Bosch HBX33R51/02 Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

64
é Inhoudsopgave
[nl]Gebruiksaanwijzing
Belangrijke veiligheidsvoorschriften ..................................... 65
Oorzaken van schade.....................................................................66
Uw nieuwe apparaat ................................................................ 67
Functiekeuzeknop............................................................................67
Temperatuurknop.............................................................................67
De elektronische klok .....................................................................67
Toebehoren.......................................................................................68
Voor het eerste gebruik........................................................... 68
Tijd instellen ...................................................................................... 68
Oven verwarmen..............................................................................68
Toebehoren reinigen ....................................................................... 68
Zo bedient u de oven ............................................................... 68
Verwarmingsmethode en temperatuur ........................................ 68
Zo bedient u de elektronische klok........................................ 69
Instellingen veranderen................................................................... 69
Instellingen wissen...........................................................................69
Geluidssignaal instellen..................................................................69
Elektronische klok instellen............................................................69
Kookwerker instellen.......................................................................69
Automatische tijdschakeling instellen.......................................... 69
Onderhoud en reiniging .......................................................... 70
Schoonmaakmiddelen .................................................................... 70
Binnenruimte voorzien van laagje email...................................... 70
Plafondplaat verwijderen ................................................................70
Apparaatdeur verwijderen en inbrengen.....................................71
Inhangroosters reinigen.................................................................. 71
Wat te doen bij storingen?...................................................... 72
Ovenlamp vervangen ......................................................................72
Servicedienst ........................................................................... 72
Enummer en FDnummer.............................................................. 72
Energie en milieutips.............................................................. 73
Energie besparen ............................................................................73
Milieuvriendelijk afvoeren ............................................................... 73
Acrylamide in levensmiddelen ............................................... 73
Tips............................................................................................ 74
Bakken...............................................................................................74
Braden en grillen..............................................................................75
Produktinfo
Meer informatie over producten, accessoires, onderdelen en
diensten vindt u op het internet: www.bosch-home.com en in
de online-shop: www.bosch-eshop.com
65
: Belangrijke veiligheidsvoorschriften
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig
door. Alleen dan kunt u uw apparaat goed
en veilig bedienen. Bewaar de
gebruiksaanwijzing voor later gebruik of om
door te geven aan een volgende eigenaar.
Dit apparaat is alleen bestemd voor inbouw.
Neem het speciale installatievoorschrift in
acht.
Controleer het apparaat na het uitpakken.
Niet aansluiten in geval van
transportschade.
Alleen een daartoe bevoegd vakman mag
apparaten zonder stekker aansluiten. Bij
schade door een verkeerde aansluiting
maakt u geen aanspraak op garantie.
Dit apparaat is alleen bestemd voor
huishoudelijk gebruik en de huiselijke
omgeving. Gebruik het uitsluitend voor het
bereiden van gerechten en drank. Zorg
ervoor dat het apparaat onder toezicht
gebruikt wordt. Het toestel alleen gebruiken
in gesloten ruimtes.
Dit toestel kan worden gebruikt door
kinderen vanaf 8 jaar en door personen met
beperkte fysieke, sensorische of geestelijke
vermogens of personen die gebrek aan
kennis of ervaring hebben, wanneer zij
onder toezicht staan van een persoon die
verantwoordelijk is voor hun veiligheid of
geleerd hebben het op een veilige manier
te gebruiken en zich bewust zijn van de
risico's die het gebruik van het toestel met
zich meebrengt.
Kinderen mogen niet met het apparaat
spelen. Reiniging en onderhoud van het
toestel mogen niet worden uitgevoerd door
kinderen, tenzij zij 8 jaar of ouder zijn en
onder toezicht staan.
Zorg ervoor dat kinderen die jonger zijn dan
8 jaar uit de buurt blijven van het toestel of
de aansluitkabel.
Toebehoren altijd op de juiste manier in de
binnenruimte plaatsen. Zie beschrijving
toebehoren in de gebruiksaanwijzing.
Risico van brand!
Brandbare voorwerpen die in de
binnenruimte worden bewaard kunnen
vlam vatten. Bewaar geen brandbare
voorwerpen in de binnenruimte. Open
nooit de deur wanneer er sprake is van
rookontwikkeling in het apparaat. Het
toestel uitschakelen en de stekker uit het
stopcontact halen of de zekering in de
meterkast uitschakelen.
Risico van brand!
Wanneer de apparaatdeur geopend wordt,
ontstaat er een luchtstroom. Het
bakpapier kan dan de
verwarmingselementen raken en vlam
vatten. Tijdens het voorverwarmen mag er
nooit bakpapier los op de toebehoren
liggen. Verzwaar het bakpapier altijd met
een vorm. Bakpapier alleen op het
benodigde oppervlak leggen. Het
bakpapier mag niet uitsteken over de
toebehoren.
Risico van verbranding!
Het toestel wordt zeer heet. Nooit de hete
vlakken in de binnenruimte of
verwarmingselementen aanraken. Het
apparaat altijd laten afkoelen. Zorg ervoor
dat er geen kinderen in de buurt zijn.
Risico van verbranding!
Toebehoren of vormen worden zeer heet.
Neem hete toebehoren en vormen altijd
met behulp van een pannenlap uit de
binnenruimte.
Risico van verbranding!
Alcoholdampen kunnen in de
binnenruimte vlam vatten. Nooit gerechten
klaarmaken die een hoog percentage
alcohol bevatten. Alleen kleine
hoeveelheden drank met een hoog
alcoholpercentage gebruiken. De deur
van het toestel voorzichtig openen.
Kans op verbranding!
Tijdens het gebruik worden de
toegankelijke onderdelen heet. De hete
onderdelen nooit aanraken. Zorg ervoor
dat er geen kinderen in de buurt zijn.
Risico van verbranding!
Bij het openen van de apparaatdeur kan
hete stoom vrijkomen. De deur van het
toestel voorzichtig openen. Zorg ervoor
dat er geen kinderen in de buurt zijn.
Kans op verbrandingen!
Door water in de hete binnnruimte kan
hete waterdamp ontstaan. Nooit water in
de hete binnenruimte gieten.
66
Risico van letsel!
Wanneer er krassen op het glas van de
apparaatdeur zitten, kan dit springen. Geen
schraper, scherpe of schurende
schoonmaakmiddelen gebruiken.
Kans op een elektrische schok!
Ondeskundige reparaties zijn
gevaarlijk.Reparaties mogen uitsluitend
worden uitgevoerd door technici die zijn
geïnstrueerd door de klantenservice.Is het
apparaat defect, haal dan de stekker uit
het stopcontact of schakel de zekering in
de meterkast uit. Contact opnemen met
de klantenservice.
Kans op een elektrische schok!
De kabelisolatie van hete
toestelonderdelen kan smelten. Zorg
ervoor dat er nooit aansluitkabels van
elektrische toestellen in contact komen
met hete onderdelen van het apparaat.
Kans op een elektrische schok!
Binnendringend vocht kan een schok
veroorzaken. Geen hogedrukreiniger of
stoomreiniger gebruiken.
Kans op een elektrische schok!
Bij vervanging van de lamp in de
binnenruimte staan de contacten van de
lampfitting onder stroom. Trek voordat u
tot vervanging overgaat de netstekker uit
het stopcontact trekken of schakel de
zekering in de meterkast uit.
Kans op een elektrische schok!
Een defect toestel kan een schok
veroorzaken. Een defect toestel nooit
inschakelen. De netstekker uit het
stopcontact halen of de zekering in de
meterkast uitschakelen. Contact opnemen
met de klantenservice.
Risico van brand!
Losse voedselresten, vet en braadjus
kunnen tijdens de zelfreiniging vlam
vatten. Verwijder voor de zelfreiniging altijd
de grove verontreiniging uit de
binnenruimte en van de toebehoren.
Risico van brand!
De buitenkant van het apparaat wordt
tijdens de zelfreiniging zeer heet. Nooit
brandbare voorwerpen, zoals bijv.
droogdoeken, aan de deurgreep hangen.
Zorg ervoor dat de voorkant van het
toestel vrij blijft. Zorg ervoor dat er geen
kinderen in de buurt zijn.
Risico van verbranding!
De binnenruimte wordt tijdens de
zelfreiniging zeer heet. Nooit de
apparaatdeur openen of de
vergrendelingshaak met de hand
verschuiven. Het toestel laten afkoelen.
Zorg ervoor dat er geen kinderen in de
buurt zijn.
Risico van verbranding!
; De buitenkant van het apparaat wordt
tijdens de zelfreiniging zeer heet. De
apparaatdeur nooit aanraken. Het
apparaat laten afkoelen. Zorg ervoor dat
er geen kinderen in de buurt zijn.
Ernstig gezondheidsrisico!
Het toestel wordt zeer heet tijdens de
zelfreiniging. De antiaanbaklaag van
bakplaten en vormen wordt aangetast en er
ontstaan giftige gassen. Nooit platen en
vormen met een antiaanbaklaag
meereinigen bij de zelfreiniging. Alleen
geëmailleerde toebehoren meereinigen.
Oorzaken van schade
Attentie!
Toebehoren, folie, bakpapier of vormen op de bodem van de
binnenruimte: Geen toebehoren op de bodem van de
binnenruimte leggen. Geen bakpapier of folie, van welk type
dan ook, op de bodem van de binnenruimte leggen. Geen
vorm op de bodem van de binnenruimte plaatsen wanneer
een temperatuur van meer dan 50 °C ingesteld is. Er
ontstaat dan een opeenhoping van warmte. De bak- en
braadtijden kloppen niet meer en het email wordt
beschadigd.
Water in de hete binnenruimte: Nooit water in de hete
binnenruimte gieten. Er ontstaat dan waterdamp. Door de
verandering van temperatuur kan schade aan het email
ontstaan.
Vochtige levensmiddelen: Geen vochtige levensmiddelen
langere tijd in de afgesloten binnenruimte bewaren. Het email
raakt dan beschadigd.
Vruchtensap: De bakplaat bij zeer vochtig vruchtengebak niet
te overvloedig bedekken. Vruchtensap dat van de bakplaat
druppelt, laat vlekken achter die niet meer kunnen worden
verwijderd. Gebruik zo mogelijk de diepere braadslede.
Afkoelen met open apparaatdeur: De binnenruimte alleen
laten afkoelen wanneer deze afgesloten is. Ook wanneer de
deur slechts op een kier openstaat, kan de voorzijde van
aangrenzende meubels op den duur worden beschadigd.
Sterk vervuilde deurdichting: is de deurdichting sterk vervuild,
dan sluit de apparaatdeur tijdens het gebruik niet meer goed.
De voorzijde van aangrenzende meubels kan worden
beschadigd.Zorg ervoor dat de deurdichting altijd schoon is.
Apparaatdeur als vlak om op iets op te leggen of te plaatsen:
niets op de apparaatdeur leggen of plaatsen en er niets aan
hangen. Geen vormen of toebehoren op de apparaatdeur
plaatsen.
Toebehoren inschuiven: afhankelijk van het type toestel
kunnen de toebehoren krassen geven op de deur.
Toebehoren altijd tot de aanslag in de binnenruimte schuiven.
Apparaat transporteren: Het apparaat niet aan de deurgreep
vasthouden of dragen. De deurgreep houdt op den duur het
gewicht van het apparaat niet en kan afbreken.
67
Uw nieuwe apparaat
Hier leert u uw nieuwe apparaat kennen. U krijgt informatie over
het bedieningspaneel, de oven, de verwarmingsmethoden en
de toebehoren.
Functiekeuzeknop
Met de functiekeuzeknop stelt u de verwarmingsmethode in.
Wanneer u de verwarmingsmethode instelt, gaat de ovenlamp
in de binnenruimte aan.
Temperatuurknop
Met de temperatuurknop stelt u de temperatuur of grillstand in.
Wanneer de oven opwarmt, brandt het indicatielampje. In de
verwarmingspauzes gaat het uit.
De elektronische klok
Met de elektronische klok kunt u de oven regelen. Zo kunt u
bijv. vooraf het tijdstip instellen waarop de oven moet
inschakelen of waarop het bak- of kookproces door de
automatische tijdsinschakeling dient te worden beëindigd. De
elektronische klok kan ook als kookwekker worden gebruikt.
Functietoetsen
U kiest de functie uit door meerdere keren op de betreffende
functietoets te drukken. Met de toetsen + en - stelt u de
tijdsduur of de tijd in. Op het display kunt u de ingestelde
waarden aflezen.
Verklaring
1 Functiekeuzeknop
2 Temperatuurknop
3 Indicatielampje
4 Display en bedieningstoetsen
Stand Gebruik
Û
Nulstand De oven is uitgeschakeld.
%
Boven- en onder-
warmte
Voor taarten, ovenschotels en
magere braadstukken. De warmte
komt gelijkmatig van boven en van
beneden.
(
Grill, groot Grillen van steaks, worstjes, toast en
stukjes vis. Het gehele vlak onder
het grillelement wordt heet.
*
Grill, klein Grillen van kleine hoeveelheden
steaks, worstjes, toast en stukjes vis.
Het middelste deel van het grillele-
ment wordt heet.
7
Circulatiegrillen Braden van vlees, gevogelte en hele
vis. Het grillelement en de ventilator
worden afwisselend in- en uitgescha-
keld. De ventilator wervelt de hete
lucht rond het gerecht.
;
Pizzastand Snelle bereiding van diepvriespro-
ducten zonder voorverwarmen,
bijv. pizza's, frites of strudel. Het
onderste verwarmingselement en
het ronde verwarmingselement aan
de achterwand zijn ingeschakeld.
<
Hete lucht* Voor taarten, cakes en gebak op
één tot twee niveaus. De ventilator
verdeelt de warmte van het ronde
verwarmingselement aan de achter-
kant gelijkmatig in de oven.
* Verwarmingsmethode waarbij de energie-efficiëntieklasse
overeenkomt met EN50304.
N
Boven- en onder-
warmte & hete lucht
Voor taarten, cakes en gebak op
één tot twee niveaus. De ventilator
verdeelt de warmte van de verwar-
mingselementen gelijkmatig over de
binnenruimte.
6
Onderwarmte &
hete lucht
Voor taart en gebak met vochtige
bovenkant. De ventilator verdeelt de
warmte van het onderste verwar-
mingselement gelijkmatig over de
binnenruimte.
Stand Betekenis
Ú
Nulstand De oven warmt niet op.
50-250 Temperatuurbe-
reik
De temperatuur in de binnenruimte
in °C.
(
Grillstand De grillstand voor de grill.
Symbool Betekenis Gebruik
U
Kookwekker Tijdsduur instellen
r
Einde werkingsduur Tijd instellen voor automa-
tisch uitschakelen
q
Werkingsduur Tijdsduur instellen voor
automatisch uitschakelen
- Min Tijdsduur of tijd verkorten
+ Plus Tijdsduur of tijd verlengen
Stand Gebruik
* Verwarmingsmethode waarbij de energie-efficiëntieklasse
overeenkomt met EN50304.
68
Toebehoren
De toebehoren kunnen op 4 verschillende hoogtes in de
binnenruimte geschoven worden. Altijd tot de aanslag
inschuiven, zodat ze de deurruit niet raken. Let erop dat u de
toebehoren altijd op de juiste manier in de binnenruimte plaatst.
U kunt de toebehoren tot twee derde naar buiten trekken
zonder dat ze kantelen. Zo kunnen de gerechten gemakkelijk
worden uitgenomen.
Wanneer de toebehoren heet worden, kunnen ze vervormen.
Zodra ze weer afgekoeld zijn, verdwijnt de vervorming en de
werking wordt hierdoor niet beïnvloed.
Toebehoren kunt u nabestellen bij de klantenservice, in de
vakhandel of via Internet.
Voor het eerste gebruik
Hier vindt u alles wat u moet doen voordat u voor het eerst
gerechten klaarmaakt met uw toestel. Lees eerst het hoofdstuk
Veiligheidsvoorschriften.
Verwijder de verpakking van het toestel en voer deze volgens
voorschrift af.
Tijd instellen
1. Druk gelijktijdig op de functietoets r en op q.
2. Stel met de functietoetsen + en - de actuele tijd in.
Na enkele seconden wordt de tijd overgenomen.
Oven verwarmen
Oven voorreinigen
1. Neem de toebehoren en de inhangroosters uit de
binnenruimte.
2. Verpakkingsresten, zoals stukjes piepschuim, dienen volledig
uit de binnenruimte verwijderd te worden.
3. Enkele onderdelen zijn voorzien van kraswerende folie. U
dient deze te verwijderen.
4. Reinig de buitenkant van het apparaat met een zachte,
vochtige doek.
5. Maak de binnenruimte schoon met warm zeepsop.
De oven opwarmen
Om de geur van het nieuwe te verwijderen, warmt u de lege,
gesloten oven op.
1. Draai de functiekeuzeknop op de functie Boven- en
onderwarmte.
2. Draai de temperatuurknop op de maximale temperatuur.
3. Schakel de oven na 40 minuten uit.
Oven reinigen
1. Maak de binnenruimte schoon met warm zeepsop.
2. Plaats de inhangroosters.
Toebehoren reinigen
Reinig de toebehoren eerst grondig met warm zeepsop en een
afwasdoek voordat u ze gebruikt.
Zo bedient u de oven
U heeft de mogelijkheid de oven op verschillende manieren in
te stellen. U kunt de oven regelen via de elektronische klok.
Verwarmingsmethode en temperatuur
1. Met de functiekeuzeknop de verwarmingsmethode instellen.
2. Met de temperatuurkeuzeknop de temperatuur of de
grillstand instellen.
De oven begint op te warmen.
Oven uitschakelen.
Functiekeuzeknop op de nulstand draaien.
Instellingen veranderen
U kunt de verwarmingsmethode en temperatuur of grillstand op
elk moment met de daarvoor bestemde keuzeknop veranderen.
Toebehoren Beschrijving
Bak- en braadrooster
Voor servies, taartvormen, braad,
grillstukken en diepvriesgerechten.
Geëmailleerde bakplaat
Voor vochtig gebak, taarten, diep-
vriesgerechten en grote braadstuk-
ken. Ook te gebruiken als vorm om
vet op te vangen.
69
Zo bedient u de elektronische klok
U kunt de elektronische klok met de hand bedienen. Eerst op
de betreffende functietoets drukken en vervolgens de tijd of de
tijdsduur met de toetsen + en - instellen. De ingestelde waarde
wordt overgenomen.
U kunt de instellingen ook tijdens het gebruik veranderen of
wissen en het proces zo afbreken.
Instellingen veranderen
1. Druk op de betreffende functietoets.
Het symbool is verlicht.
2. Wijzig de instellingen met de toetsen + en -.
Instellingen wissen
1. Druk op de betreffende functietoets.
Het symbool is verlicht.
2. Druk op de toets -, tot 000 op het display verschijnt.
3. Wanneer de automatische tijdschakeling in gebruik is
geweest schakelt u de oven uit.
Geluidssignaal instellen
U kunt kiezen tussen drie tonen op een moment dat er geen
programma loopt.
Druk herhaaldelijk op de toets - tot u het gewenste geluid hoort.
Het geluid wordt overgenomen.
Elektronische klok instellen
Na de elektrische aansluiting van het apparaat of een
stroomonderbreking verschijnen er drie nullen op het display.
Tijd instellen
U kunt de tijd alleen instellen wanneer er geen andere functie
wordt gebruikt.
1. Druk gelijktijdig op de functietoets r en op q.
2. Stel met de functietoetsen + en - de actuele tijd in.
Kookwerker instellen
De kookwekker loopt achteruit en geeft na afloop van de
ingestelde tijdsduur een geluidssignaal. De kookwekker heeft
geen invloed op de functies van de oven.
Tijdsduur instellen
1. Druk op de toets U.
2. Stel met de functietoetsen + en - de tijdsduur in.
Het symbool
U wordt op het display weergegeven.
3. Om de resterende tijdsduur op het display weer te geven,
drukt u op de toets
U.
Aan het einde van de ingestelde tijd klinkt een signaal.
Automatische tijdschakeling instellen
Via de elektronische klok kunt u de oven automatisch uit- of in-
en uitschakelen.
Automatisch uitschakelen
Werkingsduur instellen
1. Draai de functiekeuzeknop op de gewenste functie.
2. Draai de temperatuurknop op de gewenste temperatuur.
De oven gaat aan.
3. Druk op de functietoets r.
4. Stel met de toetsen + en - de werkingsduur in.
De oven start en op het display verschijnt het symbool A en
de actuele tijd.
De werkingsduur is afgelopen
Er klinkt een signaal en op het display knippert het symbool A
met de actuele tijd.
De oven gaat uit.
Wilt u het signaal voortijdig beëindigen, druk dan op de toetsen
r en q.
Automatisch in- en uitschakelen
Het bakken of braden begint voor de ingestelde tijdsduur op
een door u gekozen, later tijdstip.
Werkingsduur instellen
1. Draai de functiekeuzeknop op de gewenste functie.
2. Draai de temperatuurknop op de gewenste temperatuur.
De oven gaat aan.
3. Druk op de functietoets r.
4. Stel met de toetsen + en - de werkingsduur in.
De oven start en op het display verschijnt het symbool A en
de actuele tijd.
Einde werkingsduur instellen
1. Druk op de toets q.
Op het display wordt de actuele tijd samen met de
werkingsduur weergegeven.
2. Houd de toets q ingedrukt en wijzig het einde van de
gebruikstijd met de toetsen + en -.
De oven schakelt uit en start later automatisch. Op het
display verschijnt het symbool A en de actuele tijd.
De werkingsduur is afgelopen
Er klinkt een signaal en op het display knippert het symbool A
met de actuele tijd.
De oven gaat uit.
Wilt u het signaal voortijdig beëindigen, druk dan op de
toetsen
r en q.
70
Onderhoud en reiniging
Wanneer u de oven goed verzorgt en schoonmaakt, blijft hij
lang mooi en intact. Hieronder wordt uitgelegd hoe u de oven
op de juiste manier verzorgt en schoonmaakt.
Aanwijzingen
Geringe kleurverschillen op de voorzijde van de oven zijn het
gevolg van het gebruik van verschillende materialen, zoals
glas, kunststof en metaal.
Schaduwen op de ruit van de deur, die eruit zien als strepen,
zijn lichtreflexen van de ovenlamp.
Het email wordt ingebrand op zeer hoge temperaturen.
Hierdoor kunnen er kleine kleurverschillen ontstaan. Dit is
normaal en heeft geen nadelige invloed op de werking. De
smalle randen van de bakplaten kunnen niet volledig worden
geëmailleerd. Ze kunnen daarom ruw zijn. De bescherming
tegen corrosie blijft hierbij intact.
: Kans op een elektrische schok!
Binnendringend vocht kan een schok veroorzaken. Geen
hogedrukreiniger of stoomreiniger gebruiken.
: Risico van verbranding!
Het toestel wordt zeer heet. Nooit de hete vlakken in de
binnenruimte of verwarmingselementen aanraken. Het apparaat
altijd laten afkoelen. Zorg ervoor dat er geen kinderen in de
buurt zijn.
Schoonmaakmiddelen
Om te voorkomen dat de verschillende oppervlakken door
verkeerde schoonmaakmiddelen beschadigd worden, dient u
zich te houden aan de volgende aanwijzingen.
Gebruik
geen scherpe of schurende reinigingsmiddelen
geen sterk alcoholhoudende reinigingsmiddelen
geen harde schuur- of schoonmaaksponsjes
geen hogedrukreinigers of stoomstraalapparaten.
Was nieuwe vaatdoekjes voor het gebruik goed uit.
Binnenruimte voorzien van laagje email
De binnenruimte is voorzien van een laagje zelfreinigend
emaille.
De vlakken worden automatisch gereinigd terwijl de oven in
gebruik is. Grotere spetters verdwijnen vaak pas nadat de oven
meerdere malen is gebruikt.
Zelfreinigende oppervlakken
De zijwanden zijn voorzien van een laagje email. Maak deze
vlakken nooit schoon met ovenreiniger. Een lichte verkleuring
van het email heeft geen invloed op de zelfreiniging.
Plafondplaat verwijderen
U kunt de plafondplaat verwijderen om hem gemakkelijker
schoon te maken.
Bereik Schoonmaakmiddelen
Buitenzijde appa-
raat
Warm zeepsop:
met een schoonmaakdoekje reinigen en
met een zachte doek nadrogen. Geen
glasreiniger of schraper gebruiken.
Roestvrij staal Warm zeepsop:
met een schoonmaakdoekje reinigen en
met een zachte doek nadrogen. Kalk-,
vet-, zetmeel- en eiwitvlekken altijd
onmiddellijk verwijderen. Onder zulke
vlekken kan gemakkelijk corrosie ont-
staan.
Bij de klantenservice of in de vakhandel
zijn speciale schoonmaakmiddelen voor
roestvrij staal verkrijgbaar die geschikt
zijn voor warme oppervlakken. Het
schoonmaakmiddel heel dun opbrengen
met een zachte doek.
Aluminium en kunst-
stof
Glasreiniger:
met een zachte doek schoonmaken.
Oppervlakken van
email (glad opper-
vlak)
Om het schoonmaken te vergemakkelij-
ken kunt u de verlichting van de binnen-
ruimte inschakelen en eventueel de
apparaatdeur verwijderen. Een in de han-
del gebruikelijk schoonmaakmiddel of
azijnwater met een zachte, vochtige doek
of zeem opbrengen; met een zachte
doek nadrogen. Gebruik een vochtig
doekje met schoonmaakmiddel om inge-
brande voedselresten te laten weken. Bij
sterke verontreiniging raden wij u oven-
reiniger in gelvorm aan. Deze kan direct
op de betreffende plek worden opge-
bracht. De binnenruimte na de reiniging
open laten om te drogen.
Zelfreinigende
oppervlakken (ruw
oppervlak)
Houd u aan de aanwijzingen in het
hoofdstuk: Zelfreinigende oppervlakken
Ruiten van de deur Glasreiniger:
met een zachte doek schoonmaken.
Geen schraper gebruiken.
Glazen afscher-
ming van de oven-
lamp
Warm zeepsop:
met een schoonmaakdoekje reinigen.
Dichting
Niet afnemen!
Warm zeepsop:
met een schoonmaakdoekje reinigen.
Niet schuren.
Inschuifrails Warm zeepsop:
laten weken en reinigen met een schoon-
maakdoekje of borstel.
Toebehoren Warm zeepsop:
laten weken en reinigen met een schoon-
maakdoekje of borstel.
Bereik Schoonmaakmiddelen
71
Apparaatdeur verwijderen en inbrengen
Om gemakkelijker schoon te maken kunt u de apparaatdeur
verwijderen.
Apparaatdeur verwijderen
: Risico van letsel!
Wanneer de scharnieren niet beveiligd zijn, klappen ze met
grote kracht dicht. Let erop dat de blokkeerhendels tijdens het
verwijderen van de ovendeur helemaal omhooggeklapt zijn.
1. Ovendeur helemaal openen.
2. De beide blokkeerhendels links en rechts omhoogklappen.
Let erop dat u de ovendeur niet sluit wanneer de
blokkeerhendels omhoog geklapt zijn. De scharnieren
kunnen verbogen worden en er kan schade aan het email
ontstaan.
3. Ovendeur schuin zetten. Met beide handen links en rechts
vastpakken. Nog wat verder sluiten en eruit trekken.
Apparaatdeur inbrengen
1. Let er bij het inbrengen van de ovendeur op dat de keep
onder bij de scharnieren in de sleuf sluit.
2. De beide blokkeerhendels links en rechts weer naar beneden
leggen en de ovendeur sluiten.
: Risico van letsel!
Wanneer de ovendeur er per ongeluk uitvalt of een scharnier
dichtklapt, het scharnier niet met uw hand aanraken. Neem
contact op met de klantenservice.
Inhangroosters reinigen
U kunt de inhangroosters verwijderen om ze gemakkelijker
schoon te maken.
De inhangroosters zijn altijd met drie punten aan de zijwanden
in de binnenruimte bevestigd.
Inhangroosters verwijderen
1. Til de voorste haak uit de opening.
2. Trek het inhangrooster naar voren uit de achterste
openingen.
Inhangroosters reinigen
Reinig de inhangroosters met afwasmiddel en spons of een
borstel.
Inhangrooster inbrengen
1. Steek het inhangrooster in de openingen aan de achterkant.
2. Hang de voorste haak in de opening.
 



72
Wat te doen bij storingen?
Storingen worden vaak veroorzaakt door een kleinigheid. Neem
alstublieft de volgende aanwijzingen in acht voor u de
servicedienst belt.
: Kans op een elektrische schok!
Ondeskundige reparaties zijn gevaarlijk. Reparaties mogen
uitsluitend worden uitgevoerd door technici die zijn
geïnstrueerd door de klantenservice.
Ondeskundige reparaties aan het apparaat kunnen aanzienlijke
gevaren voor u veroorzaken/opleveren.
Ovenlamp vervangen
Als de ovenlamp is uitgevallen, moet deze worden vervangen.
Temperatuurbestendige reservelampen kunt u kopen bij de
klantenservice of in speciaalzaken. Vermeld a.u.b. het
Enummer en het FDnummer van uw apparaat. Gebruik
uitsluitend originele lampen.
1. Schakel de zekering uit of haal de stekker uit het stopcontact.
2. Open de apparaatdeur.
3. Leg een theedoek in de onverwarmde binnenruimte, om
schade te voorkomen.
4. Verwijder de glazen afscherming van de defecte ovenlamp in
de binnenruimte door hem naar links te draaien.
5. Vervang de ovenlamp door een van hetzelfde type.
Spanning: 240 V;
Vermogen: 25 W;
Schroefdraad: E14;
Temperatuurbestendigheid: 300 °C
6. Draai de glazen afscherming van de ovenlamp weer in.
7. Neem de theedoek weer uit de oven en schakel de zekering
weer in of steek de stekker weer in het stopcontact.
Om na te gaan of de ovenverlichting functioneert, drukt u op de
functietoets voor de ovenverlichting tot deze inklikt.
Servicedienst
Wanneer uw apparaat gerepareerd moet worden, staat onze
servicedienst voor u klaar. Wij vinden altijd een passende
oplossing, ook om onnodig bezoek van een technicus te
voorkomen.
Enummer en FDnummer
Geef aan de klantenservice altijd het productnummer (E-nr.) en
het fabricagenummer (FD-nr.) van uw apparaat op, zodat wij u
goed van dienst kunnen zijn. Het typeplaatje met de nummers
vindt u rechts, aan de zijkant van de ovendeur. Om niet te lang
te hoeven zoeken wanneer u de klantenservice nodig heeft,
kunt u hier direct de gegevens van uw apparaat en het
telefoonnummer van de servicedienst invullen.
Let erop dat het bezoek van een technicus van de servicedienst
in het geval van een verkeerde bediening ook tijdens de
garantietijd kosten met zich meebrengt.
Voor alle landen vindt u hier of in de bijgesloten lijst de
contactgegevens van de klantendienst die het dichtst bij u in de
buurt is gevestigd.
Reparatieorder en advies bij storingen
Vertrouw op de competentie van de fabrikant. Zo bent u er
zeker van dat de reparatie wordt uitgevoerd door geschoolde
vaklui die over de originele onderdelen voor uw apparaat
beschikken.
Storing Mogelijke oor-
zaak
Aanwijzing/Oplossing
Het apparaat
werkt niet
Zekering defect. Kijk in de meterkast of de
fornuiszekering in orde is.
De stroom is uit-
gevallen.
Controleer of de keukenver-
lichting werkt.
De oven kan
niet worden uit-
gezet.
De elektronica
is defect.
De zekering uitschakelen.
Contact opnemen met de
klantenservice.
De tijdsindica-
tie knippert.
Stroomonder-
breking
Tijd opnieuw instellen.
De oven warmt
niet op.
Zekering defect. Zekering controleren of ver-
vangen.
Functiekeuze-
knop is niet
ingesteld.
Functieknop instellen.
Het glas van de
deur is gebro-
ken.
Het apparaat uitschakelen.
Contact opnemen met de
klantenservice.
Vruchtensap of
eiwitvlekken op
geëmailleerde
vlakken.
Vochtige sap-
pen van gebak
of vlees.
Onschadelijke verandering
van het email, niet onge-
daan te maken.
Enr.
FDnr.
Servicedienst
O
A 0810 240 260
D 01801 22 33 55
(0,039 €/min. vanaf een vast telefoonnummer,
voor mobiele telefoon max. 0,42 €/min.)
CH 0848 840 040
73
Energie en milieutips
Hier krijgt u tips over de manier waarop u bij het bakken en
braden kunt besparen op energie en het apparaat op de juiste
manier afvoert.
Energie besparen
Verwarm de oven alleen voor wanneer dit in het recept
vermeld staat.
Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen.
Deze nemen de warmte bijzonder goed op.
Open de ovendeur tijdens het garen, bakken of braden zo
weinig mogelijk.
Bakt u meerdere taarten tegelijk, dan kunt u ze het beste
naast elkaar plaatsen. Omdat de oven nog warm is, kunt u
voor de tweede taart een kortere baktijd aanhouden. U kunt
ook 2 rechthoekige bakvormen naast elkaar in de oven
plaatsen.
Bij langere bereidingstijden kunt u de oven 10 minuten voor
het einde van de bereidingstijd uitzetten en de restwarmte
gebruiken voor het afbakken.
Milieuvriendelijk afvoeren
Voer de verpakking op een milieuvriendelijke manier af.
Acrylamide in levensmiddelen
Acrylamide ontstaat vooral bij met hoge verhitting
klaargemaakte graan- en aardappelproducten, zoals
bijv. aardappelchips, frites, toast, broodjes, brood of fijne
bakwaren (koekjes, taaitaai, speculaas).
Dit apparaat is gekenmerkt in overeenstemming met
de Europese richtlijn 2012/19/EU betreffende
afgedankte elektrische en elektronische apparatuur
(waste electrical and electronic equipment - WEEE).
De richtlijn geeft het kader aan voor de in de EU
geldige terugneming en verwerking van oude
apparaten.
Tips voor een acrylamidearme bereiding van gerechten
Algemeen
Zo kort mogelijke bereidingstijden aanhouden.
Gerechten goudgeel, niet te donker laten worden.
Grote, dikke gerechten bevatten minder acrylamide.
Bakken Met boven- en onderwarmte, max. 200 °C.
Met 3D-hetelucht of hetelucht max. 180 °C.
Koekjes Met boven- en onderwarmte, max. 190 °C.
Met 3D-hetelucht of hetelucht max. 170 °C.
Ei of eigeel vermindert de vorming van acrylamide.
Oven-frites Gelijkmatig en in één laag over de plaat verdelen. Minstens 400 g per plaat bakken,
zodat de frites niet uitdrogen.
74
Tips
Hier vindt u vele tips over vormen en de bereiding.
Aanwijzingen
Maak gebruik van de meegeleverde toebehoren. Bij de
klantenservice of in speciaalzaken kunt u toebehoren of extra
toebehoren kopen.
Verwijder voor het gebruik alle toebehoren en vormen die u
niet nodig heeft uit de binnenruimte.
Gebruik altijd een pannenlap wanneer u hete toebehoren of
servies uit de binnenruimte neemt.
Bakken
Bakvormen
Gebruik vooral lichte bakvormen en -platen.
Zet de bakvormen altijd in het midden van het bak- en
braadrooster.
Tips voor het bakken
Zo stelt u vast of de cake goed door-
bakken is.
Prik ca. 10 minuten voor het einde van de in het recept vermelde baktijd met een stokje
in het hoogste punt van het gebak. Wanneer er geen deeg meer aan de prikker zit, is het
gebak klaar.
Het gebak zakt in. Voeg de volgende keer minder vloeistof toe of stel de oventemperatuur 10 graden lager
in. Houd rekening met de omroertijden in het recept.
Het gebak is in het midden hoog gere-
zen en lager bij de randen.
De rand van de springvorm niet invetten. Na het bakken maakt u het gebak voorzichtig
los met een mes.
Het gebak wordt te donker aan de
bovenkant.
Plaats het verder naar binnen, kies een lagere temperatuur en bak het iets langer.
Het gebak is te droog. Als het gebak klaar is, prikt u er met een prikker kleine gaatjes in. Vervolgens druppelt u
er vruchtensap of alcohol over. Stel de temperatuur de volgende keer 10 graden hoger
in en houd kortere baktijden aan.
Het brood of het gebak (bijv. kwarktaart)
ziet er goed uit, maar is van binnen klef
(zacht, doortrokken met waterstrepen)
Gebruik de volgende keer wat minder vloeistof en bak iets langer bij een wat lagere tem-
peratuur. Bij gebak met een vochtige bovenkant bakt u eerst de bodem voor. Bestrooi
het met amandelen of paneermeel en doe dan de bovenlaag erop. Houd u aan de recep-
ten en baktijden.
Het gebak is ongelijkmatig bruin gewor-
den.
Kies een wat lagere temperatuur, dan wordt het gebak gelijkmatiger bruin. Bakpapier dat
uitsteekt kan de luchtcirculatie beïnvloeden. Knip het bakpapier altijd zodanig af dat het
goed op de plaat past.
Het vruchtengebak is te licht aan de
onderkant.
Plaats het gebak de volgende keer één niveau lager.
Het sap van de vruchten stroomt over. Gebruik, indien beschikbaar, de volgende keer de diepere braadslede.
Klein gebak van gistdeeg plakt bij het
bakken aan elkaar.
Tussen de gebakstukken dient een afstand van ca. 2 cm te zijn. Zo is er voldoende
plaats en kan het gebak goed rijzen en helemaal bruin worden.
Bij het bakken van vochtig gebak ont-
staat er condenswater.
Bij het bakken kan waterdamp ontstaan. Deze komt vrij via de deur. De waterdamp kan
neerslaan op het bedieningspaneel of op het meubilair en als condens neerdruppelen.
Dit is normaal.
75
Braden en grillen
Vormen
U kunt alle vormen gebruiken die hittebestendig zijn. Zet de
vorm altijd midden op het rooster. Voor grote stukken vlees is
ook de geëmailleerde bakplaat geschikt.
Tips voor het braden
Een lage temperatuur zorgt ervoor dat het gerecht
gelijkmatiger bruin wordt.
Doe bij mager vlees 2 tot 3 eetlepels en bij stoofvlees 8 tot
10 eetlepels vloeistof, afhankelijk van de grootte.
Steek bij eend of gans het vel onder de vleugels vast, dan
kan het vet weglopen.
Gevogelte wordt bijzonder knapperig bruin als u het tegen
het einde van de bereidingstijd bestrijkt met boter, zout water
of sinaasappelsap.
Keer stukken vlees na de helft van de bereidingstijd.
Als het vlees klaar is, moet het nog 10 minuten in de
uitgeschakelde, gesloten oven blijven liggen. Zo wordt het
vleessap beter verdeeld.
Bij het braden van grotere vleesstukken kan er meer stoom
ontstaan en neerslag op de ovendeur terechtkomen. Dit is
normaal en heeft geen invloed op de werking. Wrijf na het
braden de ovendeur en het kijkvenster droog met een
doekje.
Braadt u direct op het rooster, plaats dan ook de
geëmailleerde bakplaat op inschuifhoogte 1, zodat het vet
kan worden opgevangen.
Tips voor het grillen
Gebruik zoveel mogelijk stukken van gelijke dikte voor het
grillen. Ze moeten minstens 2 tot 3 cm dik zijn. Zo worden ze
gelijkmatig bruin en blijven ze lekker mals.
Leg de te grillen producten op het midden van het rooster.
Giet een beetje water op de geëmailleerde bakplaat en plaats
hem op de inschuifhoogte eronder, zodat het vet wordt
opgevangen. Plaats hem nooit direct op de bodem van de
binnenruimte.
Besprenkel het vlees met wat olie voordat u het op het
rooster onder de grill legt.
Keer dunner vlees na de helft van de grilltijd en dikker vlees
vaker tijdens het grillen. Gebruik hierbij een grilltang, dan
doorboort u het vlees niet en blijft het vleessap in het vlees.
Donkere vleessoorten, zoals lams- en rundvlees, worden
sneller en beter bruin dan licht varkens- en kalfsvlees.
Tips voor het braden
Hoe kunt u vaststellen of het vlees klaar
is.
Gebruik de vleesthermometer (verkrijgbaar in de speciaalzaak) of doe de “lepeltest".
Druk met de lepel op het vlees. Voelt het stevig aan, dan is het klaar. Geeft het mee, dan
heeft het nog wat tijd nodig.
Het vlees is te donker en de korst is op
enkele plaatsen verbrand.
Controleer de inschuifhoogte en de temperatuur.
Het vlees ziet er goed uit, maar de jus is
aangebrand.
Neem de volgende keer kleiner braadgerei en voeg wat meer vloeistof toe.
Het vlees ziet er goed uit, maar de jus is
te licht en te waterig.
Gebruik de volgende keer groter braadgerei en voeg minder vloeistof toe.

Documenttranscriptie

é Inhoudsopgave G]n[lebkursianzwgj Belangrijke veiligheidsvoorschriften ..................................... 65 Oorzaken van schade ..................................................................... 66 Uw nieuwe apparaat ................................................................ 67 Functiekeuzeknop............................................................................ 67 Temperatuurknop............................................................................. 67 De elektronische klok ..................................................................... 67 Toebehoren....................................................................................... 68 Voor het eerste gebruik ........................................................... 68 Tijd instellen ...................................................................................... 68 Oven verwarmen .............................................................................. 68 Toebehoren reinigen ....................................................................... 68 Zo bedient u de oven ............................................................... 68 Verwarmingsmethode en temperatuur ........................................ 68 Zo bedient u de elektronische klok ........................................ 69 Instellingen veranderen................................................................... 69 Instellingen wissen........................................................................... 69 Geluidssignaal instellen .................................................................. 69 Elektronische klok instellen............................................................ 69 Kookwerker instellen ....................................................................... 69 Automatische tijdschakeling instellen .......................................... 69 Onderhoud en reiniging .......................................................... 70 Schoonmaakmiddelen .................................................................... 70 Binnenruimte voorzien van laagje email...................................... 70 Plafondplaat verwijderen ................................................................ 70 Apparaatdeur verwijderen en inbrengen..................................... 71 Inhangroosters reinigen.................................................................. 71 Wat te doen bij storingen? ...................................................... 72 Ovenlamp vervangen ...................................................................... 72 Servicedienst ........................................................................... 72 E­nummer en FD­nummer .............................................................. 72 Energie­ en milieutips.............................................................. 73 Energie besparen ............................................................................ 73 Milieuvriendelijk afvoeren ............................................................... 73 Acrylamide in levensmiddelen ............................................... 73 Tips............................................................................................ 74 Bakken ............................................................................................... 74 Braden en grillen.............................................................................. 75 Produktinfo Meer informatie over producten, accessoires, onderdelen en diensten vindt u op het internet: www.bosch-home.com en in de online-shop: www.bosch-eshop.com 64 : Belangrijke veiligheidsvoorschriften Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. Alleen dan kunt u uw apparaat goed en veilig bedienen. Bewaar de gebruiksaanwijzing voor later gebruik of om door te geven aan een volgende eigenaar. Dit apparaat is alleen bestemd voor inbouw. Neem het speciale installatievoorschrift in acht. Controleer het apparaat na het uitpakken. Niet aansluiten in geval van transportschade. Alleen een daartoe bevoegd vakman mag apparaten zonder stekker aansluiten. Bij schade door een verkeerde aansluiting maakt u geen aanspraak op garantie. Dit apparaat is alleen bestemd voor huishoudelijk gebruik en de huiselijke omgeving. Gebruik het uitsluitend voor het bereiden van gerechten en drank. Zorg ervoor dat het apparaat onder toezicht gebruikt wordt. Het toestel alleen gebruiken in gesloten ruimtes. Dit toestel kan worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar en door personen met beperkte fysieke, sensorische of geestelijke vermogens of personen die gebrek aan kennis of ervaring hebben, wanneer zij onder toezicht staan van een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid of geleerd hebben het op een veilige manier te gebruiken en zich bewust zijn van de risico's die het gebruik van het toestel met zich meebrengt. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Reiniging en onderhoud van het toestel mogen niet worden uitgevoerd door kinderen, tenzij zij 8 jaar of ouder zijn en onder toezicht staan. Zorg ervoor dat kinderen die jonger zijn dan 8 jaar uit de buurt blijven van het toestel of de aansluitkabel. Toebehoren altijd op de juiste manier in de binnenruimte plaatsen. Zie beschrijving toebehoren in de gebruiksaanwijzing. Risico van brand! ■ Brandbare voorwerpen die in de binnenruimte worden bewaard kunnen vlam vatten. Bewaar geen brandbare voorwerpen in de binnenruimte. Open nooit de deur wanneer er sprake is van rookontwikkeling in het apparaat. Het toestel uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen of de zekering in de meterkast uitschakelen. ■ Wanneer de apparaatdeur geopend wordt, ontstaat er een luchtstroom. Het bakpapier kan dan de verwarmingselementen raken en vlam vatten. Tijdens het voorverwarmen mag er nooit bakpapier los op de toebehoren liggen. Verzwaar het bakpapier altijd met een vorm. Bakpapier alleen op het benodigde oppervlak leggen. Het bakpapier mag niet uitsteken over de toebehoren. Risico van verbranding! ■ Het toestel wordt zeer heet. Nooit de hete vlakken in de binnenruimte of verwarmingselementen aanraken. Het apparaat altijd laten afkoelen. Zorg ervoor dat er geen kinderen in de buurt zijn. ■ Toebehoren of vormen worden zeer heet. Neem hete toebehoren en vormen altijd met behulp van een pannenlap uit de binnenruimte. ■ Alcoholdampen kunnen in de binnenruimte vlam vatten. Nooit gerechten klaarmaken die een hoog percentage alcohol bevatten. Alleen kleine hoeveelheden drank met een hoog alcoholpercentage gebruiken. De deur van het toestel voorzichtig openen. Kans op verbranding! ■ Tijdens het gebruik worden de toegankelijke onderdelen heet. De hete onderdelen nooit aanraken. Zorg ervoor dat er geen kinderen in de buurt zijn. ■ Bij het openen van de apparaatdeur kan hete stoom vrijkomen. De deur van het toestel voorzichtig openen. Zorg ervoor dat er geen kinderen in de buurt zijn. ■ Door water in de hete binnnruimte kan hete waterdamp ontstaan. Nooit water in de hete binnenruimte gieten. Risico van brand! Risico van verbranding! Risico van verbranding! Risico van verbranding! Kans op verbrandingen! 65 Risico van letsel! Wanneer er krassen op het glas van de apparaatdeur zitten, kan dit springen. Geen schraper, scherpe of schurende schoonmaakmiddelen gebruiken. Kans op een elektrische schok! ■ Ondeskundige reparaties zijn gevaarlijk.Reparaties mogen uitsluitend worden uitgevoerd door technici die zijn geïnstrueerd door de klantenservice.Is het apparaat defect, haal dan de stekker uit het stopcontact of schakel de zekering in de meterkast uit. Contact opnemen met de klantenservice. ■ De kabelisolatie van hete toestelonderdelen kan smelten. Zorg ervoor dat er nooit aansluitkabels van elektrische toestellen in contact komen met hete onderdelen van het apparaat. ■ Binnendringend vocht kan een schok veroorzaken. Geen hogedrukreiniger of stoomreiniger gebruiken. ■ Bij vervanging van de lamp in de binnenruimte staan de contacten van de lampfitting onder stroom. Trek voordat u tot vervanging overgaat de netstekker uit het stopcontact trekken of schakel de zekering in de meterkast uit. ■ Een defect toestel kan een schok veroorzaken. Een defect toestel nooit inschakelen. De netstekker uit het stopcontact halen of de zekering in de meterkast uitschakelen. Contact opnemen met de klantenservice. Risico van brand! ■ Losse voedselresten, vet en braadjus kunnen tijdens de zelfreiniging vlam vatten. Verwijder voor de zelfreiniging altijd de grove verontreiniging uit de binnenruimte en van de toebehoren. ■ De buitenkant van het apparaat wordt tijdens de zelfreiniging zeer heet. Nooit brandbare voorwerpen, zoals bijv. droogdoeken, aan de deurgreep hangen. Zorg ervoor dat de voorkant van het toestel vrij blijft. Zorg ervoor dat er geen kinderen in de buurt zijn. Kans op een elektrische schok! Kans op een elektrische schok! Risico van verbranding! ■ De binnenruimte wordt tijdens de zelfreiniging zeer heet. Nooit de apparaatdeur openen of de vergrendelingshaak met de hand verschuiven. Het toestel laten afkoelen. Zorg ervoor dat er geen kinderen in de buurt zijn. ■ ; De buitenkant van het apparaat wordt tijdens de zelfreiniging zeer heet. De apparaatdeur nooit aanraken. Het apparaat laten afkoelen. Zorg ervoor dat er geen kinderen in de buurt zijn. Ernstig gezondheidsrisico! Het toestel wordt zeer heet tijdens de zelfreiniging. De antiaanbaklaag van bakplaten en vormen wordt aangetast en er ontstaan giftige gassen. Nooit platen en vormen met een antiaanbaklaag meereinigen bij de zelfreiniging. Alleen geëmailleerde toebehoren meereinigen. Risico van verbranding! Oorzaken van schade Kans op een elektrische schok! Attentie! ■ Kans op een elektrische schok! ■ ■ ■ ■ Risico van brand! ■ ■ ■ ■ 66 Toebehoren, folie, bakpapier of vormen op de bodem van de binnenruimte: Geen toebehoren op de bodem van de binnenruimte leggen. Geen bakpapier of folie, van welk type dan ook, op de bodem van de binnenruimte leggen. Geen vorm op de bodem van de binnenruimte plaatsen wanneer een temperatuur van meer dan 50 °C ingesteld is. Er ontstaat dan een opeenhoping van warmte. De bak- en braadtijden kloppen niet meer en het email wordt beschadigd. Water in de hete binnenruimte: Nooit water in de hete binnenruimte gieten. Er ontstaat dan waterdamp. Door de verandering van temperatuur kan schade aan het email ontstaan. Vochtige levensmiddelen: Geen vochtige levensmiddelen langere tijd in de afgesloten binnenruimte bewaren. Het email raakt dan beschadigd. Vruchtensap: De bakplaat bij zeer vochtig vruchtengebak niet te overvloedig bedekken. Vruchtensap dat van de bakplaat druppelt, laat vlekken achter die niet meer kunnen worden verwijderd. Gebruik zo mogelijk de diepere braadslede. Afkoelen met open apparaatdeur: De binnenruimte alleen laten afkoelen wanneer deze afgesloten is. Ook wanneer de deur slechts op een kier openstaat, kan de voorzijde van aangrenzende meubels op den duur worden beschadigd. Sterk vervuilde deurdichting: is de deurdichting sterk vervuild, dan sluit de apparaatdeur tijdens het gebruik niet meer goed. De voorzijde van aangrenzende meubels kan worden beschadigd.Zorg ervoor dat de deurdichting altijd schoon is. Apparaatdeur als vlak om op iets op te leggen of te plaatsen: niets op de apparaatdeur leggen of plaatsen en er niets aan hangen. Geen vormen of toebehoren op de apparaatdeur plaatsen. Toebehoren inschuiven: afhankelijk van het type toestel kunnen de toebehoren krassen geven op de deur. Toebehoren altijd tot de aanslag in de binnenruimte schuiven. Apparaat transporteren: Het apparaat niet aan de deurgreep vasthouden of dragen. De deurgreep houdt op den duur het gewicht van het apparaat niet en kan afbreken. Uw nieuwe apparaat Hier leert u uw nieuwe apparaat kennen. U krijgt informatie over het bedieningspaneel, de oven, de verwarmingsmethoden en de toebehoren. Stand Gebruik N Boven- en onderVoor taarten, cakes en gebak op warmte & hete lucht één tot twee niveaus. De ventilator verdeelt de warmte van de verwarmingselementen gelijkmatig over de binnenruimte. 6 Onderwarmte & hete lucht  Voor taart en gebak met vochtige bovenkant. De ventilator verdeelt de warmte van het onderste verwarmingselement gelijkmatig over de binnenruimte. * Verwarmingsmethode waarbij de energie-efficiëntieklasse overeenkomt met EN50304. Wanneer u de verwarmingsmethode instelt, gaat de ovenlamp in de binnenruimte aan.    Verklaring Temperatuurknop Met de temperatuurknop stelt u de temperatuur of grillstand in. Stand Betekenis 1 Functiekeuzeknop 2 Temperatuurknop 3 Indicatielampje 50-250 Temperatuurbereik 4 Display en bedieningstoetsen ( Ú Functiekeuzeknop Nulstand Grillstand De oven warmt niet op. De temperatuur in de binnenruimte in °C. De grillstand voor de grill. Met de functiekeuzeknop stelt u de verwarmingsmethode in. Wanneer de oven opwarmt, brandt het indicatielampje. In de verwarmingspauzes gaat het uit. Stand De elektronische klok Gebruik Û Nulstand De oven is uitgeschakeld. % Boven- en onderwarmte Voor taarten, ovenschotels en magere braadstukken. De warmte komt gelijkmatig van boven en van beneden. ( Grill, groot Grillen van steaks, worstjes, toast en stukjes vis. Het gehele vlak onder het grillelement wordt heet. * Grill, klein Grillen van kleine hoeveelheden steaks, worstjes, toast en stukjes vis. Het middelste deel van het grillelement wordt heet. 7 Circulatiegrillen Braden van vlees, gevogelte en hele vis. Het grillelement en de ventilator worden afwisselend in- en uitgeschakeld. De ventilator wervelt de hete lucht rond het gerecht. ; < Pizzastand Hete lucht* Snelle bereiding van diepvriesproducten zonder voorverwarmen, bijv. pizza's, frites of strudel. Het onderste verwarmingselement en het ronde verwarmingselement aan de achterwand zijn ingeschakeld. Voor taarten, cakes en gebak op één tot twee niveaus. De ventilator verdeelt de warmte van het ronde verwarmingselement aan de achterkant gelijkmatig in de oven. * Verwarmingsmethode waarbij de energie-efficiëntieklasse overeenkomt met EN50304. Met de elektronische klok kunt u de oven regelen. Zo kunt u bijv. vooraf het tijdstip instellen waarop de oven moet inschakelen of waarop het bak- of kookproces door de automatische tijdsinschakeling dient te worden beëindigd. De elektronische klok kan ook als kookwekker worden gebruikt. Functietoetsen U kiest de functie uit door meerdere keren op de betreffende functietoets te drukken. Met de toetsen + en - stelt u de tijdsduur of de tijd in. Op het display kunt u de ingestelde waarden aflezen. Symbool Betekenis Gebruik U Kookwekker Tijdsduur instellen r Einde werkingsduur Tijd instellen voor automatisch uitschakelen q Werkingsduur Tijdsduur instellen voor automatisch uitschakelen - Min Tijdsduur of tijd verkorten + Plus Tijdsduur of tijd verlengen 67 Toebehoren De toebehoren kunnen op 4 verschillende hoogtes in de binnenruimte geschoven worden. Altijd tot de aanslag inschuiven, zodat ze de deurruit niet raken. Let erop dat u de toebehoren altijd op de juiste manier in de binnenruimte plaatst. U kunt de toebehoren tot twee derde naar buiten trekken zonder dat ze kantelen. Zo kunnen de gerechten gemakkelijk worden uitgenomen. Wanneer de toebehoren heet worden, kunnen ze vervormen. Zodra ze weer afgekoeld zijn, verdwijnt de vervorming en de werking wordt hierdoor niet beïnvloed. Toebehoren kunt u nabestellen bij de klantenservice, in de vakhandel of via Internet.     Toebehoren Beschrijving Bak- en braadrooster Voor servies, taartvormen, braad, grillstukken en diepvriesgerechten. Geëmailleerde bakplaat Voor vochtig gebak, taarten, diepvriesgerechten en grote braadstukken. Ook te gebruiken als vorm om vet op te vangen. Voor het eerste gebruik Hier vindt u alles wat u moet doen voordat u voor het eerst gerechten klaarmaakt met uw toestel. Lees eerst het hoofdstuk Veiligheidsvoorschriften. 4. Reinig de buitenkant van het apparaat met een zachte, vochtige doek. 5. Maak de binnenruimte schoon met warm zeepsop. Verwijder de verpakking van het toestel en voer deze volgens voorschrift af. De oven opwarmen Tijd instellen Om de geur van het nieuwe te verwijderen, warmt u de lege, gesloten oven op. 1. Druk gelijktijdig op de functietoets r en op q. 1. Draai de functiekeuzeknop op de functie Boven- en 2. Stel met de functietoetsen + en - de actuele tijd in. Na enkele seconden wordt de tijd overgenomen. Oven verwarmen Oven voorreinigen 1. Neem de toebehoren en de inhangroosters uit de binnenruimte. onderwarmte. 2. Draai de temperatuurknop op de maximale temperatuur. 3. Schakel de oven na 40 minuten uit. Oven reinigen 1. Maak de binnenruimte schoon met warm zeepsop. 2. Plaats de inhangroosters. 2. Verpakkingsresten, zoals stukjes piepschuim, dienen volledig Toebehoren reinigen 3. Enkele onderdelen zijn voorzien van kraswerende folie. U Reinig de toebehoren eerst grondig met warm zeepsop en een afwasdoek voordat u ze gebruikt. uit de binnenruimte verwijderd te worden. dient deze te verwijderen. Zo bedient u de oven U heeft de mogelijkheid de oven op verschillende manieren in te stellen. U kunt de oven regelen via de elektronische klok. Verwarmingsmethode en temperatuur 1. Met de functiekeuzeknop de verwarmingsmethode instellen. 2. Met de temperatuurkeuzeknop de temperatuur of de grillstand instellen. De oven begint op te warmen. Oven uitschakelen. Functiekeuzeknop op de nulstand draaien. Instellingen veranderen U kunt de verwarmingsmethode en temperatuur of grillstand op elk moment met de daarvoor bestemde keuzeknop veranderen. 68 Zo bedient u de elektronische klok U kunt de elektronische klok met de hand bedienen. Eerst op de betreffende functietoets drukken en vervolgens de tijd of de tijdsduur met de toetsen + en - instellen. De ingestelde waarde wordt overgenomen. Automatische tijdschakeling instellen U kunt de instellingen ook tijdens het gebruik veranderen of wissen en het proces zo afbreken. Automatisch uitschakelen Instellingen veranderen 1. Draai de functiekeuzeknop op de gewenste functie. 1. Druk op de betreffende functietoets. 2. Draai de temperatuurknop op de gewenste temperatuur. Het symbool is verlicht. 2. Wijzig de instellingen met de toetsen + en -. Instellingen wissen 1. Druk op de betreffende functietoets. Het symbool is verlicht. 2. Druk op de toets -, tot 0⋅00 op het display verschijnt. 3. Wanneer de automatische tijdschakeling in gebruik is geweest schakelt u de oven uit. Via de elektronische klok kunt u de oven automatisch uit- of inen uitschakelen. Werkingsduur instellen De oven gaat aan. 3. Druk op de functietoets r. 4. Stel met de toetsen + en - de werkingsduur in. De oven start en op het display verschijnt het symbool A en de actuele tijd. De werkingsduur is afgelopen Er klinkt een signaal en op het display knippert het symbool A met de actuele tijd. De oven gaat uit. Geluidssignaal instellen Wilt u het signaal voortijdig beëindigen, druk dan op de toetsen r en q. U kunt kiezen tussen drie tonen op een moment dat er geen programma loopt. Automatisch in- en uitschakelen Druk herhaaldelijk op de toets - tot u het gewenste geluid hoort. Het geluid wordt overgenomen. Het bakken of braden begint voor de ingestelde tijdsduur op een door u gekozen, later tijdstip. Werkingsduur instellen Elektronische klok instellen 1. Draai de functiekeuzeknop op de gewenste functie. Na de elektrische aansluiting van het apparaat of een stroomonderbreking verschijnen er drie nullen op het display. 2. Draai de temperatuurknop op de gewenste temperatuur. Tijd instellen 3. Druk op de functietoets r. U kunt de tijd alleen instellen wanneer er geen andere functie wordt gebruikt. 1. Druk gelijktijdig op de functietoets r en op q. De oven gaat aan. 4. Stel met de toetsen + en - de werkingsduur in. De oven start en op het display verschijnt het symbool A en de actuele tijd. 2. Stel met de functietoetsen + en - de actuele tijd in. Einde werkingsduur instellen Kookwerker instellen 1. Druk op de toets q. De kookwekker loopt achteruit en geeft na afloop van de ingestelde tijdsduur een geluidssignaal. De kookwekker heeft geen invloed op de functies van de oven. Tijdsduur instellen 1. Druk op de toets U. 2. Stel met de functietoetsen + en - de tijdsduur in. Het symbool U wordt op het display weergegeven. 3. Om de resterende tijdsduur op het display weer te geven, drukt u op de toets U. Aan het einde van de ingestelde tijd klinkt een signaal. Op het display wordt de actuele tijd samen met de werkingsduur weergegeven. 2. Houd de toets q ingedrukt en wijzig het einde van de gebruikstijd met de toetsen + en -. De oven schakelt uit en start later automatisch. Op het display verschijnt het symbool A en de actuele tijd. De werkingsduur is afgelopen Er klinkt een signaal en op het display knippert het symbool A met de actuele tijd. De oven gaat uit. Wilt u het signaal voortijdig beëindigen, druk dan op de toetsen r en q. 69 Onderhoud en reiniging Wanneer u de oven goed verzorgt en schoonmaakt, blijft hij lang mooi en intact. Hieronder wordt uitgelegd hoe u de oven op de juiste manier verzorgt en schoonmaakt. Aanwijzingen ■ Geringe kleurverschillen op de voorzijde van de oven zijn het gevolg van het gebruik van verschillende materialen, zoals glas, kunststof en metaal. ■ ■ Bereik Schoonmaakmiddelen Oppervlakken van email (glad oppervlak) Om het schoonmaken te vergemakkelijken kunt u de verlichting van de binnenruimte inschakelen en eventueel de apparaatdeur verwijderen. Een in de handel gebruikelijk schoonmaakmiddel of azijnwater met een zachte, vochtige doek of zeem opbrengen; met een zachte doek nadrogen. Gebruik een vochtig doekje met schoonmaakmiddel om ingebrande voedselresten te laten weken. Bij sterke verontreiniging raden wij u ovenreiniger in gelvorm aan. Deze kan direct op de betreffende plek worden opgebracht. De binnenruimte na de reiniging open laten om te drogen. Zelfreinigende oppervlakken (ruw oppervlak) Houd u aan de aanwijzingen in het hoofdstuk: Zelfreinigende oppervlakken Schaduwen op de ruit van de deur, die eruit zien als strepen, zijn lichtreflexen van de ovenlamp. Het email wordt ingebrand op zeer hoge temperaturen. Hierdoor kunnen er kleine kleurverschillen ontstaan. Dit is normaal en heeft geen nadelige invloed op de werking. De smalle randen van de bakplaten kunnen niet volledig worden geëmailleerd. Ze kunnen daarom ruw zijn. De bescherming tegen corrosie blijft hierbij intact. : Kans op een elektrische schok! Binnendringend vocht kan een schok veroorzaken. Geen hogedrukreiniger of stoomreiniger gebruiken. : Risico van verbranding! Het toestel wordt zeer heet. Nooit de hete vlakken in de binnenruimte of verwarmingselementen aanraken. Het apparaat altijd laten afkoelen. Zorg ervoor dat er geen kinderen in de buurt zijn. Schoonmaakmiddelen Om te voorkomen dat de verschillende oppervlakken door verkeerde schoonmaakmiddelen beschadigd worden, dient u zich te houden aan de volgende aanwijzingen. Gebruik ■ geen scherpe of schurende reinigingsmiddelen ■ geen sterk alcoholhoudende reinigingsmiddelen ■ geen harde schuur- of schoonmaaksponsjes ■ geen hogedrukreinigers of stoomstraalapparaten. Was nieuwe vaatdoekjes voor het gebruik goed uit. Bereik Schoonmaakmiddelen Buitenzijde apparaat Warm zeepsop: met een schoonmaakdoekje reinigen en met een zachte doek nadrogen. Geen glasreiniger of schraper gebruiken. Roestvrij staal Warm zeepsop: met een schoonmaakdoekje reinigen en met een zachte doek nadrogen. Kalk-, vet-, zetmeel- en eiwitvlekken altijd onmiddellijk verwijderen. Onder zulke vlekken kan gemakkelijk corrosie ontstaan. Bij de klantenservice of in de vakhandel zijn speciale schoonmaakmiddelen voor roestvrij staal verkrijgbaar die geschikt zijn voor warme oppervlakken. Het schoonmaakmiddel heel dun opbrengen met een zachte doek. Aluminium en kunst- Glasreiniger: stof met een zachte doek schoonmaken. 70 Ruiten van de deur Glasreiniger: met een zachte doek schoonmaken. Geen schraper gebruiken. Glazen afscherming van de ovenlamp Warm zeepsop: met een schoonmaakdoekje reinigen. Dichting Niet afnemen! Warm zeepsop: met een schoonmaakdoekje reinigen. Niet schuren. Inschuifrails Warm zeepsop: laten weken en reinigen met een schoonmaakdoekje of borstel. Toebehoren Warm zeepsop: laten weken en reinigen met een schoonmaakdoekje of borstel. Binnenruimte voorzien van laagje email De binnenruimte is voorzien van een laagje zelfreinigend emaille. De vlakken worden automatisch gereinigd terwijl de oven in gebruik is. Grotere spetters verdwijnen vaak pas nadat de oven meerdere malen is gebruikt. Zelfreinigende oppervlakken De zijwanden zijn voorzien van een laagje email. Maak deze vlakken nooit schoon met ovenreiniger. Een lichte verkleuring van het email heeft geen invloed op de zelfreiniging. Plafondplaat verwijderen U kunt de plafondplaat verwijderen om hem gemakkelijker schoon te maken. Apparaatdeur verwijderen en inbrengen Inhangroosters reinigen Om gemakkelijker schoon te maken kunt u de apparaatdeur verwijderen. U kunt de inhangroosters verwijderen om ze gemakkelijker schoon te maken. Apparaatdeur verwijderen De inhangroosters zijn altijd met drie punten aan de zijwanden in de binnenruimte bevestigd. : Risico van letsel! Wanneer de scharnieren niet beveiligd zijn, klappen ze met grote kracht dicht. Let erop dat de blokkeerhendels tijdens het verwijderen van de ovendeur helemaal omhooggeklapt zijn. Inhangroosters verwijderen 1. Til de voorste haak uit de opening. 2. Trek het inhangrooster naar voren uit de achterste openingen. 1. Ovendeur helemaal openen. 2. De beide blokkeerhendels links en rechts omhoogklappen. Let erop dat u de ovendeur niet sluit wanneer de blokkeerhendels omhoog geklapt zijn. De scharnieren kunnen verbogen worden en er kan schade aan het email ontstaan.   Inhangroosters reinigen Reinig de inhangroosters met afwasmiddel en spons of een borstel. Inhangrooster inbrengen 3. Ovendeur schuin zetten. Met beide handen links en rechts vastpakken. Nog wat verder sluiten en eruit trekken. 1. Steek het inhangrooster in de openingen aan de achterkant. 2. Hang de voorste haak in de opening.  Apparaatdeur inbrengen 1. Let er bij het inbrengen van de ovendeur op dat de keep onder bij de scharnieren in de sleuf sluit. 2. De beide blokkeerhendels links en rechts weer naar beneden leggen en de ovendeur sluiten.   : Risico van letsel! Wanneer de ovendeur er per ongeluk uitvalt of een scharnier dichtklapt, het scharnier niet met uw hand aanraken. Neem contact op met de klantenservice. 71 Wat te doen bij storingen? Storingen worden vaak veroorzaakt door een kleinigheid. Neem alstublieft de volgende aanwijzingen in acht voor u de servicedienst belt. Storing Mogelijke oorzaak Aanwijzing/Oplossing Het apparaat werkt niet Zekering defect. Kijk in de meterkast of de fornuiszekering in orde is. De stroom is uit- Controleer of de keukenvergevallen. lichting werkt. De oven kan De elektronica niet worden uit- is defect. gezet. De zekering uitschakelen. Contact opnemen met de klantenservice. De tijdsindicatie knippert. Tijd opnieuw instellen. Stroomonderbreking Ovenlamp vervangen Als de ovenlamp is uitgevallen, moet deze worden vervangen. Temperatuurbestendige reservelampen kunt u kopen bij de klantenservice of in speciaalzaken. Vermeld a.u.b. het E­nummer en het FD­nummer van uw apparaat. Gebruik uitsluitend originele lampen. 1. Schakel de zekering uit of haal de stekker uit het stopcontact. 2. Open de apparaatdeur. 3. Leg een theedoek in de onverwarmde binnenruimte, om schade te voorkomen. 4. Verwijder de glazen afscherming van de defecte ovenlamp in de binnenruimte door hem naar links te draaien. De oven warmt Zekering defect. Zekering controleren of verniet op. vangen. Functieknop instellen. Functiekeuzeknop is niet ingesteld. Het glas van de deur is gebroken. Het apparaat uitschakelen. Contact opnemen met de klantenservice. Vruchtensap of Vochtige sapeiwitvlekken op pen van gebak geëmailleerde of vlees. vlakken. Onschadelijke verandering van het email, niet ongedaan te maken. : Kans op een elektrische schok! Ondeskundige reparaties zijn gevaarlijk. Reparaties mogen uitsluitend worden uitgevoerd door technici die zijn geïnstrueerd door de klantenservice. Ondeskundige reparaties aan het apparaat kunnen aanzienlijke gevaren voor u veroorzaken/opleveren. 5. Vervang de ovenlamp door een van hetzelfde type. Spanning: 240 V; Vermogen: 25 W; Schroefdraad: E14; Temperatuurbestendigheid: 300 °C 6. Draai de glazen afscherming van de ovenlamp weer in. 7. Neem de theedoek weer uit de oven en schakel de zekering weer in of steek de stekker weer in het stopcontact. Om na te gaan of de ovenverlichting functioneert, drukt u op de functietoets voor de ovenverlichting tot deze inklikt. Servicedienst Wanneer uw apparaat gerepareerd moet worden, staat onze servicedienst voor u klaar. Wij vinden altijd een passende oplossing, ook om onnodig bezoek van een technicus te voorkomen. E­nummer en FD­nummer Geef aan de klantenservice altijd het productnummer (E-nr.) en het fabricagenummer (FD-nr.) van uw apparaat op, zodat wij u goed van dienst kunnen zijn. Het typeplaatje met de nummers vindt u rechts, aan de zijkant van de ovendeur. Om niet te lang te hoeven zoeken wanneer u de klantenservice nodig heeft, kunt u hier direct de gegevens van uw apparaat en het telefoonnummer van de servicedienst invullen. E­nr. FD­nr. Servicedienst O Let erop dat het bezoek van een technicus van de servicedienst in het geval van een verkeerde bediening ook tijdens de garantietijd kosten met zich meebrengt. 72 Voor alle landen vindt u hier of in de bijgesloten lijst de contactgegevens van de klantendienst die het dichtst bij u in de buurt is gevestigd. Reparatieorder en advies bij storingen A 0810 240 260 D 01801 22 33 55 (0,039 €/min. vanaf een vast telefoonnummer, voor mobiele telefoon max. 0,42 €/min.) CH 0848 840 040 Vertrouw op de competentie van de fabrikant. Zo bent u er zeker van dat de reparatie wordt uitgevoerd door geschoolde vaklui die over de originele onderdelen voor uw apparaat beschikken. Energie­ en milieutips Hier krijgt u tips over de manier waarop u bij het bakken en braden kunt besparen op energie en het apparaat op de juiste manier afvoert. Energie besparen ■ ■ ■ ■ ■ Verwarm de oven alleen voor wanneer dit in het recept vermeld staat. Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen. Deze nemen de warmte bijzonder goed op. Open de ovendeur tijdens het garen, bakken of braden zo weinig mogelijk. Milieuvriendelijk afvoeren Voer de verpakking op een milieuvriendelijke manier af. Dit apparaat is gekenmerkt in overeenstemming met de Europese richtlijn 2012/19/EU betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (waste electrical and electronic equipment - WEEE). De richtlijn geeft het kader aan voor de in de EU geldige terugneming en verwerking van oude apparaten. Bakt u meerdere taarten tegelijk, dan kunt u ze het beste naast elkaar plaatsen. Omdat de oven nog warm is, kunt u voor de tweede taart een kortere baktijd aanhouden. U kunt ook 2 rechthoekige bakvormen naast elkaar in de oven plaatsen. Bij langere bereidingstijden kunt u de oven 10 minuten voor het einde van de bereidingstijd uitzetten en de restwarmte gebruiken voor het afbakken. Acrylamide in levensmiddelen Acrylamide ontstaat vooral bij met hoge verhitting klaargemaakte graan- en aardappelproducten, zoals bijv. aardappelchips, frites, toast, broodjes, brood of fijne bakwaren (koekjes, taaitaai, speculaas). Tips voor een acrylamidearme bereiding van gerechten Algemeen Bakken ■ Zo kort mogelijke bereidingstijden aanhouden. ■ Gerechten goudgeel, niet te donker laten worden. ■ Grote, dikke gerechten bevatten minder acrylamide. Met boven- en onderwarmte, max. 200 °C. Met 3D-hetelucht of hetelucht max. 180 °C. Koekjes Met boven- en onderwarmte, max. 190 °C. Met 3D-hetelucht of hetelucht max. 170 °C. Ei of eigeel vermindert de vorming van acrylamide. Oven-frites Gelijkmatig en in één laag over de plaat verdelen. Minstens 400 g per plaat bakken, zodat de frites niet uitdrogen. 73 Tips Hier vindt u vele tips over vormen en de bereiding. Bakken Aanwijzingen ■ Maak gebruik van de meegeleverde toebehoren. Bij de klantenservice of in speciaalzaken kunt u toebehoren of extra toebehoren kopen. Verwijder voor het gebruik alle toebehoren en vormen die u niet nodig heeft uit de binnenruimte. Bakvormen ■ ■ ■ Gebruik vooral lichte bakvormen en -platen. Zet de bakvormen altijd in het midden van het bak- en braadrooster. Gebruik altijd een pannenlap wanneer u hete toebehoren of servies uit de binnenruimte neemt. Tips voor het bakken Zo stelt u vast of de cake goed doorbakken is. Prik ca. 10 minuten voor het einde van de in het recept vermelde baktijd met een stokje in het hoogste punt van het gebak. Wanneer er geen deeg meer aan de prikker zit, is het gebak klaar. Het gebak zakt in. Voeg de volgende keer minder vloeistof toe of stel de oventemperatuur 10 graden lager in. Houd rekening met de omroertijden in het recept. Het gebak is in het midden hoog gerezen en lager bij de randen. De rand van de springvorm niet invetten. Na het bakken maakt u het gebak voorzichtig los met een mes. Het gebak wordt te donker aan de bovenkant. Plaats het verder naar binnen, kies een lagere temperatuur en bak het iets langer. Het gebak is te droog. Als het gebak klaar is, prikt u er met een prikker kleine gaatjes in. Vervolgens druppelt u er vruchtensap of alcohol over. Stel de temperatuur de volgende keer 10 graden hoger in en houd kortere baktijden aan. Het brood of het gebak (bijv. kwarktaart) Gebruik de volgende keer wat minder vloeistof en bak iets langer bij een wat lagere temziet er goed uit, maar is van binnen klef peratuur. Bij gebak met een vochtige bovenkant bakt u eerst de bodem voor. Bestrooi (zacht, doortrokken met waterstrepen) het met amandelen of paneermeel en doe dan de bovenlaag erop. Houd u aan de recepten en baktijden. Het gebak is ongelijkmatig bruin gewor- Kies een wat lagere temperatuur, dan wordt het gebak gelijkmatiger bruin. Bakpapier dat den. uitsteekt kan de luchtcirculatie beïnvloeden. Knip het bakpapier altijd zodanig af dat het goed op de plaat past. Het vruchtengebak is te licht aan de onderkant. Plaats het gebak de volgende keer één niveau lager. Het sap van de vruchten stroomt over. Gebruik, indien beschikbaar, de volgende keer de diepere braadslede. Klein gebak van gistdeeg plakt bij het bakken aan elkaar. Tussen de gebakstukken dient een afstand van ca. 2 cm te zijn. Zo is er voldoende plaats en kan het gebak goed rijzen en helemaal bruin worden. Bij het bakken van vochtig gebak ontstaat er condenswater. Bij het bakken kan waterdamp ontstaan. Deze komt vrij via de deur. De waterdamp kan neerslaan op het bedieningspaneel of op het meubilair en als condens neerdruppelen. Dit is normaal. 74 Braden en grillen Tips voor het grillen Vormen ■ U kunt alle vormen gebruiken die hittebestendig zijn. Zet de vorm altijd midden op het rooster. Voor grote stukken vlees is ook de geëmailleerde bakplaat geschikt. ■ Tips voor het braden ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ Een lage temperatuur zorgt ervoor dat het gerecht gelijkmatiger bruin wordt. Doe bij mager vlees 2 tot 3 eetlepels en bij stoofvlees 8 tot 10 eetlepels vloeistof, afhankelijk van de grootte. ■ Steek bij eend of gans het vel onder de vleugels vast, dan kan het vet weglopen. ■ Gevogelte wordt bijzonder knapperig bruin als u het tegen het einde van de bereidingstijd bestrijkt met boter, zout water of sinaasappelsap. ■ Gebruik zoveel mogelijk stukken van gelijke dikte voor het grillen. Ze moeten minstens 2 tot 3 cm dik zijn. Zo worden ze gelijkmatig bruin en blijven ze lekker mals. Leg de te grillen producten op het midden van het rooster. Giet een beetje water op de geëmailleerde bakplaat en plaats hem op de inschuifhoogte eronder, zodat het vet wordt opgevangen. Plaats hem nooit direct op de bodem van de binnenruimte. Besprenkel het vlees met wat olie voordat u het op het rooster onder de grill legt. Keer dunner vlees na de helft van de grilltijd en dikker vlees vaker tijdens het grillen. Gebruik hierbij een grilltang, dan doorboort u het vlees niet en blijft het vleessap in het vlees. Donkere vleessoorten, zoals lams- en rundvlees, worden sneller en beter bruin dan licht varkens- en kalfsvlees. Keer stukken vlees na de helft van de bereidingstijd. Als het vlees klaar is, moet het nog 10 minuten in de uitgeschakelde, gesloten oven blijven liggen. Zo wordt het vleessap beter verdeeld. Bij het braden van grotere vleesstukken kan er meer stoom ontstaan en neerslag op de ovendeur terechtkomen. Dit is normaal en heeft geen invloed op de werking. Wrijf na het braden de ovendeur en het kijkvenster droog met een doekje. Braadt u direct op het rooster, plaats dan ook de geëmailleerde bakplaat op inschuifhoogte 1, zodat het vet kan worden opgevangen. Tips voor het braden Hoe kunt u vaststellen of het vlees klaar Gebruik de vleesthermometer (verkrijgbaar in de speciaalzaak) of doe de “lepeltest". is. Druk met de lepel op het vlees. Voelt het stevig aan, dan is het klaar. Geeft het mee, dan heeft het nog wat tijd nodig. Het vlees is te donker en de korst is op Controleer de inschuifhoogte en de temperatuur. enkele plaatsen verbrand. Het vlees ziet er goed uit, maar de jus is Neem de volgende keer kleiner braadgerei en voeg wat meer vloeistof toe. aangebrand. Het vlees ziet er goed uit, maar de jus is Gebruik de volgende keer groter braadgerei en voeg minder vloeistof toe. te licht en te waterig. 75
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172

Bosch HBX33R51/02 Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor