Whirlpool AKZM 8250 IXL Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding
NL1
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.whirlpool.eu
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzingen, die te allen tijde moeten worden
gelezen en opgevolgd.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het mogelijke
risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel, schade en elektrische
schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik van het apparaat beperkt kan
worden. Houd u strikt aan de volgende instructies:
- Bewaar deze instructies dicht bij de hand voor toekomstige raadpleging.
- Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en installeren.
- Het apparaat moet gehanteerd en geïnstalleerd worden door twee of meer
personen.
- Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet voordat u
installatiewerkzaamheden uitvoert.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en in
overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften. Repareer of
vervang geen enkel onderdeel van het apparaat, behalve als dit expliciet
aangegeven wordt in de gebruikershandleiding.
- Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend elektricien
gebeuren. Wend u tot erkende servicecentra.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
- Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het apparaat
vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen aansluiten op het
stopcontact van de netvoeding.
- Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende
veiligheidsvoorschriften, is er een omnipolaire schakelaar met een afstand
van minstens 3 mm.
- Gebruik geen verlengkabels, meervoudige contactdozen of adapters.
- Sluit het apparaat niet aan op een stopcontact dat met een
afstandsbediening kan worden bediend.
- Trek niet aan het netsnoer.
- Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet meer
toegankelijk zijn voor de gebruiker.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven.
Alle veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal leiden.
WAARSCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel kan leiden.
NL2
- Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het apparaat uit om het
risico op een elektrische schok te voorkomen (uitsluitend voor modellen met
inductiefunctie).
- Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik het niet
op blote voeten.
- Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en alleen
voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden (bijv.: het
verwarmen van de ruimte). De fabrikant aanvaardt geen enkele
aansprakelijkheid voor schade aan voorwerpen of letsel aan personen of
dieren die/dat veroorzaakt is door het niet in acht nemen van het advies en
de voorzorgsmaatregelen.
- Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens het
gebruik.
- Voorkom aanraking van hete onderdelen.
- Heel jonge (0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op afstand
gehouden te worden, tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
- Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde fysieke, sensorische of
mentale vermogens of gebrek aan ervaring en kennis, mogen dit apparaat
gebruiken indien ze onder toezicht staan of instructies hebben ontvangen
over het gebruik van het apparaat en de mogelijke gevaren ervan begrijpen.
Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Reiniging en
gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen zonder toezicht worden
uitgevoerd.
- Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van de oven tijdens en na
het gebruik niet aan, omdat dit letsel kan veroorzaken.
- Vermijd contact met doeken of andere brandbaar materiaal tot alle
onderdelen van het apparaat helemaal zijn afgekoeld.
- Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding voorzichtig, en
laat de warme lucht of de damp geleidelijk ontsnappen voordat u het
gerecht uit de oven haalt. Als de deur van het apparaat gesloten is, komt de
warme lucht naar buiten door de opening boven het bedieningspaneel.
Blokkeer de ventilatieopeningen nooit.
- Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven te halen,
en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
- Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt ervan: er kan
brand ontstaan als het apparaat per ongeluk wordt ingeschakeld.
- Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in het
apparaat.
NL3
- De druk in het blik of de pot kan door de warmte hoog oplopen, waardoor
het explodeert en het apparaat beschadigt.
- Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
- Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de bereiding
van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
- Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces van
gerechten.
- Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac, wijn) worden
gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge temperatuur verdampt. De
alcoholdamp kan vlam vatten wanneer deze in contact komt met het
elektrische verwarmingselement.
- Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de bereiding
van gerechten met veel vet, olie of alcohol (bijv. rum, cognac, wijn) altijd in de
gaten.
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de kinderen uit de
buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus. Zorg dat gemorste etenswaar
voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de oven verwijderd wordt
(uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
- Houd dieren uit de buurt van het apparaat tijdens en na de pyrolysecyclus
(uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
- Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven wordt
aanbevolen.
- Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen schrapers
voor het reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien het glas daardoor
bekrast kan raken, waardoor het kan breken.
- Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp wordt
vervangen om de kans op een elektrische schok te voorkomen.
- Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te dekken (alleen voor
ovens met meegeleverde pan).
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
- Dit apparaat is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af in
overeenstemming met plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking. Snijd de voedingskabel
door voordat u het apparaat afdankt.
- Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten
kunt u contact opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit
apparaat hebt gekocht.
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft
opgelopen en of de ovendeur goed sluit. Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de
dichtstbijzijnde Whirlpool Consumenten Service.
INSTALLATIE
NL4
Om eventuele schade te voorkomen, wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie van de
piepschuim bodem te halen.
De installatie mag niet door kinderen worden uitgevoerd. Tijdens het installeren van het apparaat moeten
kinderen er vandaan worden gehouden. Houd, tijdens en na de installatie van het apparaat, het
verpakkingsmateriaal (plastic zakken, onderdelen van polystyreen, enz.) buiten het bereik van kinderen.
GEREEDMAKING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle
spaanders en zaagresten.
Zorg ervoor dat het oppervlak in de oven waterpas is.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het apparaat mag de minimale opening tussen het werkblad en
de bovenkant van de oven niet geblokkeerd worden.
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het apparaat
overeenkomt met de voedingsspanning van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van
de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur openstaat).
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend
worden uitgevoerd door erkende technici. Wend u tot erkende servicecentra.
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
- Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
- Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200°C om de geur van het
isolatiemateriaal en de beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
- Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
- Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
- Bedek de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
- Giet nooit water in de warme oven de lak kan beschadigd raken.
- Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan
geven.
- Verzeker u ervan dat de elektrische kabels van andere apparaten niet in contact komen met hete
onderdelen van de oven en vast komen te zitten tussen de ovendeur.
- Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled worden en is voorzien van het recyclingsymbool ( ). De
diverse onderdelen van de verpakking mogen daarom niet bij het gewone huisvuil worden weggegooid,
maar moeten worden afgevoerd volgens de plaatselijke voorschriften.
Afvalverwerking van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese Richtlijn 2012/19/EU inzake
Afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijke
schadelijke gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid te voorkomen, die veroorzaakt zouden
kunnen worden door onjuiste verwerking van dit product als afval.
- Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie geeft aan dat dit apparaat niet
als huishoudelijk afval behandeld mag worden, maar dat het ingeleverd moet worden bij een
speciaal inzamelingscentrum voor de recycling van elektrische en elektronische apparatuur.
MILIEUTIPS
NL5
Energiebesparing
- Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
- Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
- Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de geprogrammeerde bereidingstijd uit.
Gerechten die lang in de oven moeten staan, blijven dan nog doorgaren.
- Deze oven is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming
met de Europese Richtlijn ( ) nr. 1935/2004 en is ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in
overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften van de "Laagspanningsrichtlijn" 2006/95/EG (die
73/23/EEG en daaropvolgende amendementen vervangt), de beschermingsvoorschriften van de
“EMC”-richtlijn 2004/108/EG.
- Dit apparaat voldoet aan de ecologische ontwerpvereisten van de Europese richtlijnen nr. 65/2014 en
nr. 66/2014 in overeenstemming met de Europese norm EN 60350-1.
De oven werkt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
De deur is geblokkeerd:
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een " " met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde
Klantenservice. Vermeld in dat geval het nummer dat volgt op de letter “ ”.
Voordat u de Klantenservice belt:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen aan de hand van de punten die beschreven zijn in
"Opsporen van storingen".
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de
dichtstbijzijnde Klantenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
het servicenummer (dit is het nummer na het woord Service op het typeplaatje), rechts aan de
binnenkant van de ovenruimte (zichtbaar met de deur open). Het servicenummer staat ook in het
garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u tot een erkende Consumenten Service indien reparatie noodzakelijk is (alleen dan heeft u
zekerheid dat originele vervangingsonderdelen worden gebruikt en de reparatie correct wordt
uitgevoerd).
CONFORMITEITSVERKLARING
OPSPOREN VAN STORINGEN
KLANTENSERVICE
NL6
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per
ongeluk in contact komt met het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtige
microvezeldoek.
Reinig de oppervlakken met een vochtig microvezeldoekje. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan
een paar druppels afwasmiddel toe aan het water. Droog af met een droge doek.
Binnenkant van de oven: STARCLEAN™ REINIGINGSCYCLUS
BELANGRIJK: Gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Geen schuursponsjes of
metalen sponsjes gebruiken verschillend van het sponsje dat meegeleverd is. Door het gebruik
hiervan kunnen de geëmailleerde oppervlakken uiteindelijk beschadigd raken. Gebruik enkel niet-
schurende sponsjes om de glazen deur te reinigen.
De holte van deze oven is bekleed met een speciaal email (zonder nikkel) zodat men kan reinigen met
alleen water en de doek in cellulose die meegeleverd is. De doek in cellulose is wasbaar en herbruikbaar
tot die versleten is, en kan gekocht worden bij de Klantendienst. Het wordt afgeraden de doek te wassen
in de wasmachine en te drogen in de droogkast.
STARCLEAN™-reinigingscyclus
Voer de STARCLEAN™ reinigingscyclus na elk gebruik uit om de oven in de beste staat te houden. De cyclus
duurt 35 minuten, inclusief een koelfase, en moet als volgt worden uitgevoerd:
1. Ga verder wanneer de oven is afgekoeld.
2. Maak de meegeleverde cellulosedoek vochtig onder stromend water en wring de doek uit tot deze
niet meer druppelt.
3. Open de deur van de oven en verwijder de geëmailleerde accessoires.
4. Dek de bodem van de oven helemaal af met de cellulosdoek.
5. Verdeel 350 ml water gelijkmatig over de cellulosedoek. Te weinig of te veel water kan invloed
hebben op de juiste werking van de cyclus.
6. Sluit de deur van de oven.
7. Selecteer het symbool met de functieknop: het woord STARCLEAN™ verschijnt op de display.
8. Druk op de knop om de keuze te bevestigen en de reinigingscyclus te starten. Om te voorkomen
dat er stoom ontsnapt, mag de deur tijdens de cyclus niet geopend worden.
9. Verwijder aan het einde van de cyclus de cellulosedoek en eventueel resterend water uit de oven.
10. Begin vervolgens schoon te maken met een spons die met heet water vochtig is gemaakt (de
reiniging is mogelijk niet effectief indien dit niet binnen de 15 minuten gebeurt).
Zeer hardnekkig vuil
Om bijzonder hardnekkig vuil te verwijderen, herhaal de cyclus STARCLEAN™ en voeg enkele druppels
van een neutraal reinigingsproduct toe.
Het binnenste glas reinigen
Het binnenste oppervlak van de glazen deur heeft een speciale bekleding die het schoonmaken
vergemakkelijkt.
Om de glazen deur in de beste condities te bewaren, reinig na elke cyclus STARCLEAN™ het glas met
behulp van water en een niet-schurende spons.
Voeg enkele druppels van een neutraal reinigingsproduct toe aan het water om eventuele vetresten te
verwijderen.
OPMERKINGEN:
Om de deur gemakkelijker te kunnen reinigen kunt u deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet om de
bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
Tijdens langdurige bereidingen van gerechten die veel water bevatten (pizza, groenten, enz.)
kan zich condens vormen op de binnenkant van de deur en rond de afdichting. Droog met een
doek of spons wanneer de oven afgekoeld is.
REINIGING
WAARSCHUWING
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Maak de oven alleen schoon als hij afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
NL7
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met ovenwanten als ze
nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
Doe de geëmailleerde accessoires niet in de vaatwasmachine. De reinigingsproducten die normaal
gezien gebruikt worden in vaatwasmachines zijn niet mild en kunnen het email blijvend
beschadigen.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (fig. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
DE ZIJROOSTERS VERWIJDEREN
Bij sommige modellen zijn de accessoires voor de zijkant (zijroosters) uitgerust met bevestigingsschroeven
(Afb.3) voor een optimale stabiliteit.
1. Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en links, met behulp van een munt of een
gereedschap (Afb.4).
2. Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien (2) zoals getoond in Afb.5.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
Afb.1 Afb.2
Afb.3 Afb.4 Afb.5
NL8
OMLAAG BRENGEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT (ALLEEN BIJ
BEPAALDE MODELLEN)
1. Verwijder de zijroosters.
2. Trek voorzichtig Afb.6 het verwarmingselement naar buiten en breng het naar beneden (Afb.7).
3. Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt
u het op de daarvoor bestemde steunen aan de zijkant.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterzijde (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (Afb.8), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en
draai het beschermkapje weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Vervangen van het lampje aan de zijkant (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Verwijder de zijroosters, indien aanwezig.
3. Duw het beschermkampje met een platte schroevendraaier naar buiten en verwijder het.
4. Vervang het lampje (zie de opmerking hieronder voor het type lampje).
5. Breng het beschermkapje aan door dit stevig vast te drukken tot het vastklikt.
6. Monteer de zijroosters weer.
7. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300°C, of halogeenlampen van 20-40W/
230 V type G9, T300°C.
- De lamp die in het apparaat wordt gebruikt is specifiek ontworpen voor elektrische apparaten en is
niet geschikt voor ruimteverlichting (EC-Richtlijn Nr. 244/2009).
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Whirlpool Consumenten Service.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden
door uw vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
Afb.6 Afb.7
Afb.8 Afb.9 Afb.10 Afb.11
NL9
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement / grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Licht
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Achterwand
OPMERKING:
- Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik
te verminderen.
- Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje
blijven werken.
- Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen
uitgeschakeld.
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER: kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en
cakevormen en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK: is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het rooster wordt geplaatst, of als
bakplaat voor het bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia enz.
C. CELLULOSEDOEK: te gebruiken voor de STARCLEAN™ reinigingscyclus.
BELANGRIJK: Gebruik alleen de meegeleverde cellulosedoek.
D. SCHUIFRAILS: om het plaatsen en verwijderen van de accessoires te vergemakkelijken
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Whirlpool Consumenten Service kunt u apart andere accessoires aanschaffen.
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
Afb.A Afb.B Afb.C Afb.D
NL10
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte “A” omhoog gericht (Afb.1).
2. Andere accessoires, zoals de opvangbak en de bakplaat, worden op dezelfde wijze als het rooster in
de oven geschoven (Afb.2).
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
ELEKTRONISCHE PROGRAMMEERFUNCTIES
1. FUNCTIEKNOP: in-/uitschakelen en selecteren van functies
2. NAVIGATIEKNOP: navigatie door de menu's, regeling van te voren ingestelde waarden
OPMERKING: de twee knoppen zijn verzonken. Druk op het midden van de knop om ze uit hun
zitting te laten komen.
3. KNOP : om terug te keren naar het vorige scherm
4. KNOP : om instellingen te selecteren en te bevestigen
OVERZICHT FUNCTIES
Door de knop “Functies” in willekeurig welke stand te zetten, wordt de oven ingeschakeld: Op het display
worden de functies of de bij elke functie horende submenu's weergegeven.
De submenu's zijn beschikbaar en kunnen geselecteerd worden door de knop in de functies GRILLEN,
SPECIALE, INSTELLINGEN, RECEPTEN en BESPARINGEN te draaien.
A. Pictogram van de gemarkeerde functie
B. Gemarkeerde functie die geselecteerd kan worden door te drukken op
C. Beschrijving van de gemarkeerde functie
D. Andere beschikbare functies.
DETAILS FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, geeft het display andere hierbij horende opties en details
weer.
Om tussen de verschillende zones heen en weer te gaan gebruikt u de knop "Navigatie": de cursor gaat
langs de waarden die veranderd kunnen worden, in de hierboven beschreven volgorde. Druk op de knop
om de waarde te selecteren, en wijzig door de “Browse”-knop te draaien. Bevestig met de knop .
Afb.1 Afb.2
A
1 23 4
Speacials: For defrosting food
Warm Keeping
Frozen Food
Defrosting
DISPLAY
Specials: For defrosting food
Warm Keeping
Frozen Food
Defrost
A
D
C
B
Zone 3 Zone 4
Zone 5
Zone 2
Zone 1Cursor
PREHEAT
Yes
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Convection Bake
--:--
--:--
Start
NL11
EERSTE GEBRUIK - SELECTEREN VAN DE TAAL EN INSTELLEN VAN DE TIJD
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en de
actuele tijd instellen.
Ga als volgt te werk:
1. Zet de knop "Functies" in willekeurig welke stand: het display geeft een lijst met de eerste drie
beschikbare talen weer.
2. Draai aan de knop "Navigatie" om door het overzicht te bladeren.
3. Als u de gewenste taal gemarkeerd hebt, drukt u op om deze te selecteren.
Nadat u de taal geselecteerd heeft, geeft het display knipperend 12:00 aan.
4. Stel het tijdstip in door aan de knop "Navigatie" te draaien.
5. Bevestig de instelling door op te drukken.
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
1. Als de oven uitgeschakeld is, aan de knop "Functies" draaien; op het display verschijnen de
bereidingsfuncties of de bijbehorende submenu's.
OPMERKING: zie de tabel op pagina16 en pagina17 voor de lijst en een beschrijving van de
functies.
2. Binnen de submenu's kunt u met behulp van de knop "Navigatie" door de verschillende beschikbare
mogelijkheden bladeren: de gekozen functie wordt in het wit aangegeven in het midden van het
display. Om te selecteren, op de toets
drukken.
3. de bereidingsinstellingen verschijnen op het display. Als de voorgeselecteerde waarden goed zijn,
draait u aan de knop "Navigatie" tot de cursor ter hoogte van "Start" staat en drukt u op de toets ;
anders kunt u te werk gaan zoals hieronder beschreven om de waarden te wijzigen.
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/GRILLVERMOGEN
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1. controleer of de cursor naast de temperatuurwaarde staat (zone 3); druk op toets om de parameter
te selecteren die u wilt wijzigen: de temperatuurwaarden gaan knipperen.
2. Stel de gewenste waarde in door aan de knop "Navigatie" te draaien en druk op toets om te
bevestigen.
3. Draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van START staat en druk vervolgens op .
4. Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en
druk op toets
om de bereiding te starten.
De ingestelde temperatuur kan op dezelfde manier ook tijdens de bereiding veranderd worden.
5. Als de bereiding voltooid is, verschijnt het bericht "einde bereiding". Nu kunt u de oven uitschakelen
door de knop "Functies" op 0 (nul) te draaien, of de bereiding verlengen door de knop "Navigatie"
met de klok mee te draaien. Bij het uitschakelen verschijnt er een balk op het display die de huidige
temperatuur in de oven aangeeft.
PREHEAT
Yes
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Convection Bake
--:--
--:--
Start
PREHEAT
Yes
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Convection Bake
--:--
--:--
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
--:--
--:--
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
--:--
--:--
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
200°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
--:--
--:--
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
200°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
--:--
--:--
Start
NL12
VOORVERWARMING VAN DE OVENRUIMTE
Als u de oven wilt voorverwarmen moet u de voorselectie van de oven als volgt wijzigen:
1. Plaats de cursor door aan de knop “Navigatie” te draaien ter hoogte van voorverwarmen.
2. Druk op toets om de instelling te selecteren: “Nee” knippert op de display.
3. Wijzig de parameter door aan de knop "Navigatie" te draaien: op het display verschijnt “Ja".
4. Bevestig uw keuze met de toets .
SNEL VOORVERWARMEN
Ga als volgt te werk om de oven snel voor te verwarmen:
1. Kies de functie snelle voorverwarming door aan de knop "Functies" te draaien.
2. Bevestig met de toets : de instellingen verschijnen op het display.
3. Als de voorgestelde temperatuur de gewenste is, draait u aan de knop "Navigatie" tot de cursor ter hoogte
van "Start" staat en drukt u op de toets . Om de instelling te wijzigen gaat u te werk zoals beschreven in
de vorige paragrafen. Een geluidssignaal geeft aan dat de oven de ingestelde temperatuur heeft bereikt.
Na afloop van de voorverwarmingsfase selecteert de oven automatisch de statische functie .
Zet het gerecht in de oven.
4. Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, draai dan aan de knop “Functies” en selecteer de
gewenste functie.
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot de
maximale tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. De submenu's zijn beschikbaar en kunnen geselecteerd worden door de knop "Navigatie" te draaien
tot de cursor ter hoogte van "COOKING TIME" staat.
2. Druk op toets om de instelling te selecteren; “00:00” knippert op de display.
3. Verander de waarde door aan de knop "Navigatie" te draaien tot de gewenste bereidingsduur
verschijnt.
4. Bevestig de gekozen waarde door op toets te drukken :
EEN BRUIN KORSTJE GEVEN
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid
weergegeven om uw gerecht een oppervlakkig bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd
worden als u een bereidingsduur hebt ingesteld.
Als de bereidingsduur is afgelopen, verschijnt “+/- om te verlengen, voor een bruin korstje” op de
display. Druk op en de oven start een cyclus van 5 minuten om een bruin korstje te vormen. Deze functie
kan slechts éénmaal geactiveerd worden.
PREHEAT
No
TEMPERATURE
200°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
--:--
--:--
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
200°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
--:--
--:--
Start
PREHEAT
Ye s
TEMPERATURE
200°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
--:--
--:--
Start
PREHEAT
Ye s
TEMPERATURE
200°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
--:--
--:--
Start
TEMPERATURE
180°C
Turn +/- to adjust ...
Start
Specials: For defrosting food
Warm Keeping
Frozen Food
Defrost
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
--:--
--:--
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
HH:MM
END TIME
Conventional
19:01
00:01
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
HH:MM
END TIME
Conventional
19:01
- 00:30
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
19:20
- 00:30
Start
NL13
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING/UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten
uitstellen, te beginnen vanaf het huidige tijdstip. Dit is alleen mogelijk na het instellen van een
bereidingsduur. Deze instelling is alleen beschikbaar als u de oven niet wilt voorverwarmen bij de
gekozen functie.
Na het instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt op het display
(bijvoorbeeld 19:20). Om het einde van de bereiding uit te stellen en daarmee ook het starten van de oven,
gaat u als volgt te werk:
1. Zet de cursor ter hoogte van het tijdstip einde bereiding door aan de knop "Navigatie" te draaien.
2. Druk op toets om de instelling te selecteren: de eindtijd gaat knipperen.
3. Verander het tijdstip voor het einde van de bereiding door aan de knop "Navigatie" te draaien tot de
gewenste waarde bereikt is.
4. Bevestig de gekozen waarde door op toets te drukken :
5. Draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van START staat en druk vervolgens op .
6. De display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en
druk op toets om de bereiding te starten. De oven begint met de bereiding na een wachttijd die
berekend wordt op basis van de ingestelde eindtijd (bijvoorbeeld: als een gerecht een
bereidingsduur van 20 minuten heeft en als eindtijd 20:10 is ingesteld, dan begint de oven om 19:50
met de bereiding).
OPMERKING: Tijdens de wachtfase vooraleer de bereiding start, kunt u de oven ook handmatig
starten door aan de knop "Navigatie" te draaien tot de cursor ter hoogte van "Start" staat en op te
drukken.
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, grillniveau, bereidingsduur) op ieder gewenst
moment wijzigen zoals beschreven in de voorgaande paragrafen.
KOOKWEKKER
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd van
pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1. Druk op als de oven uitgeschakeld is: op de display verschijnt “00:00:00".
2. Draai aan de knop "Navigatie" om de gewenste tijd in te stellen.
3. Druk op toets om het aftellen te starten. Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt “00:00:00”
op de display en klinkt er een geluidssignaal. U kunt de tijd verlengen door deze opnieuw in te
stellen, of de kookwekker uitschakelen door op toets te drukken (op de display verschijnt de
huidige tijd).
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
19:20
- 00:30
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
19:20
- 00:30
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
20:10
- 00:30
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
20:10
- 00:30
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
20:10
- 00:29
Start
PREHEAT
No
TEMPERATURE
180°C
COOK TIME
END TIME
Conventional
20:10
- 00:30
Start
Turn +/- to set Timer, to Start
00 : 00 : 00
(HH) (MM) (SS)
Turn +/- to set Timer, to Start
00 : 30 : 00
(HH) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
NL14
RECEPTEN
Dankzij de "Sixth Sense" technologie kunt u 30 vooraf ingestelde recepten gebruiken met de ideale
bereidingsfunctie en temperatuur.
U hoeft u alleen aan de ingrediënten en de bereiding van het gerecht in het bijgeleverde kookboek te
houden. Volg voor de rest de volgende instructies:
1. Kies "RECEPTEN" door aan de knop "Functies" te draaien.
2. Kies het gewenste gerecht uit de lijst.
3. Bevestig het geselecteerde gerecht met de toets .
4. Kies het gewenste recept door aan de knop "Navigatie" te draaien.
5. Bevestig met de toets : op de display verschijnt de indicatieve bereidingsduur.
6. Zet het gerecht in de oven en draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat
en druk daarna op toets
.
7. De display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en
druk op toets om de bereiding te starten. Zie de betreffende paragraaf voor het uitstellen van de
start van de bereiding.
OPMERKING: Sommige gerechten moeten halverwege de bereidingstijd omgekeerd of
doorgeroerd worden: de oven geeft een geluidssignaal en op het display verschijnt wat u moet
doen.
De aanvankelijk weergegeven bereidingsduur is louter indicatief: deze kan tijdens de bereiding
automatisch worden verlengd.
Voordat de bereidingsduur afloopt, vraagt de oven om te controleren of het gerecht de door u gewenste
bereidingsgraad heeft. Als dit niet het geval is, kunt u de bereidingstijd handmatig verlengen door aan de
knop "Navigatie" te draaien.
INSTELLINGEN
1. Om parameters op het display te wijzigen selecteert u "INSTELLINGEN" in het hoofdmenu door aan
de knop "Functies" te draaien.
2. Bevestig met de toets : op het display worden de parameters weergegeven die u kunt wijzigen
(taal, volume geluidssignaal, helderheid van de display, tijd, energiebesparing).
3. Kies de instelling die veranderd moet worden door aan de knop "Navigatie" te draaien.
4. Druk op de toets om te bevestigen.
5. Volg de aanwijzingen op de display om de parameter te veranderen.
6. Druk op toets : op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
OPMERKING: Als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODE (Energiebesparing) geactiveerd is
(AAN), dan gaat de display na enkele minuten uit en wordt de klok weergegeven. Om de informatie op de
display weer te geven en het lampje weer in te schakelen, drukt u eenvoudig op een willekeurige toets of
draait u aan een van de knoppen. Als de functie ECOMODE geactiveerd is tijdens een bereidingsfunctie,
dan wordt de ovenverlichting na 1 minuut bereidingstijd uitgeschakeld en weer ingeschakeld bij iedere
interactie van de gebruiker. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na enkele minuten alleen de
helderheid van het display verminderd.
CONTROL
Automatic
COOK TIME
END TIME
Pork Chops
19:20
- 00:32
Start
Insert food on level 3
Press
when done
6th Sense: Press to view recipes
Fish
Dessert
Meat
6th Sense: Press to view recipes
Fish
Dessert
Meat
6th Sense: See cookbook for description
Shank of Pork
Kebabs
Pork Chops
6th Sense: See cookbook for description
Shank of Pork
Kebabs
Pork Chops
Please turn food
Cooking nearly nished
Please check on food
Cooking Finished at 19:45
Press to Prolong Cooking
NL15
STARCLEAN™ REINIGINGSCYCLUS
Voer de STARCLEAN™ reinigingscyclus na elk gebruik uit om de oven in de beste staat te houden. De
cyclus duurt 35 minuten, inclusief een koelfase, en moet als volgt worden uitgevoerd:
Zie voor de beschrijving van de functie, het gedeelte REINIGING en de functietabel op pagina16.
1. Ga verder wanneer de oven is afgekoeld.
2. Maak de meegeleverde cellulosedoek vochtig onder stromend water en wring de doek uit tot deze
niet meer druppelt.
3. Open de deur van de oven en verwijder de geëmailleerde accessoires.
4. Dek de bodem van de oven helemaal af met de cellulosdoek.
5. Verdeel 350 ml water gelijkmatig over de cellulosedoek. Te weinig of te veel water kan invloed
hebben op de juiste werking van de cyclus.
6. Sluit de deur van de oven.
BELANGRIJK: Om te voorkomen dat er stoom ontsnapt, mag de deur tijdens de cyclus niet geopend
worden.
7. Selecteer het symbool met de functieknop: het woord STARCLEAN™ verschijnt op de display.
8. Druk op de knop om de keuze te bevestigen en de reinigingscyclus te starten. Om te voorkomen
dat er stoom ontsnapt, mag de deur tijdens de cyclus niet geopend worden.
9. Verwijder aan het einde van de cyclus de cellulosedoek en eventueel resterend water uit de oven.
10. Begin vervolgens te reinigen met een spons bevochtigd met heet water (een goede reiniging kan
niet worden gegarandeerd wanneer een vertraging van meer dan 15 minuten optreedt).
Zeer hardnekkig vuil
Herhaal de STARCLEAN™ cyclus bij zeer hardnekkig vuil en voeg een paar druppeltjes neutraal
reinigingsmiddel toe bij het verwijderen van het vuil.
TOETSENBLOKKERING
Deze functie kan gebruikt worden om de toetsen en knoppen van het bedieningspaneel te blokkeren.
Houd de toetsen en minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de toetsenblokkering in te
schakelen. Als de blokkering actief is, werken de toetsen niet en verschijnen er een waarschuwingsbericht
en het symbool op de display. Deze functie kan ook tijdens het bereidingsproces worden ingeschakeld.
Om deze functie uit te schakelen, moet de bovenste procedure worden herhaald. Als de functie
toetsenblokkering is ingeschakeld, kan de oven worden uitgeschakeld door de knop op 0 (nul) te zetten.
Echter in dit geval moet de vorige geselecteerde functie weer opnieuw worden ingesteld.
35 minutes water cleaning
Starclean
1/1
Insert the cloth
& press
TIME
Cleaning
02:59
TIME
Cleaning
00:00
END TIME
15:00
END TIME
15:00
NL16
TABEL BESCHRIJVING FUNCTIES
FUNCTIEKNOP
UIT
Om de bereiding te onderbreken en de oven uit te schakelen.
SNEL
VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen.
STATISCH
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik steunhoogte
3. Gebruik steunhoogte 1 of 2 om pizza's, hartige hapjes en zoetigheid met
vloeibare vullingen te bereiden. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
GRILLEN
Voor het grillen van karbonades, spiezen en worstjes; het gratineren van
groenten en om brood te roosteren. Zet het gerecht op de vierde of vijfde
steunhoogte. Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de opvangbak te
gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op
steunhoogte 3/4 en giet er ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft
niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de
oven dicht blijven.
TURBO GRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (bouten, rosbief, hele kip). Zet het
vlees op de middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te
gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de eerste
of tweede steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in. De oven
hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van
de oven dicht blijven. Met deze functie kunt u het draaispit gebruiken, als u
dit hebt.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op meerdere
steunhoogtes (maximaal drie) die dezelfde bereidingstemperatuur hebben
(bijv.: vis, groenten, gebak). Met deze functie worden er geen geuren van het
ene naar het andere gerecht overgebracht. Geadviseerd wordt om het
tweede niveau te gebruiken voor bereidingen op één steunhoogte, de eerste
en vierde voor bereidingen op twee steunhoogtes en de eerste, derde en
vijfde voor bereidingen op drie steunhoogtes. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
STARCLEAN™
Voor het verwijderen van door bereiding ontstaan vuil door middel van een
lagetemperatuurcyclus. De gecombineerde actie van de laklaag en het water
dat vrijkomt uit de natgemaakte cellulose doek tijdens de cyclus,
vergemakkelijkt de verwijdering van vuil. Activeer de functie wanneer de
oven koud is.
TURBO HETE LUCHT
Vlees en stukken met vloeibare vulling (hartig of zoet) bereiden op een
steunhoogte. Gebruik steunhoogte 3. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden
SPECIALE
Zie SPECIALE FUNCTIES.
INSTELLINGEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het
geluidssignaal, energiebesparing).
RECEPTEN
Voor het selecteren van 30 verschillende vooringestelde recepten (zie het
bijgeleverde kookboek). De oven stelt automatisch de optimale temperatuur,
functie en bereidingsduur in. Het is belangrijk om de aanwijzingen m.b.t. de
bereiding, de te gebruiken accessoires en steunhoogtes van het gerecht in
het kookboek exact op te volgen.
BESPARINGEN
Om de 10 meest gebruikte functies te openen. Om de instellingen voor de
gewenste functie te wijzigen, de paragraaf “KEUZE VAN DE
BEREIDINGSFUNCTIES” raadplegen.
NL17
SPECIALE FUNCTIES
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op
de middelste steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten
zodat het niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (bijv.:
vlees, gefrituurde gerechten, ovenschotels). Plaats het voedsel op de
middelste steunhoogte. De functie kan niet ingeschakeld worden als de
temperatuur in de oven hoger dan 65 °C is.
LATEN RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Om de kwaliteit
van het rijzen te behouden kan de functie niet geactiveerd worden als de
temperatuur in de oven hoger dan 40°C is. Zet het deeg op de tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
GELIJKTIJDIG
BEREIDEN OP
MEERDERE NIVEAUS
Voor het bereiden van kant-en-klare gerechten, die bij
kamertemperatuur of in de koeling bewaard worden (koekjes, vloeibare
taartvullingen, muffins, voorgerechten en broodproducten). Met deze
functie worden alle gerechten snel en voorzichtig bereid; kan ook
gebruikt worden voor het opwarmen van reeds bereide gerechten. Volg
de aanwijzingen op de verpakking. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden.
MAXI COOKING
Voor het braden van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Gebruik de
eerste of de tweede steunhoogte, afhankelijk van de grootte van het
vlees. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Aanbevolen wordt
om het vlees tijdens de bereiding om te keren om een gelijkmatige
bruining aan beide kanten te verkrijgen. Het verdient de voorkeur het
vlees zo nu en dan vochtig te maken om het niet te erg te laten
uitdrogen.
DIEPVRIES-
PRODUC-
TEN
Lasagna
Bij deze functie worden automatisch de beste temperatuur en
bereidingsmodus geselecteerd voor vijf verschillende categorieën kant-
en-klare diepvriesproducten. Gebruik de tweede of derde steunhoogte.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Pizza
Apfelstr
udel
Frites
Brood
Overig
Naar wens kan een temperatuur tussen de 50 en 250 °C worden ingesteld
voor het bereiden van andere soorten producten.
ECO HETE LUCHT
Gevulde braadstukken en stukken vlees op één niveau bereiden. Deze
functie maakt gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor
overmatig drogen van voedsel wordt voorkomen. In deze ECO-functie
blijft het lampje uit tijdens de bereiding en kan tijdelijk opnieuw worden
ingeschakeld door de bevestigingstoets in te drukken. Om de efficiëntie
van het vermogen te maximaliseren, is het raadzaam om tijdens de
bereiding niet de deur te openen. Aanbevolen wordt de derde
steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
NL18
BEREIDINGSTABEL
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
Luchtig gebak
- 2/3 160-180 30-90 Taartvorm op rooster
- 1-4 160-180 30-90
Niveau 4: taartvorm op rooster
Niveau 1: taartvorm op rooster
Gevulde taarten
(cheesecake,
strudel,
appeltaart)
- 3 160-200 35-90
Opvangbak / bakplaat of
taartvorm op rooster
- 1-4 160-200 40-90
Niveau 4: taartvorm op rooster
Niveau 1: taartvorm op rooster
Koekjes / taartjes
- 3 170-180 20-45 Opvangbak of bakplaat
- 1-4 160-170 20-45
Niveau 4: rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-3-5 160-170 20-45*
Niveau 5: pan op draadrooster
Niveau 3: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Soesjes
- 3 180-200 30-40 Opvangbak of bakplaat
- 1-4 180-190 35-45
Niveau 4: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-3-5 180-190 35-45*
Niveau 5: pan op draadrooster
Niveau 3: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Meringues
- 3 90 110-150 Opvangbak of bakplaat
- 1-4 90 140-160
Niveau 4: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-3-5 90
140-
160*
Niveau 5: pan op draadrooster
Niveau 3: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Brood / pizza /
focaccia
- 1/2 190-250 15-50 Opvangbak of bakplaat
- 1-4 190-250 20-50
Niveau 4: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-3-5 190-250 25-50*
Niveau 5: pan op draadrooster
Niveau 3: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
NL19
Hartige taarten
(groententaart,
quiche)
- 2/3 180-190 40-55 Taartvorm op rooster
- 1-4 180-190 45-70
Niveau 4: taartvorm op rooster
Niveau 1: taartvorm op rooster
- 1-3-5 180-190 45-70*
Niveau 5: taartvorm op rooster
Niveau 3: taartvorm op rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat + taartvorm
Pasteitjes /
bladerdeeghapjes
- 3 190-200 20-30 Opvangbak of bakplaat
- 1-4 180-190 20-40
Niveau 4: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-3-5 180-190 20-40*
Niveau 5: pan op draadrooster
Niveau 3: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Lasagne / pasta uit
de oven /
cannelloni /
ovenschotels
- 3 190-200 45-65 Opvangbak of pan op rooster
Lamsvlees /
kalfsvlees /
rundvlees /
varkensvlees 1 kg
- 3 190-200 80-110 Opvangbak of pan op rooster
Kip / Konijn / Eend
1 kg
- 3 200-230 50-100 Opvangbak of pan op rooster
Kalkoen /
Gans 3 kg
- 2 190-200 80-130 Opvangbak of pan op rooster
Vis uit de oven / in
folie (filet, heel)
- 3 180-200 40-60 Opvangbak of pan op rooster
Gevulde groenten
(tomaten,
courgettes,
aubergines)
- 2 180-200 50-60 Pan op draadrooster
Toas t - 5 Hoog 3-6 rooster
Visfilet/moten vis - 4
Gemidd
eld
20-30
Niveau 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 3: opvangbak met
water
Worstjes / spiezen /
spareribs /
hamburgers
- 5
Gemidd
eld-
Hoog
15-30
Niveau 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 4: opvangbak met
water
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
NL20
Gebraden kip
1-1,3 kg
- 2
Gemidd
eld
55-70
Niveau 2: rooster (draai het
voedsel na tweederde van de
bereidingstijd om)
Niveau 1: opvangbak met
water
- 2 Hoog 60-80
Niveau 2:draaispit (indien
bijgeleverd)
Niveau 1: opvangbak met
water
Rosbief rosé 1 kg - 3
Gemidd
eld
35-50
Pan op draadrooster (draai het
voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Lamsbout /
schenkel
- 3
Gemidd
eld
60-90
Opvangbak of pan op
draadrooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde van
de bereidingstijd om)
Gebakken
aardappelen
- 3
Gemidd
eld
45-55
Opvangbak of bakplaat (draai
het voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Gegratineerde
groenten
- 3 Hoog 10-25 Opvangbak of pan op rooster
Lasagne en vlees - 1-4 200 50-100*
Niveau 4: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of pan op
draadrooster
Vlees en
aardappelen
- 1-4 200 45-100*
Niveau 4: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of pan op
draadrooster
Vis en groente - 1-4 180 30-50*
Niveau 4: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of pan op
draadrooster
Complete maaltijd:
Taart (niveau 5) /
Lasagna (niveau 3)
/ Vlees (niveau 1)
- 1-3-5 190 40-120*
Niveau 5: pan op draadrooster
Niveau 3: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of pan op
draadrooster
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
NL21
* De vermelde bereidingstijd is slechts een indicatie. Gerechten kunnen op verschillende tijdstippen
afhankelijk van de persoonlijke voorkeur uit de oven worden verwijderd.
Diepvriespizza's
- 3 Auto 10-15 Opvangbak/bakplaat of rooster
- 1-4 Auto 15-20
Niveau 4: pan op draadrooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-2-4 Auto 20-30
Niveau 4: bakplaat
Niveau 2: opvangbak of
bakplaat
Niveau 1: pan op draadrooster
- 1-2-3-4 Auto 20-30
Niveau 4: bakplaat
Niveau 3: opvangbak of
bakplaat
Niveau 2: opvangbak of
bakplaat
Niveau 1: pan op draadrooster
Gevulde
braadstukken
- 3 200 80-120* Opvangbak of pan op rooster
Gesneden vlees
(konijn, kip, lam)
- 3 200 50-100* Opvangbak of pan op rooster
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
NL22
GETESTE RECEPTEN in overeenstemming met de norm IEC 60350-1:2011-12 en DIN 3360-12:07:07
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor
elk type recept. Als u een gerecht wilt bereiden met de geventileerde functie op één steunhoogte, wordt
geadviseerd de tweede steunhoogte te gebruiken en dezelfde temperatuur als voor “HETE LUCHT” op
meerdere steunhoogtes.
Recept Functie Voorver-
warmen
Steun-
hoogte (van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van
kruimeldeeg
- 3 170 15-30 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 150 25-40
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes
- 3 170 25-35 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 30-40
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet
- 2 170 30-40 Taartvorm op rooster
- 1-4 160 35-45
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Twee appeltaarten
- 2/3 185 70-90 Taartvorm op rooster
- 1-4 175 75-95
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Toast ** - 5 Hoog 3-6 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgers ** - 5 Hoog 18-30
Niveau 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Niveau 4: opvangbak met
water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart,
vruchtenvlaai
- 3 180 35-45 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 55-65
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
DIN 3360-12:07 § 6.6
Varkensbraadstuk - 2 170 110-150 Niveau 2: opvangbak
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart
- 3 170 35-45 Opvangbak/bakplaat
- 1-4 160 40-50
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak/
bakplaat
NL23
De indicaties in de tabel zijn van toepassing zonder gebruik van de looprails. Voer de tests uit
zonder de looprails.
**Laat bij grillen 3-4 cm afstand tot de voorkant van de grill, om deze na afloop van de bereiding makkelijker
eruit te kunnen halen.
Energiezuinigheidsklasse (volgens de norm EN 60350-1:2013-07).
Gebruik de betreffende tabel om de test uit te voeren.
Energieverbruik en voorverwarmtijd
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie "Voorverwarmen" geactiveerd
(“Voorverwarmen ja”).
Nauwkeurigheidstest regeling
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie "Voorverwarmen" gedeactiveerd (wanneer
voorverwarmen geactiveerd is, brengt de ovenregeling met opzet een schommeling van het
temperatuurprofiel tot stand).
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst
de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook vuurvaste of aardewerk pannen en schalen gebruiken; de
bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Als u de "HETE LUCHT"-functie gebruikt, kunt u verschillende gerechten die dezelfde
bereidingstemperatuur vereisen tegelijkertijd bereiden (bijvoorbeeld: vis en groenten) die dezelfde
bereidingsduur hebben, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven en laat
de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
- Bak fijn gebak met de statische functie op één steunhoogte. Gebruik taartvormen van zwart metaal
en zet deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u
de functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed
kan circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als
de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
- Gebruik, voor taarten met vochtige vulling (kwarktaart of vruchtentaarten) de functie "TURBO HETE
LUCHT". Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau en bestrooi
de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van
het vlees. Schenk bij gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens
de bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van
de bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig
gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingsduur. Zet het rooster op een
lagere steunhoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van
de bereidingsduur.
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
NL24
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen
waarop u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het
grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan
het spit. Zet kip vast met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de
houder aan de voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen
en bakvet op te vangen, adviseren wij om een opvangbak met een halve liter water op de eerste
steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden voordat
de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven de halen
zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingsduur de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd
met ongeveer een derde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een
hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool AKZM 8250 IXL Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding