Zanussi ZOK37902XK Handleiding

Type
Handleiding
NL
Gebruiksaanwijzing
Oven
ZOK37902
Inhoud
Veiligheidsinformatie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Veiligheidsvoorschriften _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3
Beschrijving van het product _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Voor het eerste gebruik _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Dagelijks gebruik _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Klokfuncties _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Gebruik van de accessoires _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Extra functies _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Nuttige aanwijzingen en tips _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Onderhoud en reiniging _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 19
Problemen oplossen _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Milieubescherming _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Wijzigingen voorbehouden.
Veiligheidsinformatie
Lees zorgvuldig de meegeleverde instructies voor installatie en ge-
bruik van het apparaat. De fabrikant is niet verantwoordelijk voor let-
sel en schade veroorzaakt door een foutieve installatie. Bewaar de in-
structies van het apparaat voor toekomstig gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
Waarschuwing! Gevaar voor verstikking, letsel of permanente
invaliditeit.
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en ou-
der en door mensen met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of ver-
standelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis, indien
zij onder toezicht staan van een volwassene of van iemand die ver-
antwoordelijk is voor hun veiligheid.
Laat kinderen niet met het apparaat spelen.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de buurt van kinderen.
Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het apparaat als het
in werking is of afkoelt. Het apparaat is heet.
Als het apparaat is uitgerust met een kinderbeveiliging, raden wij
aan dit te activeren.
Reiniging en onderhoud mag niet worden uitgevoerd door kinde-
ren zonder toezicht.
Algemene veiligheid
Alleen een erkende installatietechnicus mag het apparaat installe-
ren en de kabel vervangen.
2
www.zanussi.com
Van binnen wordt het apparaat heet als het in werking is. Raak de
verwarmingselementen in het apparaat niet aan. Gebruik altijd
ovenhandschoenen om accessoires of kookgerei te plaatsen of
verwijderen.
Gebruik geen stoomreiniger om het apparaat schoon te maken.
Zet de stroomtoevoer uit alvorens onderhoud te plegen.
Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers om de glazen deur schoon te maken, deze kunnen kras-
sen veroorzaken op het oppervlak, waardoor het glas zou kunnen
breken.
Om de inschuifrailen te verwijderen trekt u eerst de voorkant van
de inschuifrail en dan de achterkant uit de zijwanden. Installeer de
inschuifrail in de omgekeerde volgorde.
Als de voedingskabel beschadigd is, moet de fabrikant, een erken-
de serviceverlener of een gekwalificeerd persoon deze vervangen
teneinde gevaarlijke situaties te voorkomen.
Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat u de lamp
vervangt om elektrische schokken te voorkomen.
Veiligheidsvoorschriften
Montage
Waarschuwing! Alleen een erkende
installatietechnicus mag het apparaat
installeren.
Verwijder alle verpakkingsmaterialen.
Installeer en gebruik geen beschadigd appa-
raat.
Volg de installatie-instructies op die zijn mee-
geleverd met het apparaat.
Wees voorzichtig met het verplaatsen van het
apparaat, het is zwaar. Draag altijd veilig-
heidshandschoenen.
Trek het apparaat nooit aan de handgreep
van zijn plaats.
Houd de minimumafstand naar andere appa-
raten en units in acht.
Zorg ervoor dat het apparaat onder en naast
veilige installaties wordt geïnstalleerd.
De zijkanten van het apparaat moeten naast
apparaten of units staan van dezelfde hoogte.
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Waarschuwing! Gevaar voor brand en
elektrische schokken.
Alle elektrische aansluitingen moeten door
een gediplomeerd elektromonteur worden
gemaakt.
Dit apparaat moet worden aangesloten op
een geaard stopcontact.
Controleer of de elektrische informatie op het
typeplaatje overeenkomt met de stroomvoor-
ziening. Zo niet, neem dan contact op met
een elektromonteur.
3
www.zanussi.com
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd,
schokbestendig stopcontact.
Gebruik geen meerwegstekkers en verleng-
snoeren.
Zorg dat u de hoofdstekker en kabel niet be-
schadigt. Neem contact op met de service-
afdeling of een elektromonteur om een be-
schadigde hoofdkabel te vervangen.
Laat de stroomkabel niet in aanraking komen
met de deur van het apparaat, met name niet
als deze heet is.
De schokbescherming van delen onder
stroom en geïsoleerde delen moet op zo'n
manier worden bevestigd dat het niet zonder
gereedschap kan worden verplaatst.
Steek de stekker pas in het stopcontact als
de installatie is voltooid. Zorg ervoor dat het
netsnoer na installatie bereikbaar is.
Sluit de stroomstekker niet aan op een losse
stroomaansluiting.
Trek niet aan het netsnoer om het apparaat
los te koppelen. Trek altijd aan de stekker.
Gebruik alleen de juiste isolatie-apparaten:
stroomonderbrekers, zekeringen (schroefze-
keringen moeten uit de houder worden ver-
wijderd), aardlekschakelaars en contactge-
vers.
De elektrische installatie moet een isolatieap-
paraat bevatten waardoor het apparaat volle-
dig van het lichtnet afgesloten kan worden.
Het isolatieapparaat moet een contactope-
ning hebben met een minimale breedte van 3
mm.
Gebruik
Waarschuwing! Gevaar op letsel,
brandwonden, elektrische schokken of een
explosie.
Gebruik dit apparaat in een huishoudelijke
omgeving.
De specificatie van het apparaat mag niet
worden veranderd.
Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet
geblokkeerd zijn.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet on-
beheerd achter.
Schakel het apparaat telkens na gebruik uit.
Wees voorzichtig met het openen van de
deur van het apparaat als het apparaat aan
staat. Er kan hete lucht ontsnappen.
Bedien het apparaat niet met natte handen of
als het contact maakt met water.
Oefen geen kracht uit op een geopende deur.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als
werkblad of aanrecht.
Houd de deur van het apparaat altijd dicht als
het apparaat in werking is.
Open de deur van het apparaat voorzichtig.
Als u alcoholische toevoegingen gebruikt, kan
er alcohol-luchtmengsel ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de buurt
van het apparaat bij het openen van de deur.
Plaats geen ontvlambare producten of items
die vochtig zijn door ontvlambare producten
in, bij of op het apparaat.
Waarschuwing! Risico op schade aan
het apparaat.
Om schade of verkleuring van het emaille te
voorkomen:
– zet geen kookgerei of andere voorwerpen
direct op de bodem van het apparaat.
- leg geen aluminiumfolie op de bodem van
het apparaat.
- Plaats geen water direct in het hete appa-
raat.
- Haal vochtige schotels en eten uit het appa-
raat als u klaar bent met koken.
- Wees voorzichtig bij het verwijderen of be-
vestigen van accessoires.
Verkleuring van het email heeft geen onge-
wenst effect op de werking van het apparaat.
Dit is geen defect dat geldt voor het recht op
garantie.
Gebruik een diepe braadpan voor vochtige
taarten. Fruitsappen kunnen permanente vlek-
ken maken.
Onderhoud en reiniging
Waarschuwing! Gevaar voor letsel, brand
en schade aan het apparaat.
4
www.zanussi.com
Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit
het stopcontact voordat u onderhoudshande-
lingen verricht.
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld. Er
bestaat een risico dat de glasplaten kunnen
breken.
Vervang direct de glazen deurpanelen als de-
ze beschadigd zijn. Neem contact op met de
service-afdeling.
Wees voorzichtig bij het verwijderen van de
deur uit het apparaat. De deur is zwaar!
Reinig het apparaat regelmatig om te voorko-
men dat het materiaal van het oppervlak ach-
teruitgaat.
Resterend vet of voedsel in het apparaat kan
brand veroorzaken.
Maak het apparaat schoon met een vochtige,
zachte doek. Gebruik alleen neutrale schoon-
maakmiddelen. Gebruik geen schuurmidde-
len, schuursponsjes, oplosmiddelen of meta-
len voorwerpen.
Raadpleeg als u een ovenspray gebruikt eerst
de aanwijzingen op de verpakking.
Reinig niet het katalytisch emaille (indien van
toepassing) met een schoonmaakmiddel.
Binnenverlichting
De gloeilampen of halogeenlampen in dit ap-
paraat zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik in
huishoudelijke apparaten. Gebruik deze niet
voor andere doeleinden.
Waarschuwing! Gevaar voor elektrische
schokken!
Voordat u het lampje vervangt, dient u de
stekker van het apparaat uit het stopcontact
te halen.
Gebruik alleen lampjes met dezelfde specifi-
caties.
Verwijdering
Waarschuwing! Gevaar voor letsel of
verstikking.
Haal de stekker uit het stopcontact.
Snijd het netsnoer van het apparaat af en
gooi dit weg.
Verwijder de deurgreep om te voorkomen dat
kinderen en huisdieren opgesloten raken in
het apparaat.
Beschrijving van het product
1
7
8
9
10
11
1
2
3
4
432 65
1
Bedieningspaneel
2
Knop voor ovenfuncties
3
Stroomlampje/symbool
4
Elektronische tijdschakelklok
5
Temperatuurregelknop
6
Temperatuurlampje/symbool/indicatielamp-
je
7
Verwarmingselement
8
Lampje
9
Ventilator
10
Rekframe, verwijderbaar
11
Rekstanden
Accessoires
Bakrooster
Voor kookgerei, bak- en braadvormen.
5
www.zanussi.com
Grill-/braadpan
Voor braden en roosteren of als pan om vet
op te vangen
Voor het eerste gebruik
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het apparaat.
Reinig het apparaat voor het eerste gebruik.
Belangrijk! Zie het hoofdstuk "Onderhoud en
reiniging".
Tijd instellen
Na de eerste aansluiting op het elektriciteitsnet,
blijven alle symbolen op het display enkele se-
conden branden. In de volgende seconden
toont het display de softwareversie.
Nadat de softwareversie is verdwenen, toont het
display
en "12:00". "12" knippert.
1.
Druk op
of op om het huidige uur in
te stellen.
2.
Druk op
om te bevestigen (alleen nodig
voor de eerste instelling. Later wordt de
nieuwe tijd automatisch opgeslagen na 5
seconden).
Het display toont
en het ingestelde
uur. "00" knippert.
3.
Druk op
of op om de huidige minu-
ten in te stellen.
4.
Druk op
om te bevestigen (alleen nodig
voor de eerste instelling. Later wordt de
nieuwe tijd automatisch opgeslagen na 5
seconden).
Het display Temperatuur/Tijd geeft de nieu-
we tijd weer.
De dagtijd wijzigen
U kunt de dagtijd alleen wijzigen als de oven is
uitgeschakeld.
Druk op
. De ingestelde tijd en het symbool
knipperen op het display. Voer de procedure
"De tijd instellen" uit om de nieuwe tijd in te
stellen.
Dagelijks gebruik
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Om het apparaat te bedienen, moet u op
de bedieningsknop drukken. De bedie-
ningsknop komt naar voren.
Het apparaat aan- en uitzetten
1. Zet de functieknop van de oven op een
ovenfunctie.
2.
Draai de knop voor de temperatuur naar
/ om een temperatuur in te stellen.
3. Draai, om het apparaat uit te schakelen, de
functieknop van de oven op de uitstand
("0") .
6
www.zanussi.com
Knopsymbool, indicatielampje of
lampje (afhankelijk van het model -
zie productbeschrijving):
Het indicatielampje gaat aan wanneer de
oven opwarmt.
Het lampje gaat aan als het apparaat in
werking is.
Het symbool geeft aan of de knop de
kookzones, de ovenfuncties of de tem-
peratuur bedient.
Ovenfuncties
Ovenfunctie Applicatie
Binnenverlichting Het lampje activeren zonder een bereidingsfunctie.
Multi hetelucht Voor het bakken op maximaal 2 niveaus tegelijkertijd en het dro-
gen van voedsel. Stel de temperatuur 20 - 40 °C lager in dan voor
Boven + onderwarmte.
Pizza hetelucht Om gerechten op één niveau te bakken met intensief bruinen en
een krokantere korst. Stel de temperatuur 20 - 40 °C lager in dan
voor Boven + onderwarmte.
Bereiding met boven- en on-
derwarmte
Voor het bakken en braden op een ovenniveau.
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een knapperige bodem en voed-
sel te bewaren.
Warmhouden Om eten warm te houden.
Ontdooien Om bevroren gerechten te ontdooien.
Grill Om vlak voedsel te grillen en te toasten.
Tweekrings grill Om plat voedsel in grote hoeveelheden te roosteren en om toast
te maken.
Circulatiegrill Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte op één ni-
veau. Ook om te gratineren en te bruinen.
Display
A B C
DEFG
A) Timer
B) Opwarmen en restwarmte-indicatie
C) Waterlade (alleen geselecteerde modellen)
D) Vleesthermometer (alleen geselecteerde
modellen)
E) Deurslot (alleen geselecteerde modellen)
F) Uren/minuten
G) Klokfuncties
7
www.zanussi.com
Toetsen
Toets Functie Beschrijving
KLOK De klokfunctie instellen.
,
MINUS, PLUS De tijd instellen.
KOOKWEKKER De KOOKWEKKER instellen. Houd de knop lan-
ger dan 3 seconden ingedrukt om de ovenlamp in
of uit te schakelen.
TEMPERATUUR De oventemperatuur of de temperatuur van de
vleesthermometer (indien van toepassing). Alleen
gebruiken indien er een ovenfunctie in werking is.
Opwarmen / Restwarmte-indicatie
Als u een ovenfunctie inschakelt, gaan de balk-
jes op het display
één voor één branden. De
balkjes geven aan dat de oventemperatuur toe-
neemt of afneemt.
Klokfuncties
SYM-
BOOL
FUNCTIE BESCHRIJVING
KOOKWEKKER Voor het instellen van een afteltijd. Deze functie heeft geen invloed
op de werking van de oven. U kunt de KOOKWEKKER op elk ge-
wenst moment instellen, ook als het apparaat uit staat.
DAGTIJD Met deze functie kunt u de tijd regelen. Zie "De tijd instellen".
DUUR Instellen hoe lang het apparaat in werking is. Stel eerst een oven-
functie in voordat u deze functie instelt.
EINDE Instellen wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld. Stel eerst een
ovenfunctie in voordat u deze functie instelt. U kunt Duur en Einde
gelijktijdig instellen om de tijd in te stellen waarop het apparaat moet
worden in- en uitgeschakeld.
Druk herhaaldelijk op om de klokfunctie
te wijzigen.
Druk op
om de instellingen van de klok-
functies te bevestigen of wacht 5 secon-
den voordat de instelling automatisch wordt be-
vestigd.
De DUUR of het EINDE instellen
1.
Druk herhaaldelijk op
tot het display
of toont.
of knippert op het display.
2.
Druk op
of om de waarden in te stel-
len en druk op
om te bevestigen.
Voor de Duur stelt u eerst de minuten
en dan de uren in, voor Einde
stelt u
eerst de uren en dan de minuten in.
Er klinkt twee minuten een geluidssignaal
nadat de tijd is afgelopen.
of sym-
bool- en tijdsinstelling knipperen in het dis-
play. De oven stopt.
3. Druk op een willekeurige knop of open de
deur van de oven om het geluid te stoppen.
Als u op de knop
drukt terwijl u het uur
instelt voor de DUUR
, gaat het appa-
raat naar de instelling van de functie EINDE
.
8
www.zanussi.com
De KOOKWEKKER instellen
1.
Druk op
.
en "00" knipperen op het display.
2.
Druk op
of om de KOOKWEKKER in
te stellen. Eerst wordt de tijd berekend in
minuten en seconden. Als de ingestelde tijd
langer is dan 60 minuten, dan verschijnt het
symbool
op het display. Het apparaat
berekent nu de tijd in uren en minuten.
3. De KOOKWEKKER start automatisch na
vijf seconden.
Na 90% van de ingestelde tijd klinkt er een
geluidssignaal. Druk op een toets om het
signaal uit te zetten.
4. Wanneer de ingestelde tijd is verlopen,
klinkt er gedurende twee minuten een ge-
luidssignaal. "00:00" en knipperen op
het display. Druk op een toets om het sig-
naal uit te zetten.
Als u de KOOKWEKKER instelt als DUUR
of EINDE lopen, gaat het symbool
aan
op het display.
Timer met optelfunctie
Gebruik de timer met optelfunctie om bij te hou-
den hoe lang de oven werkt. Deze wordt onmid-
dellijk ingeschakeld wanneer de oven begint
met opwarmen.
Houd om de timer met optelfunctie te resetten
en ingedrukt.
U kunt de timer met optelfunctie niet ge-
bruiken als de functie Duur of Einde wer-
ken.
Gebruik van de accessoires
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Accessoires plaatsen
Braadpan:
Plaats de braadpan tussen de geleidestangen
van de inschuifrail.
Bakrooster:
Plaats het rooster tussen de geleidestangen van
de roostersteun en zorg ervoor dat de pootjes
omlaag staan.
Bakrooster en braadpan samen:
Plaats het bakrooster op de braadpan. Plaats de
braadpan tussen de geleidestangen van de in-
schuifrail.
9
www.zanussi.com
Alle accessoires hebben links en rechts bo-
venaan kleine inkepingen om de veiligheid te
verhogen. Deze inkepingen zorgen er ook
voor dat ze niet omkantelen.
Door de verhoogde lijst die om het rooster
loopt, is kookgerei beveiligd tegen wegglij-
den.
Extra functies
KINDERSLOT
Het kinderslot voorkomt dat het apparaat per
ongeluk in werking wordt gesteld.
Inschakelen/uitschakelen van het
kinderslot:
1. Stel geen ovenfunctie in.
2.
Houd
en gedurende ten minste 2 se-
conden samen ingedrukt.
3. Er klinkt een geluidsignaal. SAFE gaat aan/
uit (wanneer u het kinderslot inschakelt/uit-
schakelt) op het display.
Restwarmte-indicatie
Het display toont de restwarmte-indicatie
als
het apparaat uit is en de temperatuur in de oven
hoger is dan 40 °C. Gebruik de temperatuur-
knop om de oventemperatuur te zien.
Koelventilator
Als het apparaat in werking is, wordt de koel-
ventilator automatisch ingeschakeld om de op-
pervlakken van het apparaat koel te houden. Na
het uitschakelen van het apparaat kan de venti-
latie doorgaan totdat het apparaat is afgekoeld.
Automatische uitschakeling
Het toestel schakelt zichzelf na enige tijd uit om
veiligheidsredenen:
Als een ovenfunctie in werking is.
als u de oventemperatuur niet verandert
Oventemperatuur Uitschakeltijd instellen
30 - 115 °C 12,5 uur
120 - 195 °C 8,5 uur
200 - 245 °C 5,5 uur
250 - maximaal °C 3,0 uur
Druk na een automatische uitschakeling op een
willekeurige knop om het toestel opnieuw te ac-
tiveren.
Belangrijk! De automatische uitschakeling
werkt met alle ovenfuncties, behalve de
bereidingsduur, einde en tijdsvertraging.
Nuttige aanwijzingen en tips
De temperaturen en baktijden in de tabel-
len zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze
zijn afhankelijk van de recepten en de kwaliteit
en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediën-
ten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braad-
verhouding hebben dan het apparaat dat u
tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale in-
stellingen (temperatuur, gaartijden) en de rek-
standen aan de tabelwaarden aan.
10
www.zanussi.com
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10
minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen en profiteren van de restwarmte
Wanneer u bevroren gerechten gebruikt,
kunnen de bakplaten in de oven tijdens
het bakken vervormen. Wanneer de bak-
platen afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Aanwijzingen bij de baktabellen
De fabrikant raadt u aan de eerste keer een
lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden
voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bereiden van cake op meerdere ni-
veaus kan de baktijd ca. 10 - 15 minuten lan-
ger zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt
het gebak in het begin van het bakproces niet
overal even bruin. Verander in dit geval de
temperatuurinstelling niet. De verschillen ver-
minderen tijdens het bakproces.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de cake is niet
voldoende gebruind.
De rekstand is incorrect.
Plaats de cake op een lagere rek-
stand.
De cake zakt in en wordt klef, klon-
terig, streperig.
De oventemperatuur is te hoog.
De volgende keer dat u een cake
bakt, stelt u de baktemperatuur la-
ger in.
De cake zakt in en wordt klef, klon-
terig, streperig.
Te korte baktijd.
Baktijd verlengen. U kunt de
baktijd niet verlagen door een
hogere temperatuur in te stel-
len.
De cake zakt in en wordt klef, klon-
terig, streperig.
Er zit te veel vloeistof in het meng-
sel.
Minder vocht gebruiken. Let op de
kneedtijden, vooral bij het gebruik
van keukenmachines.
De cake is te droog. De oventemperatuur is te laag.
De volgende keer dat u een cake
bakt, stelt u de baktemperatuur
hoger in.
De cake is te droog. Te lange baktijd.
De volgende keer dat u een cake
bakt, gebruikt u een kortere bak-
tijd.
De cake wordt ongelijkmatig bruin.
De oventemperatuur is te hoog en
de baktijd te kort.
De baktemperatuur lager instellen
en de baktijd verlengen.
De cake wordt ongelijkmatig bruin.
Het deeg is niet gelijkmatig ver-
deeld.
Verdeel het deeg gelijkmatig over
de bakplaat.
De cake wordt niet gaar binnen de
aangegeven baktijd.
De oventemperatuur is te laag.
De volgende keer dat u een cake
bakt, stelt u de baktemperatuur
een beetje hoger in.
Bakken op één gebruiksniveau
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braad-
verhouding hebben dan het apparaat dat u
tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale in-
stellingen (temperatuur, gaartijden) en de
ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 mi-
nuten voor het einde van de baktijd uitschake-
len, om te profiteren van de restwarmte.
11
www.zanussi.com
Wanneer u diep bevroren gerechten gebruikt,
kunnen de platen in de oven tijdens het bakken
vervormen. Wanneer de platen afkoelen, ver-
dwijnt de vervorming.
Aanwijzingen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere
temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden
voor een speciaal recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van cake op meerdere niveaus
kan de baktijd ca. 10 - 15 minuten langer zijn.
Als de cake niet overal even hoog is, wordt de
cake in het begin van het bakproces niet overal
even bruin. Verander in dit geval de tempera-
tuurinstelling niet. De verschillen verminderen tij-
dens het bakproces.
Bakken in een bakblik
Verwarmingssoort Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Tulband of brioche Multi hetelucht 1 150 - 160 50 - 70
Moskovisch gebak/vruchten-
cake
Multi hetelucht 1 140 - 160 70 - 90
Sponge cake / Cake, zacht Multi hetelucht 1 140 - 150 35 - 50
Sponge cake / Cake, zacht Boven + onder-
warmte
1 160 35 - 50
Taartbodem van zandtaart-
deeg
1)
Multi hetelucht 2 170 - 180 10 - 25
Taartbodem - zacht cakedeeg Multi hetelucht 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Appeltaart (2 vor-
men Ø 20 cm, diagonaal ge-
plaatst)
Multi hetelucht 2 160 70 - 90
Apple pie / Appeltaart (2 vor-
men Ø 20 cm, diagonaal ge-
plaatst)
Boven + onder-
warmte
1 180 70 - 90
Kwarktaart, bakplaat
2)
Boven + onder-
warmte
2 160 - 170 70 - 90
1) Oven voorverwarmen.
2) Gebruik braadpan.
Cake op bakplaat
Verwarmingssoort Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Vlechtbrood/broodkrans Boven + onder-
warmte
1 170 - 190 30 - 40
Kerststol
1)
Boven + onder-
warmte
1 160 - 180 50 - 70
Brood (roggebrood)
1)
Boven + onder-
warmte
1
ten eerste 230 20
12
www.zanussi.com
Verwarmingssoort Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
dan 160 - 180 30 - 60
Roomsoezen/tompoezen
1)
Boven + onder-
warmte
2 190 - 210 20 - 35
Biscuitrol
1)
Boven + onder-
warmte
2 180 - 200 10 - 20
Kruimeltaart (droog) Multi hetelucht 2 150 - 160 20 - 40
Boter-/Suikerkoek
1)
Boven + onder-
warmte
2 190 - 210 20 - 30
Vruchtentaart (bereid met
gistdeeg/sponsdeeg)
2)
Multi hetelucht 2 150 - 160 35 - 55
Vruchtentaart (bereid met
gistdeeg/sponsdeeg)
2)
Boven + onder-
warmte
170 35 - 55
Vruchtentaart met kruimel-
deeg
Multi hetelucht 2 160 - 170 40 - 80
Plaatkoek met kwetsbare gar-
nering (bijvoorbeeld kwark,
room, puddingvulling)
1)
Boven + onder-
warmte
2 160 - 180 40 - 80
Koekjes
Gerecht Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Zandkoekjes Multi hetelucht 2 150 - 160 10 - 20
Short bread / Zandtaartdeeg/
Deegreepjes
Multi hetelucht 2 140 20 - 35
Short bread / Zandtaartdeeg/
Deegreepjes
1)
Boven + onder-
warmte
2 160 20 - 30
Koekjes gemaakt van spons-
deeg
Multi hetelucht 2 150 - 160 15 - 20
Eiwitgebak, schuimgebak Multi hetelucht 80 - 100 120 - 150
Bitterkoekjes Multi hetelucht 2 100 - 120 30 - 50
Koekjes gemaakt van gist-
deeg
Multi hetelucht 2 150 - 160 20 - 40
Klein bladerdeeggebak
1)
Multi hetelucht 2 170 - 180 20 - 30
Broodjes
1)
Multi hetelucht 2 160 10 - 25
Broodjes
1)
Boven + onder-
warmte
2 190 - 210 10 - 25
Small cakes Kleine cakes
1)
Multi hetelucht 2 160 20 - 35
Small cakes Kleine cakes
1)
Boven + onder-
warmte
2 170 20 - 35
13
www.zanussi.com
Bakken op meerdere niveaus
Cake op bakplaat
Verwarmingssoort Multi hetelucht
Inzetniveaus vanaf de bo-
dem
2 rekniveaus
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Roomsoezen /Eclairs
1)
1 / 4 160 - 180 25 - 45
Kruimeltaart 1 / 4 150 - 160 30 - 45
1) Oven voorverwarmen.
Cake op bakplaat
Verwarmingssoort Multi hetelucht
Inzetniveaus vanaf de bo-
dem
2 rekniveaus
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Zandkoekjes 1 / 4 150 - 160 20 - 40
Short bread / Zandtaart-
deeg/ Deegreepjes
1 / 4 140 25 - 45
Koekjes gemaakt van
sponsdeeg
1 / 4 160 - 170 25 - 40
Eiwitgebak, schuimgebak 1 / 4 80 - 100 130 - 170
Bitterkoekjes 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Koekjes gemaakt van gist-
deeg
1 / 4 160 - 170 30 - 60
Pizza
Verwarmingssoort Roosterhoogte Temperatuur (°C) Tijd (min)
Pizza (dun)
1)
2 200 - 230 15 - 20
Pizza (met veel garnering)
2)
2 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 40 - 55
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine (hartige taart) 1 170 - 190 45 - 55
Zwitserse flan 2 170 - 190 45 - 55
Kwarktaart 1 140 - 160 60 - 90
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 60
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
1)
2 230 - 250 10 - 20
Bladerdeegtaart
1)
2 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen
1)
2 230 - 250 12- 20
14
www.zanussi.com
Verwarmingssoort Roosterhoogte Temperatuur (°C) Tijd (min)
Piroggen (Russische variant
op calzone)
1)
2 180 - 200 15 - 25
1) Oven voorverwarmen.
2) Gebruik braadpan.
Braadtabel
Braadservies
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe
braadpan braden of op een bakrooster boven
een braadpan (indien aanwezig).
Braad mager vlees in een braadpan met dek-
sel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees die een korst moeten krij-
gen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
Gebruik hittebestendig servies om te braden
(lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe
braadpan braden (indien aanwezig) of op een
rooster boven de braadpan.
Braad mager vlees in een braadpan met dek-
sel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees die een korst moeten krij-
gen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1 kg in de
oven te bereiden.
Giet een beetje vloeistof in de braadpan om
het aanbranden van vleessap of vet te voor-
komen.
Indien nodig het braadstuk (na 1/2 - 2/3 van
de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevogelte
diverse keren tijdens het braden met het ei-
gen vleessap. Hiermee bereikt u een beter
braadresultaat.
U kunt het apparaat ongeveer 10 minuten
voor het einde van de bereidingstijd uitscha-
kelen om de restwarmte te gebruiken.
Rundvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Stoofvlees 1-1,5 kg Boven + Onder-
warmte
1 230 120 - 150
Biefstuk of os-
senhaas
rood
1)
per cm dikte Circulatiegrill 1 190 - 200 5 - 6 per cm
dikte
medium per cm dikte Circulatiegrill 1 180 - 190 6 - 8 per cm
dikte
gaar per cm dikte Circulatiegrill 1 170 - 180 8 - 10 per cm
dikte
1) Oven voorverwarmen.
Varkensvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Schouderstuk,
nekstuk, hamlap
1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 90 - 120
15
www.zanussi.com
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Kotelet, ribbetje 1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 170 - 180 60 - 90
Gehaktbrood 750 g - 1 kg Circulatiegrill 1 160 - 170 50 - 60
Varkensschen-
kel (voorge-
kookt)
750 g - 1 kg Circulatiegrill 1 150 - 170 90 - 120
Kalfsvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur °C Tijd (min)
Geroosterd
kalfsvlees
1 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 150 - 120
Kalfsschenkel 1,5 - 2 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 120 - 150
Lamsvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Lamsbout, ge-
roosterd lams-
vlees
1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 150 - 180 100- 120
Lamsrug 1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 160 - 180 40 - 60
Wild
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Hazenrug, hazen-
bout
1)
tot 1 kg Boven + On-
derwarmte
1 230 30 - 40
Reerug, herten-
rug
1,5 - 2 kg Boven + On-
derwarmte
1 210 - 220 35 - 40
Reebout, herten-
bout
1,5 - 2 kg Boven + On-
derwarmte
1 180 - 200 60 - 90
Gevogelte
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Kip 200 – 250
g p.p.
Circulatiegrill 1 200 - 220 30 - 50
Halve kip 400 – 500
g p.p.
Circulatiegrill 1 190 - 210 35 - 50
Stukken gevo-
gelte
1 - 1,5 kg Circulatiegrill 1 190 - 210 50 - 70
Eend 1,5 - 2 kg Circulatiegrill 1 180 - 200 80 - 100
16
www.zanussi.com
Vis (gestoomd)
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Hele vis 1 - 1,5 kg Boven + On-
derwarmte
1 210 - 220 45 - 60
Grill
Grill altijd met de maximale temperatuurinstel-
ling.
Let op! Tijdens het grillen moet de
ovendeur altijd gesloten zijn.
Lege oven met grillfuncties altijd 5 minuten
voorverwarmen.
Rooster op inschuifhoogte plaatsen, zoals
aangeraden in grilleertabel.
Altijd de schaal plaatsen om vet op te vangen
op de eerste inschuifhoogte.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Grill
Te grillen gerecht Temperatuur Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Biefstuk, medium 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Runderfilet, medium 230 1 20 - 30 20 - 30
Varkensrug 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Kalfsrug 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Lamsrug 210 - 230 1 25 - 35 20 - 35
Hele vis, 500 -
1000 g
210 - 230 1 15 - 30 15 - 30
Grill intens
Te grillen gerecht
Ovenniveau
1)
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Burgers / Burgers
1)
3 9 - 13 8 - 10
Varkenshaas 3 10 - 12 6 - 10
Worstjes 3 10 - 12 6 - 8
Runderfilet, kalfsbiefstuk-
ken
3 7 - 10 6 - 8
Toast / Geroosterd brood
1)
4 1 - 3 1 - 3
Brood met iets erop 3 6 - 8 -
1) Oven voorverwarmen.
Ontdooien
Haal het voedsel uit de verpakking. Doe het
voedsel op een bord.
Gebruik voor het afdekken geen borden of
schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd worden
verlengd.
17
www.zanussi.com
Gebruik het eerste inzetniveau. Het inzetni-
veau onderaan.
Tabel Ontdooien
Gerecht Hoeveelheid Ontdooitijd in
min.
Verdere ont-
dooitijd in
min.
Opmerking
Kip 1 kg 100 - 140 20 - 30 Kip op een omgedraaid schoteltje in een
groot bord leggen.
Halverwege de bereidingstijd omdraaien
Vlees 1 kg 100 - 140 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd omdraaien
Vlees 0,5 kg 90 - 120 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd omdraaien
Forel 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Aardbeien 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Boter 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Room 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Klop de nog licht bevroren slagroom
Taart 1,4 kg 60 60 ---
Inmaken - Onderwarmte
Gebruik alleen weckpotten van dezelfde af-
metingen.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of
bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste rooster van de bodem van
deze functie.
Zet niet meer dan zes weckpotten van één li-
ter op de bakplaat.
Vul de flessen tot hetzelfde niveau en sluit ze
af met een klem.
De weckpotten mogen elkaar niet raken.
Vul ca. 1/2 liter water op de bakplaat, zodat
er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste weckpotten
begint te borrelen (na circa 35 - 60 minuten
bij 1 liter-glazen), schakelt u de oven uit of
verlaagt u de temperatuur tot 100°C (zie ta-
bel).
Tabel Inmaken - steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wecken tot
het parelen begint
(min)
Bereidingstijd bij
100 °C (min)
Aardbeien, bosbessen, frambozen,
rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Tabel Inmaken - steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wecken tot
het parelen begint
(min)
Bereidingstijd bij
100 °C (min)
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
18
www.zanussi.com
Tabel Inmaken - groente
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wecken tot
het parelen begint
(min)
Bereidingstijd bij
100 °C (min)
Wortels
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de oven laten staan nadat u de oven hebt uitgeschakeld
Drogen - Multi hetelucht
Gerecht Temperatuur (°C) Roosterhoogte Tijd (u)
Bonen 60 - 70 2 6 - 8
Paprika's 60 - 70 2 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 2 5 - 6
Paddenstoelen 50 - 60 2 6 - 8
Kruiden 40 - 50 2 2 - 3
Pruimen 60 - 70 2 8 - 10
Abrikozen 60 - 70 2 8 - 10
Schijfjes appel 60 - 70 2 6 - 8
Peren 60 - 70 2 6 - 9
Onderhoud en reiniging
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Opmerkingen over schoonmaken:
Maak de voorkant van het apparaat schoon
met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor metalen oppervlakken een uni-
verseel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van het apparaat na elk
gebruik. Vuil laat zich dan het makkelijkst ver-
wijderen en kan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale
ovenreiniger.
Reinig alle accessoires na elk gebruik en laat
ze drogen. Gebruik een zachte doek met
warm water en een schoonmaakmiddel.
Accessoire met antiaanbaklaag mogen niet
worden schoongemaakt met een agressief
reinigingsmiddel, voorwerpen met scherpe
randen of een afwasautomaat. Dit kan de an-
tiaanbaklaag beschadigen.
Inschuifrails
U kunt de inschuifrails verwijderen om de zij-
wanden te reinigen.
19
www.zanussi.com
Verwijderen van de inschuifrails
Trek de inschuifrail bij
de voorkant uit de zij-
wand.
1
2
Trek de geleider bij
de achterkant uit de
zijwand en verwijder
deze.
De inschuifrails installeren
Installeer de inschuifrails in omgekeerde volgor-
de.
De afgeronde uiteinden van de inschuifrails
moeten naar voren wijzen.
Lamp
Waarschuwing! Er bestaat risico op
elektrische schokken.
De lamp en het afdekglas kunnen heet zijn.
Voordat u het ovenlampje vervangt:
Schakel het apparaat uit.
Verwijder de zekeringen in de zekeringenkast,
of schakel de stroomonderbreker uit.
Let op! Leg een doek op de bodem van
de binnenkant van het apparaat. Dit
voorkomt schade aan het afdekglas en de
ovenruimte.
Gebruik altijd hetzelfde lamptype.
De lamp aan de bovenkant van de
binnenruimte vervangen.
1. Draai het afdekglas van de lamp naar rechts
en verwijder het.
2. Reinig het afdekglas.
3. Vervang de lamp door een geschikte tegen
300 °C hittebestendige ovenlamp.
4. Plaats het afdekglas terug.
Vervangen van de lamp links in de
ovenruimte.
1. De linker inschuifrails verwijderen.
2. Gebruik een smal, stomp voorwerp (bijv.
een theelepel) om het afdekglas te verwij-
deren. Reinig het afdekglas.
3. Vervang de lamp door een geschikte
300°C hittebestendige lamp.
4. Plaats het afdekglas terug.
5. De linker inschuifrails installeren.
Deur en glasplaten
U kunt de ovendeur en de interne glazen pane-
len verwijderen om schoon te maken. Het aantal
glasplaten verschilt per model.
De deur verwijderen
Let op! Wees voorzichtig bij het
verwijderen van de deur uit het apparaat.
De deur is zwaar.
1. Open de deur helemaal.
2. Duw de klemhendels (A) volledig op de
twee scharnieren.
3. Sluit de ovendeur in de eerste openings-
stand (in een hoek van ongeveer 70°).
A
A
20
www.zanussi.com
4. Pak de deur aan de zijkanten met beide
handen vast en trek deze onder een op-
waartse hoek weg van het apparaat.
5. Plaats de ovendeur met de buitenkant om-
laag op een zachte en egale ondergrond.
Dit voorkomt krassen.
6. Deurafdekking (B) aan de bovenkant van de
deur aan beide kanten vastpakken en naar
binnen drukken om de klemsluiting te ont-
grendelen.
7. Trek de deur naar voren om hem te verwij-
deren.
2
B
1
8. Houd de glasplaten aan de bovenkant vast
en trek deze een voor een omhoog uit de
geleiding.
9. Reinig de
glasplaat met
een sopje.
Droog de
glasplaat voor-
zichtig af.
Als u de glasplaten
en de ovendeur
heeft schoonge-
maakt, plaatst u ze terug. Voer bovenstaande
stappen uit in de omgekeerde volgorde. Plaats
de kleinste glasplaat eerst, daarna de grotere
glasplaten.
Problemen oplossen
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
Het apparaat wordt niet warm. Het apparaat is uitgeschakeld. Schakel het apparaat in.
Het apparaat wordt niet warm. De klok is niet ingesteld. Stel de klok in. Zie de paragraaf
"De klok instellen".
Het apparaat wordt niet warm. De benodigde kookstanden zijn
niet ingesteld.
Zorg ervoor dat de instellingen
correct zijn.
Het apparaat wordt niet warm. De automatische veiligheidsuit-
schakeling is actief.
Raadpleeg "Automatische uitscha-
keling".
Het apparaat wordt niet warm. De zekering is doorgebrand. Controleer of de zekering de oor-
zaak van de storing is. Als de zeke-
ringen keer op keer doorslaan,
neemt u contact op met een er-
kende installateur.
Het lampje brandt niet. Het lampje is stuk. Vervang het lampje.
Het display toont een foutcode die
niet in deze lijst voorkomt.
Er is een elektrische fout. Schakel het apparaat uit via de
huiszekering of de veiligheids-
schakelaar in de zekeringkast en
schakel hem dan weer in.
Neem contact op met de klan-
tenservice wanneer de foutcode
opnieuw wordt weergegeven.
21
www.zanussi.com
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen,
neem dan contact op met uw verkoper of de
klantenservice.
De contactgegevens van het servicecentrum
staan op het typeplaatje. Het typeplaatje bevindt
zich aan de voorkant van de binnenkant van het
apparaat.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
Milieubescherming
Recycle de materialen met het symbool .
Gooi de verpakking in een geschikte
verzamelcontainer om het te recyclen.
Help om het milieu en de volksgezondheid te
beschermen en recycle het afval van elektrische
en elektronische apparaten. Gooi apparaten
gemarkeerd met het symbool
niet weg met het
huishoudelijk afval. Breng het product naar het
milieustation bij u in de buurt of neem contact
op met de gemeente.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriende-
lijk en geschikt voor hergebruik. Kunststofonder-
delen worden aangeduid met internationale af-
kortingen, zoals PE, PS, enz. Gooi het verpak-
kingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde
containers van uw vuilnisophaaldienst.
22
www.zanussi.com
23
www.zanussi.com
www.zanussi.com/shop
892961215-A-212013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZOK37902XK Handleiding

Type
Handleiding