Zanussi HM214X Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding
2
Multifunktion
Einbau-Herde
3-Systemen
Inbouw-Fornuizen
Fours multi-fonctions
HM 214 B
HM 214 W
HM 214 X
HM 214 S
Bedienungs- und Einbauanweisungen
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
35668 - 1602
ZANUSSI
3
FO 0366
FO 0339
FO 0327
FO 0061
FO 0344
FO 0018
1
4
25
36
0
100
150
200
250
50
0
1
2
3
4
230V 3~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 PE
230V 1~
1 2 3 4 5
L1 N PE
400V 2N~
1 2 3 4 5
L1 L2 N PE
400V 3N~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 N PE
FO 0452
FO 0459
FO 0330
7
8
10
9
FO 0584
FO 0374
11
12
FO 0030
5
550 min
591
22,5
20
30
20
4
7
A 0048
13
FO 0331
FO 0332
FO 0039
FO 0986
15
16
14 17
6
Verehrte Hausfrau Wir freuen uns, dass auch Sie für ein Qua-
litätsprodukt unseres Hauses entschieden
haben.
Die Bedienung und die Benutzung sind ein-
facf. Wir empfehlen Ihnen jedoch diese Be-
dienungsanleitung aufmerksam durchzulesen,
bevor Sie das Gerät zum ersten Mal in Betrieb
setzen. In dieser Anleitung finden Sie
Anweisungen für korrekte Installation, Be-
dienung, Gebrauch und Wartung.
Wir danken Ihnen für die Aufmerksamkeit und
wünschen Ihnen einen guten Gebrauch mit
dem neuen Gerät.
Mevrouw, Mijnheer, Met de keuze en de aanschaf van dit apparaat
heeft u een uitstekende kwaliteit in huis
gehaald.
De bediening en het gebruik zijn eenvoudig;
wij raden u echter aan dit boekje geheel te
lezen alvorens u uw nieuwe aanwinst in bedrijf
stelt en in gebruik neemt.
In dit boekje vindt u aanwijzingen voor de
installatie, de bediening, het gebruik en het
onderhoud.
Wij danken u voor de aandacht die u hieraan
wilt schenken en wensen u een plezierig
gebruik van dit nuttige apparaat toe.
Madame Nous vous félicitons pour avoir choisi un
produit de qualité de notre firme.
L'utilisation de cet appareil est très simple.
Néanmoins, afin de profiter au maximum des
possibilités de votre nouvel appareil, nous
vous suggérons de consacrer quelques instants
à la lecture de cette notice.
Vous y trouverez les indications correctes pour
l'installation, l'utilisation et l'entretien.
Nous vous en remercions et vous souhaitons un
bon usage de ce nouvel appareil.
26
Waarschuwingen en belangrijke adviezen - inbouw-ovens
Het is uiterst belangrijk dat het bij het apparaat behorende instruktieboekje
bewaard blijft. Zou het apparaat door u aan iemand anders gegeven of verkocht
worden, of zou het apparaat in het huis van waaruit u verhuist achterblijven, dan
dient de nieuwe gebruik(st)er over het instruktieboekje en de daarin opgenomen
waarschuwingen te kunnen beschikken.
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt
geacht ze gelezen te hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in gebruik
neemt.
Nederlands
Indien u, om welke reden danook,
aluminiumfolie in de oven gebruikt, leg dat
dan nooit op de ovenbodem.
Wees voorzichtig met ovenreinigers; spuit
nooit op het vetfilter (indien aanwezig), de
elementen en de thermostaatleiding.
Schakel vóór een schoonmaakbeurt de
stroomtoevoer naar de oven uit of neem de
steker uit het stopkontakt.
Overtuig u ervan dat de knoppen in de uit-
stand staan zodra u de oven niet meer
gebruikt.
Deze oven is, afhankelijk van solo- of
kombinatie met een elektrisch kookplateau,
gemaakt voor aansliting op 1 respektievelijk
1, 2 of 3 fasen (of groepen) 230V.
Aansluiting op meer-fasen zonder nul (400V)
leidt tot vernieling van de oven en de
eventueel daaraan gekoppelde kookplaten of
-zones.
Laat inspektie-en/of herstelwerkzaamheden
uitvoeren door de servicedienst van de
fabrikant of door een door de fabrikant
bevoegd verklaarde servicedienst en laat geen
andere dan originele onderdelen plaatsen.
Tracht, in geval van storing of defekt, dit
apparaat niet zelf te repareren.
Reparaties welke door niet-deskundige
personen uitgevoerd worden, kunnen tot
schade of letsel leiden.
Dit apparaat is bedoeld en gemaakt voor het
gebruik door volwassenen. Het is gevaarlijk
om kinderen het apparaat te laten bedienen of
als speelgoed te laten gebruiken.
Installatie en aansluiting dienen door een
daartoe erkend installateur uitgevoerd te
worden, volgens hem, uit hoofde van zijn
erkenning, bekende voorschriften.
Een eventueel noodzakelijke wijziging van
de elektriciteitsvoorziening ten behoeve van
de installatie van dit appaarat, dient eveneens
door een erkend installateur uitgevoerd te
worden.
Het is gevaarlijk om, in welke vorm danook,
dit apparaat of de eigenschappen daarvan te
veranderen.
Afdruipend vet tijdens roosteren of grillen
kunt u opvangen in een vuurvaste platte
schaal met een laagje water erin; dat
voorkomt rookvorming en inbranden van
vetdruppels.
Gebruik altijd ovenhandschoenen voor het uit
de oven nemen van hete schalen of pannen.
Houd tijdens het in gebruik zijn van de oven
kinderen uit de buurt. Ook na het
uitschakelen van de stroomtoevoer blijft de
ovendeur nog lange tijd heet.
De oven is bedoeld en gemaakt voor de
bereiding van voedsel; gebruik hem nergens
anders voor.
27
Speciaal voor de gebruiker
Installatie
Het inbouwen en aansluiten dient door de
vakman te gebeuren, rekening houdende met
de geldende normen en de plaatselijke
voorschriften. Onder het hoofdstuk «Speciaal
voor de installateur» vindt u de betreffende
aanwijzingen.
Om beschadigingen tijdens het transport en het
inbouwen te voorkomen zijn een aantal delen
bedekt met een kunststof folie. Vóór de
ingebruikname moet de folie verwijderd
worden.
Na de installatie moet de oven, zonder ge-
rechten erin, cirka 45 minuten op de hoogste
temperatuur verwarmd worden. Tijdens de
eerste minuten zal rook met een onaangename
geur ontstaan; dit wordt veroorzaakt door het
isolatiemateriaal en vettige restanten vanuit het
produktieproces.
Tijdens het in gebruik zijn worden de
ovendeur en het glas heet. Zorg er dus voor
dat kinderen dan niet in de buurt van de
oven kunnen spelen.
Indien zich in de buurt van de oven een
wandkontaktdoos bevindt waar af en toe
een huishoudelijk apparaat op aangesloten
wordt, zorg er dan voor dat het snoer
daarvan niet tegen de hete ovendeur hangt
of daartussen geklemd kan raken.
28
Afmetingen, buitenwaarts: Hoogte 59 cm
Breedte 56 cm
Diepte 55 cm
Afmetingen, ovenruimte: Hoogte 33 cm
Breedte 44 cm
Diepte 39 cm
Inhoud 56,5 dm
3
Temperatuurregelaar: regelbaar van 50° ÷ 250°C*
Ovenverlichting 25 W
Cirkulatieventilator 30 W
Grill-element *
Verwarmingselementen: Konventioneel-gebruik 2000 W
Hete-lucht-gebruik 2000 W
Grilleren 1800 W
Aansluitwaarde 2,055 kW
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Technische gegevens
FABRIKANT: ELECTROLUX ZANUSSI ELETTRODOMESTICI S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 FORLÌ (Italie)
Dit Toestel voldoet aan de EEG-richtlijn:
73/23 - 90/683 (lage spanning);
89/336 (elektromagnetische vereinigbaarheid);
93/68 (algemene richtlijn);
en de daarop volgende wijzigingen.
29
Deze oven kan met volgende kookplaten ingebouwd worden:
Kookplaten gietijzeren uitvoering 1)
Type: ZME 3027 NN - ZME 3027 EB - ZME 3027 EW
Linksvoor: ø 180 mm N 1500 W
Linksachter: ø 145 mm N 1000 W
Rechtsachter: ø 180 mm N 1500 W
Rechtsvoor: ø 145 mm S 1500 W
Aansluitwaarde plateau 5500 W
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Keramische uitvoering 2)
Type: ZME 3043 KB - ZME 3043 KW
Linksvoor: ø 180 S 1700 W
Linksachter: ø 145 N 1200 W
Rechtsachter: ø 180 N 1700 W
Rechtsvoor: ø 145 S 1200 W
Aansluitwaarde plateau 5800 W
Lichtnetspanning (50 Hz) 230 V
Aansluitwaarde fornuis 1) 7,525 kW
Aansluitwaarde fornuis 2) 7,825 kW
Dit apparaat voldoet aan de EEG-richtlijn 87/308 van 2/6/87 met betrekking tot de radio-
ontstoring.
30
Het gebruik
Bedieningspaneel
1. Thermostaat kontrolelampje
2. Oven-kontrolelampje
3. Oven-funktieschakelaar
4. Bedieningsknop oventhermostaat
5. Bedieningsknop kookplaat/zone linksvoor
6. Bedieningsknop kookplaat/zone linksachter
7. Bedieningsknop kookplaat/zone rechtsachter
8. Bedieningsknop kookplaat/zone rechtsvoor
°C
1
23 4 5 6 7 8
31
Elektro-oven
Oven-bediening
Met de ovenfunktieschakelaar kan het
gewenste verwarmsysteem in de oven gekozen
worden (Fig. 1).
Met de bedieningsknop voor de oven-
thermostaat kan de gewenste temperatuur in de
oven ingesteld worden (Fig. 2).
Oven-funktie-schakelaar
Oven-verlichting AAN
Boven-en onderelement AAN
Heteluchtsysteem AAN
Grill-element AAN
Gebruik
Onder-en bovenelement
Voor het op konventionele wijze bakken en
braden:
— draai de funktiekeuzeschakelaar op
;
— stel de temperatuurregelaar op de gewenste
temperatuur in.
Hete-lucht circulatie
— draai de funktiekeuzeschakelaar op ;
— stel de temperatuurregelaar op de gewenste
temperatuur in.
Infrarood grilleren
— draai de funktiekeuzeschakelaar op ;
— stel de temperatuurregelaar op de gewenste
temperatuur in.
Oven kontrolelampje
Dit lampje geeft aan dat de oven ingeschakeld is.
Thermostaat kontrolelampje
°
C
Het lampje licht op zodra een verwarmings-
element AAN is en dooft zodra de tempera-
tuurregelaar het verwarmingselement UIT-
schakelt.
Bedieningsknoppen voor het kook-
plateau
De kookplaten/zones worden met een 7-
standen schakelaar geregeld (Fig. 3);
0 = UIT
1 = MINIMUM
3 = MAXIMUM
Wees voorzichtig met olie en vet. Laat in dat
geval de vetpan niet zonder toezicht, daar olie
of vet oververhit kunnen worden en dan
ontvlambaar zijn.
Beveiligingsthermostaat
De oven is voorzien van een beveiligings-
thermostaat. Bij een eventueel optredend
defekt aan de temperatuurregelaar schakelt
deze thermostaat de verwarming uit en pas
weer in als de temperatuur voldoende gedaald
is.
Bij uitschakelen door onjuist gebruik van de
oven is het voldoende te wachten tot de oven
afgekoeld is; er is geen defekt.
Bij uitschakelen zonder duidelijke oorzaak
gelieve u de servicedienst te waarschuwen.
32
Konventioneel gebruik
Warmte komt van onder en boven. Normaal
gebruikt u de middelste geleiderichels. Moet
het gerecht meer warmte van boven dan van
onder hebben, gebruik dan hoger liggende
geleiderichels; evenzo omgekeerd.
Bakken met hete-lucht
Verwarmen gebeurt door middel van hete-
lucht; de lucht wordt door middel van een
ventilator in de oven-achterwand gecirkuleerd.
Daardoor verdeelt de hete-lucht zich snel en
gelijmatig over de gehele ovenruimte.
Zodoende kunnen meerdere gerechten, over de
gehele ruimte verdeeld, tegelijk gebakken
worden. De gerechten nemen geen geur van
elkaar over.
Bij het gebruik van hete-lucht kunnen 2
bakblikken tegelijk in de oven geplaatst
worden. Bij het gebruik van slechts één
richelhoogte beleven wij de onderste aan;
daardoor heeft u ook beter zicht op het gerecht.
Hete-lucht is zeer geschikt voor het steriliseren
of drogen van champignons en fruit.
Raadgevingen voor het bakken en
braden
Gebak vergt doorgaans een matige tempe-
ratuur (150-200°C); zodoende moet de oven
cirka 10 minuten voorverwarmd worden. Open
tijdens het bakken de ovendeur niet voordat 3/
4 van de baktijd verstreken is. Gebak wat
gegarneerd wordt eerst 2/3 van de baktijd laten
bakken en dan garneren en afbakken. De
resterende baktijd hangt sterk af van de soort
en hoeveelheid garnituur. Roerdeeg moet
moeilijk van de lepel gaan; de baktijd wordt
anders onnodig lang door teveel vocht.
Bij gebruik van twee bakblikken moet een
richel vrijgelaten worden (Fig. 4).
Vlees dat gebraden wordt moet niet minder dan
1 kg wegen; kleinere stukken kunnen
uitdrogen. Donker vlees dat van buiten gaar
maar van binnen rose of rood moet blijven
vergt een hoge temperatuur (200-250°C). Licht
vlees, gevogelte en vis, vergt daarentegen een
lage temperatuur (150-175°C). Sausen alleen
bij een korte braadtijd direkt toevoegen, in
andere gevallen in het laatste half uur.
Of het vlees gaar is probeert u met een lepel:
laat het zich niet indrukken, dan is het gaar.
Rosbief en biefstuk, dat van binnen rose moet
blijven, snel bij hoge temperatuur braden. Bij
braden zonder schaal, direkt op het rooster, een
lekschaal in de onderste richels plaatsen. Het
Bakken, braden en grilleren in een
«3-systemen oven»
Door de keuzemogelijkheid uit meerdere
verwarmsystemen zijn met deze oven de
best mogelijke resultaten bereikbaar.
33
rooster kan met de randen omhoog of omlaag
in de richels geschoven worden (Fig. 5). Laat
vlees na het braden minstens 15 minuten staan
alvorens het aan te snijden: hiermee voorkomt
u het verloren gaan van vleesnat.
Doe wat water in de lekschaal om het ontstaan
van rook, door verbranden van vet, te
vermijden herhaal dat af en toe om
kondensvorming tegen te gaan.
Borden kunt u in de oven, op de laangste
temperatuur-instelling, verwarmen.
Attentie!
Geen kookgerei zoals braadschaal of bakblik
op de ovenbodem plaatsen.
Bodem evenmin bedekken met aluminium-
folie. Door het bedekken van de bodem kan
warmtestuwing optreden, waardoor het bak-of
braadresultaat nadelig beïnvloed wordt en
eventueel schade aan het email op kan treden.
Gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd
worden, behalve rollades gehakt vlees en
bepaalde magere stukken wild.
Vlees en vis aan beide kanten met olie invetten
en op het grillrooster leggen. De richelhoogte
hangt van de vleessoort af. Het rooster kan in
de oven gedaan worden met zijn randen
omhoog of omlaag waardoor aldus een
veranderling in de afstand van de grillelement
gebracht wordt.
De lekschaal moet en de eerste richel van
onderaf geschoven worden. Bij het grilleren
verdient het aanbeveling om voortijds een
weinig water in de lekschaal te doen.
Dat voorkomt vastbakken van het afdruipende
vet en vereenvoudigt zodoende het
schoonmaken.
Bij alle bovengenoemde gebruiksmogelijk-
heden gebeurt het bakken, braden en grilleren
met gesloten ovendeur.
De ovenverlichting is in alle standen in bedrijf,
behalve in stand «
».
Vetfilter
(allen voor sommige modellen)
Gedurende het braden van vlees ontstaat vette
damp, welke op de ventilatorbladen zou
neerslan. Om dit te voorkomen moet vóór het
braden het meegeleverde filter geplaast
worden (Fig. 6). Wij adviseren u het filter, na
het braden van vlees, te verwijderen en goed te
reinigen met heet water en afwasmiddel. Om
het filter te verwijderen, het lipje naar boven
drukken.
34
Advies-tabel voor het bakken en braden
GERECHT
Roerdeeg
cake 1 en 3 1 140-160 175-200 80-70 50-60
tulband 1 en 3 1 140-160 175-200 80-70 50-60
cake-in-vormpjes 1 en 3 2 140-160 175-200 40-30 25-30
appelcake 1 en 3 1 120-140 175-200 90-80 50-60
Schwartzwäldercake 1 en 3 1 140-160 175-200 45-35 55-65
marmercake 1 en 3 1 140-160 175-200 80-70 50-60
Klopdeeg
mokkataart (24 ø) 1 en 3 1 150-160 175-200 40-35 30-40
Zwitserse rol 1 en 3 2 180-200 200-225 15-10 10-15
petits fours 1 en 3 2 150-160 175-200 30-25 15-20
slagroomtaart (24 ø) 1 en 3 1 150-160 175-200 40-35 30-40
Moscovisch gebak 1 en 3 1 150-160 175-200 40-35 30-40
Kneeddeeg
zandkoekjes 1 en 3 2 140 175-200 ca. 25 ca. 15
pindakoekjes 1 en 3 2 140 175-200 ca. 25 ca. 15
harde Wenertjes 1 en 3 2 140 175-200 ca. 25 ca. 15
vruchtenschuitjes 1 en 3 2 140 175-200 ca. 35 20-30
boterkoek 1 en 3 1 150-160 175-200 ca. 30 30-40
appeltaart 1 en 3 1 150-160 175-200 ca. 60 55-65
Roldeeg
banketstaaf 1 en 3 2 180-200 220-225 ca. 40 35-45
saucijzenbroodjes 1 en 3 2 180-200 220-225 ca. 40 35-45
pastetjes 1 en 3 2 180-200 220-225 ca. 30 ca. 25
pizza 1 en 3 2 180-200 220-225 ca. 30 20-25
appelcarré's 1 en 3 2 180-200 220-225 ca. 40 25-45
Spuitdeeg
spiritskoekjes 1 en 3 2 140-160 175-200 40-30 15-20
kattetongen 1 en 3 2 150-160 175-200 ca. 15 5-10
soezen 1 en 3 2 180-200 200-225 40-30 ca. 20
kaasbolletjes 1 en 3 2 140-160 175-200 30-25 15-20
Gistdeeg
brood 2 (1 en 3*) 1 180-200 225-250 35-30 ca. 30
krentenbrood 1 en 3* 1 160-180 200-225 45-40 ca. 40
kerst/paasbrood 1 en 3* 2 160-180 200-225 35-30 ca. 30
kleine broodjes 1 en 3 2 160-180 200-225 25-20 ca. 15
rijstevlaai 1 en 3 2 180-200 225-250 30-25 ca. 20
Vlees braden
kalfsfricandeau (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca. 90 55-65
rosbief (rood), 1 1/2 kg 2 3 200 250 ca. 35 ca. 25
varkensfricandeau (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca. 100 70-80
lamsbout (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca. 60 40-50
Gevogelte braden
kip, 1 kg 2 2 160 175-200 ca. 75 55-65
babykalkoen, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca. 135 100-120
tamme eend, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca. 165 120-150
Wild braden
haas, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca. 180 ca. 150
reerug, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca. 165 100-120
konijn, 2 kg 2 2 160 175-200 ca. 150 100-120
Vis stoven
kabeljauw-moten (alu folie) 1 en 3 2 160 175-200 ca. 40 ca. 30
visschotel 2 2 160 175-200 ca. 40 ca. 20
Oventemperatuur
Hetelucht Konven-
tioneel
Tijd in minuten
Pats van onderaf
gerekend
Hetelucht Konven-
tioneel
Hetelucht Konven-
tioneel
* Grill-element verwijderen indien hoogten gebruikt worden.
35
Adviestabel voor het grilleren
De bakken braadtijden hebben betrekking op
de eerst aangegeven richelhoogte. De richel-
hoogten tussen haakjes zijn die welke
gelijktijdig voor het bakken of braden van
andere gerechten gebruikt kunnen worden, bij
dezelfde temperatuur.
Indien gelijktijdig twee gerechten gebakken of
gebraden worden, gebruik dan de richel-
hoogten 1 en 3.
Het verdient aanbeveling om bij het bereiden
van meerdere gerechten tegelijk de
geadviseerde tijden met 10 minuten te
verlengen. De voor vleesgerechten aangegeven
temperaturen zijn die welke de beste resultaten
opleveren. Bedenk dat bij temperaturen hoger
dan 180°C oliën en vetten verbranden,
waardoor rook en vervuiling van de oven
ontstaat. Gebruik bij voorkeur hete-lucht
systeem.
Kooktijden
De tijd welke nodig is voor het betreffende
gerecht hangt af van de samenstelling, de mas-
sa en de hoeveelheid water dat zicht in dat
gerecht bevindt.
Raadpleeg de in dit boekje afgedrukte tabel
indien u voor de eerste keer een gerecht in uw
nieuwe oven gaat bereiden.
Bedenk daarbij dat de tabel niet meer dan een
richtlijn is.
Tijd in minuten
Gerecht Hoeveelheid
Richel van
onder
1e kant 2e kant
Varkenskarbonade 4-6 4 12 8
Biefstuk 4-6 4 10 6
Worstjes 15-20 4 12 5
Brood roosteren - 4 3 1
De lekschaal moet in de eerste richel van onderaf geschoven worden.
36
Onderhoud
Voor het reinigen de oven uitschakelen en
laten afkoelen.
Het apparaat mag niet met een hete stoom- of
een stoomstraalreiniger worden schoongemaakt.
Overtuig u ervan dat de oven van het lichtnet
is afgeschakeld voordat u deze gaat reinigen.
Trek daartoe de steker uit de wandkontakdoos
of zet de betreffende installatieschakelaar op
UIT. Alle schoonmaakhandelingen mogen pas
worden uitgevoerd nadat de oven geheel is
afgekoeld. Maak de accessoires van de oven en
de deur schoon met heet water en een huishoud
schoonmaakmiddel, of gebruik speciale
ovenreinigers die in de handel verkrjigbaar
zijn; houd deze speciale reinigers ver van
frontdelen. Maak de buitenkant van de oven
schoon met warm water en een neutraal
huishoudschoonmaakmiddel. Gebruik geen
schuurmiddelen of agressieve vloeistoffen.
Hardnekkige vlekken op roestvrij staal kunnen
met heet azijn verwijderd worden.
De emaillering van de oven is uitrest duurzaam
en nagenoeg ongevoelig voor inverkigen.
Zuren, zoals die in vruchten voorkomen
(pruimen, citroenen e.d.), kunnen echter matte
of ruwe vlekken veroorzaken. Deze soort
vlekken kunnen nauwelijks of niet verwijderd
worden, storen echter de goede werking van de
oven niet.
Maak de oven principieel na ieder gebruik
schoon, opdat verontreiningen niet kunnen
inwerken of vastbranden.
Ovenverlichting
Indien het verlichtingslampje, in de achter-
wand can de oven, defekt is: kapje losdraaien
(Fig. 7) en het lampje vervangen tegen
eenzelfde type, 230 V/25 W met E 14-fitting,
dat bestand is tegen een temperatuur van
300°C.
Het reinigen van de ovendeur
Om de ovendeur beter te reinigen is het
raadzaam deze uit elkaar te nemen zoals volgt:
de deur geheel openen; de beugels van de twee
scharnieren opheffen en ze geheel in de
richting van de deur draaien, de deur weer
dicht doen totdat deze de beugels raakt, de deur
weer in de richting van de sluiting drukken en
naar buiten trekken, deze er uit trekkende. Hem
op een horizontaal blad leggen; de schroeven
losdraaien, het glas een beetje opheffen en naar
voren trekkende verwi jderen. Na de reiniging
het glas weer monteren, de deur weer monteren
en te werk gaan in tegenovergestelde richring
als hierboven aangegeven.
De deur is juist geplaatst als de beugels geheel
op de scharnieren rusten.
37
Speciaal voor de installateur
Als toevoerleidingen zijn de volgende soorten
geschikt, lettende op de benodigde
respectievelijke doorsnede van de leiding.
H07 RN-F
H05 RN-F
H05 RR-F
H05 VV-F
Aansluiting van de stroomtoevoer
Zowel oven als kookplaat zijn gebouwd voor
aansluiting op nominale spanning(en) van 230 V.
Aansliting van de stroomtoevoer geschiedt op
het klemmenbordje, achterop de ove, waarop
zich 5 genummerde terminals en 1
aardingsterminal bevinden. Het toestel wordt
afgeleverd voor de aansluiting «230 V -
éénfase + nul», zoals getoond in de Figuur 9.
Twee-en driefasen aansluiting is eveneens
mogelijk; u vindt de vereiste schkelgegevens
in Fig. 11.
Verbindingen kookplaten/-zones
met de oven
Met deze oven kunnen slechts kookplateaus
ingebouwd worden, die op blz. 35 aangegeven
zijn.
Aardverbinding en stroomtoevoerdraden zijn
in één steker ondergebracht. Verbind de steker
met de overeenkomstige kontrasteker op de
oven-bovenkant.
Fout-aansluiting is uitgesloten.
Elektrische aansluiting
De verbinding met het lichtnet kan zowel door
«kabel met meerpolige genormaliseerde
steker» als door «vaste aansluiting» gemaakt
worden. In het laatste geval moet de vaste
aansluiting onderbroken kunnen worden door
een meerpolige schakelaar waarvan de
kontaktafstanden ten minse 3 mm bedragen en
de aardverbinding niet wordt mede-
onderbroken. Het toestel moet, ove-
reenkomstig de plaatselijke voorschriften,
deugdelijk geaard worden.
De fabrikant wijst elke verantwoordelijkheid
ten aanzien van schade of letsel af, indien deze
veiligheidsmaatregel niet werd getroffen.
Ter hoogte van het klemmenbordje van de
oven moet in de achterwand van de keukenunit
een gat van cirka 30 mm Ø gemaakt worden.
Door dit gat wordt de aansluitkabel naar buiten
de unit geleid. Trek de kabel zoveel mogelijk
buiten de unit, op het moment dat de oven in
de nis geplaatst wordt. In feite moet de kabel
zodanig opgehangen of gelegd zijn dat hij
nergens heter kan worden dan 50K (50°C)
boven de kamertemperatuur.
Het inbouwen en installeren dient volgens
de landelijke normen en plaatselijke
voorschriften te geschieden.
Iedere tussenkomst na de aansluiting dient
gedaan te worden met afgekoppelde of
uitgeschakelde stroomtoevoer.
De installatie en de elektrische aansluiting
van het apparaat moeten door een erkend
vakman gebeuren.
38
Inbouw-aanwijzingen
Het inbouwen van de oven en de kookplaat
dient op zodanige wijze te geschieden dat
tijdens en na ingebruikname geen span-
ningvoerende delen kunnen worden bereikt of
aangeraakt. Bovendien moeten alle be-
schermingselementen van het toestel - en
tevens een eventueel beschermingspaneel, b.v.
wanneer dit aan het eind of het begin van de
keukenelementen aangebracht is - dusdanig
bevestid zijn dat zij slechts met behulp van een
stuk gereedschap verwijderd kunnen worden.
Het gaat om een toestel van de klasse Y inzake
de bescherming tegen verhitting van de ruimte.
Dit betekent dat de rugzijde en één zijkant van
het toestel tegen een ander toestel dat hoger is
of tegen een wand mag worden geplaatst,
terwijl de andere zijkant tegen meubels of
toestellen van dezelfde hoogte moet worden
gezet.
Inbouwmaten (Fig. 12).
Inbouwen onder een werkblad
De inbouwnis van het meubel moet de
afmetingen hebben zoals die in Figuur 13
aangegeven zijn.
De afbeeldingen 14 en 15 tonen u twee
draagmogelijkheden voor de oven.
Fig. 14: de oven staat op twee houten dragers
die aan de wanden van de ovenkast bevestigd
zijn.
Fig. 15: de oven staat op twee metalen U-of L-
profilen, waar eventueel look de voeten van de
ovenkast aan bevestigd zijn.
Bevestiging aan de ombouwkast
Vóórdat de oven in de nis geschoven wordt
moet het kookplateau aangesloten sijn (zie de
betreffende aanwijzingen).
Open vervolgens de ovendeur en schroef hem
met de vier houtschroeven aan het meubel vast
(Fig. 16-17).
39
GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE
Bij aanspraak op kosteloos herstel dient het origineel van de betreffende
aankoopnota, of kwitantie te worden getoond of meegezonden.
Algemene garantiebepalingen
1 De fabrikant verleent een jaar garantie op het op de bijbehorende koopnota vermelde
apparaat, gerekend vanaf de koopdatum. Indien zich binnen deze periode een storing
voordoet, welke het gevolg is van een materiaal- en/of konstruktiefouten, heeft de koper
het recht op kosteloos herstel.
1a Voor stofzuigers, bedoeld voor huishoudelijk gebruik, geldt een algemene
garantieperiode van twee jaar. Accessoires zijn aan direkte slijtage onderhevig; deze
verbruiksartikelen zijn derhalve van garantie uitgesloten.
2 De fabrikant verleent een jaar garantie op door haar servicedienst uitgevoerde
herstelwerkzaamheden en het daarbij nieuw aangebrachte materiaal, gerekend vanaf de
hersteldatum. Indien zich binnen deze periode een storing voordoet, welke het direkte
gevolg is van de uitgevoerde herstelwerkzaamheden of het daarbij nieuw aangebrachte
materiaal, heeft de koper het recht op kosteloos herstel. Door de uitvoering van
herstelwerkzaamheden wordt de algemene garantieperiode, welke het gehele apparaat
omvat, niet verlengd.
3 Servicebezoeken aan huis worden alleen gebracht voor grote, moeilijk
transporteerbare apparaten, per definitie: wasautomaten, trommeldroogautomaten,
afwasautomaten, koelkasten, diepvrieskasten/-kisten, ovens, fornuizen en
inbouwapparaten.
3a De regeling als genoemd onder punt 3 geldt ook voor caravankoelkasten, mits de
plaats waar zich het apparaat bevindt binnen de landsgrenzen ligt en over normale, voor
het autoverkeer opengestelde wegen bereikbaar is. Voorts dienen ten tijde van het bezoek
het apparaat en de eigenaar, of diens gemachtigde plaatsvervanger, op de afgesproken
bezoekplaats aanwezig te zijn.
4 Indien, naar het oordeel van de fabrikant, het apparaat zoals bedoeld onder punt 3 naar
haar servicewerkplaats getransporteerd moet worden, dan geschiedt dit transport op de
door de fabrikant vastgestelde wijze en voor rekening en risiko van de fabrikant.
5 Alle niet onder punt 3 en punt 3a genoemde apparaten, alsmede apparaten welke wel
de betreffende funktionele kenmerken bezitten maar daarnaast juist bedoeld zijn voor
gemakkelijk transport, dienen franko aan het adres van de servicedienst verzonden of
aangeboden te worden. Binnen de algemene garantieperiode vindt terugzending voor
rekening van de fabrikant plaats.
6 Indien een onder de algemene garantieperiode vallend defekt aan een apparaat niet
meer hersteld kan worden, vindt kosteloze vervanging van het apparaat plaats.
Garantie-uitbreidingen
7 Voor koel-/vries-motorkompressoren (exklusief startrelais en motorbeveiliging) geldt een
aflopende garantieperiode, in gelijke percentages van 20 procent per jaar, van vijf jaar na
koopdatum van het op de bijbehorende koopnota vermelde apparaat, met inachtname van
volledig kosteloos herstel binnen de algemene garantieperiode. Na de algemene
garantieperiode worden bezoek-, arbeidsloon- en bijkomende materiaalkosten in rekening
gebracht.
40
Nederland
Huishoud SectorHuishoud Sector
Vennootsweg 1
Postbus 120
2400 AC Alphen aan den Rijn
Storingsmeldingen:
Tel. 01720-80300
Onderdelenverkoop:
Tel. 01720-80400
Telex 39906 elgrp
Fax 01720-80366
België
Huishoudapparaten
Bergensesteenweg 719
1520 Halle (Lembeek)
Thuisherstellingen:
Tel.: 02-3630444
Fax.: 02-3630400
Wisselstukken:
Tel.: 02-3630555
Fax.: 02-3630500
Telex: 22915 eluxbe
Garantie-uitsluitingen
8 Het kosteloos uitvoeren van herstel- en/of vervangingswerkzaamheden, zoals bedoeld
in de betreffende hieraan voorafgaande punten, is niet van toepassing indien:
- geen aankoopnota of, kwitantie, waaruit tenminste de aankoopdatum en de
identifikatie van het apparaat blijkt, getoond kan worden of meegezonden werd;
- het apparaat voor andere, of óók voor andere dan huishoudelijke doeleinden waarvoor
het apparaat bestemd is gebruikt wordt;
- het apparaat niet volgens de aanwijzingen in het installatievoorschrift of de
gebruiksaanwijzing geinstalleerd, bediend, gebruikt of behandeld wordt;
- het apparaat op ondeskundige wijze door daartoe niet bevoegde personen hersteld of
gewijzigd werd.
8a Indien het apparaat zodanig ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of geplaatst is
dat de benodigde tijd voor het uit- en inbouwen samen meer dan dertig minuten bedraagt,
dan worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de eigenaar in rekening gebracht.
8b Schade welke ontstaat door het, met toestemming van de eigenaar, op abnormale wijze
uit- of inbouwen van een apparaat, kan niet op de fabrikant of haar servicedienst verhaald
worden.
8c Beschadigingen, zoals krassen en deuken of zoals breuk van uit- of afneembare delen,
welke niet ten tijde van de aflevering ter kennis van de fabrikant gebracht worden, vallen
niet onder garantie.
Belangrijk advies
De konstruktie van dit apparaat is zodanig dat de veiligheid daarvan gewaarborgd is.
Ondeskundige reparaties kunnen echter de veiligheid in gevaar brengen. Terwille van een
blijvende veiligheid en ook om mogelijke schade te voorkomen, is het raadzaam dat
reparaties uitsluitend verricht worden door personen die daarvoor de vereiste
vakbekwaamheid bezitten.
Wij adviseren u herstel- en/of kontrolewerkzaamheden door uw vakhandelaar of door
ELGROEP SERVICE te laten uitvoeren en uitsluitend originele DISTRIPARTS
onderdelen te laten plaatsen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi HM214X Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding