1 2 3 4 5 6 7
8
NL GR
BELANGRIJKE AANWIJZINGEN
VOOR HET GEBRUIK DEZE AANWIJZINGEN LEZEN
Bij het gebruik van elektrische apparaten moeten
altijd de nodige voorzorgsmaatregelen in acht geno--
men worden, waaronder:
1 Controleer of de elektrische volt van het apparaat
overeenkomt met het voltage van het elektrici-
-
teitsnet.
2 Laat het apparaat niet onbeheerd achter wanneer
het aangesloten is aan het elektriciteitsnet; haal
na gebruik de stekker uit het stopcontact.
3 Dit apparaat is niet geschikt om gebruikt te wor-
-
den door personen (en kinderen) met beperkte
fysieke, sensorische en mentale capaciteiten.
De gebruikers van het apparaat die niet over de
nodige ervaring of kennis beschikken over het
apparaat of die de gebruikshandleiding niet heb-
-
ben gelezen moeten altijd gecontroleerd worden
door een persoon die verantwoordelijk is voor hun
veiligheid.
4 U moet oppassen dat kinderen niet met het appa-
-
raat gaan spelen.
5 Zet het apparaat nooit boven of in de buurt van
warmtebronnen.
6 Stel het apparaat niet bloot aan weersomstandig-
-
heden (regen, zon, enz…)
7 Pas op dat de elektriciteitskabel niet in contact
komt met warme oppervlaktes.
8 DE MOTORBASIS, DE STEKKER EN DE
ELEKTRICITEITSKABEL NOOIT ONDERDOMPELEN
IN WATER OF ANDERE VLOEISTOFFEN, GEBRUIK
EEN VOCHTIGE DOEK VOOR HET REINIGEN.
9 NOOIT DE BEWEGENDE ONDERDELEN
AANRAKEN.
10 Zet het apparaat tijdens het gebruik op een hori-
-
zontaal en stabiel werkvlak.
11 Houdt de vingers en ge keukengereedschappen
enz. op afstand van de ijsbak wanneer hij in werking
staat het gevaren aan personen en de machine te
voorkomen. SCHERPE KEUKENGEREEDSCHAPPEN
OF ANDERE VOORWERPEN MOGEN NIET IN DE
BAK GEBRUIKT WORDEN. Deze scherpe voorwer-
-
pen kunnen de ijsmachine beschadigen Het is
wel mogelijk om rubberen of houden keukenge-
-
reedschappen te gebruiken wanneer de machine
stilstaat.
12 Controleer voordat de ijsmachine in werking wordt
gezet of alle onderdelen goed zijn samengesteld
en dat de motorbasis goep op de deksel is vast-
-
gezet.
13 Laat het apparaat niet leeg werken.
14 Nadat de motor lange tijd en zonder pauze heeft
aangestaan om een hoeveelheid ijs te maken,
wacht tenminste een half uur voordat de motor
van de machine weer in werking wordt gezet.
15 Laat het apparaat niet langer dan 40 minuten
doorgaand werken.
16 Als het ijs of de sorbet verse ingrediënten bevat-
-
ten, moeten ze binnen één week geconsumeerd
worden. IJs is lekkerder als het koud wordt geser-
-
veerd.
17 Als het ijs of de sorbet wordt bereidt met verse
eieren mag het niet geconsumeerd worden door
kinderen, zwangere vrouwen en bejaarden.
18 Als de bevroren oplossing uit de bak komt moet u
het gebruik onderbreken. De bevroren oplossing
die wordt gebruikt is niet giftig.
19 Zet het apparaat uit en trek de stekker uit het
stopcontact voordat de deksel en de motorbasis
worden verwijderd.
20 trek de stekker van het apparaat uit het stopcon-
-
tact voordat accessoires worden gemonteerd of
losgehaald, voordat het apparaat wordt gereinigd
en wanneer het niet gebruikt wordt.
21 Om de stekker uit het stopcontact te trekken moet
de stekker zelf vastgenomen worden. Nooit aan
het snoer trekken.
22 Gebruik de ijsmachine altijd met gemonteerde
deksel.
23 Gebruik het apparaat niet wanneer de elektrici-
-
teitskabel of de stekker beschadigd is, of wanneer
het apparaat zelf niet goed werkt; breng het appa-
-
raat in dit geval meteen naar het Geautoriseerd
Assistentiecentrum.
24 Wanneer de elektriciteitskabel beschadigd is moet
ze vervangen worden door de Constructeur of
door zijn technische assistentieservice of, in ieder
geval, door een persoon die over de kwalificaties
beschikt, zodat ieder risico wordt vermeden.
25 Het apparaat is ontworden voor UITSLUITENDE
HUISHOUDELIJK GEBRUIK en mag dus niet voor
commerciële of industriële doeleinden worden
gebruikt.
26 Dit apparaat is in overeenkomst met de normen
2006/95/EG e EMC2004/108/EEG.
27 Wanneer het apparaat weggegooid wordt, moet
het onbruikbaar gemaakt worden door de elektri-
-
citeitskabel eraf te knippen. Bovendien moeten de
gevaarlijke onderdelen van het apparaat onscha-
-
delijk gemaakt worden, speciaal voor kinderen die
het apparaat kunnen gaan gebruiken als speel-
-
goed.
28 De verpakkingselementen moeten buiten bereik
van kinderen worden gehouden omdat ze een
gevarenbron kunnen zijn.
BEWAAR DEZE AANWIJZINGEN
BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT (FIG. 1)
1 Hendel loszetten motorbasis
2 Motorbasis
3 Deksel
4 Dekselhouder
5 Mengstaaf
6 IJsbak
7 Houder
8 Antislip-basis
9 Opening voor de ingredienten
10 Startschakelaar
GEBRUIKSAANWIJZINGEN
Voordat het apparaat wordt gebruikt en na het gebruik
reinig de deksel (3), de bijbehorende houder (4), de
ijsmand (6) en de mengstaaf (5) met warm water en
zeep.
ATTENTIE: Controleer bij het monteren, loshalen of
reinigen van het apparaat altijd dat het uit staat en dat
het niet is aangesloten aan het stroomnet.
- De ijsbak (6) moet goed bevroren worden voordat ze
wordt gebruikt: de bak beschikt over een dubbele
isolatie die helemaal bevroren moet worden (onge-
-
veer 12 uur) om perfect ijs te maken. Het wordt
aangeraden om de ijsbak (6) achterin de vriezer te
zetten, daar waar de temperatuur het laagste is.
- De vriezer die wordt gebruikt moet op een tempera-
-
tuur van tenminste - 18°C staan
- De bak moet goed afgesloten in een plastic zak in
de vriezer geplaatst worden om de opname van
geuren en het contact met het ijs te voorkomen. De
bak moet perfect verticaal geplaatst worden met de
opening naar boven.
- Bewaar de ijsbak (6) in de vriezer zodat ze op elk
moment klaar staat voor het gebruik.
De ijsbak moet tenminste 24 uur in de vriezer
staan.
- Bereid alle ingrediënten voor en meng ze in een
grote kom.
Laat het mengsel dat warm is voorbereid afkoelen
tot op kamertemperatuur en zet het vervolgens 5 tot
6 uur in de koelkast, dit geld ook voor een mengsel
dat koud is voorbereid.
- Haal de ijsbak (6) uit de vriezer en zet hem op de
geleider op de basis van de houder (7) zodat de
twee handvaten van de bak en van de houder op lijn
staan, de ene bovenop de andere (Fig. 2).
- Zet de dekselhouder (4) op de bak (6) met de speci-
-
ale pin in de lus op de mand en draai hem tegen de
klok in totdat ze helemaal vast wordt gezet (Fig. 3).
- Zet, afzonderlijk, de motorbasis (2) op de deksel (3),
en houdt de hendel (1) ingedrukt en druk er vervol-
-
gens zacht op tot aan de klik (Fig. 4).
- Zet de vervolgens de motorbasis (2) op zijn kop, die
vooraf is samengesteld en steek de mengstaaf (5)
in de speciale opening (Fig. 5).
- Zet het blok dat is samengesteld op de houder (4),
en zet de geleider op lijn met de pin op de steun (4).
Blokkeer het blok door met de klok mee te draaien
tot aan de klik (Fig. 6).
ATTENTIE: Controleer voordat het apparaat wordt
gebruikt of alle onderdelen goed zijn samengesteld.
- Steek de stekker in het het stopcontact en druk op
de startschakelaar (10) om de ijsmachine in werking
te zetten (Fig. 7).
- Giet het mengsel dat vooraf voorbereid en afgekoeld
is in de bak (6) door de speciale opening (9) aan
de bovenkant van de ijsmachine (Fig. 8). Laat de
mengstaaf (5) ongeveer 30 – 40 minuten maximaal
draaien totdat de gewenste dikte van het ijs is
bereikt.
ATTENTIE: Laat tijdens het vullen van de bak tenmin--
ste 3 cm tussen het mengsel en de bovenste rand van
de bak omdat het mengsel tijdens het bevriezingspro-
-
ces omhoog komt.
- Als de gewenste dikte is bereikt, zet het apparaat uit
met de startknop (10) (Fig. 7) en trek de stekker uit
het stopcontact.
- Verwijder de motorbasis (2) en de deksel (3) door ze
tegen dek lok in te draaien en verwijder het ijs uit
de bak met een rubberen spatel of plastic lepel en
serveer het.
REINIGEN
ATTENTIE: Om de levensduur van de ijsmachine te
verlengen reinig de onderdelen niet in de vaatwasser.
ATTENTIE: Trek de stekker uit het stopcontact.
ATTENTIE: De motorbasis, de stekker en het elektri--
citeitsnoer nooit onder water of andere vloeistoffen
zetten. Gebruik een vochtige doek voor het reinigen
van deze onderdelen.
Verwijder de motorbasis (2) door op de speciale hendel
(1) te drukken en trek hem naar boven toe eruit (Fig.
4). Haal alle onderdelen van het apparaat uit elkaar.
Reinig de deksel (3), de speciale houder (4), de meng-
-
staaf (5) en de ijsbak (6) met lauw water en zeep.
Vervolgens goed afdrogen.
ATTENTIE: De ijsbak (6) nooit bevriezen als ze nog
vochtig is.
Reing de motorbasis (2) met een vochtige spons of
doek.
RECEPTEN
Frambozen en yoghurt ijs
Ingredienten:
200 g verse frambozen
50 g fijne zuiker
250 g witte yoghurt
Bereiding:
Maak een puree van de frambozen (als u de pitjes
wordt verwijderen gebruik 300 g en controleer ze
goed).
Giet de zuiker en de witte yoghurt erbij.
Laat het mengsel afkoelen en maak het ijs zoals aan-
-
gegeven in de handleiding.
Bananenijs
Ingrediënten:
1 grote rijpe banaan
175 ml ontroomde melk
75 ml volle room
50 g fijne zuiker
Bereiding:
Maak een puree van de banaan
De melk, volle room en zuiker toevoegen.
Laat het mengsel afkoelen en maak het ijs zoals aan-
-
gegeven in de handleiding.
Aardbeienijs
Ingrediënten:
300 g verse aardbeien
75 g fijne zuiker
100 ml volle room
Sap van een halve citroen
Bereiding:
Maak een puree van de aardbeien
De suiker, volle room en het citroensap toevoegen.
Laat het mengsel afkoelen en maak het ijs zoals aan-
-
gegeven in de handleiding.
Ijs met chocola en mint
Ingrediënten:
200 ml ontroomde melk
50 g fijne zuiker
225 ml volle room
2 scheutjes puur mintsap
50 g geraspte chocola
Bereiding:
Verwarm de melk en de zuiker in een pan op een laag
vuurtje totdat de zuiker is opgelost.
Laat afkoelen.
De volle room en het mintsap toevoegen.
Laat het mengsel afkoelen en maak het ijs zoals aan-
-
gegeven in de handleiding.
De geraspte chocola pas toevoegen als het mengsel
begint te bevriezen.
Vanilleijs
Ingrediënten:
2 eierdooiers
50 g fijne zuiker
150 ml ontroomde melk
150 ml volle room
Vanillestaafje
Bereiding:
Klop de eierdooiers, de zuiker en de vanille in een
kom.
Breng de melk langzaam aan de kook in een pan.
Voeg de eierdooiers toe en laat het oplossen.
Giet het mengsel in een andere pan, oplossen en
verwarmen totdat het mengsel begint te condenseren.
Het mengsel mag niet koken anders gaat het kapot.
Zodra het mengsel vast gaat zitten aan de achterkant
van de lepel verwijder het van het vuur en laat het
afkoelen.
De volle room toevoegen.
Laat het mengsel afkoelen en maak het ijs zoals aan-
-
gegeven in de handleiding.
Fig. 2
Fig. 1
1
2
3
4
6
7
5
Fig. 3
Fig. 4
Fig. 5
Fig. 6
Fig. 7
Fig. 8
8
9
10