3654000

SEVERIN 3654000, 3655000, EA 3654, EA 3655 Handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de SEVERIN 3654000 Handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
DK Brugsanvisning
PL Instrukcja obsługi
ART.-NO. EA 3654 / EA 3655
Einkochautomat 4
Automatic preserving cooker 13
Stérilisateur électrique 22
Automatische inmaakketel 32
Automatisk henkogningsgryde 41
Automat do przetworów 50
104 x 142 mm
32
104 x 142 mm
Automatische inmaakketel
Geachte klant,
Voordat u het apparaat in gebruik neemt,
de volgende instructies goed doorlezen
en deze handleiding bewaren voor
toekomstige raadpleging. Dit apparaat mag
alleen worden gebruikt door personen die
bekend zijn met de gebruiksaanwijzing.
Aansluiting
Dit apparaat mag alleen worden
aangesloten op een volgens de gangbare
regelgeving geïnstalleerd, geaard
stopcontact.
Zorg ervoor dat de op het typeplaatje
aangegeven spanning overeenkomt met de
netspanning. Dit product voldoet aan de op
het CE-label aangegeven richtlijnen.
Beschrijving
Afbeelding boven:
modellen zonder tijdklok
Afbeelding onder:
modellen met tijdklok
1. Netsnoer met stekker
2. Schenkkraan
3. Deksel
4. Ketel
5. Hendel
6. Temperatuurcontrole (thermostaat)
7. Controlelampje
Modellen met tijdklok
8. Tijdklok
Geen afbeelding:
Inzetrooster
Belangrijke veiligheidsaanwijzingen
Om risico’s te vermijden,
mogen reparaties aan dit
elektrische apparaat of
het stroomsnoer slechts
uitgevoerd worden door
onze klantenservice.
Voor reparaties graag via
telefoon of e-mail contact
opnemen met onze
klantenservice (zie bijlage).
Haal altijd de stekker
uit het stopcontact en
laat het apparaat geheel
afkoelen voordat men het
schoonmaakt. Veeg het
deksel, de ketel en het
inzetrooster schoon met
een vochtige doek.
Voor uitvoerige informatie
over het schoonmaken van
het apparaat, raadpleeg de
paragraaf Onderhoud en
schoonmaken.
Om elektrische schokken
te voorkomen, mag de
NL
104 x 142 mm
33
inmaakketel niet onder
stromend water schoon
worden gemaakt of worden
ondergedompeld.
Dit apparaat is bestemd
voor huishoudelijk of
vergelijkbaar gebruik, zoals
- in personeelskeukens
van winkels, kantoren of
andere bedrijfsruimtes,
- in agrarische instellingen,
- door klanten in hotels,
motels en gelijkwaardige
accommodaties,
- in bed-and-breakfast-
gasthuizen.
Dit apparaat is niet geschikt
voor het opwarmen
van vloeistoffen in een
commerciële setting.
Het apparaat dient niet
te worden gebruikt als
waterketel of als dispenser
voor heet water.
Waarschuwing: verkeerd
gebruik van dit apparaat
kan persoonlijk letsel
veroorzaken.
Waarschuwing: de
behuizing van dit apparaat
wordt zeer heet tijdens het
gebruik en blijft na aoop
nog enige tijd warm. Pas
op voor het ontsnappen
van hete stoom rond het
deksel; er is gevaar voor
verbranding.
Het apparaat mag alleen
gebruikt worden door
personen met verminderde
lichamelijke, zintuiglijke of
mentale vermogens, of met
een gebrek aan ervaring en
kennis, wanneer zij worden
begeleid of instructies
hebben ontvangen
over het gebruik van dit
apparaat en de gevaren
en veiligheidsvoorschriften
volledig begrijpen.
Kinderen mogen dit
apparaat niet gebruiken.
34
104 x 142 mm
Het apparaat en het
stroomsnoer moeten uit de
buurt van kinderen worden
gehouden.
Kinderen mogen niet met
het apparaat spelen.
Waarschuwing: houd kinderen uit de
buurt van het verpakkingsmateriaal.
Deze materialen zijn een potentiële bron
van gevaar, b.v. verstikking.
Voordat het apparaat wordt gebruikt,
moeten zowel de hoofdeenheid
als het stroomsnoer en eventuele
aanwezige hulpstukken eerst zorgvuldig
op eventuele defecten worden
gecontroleerd. Wanneer het apparaat,
bijvoorbeeld, op een hard oppervlak is
gevallen, of wanneer men te hard aan
het stroomsnoer heeft getrokken, mag
men het niet meer gebruiken: zelfs
onzichtbare beschadigingen kunnen
ongewenste effecten hebben op de
gebruiksveiligheid van het apparaat.
Om beschadiging van het snoer te
voorkomen, mag dit niet in aanraking
komen met de hete delen van het
apparaat.
Voorzichtig: om beschadiging van
de emaillelaag te voorkomen, mag
het apparaat niet worden opgewarmd
wanneer het leeg is.
Minimale hoeveelheid O__ : 1,5 l
Maximale hoeveelheid M__ : 19 l
Gebruik geen metalen voorwerpen om
te roeren of het apparaat te vullen, om
schade aan het apparaat te voorkomen.
Gebruik bij voorkeur kookgerei van
hittebestendig plastic of hout.
Om beschadiging aan dit apparaat
te voorkomen en om gevaar voor
persoonlijk letsel te verkleinen:
- nooit gebruiken zonder deksel,
- nooit op een heet oppervlak plaatsen
(elektrisch fornuis, enz.),
- nooit verplaatsen of optillen wanneer
het heet is.
Gebruik dit apparaat niet buiten.
Het apparaat dient alleen te worden
gebruikt op een vlakke, waterbestendige
ondergrond; gebruik dit apparaat niet
onder overhangende kastjes of iets
dergelijks.
Verwijder altijd de stekker uit het
stopcontact:
- na gebruik,
- wanneer het apparaat niet in
werking is,
- wanneer men het apparaat
schoonmaakt.
Trek de stekker niet aan het snoer uit
het stopcontact, maar aan de stekker
zelf. Raak nooit de stekker aan met
natte handen.
Wordt dit apparaat op een verkeerde
manier gebruikt of worden de
veiligheidsregels niet nageleefd, dan
kan de fabrikant niet aansprakelijk
worden gesteld voor eventuele schade.
Wij behouden ons het recht voor om
veranderingen aan te brengen voor
technische verbetering.
104 x 142 mm
35
Opwindbaar snoer met opbergruimte
Onder de basis van het apparaat
bevindt zich een opbergruimte voor het
snoer.
Zorg dat het snoer altijd geheel is
afgerold wanneer het apparaat in
gebruik is.
Berg het snoer alleen op wanneer het
apparaat geheel is afgekoeld.
Thermische veiligheidsuitschakeling
Dit apparaat is uitgerust met een speciale
thermische veiligheidsuitschakeling die het
beschermt tegen oververhitting. In geval
van oververhitting schakelt het apparaat
automatisch uit. Zodra het voldoende is
afgekoeld, schakelt het weer in.
Voordat men het apparaat voor de
eerste keer gebruikt
Haal het apparaat uit de verpakking en
verwijder alle verpakkingsmaterialen en,
indien aanwezig, reclamestickers.
Veeg het deksel, de ketel en het
inzetrooster schoon met een vochtige
doek.
Het apparaat is nu klaar voor gebruik.
Temperatuurinstelling (thermostaat)
Met behulp van de temperatuurknop kan
de temperatuur in de ketel zo vaak als
nodig opnieuw worden ingesteld tussen de
40 en 100 °C (MAX).
Modellen met een timer
Voor modellen met een timer, stel
de timer in op de gewenste tijd (tot
maximaal 120 minuten) of stel het
apparaat in op continubedrijf (ON/
Continue).
Het verwarmingselement wordt pas
ingeschakeld wanneer de timer is
ingesteld.
De bewerkingstijd dient minimaal 20
minuten te bedragen.
Zodra de vooraf ingestelde tijd is
verstreken, wordt het apparaat
automatisch uitgeschakeld.
Schenkkraan:
Dit apparaat heeft een handige
schenkkraan voor het uitschenken van
vloeistoffen met een lage viscositeit
(zoals glühwein); deze kraan is ook
handig om de ketel na gebruik te legen.
Om de kraan te openen, drukt u de
hendel naar beneden. Om de kraan
open te houden, trekt u de hendel
helemaal naar boven.
Let op: laat geen soep door de kraan
naar buiten stromen, dan raakt de
kraan verstopt.
36
104 x 142 mm
Dranken opwarmen
Verwijder het inzetrooster uit de ketel.
Giet de drank erin en sluit het deksel.
Steek de stekker in het stopcontact.
Stel de temperatuurknop in op de
gewenste temperatuur.
Het controlelampje gaat aan. Zodra de
gewenste temperatuur is bereikt, gaat
het lampje weer uit.
Om de drank warm te houden stelt u de
temperatuur in op 50-70 °C. U kunt de
drank uitschenken via het kraantje.
Soep opwarmen
Verwijder het inzetrooster uit de ketel.
Het apparaat is tevens geschikt voor het
opwarmen en warmhouden van soep.
Giet de soep in de ketel en steek de
stekker in het stopcontact.
Stel de temperatuurknop in op MAX. Het
controlelampje gaat branden.
Let op: tijdens het verwarmen dient
de soep voortdurend geroerd te
worden zodat het niet vastkoekt
of aanbrandt. Let op: gebruik geen
metalen voorwerpen om mee te roeren.
Om de soep warm te houden, stelt u
de temperatuurknop in op 50-60 °C;
geregeld omroeren.
Let op: schenk de soep niet uit via
het kraantje.
Het inmaken van voedsel
Tips voor het inmaken
Om te zorgen dat het ingemaakte
voedsel zo lang mogelijk goed blijft, zijn
hygiëne en een zorgvuldige bereiding
zeer belangrijk.
Fruit en groente moeten van goede
kwaliteit, vers en rijp zijn.
Extra informatie over de verschillende
manieren om fruit of groente in te maken
is te vinden in talrijke kookboeken.
Bereiden van voedsel om in te maken
Was het fruit of de groente zorgvuldig en
laat het drogen; niet snijden. Sperziebonen
en erwten zijn langer houdbaar wanneer
men ze eerst blancheert.
Bereiden van potten, deksels en
dekselsluitingen
Glazen potten, blikken, essen en
deksels moeten goed gewassen worden
met heet water en zeep, dan afgespoeld
worden met schoon water en geplaatst
worden op een droge doek totdat al het
water ervan afgedropen is.
Controleer alle potten, deksels, enz. op
hardnekkig vuil en beschadigingen.
Laat de rubberen ringen en sluitingen in
schoon water liggen totdat ze nodig zijn.
Gebruik geen poreuze, beschadigde of
uitgerekte rubberen ringen of deksels.
Vul de potten of blikken tot 2 cm onder
de rand; wanneer men voedsel met
vruchtvlees bereidt (appelpuree, enz.),
vul dan tot 3 à 4 cm onder de rand.
Wanneer men worst inmaakt, vul dan de
potten slechts tot driekwart vol.
104 x 142 mm
37
Sluit de potten goed af met een
schroefdeksel of klemmen.
Het inmaken van voedsel
Plaats het inzetrooster in de ketel.
Plaats geen doek tussen de bodem van
de ketel en het inzetrooster.
Vul de ketel met minimaal 6 liter water.
Plaats de bereide glazen potten
op het inzetrooster in de ketel. De
watertemperatuur moet ongeveer
hetzelfde zijn als die van de potten.
De hoogste glazen potten (d.w.z.
die bovenin staan) moeten voor 3/4
ondergedompeld zijn. Wanneer beide
niveaus worden gebruikt, moeten de
onderste potten geheel ondergedompeld
zijn.
Maak het deksel vast.
Sluit het apparaat aan op het stroomnet.
Gebruik de temperatuurknop
om de juiste stand in te stellen
zoals aangegeven in de Tabel
met inmaaktijden (onderaan deze
handleiding).
Modellen met een timer:
Om voor te verwarmen stelt u de timer
in op ON/Continue (continubedrijf).
Vervolgens stelt u de timer in op de
gewenste tijd.
Het controlelampje zal aangaan en het
apparaat begint op te warmen.
Het eigenlijke inmaakproces (het
koken) begint wanneer de thermostaat
het controlelampje voor de eerste
keer uitschakelt. De opwarmtijd wordt
niet meegeteld bij het kookproces.
Afhankelijk van de hoeveelheid en de
temperatuur van het water in de ketel,
kan deze opwarmfase tot 90 minuten
duren.
Wanneer het kookpunt wordt bereikt
terwijl de thermostaat lager ingesteld
is dan de MAX-stand, moet men de
thermostaat langzaam lager draaien
totdat het controlelampje uitgaat. Het
kookpunt is bereikt wanneer er een
aanzienlijke hoeveelheid stoom vrijkomt.
Wanneer u voedsel inmaakt, blijf dan
nooit onder de aanbevolen kooktijden.
In geval van twijfel, kiest u altijd een
langere kooktijd.
Zodra het inmaakproces klaar is, zet
u de thermostaat opnieuw in de OFF-
stand.
Ontkoppel het apparaat van het
stroomnet.
Verwijder de potten. Waarschuwing:
pas op dat u zich niet brandt aan de
stoom. Plaats de potten op een doek
en gebruik een tweede doek om ze af te
dekken.
De klemmen en de dekselsluitingen van
de potten niet verwijderen totdat deze
volledig zijn afgekoeld.
Wanneer u blikken gebruikt voor het
inmaken van voedsel, plaats deze dan
in koud water nadat het inmaken klaar
is.
38
104 x 142 mm
Na aoop van het inmaakproces
Voor meerdere opeenvolgende
inmaakcycli, mag het water in de ketel
opnieuw worden gebruikt.
Plaats geen glazen potten in heet water:
de potten eerst voorverwarmen.
Flessen moeten onmiddellijk worden
gesloten nadat het sterilisatieproces is
voltooid.
Het is raadzaam om de glazen potten,
blikken, enz. te markeren met een
datum en de inhoud voor eenvoudig
gebruik in de toekomst.
De beste manier om ingemaakt voedsel
te bewaren is in een droge, koele en
donkere omgeving.
Indien de glazen potten niet goed
worden gesloten na het inmaken, zal
de inhoud niet lang goed blijven en
dient deze zo snel mogelijk te worden
gebruikt.
Onderhoud en schoonmaken
Verwijder altijd de stekker uit het
stopcontact en laat het apparaat
voldoende afkoelen voordat men het
schoonmaakt.
Om elektrische schokken te voorkomen,
maak de inmaakketel niet onder
stromend water schoon en dompel hem
nooit onder.
Gebruik geen agressieve of bijtende
schoonmaakmiddelen.
Een vochtige doek met een beetje
afwasmiddel is voldoende om de
ketel, het deksel en het inzetrooster te
reinigen.
Eventuele kalkaanslag moet af en toe
worden verwijderd met een in de winkel
verkrijgbaar ontkalkingsmiddel op basis
van citroenzuur dat geschikt is voor
emaille. (Lees voor juist gebruik van het
ontkalkingsmiddel, de informatie van
de fabrikant goed door). Let op: geen
azijn gebruiken. Vervolgens de ketel
goed uitkoken met schoon water. (Het
inzetrooster moet voor het ontkalken
worden verwijderd).
Afval weggooien
Instrumenten gemerkt met dit
symbool moeten apart
weggegooid worden van het
huishoudelijke afval, daar deze
waardevolle materialen bevatten welke
men kan recyclen. Juist wegdoen zal het
milieu en de menselijke gezondheid
beschermen. De plaatselijke autoriteit of
handelaar kan daar informatie over geven.
Garantieverklaring
Voor dit apparaat geldt een garantie van
twee jaar na de aankoopdatum voor
materiaal- en fabrieksfouten. Uitgesloten
van garantie is schade die ontstaan
is door het niet in acht nemen van de
gebruiksaanwijzing, normale slijtage en
zeer breekbare onderdelen zoals glazen
kannen etc. Deze garantieverklaring heeft
geen invloed op uw wettelijke rechten,
en ook niet op uw legale rechten welke
men heeft als een consument onder de
toepasselijke nationale wetgeving welke
de aankoop van goederen beheerst. De
garantie vervalt bij reparatie door niet door
ons bevoegde instellingen.
104 x 142 mm
39
Tabel met inmaaktijden
Fruit, groente, vlees Thermostaat-
stand in °C
Opwarmtijd (ongeveer, in min.)
Afhankelijk van de potgrootte
Abrikoos 80 30
Appelpuree 90 40
Peren (zacht) 90 30
Peren (hard) 90 50
Aardbeien 80 25
Blauwe bessen 85 30
Frambozen 80 25
Aalbessen 90 40
Gele pruimen 80 30
Paarse pruimen 90 30
Perzik 80 30
Reine-claude pruimen 80 30
Kersen (zuur of zoet) 80 30
Kruisbessen (onrijp) 80 30
Bloemkool MAX 90
Bonen MAX 120
Erwten MAX 130
Komkommer 80 30
Koolraap MAX 120
Asperges MAX 100
40
104 x 142 mm
Spinazie MAX 110
Tomaten (hele) 90 30
Stukken vlees (rauw) MAX 120
Voorgekookte braadstukken MAX 90
Voorgekookt gevogelte MAX 65
Voorgekookte goulash MAX 60
Gehakt (rauw) MAX 120
Voorgekookte kotelet MAX 60
Voorgekookte schnitzel MAX 60
Voorgekookt wild MAX 65
Worst MAX 120
1/64