KitchenAid 5KICA0WH Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Nederlands
ROOMIJSMAKER
INSTRUCTIES EN RECEPTEN
ICE CREAM MAKER
INSTRUCTIONS AND RECIPES
SORBETIÈRE
MODE D'EMPLOI ET RECETTES
SPEISEEISMASCHINE
BEDIENUNGSANLEITUNG UND REZEPTE
GELATIERA
ISTRUZIONI PER L’USO E RICETTE
HELADERA
INSTRUCCIONES Y RECETAS
GLASSMASKIN
INSTRUKTIONER OCH RECEPT
ISKREM-MASKIN
BRUKSANVISNING OG OPPSKRIFTER
JÄÄTELÖKONE
KÄYTTÖOHJEET JA RESEPTIT
ISMASKINE
INSTRUKTIONER OG OPSKRIFTER
SORVETEIRA
INSTRUÇÕES E RECEITAS
ÍSGERÐARTÆKI
LEIÐBEININGAR OG UPPSKRIFTIR
ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ
OΔHΓIEΣ KAI ΣYNTAΓEΣ
Model 5KICA0WH
Roomijsmaker
Dit toebehoren werd speciaal
ontworpen voor het gebruik met alle
KitchenAid
®
-keukenrobots.
Nederlands
Inhoudstafel
Veiligheid van de Roomijsmaker ......................................................................................1
Belangrijke voorzorgsmaatregelen ...................................................................................1
Onderdelen van de
Roomijsmaker ...................................................................................2
Montage van de Roomijsmaker op de keukenrobot met kantelbare kop .........................3
Montage van de Roomijsmaker op de keukenrobot met liftkom .....................................5
Gebruik van de Roomijsmaker .........................................................................................7
Tips voor het maken van perfect roomijs .........................................................................7
Behandeling en reiniging ................................................................................................8
Recepten ........................................................................................................................8
Garantie op de KitchenAid
®
-toebehoren in Europa (huishoudelijk gebruik) ....................13
Dienst na-verkoop/After sales service .............................................................................13
Klantencontact ..............................................................................................................14
1
Nederlands
BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN
Bij het gebruik van elektrische apparaten moeten steeds basisvoorzorgen worden
getroffen, waaronder:
1. Alle instructies lezen.
2. De keukenrobot niet in water of andere vloeistoffen plaatsen om het risico van
elektrische schokken uit te sluiten.
3. Dit toestel mag niet worden gebruikt door jonge kinderen noch mindervalide zonder
toezicht.
4. Trek de netstekker uit het stopcontact wanneer de keukenrobot niet wordt gebruikt,
vóór het aanbrengen of verwijderen van onderdelen en vóór het reinigen.
5. Vermijd contact met bewegende delen. Steek geen vingers in de aansluitopening.
6. Gebruik nooit een keukenrobot met een beschadigd netsnoer of een beschadigde
netstekker, na een defect of nadat het toestel is gevallen of op een andere manier
beschadigd werd. Om risico’s te voorkomen, laat u het best het apparaat in de
dichtstbijzijnde erkende dienst na-verkoop/after sales service nakijken, herstellen, of
mechanisch of elektrisch bijregelen.
7. Het gebruik van toebehoren die niet door KitchenAid worden aanbevolen of
verkocht, kan brand, elektrische schokken of verwondingen veroorzaken.
8. Gebruik de keukenrobot nooit buiten.
9. Laat het netsnoer niet over de rand van de tafel of het werkblad hangen.
10. Dit product werd uitsluitend voor huishoudelijk gebruik ontworpen.
BEWAAR DEZE INSTRUCTIES.
Uw eigen veiligheid en die van anderen is héél belangrijk.
In deze handleiding en op uw toestel vindt u tal van belangrijke veiligheidswaar-
schuwingen
. Lees deze aandachtig en leef ze strikt na.
Dit is het alarmsymbool.
Dit symbool waarschuwt u voor mogelijke gevaren waarbij u of
anderen gedood of verwond kunnen worden.
Alle veiligheidswaarschuwingen volgen op het alarmsymbool en
de woorden “GEVAAR” of “WAARSCHUWING”. Deze woorden
betekenen dat:
U gedood kunt worden of ernstig
gewond kunt raken als u de
instructies niet onmiddellijk naleeft.
U kunt gedood worden of ernstig
gewond raken als u de instructies
niet naleeft.
De veiligheidswaarschuwingen informeren over het potentiële gevaar, over hoe u
de kans op verwondingen kunt verkleinen, en over wat er kan gebeuren als u de
instructies niet opvolgt.
Veiligheid van de Roomijsmaker
GEVAAR
WAARSCHUWING
2
Nederlands
Onderdelen van de Roomijsmaker
Roerspaan — Grijpt in de aandrijving om
het roomijsmengsel in de vrieskom uit te
spreiden, los te schrapen en te mengen.
N.B.: De vrieskom moet volledig bevroren
zijn vóórdat u roomijs kunt maken.
BELANGRIJK: De vrieskom is NIET
vaatwasbestendig!
Vrieskom — Wanneer de vloeistof
in de dubbele wanden van de kom
volledig bevroren is, zorgt de kom
voor diepe, gelijkmatige bevriezing van
het roomijsmengsel tijdens het hele
mengproces.
Aandrijving — Wordt bevestigd op de
motorkop, boven de ring op de as, en
drijft de roerkop aan op alle Europese
KitchenAid
®
-keukenrobots.
3
Nederlands
De vrieskom en roerspaan in
elkaar zetten:
N.B.: Gebruik de vrieskom zodra u deze
uit de diepvriezer hebt gehaald, omdat de
vloeistof onmiddellijk begint te ontdooien.
BELANGRIJK: Giet het roomijsmengsel
pas in de vrieskom nadat alle onderdelen
zijn gemonteerd en de keukenrobot draait.
1. Zet de snelheidsregelaar op “O”
(uitschakelen) en haal het netsnoer uit
het stopcontact.
2. Kantel de motorkop naar achter en
verwijder de mengkom.
3. Plaats de roerspaan in de vrieskom.
4. Plaats de vrieskom op de klemplaat
(grendelplaat voor de kom).
5. Draai de vrieskom voorzichtig naar
links (in de richting van “
”) om deze
vast te zetten. De vrieskom moet goed
vastzitten op de klemplaat.
Montage van de roomijsmaker op de
keukenrobot met kantelbare kop
*
#
!
5
4
)
/
.
5
N
P
L
U
G
B
E
F
O
R
E
I
N
S
E
R
T
I
N
G
O
F
R
E
M
O
V
I
N
G
P
A
R
T
S
* Zie pagina 5 en 6 voor de keukenrobot
met liftkom.
C
A
U
T
I
O
N
:
U
n
p
l
u
g
b
e
f
o
r
e
i
n
s
e
r
t
i
n
g
o
f
r
e
m
o
v
i
n
g
p
a
r
t
s
KLEMPLAAT/
GRENDELPLAAT
VOOR KOM
4
Nederlands
De aandrijving aansluiten:
1. Controleer of de snelheidsregelaar nog op
“O” (uitschakelen) staat en het netsnoer
uit het stopcontact is verwijderd.
2. De motorkop moet nog altijd naar
achter staan, en de vrieskom en de
roerspaan moeten aanwezig zijn.
3. Kijk welk model keukenrobot u hebt door
te controleren of er een veer zit op de as
en plaats de aandrijving vervolgens zoals
wordt aangegeven in de afbeelding.
4. Schuif de aandrijving zo ver mogelijk
op de motorkop. Wanneer de
aandrijving goed op de motorkop
is bevestigd, moeten de buitenste
gewelfde randen van de aandrijving
gecentreerd zijn op de motorkop.
Als dat niet het geval is, schuift u de
aandrijving naar voor of naar achter tot
deze gecentreerd is op de motorkop.
Controleer of de aandrijving goed
vastzit door deze omhoog te drukken.
N.B.: Mocht de aandrijving niet op de
motorkop passen, probeer dan de andere
kant van de aandrijving.
5. Laat de motorkop zakken zodat de
aandrijving in de roerspaan grijpt. Als
dat niet lukt, schuift u de aandrijving
naar voor of naar achter tot het wel lukt.
6. Verzeker U ervan dat de motorkop
volledig naar beneden staat.
7. Plaats de hendel in de vergrendel-positie
(naar links).
8. Voordat u begint te mengen, test u
de vergrendeling door te proberen de
motorkop omhoog te zetten.
9. Steek de stekker in een geaard
stopcontact.
MOTORKOP
AS
* Zie pagina 5 en 6 voor de keukenrobot
met liftkom.
Montage van de Roomijsmaker op de
keukenrobot met kantelbare kop
*
Veer
Geen tussenstuk
Geen veer
Tussenstuk
Breed uiteinde
(markering “A”)
Smal
uiteinde
(markering “B”)
5
Nederlands
Montage van de Roomijsmaker op de
keukenrobot met liftkom*
De vrieskom en roerspaan in
elkaar zetten:
N.B.: Gebruik de vrieskom zodra u deze
uit de diepvriezer hebt gehaald, omdat de
vloeistof onmiddellijk begint te ontdooien.
BELANGRIJK: Giet het roomijsmengsel
pas in de vrieskom nadat alle onderdelen
zijn gemonteerd en de keukenrobot draait.
1. Zet de snelheidsregelaar op “O”
(uitschakelen) en haal het netsnoer uit
het stopcontact.
2. Zet de hendel omlaag en verwijder de
mengkom.
3. Plaats de komhouders van de vrieskom
op de fixeerpennen.
4. Duw op de achterkant van de vrieskom tot
de pen van de kom in het veerslot klikt.
N.B.: De vrieskom is ontworpen om op alle
keukenrobots met liftkom te passen. Als
de pen aan de achterkant
van de vrieskom
te kort of te lang is
, zodat deze niet in het
veerslot kan klikken, verwijdert u de kom en
draait u deze tot deze pen zich tegenover
het veerslot bevindt. Herhaal stap 3 en 4.
5. Plaats de roerspaan in de vrieskom.
Te korte
pen
Juist
passende
pen
FIXEERPEN
* Zie pagina 3 en 4 voor de keukenrobot
met kantelbare kop.
6
Nederlands
De aandrijving aansluiten:
1. Controleer of de snelheidsregelaar nog op
“O” (uitschakelen) staat en het netsnoer
uit het stopcontact is verwijderd.
2. Controleer of de hendel voor de
vergrendeling van de kom nog altijd
omlaag staat, en de vrieskom en de
roerspaan aanwezig zijn.
3. Kijk welk model keukenrobot u hebt door
te controleren of er een veer zit op de as
en plaats de aandrijving vervolgens zoals
wordt aangegeven in de afbeelding.
4. Schuif de aandrijving zo ver mogelijk
op de motorkop. Wanneer de
aandrijving goed op de motorkop
is bevestigd, moeten de buitenste
gewelfde randen van de aandrijving
gecentreerd zijn op de motorkop.
Als dat niet het geval is, schuift u de
aandrijving naar voor of naar achter tot
deze gecentreerd is op de motorkop.
Controleer of de aandrijving goed
vastzit door deze omhoog te drukken.
N.B.: als de aandrijving niet op de
motorkop past, probeert u of de andere
kant van de aandrijving wel past.
5. Voordat u begint te mengen, tilt u de
kom omhoog zodat de roerspaan in
de aandrijving grijpt. Als dat niet lukt,
schuift u de aandrijving naar voor of
naar achter tot het wel lukt.
6. Steek de stekker in een geaard
stopcontact.
Montage van de Roomijsmaker op de
keukenrobot met liftkom*
MOTORKOP
AS
* Zie pagina 3 en 4 voor de keukenrobot
met kantelbare kop.
Veer
Geen tussenstuk
Geen veer
Tussenstuk
Breed uiteinde
(markering “A”)
Smal
uiteinde
(markering “B”)
7
Nederlands
Gebruik van de Roomijsmaker
Gebruiken:
BELANGRIJK: Giet het mengsel pas in de
vrieskom wanneer de keukenrobot draait
omdat anders het mengsel voortijdig kan
bevriezen, waardoor de roerspaan kan
vastlopen.
1. Zet de vrieskom minimaal 15 uur in de
diepvriezer.
2. Bereid het roomijsmengsel vooraf
(zie “Tips voor het maken van perfect
roomijs”).
3. Zet de vrieskom, roerspaan en
aandrijving in elkaar en sluit ze op
elkaar aan.
4. Zet de keukenrobot op snelheid 1
(ROEREN) en giet het roomijsmengsel in
de vrieskom. Meng 20-30 minuten, of
tot de gewenste vastheid is verkregen.
Voeg eventuele vaste ingrediënten
zoals vruchten, noten, suikergoed of
chocoladeschilfers 12-15 minuten na
het begin van het mengproces toe.
N.B.: Als de roerspaan begint te slippen en
een klikgeluid maakt, is het roomijs klaar.
5. Verwijder de roerspaan en de vrieskom,
en gebruik een rubberen spatel of
een kunststof of houten lepel om
het roomijs over te brengen op
dessertborden of in een luchtdichte
doos om te bewaren.
N.B.: De Roomijsmaker maakt zacht
roomijs. Als u harder roomijs wilt, plaatst u
het 2-4 uur in een luchtdichte doos in de
diepvriezer.
BELANGRIJK: Plaats geen vrieskom
met roomijs in de diepvriezer. Als u
hard roomijs met een metalen schep of
keukengerei uit de vrieskom loswrikt, kunt
u de vrieskom beschadigen.
De vrieskom moet volledig bevroren
zijn vóórdat u roomijs of andere
ingevroren desserts begint te maken.
Voor de beste resultaten zet u de
vrieskom minimaal 15 uur achteraan
in de diepvriezer (waar de temperatuur
het laagst is). Door de diepvriezer op
de laagste temperatuurinstelling te
zetten, verkrijgt u sneller hard roomijs.
Door de vrieskom altijd in de
diepvriezer te laten staan, kunt u op
elk gewenst moment uw favoriete
ingevroren desserts maken.
Bij voorgekookte recepten laat u het
mengsel eerst volledig in de koelkast
afkoelen.
Alle voorafgaande “bereide” recepten
moeten volledig gekoeld zijn in de
koelkast voordat u roomijs maakt.
De meeste recepten voor roomijs
bestaan uit een combinatie van room,
melk, eieren en suiker. Het type room
dat u kiest, bepaalt hoe vol van smaak
en hoe romig de compositie van het
eindresultaat wordt. Hoe hoger het
vetgehalte van de room, hoe voller
en romiger het roomijs. U kunt een
willekeurige combinatie gebruiken,
op voorwaarde dat de hoeveelheid
vloeistof gelijk blijft. U kunt een lichter
roomijs maken door meer melk dan
room of helemaal geen room te
gebruiken. U kunt afgeroomde melk
gebruiken maar u zult een verschil in
compositie merken.
TYPE ROOM VETGEHALTE
Volle room ........................................ 36%
Slagroom .......................................... 30%
Lichte room ...................................... 18%
Melk en room (half om half) ............. 10%
Wanneer u een roomijsrecept maakt
met vaste ingrediënten zoals vruchten,
noten, suikergoed of chocoladeschilfers,
kunt u het best tot de laatste twee
minuten van het mengproces wachten
om ze toe te voegen.
Het maken van roomijs bestaat uit
twee delen: conversie en "rijpen". Het
mengen van het mengsel tot roomijs
is het conversieproces, waarbij de
vastheid van het roomijs vergelijkbaar
is met die van ijs dat u in een stalletje
koopt. Het rijpingsproces vindt plaats in
de diepvriezer, waarbij het roomijs hard
wordt over een periode van 2-4 uur.
(Vervolg op pagina 8.)
Tips voor het maken van perfect roomijs
8
Nederlands
Pas de aanbevolen mengsnelheden toe.
Als u een te hoge snelheid gebruikt,
verloopt de conversie trager.
Het mengsel wordt veel groter tijdens
de conversie.
Gebruik maximaal 1,3 liter mengsel
voor het bekomen van 1,9 liter roomijs.
Houd er rekening mee dat bevriezen de
zoetheid vermindert. Dit betekent dat
recepten minder zoet zijn wanneer ze
zijn ingevroren.
Tips voor het maken van
(vervolg) perfect roomijs (vervolg)
Behandeling en reiniging
Laat de vrieskom op kamertemperatuur
komen voordat u deze reinigt.
De aandrijving en roerspaan zijn
vaatwasbestendig, de vrieskom echter niet.
Was de vrieskom in warm water met een
niet-agressief afwasmiddel. Zorg dat de
vrieskom goed droog is voordat u deze in
de diepvriezer plaatst.
BELANGRIJK: De vrieskom is NIET
vaatwasbestendig! Was de vrieskom alleen
met de hand in warm water en met een
niet-agressief afwasmiddel.
Frans vanilleroomijs
600 ml melk en room
(half om half)
8 eierdooiers
230 g suiker
600 ml slagroom
4 theelepels vanille
Een snuifje zout
Verhit de melk en room in een middelgrote steelpan op
een middelhoog vuur tot deze heel heet is maar niet kookt
- vaak roeren. Haal de pan van het vuur en zet de pan op
het werkblad.
Doe de eierdooiers en suiker in de mengkom. Zet de kom vast
en bevestig de klopper op de keukenrobot. Zet op snelheid
2 en meng ongeveer 30 seconden, of tot het geheel goed
gemengd is en enigszins ingedikt. Laat de robot op snelheid
2 draaien en voeg geleidelijk aan de melk en room toe. Meng
het geheel tot het goed gemengd is. Giet het “melk en room
mengsel” in de middelgrote steelpan. Verhit het mengsel op
een middelhoog vuur (blijf voortdurend roeren) tot er aan de
rand belletjes zichtbaar zijn en het mengsel stoomt. Laat het
mengsel niet koken. Giet het “melk en room mengsel” in een
grote kom. Roer de slagroom, de vanille en het zout erdoor.
Breng het deksel aan en laat minimaal 8 uur goed afkoelen.
Zet de vrieskom, roerspaan en aandrijving in elkaar en sluit ze
op elkaar aan zoals wordt aangegeven in de instructies. Draai
de snelheidsregelaar op ROEREN (snelheid 1). Gebruik een
mengbeker met gietmond om het mengsel in de vrieskom te
gieten. Laat 15 tot 20 minuten of tot de gewenste vastheid is
verkregen, draaien op ROEREN (snelheid 1). Doe het roomijs
onmiddellijk in de bekers of vries het in een luchtdichte doos in.
Voor 16 personen (120 ml per portie).
VARIATIES
Vers aardbeienroomijs
Roer in een middelgrote kom 500 g gehakte verse
aardbeien (of andere verse vruchten) en desgewenst
9
Nederlands
(vervolg) Frans vanilleroomijs (vervolg)
2 tot 3 theelepels suiker door elkaar. Laat staan terwijl het
roomijs wordt bereid. Voeg aan het roomijs toe tijdens de
laatste 3 tot 5 minuten van het invriezen.
Voor 20 personen (120 ml per portie).
VARIATIES
Gevulde-koekjesroomijs
Voeg 100 g gehakte, gevulde chocoladewafeltjes (of
andere koekjes, noten of snoepgoed) toe tijdens de laatste
1 tot 2 minuten van het invriezen.
Voor 19 personen (120 ml per portie).
3-chocoladesroomijs
450 ml slagroom,
opgedeeld
30 g extra pure
chocolade, in blokjes
gesneden
30 g pure chocolade, in
blokjes gesneden
450 ml melk en room
(half om half)
230 g suiker
40 g ongezoet
cacaopoeder
8 eierdooiers
4 theelepels vanille
Een snuifje zout
50 g melkchocolade,
gehakt
Doe 120 ml slagroom, de extra pure en de pure chocolade
in een kleine steelpan. Verhit met regelmatig roeren op een
middelhoog tot laag vuur tot de chocolade smelt. Haal de pan
van het vuur en zet de pan op het werkblad. Verhit de melk en
room in een middelgrote steelpan op een middelhoog vuur tot
deze heel heet is maar niet kookt - vaak roeren. Haal de pan
van het vuur en zet de pan op het werkblad.
Meng suiker en cacaopoeder in een kleine kom. Zet de kom
op het werkblad. Doe de eierdooiers in de mengkom. Zet de
kom vast en bevestig de klopper op de keukenrobot. Zet op
snelheid 2 en voeg geleidelijk aan het suikermengsel toe. Meng
ongeveer 30 seconden, of tot het geheel goed gemengd is en
enigszins ingedikt. Laat de robot op snelheid 2 draaien en voeg
heel geleidelijk aan het chocolademengsel en melk en room
toe. Meng het geheel tot het goed gemengd is.
Giet het “melk en room mengsel” in de middelgrote
steelpan. Verhit het mengsel op een middelhoog vuur (blijf
voortdurend roeren) tot er aan de rand belletjes zichtbaar
zijn en het mengsel stoomt. Laat het mengsel niet koken.
Giet het “melk en room mengsel” in een grote kom. Roer
de overige 330 ml slagroom, de vanille en het zout erdoor.
Breng het deksel aan en laat minimaal 8 uur goed afkoelen.
Zet de vrieskom, roerspaan en aandrijving in elkaar en sluit
ze op elkaar aan zoals wordt aangegeven in de instructies.
Draai de snelheidsregelaar op ROEREN (snelheid 1).
Gebruik een mengbeker met gietmond om het mengsel
in de vrieskom te gieten. Laat 10 tot 15 minuten of tot
de gewenste vastheid is verkregen, draaien op ROEREN
(snelheid 1). Voeg de melkchocolade aan het roomijs toe
tijdens de laatste 1 tot 2 minuten van het invriezen. Doe
het roomijs onmiddellijk in de bekers of vries het in een
luchtdichte doos in.
Voor 16 personen (120 ml per portie).
10
Nederlands
Gekarameliseerde-pecannotenroomijs
850 ml volle melk
1 blik ongezoete
gecondenseerde
melk
230 ml klaargemaakt,
heet karamel- of
stroopkaramelglazuur
(ongeveer 340 g)
1 zakje
vanillepuddingpoeder
1 theelepel vanille
Een snuifje zout
50- 100 g grof gehakte
pecannoten
Doe alle ingrediënten, behalve de pecannoten, in een
middelgrote kom. Klop het geheel tot het goed gemengd
is en de pudding is opgelost. Breng het deksel aan en laat
minimaal 6 uur goed afkoelen.
Zet de vrieskom, roerspaan en aandrijving in elkaar en sluit
ze op elkaar aan zoals wordt aangegeven in de instructies.
Draai de snelheidsregelaar op ROEREN (snelheid 1). Gebruik
een mengbeker met gietmond om het mengsel in de vrieskom
te gieten. Laat 15 tot 20 minuten of tot de gewenste
vastheid is verkregen, draaien op ROEREN (snelheid 1).
Voeg de pecannoten aan het roomijs toe tijdens de laatste
minuut van het invriezen. Doe het roomijs onmiddellijk in
de bekers of vries het in een luchtdichte doos in.
Voor 16 personen (120 ml per portie).
Peperkoekroomijs
150 g peperkoek, in
kleine stukjes
gebroken
600 ml volle melk
100 g suiker
1 eetlepel honing
6 eierdooiers
Verhit de volle melk in een middelgrote steelpan en roer
regelmatig tot de melk heel heet is maar niet kookt. Haal de
steelpan van het vuur en doe er de stukjes peperkoek in.
Doe de eierdooiers, honing en suiker in de mengkom. Zet
de kom vast en bevestig de klopper op de keukenrobot.
Zet op snelheid 4 en meng ongeveer 30 seconden, of tot
het geheel goed gemengd is en enigszins wit van kleur is.
Blijf voortdurend roeren en kook het mengsel van
volle melk en peperkoek tot de peperkoek smelt. Voeg
geleidelijk aan het mengsel van eierdooiers, honing en
suiker toe. Laat het mengsel niet koken. Haal de pan van
het vuur en zet de pan op het werkblad. Breng het deksel
aan en laat minimaal 8 uur goed afkoelen.
Zet de vrieskom, roerspaan en aandrijving in elkaar
en sluit ze op elkaar aan zoals wordt aangegeven in
de instructies. Draai de snelheidsregelaar op ROEREN
(snelheid 1). Gebruik een mengbeker met gietmond om
het mengsel in de vrieskom te gieten. Laat 10 tot 15
minuten of tot de gewenste vastheid is verkregen, draaien
op ROEREN (snelheid 1). Doe het roomijs onmiddellijk in
de bekers of vries het in een luchtdichte doos in.
Voor 8 personen (120 ml per portie).
11
Nederlands
Romige citroen-sinaasappelgelato
Breng de melk met de sinaasappelschil, citroenschil en koffiebonen
in een zware, middelgrote steelpan bijna tot het kookpunt.
Klop de dooiers en suiker in een middelgrote kom tot een
uniform geheel. Klop de helft van het melkmengsel geleidelijk
aan door de dooiers. Giet de dooiers in de steelpan met de
overige melk. Roer ongeveer 8 minuten op een laag vuur tot
het mengsels enigszins is ingedikt en een laag achterlaat op
de achterkant van een lepel wanneer u er met een vinger over
veegt. Laat niet koken. Giet met een zeef in een middelgrote
kom. Laat goed afkoelen in de koelkast.
Zet de vrieskom, roerspaan en aandrijving in elkaar en sluit ze
op elkaar aan zoals wordt aangegeven in de instructies. Zet
op de
snelheid ROEREN (snelheid 1). Gebruik een mengbeker
met gietmond om het mengsel in de vrieskom te gieten. Laat
15 tot 20 minuten of tot de gewenste vastheid is verkregen,
draaien op ROEREN (snelheid 1). Doe het roomijs in een
luchtdichte doos en vries het verschillende uren in zodat de
smaken kunnen rijpen. Kan maximaal 4 dagen van tevoren
worden klaargemaakt. Als het roomijs is ingevroren tot het
hard is, plaatst u het ongeveer 20 minuten vóór het serveren in
de koelkast om het een beetje zachter te laten worden.
Voor 8 personen (120 ml per portie).
500 ml melk met laag
vetgehalte (2%)
4 (5 x 2 cm) repen
sinaasappelschil
4 (5 x 2 cm) repen
citroenschil
6 koffiebonen
5 eierdooiers
170 g suiker
Sorbet van verse frambozen
750 g frambozen
90 ml water
300 ml siroop
(recept volgt)
Meng de frambozen en het water in de kom van een food-
processor met multifunctioneel roestvrijstalen mes door
elkaar. Meng het geheel tot het héél glad is. Giet het
in een
fijne zeef en oefen een lichte druk
uit op vaste stukken die
vastzitten in de zeef om zo veel mogelijk sap op te vangen
zonder vaste stukken door de zeef te drukken. Gooi de vaste
stukken weg. Giet het sap in een luchtdichte doos en laat het
minimaal 8 uur goed afkoelen.
Zet de vrieskom, roerspaan en aandrijving in elkaar en sluit
ze op elkaar aan zoals wordt aangegeven in de instructies.
Draai de snelheidsregelaar op ROEREN (snelheid 1). Roer het
gekoelde frambozensap en de gekoelde siroop door elkaar.
Gebruik een mengbeker met gietmond om het mengsel in de
vrieskom te gieten. Laat 7 tot 12 minuten of tot de gewenste
vastheid is verkregen, draaien op ROEREN (snelheid 1). Doe
het sorbetijs onmiddellijk in een luchtdichte doos en vries het
minimaal 2 uur vóór het serveren in.
Voor 8 personen (230 ml per portie).
500 g suiker
500 ml water
Doe suiker en water in een steelpan. Breng het mengsel op
een middelhoog tot hoog vuur aan de kook. Laat ongeveer 10
minuten doorkoken en roer tot de suiker volledig is opgelost.
Breng naar een ijsbad en roer tot het mengsel goed koud is.
Zet in de koelkast tot u de siroop gaat gebruiken.
Voor 750 ml siroop
Siroop
12
Nederlands
Andere sorbets
Vervang de ingrediënten
uit de lijst op de vorige
pagina door de volgende
hoeveelheden ingrediënten
als u deze soorten sorbets
wilt maken:
Smaak Vruchten Met water
Met
siroop
Citroen
475 ml
citroensap
geen 300 ml
Mango
475 ml
gehakt
60 tot 120 ml 300 ml
Kiwi
475 ml
gehakt
135 ml limoensap 300 ml
Ananas
475 ml
gehakt
75 ml limoensap 300 ml
Bosbes 1,2 liter 90 ml limoensap 300 ml
Sorbet van mango met muntsmaak
230 g suiker
700 ml volle melk
60 ml rietsuikersiroop
3 rijpe mango's,
geschild, zonder
zaadjes en in stukjes
gehakt (ongeveer
700 ml)
2 eetlepels vers limoen-
of citroensap
2 theelepels fijngehakte
verse munt (indien
gewenst)
Meng suiker, melk
en glucosestroop (rietsuikersiroop) in een
middelgrote steelpan. Verhit op een middelhoog vuur en
roer regelmatig tot het mengsel heel heet is maar niet kookt.
Haal de pan van het vuur en zet de pan op het werkblad.
Doe de mango's en het limoensap in de mengkom van een
foodprocessor. Gebruik het multifunctionele mes om te
mengen tot het geheel glad is. Voeg het mangomengsel en
de munt toe aan het melkmengsel. Breng het deksel aan en
laat minimaal 8 uur goed afkoelen.
Zet de vrieskom, roerspaan en aandrijving in elkaar en sluit
ze op elkaar aan zoals wordt aangegeven in de instructies.
Draai de snelheidsregelaar op ROEREN (snelheid 1).
Gebruik een mengbeker met gietmond om het mengsel
in de vrieskom te gieten. Laat 7 tot 12 minuten of tot
de gewenste vastheid is verkregen, draaien op ROEREN
(snelheid 1). Doe het sorbetijs onmiddellijk in de bekers of
vries het in een luchtdichte doos in.
Voor 14 personen (120 ml per portie).
13
Nederlands
Duur van
de garantie:
TWEE jaar volledige
garantie vanaf de
aankoopdatum.
KitchenAid zal
betalen voor:
De te vervangen
onderdelen, het transport
en het arbeidsloon voor
de reparatie van materiaal-
en fabricagefouten. Deze
herstellingen moeten
uitgevoerd worden door
een erkende dienst na-
verkoop/after sales service
van KitchenAid.
KitchenAid zal niet
betalen voor:
A. Reparaties wanneer de
Roomijsmaker gebruikt
werd voor andere
doeleinden dan het
normaal verwerken
van voedsel.
B. Schade als gevolg
van een ongeval,
wijzigingen, ruwe
behandeling, verkeerd
gebruik, misbruik,
of schade als gevolg
van een installatie/
werking die niet
in overeenstem-
ming is met de
lokale elektrische
voorschriften.
KITCHENAID IS NIET AANSPRAKELIJK VOOR INDIRECTE SCHADE.
Garantie op de KitchenAid
®
-toebehoren
in Europa (huishoudelijk gebruik)
Dienst na-verkoop/After sales service
Alle service moet lokaal gebeuren door
een erkende dienst na-verkoop/after sales
service van KitchenAid. Neem contact op
met uw verkooppunt voor het verkrijgen
van het dichtstbijzijnde adres.
In Nederland:
MICAVE B.V.
Schimminck 10 a
NL-5301 KR ZALTBOMMEL
Tel.: +31/(0) 418 54 05 05
In België:
GEBROEDERS NIJS
Mechelsesteenweg 56
B-2840 RUMST
Tel.: +32/(0)15 30 67 60
14
Nederlands
® Geregistreerd handelsmerk van KitchenAid, V.S.
™ Handelsmerk van KitchenAid, V.S.
De vorm van de staande keukenrobot is een handelsmerk van KitchenAid, V.S.
© 2006. Alle rechten voorbehouden.
De specificaties kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.
Klantencontact
In Nederland: MICAVE B.V.
Schimminck 10 a
NL-5301 KR ZALTBOMMEL
Tel.: +31/(0) 418 54 05 05
In België: Gratis oproepnummer: 00800 38104026
KitchenAid Europa, Inc.
Postbus 19
B-2018 ANTWERPEN 11
BELGIE
www.KitchenAid.com
9709864 (4042dZw806)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

KitchenAid 5KICA0WH Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding