Documenttranscriptie
COMPETENCE B8871-4
Elektrische inbouwoven
Gebruiksaanwijzing
Geachte klant,
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en bewaar de gebruiksaanwijzing zodat deze later kan worden geraadpleegd.
Geef deze gebruiksaanwijzing door aan een eventuele volgende eigenaar van het apparaat.
1
3
2
2
De volgende symbolen worden in de tekst gebruikt:
Veiligheidsvoorschriften
Waarschuwing! Aanwijzingen ten behoeve van uw persoonlijke veiligheid.
Let op! Aanwijzingen om beschadiging van het apparaat te voorkomen.
Aanwijzingen en praktische tips
Milieu-informatie
Inhoud
Gebruiksaanwijzing
........................................
5
Veiligheidsvoorschriften . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
5
Afvalverwerking . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7
Beschrijving van het apparaat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Totaalaanzicht . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Bedieningspaneel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Uitrusting oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Accessoires oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Voor het in gebruik nemen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Dagtijd instellen en wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Eerste reiniging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Bedienen van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
De elektronische ovenbesturing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Snelverwarmen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ovenfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rooster, bakplaat en braadslede plaatsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Vetfilter plaatsen/verwijderen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Vleesthermometer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Klokfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Overige functies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Indicatie-uitschakeling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kinderbeveiliging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Toetsenvergrendeling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Veiligheidsuitschakeling van de oven. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
13
13
16
17
19
20
21
23
29
29
29
30
31
Toepassingen, tabellen en tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bakken. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Baktabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten . . . . . . . . . . . . . . .
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Braden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Braadtabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Op lage temperatuur bereiden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tabel Op lage temperatuur bereiden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tabel Vleesthermometer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Vlak-grilleren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Grilltabel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ontdooien. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ontdooitabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Wecken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
32
32
34
39
39
40
41
43
43
44
45
45
46
46
47
3
Reiniging en onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Buitenzijde van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ovenruimte. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Accessoires . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Vetfilter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Pyrolytische reiniging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inschuifroosters . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ovenverlichting . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ovendeur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Deurvenster van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
48
48
48
49
49
49
51
53
54
55
Wat is er aan de hand als … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57
Service
4
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
Gebruiksaanwijzing
1 Veiligheidsvoorschriften
5
Dit apparaat is in overeenstemming met de volgende EG-richtlijnen:
– 73/23/EEG van 19.02.1973 Laagspanningsrichtlijn
– 89/336/EEG van 03.05.1989 EMC-richtlijn inclusief aangepaste richtlijn 92/31/EEG
– 93/68/EEG van 22.07.93 CE-markeringsrichtlijn
Elektrische veiligheid
• Het apparaat mag uitsluitend door een erkend installateur worden
aangesloten.
• In geval van storingen of beschadiging van het apparaat: zekeringen
in de huisinstallatie uitschakelen.
• Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door vakmensen
worden uitgevoerd. Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen
grote gevaren ontstaan. Wend u bij reparaties altijd tot onze serviceafdeling of uw vakhandel.
Veiligheid voor kinderen
• Kleine kinderen nooit alleen laten terwijl het apparaat in gebruik is.
Veiligheid tijdens het gebruik
• Dit apparaat mag alleen in het huishouden voor koken, braden, bakken van levensmiddelen worden gebruikt.
• Wees voorzichtig bij het aansluiten van elektrische apparaten op
stopcontacten in de buurt van het apparaat. Snoeren mogen niet in
aanraking komen of onder de hete ovendeur ingeklemd raken.
• Waarschuwing: Verbrandingsgevaar! Bij gebruik wordt de ovenruimte heet.
• Als u alcoholische ingrediënten in de oven gebruikt, kan evt. een licht
ontvlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Open de deur in dat geval voorzichtig. Kom niet met vuur of vonken in de buurt van de
oven.
5
3
Aanwijzing met betrekking tot acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kan een intensieve bruining van levensmiddelen, met name bij zetmeelhoudende producten,
een gevaar voor de gezondheid door acrylamide veroorzaken. Om die
reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage temperaturen te bereiden en de gerechten niet te veel te bruinen.
Op deze manier voorkomt u beschadiging van het
apparaat
• Bekleed de oven niet met aluminiumfolie en plaats geen bakplaten,
pannen, enzovoort op de bodem omdat daarmee het email van de
oven door de ontstane hitteconcentratie wordt beschadigd.
• Fruitsappen die van de bakplaat druppelen, veroorzaken vlekken die
niet kunnen worden verwijderd. Gebruik een diepe bakplaat voor gebak dat erg vochtig is.
• Plaats geen gewicht op de geopende ovendeur.
• Giet water nooit rechtstreeks in de hete oven. Hierdoor kan het email
worden beschadigd en kunnen verkleuringen ontstaan.
• Als gevolg van heftige stoten, vooral op de randen van de buitenste
glasplaat, kan het glas breken.
• Bewaar geen brandbaar materiaal in de oven. Bij het inschakelen van
de oven kan dit ontbranden.
• Bewaar geen vochtige levensmiddelen in de oven. Het email kan hierdoor beschadigd raken.
3
6
Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de oven als gevolg van het
gebruik zijn niet van invloed op de deugdelijkheid van het apparaat
voor regulier of contractueel gebruik. Dit zijn derhalve geen gebreken
in de zin van het recht op garantie.
Afvalverwerking
2
2
1
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn niet schadelijk voor het milieu en herbruikbaar. De kunststoffen hebben de volgende aanduidingen, bijv.
>PE<, >PS<, enz. Verwijder de verpakkingsmaterialen in overeenstemming met de aanduiding bij de gemeentelijke inzamelplaatsen in de
daarvoor bestemde containers.
Oud apparaat verwijderen
Verwijder afgedankte apparatuur conform de in uw woonplaats geldende richtlijnen.
Waarschuwing: Opdat er geen gevaar meer kan ontstaan, moeten afgedankt apparaten voor het weggooien onbruikbaar worden gemaakt.
Stekker uit het stopcontact trekken en aansluitsnoer van het apparaat verwijderen.
7
Beschrijving van het apparaat
Totaalaanzicht
Bedieningspaneel
Deurgreep
Glazen deur
8
Bedieningspaneel
Oven - indicaties
Functietoetsen
Oven
Uitrusting oven
Bovenwarmte en grillelement
Ovenverlichting
Stopcontact voor vleesspit
Vetfilter
Ovenverlichting
Verwarmingselement in
de achterwand
Ventilator
Onderwarmte
Inzetniveaus
Uitneembaar inschuifrooster
9
Accessoires oven
Combi-rooster
Voor servies, bakvormen, braden en
grilleren.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Braadslede
Om te braden resp. als opvangblik
voor vet
Vleesthermometer
Om precies te bepalen hoe gaar een
stuk vlees is.
10
Voor het in gebruik nemen
Dagtijd instellen en wijzigen
3
De oven functioneert alleen als u de tijd hebt ingesteld.
Na het aansluiten van de elektriciteit of na een stroomstoring knippert Dagtijd
automatisch.
1. Voor het wijizgen van een reeds ingestelde dagtijd, eerst de toets Aan/
Uit
indrukken. Vervolgens de
toets Selectie
zo vaak indrukken
tot Dagtijd
knippert.
2. Met de toets
of
dagtijd instellen.
de actuele
Na ca. 5 seconden stopt het knipperen en geeft de klok de ingestelde
dagtijd weer.
3
Het apparaat is klaar voor gebruik.
U kunt de dagtijd alleen veranderen,
wanneer de kinderbeveiliging is uitgeschakeld, geen klokfuncties
Duur
of Einde
en geen ovenfunctie is ingesteld.
11
Eerste reiniging
1
3
Alvorens de oven in gebruik te nemen, moet u hem reinigen.
Let op: Gebruik geen scherpe schuurmiddelen! U zou de oppervlakken
kunnen beschadigen.
Gebruik bij ovens met een metalen voorzijde de hiervoor in de handel
verkrijgbare onderhoudsmiddelen.
1. Open de ovendeur.
De verlichting in de oven is nu ingeschakeld.
2. Neem alle accessoires en geleiderails uit de oven en reinig deze met een
warm sopje.
3. Maak de oven ook schoon met een warm sopje en droog hem daarna.
4. Veeg de voorzijde van de oven af met een vochtige doek.
12
Bedienen van de oven
De elektronische ovenbesturing
Temperatuur/Dagtijd
Ovenfuncties
Verwarmingsindicatie
Aan/uit
Snelverwarmen
Ovenfunctie - selectie
3
Klokfuncties/bedrijfstijd
Insteltoetsen
Klokfuncties
Vleesspit
Algemene aanwijzingen
• Schakel het apparaat altijd eerst met de toets Aan/Uit
in.
• Wanneer de gekozen functie brandt, gaat de oven opwarmen of begint de ingestelde tijd te lopen.
• De indicatie van de bedrijfstijd geeft aan hoe lang de oven reeds ingeschakeld is. De indicatie is alleen zichtbaar als geen van de
klokfuncties Kookwekker , Duur
of Einde
is ingesteld.
• De ovenverlichting is ingeschakeld, zodra een ovenfunctie is geselecteerd.
• Wanneer de gekozen temperatuur is bereikt, klinkt er een zoemer.
• Schakel het apparaat met de toets Aan/Uit uit.
13
Een ovenfunctie kiezen
3
1. Met de toets Aan/Uit
inschakelen.
2. De toets
of
net zo vaak indrukken totdat de gewenste
ovenfunctie verschijnt.
• In de temperatuurindicatie verschijnt een voorstel voor de temperatuur.
• Als de voorgestelde temperatuur
niet binnen ca. 5 seconden wordt
veranderd, gaat de oven opwarmen.
De ovenfunctie kan tijdens de werking worden gewijzigd.
Oventemperatuur wijzigen
Met de toets
of
de temperatuur naar beneden of naar boven
wijzigen.
De instelling verloopt in stappen
van 5 °C.
Ovenfunctie uitschakelen
Om de oven uit te schakelen, drukt
u net zo vaak op de toets
of
totdat er geen ovenfunctie meer
wordt aangegeven.
Oven uitschakelen
Met de toets Aan/Uit
len.
14
uitschake-
3
3
Koelventilator
Zodra de oven in gebruik wordt genomen wordt de ventilator automatisch ingeschakeld om de oppervlakken van het apparaat koel te houden. Nadat de oven is uitgeschakeld blijft de ventilator nog verder
lopen om het apparaat af te koelen en wordt dan automatisch uitgeschakeld.
Graden-indicatie
Indicatie Opwarmen
Na het inschakelen geven de ovenfuncties de langzaam na elkaar oplichtende balken aan, tot hoever de
oven reeds verwarmd is.
Indicatie Snelverwarmen
Na het inschakelen van de functie
Snelverwarmen
geven de na
elkaar knipperende balken aan dat
de functie Snelverwarmen in werking is.
Indicatie Restwarmte
Na het uitschakelen van de oven
geven de nog oplichtende balken de
resterende restwarme van de oven
aan.
15
Snelverwarmen
1
3
16
Na het selecteren van een ovenfunctie kan met behulp van de extrafunctie Snelverwarmen
de lege oven in relatief korte tijd worden
voorverwarmd.
Let op: Te garen producten a.u.b. eerst in de ovenplaatsen, als Snelverwarmen beëindigd is en de oven in de gewenste functie werkt.
1. Ovenfunctie en temperatuur selecteren (bijv. Boven- en
onderwarmte ). Evt. temperatuurvoorstel wijzigen.
2. Toets Snelverwarmen
indrukken. Het symbool
brandt.
De achtereenvolgend knipperende balken geven aan dat Snelverwarmen inwerking is.
Bij het bereiken van de ingestelde temperatuur branden de balken van
de temperatuurindicatie. Er klinkt een zoemer. Het symbool
gaat
uit.
De oven verwarmt nu in de vooringestelde ovenfunctie en temperatuur
verder. U kunt de te garen producten nu in de oven plaatsen.
De functie Snelverwarmen
kan bij de ovenfuncties Superhetelucht , Al Gusto-hetelucht , Boven- en onderwarmte
Infratherm
tevens ingeschakeld worden.
en
Ovenfuncties
Voor de oven zijn de volgende functies beschikbaar:
Ovenfunctie
Toepassing
Verwarmingselement/ventilator
Super-hetelucht
Voor het bakken op maximaal
drie niveaus tegelijk.
Stel de temperatuur van de oven
20 tot 40 °C lager in dan bij boven-/onderwarmte.
Boven- en
onderwarmte, verwarmingselement in
de achterwand,
ventilator
Al Gusto-hetelucht
Voor het bakken op een niveau
voor gerechten die een intensievere bruining en knapperigheid
van de bodem vragen.
Stel de temperatuur van de oven
20 tot 40 °C lager in dan bij boven-/onderwarmte.
Onderwarmte, verwarmingselement in
de achterverwarmings
element, ventilator
Op lage tempera- Voor het bereiden van bijzonder
tuur bereiden
mals en sappig braadvlees.
Boven- en
onderwarmte, verwarmingselement in
de achterwand,
ventilator
Boven- en onder- Voor het bakken en braden op
warmte
één niveau.
Bovenwarmte,
onderwarmte
Infratherm
Voor het braden van grotere stuk- Grill, bovenwarmte,
ken vlees of gevogelte op één ni- ventilator
veau.
Deze functie is ook geschikt voor
gratineren.
Grote grill
Voor het grilleren van vlakke le- Grill, bovenwarmte
vensmiddelen in grotere hoeveelheden en om te roosteren.
Grill
Voor het grilleren van vlakke le- Grill
vensmiddelen, die in het midden
van het rooster worden geplaatst
en om te roosteren.
Warmhoudstand
Voor het warmhouden van gerechten.
Bovenwarmte,
onderwarmte
Ontdooien
Voor het gedeeltelijk of geheel
ontdooien van bijvoorbeeld gebak, boter, brood, fruit of andere
bevroren levensmiddelen.
Ventilator
17
Ovenfunctie
18
Toepassing
Verwarmingselement/ventilator
Onderwarmte
Voor het afbakken van gebak met Onderwarmte
een brosse bodem.
Pyrolyse
Voor pyrolytische zelfreiniging
Bovenwarmte,
van de oven. Hierbij wordt achter- Onderwarmte, Grill,
gebleven vuil in de oven verbrand. Ventilator
Na het afkoelen kunnen de resten
vervolgens uit de oven worden
geveegd. De oven wordt verhit tot
circa 500 °C.
Rooster, bakplaat en braadslede plaatsen
3
Kantelbeveiliging
Alle inschuifdelen hebben links en rechts een kleine uitholling. Deze
uitholling dient als kantelbeveiliging en moet altijd naar achteren wijzen.
Bakplaat resp. braadslede plaatsen:
De kantelbeveiliging moet naar achteren wijzen.
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig, dat de
beide geleiders naar boven wijzen.
De kantelbeveiliging moet naar onderen wijzen en moet zich achter in
de oven bevinden.
Rooster en bakplaat resp. braadslede plaatsen:
Bij het gelijktijdig gebruiken van het
rooster en de bakplaat resp. braadslede moet de kantelbeveiliging van
het rooster precies in de welvingen
van de bakplaat resp. de braadslede
worden geplaatst.
19
Vetfilter plaatsen/verwijderen
Het vetfilter alleen gebruiken bij
het braden, om het verwarmingselement in de achterwand te beschermen tegen vetspatten.
Vetfilter plaatsen
Vetfilter bij de greep vastpakken
en de beide steuntjes van boven
naar beneden in de opening tegen de achterwand van de oven
(ventilatoropening) plaatsen.
Vetfilter verwijderen
Het vetfilter bij de greep vastpakken en naar boven uit de
oven nemen.
20
Vleesthermometer
1
Voor het op de exacte temperatuur uitschakelen van de oven, wanneer
een ingestelde kerntemperatuur is bereikt.
Er moet op twee temperaturen worden gelet:
– De temperatuur van de oven: zie de braadtabel
– De kerntemperatuur: zie tabel Vleesthermometer
Let op: Alleen de meegeleverde vleesthermometer mag worden gebruikt! Wanneer deze moet worden vervangen, mag alleen het originele
reserveonderdeel worden gebruikt!
1. Het apparaat met de toets Aan/Uit
inschakelen.
2. Steek de punt van de vleesthermometer volledig in het product dat
gaar moet worden. De punt moet
zich hierbij zo veel mogelijk in het
midden van het product bevinden.
3. Steek de stekker van de vleesthermometer tot de eindaanslag in het
stopcontact in de zijwand van de
oven.
4. Met de toets
of
de gewenste
kerntemperatuur instellen.
3
De indicatie gaat naar de actuele
kerntemperatuur
Als de actuele kerntemperatuur
reeds wordt aangegeven, voordat de
gewenste kerntemperatuur wordt
ingesteld, druk dan zo vaak op de
toets Selectie
tot de functie
Vleesthermometer
knippert en
kunt u vervolgens de instelling uitvoeren.
De kerntemperatuur wordt vanaf 30°C aangegeven.
21
5. Ovenfunctie en –temperatuur instellen.
Zodra de ingestelde kerntemperatuur is bereikt, klinkt er een zoemer
en wordt de oven automatisch uitgeschakeld.
6. Druk op een willekeurige toets om de zoemer uit te schakelen.
1
Waarschuwing: De vleesthermometer is heet! Bij het uittrekken van
de stekker en de punt van de vleesthermometer bestaat verbrandingsgevaar!
7. Trek de stekker van de vleesthermometer uit het stopcontact en neem
het gegaarde product met de ingestoken vleesthermometer uit de
oven.
8. Apparaat uitschakelen
Kerntemperatuur opvragen of wijzigen
– De toets Selectie
zo vaak indrukken tot de functie knippert
Vleesthermometer of de ingestelde kerntemperatuur wordt aangegeven.
– Wijzig de temperatuur zo nodig met
of .
Oventemperatuur opvragen of wijzigen
– Wijzig de temperatuur zo nodig met de toets
22
of
.
Klokfuncties
Klokfuncties
Tijdsindicatie
Dagtijd
Insteltoetsen
Duur/Einde/Bedrijfstijd
Klokfuncties
Vleesspit
Kookwekker
Om een korte tijd in te stellen. Na afloop klinkt een signaal.
Deze functie heeft geen invloed op de werking van de oven.
Duur
Om in te stellen hoe lang de oven ingeschakeld moet zijn.
Einde
Om in te stellen wanneer de oven weer moet worden uitgeschakeld.
Dagtijd
Met deze functie kunt u de dagtijd instellen, veranderen of opvragen
(zie ook het hoofdstuk „Voor het in gebruik nemen“).
23
3
3
2
24
Aanwijzingen met betrekking tot de klokfuncties
• Na het kiezen van een klokfunctie knippert de bijbehorende functie
ong. 5 seconden. Gedurende deze tijd kunt u met de toets
of
de gewenste tijden instellen of veranderen.
• Na het instellen van de gewenste tijd knippert de functie opnieuw
ong. 5 seconden. Daarna is de functie verlicht. De ingestelde tijd begint te lopen.
Opvragen van de ingestelde of resterende tijd
De toets Selectie
zo vaak indrukken tot de betreffende klokfunctie
knippert of de resterende tijd wordt aangegeven.
Gebruik van de restwarmte met de klokfunctie Duur
en
Einde
Bij gebruik van de klokfuncties Duur
en Einde
schakelt de oven
de verwarmingselementen uit als 90% van de ingestelde of berekende
tijd is bereikt. De beschikbare restwarmte wordt gebruikt om het gaarproces tot het verlopen van de ingestelde tijd voort te zetten
(3 tot 20 min.).
Kookwekker
1. Toets Selectie
zo vaak indrukken, tot Kookwekker
knippert.
2. Stel met de toets
of
wenste korte tijd in
(max. 99,00 minuten).
de ge-
Na ca. 5 seconden geeft de indicatie
de resterende tijd aan.
Kookwekker
brandt.
Als 90% van de ingestelde tijd verlopen is, klinkt een zoemer.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er gedurende 1 minuten een
zoemer.
“00.00“ en Kookwekker
knipperen.
Het knipperen en de zoemer uitschakelen:
Willekeurige toets indrukken
25
Duur
1. Ovenfunctie en temperatuur
kiezen.
2. Toets Selectie
zo vaak indrukken,
tot Duur
knippert.
3. Met de toets
of
de gewenste
gaartijd instellen (max. 09,59 uur)
instellen
Duur
brandt.
Als de ingestelde tijd verlopen is,
knippert ”00,00“ en Duur .
Er klinkt gedurende 2 minuten een
zoemer.
De oven wordt uitgeschakeld.
Het knipperen en de zoemer uitschakelen:
Willekeurige toets indrukken
26
Einde
1. Ovenfunctie en temperatuur kiezen.
2. Toets Selectie
zo vaak indrukken,
tot Einde
knippert.
3. Met de toets
of
de gewenste
uitschakeltijd instellen.
Einde
brandt en de bereikte duur
wordt aangegeven.
Als de ingestelde tijd verlopen is,
knippert ”00,00“ en Einde .
Er klinkt gedurende 2 minuten een
zoemer.
De oven wordt uitgeschakeld.
Het knipperen en de zoemer uitschakelen:
Willekeurige toets indrukken
27
3
Duur
en Einde
in combinatie
Duur
en Einde
kunnen gelijktijdig worden gebruikt wanneer de
oven op een later tijdstip automatisch moet worden in- en uitgeschakeld.
1. Ovenfunctie en temperatuur
kiezen.
2. Met de functie Duur
kunt u de
benodigde gaartijd voor het gerecht
instellen,
bijvoorbeeld: 1 uur.
3. Met de functie Einde
kunt u het
tijdstip instellen waarop het gerecht
klaar moet zijn,
bijvoorbeeld: 14:05 uur.
Duur
en Einde
branden.
De oven wordt automatisch ingeschakeld op het berekende tijdstip,
bijvoorbeeld: 13:05 uur.
Na het verstrijken van de ingestelde
Duur klinkt er een zoemer gedurende 2 minuten en wordt de oven automatisch uitgeschakeld,
bijvoorbeeld: 14:05 uur.
28
Overige functies
Indicatie-uitschakeling
2
3
U kunt energie besparen door de tijdindicatie uit te schakelen.
Tijdindicatie uitschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met de toets Aan/Uit
2. Houd de toetsen Selectie
en
tegelijk ingedrukt, totdat de indicatie donker wordt.
uit.
De indicatie wordt automatisch ingeschakeld wanneer het apparaat
weer in gebruik wordt genomen.
Wanneer u het apparaat weer uitschakelt, gaat de dagtijdindicatie
weer uit.
Wanneer u wilt dat de dagtijd weer
blijvend wordt aangegeven, moet u de tijdindicatie weer inschakelen.
Tijdindicatie inschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met de toets Aan/Uit
uit.
2. Houd de toetsen Selectie
en
tegelijk ingedrukt, totdat de indicatie weer verschijnt.
Kinderbeveiliging
Zodra de kinderbeveiliging is ingeschakeld, kan het apparaat niet worden gebruikt.
Kinderbeveiliging inschakelen
1. Het apparaat zo nodig met de toets
Aan/Uit
inschakelen.
Er mag geen ovenfunctie zijn gekozen.
2. Houd de toetsen Selectie
en
tegelijk ingedrukt totdat ”SAFE“ in
de indicatie verschijnt.
De kinderbeveiliging is nu ingeschakeld.
29
Kinderbeveiliging uitschakelen
1. Het apparaat zo nodig met de toets Aan/Uit
inschakelen.
2. Houd de toetsen Selectie
en tegelijk ingedrukt totdat ”SAFE“ in
de indicatie uit gaat.
De kinderbeveiliging is nu uitgeschakeld en de oven weer klaar voor gebruik.
Toetsenvergrendeling
Met deze functie voorkomt u dat ingestelde ovenfuncties per abuis
worden gewijzigd.
Toetsenvergrendeling inschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met
de toets Aan/Uit
in.
2. Kies een ovenfunctie.
3. Houd de toetsen Selectie
en
tegelijk ingedrukt, totdat in de indicatie ”LOC“ verschijnt.
De toetsenvergrendeling is nu ingeschakeld.
Toetsenvergrendeling uitschakelen
Houd de toetsen Selectie
en tegelijk ingedrukt totdat ”LOC“ in de
indicatie uit gaat.
De toetsenvergrendeling wordt automatisch opgeheven als de
ovenfunctie wordt uitgeschakeld.
30
Veiligheidsuitschakeling van de oven
3
Als de oven na een bepaalde tijd niet wordt uitgeschakeld of wanneer
de temperatuur niet wordt veranderd, dan wordt de oven automatisch
uitgeschakeld.
In de temperatuurindicatie knippert de laatst ingestelde temperatuur.
De oven schakelt automatisch uit bij een oventemperatuur van.
30 - 120°C
120 - 200°C
200 - 250°C
250 - max°C
3
na
na
na
na
12,5 uur
8,5 uur
5,5 uur
3,0 uur
Ingebruikname na veiligheidsuitschakeling
Schakel de oven helemaal uit.
Daarna kunt u de oven weer in gebruik nemen.
De veiligheidsuitschakeling wordt opgeheven als de klokfunctie
Duur
of Einde
ingesteld is.
31
Toepassingen, tabellen en tips
Bakken
Ovenfunctie: Super-hetelucht
of Boven- en onderwarmte
Bakvormen
• Voor Boven- en onderwarmte
zijn vormen van donker metaal en
gecoate vormen geschikt.
• Voor Super-hetelucht
zijn ook vormen van licht metaal geschikt.
Inbrengsleuven
• Bakken met Boven- en onderwarmte
is altijd slechts op één niveau mogelijk.
• Met Super-hetelucht
kunt u op maximaal 3 bakplaten tegelijk
bakken:
1 bakplaat:
bijvoorbeeld inzetniveau 3
1 bakvorm:
bijvoorbeeld inzetniveau 1
2 bakplaten:
bijvoorbeeld inzetniveau 1 en 3
3 bakplaten:
inzetniveau 1, 3 en 5
32
3
2
Algemene aanwijzingen
• Bakblik met de schuine kant naar voren plaatsen!
• U kunt met Boven- en onderwarmte
of Super-hetelucht
ook
twee vormen tegelijk naast elkaar op het rooster bakken. Het bakproces duurt nauwelijks langer.
Bij diepgevroren gerechten kunnen de geplaatste bakplaten tijdens het
gaarproces kromtrekken. Dit wordt veroorzaakt door het grote temperatuurverschil tussen het diepgevroren gerecht en de oventemperatuur.
Als de bakplaten zijn afgekoeld trekken ze weer recht.
Aanwijzingen bij de baktabellen
In de tabellen vindt u een keuze aan gerechten met de bijbehorende
temperatuurvoorschriften, tijden en inzetniveaus.
• De temperaturen en baktijden zijn richtwaarden. De waarden zijn namelijk afhankelijk van de samenstelling van het deeg, de hoeveelheid
en de bakvorm.
• Wij adviseren om de eerste keer de laagste temperatuurwaarde in te
stellen en pas indien gewenst, bijv. als een sterkere bruining is gewenst of als de baktijd te lang duurt, een hogere temperatuur te kiezen.
• Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept,
kijkt u dan bij een soortgelijk gebak.
• Bij het op meerdere niveaus bakken van gebak op bakplaten of in
vormen kan de baktijd 10-15 minuten langer zijn.
• Bereid vochtig gebak, zoals bijvoorbeeld pizza's en vruchtengebak, op
één niveau.
• Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin
van het bakproces niet overal even bruin. Verander in dit geval de
temperatuurinstelling niet. In de loop van het bakproces wordt het
gebak overal even bruin.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van
de baktijd uitschakelen, om de nawarmte te gebruiken.
Tenzij anders aangegeven, gelden de waarden in de tabellen voor het
plaatsen van een gerecht in de koude oven.
33
Baktabel
Bakken op één inzetniveau
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzetniveau
Tempe-ratuur
°C
Tijd
uur: min.
Gebak in vormen
Tulband
Super-hetelucht
1
150-160
0:50-1:10
Zandgebak/koningstaart
Super-hetelucht
1
140-160
1:10-1:30
Biscuittaart
Super-hetelucht
1
140
0:25-0:40
Biscuittaart
Boven- en onderwarmte
2
160
0:25-0:40
Taartbodem van
zandtaartdeeg
Super-hetelucht
3
170-1801)
0:10-0:25
Taartbodem van roerdeeg
Super-hetelucht
3
150-170
0:20-0:25
Boven- en onderwarmte
1
170-190
0:50-1:00
Appeltaart (2vormen
Ø20cm, diagonaal geplaatst)
Super-hetelucht
1
160
1:10-1:30
Appeltaart (2vormen
Ø20cm, diagonaal geplaatst)
Boven- en onderwarmte
1
180
1:10-1:30
Super-hetelucht
1
160-180
0:30-1:10
Boven- en onderwarmte
1
170-190
1:00-1:30
Gistbroodje/-krans
Boven- en onderwarmte
3
170-190
0:30-0:40
Kerststol
Boven- en onderwarmte
3
160-1801)
0:40-1:00
Brood (roggebrood)
-eerst
-dan
Boven- en onderwarmte
2
2301)
160-180
0:25
0:30-1:00
Roomsoezen/tompoezen
Boven- en onderwarmte
3
160-1701)
0:15-0:30
Biscuitrol
Boven- en onderwarmte
3
180-2001)
0:10-0:20
Super-hetelucht
3
150-160
0:20-0:40
Dichte appeltaart
Hartige taart (bijv. quiche
lorraine)
Kwarktaart
Gebak op het bakblik
Kruimelgebak droog
34
Inzetniveau
Tempe-ratuur
°C
Tijd
uur: min.
Boven- en onderwarmte
3
190-2101)
0:15-0:30
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)2)
Super-hetelucht
3
150
0:35-0:50
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)2)
Boven- en onderwarmte
3
170
0:35-0:50
Super-hetelucht
3
160-170
0:40-1:20
Boven- en onderwarmte
3
160-1801)
0:40-1:20
Super-hetelucht
1
180-2001)
0:30-1:00
1)
Soort
gebak
Boter-/suikerkoek
Vruchtentaart op
zandtaartdeeg
Plaatkoek met kwetsbaar
beleg (bijv. kwark, room,
honing)
Pizza (met veel beleg)2)
Ovenfunctie
Pizza (dun)
Super-hetelucht
1
200-220
0:10-0:25
Turks brood
Super-hetelucht
1
200-220
0:08-0:15
Zwitsers fruitpuddinkje
Super-hetelucht
1
180-200
0:35-0:50
Koekjes van zandtaartdeeg
Super-hetelucht
3
150-160
0:06-0:20
Sprits
Super-hetelucht
3
140
0:20-0:30
Koekjes
Sprits
1)
Boven- en onderwarmte
3
160
0:20-0:30
Koekjes van roerdeeg
Super-hetelucht
3
150-160
0:15-0:20
Schuimgebak, baiser
Super-hetelucht
3
80-100
2:00-2:30
Bitterkoekjes
Super-hetelucht
3
100-120
0:30-0:60
Koekjes van gistdeeg
Super-hetelucht
3
150-160
0:20-0:40
Koekjes van bladerdeeg
Super-hetelucht
3
170-1801)
0:20-0:30
Broodjes
Super-hetelucht
3
1601)
0:20-0:35
Broodjes
Boven- en onderwarmte
3
1801)
0:20-0:35
Kleine cakejes (20stuks/
blik)
Super-hetelucht
3
1401)
0:20-0:30
Kleine cakejes (20stuks/
blik)
Boven- en onderwarmte
3
1701)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
2) Opvangplaat of braadslede gebruiken
35
Bakken op meerdere niveaus
Superhetelucht
Soort gebak
Superhetelucht
Niveau van onderen
Temperatuur ºC
Tijd
uur: min.
2 niveaus
3 niveaus
Roomsoezen/tompoezen
1/4
---
160-1801))
0:35-0:60
Droog kruimelgebak
1/3
---
140-160
0:30-0:60
Koekjes van zandtaartdeeg
1/3
1/3/5
150-160
0:15-0:35
Sprits
1/3
1/3/5
140
0:20-0:60
Koekjes van roerdeeg
1/3
---
160-170
0:25-0:40
Schuimgebak, baiser
1/3
---
80-100
2:10-2:50
Bitterkoekjes
1/3
---
100-120
0:40-1:20
Met gist gebakken koekjes
1/3
---
160-170
0:30-0:60
Gebak op de bakplaat
Koekjes
Koekjes van bladerdeeg
1/3
---
Broodjes
1/4
Kleine cakejes (20stuks/blik)
1/4
1) Oven voorverwarmen
36
1)
170-180
0:30-0:50
---
160
0:30-0:45
---
1401)
0:25-0:40
Baktips
Bakresultaat
Mogelijke oorzaak
Oplossing
De onderkant van het
gebak is te licht van
kleur
Verkeerde inschuifhoogte
Gebak lager inschuiven
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te hoge baktemperatuur
Baktemperatuur iets lager
instellen
Te korte baktijd
Baktijd verlengen
Baktijden kunnen niet
worden verkort door een
hogere baktemperatuur
Te veel vocht in het deeg
Gebruik minder vloeistof
Let op de kneedtijden, in het
bijzonder bij het gebruik van
keukenmachines
Te lage baktemperatuur
Baktemperatuur hoger instellen
Te lange baktijd
Baktijd verkorten
Gebak is te droog
Gebak wordt ongelijk- Te hoge baktemperatuur en te Baktemperatuur lager instelmatig bruin
korte baktijd
len en baktijd verlengen
Het deeg is ongelijkmatig ver- Het deeg gelijkmatig over de
deeld
bakplaat verdelen
Vetfilter is geplaatst
Gebak wordt niet gaar Te lage temperatuur
binnen de aangegeven baktijd
Vetfilter is geplaatst
Vetfilter verwijderen
Baktemperatuur iets hoger
instellen
Vetfilter verwijderen
37
Tabel Al Gusto-hetelucht
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Pizza (dun)
1
180 - 2001)
20 - 30
Pizza (met veel beleg)
1
180 - 200
20 - 30
Swabische pizza
1
180 - 200
45 - 60
Spinazietaart
1
160 -180
45 - 60
Quiche Lorraine
1
170 - 190
40 - 50
Kwarktaart, rond
1
140 - 160
60 - 90
Kwarktaart op bakplaat
1
140 - 160
50 - 60
Appeltaart, dicht
1
150 - 170
50 - 70
Groentetaart
1
160 - 180
50 - 60
1
2701)
10 - 20
1)
40 - 50
1)
12 - 20
1)
15 - 25
Soort gebak
Turks brood
Bladerdeegtaart
Flammekuchen (brood)
Piroggen (gevulde broodjes)
1) Oven voorverwarmen
38
1
1
1
250 -
160 - 180
250 - 270
180 - 200
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Gerecht
Ovenfunctie
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Pastaschotel
Boven- en onderwarmte
1
180-200
0:45-1:00
Lasagne
Boven- en onderwarmte
1
180-200
0:25-0:40
Infratherm
1
160-170
0:15-0:30
Infratherm
1
160-170
0:15-0:30
Zoete ovenschotels
Boven- en onderwarmte
1
180-200
0:40-0:60
Visschotels
Boven- en onderwarmte
1
180-200
0:30-1:00
Infratherm
1
160-170
0:30-1:00
Gegratineerde groente1)
Gegratineerd stokbrood
Gevulde groente
1)
1) Oven voorverwarmen
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten
Gerecht
Ovenfunctie
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
volgens aanwij- volgens aanwijzingen van de
zingen van de
fabrikant
fabrikant
Diepvriespizza
Boven- en onderwarmte
3
Patates frites1)
(300-600 g)
Infratherm
3
Stokbrood
Boven- en onderwarmte
3
volgens aanwij- volgens aanwijzingen van de
zingen van de
fabrikant
fabrikant
Vruchtentaart
Boven- en onderwarmte
3
volgens aanwij- volgens aanwijzingen van de
zingen van de
fabrikant
fabrikant
200-220
15-25 min.
1) Opmerking: patates frites tussendoor 2 tot 3 keer keren
39
Braden
Ovenfunctie: Boven- en onderwarmte
of Infratherm
Plaats voor het braden het vetfilter!
Braadservies
• Om te braden is ieder hittebestendig servies geschikt (zie opgave fabrikant!).
• Grote braadstukken kunt u direct in de braadslede braden of op
het rooster met hieronder de braadslede.
• Wij adviseren alle magere vleessoorten in een braadpan met deksel
te braden. Op deze manier blijft het vlees sappiger.
• Alle soorten vlees die een korstje moeten krijgen, kunt u in een
braadpan zonder deksel braden.
3
40
Aanwijzingen met betrekking tot de braadtabel
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
• Wij raden u aan vlees en vis pas vanaf 1 kg in de oven te braden.
• Om het inbranden van vrijkomende vleessappen of vet te voorkomen,
adviseren wij een beetje vloeistof in het braadservies te doen.
• Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de braadtijd) keren.
• Grote braadstukken en gevogelte gedurende de braadtijd meerdere
keren met braadvocht begieten. Daarmee bereikt u een beter braadresultaat.
• Schakel de oven ca. 10 minuten voor het einde van de braadtijd uit,
om te profiteren van de restwarmte.
Braadtabel
Soort vlees
Hoeveelheid
Ovenfunctie
1-1,5 kg
Boven- en
onderwarmte
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Rundvlees
Stoofvlees
1
200-250 2:00-2:30
Rosbief of ossenhaas
per cm
dikte
- Van binnen rood
(rare)
per cm
dikte
Infratherm
1
1902001)
- van binnen roze
(medium)
per cm
dikte
Infratherm
1
180-190 0:06-0:08
- doorbakken (well
done)
per cm
dikte
Infratherm
1
170-180
Schouderstuk, nekstuk, ham
1-1,5 kg
Infratherm
1
160-180 1:30-2:00
Kotelet, casselerrib
1-1,5 kg
Infratherm
1
170-180
1:00-1:30
750 g-1 kg
Infratherm
1
160-170
0:45-1:00
1 kg
Infratherm
1
160-180 1:30-2:00
1,5-2 kg
Infratherm
1
160-180 2:00-2:30
Lamsbout,
lamsgebraad
1-1,5 kg
Infratherm
1
150-170
Lamsrug
1-1,5 kg
Infratherm
1
160-180 1:00-1:30
Hazenrug,
hazenbout
tot 1 kg
Boven- en
onderwarmte
3
2202501)
0:25-0:40
Ree-/hertenrug
1,5-2 kg
Boven- en
onderwarmte
1
210-220
1:15-1:45
Ree-/hertenbout
1,5-2 kg
Boven- en
onderwarmte
1
200-210
1:30-2:15
0:05-0:06
0:08-0:10
Varkensvlees
Gehakt
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk
Kalfsbout
Lamsvlees
1:15-2:00
Wild
41
Soort vlees
Hoeveelheid
Ovenfunctie
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Gevogelte
Stukken gevogelte
per 200250g
Infratherm
3
200-220 0:35-0:50
Halve kip
per 400500g
Infratherm
3
190-210
0:35-0:50
Kip, poularde
1-1,5 kg
Infratherm
1
190-210
0:45-1:15
Eend
1,5-2 kg
Infratherm
1
180-200 1:15-1:45
Gans
3,5-5 kg
Infratherm
1
160-180 2:30-3:30
2,5-3,5 kg
Infratherm
1
160-180 1:45-2:30
4-6 kg
Infratherm
1
140-160 2:30-4:00
1-1,5 kg
Boven- en
onderwarmte
2/3
Kalkoen
Vis (stoven)
Hele vissen
1) Oven voorverwarmen
42
210-220
0:45-1:15
Op lage temperatuur bereiden
1
3
3
Ovenfunctie: Op lage temperatuur bereiden .
Met de ovenfunctie blijft het braadstuk lekker mals en bijzonder sappig.
Op lage temperatuur bereiden adviseren wij zachte, magere stukken
vlees en vis.
Op lage temperatuur bereiden is niet geschikt voor suddervlees of varkensbraadstuk.
De oven verwarmt tot de gewenste of ingestelde temperatuur. Er klinkt
een zoemer zodra deze temperatuur is bereikt. Daarna schakelt de oven
automatisch naar een lagere temperatuur om.
120°C adviseren wij voor kleinere stukken vlees, bijv. steak.
150°C adviseren wij voor grotere stukken vlees, bijv. runderbiefstuk.
Let op: Plaats bij het braden het vetfilter in de oven!
Met de ovenfunctie Op lage temperatuur bereiden altijd open, zonder
deksel braden.
4. Het braadvlees in de pan zeer heet aanbraden.
5. In een braadslede of direct op het rooster met een daaronder geplaatst
opvangblik plaatsen.
6. In de ovenplaatsen. Ovenfunctie Op lage temperatuur bereiden
kiezen, event. de teperatuur wijzigen en verder braden (zie tabel).
De ovenfunctie Op lage temperatuur bereiden kan niet tegelijkertijd
met de klokfunctie Duur
en Einde
worden gebruikt.
Tabel Op lage temperatuur bereiden
Soort gerecht
Gewicht
gr.
Temperatuur
Inzetniveau
instelling
Totale tijd
min.
Rosbief
1000-1500
150
2
90-110
Runderbiefstuk
1000-1500
150
2
90-110
Kalfsbraadstuk
1000-1500
150
2
100-120
Steaks
200 - 300
120
2
20-30
(Voor het garen in de pan aanbraden)
43
Tabel Vleesthermometer
Soort gerecht
Kerntemperatuur van het vlees
Rundvlees
Rosbief of ossenhaas van binnen rood (rare)
van binnen roze (medium)
doorbakken (well-done)
45-50 °C
60-65 °C
75-80 °C
Varkensvlees
Schouderkarbonade, hamlap
80-82 °C
Tussenribstuk, kasselerrib
75-80 °C
Gehakt
75-80 °C
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk
75-80 °C
Kalfsgehakt
85-90 °C
Schapenvlees / lamsvlees
Schapenbout
80-85 °C
Schapenrug
80-85 °C
Lamsbout, lamsbraadstuk
75-80 °C
Wild
44
Hazenrug
70-75 °C
Hazenpoot, hazenbout
70-75 °C
Gehele haas
70-75 °C
Reerug, hertenrug
70-75 °C
Reebout, hertenbout
70-75 °C
Vlak-grilleren
1
3
Ovenfunctie: Grill
tuurinstelling
of Grote grill
met maximale tempera-
Let op: bij het grilleren moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
De lege oven met de grillfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen!
• Voor het grilleren moeten zowel het rooster als de braadslede worden
gebruikt.
• De grilltijden zijn richtwaarden.
• Grilleren is bijzonder geschikt voor platte stukken vlees en vis.
Grilltabel
Gerecht
Inzetniveau
Tijd
1e zijde
2e zijde
Frikadellen
4
8-10 min.
6-8 min.
Varkenshaas
4
10-12 min.
6-10 min.
Braadworst
4
8-10 min.
6-8 min.
Runderhaas, kalfsfilet
4
6-7 min.
5-6 min.
Runderfilet, rosbief
(ca. 1 kg)
3
10-12 min.
10-12 min.
Geroosterd brood 1)
3
2-3 min.
2-3 min.
Snacks op toast
3
6-8 min.
---
1) Grillrooster zonder braadslede gebruiken
45
Ontdooien
Ovenfunctie: Ontdooien
(zonder temperatuurinstelling)
• Uitgepakte etenswaren op een bord op het rooster plaatsen.
• Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels, omdat deze de
ontdooitijd aanzienlijk verlengen.
• Om te ontdooien plaatst u het rooster op het eerste niveau van onderen.
Ontdooitabel
Ontdooitijd
min.
Nadooitijd
min.
Kip, 1000 g
100-140
20-30
Kip op een omgekeerd schoteltje in
een groot bord leggen
Na de helft van de tijd keren
Vlees, 1000g
100-140
20-30
Na de helft van de tijd keren
Vlees, 500g
90-120
20-30
Na de helft van de tijd keren
Forel, 150g
25-35
10-15
---
Aardbeien, 300g
30-40
10-20
---
Boter, 250g
30-40
10-15
---
Slagroom, 2 x
200g
80-100
10-15
Slagroom kan ook met nog licht bevroren deeltjes goed worden geklopt
Gebak, 1400g
60
60
Gerecht
46
Opmerking
---
Wecken
Ovenfunctie: Onderwarmte
• Gebruik voor het inmaken/wecken alleen in de handel gebruikelijke
glazen van hetzelfde formaat.
• Glazen met een schroefdeksel - of bajonetsluiting en metalen
blikken zijn ongeschikt.
• Voor het wecken gebruikt u het eerste inzetniveau van onderen.
• Gebruik voor het wecken de bakplaat. Hierop kunt u maximaal zes
glazen met elk een inhoud van één liter plaatsen.
• De glazen moeten allemaal tot dezelfde hoogte zijn gevuld en zijn
dichtgeklemd.
• Plaats de glazen zodanig op de bakplaat, dat ze elkaar niet aanraken.
• Giet ca. 1/2 liter water in de bakplaat, zodat er voldoende vocht in de
oven ontstaat.
• Zodra de vloeistof in de eerste glazen begint te parelen (bij 1-literglazen na ca. 35-60 minuten), schakelt u de oven uit of verlaagt u de
temperatuur tot 100°C (zie de tabel).
Wecktabel
De opgegeven wecktijden en temperaturen zijn richtwaarden.
Temperatuur
in°C
Wecken tot het
parelen begint
in min.
Doorkoken bij
100°C
in min.
Aardbeien, bosbessen, frambozen, rijpe kruisbessen
160-170
35-45
---
Onrijpe kruisbessen
160-170
35-45
10-15
160-170
35-45
10-15
160-170
50-60
5-10
160-170
40-60
10-15
Komkommers
160-170
50-60
---
Gemengd tafelzuur
160-170
50-60
15
Koolrabi, erwten, asperges
160-170
50-60
15-20
Bonen
160-170
50-60
---
Product
Bessen
Steenvruchten
Peren, kweeperen, pruimen
Groente
Wortels1)
Paddestoelen
1)
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
47
Reiniging en onderhoud
1
Waarschuwing: voor het schoonmaken moet het apparaat zijn uitgeschakeld en afgekoeld.
Waarschuwing: uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan
het apparaat met een stoom- of een hogedrukreiniger schoon te maken.
Let op: gebruik geen schuurmiddelen, agressieve schoonmaakmiddelen of schurende voorwerpen.
Buitenzijde van het apparaat
• Neem de voorzijde van het apparaat af met een zachte doek en een
warm sopje.
• Gebruik bij metalen oppervlakken de hiervoor in de handel verkrijgbare onderhoudsmiddelen.
Ovenruimte
1
3
Waarschuwing: Voor het reinigen moet de oven uitgeschakeld en afgekoeld zijn.
Reinig het apparaat elke keer na het gebruik. Verontreinigingen zijn
dan makkelijk te verwijderen en kunnen niet inbranden. Door de
Pyrolyse kan niet verwijderde aanslag verkleuring van de oppervlakte
van het materiaal veroorzaken.
1. Bij het openen van de ovendeur wordt automatisch de ovenverlichting
ingeschakeld.
2. De oven elke keer na het gebruik met een sopje afnemen en drogen.
3
1
Bij hardnekkige verontreiniging met Pyrolyse reinigen.
Attentie! Als u ovenspray gebruikt, beslist de aanwijzingen van de fabrikant opvolgen.
Accessoires
Alle inschuifdelen (rooster, bakplaat, inschuifroosters enz.) elke keer na
het gebruik afwassen en goed afdrogen. Kort laten inweken zorgt voor
makkelijker schoonmaken.
48
Vetfilter
1. Het vetfilter in een heet sopje of in de afwasautomaat reinigen.
2. Als het vuil sterk is ingebrand in wat water en 2-3 eetlepels afwasmiddel
voor afwasautomaten uitkoken.
Pyrolytische reiniging
1
1
3
3
Waarschuwing: De oven wordt tijdens deze procedure heel heet. Kleine
kinderen moeten ver van de oven vandaan worden gehouden.
Attentie! Voor het uitvoeren van de pyrolyse moeten alle uitneembare
delen met uitzondering van de inschuifroosters uit de oven worden verwijderd.
Indien u het als extra accessoire verkrijgbare bakrooster met telescoopgeleiders gebruikt, moet deze voor de pyrolyse worden verwijderd.
Bij nog in de oven aanwezige bakroosters verschijnt in de tijdindicatie
’C1’.
De pyrolyseprocedure kan dan als gevolg van de veiligheidsuitschakeling ter bescherming van het bakrooster, niet worden gestart.
Pyrolyse
1. Grove vervuilingen dienen vooraf handmatig verwijderd te worden.
2. Ovenfunctie Pyrolyse
kiezen.
– In de temperatuurindicatie verschijnt P1
– in de tijdindicatie verschijnt ”3:15”,
– De tijdsduur knippert gedurende ca. 5 seconden.
Vervolgens start de pyrolytische reiniging.
De Ovenverlichting is uitgeschakeld.
Bij het bereiken van de ingestelde temperatuur wordt de deur vergrendeld.
Het symbool
ist actief en de balk van de hitte-indicatie brandt tot
de deur weer ontgrendeld is.
49
3
Pyrolyse-duur wijzigen
1. Procedure als bij de pyrolyse beschreven.
2. Zo lang als Duur
knippert, met
of
de gewenste pyrolyseduur
kiezen:
“2:15“ of ”3:15”.
Duur
knippert gedurende ca. 5 seconden.
Vervolgens start de pyrolytische reiniging.
Als Duur
niet meer knippert, de toets Selectie
nogmaals indrukken en vervolgens de instelling uitvoeren.
3. Na afloop van de pyrolyse, voor het beëindigen op een willekeurige
toets drukken.
Pyrolyse-uitschakeltijd wijzigen
De pyrolyse-uitschakeltijd kan met de klokfunctie Einde
worden
uitgesteld (binnen 2 min. na het instellen van de pyrolyse).
Wanneer wordt welke pyrolyse gebruikt:
– 2:15 = pyrolyse licht: voor geringe vervuiling,
– 3:15 = pyrolyse intensief: voor sterke vervuiling.
50
Inschuifroosters
Om de zijwanden schoon te maken kunnen de inschuifroosters links en
rechts in de oven worden losgenomen.
Inschuifroosters losnemen
1. Schroeven uitdraaien.
2. Roosters achter van de ovenwand
wegtrekken en naar voren
klappen (1).
3. Roosters losnemen (2).
51
1
Inschuifroosters inzetten
Let er bij het weer inzetten op dat
de afgeronde einden van de geleidingsstangetjes naar voren wijzen!
1. Bij het inzetten de roosters eerst
voor inhangen (1).
2. Roosters naar achteren klappen en
insteken (2).
3. Schroeven weer bevestigen.
52
Ovenverlichting
1
3
Waarschuwing: Kans op kortsluiting! Voor het vervangen van de ovenlamp:
– oven uitschakelen!
– zekeringen in de huisinstallatie uitdraaien resp. uitschakelen.
Om de ovenlamp en het afdekglas te beschermen een doekje op de bodem van de oven leggen.
Ovenlamp vervangen/glas reinigen
1. Afdekglas linksom draaien, losnemen en schoonmaken.
2. Indien nodig:
oververlichting 40 watt, 230 V
300 °C hittebestendig
vervangen.
3. Afdekglas weer aanbrengen.
Ovenlamp aan de zijkant vervangen/glas reinigen.
1. Linker inschuifrooster losnemen.
2. Afdekglas met behulp van een smal,
stomp voorwerp (bijv. theelepeltje)
losnemen en reinigen.
3. Indien nodig:
ovenverlichting 20 watt, 12 V,
300 °C hittebestendig, vervangen.
3
Halogeenverlichting altijd met een
doek aanpakken, om te voorkomen
dat vetresten inbranden.
4. Afdekglas weer aanbrengen.
5. Inschuifrooster inzetten.
53
Ovendeur
Voor het reinigen kunt u de ovendeur losnemen.
Ovendeur losnemen
1. Ovendeur geheel openen.
2. Messingkleurige klemhendels aan
beide deurscharnieren geheel
openklappen.
3. Ovendeur met twee handen opzij
vastpakken en over de weerstand
heen ongeveer 3/4 sluiten.
4. Deur van de oven wegtrekken
(voorzichtig: zwaar!)
5. Deur met de buitenkant naar beneden op een zachte, egale ondergrond leggen, bijv. op een deken,
om krassen te voorkomen.
Ovendeur inzetten
1. Deur met de buitenkant naar u toe
met twee handen opzij vastpakken.
2. Deur onder een hoek van ca. 60°
houden.
3. Deurscharnieren tegelijk zo ver mogelijk in de twee uitsparingen rechts
en links onder aan de oven schuiven.
4. Deur zo ver mogelijk naar boven optillen en dan geheel openen.
5. Messingkleurige klemhendels aan
beide deurscharnieren in de oorspronkelijke stand terugklappen.
6. Ovendeur sluiten.
54
Deurvenster van de oven
1
1
De ovendeur is voorzien van vier achter elkaar aangebrachte glazen
vensters. De binnenste vensters kunnen worden uitgenomen en gereinigd.
Waarschuwing: de volgende stappen mag u uitsluitend uitvoeren op
de uit de hengsels gelichte ovendeur! Als de deur nog in de oven
hangt kan de deur bij het verwijderen van de beglazing door de gewichtsvermindering opspringen en u in gevaar brengen.
Attentie! Als gevolg van heftige stoten, vooral op de randen van de
buitenste glasplaat, kan het glas breken.
Demonteren van het bovenste deurvenster
1. Licht de ovendeur uit de oven en leg
de deur met de handgreep naar beneden op een zachte, vlakke ondergrond.
2. Pak de bovenste glasplaat bij de onderste rand vast en schuif de glasplaat in de richting van de
handgreep van de oven. U voelt wat
weerstand. Schuif de glasplaat door
totdat deze onder vrij ligt (á).
3. Venster aan de onderkant iets optillen en uittrekken (à).
Middelste glazen vensters uitnemen
1. Middelste glazen vensters een voor
een aan onderrand vastpakken en in
de richting van de handgreep van
de ovendeur schuiven tot de onderkant vrij is (á).
2. Vensters aan de onderkant iets optillen en uittrekken (à).
Reinig de deurvensters
55
Middelste glazen vensters terugplaatsen
1. Middelste glazen vensters een voor
een schuin van boven in het deurprofiel aan de kant van de handgreep laten zakken (á).
2. Middelste glazen vensters naar onderen laten zakken en in de richting
van de onderkant van de deur zo ver
mogelijk onder de onderste klem
schuiven (à).
Terugplaatsen van het bovenste deurvenster
1. Schuif de bovenste glasplaat schuin
van boven in het deurprofiel aan de
kant van de greep (á).
2. Laat de glasplaat zakken. Venster
met lichte druk aan de handgreepkant voor het stopprofiel aan de onderkant van de deur leggen en
onder het stopprofiel
schuiven (à).
De glasplaat moet vast zitten!
Hang de ovendeur weer in de oven.
56
Wat is er aan de hand als …
Storing
Mogelijke oorzaak
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld
Oplossing
Oven inschakelen
De dagtijd is niet ingesteld
Dagtijd instellen
De noodzakelijke instellingen zijn niet uitgevoerd
Instellingen controleren
De veiligheidsuitschakeling
heeft de oven uitgeschakeld
Zie Veiligheidsuitschakeling.
De zekering in de huisinstal- Zekering controleren Als de
latie (stoppenkast) is doorge- zekeringen meerdere malen
brand
worden uitgeschakeld, neem
dan contact op met een erkend elektro-installateur
De ovenverlichting valt
uit
De ovenlamp is kapot
Ovenlamp vervangen
De pyrolyse functioneert
niet (in de tijdindicatie
verschijnt ”C1“)
Het bakrooster werd niet
verwijderd
Bakrooster verwijderen
De ovendeur is vergrendeld
Het apparaat is niet aange- Het apparaat aansluiten en
sloten; de deurvergrendeling ten minste 15 minuten
is geactiveerd
wachten totdat de deurvergrendeling automatisch
wordt opgeheven
De oven wordt niet warm. De demo-mode is in werking De toets Selectie
geduDagtijd
brandt
rende 2 sec. ingedrukt houden, vervolgens binnen 2 sec.
de toetsen Selectie
en
gedurende 2 sec. ingedrukt
houden
In de indicatie verschijnt
F1
De deur is niet goed gesloten Deur goed sluiten en pyrolyse nogmaals starten. Neem
bij herhaalde indicatie a.u.b.
contact op met de klantenservice
57
Storing
1
3
3
58
Mogelijke oorzaak
Oplossing
In de indicatie verschijnt
F2
De deur kan niet worden ge- Het apparaat via de huisinopend
stallatie of de veiligheidsschakelaar van de
zekeringkast uitschakelen en
vervolgens weer inschakelen.
Neem bij herhaalde indicatie
a.u.b. contact op met de
klantenservice
In de indicatie verschijnt
F3
Elektronisch defect
Neem a.u.b. contact op met
de klantenservice
In de indicatie verschijnt
F4
Elektronisch defect
Neem a.u.b. contact op met
de klantenservice
In de indicatie verschijnt
F5
Temperatuuroverschrijding
Neem a.u.b. contact op met
de klantenservice
In de indicatie verschijnt
F6
Temperatuuroverschrijding
Neem a.u.b. contact op met
de klantenservice
In de indicatie verschijnt
F8
Elektronisch defect
Het apparaat via de huisinstallatie of de veiligheidsschakelaar van de
zekeringkast uitschakelen en
vervolgens weer inschakelen.
Neem bij herhaalde indicatie
a.u.b. contact op met de
klantenservice
Wanneer u de storing niet kunt verhelpen met de hierboven gegeven aanwijzingen, neem dan contact op met uw vakhandel of met
onze service-afdeling.
Waarschuwing! Reparaties aan het apparaat mogen alleen door vakmensen worden uitgevoerd. Onvakkundige reparaties kunnen tot aanzienlijke risico's voor de gebruiker leiden.
Bij een onjuiste bediening wordt het bezoek van de servicetechnicus
ook tijdens de garantieperiode in rekening gebracht.
Aanwijzingen voor apparaten met een metalen voorzijde:
Vanwege de koele voorzijde van uw apparaat kan er zich, na het openen van de ovendeur tijdens of kort na het bakken of braden, gedurende korte tijd condens vormen op de binnenkant van het deurvenster.
Service
Controleer bij technische storingen eerst of u met behulp van de gebruiksaanwijzing (hoofdstuk „Wat te moet doen als…“) het probleem
zelf kunt oplossen.
Wanneer u het probleem niet kunt oplossen, neemt u contact op met
onze service-afdeling.
Om u snel te kunnen helpen, hebben
wij de volgende gegevens nodig:
– Modelaanduiding
– Productnummer (PNC)
– Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het
typeplaatje)
– Soort storing
– Eventuele foutmelding die het apparaat aangeeft
Om ervoor te zorgen dat u de benodigde nummers van uw apparaat bij
de hand heeft, raden wij u aan deze hier te noteren:
Modelaanduiding:
.....................................
PNC:
.....................................
S-No:
.....................................
59
From the Electrolux Group. The world´s No.1 choice.
De Electrolux Groep is de grootste producent ter wereld van aangedreven apparaten voor gebruik in de keuken,
reinigingswerkzaamheden en voor gebruik buitenshuis. In meer dan 150 landen over de hele wereld worden
ieder jaar meer dan 55 miljoen Electrolux producten (zoals koelkasten, fornuizen, wasautomaten, stofzuigers,
kettingzagen en grasmaaiers) verkocht ter waarde van circa USD 14 miljard.
AEG Hausgeräte GmbH
Postfach 1036
D-90327 Nürnberg
http://www.aeg.hausgeraete.de
© Copyright by AEG
822 923 931-A-280904-02
Wijzigingen voorbehouden