Whirlpool ARC 227 Gebruikershandleiding

Categorie
Wijnkoelers
Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

46
VOOR DE INGEBRUIKNEMING VAN UW
WINE CELLAR
Het product dat u gekocht heeft is een wine
cellar (of wijnbewaarkast), een professioneel
product dat uitsluitend voor het bewaren van
wijn bestemd is.
Lees om optimaal gebruik te kunnen maken
van uw apparaat de gebruiksaanwijzing
aandachtig door waarin u de beschrijving
van het product en nuttige tips voor het
bewaren van wijn aantreft.
Bewaar deze handleiding als naslagwerk.
1. Nadat u het apparaat uit de verpakking
gehaald heeft moet u controleren of de deur
goed sluit. Eventuele beschadigingen moeten
binnen 24 uur aan de verkoper gemeld
worden.
2. Wacht minimaal twee uur alvorens het
apparaat in werking te stellen om ervoor
te zorgen dat het koelcircuit goed
functioneert.
3. Zorg ervoor dat de installatie en de
elektrische aansluiting door een erkende
vakman worden verricht overeenkomstig de
aanwijzingen van de fabrikant en de geldende
plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
MILIEUTIPS
1. Verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled
worden, hetgeen aangegeven wordt door het
recyclingssymbool . Volg de plaatselijke
milieuvoorschriften op wanneer u het apparaat
afdankt. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken,
schuimplastic, etc.) moet buiten bereik van
kinderen bewaard worden, aangezien het een bron
van gevaar kan vormen.
2. Afdanken/verwijdering
Het apparaat is gemaakt van materiaal dat
gerecycled kan worden.
Dit apparaat is gemarkeerd met het merkteken in
overeenstemming met de Europese Richtlijn
2002/96/EG betreffende afgedankte elektrische en
elektronische apparatuur (AEEA).
Door ervoor te zorgen dat het product op de juiste
manier weggegooid wordt draagt de gebruiker
ertoe bij om mogelijke negatieve gevolgen voor het
milieu en de gezondheid te voorkomen.
Het symbool op het product of op de
begeleidende documentatie geeft aan dat dit
product niet als huisvuil behandeld moet worden
maar ingeleverd moet worden bij een geschikt
inzamelpunt voor de recycling van elektrische en
elektronische apparatuur.
Op het moment dat het apparaat afgedankt wordt
moet het apparaat onbruikbaar gemaakt worden
door het netsnoer door te knippen, de deuren en
de draagplateaus te verwijderen zodat kinderen
zich niet in het apparaat kunnen opsluiten.
Het apparaat moet afgedankt worden in
overeenstemming met de plaatselijke voorschriften
voor afvalverwerking en afgegeven worden bij
speciale verzamelpunten. Het apparaat mag niet
ook slechts een paar dagen onbeheerd
achtergelaten worden omdat het een bron van
gevaar kan zijn voor kinderen.
Wend u zich voor meer informatie over
verwerking, hergebruik en recycling van dit product
tot de daartoe aangewezen plaatselijke instantie, de
afvalinzameldienst of de winkel waar u het product
gekocht heeft.
Informatie
Dit apparaat bevat geen CFK. Het koelcircuit
bevat R134a (HFC) of R600a (HC), zie
serienummerplaatje in het apparaat.
Voor de apparaten met isobutaan (R600a):
isobutaan is een natuurlijk gas dat geen gevolgen
voor het milieu heeft maar wel ontvlambaar is. Het
is dus absoluut noodzakelijk om te controleren of
de slangen van het koelcircuit niet beschadigd zijn.
Verklaring van overeenstemming
Dit product is ontworpen, gefabriceerd en op
de markt gebracht in overeenstemming met de:
-
Veiligheidsvoorschriften van de
“Laagspanningsrichtlijn” 2006/95/EG (die de
richtlijn 73/23/EEG en latere verordeningen
vervangt);
- Beschermingsvereisten van de "EMC-Richtlijn"
2004/108/EEG gewijzigd door de Richtlijn
93/68/EEG.
De elektrische veiligheid van
het apparaat wordt alleen
gegarandeerd als het
apparaat volgens de
wettelijke voorschriften
deugdelijk geaard is.
47
Gebruik de wine cellar uitsluitend voor het
bewaren van wijn en leg er geen
voedingsmiddelen in.
Let erop dat de ventilatieopeningen van het
apparaat niet afgedekt worden of verstopt
raken.
Om het risico van verstikking of opgesloten
raken te voorkomen mag u kinderen niet met
het apparaat laten spelen of zich in het
apparaat laten verstoppen.
Alvorens enige onderhouds- of
reinigingswerkzaamheden uit te voeren moet
u de stekker uit het stopcontact halen of de
netstroom uitschakelen.
Het netsnoer mag uitsluitend door een
erkende vakman vervangen worden.
In het apparaat mogen geen explosieve stoffen
bewaard worden.
Tijdens het verplaatsen van het apparaat moet
u goed opletten om de vloer (bijv. parket) niet
te beschadigen.
Gebruik geen verlengsnoeren of
verloopstekkers.
Het apparaat is niet bedoeld voor gebruik
door jonge kinderen of personen met een
handicap zonder toezicht.
Beschadig het circuit van de koelvloeistof niet.
Gebruik geen elektrische apparaten in het
apparaat als deze niet goedgekeurd zijn door
de fabrikant.
Plaats het apparaat in een droge en goed
geventileerde ruimte. Het apparaat is bestemd
om in een omgeving te werken waar de
temperatuur binnen het hieronder aangegeven
bereik is, wat weer afhangt van de
klimaatklasse die op het typeplaatje vermeld
is: het kan gebeuren dat het apparaat niet
goed functioneert als u het apparaat lange tijd
op een hogere of lagere temperatuur dan het
voorziene temperatuurbereik laat staan.
Belangrijk:
Als u grote hoeveelheden wijn in het apparaat
legt kunnen er diverse dagen voorbijgaan
voordat er een constante temperatuur bereikt
wordt.
Let op! De bewaartemperatuur mag nooit
onder +6°C dalen.
Tijdens de werking van het apparaat vormen
er zich dauw- of rijpdruppels op de wand van
de kast. Dit hangt samen met de werking. Het
is niet nodig om de rijp eraf te schrapen of de
dauw af te drogen. De achterwand van het
apparaat ontdooit automatisch. Het dooiwater
wordt automatisch in een afvoeropening
geleid en daarna opgevangen in een bakje
waar het verdampt.
De houten draagplateaus maken het mogelijk
om de flessen ordelijk te bewaren. Het
maximum gewicht dat elk draagplateau kan
dragen is 40 kg.
Tijdens de opslag moet rekening gehouden
worden met het volgende:
Leg de flessen in het midden op het
draagplateau.
Als u de deur dichtdoet moet u erop letten
dat de flessen niet tegen de glasdeur
aankomen.
Let op: flessen met een hoog
alcoholpercentage mogen uitsluitend
hermetisch gesloten en rechtop bewaard
worden.
Door de luchtcirculatie in de koeler worden
er zones met een verschillende temperatuur
gevormd: De koudste zones bevinden zich
dichtbij de achterwand en de warmste zones
dichtbij het glas van de deur.
Bewaar wijnen in flessen altijd buiten de
verpakking en niet in kisten of dozen.
ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN
EN ADVIEZEN
Klimaatklasse
Omg. temp.
(°C)
Omg. temp.
(°F)
SN van 10 tot 32 van 50 tot 90
N van 16 tot 32 van 61 tot 90
ST van 16 tot 38 van 61 tot 100
T van 16 tot 43 van 61 tot 110
48
INLEIDING OVER WIJN
Bewaren van wijn
Zoals bekend kan wijn lang bewaard worden: als zij op een geschikte
plaats bewaard worden kunnen witte wijnen ongeveer twee jaar vanaf de
datum van de oogst bewaard worden, maar het verdient de voorkeur om
ze uiterlijk binnen een jaar te consumeren. Lichte rode wijnen kunnen
daarentegen tot twee jaar bewaard worden, terwijl sommige rode wijnen
met corps tien jaar bewaard kunnen worden en likeurwijnen zelfs twintig
jaar. Als u een fles wijn koopt leg de fles dan meteen in de kelder of op
een andere geschikte plaats. Bij het proces van de teelt van de druiven tot
het rijpen en het moment waarop de druiven geoogst worden en de
wijnbereiding zijn drie factoren van groot belang: het licht, de
luchtvochtigheid en de omgevingstemperatuur. Om ervoor te zorgen dat
de wijn tot volle rijping komt en om het goede aroma van de wijn te
behouden moet de wijn optimaal bewaard worden waarbij rekening
gehouden moet worden met deze drie factoren.
Bewaarplaats
Niet iedereen beschikt over een ondergrondse ruimte die
dienst kan doen als kelder. Slechts onlangs is de technologie erin
geslaagd om een waardevolle vervanging voor de traditionele
kelder te bieden. De wijnbewaarkast (Wine Cellar) die u
gekocht heeft is een speciaal apparaat dat ontwikkeld is om
wijnen op te slaan en op de juiste manier te bewaren. In deze
apparaten wordt namelijk geen fruit, groente en blikjes bewaard
maar alleen flessen met uw favoriete wijn. Zo is het ook als u
geen kelderruimte heeft mogelijk om elke wijnsoort te laten
rijpen, goed te bewaren en ervan te genieten.
Bewaarwijze
Een cruciale regel om uw favoriete flessen te bewaren is om de flessen op één kant te leggen of ze
zodanig schuin te leggen dat de wijn de kurk vochtig houdt. Velen denken dat hierdoor de klassieke
"kurkgeur" ontstaat. In werkelijkheid bevordert het contact van de wijn met de kurk de soepelheid van de
kurk en wordt de doelmatigheid van de kurk gegarandeerd. Doordat de flessen makkelijk gepakt kunnen
worden voor gebruik wordt per ongeluk schudden namelijk voorkomen, want door trillingen kunnen fijne
bestanddelen opwervelen en het uiterlijk van de wijn min of meer langdurig aantasten. Beweeg de flessen
dus zo min mogelijk en laat de wijn rusten. Vermijd ook dat de flessen tegen de achterwand aankomen
omdat dit niet alleen een doelmatige ontdooiing in de weg kan staan maar de etiketten van de flessen
hierdoor ook beschadigd kunnen worden door de druppels water die tijdens het ontdooien opgevangen
worden. De plateaus waar de flessen op gelegd worden moeten van hout zijn, een materiaal dat eventuele
trillingen goed opvangt en dat de flessen uit de buurt houdt van de wand die kou afgeeft. Verder is het van
groot belang dat de flessen wijn uit de buurt van stoffen of plaatsen gehouden worden die gekenmerkt
worden door sterke geuren omdat deze makkelijk op de wijn overgebracht kunnen worden.
De temperatuur
De temperatuur is een cruciale en belangrijke factor voor de hele levenscyclus van de wijn en is bepalend
voor de goede ontwikkeling ervan als het in de fles blijft om goed tot zijn recht te komen. Voor een
optimale bewaring moet de temperatuur constant gehouden worden tussen 8 en 12°C. Het is van
essentieel belang dat snelle en grote temperatuurschommelingen vermeden worden: door een te hoge
temperatuur zetten vloeistoffen uit en wordt de rijping van de wijn versneld; een te lage temperatuur
(onder 4 - 5°C) kan het depot van wijnsteen teweegbrengen, een defect dat het fraaie uiterlijk van de wijn
aantast. In extreme gevallen waarin de temperatuur onder 0°C daalt kan als de wijn bevriest de kurk er
plotseling uit schieten.
De kurk
De kurk is een essentieel onderdeel van de fles: de kwaliteit ervan, die geselecteerd wordt door de
wijnfabrikant, is erg belangrijk voor de juiste rijping van de wijn. De perfecte staat van de kurk, ook op de
fles die u in de winkel koopt, hangt uitsluitend af van de gebruiks- en opslagstandaard die door de fabrikant
of de bottelaar toegepast worden.
49
OPSLAG VAN DE FLESSEN
Standaard opslag van 36 flessen
Als u de flessen om de wijn te bewaren zodanig in de kast wilt leggen dat zij goed zichtbaar zijn en er
makkelijk uit gehaald kunnen worden wordt de opslagmethode van 36 flessen geadviseerd (Bordeaux of
gecombineerde Bordeaux en Rijnwijnen).
Leg in de speciale holtes van elk van de 5 houten draagplateaus maximaal 6 flessen; er kunnen nog 6
flessen in de speciale openingen op de bodem van de bewaarkast gelegd worden zodat het er in totaal 36
flessen zijn.
De houten plateaus zijn voorzien van een blokkeersysteem zodat de flessen er niet per ongeluk uit kunnen
glijden en kunnen vallen. Er wordt geadviseerd om er grote flessen (Rijnwijn) op te leggen.
Opslag van Champagneflessen
Doordat deze flessen groter zijn dan normale flessen moeten Champagneflessen op de bodem van
bewaarkast gelegd in een maximum aantal van 5 flessen.
Als u andere Champagneflessen wilt opslaan moet u het 5e draagplateau verwijderen en moet u de flessen
bovenop de flessen op de bodem van de bewaarkast gelegd zijn leggen; leg ze andersom ten opzichte van
de flessen die eronder liggen. Zo kunt u tot 9 Champagneflessen opslaan.
De houten draagplateaus uittrekken
Om de houten draagplateaus uit te trekken moet u als volgt handelen:
1. Pak met één hand de voorkant van het draagplateau vast.
2. Trek het draagplateau langzaam uit door het plateau 1/3 van de volledige slag naar u toe te trekken.
In geval van weinig flessen
Als het aantal flessen waar u over beschikt niet genoeg is om de wijnbewaarkast te vullen in het aan te
raden om de flessen over alle beschikbare draagplateaus te verdelen en te vermijden om ze allemaal
boven of onder te leggen. Voor beter zicht van buitenaf wordt geadviseerd om ze op alle plateaus in het
midden te leggen.
50
OPSLAG VAN DE FLESSEN
Mogelijke methoden voor de opslag van de flessen
STANDAARD
36 flessen (100% liggend)
5 rekken gebruikt
BEWAREN
44 flessen (100% liggend)
1 rek gebruikt
SERVEREN
42 flessen (50% liggend en 50%
staand)
3 rekken gebruikt
}
4 rijen (6x4)
MAXIMUM OPSLAG
46 flessen
(48% liggend en 52% staand)
1 rek gebruikt
4 rijen (6x4)
{
OPSLAG VAN
CHAMPAGNEFLESSEN
In geen geval mag er meer dan één uittrekplateau tegelijk uit gehaald worden.
51
TABEL VAN DE OPTIMALE TEMPERATUUR
WAAROP DE WIJNEN GESERVEERD
MOETEN WORDEN
In de tabel staat de temperatuur bij benadering waarop de wijn geserveerd moet worden.
Als de wijn op een hogere temperatuur dan de ingestelde temperatuur in de bewaarkast geserveerd moet
worden, wordt geadviseerd om de wijn tijdig uit de wijnbewaarkast te halen.
BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
1. Elektronisch bedieningspaneel
2. Bovenste gedeelte met rekken
3. Uitneembaar scheidingsprofiel (zwart)
4. Onderste gedeelte
5. Serienummerplaatje
Barolo 17° C
Barbaresco 17° C
Beaujolais 13° C
Witte droge Bordeaux 8° C
Rode Bordeaux 17° C
Witte Bourgogne 11° C
Rode Bourgogne 18° C
Brunello 17° C
Champagne 6° C
Chianti Classico 16° C
Passito di Pantelleria 6° C
Rosé Cote de Provence 12° C
Droge en zoete Spumante 6° C
Verdicchio 8° C
Witte Trentinowijnen 11° C
Witte Franciacortawijnen 11° C
Witte droge wijnen 8° C
Friuliwijnen 11° C
Rhônewijnen 15° C
Droge witte Loirewijnen 10° C
Likeur Loirewijnen 7° C
Rode Loirewijnen 14° C
Likeurdessertwijnen 8-18° C
Nieuwe wijnen 12° C
Lichte rode wijnen, weinig
tanninehoudend
14° C
Rode wijnen met gemiddelde
structuur, redelijk tanninehoudend
16° C
52
HOE U HET APPARAAT MOET LATEN
FUNCTIONEREN
Inwerkingstelling van het apparaat
Inschakeling van het apparaat
Steek de stekker in het stopcontact om het apparaat in te schakelen en stel de temperatuur op het
frontpaneel van het apparaat in; dan gaat er een groen lampje branden en staat het apparaat aan.
Aan de binnenkant van het apparaat zit een lamp die niet automatisch aangaat als de deur wordt geopend,
maar die kan worden aangezet door op de betreffende knop op het bedieningspaneel te drukken.
Regeling van de temperatuur
Voor de goede werking van het apparaat adviseren wij om de temperatuur volgens de aanwijzingen in de
paragraaf "Inleiding over wijn" te regelen.
Opmerking:
De omgevingstemperatuur, hoe vaak de deur open wordt gedaan en de plaats van het apparaat kunnen de
binnentemperatuur beïnvloeden.
Beschrijving van het bedieningspaneel
a) ON / OFF toets: apparaat aan/uitzetten
b) Werkingslampje van het apparaat
c) Toets (+) om de temperatuur te verhogen (max. +18°C)
d) Toets (-) om de temperatuur te verlagen (min. +6°C)
e) Lampje koeling ingeschakeld
f) Lampje verwarming ingeschakeld
g) Display temperatuur in de kast
h) Toets binnenverlichting
i) Lampje binnenverlichting
Werking van de wijnkast met dubbele of enkele temperatuurzone
De wijnkast is ontworpen om met twee temperatuurzones te werken of als alternatief als de klant dit
wenst met één enkele temperatuurzone. Voor de werking met twee temperatuurzones plaatst u het
zwarte flessendraagrek op de rail van het vierde schap (tellend van de eerste van bovenaf), daarna stelt u
de gewenste temperatuur in de bovenste zone in, waarbij u eraan moet denken dat als de gewenste
temperatuur is bereikt de temperatuur van het onderste gedeelte ongeveer 6 graden Celsius hoger is dan
de ingestelde temperatuur (de temperatuur van de onderste zone kan niet apart ingesteld worden).
Opmerking:
Om de wijn op de juiste manier op te slaan adviseren wij om de thermostaattemperatuur op 10°C in te
stellen (bovenste gedeelte) om een temperatuur van 15 – 16°C te bereiken. Voor de werking met één
temperatuurzone wordt het zwarte flessendraagrek verwijderd en vervangen door het rek dat als
accessoire bij het apparaat geleverd wordt (hetzelfde type als de andere houtkleurige rekken die reeds
geïnstalleerd zijn). Bewaar het rek dat niet gebruikt wordt op een droge en koele plaats om te voorkomen
dat het beschadigd wordt door vocht of andere weersinvloeden en daardoor later niet bruikbaar meer is.
abei
h
g
f
d
c
53
REINIGING EN ONDERHOUD
Alvorens enige onderhouds- of reinigingswerkzaamheden uit te voeren moet de stekker uit het
stopcontact gehaald worden of moet in ieder geval de netstroom uitgeschakeld worden.
Het ontdooiproces van de wine cellar is volledig automatisch.
Als er af en toe druppels water op de achterwand aan de binnenzijde van het apparaat zijn dan duidt dit
op de automatische ontdooifase. Het dooiwater wordt automatisch in een afvoeropening geleid en
daarna opgevangen in een bakje waar het verdampt.
Indien nodig...
1. Maak de wine cellar helemaal leeg.
2. Sluit het apparaat van het elektriciteitsnet af.
3. Om de vorming van schimmels, onaangename geuren en oxidatie te vermijden moet u de deur op een
kier laten staan (ongeveer 3-4 cm).
4. Maak het apparaat schoon.
Maak de binnenzijde regelmatig met een vochtige doek met lauw water en/of een neutraal
schoonmaakproduct schoon. Spoel het daarna met schoon water af en maak het met een zachte doek
droog. Gebruik geen schuurmiddelen.
Maak de buitenkant met een zachte vochtige doek met water schoon. Gebruik geen schuurmiddel of
schuursponsjes en ook geen vlekkenmiddelen (bijv. aceton of trichloorethyleen) of azijn.
Maak het glas aan de buitenkant met een willekeurig speciaal schoonmaakproduct schoon en aan de
binnenkant uitsluitend met een vochtige doek; gebruik geen verschillende schoonmaakproducten om de
wijn op de juiste manier te kunnen bewaren en niet aan te tasten.
Reiniging van de rekken
Gebruik een vochtige doek om de eikenhouten rekken op de juiste manier te reinigen. Pas op dat de
pakking niet beschadigd wordt als het rek uit het apparaat getrokken wordt. Om dit te doen wordt
geadviseerd om de maximale opening van de deur te benutten.
De ledverlichting vervangen
Wend u voor de vervanging van de led tot het servicecentrum.
Kijk niet in de lamp, dit kan schadelijk voor uw ogen zijn.
Regeling van de temperatuur
De temperatuur van het apparaat is in de fabriek ingesteld en bedraagt 15°C (bovenste gedeelte).
Als het nodig is kan de temperatuur als volgt veranderd worden:
1. Op het moment dat het apparaat op het elektriciteitsnet aangesloten wordt toont het display de
temperatuur die aan de binnenzijde ingesteld is.
2.
Houd de toets (+) ongeveer één seconde lang ingedrukt; de temperatuurindicatie zal beginnen te knipperen.
3. Houd de toets (+) of (-) ingedrukt tot de gewenste temperatuur bereikt wordt.
4. Wacht 5 seconden tot de temperatuurindicatie continu oplicht; de temperatuur is ingesteld.
5. Wacht tot de temperatuuraanpassing effect heeft en leg de flessen wijn in de bewaarkast. Het lampje
aan de binnenzijde gaat niet aan (of gaat tijdelijk uit) als de temperatuur aan de binnenzijde hoger is dan
24°C, dit om de ingestelde temperatuur sneller te bereiken.
Controle van de temperatuur
Bovenste zone: de temperatuur van de bovenste zone is de temperatuur die normaal op het display
weergegeven wordt.
Onderste zone: de temperatuur van de onderste zone kan niet apart ingesteld worden, maar is ongeveer
5°-6°C hoger dan de temperatuur van het bovenste gedeelte. Om de temperatuur van de onderste zone
te laten weergeven hoeft u slechts de (-) toets één seconde ingedrukt te houden waarna de temperatuur
van de onderste zone drie seconden lang weergegeven zal worden. Dit kan meerdere keren gedaan
worden om de temperatuur van de onderste zone te controleren. Als de werking met enkele
temperatuurzone gekozen wordt door het scheidingsprofiel te verwijderen, hoeft u slechts naar de
temperatuur die op het display weergegeven wordt te kijken zonder dat u op een knop hoeft te drukken.
54
OPSPOREN VAN STORINGEN
Voordat u de Klantenservice inschakelt....
Storingen in de werking zijn vaak te wijten aan banale oorzaken die vastgesteld en opgelost kunnen
worden zonder dat er gereedschap aan te pas hoeft te komen.
De geluiden van het apparaat zijn normaal omdat de ventilatoren en de compressoren waar het apparaat
mee uitgerust is voor de regeling van de werking automatisch in- en uitschakelen.
Sommige werkingsgeluiden kunnen verminderd worden:
door het apparaat waterpas te zetten en het apparaat op een vlakke ondergrond te installeren,
door het apparaat en de meubels te scheiden en te voorkomen dat het apparaat hiertegen aan komt,
door te controleren of de inwendige onderdelen goed geplaatst zijn,
door te controleren of de flessen en de houders niet tegen elkaar aankomen.
Enkele mogelijke werkingsgeluiden zijn:
een gesis als het apparaat de eerste keer of na een lange tijd weer aangezet wordt,
een geborrel als de koelvloeistof in de slangen stroomt,
een gezoem als de ventilator inschakelt,
een geratel als de compressor inschakelt,
een plotselinge klik als de compressor in- en uitschakelt.
Als u deze geluiden hoort...
...werkt uw product uitstekend!!!
55
OPSPOREN VAN STORINGEN
1. Het apparaat functioneert niet.
Is de stroom niet uitgevallen?
Zit de stekker wel goed in het stopcontact?
Is de tweepolige netschakelaar ingeschakeld?
Functioneren de beveiligingen van het
elektriciteitsnet in uw woning goed?
Is het netsnoer kapot?
2. De temperatuur in de wine cellar is niet
koud genoeg.
Is de deur goed dichtgedaan?
Kan de deur niet dicht door de flessen?
Is het apparaat in de buurt van een warmtebron
geïnstalleerd?
Is de ingestelde temperatuur juist?
Is de luchtcirculatie door de ventilatieopeningen
verstopt?
3. De temperatuur in de wine cellar is te
koud.
Is de ingestelde temperatuur juist?
4. Het apparaat maakt veel lawaai.
Is het apparaat goed geïnstalleerd?
Komen de slangen aan de achterkant tegen
elkaar aan of trillen zij?
5. Er ligt water op de bodem van het
apparaat.
Is de dooiwaterafvoer verstopt?
KLANTENSERVICE
Voordat u contact opneemt met de
klantenservice
Zet het apparaat uit en weer aan om te kijken of
het probleem opgelost is. Als dit ook niet helpt,
zet het apparaat dan weer uit en doe dit na een
uur nogmaals.
Als het apparaat nadat u de controles die in “Het
opsporen van storingen” beschreven zijn verricht
heeft en het apparaat weer aangezet heeft nog
steeds niet goed functioneert, neem dan contact
op met de Klantenservice, omschrijf duidelijk wat
het probleem is en geef de volgende gegevens
door:
het type en het serienummer van het apparaat
(vermeld op het typeplaatje);
de aard van de storing;
het model;
het servicenummer (het nummer dat achter het
woord SERVICE op het typeplaatje aan de
binnenkant van het apparaat vermeld is);
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Voor een lijst van de erkende klantenservice
kunt u ons call center gratis bellen op het
nummer: 00800-3810-4026".
Om de waarden van de temperatuurinstellingen te
veranderen gaat u als volgt te werk:
Druk op de temperatuurkeuzetoetsen "+" en "-"
tot "bOF" op het display verschijnt
Open het instellingenmenu door op de "+" toets
te drukken; "Cnf" verschijnt. Houd de "+" toets
ingedrukt totdat knipperend "hy1" verschijnt
(eerste parameter)
Loop door het parametermenu met de "-" toets
tot "OF1" op het display verschijnt
Druk op de "+" toets om de parameter te
openen
Met de "+" en "-" toetsen kunnen de
temperatuurinstellingen worden veranderd
Wacht tot het display niet meer knippert en
terugkeert naar de bedrijfstemperatuur
Druk nu op de "+" en "-" toetsen tot het woord
"bON" niet meer verschijnt in het display;
hierdoor wordt de toegang tot het menu
geblokkeerd en worden de gekozen
parameterinstellingen opgeslagen
REPARATIE-INSTRUCTIE
56
INSTALLATIE
Het apparaat moet zodanig geïnstalleerd
worden dat een correcte ventilatie
gewaarborgd is zoals aangegeven op de
figuren.
Daarom is bij deze wine cellar de
deurrichting niet omkeerbaar.
Installeer het apparaat uit de buurt van
warmtebronnen.
Door installatie in een warme omgeving,
directe blootstelling aan zonlicht of plaatsing
van het apparaat in de buurt van een
warmtebron (verwarmingsradiatoren,
komforen) neemt het energieverbruik toe en
dit moet dus vermeden worden.
Als dit niet mogelijk is moeten de volgende
minimum afstanden in acht genomen worden:
- 30 cm van houtskool- of oliefornuizen;
- 3 cm van elektrische en/of gasfornuizen.
Installeer het apparaat op een droge en goed
geventileerde plaats.
Maak de binnenkant schoon (zie het
hoofdstuk "Reiniging en onderhoud").
Doe de bijgeleverde accessoires erin.
58
A) Installatie naast meubels
Om te garanderen dat de deur volledig tot 90° geopend kan worden, moet het apparaat geïnstalleerd
worden rekening houdend met het feit dat vanaf de zijflenzen tot de deuren van ernaast staande meubels
of elektrische huishoudelijke apparaten er een afstand van minstens 3,5 mm in acht gehouden moet
worden (zoals aangegeven in afbeelding 1).
B) Installatie naast wanden
In het geval van een uitstekende handgreep, moet het apparaat, om te garanderen dat de deur volledig tot
90° geopend kan worden, geïnstalleerd worden rekening houdend met het feit dat vanaf de zijflens tot de
wand in de richting waarvan de deur geopend wordt, er een afstand van minstens 60 mm in acht
gehouden moet worden (zoals aangegeven in afbeelding 2).
INSTALLATIE
60 mm
Afb. 1
Afb. 2
FLENS
DEUR VAN
HET MEUBEL
DEUR VAN
HET MEUBEL
MUUR
FLENS
59
Elektrische aansluiting
De elektrische aansluitingen moeten in overeenstemming zijn met de plaatselijke
voorschriften.
De gegevens met betrekking tot de spanning en het stroomverbruik staan op het typeplaatje, dat aan
de binnenzijde van het apparaat aangebracht is.
De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
De fabrikant kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade
toegebracht aan personen, dieren of voorwerpen die veroorzaakt is doordat de hierboven vermelde
voorschriften niet in acht genomen zijn.
Als de stekker en het stopcontact niet van hetzelfde type zijn moet het stopcontact door een erkende
vakman vervangen worden.
Gebruik geen verlengsnoeren of verloopstekkers.
Het apparaat van het elektriciteitsnet afsluiten
Het moet mogelijk zijn om het apparaat van het elektriciteitsnet af te sluiten door de stekker uit het
stopcontact te halen of door middel van een tweepolige netschakelaar die voor het stopcontact geplaatst
is.

Documenttranscriptie

VOOR DE INGEBRUIKNEMING VAN UW WINE CELLAR 1. Nadat u het apparaat uit de verpakking gehaald heeft moet u controleren of de deur goed sluit. Eventuele beschadigingen moeten binnen 24 uur aan de verkoper gemeld worden. 2. Wacht minimaal twee uur alvorens het apparaat in werking te stellen om ervoor te zorgen dat het koelcircuit goed functioneert. 3. Zorg ervoor dat de installatie en de elektrische aansluiting door een erkende vakman worden verricht overeenkomstig de aanwijzingen van de fabrikant en de geldende plaatselijke veiligheidsvoorschriften. Het product dat u gekocht heeft is een wine cellar (of wijnbewaarkast), een professioneel product dat uitsluitend voor het bewaren van wijn bestemd is. Lees om optimaal gebruik te kunnen maken van uw apparaat de gebruiksaanwijzing aandachtig door waarin u de beschrijving van het product en nuttige tips voor het bewaren van wijn aantreft. Bewaar deze handleiding als naslagwerk. MILIEUTIPS 1. Verpakking Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled worden, hetgeen aangegeven wordt door het recyclingssymbool . Volg de plaatselijke milieuvoorschriften op wanneer u het apparaat afdankt. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken, schuimplastic, etc.) moet buiten bereik van kinderen bewaard worden, aangezien het een bron van gevaar kan vormen. speciale verzamelpunten. Het apparaat mag niet ook slechts een paar dagen onbeheerd achtergelaten worden omdat het een bron van gevaar kan zijn voor kinderen. Wend u zich voor meer informatie over verwerking, hergebruik en recycling van dit product tot de daartoe aangewezen plaatselijke instantie, de afvalinzameldienst of de winkel waar u het product gekocht heeft. 2. Afdanken/verwijdering Het apparaat is gemaakt van materiaal dat gerecycled kan worden. Dit apparaat is gemarkeerd met het merkteken in overeenstemming met de Europese Richtlijn 2002/96/EG betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Door ervoor te zorgen dat het product op de juiste manier weggegooid wordt draagt de gebruiker ertoe bij om mogelijke negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid te voorkomen. Informatie Dit apparaat bevat geen CFK. Het koelcircuit bevat R134a (HFC) of R600a (HC), zie serienummerplaatje in het apparaat. Voor de apparaten met isobutaan (R600a): isobutaan is een natuurlijk gas dat geen gevolgen voor het milieu heeft maar wel ontvlambaar is. Het is dus absoluut noodzakelijk om te controleren of de slangen van het koelcircuit niet beschadigd zijn. Verklaring van overeenstemming • Dit product is ontworpen, gefabriceerd en op de markt gebracht in overeenstemming met de: - Veiligheidsvoorschriften van de “Laagspanningsrichtlijn” 2006/95/EG (die de richtlijn 73/23/EEG en latere verordeningen vervangt); - Beschermingsvereisten van de "EMC-Richtlijn" 2004/108/EEG gewijzigd door de Richtlijn 93/68/EEG. De elektrische veiligheid van het apparaat wordt alleen gegarandeerd als het apparaat volgens de wettelijke voorschriften deugdelijk geaard is. Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie geeft aan dat dit product niet als huisvuil behandeld moet worden maar ingeleverd moet worden bij een geschikt inzamelpunt voor de recycling van elektrische en elektronische apparatuur. Op het moment dat het apparaat afgedankt wordt moet het apparaat onbruikbaar gemaakt worden door het netsnoer door te knippen, de deuren en de draagplateaus te verwijderen zodat kinderen zich niet in het apparaat kunnen opsluiten. Het apparaat moet afgedankt worden in overeenstemming met de plaatselijke voorschriften voor afvalverwerking en afgegeven worden bij 46 ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN EN ADVIEZEN Belangrijk: • Als u grote hoeveelheden wijn in het apparaat legt kunnen er diverse dagen voorbijgaan voordat er een constante temperatuur bereikt wordt. • Let op! De bewaartemperatuur mag nooit onder +6°C dalen. • Tijdens de werking van het apparaat vormen er zich dauw- of rijpdruppels op de wand van de kast. Dit hangt samen met de werking. Het is niet nodig om de rijp eraf te schrapen of de dauw af te drogen. De achterwand van het apparaat ontdooit automatisch. Het dooiwater wordt automatisch in een afvoeropening geleid en daarna opgevangen in een bakje waar het verdampt. • De houten draagplateaus maken het mogelijk om de flessen ordelijk te bewaren. Het maximum gewicht dat elk draagplateau kan dragen is 40 kg. • Gebruik de wine cellar uitsluitend voor het bewaren van wijn en leg er geen voedingsmiddelen in. • Let erop dat de ventilatieopeningen van het apparaat niet afgedekt worden of verstopt raken. Om het risico van verstikking of opgesloten raken te voorkomen mag u kinderen niet met het apparaat laten spelen of zich in het apparaat laten verstoppen. • Alvorens enige onderhouds- of reinigingswerkzaamheden uit te voeren moet u de stekker uit het stopcontact halen of de netstroom uitschakelen. • Het netsnoer mag uitsluitend door een erkende vakman vervangen worden. • In het apparaat mogen geen explosieve stoffen bewaard worden. • Tijdens het verplaatsen van het apparaat moet u goed opletten om de vloer (bijv. parket) niet te beschadigen. • Gebruik geen verlengsnoeren of verloopstekkers. • Het apparaat is niet bedoeld voor gebruik door jonge kinderen of personen met een handicap zonder toezicht. • Beschadig het circuit van de koelvloeistof niet. • Gebruik geen elektrische apparaten in het apparaat als deze niet goedgekeurd zijn door de fabrikant. • Plaats het apparaat in een droge en goed geventileerde ruimte. Het apparaat is bestemd om in een omgeving te werken waar de temperatuur binnen het hieronder aangegeven bereik is, wat weer afhangt van de klimaatklasse die op het typeplaatje vermeld is: het kan gebeuren dat het apparaat niet goed functioneert als u het apparaat lange tijd op een hogere of lagere temperatuur dan het voorziene temperatuurbereik laat staan. Klimaatklasse Omg. temp. Omg. temp. (°C) (°F) SN van 10 tot 32 van 50 tot 90 N van 16 tot 32 van 61 tot 90 ST van 16 tot 38 van 61 tot 100 T van 16 tot 43 van 61 tot 110 Tijdens de opslag moet rekening gehouden worden met het volgende: • Leg de flessen in het midden op het draagplateau. • Als u de deur dichtdoet moet u erop letten dat de flessen niet tegen de glasdeur aankomen. • Let op: flessen met een hoog alcoholpercentage mogen uitsluitend hermetisch gesloten en rechtop bewaard worden. • Door de luchtcirculatie in de koeler worden er zones met een verschillende temperatuur gevormd: De koudste zones bevinden zich dichtbij de achterwand en de warmste zones dichtbij het glas van de deur. • Bewaar wijnen in flessen altijd buiten de verpakking en niet in kisten of dozen. 47 INLEIDING OVER WIJN Bewaren van wijn Zoals bekend kan wijn lang bewaard worden: als zij op een geschikte plaats bewaard worden kunnen witte wijnen ongeveer twee jaar vanaf de datum van de oogst bewaard worden, maar het verdient de voorkeur om ze uiterlijk binnen een jaar te consumeren. Lichte rode wijnen kunnen daarentegen tot twee jaar bewaard worden, terwijl sommige rode wijnen met corps tien jaar bewaard kunnen worden en likeurwijnen zelfs twintig jaar. Als u een fles wijn koopt leg de fles dan meteen in de kelder of op een andere geschikte plaats. Bij het proces van de teelt van de druiven tot het rijpen en het moment waarop de druiven geoogst worden en de wijnbereiding zijn drie factoren van groot belang: het licht, de luchtvochtigheid en de omgevingstemperatuur. Om ervoor te zorgen dat de wijn tot volle rijping komt en om het goede aroma van de wijn te behouden moet de wijn optimaal bewaard worden waarbij rekening gehouden moet worden met deze drie factoren. Bewaarplaats Niet iedereen beschikt over een ondergrondse ruimte die dienst kan doen als kelder. Slechts onlangs is de technologie erin geslaagd om een waardevolle vervanging voor de traditionele kelder te bieden. De wijnbewaarkast (Wine Cellar) die u gekocht heeft is een speciaal apparaat dat ontwikkeld is om wijnen op te slaan en op de juiste manier te bewaren. In deze apparaten wordt namelijk geen fruit, groente en blikjes bewaard maar alleen flessen met uw favoriete wijn. Zo is het ook als u geen kelderruimte heeft mogelijk om elke wijnsoort te laten rijpen, goed te bewaren en ervan te genieten. Bewaarwijze Een cruciale regel om uw favoriete flessen te bewaren is om de flessen op één kant te leggen of ze zodanig schuin te leggen dat de wijn de kurk vochtig houdt. Velen denken dat hierdoor de klassieke "kurkgeur" ontstaat. In werkelijkheid bevordert het contact van de wijn met de kurk de soepelheid van de kurk en wordt de doelmatigheid van de kurk gegarandeerd. Doordat de flessen makkelijk gepakt kunnen worden voor gebruik wordt per ongeluk schudden namelijk voorkomen, want door trillingen kunnen fijne bestanddelen opwervelen en het uiterlijk van de wijn min of meer langdurig aantasten. Beweeg de flessen dus zo min mogelijk en laat de wijn rusten. Vermijd ook dat de flessen tegen de achterwand aankomen omdat dit niet alleen een doelmatige ontdooiing in de weg kan staan maar de etiketten van de flessen hierdoor ook beschadigd kunnen worden door de druppels water die tijdens het ontdooien opgevangen worden. De plateaus waar de flessen op gelegd worden moeten van hout zijn, een materiaal dat eventuele trillingen goed opvangt en dat de flessen uit de buurt houdt van de wand die kou afgeeft. Verder is het van groot belang dat de flessen wijn uit de buurt van stoffen of plaatsen gehouden worden die gekenmerkt worden door sterke geuren omdat deze makkelijk op de wijn overgebracht kunnen worden. De temperatuur De temperatuur is een cruciale en belangrijke factor voor de hele levenscyclus van de wijn en is bepalend voor de goede ontwikkeling ervan als het in de fles blijft om goed tot zijn recht te komen. Voor een optimale bewaring moet de temperatuur constant gehouden worden tussen 8 en 12°C. Het is van essentieel belang dat snelle en grote temperatuurschommelingen vermeden worden: door een te hoge temperatuur zetten vloeistoffen uit en wordt de rijping van de wijn versneld; een te lage temperatuur (onder 4 - 5°C) kan het depot van wijnsteen teweegbrengen, een defect dat het fraaie uiterlijk van de wijn aantast. In extreme gevallen waarin de temperatuur onder 0°C daalt kan als de wijn bevriest de kurk er plotseling uit schieten. De kurk De kurk is een essentieel onderdeel van de fles: de kwaliteit ervan, die geselecteerd wordt door de wijnfabrikant, is erg belangrijk voor de juiste rijping van de wijn. De perfecte staat van de kurk, ook op de fles die u in de winkel koopt, hangt uitsluitend af van de gebruiks- en opslagstandaard die door de fabrikant of de bottelaar toegepast worden. 48 OPSLAG VAN DE FLESSEN Standaard opslag van 36 flessen Als u de flessen om de wijn te bewaren zodanig in de kast wilt leggen dat zij goed zichtbaar zijn en er makkelijk uit gehaald kunnen worden wordt de opslagmethode van 36 flessen geadviseerd (Bordeaux of gecombineerde Bordeaux en Rijnwijnen). Leg in de speciale holtes van elk van de 5 houten draagplateaus maximaal 6 flessen; er kunnen nog 6 flessen in de speciale openingen op de bodem van de bewaarkast gelegd worden zodat het er in totaal 36 flessen zijn. De houten plateaus zijn voorzien van een blokkeersysteem zodat de flessen er niet per ongeluk uit kunnen glijden en kunnen vallen. Er wordt geadviseerd om er grote flessen (Rijnwijn) op te leggen. Opslag van Champagneflessen Doordat deze flessen groter zijn dan normale flessen moeten Champagneflessen op de bodem van bewaarkast gelegd in een maximum aantal van 5 flessen. Als u andere Champagneflessen wilt opslaan moet u het 5e draagplateau verwijderen en moet u de flessen bovenop de flessen op de bodem van de bewaarkast gelegd zijn leggen; leg ze andersom ten opzichte van de flessen die eronder liggen. Zo kunt u tot 9 Champagneflessen opslaan. De houten draagplateaus uittrekken Om de houten draagplateaus uit te trekken moet u als volgt handelen: 1. Pak met één hand de voorkant van het draagplateau vast. 2. Trek het draagplateau langzaam uit door het plateau 1/3 van de volledige slag naar u toe te trekken. In geval van weinig flessen Als het aantal flessen waar u over beschikt niet genoeg is om de wijnbewaarkast te vullen in het aan te raden om de flessen over alle beschikbare draagplateaus te verdelen en te vermijden om ze allemaal boven of onder te leggen. Voor beter zicht van buitenaf wordt geadviseerd om ze op alle plateaus in het midden te leggen. 49 OPSLAG VAN DE FLESSEN Mogelijke methoden voor de opslag van de flessen STANDAARD 36 flessen (100% liggend) 5 rekken gebruikt BEWAREN 44 flessen (100% liggend) 1 rek gebruikt SERVEREN 42 flessen (50% liggend en 50% staand) 3 rekken gebruikt } 4 rijen (6x4) MAXIMUM OPSLAG 46 flessen (48% liggend en 52% staand) 1 rek gebruikt { 4 rijen (6x4) OPSLAG VAN CHAMPAGNEFLESSEN In geen geval mag er meer dan één uittrekplateau tegelijk uit gehaald worden. 50 TABEL VAN DE OPTIMALE TEMPERATUUR WAAROP DE WIJNEN GESERVEERD MOETEN WORDEN In de tabel staat de temperatuur bij benadering waarop de wijn geserveerd moet worden. Als de wijn op een hogere temperatuur dan de ingestelde temperatuur in de bewaarkast geserveerd moet worden, wordt geadviseerd om de wijn tijdig uit de wijnbewaarkast te halen. 17° C Verdicchio 8° C Barbaresco 17° C Witte Trentinowijnen 11° C Beaujolais 13° C Witte Franciacortawijnen 11° C Witte droge wijnen 8° C Friuliwijnen 11° C Rhônewijnen 15° C Barolo Witte droge Bordeaux 8° C Rode Bordeaux 17° C Witte Bourgogne 11° C Droge witte Loirewijnen 10° C Rode Bourgogne 18° C Likeur Loirewijnen 7° C Brunello 17° C Rode Loirewijnen Champagne 6° C Likeurdessertwijnen Chianti Classico 16° C Nieuwe wijnen 12° C Passito di Pantelleria 6° C Lichte rode wijnen, weinig tanninehoudend 14° C Rosé Cote de Provence 12° C Droge en zoete Spumante 6° C Rode wijnen met gemiddelde structuur, redelijk tanninehoudend 16° C BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT 1. Elektronisch bedieningspaneel 2. Bovenste gedeelte met rekken 3. Uitneembaar scheidingsprofiel (zwart) 4. Onderste gedeelte 5. Serienummerplaatje 51 14° C 8-18° C HOE U HET APPARAAT MOET LATEN FUNCTIONEREN Inwerkingstelling van het apparaat Inschakeling van het apparaat Steek de stekker in het stopcontact om het apparaat in te schakelen en stel de temperatuur op het frontpaneel van het apparaat in; dan gaat er een groen lampje branden en staat het apparaat aan. Aan de binnenkant van het apparaat zit een lamp die niet automatisch aangaat als de deur wordt geopend, maar die kan worden aangezet door op de betreffende knop op het bedieningspaneel te drukken. Regeling van de temperatuur Voor de goede werking van het apparaat adviseren wij om de temperatuur volgens de aanwijzingen in de paragraaf "Inleiding over wijn" te regelen. Opmerking: De omgevingstemperatuur, hoe vaak de deur open wordt gedaan en de plaats van het apparaat kunnen de binnentemperatuur beïnvloeden. Beschrijving van het bedieningspaneel i h a) b) c) d) e) f) g) h) i) e g f b d a c ON / OFF toets: apparaat aan/uitzetten Werkingslampje van het apparaat Toets (+) om de temperatuur te verhogen (max. +18°C) Toets (-) om de temperatuur te verlagen (min. +6°C) Lampje koeling ingeschakeld Lampje verwarming ingeschakeld Display temperatuur in de kast Toets binnenverlichting Lampje binnenverlichting Werking van de wijnkast met dubbele of enkele temperatuurzone De wijnkast is ontworpen om met twee temperatuurzones te werken of als alternatief als de klant dit wenst met één enkele temperatuurzone. Voor de werking met twee temperatuurzones plaatst u het zwarte flessendraagrek op de rail van het vierde schap (tellend van de eerste van bovenaf), daarna stelt u de gewenste temperatuur in de bovenste zone in, waarbij u eraan moet denken dat als de gewenste temperatuur is bereikt de temperatuur van het onderste gedeelte ongeveer 6 graden Celsius hoger is dan de ingestelde temperatuur (de temperatuur van de onderste zone kan niet apart ingesteld worden). Opmerking: Om de wijn op de juiste manier op te slaan adviseren wij om de thermostaattemperatuur op 10°C in te stellen (bovenste gedeelte) om een temperatuur van 15 – 16°C te bereiken. Voor de werking met één temperatuurzone wordt het zwarte flessendraagrek verwijderd en vervangen door het rek dat als accessoire bij het apparaat geleverd wordt (hetzelfde type als de andere houtkleurige rekken die reeds geïnstalleerd zijn). Bewaar het rek dat niet gebruikt wordt op een droge en koele plaats om te voorkomen dat het beschadigd wordt door vocht of andere weersinvloeden en daardoor later niet bruikbaar meer is. 52 Regeling van de temperatuur De temperatuur van het apparaat is in de fabriek ingesteld en bedraagt 15°C (bovenste gedeelte). Als het nodig is kan de temperatuur als volgt veranderd worden: 1. Op het moment dat het apparaat op het elektriciteitsnet aangesloten wordt toont het display de temperatuur die aan de binnenzijde ingesteld is. 2. Houd de toets (+) ongeveer één seconde lang ingedrukt; de temperatuurindicatie zal beginnen te knipperen. 3. Houd de toets (+) of (-) ingedrukt tot de gewenste temperatuur bereikt wordt. 4. Wacht 5 seconden tot de temperatuurindicatie continu oplicht; de temperatuur is ingesteld. 5. Wacht tot de temperatuuraanpassing effect heeft en leg de flessen wijn in de bewaarkast. Het lampje aan de binnenzijde gaat niet aan (of gaat tijdelijk uit) als de temperatuur aan de binnenzijde hoger is dan 24°C, dit om de ingestelde temperatuur sneller te bereiken. Controle van de temperatuur Bovenste zone: de temperatuur van de bovenste zone is de temperatuur die normaal op het display weergegeven wordt. Onderste zone: de temperatuur van de onderste zone kan niet apart ingesteld worden, maar is ongeveer 5°-6°C hoger dan de temperatuur van het bovenste gedeelte. Om de temperatuur van de onderste zone te laten weergeven hoeft u slechts de (-) toets één seconde ingedrukt te houden waarna de temperatuur van de onderste zone drie seconden lang weergegeven zal worden. Dit kan meerdere keren gedaan worden om de temperatuur van de onderste zone te controleren. Als de werking met enkele temperatuurzone gekozen wordt door het scheidingsprofiel te verwijderen, hoeft u slechts naar de temperatuur die op het display weergegeven wordt te kijken zonder dat u op een knop hoeft te drukken. REINIGING EN ONDERHOUD Alvorens enige onderhouds- of reinigingswerkzaamheden uit te voeren moet de stekker uit het stopcontact gehaald worden of moet in ieder geval de netstroom uitgeschakeld worden. Het ontdooiproces van de wine cellar is volledig automatisch. • Als er af en toe druppels water op de achterwand aan de binnenzijde van het apparaat zijn dan duidt dit op de automatische ontdooifase. Het dooiwater wordt automatisch in een afvoeropening geleid en daarna opgevangen in een bakje waar het verdampt. Indien nodig... 1. Maak de wine cellar helemaal leeg. 2. Sluit het apparaat van het elektriciteitsnet af. 3. Om de vorming van schimmels, onaangename geuren en oxidatie te vermijden moet u de deur op een kier laten staan (ongeveer 3-4 cm). 4. Maak het apparaat schoon. • Maak de binnenzijde regelmatig met een vochtige doek met lauw water en/of een neutraal schoonmaakproduct schoon. Spoel het daarna met schoon water af en maak het met een zachte doek droog. Gebruik geen schuurmiddelen. • Maak de buitenkant met een zachte vochtige doek met water schoon. Gebruik geen schuurmiddel of schuursponsjes en ook geen vlekkenmiddelen (bijv. aceton of trichloorethyleen) of azijn. • Maak het glas aan de buitenkant met een willekeurig speciaal schoonmaakproduct schoon en aan de binnenkant uitsluitend met een vochtige doek; gebruik geen verschillende schoonmaakproducten om de wijn op de juiste manier te kunnen bewaren en niet aan te tasten. Reiniging van de rekken Gebruik een vochtige doek om de eikenhouten rekken op de juiste manier te reinigen. Pas op dat de pakking niet beschadigd wordt als het rek uit het apparaat getrokken wordt. Om dit te doen wordt geadviseerd om de maximale opening van de deur te benutten. De ledverlichting vervangen Wend u voor de vervanging van de led tot het servicecentrum. Kijk niet in de lamp, dit kan schadelijk voor uw ogen zijn. 53 OPSPOREN VAN STORINGEN Voordat u de Klantenservice inschakelt.... Storingen in de werking zijn vaak te wijten aan banale oorzaken die vastgesteld en opgelost kunnen worden zonder dat er gereedschap aan te pas hoeft te komen. De geluiden van het apparaat zijn normaal omdat de ventilatoren en de compressoren waar het apparaat mee uitgerust is voor de regeling van de werking automatisch in- en uitschakelen. Sommige werkingsgeluiden kunnen verminderd worden: • door het apparaat waterpas te zetten en het apparaat op een vlakke ondergrond te installeren, • door het apparaat en de meubels te scheiden en te voorkomen dat het apparaat hiertegen aan komt, • door te controleren of de inwendige onderdelen goed geplaatst zijn, • door te controleren of de flessen en de houders niet tegen elkaar aankomen. Enkele mogelijke werkingsgeluiden zijn: • een gesis als het apparaat de eerste keer of na een lange tijd weer aangezet wordt, • een geborrel als de koelvloeistof in de slangen stroomt, • een gezoem als de ventilator inschakelt, • een geratel als de compressor inschakelt, • een plotselinge klik als de compressor in- en uitschakelt. Als u deze geluiden hoort... ...werkt uw product uitstekend!!! 54 OPSPOREN VAN STORINGEN 1. • • • • Het apparaat functioneert niet. Is de stroom niet uitgevallen? Zit de stekker wel goed in het stopcontact? Is de tweepolige netschakelaar ingeschakeld? Functioneren de beveiligingen van het elektriciteitsnet in uw woning goed? • Is het netsnoer kapot? • Is de luchtcirculatie door de ventilatieopeningen verstopt? 3. De temperatuur in de wine cellar is te koud. • Is de ingestelde temperatuur juist? 4. Het apparaat maakt veel lawaai. • Is het apparaat goed geïnstalleerd? • Komen de slangen aan de achterkant tegen elkaar aan of trillen zij? 2. De temperatuur in de wine cellar is niet koud genoeg. • Is de deur goed dichtgedaan? • Kan de deur niet dicht door de flessen? • Is het apparaat in de buurt van een warmtebron geïnstalleerd? • Is de ingestelde temperatuur juist? 5. Er ligt water op de bodem van het apparaat. • Is de dooiwaterafvoer verstopt? REPARATIE-INSTRUCTIE Om de waarden van de temperatuurinstellingen te veranderen gaat u als volgt te werk: • Druk op de temperatuurkeuzetoetsen "+" en "-" tot "bOF" op het display verschijnt • Open het instellingenmenu door op de "+" toets te drukken; "Cnf" verschijnt. Houd de "+" toets ingedrukt totdat knipperend "hy1" verschijnt (eerste parameter) • Loop door het parametermenu met de "-" toets tot "OF1" op het display verschijnt • Druk op de "+" toets om de parameter te openen • Met de "+" en "-" toetsen kunnen de temperatuurinstellingen worden veranderd • Wacht tot het display niet meer knippert en terugkeert naar de bedrijfstemperatuur • Druk nu op de "+" en "-" toetsen tot het woord "bON" niet meer verschijnt in het display; hierdoor wordt de toegang tot het menu geblokkeerd en worden de gekozen parameterinstellingen opgeslagen KLANTENSERVICE Voordat u contact opneemt met de klantenservice Zet het apparaat uit en weer aan om te kijken of het probleem opgelost is. Als dit ook niet helpt, zet het apparaat dan weer uit en doe dit na een uur nogmaals. • de aard van de storing; • het model; • het servicenummer (het nummer dat achter het woord SERVICE op het typeplaatje aan de binnenkant van het apparaat vermeld is); • uw volledige adres; • uw telefoonnummer. Als het apparaat nadat u de controles die in “Het opsporen van storingen” beschreven zijn verricht heeft en het apparaat weer aangezet heeft nog steeds niet goed functioneert, neem dan contact op met de Klantenservice, omschrijf duidelijk wat het probleem is en geef de volgende gegevens door: • het type en het serienummer van het apparaat (vermeld op het typeplaatje); Voor een lijst van de erkende klantenservice kunt u ons call center gratis bellen op het nummer: 00800-3810-4026". 55 INSTALLATIE • Het apparaat moet zodanig geïnstalleerd worden dat een correcte ventilatie gewaarborgd is zoals aangegeven op de figuren. • Daarom is bij deze wine cellar de deurrichting niet omkeerbaar. • Installeer het apparaat uit de buurt van warmtebronnen. • Door installatie in een warme omgeving, directe blootstelling aan zonlicht of plaatsing van het apparaat in de buurt van een warmtebron (verwarmingsradiatoren, komforen) neemt het energieverbruik toe en dit moet dus vermeden worden. • Als dit niet mogelijk is moeten de volgende minimum afstanden in acht genomen worden: - 30 cm van houtskool- of oliefornuizen; - 3 cm van elektrische en/of gasfornuizen. • Installeer het apparaat op een droge en goed geventileerde plaats. • Maak de binnenkant schoon (zie het hoofdstuk "Reiniging en onderhoud"). • Doe de bijgeleverde accessoires erin. 56 INSTALLATIE A) Installatie naast meubels Om te garanderen dat de deur volledig tot 90° geopend kan worden, moet het apparaat geïnstalleerd worden rekening houdend met het feit dat vanaf de zijflenzen tot de deuren van ernaast staande meubels of elektrische huishoudelijke apparaten er een afstand van minstens 3,5 mm in acht gehouden moet worden (zoals aangegeven in afbeelding 1). DEUR VAN HET MEUBEL FLENS DEUR VAN HET MEUBEL Afb. 1 B) Installatie naast wanden In het geval van een uitstekende handgreep, moet het apparaat, om te garanderen dat de deur volledig tot 90° geopend kan worden, geïnstalleerd worden rekening houdend met het feit dat vanaf de zijflens tot de wand in de richting waarvan de deur geopend wordt, er een afstand van minstens 60 mm in acht gehouden moet worden (zoals aangegeven in afbeelding 2). MUUR 60 mm FLENS Afb. 2 58 Elektrische aansluiting • De elektrische aansluitingen moeten in overeenstemming zijn met de plaatselijke voorschriften. • De gegevens met betrekking tot de spanning en het stroomverbruik staan op het typeplaatje, dat aan de binnenzijde van het apparaat aangebracht is. • De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht. • De fabrikant kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade toegebracht aan personen, dieren of voorwerpen die veroorzaakt is doordat de hierboven vermelde voorschriften niet in acht genomen zijn. • Als de stekker en het stopcontact niet van hetzelfde type zijn moet het stopcontact door een erkende vakman vervangen worden. • Gebruik geen verlengsnoeren of verloopstekkers. Het apparaat van het elektriciteitsnet afsluiten Het moet mogelijk zijn om het apparaat van het elektriciteitsnet af te sluiten door de stekker uit het stopcontact te halen of door middel van een tweepolige netschakelaar die voor het stopcontact geplaatst is. 59
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244

Whirlpool ARC 227 Gebruikershandleiding

Categorie
Wijnkoelers
Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor