66
NL
Voedseleigenschappen en bereidingen
met de microgolfoven
De zaken in het oog houden
De recepten in het boek zijn met grote zorgvuldigheid geformuleerd, maar het succes van de
bereiding hangt af van hoeveel aandacht u aan het voedsel besteedt terwijl het bereidt.
Houd het voedsel altijd in het oog terwijl het in de oven staat. Wanneer u de microgolffunctie
inschakelt, gaat er automatisch een lichtje branden in de oven zodat u binnenin de oven kunt kijken
om de voortgang van de bereiding te controleren. Aanwijzingen in de recepten om het voedsel te
roeren, hoger te plaatsen enz. zijn slechts minimale aanbevelingen. Als u de indruk heeft dat het
voedsel ongelijk gaar wordt, maakt u eenvoudigweg de volgens u gepaste aanpassing om het
probleem te verhelpen.
Factoren van invloed op de bereidingstijden met microgolven
Tal van factoren hebben een invloed op de bereidingstijden. De temperatuur van de gebruikte
ingrediënten maakt een groot verschil uit voor de bereidingstijden. Zo zal bijvoorbeeld gebak dat
met ijskoude boter, melk en eieren wordt gemaakt aanzienlijk meer tijd nodig hebben dan een
gebak met ingrediënten op kamertemperatuur. Alle recepten in dit boek geven een
bereidingstijdbereik aan. Over het algemeen zult u vaststellen dat het voedsel niet genoeg wordt
gekookt als u de kortste kooktijd instelt en soms kan het voorvallen dat u uw voedsel langer wilt
koken dan de opgegeven maximale kooktijd. Dit hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Bij het
opgeven van bereidingstijden in dit boek is ervan uitgegaan dat het altijd beter is om voorzichtige
tijdramingen te geven. Voedsel dat overmatig wordt gekookt is compleet onbruikbaar. Voor
sommige recepten -- in het bijzonder voor brood, gebak en vla – is het daarentegen vereist om het
voedsel uit de oven te nemen terwijl het nog niet volledig klaar is. Dit is geen fout.
Als u de eetwaar in kwestie een tijdje laat staan, meestal afgedekt, zet het gaarproces zich voort
buiten de oven, gezien de warmte in de buitenste gedeelten geleidelijk aan naar binnen dringt.
Als u de eetwaar in de oven laat tot het door en gaar is, zullen de buitenste gedeelten te gaar zijn
of zelfs verbrand zijn. Na verloop van zult u steeds meer bedreven worden in het inschatten van de
tijd die verschillende levensmiddelen nodig hebben om gaar te worden in en buiten de oven.
Dichtheid van voedsel
Licht, poreus voedsel zoals gebak en brood zijn sneller klaar dan zwaarder, dichter voedsel zoals
gebraad en stoofschotels. Als u poreus voedsel klaarmaakt met de microgolffunctie moet u erop
letten dat de buitenste hoeken niet droog en broos worden.
Hoogte van voedsel
Het bovenste deel van grote eetwaren, in het bijzonder gebraad, zal sneller garen dan het onderste
deel. U doet er bijgevolg goed aan zulke hoge eetwaren tijdens het koken om te draaien – soms
verschillende keren.
Vochtigheidsgehalte van het voedsel
Aangezien de warmte die wordt opgewekt door microgolven vocht doet verdampen moet betrekkelijk
droog voedsel zoals gebraad en sommige groenten ofwel worden besprenkeld met water alvorens het
te bereiden ofwel worden afgedekt om het vocht te behouden.
Beender- en vetgehalte van voedsel
Beenderen zijn warmtegeleidend en vet kookt sneller dan vlees. U moet opletten bij het bereiden van
beenderige of vette stukken vlees om te vermijden dat ze ongelijkmatig koken en overgaar worden.
Hoeveelheid voedsel
Het aantal microgolven in uw oven blijft constant ongeacht de hoeveelheid voedsel die wordt bereid.
Des te meer voedsel u in de oven plaatst, des te langer de bereidingstijd.
Vergeet niet de bereidingstijden minstens met een derde te verkorten wanneer u een recept halveert.
Vorm van voedsel
Microgolven dringen slechts 2 cm ver in het voedsel. Het binnenste gedeelte van dik voedsel wordt
gaar naarmate de aan de buitenkant opgewekte warmte naar binnen dringt. Enkel de buitenrand van
voedsel wordt gekookt door de microgolfenergie, de rest wordt gaar door warmtegeleiding. De slechtst
mogelijke vorm van voedsel dat u wilt bereiden met de microgolffunctie is een dik vierkant. De hoeken
zullen reeds lang verbrand zijn wanneer het middengedeelte pas warm begint te worden. Rond en
dun voedsel en ringvormig voedsel worden vlot gaar in de microgolfoven.
Afdekken
Een deksel belet dat warmte en stoom kunnen ontsnappen en zorgt ervoor dat het voedsel sneller gaar
wordt. Gebruik een deksel ofwel microgolffolie, waarvan u een hoek terugvouwt om te vermijden dat
het scheurt.
Bruinen
Vlees en gevogelte dat vijftien minuten of langer wordt bereid zal lichtjes bruinen in zijn eigen vet.
Voedsel dat gedurende kortere tijd wordt bereid kunt u inwrijven met een bruinsaus zoals
worcesterschiresaus, sojasaus of barbecuesaus om het een appetijtelijke kleur te geven. Aangezien
slechts vrij kleine hoeveelheden bruinsaus worden toegevoegd aan het voedsel, verandert de smaak
van het recept zelf niet.
Afdekken met vetvrij papier
Afdekken met vetvrij papier voorkomt het spatten en draagt bij tot het warmtebehoud van het voedsel.
Aangezien het echter minder afdekking biedt dan een deksel of folie, droogt het voedsel een beetje uit.
Schikking en afstand
Afzonderlijke voedselartikelen zoals gebakken aardappelen, klein gebak en nagerechten worden
gelijkmatiger verwarmd als u ze op gelijke afstand van elkaar plaatst, bij voorkeur in een cirkel. Plaats
nooit afzonderlijke voedselartikelen op elkaar.