19270-56

Russell Hobbs 19270-56 Handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Russell Hobbs 19270-56 Handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
13
Lees de instructies, bewaar ze goed en geef ze met het apparaat mee wanneer u deze aan een
derde geeft.. Verwijder alle verpakkingsmaterialen voor gebruik.
A BELANGRIJKE VEILIGHEIDSMAATREGELEN
Volg de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, zoals:
1 Dit apparaat mag uitsluitend worden gebruikt door of onder toezicht van een volwassene.
Het apparaat dient steeds buiten het bereik van kinderen gebruikt en opgeborgen worden.
2 Plaats de basismodule niet in een vloeistof. Gebruik het apparaat niet in de
badkamer, in de buurt van water of buiten.
3 Gebruik de stoomkoker niet met bevroren vlees of gevogelte; ontdooi etenswaren
volledig voor gebruik.
4 Vul het reservoir tot max (1,2l). Als het reservoir te vol is, kan er kokend water uitspatten, wat
de stoomkoker kan beschadigen.
5 Raak de hete oppervlakken van de basismodule, het deksel, de stoomschalen, de rijstkom of
het lekbakje niet aan. Gebruik ovenwanten of een doek en til ze alleen op bij de handgrepen.
6 Reik niet over het apparaat heen en houd uw handen, armen, gezicht etc. verwijderd van de
vrijkomende stoom.
7 Dit apparaat mag niet bediend worden met een externe tijdschakelaar of een
afstandsbedieningssysteem.
8 Houd de bovenkant van het apparaat vrij; zet er niets bovenop.
9 Leg geen papier, folie e.d. in de schalen; hierdoor blokkeren de stoomgaten.
10 Haal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat niet gebruikt wordt, verplaatst of
gereinigd wordt.
11 Laat het apparaat volledig afkoelen, voordat u het verplaatst of reinigt.
12 Gebruik alleen de bijgeleverde toebehoren of hulpstukken.
13 Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan degene die in deze
gebruiksaanwijzing worden beschreven.
14 Gebruik het apparaat niet bij beschadigingen of storingen.
15 Indien het snoer beschadigd is, moet het door de fabrikant, een technicus of een ander
deskundig persoon vervangen worden om eventuele risico’s te vermijden.
uitsluitend voor huishoudelijk gebruik
C VOORBEREIDING
1 Zet het apparaat op een stabiele, vlakke, hittebestendige ondergrond.
2 Leg het snoer zodanig dat het niet uitsteekt en dat niemand erover kan struikelen of erachter
kan blijven haken.
3 Er komt stoom vrij. Zet het apparaat niet in de buurt van gordijnen of onder planken, kastjes,
of andere voorwerpen die door de vrijkomende stoom zouden kunnen beschadigen.
4 Zorg dat er een bord of dienblad klaarstaat om de stoomschalen na het stomen op te zetten
om het lekken op te vangen. Het is handig om nu ook meteen een opscheplepel of tang e.d.
klaar te leggen om de etenswaren uit de stoomschalen te halen. Vergeet niet om
ovenwanten te gebruiken.
instructies
afbeeldingen
4 stoomopeningen
5 handgreep
6 deksel
7 rijstkom
8 stoomschaal
9 lekbakje
10 water
11 stoompijp
12 verwarmingselement
13 vulopening
14 reservoir
15 kijkglas voor waterniveau
16 basismodule
17 lampje
18 timer
14
C VULLEN
5 Vul het reservoir tot max (1,2l).Dit geeft ongeveer 60 minuten stoom, wat voor de meeste
etenswaren voldoende is.
6 Voeg niets toe aan het water. Kruiden, marinades e.d. dienen aan de etenswaren te worden
toegevoegd, niet aan het stomende water. Ze circuleren niet met de stoom, maar
concentreren zich in het reservoir, waardoor de oppervlakken van het reservoir en het
verwarmingselement kunnen beschadigen.
7 Plaats de stoompijp rond het verwarmingselement, zodat het verwarmingselement in het
midden zit.
8 Plaats het lekbakje op de basismodule.
9 Het lekbakje zal slechts op één manier passen, zodat het bedieningspaneel kan worden
gebruikt. Het voorkomt dat sappen van het eten het verwarmingselement en reservoir
bereiken.
10 De handgrepen van de stoomschalen zijn gemarkeerd met 1, 2 en 3. U kunt 1, 2 of 3
stoomschalen gebruiken.
a) Zet stoomschaal 1 op het lekbakje.
b) Plaats etenswaren in stoomschaal 1.
c) Zet stoomschaal 2 bovenop stoomschaal 1.
d) Plaats etenswaren in de stoomschaal.
e) Zet stoomschaal 3 bovenop stoomschaal 2.
f) Plaats etenswaren in de stoomschaal.
g) Plaats het deksel.
voorzichtig met smaken
11 Sappen uit de bovenste schaal lekken in de schaal eronder. Leg etenswaren met een sterke
smaak onder etenswaren met een verfijnde smaak, en vette etenswaren onder groenten.
C CIRCULATIE
12 Om de stoom te laten circuleren:
a) legt u de etenswaren losjes in de schalen
b) beperkt u de etenswaren zoveel mogelijk tot één laag per schaal
c) laat u wat ruimte tussen de verschillende etenswaren
d) zorgt u bij meerdere lagen in een schaal voor wat tussenruimte om de stoom door de
verschillende lagen te laten circuleren.
C EGAAL STOMEN
13 Om egaal te stomen:
a) moeten alle etenswaren in een schaal ongeveer even groot zijn
b) moeten de grotere stukken of etenswaren met een langere stoomtijd het dichtst bij het
reservoir worden gelegd
c) moeten de kleinere stukken of etenswaren met een kortere stoomtijd het verst van het
reservoir af worden gelegd.
C TE GAAR STOMEN
14 Wees niet bang etenswaren te gaar te stomen; stomen is een relatief zachte
bereidingsmethode en een paar minuten meer maakt meestal geen verschil.
15 Laat vis niet te gaar worden.
C KOKEN
16 Steek de stekker in het stopcontact.
17 Draai de timer met de klok mee naar de benodigde tijd.
18 Het lampje zal oplichten.
15
19 De stoomschalen worden gevuld met stoom.
20 Wanneer de timer weer op 0 staat, klinkt er een bel en zal de stoomkoker uitschakelen.
C DE TIMER
21 De timer is een klokwerk en werkt in één richting.
22 Draai niet tegen de klok in aangezien dit de timer kapot maakt.
23 De timer zal terugtikken tot de veer is uitgedraaid.
24 U hoeft zich hier geen zorgen over te maken – wanneer het lampje uit is, is het
verwarmingselement ook uit.
25 Indien u het apparaat eerder wilt stoppen, moet u de stekker uit het stopcontact halen.
C KLAAR?
26 Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
27 Alle onderdelen zijn heet; gebruik ovenwanten of een doek; gebruik de handgrepen.
28 Stoom en hete lucht zullen ontsnappen bij het optillen van het deksel. Kantel hem lichtjes
om de stoom van u vandaan te richten.
29 Leg het deksel op een bord of een dienblad.
30 Haal de stoomschalen van het apparaat en zet ze op een bord of een dienblad.
31 Verwijder de lekbak voorzichtig - de sappen zullen heet zijn en kunnen vlekken achterlaten
indien er wordt gemorst.
32 Maak het reservoir leeg via één van de openingen aan de zijkant.
kooktijden & voedselveiligheid
etenswaren (vers) hoeveelheid tijd (minuten)
artisjokken, vers 2-3 40-45
asperges 400g 10
sperziebonen 400g 15-20
broccoli 400g 10
spruiten 400g 15
kool (zonder harde kern en in kwarten) 1 15
wortels (in plakjes) 400g 10-15
bloemkool 1 15
maïskolven 4 15
courgettes (in plakjes) 400g 10
doperwten 400g 12
paprika, zaadlijsten verwijderd, in reepjes 1 8-10
aardappelen (in vieren) 900g 20
spinazie, vers 200g 6-8
champignons 200g 10-13
kip (zonder botten) 400g 20-30
visfilets, vers, 6-13mm dik 200g 10
vismoot, vers, 19-25mm dik 200g 12-17
garnalen, vers 400g 6-8
langoustine, diepvries 2 20-22
mosselen 400g 10-15
, Gebruik geen mosselen die voor het stomen open zijn. Stoom ze totdat de schelpen volledig
open zijn en gooi mosselen waarvan de schelpen na het stomen nog dicht zijn weg.
33 Deze tijden zijn voor een enkele laag etenswaren. Experimenteer om de juiste tijden voor uw
favoriete etenswaren en voedselcombinaties te vinden.
34 Verleng deze tijden:
a) bij 2 of 3 meer schalen, aangezien de stoom meer etenswaren dient te verhitten
b) als er meerdere lagen in een stoomschaal op elkaar worden gelegd
35 Over het algemeen geldt dat hoe verder etenswaren van het verwarmingselement
verwijderd zijn, des te langer ze moeten worden gestoomd.
16
36 Door te experimenteren kunt u de optimale tijden en volgorde vaststellen voor uw favoriete
etenswaren en combinaties.
37 Deze kooktijden kunnen enkel als aanwijzing beschouwd worden.
38 Controleer of de etenswaren voldoende gaar zijn, voordat u ze serveert. Stoom ze bij twijfel
nog wat langer.
39 Stoom vlees, gevogelte en vergelijkbare producten (gehakt, hamburgers, e.d.) tot het sap dat
eruit loopt kleurloos is. Stoom vis totdat deze overal ondoorzichtig is.
40 U moet bladgroentes zo min mogelijk koken, zodat ze groen en knapperig blijven. Door ze in
ijswater onder te dompelen, zal het kookproces stoppen.
C DE RIJSTKOM
41 Vul de rijstkom niet verder dan halfvol met rijst.
42 Voeg water aan de rijstkom toe - één en een kwart keer het volume van de rijst (de rijst zal
wat van het water absorberen)
43 Zet de rijstkom in de bovenste stoomschaal. Wanneer u rijst onder andere etenswaren plaatst,
veranderen de sappen van die etenswaren de smaak van de rijst en door het extra vocht kan
de rijst gaan plakken.
44 Het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten om rijst te stomen, afhankelijk van het type, de
hoeveelheid en persoonlijke voorkeur.
45 Proef na 15 minuten, en kook vervolgens langer indien nodig.
C LANGER DAN 60 MINUTEN?
46 Indien u langer dan 60 minuten wilt stomen:
a) dient u het waterniveau en/of de timer in de gaten te houden, het reservoir tot ongeveer
halfvol met water te vullen en de timer opnieuw in te stellen
of
b) stelt u de timer in voor de helft van de stoomtijd, vervolgens zal de bel u waarschuwen
om het reservoir te vullen – vergeet niet om de timer opnieuw in te stellen
bijvullen
c) Schenk het water rustig in één van de openingen aan de zijkant van de basismodule
d) Houd het waterniveau in de gaten; zorg dat het reservoir niet boven max. wordt gevuld.
C DROOGSTOMEN
47 Wanneer het apparaat droogstoomt, zal de thermostaat de stroom naar het
verwarmingselement verbreken.
48 Het lampje zal uitgaan, maar de timer zal blijven doorlopen.
49 De thermostaat zal aan- en uitgaan, totdat u water toevoegt of totdat de timer weer 0
aangeeft en het apparaat uitschakelt.
50 Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact, laat het apparaat enkele minuten
afkoelen, vul het reservoir met water en begin opnieuw.
51 Houd bij het berekenen van de benodigde tijd rekening met de reeds verstreken stoomtijd
en de tijd tussen het droogstomen en opnieuw starten, aangezien het stoomproces niet
direct ophoud op het moment van droogstomen.
52 Indien u het stoomproces nauwkeurig in de gaten houdt, kunt u de situatie ongetwijfeld
voor de volle 100% redden.
53 Zo niet, dan kan een pikant sausje heel wat goed maken; probeer eens een dressing met
citroen of limoen. Ook gember, knoflook of chili zijn goedmakers.
C VROEGTIJDIG STOPPEN
54 Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
17
C ZORG EN ONDERHOUD
55 Verwijder de stekker van het apparaat uit het stopcontact en laat het afkoelen voor u het
schoonmaakt en opbergt.
56 Was de verwijderbare onderdelen in warm water met afwasmiddel, goed afspoelen, laten
uitlekken en aan de lucht laten drogen.
57 Veeg de basismodule van binnen en buiten af met een schone vochtige doek.
58 Plaats geen enkel onderdeel van het apparaat in de vaatwasmachine.
C ONTKALKEN
59 Er kan kalkaanslag ontstaan op het reservoir en het verwarmingselement.
60 Zorg voor een goede ventilatie aangezien het verwarmen van azijn een onaangename geur
kan hebben.
61 Verwijder het lekbakje, de stoomschalen, rijstkom en het deksel.
62 Vul het reservoir met 600ml witte azijn, steek de stekker in het stopcontact en zet de timer
op 20 minuten.
63 Laat de stoomkoker na 20 minuten volledig afkoelen, giet de azijn eruit en spoel het reservoir
meerdere malen met koud water na om alle sporen azijn te verwijderen.
64 Droog de basismodule goed af.
65 Gebruik uitsluitend witte azijn; gebruik geen speciaal ontkalkingmiddel.
H MILIEUBESCHERMING
Om milieu- en gezondheidsproblemen als gevolg van gevaarlijke stoffen in elektrische en
elektronische producten te vermijden, mogen apparaten met dit symbool niet worden
weggegooid met niet-gesorteerd gemeentelijk afval, maar moeten ze worden
teruggewonnen, opnieuw gebruikt of gerecycled.
/