10
• Gebruikhetapparaatnietmeteenexternetijdschakel-
klok of een aparte afstandsbediening.
Overzicht van de bedieningselementen
Lampje (rood)
Temperatuurregelaar
Veiligheidsschakelaar
Restart-knop
Kabelvak
Frituurvetreservoir
Behuizing
Frituurmandje
Reglementair gebruik
Dit apparaat is bedoeld voor het frituren van levensmid-
delen.
Hetisuitsluitendvoorditdoeleindebestemdenmag
uitsluitenddaarvoorwordengebruikt.Hetapparaatmag
uitsluitend worden gebruikt zoals is beschreven in deze
gebruiksaanwijzing.Gebruikhetapparaatnietvoorcom-
merciële doeleinden.
Elk ander gebruik geldt als niet-reglementair en kan tot
beschadigingen of lichamelijk letsel leiden.
ClatronicInternationalGmbHisnietaansprakelijkvoor
beschadigingen veroorzaakt door niet-reglementair gebruik.
Inbedrijfstelling
Voor de eerste inbedrijfstelling
1. Verwijderdeverpakking.Haalhetdekselvandefri-
teuse.Indefriteusebevindtzichhetfrituurmandje.Haal
alle voorwerpen uit de friteuse.
2. Wij adviseren om het deksel, de behuizing, het reservoir
en het frituurmandje schoon te maken zoals beschreven
onder Reiniging.
3. Trek de aansluitkabel uit het kabelvak.
Aanwijzingen voor het gebruik
1. Verwijder regelmatig in de olie achtergebleven frituur-
resten(bijv.stukjespatat).Nameerderekerengebruik
moet u de olie vervangen.
Gebruikhoogwaardigefrituurolieoffrituurvetomte
frituren.
2. Vet en olie moeten op hoge temperaturen verhit kunnen
worden.Gebruikgeenmargarine,olijfolieofboter.Deze
vetsoorten zijn niet geschikt om te frituren, omdat ze bij
lage temperatuur al rook kunnen ontwikkelen.
Wij adviseren het gebruik van vloeibare frituurolie.
WAARSCHUWING: GEVAAR!
• Vervanghetvet/deolieregelmatig.
• Gebruikgeeningevrorendiepvriesproducten!
• Bijtevochtigelevensmiddelen(bijv.diepingevroren
patat etc.) ontstaat een sterke schuimvorming, waar-
door in het ongunstigste geval het hete vet / de hete
olie kan overlopen en letsel kan veroorzaken.
3. Ter vermindering van het acrylamide-gehalte in
zetmeelhoudende levensmiddelen (aardappelen, graan)
wordt aanbevolen, om bij het
frituren een temperatuur
van 170 °C (evt. 175 °C) niet te overschrijden. Verder
geldt om de frituurtijd zo kort mogelijk te houden en het
frituurmateriaal maximaal goudgeel te frituren.
4. Let erop, dat de veiligheidsschakelaar bediend wordt,
als het stuurelement in de geleiding geschoven werd.
5. Kiesdegeschiktefrituurtemperatuurenneemdaarbijde
toestand van het frituurmateriaal in acht. De richtlijn is:
Voorgefrituurde voedingsmiddelen hebben een hogere
temperatuur nodig dan rauwe voedingsmiddelen.
6. Alsolieofvetnogheetis,magudefriteusenietdragen
of bewegen.
7. Strijkbijhetfriturenvandeegachtigelevensmiddelenhet
overtollige deeg af, en breng ze voorzichtig in de olie.
8. Let erop, dat het handvat van het frituurmandje correct
bevestigd werd.
• Drukdedraadeindesaanhetvrijeeindevanhet
handvat samen.
• Brengdehoekenindedraadogeninhetbinnenste
van het mandje.
• Friteusemagvoormax.2/3gevuldworden.Frituur-
mandje niet overvullen.
9. Vochtige levensmiddelen eerst met een doek droogwrij-
ven.
LET OP:
Bij te vochtige levensmiddelen (bijv. diep ingevroren patat
etc.) ontstaat een sterke schuimvorming, waardoor in het
ongunstigste geval de hete olie ook kan overlopen.
Gebruik
1. Zorgervoor,dathetapparaatlosgekoppeldisvanhet
stroomnet en uitgeschakeld is.
2. Haalhetdekselvandefriteuse.
3. Verwijder het frituurmandje en vul olie of vet in het
reservoir(maximaal3l).Hetvulpeilmoettussendemin-
en max-markering liggen.
4. Steekdestekkerineengeaardecontactdoos230V,
50Hz.Steldetemperatuurregelaardoortedraaienop
de gewenste temperatuur in.
5. Hetcontrolelampjebrandttijdenshetverwarmenen
gaat uit, zodra de gewenste temperatuur bereikt is.
Plaats het frituurmandje met het frituurmateriaal voor-
zichtig in het hete vet.
NEDERLANDS