KitchenAid KSOX 9020 Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Gebruiksaanwijzing
NL
NL
Veiligheid buitenbarbecue 4
EG Verklaring van overeenstemming 4
Belangrijke veiligheidsinstructies 5
Installatievereisten 6
Installatieinstructies 9
Gas aansluiten 11
Tabellen verstuivers 13
Installatie van de regelaar 14
Het ventiel spuitinstallatie van het hoofdrooster vervangen 15
De branders controleren en afstellen 17
Gebruik buitenbarbecue 18
Uw rotisserie gebruiken (optionele accessoire) 21
Tips voor roosteren buitenshuis 24
Reiniging en onderhoud 26
Handleiding voor het opsporen van storingen 28
Klantenservice 29
Uw veiligheid en de veiligheid van anderen is zeer belangrijk.
Op het apparaat en in deze handleiding hebben we meerdere belangrijke mededelingen voor veiligheid
aangegeven. Lees de mededelingen voor veiligheid altijd aandachtig door en volg ze op.
Dit is het waarschuwingsteken voor veiligheid.
Dit symbool waarschuwt u voor de mogelijke gevaren die u of anderen zouden kunnen verwonden of
dodelijke gevolgen zouden kunnen hebben.
Alle mededelingen voor veiligheid volgen na dit waarschuwingsteken in combinatie met de woorden
"GEVAAR" of "WAARSCHUWING".
Deze woorden hebben de volgende betekenis:
U zou ernstig verwond kunnen raken of kunnen sterven als u de volgende aanwijzingen niet onmiddellijk
opvolgt.
U zou ernstig gewond kunnen raken of kunnen sterven als u de volgende aanwijzingen niet opvolgt.
Alle mededelingen voor veiligheid zullen u inlichten over de mogelijke gevaren, hoe de kans op ongevallen
te verkleinen en wat er zou kunnen gebeuren als u de aanwijzingen niet opvolgt.
Als u gas ruikt:
1. Sluit de gastoevoer naar het apparaat af.
2. Doof eventuele vrije vlammen.
3. Open het deksel.
4. Neem afstand van het apparaat als de geur aanhoudt en neem onmiddellijk contact op met uw
gasleverancier of de dichtsbijzijnde brandweerkazerne.
1. Bewaar nooit benzine of andere brandbare vloeistoffen of gassen in de nabijheid van dit of ieder ander
apparaat.
2. Een niet aangesloten LP gasfles mag nooit in de nabijheid van dit of ieder ander apparaat worden
bewaard.
BELANGRIJK: Deze barbecue is alleen ontworpen voor buiten. In het geval dat de barbecue op meer
dan 2000 ft (609,6 m) boven het zeeniveau gebruikt zal worden, is de conversie van de spuitinstallatie
vereist. Zie het deel "Vereisten Gasvoorziening". De installateur is verantwoordelijk voor de installatie in
overeenstemming met de minimum installatieafstanden. Het model/serienummerplaatje kan in het geval
van losstaande modellen worden gevonden op de wand aan de binnenkant van het rechterkastje.
BELANGRIJK: Dit apparaat is niet voorzien van een vlamcontrolesysteem.
BEWAAR DEZE INSTRUCTIES
WAARSCHUWING
GEVAAR
WAARSCHUWING
GEVAAR
Veiligheid buitenbarbecue
4
Veiligheid buitenbarbecue
Dit apparaat is ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in overeenstemming met:
- de veiligheidsvereisten van de richtlijn "GAS" 2009/142/EG (ex EEG 90/396);
- veiligheidsvoorschriften van de "Laagspanningsrichtlijn" 2006/95/EG (die de richtlijn 73/23/EEG en latere
verordeningen vervangt);
- de beschermingsvoorschriften van de "EMC"-richtlijn 2004/108/EG;
Dit apparaat is geschikt voor contact met levensmiddelen en voldoet aan het EEG (CE) voorschrift
nr. 1935/2004.
5
WAARSCHUWING: Volg, om het gevaar voor brand, elektrocutie, de verwonding van personen of
schade tijdens het gebruik van een kookinstallatie op gas voor buiten, de volgende standaardmaatregelen:
Installeer draagbare of inbouw kookinstallaties op gas voor buiten nooit in of op een recreatievoertuig,
een verplaatsbare trailer, een boot of een ander verplaatsbare installatie.
Bewaar altijd de minimum afstanden van brandbare constructies, zie deel "Vereisten Installatieplek".
De kookinstallatie op gas voor buiten mag nooit onder een onbeschermde en brandbare overdekking
worden geplaatst.
Deze kookinstallatie op gas voor buiten mag alleen buitenshuis worden gebruikt en mag nooit worden
gebruikt in een gebouw, garage of een andere afgesloten omgeving.
Houd elektrische voedingskabels en toevoerslangen voor brandstof uit de buurt van de verwarmde
oppervlakken.
Houd de omgeving van de kookinstallatie op gas voor buiten schoon en vrij van brandbare materialen,
benzine en andere brandbare vloeistoffen en gassen.
Verhinder de brandstofstroom en de luchtventilatie nooit. Houd de ventilatieopeningen van de
gasfleshuizing schoon en vrij van afval.
Controleer de toevoerslang van de gasfles elke keer voordat u gebruik maakt van uw kookinstallatie op
gas voor buiten. Als de slang overmatig afgeschuurd, versleten of gescheurd is MOET u hem vervangen
alvorens u gebruik maakt van uw kookinstallatie op gas voor buiten. Neem contact op met uw
leverancier en vervang de slang alleen met exemplaren die specifiek geschikt zijn voor de kookinstallatie
op gas voor buiten.
Controleer visueel de vlammen van de brander. De vlammen moeten blauwgekleurd zijn. Een lichtelijk
gele punt is normaal voor LPG gas.
Controleer en verwijder insecten en nesten hiervan van de brander/venturi slangen. Een afgesloten
slang kan brand onder de kookinstallatie op gas voor buiten veroorzaken.
Controleer de aansluitingen op lekkages elke keer dat u de LP gasfles aansluit en loskoppelt. Zie deel
"Installatieinstructies".
Als u geen gebruik maakt van de kookinstallatie op gas voor buiten moet de gastoevoer op de fles
worden afgesloten.
De opslag binnenshuis van een kookinstallatie op gas voor buiten is alleen toegestaan als de gasfles
losgekoppeld en van de kookinstallatie verwijderd is.
Gasflessen dienen buitenshuis buiten het bereik van kinderen te worden bewaard en mogen niet in een
gebouw, garage of een andere afgesloten ruimte worden opgeslagen.
De gascilinder moet uitgerust zijn met een kraag om het ventiel van de gasfles te beschermen.
Het apparaat is niet bestemd om gebruikt te worden door personen (inclusief kinderen) met een
lichamelijke, sensoriële of geestelijke stoornissen of door onervaren personen of personen die niet over
het gebruik van het apparaat ingelicht zijn, tenzij ze onder toezicht staan of eerder over het gebruik
ingelicht zijn door degenen die voor hun veiligheid verantwoordelijk zijn.
Als de volgende informatie niet strikt wordt opgevolgd, zou er brand kunnen ontstaan met de dood of
ernstige verwondingen als gevolg.
Bewaar nooit een extra LP gasfles onder of in de nabijheid van de kookinstallatie op gas voor buiten.
Vul de gasfles nooit meer dan 80%.
Maak gebruik van beschermende handschoenen voor het vastpakken van warme onderdelen.
Lees de instructies door alvorens u van het apparaat gebruik maakt.
De bereikbare delen kunnen erg warm worden. Houd uw kinderen uit de buurt.
Een willekeurige wijziging aan het apparaat kan gevaarlijke situaties veroorzaken.
De onderdelen die door de fabrikant afgesloten zijn mogen nooit door de gebruiker worden gewijzigd.
Belangrijke veiligheidsinstructies
VERWERKING VAN VERPAKKINGSMATERIAAL
Het verpakkingsmateriaal is 100% recyclebaar en is voorzien van het recyclagesymbool .
De verschillende onderdelen van het verpakkingsmateriaal moeten dus op verantwoordelijke wijze en in
overeenstemming met de plaatselijke wetgevingen met betrekking tot afvalverwerking worden afgedankt.
Het product afdanken
Dit apparaat is in overeenstemming met de Europese Richtlijn 2002/96/EG, Afgedankte Elektrische en
Elektronische Apparatuur (AEEA) voorzien van een merkteken.
Door op correcte wijze dit apparaat af te danken draagt u bij aan het voorkomen van de mogelijke
negatieve effecten op het milieu en de gezondheid die zouden kunnen worden veroorzaakt door het
onjuist verwerken van dit product.
Het symbool op het product of in de bijgesloten documentatie geeft aan dat het product niet behandeld
mag worden als huisafval maar dat het naar een speciaal verzamelingscentrum voor de recyclage van
elektrische en elektronische apparatuur moet worden gebracht.
HET SERIENUMMERPLAATJE WAAR DE TECHNISCHE GEGEVENS, HET SERIENUMMER EN HET
MERKTEKEN OP AANGEBRACHT ZIJN, BEVINDT ZICH OP DE ACHTERKANT VAN HET APPARAAT
DAAR WAAR U HEM KUNT ZIEN. VERWIJDER DIT PLAATJE NOOIT.
Belangrijke veiligheidsinstructies
Installatievereisten
Gereedschap en Onderdelen
Losstaande Barbecues voor buiten
Verzamel het vereiste gereedschap en de onderdelen alvorens u met de installatie aanvangt.
Lees de instructies, die bijgesloten zijn aan het hieronder aangegeven gereedschap, aandachtig door en
volg ze op.
Vereist Gereedschap
Meetlint
Kleine platte schroevendraaier
Platte schroevendraaier
Kruiskop schroevendraaier
Waterpas
Moersleutel of knijptang
Waterpomptang
Schaar of kniptang (voor het verwijderen van kabelbinders)
Niet corrosieve oplossing voor het opsporen van lekkages
Installatievereisten
Vereiste Onderdelen
10 kg LP gasfles (fles niet groter dan 50 cm).
Verplaats het apparaat nooit tijdens het gebruik.
Explosiegevaar
Bewaar de gasfles nooit in een garage of binnenshuis.
Bewaar de barbecue met gasfles nooit in een garage of binnenshuis.
Het niet opvolgen van deze instructies kan explosie of brand veroorzaken.
WAARSCHUWING
WAARSCHUWING
6
7
Brandgevaar
Maak nooit gebruik van de barbecue in de nabijheid van brandbare materialen.
Bewaar nooit brandbare materialen in de nabijheid van de barbecue.
Dit zou brand kunnen veroorzaken.
Kies een plaats waar de blootstelling aan wind minimaal is en waar de doorgang niet verhinderd wordt.
Deze plaats moet zich uit de buurt van sterke luchtstromen bevinden.
Verhinder de brandstofstroom en de luchtventilatie nooit. De afstand tussen de losstaande buitenbarbecue
en brandbare constructies:
Een minimum afstand van 60 cm moet worden bewaard tussen de voorkant van de barbecuekap, de
zijkanten en de achterkant van de barbecue en de brandbare constructie.
Een minimum afstand van 60 cm moet tevens worden bewaard tussen de onderkant van het
kookoppervlak en een brandbare constructie.
Plaats de barbecue in een zone waar de algehele stabiliteit gegarandeerd wordt. Verzeker u ervan dat
de remmen van de wieltjes aangebracht zijn zoals op pagina 11 ("Losstaande gasbarbecue op wielen")
aangegeven staat en dat de barbecue gebruikt wordt op een vlakke ondergrond. Verzeker u er altijd
van dat het apparaat tijdens het koken onbeweegbaar en stabiel is.
Rotisserie (accessoire)* OPTIONAL
Indien u uw barbecue uitrust is met een rotisserie is een minimum afstand voor de rotisserie motor vereist.
*Zie deel "Klantenservice" voor de bestelling hiervan.
Productafmetingen
WAARSCHUWING
Installatievereisten
179 cm
43.8 cm
91.4 cm
43.8 cm
158.8 cm
127.0 cm
72.4 cm
Voorkant van hendel voor
achterkant barbecue
Elektrische vereisten
Elektrocutiegevaar
Maak nooit gebruik van een adapter.
Maak nooit gebruik van een verlengsnoer.
Het niet opvolgen van deze instructies kan brand of elektrocutie veroorzaken.
We raden u aan om te voorzien in een afzonderlijk circuit waar alleen deze barbecue op aangesloten is.
Het serienummerplaatje waar de technische gegeven, het serienummer en het merkteken op aangebracht
zijn bevindt zich op de achterkant van het apparaat daar waar u hem kunt zien. Verwijder dit plaatje nooit.
Vereisten gasvoorziening
Explosiegevaar
Draai alle gasaansluitingen stevig aan.
Laat, in het geval van een LP aansluiting, door een ervaren persoon controleren dat de gasdruk de waarde,
die door de plaatselijke wetgeving vastgesteld is, niet overschrijdt.
Voorbeelden van een ervaren persoon:
Loodgieter met vergunning, erkend personeel van uw gasbedrijf en erkend onderhoudspersoneel.
Het niet opvolgen hiervan kan leiden tot explosie of brand.
BELANGRIJK: De barbecue moet aangesloten worden op een gasleiding voorzien van een drukregelaar.
Raadpleeg het model/serienummerplaatje voor informatie over het soort gas dat gebruikt kan worden. Als
deze informatie niet overeenstemt met het beschikbare soort gas, neem contact op met uw gasbedrijf.
Gasconversie (alleen in bepaalde landen - zie serienummerplaatje):
Probeer nooit om de barbecue om te bouwen voor het gebruik van een ander soort gas dan hetgeen op
het model/serienummerplaatje aangegeven staat zonder contact op te nemen met uw gasbedrijf. Maak
gebruik van de conversieset die bij de barbecue geleverd wordt.
Installatievereisten
8
Installatie Losstaande Barbecue voor buiten
Gevaar voor Zware Lading
Het verplaatsen en het installeren van de barbecue dient door twee of meer personen uit te worden
gevoerd.
Het niet opvolgen hiervan kan leiden tot rugklachten of andere verwondingen.
REINIG DE INTERNE DELEN OM EVENTUELE PRODUCTIERESTEN TE VERWIJDEREN ALVORENS U
DE BARBECUE INSTALLEERT EN HIER GEBRUIK VAN MAAKT. RAADPLEEG VOOR VERDERE
INFORMATIE OVER DE REINIGING HET HOOFDSTUK "REINIGING EN ONDERHOUD".
1. Verwijder de barbecue uit de verpakking. Verwijder al het verpakkingsmateriaal en verwijder de
barbecue van de houten geleiding.
2. Verplaats de barbecue naar de gewenste
installatieplaats buitenshuis.
3. Open het deksel.
Bevestiging Zijplank (bij bepaalde modellen)
4. Open de deuren aan de onderkant van de barbecue
en verwijder het karton. Pak de zijplank uit.
5. Pak 4 schroeven. Draai 2 schroeven in de gaten
bovenaan elke zijde van de barbecue. Laat de
schroeven vanaf de zijkant van de barbecue ongeveer
0,64 cm uitsteken.
6. Bevestig de zijplank aan de linkerzijde van de
barbecue. Breng de zijplank op dusdanige wijze aan
dat brede gedeelte van de gleuven over de
schroeven vallen.
Plaats de plank op de 2 bevestigingsschroeven. Laat de
plank zakken tot de schroeven zich in het smalle
gedeelte van de gleuven bevinden.
A Bovenkant zijplank
B Gleuf
C Voorkant zijplank
D Zijkant barbecue
7. Bevestig de 2 schroeven onderaan en draai ze vast.
8. Draai vervolgens de 2 schroeven bovenaan vast.
Bevestiging Kastdeuren (bij bepaalde modellen)
1. Verwijder de schuimfolie van de beide kastdeuren.
2. Breng scharnierpinnen aan op de deur met de
scharnierbeugels in de kast. Druk voorzichtig naar
beneden om de pinnen op hun plaats aan te
brengen.
A Scharnierpin deur
B Scharnierbeugel
Installatieinstructies
9
A
B
C
D
A
B
Verwijder het Verpakkingsmateriaal aan de
Binnenkant van de Barbecue
1. Knip de kabelbinders door die de roosters bij elkaar
houden.
2. Verwijder het bereidingsplateau, het
verwarmingsplateau en de barbecueroosters uit de
binnenkant van de barbecue en verwijder het
verpakkingsmateriaal.
3. Verwijder het blok piepschuim en folie uit de
binnenkant van de barbecue.
A Blok piepschuim
B Schuimfolie
4. Breng de barbecueroosters weer aan.
5. Plaats het verwarmingsplateau op de beugels zoals
aangegeven staat.
A Beugels verwarmingsplateau
B Verwarmingsplateau
6. Bevestig het bereidingsplateau aan de binnenkant
van de linker kastdeur.
A Bevestigingsopeningen
B Bereidingsplateau
7. Verwerk/recycleer het verpakkingsmateriaal.
Installatieinstructies tankplaat
Open de doos en verwijder alle accessoires in een plastic zak. Verwijder de zak.
1. Bevestig de tankplaat op de wagen met behulp van 4-5/32"*10 schroeven, Aanhaalkoppel specificatie:
25kgf.cm
2. Bevestig de metalen beugel van de tank op de wagen met behulp van 3-1/4"*12 schroeven,
Aanhaalkoppel specificatie: 54kgf.cm
Opmerking: Maak de haak aan de andere kant van de beugel niet vast tot de tank op de tray geplaatst is.
3. Maak de haak aan de andere kant van de beugel vast.
10
A
B
A
B
A
A
B
Step 2 Step 3Step 1
Installatieinstructies
Losstaande gasbarbecue op wielen
Is voorzien van twee vaste wieltjes en twee zwenkwieltjes met rem. Fungeert als een gasfleshouder maar
kan afhankelijk van de breedte worden uitgerust met lades of extra compartimenten.
De gasfles van maximaal 50 cm (inclusief de drukregelaar) kan onder het steunoppervlak van de trolley
worden opgeborgen. De afvoer van de drukregelaar moet horizontaal worden gemonteerd.
Assemblage en gebruik van de wieltjes
Schroef de 4 wieltjes vast op de plaatsen voorzien van schroefdraad onder de structuur met behulp van de
4 bijgesloten W1/4" UNC*16 schroeven. Maak voor het
blokkeren van de barbecue gebruik van het voetpedaaltje
zoals in de afbeelding aangegeven staat. Til het pedaaltje op
om de rem te deblokkeren en laat hem in de ruststand
terugschieten. De beide zwenkwieltjes met rem dienen aan
de Rechterzijde te worden geïnstalleerd terwijl de vaste
wieltjes aan de linkerzijde dienen te worden bevestigd.
Installatieinstructies
11
Explosiegevaar
Draai alle gasaansluitingen stevig aan.
Laat, in het geval van een LP aansluiting, door een ervaren persoon controleren dat de gasdruk de waarde,
die door de plaatselijke wetgeving vastgesteld is, niet overschrijdt.
Voorbeelden van een ervaren persoon:
Loodgieter met vergunning, erkend personeel van uw gasbedrijf en erkend onderhoudspersoneel.
Het niet opvolgen hiervan kan leiden tot explosie of brand.
Raadpleeg voor de conversie naar Natuurgas de vereisten die in het deel "Vereisten Gasvoorziening"
opgenomen zijn. Volg de aanwijzingen op die aan de set bijgesloten zijn.
Voorbereidende handelingen
BELANGRIJK: reinig de interne delen om eventuele productieresten te verwijderen alvorens u de
barbecue installeert en hier gebruik van maakt. Raadpleeg voor verdere informatie over de reiniging het
hoofdstuk"reiniging en onderhoud".
Plaats de barbecue in een zone waar de algehele stabiliteit gegarandeerd wordt (zie hoofdstuk
"Installatievereisten").
Verzeker u ervan dat de remmen van de wieltjes aangebracht zijn zoals op deze pagina aangegeven staat
("Assemblage en gebruik van de wieltjes") en dat de barbecue geplaatst is op een vlakke ondergrond.
Verzeker u er altijd van dat het apparaat tijdens het koken onbeweegbaar en stabiel is.
Verzeker u ervan dat de witte beschermende folie overal verwijderd is alvorens u van de barbecue gebruik
maakt.
Verzeker u ervan dat de witte beschermende folie, dat op alle zichtbare roestvrijstalen onderdelen
aangebracht is om ze te beschermen tegen krassen, overal verwijderd is.
Beschermende folie is tevens aangebracht op de lekplaat onder de brander van de barbecue. Ook deze
folie dient te worden verwijderd.
Gas aansluiten
Op de gasfles aansluiten
BELANGRIJK: Het apparaat is gereed voor de functionering met LPG. Sluit de rubberen slang met een
maximum lengte van 1,5 m in overeenstemming met de plaatselijke bepalingen aan op de pakkingen en
klemmen die bij de aankoop van de gasfles bijgesloten worden zoals in de afbeelding hieronder aangegeven
staat. Verzeker u ervan dat de gasdruk de waarde, die door de plaatselijke bepalingen vastgesteld is, niet
overschrijdt.
BELANGRIJK: Maak gebruik van een drukregelaar die geschikt is voor de druk die in deze handleiding
aangegeven staat.
1) Schroef de 2 schroeven A los en verwijder het achterpaneel van de barbecue 4.
2) Sluit de moer 3 van de gasleiding aan op de van schroefdraad voorziene aansluiting 5 op de gasfles.
3) Sluit de moer 2 aan de andere kant van de gasleiding aan op de van schroefdraad voorziene aansluiting
1 op de barbecue. Als de gasfles op de wagen wordt geplaatst, leidt de gasleiding door de opening 6 en
sluit hem vervolgens aan zoals bij de punten 1 tot 3 aangegeven staat.
4) Hermonteer het achterpaneel door de 2 schroeven A vast te draaien als alle handelingen verricht zijn.
BELANGRIJK: De rubberen slang mag niet in aanraking komen met warme oppervlakken.
5) Draai de gastoevoer open. Wacht een aantal minuten tot het gas door de gasleiding gestroomd is.
6) Test alle aansluitingen door hier een aanbevolen niet corrosieve vloeistof voor het opsporen van
lekkages op de smeren. Belletjes geven een lekkage aan. Verhelp de gevonden lekkages.
7) Schuif de tankplaat de kast in en blokkeer hem op zijn plaats.
De flexibele slang dient te worden vervangen wanneer de plaatselijke bepalingen dit vereisen.
BELANGRIJK: Sluit de ventilatieopeningen van de gasfleshouder nooit af. Sluit na het gebruik het
toevoerventiel van de gasfles af.
Verzeker u er aan het einde van de aansluiting van dat de rubberen slang niet geplet wordt, zweeft of de
opening van de klep verhindert. Raadpleeg voor de behandeling van methaan de dichtsbijzijnde
Klantendienst.
Raadpleeg de van kracht zijnde wetgeving voor het monteren of vervangen van de rubberen slang. De
slang is voorzien van een vervaldatum. Vervang hem tijdig.
Als de gasfles niet voorzien is van een ventiel dient een kraantje aangebracht te worden. Het kraantje moet
eenvoudig bereikbaar zijn.
Controleer de toevoerslang van de gasfles elke keer voordat u gebruik maakt van uw barbecue. Als de
slang overmatig afgeschuurd, versleten of gescheurd is moet u hem vervangen alvorens u gebruik maakt
van uw barbecue.
Controleer elke keer dat u de l.p.gas gasfles aansluit of loskoppelt de aansluitingen op lekkages.
Tabel met eigenschappen van brander en sproeikoppen en gasverbruik.
Gas aansluiten
12
13
BELANGRIJK: Zorg ervoor dat u, in het geval u de gasfles vervangt, zich uit de buurt van
ontstekingsbronnen bevindt.
Gaslekkage controle
Voer deze controle uit onmiddellijk nadat u het gas aangesloten heeft en vervolgens elke keer dat het
apparaat weer aangesloten wordt na een langdurige stilstand.
Voer, zodra de rubberen slang op de gastoevoer aangesloten is, de volgende procedure uit:
Open het gasventiel op de LPG gasfles (of draai het kraantje voor de methaantoevoer open).
Conversie van LP gas naar natuurgas (alleen in bepaalde landen - zie het serienummerplaatje)
Explosiegevaar
Maak alleen gebruik van een gasleiding voor gebruik "buitenshuis".
Draai alle gasaansluitingen stevig aan.
Het niet opvolgen hiervan kan leiden tot explosie of brand.
BELANGRIJK: het is noodzakelijk een ketting aan te brengen tussen de barbecue en de wand waar de
leiding van de barbecue op aangesloten is. Deze ketting dient korter te zijn dan de leiding om te
voorkomen dat de leiding los kan schieten als u de barbecue verplaatst.
Deze BBQ dient buitenshuis of in een goed geventileerde ruimte, met minstens 25% van het oppervlak
(totaal van de muren) open, geïnstalleerd en/of gebruikt te worden.
BELANGRIJK: Deze installatie dient in overeenstemming met de plaatselijke wetgeving en bepalingen
worden uitgevoerd door een erkend technicus (Klantenservice).
1. Gas aansluiten
Een combinatie van pijpfittingen moet worden toegepast om de barbecue op het gasnet aan te sluiten.
WAARSCHUWING
Gascategorieën I2E+
I3B/P(30),
I3+(28-30/37)
I3B/P(50) I2H
Model Gasdruk
G20 G25 G30 G31 G30 G20
20mbar 25mbar 29mbar 37mbar 50mbar 20mbar
KSOX
9020
Verstuiver
Hoofdrooster
1.90mm 1.90mm 1.27mm 1.27mm 1.08mm 1.90mm
Brander
achter
1.57mm 1.57mm 1.01mm 1.01mm 0.86mm 1.57mm
Brander
zijkant
1.55mm 1.55mm 1.01mm 1.01mm 0.86mm 1.55mm
Warmte input (Hs) 28.6 kW 28.6 kW 28.6 kW 28.6 kW 28.6 kW 28.6 kW
Tabellen verstuivers
14
1. Draai het toevoerventiel van het gasnet dicht.
2. Koppel de 20 lb LP gas gastank los (indien
aanwezig).
3. Sluit alle controleventielen van de brander af.
4. Verwijder de achterkant en 2 schroeven.
5. Maak gebruik van een verstelbare moersleutel om
de LP connector van de messing elleboogpijp te
verwijderen.
6. Maak gebruik van een verstelbare moersleutel om
de NG connector op de messing elleboogpijp te
installeren.
7. Breng afdichtingsmateriaal voor pijpen aan op het
schroefdraad van de messing connector. Maak
gebruik van afdichtingsmateriaal dat gecertificeerd is
om gebruikt te worden in combinatie met LP gas.
Opmerking: let goed op het aanhaalkoppel van de fittingen aan de uiteinden als u een gasconversie
uitvoert.
Installatie van de regelaar
15
1. Verwijder handmatig alle roosters, platen en
branders.
2. Verwijder de 2 schroeven die de brander
bevestigen. Verwijder de gasbrander van de
barbecue.
A Twee schroeven
3. Maak gebruik van een 6 mm mof en moersleutel of
een 6 mm steeksleutel om de messing
spuitinstallatie aan het uiteinde van het gasventiel te
verwijderen.
4. Installeer de nieuwe spuitinstallatie, die aan de set
bijgesloten is, aan het uiteinde van het gasventiel.
Maak gebruik van een 6 mm mof en moersleutel of
een 6 mm steeksleutel om vast te draaien.
OPMERKING: De spuitinstallatie is voor herkenning
voorzien van een nummer.
A Spuitinstallatie gasbrander
5. Vervang de brander door de middelste slang
(venturi) over de spuitinstallatie te schuiven.
A Brander/spuitinstallatie aansluiting
B Brander
6. Sluit de gasbrander weer aan met behulp van 2
schroeven.
A wee schroeven
7. Herhaal deze procedure voor elke barbecue brander.
A
A
A
A
B
A
Het ventiel spuitinstallatie van het hoofdrooster vervangen
Het ventiel spuitinstallatie van het hoofdrooster vervangen
16
Spuitinstallatie branders aan de zijkant vervangen
1. Verwijder de roosters van de branders aan de zijkant.
2. Verwijder de branderkappen. De kappen zijn aan de
onderkant van de brander vastgemaakt. Draai en til de
branderkappen op om ze te verwijderen.
3. Maak gebruik van een 10 mm mof en moersleutel of
een 10 mm steeksleutel om de messing spuitinstallatie
aan het binnenin aan de onderkant van de brander te
verwijderen.
4. Maak gebruik van een 10 mm mof en moersleutel of
een 10 mm steeksleutel om de nieuwe spuitinstallatie,
die in deze set bijgesloten is, te installeren.
OPMERKING: De spuitinstallatie is voor herkenning
voorzien van een nummer.
5. Herhaal deze procedure voor de andere brander.
6. Herplaats de bovenkant en de kappen van de brander.
Breng de gleuven onderaan de bovenkant van de
brander op een lijn met de richels op de onderkant
van de brander en draai tot de bovenkant van de
brander op de onderkant van de brander geblokkeerd
is. U voelt dat hij in een diepe gleuf schiet.
A Gleuven bovenkant brander
B Richels onderkant brander
7. Herplaats de roosters van de branders aan de zijkant.
De spuitinstallatie(s) van de Rotisserie-
infraroodbrander vervangen
1. Verwijder de toegangsplaat en schroef op de
achterkant van het deksel met een
kruiskopschroevendraaier.
2. Maak gebruik van een kruiskopschroevendraaier om
de 2 schroeven van het spinwerende rooster van de
brander te verwijderen.
A Spinwerend rooster
B Twee schroeven
3. Maak gebruik van een 10 mm moersleutel om de
messing spuitinstallatie aan het uiteinde van de
toevoerleiding te verwijderen.
4. Voor modellen met 1 rotisserie brander:
Installeer de spuitinstallatie. Raadpleeg het schema op
pagina 13 voor de correcte afmetingen van de
spuitinstallatie aan het uiteinde van de toevoerleiding.
Maak gebruik van een 10 mm moersleutel om aan te
draaien.
Voor modellen met 2 rotisserie branders:
Installeer aan het uiteinde van de toevoerleiding de
spuitinstallatie die aan de set bijgesloten is. Maak
gebruik van een 10 mm moersleutel om aan te
draaien.
OPMERKING: Het nummer van de spuitinstallatie staat
op de spuitinstallatie identificatie aangegeven.
5. Hermonteer de bescherming tegen spinnen en
bevestig hem met de 2 schroeven die u in Stap 2
verwijderd heeft.
6. Herhaal de procedure voor elke brander aan de achterkant.
B
A
A
B
Het ventiel spuitinstallatie van het hoofdrooster vervangen
17
Aansluiting op Natuurgas en Test voor Lekkages
1. Maak gebruik van een waterpomptang om de gecertificeerde 1,3 cm lange gasleiding aan te sluiten op
de invoerzijde van de regelaar voor Natuurgas in overeenstemming met de plaatselijke vereisten. Maak
gebruik van afdichtingsmateriaal dat gecertificeerd is om waar nodig gebruikt te worden in combinatie
met LP gas op aansluitingen. De gasleiding dient in de nabijheid van de barbecue op een eenvoudig
bereikpbare plaats voorzien te zijn van een gecertificeerd handmatig afsluitventiel.
2. Draai de gastoevoer naar de barbecue open.
3. Test alle aansluitingen met behulp van een niet corrosieve oplossing voor het opsporen van lekkages.
Belletjes geven een lekkage aan. Verhelp de gevonden lekkages.
Gegevens Wijzigen
1. Het naamplaatje van het apparaat bevindt zich aan de binnenkant van de kast van de barbecue aan de
rechterzijde. Vink met een onuitwisbare stift het hokje naast "Natuurgas" aan en streep "LP -Propaan"
door.
Geef op de laatste pagina van de Handleiding voor Gebruik een Onderhoud "Omgebouwd naar
Natuurgas" aan. Geef tevens de datum hiervan aan en de naam van de technicus/firma die hiervoor
gezorgd heeft.
OPMERKING: Plaats de LP gas onderdelen in de plastic zakken voor gebruik in de toekomst en bewaar
ze samen met de documentatie.
De branders controleren en afstellen
De branders zijn getest en in de fabriek afgesteld voor de meest efficiënte functionering. We raden u aan
om het afstellen van de branders door een gekwalificeerd persoon uit te laten voeren.
Eigenschappen Vlammen Branders
De vlammen van de barbecuebranders en de branders aan de zijkant (bij bepaalde modellen) moeten
blauwgekleurd en stabiel zijn en mogen niet teveel geluid afgeven of teveel uitwijken (LP gas vlammen
hebben een lichtelijke geelgekleurde punt) Een gele vlam is teken voor onvoldoende lucht. In het geval van
een rumoerige vlam of een teveel uitwijkende vlam is er sprake van teveel lucht. Een aantal gele puntjes op
de vlammen als de brander op HI staat is toegestaan zolang er zich geen koolstof- of roetafzettingen
voordoen.
Controleer dat de branders niet door vuil, afval, insectennesten, enz. afgesloten worden en reinig indien
noodzakelijk.
Afstelling Lage Vlam
Opmerking: Als u van LP naar NG ombouwt dient u de schroeven op de klepsteel minstens 4 slagen
tegen de klok in te draaien.
Als u van NG naar LP ombouwt dient u de schroef voorzichtig tot aan het einde van de schroef met de
klok mee te draaien.
Als de vlam op de lage stand uitgaat moet de afstelling van de lage vlam worden bijgesteld.
1. Sluit het ventiel af en wacht tot de barbecue en de branders afgekoeld zijn.
2. Verwijder de roosters en de platen van de barbecue.
3. Steek de barbecue aan zoals in het deel "Gebruik Buitenarbecue" beschreven staat.
4. Draai de brander op de laagste stand en verwijder de knop.
5. Houd de staaf van het ventiel vast met een knijptang en
steek een kleine platte schroevendraaier in de schacht.
6. Bestudeer de vlam en draai de schroevendraaier
langzaamaan tegen de klok in.
7. Stel de vlam af op een minimum stabiele vlam.
A Staaf ventiel
B Kleine platte schroevendraaier
C Knijptang
8. Breng de bedieningsknop weer aan en draai de brander uit.
9. Herhaal de stappen van 3 tot 8 voor elke brander, indien noodzakelijk.
10. Breng de platen en roosters weer aan zodra de branders afgekoeld zijn.
A
B
C
Gebruik buitenbarbecue
18
De barbecue die u zojuist gekocht heeft, kan voorzien zijn met een aantal of met alle genoemde
uitrustingen. De plaats en de vorm van de uitrustingen die hier afgebeeld zijn kunnen afwijken van het
model in uw bezit.
Uw Buitenbarbecue Gebruiken
Explosiegevaar
Bewaar de gasfles nooit in een garage of binnenshuis.
Bewaar de barbecue met gasfles nooit in een garage of binnenshuis.
Het niet opvolgen van deze instructies kan explosie of brand veroorzaken.
Brandgevaar
Maak nooit gebruik van de barbecue in de nabijheid van brandbare materialen.
Bewaar nooit brandbare materialen in de nabijheid van de barbecue.
Dit zou brand kunnen veroorzaken.
Gevaar voor Voedselvergiftiging
Laat het voedsel nooit meer dan een uur voor of na het koken liggen.
Het niet opvolgen hiervan zou kunnen leiden tot voedselvergiftiging of ziektes.
Bedieningsknop Brander
Hoofdbrander en brander aan de zijkant Rotisserie brander
Beschrijving van het symbool
Elektronische ontsteking Hoofdbrander links
Maximum vlam Hoofdbrander midden
Middelmatige vlam Hoofdbrander rechts
Minimum vlam Rotisserie brander
Brander UIT Brander zijkant
Gebruik buitenbarbecue
19
De Gastoevoer voorbereiden
1. Open het deksel helemaal. Steek de branders nooit aan als het deksel gesloten is.
2. Zorg ervoor dat de bedieningsknoppen op OFF staan De lekplaat moet op zijn plaats aangebracht zijn
en moet helemaal naar achteren geduwd zijn.
Draai de gastoevoer open.
1. In het geval van een losstaande buitenbarbecue in combinatie met een 10 Kg (gasfles niet groter dan
50cm) LP gas gasfles: draai het ventiel van de tank voorzichtig open.
OPMERKING: Indien de stroombeperkingsinstallatie geactiveerd wordt kan uw barbecue niet aan gaan.
Als uw barbecue aan gaat zullen de vlammen laag zijn en niet voldoende verwarmen. Draai het ventiel van
de 20 lb LP gas tank dicht, draai alle bedieningsknoppen op off en wacht 30 seconden. Open, nadat u de
tank afgesloten heeft, het ventiel van de tank langzaamaan en wacht 5 seconden alvorens u hem aansteekt.
2. In het geval van een buitenbarbecue met een gastoevoer die afwijkt van een 10 Kg (gasfles niet groter
dan 50cm) LP gas gastank:
Open het handmatige afsluitventiel op de gasleiding. Het ventiel staat open als de hendel parallel is met
de gasleiding.
De hoofdbrander aansteken
Elke bedieningsknop geeft aan bij welke brander hij hoort (zie "bedieningspaneel").
1. Hang nooit over de barbecue. Kies de brander die u aan wenst te steken.
2. Druk de bedieningsknop van de gasbrander in, draai
hem op "elektrische ontsteking " & "maximum vlam
" en houdt hem ingedrukt.
3. U zult zien dat de ontsteker begint te gloeien. Als de
brander aangestoken is laat u de knop los. Draai de knop
op de gewenste afstelling.
4. Herhaal deze handeling naar wens voor alle andere
branders.
BELANGRIJK: Als de brander niet onmiddellijk aan gaat,
draai de knop van de brander op OFF en wacht 5
minuten alvorens u hem weer aansteekt.
Handmatig de Hoofdbarbecue aansteken en
Infrarood Branders
1. Hang nooit over de barbecue.
2. Pak het verlengstuk voor handmatig aansteken (zie de
illustraties hieronder) en bevestig een lucifer aan de
splitring.
3. Steek de lucifer aan.
4. Begeleid de aangestoken lucifer tussen het rooster van
de barbecue en een van de gleuven van de plaat.
5. Druk de branderknop van de brander in de nabijheid
van de aangestoken lucifer in en draai hem op
"elektrische onsteking " & "Maximum vlam ". De
brander begint onmiddellijk te branden. Draai de knop
op de gewenste instelling als de brander brandt.
6. Herhaal de stappen van 2 tot 5 voor elke brander.
7. Verwijder de lucifer en berg het verlengstuk voor
handmatig ontsteken in de lade van de kast op
BELANGRIJK: Als de brander niet onmiddellijk aan gaat,
draai de knop van de brander op OFF en wacht 5 minuten
alvorens u hem weer aansteekt.
Als een brander ook handmatig niet aan gaat, neem contact
op met de KitchenAid Customer eXperience Center.
Zie deel "Klantenservice".
Losstaande barbecues - kastdeurtje rechts
Gebruik buitenbarbecue
20
Uw Brander aan de Zijkant Gebruiken
Gevaar voor brandwonden
Laat de vlam van de brander nooit onder de pan uitkomen.
Dit zou brandwonden kunnen veroorzaken.
BRANDER ZIJKANT: maak gebruik van pannen met een doorsnede van min 24cm en max 26 cm.
1. Verwijder de kap van de brander aan de zijkant.
Steek de branders nooit aan als de kap dicht is.
2. Hang nooit over de barbecue.
3. Druk de bedieningsknop in, draai hem op
"elektrische ontsteking " & "maximum vlam "
en houdt hem ingedrukt.
4. U zult zien dat de ontsteker begint te gloeien. Als
de brander aangestoken is laat u de knop los. Draai
de knop op de gewenste afstelling.
5. Herhaal deze handeling naar wens voor de andere brander.
BELANGRIJK: Als de brander niet onmiddellijk aan gaat, draai de knop van de brander op OFF en
wacht 5 minuten alvorens u hem weer aansteekt.
Handmatig de brander aan de zijkant aansteken
1. Hang nooit over de barbecue.
2. Pak het verlengstuk voor handmatig aansteken (zie
de illustratie hieronder) en bevestig een lucifer aan
de splitring.
3. Steek de lucifer aan.
4. Begeleid de lucifer naar de brander die u wenst aan
te steken.
5. Druk de knop van de brander, die het dichtst in de
buurt van de aangestoken lucifer is, in en draai hem
op "maximum vlam ". De brander gaat
onmiddellijk aan. Draai de knop op de gewenste
stand zodra de brander aan is.
6. Herhaal de stappen van 2 tot 5 voor elke brander.
7. Verwijder de lucifer en berg het verlengstuk voor
handmatig ontsteken in de lade van de kast op
BELANGRIJK: Als de brander niet onmiddellijk aan gaat, draai de knop van de brander op OFF en
wacht 5 minuten alvorens u hem weer aansteekt.
Als een brander ook handmatig niet aan gaat, neem contact op met de KitchenAid Customer Experience
Center.
Zie deel "Klantenservice".
Losstaande barbecues - kastdeurtje rechts
21
U kunt als accessoire voor uw barbecue een rotisserie set kopen.
BELANGRIJK: U kunt alleen gebruik maken van een KitchenAid
Rotisserie
A Rotisserie motor
B Spit
C Rotisserie vork
D Rotisserie brander
Maak voor de beste resultaten nooit gebruik van de hoofdbranders van de barbecue als u de rotisserie
gebruikt.
Het rotisserie systeem is ontworpen om levensmiddelen van achteren te bereiden met behulp van intense,
dichtschroeiende, infrarode warmte.
OPMERKING: Verwijder de motor en de 500 mAmp transformator en sla ze binnenshuis op om schade
hieraan te voorkomen als u geen gebruik maakt van de rotisserie. Verwijder het spit en de vork. Bewaar
ze buiten het bereik van kinderen.
Het Gebruik:
1. Verwijder het verwarmingsrooster.
2. Installeer de rotisserie motor op de installatiebeugels van de barbecue.
Blokkeer hem in de openingen op de steunbeugels.
A Rotisserie motor
B Voedingskabel
3. Schuif een van de rotisserie vorken op het spit met de punten naar binnen gekeerd om het spit te
gebruiken.
4. Duw het spit dwars door het voedsel heen en schuif vervolgens de tweede rotisserie vork op zijn
plaats.
5. Breng het voedsel samen met de rotisserie vorken in het midden aan en draai de vleugelmoeren op de
vorken aan. Bevestig, indien noodzakelijk, losse stukken voedsel met behulp van keukengaren.
6. Steek, zodra u het voedsel op het spit aangebracht heeft, het puntvormige uiteinde van het spit in de
opening aan de linkerkant van de barbecue en in de
rotisserie motor en breng het uiteinde met gleuven
aan in de steunbeugel aan de andere kant.
A Puntvormig uiteinde van het spit
B Uiteinde van het spit met gleuven
7. Controleer dat het voedsel zich in het midden van
de rotisserie brander bevindt. Is dit niet het geval,
draai de vleugelmoeren los, verplaats het voedsel
en draai de vleugelmoeren weer vast.
8. Steek de stekker in een geaard 3-polig stopcontact voor buiten (input 230V/240V en output 12V).
9. Schakel de rotisserie motor in en steek de rotisserie brander aan. Zie het deel hieronder "De Rotisserie
Brander Aansteken".
De Rotisserie Brander Aansteken
1. Hang nooit over de barbecue.
2. Druk de knop van de brander in en draai hem op "elektrische
ontsteking " & "maximum vlam ". U zult zien dat de
ontsteker begint te gloeien.
3. Houd de knop, zodra de rotisserie brander aan gaat, 10
seconden ingedrukt, laat de knop los en de brander blijft
branden.
BELANGRIJK: Als de brander niet onmiddellijk aan gaat, draai de knop van de brander op OFF en
wacht 5 minuten alvorens u hem weer aansteekt.
A
B
C
D
A
B
A
B
Uw rotisserie gebruiken (optionele accessoire)
Uw rotisserie gebruiken (optionele accessoire)
22
De Rotisserie Brander Handmatig Aansteken
1. Hang nooit over de barbecue.
2. Pak het verlengstuk voor handmatig aansteken (zie de illustratie hieronder) en bevestig een lucifer aan
de splitring.
3. Steek de lucifer aan.
4. Houd de lucifer in de nabijheid van de rotisserie brander.
5. Druk de knop van de brander in en draai hem op "elektrische ontsteking " & "maximum vlam ".
Houd deze knop 10 seconden ingedrukt zodra de brander brandt. U zult zien dat de ontsteker gloeit
zodra u de knop loslaat.
BELANGRIJK: Als de brander niet onmiddellijk aan gaat, draai de knop van de rotisserie brander op OFF
en wacht 5 minuten alvorens u hem weer aansteekt.
6. Verwijder de lucifer en berg het verlengstuk voor handmatig ontsteken in de lade van de kast op.
Rotisserie Kooktips
Gevaar voor Voedselvergiftiging
Laat het voedsel nooit meer dan een uur voor of na het koken liggen.
Het niet opvolgen hiervan zou kunnen leiden tot voedselvergiftiging of ziektes.
Rotisserie koken bestaat uit het laten roteren van voedsel voor de rotisserie brander waardoor een intense
warmte geproduceerd wordt voor het dichtschroeien hiervan zodat de natuurlijke sappen behouden
blijven.
De rotisserie brander bereikt in ongeveer 1 minuut de bereidingstemperatuur. Het is niet nodig om de
rotisserie brander voor te verwarmen.
Kies voor mals vlees en gevogelte.
Bewaar minstens 2,5 cm afstand tussen de rotisserie brander en het voedsel.
Breng een lekplaat aan onder het voedsel om het reinigen te vereenvoudigen.
Het deksel kan geopend of gesloten worden. Houd het deksel gesloten in het geval u de rotisserie
gebruikt in combinatie met de rookinstallatie.
Breng slechts 10 minuten voor het einde van het bereiden barbecuesaus of glacering aan om het
verbranden te voorkomen.
Gevogelte voorbereiden voor de Rotisserie
1. Schuif een van de rotisserie vorken op het spit met de punten naar binnen gekeerd. Draai de schroef
vast om hem te blokkeren.
2. Steek het spit dwars door de vogel heen.
3. Knip 61 cm keukengaren af en breng het onder de vogel, met de borst naar boven gekeerd, aan.
4. Draai de beide uiteinden van het garen om de vleugels. Pak de beide vleugelpunten. Breng het garen
naar de borst toe, trek het garen stevig aan en leg een knoop. Het is niet noodzakelijk dat u de resten
aan garen afknipt.
5. Knip 50,8 cm garen af en breng dit onder de rug van de vogel aan. Draai het om de staart en om het
spit en trek stevig aan.
6. Kruis de poten aan de bovenkant van het spit draai garen om de gekruiste poten.
7. Bevestig het garen dat de poten bevestigd aan het garen van de vleugels en leg een knoop. Knip de
overige stukken aan garen af.
8. Schuif de tweede vork over het spit en duw de punten in de drumsticks.
9. Breng het voedsel en de vorken in het midden van het spit aan en draai de vleugelmoeren vast. De
vogel moet stevig op zijn plaats op het spit van de rotisserie geblokkeerd zijn.
Uw rotisserie gebruiken (optionele accessoire)
23
ROTISSERIE DIAGRAM
Maak gebruik van een draagbare vleesthermometer om de interne bereidingsgraad van het voedsel te
bepalen.
Draai de rotisserie brander uit als de vleesthermometer een interne temperatuur aangeeft die 5°C onder
de gewenste temperatuur ligt. Laat 10 minuten lang het spit draaien onder een gesloten kap alvorens u het
vlees verwijderd.
De duur is afhankelijk van de weersomstandigheden zoals wind en buitentemperatuur.
De batterij van de ontsteker vervangen
Als de ontsteker niet langer vonkt is het noodzakelijk de
batterij te vervangen.
A Externe klep batterijhouder
B 1,5-volt "D" batterij
C Interne klep batterijhouder
1. Open de batterijhouder en verwijder de batterij
2. Breng een nieuwe 1,5-volt "D" alkaline batterij aan.
3. Sluit het binnenste compartiment af. De interne klep schiet
op zijn plaats.
4. Sluit de externe klep af.
Voedsel Gewicht
Interne bereidingsgraad
of temperatuur (°F/°C)
Gemiddelde Roostertijd
(min/lb)
Rundvlees
Braadvlees, Rib Eye,
lendestukken, Ribbetjes, Vlees
zonder bot
1.5-2.2 kg
Medium-rauw (60°C)
Medium (70°C)
15-20
20-25
Gevogelte
Kip 1.1-2.2 kg
Borst (180°C)
Poot (80°C)
25-30
25-30
Kalkoen, heel 2.6-3.7 kg
Borst (180°C)
Poot (80°C)
11-20
11-20
Lamsvlees
Poot zonder bot 1.5-2.6 kg Medium (70°C) 20-25
Varkensvlees
Karbonades Zonder bot 1.5-2.2 kg Medium (70 °C) 20-23
A
B
C
Tips voor roosteren buitenshuis
24
Gevaar voor Voedselvergiftiging
Laat het voedsel nooit meer dan een uur voor of na het koken liggen.
Het niet opvolgen hiervan zou kunnen leiden tot voedselvergiftiging of ziektes.
Voor het Roosteren
Ontdooi levensmiddelen alvorens ze te roosteren.
Verwarm de barbecue gemiddeld 10 minuten op de hoogste stand voor (gebruik alle branders). Houd
tijdens het voorverwarmen de kap gesloten. Het is niet noodzakelijk dat u voor het voorverwarmen de
rotisserie branders gebruikt. Het voorverwarmen produceert een hoge temperatuur waardoor het
vlees snel bruin kleurt en de sappen behouden worden.
De voorverwarmingstijd kan worden verkort in het geval u zeer vette stukken vlees of gevogelte, zoals
bijvoorbeeld kippenpoten roostert. Op deze manier beperkt u hoge vlammen.
Vet de roosters of het voedsel, indien u voedsel met een kleine hoeveelheid aan vet bereid, zoals
magere stukken vlees, vis op gevogelte, bijvoorbeeld dunne hamburgers, garnalen of kippenborst, met
een beetje olie in.
Het gebruik van teveel olie kan leiden tot het afzetten van grijze as op het voedsel.
Snijd voor het bereiden het teveel aan vet van het vlees af om hoge vlammen te voorkomen.
Breng om de 5 cm verticale sneden aan op de rand van vette uiteinden van het vlees om het opkrullen
hiervan te voorkomen.
Voeg alleen aan het einde van het bereiden kruiden of zout toe.
Tijdens het Roosteren
Draai het voedsel eenmaal om. De sappen gaan verloren als het vlees meerdere malen wordt
omgekeerd.
Draai het vlees om zodra de sappen op het oppervlak verschijnen.
Voorkom het steken van voorwerpen in het vlees of het snijden hierin om de bereidingsgraad te
bepalen. Hierdoor kunnen de sappen weglopen.
Het kan noodzakelijk zijn dat u de warmte moet verlagen in het geval u voedsel bereid dat langer moet
koken of dat gemarineerd of met sauzen op suikerbasis ingesmeerd is.
Voeg, als u hoge vlammen gebruikt, alleen tijdens de laatste 10 minuten van de bereidingstijd
barbecuesaus toe om het verbranden hiervan te voorkomen.
De bereidingsgraad wordt beïnvoedt door het soort vlees, de snede hiervan (afmeting, vorm en dikte),
de gekozen warmte en de tijd dat het op de barbecue wordt gelaten.
De kooktijd is langer als u het deksel van de barbecue openhoudt.
Bereidingswijzes
Kooktips
Hieronder geven we aan aantal tips voor het beste resultaat met uw barbecue. Onthoud dat de
voorgestelde bereidingstijd en de intensiteit niet aan uw smaak kunnen voldoen.
Direct bereiden: Dit houdt in dat u het voedsel direct op de barbecue plaatst waaronder de brander
aangestoken is.
Indirect bereiden: Dit houdt in dat het voedsel wordt bereid op de roosters naast degene waaronder de
brander aangestoken is.
Vlees
Voor het bereiden van vlees raden we u aan om de roosters gedurende 5-10 minuten, afhankelijk van de
dikte van het vlees, voor te verwarmen met alle branders op de hoogste stand. Voor kleine stukken vlees
(koteletten, plakken spek, ribbetjes, etc.) raden we een korte voorverwarming (ongeveer 5 minuten) aan.
Voor grotere stukken vlees (beenderen, hele kip, enz.) is een langere voorverwarming vereist (ongeveer
10 minuten). In beide gevallen sluit de kap tijdens het voorverwarmen.
Tips voor roosteren buitenshuis
25
Direct bereiden
Over het algemeen dienen de branders voor het direct bereiden van vlees op de hoogste stand te worden
gezet terwijl voor het bereiden van vis en groente de branders op een middelmatige of lage stand dienen
te worden gezet. Begin in alle gevallen voor een goede bereiding het voedsel te roosteren met de
branders op de hoogste stand. Zodra de buitenkant van het voedsel bereid is draait u de warmte van de
brander op middelmatig of op laag zodat het voedsel intern gaar kan worden zonder dat de buitenkant
verbrandt. Tijdens het bereiden, en met name in het geval van varkens- of lamsvlees, is het normaal dat op
de barbecue vlammen ontstaan als gevolg van het druppelen van vet op de vuurvaste keramieke platen.
Verplaats in deze gevallen het voedsel naar een minder warme zone van de barbecue. We raden u aan om
de barbecue nooit met voedsel te beladen terwijl u kookt.
Indirect bereiden
Nadat u de barbecue voorverwarmd heeft, met de brander op de hoogste stand en met de kookkap
afgesloten, plaats het voedsel op de zijde van het dichtsbijzijnde rooster en voorkom het afdekken van de
aangestoken brander. Steek in het geval van de 90 cm barbecue de branders aan de zijkant aan en plaats
het voedsel op het middelste rooster. Begin te koken met de branders op de minimum stand en verhoog
vervolgens geleidelijk aan de intensiteit. Deze bereidingswijze vraagt aanzienlijk meer tijd dan de directe
bereiding maar u zult een zeer goed resultaat behalen. Deze bereidingsvorm is met name geschikt voor
grote stukken vlees (beenderen of een hele kip) en vis (zeebaars, makreel, enz.) of dikke stukken vlees die
vlam zouden kunnen vatten in het geval van de directe bereiding aangezien het vet op de vuurvaste
keramieke plaat druppelt.
Groente
In het geval van groente, net als voor vlees, is het een goed idee om de branders op de maximum stand
(5/10 minuten) voor te verwarmen met de kookkap gesloten.
Direct bereiden
Draai aan het einde van de voorverwarmingsfase de branders op de minimum stand en plaats de groente
op het rooster. Aangezien groente de neiging hebben om makkelijk te verbranden raden we u aan om de
branders tijdens het roosteren op de minimum stand te houden.
Diagram Gebruik Brander
TEMPERATUUR
STAND VAN DE
BRANDERS
GEBRUIK
230 - 250 °C
Maximum stand ( )
Grote warmte: Voorverwarming voor het koken.
200 °C Middelste-maximum stand
Gemiddelde-grote warmte. Voor het direct
bereiden van dunne stukken vlees, vis en groente.
160 - 180 °C
Middelste stand ( )
Middelmatige warmte: Voor het bereiden van
middelmatig dikke stukken vlees (halve kip,
duivelse kip, enz.). Ook geschikt voor het indirect
bereiden.
150 °C Middelste-lage stand
Middelmatige-kleine warmte: Voor het indirect
bereiden of het roken, het opwarmen van
maaltijden of het warm houden van bereide
maaltijden.
110-120 °C
Minimum stand ( )
Kleine warmte. Voor het roken of het bereiden
van grote stukken vet of delicaat voedsel, het
roosteren van groente, het warm houden van
bereide maaltijden.
Reiniging en onderhoud
26
BELANGRIJK: Verzeker u voor het reinigen ervan dat alle knoppen op off staan en dat de barbecue
afgekoeld is. Volg altijd de aanwijzingen op het etiket van de reinigingsmiddelen op.
Maak voor de normale reiniging gebruik van water en zeep en een zachte doek of spons. Spoel met schoon
water af en droog vervolgens op met een zachte draadloze doek om vlekken en strepen te voorkomen.
Maak geen gebruik van staalwol om de barbecue te reinigen aangezien u krassen op het oppervlak zou
kunnen achterlaten.
Maak gebruik van een vinyl barbecuekap, verkrijgbaar bij uw leverancier, om schade als gevolg van
weersinvloeden te voorkomen. Zie deel "Klantenservice". We raden u aan om het product na gebruik te
reinigen.
ROESTVRIJ STAAL
BELANGRIJK: Om de beschadiging van de roestvrijstalen oppervlakken te voorkomen, voorkom het
gebruik van schuursponsjes met zeep, schurende reinigingsmiddelen, polijstcrème voor fornuizen, staalwol,
ruwe doeken of papieren doeken.
De reinigingsmiddelen mogen geen chlorine bevatten. Dit kan schade veroorzaken. Voedselresten moeten
worden verwijderd zodra de barbecue afgekoeld is. Voedselresten zouden een permanente ontkleuring
kunnen veroorzaken.
Reinigingsmethode:
Wrijf in de richting van de naaf om het bekrassen of het beschadigen van het oppervlak te voorkomen.
Vloeibare reinigingsmiddelen of een reiniger voor alle doeleinden.
Spoel met schoon water en droog met een zachte draadloze doek af.
Gebruik azijn voor het verwijderen van kalkvlekken.
Gebruik een reinigingsproduct voor glas om vingerafdrukken te verwijderen.
BARBECUEROOSTERS
BELANGRIJK: Voorkom het gebruik van een stalen of fiber krabber om de beschadiging van de roosters te
voorkomen. Verwijder de voedselresten onmiddellijk na het bereiden met behulp van een messing borstel.
Draai alle branders gedurende 10-15 minuten op HI met afgesloten kap om de voedselresten weg te
branden. Draai de branders uit, open de kap en laat de roosters afkoelen. Maak gebruik van de messing
borstel om de as van de roosters te verwijderen.
Zodra ze helemaal afgekoeld zijn kunt u de roosters verwijderen om ze grondig te reinigen. Reinig ze met
een neutraal reinigingsmiddel en warm water.
Bereid voor aangekoekt voedsel een oplossing van 1 kopje (250 mL) ammoniak in 1 gal. (3.75 L) water voor.
Laat de roosters 20 minuten weken, spoel ze vervolgens af met water en droog ze op.
VERWARMINGSPLATEAU
Reinigingsmethode:
Vloeibare reinigingsmiddelen of een reiniger voor alle doeleinden.
Spoel met schoon water en droog met een zachte draadloze doek af.
BELANGRIJK: Verzeker u ervan dat de gastoevoer afgesloten is en dat alle bedieningsknoppen op OFF
gedraaid zijn. Verzeker u ervan dat de brander aan de zijkant afgekoeld is.
BUITENKANT
De kwaliteit van het materiaal is resistent tegen de meeste vlekken en putvormige aantastingen, mits het
oppervlak schoon, gepolijst en afgedekt is.
Breng een polijstmiddel voor roestvrijstaal aan op de zones die niet voor het koken bestemd zijn alvorens
u voor de eerste keer hier gebruik van maakt. Breng vervolgens het product na elke reiniging aan om de
beschadiging van het oppervlak te voorkomen.
De reiniging dient altijd opgevolgd te worden door een spoeling met schoon en warm water.
Droog het oppervlak met een zachte doek af.
BINNENKANT
De ontkleuring van de roestvrij stalen delen is hier mogelijk als gevolg van de intense warmte die door de
branders geproduceerd wordt.
Wrijf altijd in de richting van de naaf. De reiniging dient altijd opgevolgd te worden door een spoeling met
schoon en warm water.
Reiniging en onderhoud
27
Reinigingsmethode:
Vloeibare reinigingsmiddelen of een reiniger voor alle doeleinden.
Spoel met schoon water en droog af met een zachte draadloze doek.
U kunt een schuurspons in combinatie met een neutraal reinigingsmiddel gebruiken.
KAPPEN BRANDERS ZIJKANT EN ROOSTER
Reinigingsmethode:
Reinig met een messing borstel.
Reinig het rooster met behulp van een neutraal reinigingsmiddel, warm water en een vetoplosser.
Spoel met schoon water en droog met een zachte draadloze doek af.
U-VORMIGE BRANDERS
Reinigingsmethode:
Reinig de buitenkant van de brander met een metalen borstel.
Open de afgesloten openingen van de brander met
behulp van een rechtgeboden paperclip.
Maak geen gebruik van een tandenstoker aangezien
deze af zou kunnen breken en zo de opening af zou
kunnen sluiten.
Controleer en reinig de brander/venturi slangen.
1. Verwijder de roosters en de platen van de
barbecue.
2. Verwijder de 2 schroeven die de brander bevestigen.
Verwijder de gasbrander van de barbecue.
3 Maak gebruik van een zaklamp om de binnenkant
van de gasbrander te bestuderen vanuit de
branderingang om u ervan te verzekeren dat hij niet
afgesloten is. Gebruik in het geval van een
obstructie een uitgevouwen metalen kledinghanger
om hem te openen.
4. Nadat u de binnenkant van de gasbrander op
obstructies gecontroleerd heeft, hermonteer de
brander door de middelste slang van de gasbrander
over de spuitinstallatie te schuiven.
A Brander/spuitinstallatie aansluiting
5. Sluit de gasbrander weer aan met behulp van 2
schroeven. Sluit de gasbrander weer aan met
behulp van 2 schroeven.
A 2 schroeven
LEKPLAAT
BELANGRIJK: De lekplaat mag alleen worden verwijderd als de barbecue helemaal afgekoeld is.
De lekbakken (bij bepaalde modellen) vangen het vet en de voedseldeeltjes op die door het rooster vallen.
Reinig regelmatig om de ophoping van vet te voorkomen.
Reinigingsmethode:
Verwijder de plaat en plaats hem op een vlakke ondergrond.
Verwijder met behulp van keukenpapier het overmatige vet.
Neutraal reinigingsmiddel en warm water. Spoel en droog zorgvuldig af.
Breng de plaat weer aan.
KNOPPEN EN ZONES RONDOM DE KNOPPEN
BELANGRIJK: Maak nooit gebruik van staalwol, schurende reinigingsmiddelen of ovenreinigers om de
beschadiging van knoppen of de zones rondom de knoppen te voorkomen.
Maak de knoppen nooit nat.
A
A
B
A
Reiniging en onderhoud
28
Reinigingsmethode:
Neutraal reinigingsmiddel, een zachte doek en warm water.
Spoel en droog af.
GRAFISCH BEDIENINGSPANEEL
BELANGRIJK: Om schade aan het grafische bedieningspaneel te voorkomen, maak geen gebruik van
staalwol, schurende reinigingsmiddelen of ovenreinigers.
Spuit nooit direct op het paneel.
Reinigingsmethode:
Reinig voorzichtig rondom de etiketten van de branders, het schuren zou de opdruk kunnen
verwijderen.
Neutraal reinigingsmiddel, een zachte doek en warm water.
Spoel en droog af.
ROTISSERIE SPIT EN VORKEN
Reinigingsmethode:
Neutraal reinigingsmiddel, een zachte doek en warm water.
Spoel en droog af.
Maak voor hardnekkige gebieden gebruik van een reinigingsproduct voor alle doeleinden, een
schuurspons of een schurend reinigingsmiddel.
Probeer eerst het probleem op te lossen door de hieronder beschreven tips op te volgen om de
kosten van een onnodige service ingreep te voorkomen.
Niets functioneert
Staat het afsluitventiel op de leiding of op de gasregelaar op OFF gedraaid?
Zie deel "Installatieinstructies".
Is de barbecue op correcte wijze aangesloten op de gastoevoer?
Neem contact op met een ervaren specialist of raadpleeg het deel "Installatieinstructies".
Heeft u de voedingskabel in het stopcontact gesloten?
Steek de stekker in een geaard stopcontact.
Het bereiden levert niet de gewenste resultaten
De buitenkant van rund- en varkensvlees kleurt erg donker maar is niet aangebrand. Dit is normaal. De
binnenkant blijft mals en sappig.
Ook gevogelte kleurt donker en met name daar waar het vlees niet door de huid bedekt is.
Handleiding voor het opsporen van storingen
29
Schakel het apparaat uit en weer in en zie of het probleem zich opgelost heeft. Is dit niet zo, schakel het
apparaat uit en herhaal de handeling na een uur. Als uw apparaat nog altijd niet functioneert, nadat u de
controles uitgevoerd heeft die in de "Handleiding voor het opsporen van storingen" aangegeven staan en
nadat u het apparaat uit en weer ingeschakeld heeft, neem contact op met de Klantendienst. Leg in dit
geval duidelijk het probleem uit en geef de volgende informatie:
Het typenummer en serienummer van het apparaat (op het serienummerplaatje).
Het soort storing.
Het model.
Het servicenummer (het nummer na het woord SERVICE op het serienummerplaatje aan de
binnenkant van het apparaat).
Uw complete adres.
Uw complete telefoonnummer.
Het aanvragen van reserveonderdelen
Indien u reserveonderdelen wenst te bestellen, raden we u aan om alleen gebruik te maken van originele
reserveonderdelen. Deze originele reserveonderdelen zullen perfect passen en functioneren aangezien ze
met dezelfde precisie gemaakt zijn die voor elk nieuw KITCHENAID® apparaat gebruikt wordt.
Neem voor het bestellen van de originele reserveonderdelen contact op met onze Klantenservice of met
uw dichtsbijzijnde KitchenAid servicecentrum.
Whirlpool Europe s.r.l.
Via G. Borghi 27 - 21025
Comerio (Va)
ITALY
Klantenservice
5019 704 02018/C
Printed in Italy
n
06/10
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

KitchenAid KSOX 9020 Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding