SEVERIN EA 3654 Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
DK Brugsanvisning
PL Instrukcja obsługi
ART.-NO. EA 3654 / EA 3655
Einkochautomat 4
Automatic preserving cooker 13
Stérilisateur électrique 22
Automatische inmaakketel 32
Automatisk henkogningsgryde 41
Automat do przetworów 50
104 x 142 mm
32
104 x 142 mm
Automatische inmaakketel
Geachte klant,
Voordat u het apparaat in gebruik neemt,
de volgende instructies goed doorlezen
en deze handleiding bewaren voor
toekomstige raadpleging. Dit apparaat mag
alleen worden gebruikt door personen die
bekend zijn met de gebruiksaanwijzing.
Aansluiting
Dit apparaat mag alleen worden
aangesloten op een volgens de gangbare
regelgeving geïnstalleerd, geaard
stopcontact.
Zorg ervoor dat de op het typeplaatje
aangegeven spanning overeenkomt met de
netspanning. Dit product voldoet aan de op
het CE-label aangegeven richtlijnen.
Beschrijving
Afbeelding boven:
modellen zonder tijdklok
Afbeelding onder:
modellen met tijdklok
1. Netsnoer met stekker
2. Schenkkraan
3. Deksel
4. Ketel
5. Hendel
6. Temperatuurcontrole (thermostaat)
7. Controlelampje
Modellen met tijdklok
8. Tijdklok
Geen afbeelding:
Inzetrooster
Belangrijke veiligheidsaanwijzingen
Om risico’s te vermijden,
mogen reparaties aan dit
elektrische apparaat of
het stroomsnoer slechts
uitgevoerd worden door
onze klantenservice.
Voor reparaties graag via
telefoon of e-mail contact
opnemen met onze
klantenservice (zie bijlage).
Haal altijd de stekker
uit het stopcontact en
laat het apparaat geheel
afkoelen voordat men het
schoonmaakt. Veeg het
deksel, de ketel en het
inzetrooster schoon met
een vochtige doek.
Voor uitvoerige informatie
over het schoonmaken van
het apparaat, raadpleeg de
paragraaf Onderhoud en
schoonmaken.
Om elektrische schokken
te voorkomen, mag de
NL
104 x 142 mm
33
inmaakketel niet onder
stromend water schoon
worden gemaakt of worden
ondergedompeld.
Dit apparaat is bestemd
voor huishoudelijk of
vergelijkbaar gebruik, zoals
- in personeelskeukens
van winkels, kantoren of
andere bedrijfsruimtes,
- in agrarische instellingen,
- door klanten in hotels,
motels en gelijkwaardige
accommodaties,
- in bed-and-breakfast-
gasthuizen.
Dit apparaat is niet geschikt
voor het opwarmen
van vloeistoffen in een
commerciële setting.
Het apparaat dient niet
te worden gebruikt als
waterketel of als dispenser
voor heet water.
Waarschuwing: verkeerd
gebruik van dit apparaat
kan persoonlijk letsel
veroorzaken.
Waarschuwing: de
behuizing van dit apparaat
wordt zeer heet tijdens het
gebruik en blijft na aoop
nog enige tijd warm. Pas
op voor het ontsnappen
van hete stoom rond het
deksel; er is gevaar voor
verbranding.
Het apparaat mag alleen
gebruikt worden door
personen met verminderde
lichamelijke, zintuiglijke of
mentale vermogens, of met
een gebrek aan ervaring en
kennis, wanneer zij worden
begeleid of instructies
hebben ontvangen
over het gebruik van dit
apparaat en de gevaren
en veiligheidsvoorschriften
volledig begrijpen.
Kinderen mogen dit
apparaat niet gebruiken.
34
104 x 142 mm
Het apparaat en het
stroomsnoer moeten uit de
buurt van kinderen worden
gehouden.
Kinderen mogen niet met
het apparaat spelen.
Waarschuwing: houd kinderen uit de
buurt van het verpakkingsmateriaal.
Deze materialen zijn een potentiële bron
van gevaar, b.v. verstikking.
Voordat het apparaat wordt gebruikt,
moeten zowel de hoofdeenheid
als het stroomsnoer en eventuele
aanwezige hulpstukken eerst zorgvuldig
op eventuele defecten worden
gecontroleerd. Wanneer het apparaat,
bijvoorbeeld, op een hard oppervlak is
gevallen, of wanneer men te hard aan
het stroomsnoer heeft getrokken, mag
men het niet meer gebruiken: zelfs
onzichtbare beschadigingen kunnen
ongewenste effecten hebben op de
gebruiksveiligheid van het apparaat.
Om beschadiging van het snoer te
voorkomen, mag dit niet in aanraking
komen met de hete delen van het
apparaat.
Voorzichtig: om beschadiging van
de emaillelaag te voorkomen, mag
het apparaat niet worden opgewarmd
wanneer het leeg is.
Minimale hoeveelheid O__ : 1,5 l
Maximale hoeveelheid M__ : 19 l
Gebruik geen metalen voorwerpen om
te roeren of het apparaat te vullen, om
schade aan het apparaat te voorkomen.
Gebruik bij voorkeur kookgerei van
hittebestendig plastic of hout.
Om beschadiging aan dit apparaat
te voorkomen en om gevaar voor
persoonlijk letsel te verkleinen:
- nooit gebruiken zonder deksel,
- nooit op een heet oppervlak plaatsen
(elektrisch fornuis, enz.),
- nooit verplaatsen of optillen wanneer
het heet is.
Gebruik dit apparaat niet buiten.
Het apparaat dient alleen te worden
gebruikt op een vlakke, waterbestendige
ondergrond; gebruik dit apparaat niet
onder overhangende kastjes of iets
dergelijks.
Verwijder altijd de stekker uit het
stopcontact:
- na gebruik,
- wanneer het apparaat niet in
werking is,
- wanneer men het apparaat
schoonmaakt.
Trek de stekker niet aan het snoer uit
het stopcontact, maar aan de stekker
zelf. Raak nooit de stekker aan met
natte handen.
Wordt dit apparaat op een verkeerde
manier gebruikt of worden de
veiligheidsregels niet nageleefd, dan
kan de fabrikant niet aansprakelijk
worden gesteld voor eventuele schade.
Wij behouden ons het recht voor om
veranderingen aan te brengen voor
technische verbetering.
104 x 142 mm
35
Opwindbaar snoer met opbergruimte
Onder de basis van het apparaat
bevindt zich een opbergruimte voor het
snoer.
Zorg dat het snoer altijd geheel is
afgerold wanneer het apparaat in
gebruik is.
Berg het snoer alleen op wanneer het
apparaat geheel is afgekoeld.
Thermische veiligheidsuitschakeling
Dit apparaat is uitgerust met een speciale
thermische veiligheidsuitschakeling die het
beschermt tegen oververhitting. In geval
van oververhitting schakelt het apparaat
automatisch uit. Zodra het voldoende is
afgekoeld, schakelt het weer in.
Voordat men het apparaat voor de
eerste keer gebruikt
Haal het apparaat uit de verpakking en
verwijder alle verpakkingsmaterialen en,
indien aanwezig, reclamestickers.
Veeg het deksel, de ketel en het
inzetrooster schoon met een vochtige
doek.
Het apparaat is nu klaar voor gebruik.
Temperatuurinstelling (thermostaat)
Met behulp van de temperatuurknop kan
de temperatuur in de ketel zo vaak als
nodig opnieuw worden ingesteld tussen de
40 en 100 °C (MAX).
Modellen met een timer
Voor modellen met een timer, stel
de timer in op de gewenste tijd (tot
maximaal 120 minuten) of stel het
apparaat in op continubedrijf (ON/
Continue).
Het verwarmingselement wordt pas
ingeschakeld wanneer de timer is
ingesteld.
De bewerkingstijd dient minimaal 20
minuten te bedragen.
Zodra de vooraf ingestelde tijd is
verstreken, wordt het apparaat
automatisch uitgeschakeld.
Schenkkraan:
Dit apparaat heeft een handige
schenkkraan voor het uitschenken van
vloeistoffen met een lage viscositeit
(zoals glühwein); deze kraan is ook
handig om de ketel na gebruik te legen.
Om de kraan te openen, drukt u de
hendel naar beneden. Om de kraan
open te houden, trekt u de hendel
helemaal naar boven.
Let op: laat geen soep door de kraan
naar buiten stromen, dan raakt de
kraan verstopt.
36
104 x 142 mm
Dranken opwarmen
Verwijder het inzetrooster uit de ketel.
Giet de drank erin en sluit het deksel.
Steek de stekker in het stopcontact.
Stel de temperatuurknop in op de
gewenste temperatuur.
Het controlelampje gaat aan. Zodra de
gewenste temperatuur is bereikt, gaat
het lampje weer uit.
Om de drank warm te houden stelt u de
temperatuur in op 50-70 °C. U kunt de
drank uitschenken via het kraantje.
Soep opwarmen
Verwijder het inzetrooster uit de ketel.
Het apparaat is tevens geschikt voor het
opwarmen en warmhouden van soep.
Giet de soep in de ketel en steek de
stekker in het stopcontact.
Stel de temperatuurknop in op MAX. Het
controlelampje gaat branden.
Let op: tijdens het verwarmen dient
de soep voortdurend geroerd te
worden zodat het niet vastkoekt
of aanbrandt. Let op: gebruik geen
metalen voorwerpen om mee te roeren.
Om de soep warm te houden, stelt u
de temperatuurknop in op 50-60 °C;
geregeld omroeren.
Let op: schenk de soep niet uit via
het kraantje.
Het inmaken van voedsel
Tips voor het inmaken
Om te zorgen dat het ingemaakte
voedsel zo lang mogelijk goed blijft, zijn
hygiëne en een zorgvuldige bereiding
zeer belangrijk.
Fruit en groente moeten van goede
kwaliteit, vers en rijp zijn.
Extra informatie over de verschillende
manieren om fruit of groente in te maken
is te vinden in talrijke kookboeken.
Bereiden van voedsel om in te maken
Was het fruit of de groente zorgvuldig en
laat het drogen; niet snijden. Sperziebonen
en erwten zijn langer houdbaar wanneer
men ze eerst blancheert.
Bereiden van potten, deksels en
dekselsluitingen
Glazen potten, blikken, essen en
deksels moeten goed gewassen worden
met heet water en zeep, dan afgespoeld
worden met schoon water en geplaatst
worden op een droge doek totdat al het
water ervan afgedropen is.
Controleer alle potten, deksels, enz. op
hardnekkig vuil en beschadigingen.
Laat de rubberen ringen en sluitingen in
schoon water liggen totdat ze nodig zijn.
Gebruik geen poreuze, beschadigde of
uitgerekte rubberen ringen of deksels.
Vul de potten of blikken tot 2 cm onder
de rand; wanneer men voedsel met
vruchtvlees bereidt (appelpuree, enz.),
vul dan tot 3 à 4 cm onder de rand.
Wanneer men worst inmaakt, vul dan de
potten slechts tot driekwart vol.
104 x 142 mm
37
Sluit de potten goed af met een
schroefdeksel of klemmen.
Het inmaken van voedsel
Plaats het inzetrooster in de ketel.
Plaats geen doek tussen de bodem van
de ketel en het inzetrooster.
Vul de ketel met minimaal 6 liter water.
Plaats de bereide glazen potten
op het inzetrooster in de ketel. De
watertemperatuur moet ongeveer
hetzelfde zijn als die van de potten.
De hoogste glazen potten (d.w.z.
die bovenin staan) moeten voor 3/4
ondergedompeld zijn. Wanneer beide
niveaus worden gebruikt, moeten de
onderste potten geheel ondergedompeld
zijn.
Maak het deksel vast.
Sluit het apparaat aan op het stroomnet.
Gebruik de temperatuurknop
om de juiste stand in te stellen
zoals aangegeven in de Tabel
met inmaaktijden (onderaan deze
handleiding).
Modellen met een timer:
Om voor te verwarmen stelt u de timer
in op ON/Continue (continubedrijf).
Vervolgens stelt u de timer in op de
gewenste tijd.
Het controlelampje zal aangaan en het
apparaat begint op te warmen.
Het eigenlijke inmaakproces (het
koken) begint wanneer de thermostaat
het controlelampje voor de eerste
keer uitschakelt. De opwarmtijd wordt
niet meegeteld bij het kookproces.
Afhankelijk van de hoeveelheid en de
temperatuur van het water in de ketel,
kan deze opwarmfase tot 90 minuten
duren.
Wanneer het kookpunt wordt bereikt
terwijl de thermostaat lager ingesteld
is dan de MAX-stand, moet men de
thermostaat langzaam lager draaien
totdat het controlelampje uitgaat. Het
kookpunt is bereikt wanneer er een
aanzienlijke hoeveelheid stoom vrijkomt.
Wanneer u voedsel inmaakt, blijf dan
nooit onder de aanbevolen kooktijden.
In geval van twijfel, kiest u altijd een
langere kooktijd.
Zodra het inmaakproces klaar is, zet
u de thermostaat opnieuw in de OFF-
stand.
Ontkoppel het apparaat van het
stroomnet.
Verwijder de potten. Waarschuwing:
pas op dat u zich niet brandt aan de
stoom. Plaats de potten op een doek
en gebruik een tweede doek om ze af te
dekken.
De klemmen en de dekselsluitingen van
de potten niet verwijderen totdat deze
volledig zijn afgekoeld.
Wanneer u blikken gebruikt voor het
inmaken van voedsel, plaats deze dan
in koud water nadat het inmaken klaar
is.
38
104 x 142 mm
Na aoop van het inmaakproces
Voor meerdere opeenvolgende
inmaakcycli, mag het water in de ketel
opnieuw worden gebruikt.
Plaats geen glazen potten in heet water:
de potten eerst voorverwarmen.
Flessen moeten onmiddellijk worden
gesloten nadat het sterilisatieproces is
voltooid.
Het is raadzaam om de glazen potten,
blikken, enz. te markeren met een
datum en de inhoud voor eenvoudig
gebruik in de toekomst.
De beste manier om ingemaakt voedsel
te bewaren is in een droge, koele en
donkere omgeving.
Indien de glazen potten niet goed
worden gesloten na het inmaken, zal
de inhoud niet lang goed blijven en
dient deze zo snel mogelijk te worden
gebruikt.
Onderhoud en schoonmaken
Verwijder altijd de stekker uit het
stopcontact en laat het apparaat
voldoende afkoelen voordat men het
schoonmaakt.
Om elektrische schokken te voorkomen,
maak de inmaakketel niet onder
stromend water schoon en dompel hem
nooit onder.
Gebruik geen agressieve of bijtende
schoonmaakmiddelen.
Een vochtige doek met een beetje
afwasmiddel is voldoende om de
ketel, het deksel en het inzetrooster te
reinigen.
Eventuele kalkaanslag moet af en toe
worden verwijderd met een in de winkel
verkrijgbaar ontkalkingsmiddel op basis
van citroenzuur dat geschikt is voor
emaille. (Lees voor juist gebruik van het
ontkalkingsmiddel, de informatie van
de fabrikant goed door). Let op: geen
azijn gebruiken. Vervolgens de ketel
goed uitkoken met schoon water. (Het
inzetrooster moet voor het ontkalken
worden verwijderd).
Afval weggooien
Instrumenten gemerkt met dit
symbool moeten apart
weggegooid worden van het
huishoudelijke afval, daar deze
waardevolle materialen bevatten welke
men kan recyclen. Juist wegdoen zal het
milieu en de menselijke gezondheid
beschermen. De plaatselijke autoriteit of
handelaar kan daar informatie over geven.
Garantieverklaring
Voor dit apparaat geldt een garantie van
twee jaar na de aankoopdatum voor
materiaal- en fabrieksfouten. Uitgesloten
van garantie is schade die ontstaan
is door het niet in acht nemen van de
gebruiksaanwijzing, normale slijtage en
zeer breekbare onderdelen zoals glazen
kannen etc. Deze garantieverklaring heeft
geen invloed op uw wettelijke rechten,
en ook niet op uw legale rechten welke
men heeft als een consument onder de
toepasselijke nationale wetgeving welke
de aankoop van goederen beheerst. De
garantie vervalt bij reparatie door niet door
ons bevoegde instellingen.
104 x 142 mm
39
Tabel met inmaaktijden
Fruit, groente, vlees Thermostaat-
stand in °C
Opwarmtijd (ongeveer, in min.)
Afhankelijk van de potgrootte
Abrikoos 80 30
Appelpuree 90 40
Peren (zacht) 90 30
Peren (hard) 90 50
Aardbeien 80 25
Blauwe bessen 85 30
Frambozen 80 25
Aalbessen 90 40
Gele pruimen 80 30
Paarse pruimen 90 30
Perzik 80 30
Reine-claude pruimen 80 30
Kersen (zuur of zoet) 80 30
Kruisbessen (onrijp) 80 30
Bloemkool MAX 90
Bonen MAX 120
Erwten MAX 130
Komkommer 80 30
Koolraap MAX 120
Asperges MAX 100
40
104 x 142 mm
Spinazie MAX 110
Tomaten (hele) 90 30
Stukken vlees (rauw) MAX 120
Voorgekookte braadstukken MAX 90
Voorgekookt gevogelte MAX 65
Voorgekookte goulash MAX 60
Gehakt (rauw) MAX 120
Voorgekookte kotelet MAX 60
Voorgekookte schnitzel MAX 60
Voorgekookt wild MAX 65
Worst MAX 120

Documenttranscriptie

ART.-NO. EA 3654 / EA 3655 DE Gebrauchsanweisung Einkochautomat GB Instructions for use Automatic preserving cooker 13 FR Mode d’emploi Stérilisateur électrique 22 NL Gebruiksaanwijzing Automatische inmaakketel 32 DK Brugsanvisning Automatisk henkogningsgryde 41 PL Automat do przetworów 50 Instrukcja obsługi 4 NL Automatische inmaakketel Geachte klant, Voordat u het apparaat in gebruik neemt, de volgende instructies goed doorlezen en deze handleiding bewaren voor toekomstige raadpleging. Dit apparaat mag alleen worden gebruikt door personen die bekend zijn met de gebruiksaanwijzing. Aansluiting Dit apparaat mag alleen worden aangesloten op een volgens de gangbare regelgeving geïnstalleerd, geaard stopcontact. Zorg ervoor dat de op het typeplaatje aangegeven spanning overeenkomt met de netspanning. Dit product voldoet aan de op het CE-label aangegeven richtlijnen. Beschrijving Afbeelding boven: modellen zonder tijdklok Afbeelding onder: modellen met tijdklok 1. Netsnoer met stekker 2. Schenkkraan 3. Deksel 4. Ketel 5. Hendel 6. Temperatuurcontrole (thermostaat) 7. Controlelampje Modellen met tijdklok 8. Tijdklok Geen afbeelding: Inzetrooster 32 Belangrijke veiligheidsaanwijzingen ∙ Om risico’s te vermijden, mogen reparaties aan dit elektrische apparaat of het stroomsnoer slechts uitgevoerd worden door onze klantenservice. Voor reparaties graag via telefoon of e-mail contact opnemen met onze klantenservice (zie bijlage). ∙ Haal altijd de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat geheel afkoelen voordat men het schoonmaakt. Veeg het deksel, de ketel en het inzetrooster schoon met een vochtige doek. ∙ Voor uitvoerige informatie over het schoonmaken van het apparaat, raadpleeg de paragraaf Onderhoud en schoonmaken. ∙ Om elektrische schokken te voorkomen, mag de ∙ ∙ ∙ ∙ kan persoonlijk letsel inmaakketel niet onder veroorzaken. stromend water schoon worden gemaakt of worden ∙ Waarschuwing: de behuizing van dit apparaat ondergedompeld. wordt zeer heet tijdens het Dit apparaat is bestemd gebruik en blijft na afloop voor huishoudelijk of nog enige tijd warm. Pas vergelijkbaar gebruik, zoals op voor het ontsnappen - in personeelskeukens van hete stoom rond het van winkels, kantoren of deksel; er is gevaar voor andere bedrijfsruimtes, verbranding. - in agrarische instellingen, ∙ Het apparaat mag alleen - door klanten in hotels, gebruikt worden door motels en gelijkwaardige personen met verminderde accommodaties, lichamelijke, zintuiglijke of - in bed-and-breakfastmentale vermogens, of met gasthuizen. een gebrek aan ervaring en Dit apparaat is niet geschikt kennis, wanneer zij worden voor het opwarmen begeleid of instructies van vloeistoffen in een hebben ontvangen commerciële setting. over het gebruik van dit Het apparaat dient niet apparaat en de gevaren te worden gebruikt als en veiligheidsvoorschriften waterketel of als dispenser volledig begrijpen. voor heet water. ∙ Kinderen mogen dit Waarschuwing: verkeerd apparaat niet gebruiken. gebruik van dit apparaat 33 ∙ Het apparaat en het stroomsnoer moeten uit de buurt van kinderen worden gehouden. ∙ Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. ∙ Waarschuwing: houd kinderen uit de buurt van het verpakkingsmateriaal. Deze materialen zijn een potentiële bron van gevaar, b.v. verstikking. ∙ Voordat het apparaat wordt gebruikt, moeten zowel de hoofdeenheid als het stroomsnoer en eventuele aanwezige hulpstukken eerst zorgvuldig op eventuele defecten worden gecontroleerd. Wanneer het apparaat, bijvoorbeeld, op een hard oppervlak is gevallen, of wanneer men te hard aan het stroomsnoer heeft getrokken, mag men het niet meer gebruiken: zelfs onzichtbare beschadigingen kunnen ongewenste effecten hebben op de gebruiksveiligheid van het apparaat. ∙ Om beschadiging van het snoer te voorkomen, mag dit niet in aanraking komen met de hete delen van het apparaat. ∙ Voorzichtig: om beschadiging van de emaillelaag te voorkomen, mag het apparaat niet worden opgewarmd wanneer het leeg is. Minimale hoeveelheid O__ : 1,5 l Maximale hoeveelheid M__ : 19 l ∙ Gebruik geen metalen voorwerpen om te roeren of het apparaat te vullen, om schade aan het apparaat te voorkomen. 34 ∙ ∙ ∙ ∙ ∙ ∙ ∙ Gebruik bij voorkeur kookgerei van hittebestendig plastic of hout. Om beschadiging aan dit apparaat te voorkomen en om gevaar voor persoonlijk letsel te verkleinen: - nooit gebruiken zonder deksel, - nooit op een heet oppervlak plaatsen (elektrisch fornuis, enz.), - nooit verplaatsen of optillen wanneer het heet is. Gebruik dit apparaat niet buiten. Het apparaat dient alleen te worden gebruikt op een vlakke, waterbestendige ondergrond; gebruik dit apparaat niet onder overhangende kastjes of iets dergelijks. Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact: - na gebruik, - wanneer het apparaat niet in werking is, - wanneer men het apparaat schoonmaakt. Trek de stekker niet aan het snoer uit het stopcontact, maar aan de stekker zelf. Raak nooit de stekker aan met natte handen. Wordt dit apparaat op een verkeerde manier gebruikt of worden de veiligheidsregels niet nageleefd, dan kan de fabrikant niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade. Wij behouden ons het recht voor om veranderingen aan te brengen voor technische verbetering. Opwindbaar snoer met opbergruimte ∙ Onder de basis van het apparaat bevindt zich een opbergruimte voor het snoer. ∙ Zorg dat het snoer altijd geheel is afgerold wanneer het apparaat in gebruik is. ∙ Berg het snoer alleen op wanneer het apparaat geheel is afgekoeld. Thermische veiligheidsuitschakeling Dit apparaat is uitgerust met een speciale thermische veiligheidsuitschakeling die het beschermt tegen oververhitting. In geval van oververhitting schakelt het apparaat automatisch uit. Zodra het voldoende is afgekoeld, schakelt het weer in. Voordat men het apparaat voor de eerste keer gebruikt ∙ Haal het apparaat uit de verpakking en verwijder alle verpakkingsmaterialen en, indien aanwezig, reclamestickers. ∙ Veeg het deksel, de ketel en het inzetrooster schoon met een vochtige doek. ∙ Het apparaat is nu klaar voor gebruik. Temperatuurinstelling (thermostaat) Met behulp van de temperatuurknop kan de temperatuur in de ketel zo vaak als nodig opnieuw worden ingesteld tussen de 40 en 100 °C (MAX). Modellen met een timer ∙ Voor modellen met een timer, stel de timer in op de gewenste tijd (tot maximaal 120 minuten) of stel het apparaat in op continubedrijf (ON/ Continue). ∙ Het verwarmingselement wordt pas ingeschakeld wanneer de timer is ingesteld. ∙ De bewerkingstijd dient minimaal 20 minuten te bedragen. ∙ Zodra de vooraf ingestelde tijd is verstreken, wordt het apparaat automatisch uitgeschakeld. Schenkkraan: ∙ Dit apparaat heeft een handige schenkkraan voor het uitschenken van vloeistoffen met een lage viscositeit (zoals glühwein); deze kraan is ook handig om de ketel na gebruik te legen. ∙ Om de kraan te openen, drukt u de hendel naar beneden. Om de kraan open te houden, trekt u de hendel helemaal naar boven. ∙ Let op: laat geen soep door de kraan naar buiten stromen, dan raakt de kraan verstopt. 35 Dranken opwarmen ∙ Verwijder het inzetrooster uit de ketel. ∙ Giet de drank erin en sluit het deksel. ∙ Steek de stekker in het stopcontact. ∙ Stel de temperatuurknop in op de gewenste temperatuur. ∙ Het controlelampje gaat aan. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, gaat het lampje weer uit. ∙ Om de drank warm te houden stelt u de temperatuur in op 50-70 °C. U kunt de drank uitschenken via het kraantje. Soep opwarmen ∙ Verwijder het inzetrooster uit de ketel. ∙ Het apparaat is tevens geschikt voor het opwarmen en warmhouden van soep. ∙ Giet de soep in de ketel en steek de stekker in het stopcontact. ∙ Stel de temperatuurknop in op MAX. Het controlelampje gaat branden. ∙ Let op: tijdens het verwarmen dient de soep voortdurend geroerd te worden zodat het niet vastkoekt of aanbrandt. Let op: gebruik geen metalen voorwerpen om mee te roeren. ∙ Om de soep warm te houden, stelt u de temperatuurknop in op 50-60 °C; geregeld omroeren. ∙ Let op: schenk de soep niet uit via het kraantje. 36 Het inmaken van voedsel Tips voor het inmaken ∙ Om te zorgen dat het ingemaakte voedsel zo lang mogelijk goed blijft, zijn hygiëne en een zorgvuldige bereiding zeer belangrijk. ∙ Fruit en groente moeten van goede kwaliteit, vers en rijp zijn. ∙ Extra informatie over de verschillende manieren om fruit of groente in te maken is te vinden in talrijke kookboeken. Bereiden van voedsel om in te maken Was het fruit of de groente zorgvuldig en laat het drogen; niet snijden. Sperziebonen en erwten zijn langer houdbaar wanneer men ze eerst blancheert. Bereiden van potten, deksels en dekselsluitingen ∙ Glazen potten, blikken, flessen en deksels moeten goed gewassen worden met heet water en zeep, dan afgespoeld worden met schoon water en geplaatst worden op een droge doek totdat al het water ervan afgedropen is. ∙ Controleer alle potten, deksels, enz. op hardnekkig vuil en beschadigingen. ∙ Laat de rubberen ringen en sluitingen in schoon water liggen totdat ze nodig zijn. Gebruik geen poreuze, beschadigde of uitgerekte rubberen ringen of deksels. ∙ Vul de potten of blikken tot 2 cm onder de rand; wanneer men voedsel met vruchtvlees bereidt (appelpuree, enz.), vul dan tot 3 à 4 cm onder de rand. Wanneer men worst inmaakt, vul dan de potten slechts tot driekwart vol. ∙ Sluit de potten goed af met een schroefdeksel of klemmen. Het inmaken van voedsel ∙ Plaats het inzetrooster in de ketel. Plaats geen doek tussen de bodem van de ketel en het inzetrooster. ∙ Vul de ketel met minimaal 6 liter water. ∙ Plaats de bereide glazen potten op het inzetrooster in de ketel. De watertemperatuur moet ongeveer hetzelfde zijn als die van de potten. ∙ De hoogste glazen potten (d.w.z. die bovenin staan) moeten voor 3/4 ondergedompeld zijn. Wanneer beide niveaus worden gebruikt, moeten de onderste potten geheel ondergedompeld zijn. ∙ Maak het deksel vast. ∙ Sluit het apparaat aan op het stroomnet. ∙ Gebruik de temperatuurknop om de juiste stand in te stellen zoals aangegeven in de Tabel met inmaaktijden (onderaan deze handleiding). ∙ Modellen met een timer: Om voor te verwarmen stelt u de timer in op ON/Continue (continubedrijf). Vervolgens stelt u de timer in op de gewenste tijd. ∙ Het controlelampje zal aangaan en het apparaat begint op te warmen. ∙ Het eigenlijke inmaakproces (het koken) begint wanneer de thermostaat het controlelampje voor de eerste keer uitschakelt. De opwarmtijd wordt niet meegeteld bij het kookproces. Afhankelijk van de hoeveelheid en de temperatuur van het water in de ketel, ∙ ∙ ∙ ∙ ∙ ∙ ∙ kan deze opwarmfase tot 90 minuten duren. Wanneer het kookpunt wordt bereikt terwijl de thermostaat lager ingesteld is dan de MAX-stand, moet men de thermostaat langzaam lager draaien totdat het controlelampje uitgaat. Het kookpunt is bereikt wanneer er een aanzienlijke hoeveelheid stoom vrijkomt. Wanneer u voedsel inmaakt, blijf dan nooit onder de aanbevolen kooktijden. In geval van twijfel, kiest u altijd een langere kooktijd. Zodra het inmaakproces klaar is, zet u de thermostaat opnieuw in de OFFstand. Ontkoppel het apparaat van het stroomnet. Verwijder de potten. Waarschuwing: pas op dat u zich niet brandt aan de stoom. Plaats de potten op een doek en gebruik een tweede doek om ze af te dekken. De klemmen en de dekselsluitingen van de potten niet verwijderen totdat deze volledig zijn afgekoeld. Wanneer u blikken gebruikt voor het inmaken van voedsel, plaats deze dan in koud water nadat het inmaken klaar is. 37 Na afloop van het inmaakproces ∙ Voor meerdere opeenvolgende inmaakcycli, mag het water in de ketel opnieuw worden gebruikt. ∙ Plaats geen glazen potten in heet water: de potten eerst voorverwarmen. ∙ Flessen moeten onmiddellijk worden gesloten nadat het sterilisatieproces is voltooid. ∙ Het is raadzaam om de glazen potten, blikken, enz. te markeren met een datum en de inhoud voor eenvoudig gebruik in de toekomst. ∙ De beste manier om ingemaakt voedsel te bewaren is in een droge, koele en donkere omgeving. ∙ Indien de glazen potten niet goed worden gesloten na het inmaken, zal de inhoud niet lang goed blijven en dient deze zo snel mogelijk te worden gebruikt. Onderhoud en schoonmaken ∙ Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat voldoende afkoelen voordat men het schoonmaakt. ∙ Om elektrische schokken te voorkomen, maak de inmaakketel niet onder stromend water schoon en dompel hem nooit onder. ∙ Gebruik geen agressieve of bijtende schoonmaakmiddelen. ∙ Een vochtige doek met een beetje afwasmiddel is voldoende om de ketel, het deksel en het inzetrooster te reinigen. ∙ Eventuele kalkaanslag moet af en toe worden verwijderd met een in de winkel 38 verkrijgbaar ontkalkingsmiddel op basis van citroenzuur dat geschikt is voor emaille. (Lees voor juist gebruik van het ontkalkingsmiddel, de informatie van de fabrikant goed door). Let op: geen azijn gebruiken. Vervolgens de ketel goed uitkoken met schoon water. (Het inzetrooster moet voor het ontkalken worden verwijderd). Afval weggooien Instrumenten gemerkt met dit symbool moeten apart weggegooid worden van het huishoudelijke afval, daar deze waardevolle materialen bevatten welke men kan recyclen. Juist wegdoen zal het milieu en de menselijke gezondheid beschermen. De plaatselijke autoriteit of handelaar kan daar informatie over geven. Garantieverklaring Voor dit apparaat geldt een garantie van twee jaar na de aankoopdatum voor materiaal- en fabrieksfouten. Uitgesloten van garantie is schade die ontstaan is door het niet in acht nemen van de gebruiksaanwijzing, normale slijtage en zeer breekbare onderdelen zoals glazen kannen etc. Deze garantieverklaring heeft geen invloed op uw wettelijke rechten, en ook niet op uw legale rechten welke men heeft als een consument onder de toepasselijke nationale wetgeving welke de aankoop van goederen beheerst. De garantie vervalt bij reparatie door niet door ons bevoegde instellingen. Tabel met inmaaktijden Fruit, groente, vlees Thermostaatstand in °C Opwarmtijd (ongeveer, in min.) Afhankelijk van de potgrootte Abrikoos 80 30 Appelpuree 90 40 Peren (zacht) 90 30 Peren (hard) 90 50 Aardbeien 80 25 Blauwe bessen 85 30 Frambozen 80 25 Aalbessen 90 40 Gele pruimen 80 30 Paarse pruimen 90 30 Perzik 80 30 Reine-claude pruimen 80 30 Kersen (zuur of zoet) 80 30 Kruisbessen (onrijp) 80 30 Bloemkool MAX 90 Bonen MAX 120 Erwten MAX 130 80 30 Koolraap MAX 120 Asperges MAX 100 Komkommer 39 Spinazie MAX 110 90 30 Stukken vlees (rauw) MAX 120 Voorgekookte braadstukken MAX 90 Voorgekookt gevogelte MAX 65 Voorgekookte goulash MAX 60 Gehakt (rauw) MAX 120 Voorgekookte kotelet MAX 60 Voorgekookte schnitzel MAX 60 Voorgekookt wild MAX 65 Worst MAX 120 Tomaten (hele) 40
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

SEVERIN EA 3654 Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor