DeLonghi mw 314 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

68
Deze aanwijzingen aandachtig doornemen en bewaren voor latere raadplegingen.
N.V.: Deze oven is bedoeld om thuis voedsel te ontdooien, te verwarmen en te bereiden. Hij mag
niet voor andere doeleinden gebruikt worden en mag niet gewijzigd of gemanipuleerd worden.
1) LET OP: Indien de deur of de deurafdichtingen beschadigd zijn,
dient de oven niet te worden gebruikt tot hij werd gerepareerd
door een vakbekwaam technicus (opgeleid door de fabrikant of
de Klantendienst van de verkoper)
2) LET OP: Om enig gevaar te vermijden, dient uitsluitend opgeleid
personeel onderhoudshandelingen of reparaties uit te voeren die
de verwijdering inhouden van beveiligingen tegen de blootstelling
aan microgolven.
3) LET OP: Geen vloeistoffen of ander voedsel opwarmen in verzegelde verpakkingen die kunnen
ontploffen.
Geen eieren koken met de schaal, omdat deze kunnen ontploffen, zelfs
aan het einde van de bereidingstijd.
4) LET OP: Laat de oven alleen gebruiken door kinderen die correcte
aanwijzingen hebben gekregen omtrent het veilig gebruik van de oven,
en de gevaren inzien verbonden met een niet correcte omgang met het
apparaat.
Laat geen kinderen in de nabijheid van de oven komen als deze aan
staat (gevaar voor verbrandingen).
5) Niet proberen de oven te laten werken met de ovendeur open, door de
ingebouwde beveiligingen te beschadigen.
6) Zet de oven niet aan indien voorwerpen – ongeacht hun aard – tussen de
voorkant van de oven en de ovendeur steken.
Zorg ervoor dat de binnenkant van de deur (C) altijd schoon is, met behulp van
een vochtige doek en geen bijtende schoonmaakmiddelen. Zorg er voor dat er geen vuil of
etensresten blijven zitten tussen de voorkant van de oven en de ovendeur.
7) De oven niet aanzetten indien het elektriciteitssnoer of de stekker beschadigd zijn. Dit kan
elektrische schokken veroorzaken. Als de elektriciteitssnoer beschadigd is, moet hij door de
fabrikant of door diens technische servicedienst worden vervangen, of hoe dan ook door iemand
met een soortgelijke kwalificatie, zodat risico’s worden uitgesloten.
8) Indien men rook uit de oven ziet ontsnappen, het apparaat afzetten of de stekker uit het
stopcontact trekken; de ovendeur niet openen om eventuele vlammen te smoren.
9) Om oververhitting, en dientengevolge gevaar voor vlamvatten te voorkomen, is het aan te raden
de oven in de gaten te houden wanneer voedsel bereid wordt in wegwerpbakjes van plastic,
karton of ander brandbaar materiaal, of tijdens het verwarmen van kleine hoeveelheden voedsel.
10)De draaischijf niet onderdompelen in water wanneer hij heel warm is, omdat hij door de
thermische schok kan breken.
11)Bij het gebruik van de functies “Alleen MAGNETRON” dient de oven niet te worden
voorverwarmd (zonder voedsel) of te worden ingeschakeld wanneer hij leeg is, omdat vonken
kunnen ontstaan.
12)Alvorens de oven te gebruiken, controleren of het gebruikte keukengerei en schalen geschikt zijn
voor de magnetron (zie deel “Te gebruiken vaatwerk”)
13)Tijdens het gebruik wordt het apparaat warm. Raak de verwarmingselementen binnen in de oven
niet aan.
14)Tijdens het verwarmen van vloeistoffen (water, koffie, melk, enz.) kan het gebeuren dat, door het
OPMERKINGEN
NL
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 68
69
uitgesteld bereiken van het kookpunt, de vloeistof onverwacht begint te koken, overloopt en
brandwonden veroorzaakt. Om dit te voorkomen, dient men alvorens met het opwarmen van de
vloeistof te beginnen, een lepeltje van hittebestendig plastic of een glazen staafje in de
vloeistof te zetten. In ieder geval, voorzichtig te werk gaan.
15) Geen likeuren met een hoog alcoholpercentage opwarmen. Deze kunnen vlam vaten!
16) De inhoud van zuigflessen en potjes babyvoeding moet worden omgeroerd of geschud,
en de temperatuur moet worden gecontroleerd vóór het verbruik, om brandwonden te
voorkomen.
Het is raadzaam het voedsel te schudden of om te roeren, om een gelijkmatige
verdeling van de temperatuur te verkrijgen.
Indien in de handel verkrijgbare sterilisatie-apparaten voor zuigflessen worden
gebruikt, moet ALTIJD worden gecontroleerd, voordat de oven wordt ingeschakeld,
of de houder gevuld is met de door de fabrikant aangegeven hoeveelheid water.
Men kan alle soorten glas (beter indien pyrex),
geglazuurd aardewerk, porselein, ongeglazuurd
aardewerk gebruiken, mits zonder decoraties of
onderdelen in metaal (gouden randjes,
handvaten, voetjes). Het is ook mogelijk
recipiënten in hittebestendig plastic te gebruiken,
uitsluitend voor de bereidingen “alleen
magnetron”. Ingeval van twijfels over het gebruik
van een recipiënt, kunt u deze eenvoudige test
uitvoeren: plaats het recipiënt leeg in de oven
gedurende 30 seconden en op het maximaal
vermogen (functie “alleen magnetron”).
Als het recipiënt koud blijft of slechts licht
opwarmt, betekent dit dat het geschikt is voor
gebruik in de magnetron.
Als het recipiënt daarentegen heel warm wordt
(of er ontstaan vonken), dan is het niet geschikt.
Voor kortdurend opwarmen kunnen als
onderlegger papieren servetten, kartonnen
schalen en plastic wegwerp borden gebruikt
worden.
Wat betreft de vorm en de afmeting, is het
noodzakelijk dat deze het correct ronddraaien
van de draaischijf toelaten.
Om grote, vierkante schalen te kunnen
gebruiken (die niet in de oven zouden kunnen
ronddraaien), is het voldoende het ronddraaien
van de draaischijf (D) te voorkomen door de pin
(B) van de draaischijf eruit te trekken. Men dient
er echter rekening mee te houden dat onder
deze omstandigheden, teneinde
tevredenstellende resultaten te bereiken, het
nodig is het voedsel regelmatig om te roeren en
de schaal zelf meerdere malen te draaien
tijdens de bereidingstijd.
Niet geschikt voor gebruik in de
magnetronoven zijn metalen, houten, rieten en
kristallen voorwerpen.
Het is nuttig u eraan te herinneren dat, omdat
de magnetronoven het voedsel verwarmd en
niet het vaatwerk waarin het voedsel zich
bevindt, het mogelijk is het gerecht direct op de
serveerschaal te bereiden en op deze manier
het gebruik, en het daaruit voortkomend
afwassen, van pannen te vermijden.
Men dient wel rekening te houden met het feit
dat het voedsel dat soms heel heet kan worden,
warmte afgeeft aan het bord, waardoor het
gebruik van pannelappen nodig kan blijken te
zijn.
Men dient zich in ieder geval te houden aan
hetgeen aangegeven staat in de volgende tabel:
HET TE GEBRUIKEN VAATWERK
Magnetron
bestendig
plastic
JA
JA
JA
Papieren
kopjes*
JA
JA
NEEN
Papieren
borden*
JA
JA
NEEN
Auwel-
papier*
JA
JA
NEEN
Karton-
netjes*
JA
JA
NEEN
Metalen
bakjes
NEEN
NEEN
NEEN
Vaatwerk
met meta-
len onder-
delen
NEEN
NEEN
NEEN
Speciaal
ovenpapier
voor rolla-
des
JA
JA
JA
Ontdooien
Opwarmen
Koken
Ongegla-
zuurd
aardewerk
JA
JA
JA
Porse-
lein
JA
JA
JA
Geglazuurd
aardewerk
JA
JA
JA
Glas
JA
JA
JA
* Indien de tijd té lang duurt, kunnen ze vlamvatten.
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 69
70
INSTALLATIE
Sluit het apparaat alleen aan op stopcontacten
met een capaciteit van minstens 10 A.
Alvorens de oven te gebruiken, controleren dat
de netspanning dezelfde is als die aangegeven
op het gegevensplaatje op het apparaat en dat
het stopcontact voorzien is van een efficiënte
aardleiding: de fabrikant neemt geen enkele
verantwoording voor storingen die
voortkomen uit het niet in acht nemen van
deze norm.
1) Na de oven uit de verpakking gehaald te hebben, controleren dat de pin van de draaischijf (B) goed
op zijn plaats zit. De draaischijfhouder (E) in het midden van de oven plaatsen en hierop de
draaischijf (D) leggen. De pin (B) moet in de hiervoor aanwezige uitsparing in de draaischijf schuiven.
2) Controleer dat er geen beschadigingen opgelopen zijn tijdens het
transport en vooral dat de ovendeur perfect opent en sluit.
3) Zet het apparaat op een plat
vlak op een manier dat er
ongeveer 5 cm ruimte
overblijft tussen het
apparaat en de
zijwanden en de
achterkant, en een vrije ruimte van
minstens 20cm aan de bovenkant
van de oven (fig. 1).
4) Nooit het luchtingangrooster belemmeren. Vooral niets op de oven zetten
en controleren dat het lucht- en dampafvoerrooster (die zich aan de
bovenkant, onderkant en achterkant van het apparaat bevinden)
ALTIJD ONBELEMMERD is (zie fig. 2 en fig. 3).
5) De transparante film aan de binnenkant van de ovendeur NIET verwijderen.
20 cm
5 cm
fig. 1
ELEKTRISCHE AANSLUITING
MODEL MET EEN INHOUD VAN 23 LITER
Afmetingen buitenkant (BxHxD) 508x305x414
Afmetingen binnenkant (BxHxD) 350x215x330
Gewicht (ongeveer) 16 kg.
Diameter draaischijf 31,5 cm
Ovenlampje 20 W
MODEL MET EEN INDHOUD VAN 17 LITER
Afmetingen buitenkant (BxHxD) 458x295x380
Afmetingen binnenkant (BxHxD) 300x206x284
Gewicht (ongeveer) 14 kg.
Diameter draaischijf 27 cm
Ovenlampje 25 W
TECHNISCHE GEGEVENS
BEIDE MODELLEN
Voor verdere gegevens, het plaatje met gegevens raadplegen dat op de achterkant van het apparaat bevestigd is.
Dit apparaat is confom de EEG voorschriften 89/336 en 92/31 betreffende de Electromagnetische
Aanpassingen.
fig. 2
fig. 3
uitgang lucht
ingang
lucht
uitgang lucht
ingang
lucht
uitgang lucht
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 70
71
BESCHRIJVING VAN DE BEDIENINGSKNOPPEN
MAGNETRON INTENSITEIT
INSTELKNOP
De knop draaien al naar gelang
de gewenste intensiteit.
INSTELKNOP TIMER
MET DEZE KNOP BEGINT ELKE
GEKOZEN FUNCTIE.
De knop kloksgewijs draaien van 1
tot 30 minuten (na het verstrijken
van de ingestelde tijd, slaat de
oven af) dit wordt aangegeven
door een geluidssignaal.
HOE DE BESTE RESULTATEN TE VERKRIJGEN MET UW OVEN
Welke intensiteit kies ik
Wat wil ik doen?
Intensiteit
Ontdooien
Intensiteit
Boter of kaas smelten
•Taarten bakken
Intensiteit
Gelijktijdig ontdooien, verwarmen,
twee niveau's
Intensiteit
•Fruit koken
•Groente koken
•Vis koken
Rijst, soep coken
Opwarmen van kant en klaar of diepvries
maaltijden
Intensiteit
Het voedsel warmhouden
Pag.
73
76
73
76
73
78
82
73
80
73
82
81
80
82
78
of
CAPACITEIT
Alleen magnetron met berei-
den op (niveau rooster) (niet
voor alle modellen)
74
75
Bij sommige modellen is het afgegeven vermogen in watt ook aangegeven op het
symbool dat zich op de ovendeur bevindt.
Het afgegeven vermogen in watt van uw oven vindt u aangegeven op het gegevensplaatje aangebracht op de
achterkant van het apparaat onder het opschrift "MICRO OUTPUT" . Bij het raadplegen van de tabellen dient u
altijd rekening te houden met het vermogen van uw oven. Het zal ook nuttig blijken te zijn bij het gebruik van
receptenboeken voor magnetron ovens die in de handel zijn.
De beschikbare tussenliggende vermogenniveau's zijn aangegeven op deze bladzijde. Deze informatie zal nuttig
blijken te zijn bij het raadplegen van receptenboeken voor magnetron ovens die in de handel verkrijgbaar zijn.
23 lt
17 lt
90w
135w
315w
450w
650w
900w
Vlees koken
70w
105w
245w
350w
490w
700w
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 71
72
1) Om de tijden op de juiste manier in te stellen, dient men, bij het raadplegen van de tabellen op de
volgende bladzijden, er rekening mee te houden dat indien een grotere hoeveelheid voedsel dan
aangegeven gebruikt wordt ook de bereidingstijd in verhouding verlengd dient te worden en
omgekeerd. Het is belangrijk de “wachttijden” in acht te nemen: met wachttijd wordt bedoeld de
tijd dat men moet wachten na de bereiding om een verdere verspreiding van de temperatuur bin-
nen het voedsel toe te laten. Bijvoorbeeld de temperatuur van vlees neemt ongeveer met 5-8°C toe
gedurende de wachttijd. De wachttijden kunnen ook in acht genomen worden buiten de oven zelf.
2) Eén van de belangrijkste handelingen die uitgevoerd moeten worden is het meerdere malen
omroeren tijdens de bereidingstijd: dit om een gelijkmatige verspreiding van de tempera-
tuur te verkrijgen en hierdoor de bereidingstijd te verkorten.
3) Het is ook aan te raden het voedsel te keren tijdens de bereiding.
4) Etenswaren met een vel, schil of schaal (bijvoorbeeld: appels, aardappe-
len, tomaten, worst, vis) dienen met een vork ingeprikt te worden op
meerdere plaatsen, zoadat de damp kan ontsnappen en het vel of de
schil niet openbarst (fig.4).
5) Indien er meerdere porties van hetzelfde voedsel bereid worden, bij-
voorbeeld gekookte aardappelen, verdient het aanbeveling deze in een
ronde schaal te leggen om een gelijkmatige bereiding te verkrijgen (fig. 5).
6) Des te lager de temperatuur van het voedsel op het moment dat het in de oven gezet wordt, des
te langer is de bereidingstijd. Etenswaren op kamertemperatuur zullen eer-
der gaar zijn dan voedsel dat uit de koelkast komt.
7) Zet de schaal altijd midden op het draaischijf.
8) De vorming van condensvocht aan de binnenkant van de oven en op het
luchtuitgangrooster is helemaal normaal. Om dit te verminderen, kan met
het voedsel bedekken met plastic folie, vet papier, glazen deksels of een-
voudigweg een omgekeerd bord. Bovendien worden etenswaren met een hoog vochtgehalte
(bijv. groenten) beter bereid indien afgedekt. Door de etenswaren af te dekken houdt men ook de
binnenkant van de oven schoon. Gebruik alleen plastic folie dat geschikt is voor de magnetrono-
ven.
Microgolven zijn electromagnetische stralingen
die in de natuur voorkomen in de vorm van
lichtgevende golven (bijvoorbeeld: zonlicht)
die, binnen de oven, van alle kanten
binnendringen in de etenswaren en de water-,
vet - en suikermoleculen verwarmen.
Alleen in de etenswaren wordt de warmte snel
gevormd, terwijl de schaal alleen indirect
verwarmd wordt door de overbrenging van
warmte via het warme voedsel. Dit voorkomt
dat het voedsel aanbakt daarom is het mogelijk
heel weinig vet (in sommige gevallen helemaal
geen vet) te gebruiken tijdens het
bereidingsproces.
Omdat er weinig vet gebruikt wordt, wordt de
voedselbereiding met microgolven
dientengevolge gezien als gezond en
diëtistisch verantwoord.
Bovendien, in vergelijking met de traditionele
kooksystemen, vindt de bereiding plaats op een
minder hoge temperatuur, waardoor de
etenswaren minder vocht verliezen met als
gevolg een beter behoud van de
voedingswaarde en de smaak van het voedsel.
AANBEVELINGEN VOOR EEN CORRECT GEBRUIK VAN DE OVEN
fig. 4
Fundamentele regels voor een correcte voedselbereiding in de magnetronoven
fig. 5
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 72
73
DE OVEN AANZETTEN
1
Het voedsel op een voor
bereiding in de magnetron
oven geschikte schaal leggen
en deze in het midden van de
draaischijf plaatsen
2
Sluit de ovendeur
3
Kies de gewenste intensiteit
door de keuzeknop te
draaien.
4
De gewenste bereidingstijd
instellen door de Timer
instelknop kloksgewijs te
draaien.
Om korte bereidingen (minder
dan 10 minuten) makkelijker in
te stellen, draai de timerknop
tot op het einde en terug tot
aan het gewenst aantal minu-
ten. Vergeet niet dat het voor
heel korte bereidingen (enkele
seconden tot 1 minuut) raad-
zaam is een horloge te gebrui-
ken om de bereidingstijd in het
oog te houden.
5
Na het verlopen van de
ingestelde tijd, geeft een
geluidssignaal aan dat de
bereidingstijd verstreken is.
Op elk moment is het mogelijk de bereiding te onderbreken door de timer instelknop of STOP te zetten en
het is mogelijk de bereidingstijd te veranderen (tijdens het functioneren van de oven) door de knop vooruit
of achteruit te zetten.
Tijdens de bereiding is het mogelijk het garingsproces te controleren door de ovendeur te open en het
voedsel te inspecteren. Hiermee onderbreekt men het functioneren van de oven, die weer hervat wordt
zodra men de ovendeur sluit.
N.B: De oven dient niet voor-
verwarmd te worden
Ding
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 73
74
Door het niveau rooster te gebruiken bij de functie alleen magnetron, is het mogelijk tegelijkertijd, ook
verschillende, gerechten te ontdooien, te verwarmen en te bereiden op twee niveau's. Het speciale
systeem met een dubbele afgifte van microgolven maakt het namelijk mogelijk een optimale
verspreiding van de energie te verkrijgen.
Indien men twee gerechten tegelijkertijd wenst te bereiden is het voldoende de volgende eenvoudige,
algemene voorschriften in acht te nemen:
1) De bereidingstijden voor gelijktijdige bereiding van gerechten verschillen van de tijden voor
enkelvoudige bereidingen.
Men dient daarom altijd de referentietabel op bladzijde 75 te raadplegen.
2) Men dient eraan te denken dat het voedsel dat een kortere bereidingstijd nodig heeft altijd op het
niveau rooster gezet moet worden: dit vereenvoudigt het verwijderen van het gerecht na
bereiding. Het rooster verwijderen en de bereiding van het onderste gerecht beëindigen.
3) De aanwijzingen en de adviezen van de tabellen in acht nemen; met name altijd controleren of
de te verwarmen etenswaren goed heet zijn alvorens deze uit de oven te halen.
Alleen voor modellen voorzien van een niveau rooster:
DE ALLEEN MAGNETRON FUNCTIE GEBRUIKEN VOOR GELIJKTIJDIGE BEREIDING
OP TWEE NIVEAU'S
2
1
MAGNETRONOVEN
Aardappelen
(boven)
Goulash
(onder)
24 min
48 min
Tijden voor de gelijktijdige bereiding
Aardappelen
Goulash
10 - 14 min
35 - 40 min
Tijden voor enkelvoudige bereiding
Bovenste gerecht
(kortere bereidingstijd)
Onderste gerecht
(langere bereidingstijd)
Niveau rooster
Draaischijf
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 74
75
Ontdooitijden
Soort
Hoeveelheid
gram
Vermogen
knop
Minuten
Gehakt
Gehakt
Kip in stukken
Hachee
Bloemkool
Hele vis
Portie vlees
Portie groenten
Bord lasagne
Bord lasagne
Portie vlees
Bord lasagne
Aardappelen
Aardappelen
•Wortelen
•Wortelen
•Vis in moten
Courgettes
Hele vis
Courgettes
Hele vis
Hele vis
Aardappelen
Goulash
Rijst
Witte kool
•Erwten
Spruiten
Gehaktrol
Aardappelen
Saucijsen
Saucijsen
Hachee
•Varkensrollade
500
500
500
500
450
500
150
250
500
500
150
500
500
500
500
500
400
475
200
475
200
200
500
1500
300
500
500
500
500
500
300
300
700
700
20
20
24
24
22
22
6
6
9
9
6
8
20
20
16
16
13
15
11
14
11
11
20
40
22
22
20
20
30
30
22
22
36
36
Aantekeningen
Niveau
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
Het vlees omdraaien na15 minuten. Na
bereiding 15 minuten wachten.
Tijdens het ontdooien de stukken uit elkaar
halen. Na bereiding 15 minuten wachten.
Na bereiding 5-10 minuten wachten
Na bereiding 5-10 minuten wachten
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
Afdekken met folie. Na 13' het rooster verwijderen
Heel laten en afdekken met folie
Afdekken met folie. Na 11' het rooster verwijderen
Heel laten en afdekken met folie
Afdekken met folie
Afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
Na 24' het rooster verwijderen. 2-3 keer omroeren
Afdekken met folie en 2 keer omroeren
Heel laten en afdekken met folie
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Indien nodig halverwege de bereiding omdraaien
Afdekken met folie
1-2 keer omdraaien
1-2 keer omdraaien
1-2 keer omdraaien
Halverwege de bereiding omdraaien
REFERENTIETABELLEN VOOR BEREIDING OP TWEE NIVEAUS
Verwarmingstijden
Soort
Hoeveelheid
gram
Vermogen
knop
Minuten
Aantekeningen
Niveau
Bereidingstijden
Soort
Hoeveelheid
gram
Vermogen
knop
Minuten
Aantekeningen
2
1
MAGNETRONOVEN
Niveau
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 75
76
ONTDOOIEN
Diepvries producten in zakjes of plastic folie of in hun verpakking, kunnen direct in de oven
geplaatst worden, mits er geen metalen delen aanzitten (bijvoorbeeld stripjes of ringetjes).
Sommige produkten, zoals groenten en vis, hoeven niet helemaal ontdooid te worden voordat
men aan de bereiding begint.
Gerechten in een saus, ragôut en stoofpotten ontdooien beter en sneller als deze af en toe
omgeroerd, omgekeerd en uit elkaar gehaald worden.
•Tijdens het ontdooien van vlees en vis komt vocht vrij. Het is daarom aan te raden deze produkten
te ontdooien in een bakje.
Het is aan te raden elk stuk vlees in een apart zakje te doen alvorens over te gaan tot het
invriezen. Hierdoor zult u kostbare tijd besparen tijdens de bereiding.
De tijden aangegeven op de verpakking van diepvriesprodukten dienen zorgvuldig gecontroleerd
te worden, omdat ze niet altijd juist zijn. Het is raadzaam de aangegeven tijden voor het
ontdooien enigszins te verkorten. De duur van het ontdooien zal variëren al naar gelang het
niveau van invriezing.
HET WARM HOUDEN VAN GERECHTEN
Deze functie wordt aangeraden voor alle gerechten in het algemeen.
Hiermee kunt u gerechten, die net bereid of opgewarmd zijn, warm houden, zonder dat deze
uitdrogen of aan de schalen vastbakken.
Door de keuzeknop op te zetten en het gerecht af te dekken met een bord of met plastic folie,
blijft alles warm tot op het moment van consumptie.
Indien gewenst, kunt u het gerecht direct op de serveerschaal warmhouden (altijd bedekt).
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 76
77
900W
capaciteit
700W
capaciteit
20 - 26
3 - 7
11 - 15
10 - 12
4 - 8
4 - 8
6 - 10
30 - 33
30 - 33
11 - 15
9 - 14
14 - 18
13 - 17
10 - 14
6 - 10
11 - 15
13 - 17
12 - 16
12 - 16
11 - 15
10 - 14
5 - 9
6 - 10
6 - 10
7 - 11
10 - 14
7 - 11
3 - 7
4 - 8
6 - 10
0,30 - 2
3 - 5
3 - 5
3 - 5
10 - 12
6 - 8
4 - 6
Ontdooi tijden
Soort
Hoeveel-
heid
Timer
(minuten)
Wacht-
tijd
(minuten)
VLEES
Rollades (varkens-,
rund-, kalfs-, enz.)
Biefstuk, karbonades, cotoletten
Stukjesvlees, goulasch
Gehakt
Hamburger
•Worst
GEVOGELTE
Eend, kalkoen
Hele kip
Stukjes kip
Kipfilet
GROENTEN
Aubergines in blokjes
Spaanse pepers in stukjes
Gepelde erwten
•Artisjokharten
Asperges in stukjes
Snijboontjes
Hele broccoli
Spruitjes
•Worteltjes in plakjes
Bloemkool in roosjes
Gemengde groenten
Gehakte spinazie
VIS
Gefileerde vis
Moten vis
Hele vis
Gamberi
ZUIVELPRODUKTEN
Boter
Kaas
Room
BROOD
•2 middelgrote broodjes
•4 middelgrote broodjes
Boterhammen
•Volkoren boterhammen
FRUIT
Aardbeien, pruimen,
kersen, bessen, abrikozen
•Frambozen
Moerbeien
1 kg
200 gr
500 gr
500 gr
250 gr
200 gr
300 gr
1,5 kg
1,5 kg
500 gr
300 gr
500 gr
500 gr
500 gr
300 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
450 gr
300 gr
300 gr
300 gr
400 gr
500 gr
400 gr
250 gr
250 gr
200 ml
150 gr
300 gr
250 gr
250 gr
500 gr
300 gr
250 gr
20
5
10
15
10
10
10
20
20
10
10
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
7
7
7
7
10
15
5
3
3
3
3
10
10
6
De aluminium verpakking eraf halen
of de metalen deeltjes verwijderen
Gedeeltelijk ontdooid. De
wachttijd doet de rest.
De room uit de verpakking
halen en in een schaaltje doen.
Het brood rechtstreeks op
de draaischijf leggen
2 - 3 keer omroeren
2 - 3 keer omroeren
2 - 3 keer omroeren
Aantekeningen
27 - 32
8 - 12
16 - 20
14 - 16
9 - 13
9 - 13
11 - 15
34 - 37
34 - 37
16 - 21
15 - 20
19 - 24
18 - 23
15 - 20
11 - 16
16 - 21
18 - 23
17 - 22
17 - 22
16 - 21
15 - 20
10 - 15
11 - 16
11 - 16
12 - 17
15 - 20
12 - 17
8 - 12
9 - 13
11 - 15
3 - 4
6 - 8
6 - 8
6 - 8
13 - 15
9 - 11
7 - 9
Timer
(minuten)
De aangegeven tijden in de tabel (timer instelknop) variëren al naar gelang de capaciteit van uw
oven. Het afgegeven vermogen in watt van uw oven vindt u aangegeven op het gegevensplaatje
aangebracht op de achterkant van het apparaat (pag. 71).
Intensiteit
Keuzeknop
Na de wachttijd, onder
warm water wassen om
eventuele ijsresten te
verwijderen
Om het ontdooien te verge-
makkelijken de groente af
en toe omroeren
(
*
)
(
*
) Test aanduidingen zijn geschikt voor de ontdooitest van gehakt vlees volgens de Norm 60705, Par. 13.3 (zie pag. 2). Keer
het voedsel halverwege de ingestelde bereidingstijd om. Het te ontdooien voedsel wordt rechtstreeks op de draaischijf gelegd.
U vindt meer informatie over deze en andere Prestatietests volgens de Norm 60705 in de tabel op pag. 2.
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 77
78
OPWARMEN
Het opwarmen van etenswaren is een functie waarbij uw magnetron oven zijn grote nuttigheid en
handigheid toont. In vergelijking met de traditionele methodes, bespaart men met het gebruik van de
magnetronoven een aanzienlijke hoeveelheid tijd en, dientengevolge ook elektriciteit.
•Aangeraden wordt de etenswaren (vooral diepvries produkten) tot op
een temperatuur van minstens 70°C te verwarmen (de hitte moet eraf
slaan!). Het zal niet mogelijk zijn het gerecht meteen te eten, omdat
het té warm zal zijn, maar het zal helemaal gesteriliseerd zijn.
Bij het opwarmen van kant en klaar- of diepvries maaltijden, altijd de
volgende regels in acht nemen:
- Het voedsel uit de aluminium verpakking halen;
- Het voedsel bedekken met plastic folie (geschikt voor het gebruik in een magnetronoven) of oven
papier; op deze manier zal de natuurlijke smaak behouden worden en de oven zal schoner
blijven; u kunt hiervoor ook een omgekeerd bord gebruiken.
- Indien mogelijk, regelmatig omroeren of omkeren om het verwarmingsproces te versnellen;
- Aandachtig de tijden aangegeven op de verpakking controleren; men dient te onthouden dat,
in bepaalde gevallen, de aangegeven tijden verlengd moeten worden.
Diepvries produkten moeten eerst ontdooid worden alvorens over te gaan tot opwarmen. Des te
lager de begin temperatuur van het voedsel, des te langer zal de tijd, nodig voor het opwarmen,
zijn.
•Voedsel en dranken kunnen voor korte tijd verwarmd worden in papieren of plastic bakjes. In
ieder geval, kunnen de bakjes misvormd worden bij een langere verwarmingstijd.
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 78
79
Verwarmingstijden
De aangegeven tijden in de tabel (timer instelknop) variëren al naar gelang de capaciteit van uw
oven. Het afgegeven vermogen in watt van uw oven vindt u aangegeven op het gegevensplaatje
aangebracht op de achterkant van het apparaat (pag. 71).
Chocolade/glazuur
boter
•Yoghurt
•Zuigfles
•Verpakking lasagne of
pasta met vulling
•Verpakking vlees met rijst
en/of groenten
•Verpakking vis en /of
groenten
Bord met vlees en/of
groenten
Bord met pasta: cannelloni
of lasagne
Bord met vis en/of rijst
•Verpakking lasagne of
pasta met vulling
•Verpakking vlees met rijst
en/of groenten
•Verpakking vis en/of
voorgekookte groenten
•Verpakking vis en/of
rauwe groenten
Portie vlees en/of groenten
Portie pasta Cannelloni of
lasagne
Portie vis en/of rijst
•1 kop water
•1 kop melk
•1 kop koffie
•1 kop bouillon
•1 kop water
•1 kop melk
•1 kop koffie
•1 kop bouillon
100 gr
50-70 gr
125 gr
240 gr
400 gr
400 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
180 cc
150 cc
100 cc
300 cc
180 cc
150 cc
100 cc
300 cc
Op een bord doen. Het glazuur 1 keer
omroeren.
De aluminium verpakking verwijderen zowel.
De zuigfles opwarmen zonder speen en na het
opwarmen onmiddellijk omroeren om de tem-
peratuur gelijkmatig te verdelen. De tempera-
tuur van de inhoud controleren vóór de con-
sumptie. Indien de melk op kamertemperatuur is,
dient de aangegeven tijd enigszins verminderd te
worden. Indien melkpoeder gebruikt wordt, dient
deze heel goed omgeroerd te worden, omdat
eventuele melkpoederresten vlam zouden kunnen
vatten. Reeds gesteriliseerde melk gebruiken.
Hiermee wordt elk soort verpakking bedoeld voor
kant en klaar maaltijden verkrijgbaar in de handel
te verwarmen tot een temperatuur van 70°C. Het
voedsel uit eventuele aluminium verpakkingen
halen en direct op het te gebruiken bord leggen.
Voor een goed resultaat dient het voedsel altijd
afgedekt te worden.
Hiermee worden porties bedoeld van elke
soort voorgekookt voedsel dat verwarmd moet
worden tot een temperatuur van 70°C. Het
voedsel wordt direct op het te gebruiken bord
gelegd en dient altijd afgedekt te worden met
tranparante folie of met een omgekeerd bord.
Hiermee worden verpakkingen bedoeld van elke
soort voorgekookt diepvries voedsel te verwarmen
tot een temperatuur van 70°C rechtstreeks in hun
verpakking, indien de verpakking van aluminium
mocht zijn, het voedsel rechtstreeks op het te
gebruiken bord leggen en de tijden met enkele
minuten verlengen.
Het rauwe voedsel uit de verpakking halen en
op een schaal leggen die geschikt is voor
gebruik in een magnetron en afdekken.
Hiermee worden porties bedoeld van elke soort
voorgekookt diepvries voedsel te verwarmen tot
een temperatuur van 70°C. Het diepvries
voedsel op het te gebruiken bord leggen en
afdekken met een ander omgekeerd bord of een
pyrex deksel. Controleren of het voedsel ook in
het midden goed warm is, indien mogelijk het
voedsel omroeren.
Alle dranken dienen na het opwarmen
geroerd te worden om de temperatuur
gelijkmatig te verdelen. Voor de bouillon
raden we aan deze met een omgekeerd
bord af te dekken.
Alle dranken dienen na het opwarmen
geroerd te worden om de temperatuur
gelijkmatig te verdelen. Voor de bouillon
raden we aan deze met een omgekeerd
bord af te dekken.
Soort
Hoeveelheid
Vermogen
Opmerkingen
timer
(minuten)
timer
(minuten)
4 - 5
0’.5”-0’.10”
0’.10”-0’.15”
0’.25”-0’.30”
4 - 6
4 - 6
3 - 5
5 - 7
5 - 7
4 - 6
6 - 8
5 - 7
3 - 5
8 - 10
6 - 8
7 - 9
4 - 6
2 - 2’.30”
1’.30” - 2
1’.30” - 2
4 - 5
1’.30” - 2
1 - 1’.30”
1 - 1’.30”
3 - 4
5 - 6
0’.7”-0’.12”
0’.12”-0’.17”
0’.35”-0’.40”
6 - 8
6 - 8
5 - 7
7 - 9
7 - 9
6 - 8
8 - 10
7 - 9
5 - 7
10 - 12
8 - 10
9 - 11
6 - 8
2’.30”-3
2-2’.30”
2-2’.30”
5 - 6
2-2’.30”
1’.30”-2
1’.30”-2
4 - 5
HET SMELTEN VAN VOEDINGSWAREN
VOEDINGSWAREN VAN KOELKAST TEMPERATUUR (AANVANGSTEMPERATUUR 5/8°) TOT 20/30°C
KANT EN KLAAR MAALTIJDEN OP KOELKAST TEMPERATUUR (AANVANGSTEMPERATUUR 5/8°C) TOT CIRCA 70°C
DIEPVRIES VOEDINGSWAREN TE VERWARMEN/BEREIDEN (AANVANGSTEMPERATUUR -18° / -20°C) TOT CIRCA 70°C
DRANKEN UIT DE KOELKAST (AANVANGSTEMPERATUUR 5°/8°C) TOT CIRCA 70°C
DRANKEN OP KAMERTEMPERATUUR (AANVANGSTEMPERATUUR 20°/30°C) TOT CIRCA 70°C
900W
capaciteit
700W
capaciteit
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 79
80
KOKEN
Bereidingstijden voor vlees, gevogelte en vis
Soort
RUNDVLEES
Gehaktrol
Gehaktrol
Lendestuk
Rollade, schenkel
KALFSVLEES
Stoofpot
Rollade
Kalfslapjes
VARKENSVLEES
Bout
Rollade
Ribstuk
LAMSVLEES
Bout
Hamburgers
Goulasch
Worst
GEVOGELTE: KIP
Hele
Halve
In stukken
Filet
KALKOEN
In stukken
Filet
EEND
Hele
VIS
Gefileerd
Plakjes
Hele
Hele
Gamberi
Moten
(
*
)
500 gram gehakt vlees
mengen met ei, ham,
paneermeel enz.
Halverwege de bereiding
omkeren
2-3 keer omroeren
Halverwege de bereiding omkeren
Omdraaien is niet noodzakelijk
Halverwege de bereiding omkeren
Halverwege de bereiding omkeren
Halverwege de bereiding omkeren
Halverwege de bereiding omkeren
2-3 keer omroeren
Halverwege de bereiding omkeren
Omdraaien is niet noodzakelijk
Omdraaien is niet noodzakelijk
Omdraaien is niet noodzakelijk
Halverwege de bereiding omkeren
Omdraaien is niet noodzakelijk
Halverwege de bereiding omkeren
Afgedekt bereiden
Afgedekt bereiden
Afgedekt bereiden
Afgedekt bereiden
Afgedekt bereiden
Afgedekt bereiden
900 gr
800 gr
600 gr
1 kg
700 gr
1 kg
200 gr
500 gr
1 kg
700 gr
1 kg
100 gr
1,5 kg
300 gr
1,5 kg
500 gr
500 gr
300 gr
1,5 kg
500 gr
1,5 kg
300 gr
300 gr
500 gr
250 gr
500 gr
400 gr
18 - 20
15 - 20
17 - 22
25 - 30
17 - 22
25 - 30
10 - 15
15 - 20
25 - 30
17 - 22
25 - 30
7 - 10
35 - 40
10 - 14
40 - 45
15 - 20
15 - 20
10 - 14
40 - 45
15 - 20
40 - 45
4 - 7
6 - 9
7 - 10
4 - 7
6 - 9
6 - 9
22 - 24
20 - 25
22 - 27
32 - 37
22 - 27
32 - 37
15 - 20
20 - 25
32 - 37
22 - 27
32 - 37
10 - 13
40 - 45
14 - 19
45 - 50
20 - 25
20 - 25
14 - 19
45 - 50
20 - 25
45 - 50
7 - 10
9 - 12
10 - 13
7 - 10
9 - 12
9 - 12
5
5
5
10
8
10
2
5
10
8
10
3
3
3
10
5
5
3
8
8
10
2
2
2
2
2
2
Hoeveel-
heid
Intensiteit
Keuzeknop
Wachttijd
(minuten)
VLEES
Men kan vlees braden, smoren en
stoven. De grote stukken die niet
omgeroerd kunnen worden, omke-
ren en draaien. Let op dat u zich
niet door de uiterlijke aanblik van
het vlees laat misleiden, (tijdens en
na de bereiding) omdat het vlees
niet bruin gebakken wordt zoals in
een traditionele oven; daarentegen
worden de voedingswaarde en de
smaak van de gerechten op het
hoogste niveau behouden.
GEVOGELTE
Alle soorten gevogelte kunnen
ontdooid worden en daarna
bereid in de magnetronoven. Het
vel wordt niet bruin gebakken
zoals gewoonlijk gebeurd: om
een goudbruine kleur te
verkrijgen de buitenkant van de
kip insmeren met gesmolten
boter of margarine.
VIS
Vis wordt zeer snel
klaargemaakt en met uitstekende
resultaten. De vis kan voorbereid
worden met een beetje boter of
olie (maar het kan ook zonder).
Afdekken met plastic folie.
Vanzelfsprekend het vel, indien
aanwezig, inkerven; Gefileerde
vis dient gelijkmatig verspreid te
worden. Het is af te raden met ei
gepaneerde vis te bereiden.
Aantekeningen
Timer
(minuten)
900W
capaciteit
700W
capaciteit
Timer
(minuten)
Om het vlees zachter te maken, raden wij aan om een 1/2 glas water aan het begin van de bereiding toe te voegen.
De aangegeven tijden in de tabel (timer instelknop) variëren al naar gelang de capaciteit van uw oven. Het afgegeven vermogen
in watt van uw oven vindt u aangegeven op het gegevensplaatje aangebracht op de achterkant van het apparaat (pag. 71).
(
*
) Deze aanduidingen zijn geschikt voor de bereidingstest van gehakt vlees volgens de Norm 60705, Par.
12.3.3. Dek de schaal af met transparante folie geschikt voor gebruik in de magnetronoven. U vindt
meer informatie over deze en andere Prestatietests volgens de Norm 60705 in de tabel op pag. 2.
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 80
81
GROENTEN
Groenten , die in de magnetronoven gekookt worden, behouden beter hun kleur en hun voeding-
swaarde dan bij de traditionele kookwijze.
Voor elke 500 gram groente ongeveer 5 lepels water toevoegen.
De groenten moeten altijd afgedekt worden met plastic folie.
Groente met grote afmetingen dienen in regelmatige stukken gesneden te worden (bijvoorbeeld
wortels).
Minstens éénmaal omroeren halverwege de bereidingstijd en weining zout toevoegen aan het einde
van de bereiding.
N.B: De bereidingstijden in de tabel moeten gezien worden als een indicatie en zijn afhankelijk
van het gewicht, van de temperatuur bij aanvang van de bereiding en van de consistentie en
de structuur van de groente.
500 gr
300 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
450 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
250 gr
300 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
9 - 10
11 - 12
11 - 12
7 - 8
7 - 8
7 - 8
7 - 8
9 - 10
11 - 12
7 - 8
6 - 7
6 - 7
6 - 7
5 - 6
6 - 7
10 - 11
12 - 13
9 - 10
8 - 9
7 - 8
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
In stukjes van 2 cm snijden
Het heeft de voorkeur
artisjokkenbodems te gebruiken.
In stukken snijden
In “roosjes” verdelen
Heel laten
In repen snijden
In repen snijden
In gelijke stukken snijden
In roosjes verdelen
In stukken snijden
In blokjes snijden
In repen snijden
Heel laten. Geen water toe-
voegen
Heel laten. Geen water toe-
voegen
Afdekken, na ze gewassen en
uitgelekt te hebben
In vieren delen
In stukjes snijden
In gelijke stukken snijden
Heel laten
Soort
Hoeveel-
heid
Intensiteit
Keuzeknop
11 - 12
12 - 13
13 - 14
9 - 10
9 - 10
9 - 10
9 - 10
11 - 12
13 - 14
9 - 10
8 - 9
8 - 9
8 - 9
7 - 8
8 - 9
12 - 13
14 - 15
11 - 12
10 - 11
9 - 10
Aantekeningen
Wacht-
tijd
(minuten)
Asperges
•Artisjokken
Sperzieboontjes
•Broccoli
Spruitjes
Witte kool
Rode kool
•Wortels
Bloemkool
Selderie
Aubergines
•Prei
Champignons
Uien
Spinazie
•Erwten
•Venkel
Spaanse pepers
Aardappelen
Zucchine
Bereidingstijden voor groenten
Timer
(minuten)
900W
capaciteit
700W
capaciteit
Timer
(minuten)
De aangegeven tijden in de tabel (timer instelknop) variëren al naar gelang de capaciteit van uw
oven. Het afgegeven vermogen in watt van uw oven vindt u aangegeven op het gegevensplaatje
aangebracht op de achterkant van het apparaat (pag. 71).
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 81
82
SOEPEN EN RIJST
•Groentesoepen of soepen in het algemeen, hebben een kleinere hoeveelheid water/bouillon nodig,
omdat de verdamping in de magnetronoven vrij beperkt is. Zout moet alleen aan het einde van de
bereiding of tijdens de wachttijd toegevoegd worden, omdat zout een uitdrogende tendens heeft.
Het is waar dat de tijd die nodig is om rijst te koken in de magentronoven (evenals pasta overigens)
ongeveer gelijk is aan het koken op de traditionele manier op het fornuis. Het voordeel van het bereiden
van een risotto in de magnetronoven is dat het niet nodig is de risotto constant om te roeren (2 - 3 keer
is voldoende).
De ingrediënten worden allemaal tezamen in een voor het koken in een magnetronoven geschikte
schaal gedaan en afgedekt met plastic folie (voor 300 gram rijst is 750 gram bouillon nodig met de
oven ingesteld op de maximale intensiteit gedurende 12-15 minuten ongeveer). Bovendien koekt de rijst
niet aan de bodem van de schaal en, omdat voor de bereiding het mogelijk is een serveerschaal te
gebruiken, is het niet nodig de rijst over te scheppen van de ene in de andere schaal.
Hierbij kan elk soort crème gebruikt
worden
Te versieren met jam
De schijven ananas kunnen op de
boven van de taartvorm gelegd wor-
den, of in stukjes gesneden door het
beslag geroerd worden.
De appels worden als decoratie op
de bovenkant van de taart gelegd.
Heel lekker indien met een laagje crème versierd
Elke 30” met een klopper omroeren
De peren moeten gevierendeeld worden
De appels moeten in schijven gesneden worden
Deze aanduidingen zijn geschikt
voor de bereidingstest volgens de
Norm 60705, Par. 12.3.1.
Deze aanduidingen zijn geschikt
voor de bereidingstest volgens de
Norm 60705, Par. 12.3.2. U vindt
meer informatie over deze en andere
Prestatietests volgens de Norm
60705 in de tabel op pag. 2.
Notentaart (700gr)
Weens gebak (850 gr)
Ananastaart (800 gr)
Appeltaart (1000 gr)
Koffietaart (750 gr)
Zabaione
Gekookte peren (300 gr)
Gekookte appels (300 gr)
Egg custard (750 gr)
Sponge cake (475 gr)
5
5
5
5
5
3
3
3
5
5
13 - 17
17 - 21
15 - 19
17 - 21
13 - 17
1,30 - 3
3 - 5
4 - 6
14 - 16
6 - 7
Soort/Hoeveelheid
Intensiteit
Keuze-
knop
Wachttijd
(minuten)
Opmerkingen en
aanbevelingen
DE GOUDBRUINE KLEUR
De etenswaren die het moeilijkst goudbruin te bakken zijn bij de bereiding in een magnetronoven zijn over het alge-
meen karbonades, cotoletten en kipfilets. Om toch een enigszins bruine kleur te krijgen aan de oppervlakte wordt aan-
geraden de buitenkant van het vlees in te vetten met boter bij voorkeur gemengd met paprikapoeder. Er zijn ook sau-
sen te koop die er speciaal op gemaakt zijn om de etenswaren die in de magnetronoven bereid worden, te kleuren.
In alle gevallen wordt de kleur verkregen door het vlees of de vis vetbestanddelen of kleurstoffen te laten absorberen.
18 - 23
22 - 27
20 - 25
22 - 27
18 - 23
4 - 6
6 - 8
7 - 10
18 - 20
8 - 9
Bereidingstijden voor gebak en fruit
Timer
(minuten)
900W
capaciteit
700W
capaciteit
Timer
(minuten)
GEBAK EN FRUIT
Gebak in het algemeen rijst (bij een matige intensiteit) veel meer dan bij de traditionele bereiding. Omdat er
geen korst gevormd wordt, is het beter de bovenkant met een creme- of glazuurlaag (bijvoorbeeld van choco-
lade) te versieren. Bovendien moet het gebak afgedekt blijven na de bereiding omdat het de neiging heeft snel-
ler uit te drogen dan gebak bereid in een traditionele oven. Fruit dient ingeprikt te worden indien met schil
gekookt en dient niet afgedekt te worden: het is belangrijk de wachttijd in acht te nemen (3-5- minuten).
De aangegeven tijden in de tabel (timer instelknop) variëren al naar gelang de capaciteit van uw
oven. Het afgegeven vermogen in watt van uw oven vindt u aangegeven op het gegevensplaatje
aangebracht op de achterkant van het apparaat (pag. 71).
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 82
83
ONDERHOUD EN REINIGING
Alvorens tot wat voor onderhoud of reiniging dan ook over te gaan, altijd eerst de stekker uit het
stopcontact trekken.
Reiniging
Om uw apparaat in optimale conditie te houden, is het aan te raden de ovendeur, de binnenkant en de
buitenkant van de oven regelmatig schoon te maken met een vochtige doek en een neutrale zeep of een
vloeibaar schoonmaakmiddel. Houd u ook het deksel uitgang microgolven
(F) vrij van vet en van vetspetters. Geen schuurmiddelen, staalwol of
metalen, puntige voorwerpen gebruiken bij het schoonmaken van
de buitenkant aan de binnenkant van de oven. Bovendien, let erop
dat er geen water of vloeibaar schoonmaakmiddel doorsijpelt in de
openingen van het lucht- en dampafvoerrooster dat zich aan de
bovenkant van de oven bevindt. Gebruik geen reinigingsmiddelen
die ammoniak bevatten. Bovendien wordt aangeraden geen spiritus,
staalwol of schoonmaakmiddelen te gebruiken om de oppervlakten
aan de binnenkant en vooral aan de buitenkant van de deur schoon
te maken, teneinde schrappen en strepen te voorkomen. Om een perfect sluiten
van de ovendeur te garanderen, dient men altijd de binnenkant van de deur
schoon te houden, door te vermijden dat vuil en etensresten tussen de voorkant
van de oven en de ovendeur gaan zitten.
Ook dient men regelmatig het luchtingangrooster, dat zich aan de
achterkant van de oven bevindt, schoon te maken om te voorkomen
dat na een bepaalde tijd dit rooster door vuil en stof belemmerd
wordt.
Af en toe zal het nodig zijn de draaischijf (D) en de
draaischijfhouder (E) uit de oven te halen om deze te reinigen, zowel
als de bodem van de binnenkant van de oven. Was de draaischijf en de
houder met water gemengd met een neutrale zeep (ze kunnen ook in de afwasmachine gewassen
worden). Dompel de draaischijf niet in koud water na een langdurige verwarming; de grote
thermische schok zou het breken van de draaischijf tot gevolg kunnen hebben. De motor van de
draaischijf is verzegeld. Let er evengoed op, bij het schoonmaken van de bodem van de oven, dat er geen
water onder de draaischijfpin doordringt.
Als het lukt of iets niet goed functioneert…
In geval van storing, dient u zich tot de Tecnische Assistentie te wenden, in ieder geval, alvorens onze
technici te raadplegen, is het aan te raden de volgende kleine controles uit te voeren
probleem oorzaak/oplossing
Het apparaat functioneert niet
Condens op de kookplaat en aan de
binnenkant van de oven
•Vonken aan de binnenkant van de oven
Het voedsel wordt niet voldoende
verwarmd
Het voedsel brandt aan
Het eten wordt niet voedsel beter gaar
De ovendeur is niet helemaal gesloten
De stekker zit niet goed in het stopcontact
Het stopcontact levert geen electriciteit (de zekering van het electriciteitsnet
controleren).
De timer is niet op de juiste manier ingesteld
•Wanneer er etenswaren bereid worden met een hoog vochtgehalte, is het
volkomen normaal dat de damp die gevormd wordt binnenin de oven zich
als condens afzet aan de binnenkant van de oven en op de kookplaat.
Geen aluminium schalen gebruiken in de magnetronoven, noch zakjes of
verpakkingen met metalen nietjes
De juiste bereidingswijze kiezen of de bereidingstijd verlengen
•Het voedsel was niet helemaal ontdooid vòòr de bereiding.
Een lager intensiteitsniveau kiezen of the bereidingstijd verminderen.
Het eten omroeren tijdens de bereiding. Denkt u eraan dat het voedsel beter
gaar wordt, indien in gelijkvormige stukjes gesneden.
De draaischijf wordt geblokkeerd.
F
Indien de ovenlamp het niet meer doet, kunt u zonder problemen de oven blijven gebruiken. Voor het
vervangen van de lamp dient u zich te wenden tot een bevoegd Assistentie Centrum.
NL-069IDL 8-04-2004 16:27 Pagina 83
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

DeLonghi mw 314 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor