8
Trek voordat u de kookplaat gaat schoonmaken altijd eerst de stekker uit het
stopcontact en laat de kookplaat afkoelen.
•
Wij adviseren u de kookplaat altijd direct na het gebruik schoon te maken. Een vochtige doek
is dan in de regel voldoende.
• De branderdeksels, gemaakt van geëmailleerd gietijzer, houden zichzelf schoon door de
hoge temperatuur. Toch zal het voorkomen dat u de branderdeksels moet of wilt reinigen.
Dat gaat het eenvoudigst in heet water met wat afwasmiddel.
• Datzelfde geldt ook voor de pandragers.
• Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponzen; beide kunnen
zowel email als roestvrij staal aantasten of
schuurkrassen veroorzaken.
• Gebruik voor het onderhoud van email een zachte
droge doek en voor het behandelen van vlekken
of verkleuringen op roestvrij staal een daartoe in
de handel verkrijgbare polish.
• Let u er vooral op dat na het reinigen van de
branderdeksels alle gaatjes rondom goed schoon
en droog zijn. Water of sop in de gaatjes
veroorzaakt slecht of niet ontsteken van het gas
op die plaatsen.
• Om een branderdeksel op de juiste manier op de
branderkelk terug te kunnen plaatsen, is het
branderdeksel voorzien van een nok en de
branderkelk van een uitsparing. Alleen op die
manier geplaatst garandeert de brander een
goede vlamverdeling rondom.
Onderhoud
afb. 4
FO 2110
Nuttig gebruik
Een grote pan op de kleine kookbrander is, voor wat het aan de kook brengen betreft,
oneconomisch. Doordat het aan de kook brengen te lang gaat duren treedt ondertussen
veel warmteverlies op.
Een kleine pan op de sterkbrander is eveneens oneconomisch, omdat een deel van de
vlammen dan buiten de panbodem steekt en de warmte daarvan voor de pan verloren
gaat.
Een zeer effectieve gasbesparing bereikt u door altijd een goed sluitende pandeksel te
gebruiken, zeker tijdens het aan de kook brengen. Een schone panbodem, ook aan de
buitenkant, draagt bij aan betere warmteoverdracht.
Draai na het aan de kook komen de vlam zover terug dat het gerecht nog juist kan doorkoken.
Een grotere vlam dan nodig voor het doorkoken is oneconomisch.