ZANKER ZKB7238AL Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding
Bedienungs- und Einbauanweisungen
Mode d'emploi
Gebruiksaanwijzing
Instructions for Use and Installation
Multifunktion
Einbau-Backofen
Fours multi-fonctions
Meer-Systemen
Inbouw-Fornuizen
Multifunction built-in oven
ZKB 7238
3
FO 2146
1
2
FO 2153
F
D
NL
FRANÇAIS PAGE 21
DEUTSCH SEITE 7
NEDERLANDS BLZ. 37
GB
ENGLISH PAGE 54
0
100
150
200
MAX
50
0
FO 2453
3
FO 0351
4
FO 0287
FO 0028
FO 0145
FO 0018
7
FO 0085
9
5
6
8
4
FO 0845
5
FO 0374
FO 2154
14
11
12
FO 0039
FO 0584
13
FO 2159
10
FO 0290
6
FO 0778
FO 0781
18
17
16
FO 0459
15
FO 0452
37
Gefeliciteerd met de aanschaf
van uw nieuwe Inbouw Oven
Wij zijn verheugd dat u een Zanussi-produkt heeft
en wi zijn er van overtuigd dat u veel gemak
en plezier van uw nieuwe oven
zult hebben. Zoals met alle apparaten duurt het
enige tijd voordat u alle functies en bijzonderheden
zult kenne, maar daarna zult u de oven
niet meer kunnen missen.
Voordat u het oven gebruikt
Lees de gebruiksaanwijzing nauwkeurig door.
Het noteren van gegevens.
Voor service en voor reserve oderdelen kunt
u ZICH wenden tot uw leverancier of tot
ELGROEP FABRIEKS-SERVICE. (zie
achterin)
Hierbij dient u het produknummer en het
modelnummer van de oven te weten.
Deze informatie vindt u op het typeplaatje
midden-achter de ovendeur. Noteer deze
gegevens hier zodat u ze bij de hand hebt,
mocht u ze nodig hebben.
LET OP! Bewaar uw kwitantie of uw
aankoopnota.
MODEL:
PRODUKTNUMMER:
AANKOOPDATUM:
Nederlands
38
Waarschuwingen en belangrijke
adviezen - Inbouw-ovens
Het is uiterst belangrijk dat het bij het apparaat behorende instruktieboekje bewaard
blijft. Zou het apparaat door u aan iemand anders gegeven of verkocht worden, of zou
het apparaat in het huis van waaruit u verhuist achterblijven, dan dient de nieuwe
gebruik(st)er over het instruktieboekje en de daarin opgenomen waarschuwingen te
kunnen beschikken.
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw en andermans veiligheid. U wordt geacht
ze gelezen te hebben, alvorens u het apparaat installeert en/of in gebruik neemt.
Het is uiterst belangrijk dat het bij het apparaat
behorende instruktieboekje bewaard blijft. Zou
het apparaat door u aan iemand anders gegeven
of verkocht worden, of zou het apparaat in het
huis van waaruit u verhuist achterblijven, dan
dient de nieuwe gebruik(st)er over het
instruktieboekje en de daarin opgenomen
waarschuwingen te kunnen beschikken.
Deze waarschuwingen zijn bedoeld voor uw
en andermans veiligheid. U wordt geacht ze
gelezen te hebben, alvorens u het apparaat
installeert en/of in gebruik neemt.
Dit apparaat is bedoeld en gemaakt voor het
gebruik door volwassenen. Het is gevaarlijk
om kinderen het apparaat te laten bedienen of
als speelgoed te laten gebruiken.
Installatie en aansluiting dienen door een
daartoe erkend installateur uitgevoerd te
worden volgens hem, uit hoofde van zijn
erkenning, bekende voorschriften.
Een eventueel noodzakelijke wijziging van de
elektriciteitsvoorziening ten behoeve van de
installatie van dit apparaat, dient eveneens door
een erkend installateur uitgevoerd te worden.
Het is gevaarlijk om, in welke vorm danook,
dit apparaat of de eigenschappen daarvan te
veranderen.
Afdruipend vet tijdens roosteren of grilleren
kunt u opvangen in een vuurvaste platte schaal
met een laagje water erin; dat voorkomt
rookvorming en inbranden van vetdruppels.
Inhoudsopgave
Tekeningen ........................................ blz. 3
Gefeliciteerd .................................... blz. 37
Waarschuwingen en belangrijke
adviezen - Inbouw-ovens............. blz. 38
Speciaal voor de Gebruiker ............. blz. 40
Technische gegevens ....................... blz. 41
Het gebruik ...................................... blz. 42
Elektro-oven .................................... blz. 42
Bakken, braden en grilleren in
een “Meer-systemen oven”........... blz. 44
Adviestabel voor
het bakken en braden ..................... blz. 46
Adviestabel voor het grilleren ......... blz. 47
Onderhoud ....................................... blz. 48
Speciaal voor de Installateur ........... blz. 50
Inbouw-aanwijzingen ...................... blz. 51
Garantiebepalingen.......................... blz. 52
39
Gebruik altijd ovenhandschoenen voor het uit
de oven nemen van hete schalen of pannen.
Houd tijdens het in gebruik zijn van de oven
kinderen uit de buurt. Ook na het uitschakelen
van de stroomtoevoer blijft de ovendeur nog
lange tijd heet.
De oven is bedoeld en gemaakt voor de
bereiding van voedsel; gebruik hem nergens
anders voor.
Indien u, om welke reden danook,
aluminiumfolie in de oven gebruikt, leg dat
dan nooit op de ovenbodem.
Wees voorzichtig met ovenreinigers; spuit
nooit op het vetfilter (indien aanwezig), de
elementen en de thermostaatleiding.
Regelmatig schoonmaken voorkomt lelijk
worden van de materiaaloppervlakken. Ook
katalytische zelfreinigende wanden behoeven
af en toe reiniging (zie het betreffende
hoofdstuk). Denk erom dat als u de
reinigingsfase van een oven met pyrolytische
zelfreinigende wanden inschakelt, de oven en
de deur zeer heet worden.
Schakel vóór een schoonmaakbeurt de
stroomtoevoer naar de oven uit of neem de
steker uit het stopkontakt.
Overtuig u ervan dat de knoppen in de
uit-stand staan zodra u de oven niet meer
gebruikt.
Deze oven is gemaakt voor aansluiting op
éénfase 230 V. Aansluiting op meer-fasen
zonder nul (400 V) leidt tot vernieling van de
oven en de eventueel daaraan gekoppelde
kookplaten ofzones.
Laat inspektie-en/of herstelwerkzaamheden
uitvoeren door de servicedienst van de fabri-
kant of door een door de fabrikant bevoegd
verklaarde servicedienst en laat geen andere
dan originele onderdelen plaatsen.
Tracht, in geval van storing of defekt, dit
apparaat niet zelf te repareren. Reparaties
welke door niet-deskundige personen
uitgevoerd worden, kunnen tot schade of letsel
leiden.
40
Speciaal voor de gebruiker
Installatie
Het inbouwen en aansluiten dient door de
vakman te gebeuren, rekening houdende met
de geldende normen en de plaatselijke
voorschriften. Onder het hoofdstuk “Speciaal
voor de installateur” vindt u de betreffende
aanwijzingen.
Ingebruikname
Vóór de ingebruikname moet de kunststof folie
die de onderdelen in roestvrij staal of in
geanodiseerd aluminium bedekt, worden
verwijderd. Maak de oven en zijn hulpstukken
schoon met zeepwater. Schuif de bakplaten
en het rooster in de oven. De oven moet op de
hoogste temperatuur verwarmd worden zonder
gerechten erin ongeveer 1 uur lang met de
keuzeschakelaar op stand
en , cirka 15
minuten op stand . De onaangename geur
die ontstaat aan de buitenkant van de oven, is
onvermijdelijk en verdwijnt geheel nadat de
oven enkele keren is gebruikt.
Gedurende het gebruik van de oven en de grill
is het apparaat onderworpen aan een
behoorlijke verwarming bij het glas van de
deur van de oven en de delen er omheen.
Opletten dus dat de kinderen er niet te dicht
bij komen om te spelen. Als men elektrische
apparaten aansluit aan een stopkontakt dicht
bij de oven, er op letten dat het snoer het hets
gedeelte niet aanraakt of tussen de deur van
de oven gaat zitten.
KINDERBEVEILIGING (N. 35791)
Hoewel al onze apparaten beantwoorden aan de
Standaard Europese Veiligheidsnormen is het
desondanks mogelijk een extra beveiliging voor
kinderen te installeren op de ovendeur. Deze
beveiliging biedt de hoogst mogelijke zekerheid
aan kinderen tijdens het gebruik van de oven.
Deze beveiliging moet worden aangebracht op
de ovendeur. De extra beveiliging kan worden
gekocht bij Distriparts. Treft u het type plaatje
aan, waarop u de nodige informatie zult
aantreffen, zoals type- en productnummer. De
beschrijving hoe deze beveiliging moet worden
aangebracht treft u aan in de verpakking van
deze beveiliging.
41
Afmetingen, buitenwaarts: Hoogte 59,5 cm
Breedte 56,0 cm
Diepte 55,0 cm
Afmetingen,ovenruimte: Hoogte 32,5 cm
Breedte 42,0 cm
Diepte 39,0 cm
Inhoud 53,0 dm
3
Temperatuurregelaar: regelbaar van 50° tot 250°C
Ovenverlichting: 25 W
Koelventilator 20 W
Cirkulatieventilator 30 W
Verwarmingselementen:
Konventioneel-gebruik 1800 W
Onderelement 1000 W
Bovenelement 800 W
Hete-lucht-gebruik 2000 W
Grilleren 1750 W
Grilleren met vergroot vermogen 2550 W
Aansluitwaarde: 2600 W
Lichtnetspanning (50Hz) 230 V
Technische gegevens
FABRIKANT: ELECTROLUX ZANUSSI ELETTRODOMESTICI S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 FORLÌ (Italie)
Het apparaat is gemaarkt in
overeenstemming met de volgende EEG
besluiten: 73/23 - 90/683 - 89/336 - 93/66
en de daarbij behorende besluiten.
42
Het gebruik
Bedieningspaneel
1 - Algemeen kontrolelampje
2 - Kontrolelampje oventhermostaat
3 - Keuzeknop
4 - Thermostaatknop
12 3 4
°C
°C
Elektro-oven
Oven-bedieningsknoppen
Door het verdraaien van de funktieschakelaar
(Fig. 1) kan het gewenste verwarmingssysteem
gekozen worden en door het verdraaien van
de temperatuurregelaar (Fig. 2) wordt de
gewenste temperatuur ingesteld.
Signification des symboles:
Oven-verlichting
Boven- en onderelement
Bovenelement
Onderelement
Grill-element 1750 W
Grill-element 2550 W
Grill-element en circulatieventilator
afwisselend
Heteluchtsysteem
Ontdooien
Ontdooien
Gebruik Onder- en bovenelement
Voor het op konventionele wijze bakken en
braden:
draai de funktiekeuzeschakelaar op
;
stel de temperatuurregelaar op de gewenste
temperatuur in.
Voor het gratineren van gerechten gebruikt u
de stand waarbij alleen het bovenelement
AAN is. Indien alleen onderwarmte gewenst
is gebruikt u de stand waarbij alleen het
onderelement AAN is.
Infrarood grilleren
draai de funktiekeuzeschakelaar
of
stel de temperatuurregelaar op de gewenste
temperatuur in.
Door de knop te draaien grilleert u met
2550 W in plaats van 1750 W.
43
Door oppervlaktevergroting en meer vermogen
is deze wijze vangrilleren eer geschikt voor
het grilleren van een uitgebreide vleesschotel.
Grilleren met luchtcirculatie
draai de funktiekeuzeschakelaar op
;
stel de temperatuurregelaar op de gewenste
temperatuur in (max 200°C).
Hete-lucht circulatie
draai de funktiekeuzeschakelaar op
stel de temperatuurregelaar op de gewenste
temperatuur in.
Bij alle bovengenoemde
gebruiksmogelijkheden gebeurt het
bakken, braden en grilIeren met gesloten
ovendeur.
Ontdooien
Voor het ontdooien van diepvriesprodukten
kunt u de knop op
draaien. Door de
konstante, onverwarmde, luchtstroom wordt
het diepvriesgoed veilig en snel ontdooid. Stel
de temperatuurregelaar in op stand “”.
Kontrolelampje voor thermostaat
Het lampje licht op zodra het verwarmings-
element AAN is en dooft zodra de tempera-
tuurregelaar het verwarmingselement
UlT-schakelt.
Algemeen kontrolelampje
Dit lampje geeft aan dat een of rrleer
elementen van de oven of van het kookplateau
ingeschakeld is/zijn.
Beveiligingsthermostaat
De oven is voorzien van een
beveiligingsthermostaat. Bij een eventueel
optredend defekt aan de temperatuurregelaar
schakelt deze thermostaat de verwarming uit
en pas weer in als de temperatuur voldoende
gedaald is.
Bij uitschakelen door onjuist gebruik van de
oven is het voldoende te wachten tot de oven
afgekoeld is; er is geen defekt.
Bij uitschakelen zonder duidelijke oorzaak
gelieve u de servicedienst te waarschuwen.
Koelventilator
De oven is uitgerust met een koelventilator
welke de elektrische schakeldelen, de bedie-
ningsknoppen en de deurgreep koelt tijdens
het in gebruik zijn.
Teneinde oververhitting te vermijden blijft, na
het uitschakelen van de oven, de koelventi-
lator draaien tot de temperatuur voldoende
gedaald is.
Zelfreinigende wanden
(Op verzoek leverbaar)
De oven kan uitgerust worden met katalitische
zelfreinigende wanden. De poreuze bekleding
van deze wanden doet vetspatten, onder
invloed van temperatuur, versneld oxyderen,
waardoor ze overgaan in poedervorm.
In principe behoeven de wanden geen
reiniging. Dit poeder en eventuele restanten
van andere bestanddelen kan worden
verwijderd met een natte spons.
Met de zelfreinigende wanden wordt ook de
lekschaal voor plaatsing op de ovenbodem
geleverd.
Tijdens het bakken met konventionele warmte
(onder-en bovenwarmte) moet het lekschaal
van de bodem verwijderd worden teneinde te
voorkomen dat deze de onderwarmte
afschermt.
44
Bakken, braden en grilleren
in een “Meer-Systemen oven”
Door de keuzemogelijkheid uit meerdere
verwarmsystemen zijn met deze oven de
best mogelijke resultaten bereikbaar.
Konventioneel gebruik
Warmte komt van onder en boven.
Normaal gebruikt u de middelste
geleiderichels. Moet het gerecht meer warmte
van boven dan van onder hebben, gebruik dan
hoger liggende geleiderichels; evenzo
omgekeerd.
Bakken met hete-lucht
Verwarmen gebeurt door middel van
hete-lucht; de lucht wordt door middel van
een ventilator in de oven-achterwand
gecirkuleerd.
Daardoor verdeelt de hete-lucht zich snel en
gelijkmatig over de gehele ovenruimte. Zo-
doende kunnen meerdere gerechten, over de
gehele ruimte verdeeld, tegelijk gebakken
worden. De gerechten nemen geen geur van
elkaar over.
Bij het gebruik van hete-lucht kunnen drie
bakblikken tegelijk in de oven geplaatst
worden. Bij het gebruik van slechts één
richelhoogte bevelen wij de onderste aan;
daardoor heeft u ook beter zicht op het gerecht.
Hete-lucht is zeer geschikt voor het steriliseren
of drogen van champignons en fruit.
Raadgevingen voor het bakken en braden
Gebak vergt doorgaans een matige temperatuur
(150-200°C); zodoende moet de oven cirka
10 minuten voorverwarmd worden.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet
voordat 3/4 van de baktijd verstreken is.
Gebak wat gegarneerd wordt eerst 2/3 van de
baktijd laten bakken en dan garneren en
afbakken. De resterende baktijd hangt sterk af
van de soort en hoeveelheid garnituur.
Roerdeeg moet moeilijk van de lepel gaan; de
baktijd wordt anders onnodig lang door teveel
vocht.
Bij gebruik van drie bakblikken moet tussen
de twee onderste een richel vrijgelaten worden
(Fig. 4)
Vlees dat gebraden wordt moet niet minder
dan 1 kg wegen, kleinere stukken kunnen uit-
drogen.
Donker vlees dat van buiten gaar maar van
binnen rose of rood moet blijven vergt een
hoge temperatuur (200-250°C).
Licht vlees, gevogelte en vis, vergt daarentegen
een lage temperatuur (150-175°C).
Sausen alleen bij een korte braadtijd direkt
toevoegen, in andere gevallen in het laatste
half uur.
Of het vlees gaar is probeert u met een lepel:
laat het zich niet indrukken, dan is het gaar.
Rosbief en biefstuk, dat van binnen rose moet
blijven, snel bij hoge temperatuur braden. Bij
braden zonder schaal, direkt op het rooster,
een lekschaal in de onderste richels plaatsen.
45
Het rooster kan met de randen omhoog of
omlaag in de richels geschoven worden
(Fig.6). In geval van erg vette bereidingen,
om te voorkomen dat de oven helemaal vet
wordt, is het mogelijk om het vlees
rechtstreeks op het rooster te plaatsen, wat
boven de lekbak geplaatst kan worden. Laat
vlees na het braden minstens 15 minuten staan
alvorens het aan te snijden; hiermee voorkomt
u het verloren gaan van vleesnat.
Doe wat water in de lekschaal om het ontstaan
van rook, door verbranden van vet, te ver-
mijden; herhaal dat af en toe om
kondensvorming tegen te gaan.
Borden kunt u in de oven, op de laagste
temperatuur-instelling, verwarmen.
Grilleren + hete lucht
Voor het grilleren of braden van flinke porties
vlees. De hitte van het grill-element wordt ge-
lijkmatig in de hele oven verdeeld. De snel
cirkulerende hete lucht zorgt ervoor dat het
vlees aan alle kanten tegelijk dichtschroeit.
Konventioneel grilleren
De klein-stand
is bijzonder geschickt voor
het grilleren van steaks, worstjes, schaschlicks,
toast en dergelijke.
De groot-stand
voor het gelijktijdig
grilleren van meerdere stukken vlees of een
gemengde vleesschotel.
Gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd
worden, behalve rollades gehakt vlees en
bepaalde magere stukken wild.
Vlees en vis aan beide kanten met olie invetten
en op het grillrooster leggen. De richelhoogte
hangt van de vleessoort af. Het rooster kan in
de oven gedaan worden met zijn randen
omhoog of omlaag waardoor aldus een
verandering in de afstand van de grill-element
gebracht wordt.
De lekschaal moet in de eerste richel van
onderaf geschoven worden.
Bij het grilleren verdient het aanbeveling om
voortijds een weinig water in de lekschaal te
doen.
Dat voorkomt vastbakken van het afdruipende
vet en vereenvoudigt zodoende het schoon-
maken.
De ovenverlichting is in alle standen in bedrijf,
behalve in stand “”.
Veffilter
Gedurende het braden van vlees ontstaat vette
damp, welke op de ventilatorbladen zou
neerslaan. Om dit te voorkomen moet vóór
het braden het meegeleverde filter geplaatst
worden (Fig. 5). Wij adviseren u het filter, na
het braden van vlees, te verwijderen en goed
te reinigen met heet water en afwasmiddel.
Om het filter te verwijderen, het lipje naar
boven drukken.
Noot. Bij sommige modellen is het filter reeds
gemonteerd in de achterwand van de oven.
46
Plaats van onderaf Oven- Tijd in
gerekend gerekend minuten
Mets Hete- Konve- Hete- Konven- Hete- Konven-
lucht tioneel lucht tioneel lucht tioneel
ROERDEEG
cake 1 en 3 1 140- 160 175-200 80-70 50-60
tulband 1 en 3 1 140-160 175-200 80-70 50-60
cake-in-vormpjes 1 en 3 2 140-160 175-200 40-30 25-30
appelcake 1 en 3 1 120-140 175-200 90-80 50-60
Schwartzwaldercake 1 en 3 1 140- 160 175-200 45-35 55-65
marmercake 1 en 3 1 140-160 175-200 80-70 50-60
KLOPDEEG
mokkataart (24 Ø) 1 en 3 1 150-160 175-200 40-35 30-40
Zwitserse rol 1 en 3 2 180-200 200-225 15-10 10-15
petits fours 1 en 3 2 150-160 175-200 30-25 15-20
slagroomtaart (24 Ø) 1 en 3 1 150-160 175-200 40-35 30-40
Moscovisch geback 1 en 3 1 150-160 175-200 40-35 30-40
KNEEDDEEG
zandkoekjes 1 en 3 2 140 175-200 ca 25 ca 15
pindakoekjes 1 en 3 2 140 175-200 ca 25 ca 15
harde Wenertjes 1 en 3 2 140 175-200 ca 25 ca 15
vruchtenschuitjes 1 en 3 2 140 175-200 ca 35 20-30
boterkoek 1 en 3 1 150-160 175-200 ca 30 30-40
appeltaart 1 en 3 1 150-160 175-200 ca 60 55-65
ROLDEEG
banketstaaf 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 40 35-45
saucijzenbroodjes 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 40 35-45
pasteitjes 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 30 ca 25
pizza 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 30 20-25
appelcarre’s 1 en 3 2 180-200 200-225 ca 40 25-45
SPUITDEEG
spritskoekjes 1 en 3 2 140-160 175-200 40-30 15-20
kattetongen 1 en 3 2 150-160 175-200 ca 15 5-10
soezen 1 en 3 2 180-200 200-225 40-30 ca 20
kaasbolletjes 1 en 3 2 140-160 175-200 30-25 15-20
GISTDEEG
brood 2 (1 en 3*) 1 180-200 225-250 35-30 ca 30
krentebrood 1 en 3* 1 160-180 200-225 45-40 ca 40
kerst/paasbrood 1 en 3* 2 160-180 200-225 35-30 ca 30
kleine broodjes 1 en 3 2 160-180 200-225 25-20 ca 15
rijstevlaai 1 en 3 2 180-200 225-250 30-25 ca 20
VLEES BRADEN
kalfsfricandeau (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 90 55-65
rosbief (rood), 1 1/2 kg 2 3 of 4 200 250 ca 35 ca 25
varkensfricandeau (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 100 70-80
lamsbout (gaar), 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 60 40-50
GEVOGELTE BRADEN
kip, 1 kg 2 2 160 175-200 ca 75 55-65
babykalkoen, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 135 100-120
tamme eend, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 165 120-150
WILD BRADEN
haas, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 180 ca 150
reerug, 1 1/2 kg 2 2 160 175-200 ca 165 100-120
konijn, 2 kg 2 2 160 175-200 ca 150 100-120
VIS STOVEN
kabeljauw-moten (alu folie) 1 en 3 2 160 175-200 ca 40 ca 30
visschotel 2 2 160 175-200 ca 40 ca 20
Advies-tabel voor het bakken en braden
47
Advies-tabel voor het grilleren
KONVENTIONEEL GRILLEREN (Temperatuur MAX)
HETE-LUCHT GRILLEREN
Richel Tijd in minuten
van
Gerecht Hoeveelheid onder le kant 2e kant
Varkenskarbonade 4-6 4 12 8
Biefstu k 4-6 4 10 6
Worstjes 1 5-20 4 1 2 5
Brood roosteren 4 4 1
Gerecht Hoeveelheid Richel Tempe- Tijd in
van onder ratuur
°
C minuten
Varkensfricandeau 1,5 kg 2 170 150
Rosbief 1,5 kg 3 200 45
Kip 1,2 kg 2 190 75
De lekschaal moet in de eerste richel van onderaf geschoven worden.
* Grill-element verwijderen indien beide hoogten gebruikt worden.
De bak- en braadtijden hebben betrekking op de eerst aangegeven richelhoogte. De richelhoogten
tussen haakjes zijn die welke gelijktijdig voor het bakken of braden van andere gerechten
gebruikt kunnen worden, bij dezelfde temperatuur. Indien gelijktijdig twee gerechten gebakken
of gebraden worden, gebruik dan de richelhoogten 1 en 3. Het verdient aanbeveling om bij het
bereiden van meerdere gerechten tegelijk de geadviseerde tijden met 10 minuten te verlengen.
De voor vleesgerechten aangegeven temperaturen zijn die welke de beste resultaten opleveren.
Bedenk dat bij temperaturen hoger dan 180°C olieen en vetten verbranden, waardoor rook en
vervuiling van de oven ontstaat. Gebruik bij voorkeur hete-lucht systeem.
Attentie!
Geen kookgerei zoals braadschaal of bakblik op de ovenbodem plaatsen. Bodem evenmin
bedekken met aluminiumfolie.
Door het bedekken van de bodem kan warmtestuwing optreden, waardoor het bak-of
braadresultaat nadelig bblnvloed wordt en eventueel schade aan het email op kan treden.
Kooktijden
De tijd welke nodig is voor het betreffende gerecht hangt af van de samenstelling, de massa en
de hoeveelheid water dat zich in dat gerecht bevindt.
Raadpleeg de in dit boekje afgedrukte tabellen indien u voor de eerste keer een gerecht in uw
nieuwe oven gaat bereiden.
Bedenk daarbij dat de tabellen niet meer dan richtliinen zijn.
48
Onderhoud
Voor het reinigen de oven uitschakelen en
laten afkoelen.
Het apparaat mag niet met een hete stoom-
of een stoomstraalreinger worden schoon-
gemaakt.
Overtuig u ervan dat de oven van het lichtnet
is afgeschakeld voordat u deze gaat reinigen.
Trek daartoe de steker uit de wandkontaktdoos
of zet de betreffende installatieschakelaar op
UIT.
Alle schoonmaakhandelingen mogen pas
worden uitgevoerd nadat de oven geheel is
afgekoeld. Maak de accessoires van de oven
en de deur schoon met heet water en een huis-
houdschoonmaakmiddel, of gebruik speciale
ovenreinigers die in de handel verkrijgbaar
zijn; houd deze speciale reinigers ver van
aluminium frontdelen en de zelfreinigende
wanden. Maak de buitenkant van de oven
schoon met warm water en een neutraal
huishoudschoonmaakmiddel. Gebruik geen
schuurmiddelen of agressieve vloeistoffen.
Hardnekkrge vlekken op roestvrij staal kunnen
met het azijn verwijderd worden.
Indién u voor het reinigen van de eigenlijke
ovenwanden een speciale oven-spray gebruikt,
spuit deze dan niet op de thermostaatvoeler,
de ventilatorbladen en de achterpaneel.
De emaillering van de oven is uiterst duurzaam
en nagenoeg ongevoelig voor inwerkingen.
Zuren, zoals die in vruchten voorkomen
(pruimen, citroenen e.d.), kunnen echter mat-
te of ruwe vlekken veroorzaken.
Deze soort vlekken kunnen nauwelijks of niet
verwijderd worden, storen echter de goede
werking van de oven niet.
Maak de oven principieel na ieder gebruik
schoon, opdat verontreinigingen niet kunnen
inwerken of vastbranden.
Email onderdelen
Email is een harde, glasachtige laag die kan
stukspringen als er een zwaar voorwerp op
valt. Wees daarom uiterst voorzichtig met
harde of puntige voorwerpen die u gebruikt in
de keuken.
Bedek de binnenkant van de oven niet met
aluminiumfolie; plaats vuurvaste schalen en
dergelijke nooit direkt op de ovenbodem.
Hierdoor kan de warmte niet goed cirkuleren
zodat de ovenbodem oververhit raakt. Het te
bakken of te braden gerecht zou kunnen
aanbranden en het email van de oven be-
schadigd worden.
Indien deze aanbevelingen niet in acht worden
genomen, vervalt de garantie op het toestel.
Demontage van de zelfreinigende
wanden (indien aanwezig)
Verwijder alle accessoires uit de ovenruimte.
Verwijder het lekschaal van de bodem van de
oven.
Verwijder de zijgeleiders door ze los te
schroeven (Fig. 6). Verwijder de zijpanelen
(Fig. 7).
Verwijder, onder gebruikmaking van een
schroevedraaier, de katalitische achterwand
(Fig. 8).
Het vervangen van de
ovenverlichting
Kapje drukken en loosdraaien (Fig.9).
Schroef het lampje los en vervang het door
een ander. Opgelet: het lampje moet bestand
zijn tegen hoge temperaturen en de volgende
technische kenmerken hebben:
Netspanning 220/230 V (50 Hz)
Aansluitwaarde 25 W
Fitting E 14
Schakel de oven weer op het lichtnet aan.
49
Het reinigen van de ovendeur
Om de ovendeur beter te reinigen is het
raadzaam deze uit elkaar te nemen zoals volgt:
de deur geheel openen; de beugels van de twee
scharnieren opheffen en ze geheel in de
richting van de deur draaien, de deur weer
dicht doen totdat deze de beugels raakt, de
deur weer in de richting van de sluiting
drukken en naar buiten trekken, deze er uit
trekkende. Hem op een horizontaal blad
leggen; (fig.15) de schroeven losdraaien
(fig.16), het glas een beetje opheffen ( fig.16)
en naar voren trekkende verwi jderen. Na de
reiniging het glas weer monteren (fig. 16), de
deur weer monteren en te werk gaan in
tegenovergestelde richring als hierboven
aangegeven. De deur is juist geplaatst als de
beugels geheel op de scharnieren rusten.
Aanbevelingen voor de reiniging
Het bovenste verwarmingselement van Uw
oven kan men omdraaien. Om de reiniging
binnen in de oven te vergemakkelijken kan
men het bovenste verwarmingselement
(bovenwarmte en grill) omdraaien. De aan de
bovenkant gekartelde schroef (Fig. 17) en her
verwarmingselement naar beneden draaien
(Fig. 18). Vanaf dit ogenblik kan men de
oppervlakte van de oven reinigen (zie de
algemene aanbevelingen voor de reiniging).
Het verwarmingselement weer op zijn plaats
zetten en de schroef die men van tevoren heeft
weggehaald weer vastschroeven. De juiste
positie van element kontroleren.
50
Speciaal voor de installateur
Het inbouwen en installeren dient volgens
de landelijke normen en plaatselijke voor-
schriften te geschieden. ledere tussenkomst
na de aansluiting dient gedaan te worden
met afgekoppelde of uitgeschakelde
stromtoevoer. De installatie en de
elektrische aansluiting van het apparaat
moeten door een erkend vakman gebeuren.
Elektrische aansluiting
De verbinding met het lichtnet kan zowel door
“kabel met meerpolige genormaliseerde
steker” alc door “vaste aansluiting,” gemaakt
worden. In het laatste geval moet de vaste
aansluiting onderbroken kunnen worden door
een meerpolige schakelaar waarvan de
kontaktafstanden ten minste 3 mm bedragen
en de aardverbinding niet wordt mede-on-
derbroken. Het fornuis moet, overeenkomstig
de plaatselijke voorschriften, deugdelijk geaard
worden.
De fabrikant wijst elke verantwoordelijkheid
ten aanzien van schade of letsel af, indien deze
veiligheidsmaatregel niet werd getroffen.
Ter hoogte van het klemmenbordje van de
oven moet in de achterwand van de keukenunit
een gat van cirka 30 mm Ø gemaakt worden.
Door dit gat wordt de aansluitkabel naar bui-
ten de unit geleid. Trek de kabel zoveel
mogelijk buiten de unit, op het moment dat de
oven in de nis geplaatst wordt. In feite moet
de kabel zodanig opgehangen of gelegd zijn
dat hij nergens heter kan worden dan 50K
(50°C) boven de kamertemperatuur.
Als toevoerleidingen zijn de volgende soorten
geschikt, lettende op de benodigde
respectievelijke doorsnede van de leiding.
H07 RN-F
H05 RN-F
H05 RR-F
H05 VV-F
Aansluiting van de stroomtoevoer
Zowel oven als kookplaat zijn gebouwd voor
aansluiting op nominale spanning(en) van 230
V.
Aansluiting van de stroomtoevoer geschiedt
op het klemmenbordje, achterop de oven,
waarop zich 2 terminals en 1 aardingsterminal
bevinden. Het toestel wordt afgeleverd voor
de aansluiting “230 V - éénfase + nul”, zoals
getoond in de figuur 10.
51
Inbouw-aanwijzingen
Het inbouwen
Het is belangrijk dat de afmetingen en de
materialen van de kast, waarin de oven geplaatst
wordt juist zijn en bestand zijn tegen temperatuur
stijgingen van ten minste 60°C.
Een juiste installatie moet garanderen dat het
niet mogelijk is in aanraking te komen met
delen van de oven die onder elektrische spanning
staan. Zorg ervoor bij het installeren gebruik te
maken van goed geïsoleerde aansluitsnoeren en
voorkom kortsluiting.
Wij adviseren de oven niet te dicht op een
koelkast of vriezer te plaatsen, dit kan de werking
van genoemde apparaten beïnvloeden.
Inbouwmaten (Fig.12)
Het installeren
De inbouwnis van het meubel moet de
afmetingen hebben zoals die in Figuur 13
aangegeven zijn.
Schuif de oven in de ovenkast.
Open de deur van de oven en zet de oven vast
met 4 houtschroeven, die passen in de
uitsparingen van het frame (Fig.14).
Indien er boven de oven een elektrische
kookplaat wordt geplaatst, dan kan deze niet op
de oven worden aangesloten. Elk apparaat heeft
zijn eigen aansluiting. Dat maakt het uitnemen
van de oven indien nodig gemakkelijker en is
bovendien veiliger.
52
GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE
Bij aanspraak op kosteloos herstel dient het origineel van de betreffende
aankoopnota, of kwitantie te worden getoond of meegezonden.
Algemene garantiebepalingen
1 De fabrikant verleent een jaar garantie op het op de bijbehorende koopnota vermelde
apparaat, gerekend vanaf de koopdatum. Indien zich binnen deze periode een storing
voordoet, welke het gevolg is van een materiaal- en/of konstruktiefouten, heeft de koper
het recht op kosteloos herstel.
1a Voor stofzuigers, bedoeld voor huishoudelijk gebruik, geldt een algemene
garantieperiode van twee jaar. Accessoires zijn aan direkte slijtage onderhevig; deze
verbruiksartikelen zijn derhalve van garantie uitgesloten.
2 De fabrikant verleent een jaar garantie op door haar servicedienst uitgevoerde
herstelwerkzaamheden en het daarbij nieuw aangebrachte materiaal, gerekend vanaf de
hersteldatum. Indien zich binnen deze periode een storing voordoet, welke het direkte
gevolg is van de uitgevoerde herstelwerkzaamheden of het daarbij nieuw aangebrachte
materiaal, heeft de koper het recht op kosteloos herstel. Door de uitvoering van
herstelwerkzaamheden wordt de algemene garantieperiode, welke het gehele apparaat
omvat, niet verlengd.
3 Servicebezoeken aan huis worden alleen gebracht voor grote, moeilijk
transporteerbare apparaten, per definitie: wasautomaten, trommeldroogautomaten,
afwasautomaten, koelkasten, diepvrieskasten/-kisten, ovens, fornuizen en
inbouwapparaten.
3a De regeling als genoemd onder punt 3 geldt ook voor caravankoelkasten, mits de
plaats waar zich het apparaat bevindt binnen de landsgrenzen ligt en over normale, voor
het autoverkeer opengestelde wegen bereikbaar is. Voorts dienen ten tijde van het bezoek
het apparaat en de eigenaar, of diens gemachtigde plaatsvervanger, op de afgesproken
bezoekplaats aanwezig te zijn.
4 Indien, naar het oordeel van de fabrikant, het apparaat zoals bedoeld onder punt 3 naar
haar servicewerkplaats getransporteerd moet worden, dan geschiedt dit transport op de
door de fabrikant vastgestelde wijze en voor rekening en risiko van de fabrikant.
5 Alle niet onder punt 3 en punt 3a genoemde apparaten, alsmede apparaten welke wel
de betreffende funktionele kenmerken bezitten maar daarnaast juist bedoeld zijn voor
gemakkelijk transport, dienen franko aan het adres van de servicedienst verzonden of
aangeboden te worden. Binnen de algemene garantieperiode vindt terugzending voor
rekening van de fabrikant plaats.
6 Indien een onder de algemene garantieperiode vallend defekt aan een apparaat niet
meer hersteld kan worden, vindt kosteloze vervanging van het apparaat plaats.
Garantie-uitbreidingen
7 Voor koel-/vries-motorkompressoren (exklusief startrelais en motorbeveiliging) geldt een
aflopende garantieperiode, in gelijke percentages van 20 procent per jaar, van vijf jaar na
koopdatum van het op de bijbehorende koopnota vermelde apparaat, met inachtname van
volledig kosteloos herstel binnen de algemene garantieperiode. Na de algemene
garantieperiode worden bezoek-, arbeidsloon- en bijkomende materiaalkosten in rekening
gebracht.
53
Nederland
Huishoud SectorHuishoud Sector
Vennootsweg 1
Postbus 120
2400 AC Alphen aan den Rijn
Storingsmeldingen:
Tel. 01720-80300
Onderdelenverkoop:
Tel. 01720-80400
Telex 39906 elgrp
Fax 01720-80366
België
Huishoudapparaten
Bergensesteenweg 719
1520 Halle (Lembeek)
Thuisherstellingen:
Tel.: 02-3630444
Fax.: 02-3630400
Wisselstukken:
Tel.: 02-3630555
Fax.: 02-3630500
Telex: 22915 eluxbe
Garantie-uitsluitingen
8 Het kosteloos uitvoeren van herstel- en/of vervangingswerkzaamheden, zoals bedoeld
in de betreffende hieraan voorafgaande punten, is niet van toepassing indien:
- geen aankoopnota of, kwitantie, waaruit tenminste de aankoopdatum en de
identifikatie van het apparaat blijkt, getoond kan worden of meegezonden werd;
- het apparaat voor andere, of óók voor andere dan huishoudelijke doeleinden waarvoor
het apparaat bestemd is gebruikt wordt;
- het apparaat niet volgens de aanwijzingen in het installatievoorschrift of de
gebruiksaanwijzing geinstalleerd, bediend, gebruikt of behandeld wordt;
- het apparaat op ondeskundige wijze door daartoe niet bevoegde personen hersteld of
gewijzigd werd.
8a Indien het apparaat zodanig ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of geplaatst is
dat de benodigde tijd voor het uit- en inbouwen samen meer dan dertig minuten bedraagt,
dan worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de eigenaar in rekening gebracht.
8b Schade welke ontstaat door het, met toestemming van de eigenaar, op abnormale wijze
uit- of inbouwen van een apparaat, kan niet op de fabrikant of haar servicedienst verhaald
worden.
8c Beschadigingen, zoals krassen en deuken of zoals breuk van uit- of afneembare delen,
welke niet ten tijde van de aflevering ter kennis van de fabrikant gebracht worden, vallen
niet onder garantie.
Belangrijk advies
De konstruktie van dit apparaat is zodanig dat de veiligheid daarvan gewaarborgd is.
Ondeskundige reparaties kunnen echter de veiligheid in gevaar brengen. Terwille van een
blijvende veiligheid en ook om mogelijke schade te voorkomen, is het raadzaam dat
reparaties uitsluitend verricht worden door personen die daarvoor de vereiste
vakbekwaamheid bezitten.
Wij adviseren u herstel- en/of kontrolewerkzaamheden door uw vakhandelaar of door
ELGROEP SERVICE te laten uitvoeren en uitsluitend originele DISTRIPARTS
onderdelen te laten plaatsen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

ZANKER ZKB7238AL Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding