NI-22
Groenten
Met microgolven kunnen de meeste groenten perfect heel snel
gekookt worden. Doordat er bij het koken slechts heel weinig
water wordt toegevoegd, bewaren de groenten hun vitaminen en
hun minerale zouten beter.
Serviesgoed:
De groenten in een pyrex of vuurvast-porseleinen en microgolf-
geschikte kom doen en deze op de glazen draaischotel zetten.
U moet wel een onderscheid maken tussen:
●
Zeer veel water bevattende groenten zoals: tomaten,
courgetten, aubergines, paddestoelen, spinazie, andijvie,
slasoorten, uien, paprika’s, de meeste vruchten, enz... waaraan
weinig of geen water moet worden toegevoegd, omdat bij het
koken met microgolven de natuurlijke in de voedingswaren in
het aanwezige water wordt gebruikt.
●
Redelijk veel water bevattende groenten waaraan
4 tot 5 eetlepels water voor 500 g moeten worden toegevoegd
om de stoom te creëren die de groenten moet koken en
uitdroging moet voorkomen: bloemkool, prei, brocoli, spruitjes,
venkel, wortelen, knolselder, asperges, groene bonen,
aardappelen, kolen, rapen, artisjokken, enz.
●
Relatief weinig water bevattende groenten waaraan
8 tot 10 eetlepels water moeten worden toegevoegd voor 500 g
om een goede hydratatie te bevorderen: erwtjes, bruine bonen,
verse boontjes.
Wanneer men gebruik maakt van de automatische programma’s
moet men rekening houden met het gewicht van het toegevoegde
water. Alleen het netto-gewicht van de te koken groenten moet
worden aangegeven.
In alle gevallen:
Worden de groenten gekookt op “ HOOG 1000 W” vermogen
of met de GROENTEN-toets en worden ze niet gezouten voor
het koken, maar pas na of gedurende het koken.
Het zout absorbeert de natuurlijke vochtigheid van de groenten
en bevordert uitdroging. Soms veroorzaakt het zout zelfs
brandvlekken (bij voorbeeld: op bloemkool). Als u zuiver zout
wenst te gebruiken, kunt u een weinig zout toevoegen aan het
kookwater.
U kunt al snel de gewoonte aannemen zout toe te voegen op het
einde van de kooktijd. Tijdens het koken wordt aanbevolen
minstens één maal de groenten om te roeren en zo de groenten
aan de buitenkant naar binnen te brengen en omgekeerd.
Tenslotte moet u ook nog een rusttijd van 5 min. aanhouden na
het koken. Het is normal dat de groente maar net genoeg
gekookt lijkt op het ogenblik dat u ze uit de oven haalt, omdat het
kookproces tijdens de rusttijd met gesloten deksel nog doorgaat.
Rijst, pasta, groenten
Het koken van pasta, rijst en droge groenten biedt geen
bijzondere voordelen, omdat het koken van deze voedingswaren
niet onderworpen is aan een te bereiken temperatuur maar
eerder aan een rehydratatieduur, waardoor de kooktijden bijna
gelijk zijn aan die bij traditionele kookmethoden. Anderzijds
worden deze voedingswaren zeer snel opgewarmd op
voorwaarde dat ze in een gesloten kookpot zitten en met boter of
saus vermengd zijn en krijgen ze ook geen typische opgewarmde
smaak.
RIJST
Gebruik hiervoor een kookpot die tweemaal zo hoog is als het
vloeistofniveau. De pot nooit hoger dan tot de helft vullen. Zorg er
steeds voor dat de kookpot afgedekt wordt met een folie of een
deksel. Koken op MEDIUM 600 W vermogen. Daarna de
groenten minstens 8 min. laten rusten.
Een klompje boter toevoegen en op smaak brengen, de rijst doen
uit elkaar vallen met een vork. Rekenen op 15 tot 18 min. kooktijd
voor 250 g rijst.
PASTA
1. De pasta in een grote en hoge kookpot gieten.
2. De pasta bedekken met een grote hoeveelheid sterk gezouten
kokend water waaraan u een eetlepel olie hebt toegevoegd.
3. De pasta koken zonder deksel op HOOG 1000 W
vermogen. Rekenen op 7 tot 8 min. voor 250 g pasta (voor 1 l
gezouten kokend water). Eénmaal omroeren tijdens het koken.
De pasta nog 3 tot 5 min. laten rusten, dan uitlekken en indien
nodig nog spoelen.
Opgepast:
Verse pasta kookt iets sneller dan droge pasta, maar ravioli kookt
iets langzamer (ong. 10 min. voor 250 g).
DROGE GROENTEN
Voor het koken van droge groenten moet het water eerst snel
aan de kook worden gebracht en daarna moeten de groenten
nog langdurig sudderen. Gebruik hiervoor volledige
programmering.
De meeste droge groenten (uitgezonderd linzen) moeten
gedrenkt worden voor u ze kookt. De droge groenten goed onder
water zetten en een nacht laten weken. De volgende morgen
spoelen en laten uitlekken. De groenten dan in een voldoende
grote kookpot doen en aanvullen met water. Geen zout
toevoegen voor het koken (daardoor worden droge groenten
weer hard).
Droge bonen
Reken voor 250 g 10 min. op HOOG 1000 W vermogen, dan
15 tot 20 min. op LAAG 440 W (vooraf gedrenkt).
Linzen
Reken voor 250 g 10 min. op HOOG 1000 W vermogen, dan
15 tot 20 min. op LAAG 440 W (niet gedrenkt).
In alle gevallen:
De kooktijd in het oog houden en indien nodig water bijvoegen;
droge groenten moeten steeds onder water zitten.
RIJST, PASTA, GROENTEN