NL
69
BBaakkkkeenn vvaann vvlleeeess
••
Vlees moet eerst minstens één uur
op omgevingstemperatuur blijven
voordat u het in de oven zet.
Verwijder spek van rood vlees om
rook- en geurontwikkeling te
vermijden.
••
Kies bij voorkeur een aardewerken
schotel (minder spatten dan bij glas),
aangepast aan de grootte van het te
braden vlees.
••
Zout het vlees aan het einde van de
baktijd om het weglopen van bloed
en zo uitdroging van het vlees te
vermijden.
••
Voeg enkele lepels warm water toe
aan de schotel om te vermijden dat
de jus verbrandt.
••
BBaakkttiijjdd
- runderbraadstuk (weinig doorbakken)
10 tot 15 min. voor 500 g.
- varkensbraadstuk 35 tot 40 min.
voor 500 g.
- kalfsbraadstuk 30 tot 40 min. voor
500 g.
••
Laat het vlees na de baktijd in
aluminiumfolie rusten (10 tot 15 min.).
Hierdoor ontspannen de vezels, krijgt
het vlees een gelijkmatige kleur en
blijft het mals en sappig.
••
GGrriillllggeerreecchhtteenn::
vlees met een dun
laagje olie bestrijken. Prik niet met
een vork in rood vlees; gebruik liever
een bakspatel voor het omkeren.
••
Prik gaatjes onder de vleugels van
gevogelte opdat het vet weg kan
weglopen zonder te spatten.
BBaakkkkeenn vvaann ggeebbaakkjjeess
••
KKeeuuzzee vvaann ddee vvoorrmm::
Vermijd lichte en glanzende
vormen:
- De baktijd wordt hierdoor verlengd
- Hiervoor is voorverwarming nodig
Geef de voorkeur aan vormen
mmeett
aannttiikklleeeeffllaaaagg
voor taarten, quiches...
Zij zorgen voor knapperig en
goudbruin deeg.
••
TTiippss::
Bescherm de binnenkant van de
vormen of de bodem van de
geëmailleerde schotel
mmeett vveettvvrriijj
ppaappiieerr
: dit beschermt tegen
zuurvlekken en het gerecht is
makkelijker uit de vorm te halen.
Voeg gist altijd aan het eind van de
bereiding toe en zorg ervoor dat het
niet in contact komt met zout: zij
verliest zo haar eigenschappen.
KKookkeenn vvaann ggrrooeenntteenn
••
Voor een gegratineerde
aardappelschotel wordt het
aanbevolen om aardappelen in
schijfjes van te voren in melk of
melk + crème voor te koken.
••
Om paprika’s makkelijk te
schillen: laat ze onder de grill
roosteren en draai ze af en toe om:
wanneer de schil uitzet, wikkelt u ze
enkele minuten in een plastic zak,
vervolgens kunt u de schil makkelijk
verwijderen.
••
Voor het maken van gevulde
tomaten: snijd het kapje weg,
verwijder de zaadjes, zout de
binnenkant en zet ze omgekeerd op
een rooster zodat ze uit kunnen
lekken voordat u ze vult.
••
Witlof (met ham en bechamel)
moet lang uitlekken: zo niet dan
wordt de saus waterig en
smaakloos.
••
Wanneer u een schotel met
paneermeel bedekt moet u deze
met gruyerekaas mengen: dit
absorbeert vet en maakt de
gegratineerde schotel knapperig.
••
Bij een lange bakduur kunt u de oven 5 tot 10 minuten voor
het einde van de baktijd uitzetten om voor de rest van het
bakken van de restwarmte te profiteren.
7 / GEBRUIKSADVIES VOOR OVEN
BBaakkkkeenn oopp 22 nniivveeaauuss
VVEERRWWAARRMM DDEE OOVVEENN VVOOOORR
••
U kunt gelijktijdig meerdere gerechten bakken (dezelfde of verschillende) zonder dat de smaak of de geur
van het ene op het andere overgaat, op voorwaarde dat u bakwijzen kiest met dezelfde temperatuur. Het is
niet nodig om de gerechten tegelijkertijd in de oven te zetten en uit de oven te halen. De baktijd op de tabel
die voor één enkel gerecht wordt gegeven dient met 10 tot 20 minuten te worden verlengd.
Koekjes
2 Grillgerechten
3
1
2 Taarten
3
1
2 Grillgerechten
1 Vis + 1 taart
3
1