Documenttranscriptie
English
2 - 22
Nederlands
23 - 45
French
46 - 67
Deutsch
68 - 89
Italiano
90 - 111
Danish
112 - 133
Svenska
134 - 155
Norsk
156 - 177
Suomi
178 - 199
Nederlands
Vouw voor het lezen a.u.b. de voorpagina met illustraties uit
●
●
voordat u uw Kenwood-apparaat gebruikt:
Lees deze instructies zorgvuldig door en bewaar ze
voor toekomstig gebruik.
Verwijder alle verpakkingsmaterialen en eventuele
etiketten
●
●
veiligheid
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
De hete oppervlakken nooit aanraken. De toegankelijke
oppervlakken kunnen tijdens het gebruik erg warm
worden. Gebruik altijd ovenhandschoenen om de hete
broodpan te verwijderen.
Om te voorkomen dat er gemorst wordt in de oven,
dient u het brood altijd uit het broodblik te verwijderen
voor u ingrediënten toevoegt. Ingrediënten die op het
verhittingselement komen, kunnen verbranden en rook
veroorzaken.
Gebruik dit apparaat niet, als het snoer zichtbaar
beschadigd is of als hij per ongeluk op de grond is
gevallen.
Dompel dit apparaat, het snoer of de stekker nooit in
water of in een andere vloeistof.
Haal de stekker van het apparaat na gebruik uit het
stopcontact,en ook voor u onderdelen monteert of
verwijdert of voordat u het apparaat reinigt.
Laat het snoer nooit over de rand van een
werkoppervlak hangen en zorg dat het niet in aanraking
komt met hete oppervlakken zoals een gasfornuis of
elektrische kookplaat.
Dit apparaat dient uitsluitend op een vlak hittebestendig
oppervlak gebruikt te worden.
Steek geen hand in de ovenkamer, nadat de broodpan
is verwijderd.
Raak geen bewegende delen in de broodbakmachine
aan.
U dient de aangegeven maximumhoeveelheid bloem en
rijsmiddel die in de recepten wordt aangegeven, niet te
overschrijden.
Plaats de broodbakmachine niet in direct zonlicht, in de
buurt van hete apparaten of op een tochtige plaats. Al
deze dingen kunnen invloed hebben op de
oventemperatuur en daardoor slechte resultaten
opleveren.
Zet de broodbakmachine nooit aan als hij leeg is,
omdat dit tot ernstige schade zou kunnen leiden.
Gebruik de ovenkamer nooit om er iets in te bewaren.
Bedek nooit de ventilatiegaten voor stoom in het deksel
en zorg voor voldoende ventilatie rond de
broodbakmachine, als deze in bedrijf is.
●
●
●
●
●
●
23
Dek de ventilatiegaten aan de zijkant van de machine
niet af en zorg dat er tijdens het gebruik voldoende
ventilatie rondom de broodmachine is.
Dit apparaat is niet bedoeld voor bediening door een
externe timer of een afzonderlijk
afstandsbedieningssysteem.
Gebruik de broodmachine niet zonder dat de dispenser
햵 of het deksel van de dispenser 햴 is aangebracht.
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door
personen (inclusief kinderen) met verminderde
lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of
gebrek aan ervaring en kennis, tenzij ze toezicht of
instructies over het gebruik van het apparaat hebben
gekregen van de persoon die verantwoordelijk is voor
hun veiligheid.
Op kinderen moet toezicht gehouden worden om er
zeker van te zijn dat ze niet met het apparaat spelen.
Gebruik het apparaat alleen voor het huishoudelijke
gebruik waarvoor het is bedoeld. Kenwood kan niet
aansprakelijk worden gesteld in het geval dat het
apparaat niet correct is gebruikt, of waar deze
instructies niet worden opgevolgd.
voordat de stekker in het stopcontact wordt
gestoken
Controleer of de netspanning overeenkomt met de
waarde vermeld op de onderzijde van de
broodbakmachine.
Dit apparaat voldoet aan de EC-richtlijn 2004/108/EC
betreffende de elektromagnetische compatibiliteit en
EC-bepaling 1935/2004 van 27/10/2004 betreffende
materialen die bestemd zijn voor contact met voedsel.
voordat u de broodbakmachine voor het eerst
gebruikt
Was alle onderdelen (zie onderhoud en reiniging).
legenda
햲
햳
햴
햵
햶
햷
햸
햹
햺
햻
햽
햾
햿
헀
헁
헂
헃
헄
헅
헆
●
●
●
햽 aan/uitschakelaar
dekselhandvaten
kijkvenster
deksel dispenser
automatische dispenser
verhittingselement
handvat broodblik
kneders
broodblik
aandrijfas
aandrijfkoppeling
aan/uitschakelaar
maatbeker
dubbele maatlepel 1 theelepel & 1 eetlepel
bedieningspaneel
menutoets
toets voor broodafmeting
indicator programmastatus
weergavevenster
indicator broodafmeting
start/stoptoets
korstkleurtoets
indicatoren voor korstkleur (licht, medium, donker of
snel)
programmeerbare timertoetsen
Uw Kenwood-broodmachine is uitgerust met een
AAN/UIT-schakelaar en werkt pas wanneer de
schakelaar op Aan staat.
●
●
Steek de stekker in het stopcontact en druk op de
AAN/UIT-schakelaar 햽 aan de zijkant van de
broodmachine – het apparaat piept en er wordt 1
(3:25) in het venster weergegeven.
Schakel de broodmachine na gebruik altijd uit en haal
de stekker uit het stopcontact.
헃 programmastatus
De indicator voor de programmastatus bevindt zich in
het weergavevenster en het pijltje wijst als volgt naar de
fase van de cyclus die de broodmachine bereikt heeft: Voorverwarmen
- De voorverwarmfunctie werkt
alleen aan het begin van de cyclus voor volkorenbrood
(30 minuten) en snel volkorenbrood (5 minuten) om de
ingrediënten te verwarmen voordat de eerste kneedfase
begint. Er vindt gedurende deze periode geen
kneden plaats.
Kneden
- Het deeg bevindt zich in the eerste of
tweede kneedfase of wordt tussen de rijscycli
geslagen. Tijdens de laatste 15-20 minuten van de 2e
kneedfase op stand (1), (2), (3), (4) en (6) werkt de
automatische dispenser en klinkt een alarm als u met
de hand extra ingrediënten moet toevoegen.
ingrediënten afwegen (zie illustratie 3 tot en
met 7)
Voor de beste resultaten is het erg belangrijk dat u de
exacte hoeveelheid ingrediënten afweegt.
Meet vloeibare ingrediënten altijd af in de meegeleverde
doorzichtige maatbeker met maatstrepen. Het niveau
van vloeistoffen moet op ooghoogte van een
maatstreep zijn, niet erboven of eronder (zie 3).
Gebruik altijd vloeistoffen die op kamertemperatuur zijn,
20 ºC, tenzij u brood maakt in de supersnelle cyclus.
Volg de aanwijzingen op die in het receptgedeelte
staan.
Gebruik altijd de bijgeleverde maatlepel om kleinere
hoeveelheden droge en vloeibare ingrediënten af te
meten. Gebruik de schuif om een van de volgende
maten te selecteren: 1⁄2 tl, 1 tl, 1⁄2 el of 1 el. De lepel
helemaal vullen en afstrijken (zie 6).
Rijzen
het deeg bevindt zich in de eerste, tweede of
derde rijscyclus.
Bakken
Het brood bevindt zich in de laatste
bakcyclus.
Warm houden
De broodmachine gaat automatisch
aan het einde van de bakcyclus in de
warmhoudmodus. De machine blijft maximaal 1 uur in
de warmhoudmodus of tot de machine wordt
uitgeschakeld. Let op: het verhittingselement
schakelt aan en uit en gloeit met
tussenpozen tijdens de warmhoudcyclus.
Einde
24
einde van het programma.
gebruik van uw broodmachine
햵 automatische dispenser
(zie de illustraties)
1
2
3
4
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Uw BM900 broodmachine heeft een automatische
dispenser om extra ingrediënten tijdens de kneedcyclus
rechtstreeks aan het deeg toe te voegen. Hierdoor
worden de ingrediënten niet te lang verwerkt of geplet
en worden ze gelijkmatig verdeeld.
Til het broodblik bij het handvat op.
Zet de kneders in de machine.
Giet het water in het broodblik
Voeg de rest van de ingrediënten aan het blik toe in
de volgorde die in het recept wordt aangegeven. Zorg
dat alle ingrediënten nauwkeurig zijn afgewogen;
onnauwkeurige hoeveelheden leiden tot slechte
resultaten.
Plaats het broodblik in de oven en duw het naar
beneden om er zeker van te zijn dat het op zijn plaats
vergrendeld zit.
Duw het handvat naar beneden en sluit het deksel.
Steek de stekker in het stopcontact; het apparaat
geeft een pieptoon en wordt standaard op stand 1
gezet (3:25).
Druk op de MENU-toets 헁 tot het gewenste
programma geselecteerd is. De broodmachine wordt
standaard ingesteld op 1,5 kg en een medium
korstkleur.
Selecteer de broodafmeting door op de toets
BROODAFMETING 헂 te drukken tot het
indicatielampje op de gewenste broodafmeting staat.
Selecteer de korstkleur door op de toets
KORSTKLEUR
te drukken tot de indicator op de
gewenste korstkleur staat (licht, medium, donker of
snel). NB: Om de snelle versie van het programma
(1) Basis, (2) Frans of (3) Volkoren te selecteren,
drukt u op de toets KORSTKLEUR
tot de indicator
naar wijst.
Druk op de START/STOP-toets 헆. Om het
programma te stoppen of te annuleren, drukt u
gedurende 2 à 3 seconden op de START/STOP-toets
헆 tot u een pieptoon hoort.
Na afloop van de bakcyclus dient u de stekker van de
broodmachine uit het stopcontact te halen.
Til het broodblik bij het handvat op. Het blik is
heet: gebruik dus altijd ovenhandschoenen.
Keer het blik om en leg het brood op een rooster om
af te koelen.
Laat het brood ten minste 30 minuten afkoelen voor u
het snijdt, zodat de stoom kan ontsnappen. Het
brood is moeilijk te snijden wanneer het warm is.
Het broodblik en de kneder onmiddellijk na gebruik
reinigen (zie Onderhoud en verzorging)
de dispenser op het apparaat bevestigen en
gebruiken
1 Zet de dispenser 햵 op het deksel. Duw hem naar
beneden om er zeker van te zijn dat hij goed vast zit.
● De broodmaker kan zonder dispenser worden gebruikt;
til de dispenser uit het apparaat en leg er in plaats
daarvan het deksel 햴 op. Het alarm voor handmatige
toevoeging blijft niettemin werken. Gebruik de
broodmachine niet zonder dat de dispenser
햵 of het deksel van de dispenser 햴 is
aangebracht.
2 Vul de dispenser met de benodigde ingrediënten.
3 De automatische dispenser begint nadat het apparaat
ongeveer 15-20 minuten heeft gekneed. U hoort
bovendien een alarmtoon voor het geval u met de hand
ingrediënten moet toevoegen.
wenken en tips
Niet alle ingrediënten zijn geschikt voor gebruik met de
automatische dispenser; volg voor het beste resultaat
onderstaande richtlijnen.
●
●
●
25
Doe de dispenser niet te vol – u dient zich te houden
aan de aanbevolen hoeveelheden die in de recepten
worden aangegeven.
Houd de dispenser schoon en droog om te voorkomen
dat de ingrediënten blijven plakken.
Snij de ingrediënten in grove stukken of bestrooi ze licht
met bloem om te voorkomen dat ze aan elkaar
plakken, waardoor ze misschien niet vrijgegeven
worden.
tabel voor gebruik van automatische dispenser
ingrediënten
geschikt voor gebruik met opmerkingen
de automatische dispenser
Gedroogd fruit, zoals sultana’s,
rozijnen, gemengde gekonfijte
schillen en gekonfijte kersen
Ja
Grof hakken en niet te klein hakken. Gebruik
geen fruit dat geweekt is in siroop of alcohol.
Licht met bloem bestuiven om te voorkomen
dat het fruit aan elkaar plakt. Te kleine
stukken kunnen aan de dispenser blijven
plakken en worden misschien niet aan het
deeg toegevoegd.
Noten
Ja
Grof hakken en niet te klein hakken.
Grote pitten, zoals zonnebloemen pompoenpitten
Ja
Kleine zaden, zoals en maanzaad
en sesamzaadjes
Nee
Erg kleine zaden kunnen door de opening
rond de dispenserklep vallen. Kunnen het best
met de hand of samen met andere
ingrediënten worden toegevoegd.
Kruiden – vers en gedroogd
Nee
Kunnen door te kleine afmeting uit de
dispenser vallen. Kruiden wegen erg weinig en
worden misschien niet uit de dispenser
vrijgegeven.
Kunnen het best met de hand of samen met
andere ingrediënten worden toegevoegd.
Fruit/groenten in
olie/tomaten/olijven
Nee
Olie kan ertoe leiden dat de ingrediënten aan
de dispenser blijven plakken.
Kunnen worden gebruikt als ze goed uitgelekt
en gedroogd zijn voordat ze aan de dispenser
worden toegevoegd.
Ingrediënten met een hoog
watergehalte, zoals rauw fruit
Nee
Kunnen aan de dispenser blijven plakken.
Kaas
Nee
Kan in de dispenser smelten.
Met andere ingrediënten rechtstreeks aan het
blik toevoegen.
Chocolade/chocoladebrokjes
Nee
Kan in de dispenser smelten.
Met de hand toevoegen wanneer alarm klinkt.
26
brood/deeg-programmakaart
programma
1 normaal
2 stokbrood
3 tarwe
4 zoet
5 supersnel
27
6 glutenvrij
7 cake/snelbrood
8 deeg
9 pizzadeeg
10 jam
11 bakken
Totale
programmatijd
Medium
korstkleur
Recepten voor wit- of bruinbrood
Snelbakken*
Voor een knapperiger korst en voor broden met een laag vet- en
suikergehalte
Snelbakken*
Recepten voor tarwe- of volkorenmeel:
30 minuten voorverwarmen
Snelbakken*
Recepten voor broden met een hoog suikergehalte
Voor het bakken van brood in 80 minuten. Hiervoor gebruikt u
warm water, extra gist en minder zout.
Voor gebruik met glutenvrij meel en glutenvrije broodmix.
Cakemixen en brooddeeg zonder gist.
Deeg voor handvormen en bakken in uw eigen oven.
Recepten met pizzadeeg
Voor het maken van jam
Bakfunctie. Kan ook gebruikt worden om reeds gebakken brood
op te warmen of een knapperige korst te geven.
Automatische
dispenser werkt en
alarm voor handmatige
toevoeging
van ingrediënten ✬✬
1 kg
1,5 kg
3:00
3:10
1:59
2:19
3:15
3:20
1 kg
3:15
2:14
3:32
1,5 kg
3:25
2:24
3:37
2:37
3:50
2:42
4:00
2:20
3:05
2:25
3:15
2:35
3:17
2:45
3:27
2:15
2:57
2:25
3:07
Warm houden
✬✬✬
60
60
60
1:20
–
60
60
2:17
1:22
1:30
1:30
1:05
2:10
–
–
–
–
60
22
–
–
–
1:00
–
60
Om het snelbakprogramma te selecteren, drukt u op de korstkleurtoets tot de indicator naar
wijst.
Voor het eind van de tweede kneedcyclus klinkt een alarm dat aangeeft dat ingrediënten toegevoegd moeten worden, als het
recept dit aangeeft.
✬✬✬ De broodmachine schakelt aan het eind van de bakcyclus automatisch naar de warmhoudmodus. De machine blijft maximaal 1 uur
in de warmhoudmodus of tot de machine wordt uitgeschakeld.
✬
✬✬
Programma
6
7
8
9
10
11
Glutenvrij
Cake/Snelbrood
Deeg
Pizzadeeg
Jam
Bakken
32
Korstkleur
N.v.t.
Licht
Medium
Donker
N.v.t.
-
-
-
Gewicht
N.v.t.
-
-
-
N.v.t.
-
-
-
Uitstel
-
-
-
-
-
-
-
-
Voorverwarmen
-
-
-
-
-
-
-
-
Kneden 1
5 min
3 min
3 min
3 min
5 min
3 min
5 min
-
Rusten
0 min
-
-
-
5 min
-
-
-
Kneden 2
12 min
4 min
4 min
4 min
20 min
27 min
60 min
-
Rijzen 1
0 min
-
-
-
60 min
60 min
-
-
Vormen 1
-
-
-
-
-
-
-
-
Rijzen 2
-
-
-
-
-
-
-
-
Vormen 2
-
-
-
-
-
-
-
-
Rijzen 3
60 min
-
-
-
-
-
-
-
Bakken
60 min
75 min
75 min
75 min
-
-
50 min
60 min
warm houden
1 uur
22 min
22 min
22 min
-
-
-
-
Totaal
2:17
1:22
1:22
1:22
1:30
1:30
1:05
1:00
Extra's
2:10
-
-
-
-
-
-
-
Voorbeeld: U wilt dat er om 7 uur ’s morgens een vers
gebakken brood voor u klaar ligt. Als de broodmachine
om 10 uur de avond ervoor wordt voorbereid met alle
benodigde ingrediënten, moet vertragingstimer
ingesteld worden op 9 uren.
vertragingstimer
Met de programmeerbare timer kunt u het broodproces
maximaal 15 uur uitstellen. De uitgestelde start kan niet
worden gebruikt met programma (5) tot en met (11).
BELANGRIJK: Wanneer u deze functie voor een
uitgestelde start gebruikt, dient u geen ingrediënten te
gebruiken die op kamertemperatuur of hoger gemakkelijk
bederven, zoals melk, eieren, kaas, yoghurt, enz.
●
Als u de VERTRAGINGSTIMER wilt gebruiken, doet u
alle de ingrediënten in de broodpan. Zet de broodpan
in de machine vast. Dan:
●
●
●
●
Druk op de MENU-toets
om het gewenste
programma te kiezen – de programmaduur wordt
weergegeven.
Kies de gewenste korstkleur en het gewenste gewicht.
Stel de vertragingstimer in.
Druk op de (+) TIMER-toets en blijf drukken tot de
totaal benodigde tijd wordt weergegeven. Als u te ver
gaat, kunt u op de (-) TIMER-toets drukken om terug te
gaan. De timertoets verzet de tijd bij indrukken in
stappen van 10 minuten. U hoeft niet het verschil te
berekenen tussen de geselecteerde programmatijd en
de totaal benodigde tijd; de broodmachine neemt de
cyclustijd automatisch in aanmerking.
●
●
33
Druk op de MENU-toets om
uw programma te selecteren,
bijv. 1 en gebruik de (+)
TIMER-toets om de tijd in
stappen van 10 minuten in te
stellen op 9:00. Als u 9:00
voorbijgaat, kunt u op de (-)
TIMER-toets drukken tot u
weer bij 9:00 bent.
Druk op de START/STOPtoets en de weergegeven
dubbele punt (:) gaat
knipperen. De timer telt nu
naar beneden af.
Als u een fout maakt of de
ingestelde tijd wilt
veranderen, drukt u op de
START/STOP-toets tot het
scherm leeg is. U kunt nu de
tijd opnieuw instellen.
bescherming tegen stroomuitval
Uw broodmachine beschikt over een
stroomonderbrekingsbescherming van 7 minuten voor
het geval de stekker van het apparaat per ongeluk uit
het stopcontact gehaald wordt, terwijl het apparaat in
bedrijf is. Het apparaat werkt het programma normaal
af, wanneer het onmiddellijk weer op het stopcontact
wordt aangesloten.
verzorging en reiniging
●
●
●
●
●
●
●
●
●
●
Haal de stekker van de broodmachine uit het
stopcontact en laat hem volledig afkoelen
voordat u hem reinigt.
Dompel het hoofddeel van de broodbakmachine of de
voet van de broodpan NOOIT onder in water.
Gebruik NOOIT schuursponsjes of metalen
gereedschappen.
Reinig de inwendige en uitwendige oppervlakken van
de broodbakmachine zo nodig met een zachte,
vochtige doek.
broodblik
Het broodblik niet in de afwasmachine wassen.
Reinig het broodblik en de kneder onmiddellijk na
elk gebruik door het blik gedeeltelijk met warm
zeepsop te vullen. Laat 5 tot 10 minuten weken.
Verwijder de kneders door ze naar rechts te draaien en
uit het apparaat te verwijderen. Reinig het apparaat ten
slotte met een zachte doek, spoel het af en droog het.
Als de kneders na 10 minuten niet kunnen worden
verwijderd, houdt u de as onderaan het blik vast en
draait heen en weer tot de kneder kan worden
verwijderd.
deksel
Verwijder het deksel en reinig het met warm zeepsop.
Het deksel niet in de afwasmachine wassen.
Zorg dat het deksel volledig droog is voordat u het
weer op de broodmachine zet.
automatische dispenser
Verwijder de automatische dispenser van het deksel en
was hem in warm zeepsop; gebruik zo nodig een
zachte borstel om het te reinigen. Zorg dat de
dispenser volledig droog is voordat u hem weer op het
deksel bevestigt.
34
recepten
(voeg de ingrediënten aan het blik toe in de volgorde die in het recept wordt aangegeven)
Gewoon witbrood
Ingrediënten
Water
Programma 1
1 kg
1,5 kg
380 ml
500 ml
Plantaardige olie
11⁄2 el
11⁄2 el
Ongebleekt meel voor witbrood
600 g
800 g
Magere melkpoeder
5 theel
5 theel
Zout
11⁄2 theel
2 theel
Suiker
4 theel
6 theel
Gedroogde gist
11⁄2 theel
11⁄2 theel
theel = theelepel van 5 ml
el = eetlepel van 15 ml
Brioche Bread (gebruik lichte korstkleur)
Ingrediënten
Melk
Eieren
Boter, gesmolten
Ongebleekte witte bloem
Zout
Suiker
Gedroogde gist
Programma 4
1 kg
1,5 kg
280 ml
350 ml
2
2
150 g
185 g
600 g
750 g
11⁄2 theel
2 theel
80 g
90 g
2 theel
2 theel
Volkorenbrood
Ingrediënten
Programma 3
1 kg
1,5 kg
Water
380 ml
500 ml
Volkoren broodmeel
540 g
720 g
Ongebleekte witte bloem
60 g
80 g
2 theel
2 theel
Suiker
1 el
4 theel
Boter
25 g
30 g
1 theel
1½ theel
Zout
Gedroogde gist
35
Snel witbrood
Ingrediënten
Water, lauw (32-35 °C)
Plantaardige olie
Ongebleekt meel voor witbrood
Magere melkpoeder
Programma 5
1 kg
1,5 kg
350 ml
460 ml
1 el
11⁄2 el
600 g
800 g
2 el
8 theel
Zout
1 theel
11⁄2 theel
Suiker
4 theel
5 theel
Gedroogde gist
4 theel
5 theel
Rolvormige baksels
Ingrediënten
Ei
Water
Ongebleekte bloem
Programma 8
1 kg
1,5 kg
1
2
Zie punt 1
Zie punt 1
600 g
800 g
Zout
11⁄2 theel
2 theel
Suiker
3 theel
4 theel
Boter
30 g
40 g
2 theel
2 theel
1
2
Gedroogde gist
Voor het glazuur:
1 eidooier geklutst met
15 ml (3 tl.) water
facultatief: sesamzaad en
papaverzaad om de baksels
mee te bestrooien
1 Doe het ei / de eieren in de maatbeker en voeg voldoende water toe voor:
Broodafmeting
Vloeistof tot
1 kg
1,5 kg
380 ml
500 ml
2 Keer het deeg aan het eind van de cyclus om op een licht bebloemd oppervlak.. Sla het deeg voorzichtig terug,
verdeel het in gelijke delen en vorm het met de hand.
3 Laat het deeg na het vormen nog een laatste keer rijzen en bak het vervolgens in uw
conventionele oven.
36
Ingrediënten
Broodmeel met volle korrel
Een combinatie van wit meel, volkorenmeel en roggemeel
gemengd met gemoute volle tarwekorrels. Deze levert
zowel een betere textuur als een betere smaak op.
Gebruik dit op zichzelf of samen met zwaar wit meel.
Het hoofdingrediënt bij broodbakken is meel. Daarom is
het voor het maken van een goed brood van essentieel
belang de juiste soort meel te kiezen.
Tarwemeel
Tarwemeel levert de beste broden op. Tarwe bestaat uit
een huls, zemel genoemd, en een korrel die de tarwekiem
en het endosperm bevat. Uit de eiwitten in het endosperm
ontstaat door menging met water een kleefstof, gluten
genaamd. Gluten is elastisch en de gassen die tijdens
gisting uit de gist vrijkomen worden erin opgesloten, zodat
het deeg rijst.
Meelsoorten van andere granen dan tarwe
Andere meelsoorten, zoals roggemeel, kunnen worden
gebruikt samen met wit meel en volkorenmeel om
traditionele broden zoals pompernikkel (zwart roggebrood)
of roggebrood te maken. Zelfs de toevoeging van een
kleine hoeveelheid geeft het brood al een duidelijke
scherpe smaak. Gebruik het niet op zichzelf, omdat
anders kleverig deeg ontstaat, waardoor u een compact,
zwaar brood krijgt.
Bloem (wit meel)
Hierbij is de zemel en tarwekiem uit de tarwe verwijderd,
zodat alleen het endosperm is overgebleven. Dit wordt
vermalen tot bloem. Het is zeer belangrijk zware bloem te
gebruiken, omdat dit een hoger eiwitgehalte heeft, wat
nodig is voor de vorming van gluten. Gebruik in uw
broodbakmachine voor het maken van met gist gerezen
broden geen gewone bloem of zelfrijzend bakmeel, omdat
u daarmee broden van minder goede kwaliteit krijgt.
Er bestaan verschillende merken bloem. Om optimale
resultaten te behalen kunt u het best bloem van goede
kwaliteit gebruiken, bij voorkeur ongebleekt.
Andere graansoorten, zoals gierst, gerst, boekweit, maïs
en haver, hebben een laag eiwitgehalte en vormen
daarom onvoldoende gluten voor het maken van een
gewoon brood. Meel van deze graansoorten kan met
succes in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Probeer
10-20% van het witte meel te vervangen door een van
deze alternatieven.
Zout
Een kleine hoeveelheid zout is bij broodbakken van
essentieel belang voor het maken van goed deeg en het
verkrijgen van een goede smaak. Gebruik fijn tafelzout of
zeezout, niet grof gemalen zout. Het laatste kan het best
worden bewaard om op handgemaakte, rolvormige
baksels te strooien teneinde ze een knapperige textuur te
geven. Zoutvervangers kunnen maar beter niet gebruikt
worden, omdat de meeste geen natrium bevatten.
Volkorenmeel
Volkorenmeel bevat zemelen en tarwekiemen, waardoor
het een nootachtige smaak krijgt en een brood van
grovere textuur oplevert. Ook hierbij moet zwaar
volkorenmeel worden gebruikt. Uit puur volkorenmeel
gemaakte broden zijn compacter dan wittebrood. De
zemelen in het meel gaan het vrijkomen van gluten tegen,
zodat deeg van volkorenmeel langzamer rijst. Gebruik de
speciale volkorenprogramma’s, zodat er voldoende tijd is
om het brood te laten rijzen.
Als u een minder compact brood wilt, moet u een deel
van het volkorenmeel vervangen door bloem. U kunt een
snelgebakken volkorenbrood maken door instelling te
kiezen.
●
●
●
Zware bruine bloem
Dit kan samen met wit meel (oftewel gewone bloem) maar
ook op zichzelf worden gebruikt. Omdat het ongeveer 8090% van de tarwekorrel bevat, levert het een lichter brood
op, dat toch veel smaak heeft. Probeer deze bloem eens
bij de cyclus voor gewoon wittebrood, waarbij u 50% van
het zware witte meel vervangt door zware bruine bloem.
Mogelijk moet u wat extra vloeistof toevoegen.
37
Zout versterkt de glutenstructuur en maakt het deeg
elastischer.
Zout remt de groei van gist om te sterk rijzen te
voorkomen en zorgt dat het deeg niet in elkaar zakt.
Als te veel zout wordt toegevoegd, kan het deeg niet
voldoende rijzen.
Zoetmiddelen
Gebruik witte of bruine suiker, honing, moutextract,
stroop, gewone suikerstroop, blonde suikerstroop of
esdoornstroop.
● Suiker en vloeibare zoetmiddelen dragen bij aan de
broodkleur; ze bevorderen dat de korst goudbruin
wordt.
● Suiker trekt vocht aan, waardoor brood langer
houdbaar blijft.
● Suiker vormt voedsel voor de gist. Hoewel dit niet van
essentieel belang is omdat moderne soorten
gedroogde gist zich kunnen voeden met de natuurlijke
suikers en zetmeelsoorten in het meel, wordt het deeg
er actiever door.
● Zoete broden hebben een middelmatig suikergehalte
en worden extra zoet door het fruit of glazuur dat ze
bevatten. Gebruik voor dergelijke broden de cyclus
voor zoete broden.
● Als in plaats van suiker een vloeibaar zoetmiddel wordt
gebruikt, zal de in het recept vermelde totale
hoeveelheid vloeistof enigszins moeten worden
verlaagd.
Vloeistof
Een of andere soort vloeistof is van essentieel belang;
gewoonlijk wordt water of melk gebruikt. De korst wordt
door water knapperiger dan door melk. Water wordt vaak
gecombineerd met magere melkpoeder. Dit is uiterst
belangrijk, als de instelling voor uitstel van het bakproces
wordt gebruikt, omdat verse melk achteruit zal gaan. Voor
de meeste programma’s is het geen probleem water
rechtstreeks uit de kraan te gebruiken. Voor de 1uurscyclus is echter lauw water nodig.
● Laat op zeer koude dagen het water, nadat het is
afgemeten, vóór gebruik 30 minuten bij
kamertemperatuur staan. Als melk uit de koelkast
wordt gebruikt, doe dan hetzelfde.
● Karnemelk, yoghurt, zure room en zachte kaassoorten,
zoals ricotta, cottage cheese en fromage frais, kunnen
worden gebruikt als deel van de gebruikte vloeistoffen
om een zachtere korst te krijgen. Karnemelk zorgt voor
een aangename, licht zure smaak, ongeveer zoals je
die proeft bij boerenbrood en zure deegsoorten.
● Eieren kunnen worden toegevoegd om het deeg te
verrijken, het brood een mooiere kleur te geven en te
zorgen dat het gluten tijdens het rijzen een betere
structuur heeft en stabieler is. Als u eieren gebruikt,
verlaag dan het totale volume van de vloeistoffen
dienovereenkomstig. Doe het ei in een maatbeker en
vul het met een vloeistof aan tot het voor het recept
vereiste niveau.
Vetten en oliën
Vaak wordt aan brood een kleine hoeveelheid vet of olie
toegevoegd om een zachtere korst te krijgen. Hierdoor
blijft het brood ook langer vers. Gebruik boter of
margarine in kleine hoeveelheden van maximaal 25 g;
zelfs kan reuzel worden gebruikt (ook maximaal 15 g). Als
een recept grotere hoeveelheden bevat, valt de smaak
ervan meer op. Boter geeft het beste resultaat.
●
●
In plaats van boter kan olijfolie of zonnebloemolie
worden gebruikt, waarbij het volume van de vloeistoffen
bij hoeveelheden van meer dan 15 ml (3 tl.)
dienovereenkomstig moet worden aangepast.
Zonnebloemolie vormt een goed alternatief, als u zich
zorgen maakt over het cholesterolgehalte.
Gebruik geen halvarine, omdat dit voor 40% uit water
kan bestaan en daarom niet dezelfde eigenschappen
heeft als boter.
●
38
Gist
Gist is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Alle
recepten in dit boek zijn getest met makkelijk te
mengen, snelwerkende, gedroogde gist die niet eerst in
water opgelost dient te worden. Hij wordt in een kuiltje
in het meel gelegd, waar hij droog en gescheiden van
de vloeistof blijft tot het mengen is begonnen.
Voor het beste resultaat gebruikt u gedroogde gist.
Verse gist wordt niet aanbevolen, aangezien de
resultaten dan minder voorspelbaar zijn. Gebruik geen
verse gist als u de vertragingstimer instelt.
Als u verse gist gebruikt, dan is: 6 gr verse gist = 1
theel gedroogde gist
Meng de verse gist met 1 theel suiker en 2 eetl (warm)
water. Laat dit mengsel 5 minuten lang rusten, totdat
het begint te schuimen.
Voeg het aan de rest van de ingrediënten in de pan toe.
Voor het beste resultaat dient u soms de hoeveelheid
gist aan te passen.
●
●
●
●
Gebruik de in de recepten vermelde hoeveelheden;
door een teveel zou het brood te sterk kunnen rijzen en
over de rand van de broodpan heen kunnen komen.
Zodra een zakje gist is geopend, moet de gist binnen
48 uur worden gebruikt, tenzij de producent iets anders
vermeldt. Sluit het zakje na elk gebruik weer af.
Gebruik gedroogde gist vóór de vermelde uiterste
gebruiksdatum, omdat deze geleidelijk minder actief
wordt.
Mogelijk vindt u gedroogde gist die speciaal voor
gebruik in broodbakmachines is gemaakt. Hiermee
zullen ook goede resultaten worden bereikt, hoewel u
de aanbevolen hoeveelheden misschien moet
aanpassen.
●
Het verwijderen, in sneetjes snijden
en bewaren von brood
●
Aanpassing van uw eigen recepten
●
Nadat u enkele van onze recepten hebt gemaakt, wilt u
misschien enkele van uw eigen favorieten aanpassen die
eerder met de hand zijn gemengd en gekneed. Selecteer
in dit boekje een van de recepten dat op dat van u lijkt en
gebruik het als richtlijn.
Lees de volgende richtlijnen door en wees erop
voorbereid dat u tijdens de uitvoering wat aanpassingen
moet doen.
●
●
●
●
●
●
Controleer tijdens de eerste paar minuten van het
mengen de consistentie van het deeg. Omdat
broodbakmachines een wat zachter deeg vereisen,
moet u misschien wat extra vloeistof toevoegen. Het
deeg moet voldoende vochtig zijn om geleidelijk te
verslappen.
●
Zorg dat u de juiste hoeveelheden voor de
broodbakmachine gebruikt. Overschrijd de aangegeven
maximale capaciteit niet. Verlaag zo nodig de
hoeveelheden van uw recept om deze te laten
overeenkomen met de hoeveelheden meel en vloeistof
in de onderstaande recepten.
Doe altijd eerst de vloeistof in de broodpan. Scheid de
gist van de vloeistof door deze pas na het meel toe te
voegen.
Gebruik in plaats van verse gist gemakkelijk te mengen,
gedroogde gist.
Gebruik in plaats van verse melk magere melkpoeder
en water, als u de instelling voor uitstel met de tijdklok
kiest.
Als u in uw gebruikelijke recept ei heeft gebruikt, voeg
dan ei toe als deel van de totale afgemeten hoeveelheid
vloeistof.
Houd het zout, de suiker, de boter en de gist van
elkaar gescheiden tot het mengen is begonnen.
●
Zodra het brood is gebakken, kan het best uit de
machine worden verwijderd en door omkering uit de
broodpan worden gehaald, hoewel de
broodbakmachine het brood maximaal 1 uur warm zal
houden, als u niet in de buurt bent.
Haal de broodpan uit de machine. Doe dat met
ovenhandschoenen, zelfs als u dat tijdens de cyclus
voor warm houden doet. Draai de pan ondersteboven
en schud een paar keer om het gebakken brood los te
maken. Als het brood moeilijk te verwijderen is, tik dan
voorzichtig met een hoek van de broodpan tegen een
houten plank of draai de voet van de as onder de
broodpan.
De deeghaak moet in de broodpan achterblijven, terwijl
het brood eruit wordt gehaald. Soms kan deze echter
in het brood vast blijven zitten. Verwijder hem dan met
een hittebestendig plastic stuk gereedschap, voordat u
het brood in sneetjes snijdt. Gebruik voor het
verwijderen geen gereedschap van metaal, omdat de
niet-klevende laag op de deeghaak hierdoor bekrast
zou raken.
Laat het brood minimaal 30 minuten afkoelen om de
stoom te laten ontsnappen. Het zal moeilijk zijn het
brood direct na verwijdering uit de broodpan in sneetjes
te snijden.
Bewaring
Omdat zelfgemaakt brood geen conserveringsmiddelen
bevat, moet het binnen 2-3 dagen na het bakken worden
gegeten. Als het niet direct zal worden gegeten, wikkel
het dan in folie of doe het in een plastic zak en sluit die af.
●
●
39
Laat stokbrood onbedekt totdat u het aansnijdt, zodat
het knapperig blijft.
Als u het brood een paar dagen wilt bewaren, doe het
dan in de vriezer. Snijd het brood vóór het invriezen in
sneetjes, zodat u de vereiste hoeveelheid er naiden
gemakkelijk afneemt.
Algemene tips
●
De resultaten van het broodbakken hangen af van een
aantal verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de
ingrediënten, of deze nauwkeurig zijn afgewogen, de
temperatuur en de luchtvochtigheid. Hier volgen enkele
nuttige tips.
●
Omdat de broodbakmachine geen afgesloten geheel is,
staat hij onder invloed van de omgevingstemperatuur. Op
een zeer warme dag of als de machine in een warme
keuken wordt gebruikt, zal het brood waarschijnlijk meer
rijzen dan als het koud is. De optimale kamertemperatuur
ligt tussen 20°C en 24°C.
●
●
●
●
●
●
●
●
●
Laat op zeer koude dagen uit de kraan getapt water
vóór gebruik 30 minuten bij kamertemperatuur staan.
Hetzelfde geldt voor ingrediënten uit de koelkast.
Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur, tenzij
het recept anders aangeeft, zoals voor de supersnelle
cyclus wanneer de vloeistof verwarmd moet worden.
Doe ingrediënten in de broodpan in de in het recept
aangegeven volgorde. Houd de gist droog en
gescheiden van andere vloeistoffen in de pan, totdat
het mengen is begonnen.
Nauwkeurig afmeten is de belangrijkste factor om een
goed brood te bakken. De meeste problemen ontstaan
door onnauwkeurig afmeten of weglating van één van
de ingrediënten. Gebruik ofwel metrische ofwel Engelse
maten; ze zijn niet uitwisselbaar. Gebruik de
meegeleverde maatbeker en lepel.
Gebruik altijd verse ingrediënten en gebruik
ingrediënten vóór de uiterste gebruiksdatum.
Bederfelijke ingrediënten zoals melk, kaas, groenten en
vers fruit kunnen achteruitgaan, vooral onder warme
omstandigheden. Deze mogen alleen worden gebruikt
in broden die onmiddellijk worden gemaakt.
Voeg niet te veel vet toe, omdat dit een barrière vormt
tussen de gist en het meel, waardoor de gist trager
werkt, wat tot een zwaar, compact brood zou kunnen
leiden.
Snijd boter en andere vetsoorten in kleine stukjes,
voordat u deze in de broodpan doet.
Vervang bij het maken van broden met fruitsmaak een
deel van het water door vruchtensappen, zoals
sinaasappelsap, appelsap of ananassap.
●
●
●
40
Als deel van de vloeistof kunnen aftreksels van
gekookte groenten worden toegevoegd. Aftreksel van
gekookte aardappels bevat zetmeel, dat een extra
voedselbron voor de gist en ervoor zorgt dat u een
goed gerezen, zachter brood krijgt dat langer goed
blijft.
Groenten zoals geraspte wortel, courgette en gekookte
aardappelpuree kunnen voor de smaak worden
toegevoegd. U moet dan de hoeveelheid vloeistof in
het recept verlagen, omdat deze voedingsmiddelen
water bevatten. Begin met minder water, controleer het
deeg terwijl het gemengd wordt, en voeg zo nodig wat
water toe.
Gebruik geen grotere hoeveelheden dan in de recepten
staan aangegeven, omdat de broodbakmachine anders
beschadigd kan raken.
Als het brood niet goed rijst, kijk dan of vervanging van
het kraanwater door mineraalwater of gekookt,
afgekoeld water helpt. Als uw kraanwater sterk
gechloreerd is en veel fluor bevat, kan dit invloed
hebben op het rijzen van het brood. Hard water kan
hetzelfde effect hebben.
Het is nuttig het deeg te controleren, nadat het 5
minuten continu is gekneed. Houd een buigzame
rubberen spatel naast de machine bij de hand, zodat u
ingrediënten van de zijkanten van de pan omlaag kunt
schrapen, als ze aan de hoeken blijven kleven. Houd
de spatel niet in de buurt van de deeghaak en
belemmer deze niet in zijn beweging. Kijk ook of het
deeg de juiste consistentie heeft. Als het deeg kruimelig
is of de machine moeizaam lijkt te draaien, voeg dan
wat extra water toe. Als het deeg aan de zijkanten van
de pan kleeft of geen bal vormt, voeg dan wat extra
meel toe.
Open het deksel niet tijdens het rijzen of bakken;
hierdoor kan het brood inzakken.
Het opsporen en oplossen van problemen
Hier volgen enige gebruikelijke problemen die bij broodbakken in de broodbakmachine kunnen optreden. Bestudeer de
problemen, hun mogelijke oorzaak en de maatregel die moet worden genomen om brood met succes te bakken.
PROBLEEM
MOGELIJKE OORZAAK
OPLOSSING
GROOTTE EN VORM VAN BRODEN
1. Brood rijst niet
voldoende.
• Volkorenbrood rijst minder dan
wittebrood, omdat volkorenmeel een
lager gehalte aan glutenvormende
eiwitten heeft.
• Onvoldoende vloeistof.
• Normale situatie, geen oplossing.
• Geen of te weinig suiker toegevoegd.
• Verzamel de in het recept genoemde
ingrediënten.
• Mogelijk heeft u pure bloem gebruikt in plaats
van stevig meel, dat een
hoger glutengehalte heeft.
• Gebruik geen universeel toepasbaar meel.
• Voor het beste resultaat wordt gemakkelijk
mengbare zeer actieve gist aanbevolen.
• Verkeerde soort meel gebruikt
• Verkeerde soort gist gebruikt.
• Verhoog de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl.
• Onvoldoende gist toegevoegd of gist is • Meet de aanbevolen hoeveelheid af en
te oud.
controleer de uiterste gebruiksdatum op
de verpakking.
• De snelle cyclus is geselecteerd.
• Bij deze cyclus ontstaan kortere broden. Dit
is normaal.
• Gist en suiker zijn vóór het kneden al
• Zorg dat de ingrediënten bij het in de
met elkaar in contact gekomen.
broodpan doen gescheiden blijven.
2. Platte broden; rijzen
niet.
• Geen gist toegevoegd.
• Gist is te oud.
• Vloeistof is te warm.
• Te veel zout toegevoegd.
• Als de tijdklok is gebruikt, is de gist
vóór het bakken nat geworden.
3. Bovenkant
opgezwollen - brood
ziet eruit als een
paddestoel.
•
•
•
•
• Verzamel de in het recept genoemde
ingrediënten.
• Controleer de uiterste gebruiksdatum.
• Gebruik vloeistof op de juiste temperatuur voor
de gebruikte instelling.
• Gebruik de aanbevolen hoeveelheid.
• Plaats droge ingrediënten in de hoeken van de
pan en maak een kuiltje in het midden van de
droge ingrediënten voor de gist om deze
gescheiden van de vloeistoffen te houden.
Verlaag de hoeveelheid gist met 1⁄4 tl.
Verlaag de hoeveelheid suiker met 1 tl.
Verlaag de hoeveelheid meel met 6-9 tl.
Gebruik de in het recept aanbevolen
hoeveelheid zout.
• Verlaag de hoeveelheid vloeistof met
15 ml/3 tl. en de hoeveelheid gist met 1⁄4 tl.
Te veel gist.
Te veel suiker.
Te veel meel.
Onvoldoende zout.
•
•
•
•
• Warm, vochtig weer.
41
Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg)
PROBLEEM
4. Bovenkant en
zijkanten zakken in.
MOGELIJKE OORZAAK
OPLOSSING
• Te veel vloeistof.
• Verlaag de volgende keer de hoeveelheid
vloeistof met 15 ml/3 tl. of voeg wat extra meel
toe.
• Gebruik de in het recept aanbevolen hoeveelheid
of probeer de volgende keer een snellere cyclus.
• Te veel gist.
5. Misvormde, knoestige
bovenkant - niet glad.
• Het deeg is mogelijk te snel gerezen
als gevolg van een hoge
luchtvochtigheid en warm weer.
• Koel het water af of voeg melk toe rechtstreeks
uit de koelkast.
• Onvoldoende vloeistof.
• Verhoog de hoeveelheid vloeistof met
15 ml/3 tl.
• Meet het meel nauwkeurig af.
• Zorg dat het deeg onder optimale
omstandigheden wordt gemaakt.
• Te veel meel.
• Ook al zijn broden lelijk van boven,
hun verrukkelijke smaak lijdt daar niet
onder.
6. In elkaar gezakt
tijdens het bakken.
• De machine is op een tochtige plaats
gezet of tijdens het rijzen is ertegen
gestoten.
• De capaciteit van de broodpan is
overschreden.
• Zet de broodbakmachine op een andere plaats.
• Er is onvoldoende of geen zout
gebruikt. (zout helpt te voorkomen dat
het deeg te sterk rijst)
• Te veel gist.
• Warm, vochtig weer.
• Gebruik de in het recept aanbevolen hoeveelheid
zout.
7. Broden zijn oneffen en • Het deeg is te droog en kon in de pan
korter aan één kant.
niet gelijkmatig rijzen.
42
• Gebruik niet meer ingrediënten dan aanbevolen
wordt voor een groot brood (max. 1,5 kg).
• Meet de gist nauwkeurig af.
• Verlaag de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl.
en verlaag de hoeveelheid gist met 1⁄4 tl.
• Verhoog de hoeveelheid vloeistof met
15 ml/3 tl.
Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg)
PROBLEEM
MOGELIJKE OORZAAK
OPLOSSING
BROODTEXTUUR
8. Dichte textuur.
9. Open, grove,
sponsachtige
structuur.
10. Het midden van het
brood is onvoldoende
gebakken.
11. Het brood is niet
gemakkelijk in
sneetjes te snijden en
is erg kleverig.
• Te veel deeg.
• Nauwkeurig afmeten.
• Onvoldoende gist.
• De juiste hoeveelheid aanbevolen gist afmeten.
• Onvoldoende suiker.
• Nauwkeurig afmeten.
• Geen zout toegevoegd.
• Verzamel de in het recept genoemde ingrediënten.
• Te veel gist.
• Meet de juiste hoeveelheid aanbevolen gist af.
• Te veel vloeistof.
• Verlaag de hoeveelheid vloeistof met 15 ml/3 tl.
• Te veel vloeistof.
• Verlaag de hoeveelheid vloeistof med 15 ml/3 tl.
• Stroomstoring tijdens het bakken.
• Als de stroom langer dan 8 minuten uitgeschakeld
is terwijl het apparaat in bedrijf is, moet u het
ongebakken brood uit het blik halen en opnieuw
beginnen met verse ingrediënten.
• Te grote hoeveelheden; de machine
kon het niet aan.
• Verlaag de hoeveelheden tot de maximaal
toegestane hoeveelheden.
• Sneetjes zijn gesneden terwijl het
brood te warm was.
• Laat brood minimaal 30 minuten op een rooster
afkoelen om stoom eruit te laten ontsnappen,
voordat u het in sneetjes snijdt.
• Er is geen goed mes gebruikt.
• Gebruik een goed broodmes.
KORSTKLEUR- EN DIKTE
12. Donkere korst/korst te • De instelling voor een donkere korst is
dik.
gebruikt.
• Gebruik de volgende keer een medium of lage
stand.
13. Het brood is
aangebrand.
• De broodbakmachine is defect.
• Zie paragraaf “Onderhoud en klantenservice”.
14. De korst is te licht.
• Het brood is niet lang genoeg
gebakken.
• Het recept bevat geen melkpoeder of
verse melk.
• Verleng de baktijd.
• Voeg 15 ml/3 tl. magere melkpoeder toe of
vervang 50% van het water door melk ter
bevordering van het bruin worden.
PROBLEMEN MET PAN
15. De deeghaak kan
niet worden
verwijderd.
• U moet het bakblik met water vullen
en de kneders laten weken, zodat ze
kunnen worden verwijderd.
16. Het brood kleeft aan
• Kan gebeuren bij langdurig gebruik.
de pan/is moeilijk door
schudden eruit te krijgen.
43
• Volg de reinigingsinstructies voor na gebruik.
U moet de kneders misschien na het weken
enigszins draaien om ze los te maken.
• Smeer de binnenkant van de broodpan licht in
met plantaardige olie.
• Zie paragraaf “Onderhoud en klantenservice”
Het opsporen en oplossen van problemen (vervolg)
PROBLEEM
MOGELIJKE OORZAAK
OPLOSSING
MECHANISCHE ASPECTEN VAN DE MACHINE
17. De broodmachine
functioneert niet/De
kneder beweegt niet.
18. De ingrediënten zijn
niet gemengd.
• Broodmachine staat niet aan.
• Controleer of de aan/uitschakelaar 햽 in de
AAN-stand staat.
• De broodpan is niet goed in de
machine geplaatst.
• De vertragingstimer werd ingesteld.
• Controleer of de pan goed vergrendeld is.
• De broodbakmachine is niet aangezet.
• Druk na het programmeren van het
bedieningspaneel op de starttoets om de
broodbakmachine aan te zetten.
• Zorg dat de kneders altijd op de assen onderin
het blik zijn aangebracht voordat u ingrediënten
toevoegt.
• Kneders niet in blik aangebracht.
19. Tijdens bedrijf wordt
een brandlucht
opgemerkt.
• In de oven is met ingrediënten
gemorst.
• De pan lekt.
• De capaciteit van de broodpan is
overschreden.
• De broodmachine begint pas te werken wanneer
de timer klaar is met aftellen en de begintijd van
het programma is bereikt.
• Pas ervoor op tijdens het toevoegen van
ingrediënten niet te morsen, want ingrediënten
kunnen op het verwarmingselement verbranden
en rook veroorzaken.
• Zie het hoofdstuk “Onderhoud en klantenservice”
• Gebruik van de ingrediënten niet meer dan in het
recept is aanbevolen en meet ingrediënten altijd
nauwkeurig af.
20. Tijdens gebruik is per
ongeluk de stekker uit
het stopcontact
getrokken of is de
stroom uitgevallen.
Hoe kan ik het brood
redden?
• Als de machine in de kneedfase uit gaat, gooit u alle ingrediënten weg, en begint u opnieuw.
• Als de machine in de rijsfase uit gaat, haalt u het deeg uit de broodpan, vormt u het opnieuw
en legt u het in een ingevet broodblik van 23 x 12,5 cm. Bedek het blik en laat het deeg
rijzen, totdat het twee keer zo hoog is.
Gebruik de alleen bakken-stand 11 of bak het brood in een voorverwarmde conventionele
oven 30-35 minuten lang op 200°C of tot goudbruin van kleur.
• Als de machine in de bakfase uit gaat, gebruikt u de alleen bakken-stand 11 of bakt u het
brood in een voorverwarmde conventionele oven op 200°C en verwijdert u het bovenste
rooster. Verwijder de pan voorzichtig uit de broodmachine en plaats hem op het onderste
rooster in de oven. Bak het brood totdat het goudbruin van kleur is.
21. E:01 wordt
weergegeven en de
machine kan niet
ingeschakeld worden.
• De ovenkamer is te heet.
• Trek de stekker uit het stopcontact en
laat de machine 30 minuten afkoelen.
22.H:HH & E:EE wordt
weergegeven en de
machine werkt niet.
• Broodmachine vertoont een storing.
Fout temperatuursensor
• Zie het hoofdstuk “Onderhoud en klantenservice”
44
onderhoud en klantenservice
●
●
●
●
●
Als het snoer beschadigd is, moet het om
veiligheidsredenen door KENWOOD of een door
KENWOOD geautoriseerd reparatiebedrijf vervangen
worden.
Als u hulp nodig hebt met:
het gebruik van uw apparaat of
onderhoud en reparatie
kunt u contact opnemen met de winkel waar u het
apparaat gekocht hebt.
Ontworpen en ontwikkeld door Kenwood in het VK.
Vervaardigd in China.
BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR DE
CORRECTE VERWERKING VAN HET PRODUCT
IN OVEREENSTEMMING MET DE EUROPESE
RICHTLIJN 2002/96/EC
Aan het einde van de levensduur van het product mag het
niet samen met het gewone huishoudelijke afval worden
verwerkt. Het moet naar een speciaal centrum voor
gescheiden afvalinzameling van de gemeente worden
gebracht, of naar een verkooppunt dat deze service
verschaft. Het apart verwerken van een huishoudelijk
apparaat voorkomt mogelijke gevolgen voor het milieu en de
gezondheid die door een ongeschikte verwerking ontstaan
en zorgt ervoor dat de materialen waaruit het apparaat
bestaat, teruggewonnen kunnen worden om een
aanmerkelijke besparing van energie en grondstoffen te
verkrijgen. Om op de verplichting tot gescheiden verwerking
van elektrische huishoudelijke apparatuur te wijzen, is op het
product het symbool van een doorgekruiste vuilnisbak
aangebracht.
45