10
WAARSCHUWING:
• Gebruik frituurolie. Frituurolie is hittebestendig. Andere
olie/vetten gaan roken bij lage temperaturen. Dit heeft het
risico van spontane ontbranding.
• Gebruik één soort olie tijdens het frituren. Het mengen
van verschillende olie/vetten kan schuim veroorzaken.
Hierdoor kan de olie plotseling overlopen.
• Als het apparaat vlam vat, niet proberen om de vlammen
met water te doven. Sluit het deksel van het apparaat.
Doof de vlam met een vochtige doek.
• Gebruik het apparaat op een vlakke en hittebestendige
ondergrond.
• Het apparaat niet verplaatsen terwijl het in gebruik is.
• Hanteer uitsluitend de daarvoor bedoelde handgrepen.
• Vermijd spatten. Vul de frituurmand buiten de frituurpan.
• Frituur voedsel alleen in de frituurmand.
• Het deksel gesloten houden als het apparaat wordt
gebruikt om lang te frituren.
Electrische aansluiting
1. Controleer of uw netspanning overeenkomt met de speci-
caties van het apparaat. U vindt de informatie hierover op
het typeplaatje op het apparaat.
2. Sluit het netsnoer aan op een correct geïnstalleerde,
beveiligd stopcontact.
Ingebruikname
Vóór de eerste ingebruikname
1. Verwijder de verpakking. In de frituurpan bevindt zich een
frituurmand met handgreep. Verwijder alle voorwerpen uit
de frituurpan. U kunt de handgreep aan de frituurmand
insteken.
2. Wij adviseren u, het deksel, de behuizing en het toebeho-
ren te reinigen zoals onder “Reiniging” beschreven.
Gebruiksaanwijzingen
1. Verwijder regelmatig het in de olie achtergebleven frituur-
goed (bijv. stukjes van de frites). Na 8 tot 10 maal gebrui-
ken moet de olie vervangen worden.
2. Het frituurvet moet hoog kunnen worden verhit. Gebruik
voor het frituren kwalitatief goede frituurolie of frituurvet.
Vermijd het gebruik van margarine, olijfolie of boter.
Deze vetsoorten zijn niet geschikt voor de friteuse omdat
zij reeds bij een lage temperatuur rook kunnen ontwik-
kelen. Ter vermindering van het acrylamidegehalte in
zetmeelhoudende levensmiddelen (aardappels, graan)
wordt aanbevolen, een tempratuur van 170 °C (eventueel
175 °C) bij het frituren niet te overschrijden. Verder is het
belangrijk de frituurtijd zo kort mogelijk te houden en het te
frituren product maximaal goudgeel te bakken.
3. Kies de geschikte frituurtemperatuur en houd daarbij reke-
ning met de hoedanigheid van het frituurgoed. Als richtlijn
geldt: voorgebakken voedingsmiddelen hebben een
hogere temperatuur nodig dan rauwe voedingsmiddelen.
4. Als de olie of het vet nog heet is, mag u de friteuse niet
dragen of bewegen.
5. Strijk bij het frituren van deegachtige voedingsmiddelen het
overtollige deeg eraf en leg de stukken voorzichtig in de
olie.
6. Maak de frituurmand niet te vol.
7. Droog vochtige levensmiddelen eerst af met een doek.
Bediening van het apparaat
Frituren
1. Overtuig u ervan dat de stroomtoevoer naar het apparaat
onderbroken is en dat het apparaat is uitgeschakeld.
2. Open het deksel.
3. Verwijder de frituurmand en vul olie of vet in de pan (maxi-
maal 1,0 l). Het vulniveau moet tussen de min- en max-
markering liggen.
LET OP:
• Wanneer u vet gebruikt, dient u dit in kleine stukjes te
snijden en op de bodem van de frituurbak te leggen.
• Plaats het vet in géén geval in de frituurmand!
4. Sluit het deksel. Sluit de steker aan op een correct geïn-
stalleerde en geaarde contactdoos. Het controlelampje
“POWER” brandt.
5. Stel de temperatuurregelaar in op de gewenste tem-
peratuur. Het controlelampje “HEAT” brandt. Zodra de
ingestelde temperatuur bereikt is, dooft de lamp.
6. Let bij het vullen van de frituurmand op dat de mand niet tot
boven het hete vet gevuld wordt.
7. Open nu het deksel en plaats de frituurmand met het te
frituren voedsel voorzichtig in de pan. Haak de handgreep
uit de frituurmand.
8. Sluit het deksel.
9. Open na a oop van de frituurtijd (deze staat op de verpak-
king van de producten aangegeven) voorzichtig het deksel
(pas op, mogelijk komt hete damp vrij). Verwijder nu de
frituurmand met behulp van de handgreep.
10. Laat de olie een beetje van het frituurgoed afdruipen.
Fondue
LET OP:
• Het apparaat is niet geschikt voor kaas- of chocoladefon-
due. Deze ingrediënten zouden in de frituurmand kunnen
aanbranden of overkoken.
1. Overtuig u ervan dat de stroomtoevoer naar het apparaat
onderbroken is en dat het apparaat is uitgeschakeld.
2. U kunt het deksel naar boven verwijderen. Open het dek-
sel hiervoor en maak hem los aan het scharnier van de
behuizing.
3. Verwijder de frituurmand en vul olie of vet in de pan (maxi-
maal 1,0 l). Het vulniveau moet tussen de min- en max-
markering liggen.