Aeg-Electrolux B8871-4-M EU R05 Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding
COMPETENCE B8871-4
Elektrische inbouwoven
Gebruiksaanwijzing
2
Geachte klant,
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en bewaar de gebruiks-
aanwijzing zodat deze later kan worden geraadpleegd.
Geef deze gebruiksaanwijzing door aan een eventuele volgende eige-
naar van het apparaat.
De volgende symbolen worden in de tekst gebruikt:
1 Veiligheidsvoorschriften
Waarschuwing! Aanwijzingen ten behoeve van uw persoonlijke veilig-
heid.
Let op! Aanwijzingen om beschadiging van het apparaat te voorkomen.
3 Aanwijzingen en praktische tips
2 Milieu-informatie
3
Inhoud
Gebruiksaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Veiligheidsvoorschriften . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Afvalverwerking . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Beschrijving van het apparaat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Totaalaanzicht . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Bedieningspaneel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Uitrusting oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Accessoires oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Voor het in gebruik nemen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Dagtijd instellen en wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Eerste reiniging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Bedienen van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
De elektronische ovenbesturing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Snelverwarmen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Ovenfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Rooster, baakplaat en vetopvangbak plaatsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Vetfilter plaatsen/verwijderen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Vleesthermometer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Klokfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Overige functies. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Indicatie-uitschakeling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Kinderbeveiliging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Toetsenvergrendeling. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Veiligheidsuitschakeling van de oven. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Toepassingen, tabellen en tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Bakken. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Baktabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten . . . . . . . . . . . . . . . 37
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Braden. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Braadtabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Op lage temperatuur bereiden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
Tabel Op lage temperatuur bereiden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
Tabel Vleesthermometer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
Vlak-grilleren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Grilltabel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Ontdooien. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Ontdooitabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
4
Drogen met hetelucht . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Wecken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Reiniging en onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
Buitenzijde van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
Ovenruimte. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
Accessoires . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
Vetfilter. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Pyrolytische reiniging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Inschuifroosters . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
Ovenverlichting . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
Bakovendeur. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Het glas van deur van de bakoven. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
Wat is er aan de hand als … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
Service . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63
5
Gebruiksaanwijzing
1 Veiligheidsvoorschriften
5
Dit apparaat is in overeenstemming met de volgende EG-richtlijnen:
73/23/EEG van 19.02.1973 Laagspanningsrichtlijn
89/336/EEG van 03.05.1989 EMC-richtlijn inclusief aangepaste richt-
lijn 92/31/EEG
93/68/EEG van 22.07.93 CE-markeringsrichtlijn
Elektrische veiligheid
Het apparaat mag uitsluitend door een erkend installateur worden
aangesloten.
In geval van storingen of beschadiging van het apparaat: zekeringen
in de huisinstallatie uitschakelen.
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door vakmensen
worden uitgevoerd. Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen
grote gevaren ontstaan. Wend u bij reparaties altijd tot onze service-
afdeling of uw vakhandel.
Veiligheid voor kinderen
Kleine kinderen nooit alleen laten terwijl het apparaat in gebruik is.
Veiligheid tijdens het gebruik
Dit apparaat mag alleen in het huishouden voor koken, braden, bak-
ken van levensmiddelen worden gebruikt.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van elektrische apparaten op
stopcontacten in de buurt van het apparaat. Snoeren mogen niet in
aanraking komen of onder de hete ovendeur ingeklemd raken.
Waarschuwing: Verbrandingsgevaar! Bij gebruik wordt de oven-
ruimte heet.
Als u alcoholische ingrediënten in de oven gebruikt, kan evt. een licht
ontvlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Open de deur in dat ge-
val voorzichtig. Kom niet met vuur of vonken in de buurt van de
oven.
6
3 Aanwijzing met betrekking tot acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kan een intensieve brui-
ning van levensmiddelen, met name bij zetmeelhoudende producten,
een gevaar voor de gezondheid door acrylamide veroorzaken. Om die
reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage temperatu-
ren te bereiden en de gerechten niet te veel te bruinen.
Op deze manier voorkomt u beschadiging van het
apparaat
Bekleed de oven niet met aluminiumfolie en plaats geen bakplaten,
pannen, enzovoort op de bodem omdat daarmee het email van de
oven door de ontstane hitteconcentratie wordt beschadigd.
Fruitsappen die van de bakplaat druppelen, veroorzaken vlekken die
niet kunnen worden verwijderd. Gebruik een diepe bakplaat voor ge-
bak dat erg vochtig is.
Plaats geen gewicht op de geopende ovendeur.
Giet water nooit rechtstreeks in de hete oven. Hierdoor kan het email
worden beschadigd en kunnen verkleuringen ontstaan.
Als gevolg van heftige stoten, vooral op de randen van de buitenste
glasplaat, kan het glas breken.
Bewaar geen brandbaar materiaal in de oven. Bij het inschakelen van
de oven kan dit ontbranden.
Bewaar geen vochtige levensmiddelen in de oven. Het email kan hier-
door beschadigd raken.
3 Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de oven als gevolg van het
gebruik zijn niet van invloed op de deugdelijkheid van het apparaat
voor regulier of contractueel gebruik. Dit zijn derhalve geen gebreken
in de zin van het recht op garantie.
7
Afvalverwerking
2
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn niet schadelijk voor het milieu en her-
bruikbaar. De kunststoffen hebben de volgende aanduidingen, bijv.
>PE<, >PS<, enz. Verwijder de verpakkingsmaterialen in overeenstem-
ming met de aanduiding bij de gemeentelijke inzamelplaatsen in de
daarvoor bestemde containers.
2 Oud apparaat verwijderen
Het symbool
W op het product of op de verpakking wijst erop dat dit
product niet als huishoudafval mag worden behandeld. Het moet ech-
ter naar een plaats worden gebracht waar elektrische en elektronische
apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit product op de
correcte manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijk voor mens en
milieu negatieve gevolgen die zich zouden kunnen voordoen in geval
van verkeerde afvalbehandeling. Voor meer details in verband met het
recyclen van dit product, neemt u het best contact op met de gemeen-
telijke instanties, het bedrijf of de dienst belast met de verwijdering van
huishoudafval of de winkel waar u het product hebt gekocht.
1 Waarschuwing: Opdat er geen gevaar meer kan ontstaan, moeten af-
gedankt apparaten voor het weggooien onbruikbaar worden gemaakt.
Stekker uit het stopcontact trekken en aansluitsnoer van het ap-
paraat verwijderen.
8
Beschrijving van het apparaat
Totaalaanzicht
Bedieningspaneel
Glazen deur
Bedieningspaneel
Deurgreep
Oven - indicaties
Functietoetsen
Oven
9
Uitrusting oven
Bovenwarmte en grillelement
Ovenverlichting
Stopcontact voor vlees-
spit
Vetfilter
Ovenverlichting
Verwarmingselement in
de achterwand
Ventilator
Onderwarmte
Inzetniveaus
Uitneembaar inschuifrooster
10
Accessoires oven
Rooster
Voor servies, bak- en braadvormen,
braden en grillen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Vetopvangbak
De vetopvangbak dient bij het ba-
ken en braden resp. als opvangbak
voor het vet.
Vleesthermometer
Om precies te bepalen hoe gaar een
stuk vlees is.
11
Voor het in gebruik nemen
Dagtijd instellen en wijzigen
3 De oven functioneert alleen als u de tijd hebt ingesteld.
Na het aansluiten van de elektrici-
teit of na een stroomstoring knip-
pert Dagtijd automatisch.
1. Voor het wijizgen van een reeds in-
gestelde dagtijd, eerst de toets Aan/
Uit indrukken. Vervolgens de
toets Selectie zo vaak indrukken
tot Dagtijd knippert.
2. Met de toets of de actuele
dagtijd instellen.
Na ca. 5 seconden stopt het knippe-
ren en geeft de klok de ingestelde
dagtijd weer.
Het apparaat is klaar voor gebruik.
3 U kunt de dagtijd alleen veranderen,
wanneer de kinderbeveiliging is uit-
geschakeld, geen klokfuncties
Duur of Einde en geen oven-
functie is ingesteld.
12
Eerste reiniging
Alvorens de oven in gebruik te nemen, moet u hem reinigen.
1 Let op: Gebruik geen scherpe schuurmiddelen! U zou de oppervlakken
kunnen beschadigen.
3 Gebruik bij ovens met een metalen voorzijde de hiervoor in de handel
verkrijgbare onderhoudsmiddelen.
1. Open de ovendeur.
De verlichting in de oven is nu ingeschakeld.
2. Neem alle accessoires en geleiderails uit de oven en reinig deze met een
warm sopje.
3. Maak de oven ook schoon met een warm sopje en droog hem daarna.
4. Veeg de voorzijde van de oven af met een vochtige doek.
13
Bedienen van de oven
De elektronische ovenbesturing
3 Algemene aanwijzingen
Schakel het apparaat altijd eerst met de toets Aan/Uit in.
Wanneer de gekozen functie brandt, gaat de oven opwarmen of be-
gint de ingestelde tijd te lopen.
De indicatie van de bedrijfstijd geeft aan hoe lang de oven reeds in-
geschakeld is. De indicatie is alleen zichtbaar als geen van de
klokfuncties Kookwekker , Duur of Einde is ingesteld.
De ovenverlichting is ingeschakeld, zodra een ovenfunctie is geselec-
teerd.
Wanneer de gekozen temperatuur is bereikt, klinkt er een zoemer.
Schakel het apparaat met de toets Aan/Uit uit.
Insteltoetsen
Temperatuur/Dagtijd
Ovenfunctie - selectie
Klokfuncties/bedrijfstijdOvenfuncties
Klokfuncties
Vleesspit
Verwarmings-
indicatie
Aan/uit
S
n
e
l
v
e
r
w
a
r
m
e
n
14
Een ovenfunctie kiezen.
1. Met de toets Aan/Uit inschakelen.
2. De toets of net zo vaak in-
drukken totdat de gewenste
ovenfunctie verschijnt.
In de temperatuurindicatie ver-
schijnt een voorstel voor de tem-
peratuur.
Als de voorgestelde temperatuur
niet binnen ca. 5 seconden wordt
veranderd, gaat de oven opwar-
men.
3 De ovenfunctie kan tijdens de werking worden gewijzigd.
Oventemperatuur wijzigen
Met de toets of de tempera-
tuur naar beneden of naar boven
wijzigen.
De instelling verloopt in stappen
van 5 °C.
Ovenfunctie uitschakelen
Om de oven uit te schakelen, drukt
u net zo vaak op de toets of
totdat er geen ovenfunctie meer
wordt aangegeven.
15
Oven uitschakelen
Met de toets Aan/Uit uitschake-
len.
3 Koelventilator
Zodra de oven in gebruik wordt genomen wordt de ventilator automa-
tisch ingeschakeld om de oppervlakken van het apparaat koel te hou-
den. Nadat de oven is uitgeschakeld blijft de ventilator nog verder
lopen om het apparaat af te koelen en wordt dan automatisch uitge-
schakeld.
3 Graden-indicatie
Indicatie Opwarmen
Na het inschakelen geven de oven-
functies de langzaam na elkaar op-
lichtende balken aan, tot hoever de
oven reeds verwarmd is.
Indicatie Snelverwarmen
Na het inschakelen van de functie
Snelverwarmen geven de na elkaar
knipperende balken aan dat de
functie Snelverwarmen in werking
is.
16
Indicatie Restwarmte
Na het uitschakelen van de oven
geven de nog oplichtende balken de
resterende restwarme van de oven
aan.
Snelverwarmen
Na het selecteren van een ovenfunctie kan met behulp van de extra-
functie Snelverwarmen de lege oven in relatief korte tijd worden voor-
verwarmd.
1 Let op: Te garen producten a.u.b. eerst in de ovenplaatsen, als Snelver-
warmen beëindigd is en de oven in de gewenste functie werkt.
1. Ovenfunctie en temperatuur selecteren (bijv. Boven- en
onderwarmte ). Evt. temperatuurvoorstel wijzigen.
2. Toets Snelverwarmen indrukken.
De achtereenvolgend knipperende balken geven aan dat Snelverwar-
men inwerking is.
Bij het bereiken van de ingestelde temperatuur branden de balken van
de temperatuurindicatie. Er klinkt een zoemer.
De oven verwarmt nu in de vooringestelde ovenfunctie en temperatuur
verder. U kunt de te garen producten nu in de oven plaatsen.
3 De functie Snelverwarmen kan bij de ovenfuncties Super-
hetelucht , Al Gusto-hetelucht , Boven- en onderwarmte en
Infratherm tevens ingeschakeld worden.
17
Ovenfuncties
Voor de oven zijn de volgende functies beschikbaar:
Ovenfunctie Toepassing
Verwarmingsele-
ment/ventilator
Super-hetelucht Voor het bakken op maximaal
drie niveaus tegelijk.
Stel de temperatuur van de oven
20 tot 40 °C lager in dan bij bo-
ven-/onderwarmte.
Boven- en
onderwarmte, ver-
warmingselement in
de achterwand,
ventilator
Al Gusto-hete-
lucht
Voor het bakken op een niveau
voor gerechten die een intensie-
vere bruining en knapperigheid
van de bodem vragen.
Stel de temperatuur van de oven
20 tot 40 °C lager in dan bij bo-
ven-/onderwarmte.
Onderwarmte, ver-
warmingselement in
de achter-
verwarmings
element, ventilator
Op lage tempera-
tuur bereiden
Voor het bereiden van bijzonder
mals en sappig braadvlees.
Boven- en
onderwarmte, ver-
warmingselement in
de achterwand,
ventilator
Boven- en onder-
warmte
Voor het bakken en braden op
één niveau.
Bovenwarmte,
onderwarmte
Infratherm Voor het braden van grotere stuk-
ken vlees of gevogelte op één ni-
veau.
Deze functie is ook geschikt voor
gratineren.
Grill, bovenwarmte,
ventilator
Grote grill Voor het grilleren van vlakke le-
vensmiddelen in grotere hoeveel-
heden en om te roosteren.
Grill, bovenwarmte
Grill Voor het grilleren van vlakke le-
vensmiddelen, die in het midden
van het rooster worden geplaatst
en om te roosteren.
Grill
Warmhoudstand Voor het warmhouden van ge-
rechten.
Bovenwarmte,
onderwarmte
Ontdooien Voor het gedeeltelijk of geheel
ontdooien van bijvoorbeeld ge-
bak, boter, brood, fruit of andere
bevroren levensmiddelen.
Ventilator
18
Rooster, baakplaat en vetopvangbak plaatsen
3 Uittrek- en kantelbeveiliging
Ter beveiliging tegen het uittrekken, hebben alle inschuifdelen aan de
linker kant een kleine bolling naar onderen.
Schuif de inschuifdelen er zo in dat de bolling in het bakgedeelte zich
achterin bevindt. Deze bolling is ook belangrijk voor de kantelbeveili-
ging van de inschuifdelen.
Baakplaat resp. vetopvangbak
plaatsen:
Schuif de bakplaat resp. de vetop-
vangbak tussen de geleidestangen
van het gekozen niveau.
Onderwarmte Voor het afbakken van gebak met
een brosse bodem.
Onderwarmte
Pyrolyse Voor pyrolytische zelfreiniging
van de oven. Hierbij wordt achter-
gebleven vuil in de oven verbrand.
Na het afkoelen kunnen de resten
vervolgens uit de oven worden
geveegd. De oven wordt verhit tot
circa 500 °C.
Bovenwarmte,
Onderwarmte, Grill,
Ventilator
Ovenfunctie Toepassing
Verwarmingsele-
ment/ventilator
19
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig, dat de
beide voetjes naar onder wijzen.
Schuif het rooster tussen de gelei-
destangen van het gekozen niveau.
3 Door de verhoogde lijst die om het
rooster loopt, is het vaatwerk bo-
vendien beschermd tegen afglijden.
Rooster en vetopvangbak plaat-
sen:
Plaats het rooster op de vetopvang-
bak.
Schuif de vetopvangbak tussen de
geleidestangen van het gekozen
niveau.
Vetfilter plaatsen/verwijderen
Het vetfilter alleen gebruiken bij
het braden, om het verwarmingse-
lement in de achterwand te be-
schermen tegen vetspatten.
Vetfilter plaatsen
Vetfilter bij de greep vastpakken
en de beide steuntjes van boven
naar beneden in de opening te-
gen de achterwand van de oven
(ventilatoropening) plaatsen.
Vetfilter verwijderen
Het vetfilter bij de greep vast-
pakken en naar boven uit de
oven nemen.
20
Vleesthermometer
Voor het op de exacte temperatuur uitschakelen van de oven, wanneer
een ingestelde kerntemperatuur is bereikt.
Er moet op twee temperaturen worden gelet:
De temperatuur van de oven: zie de braadtabel
De kerntemperatuur: zie tabel Vleesthermometer
1 Let op: Alleen de meegeleverde vleesthermometer mag worden ge-
bruikt! Wanneer deze moet worden vervangen, mag alleen het originele
reserveonderdeel worden gebruikt!
1. Het apparaat met de toets Aan/Uit inschakelen.
2. Steek de punt van de vleesthermo-
meter volledig in het product dat
gaar moet worden. De punt moet
zich hierbij zo veel mogelijk in het
midden van het product bevinden.
3. Steek de stekker van de vleesther-
mometer tot de eindaanslag in het
stopcontact in de zijwand van de
oven.
4. Met de toets of de gewenste
kerntemperatuur instellen.
De indicatie gaat naar de actuele
kerntemperatuur
Als de actuele kerntemperatuur
reeds wordt aangegeven, voordat de
gewenste kerntemperatuur wordt
ingesteld, druk dan zo vaak op de
toets Selectie tot de functie
Vleesthermometer knippert en
kunt u vervolgens de instelling uit-
voeren.
21
3 De kerntemperatuur wordt vanaf 30°C aangegeven.
5. Ovenfunctie en –temperatuur instellen.
Zodra de ingestelde kerntempera-
tuur is bereikt, klinkt er een zoemer
en wordt de oven automatisch uit-
geschakeld.
6. Druk op een willekeurige toets om de zoemer uit te schakelen.
1 Waarschuwing: De vleesthermo-
meter is heet! Bij het uittrekken van
de stekker en de punt van de vlees-
thermometer bestaat verbrandings-
gevaar!
7. Trek de stekker van de vleesthermo-
meter uit het stopcontact en neem
het gegaarde product met de inge-
stoken vleesthermometer uit de
oven.
8. Apparaat uitschakelen
Kerntemperatuur opvragen of wijzigen
De toets Selectie zo vaak indrukken tot de functie knippert
Vleesthermometer of de ingestelde kerntemperatuur wordt aange-
geven.
Wijzig de temperatuur zo nodig met of .
Oventemperatuur opvragen of wijzigen
Wijzig de temperatuur zo nodig met de toets of .
22
Klokfuncties
Kookwekker
Om een korte tijd in te stellen. Na afloop klinkt een signaal.
Deze functie heeft geen invloed op de werking van de oven.
Duur
Om in te stellen hoe lang de oven ingeschakeld moet zijn.
Einde
Om in te stellen wanneer de oven weer moet worden uitgeschakeld.
Dagtijd
Met deze functie kunt u de dagtijd instellen, veranderen of opvragen
(zie ook het hoofdstuk „Voor het in gebruik nemen“).
Insteltoetsen
Dagtijd
Duur/Einde/Bedrijfstijd
Klokfuncties
Vleesspit
Klokfuncties
Tijdsindicatie
23
3 Aanwijzingen met betrekking tot de klokfuncties
Na het kiezen van een klokfunctie knippert de bijbehorende functie
ong. 5 seconden. Gedurende deze tijd kunt u met de toets of
de gewenste tijden instellen of veranderen.
Na het instellen van de gewenste tijd knippert de functie opnieuw
ong. 5 seconden. Daarna is de functie verlicht. De ingestelde tijd be-
gint te lopen.
3 Opvragen van de ingestelde of resterende tijd
De toets Selectie zo vaak indrukken tot de betreffende klokfunctie
knippert of de resterende tijd wordt aangegeven.
2 Gebruik van de restwarmte met de klokfunctie Duur en
Einde
Bij gebruik van de klokfuncties Duur en Einde schakelt de oven
de verwarmingselementen uit als 90% van de ingestelde of berekende
tijd is bereikt. De beschikbare restwarmte wordt gebruikt om het gaar-
proces tot het verlopen van de ingestelde tijd voort te zetten
(3 tot 20 min.).
24
Kookwekker
1. Toets Selectie zo vaak indruk-
ken, tot Kookwekker knippert.
2. Stel met de toets of de ge-
wenste korte tijd in
(max. 99,00 minuten).
Na ca. 5 seconden geeft de indicatie
de resterende tijd aan.
Kookwekker brandt.
Als 90% van de ingestelde tijd ver-
lopen is, klinkt een zoemer.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er gedurende 1 minuten een
zoemer.
“00.00“ en Kookwekker knippe-
ren.
Het knipperen en de zoemer uit-
schakelen:
Willekeurige toets indrukken
25
Duur
1. Ovenfunctie en temperatuur
kiezen.
2. Toets Selectie zo vaak indrukken,
tot Duur knippert.
3. Met de toets of de gewenste
gaartijd instellen (max. 09,59 uur)
instellen
Duur brandt.
Als de ingestelde tijd verlopen is,
knippert ”00,00“ en Duur .
Er klinkt gedurende 2 minuten een
zoemer.
De oven wordt uitgeschakeld.
Het knipperen en de zoemer uit-
schakelen:
Willekeurige toets indrukken
26
Einde
1. Ovenfunctie en temperatuur kiezen.
2. Toets Selectie zo vaak indrukken,
tot Einde knippert.
3. Met de toets of de gewenste
uitschakeltijd instellen.
Einde brandt en de bereikte duur
wordt aangegeven.
Als de ingestelde tijd verlopen is,
knippert ”00,00“ en Einde .
Er klinkt gedurende 2 minuten een
zoemer.
De oven wordt uitgeschakeld.
Het knipperen en de zoemer uit-
schakelen:
Willekeurige toets indrukken
27
Duur en Einde in combinatie
3 Duur en Einde kunnen gelijktijdig worden gebruikt wanneer de
oven op een later tijdstip automatisch moet worden in- en uitgescha-
keld.
1. Ovenfunctie en temperatuur
kiezen.
2. Met de functie Duur kunt u de
benodigde gaartijd voor het gerecht
instellen,
bijvoorbeeld: 1 uur.
3. Met de functie Einde kunt u het
tijdstip instellen waarop het gerecht
klaar moet zijn,
bijvoorbeeld: 14:05 uur.
Duur en Einde branden.
De oven wordt automatisch inge-
schakeld op het berekende tijdstip,
bijvoorbeeld: 13:05 uur.
Na het verstrijken van de ingestelde
Duur klinkt er een zoemer geduren-
de 2 minuten en wordt de oven au-
tomatisch uitgeschakeld,
bijvoorbeeld: 14:05 uur.
28
Overige functies
Indicatie-uitschakeling
2 U kunt energie besparen door de tijdindicatie uit te schakelen.
Tijdindicatie uitschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met de toets Aan/Uit uit.
2. Houd de toetsen Selectie en
tegelijk ingedrukt, totdat de indica-
tie donker wordt.
3 De indicatie wordt automatisch in-
geschakeld wanneer het apparaat
weer in gebruik wordt genomen.
Wanneer u het apparaat weer uit-
schakelt, gaat de dagtijdindicatie
weer uit.
Wanneer u wilt dat de dagtijd weer
blijvend wordt aangegeven, moet u de tijdindicatie weer inschakelen.
Tijdindicatie inschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met de toets Aan/Uit uit.
2. Houd de toetsen Selectie en tegelijk ingedrukt, totdat de indica-
tie weer verschijnt.
29
Kinderbeveiliging
Zodra de kinderbeveiliging is ingeschakeld, kan het apparaat niet wor-
den gebruikt.
Kinderbeveiliging inschakelen
1. Het apparaat zo nodig met de toets
Aan/Uit inschakelen.
Er mag geen ovenfunctie zijn ge-
kozen.
2. Houd de toetsen Selectie en
tegelijk ingedrukt totdat ”SAFE“ in
de indicatie verschijnt.
De kinderbeveiliging is nu ingescha-
keld.
Kinderbeveiliging uitschakelen
1. Het apparaat zo nodig met de toets Aan/Uit inschakelen.
2. Houd de toetsen Selectie en tegelijk ingedrukt totdat ”SAFE“ in
de indicatie uit gaat.
De kinderbeveiliging is nu uitgeschakeld en de oven weer klaar voor ge-
bruik.
Toetsenvergrendeling
Met deze functie voorkomt u dat ingestelde ovenfuncties per abuis
worden gewijzigd.
Toetsenvergrendeling inschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met
de toets Aan/Uit in.
2. Kies een ovenfunctie.
3. Houd de toetsen Selectie en
tegelijk ingedrukt, totdat in de indi-
catie ”LOC“ verschijnt.
De toetsenvergrendeling is nu inge-
schakeld.
Toetsenvergrendeling uitschakelen
Houd de toetsen Selectie en tegelijk ingedrukt totdat ”LOC“ in de
indicatie uit gaat.
De toetsenvergrendeling wordt automatisch opgeheven als de
ovenfunctie wordt uitgeschakeld.
30
Veiligheidsuitschakeling van de oven
3 Als de oven na een bepaalde tijd niet wordt uitgeschakeld of wanneer
de temperatuur niet wordt veranderd, dan wordt de oven automatisch
uitgeschakeld.
In de temperatuurindicatie knippert de laatst ingestelde temperatuur.
De oven schakelt automatisch uit bij een oventemperatuur van.
Ingebruikname na veiligheidsuitschakeling
Schakel de oven helemaal uit.
Daarna kunt u de oven weer in gebruik nemen.
3 De veiligheidsuitschakeling wordt opgeheven als de klokfunctie
Duur of Einde ingesteld is.
30 - 120°C na 12,5 uur
120 - 200°C na 8,5 uur
200 - 250°C na 5,5 uur
250 - max°C na 3,0 uur
31
Toepassingen, tabellen en tips
Bakken
Ovenfunctie: Super-hetelucht of Boven- en onderwarmte
Bakvormen
Voor Boven- en onderwarmte zijn vormen van donker metaal en
gecoate vormen geschikt.
Voor Super-hetelucht zijn ook vormen van licht metaal geschikt.
Inbrengsleuven
Bakken met Boven- en onderwarmte is altijd slechts op één ni-
veau mogelijk.
Met Super-hetelucht kunt u op maximaal 3 bakplaten tegelijk
bakken:
1 bakplaat:
bijvoorbeeld inzetniveau 3
1 bakvorm:
bijvoorbeeld inzetniveau 1
2 bakplaten:
bijvoorbeeld inzetniveau 1 en 3
3 bakplaten:
inzetniveau 1, 3 en 5
32
Algemene aanwijzingen
Bakblik met de schuine kant naar voren plaatsen!
U kunt met Boven- en onderwarmte of Super-hetelucht ook
twee vormen tegelijk naast elkaar op het rooster bakken. Het bakpro-
ces duurt nauwelijks langer.
3 Bij diepgevroren gerechten kunnen de geplaatste bakplaten tijdens het
gaarproces kromtrekken. Dit wordt veroorzaakt door het grote tempe-
ratuurverschil tussen het diepgevroren gerecht en de oventemperatuur.
Als de bakplaten zijn afgekoeld trekken ze weer recht.
Aanwijzingen bij de baktabellen
In de tabellen vindt u een keuze aan gerechten met de bijbehorende
temperatuurvoorschriften, tijden en inzetniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richtwaarden. De waarden zijn na-
melijk afhankelijk van de samenstelling van het deeg, de hoeveelheid
en de bakvorm.
Wij adviseren om de eerste keer de laagste temperatuurwaarde in te
stellen en pas indien gewenst, bijv. als een sterkere bruining is ge-
wenst of als de baktijd te lang duurt, een hogere temperatuur te kie-
zen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept,
kijkt u dan bij een soortgelijk gebak.
Bij het op meerdere niveaus bakken van gebak op bakplaten of in
vormen kan de baktijd 10-15 minuten langer zijn.
Bereid vochtig gebak, zoals bijvoorbeeld pizza's en vruchtengebak, op
één niveau.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin
van het bakproces niet overal even bruin. Verander in dit geval de
temperatuurinstelling niet. In de loop van het bakproces wordt het
gebak overal even bruin.
2 Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van
de baktijd uitschakelen, om de nawarmte te gebruiken.
Tenzij anders aangegeven, gelden de waarden in de tabellen voor het
plaatsen van een gerecht in de koude oven.
33
Baktabel
Bakken op één inzetniveau
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempe-ra-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
Gebak in vormen
Tulband Super-hetelucht 1 150-160 0:50-1:10
Zandgebak/koningstaart Super-hetelucht 1 140-160 1:10-1:30
Biscuittaart Super-hetelucht 1 140 0:25-0:40
Biscuittaart Boven- en on-
derwarmte
1 160 0:25-0:40
Taartbodem van
zandtaartdeeg
Super-hetelucht 3 170-180
1)
0:10-0:25
Taartbodem van roerdeeg Super-hetelucht 3 150-170 0:20-0:25
Dichte appeltaart Boven- en on-
derwarmte
1 170-190 0:50-1:00
Appeltaart (2vormen
Ø20cm, diagonaal ge-
plaatst)
Super-hetelucht 1 160 1:10-1:30
Appeltaart (2vormen
Ø20cm, diagonaal ge-
plaatst)
Boven- en on-
derwarmte
1 180 1:10-1:30
Hartige taart (bijv. quiche
lorraine)
Super-hetelucht 1 160-180 0:30-1:10
Kwarktaart Boven- en on-
derwarmte
1 170-190 1:00-1:30
Gebak op het bakblik
Gistbroodje/-krans Boven- en on-
derwarmte
3 170-190 0:30-0:40
Kerststol Boven- en on-
derwarmte
3 160-180
1)
0:40-1:00
Brood (roggebrood)
-eerst
-dan
Boven- en on-
derwarmte
1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Roomsoezen/tompoezen Boven- en on-
derwarmte
3 160-170
1)
0:15-0:30
34
Biscuitrol Boven- en on-
derwarmte
3 180-200
1)
0:10-0:20
Kruimelgebak droog Super-hetelucht 3 150-160 0:20-0:40
Boter-/suikerkoek Boven- en on-
derwarmte
3 190-210
1)
0:15-0:30
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
2)
Super-hetelucht 3 150 0:35-0:50
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
2)
Boven- en on-
derwarmte
3 170 0:35-0:50
Vruchtentaart op
zandtaartdeeg
Super-hetelucht 3 160-170 0:40-1:20
Plaatkoek met kwetsbaar
beleg (bijv. kwark, room,
honing)
Boven- en on-
derwarmte
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (met veel beleg)
2)
Super-hetelucht 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (dun) Super-hetelucht 1 200-220
1)
0:10-0:25
Turks brood Super-hetelucht 1 200-220 0:08-0:15
Zwitsers fruitpuddinkje Super-hetelucht 1 180-200 0:35-0:50
Koekjes
Koekjes van zandtaart-
deeg
Super-hetelucht 3 150-160 0:06-0:20
Sprits Super-hetelucht 3 140 0:20-0:30
Sprits Boven- en on-
derwarmte
3 160
1)
0:20-0:30
Koekjes van roerdeeg Super-hetelucht 3 150-160 0:15-0:20
Schuimgebak, baiser Super-hetelucht 3 80-100 2:00-2:30
Bitterkoekjes Super-hetelucht 3 100-120 0:30-0:60
Koekjes van gistdeeg Super-hetelucht 3 150-160 0:20-0:40
Koekjes van bladerdeeg Super-hetelucht 3 170-180
1)
0:20-0:30
Broodjes Super-hetelucht 3 160
1)
0:20-0:35
Broodjes Boven- en on-
derwarmte
3 180
1)
0:20-0:35
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempe-ra-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
35
Bakken op meerdere niveaus
Kleine cakejes (20stuks/
blik)
Super-hetelucht 3 140
1)
0:20-0:30
Kleine cakejes (20stuks/
blik)
Boven- en on-
derwarmte
3 170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
2) Opvangplaat of braadslede gebruiken
Soort gebak
Super-
hetelucht
Super-
hetelucht
Tijd
uur: min.
Niveau van onderen
Tempera-
tuur ºC
2 niveaus 3 niveaus
Gebak op de bakplaat
Roomsoezen/tompoezen 1/4 --- 160-180
1))
1) Oven voorverwarmen
0:35-0:60
Droog kruimelgebak 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Koekjes
Koekjes van zandtaartdeeg 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Sprits 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Koekjes van roerdeeg 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Schuimgebak, baiser 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Met gist gebakken koekjes 1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Koekjes van bladerdeeg 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Broodjes 1/4 --- 160 0:30-0:45
Kleine cakejes (20stuks/blik) 1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempe-ra-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
36
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het
gebak is te licht van
kleur
Verkeerde inschuifhoogte Gebak lager inschuiven
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te hoge baktemperatuur Baktemperatuur iets lager
instellen
Te korte baktijd Baktijd verlengen
Baktijden kunnen niet
worden verkort door een
hogere baktemperatuur
Te veel vocht in het deeg Gebruik minder vloeistof
Let op de kneedtijden, in het
bijzonder bij het gebruik van
keukenmachines
Gebak is te droog Te lage baktemperatuur Baktemperatuur hoger in-
stellen
Te lange baktijd Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijk-
matig bruin
Te hoge baktemperatuur en te
korte baktijd
Baktemperatuur lager instel-
len en baktijd verlengen
Het deeg is ongelijkmatig ver-
deeld
Het deeg gelijkmatig over de
bakplaat verdelen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Gebak wordt niet gaar
binnen de aangege-
ven baktijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger
instellen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
37
Tabel Al Gusto-hetelucht
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Soort gebak Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Pizza (dun) 1 180 - 200
1)
1) Oven voorverwarmen
20 - 30
Pizza (met veel beleg) 1 180 - 200 20 - 30
Swabische pizza 1 180 - 200 45 - 60
Spinazietaart 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Kwarktaart, rond 1 140 - 160 60 - 90
Kwarktaart op bakplaat 1 140 - 160 50 - 60
Appeltaart, dicht 1 150 - 170 50 - 70
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Turks brood 1 250 - 270
1)
10 - 20
Bladerdeegtaart 1 160 - 180
1)
40 - 50
Flammekuchen (brood) 1 250 - 270
1)
12 - 20
Piroggen (gevulde broodjes) 1 180 - 200
1)
15 - 25
Gerecht Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempera-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
Pastaschotel
Boven- en on-
derwarmte
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Boven- en on-
derwarmte
1 180-200 0:25-0:40
Gegratineerde groente
1)
1) Oven voorverwarmen
Infratherm 1 160-170 0:15-0:30
Gegratineerd stokbrood
1)
Infratherm 1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels
Boven- en on-
derwarmte
1 180-200 0:40-0:60
Visschotels
Boven- en on-
derwarmte
1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente Infratherm 1 160-170 0:30-1:00
38
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten
Gerecht Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temperatuur
°C
Tijd
Diepvriespizza
Boven- en on-
derwarmte
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Patates frites
1)
(300-600 g)
1) Opmerking: patates frites tussendoor 2 tot 3 keer keren
Infratherm 3 200-220 15-25 min.
Stokbrood
Boven- en on-
derwarmte
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Vruchtentaart
Boven- en on-
derwarmte
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
39
Braden
Ovenfunctie: Boven- en onderwarmte of Infratherm
Plaats voor het braden het vetfilter!
Braadservies
Om te braden is ieder hittebestendig servies geschikt (zie opgave fa-
brikant!).
Grote braadstukken kunt u direct in de braadslede braden of op
het rooster met hieronder de braadslede.
Wij adviseren alle magere vleessoorten in een braadpan met deksel
te braden. Op deze manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees die een korstje moeten krijgen, kunt u in een
braadpan zonder deksel braden.
3 Aanwijzingen met betrekking tot de braadtabel
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Wij raden u aan vlees en vis pas vanaf 1 kg in de oven te braden.
Om het inbranden van vrijkomende vleessappen of vet te voorkomen,
adviseren wij een beetje vloeistof in het braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de braadtijd) keren.
Grote braadstukken en gevogelte gedurende de braadtijd meerdere
keren met braadvocht begieten. Daarmee bereikt u een beter braad-
resultaat.
Schakel de oven ca. 10 minuten voor het einde van de braadtijd uit,
om te profiteren van de restwarmte.
40
Braadtabel
Soort vlees
Hoeveel-
heid
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempe-
ratuur
°C
Tijd
uur: min.
Rundvlees
Stoofvlees 1-1,5 kg
Boven- en
onder-
warmte
1 200-250 2:00-2:30
Rosbief of ossen-
haas
per cm
dikte
- Van binnen rood
(rare)
per cm
dikte
Infratherm 1
190-
200
1)
0:05-0:06
- van binnen roze
(medium)
per cm
dikte
Infratherm 1 180-190 0:06-0:08
- doorbakken (well
done)
per cm
dikte
Infratherm 1 170-180 0:08-0:10
Varkensvlees
Schouderstuk, nek-
stuk, ham
1-1,5 kg Infratherm 1 160-180 1:30-2:00
Kotelet, casselerrib 1-1,5 kg Infratherm 1 170-180 1:00-1:30
Gehakt 750 g-1 kg Infratherm 1 160-170 0:45-1:00
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk 1 kg Infratherm 1 160-180 1:30-2:00
Kalfsbout 1,5-2 kg Infratherm 1 160-180 2:00-2:30
Lamsvlees
Lamsbout,
lamsgebraad
1-1,5 kg Infratherm 1 150-170 1:15-2:00
Lamsrug 1-1,5 kg Infratherm 1 160-180 1:00-1:30
Wild
Hazenrug,
hazenbout
tot 1 kg
Boven- en
onder-
warmte
3
220-
250
1)
0:25-0:40
Ree-/hertenrug 1,5-2 kg
Boven- en
onder-
warmte
1 210-220 1:15-1:45
Ree-/hertenbout 1,5-2 kg
Boven- en
onder-
warmte
1 200-210 1:30-2:15
41
Gevogelte
Stukken gevogelte
per 200-
250g
Infratherm 3 200-220 0:35-0:50
Halve kip
per 400-
500g
Infratherm 3 190-210 0:35-0:50
Kip, poularde 1-1,5 kg Infratherm 1 190-210 0:45-1:15
Eend 1,5-2 kg Infratherm 1 180-200 1:15-1:45
Gans 3,5-5 kg Infratherm 1 160-180 2:30-3:30
Kalkoen
2,5-3,5 kg Infratherm 1 160-180 1:45-2:30
4-6 kg Infratherm 1 140-160 2:30-4:00
Vis (stoven)
Hele vissen 1-1,5 kg
Boven- en
onder-
warmte
1 / 3 210-220 0:45-1:15
1) Oven voorverwarmen
Soort vlees
Hoeveel-
heid
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempe-
ratuur
°C
Tijd
uur: min.
42
Op lage temperatuur bereiden
Ovenfunctie: Op lage temperatuur bereiden .
Met de ovenfunctie blijft het braadstuk lekker mals en bijzonder sappig.
Op lage temperatuur bereiden adviseren wij zachte, magere stukken
vlees en vis.
Op lage temperatuur bereiden is niet geschikt voor suddervlees of var-
kensbraadstuk.
De oven verwarmt tot de gewenste of ingestelde temperatuur. Er klinkt
een zoemer zodra deze temperatuur is bereikt. Daarna schakelt de oven
automatisch naar een lagere temperatuur om.
120°C adviseren wij voor kleinere stukken vlees, bijv. steak.
150°C
adviseren wij voor grotere stukken vlees, bijv. runderbiefstuk.
1 Let op: Plaats bij het braden het vetfilter in de oven!
3 Met de ovenfunctie Op lage temperatuur bereiden altijd open, zonder
deksel braden.
4. Het braadvlees in de pan zeer heet aanbraden.
5. In een braadslede of direct op het rooster met een daaronder geplaatst
opvangblik plaatsen.
6. In de ovenplaatsen. Ovenfunctie Op lage temperatuur bereiden kie-
zen, event. de teperatuur wijzigen en verder braden (zie tabel).
3 De ovenfunctie Op lage temperatuur bereiden kan niet tegelijkertijd
met de klokfunctie Duur en Einde worden gebruikt.
43
Tabel Op lage temperatuur bereiden
Tabel Vleesthermometer
Soort gerecht
Gewicht
g
Instelling Inzetniveau
Totale tijdsduur
min.
Rosbief 1000-1500 150°C 1 90-110
Runderbiefstuk 1000-1500 150°C 3 90-110
Kalfsbraadstuk 1000-1500 150°C 1 100-120
Steaks 200 - 300 120°C 3 20-30
(voor het gaar worden in de pan even laten braden)
Soort gerecht Kerntemperatuur van het vlees
Rundvlees
Rosbief of ossenhaas van binnen rood (rare)
van binnen roze (medium)
doorbakken (well-done)
45-50 °C
60-65 °C
75-80 °C
Varkensvlees
Schouderkarbonade, hamlap 80-82 °C
Tussenribstuk, kasselerrib 75-80 °C
Gehakt 75-80 °C
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk 75-80 °C
Kalfsgehakt 85-90 °C
Schapenvlees / lamsvlees
Schapenbout 80-85 °C
Schapenrug 80-85 °C
Lamsbout, lamsbraadstuk 75-80 °C
Wild
Hazenrug 70-75 °C
Hazenpoot, hazenbout 70-75 °C
Gehele haas 70-75 °C
Reerug, hertenrug 70-75 °C
Reebout, hertenbout 70-75 °C
44
Vlak-grilleren
Ovenfunctie: Grill of Grote grill met maximale tempera-
tuurinstelling
1 Let op: bij het grilleren moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
3 De lege oven met de grillfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen!
Voor het grilleren moeten zowel het rooster als de braadslede worden
gebruikt.
De grilltijden zijn richtwaarden.
Grilleren is bijzonder geschikt voor platte stukken vlees en vis.
Grilltabel
Gerecht Inzetniveau Tijd
1e zijde 2e zijde
Frikadellen 4 8-10 min. 6-8 min.
Varkenshaas 4 10-12 min. 6-10 min.
Braadworst 4 8-10 min. 6-8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6-7 min. 5-6 min.
Runderfilet, rosbief
(ca. 1 kg)
3 10-12 min. 10-12 min.
Geroosterd brood
1)
1) Grillrooster zonder braadslede gebruiken, niet voorverwarmen
3 4-6 min. 3-5 min.
Snacks op toast 3 6-8 min. ---
45
Ontdooien
Ovenfunctie: Ontdooien (zonder temperatuurinstelling)
Uitgepakte etenswaren op een bord op het rooster plaatsen.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels, omdat deze de
ontdooitijd aanzienlijk verlengen.
Om te ontdooien plaatst u het rooster op het eerste niveau van on-
deren.
Ontdooitabel
Gerecht
Ontdooi-
tijd
min.
Nadooitijd
min.
Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op een omgekeerd schoteltje in
een groot bord leggen
Na de helft van de tijd keren
Vlees, 1000g 100-140 20-30 Na de helft van de tijd keren
Vlees, 500g 90-120 20-30 Na de helft van de tijd keren
Forel, 150g 25-35 10-15 ---
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 ---
Boter, 250g 30-40 10-15 ---
Slagroom, 2 x
200g
80-100 10-15
Slagroom kan ook met nog licht be-
vroren deeltjes goed worden geklopt
Gebak, 1400g 60 60 ---
46
Drogen met hetelucht
Ovenfunctie: Super-hetelucht
Gebruik hiervoor een met boterhampapier of bakpapier belegd roos-
ter.
U bereikt een beter resultaat als u na de helft van de tijd de oven
uitschakelt, opent en gedurende de nacht laat afkoelen.
Daarna het gerecht verder laten drogen.
Gerecht
Temperatuur
in °C
Inzetniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Groenten
Bonen 60-70 3 1 / 4 6-8
Paprika (reepjes) 60-70 3 1 / 4 5-6
Soepgroenten 60-70 3 1 / 4 5-6
Paddestoelen 50-60 3 1 / 4 6-8
Kruiden 40-50 3 1 / 4 2-3
Fruit
Pruimen 60-70 3 1 / 4 8-10
Abrikozen 60-70 3 1 / 4 8-10
Appelschijven 60-70 3 1 / 4 6-8
Peren 60-70 3 1 / 4 6-9
47
Wecken
Ovenfunctie: Onderwarmte
Gebruik voor het inmaken/wecken alleen in de handel gebruikelijke
glazen van hetzelfde formaat.
Glazen met een schroefdeksel - of bajonetsluiting en metalen
blikken zijn ongeschikt.
Voor het wecken gebruikt u het eerste inzetniveau van onderen.
Gebruik voor het wecken de bakplaat. Hierop kunt u maximaal zes
glazen met elk een inhoud van één liter plaatsen.
De glazen moeten allemaal tot dezelfde hoogte zijn gevuld en zijn
dichtgeklemd.
Plaats de glazen zodanig op de bakplaat, dat ze elkaar niet aanraken.
Giet ca. 1/2 liter water in de bakplaat, zodat er voldoende vocht in de
oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste glazen begint te parelen (bij 1-liter-
glazen na ca. 35-60 minuten), schakelt u de oven uit of verlaagt u de
temperatuur tot 100°C (zie de tabel).
Wecktabel
De opgegeven wecktijden en temperaturen zijn richtwaarden.
Product
Temperatuur
in°C
Wecken tot het
parelen begint
in min.
Doorkoken bij
100 °C
in min.
Bessen
Aardbeien, bosbessen, fram-
bozen, rijpe kruisbessen
160-170 35-45 ---
Onrijpe kruisbessen 160-170 35-45 10-15
Steenvruchten
Peren, kweeperen, pruimen 160-170 35-45 10-15
Groente
Wortels
1)
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
160-170 50-60 5-10
Paddestoelen
1)
160-170 40-60 10-15
Komkommers 160-170 50-60 ---
Gemengd tafelzuur 160-170 50-60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160-170 50-60 15-20
Bonen 160-170 50-60 ---
48
Reiniging en onderhoud
1
Waarschuwing: voor het schoonmaken moet het apparaat zijn uitge-
schakeld en afgekoeld.
Waarschuwing: uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan
het apparaat met een stoom- of een hogedrukreiniger schoon te ma-
ken.
Let op: gebruik geen schuurmiddelen, agressieve schoonmaakmid-
delen of schurende voorwerpen.
Buitenzijde van het apparaat
Neem de voorzijde van het apparaat af met een zachte doek en een
warm sopje.
Gebruik bij metalen oppervlakken de hiervoor in de handel verkrijg-
bare onderhoudsmiddelen.
Ovenruimte
1 Waarschuwing: Voor het reinigen moet de oven uitgeschakeld en af-
gekoeld zijn.
3 Reinig het apparaat elke keer na het gebruik. Verontreinigingen zijn
dan makkelijk te verwijderen en kunnen niet inbranden. Door de
Pyrolyse kan niet verwijderde aanslag verkleuring van de oppervlakte
van het materiaal veroorzaken.
1. Bij het openen van de ovendeur wordt automatisch de ovenverlichting
ingeschakeld.
2. De oven elke keer na het gebruik met een sopje afnemen en drogen.
3 Bij hardnekkige verontreiniging met Pyrolyse reinigen.
1 Attentie! Als u ovenspray gebruikt, beslist de aanwijzingen van de fa-
brikant opvolgen.
Accessoires
Alle inschuifdelen (rooster, bakplaat, inschuifroosters enz.) elke keer na
het gebruik afwassen en goed afdrogen. Kort laten inweken zorgt voor
makkelijker schoonmaken.
49
Vetfilter
1. Het vetfilter in een heet sopje of in de afwasautomaat reinigen.
2. Als het vuil sterk is ingebrand in wat water en 2-3 eetlepels afwasmiddel
voor afwasautomaten uitkoken.
Pyrolytische reiniging
1 Waarschuwing: De oven wordt tijdens deze procedure heel heet. Kleine
kinderen moeten ver van de oven vandaan worden gehouden.
1 Attentie! Wanneer u een pyrolyse uitvoert, moeten alle losse onderde-
len uit de oven worden verwijderd, inclusief de inschuifroosters.
3 Indien u het als extra accessoire verkrijgbare bakrooster met tele-
scoopgeleiders gebruikt, moet deze voor de pyrolyse worden verwij-
derd.
Bij nog in de oven aanwezige bakroosters verschijnt in de tijdindicatie
’C1’.
De pyrolyseprocedure kan dan als gevolg van de veiligheidsuitschake-
ling ter bescherming van het bakrooster, niet worden gestart.
Pyrolyse
1. Grove vervuilingen dienen vooraf handmatig verwijderd te worden.
2. Ovenfunctie Pyrolyse kiezen.
In de temperatuurindicatie verschijnt P1
in de tijdindicatie verschijnt ”3:15”,
De tijdsduur knippert gedurende ca. 5 seconden.
Vervolgens start de pyrolytische reiniging.
3 De Ovenverlichting is uitgeschakeld.
Bij het bereiken van de ingestelde temperatuur wordt de deur vergren-
deld.
Het symbool ist actief en de balk van de hitte-indicatie brandt tot
de deur weer ontgrendeld is.
50
Pyrolyse-duur wijzigen
1. Procedure als bij de pyrolyse beschreven.
2. Zo lang als Duur knippert, met of de gewenste pyrolyseduur
kiezen:
“2:15“ of ”3:15”.
Duur knippert gedurende ca. 5 seconden.
Vervolgens start de pyrolytische reiniging.
3 Als Duur niet meer knippert, de toets Selectie nogmaals indruk-
ken en vervolgens de instelling uitvoeren.
3. Na afloop van de pyrolyse, voor het beëindigen op een willekeurige
toets drukken.
Pyrolyse-uitschakeltijd wijzigen
De pyrolyse-uitschakeltijd kan met de klokfunctie Einde worden
uitgesteld (binnen 2 min. na het instellen van de pyrolyse).
Wanneer wordt welke pyrolyse gebruikt:
2:15 = pyrolyse licht: voor geringe vervuiling,
3:15 = pyrolyse intensief: voor sterke vervuiling.
51
Inschuifroosters
Om de zijwanden schoon te maken kunnen de inschuifroosters links en
rechts in de oven worden losgenomen.
Inschuifroosters losnemen
Roosters eerst voor van de oven-
wand wegtrekken (1) en dan achter
losnemen (2).
Inschuifroosters inzetten
3 Belangrijk! De afgeronde einden
van de geleidingsstangetjes moeten
naar voren wijzen!
Bij het inzetten de roosters eerst
achter weer inhangen (1) en dan
voor inzetten en aandrukken (2).
52
Ovenverlichting
1 Waarschuwing: Kans op kortsluiting! Voor het vervangen van de oven-
lamp:
oven uitschakelen!
zekeringen in de huisinstallatie uitdraaien resp. uitschakelen.
3 Om de ovenlamp en het afdekglas te beschermen een doekje op de bo-
dem van de oven leggen.
Ovenlamp vervangen/glas reini-
gen
1. Afdekglas linksom draaien, losne-
men en schoonmaken.
2. Indien nodig:
oververlichting 40 watt, 230 V
300 °C hittebestendig
vervangen.
3. Afdekglas weer aanbrengen.
Ovenlamp aan de zijkant vervangen/glas reinigen.
1. Linker inschuifrooster losnemen.
2. Afdekglas met behulp van een smal,
stomp voorwerp (bijv. theelepeltje)
losnemen en reinigen.
3. Indien nodig:
ovenverlichting 20 watt, 12 V,
300 °C hittebestendig, vervangen.
3 Halogeenverlichting altijd met een
doek aanpakken, om te voorkomen
dat vetresten inbranden.
4. Afdekglas weer aanbrengen.
5. Inschuifrooster inzetten.
53
Bakovendeur
Om het binnenste van de bakoven gemakkelijker te kunnen kunt u de
bakovendeur van uw apparaat eruit halen.
Bakovendeur eruit halen
1. Bakovendeur volledig openen.
2. Klemhendel (A) aan de beide schar-
nieren van de deur volledig uitklap-
pen.
3. Sluit de bakovendeur tot de eerste
vergrendelstand (circa 45°).
4. Pak met beide handen de zijkanten
van de bakovendeur vast en trek de
deur van de bakoven schuin naar
boven er uit (Let op : Zwaar!).
3 Leg de bakovendeur met de buiten-
kant naar boven op een zacht, vlak
oppervlak neer, bijvoorbeeld op een
deken, om krassen te vermijden.
54
Bakovendeur erin schuiven
1. Pak met beide handen de bakoven-
deur aan de kant van de greep vast
en houd deze in een hoek van circa
45°.
Plaats de uitsparingen aan de on-
derkant van de bakovendeur op de
scharnieren van de bakoven.
Laat de deur tot de aanslag naar on-
der glijden.
2. Bakovendeur volledig openen.
3. Zet de klemhendel (A) aan de beide
deurscharnieren terug in de oor-
spronkelijke positie.
4. Bakovendeur sluiten.
55
Het glas van deur van de bakoven
De bakovendeur is uitgerust met vier achter elkaar aangebrachte glas-
platen. De binnenste glasplaten kunnen eraf gehaald worden, tijdens
het reinigen.
1 Let op! Als er kracht wordt uitgeoefend, vooral aan de zijkanten van de
voorruit, kan het glas breken.
De glasplaten van de deur demonteren
1. Bakovendeur volledig openen.
2. Klemhendel (A) aan de beide schar-
nieren van de deur volledig uitklap-
pen.
3. Sluit de bakovendeur tot de eerste
vergrendelstand (circa 45°).
4. Pak de deurafschermer (B) aan de
bovenkant van de deuraan beide
kanten vast en druk deze naar bin-
nen om de klemvergrendeling los te
maken. Trek vervolgens de deuraf-
schermer van boven eraf.
56
5. Pak de glasplaten een voor een aan
de rand vast en trek ze uit de gelei-
ding vanaf boven eruit.
Reinig de glasplaten
Reinig grondig de glasplaten met spoelmiddel. Droog daarna de glas-
plaat goed af.
Glasplaten weer terug in de deur zetten
1. Schuif aan de onderkant van deur
de glasplaten een voor een schuin
vanaf boven in het profiel van de
deur en laat ze zakken.
3 De beide kleine glasplaten eerst en
daarna de grote glasplaat.
2. Pak de deurafschermer (B) aan de
zijkanten vast, breng deze aan de
binnenkant van de rand van de deur
aan en steek vervolgens de deuraf-
schermer (B) op de bovenkant van
de deur.
57
3 Aan de openzijde van de deuraf-
schermer (B) bevindt zich een gelei-
derail (C). Deze moet tussen de
buitenste deurruit en de geleide-
hoek (D) erin worden geschoven.
De klemvergrendeling (E) moet vast
gezet zijn.
3. Bakovendeur volledig openen.
4. Zet de klemhendel (A) aan de beide
deurscharnieren terug in de oor-
spronkelijke positie.
5. Bakovendeur sluiten.
58
Wat is er aan de hand als
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld Oven inschakelen
De dagtijd is niet ingesteld Dagtijd instellen
De noodzakelijke instellin-
gen zijn niet uitgevoerd
Instellingen controleren
De veiligheidsuitschakeling
heeft de oven uitgeschakeld
Zie Veiligheidsuitschakeling.
De zekering in de huisinstal-
latie (stoppenkast) is doorge-
brand
Zekering controleren Als de
zekeringen meerdere malen
worden uitgeschakeld, neem
dan contact op met een er-
kend elektro-installateur
De ovenverlichting valt
uit
De ovenlamp is kapot Ovenlamp vervangen
De pyrolyse functioneert
niet (in de tijdindicatie
verschijnt ”C1“)
Het bakrooster werd niet
verwijderd
Bakrooster verwijderen
De oven wordt niet warm.
Dagtijd brandt
De demo-mode is in werking De toets Selectie gedu-
rende 2 sec. ingedrukt hou-
den, vervolgens binnen 2 sec.
de toetsen Selectie en
gedurende 2 sec. ingedrukt
houden
In de tijdindicatie ver-
schijnt F11
De vleesthermometer heeft
kortsluiting of de stekker van
de vleesthermometer zit niet
vast in het contact
Steek de stekker van de
vleesthermometer tot de ein-
daanslag in het contact in de
zijwand van de oven.
In de tijdindicatie ver-
schijnt F2
Deur niet juist gesloten of
deurvergrendeling defect
Deur goed sluiten;
Het apparaat via de huis-
installatie of de veiligheids-
schakelaar van de
stoppenkast uit- en weer in-
schakelen.
Neem bij herhaalde indicatie
a.u.b. contact op met de
klantenservice
59
Wanneer u de storing niet kunt verhelpen met de hierboven gege-
ven aanwijzingen, neem dan contact op met uw vakhandel of met
onze service-afdeling.
1 Waarschuwing! Reparaties aan het apparaat mogen alleen door vak-
mensen worden uitgevoerd. Onvakkundige reparaties kunnen tot aan-
zienlijke risico's voor de gebruiker leiden.
3 Bij een onjuiste bediening wordt het bezoek van de servicetechnicus
ook tijdens de garantieperiode in rekening gebracht.
3 Aanwijzingen voor apparaten met een metalen voorzijde:
Vanwege de koele voorzijde van uw apparaat kan er zich, na het ope-
nen van de ovendeur tijdens of kort na het bakken of braden, geduren-
de korte tijd condens vormen op de binnenkant van het deurvenster.
In de tijdindicatie ver-
schijnt een niet bovenge-
noemde foutcode
Elektronisch defect Het apparaat via de huisin-
stallatie of de veiligheids-
schakelaar van de
zekeringkast uitschakelen en
vervolgens weer inschakelen.
Neem bij herhaalde indicatie
a.u.b. contact op met de
klantenservice
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
60
61
62
63
Service
Controleer bij technische storingen eerst of u met behulp van de ge-
bruiksaanwijzing (hoofdstuk „Wat te moet doen als…“) het probleem
zelf kunt oplossen.
Wanneer u het probleem niet kunt oplossen, neemt u contact op met
onze service-afdeling.
Om u snel te kunnen helpen, hebben
wij de volgende gegevens nodig:
Modelaanduiding
Productnummer (PNC)
Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het
typeplaatje)
Soort storing
Eventuele foutmelding die het ap-
paraat aangeeft
Om ervoor te zorgen dat u de benodigde nummers van uw apparaat bij
de hand heeft, raden wij u aan deze hier te noteren:
Modelaanduiding: .....................................
PNC: .....................................
S-No: .....................................
From the Electrolux Group. The world´s No.1 choice.
De Electrolux Groep is de grootste producent ter wereld van aangedreven apparaten voor gebruik in de keuken,
reinigingswerkzaamheden en voor gebruik buitenshuis. In meer dan 150 landen over de hele wereld worden
ieder jaar meer dan 55 miljoen Electrolux producten (zoals koelkasten, fornuizen, wasautomaten, stofzuigers,
kettingzagen en grasmaaiers) verkocht ter waarde van circa USD 14 miljard.
AEG Hausgeräte GmbH
Postfach 1036
D-90327 Nürnberg
http://www.aeg-electrolux.de
© Copyright by AEG
822 927 070-A-070905-01
Wijzigingen voorbehouden
1 / 1