28
vet terug druipen in de container. Het
gefrituurde voedsel mag nu op een schaal
of bord geplaatst worden.
∙ Draai de temperatuurcontrole terug en
verwijder de stekker uit het stopcontact na
iedere frituur cycle.
Fondue
∙ Til het frituurmandje uit de friteuse bij de
hendel.
∙ Open de deksel en til het van het
apparaat af.
∙ Vul de container tot de maximale
markering met vet of bouillon.
∙ Vul nooit met kaas of chocolade,
daar achtergebleven resten van zulke
producten moeilijk te verwijderen zijn,
speciaal rond het verwarmingselement.
∙ Pas het vork rek op het apparaat.
∙ Stop de stekker in het stopcontact. Het
hoofd indicatielampje zal aangaan.
∙ Gebruik de temperatuurcontrole om de
gewenste temperatuur in te stellen. Het
temperatuur indicatielampje zal aangaan.
∙ Om te voorkomen dat het vork rek
oververhit, plaats er niet de deksel op.
∙ Wanneer de voorgeprogrammeerde
temperatuurlevel bereikt is, zal het
temperatuur indicatielampje uitgaan.
Koken kan nu beginnen.
∙ De kooktijd voor vlees fondue is ongeveer
1 ½ - 3 minuten wanneer men vet
gebruikt, en 3 - 4 minuten wanneer men
vlees bouillon gebruikt.
∙ Draai de temperatuurcontrole terug en
verwijder de stekker uit het stopcontact na
ieder gebruik.
Praktische tips voor de friteuse
Voedsel dat in olie gebakken is smaakt heel
goed en is erg gezond.
Wanneer het voedsel de hete olie raakt sluit
deze direct de poriën van het voedsel af
zodat alle olie buiten blijft en geen sappen
kunnen ontsnappen.
Op deze manier blijven alle proteïne,
vitaminen en mineralen bewaart.
Let op het volgende:
1. Alleen pure plantaardige olie mag
gebruikt worden in de friteuse. Dit kan
verhit worden tot 220 graden Celsius en
heeft een neutrale smaak.
2. Meng nooit verschillende soorten olie.
3. De kwaliteit van oude olie kan niet
verbetert worden door er nieuwe olie
aan toe te voegen. De nieuwe olie zal
tevens zeer snel oud worden.
4. Om te voorkomen dat de olie niet uit de
pan schuimt moet men zorgen dat het
te frituren voedsel zeer goed droog is.
Ontdooi nooit bevroren voedsel voor
het frituren. Vochtigheid verkort de
levensduur van de friteuse.
5. Voor goede resultaten is de juiste
temperatuurstand zeer belangrijk
wanneer men voedsel frituurt. Wanneer
de olie niet heet genoeg is zal het
voedsel teveel olie opnemen. Het is
daarom het beste om het frituurmandje
niet in de olie te laten zakken totdat
het voorverhitten klaar is. Wanneer
de olie te heet is zal de buitenkant
van het voedsel aanbakken terwijl de
binnenkant niet gaar wordt.
6. Diepgevroren en gekoeld voedsel moet
men eerst een of twee keer kort in de
olie onderdompelen voordat men het in
de hete olie laat zakken.
7. Frituur niet te veel voedsel in een keer.
Het voedsel moet vrij kunnen drijven
zonder met elkaar in aanraking te