Moulinex YOGURTEO YG231E32 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

20
BESCHRIJVIN
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
A Deksel bestaande uit 2 delen:
- Deksel A1: Hoofddeksel
- Deksel A2: Hulpdeksel
B
Behuizing
C Yoghurtpotjes bestaande
uit 2 delen:
- Glazen potje C1
- Deksel met datumindicator C2
Hartelijk dank dat u hebt gekozen voor een apparaat van M
oulinex,
dat uitsluitend is bestemd voor het maken van yoghurt.
D
Verlicht elektronisch display
E
Bedieningstoetsen:
- Tijdinsteltoets E1
- Aan/uit-toets E2
Lees de gebruiksaanwijzing
aandachtig voordat u uw
apparaat voor het eerst gaat
gebruiken en bewaar ze om ze
later te kunnen raadplegen: als
het apparaat niet overeenkomstig
de gebruiksaanwijzing wordt
gebruikt, vervalt de
aansprakelijkheid van Moulinex.
Dit apparaat is niet bedoeld om
zonder hulp of toezicht te worden
gebruikt door kinderen of andere
personen indien hun fysieke,
zintuiglijke of mentale vermogen
hen niet in staat stelt dit apparaat
op een veilige wijze te gebruiken,
tenzij zij van tevoren instructies
hebben ontvangen betreffende
het gebruik van dit apparaat
vanwege een verantwoordelijke
persoon.
Er moet toezicht zijn op kinderen
zodat zij niet met het apparaat
kunnen spelen.
Controleer of de netspanning van
het apparaat overeenkomt met
die van uw elektrische installatie.
E
en verkeerde aansluiting
maakt de garantie ongeldig.
Dit apparaat is uitsluitend voor
huishoudelijk gebruik bestemd.
Het is niet bestemd en de garantie
geldt niet voor de volgende
gebruikstoepassingen:
- kleinschalige personeelskeukens
in winkels, kantoren of een andere
werkomgeving,
- boerderijen,
- door klanten in hotels, motels of
een andere verblijfsomgeving,
-
bed-and-breakfast locaties.
Trek de stekker van het apparaat
uit het stopcontact als u het lange
tijd niet gaat gebruiken en voordat
u het gaat reinigen.
Gebruik het apparaat niet als het
niet correct functioneert of
beschadigd is. Neem in dat geval
contact op met een erkend
servicecentrum van Moulinex (zie
de lijst in het serviceboekje).
Met uitzondering van reiniging en
het gebruikelijke onderhoud door
de klant, dienen alle
reparatiewerkzaamheden te
worden uitgevoerd door een erkend
servicecentrum van Moulinex.
Dompel het apparaat, het
netsnoer of de stekker niet onder in
water of een andere vloeistof.
NL
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page20
21
Houd het netsnoer buiten het
bereik van kinderen.
Laat het netsnoer niet in buurt
liggen van of in aanraking komen
met warme onderdelen van het
apparaat, warmtebronnen of
scherpe randen.
Gebruik het apparaat niet als het
netsnoer of de stekker beschadigd
is. Laat het door een erkend
servicecentrum van Moulinex (zie
de lijst in het serviceboekje)
vervangen om ieder gevaar te
voorkomen.
Gebruik voor uw eigen veiligheid
uitsluitend accessoires en
reserveonderdelen van Moulinex
die geschikt zijn voor uw apparaat.
Alle apparaten ondergaan een
strenge kwaliteitscontrole. Er
worden praktijktests met willekeurig
gekozen apparaten uitgevoerd,
waardoor het kan lijken dat het
apparaat reeds is gebruikt.
AANBEVELINGEN
TIPS BIJ HET KIEZEN VAN DE MELK EN HET FERMENT
Vóór het eerste gebruik: was de
potjes (C1) en de deksels (C2, A1
en A2) in een warm sopje of in de
vaatwasser. Gebruik gewoon een
vochtig sponsje om de binnenkant
van het reservoir (B) schoon te
maken. Dompel de behuizing van
het apparaat nooit onder in water.
Tijdens het gebruik: verplaats het
apparaat niet wanneer het in
gebruik is en open het deksel (A1)
absoluut niet. Plaats de
yoghurtmaker niet op een plek
waar hij blootstaat aan trillingen
(bijvoorbeeld op een koelkast) of
tocht. Het volgen van dit advies
garandeert het slagen van uw
yoghurtbereidingen.
Om yoghurt te maken, heeft u een
liter melk en een ferment nodig.
1
) KIEZEN VAN DE MELK
Uit praktisch oogpunt kiest u het
beste voor volle melk die niet hoeft
te koken (UHT-melk met een lange
houdbaarheid of melkpoeder).
R
auwe (verse) melk of
gepasteuriseerde melk moet u
koken, laten afkoelen en vervolgens
zeven om het vel eraf te halen.
Opmerkingen:
Volle melk geeft de yoghurt meer
stevigheid en smaak.
Rauwe of gepasteuriseerde melk
bevat meer vitaminen en
spoorelementen.
Voor een vastere yoghurt kunt u
een of twee eetlepels melkpoeder
toevoegen aan uw liter melk en dit
er voorzichtig doorheen roeren.
Gebruik melk die op
kamertemperatuur is of licht is
opgewarmd (tot 3C of 40°C).
Gebruik geen melk die net uit de
koelkast komt.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page21
22
2
) KIEZEN VAN HET FERMENT
Het ferment kan worden gemaakt
van:
-
natuuryoghurt uit de handel (op basis
van de gewenste volle melk)
met een
zo lang mogelijke houdbaarheidsdatum.
- gevriesdroogd ferment (te koop in
supermarkten, apotheken en
bepaalde biowinkels). Neem in dit
geval de activeringstijd in acht die
in de gebruiksaanwijzing van het
ferment wordt aanbevolen.
- andere zelfgemaakte yoghurt.
B
elangrijk: na het maken van uw
eerste porties yoghurt houdt u
gewoon één portie achter die als
ferment voor de andere kan
dienen. Na vijf keer yoghurt maken,
moet het ferment worden
vernieuwd omdat het na een tijdje
verzwakt en de yoghurt dan minder
vast wordt.
1) BEREIDEN VAN HET MENGSEL
- Meng de liter melk zeer voorzichtig
met het gekozen ferment (yoghurt
of gevriesdroogd ferment) in een
houder met een schenktuit. Zorg
ervoor dat het mengsel niet
opschuimt.
-
Voor een optimaal resultaat roert u
de yoghurt met een vork tot een
glad geheel en doet u er vervolgens
onder voortdurend roeren de melk
bij. Als u gevriesdroogd ferment
gebruikt, doet u het ferment in de
melk en mengt u het er zeer
voorzichtig onder.
- Verdeel het mengsel over de potjes
(C1).
- Plaats de potjes (C1) zonder
deksel (C2) in de yoghurtmaker.
- Plaats het deksel (A1) op de
yoghurtmaker.
Praktische tip: plaats de deksels
van de potjes (C2) op het deksel A1
en breng vervolgens het deksel A2
aan (zie afbeelding).
2
) DE YOGHURTMAKER AANZETTEN
-
Sluit de stekker van de yoghurtmaker
aan op het stopcontact. "00"
knippert op het display.
-
Kies uw bereidingstijd met de toets
E1. Houd uw vinger op de toets tot de
gewenste tijd wordt weergegeven. De
maximale tijdsinstelling is 15 uur. U
kunt de tijdsinstelling versnellen door
uw vinger 2 seconden op de toets E1
te houden.
- Druk vervolgens op de aan/uit-toets
(E2). Het display licht op en duidt
beëindiging van het programma
aan.
-
Zodra het programma is afgelopen
knippert “00” op het display en
klinkt er een geluidssignaal dat
5 keer wordt herhaald
(u kunt de
pieptoon eerder stoppen door op de
aan/uit-toets te drukken).
- Trek de stekker van het apparaat uit
het stopcontact.
3) DE YOGHURT BEWAREN
- Verwijder de deksels (A1 en A2) en
let hierbij op dat er geen
condensdruppels in de potjes (C1)
druipen.
- Geef met de handmatige
datumindicator op elk deksel (C2)
de houdbaarheidsdatum van de
yoghurt aan door het bovenste
deel van het deksel gewoon naar
het gewenste cijfer te draaien.
YOGHURT MAKEN
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page22
23
REINIGEN
- Zet de deksels (C2) vast op de
glazen potjes (C1) en bewaar ze
minstens 6 uur in de koelkast. Als u
24 uur wacht, zal de yoghurt nog
steviger zijn.
O
pmerkingen:
- Natuuryoghurt kan maximaal
7 dagen in de koelkast worden
bewaard. Andere yoghurttypes
moeten sneller geconsumeerd
worden. De uiterste houdbaar-
heidsdatum op de deksels dient +7
dagen te zijn voor naturel yoghurt,
waarbij D de dag is waarop u de
yoghurt hebt gemaakt.
- Plaats nooit het apparaat zelf in de
koelkast.
- Trek altijd de stekker van het
apparaat uit het stopcontact voordat
u het gaat reinigen.
- Dompel de behuizing van het
apparaat nooit onder in water. Reinig
het met een vochtige doek en een
warm sopje. Spoel en droog af.
- De yoghurtpotjes (C1) en de deksels
(C2, A1 en A2) zijn vaatwasmachi-
nebestendig.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page23
PROBLEMEN OORZAKEN OPLOSSINGEN
Yoghurt is te dun.
U hebt halfvolle of magere
melk gebruikt zonder er
melkpoeder aan toe te
voegen (de melk alleen is te
arm aan eiwitten).
Voeg 1 yoghurtpotje
melkpoeder toe (2 bij gebruik
van magere melk) of gebruik
volle melk en een half potje
volle melkpoeder.
De yoghurtmaker is
verplaatst of heeft schokken
of trillingen ondergaan
tijdens de fermentatie.
Verplaats de yoghurtmaker
niet terwijl hij in werking is
(plaats hem niet op een
koelkast).
Het ferment is niet meer
actief.
Gebruik ander ferment of een
ander merk van yoghurt.
Controleer de uiterste
gebruiksdatum van uw melk
of yoghurt.
De yoghurtmaker werd
geopend tijdens het
fermentatieproces.
Verwijder de potjes niet of
open de yoghurtmaker niet
voordat het programma is
voltooid (ongeveer 8 uur).
Houd de yoghurtmaker uit de
buurt van tocht terwijl hij in
werking is. Wanneer het koud is.
Fermentatietijd te kort. Start een tweede cyclus
wanneer de eerste is voltooid.
De potjes zijn niet goed
schoongemaakt/
afgespoeld.
Controleer, voordat u de
yoghurt in de potjes giet, of er
geen resterend afwasmiddel,
schoonmaakproducten of
vuiligheden in de potjes zitten.
Fruit aan de yoghurt
toevoegen.
Het fruit moet gekookt worden,
of gebruik moes of jam (op
kamertemperatuur). Rauw fruit
scheidt zure stoffen uit
waardoor de yoghurt niet
goed gevormd kan worden.
Yoghurt te zuur.
Fermentatietijd te lang. Verminder de fermentatietijd
wanneer u de yoghurtmaker
de volgende keer gebruikt.
Een stroperige
vloeistof (serum
genaamd) wordt aan
het eind van de
fermentatie op de
bovenkant van de
yoghurt gevormd.
Fermentatie is erg belangrijk. Verminder de fermentatietijd
en/of voeg extra melkpoeder
toe.
OPLOSSINGEN VOOR VEEL VOORKOMENDE PROBLEMEN
24
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page24
25
WAT DOE IK ALS HET APPARAAT NIET WERKT?
RECEPTEN
ELEKTRONISCH APPARAAT AAN HET EINDE
VAN DE LEVENSDUUR
- Controleer eerst het netsnoer en de
stekker.
U hebt alle instructies gevolgd, maar
het apparaat werkt nog steeds niet?
Neem in dit geval contact op met uw
dealer of een erkend servicecentrum
van Moulinex (zie de lijst in het boekje
"Moulinex Service").
Het milieu komt op de eerste plaats!
Uw apparaat bevat veel materialen die geschikt zijn voor
hergebruik of recycling.
Breng het aan het einde van zijn levensduur naar een
verzamelpunt of naar een erkend servicecentrum.
YOGHURT MET EEN SMAAK
YOGHURT MET VRUCHTENSIROOP
1 liter melk, 1 natuuryoghurt of
1
zakje ferment
vruchtensiroop (grenadine,
sinaasappel, zwarte bes,
citroen, mandarijn, aardbei,
rode bes, framboos, wilde
aardbei, banaan, bosbes,
kers,...): 5 eetlepels.
bloemensiroop (roos, violet,
jasmijn, sandelhout):
4
eetlepels.
muntsiroop: 4 eetlepels.
Doe de yoghurt of het ferment in
een houder. Voeg de siroop toe en
giet er geleidelijk de melk bij onder
voortdurend roeren met een vork.
Giet het mengsel in de potjes en
plaats ze in de yoghurtmaker.
Y
OGHURT MET GEKOOKTE
VRUCHTEN
YOGHURT MET JAM
1 liter melk, 1 natuuryoghurt of
1
zakje ferment, 4 eetlepels niet te
dikke jam met besjes of kleine
stukjes fruit: veenbessen,
bosbessen, rabarber, gember,
aardbei, sinaasappelmarmelade.
Klop de jam op met een beetje melk.
Voeg de yoghurt of het ferment toe.
Meng goed en giet er de rest van de
melk bij.
Giet het mengsel in de potjes en
plaats ze in de yoghurtmaker.
Variant: Als u yoghurt met twee lagen
wilt maken, doet u de jam gewoon in
de potjes. Giet vervolgens het mengsel
van melk en yoghurt of melk en
ferment zeer voorzichtig in de potjes.
Plaats de potjes in de yoghurtmaker.
i
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page25
26
V
ANILLEYOGHURT
70 cl volle melk, 20 g halfvolle-
melkpoeder, 1 natuuryoghurt of
1
zakje ferment, 80 g suiker, 30 cl
kookroom, 1 vanillestokje
Warm de room op en voeg er de
vanille en suiker aan toe. Meng goed
zodat de suiker smelt en de
vanillezaadjes goed worden verdeeld.
Zet het mengsel opzij. Verdun de
yoghurt (of het ferment) door er
geleidelijk de melk bij te gieten. Giet
de room in het mengsel van melk en
yoghurt of melk en ferment en doe er
vervolgens het melkpoeder bij. Giet
het mengsel in de potjes en plaats ze
in de yoghurtmaker.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page26

Documenttranscriptie

Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page20 NL Hartelijk dank dat u hebt gekozen voor een apparaat van Moulinex, dat uitsluitend is bestemd voor het maken van yoghurt. BESCHRIJVIN A B C Deksel bestaande uit 2 delen: D E - Deksel A1: Hoofddeksel - Deksel A2: Hulpdeksel Behuizing Yoghurtpotjes bestaande uit 2 delen: - Glazen potje C1 - Deksel met datumindicator C2 Verlicht elektronisch display Bedieningstoetsen: - Tijdinsteltoets E1 - Aan/uit-toets E2 VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN • Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig voordat u uw apparaat voor het eerst gaat gebruiken en bewaar ze om ze later te kunnen raadplegen: als het apparaat niet overeenkomstig de gebruiksaanwijzing wordt gebruikt, vervalt de aansprakelijkheid van Moulinex. • Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp of toezicht te worden gebruikt door kinderen of andere personen indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vermogen hen niet in staat stelt dit apparaat op een veilige wijze te gebruiken, tenzij zij van tevoren instructies hebben ontvangen betreffende het gebruik van dit apparaat vanwege een verantwoordelijke persoon. • Er moet toezicht zijn op kinderen zodat zij niet met het apparaat kunnen spelen. • Controleer of de netspanning van het apparaat overeenkomt met die van uw elektrische installatie. • Dit apparaat is uitsluitend voor huishoudelijk gebruik bestemd. Het is niet bestemd en de garantie geldt niet voor de volgende gebruikstoepassingen: - kleinschalige personeelskeukens in winkels, kantoren of een andere werkomgeving, - boerderijen, - door klanten in hotels, motels of een andere verblijfsomgeving, - bed-and-breakfast locaties. • Trek de stekker van het apparaat uit het stopcontact als u het lange tijd niet gaat gebruiken en voordat u het gaat reinigen. • Gebruik het apparaat niet als het niet correct functioneert of beschadigd is. Neem in dat geval contact op met een erkend servicecentrum van Moulinex (zie de lijst in het serviceboekje). • Met uitzondering van reiniging en het gebruikelijke onderhoud door de klant, dienen alle reparatiewerkzaamheden te worden uitgevoerd door een erkend servicecentrum van Moulinex. • Dompel het apparaat, het netsnoer of de stekker niet onder in water of een andere vloeistof. • Een verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig. 20 Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page21 • Gebruik voor uw eigen veiligheid uitsluitend accessoires en reserveonderdelen van Moulinex die geschikt zijn voor uw apparaat. • Alle apparaten ondergaan een strenge kwaliteitscontrole. Er worden praktijktests met willekeurig gekozen apparaten uitgevoerd, waardoor het kan lijken dat het apparaat reeds is gebruikt. • Houd het netsnoer buiten het bereik van kinderen. • Laat het netsnoer niet in buurt liggen van of in aanraking komen met warme onderdelen van het apparaat, warmtebronnen of scherpe randen. • Gebruik het apparaat niet als het netsnoer of de stekker beschadigd is. Laat het door een erkend servicecentrum van Moulinex (zie de lijst in het serviceboekje) vervangen om ieder gevaar te voorkomen. AANBEVELINGEN • Vóór het eerste gebruik: was de potjes (C1) en de deksels (C2, A1 en A2) in een warm sopje of in de vaatwasser. Gebruik gewoon een vochtig sponsje om de binnenkant van het reservoir (B) schoon te maken. Dompel de behuizing van het apparaat nooit onder in water. • Tijdens het gebruik: verplaats het apparaat niet wanneer het in gebruik is en open het deksel (A1) absoluut niet. Plaats de yoghurtmaker niet op een plek waar hij blootstaat aan trillingen (bijvoorbeeld op een koelkast) of tocht. Het volgen van dit advies garandeert het slagen van uw yoghurtbereidingen. Om yoghurt te maken, heeft u een liter melk en een ferment nodig. TIPS BIJ HET KIEZEN VAN DE MELK EN HET FERMENT 1) KIEZEN VAN DE MELK • Rauwe of gepasteuriseerde melk bevat meer vitaminen en spoorelementen. • Voor een vastere yoghurt kunt u een of twee eetlepels melkpoeder toevoegen aan uw liter melk en dit er voorzichtig doorheen roeren. • Gebruik melk die op kamertemperatuur is of licht is opgewarmd (tot 37°C of 40°C). Gebruik geen melk die net uit de koelkast komt. • Uit praktisch oogpunt kiest u het beste voor volle melk die niet hoeft te koken (UHT-melk met een lange houdbaarheid of melkpoeder). Rauwe (verse) melk of gepasteuriseerde melk moet u koken, laten afkoelen en vervolgens zeven om het vel eraf te halen. Opmerkingen: • Volle melk geeft de yoghurt meer stevigheid en smaak. 21 Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page22 2) KIEZEN VAN HET FERMENT in de gebruiksaanwijzing van het ferment wordt aanbevolen. - andere zelfgemaakte yoghurt. Belangrijk: na het maken van uw eerste porties yoghurt houdt u gewoon één portie achter die als ferment voor de andere kan dienen. Na vijf keer yoghurt maken, moet het ferment worden vernieuwd omdat het na een tijdje verzwakt en de yoghurt dan minder vast wordt. Het ferment kan worden gemaakt van: - natuuryoghurt uit de handel (op basis van de gewenste volle melk) met een zo lang mogelijke houdbaarheidsdatum. - gevriesdroogd ferment (te koop in supermarkten, apotheken en bepaalde biowinkels). Neem in dit geval de activeringstijd in acht die YOGHURT MAKEN 1) BEREIDEN VAN HET MENGSEL - Kies uw bereidingstijd met de toets E1. Houd uw vinger op de toets tot de gewenste tijd wordt weergegeven. De maximale tijdsinstelling is 15 uur. U kunt de tijdsinstelling versnellen door uw vinger 2 seconden op de toets E1 te houden. - Druk vervolgens op de aan/uit-toets (E2). Het display licht op en duidt beëindiging van het programma aan. - Zodra het programma is afgelopen knippert “00” op het display en klinkt er een geluidssignaal dat 5 keer wordt herhaald (u kunt de pieptoon eerder stoppen door op de aan/uit-toets te drukken). - Trek de stekker van het apparaat uit het stopcontact. - Meng de liter melk zeer voorzichtig met het gekozen ferment (yoghurt of gevriesdroogd ferment) in een houder met een schenktuit. Zorg ervoor dat het mengsel niet opschuimt. - Voor een optimaal resultaat roert u de yoghurt met een vork tot een glad geheel en doet u er vervolgens onder voortdurend roeren de melk bij. Als u gevriesdroogd ferment gebruikt, doet u het ferment in de melk en mengt u het er zeer voorzichtig onder. - Verdeel het mengsel over de potjes (C1). - Plaats de potjes (C1) zonder deksel (C2) in de yoghurtmaker. - Plaats het deksel (A1) op de yoghurtmaker. 3) DE YOGHURT BEWAREN - Verwijder de deksels (A1 en A2) en let hierbij op dat er geen condensdruppels in de potjes (C1) druipen. - Geef met de handmatige datumindicator op elk deksel (C2) de houdbaarheidsdatum van de yoghurt aan door het bovenste deel van het deksel gewoon naar het gewenste cijfer te draaien. Praktische tip: plaats de deksels van de potjes (C2) op het deksel A1 en breng vervolgens het deksel A2 aan (zie afbeelding). 2) DE YOGHURTMAKER AANZETTEN - Sluit de stekker van de yoghurtmaker aan op het stopcontact. "00" knippert op het display. 22 Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page23 moeten sneller geconsumeerd worden. De uiterste houdbaarheidsdatum op de deksels dient +7 dagen te zijn voor naturel yoghurt, waarbij D de dag is waarop u de yoghurt hebt gemaakt. - Plaats nooit het apparaat zelf in de koelkast. - Zet de deksels (C2) vast op de glazen potjes (C1) en bewaar ze minstens 6 uur in de koelkast. Als u 24 uur wacht, zal de yoghurt nog steviger zijn. Opmerkingen: - Natuuryoghurt kan maximaal 7 dagen in de koelkast worden bewaard. Andere yoghurttypes REINIGEN warm sopje. Spoel en droog af. - De yoghurtpotjes (C1) en de deksels (C2, A1 en A2) zijn vaatwasmachinebestendig. - Trek altijd de stekker van het apparaat uit het stopcontact voordat u het gaat reinigen. - Dompel de behuizing van het apparaat nooit onder in water. Reinig het met een vochtige doek en een 23 Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page24 OPLOSSINGEN VOOR VEEL VOORKOMENDE PROBLEMEN PROBLEMEN Yoghurt is te dun. OORZAKEN OPLOSSINGEN U hebt halfvolle of magere melk gebruikt zonder er melkpoeder aan toe te voegen (de melk alleen is te arm aan eiwitten). Voeg 1 yoghurtpotje melkpoeder toe (2 bij gebruik van magere melk) of gebruik volle melk en een half potje volle melkpoeder. De yoghurtmaker is verplaatst of heeft schokken of trillingen ondergaan tijdens de fermentatie. Verplaats de yoghurtmaker niet terwijl hij in werking is (plaats hem niet op een koelkast). Het ferment is niet meer actief. Gebruik ander ferment of een ander merk van yoghurt. Controleer de uiterste gebruiksdatum van uw melk of yoghurt. De yoghurtmaker werd geopend tijdens het fermentatieproces. Verwijder de potjes niet of open de yoghurtmaker niet voordat het programma is voltooid (ongeveer 8 uur). Houd de yoghurtmaker uit de buurt van tocht terwijl hij in werking is. Wanneer het koud is. Fermentatietijd te kort. Start een tweede cyclus wanneer de eerste is voltooid. De potjes zijn niet goed Controleer, voordat u de schoongemaakt/ yoghurt in de potjes giet, of er afgespoeld. geen resterend afwasmiddel, schoonmaakproducten of vuiligheden in de potjes zitten. Fruit aan toevoegen. Yoghurt te zuur. de yoghurt Het fruit moet gekookt worden, of gebruik moes of jam (op kamertemperatuur). Rauw fruit scheidt zure stoffen uit waardoor de yoghurt niet goed gevormd kan worden. Fermentatietijd te lang. Verminder de fermentatietijd wanneer u de yoghurtmaker de volgende keer gebruikt. Fermentatie is erg belangrijk. Verminder de fermentatietijd Een stroperige en/of voeg extra melkpoeder vloeistof (serum toe. genaamd) wordt aan het eind van de fermentatie op de bovenkant van de yoghurt gevormd. 24 Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page25 WAT DOE IK ALS HET APPARAAT NIET WERKT? - Controleer eerst het netsnoer en de stekker. U hebt alle instructies gevolgd, maar het apparaat werkt nog steeds niet? Neem in dit geval contact op met uw dealer of een erkend servicecentrum van Moulinex (zie de lijst in het boekje "Moulinex Service"). ELEKTRONISCH APPARAAT AAN HET EINDE VAN DE LEVENSDUUR Het milieu komt op de eerste plaats! i Uw apparaat bevat veel materialen die geschikt zijn voor hergebruik of recycling. Breng het aan het einde van zijn levensduur naar een verzamelpunt of naar een erkend servicecentrum. RECEPTEN YOGHURT MET GEKOOKTE VRUCHTEN YOGHURT MET EEN SMAAK YOGHURT MET VRUCHTENSIROOP YOGHURT MET JAM 1 liter melk, 1 natuuryoghurt of 1 zakje ferment 1 liter melk, 1 natuuryoghurt of 1 zakje ferment, 4 eetlepels niet te dikke jam met besjes of kleine stukjes fruit: veenbessen, bosbessen, rabarber, gember, aardbei, sinaasappelmarmelade. • vruchtensiroop (grenadine, sinaasappel, zwarte bes, citroen, mandarijn, aardbei, rode bes, framboos, wilde aardbei, banaan, bosbes, kers,...): 5 eetlepels. Klop de jam op met een beetje melk. Voeg de yoghurt of het ferment toe. Meng goed en giet er de rest van de melk bij. Giet het mengsel in de potjes en plaats ze in de yoghurtmaker. Variant: Als u yoghurt met twee lagen wilt maken, doet u de jam gewoon in de potjes. Giet vervolgens het mengsel van melk en yoghurt of melk en ferment zeer voorzichtig in de potjes. Plaats de potjes in de yoghurtmaker. • bloemensiroop (roos, violet, jasmijn, sandelhout): 4 eetlepels. • muntsiroop: 4 eetlepels. Doe de yoghurt of het ferment in een houder. Voeg de siroop toe en giet er geleidelijk de melk bij onder voortdurend roeren met een vork. Giet het mengsel in de potjes en plaats ze in de yoghurtmaker. 25 Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page26 VANILLEYOGHURT 70 cl volle melk, 20 g halfvollemelkpoeder, 1 natuuryoghurt of 1 zakje ferment, 80 g suiker, 30 cl kookroom, 1 vanillestokje Warm de room op en voeg er de vanille en suiker aan toe. Meng goed zodat de suiker smelt en de vanillezaadjes goed worden verdeeld. Zet het mengsel opzij. Verdun de yoghurt (of het ferment) door er geleidelijk de melk bij te gieten. Giet de room in het mengsel van melk en yoghurt of melk en ferment en doe er vervolgens het melkpoeder bij. Giet het mengsel in de potjes en plaats ze in de yoghurtmaker. 26
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118

Moulinex YOGURTEO YG231E32 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor