BASISRECEPT VOOR MINI CUPCAKES
• De cupcake maker hoeft niet voorverwarmd te worden
als u cupcakes wilt maken. Vul de bakplaten met
het beslag en bak de cupcakes. Let op: de baktijd
gaat pas in als het groene controlelampje aan is. Als u
meerdere keren cupcakes achter elkaar wilt maken,
kunt u natuurlijk ook het apparaat gebruiken als deze
heet is.
• Cupcakes en muns zijn broos en heet als ze net
gebakken zijn. Verwijder ze daarom voorzichtig uit de
cupcake maker en laat ze afkoelen op een rek.
• De meeste cupcakes zijn in 6 tot 7 minuten gaar. Om te
zien of de cupcakes gaar zijn, steekt u een
cocktailprikker in het midden van een cupcake. Als deze
er droog uit komt, zijn de cupcakes gaar.
• Gebruik papieren cakevormpjes als u dat wilt, wanneer
u cupcakes of muns bakt. Het verwijderen en serveren
van de cupcakes is daardoor makkelijker. Bij brownies
en mini-cheesecakes moet u papieren cakevormpjes
gebruiken, omdat ze erg heet en broos zijn. De
papieren cakevormpjes zorgen er voor dat ze hun vorm
behouden als ze afkoelen.
• Gebruik een spuitzak om de cupcakes te decoreren. Of
gebruik een wegwerpspuitzak. Die zijn ook handig om
de bakplaten met beslag te vullen.
• Maak diverse smaken cupcakes en glazuur. Laat familie
en vrienden hun favoriete smaak kiezen en de cupcake
zelf versieren.
• Snijd cupcakes horizontaal doormidden en vul ze met
jam, glazuur of roomkaas.
• Kleur glazuur met voedselkleuring in bijpassende
kleuren voor bijvoorbeeld feestdagen, de kleuren van
de sportclub of uw favoriete kleur.
• Gebruik de punt van een mes of een smalle spatel om
het glazuur goed op de cupcakes te smeren. U kunt
ook de spuitzak gebruiken en het glazuur op de
cupcakes spuiten. Varieer eens met de verschillende
spuitmonden.
Ingrediënten voor ca. 35 stuks
• 150 gram witte basterdsuiker
• 2 eieren
• 2 theelepels vanille-extract
• mespuntje zout
• 150 gram zelfrijzend bakmeel
• 65 gram roomboter, zacht
Klop de eieren los met de basterdsuiker. Roer daarna in
3 delen het bakmeel met het zout erdoor. Roer de boter
door het beslag en voeg als laatste het vanillie-extract toe.
Roer het beslag nog een keer goed door. Plaats eventueel
de papieren cakevormpjes in de bakplaat en vul deze met
1 eetlepel beslag. Bak de cupcakes in ca. 6 tot 7 minuten
gaar. Om te controleren of de cupcakes klaar zijn, kunt u
ook een cocktailprikker in het midden steken. Als deze er
droog uit komt, zijn de cupcakes gaar.
7
5 | TIPS & SUGGESTIES
• Decoreer wit geglazuurde cupcakes met gesmolten pure
chocolade of andersom.
Bestrooi de bovenkant van een geglazuurde cupcake met
spikkels of andere zoete toppings zoals:
• hagelslag • suikerparels
• geroosterde noten (gehakt) • smarties
• gecrushte pepermunt • fijngemalen kokos
• decoratie of poedersuiker • snoephartjes
Kook- en hobbywinkels hebben een uitgebreid
assortiment om zelf versieringen te maken of kant-en-
klare suikerdecoraties voor cupcakes.
Strooi maïzena op uw werkblad om de kant-en-klare
fondant of marsepein uit te rollen met een deegroller.
Steek rondjes uit om de cupcakes te bedekken of varieer
met andere uitsteekvormen zoals een bloemvorm.
Of glazuur cupcakes met roze of blauwe glazuur en maak
van fondant of marsepein kleine babyvoetjes of een flesje
voor een kraamfeest.
Maak met alfabet-uitsteekvormen de naam van de jarige
of een andere tekst.
Verwijder na gebruik altijd de stekker uit het stopcontact.
Alvorens het apparaat te reinigen, moet de stekker uit het
stopcontact verwijderd worden. Laat de cupcake maker
geheel afkoelen. Dit gaat sneller als u de cupcake maker
open zet.
Reinig de buitenkant en de bakplaten met keukenpapier
of een vochtige doek. Aangekoekt deeg kunt u eenvoudig
verwijderen als u hier een beetje olie op doet. Na 5
minuten kunt u de deegresten met keukenpapier afvegen.
Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaak-
middelen om het apparaat of de bakplaten te reinigen.
Droog de binnen- en buitenkant van het apparaat.
Dompel de cupcake maker nooit in water of een andere
vloeistof onder.
6 | REINIGING & ONDERHOUD
DECORATIE TIPS
TOPPINGS & EXTRA'S
FONDANT & MARSEPEIN