6 Voeg het mierikswortelsap toe.
7 Voeg de slagroom en de witte wijn toe.
8 Voeg naar smaak citroensap en zout toe.
Tips
Voorbereiding
- Gebruik verse vruchten en groenten omdat deze meer sap bevatten. Bij uitstek geschikt om te
verwerken in een sapcentrifuge zijn ananas, rode bieten, bleekselderij, appels, komkommer,
wortels, spinazie, meloen, tomaten, granaatappels, sinaasappels en druiven.
- Vruchten die zetmeel bevatten, zoals bananen, papaja’s, avocado’s, vijgen en mango’s, zijn niet
geschikt om in de sapcentrifuge te verwerken. Gebruik een keukenmachine, een blender of een
staafmixer om deze vruchten te verwerken.
- De sapcentrifuge is niet geschikt voor het verwerken van zeer harde en/of vezelrijke of
zetmeelrijke vruchten en groenten, zoals suikerriet.
- Bladeren en bladstelen van bijvoorbeeld sla kunnen ook in de sapcentrifuge worden verwerkt.
- Verwijder de pit uit kersen, pruimen, perziken enz. De kernen of zaden van fruit zoals meloenen,
appels en druiven hoeft u niet te verwijderen.
- U hoeft dunne schilletjes en vliesjes niet te verwijderen. Verwijder alleen de dikke schillen die u
niet zou eten, bijvoorbeeld die van sinaasappels, ananas, kiwi’s, meloenen en ongekookte rode
bieten.
- Met uw sapcentrifuge kunt u citrusvruchten persen. Wij raden u aan deze te schillen voor het
persen, omdat de schil mogelijk is bespoten en omdat de witte binnenschil bitter smaakt en de
smaak van het sap beïnvloedt.
Sap maken
- Als u appelsap maakt, onthoud dan dat de dikte van het sap afhangt van het soort appel dat u
gebruikt. Hoe sappiger de appel, hoe dunner het sap wordt. Kies een appelsoort die het soort
sap oplevert waarvan u houdt.
- Voor harde vruchten/groenten (bijv. appels, rode bieten en wortels) raden wij u aan snelheid 2
(normale snelheid) te gebruiken. Voor zacht fruit (bijv. bessen, kiwi’s, druiven, tomaten,
komkommers en meloen) raden wij u aan snelheid 1 (lage snelheid) te gebruiken.
- Als u sap van zacht fruit wilt maken, plaatst u de vruchten een voor een in de vultrechter voor
een optimale sapopbrengst. Druk niet met de stamper op de vruchten.
- Om zoveel mogelijk sap te verkrijgen, moet u de stamper altijd langzaam naar beneden duwen.
Serveren
- Als u helder sap zonder schuimlaag wilt, plaatst u de schuimscheider in de kan. Als u troebel sap
met een schuimlaag wilt, haalt u de schuimscheider uit de kan.
- Appelsap wordt heel snel bruin. U kunt dit proces vertragen door een paar druppels citroensap
toe te voegen.
- Drink het sap meteen nadat u het hebt gemaakt. Als het enige tijd aan de lucht wordt
blootgesteld, verliest het sap zijn smaak en zijn voedingswaarde.
Feiten over groenten en fruit
Fruit/groente Vitaminen/mineralen Kilojoules/Kilocalorieën Snelheidsstand
Appels Vitamine C 200 g = 150 kJ (72 kcal) hoog
Abrikozen Rijk aan voedingsvezels,
bevatten kalium
30 g = 85 kJ (20 kcal) laag
NEDERLANDS68
4222_005_0074_2_DFU-Booklet_A5_v1.indd 68 21-10-11 11:42