Hotpoint Ariston CP9VP6 DE HA de handleiding

Categorie
Kookplaten
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

CP9VP6 DE/HA
Inhoud
Waarschuwing, 38-39
INSTRUCTIES VOOR DE INSTALLATEUR,
40
Elektrische aansluiting, 41
TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN
Beschrijving van het apparaat, 42
INSTRUCTIES WERKING, 43
MULTIFUNCTIE ELEKTRISCHE OVEN, 44
TIMER (ELEKTRISCHE OVEN), 45
ONDERHO
UD EN VERZORGING, 46-47
KOOKTIPS, 48
Duits, 1
Spaans, 25
Engels, 13
DE
NL
ES
Gebruiksaanwijzing
Nederland, 37
GB
FORNUIS
NL
38
NL
Belangrijk
1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel
gebruik binnenshuis.
2 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u
verzocht de gebruiksaanwijzingen in deze
handleiding aandachtig door te nemen, aangezien
zij belangrijke gegevens bevatten betreffende de
veiligheid van de installatie, de werking en het
onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor
eventuele verdere raadpleging.
3 Nadat u het apparaat uit de verpakking heeft gehaald
moet u controleren of het intact is en het geen schade
heeft opgelopen. In geval van twijfel moet u het
apparaat niet gebruiken en u tot een bevoegde
installateur wenden. Het verpakkingsmateriaal
(plastic zakken, piepschuim, spijkers enz.) moet
buiten het bereik van kinderen worden gehouden
aangezien het een potentiële bron van gevaar is.
4 De installatie moet worden uitgevoerd door een
bevoegde installateur en volgens de instructies van
de fabrikant. Een verkeerde installatie kan schade
veroorzaken aan personen, dieren of dingen,
waarvoor de fabrikant niet verantwoordelijk worden
gesteld.
5 De elektrische veiligheid van dit apparaat is slechts
dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard
zoals voorgeschreven door de geldende normen voor
elektrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan
te verzekeren en, in geval van twijfel, een grondige
controle te laten uitvoeren door een bevoegde
elektricien. De fabrikant kan niet aansprakelijk
worden gesteld voor schade die veroorzaakt is door
nalatigheid betreffende het aarden van de installatie.
6 Voordat u het apparaat in gebruik neemt moet u
controleren of de gegevens op het typeplaatje
overeenkomen met de gegevens van uw
elektriciteitsnet.
7 Controleer of het elektrische vermogen van het net
en van de stopcontacten geschikt is voor het
maximum vermogen van het apparaat zoals
aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel
moet u zich tot een bevoegde elektricien wenden.
8 Het apparaat moet op het elektriciteitsnet worden
aangesloten m.b.v. een meerpolige schakelaar met
een minimum afstand tussen de polen van 3 mm.
9 Het apparaat mag alleen worden gebruikt voor het
doel waarvoor het is ontwikkeld.
10Ieder ander gebruik (b.v.: verwarming van de
vertrekken) is niet aangewezen en dus gevaarlijk.
11De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld
voor eventuele schade die te wijten is aan onjuist,
verkeerd en onredelijk gebruik.
12Het gebruik van ieder elektrisch apparaat brengt het
in acht nemen van zekere fundamentele regels met
zich mee. In het bijzonder:
raak het apparaat niet aan met natte of vochtige
handen of voeten
gebruik het apparaat niet als u blootsvoets bent
gebruik geen verlengsnoeren. Wees zeer voorzichtig
als u toch verplicht bent verlengsnoeren te gebruiken
Voor het uitschakelen van de stroom moet de stekker
altijd uit het stopcontact worden gehaald: trek nooit
aan de voedingskabel.
stel het apparaat niet bloot aan de
weersomstandigheden (regen, zon, enz.)
zorg dat kinderen of onbekwame personen het
apparaat niet onbewaakt kunnen gebruiken
13Sluit voordat u overgaat tot het reinigen of onderhoud
altijd eerst de stroom af door de stekker uit het
stopcontact te halen of m.b.v. de schakelaar.
14Als het glazen oppervlak barst sluit dan onmiddellijk
de stroom af. Voor eventuele reparaties moet u zich
uitsluitend tot een bevoegde technische servicedienst
wenden en het gebruik van originele onderdelen eisen.
Het niet in acht nemen van bovengenoemde
aanwijzingen kan de veiligheid van het apparaat in
gevaar brengen.
15Als u het apparaat niet meer gebruikt moet u het
onklaar maken door de voedingskabel door te snijden,
nadat u de stekker uit het stopcontact heeft gehaald.
We raden u bovendien aan die onderdelen van het
apparaat te verwijderen die gevaarlijk kunnen zijn
voor kinderen die ermee zouden kunnen spelen.
16De glaskeramische kookplaat is bestand tegen
temperatuurschommelingen en stoten. Als het echter
door messen of voorwerpen met scherpe randen
wordt geraakt zou hij echter kunnen breken. In dat
geval sluit u meteen de stroom af en wendt u zich
tot een bevoegde technische servicedienst.
17Vergeet niet dat de kookzone na het uitschakelen
nog minstens een half uur warm blijft. Laat dus niet
per ongeluk pannen of andere voorwerpen op de nog
warme zones liggen.
18Schakel de kookzones niet in als er aluminiumfolie
of plastic voorwerpen op liggen.
19Raak de nog warme kookzones niet aan.
20Als u kleine elektrische apparatuur gebruikt in de
buurt van het kookvlak, let er dan op dat het snoer
ervan niet op de hete delen terecht komt.
21Richt de handvatten van de pannen altijd naar de
binnenkant van de kookplaat, zodat u er niet per
ongeluk tegenaan stoot.
22Laat een kookzone nooit onnodig aan staan zonder
een pan erop, aangezien het verwarmingselement
in korte tijd op maximaal niveau zal staan, hetgeen
schade kan veroorzaken aan de
verwarmingselementen.
23Aanwijzing voor het eerste gebruik: de lijm die is
gebruikt voor het verzegelen van het glas kan
vetvlekken achterlaten. Wij raden u aan het glas,
voor het in gebruik nemen van het apparaat, schoon
te maken met een niet schurend reinigingsproduct.
Gedurende de eerste uren van gebruik kunt u een
lichte rubbergeur ruiken, dit verdwijnt spoedig.
24Kijk niet te lang direct naar de halogene
verwarmingselementen als deze in werking zijn: het
NL
sterke licht hiervan kan last aan uw ogen
veroorzaken.
25De accessoires die met etenswaren in aanraking
kunnen komen zijn gemaakt van materiaal dat in
overeenstemming is met de voorschriften van de
Richtlijn EEG 89/109 van 21/12/88 en van de
Wetsbepaling 108 van 25/01/92.
26Controleer altijd dat de knoppen in de stand “0” staan
als het fornuis niet gebruikt wordt.
27Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet
u er voor zorgen dat het er niet af kan schuiven.
28Gebruik geen stoomapparaten voor het reinigen van
het fornuis
29Zorg dat de openingen of kieren niet verstopt raken.
30Tijdens de werking met oven en grill wordt het
apparaat ter hoogte van het glas van de ovendeur
en de gedeelten daaromheen zeer heet. Voorkom
daarom dat kinderen vlakbij het apparaat spelen.
Aangezien we constant bezig zijn de veiligheid van
onze producten te verbeteren kunt u bij ons
Hoofdfiliaal en onze Erkende Servicediensten (zie
bijgeleverde lijst) op aanvraag een extra
kinderbeveiliging bestellen. Om deze beveiliging te
bestellen vermeldt u de volgende code: BAB -
gevolgd door het modelnummer van het apparaat.
31Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen.
32Het apparaat mag niet worden gebruikt door
personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt
fysiek, sensorieel of psychisch vermogen, door
onervaren personen of personen die niet met het
product vertrouwd zijn. Deze personen zouden op
zijn minst bewaakt moeten worden door iemand die
verantwoordelijk is over hun veiligheid, of instructies
hebben ontvangen over het gebruik van het
apparaat.
Deze apparatuur voldoet aan de volgende EU
voorschriften:
- 2006/95/EEG van 12/12/06 (Laagspanning) en
daaropvolgende wijzigingen;
- 89/336/EEG van 03/05/89 (Elektromagnetische
Compatibiliteit) en daaropvolgende wijzigingen;
- 90/396/EEG van 29/06/90 (Gas) en daaropvolgende
wijzigingen;
- 93/68/EEG van 22/07/93 en daaropvolgende
wijzigingen.
Het verwijderen van huishoudapparaten
De Europese richtlijn 2002/96/EG, betreffende
afgedankte elektrische en elektronische apparatuur
(AEEA), voorziet dat huishoudelijke apparatuur niet
met het normale afval mag worden meegegeven. De
verwijderde apparaten moeten apart worden
opgehaald om het terugwinnen en recyclen van de
materialen waaruit ze bestaan te optimaliseren en
te voorkomen dat er eventuele schade voortvloeit
voor de gezondheid en het milieu. Het symbool van
de afvalemmer met een kruis staat op alle producten
om de consument eraan te herinneren dat dit
gescheiden afval is. Om meer informatie te verkrijgen
betreffende een juiste verwijdering van
huishoudapparaten kan de consument zich richten
tot de gemeentelijke reinigingsdienst of de
plaatselijke verkopers.
40
NL
INSTRUCTIES VOOR
DE INSTALLATEUR
Deze instructies zijn bestemd voor een bevoegde
installateur, zodat deze het apparaat kan installeren,
regelen en het onderhoud op de juiste wijze kan
uitvoeren, volgens de geldende normen.
Belangrijk: alle handelingen van regeling of onderhoud
enz. moeten worden uitgevoerd als de stroom is
uitgeschakeld. Indien het noodzakelijk zou blijken de
elektrische voeding te handhaven, zal de grootst
mogelijke voorzorg moeten worden genomen.
Het fornuis heeft de volgende technische kenmerken:
Klasse: 1
De maximum afmetingen van het fornuis zijn
aangegeven in de afbeelding op bladzijde 2. Voor een
goede werking van het apparaat, bij inbouw, moeten
de minimum afstanden die zijn aangegeven in afb. 10
in acht worden genomen. Bovendien moeten de
aangrenzende oppervlakken en achterwand een
temperatuur van 65°C kunnen weerstaan. Aan de
onderzijde van het fornuis zitten 4 stelvoetjes waarmee
u het apparaat kunt nivelleren indien noodzakelijk. Het
is noodzakelijk dat het apparaat geheel recht geplaatst
is. Eventuele door onjuiste plaatsing veroorzaakte
vervormingen kunnen de eigenschappen en de
prestaties van het apparaat aantasten.
Afb. 10
NL
HET APPARAAT MOET OP JUISTE WIJZE WORDEN
GEAARD.
De kookplaat is bestemd om te worden gebruikt met
wisselstroom en met een spanning en frequentie zoals
vermeld op het typeplaatje (aan de onderkant van de
plaat zelf of aan het einde van de gebruiksaanwijzing).
Controleer of de voedingsspanning ter plaatse
overeenstemt met die vermeld op het typeplaatje. Het
apparaat is niet van een voedingskabel voorzien,
aangezien de voedingskabel gedimensioneerd moet
worden op basis van het soort gebruikte elektrische
aansluiting (zie volgende aansluitingsschema).
Gebruik een rubberen kabel van het type H05VV-F.
Open de klemmenstrook volgens de aanwijzingen
hiernaast:
Voor het installeren van de voedingskabel volgt u de
volgende instructies:
Draai de schroef van de kabelklem V en de
schroeven van de contacten los (afb. 11)
Bevestig de draden onder de koppen van de
schroeven volgens het volgende schema
Bevestig de voedingskabel in de speciale kabelklem
en sluit het deksel af
* Toepassing van de simultaneïteitsfactor in
overeenkomst met de betreffende norm.
Elektrische aansluiting
Aansluiting van de voedingskabel aan het
elektriciteitsnet
Gebruik een stekker die voldoet aan de lading op het
typeplaatje en bevestig hem aan de kabel. Het
apparaat moet direct op het elektriciteitsnet worden
aangesloten d.m.v. een meerpolige schakelaar met
een minimum opening tussen de contacten van 3 mm
tussen het apparaat en het elektriciteitsnet. De
schakelaar moet aangepast zijn aan de aangegeven
belasting en voldoen aan de geldende normen
betreffende de elektrische stroom (de aarding mag niet
door de schakelaar onderbroken worden). De
voedingskabel mag niet worden geplaatst in plaatsen
die een temperatuur van meer dan 50°C bereiken. Voor
u het apparaat op de voeding aansluit is het
noodzakelijk te controleren dat:
De hoofdzekering en uw elektriciteitsnet de maximale
lading van het apparaat kunnen dragen (zie ty
peplaatje voor de details);
De voedingsinstallatie goed geaard is volgens de
normen en voorschriften van de wet;
Het stopcontact of de meerpolige schakelaar
gemakkelijk te bereiken zijn als de kookplaat is
geïnstalleerd.
TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN:
Voltage en Frequentie 230/400V ~ 50 Hz
Max. stroomopname: 10000 W
Afb. 11
2
1
1
2
3
4
5
V
Elektrische
aansluiting
Voedings-
spanning
Zekering
Doors-
nede
230V -1+N ~ 50Hz 32* A 4 mm²
400V 2+N ~ 50Hz 32 A 4 mm²
400V -3+N ~ 50Hz 25 A 2.5 mm²
230V -2 ~ 50Hz 32* A 4 mm²
230V -3 ~ 50Hz 25 A 2.5 mm²
230V -2+2N ~
50Hz
25* A 2.5 mm²
42
NL
Beschrijving van het apparaat
A Verwarmingselement
B Verwarmingselement
C Verwarmingselement stralend/halogeen
D Controlelampjes resterende warmte
E Bediening selectie platen
F Thermostaat
G Keuze functies
H Elektronische timer
I Functiecontrolelampje van de elektrische oven
60
600
20
2500W/1000W
2000W/1000W
NL
INSTRUCTIES VOOR HET
GEBRUIK
Beschrijving van de verwarmingselementen
De straalelementen A-B-C bestaan uit cirkelvormige
weerstanden. Zij worden na enkele seconden na het
inschakelen rood.
Hun gebruik is bijzonder eenvoudig en is vrijwel
eender aan die van andere verwarmingselementen. U
kunt zich baseren op de tabel 1.
Bedieningsknoppen
Ieder kookgedeelte is voorzien van een
bedieningsknop E waarmee u continu de temperatuur
kunt regelen, van een minimum waarde van 1 tot een
maximum waarde van 12. In de tabel 1 vindt u de
overeenkomsten tussen de standen op de knop en het
aangeraden gebruik van de kookplaten.
Met de bedieningsknop van de plaat A-B activeert u
normaal alleen het kleine gedeelte
/ van de
plaat. Voor het geheel activeren van de grote plaat
draait u de knop voorbij de positie 12, op het symbool
/ . Een klik geeft het inschakelen van de
hele plaat aan. Nu kunt u de temperatuur regelen op
de gewenste waarde met dezelfde knop tot aan stand
12.
Controlelampje resterende warmte (D)
Geeft aan dat een of meer kookzones nog een
temperatuur van 60°C of meer bezitten, ook na het
uitschakelen van de kookzones. De kookplaat is
voorzien van 4 controlelampjes voor resterende
warmte, een voor iedere kookzone.
Instructies voor het gebruik van de
glaskeramische kookplaat
Voor de beste resultaten van uw kookplaat volgen hier
enkele fundamentele regels waaraan u zich moet
houden bij het koken en het voorbereiden van de
gerechten.
Gebruik pannen met een platte bodem om u ervan te
verzekeren dat zij goed aansluiten op de kookzone.
Gebruik pannen die groot genoeg zijn om de
kookplaat geheel te bedekken teneinde alle
beschikbare hitte te benutten.
Zorg ervoor dat de bodem van de pan altijd schoon
en droog is. Zo garandeert u een goed contact en een
lange levensduur van de kookplaten en van de pannen
zelf.
Gebruik niet dezelfde pannen die u op een
gasfornuis heeft gebruikt. De warmteconcentratie van
een gasbrander kan de bodem van de pan vervormen,
en u krijgt dus nooit het gewenste resultaat als u hem
op de glaskeramische plaat gebruikt.
Pos.
Automatische plaat
0 Uit
1
Om boter en chocolade te doen smelten
2
3
Om vloeistoffen op te warmen
4
5
Voor crèmes en sausen
6
7
Voor het behouden van de
kooktemperatuur
8
9
Voor braadstukken
10
11
Voor grote stukken stoofvlees
12
Frituren
44
NL
MULTIFUNCTIE ELEKTRISCHE OVEN
De oven biedt negen verschillende
combinatiemogelijkheden voor de elektrische
verwarmingselementen. Als u voor het gerecht de
geschiktste combinatie kiest zullen uiterst precieze
resultaten worden bereikt.
U kunt de verschillende functies kiezen m.b.v. de
keuzeknop G
, in de volgende standen:
Nadat u de kookfunctie heeft geselecteerd zet u de
knop van de thermostaat F
op de gewenste
temperatuur.
Voor traditionele bereidingen (braadstukken,
koekjes, enz.) gebruikt u de functie
(warmte
boven + onder).
De te bereiden gerechten pas in de oven plaatsen
als de ingestelde temperatuur is bereikt en bij
voorkeur slechts één niveau gebruiken.
Als daarentegen slechts een verwarming van de
bovenkant of de onderkant van de gerechten is
gewenst, draait u de keuzeschakelaar op de stand
(warmte onder), (warmte onder+ventilatie),
of
(warmte boven).
Met de functie
(geventileerd) komt de
bereiding tot stand door middel van voorverwarmde
lucht gecreëerd door een weerstand, die door een
ventilator door de hele oven wordt verspreid. De
oven komt zeer snel op temperatuur en de
gerechten kunnen daarom direct vanaf het begin in
de koude oven worden geplaatst. Voorts bestaat de
mogelijkheid om tegelijkertijd op twee verschillende
niveaus te koken.
De functie snel ontdooien
vindt plaats
zonder het gebruik van verwarmingselementen:
alleen de ovenverlichting en de ventilator gaan aan.
De bereiding met grill gebruikt een hoog
verwarmingsvermogen waarmee de buitenkant van
de levensmiddelen direct bruin wordt gebraden.
Deze functie is bijzonder geschikt voor vlees die
zacht en mals aan de binnenkant moeten blijven.
Voor het koken met de grill moet de
keuzeschakelaar G op één van de volgende
standen worden gezet:
(grill), (maxigrill),
(maxigrill + ventilatie).
Bij het grillen is het van belang dat de
ovendeur gesloten blijft. De
thermostaatknop moet bovendien niet op
meer dan 200 °C worden gezet.
Ovenverlichting
De ovenverlichting gaat automatisch branden zodra de
keuzeschakelaar G
op een willekeurige stand
wordt gedraaid. Om de ovenverlichting aan te zetten
zonder dat de verwarmingselementen aangaan, draait
u de thermostaatknop op 0°C.
ControlelampjeI
Geeft de mate van verwarming van de oven aan. Als
dit lampje uitgaat is de gewenste temperatuur aan de
binnenkant van de oven bereikt.
Het aan- en uitgaan van het lampje betekent dat de
thermostaat correct functioneert om de
oventemperatuur constant te houden.
Braadspit - Draaispit
Dit accessoire wordt uitsluitend voor koken onder de
grill gebruikt. Ga als volgt te werk: prik het vlees op de
dwarsspies in de lengterichting en zorg ervoor dat het
vlees tussen de beide speciale verstelbare vorken
klemzit (afb. 2a).
Doe de steunen A en B (afb. 2b) in de speciale
gaten van de lekplaat E, laat de gleuf van de stang
precies in de opening C vallen en zet het rooster op
de eerste geleider van de bodem af. Steek de stang in
het gat van het draaispit en schuif de gleuf naar voren
in de opening D. Activeer grill en draaispit door de
knop H van de commutator op de standen met het
symbool
(grill), (maxigrill) of (maxigrill met
ventilatie) te zetten.
Symbool Functie Vermogen
0
0) Uit
-
2) Bovenste en onderste
verwarmingselement
2350 W
3) Onderste verwarmingselement
1300 W
4) Bovenste verwarmingselement
1050 W
5) Verwarmingselement grill
2000 W
6) Weerstand maxigrill
3050 W
6) Weerstanden minigrill +
ventilator
3100 W
7) Onderste verwarmingselementen
+ ventilator
1350 W
8) Cirkelvormig
verwarmingselement + ventilator
2850 W
9) Snel ontdooien
50 W
NL
TIMER (ELEKTRISCHE
OVEN)
Hiermee is het mogelijk de oven of grill te
programmeren met de functies:
uitgestelde start met vastgestelde kooktijd;
onmiddellijke start met vastgestelde kooktijd;
timer.
Functies van de toetsen:
: timer met uren en minuten;
: duur bereiding;
: einde kooktijd;
: omschakelen naar handmatig;
-: instellen tijden bereiding (terugtellen);
+ : instellen tijden bereiding (tellen vanaf nul);
Het gelijkzetten van de digitale klok
Na het aansluiten op het elektrische net of na het
uitvallen van de stroom knippert de klok op het display
en verschijnt de tekst: 0.00
Druk tegelijkertijd op de toetsen
en en zet
daarna de klok gelijk (binnen 4 seconden) met de
toetsen - en +.
Met de toets + gaat de tijd vooruit.
Met de toets - gaat de tijd achteruit.
Eventueel verder gelijkzetten kan op twee manieren
worden uitgevoerd:
1. Herhaal alle boven beschreven fasen
2. Druk op de toets
en zet vervolgens de tijd gelijk
met de toetsen - en +.
Handmatig gebruik van de oven
Nadat u de klok gelijk heeft gezet gaat de
programmering automatisch over op de handmatige
stand.
N.B.:Druk na iedere Automatische bereiding op de
toets
om hem weer op handmatig te zetten.
Uitgestelde start met vastgestelde kooktijd
De totale kooktijd en het einde van de kooktijd worden
ingesteld. Stel dat het display 10:00 uur aangeeft.
1. Draai de ovenknop op de gewenste functie en
temperatuur (b.v.: modus statische oven, 200°C)
2. Druk op de toets
en stel vervolgens (binnen 4
seconden) met de toetsen en + de gewenste
tijdsduur in. Als u bijvoorbeeld een kooktijd van 30
minuten instelt, verschijnt er op het display:
Bij het loslaten van de toets verschijnt, na 4 seconden,
wederom de huidige tijd met het symbool
en de
tekst auto.
3. Druk op de toets
, en stel daarna met de toetsen
- en + de tijd van einde bereiding in. Als u
bijvoorbeeld de tijd van einde bereiding wilt instellen
op 13.00 uur
4. Als u de toets loslaat verschijnt na 4 seconden de
huidige tijd op het display:
De tekst auto geeft aan dat de kooktijd en het einde
van de kooktijd automatisch geprogrammeerd zijn. De
oven gaat automatisch om 12:30 aan en na 30 minuten
uit. Als de oven aan is verschijnt het symbool
gedurende de gehele kooktijd. U kunt met de toets
op ieder willekeurig moment de ingestelde kooktijd
zien. Met de toets
kunt u het einde van de kooktijd
zien.
Aan het einde van de kooktijd hoort u een
geluidssignaal. Om dit uit te zetten drukt u op een
willekeurige toets, behalve op de toetsen - en +.
Onmiddellijke start met vastgestelde kooktijd
Door alleen de kooktijd te programmeren (punten 1 en
2 van paragraaf Uitgestelde start met vastgestelde
kooktijd) begint deze onmiddellijk.
Het annuleren van een reeds geprogrammeerde
bereiding
Druk op de toets
en gebruik de toets - om de tijd
weer terug te brengen op
druk daarna op de toets voor de handmatige
werking.
Timer functie
Met de timer functie stelt u een bepaalde tijd in vanaf
waar het terugtellen begint. Deze functie is
onafhankelijk van het functioneren van de oven, hij
geeft alleen een geluidssignaal als de tijd verlopen is.
Als u op de toets
drukt verschijnt:
Stel de gewenste tijdsduur in met de toetsen - en +.
Bij het loslaten van de toets begint het aftellen en
verschijnt op het display de huidige tijd.
Als de tijd is verstreken hoort u een geluidssignaal dat
kan worden afgezet door op een willekeurige toets te
drukken (behalve op de toetsen - en +). Nu verdwijnt
ook het symbool
.
Correctie/wissen gegevens
De ingevoerde gegevens kunnen op ieder
willekeurig moment worden gewijzigd door op de
betreffende toets en op de toetsen - of + te
drukken.
Als u de gegevens betreffende de duur van de
bereiding wist, worden automatisch ook de
gegevens betreffende het einde van de bereiding
gewist, en omgekeerd.
Bij een reeds geprogrammeerde werking accepteert
de oven geen einde kooktijd die eerder is dan het
begin kooktijd die door het apparaat zelf is
voorgesteld.
46
NL
Belangrijk: Voor het reinigen moet u het apparaat
loskoppelen van de elektrische voeding.
Voor een maximale levensduur van het apparaat is het
noodzakelijk dat u het regelmatig grondig reinigt aan
de hand van de volgende instructies.
Intern oppervlak van de ovendeur:
Reinig het apparaat met een doek met warm water en
een niet schurend schoonmaakmiddel. Spoel daarna
goed af en droog.
Binnenkant van de oven:
De binnenkant van de oven is bekleed met een
speciaal microporeus zelfreinigend email dat, bij
een normale kooktemperatuur van tussen de 200 en
300°C, alle vetsporen of andere stoffen die
onvermijdelijk de binnenzijde van de oven aantasten
volledig oxideren en verwijderen. De
reinigingshandelingen zijn daarom zeer minimaal: na
elke bereiding is het voldoende de oppervlakken
van de oven te reinigen met een natte doek om de
dunne laag stof die zich tijdens de bereiding heeft
afgezet te verwijderen. M.b.v. deze handeling
worden het zelfreinigende vermogen van de oven
behouden.
Als er tijdens de bereiding vocht is gemorst of als
het vuil niet volledig is verwijderd (bijvoorbeeld
tijdens de bereiding met de grill, als de
temperaturen niet voldoende zijn om de
zelfreinigende functie in werking te doen treden)
raden wij u aan de oven op maximum temperatuur
leeg te laten draaien, zodat alle vetsporen of andere
stoffen volledig zullen worden verwijderd.
In het geval waarin u, na verschillende pogingen,
nog steeds duidelijke vetsporen terugvindt op de
zelfreinigende oppervlakken dan heeft u
waarschijnlijk bovenstaande instructies niet goed
opgevolgd. Voer in dat geval een grondige reiniging
uit van de oppervlakken met warm water en een
zachte doek (gebruik geen enkel soort
reinigingsmiddel). Spoel daarna en droog goed af.
Gebruik voor het verwijderen van eventuele
afzettingen geen scherpe voorwerpen aangezien
deze de zelfreinigende bekleding zouden kunnen
krassen.
Als de zelfreinigende oppervlakken in de oven
beschadigd zijn of niet meer kunnen worden
gebruikt door een jarenlang nagelaten of verkeerd
onderhoud kunt u een kit zelfreinigende panelen
bestellen voor de bekleding van de binnenkant van
de oven. Hiervoor kunt u contact opnemen met onze
erkende Servicedienst.
Buitenzijde van de oven:
Reinig het apparaat alleen als de oven koud is.
De stalen onderdelen en vooral de plaatsen waar
symbolen op zijn gezeefdrukt mogen niet worden
schoongemaakt met oplos- of schuurmiddelen.
Gebruik liefst alleen een zachte doek met lauw
water en een vloeibaar afwasmiddel.
Het roestvrij staal kan vlekken vertonen na lang
contact met zeer kalkhoudend water of agressieve
wasmiddelen (fosforhoudend).
Het is daarom belangrijk ze ruimschoots af te spoelen
en nauwkeurig af te drogen.
Belangrijk: de reiniging moet horizontaal worden
uitgevoerd, in dezelfde richting als de satijnglans
van het staal.
Na het reinigen kunt u het apparaat eventueel nog
behandelen met een glansmiddel: gebruik
uitsluitend producten die speciaal zijn bestemd voor
roestvrij staal.
Belangrijk:
gebruik geen schuurmiddelen,
agressieve reinigingsmiddelen of zuurhoudende
middelen.
Demonteren/monteren ovendeur
De ovendeur kan worden gedemonteerd om de
binnenkant van het apparaat makkelijker te reinigen.
Ga als volgt te werk (afb. 6-7):
Zet de deur wijd open en zet de twee hendeltjes B
omhoog (afb. 6);
Sluit de deur gedeeltelijk zodat u hem kunt optillen
door de haken A naar buiten te halen zoals
aangegeven in afb. 7.
Voor het weer monteren van de deur:
Houd hem in verticale stand, steek de 2 haken A
in de openingen;
Controleer of de behuizing D volledig aan de rand
van de opening is gehaakt (beweeg de deur
zachtjes naar voren en naar achteren);
Houd de deur wijd open, klap de 2 hendeltjes B
neer en doe de deur dicht.
REINIGEN EN
ONDERHOUD
AFBEELDING 6
AFBEELDING 7
NL
Vervangen ovenlamp
Controleer of de stroom van het apparaat is afgesloten.
Schroef in de binnenkant van de oven het glazen
beschermkapje los, draai de lamp los en vervang hem
door een vergelijkbare uitvoering bestand tegen hoge
temperaturen (300 °C) en met de volgende
eigenschappen:
- Spanning 230V
- Vermogen 15W
- Fitting E 14
Reinigen van de glaskeramische plaat
Voordat u gaat koken moet de kookplaat met een
vochtige doek worden schoongemaakt om stof en
eventuele gemorste etensresten te verwijderen.. Het
oppervlak van de kookplaat moet regelmatig worden
schoongemaakt met lauw water en een niet schurend
reinigingsmiddel. Af en toe moeten ook
schoonmaakproducten worden gebruikt die speciaal
voor glaskeramische kookplaten zijn ontwikkeld. Eerst
moeten eventuele etensresten en vetvlekken worden
verwijderd m.b.v. een speciaal reinigingsschrapertje,
bijvoorbeeld
(niet bijgeleverd).
Maak de kookplaat schoon als hij lauw is met een
geschikt schoonmaakmiddel en keukenpapier. Wrijf in
met een vochtige doek en droog af. Aluminium folie,
plastic voorwerpen of synthetische stoffen die per
ongeluk gesmolten zijn op het kookvlak, zoals ook
suiker of etenswaren met een hoog suikergehalte,
moeten onmiddellijk worden verwijderd met een
schrapertje terwijl de plaat nog warm is. Er bestaan
speciale reinigingsproducten die een doorzichtig
laagje achterlaten dat vuil afweert. Dit laagje
beschermt ook tegen eventuele schade veroorzaakt
door etenswaren met een hoog suikergehalte. Gebruik
in geen geval schuursponzen of schuurmiddelen en
ook geen chemisch agressieve middelen zoals
ovensprays vlekkenmiddelen.
48
NL
KOOKTIPS
De bereidingstijden kunnen variëren afhankelijk van de aard van de gerechten, het feit of zij gelijkmatig gaar moeten worden en de omvang ervan.
Bij het eerste gebruik van het apparaat moet dan ook voor de kortst aangegeven kooktijden worden gekozen om later, indien nodig, voor langere
tijden te kiezen.
Met de 1e geleider wordt
de laagste geleider
bedoeld.
04/2008 - 195067827.00
XEROX BUSINESS SERVICES
Kookwijze STATISCHE OVEN
GRILL bereiding
Kookwijze GEVENTILEERD
N.B.:
1) De bereidingen worden bedoeld zonder voorverwarming van de oven, met uitzondering van de gerechten waar een sterretje
voor staat.
2) De waarde die in de tabel aangegeven wordt in graden geniet de voorkeur als op meerdere roosterstanden wordt gekookt.
3) De gegeven tijden hebben betrekking op het koken op één roosterstand. Bij het koken op meerdere roosterstanden moet u 5-
10 minuten bij de tijden optellen.
4) Voor het braden van rund, kalf, varken of kalkoen met bot of rollades moet 20 minuten bij de tijden worden opgeteld.
Recept Temperatuur (°C) Kooktijd (minuten) Recept Temperatuur (°C) Kooktijd (uren)
Toetjes en taarten
Vruchtentaarten
Meringues
Cake
Caketaart
Madeira Cake
Chocoladetaart
Dunne zoete broodjes
Beignets
Koekjes van bladerdeeg
Tompoes
Krokant kruimeldeeg
130
130
150
160
160
170
170
200
200
200
200
60-70
30-40
20-30
40-50
40-50
30-40
40-50
15-20
15-20
15-20
15-20
Vlees
Kalkoen (4-8 kg)
Gans (4-5 kg)
Eend (2-4 kg)
Kapoen (2½-3 kg)
Stoofvlees rund (1-1½ kg)
Lamsbout
Gebraden hazenvlees (2 kg)
Gebraden fazant
Kip (1-1½ kg)
Vis
160
160
170
170
160
160
160
160
170
200
3-4½
4-4½
1½-2½
2-2½
3-3½
1-1½
1-1½
1-1½
1-1½
15-25 minuten
Recept
Kooktijd (minuten)
Roosterstand
Karbonade (0,5 kg)
Saucijzen
Gegrilde kip (1 kg)
Kalf aan het spit (0,6 kg)
Kip aan het spit (1 kg)
60
15
60
60
60
3
e
stand
2
e
stand
1
e
stand
-
-
Recept Rooster nr. (vanaf onder) Hoeveelheid in kg Temperatuur (°C) Tijd (minuten)
Zoete taarten
* Met beslag in vorm
* Met beslag zonder vorm
Kruimeldeeg, basis van ovenschotel
Kruimeldeeg met vochtige vulling
Kruimeldeeg met droge vulling
* Met beslag dat natuurlijk rijst
Toetjes
1-3
1-3-4
1-3-4
1-3
1-3-4
1-3
1-3-4
1
1
0.5
1.5
1
1
0.5
175
175
175
175
175
175
160
60
50
30
70
45
50
30
Vlees
Braadstuk onder de grill
Kalfsvlees
Rund
Rosbief
Varken
Kip
Braadstuk op lekplaat
Kalf
Rund
Varken
Kip
Kalkoen in plakken
Eend
Vleespastei
Runderpastei
Kalfspastei
2
2
2
2
2
1-3
1-3
1-3
1-3
1-3
1-3
1
1
1
1
1
1
1-1.5
1
1
1
1-1.5
1.5
1-1.5
1
1
180
180
220
180
200
160
160
160
180
180
180
175
175
60
70
50
70
70
80
90
90
90
120
120
120
110
Vis
Filet, moot, kabeljauw, stokvis, tong
Makreel, griet, zalm
Oesters
1-3
1.3
1-3
1
1
180
180
180
30
45
20
Timbaal
Macaronischotel
Groenteschotel
* Zoete en zoute soufflés
* Pizza en broodjes
Tosti’s
1-3
1-3
1-3
1-3-4
1-3-4
2
2
0.75
0.5
0.5
185
185
180
200
190
60
50
50
30
15
Ontdooien
Kant en klare gerechten
Vlees
Vlees
Vlees
1-3
1-3
1-3
1-3
1
0.5
0.75
1
200
50
50
50
45
50
70
110

Documenttranscriptie

Gebruiksaanwijzing FORNUIS NL DE Duits, 1 GB Engels, 13 NL Nederland, 37 ES Spaans, 25 Inhoud Waarschuwing, 38-39 INSTRUCTIES VOOR DE INSTALLATEUR, 40 Elektrische aansluiting, 41 TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN Beschrijving van het apparaat, 42 INSTRUCTIES WERKING, 43 MULTIFUNCTIE ELEKTRISCHE OVEN, 44 TIMER (ELEKTRISCHE OVEN), 45 CP9VP6 DE/HA ONDERHOUD EN VERZORGING, 46-47 KOOKTIPS, 48 Belangrijk NL 1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis. 2 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig door te nemen, aangezien zij belangrijke gegevens bevatten betreffende de veiligheid van de installatie, de werking en het onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. 3 Nadat u het apparaat uit de verpakking heeft gehaald moet u controleren of het intact is en het geen schade heeft opgelopen. In geval van twijfel moet u het apparaat niet gebruiken en u tot een bevoegde installateur wenden. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken, piepschuim, spijkers enz.) moet buiten het bereik van kinderen worden gehouden aangezien het een potentiële bron van gevaar is. 4 De installatie moet worden uitgevoerd door een bevoegde installateur en volgens de instructies van de fabrikant. Een verkeerde installatie kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen, waarvoor de fabrikant niet verantwoordelijk worden gesteld. 5 De elektrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zoals voorgeschreven door de geldende normen voor elektrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te verzekeren en, in geval van twijfel, een grondige controle te laten uitvoeren door een bevoegde elektricien. De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aarden van de installatie. 6 Voordat u het apparaat in gebruik neemt moet u controleren of de gegevens op het typeplaatje overeenkomen met de gegevens van uw elektriciteitsnet. 7 Controleer of het elektrische vermogen van het net en van de stopcontacten geschikt is voor het maximum vermogen van het apparaat zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot een bevoegde elektricien wenden. 8 Het apparaat moet op het elektriciteitsnet worden aangesloten m.b.v. een meerpolige schakelaar met een minimum afstand tussen de polen van 3 mm. 9 Het apparaat mag alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor het is ontwikkeld. 10 Ieder ander gebruik (b.v.: verwarming van de vertrekken) is niet aangewezen en dus gevaarlijk. 11 De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die te wijten is aan onjuist, verkeerd en onredelijk gebruik. 12 Het gebruik van ieder elektrisch apparaat brengt het in acht nemen van zekere fundamentele regels met zich mee. In het bijzonder: • raak het apparaat niet aan met natte of vochtige handen of voeten • gebruik het apparaat niet als u blootsvoets bent 38 • gebruik geen verlengsnoeren. Wees zeer voorzichtig als u toch verplicht bent verlengsnoeren te gebruiken • Voor het uitschakelen van de stroom moet de stekker altijd uit het stopcontact worden gehaald: trek nooit aan de voedingskabel. • stel het apparaat niet bloot aan de weersomstandigheden (regen, zon, enz.) • zorg dat kinderen of onbekwame personen het apparaat niet onbewaakt kunnen gebruiken 13 Sluit voordat u overgaat tot het reinigen of onderhoud altijd eerst de stroom af door de stekker uit het stopcontact te halen of m.b.v. de schakelaar. 14 Als het glazen oppervlak barst sluit dan onmiddellijk de stroom af. Voor eventuele reparaties moet u zich uitsluitend tot een bevoegde technische servicedienst wenden en het gebruik van originele onderdelen eisen. Het niet in acht nemen van bovengenoemde aanwijzingen kan de veiligheid van het apparaat in gevaar brengen. 15 Als u het apparaat niet meer gebruikt moet u het onklaar maken door de voedingskabel door te snijden, nadat u de stekker uit het stopcontact heeft gehaald. We raden u bovendien aan die onderdelen van het apparaat te verwijderen die gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen die ermee zouden kunnen spelen. 16 De glaskeramische kookplaat is bestand tegen temperatuurschommelingen en stoten. Als het echter door messen of voorwerpen met scherpe randen wordt geraakt zou hij echter kunnen breken. In dat geval sluit u meteen de stroom af en wendt u zich tot een bevoegde technische servicedienst. 17 Vergeet niet dat de kookzone na het uitschakelen nog minstens een half uur warm blijft. Laat dus niet per ongeluk pannen of andere voorwerpen op de nog warme zones liggen. 18 Schakel de kookzones niet in als er aluminiumfolie of plastic voorwerpen op liggen. 19 Raak de nog warme kookzones niet aan. 20 Als u kleine elektrische apparatuur gebruikt in de buurt van het kookvlak, let er dan op dat het snoer ervan niet op de hete delen terecht komt. 21 Richt de handvatten van de pannen altijd naar de binnenkant van de kookplaat, zodat u er niet per ongeluk tegenaan stoot. 22 Laat een kookzone nooit onnodig aan staan zonder een pan erop, aangezien het verwarmingselement in korte tijd op maximaal niveau zal staan, hetgeen schade kan veroorzaken aan de verwarmingselementen. 23 Aanwijzing voor het eerste gebruik: de lijm die is gebruikt voor het verzegelen van het glas kan vetvlekken achterlaten. Wij raden u aan het glas, voor het in gebruik nemen van het apparaat, schoon te maken met een niet schurend reinigingsproduct. Gedurende de eerste uren van gebruik kunt u een lichte rubbergeur ruiken, dit verdwijnt spoedig. 24 Kijk niet te lang direct naar de halogene verwarmingselementen als deze in werking zijn: het sterke licht hiervan kan last aan uw ogen veroorzaken. 25 De accessoires die met etenswaren in aanraking kunnen komen zijn gemaakt van materiaal dat in overeenstemming is met de voorschriften van de Richtlijn EEG 89/109 van 21/12/88 en van de Wetsbepaling 108 van 25/01/92. 26 Controleer altijd dat de knoppen in de stand “0” staan als het fornuis niet gebruikt wordt. 27 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor zorgen dat het er niet af kan schuiven. 28 Gebruik geen stoomapparaten voor het reinigen van het fornuis 29 Zorg dat de openingen of kieren niet verstopt raken. 30 Tijdens de werking met oven en grill wordt het apparaat ter hoogte van het glas van de ovendeur en de gedeelten daaromheen zeer heet. Voorkom daarom dat kinderen vlakbij het apparaat spelen. Aangezien we constant bezig zijn de veiligheid van onze producten te verbeteren kunt u bij ons Hoofdfiliaal en onze Erkende Servicediensten (zie bijgeleverde lijst) op aanvraag een extra kinderbeveiliging bestellen. Om deze beveiliging te bestellen vermeldt u de volgende code: BAB gevolgd door het modelnummer van het apparaat. 31Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen. 32Het apparaat mag niet worden gebruikt door personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt fysiek, sensorieel of psychisch vermogen, door onervaren personen of personen die niet met het product vertrouwd zijn. Deze personen zouden op zijn minst bewaakt moeten worden door iemand die verantwoordelijk is over hun veiligheid, of instructies hebben ontvangen over het gebruik van het apparaat. - Deze apparatuur voldoet aan de volgende EU voorschriften: 2006/95/EEG van 12/12/06 (Laagspanning) en daaropvolgende wijzigingen; 89/336/EEG van 03/05/89 (Elektromagnetische Compatibiliteit) en daaropvolgende wijzigingen; 90/396/EEG van 29/06/90 (Gas) en daaropvolgende wijzigingen; 93/68/EEG van 22/07/93 en daaropvolgende wijzigingen. Het verwijderen van huishoudapparaten De Europese richtlijn 2002/96/EG, betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA), voorziet dat huishoudelijke apparatuur niet met het normale afval mag worden meegegeven. De verwijderde apparaten moeten apart worden opgehaald om het terugwinnen en recyclen van de materialen waaruit ze bestaan te optimaliseren en te voorkomen dat er eventuele schade voortvloeit voor de gezondheid en het milieu. Het symbool van de afvalemmer met een kruis staat op alle producten om de consument eraan te herinneren dat dit gescheiden afval is. Om meer informatie te verkrijgen betreffende een juiste verwijdering van huishoudapparaten kan de consument zich richten tot de gemeentelijke reinigingsdienst of de plaatselijke verkopers. NL INSTRUCTIES VOOR DE INSTALLATEUR NL Deze instructies zijn bestemd voor een bevoegde installateur, zodat deze het apparaat kan installeren, regelen en het onderhoud op de juiste wijze kan uitvoeren, volgens de geldende normen. Belangrijk: alle handelingen van regeling of onderhoud enz. moeten worden uitgevoerd als de stroom is uitgeschakeld. Indien het noodzakelijk zou blijken de elektrische voeding te handhaven, zal de grootst mogelijke voorzorg moeten worden genomen. Het fornuis heeft de volgende technische kenmerken: Klasse: 1 De maximum afmetingen van het fornuis zijn aangegeven in de afbeelding op bladzijde 2. Voor een goede werking van het apparaat, bij inbouw, moeten de minimum afstanden die zijn aangegeven in afb. 10 in acht worden genomen. Bovendien moeten de aangrenzende oppervlakken en achterwand een temperatuur van 65°C kunnen weerstaan. Aan de onderzijde van het fornuis zitten 4 stelvoetjes waarmee u het apparaat kunt nivelleren indien noodzakelijk. Het is noodzakelijk dat het apparaat geheel recht geplaatst is. Eventuele door onjuiste plaatsing veroorzaakte vervormingen kunnen de eigenschappen en de prestaties van het apparaat aantasten. Afb. 10 40 Elektrische aansluiting HET APPARAAT MOET OP JUISTE WIJZE WORDEN GEAARD. De kookplaat is bestemd om te worden gebruikt met wisselstroom en met een spanning en frequentie zoals vermeld op het typeplaatje (aan de onderkant van de plaat zelf of aan het einde van de gebruiksaanwijzing). Controleer of de voedingsspanning ter plaatse overeenstemt met die vermeld op het typeplaatje. Het apparaat is niet van een voedingskabel voorzien, aangezien de voedingskabel gedimensioneerd moet worden op basis van het soort gebruikte elektrische aansluiting (zie volgende aansluitingsschema). Gebruik een rubberen kabel van het type H05VV-F. Open de klemmenstrook volgens de aanwijzingen hiernaast: Voor het installeren van de voedingskabel volgt u de volgende instructies: • Draai de schroef van de kabelklem “V” en de schroeven van de contacten los (afb. 11) • Bevestig de draden onder de koppen van de schroeven volgens het volgende schema 2 1 1 Aansluiting van de voedingskabel aan het elektriciteitsnet Gebruik een stekker die voldoet aan de lading op het typeplaatje en bevestig hem aan de kabel. Het apparaat moet direct op het elektriciteitsnet worden aangesloten d.m.v. een meerpolige schakelaar met een minimum opening tussen de contacten van 3 mm tussen het apparaat en het elektriciteitsnet. De schakelaar moet aangepast zijn aan de aangegeven belasting en voldoen aan de geldende normen betreffende de elektrische stroom (de aarding mag niet door de schakelaar onderbroken worden). De voedingskabel mag niet worden geplaatst in plaatsen die een temperatuur van meer dan 50°C bereiken. Voor u het apparaat op de voeding aansluit is het noodzakelijk te controleren dat: • De hoofdzekering en uw elektriciteitsnet de maximale lading van het apparaat kunnen dragen (zie ty peplaatje voor de details); • De voedingsinstallatie goed geaard is volgens de normen en voorschriften van de wet; • Het stopcontact of de meerpolige schakelaar gemakkelijk te bereiken zijn als de kookplaat is geïnstalleerd. TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN: 2 3 4 Voltage en Frequentie 230/400V ~ 50 Hz Max. stroomopname: 10000 W Afb. 11 5 V • Bevestig de voedingskabel in de speciale kabelklem en sluit het deksel af Elektrische aansluiting Voedingsspanning Zekering Doorsnede 230V -1+N ~ 50Hz 32* A 4 mm² 400V 2+N ~ 50Hz 32 A 4 mm² 400V -3+N ~ 50Hz 25 A 2.5 mm² 230V -2 ~ 50Hz 32* A 4 mm² 230V -3 ~ 50Hz 25 A 2.5 mm² 230V -2+2N ~ 50Hz 25* A 2.5 mm² * Toepassing van de simultaneïteitsfactor in overeenkomst met de betreffende norm. NL Beschrijving van het apparaat 20 NL 60 2500W/1000W 60 0 2000W/1000W A B C D E F G H I 42 Verwarmingselement Verwarmingselement Verwarmingselement stralend/halogeen Controlelampjes resterende warmte Bediening selectie platen Thermostaat Keuze functies Elektronische timer Functiecontrolelampje van de elektrische oven INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK Beschrijving van de verwarmingselementen De straalelementen “A-B-C” bestaan uit cirkelvormige weerstanden. Zij worden na enkele seconden na het inschakelen rood. Hun gebruik is bijzonder eenvoudig en is vrijwel eender aan die van andere verwarmingselementen. U kunt zich baseren op de tabel 1. Bedieningsknoppen Ieder kookgedeelte is voorzien van een bedieningsknop “E” waarmee u continu de temperatuur kunt regelen, van een minimum waarde van 1 tot een maximum waarde van 12. In de tabel 1 vindt u de overeenkomsten tussen de standen op de knop en het aangeraden gebruik van de kookplaten. Met de bedieningsknop van de plaat “A-B” activeert u Controlelampje resterende warmte (D) Geeft aan dat een of meer kookzones nog een temperatuur van 60°C of meer bezitten, ook na het uitschakelen van de kookzones. De kookplaat is voorzien van 4 controlelampjes voor resterende warmte, een voor iedere kookzone. Instructies voor het gebruik van de glaskeramische kookplaat Voor de beste resultaten van uw kookplaat volgen hier enkele fundamentele regels waaraan u zich moet houden bij het koken en het voorbereiden van de gerechten. • Gebruik pannen met een platte bodem om u ervan te verzekeren dat zij goed aansluiten op de kookzone. • Gebruik pannen die groot genoeg zijn om de kookplaat geheel te bedekken teneinde alle beschikbare hitte te benutten. / van de normaal alleen het kleine gedeelte plaat. Voor het geheel activeren van de grote plaat draait u de knop voorbij de positie 12, op het symbool / . Een klik geeft het inschakelen van de hele plaat aan. Nu kunt u de temperatuur regelen op de gewenste waarde met dezelfde knop tot aan stand 12. Automatische plaat Pos. 0 Uit 1 Om boter en chocolade te doen smelten 2 Om vloeistoffen op te warmen 3 4 Voor crèmes en sausen 5 6 7 Voor het behouden van de kooktemperatuur 8 Voor braadstukken 9 10 Voor grote stukken stoofvlees 11 12 Frituren • Zorg ervoor dat de bodem van de pan altijd schoon en droog is. Zo garandeert u een goed contact en een lange levensduur van de kookplaten en van de pannen zelf. • Gebruik niet dezelfde pannen die u op een gasfornuis heeft gebruikt. De warmteconcentratie van een gasbrander kan de bodem van de pan vervormen, en u krijgt dus nooit het gewenste resultaat als u hem op de glaskeramische plaat gebruikt. NL MULTIFUNCTIE ELEKTRISCHE OVEN NL De oven biedt negen verschillende combinatiemogelijkheden voor de elektrische verwarmingselementen. Als u voor het gerecht de geschiktste combinatie kiest zullen uiterst precieze resultaten worden bereikt. U kunt de verschillende functies kiezen m.b.v. de keuzeknop “G” Symbool 0 , in de volgende standen: Functie Vermogen 0) Uit - 2) Bovenste en onderste verwarmingselement 2350 W 3) Onderste verwarmingselement 1300 W 4) Bovenste verwarmingselement 1050 W 5) Verwarmingselement grill 2000 W 6) Weerstand maxigrill 3050 W 6) Weerstanden minigrill + ventilator 7) Onderste verwarmingselementen + ventilator 8) Cirkelvormig verwarmingselement + ventilator 9) Snel ontdooien (grill), (maxigrill), (maxigrill + ventilatie). Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur gesloten blijft. De thermostaatknop moet bovendien niet op meer dan 200 °C worden gezet. Ovenverlichting De ovenverlichting gaat automatisch branden zodra de wordt gedraaid. Om de ovenverlichting aan te zetten zonder dat de verwarmingselementen aangaan, draait u de thermostaatknop op 0°C. Controlelampje “I” Geeft de mate van verwarming van de oven aan. Als dit lampje uitgaat is de gewenste temperatuur aan de binnenkant van de oven bereikt. Het aan- en uitgaan van het lampje betekent dat de thermostaat correct functioneert om de oventemperatuur constant te houden. Braadspit - Draaispit Dit accessoire wordt uitsluitend voor koken onder de grill gebruikt. Ga als volgt te werk: prik het vlees op de dwarsspies in de lengterichting en zorg ervoor dat het vlees tussen de beide speciale verstelbare vorken klemzit (afb. 2a). Doe de steunen “A” en “B” (afb. 2b) in de speciale gaten van de lekplaat “E”, laat de gleuf van de stang precies in de opening “C” vallen en zet het rooster op de eerste geleider van de bodem af. Steek de stang in het gat van het draaispit en schuif de gleuf naar voren in de opening “D”. Activeer grill en draaispit door de knop “H” van de commutator op de standen met het 2850 W op de gewenste • Voor traditionele bereidingen (braadstukken, (warmte boven + onder). De te bereiden gerechten pas in de oven plaatsen als de ingestelde temperatuur is bereikt en bij voorkeur slechts één niveau gebruiken. Als daarentegen slechts een verwarming van de bovenkant of de onderkant van de gerechten is gewenst, draait u de keuzeschakelaar op de stand (warmte onder), (warmte onder+ventilatie), (warmte boven). (geventileerd) komt de • Met de functie bereiding tot stand door middel van voorverwarmde lucht gecreëerd door een weerstand, die door een ventilator door de hele oven wordt verspreid. De oven komt zeer snel op temperatuur en de gerechten kunnen daarom direct vanaf het begin in de koude oven worden geplaatst. Voorts bestaat de mogelijkheid om tegelijkertijd op twee verschillende niveaus te koken. 44 standen worden gezet: keuzeschakelaar “G” temperatuur. of zonder het gebruik van verwarmingselementen: alleen de ovenverlichting en de ventilator gaan aan. • De bereiding met grill gebruikt een hoog verwarmingsvermogen waarmee de buitenkant van de levensmiddelen direct bruin wordt gebraden. Deze functie is bijzonder geschikt voor vlees die zacht en mals aan de binnenkant moeten blijven. Voor het koken met de grill moet de keuzeschakelaar “G” op één van de volgende 1350 W 50 W koekjes, enz.) gebruikt u de functie vindt plaats 3100 W Nadat u de kookfunctie heeft geselecteerd zet u de knop van de thermostaat “F” • De functie “snel ontdooien” symbool (grill), ventilatie) te zetten. op een willekeurige stand (maxigrill) of (maxigrill met TIMER (ELEKTRISCHE OVEN) Hiermee is het mogelijk de oven of grill te programmeren met de functies: • uitgestelde start met vastgestelde kooktijd; • onmiddellijke start met vastgestelde kooktijd; • timer. Functies van de toetsen: : timer met uren en minuten; : duur bereiding; : einde kooktijd; : -: +: omschakelen naar handmatig; instellen tijden bereiding (terugtellen); instellen tijden bereiding (tellen vanaf nul); Het gelijkzetten van de digitale klok Na het aansluiten op het elektrische net of na het uitvallen van de stroom knippert de klok op het display en verschijnt de tekst: 0.00 • Druk tegelijkertijd op de toetsen en en zet daarna de klok gelijk (binnen 4 seconden) met de toetsen - en +. Met de toets + gaat de tijd vooruit. Met de toets - gaat de tijd achteruit. Eventueel verder gelijkzetten kan op twee manieren worden uitgevoerd: 1. Herhaal alle boven beschreven fasen en zet vervolgens de tijd gelijk 2. Druk op de toets met de toetsen - en +. Handmatig gebruik van de oven Nadat u de klok gelijk heeft gezet gaat de programmering automatisch over op de handmatige stand. N.B.:Druk na iedere “Automatische” bereiding op de toets om hem weer op handmatig te zetten. Uitgestelde start met vastgestelde kooktijd De totale kooktijd en het einde van de kooktijd worden ingesteld. Stel dat het display 10:00 uur aangeeft. 1. Draai de ovenknop op de gewenste functie en temperatuur (b.v.: modus statische oven, 200°C) 2. Druk op de toets en stel vervolgens (binnen 4 seconden) met de toetsen – en + de gewenste tijdsduur in. Als u bijvoorbeeld een kooktijd van 30 minuten instelt, verschijnt er op het display: Bij het loslaten van de toets verschijnt, na 4 seconden, wederom de huidige tijd met het symbool en de tekst “auto”. , en stel daarna met de toetsen 3. Druk op de toets - en + de tijd van einde bereiding in. Als u bijvoorbeeld de tijd van einde bereiding wilt instellen op 13.00 uur 4. Als u de toets loslaat verschijnt na 4 seconden de huidige tijd op het display: NL De tekst “auto” geeft aan dat de kooktijd en het einde van de kooktijd automatisch geprogrammeerd zijn. De oven gaat automatisch om 12:30 aan en na 30 minuten uit. Als de oven aan is verschijnt het symbool gedurende de gehele kooktijd. U kunt met de toets op ieder willekeurig moment de ingestelde kooktijd kunt u het einde van de kooktijd zien. Met de toets zien. Aan het einde van de kooktijd hoort u een geluidssignaal. Om dit uit te zetten drukt u op een willekeurige toets, behalve op de toetsen - en +. Onmiddellijke start met vastgestelde kooktijd Door alleen de kooktijd te programmeren (punten 1 en 2 van paragraaf “Uitgestelde start met vastgestelde kooktijd”) begint deze onmiddellijk. Het annuleren van een reeds geprogrammeerde bereiding Druk op de toets en gebruik de toets - om de tijd weer terug te brengen op druk daarna op de toets werking. voor de handmatige Timer functie Met de timer functie stelt u een bepaalde tijd in vanaf waar het terugtellen begint. Deze functie is onafhankelijk van het functioneren van de oven, hij geeft alleen een geluidssignaal als de tijd verlopen is. drukt verschijnt: Als u op de toets Stel de gewenste tijdsduur in met de toetsen - en +. Bij het loslaten van de toets begint het aftellen en verschijnt op het display de huidige tijd. Als de tijd is verstreken hoort u een geluidssignaal dat kan worden afgezet door op een willekeurige toets te drukken (behalve op de toetsen - en +). Nu verdwijnt . ook het symbool Correctie/wissen gegevens • De ingevoerde gegevens kunnen op ieder willekeurig moment worden gewijzigd door op de betreffende toets en op de toetsen - of + te drukken. • Als u de gegevens betreffende de duur van de bereiding wist, worden automatisch ook de gegevens betreffende het einde van de bereiding gewist, en omgekeerd. • Bij een reeds geprogrammeerde werking accepteert de oven geen einde kooktijd die eerder is dan het begin kooktijd die door het apparaat zelf is voorgesteld. REINIGEN EN ONDERHOUD NL Belangrijk: Voor het reinigen moet u het apparaat loskoppelen van de elektrische voeding. Voor een maximale levensduur van het apparaat is het noodzakelijk dat u het regelmatig grondig reinigt aan de hand van de volgende instructies. Intern oppervlak van de ovendeur: Reinig het apparaat met een doek met warm water en een niet schurend schoonmaakmiddel. Spoel daarna goed af en droog. Binnenkant van de oven: • De binnenkant van de oven is bekleed met een speciaal microporeus zelfreinigend email dat, bij een normale kooktemperatuur van tussen de 200 en 300°C, alle vetsporen of andere stoffen die onvermijdelijk de binnenzijde van de oven aantasten volledig oxideren en verwijderen. De reinigingshandelingen zijn daarom zeer minimaal: na elke bereiding is het voldoende de oppervlakken van de oven te reinigen met een natte doek om de dunne laag stof die zich tijdens de bereiding heeft afgezet te verwijderen. M.b.v. deze handeling worden het zelfreinigende vermogen van de oven behouden. • Als er tijdens de bereiding vocht is gemorst of als het vuil niet volledig is verwijderd (bijvoorbeeld tijdens de bereiding met de grill, als de temperaturen niet voldoende zijn om de zelfreinigende functie in werking te doen treden) raden wij u aan de oven op maximum temperatuur leeg te laten draaien, zodat alle vetsporen of andere stoffen volledig zullen worden verwijderd. • In het geval waarin u, na verschillende pogingen, nog steeds duidelijke vetsporen terugvindt op de zelfreinigende oppervlakken dan heeft u waarschijnlijk bovenstaande instructies niet goed opgevolgd. Voer in dat geval een grondige reiniging uit van de oppervlakken met warm water en een zachte doek (gebruik geen enkel soort reinigingsmiddel). Spoel daarna en droog goed af. • Gebruik voor het verwijderen van eventuele afzettingen geen scherpe voorwerpen aangezien deze de zelfreinigende bekleding zouden kunnen krassen. • Als de zelfreinigende oppervlakken in de oven beschadigd zijn of niet meer kunnen worden gebruikt door een jarenlang nagelaten of verkeerd onderhoud kunt u een kit zelfreinigende panelen bestellen voor de bekleding van de binnenkant van de oven. Hiervoor kunt u contact opnemen met onze erkende Servicedienst. Buitenzijde van de oven: • Reinig het apparaat alleen als de oven koud is. • De stalen onderdelen en vooral de plaatsen waar symbolen op zijn gezeefdrukt mogen niet worden schoongemaakt met oplos- of schuurmiddelen. Gebruik liefst alleen een zachte doek met lauw water en een vloeibaar afwasmiddel. 46 Het roestvrij staal kan vlekken vertonen na lang contact met zeer kalkhoudend water of agressieve wasmiddelen (fosforhoudend). Het is daarom belangrijk ze ruimschoots af te spoelen en nauwkeurig af te drogen. Belangrijk: de reiniging moet horizontaal worden uitgevoerd, in dezelfde richting als de satijnglans van het staal. • Na het reinigen kunt u het apparaat eventueel nog behandelen met een glansmiddel: gebruik uitsluitend producten die speciaal zijn bestemd voor roestvrij staal. Belangrijk: gebruik geen schuurmiddelen, agressieve reinigingsmiddelen of zuurhoudende middelen. Demonteren/monteren ovendeur De ovendeur kan worden gedemonteerd om de binnenkant van het apparaat makkelijker te reinigen. Ga als volgt te werk (afb. 6-7): • Zet de deur wijd open en zet de twee hendeltjes “B” omhoog (afb. 6); • Sluit de deur gedeeltelijk zodat u hem kunt optillen door de haken “A” naar buiten te halen zoals aangegeven in afb. 7. AFBEELDING 6 AFBEELDING 7 Voor het weer monteren van de deur: • Houd hem in verticale stand, steek de 2 haken “A” in de openingen; • Controleer of de behuizing “D” volledig aan de rand van de opening is gehaakt (beweeg de deur zachtjes naar voren en naar achteren); • Houd de deur wijd open, klap de 2 hendeltjes “B” neer en doe de deur dicht. Vervangen ovenlamp Controleer of de stroom van het apparaat is afgesloten. Schroef in de binnenkant van de oven het glazen beschermkapje los, draai de lamp los en vervang hem door een vergelijkbare uitvoering bestand tegen hoge temperaturen (300 °C) en met de volgende eigenschappen: - Spanning 230V - Vermogen 15W - Fitting E 14 Reinigen van de glaskeramische plaat Voordat u gaat koken moet de kookplaat met een vochtige doek worden schoongemaakt om stof en eventuele gemorste etensresten te verwijderen.. Het oppervlak van de kookplaat moet regelmatig worden schoongemaakt met lauw water en een niet schurend reinigingsmiddel. Af en toe moeten ook schoonmaakproducten worden gebruikt die speciaal voor glaskeramische kookplaten zijn ontwikkeld. Eerst moeten eventuele etensresten en vetvlekken worden verwijderd m.b.v. een speciaal reinigingsschrapertje, bijvoorbeeld (niet bijgeleverd). Maak de kookplaat schoon als hij lauw is met een geschikt schoonmaakmiddel en keukenpapier. Wrijf in met een vochtige doek en droog af. Aluminium folie, plastic voorwerpen of synthetische stoffen die per ongeluk gesmolten zijn op het kookvlak, zoals ook suiker of etenswaren met een hoog suikergehalte, moeten onmiddellijk worden verwijderd met een schrapertje terwijl de plaat nog warm is. Er bestaan speciale reinigingsproducten die een doorzichtig laagje achterlaten dat vuil afweert. Dit laagje beschermt ook tegen eventuele schade veroorzaakt door etenswaren met een hoog suikergehalte. Gebruik in geen geval schuursponzen of schuurmiddelen en ook geen chemisch agressieve middelen zoals ovensprays vlekkenmiddelen. NL KOOKTIPS 04/2008 - 195067827.00 XEROX BUSINESS SERVICES NL De bereidingstijden kunnen variëren afhankelijk van de aard van de gerechten, het feit of zij gelijkmatig gaar moeten worden en de omvang ervan. Bij het eerste gebruik van het apparaat moet dan ook voor de kortst aangegeven kooktijden worden gekozen om later, indien nodig, voor langere tijden te kiezen. Kookwijze STATISCHE OVEN Recept Toetjes en taarten Vruchtentaarten Meringues Cake Caketaart Madeira Cake Chocoladetaart Dunne zoete broodjes Beignets Koekjes van bladerdeeg Tompoes Krokant kruimeldeeg Temperatuur (°C) Kooktijd (minuten) 130 130 150 160 160 170 170 200 200 200 200 60-70 30-40 20-30 40-50 40-50 30-40 40-50 15-20 15-20 15-20 15-20 Recept Vlees Kalkoen (4-8 kg) Gans (4-5 kg) Eend (2-4 kg) Kapoen (2½-3 kg) Stoofvlees rund (1-1½ kg) Lamsbout Gebraden hazenvlees (2 kg) Gebraden fazant Kip (1-1½ kg) Temperatuur (°C) Kooktijd (uren) 160 160 170 170 160 160 160 160 170 200 3-4½ 4-4½ 1½-2½ 2-2½ 3-3½ 1-1½ 1-1½ 1-1½ 1-1½ Vis 15-25 minuten GRILL bereiding Recept Karbonade (0,5 kg) Saucijzen Gegrilde kip (1 kg) Kalf aan het spit (0,6 kg) Kip aan het spit (1 kg) Kooktijd (minuten) 60 15 60 60 60 Roosterstand e 3 stand e 2 stand e 1 stand - Met de 1e geleider wordt de laagste geleider bedoeld. Kookwijze GEVENTILEERD Recept Zoete taarten * Met beslag in vorm * Met beslag zonder vorm Kruimeldeeg, basis van ovenschotel Kruimeldeeg met vochtige vulling Kruimeldeeg met droge vulling * Met beslag dat natuurlijk rijst Toetjes Vlees Braadstuk onder de grill Kalfsvlees Rund Rosbief Varken Kip Braadstuk op lekplaat Kalf Rund Varken Kip Kalkoen in plakken Eend Vleespastei Runderpastei Kalfspastei Vis Filet, moot, kabeljauw, stokvis, tong Makreel, griet, zalm Oesters Timbaal Macaronischotel Groenteschotel * Zoete en zoute soufflés * Pizza en broodjes Tosti’s Ontdooien Kant en klare gerechten Vlees Vlees Vlees Rooster nr. (vanaf onder) Hoeveelheid in kg Temperatuur (°C) Tijd (minuten) 1-3 1-3-4 1-3-4 1-3 1-3-4 1-3 1-3-4 1 1 0.5 1.5 1 1 0.5 175 175 175 175 175 175 160 60 50 30 70 45 50 30 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1-1.5 180 180 220 180 200 60 70 50 70 70 1-3 1-3 1-3 1-3 1-3 1-3 1 1 1 1-1.5 1.5 1-1.5 160 160 160 180 180 180 80 90 90 90 120 120 1 1 1 1 175 175 120 110 1-3 1.3 1-3 1 1 180 180 180 30 45 20 1-3 1-3 1-3 1-3-4 1-3-4 2 2 0.75 0.5 0.5 185 185 180 200 190 60 50 50 30 15 1-3 1-3 1-3 1-3 1 0.5 0.75 1 200 50 50 50 45 50 70 110 N.B.: 1) De bereidingen worden bedoeld zonder voorverwarming van de oven, met uitzondering van de gerechten waar een sterretje voor staat. 2) De waarde die in de tabel aangegeven wordt in graden geniet de voorkeur als op meerdere roosterstanden wordt gekookt. 3) De gegeven tijden hebben betrekking op het koken op één roosterstand. Bij het koken op meerdere roosterstanden moet u 510 minuten bij de tijden optellen. 4) Voor het braden van rund, kalf, varken of kalkoen met bot of rollades moet 20 minuten bij de tijden worden opgeteld. 48
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Hotpoint Ariston CP9VP6 DE HA de handleiding

Categorie
Kookplaten
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor