Documenttranscriptie
Voorzorgsmaatregelen om overmatig energieverbruik te voorkomen.
Voorzorgsmaatregelen
Wanneer u vloeistoffen zoals soepen, sauzen en drankjes in de magnetron
opwarmt, kan er een vertraagde spatreactie optreden zonder zichtbare
luchtbellen vooraf. Dit kan resulteren in een plotseling overkoken van de hete
vloeistof. Om dit te voorkomen gaat u als volgt te werk:
Als gevolg van ingebouwde veiligheidsvoorzieningen kunt u de oven niet
gebruiken met de ovendeur in geopende stand. Deze
veiligheidsvoorzieningen schakelen automatisch elke kookactiviteit uit op het
moment dat de deur wordt geopend. Persoonlijke blootstelling aan
microgolven kan namelijk schadelijk zijn.
Het is daarom belangrijk dat er niet met de veiligheidsvoorzieningen
wordt geknoeid.
1 Gebruik geen rechtwandige bekers met smalle halsopening.
2 Vermijd oververhitting.
Plaats geen voorwerpen tussen de voorkant van de oven en de deur en zorg
ervoor dat zich geen vuil of etensresten kunnen ophopen tussen de
afdichtingen.
3 Roer de vloeistof eerst door alvorens deze in de oven te zetten en roer
nogmaals halverwege de opwarmtijd.
4 Laat de vloeistof na het opwarmen nog even in de oven staan, roer of
schud nogmaals zorgvuldig (vooral bij babyflessen en potjes met
babyvoeding) en controleer vóór consumptie de temperatuur om
brandwonden te voorkomen (vooral bij babyflessen en potjes met
babyvoeding).
Wees voorzichtig met het vastpakken van de beker.
Gebruik de oven in geen geval wanneer deze beschadigd is. Het is daarom
zeer belangrijk dat de ovendeur goed sluit en dat er geen beschadigingen
zijn aan: (1) deur(frame), (2) scharnieren en grendels (gebroken of los), (3)
deurafdichtingen en sluitoppervlakken.
Uw oven mag alleen door gekwalificeerd servicepersoneel worden
geïnstalleerd en gerepareerd.
Waarschuwing
Waarschuwing
Controleer of de kooktijden correct zijn ingesteld,
aangezien het overschrijden van bereidingstijden
kan leiden tot het verbranden van het GERECHT
waardoor schade aan uw oven kan worden
veroorzaakt.
Laat voedsel altijd enige tijd na het opwarmen in de
magnetron staan en controleer de temperatuur alvorens
het te consumeren. Vooral bij babyflessen en potjes met
babyvoeding.
78
N
Inhoud
Hoe een magnetron werkt.
Voorzorgsmaatregelen
Inhoud
Uitpakken en installeren
De klok instellen
Kinderslot
Koken met de magnetron
Niveau magnetronvermogen
Koken op twee standen
Quick start
Langer of korter koken
Grillen
Koken de Combistand
Automatisch koken
Automatisch ontdooien
Snel ontdooien
Veiligheidsmaatregelen
Magnetron – veilig keukengereedschap
Voedseleigenschappen en
koken in de magnetron
Vragen en antwoorden
Elektrische aansluiting / Technische gegevens
Microgolven van een magnetron zijn te vergelijken met radio- en
televisiegolven en gewoon daglicht. Gewoonlijk bewegen microgolven zich
buitenwaarts wanneer ze door de atmosfeer reizen en ze verdwijnen zonder
effect. Magnetron-ovens zijn echter dusdanig ontworpen dat zij gebruik maken
van microgolven als energie. De elektriciteit die naar de magnetrontube wordt
gevoerd, wordt gebruikt om microgolf-energie op te wekken.
Deze microgolven komen de kookruimte binnen door de openingen binnenin
de oven. Een draaiplateau of bakplaat wordt op de bodem van de oven
geplaatst. Microgolven kunnen niet door de metalen wanden van de oven
dringen, maar gaan wel door materialen als glas, porselein en papier. Dit zijn
de materialen waarvan magnetronbestendig serviesgoed is gemaakt.
Microgolven verwarmen niet het serviesgoed, maar dit wordt op hun beurt wel
verwarmd door de warme voedingsmiddelen die ze bevatten.
Een zeer veilige toepassing
N
Uw magnetron-oven is één van de veiligste huishoudelijke
elektrische apparaten. Als de deur wordt geopend, stopt de
oven automatisch met het produceren van microgolven.
Microgolf-energie wordt bij het binnendringen in het
voedsel volledig omgezet in warmte. Het laat geen enkele
rest-energie over die schadelijk voor u zou kunnen zijn
wanneer dit voedsel gegeten wordt.
79
78
79
80 - 81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91 - 92
93 - 94
95 - 96
97
98
99 - 100
101
102
Door het juist opvolgen van de basisstappen, zoals uiteengezet op deze twee bladzijden, kunt u snel controleren
of de oven correct functioneert. Let goed op de richtlijnen over waar u de oven moet installeren. Let er bij het
uitpakken op, dat u alle accessoires en verpakkingsmateriaal verwijdert. Controleer tevens of de oven tijdens het
transport niet is beschadigd.
Uitpakken en
installeren
Plaats de oven in de ruimte van uw keuze. Deze ruimte
moet meer dan 85 cm hoog zijn en voor een goede
ventilatie moet er minstens 30 cm over blijven boven de oven en
10 cm aan de achterkant. De voorzijde van de oven moet
minstens 8 cm van de rand af staan om voorover kantelen te
voorkomen.
Er is een luchtopening voorzien bovenop of aan de zijkant van
de oven. Het afdekken van deze luchtopening kan
beschadiging van de oven tot gevolg hebben.
1 Pak de oven uit en plaats hem op een
horizontaal oppervlak.
LAAG ROOSTER
HOOG ROOSTER
GLAZEN BAKPLAAT
DEZE OVEN MAG NIET WORDEN GEBRUIKT VOOR
COMMERCIEEL CATERINGGEBRUIK
DRAAIENDE RING
80
N
Open de ovendeur door aan de DEURHANDEL te trekken.
Zet de DRAAIENDE RING in de oven en plaats er de
GLAZEN BAKPLAAT bovenop.
Steek de stekker in een standaard
stopcontact. Controleer of de oven het enige
elektrische huishoudelijke apparaat is dat op
deze wandcontactdoos is aangesloten. Indien de
oven niet juist functioneert, trek dan de stekker
uit het stopcontact en steek hem er opnieuw in.
Vul een bak of kom die geschikt is
voor magnetrongebruik met 300 ml
(1/2 kop) water. Zet het op de GLAZEN
PLAAT en sluit de ovendeur. Indien u niet zeker
weet welk soort serviesgoed u in de oven mag
gebruiken, raadpleeg dan bladzijde 98.
Druk op de
STOP-toets.
Druk
vervolgens zes
keer op de
START-toets
om 3 min.
kooktijd in te stellen. Bij elke
keer dat u op de toets drukt,
hoort u een PIEPSIGNAAL.
De oven zal beginnen te
werken reeds voordat u
voor de zesde keer heeft
gedrukt; maak u niet
ongerust, dit is normaal.
N
Op het DISPLAY kunt u zien dat er wordt
afgeteld vanaf 3 minuten. Wanneer het
DISPLAY 0 bereikt, hoort u een PIEPSIGNAAL.
Open de deur en controleer de temperatuur van het
water. Als de oven goed werkt, dan moet het water nu
warm zijn.
Pas op wanneer u de bak of kom uit de oven haalt,
want deze kan heet zijn.
UW OVEN IS NU GEÏNSTALLEERD
81
U kunt de klok instellen op 12:00 uur of op 24:00 uur. In het onderstaande voorbeeld wordt getoond hoe u een
tijd instelt van 14:35 uur bij gebruik van de 24:00 uur klok.
Controleer of u alle verpakkingsmateriaal uit de oven heeft verwijderd.
Het instellen van
de klok
Auto
Cook
Controleer of u de oven correct heeft geïnstalleerd zoals op de vorige
bladzijden is beschreven.
Druk op STOP/CLEAR.
Auto
Cook
Als de oven voor de eerste keer op het
elektriciteitsnet wordt aangesloten of
opnieuw wordt aangesloten na een
stroomonderbreking, worden de cijfers
automatisch op 0 gezet; u dient de klok
dan opnieuw in te stellen.
Druk één keer op CLOCK.
Als de klok (of het display) vreemde
symbolen vertoont, haal dan de stekker
van de oven uit het stopcontact, steek de
stekker er weer in en stel de klok
opnieuw in.
Draai de DRAAIKNOP tot het display "14:00" aangeeft.
Tijdens het instellen van de klok zal de
START-knop knipperen. Nadat de klok is
ingesteld, zal de START-knop stoppen
met knipperen.
(Als u de 12:00 uur klok wilt gebruiken, toets dan nogmaals op CLOCK.
Als u deze optie wilt wijzigen, dan dient u de stekker uit het stopcontact te
Auto
halen en hem er opnieuw weer in te steken.)
Cook
Auto
Cook
Druk op START voor bevestiging van het uur.
Auto
Cook
Draai de DRAAIKNOP tot het display "14:35" aangeeft.
Druk op START.
De klok begint nu te lopen.
N
82
Kinderslot
Auto
Cook
Druk op STOP/CLEAR.
Uw oven is voorzien van een
veiligheidsvoorziening die voorkomt dat
de oven per ongeluk begint te werken.
Vanaf het moment dat het kinderslot is
geactiveerd, kunnen er geen
kookactiviteiten plaatsvinden en kan er
geen informatie worden ingebracht.
Uw kind kan echter nog wel de ovendeur
open maken.
Druk en hou de STOP/CLEAR-toets vast totdat een "L" in het display
verschijnt en u een PIEPSIGNAAL hoort.
Het KINDERSLOT is nu geactiveerd.
Auto
Cook
De tijdweergave zal eerst van het display verdwijnen maar keert na enkele
seconden weer terug.
Bij elke druk op een knop zal de letter "L" in het display verschijnen.
L
Om het KINDERSLOT uit te zetten drukt u en houdt u STOP/CLEAR vast
totdat de "L" verdwijnt. Er klinkt een PIEPSIGNAAL op het moment dat het
is gedeactiveerd.
N
Auto
Cook
83
Koken in de
magnetron
Het volgende voorbeeld laat zien hoe u in 5 minuten en 30 seconden iets kunt klaar maken op een
vermogenstand van 80 %.
Controleer of u de oven correct heeft geïnstalleerd zoals op de vorige
bladzijden is beschreven.
Druk op STOP/CLEAR.
De magnetronoven heeft vijf verschillende
vermogenstanden. Hiermee kunt u op de
meest gebruikte ermogenniveaus te koken.
Hoog vermogen wordt automatisch
geselecteerd, maar door herhaaldelijk op
de MICRO-toets te drukken, kunt u ook
andere vermogenstanden kiezen.
VERMOGEN
Druk op
%
MICRO
keer
100%
MEDIUM
HOOG
keer
80%
MEDIUM
keer
60%
ONTDOOIEN/
MEDIUM LAAG
keer
40%
LAAG
keer
20%
HOOG
Druk twee keer op MICRO om een vermogenstand van 80 % te selecteren.
In het display verschijnt "P-80".
1.
4.
2.
Auto
Cook5.
Auto
Cook
Draai de DRAAIKNOP tot het display 5:30 aangeeft.
1.
Auto
Cook
2.
3.
4.
Druk op START.
N
84
Magnetron
vermogenstanden
VERMOGENSTAND
N
Uw magnetron beschikt over 5 vermogenstanden. Dit geeft u maximale flexibiliteit en controle bij het koken.
De onderstaande tabel geeft voorbeelden van gerechten en op welke vermogenstand ze het best kunnen
worden bereid.
VERMOGEN
GEBRUIK
HOOG
100%
* Water koken
* Bruin laten worden van gehakt
* Bereiding stukken gevogelte, vis, groenten
* Bereiding van fijne stukken vlees
MEDIUM HOOG
80 %
* Alle opnieuw op te warmen gerechten
* Braden van vlees en gevogelte
* Bereiding van paddestoelen en schaaldieren
* Bereiding van alle voedsel dat kaas en eieren bevat
MEDIUM
60 %
* Bakken van cake en koekjes
* Eieren
* Bereiding van custard
* Koken van rijst, soep
ONTDOOIEN /
MEDIUM LAAG
40 %
* Ontdooien van alle voedsel
* Smelten van boter en chocolade
* Bereiding van minder fijn vlees
LAAG
20 %
* Zacht laten worden van boter en kaas
* Zacht laten worden van ijs
* Laten rijzen van gistdeeg
85
In het onderstaande voorbeeld kunt u zien hoe u voedsel kunt bereiden met twee vermogenstanden. Op de eerste
stand wordt het gerecht gekookt gedurende 11 minuten op HOOG vermogen; op de tweede stand gedurende 35
minuten op 40 % vermogen.
Koken op twee
vermogenstanden
Druk op STOP/CLEAR.
Stel het vermogen en de kooktijd in voor stand 1.
Druk één keer op MICRO om HOOG vermogen te selecteren.
Tijdens het koken op twee standen kan
de deur op elk moment worden geopend
en het gerecht gecontroleerd. Sluit de
deur en druk op START, de oven vervolgt
gewoon het programma.
Aan het einde van de kooktijd op stand
1 hoort u een PIEPSIGNAAL, het
programma gaat door op stand 2.
Wilt u het programma wissen, druk dan
twee keer op STOP/CLEAR.
Draai de DRAAIKNOP tot in het display "11:00" verschijnt.
1.
Auto
Cook4.
1.
2.
3.
Auto
4.
Cook
Auto
Cook
Stel het vermogen en de kooktijd in voor stand 2.
Druk vier keer op MICRO om 40 % vermogen te selecteren.
Auto
Cook
Draai de DRAAIKNOP tot in het display "35:00" verschijnt.
1.
4.
2.
5.
Auto
Cook
Druk op START.
N
86
Quick
Start
In het volgende voorbeeld kunt u zien hoe u 2 minuten op hoog vermogen instelt.
Auto
Cook
Druk op STOP/CLEAR.
Met QUICK START kunt u steeds 30
seconden bereidingstijd op HOOG
vermogen toevoegen door een druk op
de START-knop.
Druk vier keer op START om 2 minuten op HOOG vermogen te koken.
De oven begint te werken voordat u voor de vierde keer hebt gedrukt.
Tijdens koken op de QUICK START-stand, kunt u de bereidingstijd
uitbreiden naar 10 minuten door verschillende keren op de START-knop te
drukken.
N
87
In het volgende voorbeeld kunt u zien hoe u in de stand voor Automatisch koken (AUTO COOK) de
bereidingstijd kunt verlengen of korter maken.
Langer
of
korter koken
Auto
Cook
Druk op STOP/CLEAR.
Auto
Cook
Wanneer u vindt dat het gerecht te lang
of te kort wordt gekookt op de AUTO
COOK-stand, dan kunt u de
bereidingstijd verlengen of korter maken
door op de
-knop" te drukken.
Wanneer u in de automatisch stand of
d.m.v. de handmatige functie kookt, dan
kunt u de bereidingstijd op elk moment
verlengen of korter maken door op de
-knop" te drukken.
U hoeft het kookproces daarvoor niet te
onderbreken.
Stel het gewenste AUTO COOK-programma in.
Selecteer het gewicht van het voedsel dat u wilt bereiden.
Druk op START.
Druk op MORE (meer)
.
De kooktijd zal met elke druk op de knop steeds met 10 seconden worden
verlengd.
Druk op LESS (minder)
.
De kooktijd zal met elke druk op de knop steeds met 10 seconden worden
verkort.
N
88
Grillen
In het volgende voorbeeld kunt u zien hoe u voedsel kunt grillen gedurende 12 minuten en 30 seconden.
Druk op STOP/CLEAR.
Dit model beschikt over een
KWARTSGRILL, daarom is
voorverwarmen niet nodig.
Druk op GRILL.
2.
5.
3.
Auto6.
Cook
Auto
Auto
Cook
Cook
1.
2.
3.
4.
Met dit type grill kunt u uw gerechten
snel bruin en knapperig laten worden.
Gebruik tijdens het grillen altijd het
grillrooster (d.i. het hoge grillrooster).
Draai de DRAAIKNOP totdat in het display "12:30" verschijnt
Druk op START.
N
89
In het volgende voorbeeld kunt u zien hoe u de oven programmeert voor een vermogenstand van 40 % en kunt
grillen in een bereidingstijd van 25 minuten.
Koken in
de combistand
Druk op STOP/CLEAR.
Uw oven beschikt
over een combinatiestand waarmee u
tegelijkertijd voedsel kunt bereiden in de
opwarmfunctie en in de
magnetronfunctie, of na elkaar. In het
algemeen wordt bereidingstijd hierdoor
korter.
3.
Druk op COMBI 3 keer.
6.
Auto
Cook
In het display verschijnt “Co-3”
Auto
Cook
Auto
Cook
Draai de DRAAIKNOP tot het display "25:00" toont.
In de combistand beschikt u over drie
vermogenstanden: 20 %, 40 % en 60 %.
1.
2.
3.
4.
Druk op START.
Tijdens het koken kunt u de bereidingstijd verlengen of korter maken met
behulp van de
-knop".
Pas op wanneer u het gerecht uit de oven haalt want de schaal is heet!
90
N
Automatisch
koken
In het volgende voorbeeld kunt u zien hoe u 0,6 kg aardappelen in de schil kunt bereiden.
Druk op STOP/CLEAR.
Auto
Cook
Met de stand AUTOMATISCH KOKEN
(Auto Cook) kunt u de meeste van uw
favoriete gerechten bereiden door
eenvoudig het voedseltype te selecteren
en met een simpele vingerdruk het
GEWICHT in te toetsen.
Druk op AUTO COOK.
1.
Auto
Cook
Draai de DRAAIKNOP tot het display "0,6" toont.
Druk op START.
N
91
4.
Auto
Cook
Auto
Cook
SOORT GERECHT
GEWICHT
HULPSTUKKEN
VOEDSELTEMPERATUUR
INSTRUCTIES
1. AARDAPPELEN IN
DE SCHIL
0,2 – 1,0 kg
Glazen bakplaat
Keukenpapier
20 °c
Was de aardappelen en dep ze droog. Prik hier en daar met een vork in de
aardappelen. Na bereiding nog 5 min met folie afgedekt laten staan.
2. VERSE GROENTEN
0,2 – 0,8 kg
Glazen bakplaat
20 °c
Leg de groente in een schaal of kom die geschikt is voor de magnetron.
Voeg 30 cc water per 0,2 kg groente toe. Dek af met plastic folie. Na de
bereidingstijd nog 2 tot 3 min afgedekt laten staan.
3. DIEPVRIESGROENTEN 0,2 – 0,8 kg
Glazen bakplaat
-18 °c
Leg de groente in een schaal of kom die geschikt is voor de magnetron.
Dek af met plastic folie. Na de bereidingstijd nog 2 tot 3 min laten staan.
4. GEBRADEN
RUNDVLEES
0,5 – 1,5 kg
Glazen bakplaat
+ Convectierooster
20 °c
Smeer het vlees in met gesmolten margarine of boter. Plaats het op
het lage rooster boven de metalen en glazen bakplaat. Na het
braden nog 10 min met folie afgedekt laten staan.
5. GEBRADEN
VARKENSVLEES
0,5 – 1,5 kg
Glazen bakplaat
+ Convectierooster
20 °c
Smeer het vlees in met gesmolten margarine of boter. Plaats het
vlees op het lage rooster boven de metalen en glazen bakplaat. Na
het braden nog 10 min met folie afgedekt laten staan.
6. HELE KIP
0,2 – 0,8 kg
Glazen bakplaat
+ Convectierooster
20 °c
Smeer de kip in met gesmolten margarine, boter of kruiden naar
wens. Plaats de hele kip op de metalen op de glazen bakplaat. Na
het PIEPSIGNAAL de vleessappen verwijderen en de kip meteen
keren. Na het braden nog 10 min met folie afgedekt laten staan.
N
92
Automatisch
ontdooien ontdooien
De temperatuur en de dichtheid van voedsel varieert. Het is aan te bevelen het voedsel te controleren voordat u
met koken begint. Let vooral op grote stukken vlees en kip, niet alle voedsel dient eerst ontdooid te worden. Vis
bijvoorbeeld wordt zo snel gaar, dat het soms beter is al met de bereiding te beginnen wanneer het nog licht
bevroren is. Het programma voor BROOD is geschikt om broodjes of een niet al te groot heel brood te ontdooien.
Dit brood moet even blijven staan om ook de kern te laten ontdooien. In het volgende voorbeeld kunt u zien hoe
1,4 kg gevogelte wordt ontdooid.
Auto
Cook
Druk op STOP/CLEAR.
Weeg het voedsel dat u wilt gaan ontdooien. Verwijder alle sluitingen
waarin metaal kan zijn verwerkt. Plaats het voedsel in de oven en sluit de
ovendeur.
Uw oven beschikt over vier magnetron
ontdooistanden: VLEES, GEVOGELTE,
VIS en BROOD. Elke ontdooicategorie
heeft verschillende vermogenstanden.
Door op de AUTO DEFROST toets te
drukken kunt u een verschillende stand
kiezen.
Categorie
N
druk op
DEFROST
Druk twee keer op AUTO DEFROST om het programma voor het ontdooien
van GEVOGELTE te selecteren. In het display verschijnt "dEF2".
Stel het gewicht van het voedsel in dat u wilt gaan ontdooien.
Draai de DRAAIKNOP tot in het display "1.4" verschijnt.
3.
4.
Auto
Cook
Auto
Cook
1.
2.
3.
4.
Druk op START.
VLEES
keer
GEVOGELTE
keer
VIS
keer
BROOD
keer
De oven zal een PIEPSIGNAAL geven tijdens de ontdooicyclus. Op dat moment opent u de deur en
kunt u het voedsel omdraaien en uit elkaar halen zodat het gelijkmatig ontdooit. Haal de porties die
reeds ontdooid zijn eruit of scherm ze af zodat het ontdooien langzamer verloopt. Sluit na controle de
deur en druk op START om de ontdooicyclus te vervolgen. De oven STOPT pas met ontdooien (ook
tijdens het PIEPSIGNAAL) wanneer u de deur open doet.
93
TABEL VOOR AUTOMATISCH ONTDOOIEN PER PRODUCTGEWICHT
PRODUCTGROEP
1. VLEES
GERECHT
Rundvlees gehakt, steakfilet, blokjes rundvlees voor stamppot, Sirloin steak, stoofvlees, dikke lende, beefburger.
MIN./MAX.
0,1/4,0 kg
Lamsvlees lamskoteletten (2,5 cm dik), lamsrollade.
Varkensvlees varkenskoteletten (1,2 cm dik), spareribs, varkensrollade, worst.
2. GEVOGELTE
3. VIS
Kalfsvlees
kalfslapjes (450 gr, 1,2 cm dik).
Kip
Hele kip (minder dan 2 kg), kipfilet, kippenpoten.
Kalkoen
Kalkoenfilet (minder dan 2,5 kg).
Vis
filets, steaks, hele vis
0,1/4,0 kg
0,1/4,0 kg
Schaaldieren krabvlees, kreeftenstaart, garnalen, mosselen.
4. BROOD
boterhammen wit/bruin, broodjes wit/bruin, stokbrood, baguette, croissant.
•Het voordeel bij Auto Defrost is, dat het ontdooiproces automatisch kan worden ingesteld en beheerd. Maar net als bij de conventionele
manier van ontdooien, moet u tijdens het dooiproces wel blijven controleren.
•Om het beste resultaat te bereiken, dient u vis, schaaldieren, vlees en gevogelte te ontdoen van al hun verpakkingsmateriaal, ook van
plastic folie. Folie houdt stoom en sappen dicht op het vlees, waardoor het oppervlak kan gaan koken.
•Leg het voedsel in een ondiepe glazen ovenschaal om de sappen op te vangen.
•Het voedsel mag in de kern nog enigszins bevroren zijn op het moment dat u het uit de oven haalt.
•Wanneer de folie zich moeilijk laat verwijderen, laat dan het voedsel eerst voor een kwart van de totale dooitijd ontdooien, welke aan het
begin van de dooicyclus in het display wordt weergegeven. Haal vervolgens het voedsel uit de oven en verwijder de folie.
•Boterhammen kunt u het best met een theedoek ertussen ontdooien; broodjes ontdooien het best wanneer ze doormidden zijn gesneden.
94
0,1/0,5 kg
N
Snel
ontdooien
Gebruik deze functie enkel om 0.5 kg gehakt vlees, kippenstukjes, visfilets heel snel te ontdooien.
Hierdoor moet u de voedingswaren een tijdje laten staan om het midden ervan te laten ontdooien. Het volgende
voorbeeld toont u hoe 0.5 kg bevroren kip te ontdooien.
Auto
Cook
Druk op STOP/CLEAR.
Weeg de voedingswaren die u wil ontdooien. Zorg ervoor dat elk metaal
is verwijderd, plaats de voedingswaren in uw oven en sluit de ovendeur.
Uw oven heeft drie microgolfinstellingen
om snel te ontdooien: -- MEAT (vlees),
POULTRY (kip), FISH (vis); elke categorie
heeft instellingen met een hoog
vermogen. Door meermaals op de "SNEL
ONTDOOIEN"-toets te drukken selecteert
u een andere instelling.
Auto
Cook
Druk tweemaal op SNEL ONTDOOIEN om het ontdooiprogramma voor
KIP te selecteren.
Op de display verschijnt “dEF2”.
Steek de kip van 0.5 kg in de oven.
Druk op START.
Categorie
druk op
DEFROST
VLEES
Tijd
KIP
Tijden
VIS
Tijden
Tijdens het ontdooien staat uw oven op “BEEP”. Open de ovendeur, draai de voedingswaren om en scheid de
stukken om ze gelijktijdig te ontdooien. Verwijder stukken die al zijn ontdooid of dek ze af om het ontdooien
ervan te helpen vertragen. Sluit de ovendeur en druk op START om verder te ontdooien. Uw oven stopt pas met
ontdooien (ook als heeft u het piepsignaal al gehoord), als u de deur heeft geopend.
N
95
SEQUENTIELIJST VOOR AUTOMATISCH WEGEN EN ONTDOOIEN
PRODUCTGROEP
1. VLEES
GERECHT
MIN./MAX.
Gehakt vlees
0,5 kg
Kip
Kippenstukjes
0,5 kg
Kalkoen
Kalkoenstukjes
Vis
Filets
Schaaldieren
Garnalen, kreeften pootjes, Sint-Jakobsschelpen
Rund
Lam
Varken
Kalf
2. KIP
3. VIS
0,5 kg
* Het voordeel van deze "Quick Defrost"-optie is de automatische instelling voor het ontdooien maar net zoals voor het klassiek ontdooien moet u
de voedingswaren controleren tijdens het ontdooiproces.
* Voor optimaal resultaat neemt u vis, schaaldieren, vlees en kip het best uit de oorspronkelijke, papieren of plastieken verpakking. Anders
houdt de verpakking stoom en vocht bij de voedingswaren, waardoor de buitenkant van de voedingswaren kan beginnen koken.
* Plaats de voedingswaren in een ondiep, glazen bakbord om het vocht op te vangen.
* De voedingswaren moeten in het midden nog een beetje bevroren zijn, als u ze uit de oven haalt.
* Na het ontdooien laat u de voedingswaren 5 à 10 minuten staan.
N
96
Veiligheidsmaatregelen
WAARSCHUWING
Controleer of de kooktijden correct zijn ingesteld, aangezien het overschrijden van bereidingstijden kan
leiden tot verbranding van het GERECHT waardoor SCHADE aan uw OVEN kan worden veroorzaakt.
10. Kleine hoeveelheden voedsel hebben een kortere kook- of bereidingstijd
nodig. Let dus op dat het niet oververhit of in brand raakt.
1. Breng geen wijzigingen aan of probeer niet zelf reparaties uit te voeren
aan de deur en knoei niet met de veiligheidsvoorzieningen, het
controlepaneel, de veiligheidsonderbrekingen of enig ander onderdeel
van de oven. Het is gevaarlijk voor iedereen, voor het plegen van
serviceonderhoud of reparaties, de panelen die bescherming geven tegen
microgolfenergie te demonteren. Daarom mogen reparaties uitsluitend
worden uitgevoerd door gekwalificeerd servicepersoneel.
11. Plaats de oven dusdanig dat de voorzijde minstens 8 cm van de rand
blijft verwijderd. Dit voorkomt dat de oven voorover kantelt.
12. Prik de schil van aardappelen, appelen of dergelijk soort fruit of groente
voor het koken met de vork in.
13. Kook eieren nooit in hun eigen schaal. Door het oplopen van de druk
binnenin kan het ei exploderen.
2. Zet de oven niet aan wanneer deze leeg is. Het beste is om een glas water
in de oven te zetten wanneer de oven niet in gebruik is. Het water zal
veilig alle microgolfenergie absorberen in het geval de oven per ongeluk
in werking wordt gezet.
14. Probeer niet te frituren in uw magnetron.
15. Verwijder verpakkingsmateriaal en plastic folie van het voedsel dat u
wilt gaan bereiden of ontdooien. Echter sommige gerechten dienen met
plastic folie te worden afgedekt tijdens opwarming of bereiding.
3. Droog geen kleding in de magnetron. Bij te lange blootstelling aan
microgolven kan de kleding in brand raken.
16. Wanneer de ovendeur of deurafdichtingen zijn beschadigd, mag de
oven niet gebruikt worden voordat het is gerepareerd door een
gekwalificeerde servicemonteur.
4. Bereid geen voedsel dat is ingepakt in keukenpapier e.d., behalve
wanneer dit in de instructies van uw kookboek staat vermeld.
5. Gebruik voor de bereidingen nooit krantenpapier i.p.v. keukenpapier.
17. Zet de oven uit of trek de stekker uit het stopcontact indien er rook wordt
waargenomen. Hou de deur dicht om eventuele vlammen te doven.
6. Gebruik geen houten kommen of bekers, want deze kunnen oververhit
raken en zwart blakeren. Gebruik geen keramisch serviesgoed met
metalen ingelegde delen (bijv. goud of zilver) Verwijder altijd de metalen
handgrepen. Metalen voorwerpen in de oven kunnen vonken en ernstige
schade veroorzaken.
18. Wanneer voedsel wordt opgewarmd in wegwerpverpakking, plastic,
papier of ander brandbaar materiaal, controleer dan regelmatig de
oven op ontbranding van het materiaal.
19. Laat kinderen de oven pas zonder begeleiding gebruiken, indien ze
goed zijn geïnstrueerd over hoe ze de oven op een veilige manier
moeten gebruiken en ze zich bewust zijn van de gevaren bij onjuist
gebruik.
7. Laat de oven niet werken met een keukendoek, servet of enig ander
voorwerp tussen de deur en de voorkant van de oven geklemd. Dit kan
namelijk het weglekken van microgolfenergie veroorzaken.
N
8. Gebruik bij het koken geen gerecycleerde papieren producten. Deze
producten zijn niet altijd zuiver en er kunnen metalen deeltjes in zitten die
vonken en/of brand kunnen veroorzaken tijdens het koken.
20. Vloeistoffen of ander voedsel mag niet in verzegelde potjes of kommen
worden opgewarmd omdat ze kunnen exploderen.
9. Was het draaiplateau niet meteen na het koken in water af. Dit kan breuk
of schade veroorzaken.
97
Magnetron – veilig
keukengereedschap
Gebruik nooit metaal of met metaal afgewerkt keukengereedschap in uw
magnetron-oven.
Microgolven kunnen niet in metaal penetreren. Ze zullen van elk metalen
object in de oven terugkaatsen en vonken veroorzaken. Het verschijnsel is
gevaarlijk en lijkt op weerlichten. Het meeste hittebestendige niet metalen
kookgerei is veilig voor gebruik in de magnetron, hoewel sommige toch
metaal kunnen bevatten, waardoor ze dus niet geschikt zijn voor gebruik in
de magnetron. Het is heel eenvoudig om uit te vinden of het gerei al dan
niet in de magnetron gebruikt mag worden. Plaats het keukengerei
waarover u twijfelt naast een met water gevulde glazen schaal in de
magnetron. Laat de oven gedurende 1 minuut op HOOG vermogen
werken. Als het water warm wordt en het gerei bij aanraking koud is, is het
veilig voor gebruik in de magnetron. Indien echter het water niet van
temperatuur is veranderd en het kookgerei warm geworden, dan betekent
dit dat de microgolven door het gerei zijn geabsorbeerd en het derhalve
niet geschikt is om in de magnetron te gebruiken. U heeft waarschijnlijk al
heel wat kookgerei in uw keuken dat gewoon in de magnetron kan worden
gebruikt. Lees zorgvuldig de onderstaande checklist.
Borden
Veel eetservies is geschikt voor gebruik in de magnetron. Als u twijfelt, lees
dan de documentatie van de fabrikant of doe de magnetrontest.
Glaswerk
Hittebestendig glaswerk is veilig voor gebruik in de magnetron. Dit geldt
voor alle merken hittebestendig ovenservies. Echter, gebruikt geen delicaat
glaswerk zoals bekerglazen of wijnglazen. Deze kunnen namelijk uiteen
spatten als de inhoud ervan heet wordt.
Plastic opbergbakken.
Deze kunnen gebruikt worden voor gerechten die snel kunnen worden
opgewarmd. Ze kunnen echter niet gebruikt worden voor gerechten die
langere tijd in de oven moeten staan, omdat de hete inhoud het plastic doet
smelten.
Papier
Papieren borden en bakken zijn handig en veilig voor gebruik in de
magnetron, op voorwaarde dat de kooktijd kort is en het te bereiden
gerecht weinig vet en vocht bevat. Keukenpapier is in het algemeen handig
om voedsel in te wikkelen en om bakplaten mee te bekleden waarop
bijvoorbeeld bacon wordt opgewarmd. Gebruik echter geen gedecoreerd
keukenpapier omdat de kleur kan uitlopen. Sommige gerecycleerde
producten kunnen onzuiverheden bevatten die vonken of brand in de
magnetron kunnen veroorzaken.
Plastic ovenzakken
Op voorwaarde dat deze speciaal bestemd zijn voor koken, zijn
ovenzakken veilig voor gebruik in de magnetron. Maak altijd een snee in
de zak, zodat de stoom kan ontsnappen. Gebruik nooit gewone plastic
zakken voor gebruik in de magnetron, want deze zullen smelten en
barsten.
Plastic keukengerei voor de magnetron
Een keuze aan vormen en maten in keukengerei voor gebruik in de
magnetron is inmiddels te koop. Waarschijnlijk kunt voor het grootste
gedeelte de producten die u al in huis heeft gewoon gebruiken en hoeft u
niet te investeren in de aanschaf van nieuw kookgerei.
Aardewerk, steen en keramiek
Serviesgoed gemaakt van dit materiaal is meestal goed voor gebruik in de
magnetron, maar test het eerst om er zeker van te zijn.
VOORZICHTIG
Sommig serviesgoed of glaswerk met een hoog gehalte aan lood of ijzer
is niet geschikt voor gebruik in de magnetron.
Controleer dit altijd om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor
gebruik in de magnetron.
98
N
Voedseleigenschappen en
koken in de magnetron
Voedseleigenschappen en koken in de magnetron Blijf opletten
Hoeveelheid vocht in het voedsel
De recepten in het boek zijn met grote zorg samengesteld, maar het succes van het
klaarmaken van de gerechten hangt af van hoeveel aandacht die u er tijdens de
bereiding aan besteedt. Uw magnetron is voorzien van een lampje dat automatisch aan
gaat zodra de oven in werking is. Zo kunt u in de oven kijken en het kookproces volgen.
Aanwijzingen die in de recepten worden gegeven zoals opkloppen of roeren e.d. zijn
de minimale aanbevelingen die u moet opvolgen. Lijkt het gerecht niet overal gelijk gaar
te worden of te koken, neem dan eenvoudig de maatregelen waarvan u denkt dat ze
nodig zijn om het probleem op te lossen.
Omdat de door de microgolven ontwikkelde warmte het vocht doet verdampen, is aan te
bevelen relatief droog voedsel zoals braadvlees en sommige groenten eerst voor de
bereiding te besprenkelen met water of af te dekken zodat het vocht erin blijft.
Botten en vet in het voedsel
Botten geleiden warmte en vet is sneller gaar dan vlees. Let dus op bij het bereiden van
vlees dat botten en vet bevat, dat het vlees niet ongelijk of te gaar wordt.
Hoeveelheid voedsel
De hoeveelheid microgolven in uw magnetron is steeds hetzelfde, ongeacht de
hoeveelheid die u aan het bereiden bent. Daarom geldt: hoe groter de hoeveelheid, hoe
langer de bereidingstijd. Denk eraan dat u de kooktijd op z’n minst met een derde
vermindert bij halvering van het recept.
Factoren die van invloed zijn op de bereidingstijd in de magnetron.
Veel factoren zijn van invloed op de bereidingstijd. De temperatuur van de ingrediënten
die in een recept gebruikt worden, maken een groot verschil in de kooktijd. Bijvoorbeeld
een cake die gemaakt wordt met ijskoude boter, melk en eieren zal een aanzienlijk
langere baktijd nodig hebben dan een die gemaakt wordt met ingrediënten op
kamertemperatuur. Alle recepten in dit boek geven een temperatuurbereik voor de
kooktijd. In het algemeen zult u merken dat de gerechten niet gaar zijn binnen de kortst
aangegeven kooktijd in het bereik; en wellicht wilt u een ander gerecht wat langer in de
oven houden dan staat aangegeven. Houd u rekening met het basisprincipe van dit
boek. Hierin zijn namelijk de conservatieve bereidingstijden aangehouden, aangezien
gerechten die te lang in de oven staan voorgoed zijn verknoeid. In sommige recepten,
bijvoorbeeld die voor brood, cake en custard wordt aangeraden om het gerecht reeds
uit de oven te halen op het moment dat het nog net niet helemaal gaar is. Dit is geen
vergissing. Als u deze gerechten nog een poosje afgedekt buiten de oven laat staan, dan
garen ze nog na dankzij de warmte die in de buitenste delen is opgeslagen en
geleidelijk naar binnen trekt. Als u het dus tot het einde van de baktijd in de oven zou
laten staan, dan zullen de buitenkanten te gaar worden en zouden zelfs kunnen
verbranden. Naar mate u meer recepten probeert, zult u steeds meer ervaring opdoen
bij het schatten van de bereidingstijden.
Vorm van het voedsel
Microgolven dringen ongeveer slechts 2 cm het voedsel binnen. Het binnenste gedeelte
wordt gaar doordat de warmte vanaf de buitenkant naar binnen dringt. Alleen de
buitenkant wordt gaar door microgolfenergie, de rest door inductiewarmte. De
moeilijkste vorm voor bereiding in de magnetron is dan ook een dik vierkant stuk. De
hoeken zullen al lang verbrand zijn eer de warmte de kern heeft bereikt. Ronde, dunne
en ringvormige producten zijn dus beter geschikt voor bereiding in de magnetron.
Afdekken
Een deksel sluit damp in waardoor het voedsel eerder gaar wordt. Gebruik echter een
deksel dat niet hermetisch afsluit of magnetronfolie waarvan een hoek is teruggevouwen
zodat het niet scheurt.
Bruin laten worden.
Vlees en gevogelte dat vijftien minuten of langer in de oven verblijft, zal lichtbruin
kleuren in het eigen vet. Producten die een kortere bereidingstijd hebben kunt u
insmeren met een bruine saus zoals worcestershire saus, sojasaus of barbecuesaus voor
een mooie bruine kleur. Gebruik dit in een kleine hoeveelheid zodat de smaak van het
gerecht niet verandert.
Dichtheid van het voedsel
Afdekken met vetvrij papier
Lichte, poreuze voedingsproducten zoals cake en brood worden sneller gaar dan zware,
dichte producten zoals braad- en stoofvlees. Let op bij het bereiden van poreus voedsel
dat de buitenkant niet te droog en te bros wordt.
N
Vetvrij papier voorkomt spatten en helpt mee om het gerecht op temperatuur te houden.
Echter, het sluit minder goed af dan een deksel of folie, zodat de kans op uitdroging
groter is.
Hoogte van het gerecht
Rangschikken en ruimte
Het bovenste gedeelte van hoge stukken braadvlees, zal sneller gaar worden dan het
lagere gedeelte. Het is daarom verstandig om het een aantal keren om te draaien tijdens
de bereiding.
Individuele porties voedsel zoals ‘aardappel in de schil’, kleine cake en hors d’oeuvres
zullen meer opwarmen wanneer u ze met een gelijkmatige tussenruimte in de oven
rangschikt, bij voorkeur in een cirkelpatroon. Stapel voedsel nooit bovenop elkaar.
99
Voedseleigenschappen en
koken in de magnetron
Roeren
Het reinigen van de oven
Roeren is een van de belangrijkste dingen bij het koken in de magnetron. Bij de conventionele
manier van koken dient roeren om het voedsel te mengen. Bij koken in de magnetron dient roeren
om de warmte te verspreiden. Roer altijd van buiten naar binnen omdat de buitenkant het eerste
warm wordt.
1 Houd de oven van binnen schoon
Voedselspatten of geknoeid kookvocht gaat kleven aan de ovenwanden en tussen de
deuroppervlakken en deurafdichtingen. Reinig daarom de oven direct na gebruik.
Kruimels en achtergebleven voedselresten absorberen microgolfenergie en verlengen
zodoende de kooktijd van de gerechten. Gebruik een vochtige doek om de kruimels te
verwijderen die tussen de deur en het frame zijn terechtgekomen. Het is belangrijk dat
dit gebied goed schoon gehouden wordt, i.v.m. een goede deursluiting. Verwijder
vetspatten met een zeepproduct en een vochtige doek, wrijf en droog na. Gebruik
geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. De glazen bakplaat kan met de
hand of in de vaatwasmachine worden gewassen.
Omkeren
Grote, hoge stukken vlees en hele kip moeten gedraaid worden zodat het bovenste en onderste
deel gelijkmatig gaar wordt. Het is ook aan te bevelen om stukken kip of karbonaden te keren.
Dikkere porties buitenwaarts schikken
Aangezien microgolven naar de buitenste delen van het voedsel worden getrokken, is het aan te
bevelen om dikkere porties vlees, kip en vis aan de buitenzijde van de bakplaat te leggen. Op
deze manier zullen de dikste delen de meeste microgolfenergie opvangen en dus gelijkmatiger
gaar worden.
Afschermen
Aluminium folie (dat microgolven tegenhoudt) kan over de hoeken of randen van vierkante
voedselproducten worden gelegd, teneinde te voorkomen dat deze stukken te gaar worden.
Gebruik nooit teveel folie en let erop dat de folie goed aansluit aan de schotel omdat het anders
vonken kan veroorzaken in de oven.
2 Houd de oven van buiten schoon
Reinig de buitenzijde van de oven met een zeepproduct, dan met schoon water en
droog na met een zachte doek of keukenpapier. Om te voorkomen dat de
operationele delen binnen in de oven worden beschadigd, moet u er voor zorgen dat
het water niet door de ventilatieopeningen naar binnen kan sijpelen. Reinig het
bedieningspaneel met de deur open. Zo kan de oven niet per ongeluk opstarten. Wrijf
na met een vochtige doek en nadrogen. Druk op STOP/CLEAR na het reinigen.
Hoger leggen
Dikke of voedselproducten met een dichte structuur kunnen hoger in de oven gelegd worden,
zodat de microgolven door de onderste delen en de kern van het product kunnen worden
geabsorbeerd.
Doorprikken
Voedsel dat is opgesloten in een schil of schaal kan gemakkelijk openbarsten. Prik het altijd van
tevoren met de vork hier en daar in zodat er geen druk kan worden opgebouwd. Dit geldt ook
voor eidooiers en eiwitten, mosselen, oesters en hele groente en vruchten.
3 Verwijder condensvocht binnen en buiten de oven met een zachte doek.
Condensvorming kan zich voordoen wanneer de ovendeur wordt geopend en er veel
vocht aanwezig is. Het betekent niet dat de oven slecht functioneert.
Controleren of iets gaar is
Gerechten koken zo snel gaar in de magnetron dat regelmatig controleren noodzakelijk is.
Sommige gerechten kunnen in de oven blijven totdat ze volledig gaar zijn, maar de meeste
gerechten, inclusief vlees en gevogelte, kunnen het beste reeds uit de oven worden gehaald
wanneer ze nog net niet helemaal gaar zijn. Deze producten garen nog na wanneer ze uit de
oven gehaald zijn. De interne temperatuur zal nog met 3°C tot 8°C oplopen tijdens het nagaren.
4 Houd de deur en de deurafdichting goed schoon. Gebruik alleen warm water met een
zeeproduct, Reinig nogmaals met schoon water en droog goed na.
GEBRUIK GEEN SCHUURMIDDELEN, ZOALS VLOEIBARE SCHUURMIDDELEN,
STAALWOL OF KUNSTSTOF SCHUURSPONSJES.
Metalen zijn gemakkelijker te onderhouden wanneer u ze regelmatig schoon maakt
met een vochtige doek.
Nagaren
U kunt gerechten nog gemakkelijk 3 tot 10 minuten laten staan nadat ze uit te oven gehaald zijn.
Dek het gerecht af tijdens het nagaren om het warm te houden en om te voorkomen dat het
uitdroogt, tenzij het juist een droge textuur moet hebben (bijv. cake en koekjes). Nagaren dient om
de bereiding te voltooien en het helpt ook om de smaken in elkaar te laten overgaan en te
ontwikkelen.
100
N
Vragen en
Antwoorden
Vraag: Waarom brandt de ovenverlichting niet?
Antwoord: Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de ovenverlichting
het niet doet.
Het lampje is stuk
De ovendeur is niet dicht
Vraag: Is bereiding van popcorn in de magnetron mogelijk?
Antwoord: Ja. Mits bereid op een van de twee onderstaande methodes.
1 Met behulp van speciaal voor de magnetron bestemde hulpmiddelen
voor de bereiding van popcorn.
2 Speciaal voor de magnetron voorverpakte popcorn, die in specifiek
aangegeven tijd en vermogen moet worden klaargemaakt voor een
acceptabel eindproduct.
Vraag: Kunnen microgolven door de ruit in de deur van de oven passeren?
Antwoord: Nee. De openingen, of doorkijkglazen dienen om het licht door te
laten; ze laten geen microgolfenergie door.
VOORZICHTIG
GEBRUIK NOOIT BRUINE PAPIEREN ZAKKEN OM POPCORN KLAAR
TE MAKEN. PROBEER NOOIT OVERGEBLEVEN KORRELS TE BEREIDEN.
Vraag: Waarom klinkt er een piepsignaal wanneer één van de knoppen
op het bedieningspaneel wordt aangeraakt?
Antwoord: Door het piepsignaal weet u dat uw gegevens correct worden
ingevoerd.
Vraag: Waarom kookt mijn magnetron niet zo snel gaar als in de
aanwijzingen staat?
Antwoord: Controleer nogmaals het instructieboekje om er zeker van te zijn
dat u de aanwijzingen juist heeft opgevolgd en ga na wat de
oorzaak kan zijn van het verschil in bereidingstijd. De tijden en
temperaturen in het boekje zijn slecht indicatief. Ze dienen om u
te helpen om te lang koken te voorkomen, hetgeen het meest
voorkomend probleem is bij het leren koken in de magnetron.
Verschillen in afmeting, vorm en gewicht van het gerecht vragen
een langere bereidingstijd. Gebruik uw eigen inzicht, in
combinatie met de aanbevelingen in het boekje om tot een goed
resultaat te komen, net zoals u zou doen bij de gewone manier
van koken.
Vraag: Is het schadelijk voor de oven wanneer deze leeg wordt aangezet?
Antwoord: Ja. Laat de oven nooit leeg of zonder de glazen bakplaat werken.
Vraag: Hoe komt het dat eieren soms ploffen?
Antwoord: Eieren kunnen tijdens het koken, bakken of pocheren
uiteenspatten als gevolg van stoom die binnen het vlies van de
eidooier wordt opgebouwd. U kunt dit eenvoudig voorkomen
door het vlies van de eidooier door te prikken. Kook nooit eieren
in de magnetron in hun schaal.
N
Vraag: Waarom is nagaren van gerechten aanbevolen na bereiding in de
magnetron?
Antwoord: Nadat de bereidingstijd in de magnetron is voltooid, gaart het
gerecht nog na, ook nadat het uit de oven is genomen. Dit
nagaren vindt plaats door het hele gerecht heen. De duur van het
nagaren is afhankelijk van de structuurdichtheid van het voedsel.
101
Informatie over elektrische aansluiting
Technische gegevens
Waarschuwing
Technische spcificatie
Dit apparaat moet geaard worden
MG-556EL / MG-557EL / MG-557EJ
De draden in de toevoerkabel hebben de kleur overeenkomstig de
volgende codes:
BLAUW - min
BRUIN – plus
GROEN-GEEL – aarde
Voltage
Vermogen
Microgolffrequentie
Buitenafmetingen
Energieverbruik
Magnetron
Grill
Combinatie
Het kan zijn dat de kleuren van de bedrading in de toevoerkabel
van dit apparaat niet overeenkomen met de kleurmarkeringen van
uw contactpunt. Ga als volgt te werk:
230 V AC / 50Hz
900 W (IEC60705 rating standard)
2450 MHz
512 mm(W) X 307 mm(H) X 40 mm(D)
1300 Watts
1250 Watts
2500 Watts
De BLAUWE draad moet aangesloten worden aan de letter N of de
kleur ZWART.
De BRUINE draad moet aangesloten worden aan de letter L of de
kleur ROOD.
De GROEN-GELE of GROENE draad moet aangesloten worden
aan de letter E of
Indien de toevoerkabel is beschadigd, dan moet deze door de
leverancier, serviceagent of een gelijkwaardig gekwalificeerd
persoon worden vervangen om gevaar te vermijden.
N
102