Installatie en bediening
16 / 32 300750
• Om voedsel dat uit de vacuümverpakte verpakking is gehaald opnieuw vacuüm
te verpakken, volgt u de aanbevelingen voor gekoelde opslag na opening voor
veilige herbewaring.
• Eet bederfelijk voedsel dat eerder is verwarmd, ontdooid of uit de koelkast is
gehaald onmiddellijk. Eet geen voedsel dat enkele uren in de buitenlucht heeft
gelegen; in het bijzonder wanneer ze zijn bereid met een dikke saus en zijn
bewaard in een vacuüm of luchtdichte omgeving.
• Zacht en delicaat voedsel (vis, wilde aardbeien, enz.) moet een nacht
voorgevroren worden. Na het voorvriezen kunnen de producten vacuüm worden
verpakt en uiteindelijk in de vriezer worden geplaatst.
VOORZICHTIG!
Vacuüm verpakken is geen vervanging voor invriezen of diepvriezen!
Elk bederfelijk voedselproduct dat vóór het vacuüm verpakken moet
worden ingevroren, moet ook na het vacuüm verpakken worden gekoeld
en ingevroren.
Vacuüm verpakken om in te vriezen
• Wanneer het voedsel juist bewaard wordt, helpt het apparaat de versheid van
voedsel te behouden. Het voedsel dient zo vers mogelijk verpakt te worden.
• Gevoelige voedingsmiddelen of voedsel dat z'n vorm en uiterlijk moet
behouden, kan beschadigen bij vacuüm verpakking als vers product. Gevoelige
producten zoals vlees, vis, aardbeien, boterhammen e.d. dienen eerst
ingevroren te worden. Ze kunnen 24 uur ingevroren worden voordat er
vriesplekken verschijnen. Na het vooraf invriezen kan ze vacuüm verpakt
worden in zakjes en langere tijd in de vriezer bewaard worden om zowel de
smaak als de voedingswaarde te behouden.
• Om vloeibaar voedsel zoals soep, eenpansmaaltijden of ovengerechten vacuüm
te verpakken, dienen ze eerst ingevroren te worden in een ovenschotel of
schaal en vervolgens vacuüm verpakt te worden en in bevroren staat in de
diepvries bewaard te worden.
• Verse groenten dienen voor vacuüm verpakking gewassen of geschild te
worden en kort geblancheerd te worden in water op het kookpunt (eventueel
geblancheerd in de magnetron), waarbij de stevigheid van de groenten
behouden blijft en ze niet zachtgekookt worden. Na het afkoelen vacuüm
verpakken in porties naar wens.
• Voor het verpakken van niet ingevroren voedsel dient men circa 5 cm meer folie
te nemen om op die manier het uitzetten van het voedsel in ingevroren staat te
compen-seren. Leg het vlees of de vis op een stuk keukenrol en verpak dit
vacuüm in een zakje met het keukenpapier. Hierdoor wordt het sap van het
product opgenomen.
• Voor het vacuüm verpakken van voedsel als pita's, pannenkoeken of
hamburgers dienen ze van elkaar gehouden worden met bakpapier of folie. Dit