Candy MIC 303 EX Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding
HOOFDSTUK 1 - ALGEMEEN
1.1 Belangrijke aanwijzingen voor de veiligheid ..........pag. 138
1.2 Technische gegevens.............................................pag. 139
1.3 Installatie en electrische aansluiting........................pag. 139
1.4 Bijgeleverde accessoires........................................pag. 140
1.5 Te gebruiken serviesgoed......................................pag. 141
1.6 Regels en algemene raadgevingen voor
het gebruik van de oven .......................................pag. 142
HOOFDSTUK 2 - HET GEBRUIK VAN DE BEDIENING EN HET INSTELLEN VAN DE FUNCTIES
2.1 Hoe de klok in te stellen........................................pag. 143
2.2 Hoe de bereidingen te programmeren...................pag. 144
2.3 Automatische opeenvolging van
ontdooien en bereiden..........................................pag. 146
2.4 Hoe de voorgeprogrammeerde recepten te gebruiken
(“Automatische functietoetsen”)..............................pag. 147
2.5 Snel verwarmen ..................................................pag. 147
2.6 Veiligheid voor kinderen.......................................pag. 147
2.7 Toets blokkeer draaischijf .....................................pag. 147
2.8 Functie “Memotime” .............................................pag. 147
HOOFDSTUK 3 - HET GEBRUIK VAN DE OVEN: AANWIJZINGEN EN TIJD TABELLEN
3.1 Ontdooien ...........................................................pag. 148
3.2 Opwarmen ..........................................................pag. 149
3.3 Het bereiden van voorafjes en pasta gerechten ......pag. 150
3.4 Het bereiden van vleesgerechten ...........................pag. 150
3.5 Het bereiden van bijgerechten en groenten............pag. 151
3.6 Het bereiden van visgerechten...............................pag. 140
3.7 Het bereiden van zoete nagerechten en taarten......pag. 152
3.8 Het verwarmen/bereiden met gebruik van de
“Automatische functietoetsen”................................pag. 153
3.9 Gelijktijdige bereiding op twee niveau's.................pag. 154
HOOFDSTUK 4 - ONDERHOUD EN REINIGING
4.1 Reiniging.............................................................pag. 156
4.2 Onderhoud..........................................................pag. 157
137
INHOUD
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 137
138
HOOFDSTUK 1 - ALGEMEEN
1.1 BELANGRIJKE AANWIJZINGEN VOOR DE VEILIGHEID
Alvorens te beginnen met het gebruiken van de oven, eerst zorgvuldig deze gebruiksaanwijzingen doorlezen.
Hierdoor kunnen fouten vermeden en de beste resultaten bereikt worden.
1) Deze oven is ontworpen voor het ontdooien, verwarmen en bereiden van etenswaren binnen de hui-
shoudelijke sfeer. De oven dient niet voor andere doeleinden gebruikt te worden, noch dienen er veran-
deringen op aangebracht te worden.
2) Alvorens de oven op het net aan te sluiten, controleren dat de ovendeur perfect sluit, dat het metalen
raamwerk niet vervormd is en dat de scharnieren en haken goed vast zitten. Indien één van deze onder-
delen beschadigd is, mag de magnetron niet gebruikt worden totdat een gekwalificeerd technicus de
reparatie heeft verricht.
3) Niet proberen om de oven te laten functioneren met de ovendeur open, door het beveiligingssysteem te
ontwrichten.
4) De oven niet aanzetten indien voorwerpen van welke aard dan ook vastzitten tussen de voorkant van de
oven en de ovendeur.
De binnenkant van de ovendeur (E) altijd goed schoonhouden, door een vochtige doek te gebruiken en
niet-schurende schoonmaakmiddelen. Voorkomen dat er vuil of etensresten vast gaan zitten tussen de
voorkant van de oven en de ovendeur.
5) Geen zware voorwerpen op de geopende ovendeur zetten. De ovendeur niet forceren bij het openen.
Geen warme pannen/schalen (die net uit de oven komen) op de geopende ovendeur zetten.
6) De oven niet aanzetten indien het elektriciteitssnoer of de stekker beschadigd zijn (gevaar voor elektri-
sche schokken).
7) Regulering, reparatie en vervanging van het elektriciteitssnoer dienen uitsluitend door door de fabrikant
opgeleid personeel uitgevoerd te worden of rechtstreeks door de Technische Service. Eventuele reparaties
uitgevoerd door niet vakbekwaam personeel kunnen gevaar opleveren.
8) Indien er rook uit de oven komt, veroorzaakt door voedsel dat in de oven vlam gevat heeft, DE DEUR
NIET OPENEN: het apparaat onmiddellijk afzetten of de stekker uit het stopcontact halen.
9) Zonder het nodige toezicht zou het gebruik van dit apparaat door kinderen of onkundigen niet moeten
worden toegestaan
10) Om oververhitting te voorkomen, met het daaruit voortvloeiende gevaar voor vlamvatten, is het raad-
zaam de oven in de gaten te houden indien deze functioneert met voedingswaren in hun "wegwerp" ver-
pakking van plastic, papier of ander brandbaar materiaal, of gedurende het verwarmen van kleine hoe-
veelheden voedsel.
11) Tijdens het gebruik wordt de oven warm. De elektrische weerstand die zich in de oven bevindt niet aan-
raken.
12) Tijdens het opwarmen van vloeistoffen (water, koffie, melk, enz.) is het mogelijk dat door het effect van
het verlaat bereiken van het kookpunt, de inhoud onverwachts begint te koken en overstroomt, waardoor
brandwonden kunnen worden veroorzaakt. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk een plastic lepeltje,
dat tegen hoge temperaturen bestand is, of een glazen staafje in de vloeistof te plaatsen voordat de vloei-
stof verwarmd wordt.
13) Geen likeuren met een hoog alcoholpercentage opwarmen, ook geen grote hoeveelheden olie. Deze
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 138
1
139
HOOFDSTUK 1 - ALGEMEEN
LET OP: Waneer het apparaat voor de eerste keer aangezet wordt, kan het zijn dat gedurende een periode
van 10 minuten ongeveer, een geur van "nieuwigheid" en een beetje rook vrijkomt. Dit wordt uitsluitend
veroorzaakt door de aanwezigheid van de beschermende stoffen die aangebracht zijn op de weerstanden.
1.2 TECHNISCHE GEGEVENS
ENERGIE VERBRUIK met de functie “warmeluchtoven” (normen CENELE JD 376)
Om 200°C te bereiken 0,35 kWh
Om een temperatuur van 200°C te behouden gedurende 1 uur 1,15 kWh
Totaal verbruik 1,5 kWh
VERMOGEN MAGNETRON : 1000 W (IEC705)
Voor verdere gegevens, het plaatje met gegevens raadplegen van het omlijsting bevestigd is.
Dit apparaat is in overeenstemming met de EEG richtlijnen 89/336 en 92/31 betreffende de Electroma-
gnetische Verenigbaarheid, en met de Richtlijn 89/109/EEG betreffende de materialen die in contact
komen met voedingsmiddelen.
1.3 INSTALLATIE EN ELECTRISCHE AANSLUITING
1) Controleren of de pin van de draaischijf (D) correct op zijn plaats zit in het midden van de draaischijf.
2) De binnenkant schoonmaken met een vochtige, zachte doek.
3) Nagaan of het apparaat geen beschadigingen opgelopen heeft tijdens het transport, en vooral of de
ovendeur perfect open en dicht gaat.
4) In het midden van de aangegeven cirkel de houder (I) plaatsen en hierop de draaischijf (H) plaatsen. De
pin (D) moet op zijn plaats komen te zitten in het midden van de draaischijf.
5) Het apparaat alleen aansluiten op stopcontacten met een draagkracht van minstens 16A. Bovendien con-
troleren of de hoofdschakelaar van uw woning een minimum draagkracht heeft van 16A, om te voorko-
men dat deze onverwachts in werking treedt tijdens het functioneren van de oven.
6) Alvorens het apparaat te gebruiken, nagaan of de spanning van het electriciteitsnet dezelfde is als die
aangeduid op het gegevensplaatje van het apparaat en dat het stopcontact voorzien is van een aard-
leiding: De Fabrikant kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade veroorzaakt door het niet
in acht nemen van deze norm.
vloeistoffen zouden vlam kunnen vatten!
14) Na het verwarmen van voedsel voor baby's (in flessen of potjes), ALTIJD eerst de temperatuur con-
troleren voordat met het voedsel consumeert, om verbrandingen te voorkomen . Wij raden ook aan
de inhoud om te roeren of te schudden om de temperatuur gelijkmatig te verdelen.
Als er in de handel verkrijgbare sterilisatieapparaten voor zuigflessen worden gebruikt, moet ALTIJD
worden gecontroleerd, voordat de oven wordt ingeschakeld, of de houder gevuld is met de door de
fabrikant aangegeven hoeveelheid water.
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 139
1
1.4 BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
140
HOOFDSTUK 1 - ALGEMEEN
LAAG ROOSTER
Functie alleen oven met ventilatie
Voor alle soorten traditionele berei-
dingen, vooral geschikt voor het
maken van taarten.
HOOG ROOSTER
Functie alleen grill:
Voor alle soorten grillgerechten.
DRAAISCHIJF
De draaischijf wordt gebruikt bij
alle functies.
RECHTHOEKIG ROOSTER
Functie alleen warmeluchtoven
Voor alle soorten traditionele berei-
dingen in rechthoekige vuurvaste
ovenschalen van grote afmetingen.
Uiteraard moet u het voedsel
omroeren tijdens het bereiden. Zet
dit rooster rechtstreeks op de oven-
plaat. De draaischijf (H) mag op
zijn plaats blijven. Mag niet
gebruikt worden bij magnetronbe-
reidingen.
Gecombineerde functie magnetron
+ warmeluchtoven en magnetron
+ grill
Voor het snel klaarmaken van vlees,
aardappelen, bepaalde rijzende
nagerechten en gegratineerde
bereidingen (bijvoorbeeld lasa-
gna).
GEMIDDELD ROOSTER
Alleen magnetron functie
Voor alle soorten GELIJKTIJDIGE
bereidingen op twee niveau's
(Bijvoorbeeld: grote hoeveelheden
voedsel of verschillende etenswaren.)
Zie de aanwijzingen op bladzijde 154
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 140
1
141
HOOFDSTUK 1 - ALGEMEEN
1.5 TE GEBRUIKEN SERVIESGOED
Bij de functie alleen magnetron en gecombineerd met magnetron, kunnen alle soorten glazen (beter indien
pyrex), aardewerk, porselein, terracotta schalen/borden gebruikt worden, mits niet voorzien van decoraties
of onderdelen in metaal (gouden randjes, handvaten, voetjes). Het is ook mogelijk recipiënten in hittebesten-
dig plastic te gebruiken, uitsluitend voor de bereidingen “alleen magnetron”. Ingeval van twijfels over het
gebruik van een recipiënt, kunt u deze eenvoudige test uitvoeren: plaats het recipiënt leeg in de oven gedu-
rende 30 seconden en op het maximaal vermogen (functie “alleen magnetron”).
Als het recipiënt koud blijft of slechts licht opwarmt, betekent dit dat het geschikt is voor gebruik in de magne-
tron.
Als het recipiënt daarentegen heel warm wordt (of er ontstaan vonken), dan is het niet geschikt.
Het is ook mogelijk plastic, dat bestand is tegen hoge temperaturen, te gebruiken. Voor kort opwarmen kun-
nen ook papieren servetjes, kartonnen schalen en plastic "wegwerp" borden als ondergrond gebruikt worden.
Wat betreft vorm en afmeting, is het noodzakelijk dat deze het correct draaien van de draaischijf niet belem-
meren.
Niet geschikt voor gebruik in de magnetronoven zijn schalen van metaal, hout en kristal en biezen mandjes.
Men dient niet te vergeten dat, omdat de microgolven het voedsel verwarmen en niet het serviesgoed, het
mogelijk is om het voedsel te bereiden rechtstreeks op de schaal waarop men het eten wenst te serveren waar-
door het gebruik van pannen, en dientengevolge het afwassen daarvan, vermeden kan worden. Men dient
wel rekening te houden met het feit dat het voedsel dat soms heel heet kan worden, warmte afgeeft aan het
bord, waardoor het gebruik van pannelappen nodig kan blijken te zijn.
Indien de oven ingesteld wordt op de functies "Alleen oven met ventilatie" of "Alleen grill" , kunnen alle soor-
ten ovenschalen gebruikt worden.
Men dient zich in ieder geval te houden aan hetgeen aangegeven staat in de volgende tabel:
Metalen
schalen
Papier of
karton
Plastic
Aluminium
folie
Terracotta
Glas aar-
dewerk
PyrexGlas
NEENJAJANEENJAJAJAJA
NEENNEENNEENNEENJAJAJANEEN
JANEENNEENJAJAJAJANEEN
Functie “Alleen magnetron”
Functie “Gecombineerd”
Functie
“Alleen met ventilatie”
“Alleen grill”
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 141
1
1.6 REGOLE FONDAMENTALI PER LA COTTURA A MICROONDE
142
HOOFDSTUK 1 - ALGEMEEN
1) Een van de belangrijkste handelingen die verricht moeten worden, is het meermalen omroeren tijdens de
bereiding: dit is nodig om de temperatuur gelijkmatig te verdelen en hierdoor de bereidingstijd te verkor-
ten.
2) Het is raadzaam het voedsel ook om te draaien tijdens de bereiding.
3) Voedsel met vel, schaal of schil (bijvoorbeeld: appels, aardappelen, tomaten, worstjes, vis) dienen op
meerdere plaatsen ingeprikt te worden met een vork opdat de stoom kan ontsnappen en het vel of de
schil niet openbarst.
4) Indien meerdere porties van hetzelfde voedsel bereid worden, bijvoorbeeld gekookte aardappelen, dient
men deze in een kring te leggen in een ovenschaal teneinde een gelijkmatige garing te verkrijgen.
5) Om het vormen van condensvocht binnen in de oven of rondom de ovendeur te verminderen, dient men
het voedsel af te dekken met tranparant folie, ovenpapier, een glazen deksel of eenvoudigweg met
een omgekeerd bord. Bovendien wordt voedsel met een hoog vochtgehalte (bijv. groenten) beter gaar
indien het afgedekt wordt. Het afdekken van het voedsel brengt bovendien met zich mee dat de bin-
nenkant van de oven schoonblijft. Men dient transparant folie te gebruiken die geschikt is voor magne-
tronovens.
6) Bij het functioneren met "Alleen magnetron" en bij de functies "Gecombineerd", dient de oven absoluut
niet voorverwarmd te worden noch leeg (zonder etenswaren) aangezet te worden, omdat hierdoor
vonken en schade aan het apparaat zouden kunnen ontstaan.
7) Geen eieren koken met de schaal: de druk die ontstaat aan de binnenkant zou het ei doen ontploffen,
ook na afloop van de bereidingstijd. Geen gekookte eieren opwarmen, tenzij het roerei betreft.
8) Voordat men voedsel in afgesloten of verzegelde verpakkingen verwarmt of klaarmaakt, dient men niet
te vergeten de verpakking te openen. De druk aan de binnenkant van de verpakking zou dermate groot
kunnen worden, dat er gevaar bestaat voor ontploffing ook na afloop van de bereidingstijd.
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 142
2.1 HOE DE KLOK IN TE STELLEN
Wanneer het apparaat voor de eerste keer aangesloten wordt op het electriciteitsnet thuis, en ook na het
tijdelijk uitvallen van de electriciteit, zullen op het display vier streepjes (--,--) verschijnen.
Om de tijd van de dag in te stellen, als volgt te werk gaan:
143
HOOFDSTUK 2 - GEBRUIK VAN BEDIENING EN FUNCTIES
Op de toets Clock (6)
drukken.
(Op display 1 knipperen de uren).
1
Het gewenste uur instellen
door de knop Time (14) te
draaien.
(Op display 1 knipperen de uren).
2
Nogmaal op de toets Clock
(6) drukken.
(Op display 1 knipperen de minuten).
3
De gewenste minuten instellen
door de knop Time (14) te
draaien.
(Op display 1 knipperen de minuten).
4
Nogmaal of de toets Clock
(6) drukken.
(Op het display wordt de ingestelde
tijd zichtbaar).
5
Indien men de eenmaal ingestelde tijd wenst te veranderen, op de toets Clock (6) drukken en hierna over-
gaan tot het opnieuw instellen van de tijd zoals hierboven beschreven.
Het is mogelijk de kloktijd zichtbaar te maken ook al is de ingestelde functie inmiddels gestart, door op
de toets Clock (6) te drukken (de tijd zal gedurende 2 seconden zichtbaar worden).
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 143
2
144
HOOFDSTUK 2 - GEBRUIK VAN BEDIENING EN FUNCTIES
Alleen magnetron
Automatisch ontdooien
Gecombineerd magnetron
en oven met ventilatie
Gecombineerd magnetron en grill
Alleen oven met ventilatie
Alleen grill
De tijdsduur van de bereiding
instellen, in minuten, door de knop
Time (14) te draaien.
Voor de keuze van de tijdsduur,
altijd eerst de tabellen weergege-
ven in Hoofdstuk 3 raadplegen.
2
Bij de functies:
alleen magnetron
gecombineerd magnetron + oven
met ventilatie
gecombineerd magnetron + grill
3
De sterkte van de microgolven kiezen door meermaals op de toets POWER LEVEL (5) te drukken totdat u
het gewenste vermogen in cijfers (Watt) ziet knipperen op display 2 (onderaan). Voor de keuze van het ver-
mogen, altijd eerst de tabellen weergegeven in Hoofdstuk 3 raadplegen.
N.B.: geen enkel vermogen niveau hoeft gekozen te worden bij de functie automatisch ontdooien.
• bij de functie gecombineerd magnetron + oven met ventilatie is het maximum te kiezen
magnetron vermogen 750 Watt.
het is mogelijk het ingestelde vermogen te wijzigen tijdens de bereiding, door eenvoudigweg om
de toets Power (5) te drukken.
2.2 HOE DE BEREIDING TE PROGRAMMEREN
Op de toets Function (3) (keuze func-
ties) drukken en de gewenste functie
kiezen, dat zichtbaar zal worden
door het aangaan van de bijbeho-
rende symbolen op display 1.
De beschikbare functies zijn:
1
SYMBOOL GEKOZEN FUNCTIE SYMBOOL GEKOZEN FUNCTIE
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 144
2
145
HOOFDSTUK 2 - GEBRUIK VAN BEDIENING EN FUNCTIES
Bij de functies:
gecombineerd magnetron + oven
met ventilatie
alleen oven met ventilatie
4
de temperatuur voor de bereiding kiezen door herhaaldelijk op de toets TEMP. C° (4) te drukken totdat op
het display 2 (aan de onderkant) de gewenste temperatuur verschijnt. Voor de keuze van de temperatuur,
altijd eerst de tabel weergegeven in Hoofdstuk 3 raadplegen.
N.B.: wanneer de bereiding eenmaal begonnen is, zal het display 2 het toenemen van de werkelijke
temperatuur in de oven weergeven.
wanneer de ingestelde temperatuur eenmaal bereikt is, zal een geluidssignaal weerklinken (5
pieptonen). Hierna zal dus op het display 2 de ingestelde temperatuur zichtbaar blijven.
het is mogelijk ook tijdens de bereiding de ingestelde temperatuur te veranderen, door
eenvoudigweg op de toets Temp (4) te drukken.
Het bereidingsproces starten door op de toets Start (13) te drukken.
Op display 1 verschijnt de nog resterende bereidingstijd en, indien
voorzien bij deze functie, de oventemperatuur op display 2.
5
N.B.: • ndien om wat voor reden dan ook het bereidingsproces niet gestart mocht worden, zullen alle pro-
grammeringen automatisch geannuleerd worden na 2 minuten.
Bij afloop van de bereidingstijd, zal een geluidssignaal weerklinken
(3 pieptonen) en op het display zal het woord END verschijnen. De
ovendeur openen en het voedsel uit de oven halen (de tijd van de dag
zal verschijnen, of indien de oven warm is, het woord "COOL" - zie
onderstaande aantekening).
6
N.B: het is mogelijk de ontwikkeling van de ingestelde bereiding op elke gewenst moment te controle-
ren, door de deur van de oven open te doen en het voedsel te inspecteren. Hierdoor wordt de
afgifte van de microgolven onderbroken en de functionering van de oven, die weer hervat zullen
worden zodra de deur van de oven gesloten wordt en op de toets Start (13) gedrukt wordt.
mocht het om welke reden dan ook noodzakelijk blijken de bereiding te onderbreken zonder de
deur van de oven te openen, is het voldoende op de toets Stop Clear (12) te drukken.
om de bereiding te beëindigen echter als volgt te werk gaan:
- indien de deur van de oven open is, eenmaal op de toets Stop Clear (12) drukken.
- indien de deur van de oven dicht is en de bereiding is aan de gang, tweemaal op de toets
Stop Clear (12) drukken. Op het display zal weer de kloktijd zichtbaar worden.
dit model is voorzien van een automatische afkoelingscyclus die in werking treedt indien de oven
zeer heet mocht zijn (bijvoorbeeld aan het einde van lange bereidingstijden). Tijdens deze cyclus,
zal op het display 1 het woord "
COOL
" verschijnen. De ventilators en de ovenlamp zijn in werking
(deze zullen automatisch afslaan).
Na elke bereiding blijven de ovenlamp en de afkoelingsventilator functioneren totdat de ovendeur geopend wordt.
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 145
2
146
HOOFDSTUK 2 - GEBRUIK VAN BEDIENING EN FUNCTIES
2.3 AUTOMATISCHE OPEENVOLGING VAN ONTDOOIING EN BEREIDING
Om een automatische opeenvolgingscyclus van ontdooien en bereiden te programmeren, als volgt te werk gaan:
De functie Automatische ontdooien
instellen door tweemaal op de toets
Function (3) (keuze functies) te
drukken. Op het display zal het sym-
bool behorend bij automatisch ont-
dooien verschijnen.
1
De tijdsduur voor het ontdooien
instellen (in minuten) door de knop
Time (14) te draaien.
2
De daaropvolgende bereiding-
sduur instellen door de gewenste
functie te kiezen met de toets Func-
tion (3) (keuze functies) totdat de
bijbehorende symbolen verschij-
nen.
(voorbeeld: functie gecombineerd magnetron + oven met ventilatie)
3
De tijdsduur voor de bereiding
instellen en, indien voorzien door de
functie, het niveau van het magne-
tronvermogen en de oventempera-
tuur zoals aangegeven in de vooraf-
gaande paragraaf (par. 2.2).
4
+
Op de toets Start (13) drukken.
De overgang van ontdooien naar bereiding zal aangegeven worden
door een geluidssignaal.
5
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 146
2
147
HOOFDSTUK 2 - GEBRUIK VAN BEDIENING EN FUNCTIES
2.4 HOE DE VOORGEPROGRAMMEERDE RECEPTEN IN TE STELLEN ("AUTOMATISCHE FUNCTIETOETSEN").
Op de gewenste "Automatische Functietoetsen" drukken.
(Op het display knipperen de symbolen van de geprogrammeerde
tijdsduur en de temperatuur en de symbolen van de geprogram-
meerde functie en het vermogen niveau gaan branden).
Voor de keuze van het meest geschikte menu, paragraaf 3.8. raad-
plegen.
1
Op de toets Start (13) drukken om de bereiding te doen starten.
2
Aan het einde van de ingestelde tijdsduur, zullen 3 lange pieptonen
weerklinken en op het display zal het woord "End" verschijnen.
3
2.5 SNEL VERWARMEN (QUICK REHEAT)
Deze functie is erg handig voor het verwarmen van kleine hoeveelheden voedsel of dranken.
Op de toets Start (13) drukken: de oven zal gedurende 30 seconden op het maximum vermogen functione-
ren. Door nogmaals te drukken zal de tijd verlengd worden met 30 seconden per keer tot aan 3 minuten.
Deze functie treedt alleen in werking indien ingetoetst binnen 1 minuut nadat het voedsel in de oven
geplaatst is.
Tijdens het bereiden kan de ingestelde tijd veranderd worden met de knop Time (14) tot een maximum van 60
minuten.
2.6 VEILIGHEID KINDEREN
De oven is voorzien van een beveiligingssysteem dat voorkomt dat de ingestelde bereidingstijden veranderd
worden gedurende de bereiding zelf, dit om te voorkomen dat de bereidingstijden per ongeluk gevaarlijk ver-
lengd worden (het voedsel zou vlam kunnen vatten).
Om het beveilligingssysteem in te stellen:
De toets Stop Clear (12) ingedrukt houden gedurende 5 seconden.
Een korte pieptoon wordt afgegeven: het zal niet meer mogelijk zijn de tijden te veranderen tijdens de bereiding.
Om het beveiligingssysteem weer buiten werking te stellen, de toets Stop Clear (12) ingedrukt houden
totdat de pieptoon weerklinkt.
2.7 TOETS BLOKKEER DRAAISCHIJF
Bij het gebruik van schalen/schotels met grote afmetingen (of handgrepen) die niet kunnen draaien, is het
mogelijk de draaibeweging van de schijf te blokkeren. Druk op de toets STILZETTEN SCHIJF (15), wat alleen
mogelijk is nadat u een bereidingsfunctie hebt ingesteld: de led rechts bovenaan begint te knipperen.
Nadat u op Start hebt gedrukt, knippert de led nog vijf keer, waarna hij continu brandt gedurende de hele
ingestelde bereidingstijd; om de beste resultaten te bereiken dient het voedsel meerdere malen
omgeroerd/omgedraaid te worden tijdens de bereiding. De functie STILZETTEN SCHIJF blijft geldig, tot deze
toets nogmaals wordt ingedrukt.
Bij de magnetronfunctie is het maximaal te gebruiken vermogen 750 W (automatisch verminderd door de elek-
tronische controle wanneer de toets STILZETTEN SCHIJF wordt ingedrukt).
2.8 FUNCTIE “MEMOTIME”
Met deze functie kunt u de timer gebruiken tot een maximum van 60 minuten ZONDER dat u de oven gebruikt.
Druk op de toets Function totdat op display 2 drie streepjes verschijnen, kies vervolgens de gewenste tijd
door aan de knop Time (14) te draaien en op de toets Start (13) te drukken.
Na afloop hoort u 3 pieptonen en verschijnt er END op display 1.
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 147
NEDERLAND
3.1 ONTDOOIEN
Voedsel dat ingevroren is in plastic zakken of plastic folie of in hun verpakking kunnen rechtstreeks in de oven geplaatst
worden, mits zonder metalen delen (bijv. wikkels of nietjes voor het sluiten van de verpakkingen).
Bepaalde voedingswaren, zoals groenten en vis, behoeven niet helemaal ontdooid te worden alvorens te beginnen met
de bereiding.
Voedingswaren met een saus, ragoût en goulash ontdooien beter en sneller indien deze af en toe omgeroerd, omgedraaid
en/of gescheiden worden.
Tijdens het ontdooien van vlees, vis en fruit komt vocht vrij: ontdooien in een schaal.
Het is raadzaam elk stuk vlees apart in een zakje te doen alvorens deze in de vriezer te leggen. Dit zal tijdbesparend
blijken te zijn bij de bereiding.
Onmiddellijk na het ontdooien, alvorens over te gaan tot de bereiding, is het belangrijk de rusttijden te respecteren: met
rusttijd (in minuten) wordt bedoeld de tijd gedurende welke het voedsel met rust gelaten moet worden om een vedere ver-
spreiding van de temperatuur in het voedsel zelf toe te laten.
148
HOOFDSTUK 3 - GEBRUIK VAN DE OVEN:
AANWIJZINGEN EN TIJDTABELLEN
VLEES
Rollades (varkens-, runder-, kalfs-, enz.)
Biefstukken, karbonades, lapjes vlees
Stukjes vlees, goulash
Gehakt
Hamburger
Worst
GEVOGELTE
Eend, kalkoen
Hele kip
Kip in stukken
Kippeborst
GROENTEN
VIS
Filets
Moten
Hele vis
Kreeften
ZUIVELPRODUKTEN
Boter
Kaas
Room
BROOD
2 middelgrote broodjes
4 middelgrote broodjes
Boterhammen
Bruine boterhammen
FRUIT
Aardbeien, pruimen, kersen, aalbessen, abrikozen
Frambozen
Bramen
1 kg
200 gr
500 gr
250 gr
500 gr
200 gr
300 gr
1,5 kg
1,5 kg
700 gr
300 gr
300 gr
400 gr
500 gr
400 gr
250 gr
250 gr
200 ml
150 gr
300 gr
250 gr
250 gr
500 gr
300 gr
250 gr
19 - 21
4 - 6
10 - 12
5 - 7
10 - 12
5 - 7
6 - 8
25 - 27
25 - 27
13 - 15
8 - 10
7 - 9
8 - 10
10 - 12
8 - 10
4 - 6
5 - 7
7 - 9
1 - 2
2 - 4
2 - 4
2 - 4
8 - 10
5 - 7
3 - 5
Omdraaien halverwege het ontdooien
Zie opmerking
*
Het gevogelte omdraaien halverwege het
ontdooien. Na verloop van de rusttijd,
wassen onder warm water om eventuele
ijsresten te verwijderen.
Diepvriesgroente hoeft niet eerst ontdooid
te worden alvorens ze te bereiden.
De vis omdraaien halverwege het
ontdooien
Het aluminium folie verwijderen en
eventuele metalen delen
Kaas moet niet helemaal ontdooid worden.
De rusttijd in acht nemen. De room moet uit
zijn verpakking gehaald en op een bord
gedaan worden.
Het brood rechtstreeks op de draaischijf
leggen
2-3 keer omroeren
2-3 keer omroeren
2-3 keer omroeren
20
5
10
15
15
10
10
20
20
10
10
7
7
7
7
10
15
5
3
3
3
3
10
10
6
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
SOORT
HOEVEEL-
HEID
TIJD (minuten) OPMERKINGEN/RAADGEVINGEN RUSTTIJD
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
TABEL ONTDOOIINGSTIJDEN IN DE FUNCTIE "AUTOMATISCH ONTDOOIEN"
*
Deze aanwijzingen zijn geschikt om de ontdooitest voor gehakt vlees uit te voeren volgens de Norm IEC 705, Par. 18.3 (zie bladzijde 2).
De lading omdraaien halverwege de ingestelde tijd. De te ontdooien lading wordt rechtstreeks op de draaischijf gelegd. Verdere infor-
matie ook omtrent het uitvoeren van andere tests volgens de Norm IEC 705, zijn weergegeven in de tabel op bladzijde 2.
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 148
3.2 VERWARMEN
Bij de functie van het verwarmen van voedsel komen het nut en de doelmatigheid van uw magnetron oven het best naar voren. In vergelijking
met de traditionele methoden, verkrijgt men bij het gebruik van een magnetron oven een duidelijk besparing van tijd en dus ook van electri-
citeit.
Aangeraden wordt het voedsel (dit geldt vooral voor diepvries voedingswaren) tot een temperatuur van minstens 70° te verwarmen (het
moet heet zijn!). Het zal niet mogelijk zijn het voedsel meteen te consumeren, omdat het té heet is, maar de volledige sterilisatie ervan zal
gegarandeerd zijn.
Bij het verwarmen van kant en klaar maaltijden of diepvries voedingswaren, dient men altijd de volgende regels in acht te nemen:
- Het voedsel uit eventuele metalen verpakkingen halen,
- Afdekken met transparante folie (van het soort dat geschikt is voor gebruik in de magnetron oven) of ovenpapier; op deze manier zal
alle natuurlijke smaak behouden en de oven schoner blijven; het is ook mogelijk af te dekken met een omgekeerd bord;
- Indien mogelijk, regelmatig omroeren of omdraaien om het verwarmingsproces te versnellen en gelijkmatig te doen verlopen;
- Nauwkeurig de tijden volgen aangegeven op de verpakking, waarbij er rekening meegehouden moet worden, dat in bepaal-
de omstandigheden, de aangegeven tijden verlengd zullen moeten worden.
Diepvries voedingswaren moeten ontdooid worden voordat overgegaan wordt tot het verwarmen. Hoe lager de begin tempera-
tuur is van het voedsel, des te langer zal de tijd nodig voor het verwarmen zijn.
Let op: enkele gerechten kunnen gemakkelijk verwarmd worden ook door gebruik van de voorgeprogrammeerde recepten "Automati-
sche functietoetsen" (zie tabel op bladzijde 141).
3
HOOFDSTUK 3 - GEBRUIK VAN DE OVEN: AANWIJZINGEN EN TIJDTABELLEN
149
NEDERLAND
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
DUUR
minuten
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
100 gr
50-70 gr
125 gr
240 gr
400 gr
400 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
180 cc
150 cc
100 cc
300 cc
180 cc
150 cc
100 cc
300 cc
500
1000
1000
1000
1000
1000
1000
4 - 5
0.10- 0.15
0.15- 0.20
0.30- 0.35
3 - 5
3 - 5
2 - 4
4 - 6
4 - 6
3 - 5
5 - 7
4 - 6
2 - 4
6 - 8
5 - 7
6 - 8
3 - 5
130 - 2
1.15 - 1.45
1.15 - 1.45
3 - 4
1.15 - 1.45
1 - 1.30
0.45 - 1.15
2 - 3
Op een bord leggen. Het glazuur een keer mengen. Om de
boter te doen smelten, 1 minuut toevoegen.
De aluminium verpakking verwijderen. De zuigfles verwarmen zonder speen en
omroeren om de temperatuur gelijkmatig te verdelen. De temperatuur controleren voor
de consumptie. Indien de melk op kamertemperatuur is, dient de aangegeven tijd
enigszins verminderd te worden. Indien melkpoeder gebruikt wordt, dient deze heel
goed omgeroerd te worden, omdat eventuele melkpoederresten vlam zouden kunnen
vatten. Reeds gesteriliseerde melk gebruiken.
Hiermee wordt elk soort kant en klaar maaltijd bedoeld,
verkrijgbaar in de handel, te verwarmen tot 70°C. Het voedsel
verwijderen uit eventuele metalen verpakkingen en direct op
het te gebruiken bord leggen. Voor het beste resultaat het
voedsel altijd afdekken.
Hiermee worden porties van elk soort reeds gekookte gerechten
bedoeld, te verwarmen tot 70°C. Het voedsel wordt rechtstreeks op
het te gebruiken bord gelegd en dient altijd afgedekt te worden met
de transparante folie of met een omgekeerd bord.
Hiermee wordt elk soort voorgekookt diepvries voedsel
bedoeld, te verwarmen tot 70°C rechtstreeks in hun eigen
verpakking; mocht de verpakking van metaal zijn, dan het
voedsel direct op het te gebruiken bord leggen en de tijden
met enkele minuten verlengen.
Het rauwe voedsel uit de verpakking halen en op een schaal leggen die geschikt
is voor gebruik in een magnetron oven, hierna afdekken. Hiermee worden
porties van elk soort voorgekookt ingevroren voedsel bedoeld, te verwarmen tot
70°C. Het bevroren voedsel op het te gebruiken bord leggen en afdekken met
een ander omgekeerd bord of een pyrex deksel. Controleren of het gerecht ook
in het midden goed warm is, indien mogelijk het voedsel omroeren.
Alle dranken dienen na het verwarmen omgeroerd te worden om
de temperatuur gelijkmatig te verdelen. Voor de bouillon raden
wij aan deze af te dekken met een omgekeerd bord.
Alle dranken dienen na het verwarmen omgeroerd te worden om
de temperatuur gelijkmatig te verdelen. Voor de bouillon raden
wij aan deze af te dekken met een omgekeerd bord.
TABEL VERWARMINGSTIJDEN
HET SMELTEN VAN VOEDSEL
Chocolade/glazuur
Boter
VOEDSEL VAN KOELKAST TEMPERATUUR (5/8°C) tot aan 20/30°C
Yoghurt
Zuigfles
KANT EN KLAAR GERECHTEN VAN KOELKAST TEMP.(Begin temp. 5/8°C) tot aan ongeveer 70°C
Verpakking lasagna of pasta
met vulling
Verpakking vlees met rijst
en/of groenten
Verpakking vis en/of groenten
Bord vlees en/of groenten
Bord pasta, cannelloni of
lasagna
Bord vis en/of rijst
DIEPVRIES VOEDINGSWAREN TE VER-WARMEN/ BEREIDEN (Begintemp. -18/-20°C) tot aan ongeveer 70°C
Verpakking lasagna of pasta
met vulling
Verpakking vlees met rijst
en/of groenten
Verpakking vis en/of
voorgekookte groenten
Verpakking vis en/of
rauwe groenten
Portie vlees en/of groenten
Portie pasta, cannelloni
of lasagna
Portie vis en/of rijst
DRANKEN UIT DE KOELKAST (5/8°C) tot aan ongeveer 70°C
1 kop water
1 kop melk
1 kop koffie
1 bord bouillon
DRANKEN OP KAMERTEMPERATUUR (20°/30°C) TOT CIRCA 70°C
1 kop water
1 kop melk
1 kop koffie
1 bord bouillon
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 149
3
3.3 - HET BEREIDEN VAN VOORAFJES EN PASTA GERECHTEN
Over het algemeen hebben pastagerechten en soepen een kleinere hoeveelheid water nodig omdat in de magnetron
oven de verdamping nogal gering is. Zout dient aan het einde van de bereiding toegevoegd te worden of tijdens de
rusttijd, omdat dit een uitdrogende invloed heeft.
Het is correct te stellen dat voor het koken van rijst in de magnetron oven (dit geldt overigens ook voor pasta) ongeveer
dezelfde tijd nodig is als voor het koken ervan op het fornuis op de traditionele manier. Het voordeel van het bereiden
van een risotto in de magnetron oven is het feit dat men niet voortdurend hoeft om te roeren (2-3 keer is voldoende).
150
HOOFDSTUK 3 - GEBRUIK VAN DE OVEN: AANWIJZINGEN EN TIJDTABELLEN
3.4 - VLEES BRADEN
De bereiding is afhankelijk van de omvang en de gelijkvormigheid van het te bereiden voedsel: vleesstokjes zijn eer-
der gaar dan een rollade omdat ze bestaan uit kleinere en gelijkvormige stukjes vlees. Voor het zacht houden van
rollades, kip en vleesstokjes, raden wij aan een 1/2 glas water toe te voegen aan het begin van de bereiding.
1000
1000
1000
1000
1000
-
-
-
DUUR
minuten
8
8
12
8
12-15
30
40
45
Lasagna
Gnocchi alla romana
Macaroni schotel
Risotto
Pizza
Verse Quiche Lorraine
Diepvries Quiche Lorraine
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
TEMPERATUUR
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
1100 gr
600 gr
1500 gr
300 gr.
rijst
800 gr
800 gr
550 gr
Tijden geschikt voor rauwe pasta. Indien het
voorgekookte pasta betreft, zijn 8 minuten
gecombineerde MICROGRILL bereiding voldoende.
Niet teveel over elkaar heenleggen.
De pasta dient vooraf, apart gekookt te worden
De ingrediënten dienen allemaal tegelijk in een
schaal, geschikt voor gebruik in een
magnetronoven, gedaan worden en afgedekt met
transparant folie (voor 300 gr rijst is nodig: 750 gr
bouillon met de magnetron op het maximum
vermogen gedurende 12-15 minuten ongeveer).
De pizza uitrollen op ovenpapier en leggen in
een taartvorm of op de uitneembare bodem van
een metalen bakvorm. De oven voorverwarmen
op 200°C.
Een taartvorm gebruiken met handvat (de oven
dient voorverwarmd).
Op de bodem leggen van een metalen bakvorm
(de oven dient voorverwarmd).
Laag
Laag
Laag
Geen
Laag
Laag
Laag
-
-
-
-
-
200°C
160°C
190°
+
500
500
750
750
750
500
1000
700
-
-
-
DUUR
minuten
35-40
22-25
20
40
25
17-20
30-35
10-15
16-18
10-12
10-12
Rollades (varkens-, runder-)
Gehaktrol
Gehaktrol
Hele kip
Kip in stukken
Vleesspiesjes
Goulash
Kipfilets
Varkens- of
kalfskarbonades
Worstjes
Hamburger
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
TEMPERATUUR
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
1000 gr
800 gr
900 gr
1200 gr
850 gr
600 gr
1500 gr
500 gr
3 stuks
3 stuks
3 stuks
Een beetje vet om de rollade laten zitten om te
voorkomen dat deze uitdroogt. Niet teveel kruiden.
500 gr rundergehakt mengen met ei, ham, paneermeel,
enz. Een klein beetje olie en een beetje witte wijn
toevoegen.
Zie aantekening
*
Het vel inprikken om het vet eruit te laten druppelen. Zie aantekening
**
Tijdens de bereiding 1 maal omroeren.
Halverwege de bereiding omdraaien
2-3 keer omroen
Halverwege de bereiding omdraaien
De oven voorverwarmen gedurende 3 minuten. Halverwege de bereiding
omdraaien, nadat alleen de grill aan de bovenkant van de oven functioneert.
De oven voorverwarmen gedurende 3 minuten. Halverwege de bereiding
omdraaien, nadat alleen de grill aan de bovenkant van de oven functioneert.
De oven voorverwarmen gedurende 3 minuten. Halverwege de bereiding
omdraaien, nadat alleen de grill aan de bovenkant van de oven functioneert.
Laag
Laag
Nessuna
Laag
Laag
Laag
Geen
Geen
Hoog
Hoog
Hoog
190°C
180°C
-
190°C
190°C
180°C
-
-
-
-
-
*
Deze aanduidingen zijn geschikt voor het uitvoeren van de Bereidingstest voor gehakt volgens de Norm IEC705, Par. 17.3, Test C.
De schaal afdekken met transparant folie. Verdere informatie, ook betreffende andere Efficiëntie Tests volgens de Norm IEC705, zijn
te vinden in de tabel op bladzijde 2.
**
Deze aanduidingen zijn geschikt voor het uitvoeren van de Bereidingstest volgens de Norm IEC705, par. 17.3, test F. Verdere infor-
matie, ook betreffende andere Efficiëntie tests volgens de Norm IEC705, zijn te vinden in de tabel op bladzijde 2.
+
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 150
3
3.5 - HET KOKEN VAN BIJGERECHTEN EN GROENTEN
Groenten die klaargemaakt worden in de magnetron oven behouden meer kleur en meer van hun voedingswaarde dan bij de traditio-
nele bereidingswijze. Vóór de bereiding de groenten wassen en schoonmaken.
De groenten van grotere afmeting dienen in gelijke stukken gesneden te worden.
Voor elke 500 gr groenten, ongeveer 5 lepels water toevoegen (vezelachtige groenten vereisen meer water).
De groenten moeten altijd afgedekt worden met transparant folie.
Minstens eenmaal omroeren halverwege de bereiding en weinig zout toevoegen pas aan het einde van de bereiding.
N.B: de bereidingstijden in de tabel moeten gezien worden als een indicatie en zijn afhankelijk van het gewicht, van de tempera-
tuur bij aanvang van de bereiding en van de consistentie en de structuur van de groente.
151
HOOFDSTUK 3 - GEBRUIK VAN DE OVEN: AANWIJZINGEN EN TIJDTABELLEN
DUUR
minuten
SOORT
HOEVEELHEID FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
TEMPERATUUR
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
-
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
500
1000
-
1000
1000
1000
500
500
750
1000
8-9
10-11
10-11
6-7
6-7
6-7
6-7
8-9
10-11
7
10
6-7
5-6
9-11
7-9
5-6
5-6
4-5
5-6
9-10
11-12
9-11
8-9
9-11
8
9
7-8
25-30
35-40
20
6-7
Asperges
Artisjokken
Boontjes
Broccoli
Spruitjes
Witte kool
Rode kool
Wortelen
Bloemkool
Bloemkool met béchamelsaus
Selderij
Aubergines
Gegrilde aubergines
Aubergines op zijn parmezaans
Prei
Champignons
Uien
Spinazie
Erwten
Venkelknol
Gegratineerde tomaten
Paprika's
Gegrilde paprika's
Gevulde paprika's
Aardappelen
Gebakken aardappelen (vers)
Gebakken aardappelen (diepvries)
Gegratineerde aardappelen
Courgettes
500 gr
300 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
500 gr
1000 gr
500 gr
800 gr
4 stucken
1300 gr
500 gr
500 gr
250 gr
300 gr
500 gr
500 gr
800 gr
500 gr
4 vieren
1400 gr
500 gr
500 gr
900 gr
1100 gr
(tot.)
500 gr
In stukken snijden van 2 cm.
Het heeft de voorkeur artisjokkenbodems
te gebruiken.
In stukken snijden.
In "roosjes" verdelen.
Heel laten.
Heel laten.
Heel laten.
In gelijke stukken snijden.
In roosjes verdelen.
Tijden aangegeven voor verse bloemkool.
Indien voorgekookt, zijn 10' gecombineerd
met grill voldoende.
In stukken verdelen.
In blokjes snijden.
3 Min. voorverwarmen. Halverwege de bereiding omdraaien.
De aubergines kunnen vooraf gefrituurd of
gegrild worden.
Heel laten.
Heel laten. Geen water toevoegen.
Heel en van gelijke afmeting. Geen water
toevoegen.
Afdekken na het wassen en uitlekken.
In vieren delen
Beter indien van gelijke afmetingen
u
In stukken snijden
3 min. voorverwarmen. Halverwege de bereiding omdraaien.
Beter het lage en brede soort paprikas
gebruiken
In gelijke stukken snijden.
2-3 keer omroeren
2-3 keer omroeren
Zie aantekening
*
Heel laten.
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Laag
Geen
Geen
Hoog
Laag
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Geen
Laag
Geen
Hoog
Laag
Geen
Laag
Laag
Laag
Geen
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
190°C
200°C
190°C
-
*
Deze aanduidingen zijn geschikt voor het uitvoeren van test D betreffende gecombineerde bereiding volgens het Norm Project (3e uit-
gave van de IEC705) opgenomen in het dokument IEC-53H/69/CD. Verdere informatie betreffende andere Efficiëntie Tests volgens de
Norm IEC705, zijn te vinden in de tabel op bladzijde 2.
+
+
+
+
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 151
3
152
HOOFDSTUK 3 - GEBRUIK VAN DE OVEN: AANWIJZINGEN EN TIJDTABELLEN
3.6 - VIS BEREIDEN
Vis wordt heel snel gaar en met uitstekende resultaten. De vis kan aangemaakt worden met een beetje boter of olie (of ook
zonder vet bereid worden). Afdekken met transparant folie. Vanzelfsprekend indien aanwezig dient het vel ingesneden te
worden; visfilets dienen gelijkmatig verspreid te worden. Aangeraden wordt eventueel de vis te paneren met ei.
3.7 - GEBAK EN TAARTEN BAKKEN
Voor het maken van gebak is het altijd nodig de oven voor te verwarmen tot aan de temperatuur aangegeven in de tabel.
Alleen wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is (aangegeven door 5 pieptonen) kan het gebak in de oven geschoven
worden.
*
Deze aanduidingen zijn geschikt voor het uitvoeren van de Bereidingstest volgens de Norm IEC 705,
par. 17.3, achtereenvolgens test A en test B. Verdere informatie ook betreffende andere Efficiëntie Tests
volgens de Norm IEC.705, zijn te vinden in de tabel op bladzijde 2.
**
Deze aanduidingen zijn geschikt voor het uitvoeren van Test E voor gecombineerde bereiding volgens
het Norm Project (3e uitgave van de IEC705) opgenomen in het Dokument IEC59H/69/CD. Men dient
eraan te denken de oven voor te verwarmen met alleen ventilatie met het lage rooster in de oven. Ver-
dere informatie ook betreffende andere Efficiëntie Tests volgens de Norm IEC705, zijn te vinden in de
tabel op bladzijde 2.
DUUR
minuten
5-7
7-9
8-10
5-7
7-9
7-9
30
750
750
750
750
750
750
150
Filets
Plakjes
Heel
Heel
Moten
Kreeften
Vis in de oven
klaargemaakt
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
TEMPE-
RATUUR
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
300 gr
300 gr
500 gr
250 gr
400 gr
500 gr
600 gr
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Afdekken met folie
Olie, een knoflookteentje, een scheutje witte
wijn en water toevoegen. Niet afdekken.
Niet afdekken
Niet afdekken
Niet afdekken
Niet afdekken
Niet afdekken
Niet afdekken
Laag
-
-
-
-
-
-
190°
VERMOGEN
NIVEAU
DUUR
minuten
25-30
35-40
40
90
40
40
16
6
30
150
500
-
-
-
-
1000
1000
150
Hazelnoottaart
Kwarktaart
Vruchtenvlaai
Plum cake
Margheritataart
Notentaart
Egg custard
Sponge cake
Sponge cake
SOORT
HOEVEELHEID
FUNCTIE
VERMOGEN
NIVEAU
TEMPE-
RATUUR
AANTEKENINGEN/RAADGEVINGEN
TE GEBRUIKEN
ROOSTER
1100 gr
1500 gr
700 gr
950 gr
700 gr
650 gr
750 gr
475 gr
710 gr
In een vuurvaste schaal doen
In een vuurvaste schaal doen
Een metalen taartvorm gebruiken
Een rechthoekige bakvorm gebruiken
Een metalen taartvorm gebruiken
Een metalen taartvorm gebruiken
Zie aantekening
*
Zie aantekening
*
Zie aantekening
**
Laag
Laag
Laag
Laag
Laag
Laag
Geen
Laag
Laag
170°C
160°C
160°C
160°C
160°C
160°C
-
-
160°C
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 152
3
HOOFDSTUK 3 - GEBRUIK VAN DE OVEN: AANWIJZINGEN EN TIJDTABELLEN
3.8 - VERWARMEN/KOKEN MET BEHULP VAN DE "AUTOMATISCHE FUNCTIETOETSEN".
De toetsen "Automatische Functietoetsen" betreffen 5 verschillende programma's waarvan bereidingsduur,
vermogen niveau en oven temperatuur "voorgeprogrammeerd" zijn, hierdoor kan men uitstekende resultaten
bereiken voor de gerechten die beschreven staan in de onderstaande tabel.
153
RAADGEVINGENWAT KAN MEN DOENTOETS
(10) Hot Drinks
1 keer drukken
2 keer drukken
3 keer drukken
4 keer drukken
1 kop koffie (60cc) verwarmen vanaf
kamertemperatuur
Een kopje koffie (125 cc) verwarmen
uitgaand van kamertemperatuur
Een grote kop (200cc) verwarmen vanaf
koelkast temperatuur
Een bord soep (300cc) verwarmen vanaf
koelkast temperatuur.
Na het verwarmen van de
vloeistof, goed omroeren om
de temperatuur gelijkmatig te
verdelen.
(8) Jacket Potatoes
1 keer drukken
2 keer drukken
3 keer drukken
200 gr aardappelen bereiden
400 gr aardappelen bereiden
600 gr aardappelen bereiden
Goed de aardappelen afwassen met
de schil er nog omheen, de
aardappelen inprikken en direct op
de draaischijf leggen. Serveren
aangemaakt met boter of kaas.
Let op: na het verwarmen kunnen deze gerechten en hun
verpakking zeer heet zijn. Pannelappen of ovenwanten gebruiken.
1 portie (250-350 gr) verwarmen
2 porties (450-550 gr) verwarmen
Geschikt voor porties voorgekookt
voedsel, bewaard in de koelkast op
het te gebruiken bord. Het voedsel
dient nooit afgedekt te worden. In
geval van kant-en-klaarmaaltijden
het voedsel uit eventuele aluminium-
bakjes/verpakkingen halen en op
een bord leggen.
Let op: Na het verwarmen kunnen deze gerechten en hun
verpakking zeer heet zijn. Pannelappen of ovenwanten gebruiken.
Een diepvriespizza (250-500 gr) verwarmen
1 portie (250-350 gr) verwarmen
2 porties (450-550 gr) verwarmen
De pizza rechtstreeks op het lage
rooster plaatsen.
De verpakking op de draaischijf zetten, waar-
bij erop gelet moet worden dat eventueel
aanwezig plastic verwijderd moet worden.
Indien de verpakking echter niet geschikt
mocht blijken voor gebruik in de magnetron
(bijv. metalen verpakking), het voedsel uit de
verpakking nemen en rechtstreeks op de te
gebruiken schaal leggen. Verwarmen door
het rechtstreeks en niet afgedekt op de
draaischijf te plaatsen.
(7) Pop Corn
1 keer drukken 1 verpakking van 100 gr pop corn geschikt
voor magnetron bereiden.
Zorgvuldig de instructies volgen die
aangegeven staan op de verpakking
en op de draaischijf plaatsen.
(11) Ready Meal
1 keer drukken
2 keer drukken
(9) Frozen Meal Pizza
1 keer drukken
2 keer drukken
3 keer drukken
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 153
3
154
HOOFDSTUK 3 - GEBRUIK VAN DE OVEN: AANWIJZINGEN EN TIJDTABELLEN
150
WATT
300
500
750 1000
3.9 - GELIJKTIJDIGE BEREIDING OP TWEE NIVEAU'S
Door het gemiddeld hoog niveau rooster te gebruiken bij de functie alleen magnetron, is het mogelijk
tegelijkertijd, ook verschillende, gerechten te ontdooien, te verwarmen en te bereiden op twee niveau's. Het
speciale systeem met een dubbele afgifte van microgolven maakt het namelijk mogelijk een optimale
verspreiding van de energie te verkrijgen.
Indien men twee gerechten tegelijkertijd wenst te bereiden is het voldoende de volgende eenvoudige, algemene
voorschriften in acht te nemen:
1) De bereidingstijden voor gelijktijdige bereiding van gerechten verschillen van de tijden voor enkelvoudige
bereidingen.
Men dient daarom altijd de referentietabel op bladzijde 155 te raadplegen.
2) Men dient eraan te denken dat het voedsel dat een kortere bereidingstijd nodig heeft altijd op het
gemiddeld hoog niveau rooster gezet moet worden: dit vereenvoudigt het verwijderen van het gerecht na
bereiding. Het rooster verwijderen en de bereiding van het onderste gerecht beëindigen.
3) De aanwijzingen en de adviezen van de tabellen in acht nemen; met name altijd controleren of de te
verwarmen etenswaren goed heet zijn alvorens deze uit de oven te halen.
Bovenste gerecht
(kortere bereidingstijd)
Onderste gerecht
(langere bereidingstijd)
Gemiddeld hoog niveau
rooster
Draaischijf
Aardappelen
(boven)
Goulash
(onder)
16 min
40 min
Tijden voor de gelijktijdige bereiding
Aardappelen
Goulash
7-8 min
30-35 min
Tijden voor enkelvoudige bereiding
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 154
3
155
HOOFDSTUK 3 - GEBRUIK VAN DE OVEN: AANWIJZINGEN EN TIJDTABELLEN
Ontdooitijden
Soort
Hoeveelheid
gram
Vermogen
Niveau
Minuten
Gehakt
Gehakt
Kip in stukken
Hachee
Bloemkool
Hele vis
Portie vlees
Portie groenten
Bord lasagne
Bord lasagne
Portie vlees
Bord lasagne
Aardappelen
Aardappelen
Wortelen
Wortelen
Courgettes
Vis in moten
Courgettes
Hele vis
Hele vis
Hele vis
Aardappelen
Goulash
Witte kool
Rijst
Spruiten
Erwten
500
500
500
500
450
500
150
250
500
500
150
500
500
500
500
500
475
400
475
200
200
200
500
1500
500
300
500
500
20
20
24
24
22
22
6
6
9
9
6
8
16
16
18
18
14
16
13
14
14
14
16
40
14
20
14
18
Aantekeningen
Niveau
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
boven
onder
Het vlees omdraaien na 10 minuten. Na bereiding 15
minuten wachten.
Tijdens het ontdooien de stukken uit elkaar halen. Na
bereiding 15 minuten wachten.
Na bereiding 5-10 minuten wachten
Na bereiding 5-10 minuten wachten
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
Het voedsel afdekken met plastic folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
Heel laten en afdekken met folie. Na 14' het rooster verwijderen.
Afdekken met folie.
Heel laten en afdekken met folie. Na 13' het rooster verwijderen.
Afdekken met folie.
Afdekken met folie
Afdekken met folie
In gelijke stukken snijden en afdekken met folie
Na 16' het rooster verwijderen. 2-3 keer omroeren
Heel laten en afdekken met folie
Afdekken met folie en 2 keer omroeren. Na 14' het rooster verwijderen.
Afdekken met folie. Na 14' het rooster verwijderen.
Afdekken met folie
REFERENTIETABELLEN VOOR BEREIDING OP TWEE NIVEAUS
Verwarmingstijden
Soort
Hoeveelheid
gram
Vermogen
Niveau
Minuten
Aantekeningen
Niveau
Bereidingstijden
Soort
Hoeveelheid
gram
Vermogen
Niveau
Minuten
Aantekeningen
Niveau
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
1000
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 155
156
HOOFDSTUK 4 : ONDERHOUD EN REINIGING
Voordat men overgaat tot onderhoud of schoonmaken, altijd eerst de stekker
uit het stopcontact halen en wachten tot het apparaat afgekoeld is.
Dankzij de speciale laag waarmee de binnenkant van uw oven afgewerkt is,
waardoor spetters en stukjes voedsel niet vast blijven zitten, is het schoonmaken
zeer eenvoudig. Ook het deksel van de uitgang microgolven (C) altijd
schoonhouden en vrij van vet of vetspetters.
Geen schuurmiddelen gebruiken, staalwol of scherpe metalen voorwerpen voor
het schoonmaken van de buitenkant van de oven. Bovendien, dient men erop te
letten dat geen water of vloeibaar afwasmiddel in de oven binnensijpelt via de
openingen voor lucht- en stoom uitgang die zich aan de bovenkant van het
apparaat bevinden.
Bovendien wordt aangeraden geen spiritus, schuurmiddelen of schoonmaak-
middelen met ammoniak te gebruiken voor het schoonmaken van de binnenkant
en buitenkant van de ovendeur.
Om een perfecte sluiting te garanderen, dient de binnenkant van de ovendeur
altijd goed schoongehouden te worden, om te vermijden dat vuil en voedselre-
sten tussen de deur en de voorkant van de oven gaan zitten.
Regelmatig controleren dat de verluchtingsopeningen die zich aan de achter- en
onderkant van de oven bevinden niet verstopt raken en stofvrij zijn.
Wend u tot uw technisch service centrum voor een eventuele controle van de
ventilatie-openingen aan de achterkant van het apparaat.
Regelmatig zal het nodig zijn de draaischijf (H) te verwijderen en de bijbeho-
rende houder (I) om deze schoon te maken, evenals de bodem van de oven.
De draaischijf en de bijbehorende houder wassen in water met een neutraal
wasmiddel, deze kunnen ook in de afwasmachine gewassen worden.
Niet de draaischijf onder dompelen in koud water nadat deze gedurende lan-
gere tijd vewarmd is geworden; de hoge thermische schok zou het breken
ervan tot gevolg kunnen hebben.
De motor van de draaischijf is verzegeld. Let er echter bij het schoonmaken van de
ovenbodem wel op dat er geen water sijpelt onder de pin van de draaischijf (D).
Om het schoonmaken van de binnenkant van de oven te vergemakkelijken, kan
de bovenste weerstand verlaagd worden na de keramieken haak verdraaid te
hebben.
BELANGRIJK: Na het reinigen de weerstand terug op zijn plaats zetten en
vasthaken. De oven niet gebruiken wanneer de weerstand zich in verlaagde
positie bevindt.
4.1 REINIGING
150
WATT
300
500
750 1000
150
WATT
300
500
750 1000
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 156
4.2 ONDERHOUD
Indien iets niet blijkt te functioneren of in geval van het optreden van storingen, dient men zich te wenden tot
een Assistentie Service die geautorizeerd is door de fabrikant. In ieder geval, voordat u contact opneemt met
onze technici, is het raadzaam de volgende eenvoudige controles uit te voeren.
4
157
HOOFDSTUK 4: ONDERHOUD EN REINIGING
OORZAAK/OPLOSSING
De ovendeur is niet goed gesloten
De stekker zit niet in het stopcontact
Het stopcontact levert geen stroom
(De zekering van het electriciteitsnet controleren)
Wanneer men etenswaren bereid die water bevatten, is
het helemaal normaal dat de stoom die gevormd wordt in
de oven zich condenseert aan de binnenkant van de
oven, op het werkvlak of rondom de ovendeur.
De oven niet aanzetten zonder etenswaren erin bij de berei-
ding met magnetron of gecombineerd met magnetron.
Geen metalen schalen gebruiken tijdens bovengenoemde
bereidingen noch zakjes of verpakkingen met metalen
delen.
De juiste functie kiezen of de bereidingstijd verlengen.
Het voedsel was niet helemaal ontdooid voordat men
overging tot de bereidingsfase.
De juiste functie kiezen of de bereidingstijd verkorten.
Het voedsel tijdens de bereiding omroeren. Denkt eraan
dat het voedsel beter gaar wordt indien in stukken gesne-
den van gelijke afmetingen.
De draaischijf is geblokkeerd geraakt.
PROBLEEM
Het apparaat functioneert niet
Condensvocht op het werkvlak, aan de bin-
nenkant van de oven of rondom de ovendeur.
Vonken in de oven
Het voedsel wordt niet warm of wordt niet vol-
doende gaar.
Het voedsel brandt aan
Het voedsel wordt niet gelijkmatig gaar.
N.B: In het geval dat het lampje in de oven kapot gaat, kunt u het apparaat zonder problemen blijven
gebruiken. Voor het vervangen van het lampje, dient u zich te wenden tot een geautorizeerd Assistentie
Centrum.
NL 10-10-2001 11:36 Pagina 157
1 / 1

Candy MIC 303 EX Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding

Gerelateerde artikelen