Zanussi ZOU 361 X Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

ZOU 361
Gebruikersin-
formatie
Inbouwoven
Benutzerinformation
Einbau-
Backofen
electrolux
2
Het doet ons genoegen dat u voor onze apparatuur hebt gekozen.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe apparaat en wij hopen dat u bij de volgende aan-
koop van huishoudelijke apparatuur ons merk opnieuw in aanmerking zult nemen.
Lees deze gebruiksaanwijzing grondig door en bewaar hem bij het apparaat zodat hij ook in
de toekomst kan worden geraadpleegd. Geef de gebruiksaanwijzing door aan een eventuele vol-
gende eigenaar van het apparaat.
electrolux
3
Waarschuwingen en belangrijke adviezen voor de veiligheid...................................................... 4
Beschrijving van het apparaat ....................................................................................................... 6
Bedieningsknoppen...................................................................................................................... 7
Voordat u de oven voor de eerste keer in gebruik neemt ............................................................ 10
Het gebruik van de Oven............................................................................................................11
Bak- en braadtabellen ................................................................................................................ 14
Reiniging en onderhoud............................................................................................................. 15
Als er iets verkeerd gaat............................................................................................................. 19
Technische gegevens ................................................................................................................ 20
Instructies voor de installateur ..................................................................................................... 22
Instructies voor de inbouw .......................................................................................................... 24
Garantie/Klantenservice.............................................................................................................. 25
Europese Garantie ..................................................................................................................... 28
Veiligheidsvoorschriften
Stap-voor-stap-handleiding
Aanwijzingen en Tips
Handleiding voor de gebruiksaanwijzing
)
Inhoud
Dit apparaat voldoet aan de volgende EG-richtlijnen:
- 2006/95(Laagspanningsrichtlijn);
- 89/336 (EMC Richtlijn);
- 93/68 (Algemene Richtlijn);
en daaropvolgende wijzigingen.
electrolux
4
Waarschuwingen en belangrijke adviezen voor de
veiligheid
Bewaar de bij dit apparaat geleverde gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Als het apparaat aan
derden geschonken of verkocht wordt, of als u het apparaat bij verhuizing in de oude wo-
ning achterlaat, is het belangrijk dat de nieuwe eigenaar/eigenaresse over deze gebruiks-
aanwijzing en de adviezen kan beschikken.
Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruiker en diens huisgenoten.
Lees ze dus aandachtig door, voordat u het apparaat aansluit en/of in gebruik neemt.
Installatie
De installatie moet verricht worden door
vakkundig personeel, met inachtneming
van de geldende voorschriften. De afzon-
derlijke installatiewerkzaamheden zijn be-
schreven in de instructies voor de
installateur.
Laat de installatie en aansluiting uitvoe-
ren door een vakman, overeenkomstig de
hem, dankzij zijn vakkennis bekende richt-
lijnen.
Ook eventueel naar aanleiding van voor
de installatie noodzakelijke wijzigingen
aan de elektriciteitsvoorziening moeten
door een vakman aangebracht worden.
Bediening
Deze oven is ontworpen voor de bereiding
van gerechten; gebruik hem nooit voor
andere doeleinden.
Pas, bij het openen van de ovendeur, tij-
dens of na afloop van de bereiding op voor
de hete luchtstroom, die uit de oven naar
buiten komt.
Tijdens de werking van de oven extra voor-
zichtig zijn. Door de grote hitte van de
verwarmingselementen zijn de roosters en
andere delen erg heet.
Indien u - om welke reden dan ook - alu-
miniumfolie voor voedingsmiddelen in de
oven gebruikt, laat dit dan nooit in direct
contact komen met de bodem van de
oven.
Ga bij het schoonmaken van de oven voor-
zichtig te werk: sproei nooit vloeistof op
het vetfilter (indien aanwezig), het
verwarmingselement en de
thermostaatsensor.
Het is gevaarlijk veranderingen van welke
aard ook aan te brengen aan het appa-
raat of aan de kenmerken ervan.
Tijdens het bak-, braad- en grillproces
worden de ovendeur en de andere onder-
delen van het apparaat erg heet, houd kin-
deren daarom uit de buurt van het appa-
raat. Bij de aansluiting van elektrische
apparaten op stopcontacten in de buurt
van de oven, moet u er op letten dat
aansluitkabels niet in aanraking komen
met hete kooktoestellen of vastgeklemd
raken in de hete deur van de oven.
Gebruik altijd ovenwanten om vuurvaste,
hete schotels of schalen uit de oven te
halen.
Nederlands
electrolux
5
Een regelmatige reiniging voorkomt de
achteruitgang van het oppervlakte-
materiaal van de oven.
Schakel voordat u de oven schoonmaakt
de stroom uit of trek de stekker uit het stop-
contact.
Verzeker u ervan dat de oven in de stand
«UIT» staat, als de oven niet meer gebruikt
wordt.
Deze oven is vervaardigd als afzonderlijk
apparaat of als combinatieapparaat met
een elektrische kookplaat, voor aansluiting
aan enkelfase 230 V.
Het apparaat mag niet schoongemaakt
worden met een stoomreiniger.
Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe
metalen schrapers. U kunt daarmee krassen
op het glas van de deur veroorzaken en dat
kan leiden tot het barsten van het glas.
Veiligheid van kinderen
Dit apparaat is bestemd voor gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om het door
kinderen te laten gebruiken of hen ermee te
laten spelen.
Houd kinderen uit de buurt, zolang de oven
in werking is. Ook nadat u de oven heeft uit-
geschakeld, blijft de deur nog lange tijd heet.
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door
kinderen of andere personen met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermo-
gens of een gebrek aan ervaring en kennis,
tenzij dit onder toezicht gebeurt van een voor
hun veiligheid verantwoordelijke persoon of
tenzij zij van een dergelijke persoon instruc-
ties hebben ontvangen over het gebruik van
het apparaat.
Klantenservice
Laat inspectie- en/of herstelwerkzaamheden
uitvoeren door een ELECTROLUX Service
en laat geen andere dan originele DISTRIP-
ARTS onderdelen plaatsen.
Tracht in geval van een storing of defect, dit
apparaat nooit zelf te repareren. Reparaties
die door niet-deskundige personen uitge-
voerd worden, kunnen tot schade of letsel
leiden.
Het symbool op het product of op de
verpakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld, maar
moet worden afgegeven bij een verzamelpunt
waar elektrische en elektronische apparatuur
wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de juiste manier wordt verwijderd,
voorkomt u mogelijke negatieve gevolgen voor
mens en milieu die zich zouden kunnen voor-
doen in geval van verkeerde afvalverwerking.
Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen
van dit product, kunt u contact opnemen met de
gemeente, de gemeentereiniging of de winkel
waar u het product hebt gekocht.
electrolux
6
Beschrijving van het apparaat
1. Bedieningspaneel
2. Thermostaatknop
3. Controlelampje thermostaat
4. Klok einde bereidingstijd
5. Bedrijfscontrolelampje
6. Functieknop
7. Bedieningsknoppen voor de kookplaat
8. Luchtopeningen voor koelventilator
9. Grill
10. Oven lampje
11. Ovenventilator
12. Typeplaatje
Toebehoren
Kantelveilig rooster
Bakplaat
Braadslede
33
33
3
22
22
2
66
66
6
11
11
1
1010
1010
10
55
55
5
99
99
9
1212
1212
12
88
88
8
1111
1111
11
44
44
4
77
77
7
electrolux
7
Bedieningsknoppen
0
Functieknop
0 De oven staat uit
Onderste verwarmingselement - De
warmte komt alleen van de bodem van
de oven
Pizzafunctie - Het onderste verwar-
mingselement en de kleine grill zijn in-
geschakeld en de ventilator zorgt ervoor
dat er lucht circuleert om het beleg van
de pizza of de vulling van pasteien gaar
te maken
Grote grill - Het gehele grillelement wordt
ingeschakeld
Kleine grill - Kan gebruikt worden om
kleine hoeveelheden te grillen
Hetelucht - Bij deze instelling kunt u bra-
den of tegelijkertijd braden en bakken
op verschillende niveaus, zonder smaak-
overdracht.
Boven- en onderwarmte - De warmte
komt van zowel de bovenste als de on-
derste verwarmingselementen, zodat er
in de gehele ovenruimte een gelijkmati-
ge temperatuur heerst
Bedrijfscontrolelampje
Het bedrijfscontrolelampje gaat branden als de
functieknop wordt ingesteld.
Thermostaatknop
Draai de thermostaatknop tegen de klok in om
temperaturen tussen 50°C en 250° te kiezen.
Controlelampje thermostaat
Het controlelampje van de thermostaat gaat
branden als er aan de thermostaatknop wordt
gedraaid. Het lampje blijft branden tot de juiste
temperatuur bereikt is. Daarna gaat het aan en
uit om aan te geven dat de temperatuur wordt
gehandhaafd.
electrolux
8
Klok einde bereidingstijd
Hiermee kunt u de oven automatisch laten uit-
schakelen als de ingestelde tijd verlopen is. Er
klinkt een geluidssignaal als de bereiding vol-
tooid is. De bereidingstijd kan ingesteld worden
tot een maximum van 90 minuten.
Zet het gerecht in de oven en draai de functie-
knop en de thermostaatknop op de gewenste
instellingen. Draai de knop van de timer naar de
maximale stand (“90”), draai hem daarna terug
tot de gewenste bereidingstijd. Als de bereidings-
tijd is afgelopen klinkt er een geluidssignaal en
wordt de oven automatisch uitgeschakeld.
Draai de timerknop opom de oven op handmatige
bediening te zetten.
Veiligheidsthermostaat
Om gevaarlijke oververhitting te voorkomen (door
onjuist gebruik van het apparaat of defecte on-
derdelen), is de oven voorzien van een veilig-
heidsthermostaat, die de stroomtoevoer onder-
breekt. Zodra de temperatuur gezakt is, wordt de
oven automatisch weer ingeschakeld.
Als de veiligheidsthermostaat vanwege onjuist
gebruik is geactiveerd, hoeft u, nadat de oven is
afgekoeld, alleen de fout te verhelpen; wordt de
thermostaat daarentegen geactiveerd vanwege
een defect onderdeel, dan dient u contact op te
nemen met onze service-afdeling.
Koelventilator
De oven is voorzien van een koelventilator, die
bedoeld is om het voorpaneel, de knoppen en
de handgreep van de ovendeur koel te houden.
De ventilator wordt automatisch ingeschakeld als
de oven geactiveerd wordt. Warme lucht wordt
door de opening vlakbij de handgreep van de
ovendeur naar buiten geblazen. De ventilator
wordt uitgeschakeld, als de functieknop in de
UIT-stand 0 wordt gezet.
electrolux
9
Bedieningsknoppen voor de
kookplaat
De kookzones worden met een 7-standen
schakelaar geregeld;
0 = UIT
1 = MINIMUM
3 = MAXIMUM
Tweekrings-kookzone
Als u beide verwarmingskringen tegelijk wilt
inschakelen, draait u de schakelaar eerst op stand
Max (3) en dan op symbool “0”. U hoort een klik.
Nu werken beide verwarmingskringen tegelijk.
Daarna kunt u de gewenste stand instellen door
de bedieningsknop linksom te draaien.
Wees voorzichtig met olie en vet. Laat
de pan niet zonder toezicht, daar olie
of vet oververhit kunnen raken en dan
ontvlambaar zijn.
0
3
2
1
electrolux
10
Voordat u de oven in gebruik neemt
Om de ovendeur te openen, altijd de
handgreep in het midden vasthouden.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal,
zowel van de buitenkant als de binnen-
kant van de oven, voordat u de oven in
gebruik neemt.
Voordat u de oven in gebruik neemt, moet deze
leeg worden verwarmd.
Gedurende deze tijd kan er een onaangenaam
luchtje ontstaan. Dit is volkomen normaal. Het
wordt veroorzaakt door fabricageresten.
Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.
1. Draai de functieknop op bereiding
met hetelucht .
2. Draai de thermostaatknop op 250°.
3. Zet een raam open voor ventilatie.
4. Laat de lege oven ongeveer 45 mi-
nuten werken.
Deze procedure dient herhaald te worden met
de grote grill- functie gedurende ongeveer
5-10 minuten.
Laat de oven daarna afkoelen. Maak een
doek vochtig met warm water en wat
mild reinigingsmiddel en maak daarmee
de binnenkant van de oven schoon.
Maak, voordat u de oven voor het eerst
gebruikt, ook alle toebehoren grondig
schoon.
)
electrolux
11
Gebruik van de oven
De oven is voorzien van een exclusief systeem
dat zorgt voor natuurlijke luchtcirculatie en de
constante recirculatie van stoom.
Dit systeem maakt het mogelijk om in een stoom
bevattende atmosfeer voedsel te bereiden en
houdt de gerechten zacht van binnen en
knapperig van buiten. Bovendien worden de
bereidingstijd en het energieverbruik tot een
minimum beperkt. Tijdens de bereiding kan er
stoom ontstaan die kan ontsnappen als u de
ovendeur opent. Dit is volkomen normaal.
Doe echter altijd een stap van de oven
vandaan als u de ovendeur opent, zodat
de stoom of hitte in de oven kan
ontsnappen.
Let op! - Leg geen voorwerpen op de
bodem van de oven en dek tijdens de
bereiding geen enkel deel van de oven
af met aluminiumfolie, dit kan
oververhitting veroorzaken, wat de
bakresultaten beïnvloedt en het email
van de oven kan beschadigen. Zet
pannen, hittebestendige pannen en
aluminium bakplaten altijd op het rooster
dat in de geleiders is geschoven.
Wanneer voedsel verwarmd wordt,
ontstaat er stoom, net als in een ketel.
Als de stoom in aanraking komt met de
glazen deur van de oven, condenseert
hij en ontstaan er waterdruppels.
Om de condensvorming te beperken, de lege
oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
Wij adviseren u, de waterdruppels na elke
bereiding af te vegen.
Tijdens de bereiding de ovendeur al-
tijd gesloten houden. Doe een stap
naar achteren bij het openen van de
ovendeur, die kiept. Laat hem niet open
Onderwarmte
Deze functie is vooral nuttig bij het blind bakken
van taartbodems. Deze functie kan eveneens
gebruikt worden om bij quiches of vlaaien te
zorgen dat het basisdeeg gaar is.
Het controlelampje van de thermostaat
blijft branden tot de juiste temperatuur
is bereikt. Daarna gaat het aan en uit
om aan te geven dat de temperatuur
wordt gehandhaafd.
Grillen -
- De meeste gerechten moeten op het roos-
ter in de grillpan geplaatst worden om maxi-
male luchtcirculatie mogelijk te maken en om
4
3
2
1
vallen - ondersteun de deur met de hand-
greep totdat hij helemaal open is.
De oven heeft vier inzetniveaus. Er is
één rooster meegeleverd. De inzetni-
veaus worden vanaf de bodem van de
oven geteld, zoals getoond in de afbeel-
ding.
Het is belangrijk dat deze roosters cor-
rect geplaatst zijn, zoals aangegeven in
de afbeelding.
Zet nooit kookgerei direct op de bodem
van de oven.
electrolux
12
het voedsel boven het vet en de jus te hou-
den. Voedsel zoals vis, lever en niertjes kun-
nen direct op de grillpan geplaatst worden,
indien gewenst.
- Voedsel moet goed afgedroogd worden voor
het grillen om lekken te voorkomen. Strijk
mager vlees en vis licht in met een beetje
olie of gesmolten boter om ze mals te hou-
den tijdens de bereiding.
- Overige ingrediënten zoals tomaten en
champignons kunnen onder de grill geplaatst
worden tijdens het grillen van vlees.
- Bij het roosteren van brood raden we u aan
het bovenste inzetniveau te gebruiken.
- Het voedsel moet tijdens de bereiding, in-
dien nodig, omgedraaid worden.
Grote grill
1. Draai de functie knop op .
2. Draai de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Pas het niveau van het rooster en de grill-
pan aan voor de verschillende diktes van het
voedsel. Plaats het voedsel dicht bij het ele-
ment als u het snel wilt bereiden en iets ver-
der weg voor een behoedzamer bereiding.
Verwarm de grill een paar minuten op de hoog-
ste stand voor alvorens steaks dicht te schroeien
of toast te maken. Pas de hitte-instelling en de
stand van het rooster tijdens het bereiden aan,
indien nodig.
Tijdens het bereiden werken de koelventilator
en het controlelampje van de thermostaat op
dezelfde manier zoals beschreven is voor de
functie met hete lucht.
Kleine grill
De kleine grill zorgt voor snelle, directe hitte in
het middelste gedeelte van de grillpan. Door de
kleine grill te gebruiken voor de bereiding van
kleine hoeveelheden kunt u energie besparen.
1. Draai de functieknop op .
2. Draai de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Pas het niveau van het rooster en de grill-
pan aan voor de verschillende diktes van het
voedsel en volg de aanwijzingen voor het
grillen op.
Het grillelement wordt door de thermostaat
geregeld. Tijdens de bereiding gaat de grill aan
en uit om oververhitting te voorkomen.
Hetelucht
- Het voedsel wordt bereid met behulp van
voorverwarmde lucht die gelijkmatig rond
geblazen wordt in de oven door een ventila-
tor in de achterwand van de oven zelf.
- De warmte bereikt zodoende gelijkmatig en
snel alle delen van de oven en dit bekent
dat u gelijktijdig verschillende soorten voed-
sel kunt bereiden, die op de verschillende
niveaus geplaatst zijn. Hete lucht garandeert
een snelle verwijdering van vocht en de dro-
gere omgeving van de oven voorkomt dat
de verschillende aroma’s en smaken van het
ene gerecht naar het andere worden over-
gebracht.
- De mogelijkheid om voedsel op verschillende
niveaus te bereiden betekent dat u verschil-
lende gerechten tegelijkertijd kunt bereiden;
tot maximaal drie bakplaten koekjes en
minipizzas, om meteen op te eten of om ze
vervolgens in te vriezen.
- Natuurlijk kan de oven ook gebruikt worden
voor bereidingen op één niveau. Daarbij kunt
u het best de laagste niveaus gebruiken, dan
kunt u de voortgang makkelijker in de gaten
houden.
- Bovendien is de oven met name aanbevo-
len voor het steriliseren van jam en eigen-
vruchten op siroop en om paddenstoelen en
fruit te drogen.
electrolux
13
Boven- en onderwarmte
- Het middelste niveau maakt de beste
warmteverdeling mogelijk. Om de onderkant
van het gerecht extra te bruinen hoeft u al-
leen het rooster maar lager te zetten. Om
de bovenkant van het gerecht extra te brui-
nen, het rooster hoger zetten.
- Het materiaal en de afwerking van de bak-
platen en schalen is van invloed op de mate
waarin het voedsel een bruin korstje krijgt.
Emaillen servies, donker, zwaar of antiaan-
bak servies zorgen voor een betere bruine-
ring, platen van glanzend aluminium of ge-
polijst staal reflecteren de warmte en heb-
ben een negatieve invloed op het bruinen.
- Plaats de schalen altijd in het midden van
het rooster om een gelijkmatige bruinering
te garanderen.
- Zet schalen op bakplaten van de juiste af-
meting om morsen op de bodem van de oven
te voorkomen en het schoonmaken makke-
lijker te maken.
- Plaats schalen, blikken of bakplaten niet
direct op de bodem van de oven, deze wordt
erg heet en kan beschadigd raken. Als u
deze instelling gebruikt komt de warmte van
zowel het bovenste als het onderste element.
Hiermee kunt u op één enkel niveau gerech-
ten bereiden, dit is met name geschikt voor
gerechten die extra bruinering vergen, zo-
als quiches en vlaaien.
Gratins, lasagne en ovenschotels die ook wat
extra bruinering aan de bovenkant vergen kun-
nen ook heel goed bereid worden met boven-
en onderwarmte.
Hoe gebruikt u de oven
1. Draai de functieknop op .
2. Draai de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
Aanwijzingen en tips
- Het wordt aangeraden het middelste niveau
te gebruiken Om het bruineren te vermin-
deren het rooster lager zetten Om het
bruineren te vermeerderen, het rooster ho-
ger zettten
- Het materiaal en de afwerking van de bak-
plaat en de schalen is van invloed op de
mate waarin het voedsel een bruin korstje
krijgt Emailgoed, donker of zware bak-
vormen zorgen voor een betere bruining.
- Zet gerechten altijd in het midden van het
rooster om gelijkmatige bruining te garan-
deren.
- Zet schalen op platen van de juiste afme-
ting om morsen op de bodem van de oven
te voorkomen en schoonmaak-
werkzaamheden te verminderen.
Bakken:
Taart en gebak vereisen gewoonlijk een gema-
tigde temperatuur (150°C-200°C) en daarom is
het nodig om de oven ongeveer 10 minuten voor
te verwarmen.
Doe de ovendeur niet open, voordat 3/4 van de
baktijd verstreken is.
Kruimeldeeg moet in een springvorm of op een
bakblik tot 2/3 van de baktijd gebakken worden
en daarna gegarneerd, voordat het kan worden
afgebakken. Deze extra baktijd hangt af van de
soort en hoeveelheid van de garnering.
Biscuitdeeg moet moeilijk van de lepel lopen.
De baktijd zou door te veel vloeistof onnodig
langer duren.
Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd
in de oven worden geschoven, dan moet er tus-
sen de blikken een niveau vrijgelaten worden.
Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd
in de oven worden geschoven, dan moeten de
blikken na ongeveer 2/3 van de baktijd van bo-
ven naar beneden verwisseld en omgedraaid
worden.
electrolux
14
Braden:
Neem geen braadstukken die minder wegen dan
1 kg. Kleinere stukken kunnen tijdens het bra-
den uitdrogen. Donker vlees, dat van buiten goed
gebraden maar van binnen roze tot rood moet
blijven, moet bij een hogere temperatuur (200°C-
250°C) gebraden worden.
Licht vlees, gevogelte, en vis daarentegen op
een lagere temperatuur (150°C-175°C). Ingre-
diënten voor de saus alleen bij korte bereidings-
tijd al aan het begin in de braadslee doen. An-
ders deze pas het laatste half uur toevoegen.
Of het vlees gaar is, kunt u controleren met een
lepel: als het vlees niet ingedrukt wordt, dan is
het goed gaar. Rosbief en ossenhaas, die van
binnen roze moeten blijven, moeten op een ho-
gere temperatuur in kortere tijd gebraden wor-
den.
Als u vlees direct op het rooster braadt, de
braadslede op het onderste niveau schuiven om
de sappen op te vangen.
Het braadstuk minstens 15 minuten laten staan,
voordat u het aansnijdt, zodat het vleesvocht niet
kan weglopen.
Om rookvorming in de oven te beperken, ver-
dient het aanbeveling een beetje water in de
braadslede te gieten. Om condensvorming te
voorkomen, een paar keer water toevoegen.
Borden kunnen tot zij geserveerd worden in de
oven op de laagste temperatuur warm gehou-
den worden.
Let op!
Bekleed de oven niet met aluminium-
folie en zet geen braadsleden of bak-
plaat op de bodem van de oven, an-
ders kan het email van de oven door
de oplopende hitte beschadigd wor-
den.
Bereidingstijden
De bereidingstijden kunnen onderling verschil-
lend zijn, vanwege de verschillende samenstel-
ling, ingrediënten en hoeveelheid vocht van de
afzonderlijke gerechten.
Noteer de instellingsgegevens van de eerste
bereidingsexperimenten om ervaring op te doen
als u deze gerechten later nog eens wilt berei-
den.
Op basis van uw eigen ervaringen kunt u de
aangegeven waardes individueel aanpassen.
electrolux
15
Bak- en braadtabel
Boven- en onderwarmte en hetelucht -
Tijden zijn exclusief voorverwarmen.
De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
GEBAK
Schuimtaart 2 170 2 (1en3)* 160 45-60 In cakevorm
Zandkoekdeeg 2 170 2 (1en3)* 160 20-30 In cakevorm
Kwarktaart 1 175 2 165 60-80 In cakevorm
Appelcake (Appeltaart) 1 170 2 li + re 160 90-120 In cakevorm
Strudel 2 180 2 160 60-80 Op bakplaat
Jamtaart 2 190 2(1en3)* 180 40-45 In cakevorm
Fruitcake 2 170 2 150 60-70 In cakevorm
Biscuitgebak 1 170 2(1en3)* 165 30-40 In cakevorm
Kerstcake 1 150 2 150 120-150 In cakevorm
Pruimentaart 1 175 2 160 50-60 In broodvorm
Kleine cake 3 170 2 160 20-35 Op bakplaat
Koekjes 2 160 2(1en3)* 150 20-30 Op bakplaat
Schuimpjes 2 135 2(1en3)* 150 60-90 Op bakplaat
Koffiebroodjes 2 200 2 190 12~20 Op bakplaat
Soesjes 2of 3 210 2(1en3)* 170 25-35 Op bakplaat
Taartjes 2 180 2 170 45-70 In cakevorm
BROOD EN PIZZA
Wit brood 1 195 2 185 60-70
Roggebrood 1 190 1 180 30-45 In broodvorm
Broodjes 2 200 2(1en3)* 175 25-40 Op bakplaat
Pizza 2 200 2 200 20-30 Op bakplaat
OVENSCHOTELS
Hartige taart 2 200 2(1en3)* 175 40-50 In bakvorm
Groentetaart 2 200 2(1en3)* 175 45-60 In bakvorm
Quiche 1 210 1 190 30-40 In bakvorm
Lasagne 2 200 2 200 25-35 In bakvorm
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 In bakvorm
VLEES
Rund 2 190 2 175 50-70 Op rooster
Varken 2 180 2 175 100-130 Op rooster
Kalf 2 190 2 175 90-120 Op rooster
Rosbief
rood 2 210 2 200 50-60 Op rooster
medium 2 210 2 200 60-70 Op rooster
doorbakken 2 210 2 200 70-80 Op rooster
Varkensschouder 2 180 2 170 120-150 Met zwoerd
Varkensschenkel 2 180 2 160 100-120 2 stuks
Lam 2 190 2 175 110-130 Bout
Kip 2 190 2 200 70-85 Heel
Kalkoen 2 180 2 160 210-240 Heel
Eend 2 175 2 220 120-150 Heel
Gans 2 175 1 160 150-200 Heel
Konijn 2 190 2 175 60-80 In stukken
Haas 2 190 2 175 150-200 In stukken
Fazant 2 190 2 175 90-120 Heel
Gehaktbrood 2 180 2 170 tot.150 in broodvorm
VIS
Forel/Zeebrasem 2 190 2(1en3)* 175 40-55 3-4 vissen
Tonijn/Zalm 2 190 2(1en3)* 175 35-60 4-6 filets
SOORT
GERECHT
Boven- en
onderwarmte
Hetelucht
temp
°C
temp
°C
4
3
2
1
4
3
2
1
Bereidingstijd
in minuten
OPMERKINGEN
(*)
Indien u gelijktijdig meer dan een gerecht wilt bereiden, adviseren wij u deze, op de tussen haakjes
aangegeven niveaus te plaatsen.
electrolux
16
Grillen -
Tijden zijn exclusief voorverwarmen.
De lege oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
De aangegeven temperaturen zijn richtlijnen. Misschien moeten de temperaturen aangepast worden
aan persoonlijke wensen.
1e kant
temp.°CStuks g.
Hoeveelheid
Bereidingstijd in
minuten
2e kant
Grillen
4
3
2
1
SOORT GERECHT
Tournedos 4 800 3 250 12~15 12~14
Biefstuk 4 600 3 250 10~12 6~8
Worstjes 8 / 3 250 12~15 10~12
Varkenskarbonades 4 600 3 250 12~16 12~14
Kip (in twee helften) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebabs 4 / 3 250 10~15 10~12
Kip (borst) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*Voorverwarmen 5’00'’
Vis (filets) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sandwiches 4~6 / 3 250 5~7 /
Toast 4~6 / 3 250 2~4 2~3
Pizzafunctie
De aangegeven temperaturen zijn richtlijnen. Misschien moeten de temperaturen aangepast worden
aan persoonlijke wensen.
temp.°C
Bereidingstijd in
minuten
Pizzafunctie
4
3
2
1
SOORT GERECHT
OPMERKINGEN
Pizza , groot 1 200 15~25 op bakplaat
Pizza , klein 1 200 10~20
op bakplaat of op rooster
Broodjes 1 200 15~25 op bakplaat
electrolux
17
Trek voordat u de oven gaat schoon-
maken altijd eerst de stekker uit het
stopcontact en laat de oven afkoelen.
Het apparaat mag niet schoonge-
maakt worden met een stoomreiniger.
Let op: Voor elke reinigingshandeling de stek-
ker van het apparaat absoluut uit het stopcon-
tact halen.
Voor een lange levensduur van het apparaat is
het noodzakelijk de volgende reinigingswerk-
zaamheden regelmatig uit de voeren:
- Maak de oven pas schoon als deze is afge-
koeld.
- Maak de geëmailleerde delen schoon met
een sopje.
- Gebruik geen schuurmiddelen.
- Droog de onderdelen van roestvrij staal en
de glasplaat met een zachte doek.
- Gebruik bij hardnekkige vlekken normaal
verkrijgbare reinigingsmiddelen voor roest-
vrij staal of warme azijn.
Het email van de oven is uiterst duurzaam en
in hoge mate resistent. De inwerking van hete
fruitzuren (citroenen, pruimen of dergelijke)
kunnen echter op de oppervlakken van email
blijvende matte en ruwe vlekken achterlaten.
Dergelijke vlekken op het hoogglanzende op-
pervlak van het email hebben echter geen in-
vloed op de functies van de oven. Reinig de
oven grondig na elk gebruik. Zo kunt u veront-
reinigingen het makkelijkst verwijderen. Verder
inbranden wordt daardoor voorkomen.
Schoonmaakmiddelen
Voordat u welke schoonmaakmiddelen dan ook
voor uw oven gebruikt, moet u controleren of
ze geschikt zijn en of hun gebruik wordt aanbe-
volen door de fabrikant.
Reiniging en onderhoud
Schoonmaakmiddelen met bleekmiddel mogen
NIET worden gebruikt omdat zij de toplaag van
de oppervlakken dof kunnen maken. Ook het
gebruik van ruwe schuurmiddelen moet worden
vermeden.
Buitenkant
Neem regelmatig het bedieningspaneel, de
ovendeur en de afdichting af met een zachte,
goed uitgewrongen doek met warm water en wat
vloeibaar reinigingsmiddel.
Om beschadigen of verzwakken van de glas-
platen van de deur te voorkomen, moet u het
gebruik van de volgende middelen vermijden:
Was- en bleekmiddelen
Geïmpregneerde sponsjes die niet geschikt
zijn voor pannen met antiaanbaklaag
Schuursponsjes van staalwol
Chemische ovensponsjes of spuitbussen
Roestverwijderaars
Vlekkenverwijderaars voor bad en gootsteen
Maak het binnen- en buitenvenster van de deur
schoon met een warm sopje. Mocht het binnen-
venster van de deur erg verontreinigd zijn, dan
is het gebruik van een speciaal reinigingsmid-
del aan te bevelen. Gebruik geen verfkrabber
om aangekoekt vuil te verwijderen.
Maak de ovendeur NIET schoon ter-
wijl de glasplaten warm zijn. Als deze
voorzorgsmaatregel niet wordt nage-
leefd, dan kan de glasplaat versplin-
teren.
Als de glasplaat van de deur gebarsten
is of diepe krassen heeft, dan wordt het
glas minder sterk en moet het worden
vervangen om te voorkomen dat het
verbrijzelt. Neem contact op met onze
service-afdeling die u graag advies zal
geven.
electrolux
18
Ovenruimte
De emaillen bodem van de ovenruimte kunt u het
best schoonmaken als de oven nog warm is.
Veeg de oven na elk gebruik schoon met een
zachte doek gedrenkt in warm water met een
afwasmiddel. Af en toe is het echter nodig de
oven grondiger schoon te maken, gebruik daar-
voor een in de handel verkrijgbare ovenreiniger.
Ovenroosters en geleiders
Laat de ovenroosters en geleiders in warm water
met afwasmiddel weken en verwijder hardnek-
kig vuil met een goed bevochtigd met zeep
geïmpregneerd schoonmaaksponsje.
Goed afspoelen en met een zachte doek afdro-
gen.
De geleiders kunnen verwijderd worden zodat ze
makkelijk schoon gemaakt kunnen worden.
Ga als volgt te werk:
1. verwijder de voorste schroef terwijl u met de
andere hand de geleider vasthoudt;
2. maak de achterste haak los en neem de
geleider weg;
3. zet de geleider na het schoonmaken terug
door de procedure in omgekeerde volgorde
uit te voeren.
Zorg ervoor dat de borgmoeren van de geleider
goed vastgedraaid zijn.
Reiniging van de ovendeur
Voordat u de ovendeur gaat schoonmaken, ra-
den wij u aan deze los te maken van de oven.
Ga als volgt te werk:
1. zet de ovendeur helemaal open;
2. ga naar de scharnieren waarmee de deur
aan de oven is bevestigd (Afb. A);
3. maak de kleine hendels op de scharnieren
los en draai ze (Afb. B);
4. pak de deur aan beide kanten vast, draai
deze vervolgens langzaam naar de oven toe
electrolux
19
totdat hij half dicht is (Afb. C);
5. trek dan de deur zachtjes los van zijn plek
(Afb. C);
6. leg de deur op een stevige ondergrond;
Maak het glas van de deur alleen schoon met
warm zeepsop en een zachte doek. Gebruik
nooit agressieve schuurmiddelen. Zet, nadat de
schoonmaak voltooid is, de ovendeur weer op
zijn plaats, volg de procedure in de omgekeer-
de volgorde.
Apparaten van roestvrij staal of aluminium:
Wij adviseren u de ovendeur alleen schoon te
maken met een natte spons en hem daarna af
te drogen met een zachte doek.
Gebruik nooit staalwol, zuren of bijtende produc-
ten, deze kunnen het ovenoppervlak beschadi-
gen. Maak het bedieningspaneel van de oven
net zo voorzichtig schoon.
Maak de ovendeur NIET schoon ter-
wijl de glasplaten warm zijn. Als deze
voorzorgsmaatregel niet wordt nage-
leefd, dan kan de glasplaat versplin-
teren.
Als de glasplaat van de deur gebarsten is of die-
pe krassen heeft, dan wordt het glas minder sterk
en moet het worden vervangen om te voorko-
men dat het verbrijzelt. Neem contact op met
onze service-afdeling die u graag advies zal
geven.
Afb. A
Afb. B
Afb. C
electrolux
20
Vervangen van het ovenlampje
Trek de stekker uit het stopcontact
Als het ovenlampje moet worden vervangen, dan
moet dit voldoen aan de volgende eisen:
- Vermogen: 15 W/25 W,
- Voltage: 230 V (50 Hz),
- Hittebestendig tot 300° C,
- Soort aansluiting: E14.
Deze lampjes zijn verkrijgbaar bij onze service-
afdeling.
De kapotte lamp vervangen:
1. Zorg ervoor dat de stekker uit het stopcon-
tact is gehaald.
2. Druk het glazen dekseltje in en draai het te-
gen de klok in.
3. Verwijder het kapotte lampje en vervang dit
door een nieuw.
4. Zet het glazen dekseltje terug en steek de
stekker weer in het stopcontact.
electrolux
21
Als het apparaat niet goed werkt, lees dan eerst onderstaande aanwijzingen, voordat u contact
opneemt met onze service-afdeling:
Hulp bij storingen
OPLOSSING
Controleer of zowel de bereidingsfunctie als de
temperatuur zijn ingesteld
of
Controleer, of het apparaat goed aangesloten is en
of de zekering in de huisinstallatie in orde is.
Stel een temperatuur in met de thermostaatknop
of
Stel een functie in met de functieknop.
Stel een
bereidingsfunctie
of
Controleer het lampje en vervang het, indien
nodig (zie “Reiniging en onderhoud”)
De temperatuur moet aangepast worden
of
Volg het advies in de instructies op, met name het
hoofdstuk „Aanwijzingen en tips“.
Na afloop van de bereiding de gerechten niet langer
dan 15-20 minuten in de oven laten staan.
PROBLEEM
De oven schakelt niet in.
Het controlelampje thermostaat
gaat niet branden.
Het ovenlampje gaat niet branden.
De bereiding van de gerechten
duurt te lang of ze worden te snel
gaar.
Stoom en condenswater slaan neer
op de gerechten en de deur van de
oven.
electrolux
22
Technische gegevens
Vermogen verwarmingselementen
Onderste verwarmingselement 1000 W
Pizzafunctie 2650 W
Boven-/onderwarmte 1800 W
Grote Grill 2450 W
Kleine grill 1650 W
Convectieventilator 25 W
Ovenlampje 25 W
Koelventilator 25 W
Totale aansluitwaarde 2725 W
Spanning (50 Hz)
230 V
Inbouw
Hoogte onder bovenkant 593 mm
in kolom 580 mm
Breedte 560 mm
Diepte 550 mm
Oven
Hoogte 335 mm
Breedte 395 mm
Diepte 400 mm
Oveninhoud 53 l
Deze oven kan met de volgende
kookplaten worden ingebouwd
(230V):
Plateaus met gietijzeren platen
Type: ZME 2002 V
Aansluitwaarde plateau 5,5 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Keramische kookplateaus
Type: ZGRX 2504-7
Aansluitwaarde plateau 5,8 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Type: ZC 6675
Aansluitwaarde plateau 5,8 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Type: ZC 6685
Aansluitwaarde plateau 6,5 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Type: ZC 6695
Aansluitwaarde plateau 6,4 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Type: ZK 660
Aansluitwaarde plateau 6,3 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Type: ZK 630
Aansluitwaarde plateau 7,6 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Totaal-aansluitwaarde:
Oven + gietijzerplaten 8,225 kW
Oven + keramisch plateau 10,325 kW
electrolux
23
Instructies voor de installateur
Het inbouwen en installeren dient
volgens de landelijke normen en
plaatselijke voorschriften te
geschieden. Iedere tussenkomst na de
aansluiting dient gedaan te worden met
afgekoppelde of uitgeschakelde
stroomtoevoer. De installatie en de
elektrische aansluiting van het apparaat
moeten door een erkend vakman gebeuren.
Elektrische aansluiting
Let op:
z de aansluiting moet worden uitgevoerd met in
acht neming van de huidige normen;
z de zekeringen in de huisinstallatie moeten de
lading van het apparaat kunnen dragen (zie het
typeplaatje);
z het stopcontact moet zijn voorzien van een
deugdelijke aardleiding, volgens de huidige
normen en wetten;
z het voor de aansluiting gebruikte stopcontact moet
makkelijk bereikbaar zijn.
z zorg ervoor dat in de elektrische huisinstallatie
een installatie-automaat of groepschakelaar met
smeltzekering wordt geïnstalleerd zodat het
apparaat met een contactopening van min. 3
mm van het net kan worden gescheiden. De
schakelaar mag de geelgroene aardedraad
nooit op enig punt verbreken. De geelgroene
aardedraad dient 2-3 cm langer te zijn dan
de andere draden.
z de kabel moet zo geïnstalleerd worden dat hij
niet heter kan worden dan 50°C boven de
kamertemperatuur;
z om de oven aan te sluiten moet de plaat op de
achterzijde verwijderd worden om bij het
klemmenbord te komen.
Dit apparaat wordt geleverd zonder
aansluitsnoer. Alleen een van de volgende types
snoer mag worden gebruikt: H07RN-F, H05RN-
F, H05RR-F, H05VV-F, H05V2V2-F(T90), H05
BB-F. Aan het snoer moet een geschikte stekker
worden gemonteerd.
Aansluiting van de stroomtoevoer
Zowel oven als kookplaat zijn gebouwd voor
aansluiting op nominale spanning(en) van 230 V.
Aansluiting van de stroomtoevoer geschiedt op
de klemmenstrook, achterop de oven, waarop zich
5 genummerde aansluitklemmen en 1
aardingsklem bevinden.
Het toestel wordt afgeleverd voor de aansluiting
“400 V driefasen + nul” (tussen de fase en de nul
dient er 230 volt gemeten te worden). Één-en
tweefasen aansluiting is eveneens mogelijk (let op
de waarde van de groepszekering in de installatie);
u vindt de vereiste schakelgegevens in Afb
FO 0330
230V 3~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 PE
230V 1~
1 2 3 4 5
L1 N PE
400V 2N~
1 2 3 4 5
L1 L2 N PE
400V 3N~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 N PE
FO 0584
electrolux
24
Instructies voor de inbouw
Voor een onberispelijke werking van het inge-
bouwde apparaat moet het inbouwmeubel resp.
de uitsparing waarin het apparaat moet worden
ingebouwd geschikte afmetingen hebben.
In overeenstemming met de geldende voorschrif-
ten moeten alle delen, die de bescherming te-
gen aanraking van onder spanning staande en
geïsoleerde delen garanderen, zodanig beves-
tigd zijn, dat ze niet zonder gereedschap verwij-
derd kunnen worden.
Hierbij hoort ook de bevestiging van eventuele
afsluitende kanten aan het begin of einde van
een rij inbouwapparaten.
De bescherming tegen aanraking moet in ieder
geval door het inbouwen gegarandeerd zijn.
Het apparaat kan met de achterkant resp. zij-
kant tegen hogere keukenmeubelen, apparaten
of wanden geplaatst worden. Aan de andere zij-
kant mogen er echter geen andere apparaten of
meubelen van dezelfde hoogte als het apparaat
geplaatst worden.
Ovenafmetingen (Afb. A)
Instructies voor de inbouw
Voor een onberispelijke werking van het inge-
bouwde apparaat moet het inbouwmeubel resp.
de uitsparing waarin het apparaat moet worden
ingebouwd geschikte afmetingen hebben (Afb. B).
Bevestiging in het meubel
- Open de ovendeur;
- De oven met behulp van de vier mee-
geleverde afstandsstukken aan het meubel
bevestigen (afb. C - A) - deze passen precies
in de daarvoor bedoelde gaten van het frame
- en draai daarna de vier houten schroeven
aan (afb. C - B).
Afb. A
Afb. C
550 M
IN
593
560 - 570
80÷100
Afb. B
electrolux
25
Garantie/serviceafdeling
Nederland
Onze producten worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geproduceerd. Desondanks kan
het voorkomen dat er een defect optreedt. Onze servicedienst zal dit op verzoek herstellen, zowel
binnen als buiten de garantietermijn. De levensduur van het product wordt daardoor niet negatief
beïnvloed.
Onderstaande garantievoorwaarden zijn gestoeld op de EU Richtlijn 99/44/EG en het Burgerlijk
Wetboek. De daaruit voortvloeiende rechten blijven onverlet.
Ook de garantieverplichtingen van de verkoper naar de eindgebruiker blijven onaangetast.
Voor dit product verlenen wij garantie volgens onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van de voorwaarden 2 tot en met 15 gebreken aan
het product die zich openbaren binnen 24 maanden vanaf de datum van levering aan de
eindgebruiker. In geval van professioneel of daarmee gelijk te stellen gebruik is de garantie
beperkt tot 12 maanden. Voor tweedehands producten geldt eveneens een termijn van 12
maanden.
2. De garantieprestatie houdt in dat het product kosteloos wordt teruggebracht in de toestand
die het had voor het defect optrad. Gebrekkige onderdelen worden hersteld of vervangen.
Kosteloos vervangen onderdelen worden ons eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden om mogelijke verdere schade te voorkomen. De
garantieaanspraak vervalt indien het gebrek niet binnen twee maanden na vaststelling is
gemeld.
4. Voor een beroep op garantie dient het aankoopbewijs met aankoop- en/of leveringsdatum te
worden overlegd. Bij ontbreken daarvan dient ander overtuigend bewijs te worden overlegd.
5. De garantie heeft geen betrekking op schade aan kwetsbare onderdelen, zoals
(vitrokeramisch) glas, kunststof, rubber, die ontstaan is door onzorgvuldig gebruik.
6. De garantie heeft geen betrekking op kleine afwijkingen van de gestelde kwaliteit die voor de
waarde en deugdelijkheid van het product onbeduidend zijn.
7. De garantie geldt evenmin voor schade veroorzaakt door:
a. chemische en elektrochemische inwerking van water,
b. abnormale milieuomstandigheden in het algemeen,
c. voor het product oneigenlijke bedrijfsomstandigheden,
d. contact met agressieve stoffen.
8. De garantie heeft geen betrekking op gebreken door transportschade die buiten onze
verantwoordelijkheid is ontstaan, niet-vakkundige installatie of montage, verkeerd gebruik,
gebrekkig onderhoud, of het niet in acht nemen van de gebruiks- of montageaanwijzingen.
9. Het recht op garantie vervalt wanneer het defect werd veroorzaakt door herstelling of ingrepen
door derden die niet bevoegd of niet deskundig zijn, of wanneer het product voorzien werd
van toebehoren of onderdelen die niet origineel zijn en daardoor een defect veroorzaken.
electrolux
26
10. Producten die gemakkelijk kunnen worden vervoerd dienen te worden overhandigd aan of
gezonden naar onze servicedienst. Herstelling ter plaatse kan slechts worden gevraagd voor
grote of ingebouwde producten.
11. Indien het product zodanig is ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of geplaatst dat de
benodigde tijd voor het in- en uitbouwen samen meer dan 30 minuten bedraagt, worden de
hierdoor ontstane extra kosten aan de gebruiker in rekening gebracht. Schade die ontstaat
door abnormale in- of uitbouw komt ten laste van de gebruiker.
12. Indien binnen de garantieperiode de herstelling van hetzelfde defect herhaaldelijk mislukt of
de herstellingkosten disproportioneel zijn wordt in overleg met de gebruiker een gelijkwaardige
vervanging geleverd. In geval van vervanging behouden we ons het recht voor om een
vergoeding te rekenen naar rato van de verstreken gebruiksperiode.
13. Herstelling onder garantie heeft geen verlenging van de garantietermijn noch aanvang van een
nieuwe garantietermijn tot gevolg.
14. Op herstellingen geven wij een garantie van 12 maanden, uitsluitend op hetzelfde gebrek.
15. Verdere of andere aanspraken, in het bijzonder vergoeding van schade ontstaan buiten het
product, zijn uitgesloten voor zover een aansprakelijkheid niet wettelijk is vastgelegd.
16. In geval van aansprakelijkheid zal een vergoeding de aankoopwaarde van het product niet
overtreffen, tenzij wettelijk anders is bepaald.
Deze garantievoorwaarden gelden voor in Nederland gekochte en/of in gebruik zijnde producten.
Indien een product naar het buitenland wordt gebracht dient de gebruiker na te gaan of het product
voldoet aan de technische voorwaarden ( o.a. spanning, frequentie, installatievoorschriften,
gassoort, klimaatomstandigheden) in het betreffende land. Voor in het buitenland aangeschafte
producten dient de gebruiker zich te vergewissen van de bepalingen in Nederland. Noodzakelijke
of gewenste aanpassingen vallen niet onder de garantie, en kunnen niet altijd worden aangebracht.
Ook na afloop van de garantietermijn staat onze servicedienst u ter beschikking.
Adres Servicedienst:
Electrolux Service
Vennootsweg 1
2404 CG ALPHEN AAN DEN RIJN
Reparatievoorwaarden
Onze reparatievoorwaarden zijn conform de afspraak tussen de Consumentenbond en
Vlehan*.
Art. 1 Aan de consument zal na een melding van een storing zo mogelijk direct, doch uiterlijk
binnen één werkdag worden medegedeeld op welke dag het bezoek van de technicus zal
plaatsvinden. De reparatie zal als regel binnen zeven werkdagen na de melding zijn uitgevoerd.
Art. 2
a) Alvorens de reparatie wordt verricht zal de technicus een onderzoek uitvoeren naar de
vermoedelijke oorzaak van de gemelde storing. Aan de hand hiervan zal hij een zo nauwkeurig
electrolux
27
mogelijke, gespecificeerde begroting maken van de totale reparatiekosten inclusief voorrijkosten
en diagnose-kosten. Desgevraagd zal deze begroting door de technicus schriftelijk worden
vastgelegd.
b) Indien de consument met het begrote bedrag niet akkoord gaat, zal op verzoek het te
repareren toestel worden teruggebracht in de staat waarin het aan de technicus werd aangeboden.
Nadat dit is geschied, zullen alleen de kosten van voorrijden en arbeidsloon in rekening worden
gebracht op basis van de werkelijke bestede tijd, danwel van een vooraf vastgesteld tarief.
Art. 3 Indien tijdens het uitvoeren van de reparatie duidelijk wordt dat:
a) de oorspronkelijke reparatie door redelijkerwijs niet te voorziene omstandigheden niet tegen
het begrote bedrag kan worden uitgevoerd, of
b) ook andere dan in de begroting voorziene reparaties noodzakelijk zijn, zal overleg met de
consument plaatsvinden en een herziene kostenbegroting worden gemaakt.
In geval de consument daarmee alsnog niet akkoord gaat, geldt eveneens het in artikel 2b
bepaalde.
Art. 4 De reparatie zal zoveel mogelijk tijdens het eerste bezoek worden uitgevoerd. Indien
om het toestel in werkende staat te brengen een tweede bezoek noodzakelijk is, zal:
a) direct, doch uiterlijk binnen één werkdag door de betreffende service-organisatie of door de
technicus met de consument de datum voor een tweede bezoek worden afgesproken.
b) een herhalingsbezoek zal als regel binnen tien werkdagen na de melding plaatsvinden.
c) voor een tweede of daaropvolgend bezoek zal geen voorrijtarief in rekening worden
gebracht, tenzij de noodzaak voor een herhalingsbezoek aan de consument is toe te schrijven.
Art. 5 De consument ontvangt een gespecificeerde rekening met vermelding van type en
serienummer van het apparaat, omschrijving van de diagnose, toegepaste tarieven, gebruikte
onderdelen en materialen en een korte omschrijving van de verrichte werkzaamheden. De betaling
van de rekening dient tegen afgifte van een reparatienota direct contant of door middel van een
gegarandeerd betaalmiddel plaats te vinden.
Art. 6 Op elke uitgevoerde en betaalde reparatie zal bij normaal huishoudelijk gebruik een
volledige garantie van minimaal 3 maanden worden gegeven. Deze garantie omvat het kosteloos
uitvoeren van een hernieuwde reparatie. Op de uitgewisselde en betaalde onderdelen geldt een
garantietermijn van 12 maanden. Bij een beroep op garantie op de reparatie dient de consument
op verzoek de gespecificeerde rekening van de voorgaande reparatie aan de technicus te
overleggen.
Art. 7 Indien na driemaal uitvoeren van eenzelfde reparatie hetzelfde defect bij normaal
huishoudelijk gebruik opnieuw optreedt binnen de onder art. 6 bedoelde garantietermijn en
redelijkerwijs een afdoend resultaat bij het opnieuw uitvoeren van de reparatie niet verwacht kan
worden, zal aan de consument een nieuw exemplaar of soortgelijk toestel van hetzelfde merk
worden aangeboden tegen bijbetaling op basis van een per product te bepalen jaarlijks
afschrijvingspercentage.
Art. 8 Vervangen onderdelen stelt de technicus weer ter beschikking van de consument, met
uitzondering van de onder garantie of tegen een gereduceerde prijs vervangen onderdelen.
electrolux
28
Art. 9 Een reparatie dient op zodanige wijze te worden uitgevoerd, dat een toestel daarna weer
volledig voldoet aan de veiligheidsvoorschriften, die op grond van een van fabriekswege
aangebracht veiligheidskeurmerk gelden, danwel bij het ontbreken daarvan, aan de wettelijke
vereisten terzake. Dit houdt ondermeer in, dat reparaties moeten worden uitgevoerd met originele
en door de fabrikant ook terzake van veiligheidskeurmerken en -voorschriften gegarandeerde
onderdelen.
*) Vereniging Leveranciers van Huishoudelijke Apparaten in Nederland
Adres service-afdeling
Nederland
AEG fabrieksservice
Postbus 120
2400 AC Alphen aan den Rijn
Service-informatielijn tel. 0172-468 300
(voor bezoek servicetechnicus en onderdelen)
Consumentenbelangen tel. 0172-468 172
(voor algemene, product- of gebruiksinformatie)
Dit apparaat wordt door Electrolux in elk van de achter in deze handleiding genoemde landen
gedurende de in het bij het apparaat behorende garantiebewijs genoemdeb periode of anderszins
bij de wet gegarandeerd. Als u van een van deze landen verhuist naar een ander van de hieronder
genoemde landen, verhuist de garantie op het apparaat met u mee. De volgende beperkingen zijn
hierop van toepassing:
De garantie op het apparaat begint op de datum van eerste aankoop van het apparaat. Deze
datum dient te worden aangetoond door overlegging van een geldig, door de verkoper van het
apparaat afgegeven ankoopbewijs.
De garantie op het apparaat geldt voor dezelfde periode en in dezelfde mate voor arbeidsloon
en onderdelen als van toepassing in uw nieuwe land van vestiging op dit specifieke model of
deze specifieke serie apparaten.
De garantie op het apparaat is persoonlijk, geldt dus voor de oorspronkelijke koper van het
apparaat en kan niet worden overgedragen op een andere gebruiker.
Het apparaat wordt geïnstalleerd en gebruikt in overeenstemming met de door Electrolux
afgegeven instructies en wordt alleen in huis gebruikt, dat wil zeggen, het apparaat wordt niet
gebruikt voor commerciële doeleinden.
Het apparaat wordt geïnstalleerd in overeenstemming met alle relevante voorschriften die in
uw nieuwe land van vestiging van kracht zijn.
De voorwaarden van deze Europese garantie tasten geen van de aan u bij de wet verleende
rechten aan.
Europese Garantie
electrolux
29
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29

Zanussi ZOU 361 X Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor