Zanussi ZNF44X Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding
NL
Gebruiksaanwijzing
Combimagnetron
ZKC44500
ZNF44
Inhoud
Veiligheidsinformatie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Veiligheidsvoorschriften _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 4
Beschrijving van het product _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Voor het eerste gebruik _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Dagelijks gebruik _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Magnetronstand _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Klokfuncties _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 12
Gebruik van de accessoires _ _ _ _ _ _ _ _ 14
Extra functies _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 14
Nuttige aanwijzingen en tips _ _ _ _ _ _ _ _ 15
Onderhoud en reiniging _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 30
Problemen oplossen _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 31
Milieubescherming _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 32
Wijzigingen voorbehouden.
Veiligheidsinformatie
Lees zorgvuldig de meegeleverde instructies voor installatie en ge-
bruik van het apparaat. De fabrikant is niet verantwoordelijk voor
letsel en schade veroorzaakt door een foutieve installatie. Bewaar
de instructies van het apparaat voor toekomstig gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
Waarschuwing! Gevaar voor verstikking, letsel of permanente
invaliditeit.
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en
ouder en door mensen met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of
verstandelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis,
indien zij onder toezicht staan van een volwassene of van ie-
mand die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.
Laat kinderen niet met het apparaat spelen. Kinderen jonger dan
3 jaar moeten niet zonder toezicht in de buurt van het apparaat
worden gelaten.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de buurt van kinderen.
Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het apparaat als
het in werking is of afkoelt. Het apparaat is heet.
Als het apparaat is uitgerust met een kinderbeveiliging, raden wij
aan dit te activeren.
Reiniging en onderhoud mag niet worden uitgevoerd door kinde-
ren zonder toezicht.
2
www.zanussi.com
Houd het apparaat en de snoeren buiten het bereik van kinderen
jonger dan 8 jaar.
Algemene veiligheid
Alleen een erkende installatietechnicus mag het apparaat instal-
leren en de kabel vervangen.
Van binnen wordt het apparaat heet als het in werking is. Raak
de verwarmingselementen in het apparaat niet aan. Gebruik altijd
ovenhandschoenen om accessoires of kookgerei te plaatsen of
verwijderen.
Gebruik geen stoomreiniger om het apparaat schoon te maken.
Zet de stroomtoevoer uit alvorens onderhoud te plegen.
Als de deur, scharnieren/handgrepen of deurafdichtingen zijn
beschadigd, mag het apparaat niet worden gebruikt tot hij is ge-
repareerd door een vakkundig persoon.
Alleen een vakkundig persoon kan onderhouds- of reparatie-
werkzaamheden uitvoeren waarvoor de afdekking moet worden
verwijderd die beschermd tegen blootstelling aan magnetrone-
nergie.
Verwarm geen vloeistoffen of andere levensmiddelen in afgeslo-
ten houders. Deze kunnen dan ontploffen.
Gebruik alleen hulpstukken die geschikt zijn voor gebruik in de
magnetron.
Let bij het opwarmen van voedsel in plastic of papieren houders
op het apparaat vanwege de mogelijkheid tot zelfontbranding.
Het apparaat is bedoeld voor het opwarmen van voedsel en
dranken. Het drogen van levensmiddelen of kleding en het op-
warmen van warmhoudpads, slippers, sponzen, vochtige doek-
jes en dergelijke kan leiden tot letsel, zelfontbranding of brand.
Als rook wordt waargenomen, zet dan het apparaat uit of trek de
stekker uit het stopcontact en houd de deur gesloten om vlam-
men te doven
3
www.zanussi.com
Het in de magnetron opwarmen van dranken kan ertoe leiden
dat het langer duurt voordat het kookpunt wordt bereikt. Pas op
als u de houder uit de magnetron haalt.
De inhoud van melkflesjes en potjes babyvoeding moet worden
geroerd of geschud en de temperatuur moet voor consumptie
worden gecontroleerd om brandwonden te voorkomen.
Eieren in de schaal en hele hardgekookte eieren mogen niet in
het apparaat worden opgewarmd omdat ze dan kunnen ontplof-
fen, zelfs nadat de magnetronverwarming is beëindigd.
Het apparaat moet regelmatig worden gereinigd en voedselres-
ten dienen te worden verwijderd.
Het niet schoonhouden van het apparaat kan leiden tot bescha-
digingen aan het oppervlak hetgeen weer een negatief effect kan
hebben op de levensduur van het apparaat wat weer kan leiden
tot een gevaarlijke situatie.
Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers om de glazen deur schoon te maken, deze kunnen
krassen veroorzaken op het oppervlak, waardoor het glas zou
kunnen breken.
Om de inschuifrailen te verwijderen trekt u eerst de voorkant van
de inschuifrail en dan de achterkant uit de zijwanden. Installeer
de inschuifrail in de omgekeerde volgorde.
Als de voedingskabel beschadigd is, moet de fabrikant, een er-
kende serviceverlener of een gekwalificeerd persoon deze ver-
vangen teneinde gevaarlijke situaties te voorkomen.
Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat u de lamp
vervangt om elektrische schokken te voorkomen.
Veiligheidsvoorschriften
Montage
Waarschuwing! Alleen een erkende
installatietechnicus mag het apparaat
installeren.
Verwijder alle verpakkingsmaterialen.
Installeer en gebruik geen beschadigd ap-
paraat.
Volg de installatie-instructies op die zijn
meegeleverd met het apparaat.
4
www.zanussi.com
Wees voorzichtig met het verplaatsen van
het apparaat, het is zwaar. Draag altijd vei-
ligheidshandschoenen.
Trek het apparaat nooit aan de handgreep
van zijn plaats.
Houd de minimumafstand naar andere ap-
paraten en units in acht.
Zorg ervoor dat het apparaat onder en naast
veilige installaties wordt geïnstalleerd.
De zijkanten van het apparaat moeten naast
apparaten of units staan van dezelfde hoog-
te.
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Waarschuwing! Gevaar voor brand en
elektrische schokken.
Alle elektrische aansluitingen moeten door
een gediplomeerd elektromonteur worden
gemaakt.
Dit apparaat moet worden aangesloten op
een geaard stopcontact.
Controleer of de elektrische informatie op
het typeplaatje overeenkomt met de stroom-
voorziening. Zo niet, neem dan contact op
met een elektromonteur.
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd,
schokbestendig stopcontact.
Gebruik geen meerwegstekkers en verleng-
snoeren.
Zorg dat u de hoofdstekker en kabel niet
beschadigt. Neem contact op met de servi-
ce-afdeling of een elektromonteur om een
beschadigde hoofdkabel te vervangen.
Laat de stroomkabel niet in aanraking ko-
men met de deur van het apparaat, met na-
me niet als deze heet is.
De schokbescherming van delen onder
stroom en geïsoleerde delen moet op zo'n
manier worden bevestigd dat het niet zon-
der gereedschap kan worden verplaatst.
Steek de stekker pas in het stopcontact als
de installatie is voltooid. Zorg ervoor dat het
netsnoer na installatie bereikbaar is.
Sluit de stroomstekker niet aan op een losse
stroomaansluiting.
Trek niet aan het netsnoer om het apparaat
los te koppelen. Trek altijd aan de stekker.
Gebruik alleen de juiste isolatie-apparaten:
stroomonderbrekers, zekeringen (schroefze-
keringen moeten uit de houder worden ver-
wijderd), aardlekschakelaars en contactge-
vers.
De elektrische installatie moet een isolatie-
apparaat bevatten waardoor het apparaat
volledig van het lichtnet afgesloten kan wor-
den. Het isolatieapparaat moet een contac-
topening hebben met een minimale breedte
van 3 mm.
Gebruik
Waarschuwing! Gevaar op letsel,
brandwonden, elektrische schokken of
een explosie.
Gebruik dit apparaat in een huishoudelijke
omgeving.
De specificatie van het apparaat mag niet
worden veranderd.
Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet
geblokkeerd zijn.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet
onbeheerd achter.
Schakel het apparaat telkens na gebruik uit.
Wees voorzichtig met het openen van de
deur van het apparaat als het apparaat aan
staat. Er kan hete lucht ontsnappen.
Bedien het apparaat niet met natte handen
of als het contact maakt met water.
Oefen geen kracht uit op een geopende
deur.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als
werkblad of aanrecht.
Houd de deur van het apparaat altijd dicht
als het apparaat in werking is.
Open de deur van het apparaat voorzichtig.
Als u alcoholische toevoegingen gebruikt,
kan er alcohol-luchtmengsel ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de buurt
van het apparaat bij het openen van de
deur.
5
www.zanussi.com
Plaats geen ontvlambare producten of items
die vochtig zijn door ontvlambare producten
in, bij of op het apparaat.
Waarschuwing! Risico op schade aan
het apparaat.
Om schade of verkleuring van het email te
voorkomen:
– zet geen kookgerei of andere voorwerpen
direct op de bodem van het apparaat.
- leg geen aluminiumfolie op de bodem van
het apparaat.
- Plaats geen water direct in het hete appa-
raat.
- Haal vochtige schotels en eten uit het ap-
paraat als u klaar bent met koken.
- Wees voorzichtig bij het verwijderen of be-
vestigen van accessoires.
Verkleuring van het email heeft geen onge-
wenst effect op de werking van het appa-
raat. Dit is geen defect dat geldt voor het
recht op garantie.
Gebruik een diepe braadpan voor vochtige
taarten. Fruitsappen kunnen permanente
vlekken maken.
Onderhoud en reiniging
Waarschuwing! Gevaar voor letsel,
brand en schade aan het apparaat.
Schakel het apparaat uit en trek de stekker
uit het stopcontact voordat u onderhouds-
handelingen verricht.
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld.
Er bestaat een risico dat de glasplaten kun-
nen breken.
Vervang direct de glazen deurpanelen als
deze beschadigd zijn. Neem contact op met
de service-afdeling.
Reinig het apparaat regelmatig om te voor-
komen dat het materiaal van het oppervlak
achteruitgaat.
Resterend vet of voedsel in het apparaat
kan brand veroorzaken.
Maak het apparaat schoon met een vochti-
ge, zachte doek. Gebruik alleen neutrale
schoonmaakmiddelen.
Raadpleeg als u een ovenspray gebruikt
eerst de aanwijzingen op de verpakking.
Reinig niet het katalytisch email (indien van
toepassing) met een schoonmaakmiddel.
Binnenverlichting
De gloeilampen of halogeenlampen in dit
apparaat zijn uitsluitend bedoeld voor ge-
bruik in huishoudelijke apparaten. Gebruik
deze niet voor andere doeleinden.
Waarschuwing! Gevaar voor elektrische
schokken!
Voordat u het lampje vervangt, dient u de
stekker van het apparaat uit het stopcontact
te halen.
Gebruik alleen lampjes met dezelfde specifi-
caties.
Verwijdering
Waarschuwing! Gevaar voor letsel of
verstikking.
Haal de stekker uit het stopcontact.
Snijd het netsnoer van het apparaat af en
gooi dit weg.
Verwijder de deurgreep om te voorkomen
dat kinderen en huisdieren opgesloten raken
in het apparaat.
6
www.zanussi.com
Beschrijving van het product
1 3 642 5
12
4
3
1
2
10
11
7
8
9
1
Bedieningspaneel
2
Stroomlampje/symbool/indicatielampje
3
Knop voor ovenfuncties
4
Elektronische tijdschakelklok
5
Temperatuurlampje/magnetronstroom-
lampje/symbool/indicatielampje
6
Temperatuurknop / magnetronstroom
7
Grill en verwarmingselement
8
Magnetrongenerator
9
Lampje
10
Ventilator en verwarmingselement
11
Rekframe, verwijderbaar
12
Rekstanden
Accessoires
Bakrooster
Voor kookgerei, bak- en braadvormen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Voor het eerste gebruik
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het apparaat.
Reinig het apparaat voor het eerste gebruik.
Belangrijk! Zie het hoofdstuk "Onderhoud en
reiniging".
Tijd instellen
Na de eerste aansluiting op het elektriciteits-
net, blijven alle symbolen op het display enkele
seconden branden. In de volgende seconden
toont het display de softwareversie.
Nadat de softwareversie is verdwenen, toont
het display
en "12:00". "12" knippert.
1.
Druk op
of op om het huidige uur in
te stellen.
2.
Druk op
om te bevestigen (alleen no-
dig voor de eerste instelling. Later wordt
de nieuwe tijd automatisch opgeslagen na
5 seconden).
Het display toont
en het ingestelde
uur. "00" knippert.
3.
Druk op
of op om de huidige minu-
ten in te stellen.
7
www.zanussi.com
4.
Druk op
om te bevestigen (alleen no-
dig voor de eerste instelling. Later wordt
de nieuwe tijd automatisch opgeslagen na
5 seconden).
Het display Temperatuur/Tijd geeft de
nieuwe tijd weer.
De dagtijd wijzigen
U kunt de dagtijd alleen wijzigen als de oven is
uitgeschakeld.
Druk op . De ingestelde tijd en het symbool
knipperen op het display. Voer de procedu-
re "De tijd instellen" uit om de nieuwe tijd in te
stellen.
Dagelijks gebruik
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Een verwarmingsfunctie starten
1. Zet de functieknop van de oven op een
ovenfunctie.
2. Draai de knop voor de temperatuur /mag-
netronvermogen om de temperatuur in te
stellen.
3. Draai, om het apparaat uit te schakelen,
de functieknop van de oven op de uit-
stand ("0") .
Knopsymbool, indicatielampje of
lampje (afhankelijk van het model -
zie productbeschrijving):
Het indicatielampje gaat aan wanneer
de oven opwarmt.
Het lampje gaat aan als het apparaat in
werking is.
Het symbool geeft aan of de knop de
kookzones, de ovenfuncties of de tem-
peratuur bedient.
Ovenfuncties
Ovenfunctie Applicatie
Binnenverlichting Het lampje activeren zonder een bereidingsfunctie.
Magnetron Creëert de warmte direct in het eten. Gebruik de magnetron
voor het verwarmen van kant-en-klare maaltijden en drankjes,
het ontdooien van vlees of fruit en het bereiden van groenten en
vis.
Multi hetelucht Voor het bakken op maximaal 2 niveaus tegelijkertijd en het dro-
gen van voedsel. Stel de temperatuur 20 - 40 °C lager in dan
voor Boven + onderwarmte.
Pizza hetelucht Om gerechten op één niveau te bakken met intensief bruineren
en een krokantere korst. Stel de temperatuur 20 - 40 °C lager in
dan voor Boven + onderwarmte.
Boven + onderwarmte Voor het bakken en braden op een ovenniveau.
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een knapperige bodem en
voedsel te bewaren.
Ontdooien Om bevroren gerechten te ontdooien.
8
www.zanussi.com
Ovenfunctie Applicatie
Grill Om vlak voedsel te grillen en te toasten.
Grill intens Om plat voedsel in grote hoeveelheden te roosteren en om
toast te maken.
Circulatiegrill Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte op één
niveau. Ook om te gratineren en te bruinen.
Weergave
A B C
DEFG
A) Timer
B) Opwarmen en restwarmte-indicatie
C) Magnetronfunctie
D) Vleesthermometer (alleen geselecteerde
modellen)
E) Deurslot (alleen geselecteerde modellen)
F) Uren/minuten
G) Klokfuncties
Toetsen
Knop -functie Omschrijving
KLOK De klokfunctie instellen.
,
MINUS, PLUS De tijd instellen.
MAGNETRON De MAGNETRON instellen. Houd de knop lan-
ger dan 3 seconden ingedrukt om de ovenlamp
in of uit te schakelen.
TEMPERATUUR De oventemperatuur of de temperatuur van de
vleesthermometer (indien van toepassing). Alleen
gebruiken indien er een ovenfunctie in werking is.
Opwarmen / Restwarmte-indicatie
Als u een ovenfunctie inschakelt, gaan de
balkjes op het display
één voor één bran-
den. De balkjes geven aan dat de oventempe-
ratuur toeneemt of afneemt.
Magnetronstand
De magnetronfunctie instellen
1. Draai aan de functieknop van de oven om
een magnetronfunctie te selecteren
.
Het display toont een standaard magne-
tronvermogen en een standaardwaarde
voor de duurtijd-functie.
2.
Druk op
en draai aan de knop voor in-
stelling van temperatuur/magnetronvermo-
gen
om de instellingen van het
magnetronvermogen te wijzigen.
Het vermogen kan worden gewijzigd in
stappen van 100 W.
9
www.zanussi.com
3.
Druk op
en dan op / om de be-
reidingsduur in te stellen.
Het apparaat begint na enkele seconden
automatisch te werken.
4. Als de ingestelde duurtijd is verstreken,
weerklinkt er een geluidssignaal en scha-
kelt de magnetron automatisch uit.
5. Draai de knop voor de ovenfuncties naar
de stand UIT (“0”).
Let op! Stel het apparaat nooit in werking
als er zich geen voedsel in bevindt.
Als de magnetronfunctie geactiveerd
is, kunt u:
het vermogen wijzigen.
het vermogen controleren. Druk op
.
Als u de deur van de oven opent, stopt de
functie. Raak
aan om de functie weer
te starten.
De Combi-functie instellen
1. Verdraai de functieknop om een ovenfunc-
tie te selecteren.
In het display verschijnt een standaard-
temperatuur.
2. Verander de temperatuur.
3. Activeer de magnetronfunctie. Zie "Mag-
netronfunctie instellen".
4. Als de ingestelde tijd is afgelopen klinkt er
een geluidsignaal en gaan de ovenfunctie
en de magnetronfunctie automatisch uit.
5. Draai de functieknop naar de uit-stand
(“0”).
Magnetron
Informatie over bediening
Algemeen:
Na het uitschakelen van het apparaat laat u
het voedsel een paar minuten rusten (zie
“magnetrontabellen: rusttijd”).
Verwijder de verpakking van aluminiumfolie,
metalen bakjes, enz. voordat u het voedsel
bereidt.
Bakken:
Kook het eten zo mogelijk bedekt met mate-
riaal dat geschikt is voor gebruik in de mag-
netron. Bereid voedsel slechts zonder het te
bedekken als u een korst wilt behouden.
Zorg dat u de gerechten niet te lang kookt,
door het vermogen en de tijd te hoog in te
stellen. Het voedsel kan uitdrogen, verbran-
den of op sommige plekken hard worden.
Gebruik het apparaat niet om eieren in hun
schaal en slakken te beriden, omdat ze kun-
nen barsten. Bij gebakken eieren, moet u
het eigeel eerst doorprikken.
Prik eten met 'vel' of 'schil', zoals aardappe-
len, tomaten, worstjes, een paar keer met
een vork in voordat u het in de magnetron
plaatst, zodat het eten niet barst.
Voor gekoeld of bevroren eten is een lange-
re bereidingstijd nodig.
Gerechten met saus moeten van tijd tot tijd
worden geroerd.
Groenten met een stevige structuur, zoals
wortel, doperwten of bloemkool, moeten in
water worden gekookt.
Draai grotere stukken halverwege de berei-
dingstijd om.
Snij groenten zo mogelijk in stukjes van ge-
lijke grootte.
Gebruik platte, brede schalen of borden.
Gebruik geen kookgerei gemaakt van porse-
lein, keramisch materiaal of aardewerk met
kleine gaatjes, bijv. op handgrepen of onge-
glazuurde bodems. Er kan vocht in de ope-
ningen komen, waardoor het kookgerei bij
verhitting kan barsten.
Vlees, gevogelte, vis ontdooien:
Plaats het bevroren, uitgepakte voedsel op
een klein omgekeerd bord met een bakje er-
onder of op een ontdooirek of plastic zeef,
zodat de dooivloeistof kan weglopen.
Draai het voedsel halverwege de ontdooitijd
om. Verdeel de stukken zo mogelijk opnieuw
en verwijder de stukken die al zijn ontdooid.
Boter, gebakjes, kwark ontdooien:
Ontdooi nooit volledig in het apparaat, maar
bij kamertemperatuur. Dit geeft een meer
gelijkmatig resultaat. Verwijder metalen of
aluminium verpakking of onderdelen volledig
voordat u begint te ontdooien.
10
www.zanussi.com
Fruit, groenten ontdooien:
Ontdooi fruit en groenten, die verder als
rauw bereid worden, nooit volledig in het
apparaat. Laat ze bij kamertemperatuur ont-
dooien.
U kunt een hoger magnetronvermogen ge-
bruiken om fruit en groenten te bereiden
zonder ze eerst te ontdooien.
Kant-en-klaarmaaltijden:
Kant-en-klaarmaaltijden in metalen verpak-
king of plastic bakjes met metalen afdekking
mogen alleen in de magnetron worden ont-
dooid of verwarmd, als ze speciaal zijn voor-
bestemd voor gebruik in de magnetron.
U moet de op de verpakking afgedrukte in-
structies van de fabrikant opvolgen (bijv.
metalen afdekking verwijderen en plastic fo-
lie doorprikken).
Geschikt kookgerei en materialen
Materiaal van de pannen Magnetron Grill
Ontdooien Opwar-
men
Bereiden
Ovenbestendig glas en porselein (zonder meta-
len onderdelen, bijv. Pyrex, hittebestendig glas)
X X X X
Niet-ovenbestendig glas en porselein
1)
X -- -- --
Glas en glaskeramiek gemaakt van ovenbesten-
dig/vriesbestendig materiaal (bijv. Arcoflam),
grillrooster
X X X X
Keramisch materiaal
2)
, aardewerk
2)
X X X --
Hittebestendig plastic tot 200 °C
3)
X X X --
Karton, papier X -- -- --
Huishoudfolie X -- -- --
Bakpapier met magnetronveilige afdichting
3)
X X X --
Ovenschotels gemaakt van metaal, d.w.z. email,
gietijzer
-- -- -- X
Bakvormen, zwarte lak of siliconenlaag
3)
-- -- -- X
Bakplaat X X X X
Braadkookgerei, bijv. Crostino of Crunch-bord -- X X --
Kant-en-klare maaltijden in de verpakking
3)
X X X X
1) Zonder zilveren, gouden, platinum of metalen laag/versieringen
2) Zonder quartz of metalen onderdelen, of glas dat metalen bevat
3) U dient de instructies van de fabrikant over de maximum temperaturen na te leven.
X geschikt
-- niet geschikt
Overige zaken om rekening mee te
houden...
Voedsel heeft verschillende vormen en ei-
genschappen. Het wordt bereid in verschil-
lende hoeveelheden. Om deze reden kan de
benodigde tijd en het vermogen voor ont-
dooien, verwarmen of bereiden variëren. Als
grove richtlijn: dubbele hoeveelheid =
bijna dubbele bereidingstijd.
11
www.zanussi.com
De magnetron creëert de warmte direct in
het voedsel. Daarom kunnen niet alle plaat-
sen tegelijkertijd worden verwarmd. U dient
de verwarmde schotels te roeren en draai-
en, in het bijzonder bij grotere hoeveelheden
voedsel.
•De rusttijd wordt in de tabellen gegeven.
Laat het eten rusten, in het apparaat of er-
buiten, zodat de warmte gelijkmatiger wordt
verdeeld.
U krijgt betere resultaten met rijst als u een
platte, brede schaal gebruikt.
Voorbeelden van kooktoepassingen voor
de instellingen van het vermogen
De gegevens in de volgende tabel dienen
slechts als richtlijn.
Vermogeninstelling Gebruik
1000 Watt
•900 Watt
•800 Watt
•700 Watt
Verwarmen van vloeistof
Dichtschroeien aan het begin van het kookproces
Koken van groenten
Smelten van gelatine en boter
•600 Watt
•500 Watt
Ontdooien en verwarmen van bevroren maaltijden
Een maaltijd op een bord verwarmen
Stoofpot sudderen
Eiergerechten koken
•400 Watt
•300 Watt
•200 Watt
Maaltijden door laten koken
Delicaat voedsel koken
Babyvoeding verwarmen
Rijst laten sudderen
Delicaat voedsel verwarmen
Kaas smelten
•100 Watt Vlees, vis en brood ontdooien
Kaas, room en boter ontdooien
Fruit en cake ontdooien (gebak)
Gistdeeg laten rijzen
Koude gerechten en drankjes verwarmen
Klokfuncties
SYM-
BOOL
FUNCTIE BESCHRIJVING
KOOKWEKKER Voor het instellen van een afteltijd. Deze functie heeft geen invloed
op de werking van de oven. U kunt de KOOKWEKKER op elk ge-
wenst moment instellen, ook als het apparaat uit staat.
DAGTIJD Met deze functie kunt u de tijd regelen. Zie "De tijd instellen".
DUUR Instellen hoe lang het apparaat in werking is. Stel eerst een oven-
functie in voordat u deze functie instelt.
12
www.zanussi.com
SYM-
BOOL
FUNCTIE BESCHRIJVING
EINDE Instellen wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld. Stel eerst een
ovenfunctie in voordat u deze functie instelt. U kunt Duur en Einde
gelijktijdig instellen om de tijd in te stellen waarop het apparaat
moet worden in- en uitgeschakeld.
Druk herhaaldelijk op om de klokfunc-
tie te wijzigen.
Druk op
om de instellingen van de
klokfuncties te bevestigen of wacht 5 se-
conden voordat de instelling automatisch
wordt bevestigd.
De DUUR of het EINDE instellen
1.
Druk herhaaldelijk op
tot het display
of toont.
of knippert op het display.
2.
Druk op
of om de waarden in te
stellen en druk op
om te bevestigen.
Voor de Duur
stelt u eerst de minuten
en dan de uren in, voor Einde
stelt u
eerst de uren en dan de minuten in.
Er klinkt twee minuten een geluidssignaal
nadat de tijd is afgelopen.
of sym-
bool- en tijdsinstelling knipperen in het
display. De oven stopt.
3. Druk op een willekeurige knop of open de
deur van de oven om het geluid te stop-
pen.
Als u op de knop
drukt terwijl u het uur
instelt voor de DUUR
, gaat het appa-
raat naar de instelling van de functie EINDE
.
De KOOKWEKKER instellen
Gebruik de kookwekker om de tijd af te tellen
(maximaal 2 uur 30 minuten). Deze functie
heeft geen invloed op de werking van de oven.
U kunt de KOOKWEKKER op elk gewenst
moment instellen, ook als het apparaat uit
staat.
1.
Druk steeds opnieuw op
tot op het
display verschijnt en "00" knippert.
2.
Druk op
of om de KOOKWEKKER
in te stellen. Eerst wordt de tijd berekend
in minuten en seconden. Als de ingestelde
tijd langer is dan 60 minuten, dan ver-
schijnt het symbool
op het display.
Het apparaat berekent nu de tijd in uren
en minuten.
3. De KOOKWEKKER start automatisch na
vijf seconden.
Na 90% van de ingestelde tijd klinkt er
een geluidssignaal.
Druk op een toets om het signaal uit te zetten.
4. Wanneer de ingestelde tijd is verlopen,
klinkt er gedurende twee minuten een ge-
luidssignaal. "00:00" en
knipperen op
het display.
Druk op een toets om het signaal uit te
zetten.
Als u de KOOKWEKKER instelt als BE-
REIDINGSDUUR of EINDE lopen, gaat
het symbool
aan op het display.
Timer met optelfunctie
Gebruik de timer met optelfunctie om bij te
houden hoe lang de oven werkt. Deze wordt
onmiddellijk ingeschakeld wanneer de oven
begint met opwarmen.
Houd om de timer met optelfunctie te resetten
en ingedrukt.
U kunt de timer met optelfunctie niet ge-
bruiken als de functie Duur of Einde wer-
ken.
13
www.zanussi.com
Gebruik van de accessoires
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Accessoires plaatsen
Bakplaat (indien van toepassing):
Schuif de bakplaat tussen de geleidestangen
van de roostersteun.
Bakrooster:
Plaats het rooster tussen de geleidestangen
van de roostersteun en zorg ervoor dat de
pootjes omlaag staan.
Alle accessoires hebben links en rechts bo-
venaan kleine inkepingen om de veiligheid te
verhogen. Deze inkepingen zorgen er ook
voor dat ze niet omkantelen.
Door de verhoogde lijst die om het rooster
loopt, is kookgerei beveiligd tegen wegglij-
den.
Extra functies
Kinderslot
Het kinderslot voorkomt dat het apparaat per
ongeluk in werking wordt gesteld.
Inschakelen/uitschakelen van het
kinderslot:
1. Stel geen ovenfunctie in.
2.
Houd
en gedurende ten minste 2
seconden samen ingedrukt.
3. Er klinkt een geluidsignaal. SAFE gaat
aan/uit (wanneer u het kinderslot inscha-
kelt/uitschakelt) op het display.
SAFE gaat aan op het display als u een
schakelaar verdraait of op een knop drukt.
Toetsblokkering
Toetsblokkering voorkomt dat een ovenfunctie
per ongeluk wordt ingeschakeld. U kunt de
Toetsblokkering alleen inschakelen als het ap-
paraat in werking is.
Inschakelen/uitschakelen van de
Toetsblokkering:
1. Schakel het apparaat in.
2. Schakel een ovenfunctie of instelling in.
3.
Houd
en gedurende ten minste 2
seconden samen ingedrukt.
4. Er klinkt een geluidsignaal. Loc gaat aan/
uit (wanneer u het Functieslot inschakelt/
uitschakelt) op het display.
U kunt het apparaat uitschakelen als de
toetsblokkering aan is. Als u het apparaat
uit zet, wordt de toetsblokkering uitgescha-
keld.
Loc gaat aan op het display als u een schake-
laar verdraait of op een knop drukt.
14
www.zanussi.com
Restwarmte-indicatie
Het display toont de restwarmte-indicatie
als het apparaat uit is en de temperatuur in de
oven hoger is dan 40 °C. Gebruik de tempera-
tuurknop om de oventemperatuur te zien.
Koelventilator
Als het apparaat in werking is, wordt de koel-
ventilator automatisch ingeschakeld om de op-
pervlakken van het apparaat koel te houden.
Na het uitschakelen van het apparaat kan de
ventilatie doorgaan totdat het apparaat is afge-
koeld.
Automatische uitschakeling
Het toestel schakelt zichzelf na enige tijd uit
om veiligheidsredenen:
Als een verwarmingsfunctie in werking is.
Als u de oventemperatuur niet verandert.
Huishoudelijk Uitschakeltijd instellen
30 °C - 115 °C 12,5 uur
120 °C - 195 °C 8,5 uur
200 °C - 230 °C 5,5 uur
Belangrijk! De automatische uitschakeling
werkt met alle functies, behalve Verlichting,
Bereidingsduur en Einde.
Nuttige aanwijzingen en tips
De temperaturen en baktijden in de tabel-
len zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze
zijn afhankelijk van de recepten en de kwaliteit
en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediën-
ten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/
braadverhouding hebben dan het apparaat
dat u tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw nor-
male instellingen (temperatuur, gaartijden)
en de rekstanden aan de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10
minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen en profiteren van de restwarmte
Wanneer u bevroren gerechten gebruikt,
kunnen de bakplaten in de oven tijdens
het bakken vervormen. Wanneer de bak-
platen afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Aanwijzingen bij de baktabellen
De fabrikant raadt u aan de eerste keer een
lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vin-
den voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bereiden van cake op meerdere ni-
veaus kan de baktijd ca. 10 - 15 minuten
langer zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is,
wordt het gebak in het begin van het bak-
proces niet overal even bruin. Verander in
dit geval de temperatuurinstelling niet. De
verschillen verminderen tijdens het bakpro-
ces.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de cake is niet
voldoende gebruind.
De rekstand is incorrect.
Plaats de cake op een lagere rek-
stand.
15
www.zanussi.com
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De cake zakt in en wordt klef,
klonterig, streperig.
De oventemperatuur is te hoog.
De volgende keer dat u een cake
bakt, stelt u de baktemperatuur
lager in.
De cake zakt in en wordt klef,
klonterig, streperig.
Te korte baktijd.
Baktijd verlengen. U kunt de
baktijd niet verlagen door
een hogere temperatuur in te
stellen.
De cake zakt in en wordt klef,
klonterig, streperig.
Er zit te veel vloeistof in het
mengsel.
Minder vocht gebruiken. Let op
de kneedtijden, vooral bij het ge-
bruik van keukenmachines.
De cake is te droog. De oventemperatuur is te laag.
De volgende keer dat u een cake
bakt, stelt u de baktemperatuur
hoger in.
De cake is te droog. Te lange baktijd.
De volgende keer dat u een cake
bakt, gebruikt u een kortere bak-
tijd.
De cake wordt ongelijkmatig
bruin.
De oventemperatuur is te hoog
en de baktijd te kort.
De baktemperatuur lager instellen
en de baktijd verlengen.
De cake wordt ongelijkmatig
bruin.
Het deeg is niet gelijkmatig ver-
deeld.
Verdeel het deeg gelijkmatig over
de bakplaat.
De cake wordt niet gaar binnen
de aangegeven baktijd.
De oventemperatuur is te laag.
De volgende keer dat u een cake
bakt, stelt u de baktemperatuur
een beetje hoger in.
Bakken op één gebruiksniveau
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/
braadverhouding hebben dan het apparaat
dat u tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw nor-
male instellingen (temperatuur, gaartijden)
en de ovenniveaus aan de tabelwaarden
aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 mi-
nuten voor het einde van de baktijd uitschake-
len, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diep bevroren gerechten gebruikt,
kunnen de platen in de oven tijdens het bak-
ken vervormen. Wanneer de platen afkoelen,
verdwijnt de vervorming.
Aanwijzingen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere
temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden
voor een speciaal recept, kijkt u bij een soort-
gelijk product.
Bij het bakken van cake op meerdere niveaus
kan de baktijd ca. 10 - 15 minuten langer zijn.
Als de cake niet overal even hoog is, wordt de
cake in het begin van het bakproces niet over-
al even bruin. Verander in dit geval de tempe-
ratuurinstelling niet. De verschillen verminde-
ren tijdens het bakproces.
Bakken in een bakblik
Verwarmingssoort Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Tulband of brioche Multi hetelucht 2 150 - 160 50 - 70
16
www.zanussi.com
Verwarmingssoort Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Moskovisch gebak/vruchten-
cake
Multi hetelucht 2 140 - 160 70 - 90
Sponge cake / Cake, zacht Multi hetelucht 2 140 - 150 35 - 50
Sponge cake / Cake, zacht Boven + onder-
warmte
2 160 35 - 50
Taartbodem van zandtaart-
deeg
1)
Multi hetelucht 2 170 - 180 10 - 25
Taartbodem - zacht cake-
deeg
Multi hetelucht 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Appeltaart (2
vormen Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Multi hetelucht 2 160 70 - 90
Apple pie / Appeltaart (2
vormen Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Boven + onder-
warmte
1 180 70 - 90
Kwarktaart, bakplaat
2)
Boven + onder-
warmte
1 160 - 170 60 - 90
1) Oven voorverwarmen.
2) Gebruik braadpan.
Gebak op bakplaat
Verwarmingssoort Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Vlechtbrood/broodkrans Boven + onder-
warmte
2 170 - 190 30 - 40
Kerststol
1)
Boven + onder-
warmte
2 160 - 180 50 - 70
Brood (roggebrood)
1)
Boven + onder-
warmte
2
ten eerste 230 20
dan 160 - 180 30 - 60
Roomsoezen/tompoezen
1)
Boven + onder-
warmte
2 190 - 210 20 - 35
Biscuitrol
1)
Boven + onder-
warmte
2 180 - 200 10 - 20
Kruimeltaart (droog) Multi hetelucht 3 150 - 160 20 - 40
Boter-/Suikerkoek
1)
Boven + onder-
warmte
2 190 - 210 20 - 30
Vruchtentaart (bereid met
gistdeeg/sponsdeeg)
2)
Multi hetelucht 3 150 - 160 35 - 55
Vruchtentaart (bereid met
gistdeeg/sponsdeeg)
2)
Boven + onder-
warmte
1 170 35 - 55
17
www.zanussi.com
Verwarmingssoort Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Vruchtentaart met kruimel-
deeg
Multi hetelucht 3 160 - 170 40 - 80
Plaatkoek met kwetsbare
garnering (bijvoorbeeld
kwark, room, puddingvulling)
1)
Boven + onder-
warmte
2 160 - 180 40 - 80
Koekjes
Gerecht Ovenfunctie Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Zandkoekjes Multi hetelucht 3 150 - 160 10 - 20
Short bread / Zandtaart-
deeg/ Deegreepjes
Multi hetelucht 3 140 20 - 35
Short bread / Zandtaart-
deeg/ Deegreepjes
1)
Boven + onder-
warmte
2 160 20 - 30
Koekjes gemaakt van spons-
deeg
Multi hetelucht 2 150 - 160 15 - 20
Eiwitgebak, schuimgebak Multi hetelucht 1 80 - 100 120 - 150
Bitterkoekjes Multi hetelucht 3 100 - 120 30 - 50
Koekjes gemaakt van gist-
deeg
Multi hetelucht 3 150 - 160 20 - 40
Klein bladerdeeggebak
1)
Multi hetelucht 3 170 - 180 20 - 30
Broodjes
1)
Boven + onder-
warmte
2 190 - 210 10 - 25
Small cakes Kleine cakes
1)
Multi hetelucht 3 160 20 - 35
Small cakes Kleine cakes
1)
Boven + onder-
warmte
2 170 20 - 35
Bakken op meerdere niveaus
Gebak op bakplaat
Verwarmingssoort Multi hetelucht
Inzetniveaus vanaf de bo-
dem
2 rekniveaus
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Roomsoezen /Eclairs
1)
1 / 3 160 - 180 25 - 45
Kruimeltaart 1 / 3 150 - 160 30 - 45
1) Oven voorverwarmen.
Klein gebak/cakejes/gebak/broodjes
18
www.zanussi.com
Verwarmingssoort Multi hetelucht
Inzetniveaus vanaf de bo-
dem
2 rekniveaus
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Zandkoekjes 1 / 3 150 - 160 20 - 40
Short bread / Zandtaart-
deeg/ Deegreepjes
1 / 3 140 25 - 45
Koekjes gemaakt van
sponsdeeg
1 / 3 160 - 170 25 - 40
Eiwitgebak, schuimgebak 1 / 3 80 - 100 130 - 170
Bitterkoekjes 1 / 3 100 - 120 40 - 80
Koekjes gemaakt van gist-
deeg
1 / 3 160 - 170 30 - 60
Pizza hetelucht
Verwarmingssoort Roosterhoogte Temperatuur (°C) Tijd (min)
Pizza (dun)
1)
3 200 - 230 15 - 20
Pizza (met veel garnering)
2)
3 180 - 200 20 - 30
Taarten 3 180 - 200 40 - 55
Spinazietaart 3 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine (hartige
taart)
3 170 - 190 45 - 55
Zwitserse flan 3 170 - 190 45 - 55
Kwarktaart 2 140 - 160 60 - 90
Appeltaart, bedekt 2 150 - 170 50 - 60
Groentetaart 3 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
1)
3 230 10 - 20
Bladerdeegtaart
1)
3 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen
1)
3 230 12 - 20
Piroggen (Russische variant
op calzone)
1)
3 180 - 200 15 - 25
1) Oven voorverwarmen.
2) Gebruik een braadpan.
Braadtabel
Braadservies
Grote braadstukken kunt u direct in de die-
pe braadpan braden of op een bakrooster
boven een braadpan (indien aanwezig).
Braad mager vlees in een braadpan met
deksel. Op die manier blijft het vlees sappi-
ger.
Alle soorten vlees die een korst moeten krij-
gen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
Gebruik hittebestendig servies om te bra-
den (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de die-
pe braadpan braden (indien aanwezig) of op
een rooster boven de braadpan.
19
www.zanussi.com
Braad mager vlees in een braadpan met
deksel. Op die manier blijft het vlees sappi-
ger.
Alle soorten vlees die een korst moeten krij-
gen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1 kg in
de oven te bereiden.
Giet een beetje vloeistof in de braadpan om
het aanbranden van vleessap of vet te voor-
komen.
Indien nodig het braadstuk (na 1/2 - 2/3 van
de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevogel-
te diverse keren tijdens het braden met het
eigen vleessap. Hiermee bereikt u een beter
braadresultaat.
U kunt het apparaat ongeveer 10 minuten
voor het einde van de bereidingstijd uitscha-
kelen om de restwarmte te gebruiken.
Rundvlees
Soort
vlees
Aantal Ovenfunctie Magnetron-
instelling
Rooster-
hoogte
Temperatuur
(°C)
Tijd (min)
Stoofvlees 1 – 1,5 kg
Boven + on-
derwarmte
200 W 1 230 60 - 80
Varkensrug
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Magnetron-
instelling
Rooster-
hoogte
Temperatuur
(°C)
Tijd (min)
Schouder-
stuk, nek-
stuk, hamlap
1 – 1,5
kg
Circulatiegrill 200 W 1 160 - 180 50 - 70
Gehakt-
brood
750 g - 1
kg
Circulatiegrill 200 W 1 160 - 170 35- 50
Varkens-
schenkel
(voorge-
kookt)
750 g - 1
kg
Circulatiegrill 200 W 1 150 - 170 60 - 75
Kalfsvlees
Soort vlees Aantal Ovenfunctie Magnetron-
instelling
Rooster-
hoogte
Temperatuur
(°C)
Tijd (min)
Geroosterd
kalfsvlees
1 kg Circulatiegrill 200 W 1 160 - 180 50 - 70
Kalfsschen-
kel
1,5 – 2
kg
Circulatiegrill 200 W 1 160 - 180 75 - 100
Lamsvlees
20
www.zanussi.com
Soort vlees Aantal Ovenfunc-
tie
Magne-
troninstel-
ling
Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Lamsbout,
geroosterd
lamsvlees
1 – 1,5
kg
Circulatiegrill 200 W 1 150 - 170 50 - 70
Gevogelte
Soort vlees Aantal Ovenfunc-
tie
Magne-
troninstel-
ling
Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Stukken ge-
vogelte
200 –
250 g
p.p.
Circulatiegrill 200 W 1 200 - 220 20 - 35
Halve kip 400 –
500 g
p.p.
Circulatiegrill 200 W 1 190 - 210 25 - 40
Kip, haantje 1 – 1,5
kg
Circulatiegrill 200 W 1 190 - 210 30 - 45
eend 1,5 – 2
kg
Circulatiegrill 200 W 1 180 - 200 45- 65
Vis (gestoomd)
Soort vlees Aantal Ovenfunc-
tie
Magne-
troninstel-
ling
Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Hele vis 1 – 1,5
kg
Boven + on-
derwarmte
200 W 1 210 - 220 30 - 45
Gerechten
Gerecht Ovenfunctie Magnetron-
instelling
Rooster-
hoogte
Temperatuur (°C) Tijd (min)
Zoete gerechten Multi hetelucht 200 W 1 210 - 220 30 - 45
Gekruide gerech-
ten met gekookte
ingrediënten
(noodles, groen-
te)
Multi hetelucht 400 – 600 W 1 160 - 180 20 - 40
Gekruide gerech-
ten met rauwe in-
grediënten (aard-
appelen, groente)
Multi hetelucht 400 – 600 W 2 160 - 180 30 - 45
Grill
Grill alltijd met de maximale temperatuurinstel-
ling.
Let op! Tijdens het grillen moet de
ovendeur altijd gesloten zijn.
21
www.zanussi.com
Lege oven met grillfuncties altijd 5 minu-
ten voorverwarmen.
Rooster op inschuifhoogte plaatsen, zoals
aangeraden in grilleertabel.
Altijd de schaal plaatsen om vet op te van-
gen op de eerste inschuifhoogte.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Grill
Te grillen ge-
recht
Temperatuur (°C) Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Biefstuk, medium 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Runderfilet, medi-
um
230 1 20 - 30 20 - 30
Varkensrug 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Kalfsrug 210 - 230 1 30 - 40 30 - 40
Lamsrug 210 - 230 1 25 - 35 20 - 35
Hele vis, 500 -
1000 g
210 - 230 1 15 - 30 15 - 30
Grill intens
Te grillen gerecht
1)
Ovenniveau
Grilltijd (min.)
1e kant 2e kant
Burgers / Burgers 3 9 - 13 8 - 10
Varkenshaas 2 10 - 12 6 - 10
Worstjes 3 10 - 12 6 - 8
Runderfilet, kalfsbief-
stukken
3 7 - 10 6 - 8
Toast / Geroosterd
brood
3 1 - 3 1 - 3
Brood met iets erop 2 6 - 8 -
1) Oven voorverwarmen.
Ontdooien
Haal het voedsel uit de verpakking. Doe het
voedsel op een bord.
Gebruik voor het afdekken geen borden of
schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd wor-
den verlengd.
Gebruik het eerste inzetniveau. Het inzetni-
veau onderaan.
Tabel Ontdooien
22
www.zanussi.com
Gerecht Hoeveel-
heid
Ontdooitijd
in min.
Verdere ont-
dooitijd in
min.
Opmerking
Kip 1 kg 100 - 140 20 - 30 Kip op een omgedraaid schoteltje in een
groot bord leggen.
Halverwege de bereidingstijd omdraaien
Vlees 1 kg 100 - 140 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd omdraaien
Vlees 0,5 kg 90 - 120 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd omdraaien
Forel 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Aardbeien 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Boter 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Room 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Klop de nog licht bevroren slagroom
Taart 1,4 kg 60 60 ---
Inmaken - Onderwarmte
Ovenfunctie: Onderwarmte
Gebruik alleen weckpotten van dezelfde af-
metingen.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of
bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste rek van de bodem van
deze functie.
Zet niet meer dan zes wekflessen van één li-
ter op het bakrooster.
Vul de flessen tot hetzelfde niveau en sluit
ze af met een klem.
De weckpotten mogen elkaar niet raken.
Vul ca. 1/2 liter water op de bakplaat, zodat
er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste weckpotten
begint te borrelen (na circa 35 - 60 minuten
bij 1 liter-glazen), schakelt u de oven uit of
verlaagt u de temperatuur tot 100 °C (zie ta-
bel).
Tabel Inmaken - steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wecken tot
het parelen begint
(min)
Bereidingstijd bij
100 °C (min)
Aardbeien, bosbessen, frambozen,
rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Tabel Inmaken - steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wecken tot
het parelen begint
(min)
Bereidingstijd bij
100 °C (min)
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Tabel Inmaken - groente
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wecken tot
het parelen begint
(min)
Bereidingstijd bij
100 °C (min)
Wortels
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
23
www.zanussi.com
In te maken eetwaar Temperatuur
(°C)
Inmaken/wecken tot
het parelen begint
(min)
Bereidingstijd bij
100 °C (min)
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de oven laten staan nadat u de oven hebt uitgeschakeld
Drogen
Ovenfunctie: Multi hetelucht
Gerecht Temperatuur (°C) Roosterhoogte Tijd (u)
Bonen 60 - 70 3 6 - 8
Paprika's 60 - 70 3 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 3 5 - 6
Paddestoelen 50 - 60 3 6 - 8
Kruiden 40 - 50 3 2 - 3
Pruimen 60 - 70 3 8 - 10
Abrikozen 60 - 70 3 8 - 10
Schijfjes appel 60 - 70 3 6 - 8
Peren 60 - 70 3 6 - 9
Tips voor de magnetron
Resultaat Oplossing
U kunt de gegevens over de hoeveelheid
voedselbereiding niet vinden.
Zoek naar gelijksoortig eten. Verhoog of verlaag de berei-
dingstijd aan de hand van deze richtlijn: Een dubbele
hoeveelheid = bijna een dubbele bereidingstijdDe
helft van de hoeveelheid = de helft van de bereidingstijd
Het eten is te droog. Verlaag de bereidingstijd of selecteer een lager magne-
tronvermogen.
Het eten is nog steeds niet ontdooid, heet of
gekookt nadat de bereidingstijd is verstreken.
Stel een langere bereidingstijd in of selecteer een hoger
magnetronvermogen. Merk op dat grotere gerechten een
langere bereidingstijd nodig hebben.
Als de bereidingstijd is verstreken, is het eten
aan de rand verbrand, maar in het midden
nog steeds niet gaar.
Kies de volgende keer een lager vermogen en een langere
bereidingstijd. Roer vloeistoffen, zoals soep, halverwege.
Bereidingstabel voor de magnetron
Vlees ontdooien
24
www.zanussi.com
Gerecht
Magnetron
Gewicht
(g)
Vermogen
(Watt)
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Hele stukken vlees 500 200 10 - 12 10 - 15
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Steak 200 200 3 - 5 5 - 10
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien,
ontdooide delen ver-
wijderen
Half-om-half ge-
hakt
500 200 10 - 15 10 - 15
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien,
ontdooide delen ver-
wijderen
Goulash 500 200 10 - 15 10 - 15
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien,
ontdooide delen ver-
wijderen
Gevogelte ontdooien
Gerecht
Magnetron
Gewicht
(g)
Vermogen
(Watt)
Tijd (min) Rusttijd (min) Opmerkingen
Kip 1000 200 25 - 30 10 - 20
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien,
ontdooide delen met
aluminiumfolie be-
dekken
Kippenborst 100 - 200 200 3 - 5 10 - 15
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien,
ontdooide delen met
aluminiumfolie be-
dekken
Kippenboutjes 100 - 200 200 3 - 5 10 - 15
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien,
ontdooide delen met
aluminiumfolie be-
dekken
eend 2000 200 45 - 60 20 - 30
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien,
ontdooide delen met
aluminiumfolie be-
dekken
Vis ontdooien
25
www.zanussi.com
Gerecht
Magnetron
Gewicht (g)
Vermo-
gen
(Watt)
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Hele vis 500 100 10 - 15 15 - 20
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Visfilets 500 100 10 - 12 15 - 20
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Worstjes ontdooien
Gerecht
Magnetron
Gewicht (g)
Vermo-
gen
(Watt)
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Gesneden worst 100 100 2 - 4 20 - 40
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Zuivelproducten ontdooien
Gerecht
Magnetron
Gewicht (g)
Vermo-
gen
(Watt)
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Kwark 250 100 10 - 15 25 - 30
Aluminiumdelen verwij-
deren, halverwege de
bereidingstijd omdraaien
Boter 250 100 3 - 5 15 - 20
Aluminiumdelen verwij-
deren, halverwege de
bereidingstijd omdraaien
Kaas 250 100 3 - 5 30 - 60
Aluminiumdelen verwij-
deren, halverwege de
bereidingstijd omdraaien
Room 200 100 7 - 12 20 - 30
Aluminium deksel verwij-
deren, halverwege de
bereidingstijd roeren
Cake/gebak ontdooien
Gerecht
Magnetron
Gewicht (g)
Vermo-
gen
(Watt)
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Gistdeeg 1 stuk 100 2 - 3 15 - 20
Bord halverwege de be-
reidingstijd omdraaien
Kwarktaart 1 stuk 100 2 - 4 15 - 20
Bord halverwege de be-
reidingstijd omdraaien
26
www.zanussi.com
Gerecht
Magnetron
Gewicht (g)
Vermo-
gen
(Watt)
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Cake (gebak) 1 stuk 100 1 - 2 15 - 20
Bord halverwege de be-
reidingstijd omdraaien
Droge cake 1 stuk 100 2 - 4 15 - 20
Bord halverwege de be-
reidingstijd omdraaien
Vruchtencake 1 stuk 100 1 - 2 15 - 20
Bord halverwege de be-
reidingstijd omdraaien
Brood 1000 100 15 - 20 10 - 15
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Gesneden brood 500 100 8 - 12 10 - 15
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Broodjes 4 broodjes 100 5 - 8 5 - 10
Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Fruit ontdooien
Gerecht
Magnetron
Gewicht (g)
Vermo-
gen
(Watt)
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Aardbeien 300 100 8 - 12 10 - 15
Bedekt ontdooien, hal-
verwege de bereidings-
tijd roeren
Pruimen, kersen, fram-
bozen, bramen, abriko-
zen
250 100 8 - 10 10 - 15
Bedekt ontdooien, hal-
verwege de bereidings-
tijd roeren
Koken/smelten
Gerecht
Magnetron
Gewicht (g)
Vermo-
gen
(Watt)
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Chocolade / chocolade-
laagje
150 600 2 - 3 ---
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Boter 100 200 2 - 4 ---
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Ontdooien, verwarmen
27
www.zanussi.com
Gerecht
Magnetron
Gewicht (g)
Vermo-
gen
(Watt)
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Babyvoeding in potjes 200 300 2 - 3 ---
Halverwege de berei-
dingstijd roeren. Contro-
leer de temperatuur!
Babymelk (fles, 180 ml) 200 1000
0:20 -
0:40
---
Lepel in de fles steken,
roeren en temperatuur
controleren!
Kant-en-klaargerecht 400 - 500 600 4 - 6 5
Aluminium afdekking
verwijderen, halverwege
de bereidingstijd om-
draaien
Bevroren kant-en-klaar-
maaltijden
400 - 500 400 14 - 20 5
Aluminium afdekking
verwijderen, halverwege
de bereidingstijd om-
draaien
Melk
1 kopje, on-
geveer 200
ml
1000
1:15 -
1:45
--- Lepel in het bakje doen
Water
1 kopje, on-
geveer 200
ml
1000 1:30 - 2 --- Lepel in het bakje doen
Saus 200 ml 600 1 - 2 ---
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Soep 300 ml 600 2 - 4 ---
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Bereidingstabel
Gerecht
Magnetron
Gewicht
(g)
Vermo-
gen
(Watt)
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Hele vis 500 500 8 - 10 ---
Afgedekt koken, het bak-
je tijdens het bereiden
meerdere malen om-
draaien
Visfilets 500 500 6 - 8 ---
Afgedekt koken, het bak-
je tijdens het bereiden
meerdere malen om-
draaien
Groenten met een korte
bereidingstijd, vers
1)
500 600 12 - 16 ---
Ongeveer 50 ml water
toevoegen, afgedekt be-
reiden, halverwege de
bereidingstijd roeren
28
www.zanussi.com
Gerecht
Magnetron
Gewicht
(g)
Vermo-
gen
(Watt)
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Groenten met een korte
bereidingstijd, bevroren
1)
500 600 14 - 18 ---
Ongeveer 50 ml water
toevoegen, afgedekt be-
reiden, halverwege de
bereidingstijd roeren
Groenten met een lange
bereidingstijd, vers
1)
500 600 14 - 20
Ongeveer 50 ml water
toevoegen, afgedekt be-
reiden, halverwege de
bereidingstijd roeren
Groenten met een lange
bereidingstijd, bevroren
1)
500 600 18 - 24 ---
Ongeveer 50 ml water
toevoegen, afgedekt be-
reiden, halverwege de
bereidingstijd roeren
Aardappelen in de schil
800 g +
600 ml
1000 5 - 7
300 W /
15- 20
Bedekt bereiden, halver-
wege de bereidingstijd
roeren
Rijst
300 g +
600 ml
1000 4 - 6 ---
Bedekt bereiden, halver-
wege de bereidingstijd
roeren
Popcorn --- 1000 3 – 4 ---
Doe de popcorn op een
bord op het laagste ni-
veau
1) Alle groenten afgedekt in de container koken. De aangegeven tijden zijn slechts richtlijnen en hangen af
van het type en de kwaliteit van de ingrediënten.
Tabel voor de Combi-functie
(uitsluitend voor bepaalde modellen)
Verwarm de Crostino-schaal voor: 4 minuten
op 700 Watt
Gerecht Bak-/braadgerechten
Temp.
(°C)
Magne-
tron
(Watt)
Roos-
ter-
hoog-
te
Tijd
(min)
Opmerkingen
2 halve kippen (
2 x 600 g)
Glazen schotel met zeef 220 300 2 40
Na 20 min. om-
draaien, dan 5
min. laten rus-
ten.
gratinaardappe-
len (1 kg)
Gratinschotel 200 300 2 40
10 min. laten
rusten
Gebraden var-
kensnek
(1100 g)
Glazen schotel met zeef 200 300 1 70
Regelmatig om-
draaien, 10 min.
laten rusten
29
www.zanussi.com
Gerecht Bak-/braadgerechten
Temp.
(°C)
Magne-
tron
(Watt)
Roos-
ter-
hoog-
te
Tijd
(min)
Opmerkingen
Appeltaart
Crostino-schaal op onder-
ste glasplaat, met deeg
max. 5 min. / voorverwar-
men op 1000 Watt, 1 x
omdraaien
220 400 - 25
Regelmatig om-
draaien
Kaastaart, inge-
vroren
(2 x 70 g)
Crostino-schaal op onder-
ste glasplaat, Max. 4 min. /
voorverwarmen op 700
Watt, 1 x omdraaien
230 200 - 25
Regelmatig om-
draaien
Toast met ham
en kaas, inge-
vroren (2 x 100
g)
Crostino-schaal op onder-
ste glasplaat, Max. 4 min. /
voorverwarmen op 700
Watt, 1 x omdraaien
230 200 - 20
Na 15 min. om-
draaien.
Hamburger, in-
gevroren (2 x
90 g)
Crostino-schaal op onder-
ste glasplaat, Max. 4 min. /
voorverwarmen op 700
Watt, 1 x omdraaien
230 300 - 20
Na 12 min. om-
draaien.
Pizza, ingevro-
ren Ø 28 cm
(320 g)
Crostino-schaal op onder-
ste glasplaat, Max. 4 min. /
voorverwarmen op 700
Watt, 1 x omdraaien
230 200 - 15
Regelmatig om-
draaien
De aangegeven bereidingstijden en -tempera-
turen zijn slechts richtlijnen en hangen af van
het type en de kwaliteit van de ingrediënten.
Onderhoud en reiniging
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Opmerkingen over schoonmaken:
Maak de voorkant van het apparaat schoon
met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor metalen oppervlakken een uni-
verseel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van het apparaat na
elk gebruik. Vuil laat zich dan het makkelijkst
verwijderen en kan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale
ovenreiniger.
Reinig alle accessoires na elk gebruik en
laat ze drogen. Gebruik een zachte doek
met warm water en een schoonmaakmiddel.
Accessoire met antiaanbaklaag mogen niet
worden schoongemaakt met een agressief
reinigingsmiddel, voorwerpen met scherpe
randen of een afwasautomaat. Dit kan de
antiaanbaklaag beschadigen.
Inschuifrails
Verwijderen van de inschuifrails
U kunt de inschuifrails verwijderen om de zij-
wanden te reinigen.
30
www.zanussi.com
2
3
1
1. Geleiders voorzichtig naar boven toe uit
de voorste ophanging trekken.
2. De geleiders bij de voorste ophanging iets
naar binnen zwenken.
3. Geleiders uit de achterste ophanging trek-
ken.
De inschuifrails installeren
Om de inschuifrails te installeren, volgt u de
procedure in omgekeerde volgorde.
Lamp
Waarschuwing! Er bestaat risico op
elektrische schokken.
De lamp en het afdekglas kunnen heet zijn.
Voordat u het ovenlampje vervangt:
Schakel het apparaat uit.
Verwijder de zekeringen in de zekeringen-
kast, of schakel de stroomonderbreker uit.
Let op! Leg een doek op de bodem van
de binnenkant van het apparaat. Dit
voorkomt schade aan het afdekglas en de
ovenruimte.
Gebruik altijd hetzelfde lamptype.
De lamp aan de bovenkant van de
binnenruimte vervangen.
1. Draai het afdekglas van de lamp naar
rechts en verwijder het.
2. Reinig het afdekglas.
3. Vervang de lamp door een geschikte te-
gen 300 °C hittebestendige ovenlamp.
4. Plaats het afdekglas terug.
Problemen oplossen
Waarschuwing! Zie de
veiligheidshoofdstukken .
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
Het apparaat wordt niet warm. Het apparaat is uitgeschakeld. Schakel het apparaat in.
Het apparaat wordt niet warm. De klok is niet ingesteld. Stel de klok in. Zie de paragraaf
"De klok instellen".
Het apparaat wordt niet warm. De benodigde kookstanden zijn
niet ingesteld.
Zorg ervoor dat de instellingen
correct zijn.
Het apparaat wordt niet warm. De automatische veiligheidsuit-
schakeling is actief.
Raadpleeg "Automatische uit-
schakeling".
Het apparaat wordt niet warm. De zekering is doorgebrand. Controleer of de zekering de oor-
zaak van de storing is. Als de ze-
keringen keer op keer doorslaan,
neemt u contact op met een er-
kende installateur.
Het lampje brandt niet. Het lampje is stuk. Vervang het lampje.
31
www.zanussi.com
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
Het display toont een foutcode
die niet in deze lijst voorkomt.
Er is een elektrische fout. Schakel het apparaat uit via de
huiszekering of de veiligheids-
schakelaar in de zekeringkast
en schakel hem dan weer in.
Neem contact op met de klan-
tenservice wanneer de foutco-
de opnieuw wordt weergege-
ven.
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen,
neem dan contact op met uw verkoper of de
klantenservice.
De contactgegevens van het servicecentrum
staan op het typeplaatje. Het typeplaatje be-
vindt zich aan de voorkant van de binnenkant
van het apparaat.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
Milieubescherming
Recycle de materialen met het symbool .
Gooi de verpakking in een geschikte
verzamelcontainer om het te recyclen.
Help om het milieu en de volksgezondheid te
beschermen en recycle het afval van
elektrische en elektronische apparaten. Gooi
apparaten gemarkeerd met het symbool
niet
weg met het huishoudelijk afval. Breng het
product naar het milieustation bij u in de buurt
of neem contact op met de gemeente.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriende-
lijk en geschikt voor hergebruik Kunststofon-
derdelen worden aangeduid met internationale
afkortingen, zoals PE, PS, etc. Gooi het ver-
pakkingsmateriaal weg in de daarvoor bestem-
de containers van uw vuilnisophaaldienst.
32
www.zanussi.com
33
www.zanussi.com
34
www.zanussi.com
35
www.zanussi.com
www.zanussi.com/shop
892960905-C-382013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Zanussi ZNF44X Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding