Installatie en bediening
300749 15 / 28
Vacuüm verpakken om in te vriezen
• Wanneer het voedsel juist bewaard wordt, helpt het apparaat de versheid van
voedsel te behouden. Het voedsel dient zo vers mogelijk verpakt te worden.
• Gevoelige voedingsmiddelen of voedsel dat z'n vorm en uiterlijk moet
behouden, kan beschadigen bij vacuüm verpakking als vers product. Gevoelige
producten zoals vlees, vis, aardbeien, boterhammen e.d. dienen eerst
ingevroren te worden. Ze kunnen 24 uur ingevroren worden voordat er
vriesplekken verschijnen. Na het vooraf invriezen kan ze vacuüm verpakt
worden in zakjes en langere tijd in de vriezer bewaard worden om zowel de
smaak als de voedingswaarde te behouden.
• Om vloeibaar voedsel zoals soep, eenpansmaaltijden of ovengerechten vacuüm
te verpakken, dienen ze eerst ingevroren te worden in een ovenschotel of
schaal en vervolgens vacuüm verpakt te worden en in bevroren staat in de
diepvries bewaard te worden.
• Verse groenten dienen voor vacuüm verpakking gewassen of geschild te
worden en kort geblancheerd te worden in water op het kookpunt (eventueel
geblancheerd in de magnetron), waarbij de stevigheid van de groenten
behouden blijft en ze niet zachtgekookt worden. Na het afkoelen vacuüm
verpakken in porties naar wens.
• Voor het verpakken van niet ingevroren voedsel dient men circa 5 cm meer folie
te nemen om op die manier het uitzetten van het voedsel in ingevroren staat te
compen-seren. Leg het vlees of de vis op een stuk keukenrol en verpak dit
vacuüm in een zakje met het keukenpapier. Hierdoor wordt het sap van het
product opgenomen.
• Voor het vacuüm verpakken van voedsel als pita's, pannenkoeken of
hamburgers dienen ze van elkaar gehouden worden met bakpapier of folie. Dit
vergemakkelijkt het uit de verpakking halen van enkele stuks en het opnieuw
afsluiten van de rest om in de vriezer te bewaren.
Vacuüm verpakken voor de koelkast
• Voedsel kan eerder in porties worden voorbereid en vacuüm verpakt in de
koelkast worden bewaard, en daarna naar wens worden opgewarmd.
Vacuüm verpakken voor de voorraadkast
• Vacuüm verpakking kan ook voordelen hebben voor voedingsmiddelen die op
kamer-temperatuur bewaard kunnen worden (koffie, meel, deegproducten,
suiker e.d.). Als de producten een aantal dagen niet gebruikt gaan worden,
bijvoorbeeld tijdens vakantie, kunnen ze beschermd worden door ze vacuüm te
verpakken. Dit zorgt ervoor dat de versheid behouden blijft en dat ze beschermd
worden tegen de invloed van kamertemperatuur, schimmel en insecten.