2 min. Nawarmtijd Soep/saus (gerkoeld) 200-250 ml 3 min. Verse groenten 300-350 g 6 min. 40 sec. 3 min. 2 - 3 min. M1716N_NL.fm Page 9 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Geschikt kookgerei De microgolven van de magnetron moeten in het gerecht kunnen doordringen zonder dat zij door het serviesgoed of wat anders worden weerkaatst of geabsorbeerd. Daarom moet vooral serviesgoed zorgvuldig worden gekozen. Materialen met een aanduiding die duidt op geschiktheid voor een magnetron zijn probleemloos te gebruiken. Hieronder volgt een overzicht van diverse typen kookgerei en is aangegeven of en hoe zij in een magnetronoven gebruikt kunnen worden. Materiaal Geschikt voor magnetron Opmerkingen Aluminiumfolie ✓✗ Kan beperkt worden gebruikt als bescherming tegen oververhitting. Als veel folie wordt gebruikt of als het te dicht bij de wanden komt, kunnen echter vonken optreden. Bruinplateau ✓ Niet langer dan 8 minuten voorverwarmen. Servies en aardewerk ✓ Porselein, aardewerk en glas zijn meestal bruikbaar, behalve als het een metaalhoudende sieropdruk bevat. Weggooiverpakkingen van polyester en karton ✓ Sommige diepvriesmaaltijden zijn in deze materialen verpakt. ✓ Verpakkingen van fast-food • Polystyrenen bekers en bakjes • Papier of kranten ✗ Bruikbaar om een gerecht op te warmen, maar polystyreen kan door oververhitting smelten. Kunnen in brand vliegen. • Recycle-papier of metalen randjes ✗ Kan leiden tot vonkvorming. Vuurvaste ovenschalen Dun glaswerk ✓ Glazen bekers of kommen ✓ Bruikbaar, behalve als zij zijn versierd met metaalhoudende opdruk. Bruikbaar voor opwarmen van voedsel of dranken. Erg dun glas kan breken of springen als het plotseling sterk wordt verhit. Deksel verwijderen. Alleen geschikt voor opwarmen. Glas • • • ✓ Metaal • Schotels of borden • Sluitingen voor diepvriesverpakkingen Papier • Borden, bekers, zakdoekjes en keukenrol • Recycle-papier Plastic • Bakjes 9 Kunnen vonken of brand veroorzaken. ✓ Alleen voor opvangen van overmatig vocht en voor korte bereidingstijd. ✗ Kan tot vonken leiden. ✓ Vooral hittebestendig thermoplastic. Andere plastics kunnen bij hoge temperaturen vervormen of van kleur veranderen. Gebruik geen melamineplastics. Bruikbaar om vocht vast te houden, maar mag niet met voedsel in contact komen. Verwijder deze folie voorzichtig, want er kan stoom vrijkomen. Alleen indien kookbestendig of ovenbestendig. Mag niet luchtdicht blijven, dus prik er vooraf gaatjes in. • Plasticfolie ✓ • Diepvrieszakken ✓✗ Was- of vetvrij papier NL ✗ ✗ ✓ Bruikbaar om vocht vast te houden en spatten te verhinderen. M1716N_NL.fm Page 10 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Bereidingstips NL MICROGOLVEN Bereidingstips voor diepvriesgroenten Microgolven dringen in het voedsel door, aangetrokken en geabsorbeerd door water, vet en suiker in het gerecht. De microgolven versnellen de beweging van moleculen in het voedsel. Die versnelde bewegingen leiden tot meer wrijving. Daaruit ontstaat hitte, die zorgt dat het voedsel wordt gekookt. Gebruik een geschikte schaal van pyrexglas met deksel. Stel de minimale bereidingstijd in en bereid het gerecht afgedekt (zie tabel). Verwarm het gerecht tot het naar wens is. Roer twee keer tijdens de bereiding en één keer erna. Voeg na de bereiding zout, kruiden of boter toe. Dek het gerecht tijdens de nawarmtijd af. VERWARMEN Gerecht Kookgerei voor magnetron Kookgerei moet doorlatend zijn voor microgolven, anders werkt de magnetronfunctie niet optimaal. De opgewekte magnetronstraling wordt teruggekaatst door metalen, zoals roestvrij staal, aluminium en koper, maar doordringt aardewerk, glas, porselein, plastic, papier en hout. Daarom mag u nooit metalen pannen of schalen in de magnetron zetten. Gerechten die u in magnetron kunt bereiden In de magnetron kunt u veel soorten voedsel bereiden, waaronder ingevroren of verse groenten, fruit, pasta, rijst, brood, boontjes, vis en vlees, maar ook sauzen, soepen, soufflés, jam en chutney. In het algemeen geldt dat de magnetron ideaal is voor gerechten die u normaal op een kookplaat zou bereiden. U kunt ook boter of chocolade smelten (zie hoofdstuk met speciale tips). Afdekken tijdens bereiden Het is zeer belangrijk dat u gerechten tijdens het bereiden in de magnetron afdekt, want de opstijgende waterdamp draagt bij aan het verwarmingsproces. U kunt een gerecht op verschillende manieren afdekken, bijvoorbeeld door een bord er omgekeerd op te leggen, met een plastic deksel of met magnetronfolie. Nawarmtijden Neem na het bereiden van een gerecht de nawarmtijd in acht, want die is belangrijk om in het hele gerecht een gelijkmatige temperatuur te laten ontstaan. 10 Hoeveel- Vermogen Tijd (min.) Nawarm- Aanbevelingen heid tijd (min.) Spinazie 150g 600 W 5-6 2-3 Voeg 15 ml (1 eetlepel) koud water toe. Broccoli 300g 600 W 9½ - 10½ 2-3 Voeg 15 ml (1 eetlepel) koud water toe. Erwtjes 300g 600 W 8-9 2-3 Voeg 15 ml (1 eetlepel) koud water toe. Sperziebonen 300g 600 W 10 - 11 2-3 Voeg 15 ml (1 eetlepel) koud water toe. Gemengde groenten (worteltjes/ erwtjes/maïs) 300g 600 W 8½ - 9½ 2-3 Voeg 15 ml (1 eetlepel) koud water toe. Gemengde groenten (Chinese wijze) 300g 600 W 8-9 2-3 Voeg 15 ml (1 eetlepel) koud water toe. M1716N_NL.fm Page 11 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Bereidingstips (vervolg) Bereidingstips voor verse groenten Bereidingstips voor rijst en pasta Gebruik een geschikte schaal van pyrexglas met deksel. Voeg 30 - 45 ml koud water (2 - 3 eetlepels) toe per 250 g, voor zover (zie tabel) niet anders is aangegeven. Stel de minimale bereidingstijd in en bereid het gerecht afgedekt (zie tabel). Verwarm het gerecht tot het naar wens is. Roer één keer tijdens de bereiding en nogmaals erna. Voeg na de bereiding zout, kruiden of boter toe. Laat het gerecht afgedekt 3 minuten nawarmen. Tip: Rijst: Gebruik een grote schaal van pyrexglas met deksel, want tijdens de bereiding zet de rijst tot de dubbele hoeveelheid uit. Bereid de rijst afgedekt. Na de bereiding roert u het gerecht door, dan laat u het nawarmen en daarna voegt u zout of kruiden en boter toe. Opmerking: Na het bereiden is misschien niet al het kookvocht geabsorbeerd. Pasta: Gebruik een grote schaal van pyrexglas. Voeg water en een snufje zout toe en roer goed door. Roer af en toe tijdens het bereiden en erna. Laat de pasta afgedekt nawarmen en laat het na daarna goed uitlekken. Snijd de verse groenten in stukjes van gelijke grootte. Hoe kleiner elk stukje is, hoe sneller het gerecht klaar is. Alle verse groenten moeten altijd met het maximumvermogen (800 W) worden gekookt. Gerecht Hoeve- Tijd elheid (min.) Nawarm- Aanbevelingen tijd (min.) Broccoli 250g 500 g 4½ - 5 8 - 8½ 3 Snijd in roosjes van gelijke grootte en leg die met de stelen naar het midden. Spruitjes 250g 6-7 3 Worteltjes 250g 4½ - 5 Bloemkool 250g 500 g Courgettes 250g NL Gerecht Hoeveel- Vermogen Tijd (min.) Nawarmtijd Aanbevelingen heid (min.) Witte rijst (voorgekookt) 250g 800 W 17 - 18 5 Voeg 500 ml koud water toe. Voeg 60 - 75 ml (5 - 6 eetlepels) water toe. Zilvervliesrijst (voorgekookt) 250g 800 W 22 - 23 5 Voeg 500 ml koud water toe. 3 Snijd de worteltjes in schijfjes van gelijke grootte. Zilvervliesrijst 250g 800 W 22 - 23 10 Voeg 600 ml koud water toe. 5 - 5½ 8½ - 9 3 Snijd in roosjes van gelijke grootte. Halveer grote roosjes en leg die met de stelen naar het midden. 250g 800 W 18 - 19 5 Voeg 500 ml koud water toe. 3½ - 4 3 Snijd courgettes in schijfjes. Voeg 30 ml (2 eetlepels) water of een klontje boter toe. Verwarm tot ze beetgaar zijn. Gemengde rijst (rijst + wilde rijst) Gemengde granen (rijst + granen) 250g 800 W 19 - 20 5 Voeg 400 ml koud water toe. Pasta 250g 800 W 11 - 12 5 Voeg 1 liter heet water toe. Aubergines 250g 4½ - 5 3 Snijd de aubergines in schijfjes en besprenkel ze met 1 eetlepel citroensap. Prei 250g 5 - 5½ 3 Snijd de prei in dikke schijven. Champignons 125g 250g 1½ - 2 3½ - 4 3 Bereid champignons in hun geheel of in stukjes. Voeg geen water toe. Besprenkel ze met citroensap. Kruiden met zout en peper. Laten uitlekken voor het serveren. Uien 250g 5½ - 6 3 Snijd uien in schijfjes of halveer ze. Voeg slechts 15 ml (1 eetlepel) water toe. 4½ - 5 Paprika 250g 3 Snijd de paprika in kleine stukjes. Aardappels 250g 4½ - 5½ 500 g 8-9 3 Weeg de geschilde aardappels en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Koolrabi 250g 3 Snijd de koolrabi in kleine blokjes. 5 - 5½ 11 M1716N_NL.fm Page 12 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Bereidingstips (vervolg) NL OPWARMEN VERWARMEN VAN BABYVOEDING Babyvoeding: Doe de babyvoeding in een diep bord en dek dit af met een plastic deksel. Roer goed na het opwarmen! Laat het voedsel 2 tot 3 minuten staan alvorens het te serveren. Roer nogmaals en controleer de temperatuur. Aanbevolen temperatuur voor het serveren: tussen de 30 en 40 °C. Babymelk: Giet de melk in een gesteriliseerde glazen fles. Verwarm zonder deksel. Verwarm een babyfles nooit met de speen op de fles, want dan kan die fles springen of oververhit raken. Schud goed voor het nawarmen en nogmaals vóór het voeden! Controleer altijd de temperatuur van de babymelk of de babyvoeding voordat u de baby gaat voeden. Aanbevolen temperatuur: ca. 37°C. Opmerking: Om verbranding te voorkomen moet de temperatuur van de babyvoeding altijd worden gecontroleerd voordat u de baby gaat voeden. Gebruik het vermogen en de tijd in de tabel op de volgende pagina als richtlijn voor het verwarmen. Uw magnetron verwarmt voedsel veel sneller dan gewone ovens en kookplaten. Gebruik de aangegeven vermogens en opwarmtijden in de volgende tabel als richtlijn. De tijden in de tabel komen overeen met dranken met een temperatuur van +18 tot +20 °C of koud voedsel met een temperatuur van +5 tot +7 °C. Plaatsen en afdekken Verwarm geen grote hoeveelheden voedsel, zoals stukken vlees. Vaak droogt het voedsel uit voordat het binnenin warm is. U kunt beter kleinere hoeveelheden opwarmen. Vermogens en roeren Soms kunt u voedsel verwarmen op 800 W terwijl ander voedsel verwarmd moet worden op 600 W, 450 W of zelfs 300 W. Neem de tabellen als richtlijn. In het algemeen is het beter voedsel op een lagere stand te verwarmen, bijvoorbeeld bij delicatessen, grote hoeveelheden of bij voedsel dat snel opwarmt (bijvoorbeeld een pasteitje). Roer het voedsel goed door en draai het om tijdens het opwarmen. Dan bereikt u het beste resultaat. Roer het voedsel indien mogelijk nogmaals door alvorens het te serveren. Let vooral goed op bij het verwarmen van dranken en babyvoeding. U kunt nakoken en verbranding verhinderen door vóór, tijdens en na het verhitten te roeren. Laat het voedsel in de magnetron staan tijdens het nawarmen. Plaats een plastic lepel of glazen staafje in de drank. Laat het voedsel niet te heet worden, want dat bederft de smaak. U kunt het beste de bereidingstijd laag inschatten, daarna kunt u indien nodig wat extra tijd toevoegen. Verwarmen babyvoeding en melk Gebruik het vermogen en de tijd aangegeven in deze tabel als richtlijn voor het verwarmen. Gerecht Tijden voor verwarmen en nawarmen Als u voedsel voor de eerste keer verwarmt, kunt u het beste noteren hoeveel tijd u nodig had. Dan weet u dat voor de volgende keer. Controleer altijd of het voedsel overal gelijkmatig is verhit. Laat het voedsel na opwarmen een tijdje staan, zodat de temperatuur gelijkmatig wordt verdeeld. De aanbevolen nawarmtijd na opwarmen is 2 tot 4 minuten, behalve als in de tabel een andere tijd is aangegeven. Let vooral goed op bij het verwarmen van dranken en babyvoeding. Zie ook het hoofdstuk met de veiligheidsmaatregelen. DRANKEN OPWARMEN Hoeve- Verm- Tijd (min.) elheid ogen Babyvoeding (groente en vlees) 190g 600 W 30 sec. 2-3 Doe de voeding in een diep bord. Verwarmafgedekt. Roer na het verwarmen. Laat de voeding 2 tot 3 minuten staan. Roer de voeding vóór het voeden goed door en controleer de temperatuur. Babypap (granen + melk + fruit) 190g 600 W 20 sec. 2-3 Doe de pap in een diep bord. Verwarm afgedekt. Roer door na het verwarmen. Laat de pap 2 tot 3 minuten staan. Roer de pap vóór het voeden goed door en controleer de temperatuur. Babymelk 100ml 300 W 30-40 sec. 2-3 Roer de melk goed door en giet hem in een gesteriliseerde glazen fles. Zet de fles midden op het plateau. Verwarm onafgedekt. Schud goed en laat de melk minstens 2 minuten staan. Schud de fles goed vóór het voeden en controleer de temperatuur. 200ml Zorg altijd voor een nawarmtijd van minstens 20 seconden nadat de oven is uitgeschakeld. Dan ontstaat een gelijkmatige temperatuur. Roer indien nodig tijdens het verwarmen en roer ALTIJD na het verwarmen. U kunt nakoken en verbranding verhinderen. Plaats een plastic lepel of glazen staafje in de drank en roer daarmee vóór, tijdens en na het verhitten. 12 Nawarm Aanbevelingen tijd (min.) 1 min. - 1 min. 10 sec. M1716N_NL.fm Page 13 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Bereidingstips (vervolg) Verwarmen van dranken en voedsel Gerecht Gebruik het vermogen en de tijd aangegeven in de volgende tabel als richtlijn voor het verwarmen. Gerecht Hoeveel- Vermo- Tijd heid gen (min.) Dranken 150 ml 800 W (koffie, melk, (1 kop) thee, water 250 ml op (1 mok) kamertemperatuur) 1 - 1½ Nawarmtijd Aanbevelingen (min.) 1-2 1½ - 2 Doe de drank in een ovenvaste kop of mok en dek deze niet af. Plaats de kop (150ml) of mok (250ml) in het midden van het draaiplateau. Voor en na het nagaren goed roeren. Soep (diepvries) 250g 450g 800 W 3 - 3½ 4 - 4½ 2-3 Schenk in een diep bord. Dek af met een plastic deksel. Roer goed door na het opwarmen. Roer nogmaals vóór het serveren. Stoofschotel (diepvries) 350g 600 W 5-6 2-3 Doe de stoofschotel in een diep bord. Dek af met een plastic deksel. Roer af en toe tijdens het opwarmen en nogmaals vóór het nawarmen en serveren. Pasta met saus (diepvries) 350g 600 W 4-5 3 Doe de pasta (bijv. spaghetti of noedels) op een plat bord. Dek af met magnetron-folie. Roer vóór het serveren. 13 Hoeveel- Vermo- Tijd heid gen (min.) Nawarmtijd Aanbevelingen (min.) Gevulde pasta met saus (diepvries) 350g 600 W 4½ - 5½ 3 Doe de gevulde pasta (bijv. ravioli, tortellini) in een diep bord. Dek af met magnetronfolie. Roer af en toe tijdens het opwarmen en nogmaals vóór het nawarmen en serveren Kant-enklaar maaltijd (diepvries) 350g 450g 600 W 3 Leg een maaltijd bestaande uit 2 of 3 gekoelde gedeelten op een ovenvast bord. Dek dit af met magnetronfolie. 5-6 6-7 NL M1716N_NL.fm Page 14 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Bereidingstips (vervolg) NL ONTDOOIEN Bevroren voedsel moet altijd worden ontdooid met op de ontdooistand (180W, ). Met een magnetron kunt u bevroren voedsel prima ontdooien. Een magnetron ontdooit het voedsel goed en snel. Dit kan een groot voordeel zijn als u onverwacht gasten krijgt. Gerecht Bevroren gevogelte moet volledig ontdooid zijn voor het koken. Verwijder alle metalen draadjes of lipjes en al het verpakkingsmateriaal, zodat het vocht dat vrijkomt bij het ontdooien goed kan weglopen. Vlees Gehakt Leg het bevroren voedsel onafgedekt op een bord. Draai het halverwege de ontdooitijd om en verwijder zo snel mogelijk overtollig vocht en de organen. Varkenslapjes Gevogelte Stukjes kip Controleer regelmatig of het voedsel niet warm aanvoelt. Als kleine en dunne stukken van het bevroren voedsel warm worden, kunnen deze tijdens het ontdooien beschermd worden door stukjes aluminium folie. Hele kip Als het gevogelte aan de buitenkant warm wordt, stop dan met het ontdooien en laat het 20 minuten staan voordat u verder gaat met ontdooien. Laat de vis, het vlees of het gevogelte even staan om het te laten nadooien. Deze tijd is afhankelijk van de hoeveelheid. Kijk in onderstaande tabel. Tip: Dunne stukken voedsel ontdooien beter dan dikke. Kleine stukken hebben minder tijd nodig dan grote. Houd hier rekening mee bij het invriezen en ontdooien van voedsel. Hoeveel- Tijd heid (min.) 5 - 20 Doe het vlees op een bord. Bescherm de dunnere randen met aluminiumfolie. Draai het vlees halverwege de ontdooitijd om! 15 - 40 Stukjes kip legt u met het vel naar beneden op een plat bord. Een hele kip legt u met de borst naar beneden op een plat bord. Bescherm de dunnere delen, zoals de vleugels en poten met aluminiumfolie. Draai de kip halverwege de ontdooitijd om! 5 - 20 Leg de bevroren vis in het midden van een plat bord. Leg de dunne delen onder de dikkere delen. Bescherm de smalle uiteinden met aluminiumfolie. Draai de vis halverwege de ontdooitijd om! 7 - 8 5 - 10 Verdeel het fruit over een platte, ronde glazen schaal (met een grote diameter). 1½ - 2 3 -4 4 - 5 5 - 10 Leg de broodjes in een cirkel of het brood horizontaal op keukenpapier in het midden van het plateau. Draai het brood halverwege de ontdooitijd om! 500g 14 - 15 250g 7 - 7½ 500 g 15 - 16 (2 stuks) 900g Nawarmti Aanbevelingen jd (min.) 32 - 34 Vis Visfilet Gebruik de volgende tabel als richtlijn bij het ontdooien van voedsel met een temperatuur tussen -18 en - 20 °C. Fruit Bessen 7-8 250g (2 stuks) 400g 12 - 13 (4 stuks) 250g Brood 2 stuks Broodjes (ieder ca. 50 g) 4 stuks 250g Toast/ Sandwich 500g Duits brood (tarwe en rogge) 14 8 - 10 M1716N_NL.fm Page 15 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM Bereidingstips (vervolg) Magnetronoven schoonmaken SPECIALE TIPS De volgende onderdelen van uw magnetronoven moeten regelmatig worden gereinigd om te voorkomen dat vet- en etensresten gaan vastkoeken: BOTER SMELTEN Doe 50 g boter in een kleine, diepe, glazen schaal. Dek deze af met een plastic deksel. Verwarm 30 tot 40 seconden op 800 W, tot de boter gesmolten is. • • • CHOCOLADE SMELTEN Doe 100 g chocolade in een kleine, diepe, glazen schaal. Verwarm 3 tot 5 minuten op 450 W, tot de chocolade gesmolten is. Roer een paar keer tijdens het smelten. ☛ Binnen- en buitenwanden Deur en deurrubbers Plateau en loopring Zorg dat de deurrubbers ALTIJD schoon zijn en dat de ovendeur goed sluit. 1. Reinig de buitenkant met een zachte doek en een lauwwarm sopje. Daarna zeepresten verwijderen en goed droogmaken. GEKRISTALLISEERDE HONING SMELTEN Doe 20 g gekristalliseerde honing in een kleine, diepe, glazen schaal. Verwarm 20 tot 30 seconden op 300 W, tot de honing gesmolten is. 2. Verwijder spatten en vlekken van de binnenwand en de loopring met een doekje met zeepsop. Dan afspoelen en droogmaken. GELATINE SMELTEN Leg droge blaadjes gelatine (10 g) 5 minuten in koud water. Doe de uitgeknepen gelatine in een kleine schaal van pyrexglas. Verwarm 1 minuut op 300 W. Roer door na het smelten. 3. Om geurtjes en vastzittende etensresten te verwijderen plaatst u een kopje aangelengd citroensap op het plateau en schakelt u de magnetron 10 minuten met vol vermogen in. 4. Maak het plateau dat in de vaatwasmachine kan schoon als dat nodig is. GLAZUUR (VOOR TAART EN CAKE) Meng instantglazuur (ongeveer 14 g) met 40 g suiker en 250 ml koud water. Verwarm onafgedekt 3 ½ tot 4 ½ minuten op 800 W in een schaal van pyrexglas, tot het glazuur doorzichtig wordt. Roer twee keer tijdens het verwarmen. ✉ JAM MAKEN Doe 600 g fruit (bijvoorbeeld verschillende bessen) in een geschikte schaal van pyrexglas met deksel. Doe er 300 g suiker bij en roer goed. Verwarm 10 tot 12 minuten op 800 W. Roer enkele keren tijdens het verwarmen. Doe de jam meteen in glazen jampotjes met schroefdeksel. Laat deze 5 minuten met de deksel erop staan. Zorg dat er NOOIT water in de ventilatieuitgangen wordt gemorst. Gebruik NOOIT bijtende, schurende of chemische reinigingsmiddelen. Zorg bij het schoonmaken van de deurafdichtingen dat geen vuilresten: • • PUDDING MAKEN Meng de puddingpoeder met suiker en melk (500 ml) volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer goed. Gebruik een geschikte schaal van pyrexglas met deksel. Verwarm afgedekt 6 ½ tot 7 ½ minuten op 800 W. Roer enkele keren tijdens het verwarmen. AMANDELEN ROOSTEREN Spreid 30 g amandelschaafsel gelijkmatig uit op een middelgroot bord. Roer enkele keren door tijdens het roosteren: 3 ½ tot 4 ½ minuten op 600 W. Laat het nog 2 tot 3 minuten in de oven staan. Gebruik ovenwanten als u het bord uit de oven haalt! 15 gaan vastkoeken, en verhinderen dat de deur goed sluit. NL M1716N_NL.fm Page 16 Wednesday, May 9, 2001 6:33 PM NL Magnetronoven opbergen en repareren Technische gegevens Bij service aan of het opbergen van uw magnetronoven gelden enkele simpele voorzorgsmaatregelen. Gebruik de oven nooit als de deur of de deurvergrendeling beschadigd is: • Gebroken scharnier • Versleten afdichtingen • Beschadigde of verbogen behuizing Laat alle reparaties over aan een erkende en gespecialiseerde technicus. SAMSUNG streeft continu naar produktverbetering. Zowel de technische gegevens als de inhoud van deze handleiding kan daarom zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. ☛ ✉ Verwijder NOOIT de behuizing van de magnetronoven. Bij een defect of als u twijfelt aan de juiste werking: • de netsteker uit de wandcontactdoos trekken, • en contact opnemen met de dichtstbijzijnde service-dienst. Als u de magnetronoven tijdelijk wilt opbergen, kies dan een droge en stofvrije opbergruimte. • ✉ Reden: Vocht en condens kunnen onderdelen in de magnetronoven aantasten. Deze magnetronoven is niet bedoeld voor industrieel gebruik. Model M1716N Netspanning 230V ~ 50 Hz Opgenomen vermogen Microgolffunctie 1150 W Afgegeven vermogen 100 W / 800 W (IEC-705) Frequentie 2450 MHz Magnetron OM75S(31) Koeling Ventilator met motor Afmetingen (B x D x H) Buitenmaten Ovenruimte 489 x 275 x 365 mm 306 x 211 x 320 mm Inhoud 20 liter Gewicht Netto ong. 12,5 kg ELECTRONICS 16
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Samsung M1716N Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding