23
Koelgedeelte Vriesgedeelte
Het is aan te raden om het apparaat voor de inwerkingstelling
te reinigen. Hierover vindt u meer in het hoofdstuk "Reinigen".
In-/uitschakelen, temperatuur instellen
Aan: temperatuurregelaar door draaien
naar rechts van positie "0" naar positie "4"
draaien. De binnenverlichting brandt, het
apparaat is ingeschakeld.
Uit: positie "0" - de binnenverlichting is uit.
De temperatuurinstellingen betekenen:
"1" = warm, kleinste koelvermogen
"7" = koud, grootste koelvermogen
Draai de temperatuurregelaar bij voorkeur in de middelste
stand.
Wanneer er diepvriesproducten worden bewaard en de
lage diepvriestemperaturen zijn gewenst, dan is een stand
van de temperatuurregelaar van "4" tot "7" aan te bevelen.
CoolPlus-schakelaar*
Bij lage kamertemperaturen, kleiner of gelijk
aan 18 °C, de CoolPlus-schakelaar aan
de temperatuurregelaarbehuizing inschakelen
Daardoor worden de noodzakelijke lage
temperaturen in het vriesgedeelte gewaar-
borgd .
Bij normale kamertemperaturen van hoger dan 18 °C, is
het niet noodzakelijk om in te schakelen, de CoolPlus-
schakelaar moet dan uit zijn.
Opmerking: Gelieve erop te letten dat de binnentemperatu-
ren van de kamertemperatuur, de standplaats, hoe vaak de
deur wordt geopend en de vulling worden beïnvloed.
Aanwijzingen m.b.t. het koelen
Door de luchtcirculatie worden er verschillende
temperatuurbereiken gecreëerd, die voor de bewaring
van de verschillende levensmiddelen gunstig zijn.
- Direct boven de groentelades en aan de achterwand is het
het koudst - gunstig voor bijv. worst- en vleeswaren.
- In het bovenste voorste bereik en in de deur is het het
warmst - gunstig voor bevoorbeeld zachte boter en kaas,
zie "Voorbeeld voor het bewaren van levensmiddelen"
afb. A.
Bewaar de levensmiddelen zodanig, dat de lucht goed kan
circuleren, dus niet te dicht op elkaar en met een afstand
van ca. 2 cm t.o.v. de binnenverlichting.
Bewaar de levensmiddelen altijd in gesloten reservoirs of
verpakt; hoogprocentige alcohol alleen goed gesloten en
rechtop bewaren.
Als verpakkingsmateriaal zijn herbruikbare kunststoffen,
metalen, aluminium of glazen reservoirs of keukenfolie
geschikt.
Sterk ethylgas afgevende en gevoelige levensmiddelen als
fruit, groenten en sla altijd scheiden of verpakken, om de
bewaarduur niet te verlagen; bijv. tomaten niet samen met
kiwi´s of kool bewaren.
!
* Afhankelijk van model en uitvoering verschillend
In het -vriesgedeelte kunt u bij een bewaartemperatuur
van -18 °C en lager (d.w.z. vanaf de middelste stand van de
temperatuurregelaar) diepvriesproducten en levensmiddelen
verscheidene maanden lang bewaren, ijsblokjes maken en
bovendien verse levensmiddelen invriezen.
Opmerking: De temperatuur van de lucht in het vriesgedeelte
(gemeten met een thermometer of andere meetapparatuur)
kan schommelen. Dit heeft bij een gevuld vak echter weinig
invloed op de ingevroren levensmiddelen. De kerntemperatu-
ur van de ingevroren levensmiddelen ligt dan rond het
gemiddelde van deze schommelingen.
IJsblokjes maken
Vul de ijsblokjeshouder* voor driekwart met water en laat
dit bevriezen. De ijsblokjes komen los uit de houder door
deze te buigen, of wanneer de ijsblokjeshouder korte tijd
onder stromend water wordt gehouden.
Invriezen van verse levensmiddelen
Verse levensmiddelen moeten zo snel mogelijk door en door
bevroren worden. Voedingswaarde, vitaminen, uiterlijk en
smaak van de levensmiddelen blijven zo het beste bewaard.
Ga bij het invriezen van grotere hoeveelheden verse levens-
middelen als volgt te werk:
Stel de temperatuurregelaar ca. 24 uur vóór het erin leggen
op een gemiddelde tot koude stand (ca. 6) in.
- CoolPlus
inschakelen. Reeds ingevroren diepvriespro-
ducten krijgen een "koudereserve".
Leg vervolgens de verse levensmiddelen erin. Op het
typeplaatje (zie onder "Invriescapaciteit ... kg/24h") vindt u
hoeveel kilo verse levensmiddelen u binnen 24 uur
maximaal kunt invriezen*.
Verdeel de verse levensmiddelen zo breed mogelijk over
de bodem van het vriesgedeelte en laat ze niet in aanra-
king komen met reeds ingevroren diepvriesproducten.
Na nog eens 24 uur zijn de nieuwe, in te vriezen levensmid-
delen door en door bevroren.
- Draai de temperatuurregelaar weer in de oorspronkelijke
stand terug. CoolPlus
weer uitschakelen. Het normale
koelproces komt weer op gang. Het invriezen is voltooid.
Aanwijzingen voor het invriezen en bewaren
Diepvriesproducten (reeds ingevroren levensmiddelen) kunt
u onmiddellijk in het koude vriesgedeelte leggen, hetzelfde
geldt voor tot ca. 1 kg verse levensmiddelen per dag.
De volgende levensmiddelen kunt u invriezen: vlees,
wild, gevogelte, verse vis, groente, fruit, zuivelproducten,
brood, bakkerijproducten, kant-en-klare maaltijden.
Ongeschikt zijn: kropsla, rammenas, druiven, hele appels
en peren, vet vlees.
Vries eenmaal ontdooide levensmiddelen bij voorkeur niet
opnieuw in, maar bereid ze direct na het ontdooien.
Bewaren: De aparte schap kan met max. 25 kg diepvries-
producten worden beladen.
VarioSpace: Door het uitnemen van de 2e en 3e lade en
schap verkrijgt u een twee schappen hoge plaats voor grote
diepvriesproducten. Gevolgelte, vlees, grote parten wild en
hoge bakkerijproducten kunnen in hun geheel worden
ingevroren en net zo ook worden bereid.
Wanneer u het maximale volume wilt gebruiken, dan kunt u
de lades uitnemen en de diepvriesproducten direct op de
schappen bewaren.
- Alleen de onderste lade moet altijd in het apparaat blijven.
- Wanneer de bovenste lade uitgenomen is, mogen de ventila-
tiespleten aan de achterwand niet worden
afgedekt. Dat is belangrijk voor een onberispelijke
werking!
- Lades uittrekken, afb. G1: tot aan de aanslag
uittrekken en van voren optillen.
- Schap uitnemen, afb. G2: de 2e en 3e lade
uitnemen, schap van voren optillen en uittrek-
ken. Weer plaatsen: schap gewoon inschuiven,
van voren in laten klikken.