Electrolux
11
Praktische tips
Alle bereidingen doet u met gesloten
ovendeur.
Deze oven is voorzien van een exclusief
bereidingssysteem dat een natuurlijke luchtcirculatie
genereert met voortdurend hergebruik van de
bereidingsstoom.
Dit maakt het mogelijk om etenswaren te bereiden in
een omgeving met een constante
vochtigheidsgraad, terwijl de levensmiddelen van
binnen zacht en van buiten krokant blijven.
Bovendien worden de bereidingstijden en het
energieverbruik tot een minimum beperkt.
Gedurende de bereiding kan er stoom ontstaan,
die bij het openen van de deur naar buiten komt.
Dit verschijnsel is helemaal natuurlijk.
Op het moment van het openen van de
ovendeur, gedurende de bereidingsfase of
aan het einde hiervan, oppassen met de hete
lucht die uit de oven komt.
Onder- en bovenelement
De warmte komt van de bodem en van het plafond
van de oven. Normaal gebruik u de middelste
geleiderichels. Vergt het gerecht meer warmte van
boven dan van onder, plaats het draagrooster of
blik dan in hogere geleiderichels. Evenzo in
omgekeerde zin. Daarbij kan de oven-
funktieschakelaar op alleen boven of alleen
onder gedraaid worden.
Raadgevingen voor het
bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige tempe-ratuur
(150-200°C); zodoende moet de oven cirka 10
minuten voorverwarmd worden. Open tijdens het
bakken de ovendeur niet voordat 3/4 van de baktijd
verstreken is. Gebak wat gegarneerd wordt eerst 2/
3 van de baktijd laten bakken en dan garneren en
afbakken. De resterende baktijd hangt sterk af van
de soort en hoeveelheid garnituur. Roerdeeg moet
moeilijk van de lepel gaan; de baktijd wordt anders
onnodig lang door teveel vocht.
Raadgevingen voor het
bakken en braden
Vlees dat gebraden wordt moet niet minder dan 1 kg
wegen; kleinere stukken kunnen uitdrogen. Donker
vlees dat van buiten gaar maar van binnen rose of
rood moet blijven vergt een hoge temperatuur (200-
220°C). Licht vlees, gevogelte en vis, vergt
daarentegen een lage temperatuur (150-175°C).
Sausen alleen bij een korte braadtijd direkt
toevoegen, in andere gevallen in het laatste half
uur.
Of het vlees gaar is probeert u met een lepel: laat
het zich niet indrukken, dan is het gaar. Rosbief en
biefstuk, dat van binnen rose moet blijven, snel bij
hoge temperatuur braden. Bij braden zonder
schaal, direkt op het rooster, een lekschaal in de
onderste richels plaatsen.
Attentie!
Plaats geen voorwerpen op de bodem van
de oven en bedek deze tijdens het gebruik
niet met aluminiumfolie. Hierdoor kan
oververhitting ontstaan die van invloed is
op het bakresultaat en het email van de
oven beïnvloedt. Plaats pannen,
hittebestendige schalen en aluminiumfolie
alleen op het rooster dat in de daartoe
bestemde gleuven is geschoven.
Attentie!
Wees voorzichtig met het inbrengen en
uitnemen van het rooster en de druiplade
in/uit de oven om de geëmailleerde
oppervlakken van het binnenste van de
oven niet te beschadigen.
Kooktijden
De tijd welke nodig is voor het betreffende gerecht
hangt af van de samenstelling, de massa en de
hoeveelheid water dat zich in dat gerecht bevindt.
Raadpleeg de in dit boekje afgedrukte tabel indien u
voor de eerste keer een gerecht in uw nieuwe oven
gaat bereiden.
Bedenk daarbij dat de tabel niet meer dan een
richtlijn is.