controlelampje gaat branden en geeft
aan dat de olie aan het verwarmen is.
-Maak het te bakken voedsel klaar
en plaats het in de mand ervoor
zorgend dat het niet verder komt dan
3/4 van haar capaciteit. Laat het
voedsel uitlekken alvorens het in de
binnenpan te dompelen.
-Indien het voedsel bevroren is, moet
het eerst worden ontdooid. Indien u
bevroren voedsel of voedsel met een
hoog watergehalte in de binnenpan
brengt, kan na een para seconden
plots olie naar buiten spuiten.
-Wacht tot het waarschuwingslampje
uit gaat. Dit geeft aan dat het
apparaat de gewenste temperatuur
bereikt heeft.
-Introduceer de mand langzaam in de
binnenpan om overlopen en spatten
te vermijden.
-Wanneer het baksel klaar is kan u de
mand omhoog heffen en haar op de
rand van de binnenpan hangen om
ervoor te zorgen dat het baksel uitlekt
en het teveel aan olie van het voedsel
lekt.
-Leeg het frituurmandje.
-Ververs de olie ongeveer elke 15
of 20 baksels, of elk 5-6 maanden
indien u de friteuse niet regelmatig
gebruikt.
-Om de vorming van acrylamide te
minimaliseren tijdens het frituren,
vermijdt u het bereiken van een
donkerbruine kleur in het gefrituurde
voedsel, verwijdert u resten uit de
oliebak en frituurt u voedsel dat rijk
is aan proteïnen (zoals aardappelen
en maïs) niet op een temperatuur
hoger dan 170ºC
Na gebruik van het apparaat:
-Kies de laagste stand (MIN) van de
thermostaatknop.
-Haal de stekker uit het stopcontact.
-Plaats de kabel terug in de behuizing
van de kabel.
-De behuizing van de kabel
zorgt ervoor dat u de benodigde
beschikbare lengte voor het werken
met het apparaat kunt verwijderen,
wat ongevallen en risicovolle situaties
voorkomt.
-Plaats de frituurmand in de bak. Het
handvat van de mand kan verbonden
blijven met de mand of kan richting
de binnenkant van de mand worden
gedraaid door op de zijkant van de
staven te drukken en te draaien (Abf.
7).
-Sluit het deksel.
Praktische tips:
-Om de olie te ontgeuren kunt u een
paar stukjes brood frituren.
-Voor etenswaren die veel water
bevatten is het beter en sneller ze in
twee keer in kleinere hoeveelheden
dan in één keer te frituren. Hierdoor
wordt de kans op spetten en
overlopen ook voorkomen.
-Om gelijkmatig gebakken en
knapperig voedsel te bekomen, kunt
u de “tweefasenmethode” toepassen.
Dit systeem bestaat erin het voedsel
een eerste keer te bakken tot het
bijna klaar is, en daarna nogmaals,
met flink hete olie, om het een
goudbruine kleur te geven.
-Het is raadzaam te bakken met
olijfolie met een laag zuurgehalte.
-Meng geen olie van verschillende
kwaliteit.
-Was de aardappelen vóór het bakken
om te vermijden dat ze aan elkaar
gaan plakken.