Whirlpool FX 35.2 AN (T) Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

- 14 -
Vanaf de kolenkachel uit het verleden tot aan het digitaal koken van onze tijd heeft Scholtès gedurende
80 jaren geschiedenis het idee van "met de hand gemaakt" weten te behouden dat nog steeds zijn
kenmerk en sterke punt is gebleven.
Leder product van Scholtès is het resultaat van de geslaagde combinatie van elegante vormgeving
met onbetwistbare technologie, die bestaat uit prestatie en vernieuwing.
Deze handleiding is tot stand gekomen met de hoogst gewaardeerde medewerking van onze eigen
eersteklas culinaire expert, Philippe Rogé, die deel uitmaakt van het team voor Research en
Ontwikkeling van ons bedrijf.
U kunt in deze handleiding vele raadgevingen vinden, die wij u aanraden op te volgen, en die het
mogelijk maken van de ervaring van onze chef te profiteren en zodoende met de bereiding altijd een
perfect resultaat te bereiken.
De twee documenten, de Gebruiksaanwijzing en deTechnische Handleiding, vullen elkaar aan:
de Gebruiksaanwijzing beschrijft op eenvoudige maar gedetailleerde wijze de functies waarvan
het apparaat is voorzien. U vindt er bovendien nuttige tips voor het koken, die u helpen op de
beste wijze van de mogelijkheden van de oven te genieten.
de Technische handleiding bevat alle noodzakelijke informatie voor het installeren, de aansluiting,
het onderhoud van het apparaat… en de aanbevelingen.
Eet smakelijk met SCHOLTES
- 15-
Inhoud
Het bedieningspaneel..........................................................................................................16
Instellen van de juiste tijd ...................................................................................................16
Timer .....................................................................................................................................16
Het koken..............................................................................................................................17
Presentatie ...................................................................................................................................... 17
De functies ...................................................................................................................................... 17
Het functioneren ..................................................................................................................18
Het starten van een bereiding......................................................................................................... 18
Uitschakelen van de oven ............................................................................................................... 18
Veranderen van de temperatuur...................................................................................................... 18
Het programmeren..........................................................................................................19-20
Programmeren kooktijd met onmiddelijke start............................................................................... 19
Programmeren van een kooktijd met uitgestelde start.................................................................... 20
De accessoires.....................................................................................................................21
Tabellen combinatie gerechten/bereidingsfuncties.....................................................22-23
Automatische reiniging door middel van katalyse ...........................................................24
WAT TE DOEN ALS …..........................................................................................................25
- 16 -
Het bedieningspaneel
Knop A regelt de juiste tijd, de temperatuur, de timer, de tijdsduur en/of einde van de kooktijd of pyrolyse.
Met knop "B" kunt u de kookfuncties kiezen.
Instellen van de juiste tijd
De timer, aangegeven met het symbool , is onafhankelijk van het functioneren van de oven en voor het
instellen van de timer gaat u als volgt te werk:
Als het apparaat elektrisch wordt aangesloten gaat het symbool aan en op de display gaat 0:00 knipperen. Voor
het gelijk zetten van de klok gaat u als volgt te werk:
N.B.
Draai voor het verlichten
van het symbool van de
timer
Druk voor toegang tot het
instellen.
Draai voor instellen
tijdsduur (van 0 tot 9 uren
en 59 minuten)
Druk voor het bevestigen
van de instelling.
N.B.
Draai voor het
instellen van de
tijd
Druk voor het
bevestigen
De minuten knipperen?
Draai voor het instellen van de
minuten
Druk voor het
bevestigen
Voor het instellen van winter/zomer of na een
stroomuitval: Draai A voor het verlichten van het
symbool en volg dezelfde handelswijze
N.B.
De tijd kan alleen worden veranderd als de oven uit is (niet gedurende de kooktijd of het programmeren).
Timer
Een opeenvolging van geluidssignalen geeft aan dat de timer is afgelopen. Druk op de toets A voor het afzetten van
het geluidssignaal.
Regelen temperatuur en kooktijd
De juiste tijd
Timer
Kooktijd
Einde kooktijd
Controlelampje
verwarming
Indicatie deur
geblokkeerd
Keuzeknop kookfuncties
(vastgestelde temperatuur)
Aanbevolen
ovenstand
STOP
- 17-
Het koken
Presentatie
Voor iedere soort koken bestuurt de oven eigenhandig de essentiële gegevens voor het slagen van alle recepten,
van de eenvoudigste tot de meest ingewikkelde,: temperatuur, warmtebron, vochtigheidsgraad en heteluchtcirculatie
zijn waarden die automatisch onder controle worden gehouden.
Dit hoofdstuk is verzorgd met de zeer gewaardeerde medewerking van onze culinaire expert. Wij raden u aan
zijn raadgevingen op te volgen teneinde volledig van zijn ervaring te profiteren en altijd een perfect resultaat te
bereiken.
De keuze van de bereidingsfuncties, de temperaturen en de plaatsing van de gerechten in de oven is
precies zoals hij ze zelf gebruikt voor de beste resultaten.
Voor iedere functie vindt u in de hiervolgende tabel informatie of het gerecht in de koude of warme oven moet
worden geplaatst. Als u zich aan deze aanwijzingen houdt is een uitstekend resultaat altijd gegarandeerd.
Gedurende de voorverwarmingsfase knippert het controlelampje . Het bereiken van de kooktemperatuur wordt
aangegeven door , dat aan blijft zonder te knipperen.
De temperatuur wordt automatisch bepaald op basis van het gekozen soort bereiding; toch kunt u dit veranderen ter
aanpassing aan het speciale recept dat u gaat bereiden (zie volgende bladzijde).
Het is ook mogelijk een kooktijd met onmiddelijke of uitgestelde start in te stellen (zie volgende bladzijde).
De functies
Tips voor het ontdooien
Een ontdooid product moet in korte tijd worden opgegeten .
Ontdooide etenswaren mogen nooit weer worden ingevroren.
Als het ontdooien klaar is haalt u het product uit de oven en zet u het in de koelkast totdat u het gaat bereiden
of opeten binnen een korte tijd.
1.
2.
Functie Aanbevolen bereiding voor …
Niveau
bakplaat
Niveau
rooster 1
Niveau
rooster 2
Inladen
N.B.
Ontdooien*
1 2
Langzaam ontdooien in de koelkast blijft de beste
methode. Met gebruik van de oven bespaart u 50% van de
tijd
Functie geschikt voor alle rauwe of gekookte etenswaren.
Rijzen
Rijzen van deeg met bakkersgist
(brioches, brood, suikertaart, croissants,
enz.)
2 Koud Temperatuur (40°C) niet veranderbaar.
Gistdeeg
Gebak (op basis van bakkersgist) 2 Warm
Voor het bereiden van pizza raden wij aan de temperatuur
op 220°C te zetten.
Krokant
Zoet of zout gebak (bladerdeeg of
zandtaartdeeg)
2 Warm
Bodem perfect gaar en voldoende afwerking van de
bovenkant.
Multiniveau
Gelijktijdig bereiden van meerdere
gerechten op 2 of 3 niveaus zonder
overdragen van geuren of smaak
Ander gebak dan krokant en gistdeeg
(beignets, pan di spagna, enz.)
1 3
5
(bij
bereidin
g op 3
niveaus)
Warm
Als u deze functie gebruikt voor een enkele bereiding zet u
de bakplaat op het 2° niveau.
Traditie
Langzame bereiding (backenhof, boeuf
bourguignon, goulash, enz.) of au-bain-
marie (terrine, crème caramel enz.)
2 Warm
Voor au-bain-marie bereiding kunt u het water rechtstreeks
in de bakplaat gieten.
Braden
Braadstukken (wit of rood vlees) en au
gratin
1 2 Koud
De aanbevolen temperatuur garandeert een perfecte
bereiding en vermijd het ontstaan van rook. Als het vlees
op een schaal ligt plaatst u de bakplaat op het 2° niveau.
Braadspit*
Het braden van wit of rood vlees 1 3 (braadspit) Koud
Grill
Biefstuk, vis, grilleren, gratineren enz. 1
Het niveau hangt af
van de dikte van het
stuk vlees
Warm
- 18 -
Het functioneren
1.Het starten van het koken
draai knop B tot aan de gewenste functie;
naar gelang de gekozen bereidingswijze worden de aanbevolen temperatuur en het niveau in de oven waar
u het gerecht moet plaatsen getoond;
Gedurende het voorverwarmen knippert het symbool en aan het einde van deze fase houdt het op met
knipperen.
Uitschakelen van de oven
Als het gerecht klaar is zet u knop B op 0.
Veranderen van de temperatuur
U kunt wanneer u maar wilt de temperatuur veranderen.
Draai knop A totdat de temperatuur op de display niet meer knippert.
Druk op knop A voor toegang tot het instellen.
draai knop A voor het verhogen of verlagen van de temperatuur;
duk op knop A voor het bevestigen van de verandering.
3.
2.
- 19-
Het programmeren
Programmeren van een kooktijd met onmiddelijke start
U kunt een kooktijd zodanig instellen dat de oven onmiddelijk in werking treedt en automatisch wordt uitgeschakeld
als de geprogrammeerde tijd is verlopen.
Kies een bereidingswijze, verander indien nodig de temperatuur, en ga als volgt te werk:
1. Draai knop A voor het verlichten van symbool .
2. druk op knop A voor toegang tot het instellen van de kooktijd: op de display knippert 2:00;
3. draai aan knop A voor het verschijnen van de gewenste kooktijd (minimum 20 minuten - maximum 9h59);
4. druk op knop A voor het bevestigen van de programmering. De geprogrammeerde tijdsduur wordt vertoond,
afgewisseld met de gekozen temperatuur.
(1)
Voor iedere kookfunctie is voor de veiligheid een tijdsduur ingesteld van 2 uren. Als deze niet wordt veranderd
gaat de oven automatisch uit als deze tijd is afgelopen
1.
Als u het woord "end" ziet verschijnen, tesamen met een opeenvolging van geluidssignalen, is de geprogrammeerde
tijdsduur afgelopen en wordt het koken onderbroken.
Druk op knop A voor het afzetten van de geluidssignalen.
Zet knop B op 0 voor het verwijderen van het woord "end".
- 20 -
Het programmeren
Programmeren van een kooktijd met uitgestelde start
Het is mogelijk de oven zodanig te programmeren dat het gerecht op een bepaalde tijd klaar is: de programmering
bepaalt automatisch het uur van de start van de kooktijd en de oven gaat uit op het gewenste moment.
B.v.:
Het is 9:00 uur en het gerecht moet klaar zijn om 12:30, wetende dat de kooktijd 1 uur en 15 minuten moet duren:
dus moeten de kooktijd en het einde van de kooktijd geprogrammeerd worden. De oven bepaalt automatisch dat de
start moet plaats vinden op 11:15 zodat de kooktijd eindigt op 12:30.
1° stap
Het gerecht in de oven zetten, indien nodig de temperatuur veranderen en een kooktijd programmeren op de
volgende wijze:
1. Draai aan knop A voor het verlichten van symbool .
2. druk op knop A voor toegang tot het instellen van de kooktijd: u ziet 2:00 knipperen;
3. draai aan knop A voor het instellen van de gewenste kooktijd (minimum 20 minuten - maximum 9h59);
4. druk op knop A voor het bevestigen van de programmering.
2° stap
Programmeer het gewenste uur van einde kooktijd:
1. Draai aan knop A voor het verlichten van het symbool
STOP
(de display vertoont 10h15, oftewel het uur van
einde kooktijd, als het koken onmiddelijk start);
2. druk op knop A voor toegang tot het instellen van het gewenste uur van einde kooktijd;
3. draai aan knop A voor het instellen van het uur van einde kooktijd.
4. druk op knop A voor het bevestigen van de programmering. Het uur van einde kooktijd wordt afwisselend met
de gekozen temperatuur vertoond.
Het koken begint om 11:15 en eindigt om 12:30.
2.
Het woord "end", tesamen met een opeenvolging van geluidssignalen, geeft aan dat de geprogrammeerde tijdsduur
is afgelopen en het koken wordt onderbroken.
Druk op knop A voor het afzetten van de geluidssignalen.
Zet knop B weer op 0 voor het verwijderen van het woord "end".
- 21-
De accessoires
De oven is voorzien van 5 inzethoogten (niveaus van 1 tot 5 van beneden naar boven genummerd) die afhangen
van het soort gerecht dat u gaat bereiden.
De display vertoont de ovenstand die wordt aangeraden voor de beste resultaten.
De lek/bakplaat
Wordt gebruikt:
als opzetvlak voor ovenschotels op een enkel niveau en voor "au bain marie" op het 2° niveau.
als bakplaat (gebak, brioches, beignets enz.) op het 2° niveau;
als lekplaat voor druipend vet en jus, in combinatie met een rooster (vlees, vis enz.); in dit geval wordt hij
altijd op het eerste niveau geplaatst;
als opzetvlak voor ovenschotels of als bakplaat voor bereiden op meer niveaus; in dit geval wordt hij op
het 1° niveau geplaatst.
Wij raden af de bakplaat op het 4° of 5° niveau te gebruiken.
De roosters
Worden gebruikt:
als opzetvlak voor ovenschotels voor bereiden op meer niveaus (3° hoogte voor bereiden op 2 niveau's en 3°
en 5° hoogte voor bereiden op 3 niveaus);
om vlees of vis op te leggen, in combinatie met de lekplaat voor het opvangen van jus; de rooster wordt op de
2° hoogte geplaatst;
om diepvrieswaren op te leggen die ontdooid moeten worden, in combinatie met de lekplaat voor het opvangen
van het water; in dit geval wordt hij op de 2" hoogte geplaatst.
N.B.
voor etenswaren van grote afmetingen (meer dan 8 kg.) wordt gebruik van de bakplaat aangeraden. Mocht gebruik
van de rooster onmisbaar zijn, plaats hem dan als volgt ( ):
Het braadspit
Het braadspit bestaat uit een steun, een vleespen en een handvat.
Ga als volgt te werk:
Plaats de steun van het braadspit (A) op de 3° hoogte;
steek de vleespen door het midden van het stuk vlees dat u
gaat braden en het stuk vlees op gelijke afstand van de
uiteinden van de vleespen (B);
bevestig het vlees met de vorken (C);
bevestig de vorken in het vlees met de schroeven (D);
plaats de vleespen op de steun, met de punt van de
vleespen in het gat dat zich in de achterwand van de oven
bevindt.
Het handvat, dat van isolerend materiaal is gemaakt, zorgt ervoor dat u zich niet brandt als u het braadstuk uit de
oven haalt. Gedurende de kooktijd moet het handvat eraf worden geschroefd.
Plaats een lekplaat op de 1ste verdieping van de oven voor het opvangen van jus en vet, en breng de steun van het
braadspit aan op de 3° hoogte .
Schroef
(D)
Vleespen
(B)
Handvat vleespen (D)
Steun braadspit
(A)
Vork
(C)
Schroef
(D)
Achterwand
- 22 -
Tabellen combinatie gerechten/
bereidingsfuncties
De hiervolgende tabellen bieden nuttige informatie voor het kiezen van de functie die geschikt is voor het gerecht
dat u gaat bereiden. De bereidingsduur wordt vastgesteld op basis van het recept dat u volgt, en naar gelang de
hoeveelheid en de afmetingen van het gerecht.
GERECHTEN VOORBEELDEN FUNCTIE TEMPERATUUR HET PLAATSEN
Zoet of zout gebak (bladerdeeg
of zandtaartdeeg)
quiche lorraine, prei-quiche enz. Krokant 220 °C vorm op bakplaat
Dikke pizza van brooddeeg pizza, plat brood Gistdeeg 220 °C op bakplaat
Pizza (ander deeg) Krokant 220 °C vorm op bakplaat
pittig gebak ’cake’ met olijven, tonijn enz.
Gebak
(of multiniveau)
160 °C vorm op bakplaat
Rustieke taarten kaastaart , salmon pie…
Gebak
(of multiniveau)
200 °C op bakplaat
Terrine terrine van vis, vlees, groenten, foie gras, enz. Traditie 160 °C
vorm van terrine op bakplaat
(bain-marie met reeds warm
water)
Ovenschotel
leverpastei van wild, zalmpurée, gepocheerde eieren
enz.
Traditie 160 °C
schotel op bakplaat (bain-marie
met water reeds warm)
Soufflé kaassoufflé, vissoufflé enz. Multiniveau 200 °C vorm op bakplaat
HOOFDGERECHTEN
Gegratineerde gerechten oesters in de oven, toast met kaas, enz. Grill 270 °C
op ovenrek of schotel op
ovenrek
Gerechten au gratin aardappelschotel au gratin, uiensoep, lasagna, enz.
Gratin
(of braden)
210 °C schotel op bakplaat
Gevulde groenten aardappels, tomaten, courgets, kool, enz. Multiniveau 200 °C
op bakplaat of vorm op
bakplaat
Gestoofde groenteschotel sla, wortels, kool, enz. Traditie 200 °C cocotte op bakplaat
Quiche champignon- quiche, groentequiche, enz. Traditie 160 °C
schotel of vorm op bakplaat
(bain-marie met water reeds
warm)
Terrine groenteterrine Traditie 160 °C
vorm op bakplaat (bain-marie
met water reeds warm)
Soufflé soufflé van asperges, tomaten, enz. Multiniveau 200 °C vorm op bakplaat
Gerechten met een deegkorst groenteschotel, enz. Multiniveau 200 °C op bakplaat
In aluminiumfolie truffels, enz. Multiniveau 200 °C
aluminium verpakking op
bakplaat
GROENTEN
Rijst Pilaf Traditie 180 °C schotel op bakplaat
GERECHTEN VOORBEELDEN FUNCTIE TEMPERATUUR HET PLAATSEN
Gebraden gevogelte kip, eend, haantje, kapoen. Braden 210 °C gevogelte op rooster
Gevogelte aan het spit kip, haantje Braadspit 270 °C vleespen van braadspit
Braadstukken
varkensgebraad, kalfsgebraad, kalkoen, roastbeef,
lamsbout, reebout, gefarceerde kalfsborst, enz.
Braden 210 °C vlees op rooster
braadstukken van grote
afmetingen
hele lamsbout, grote kapoen of kalkoen enz. Multiniveau
180 °C (op een
derde van de
braadtijd verlagen
tot 160 °C)
vlees op bakplaat, regelmatig
bedruipen met de jus
Gesauteerd vlees in
ovenschotel en traditionele
gerechten
boeuf bourguignon, konijn alla cacciatora,
gesauteeerd kalfsvlees Marengo, gestoofd
lamsvlees, kip a la basque, enz.
Traditie 190 °C cocotte op bakplaat
Grilleren
biefstuk, karbonaden, worstjes, vleesstokjes,
kippenborst, enz.
Grill 300 °C
op rooster (inzethoogte naar
gelang de dikte
Vlees in deegkorst
filet van rundvlees à la Wellington, lamsbout in
deegkorst, enz.
Multiniveau 200 °C
op bakplaat (voor grote
stukken, verlagen tot 160 °C als
het deeg gaar is)
VLEES
Gerechten met deegkorst gevogelte met deegkorst, enz. Multiniveau 240 °C
vlees op bakplaat of schotel op
bakplaat
Gegrillde vis en aan
satéstokjes
baars, makreel, sardine, zeebarbeel, tonijn enz. Grill 270 °C
op rooster (inzethoogte naar
gelang de dikte
Hele vissen (gefarceerd) zeebrasem, karper enz. Multiniveau 200 °C op bakplaat
Visfilets (met wijn of andere
vloeistof)
zalm, schorpioenvis, kabeljouw, baars enz. Traditie 200 °C op bakplaat
In aluminiumfolie tong, schelpen saint jacques, enz. Multiniveau 200 °C op bakplaat
Vis in deegkorst (bladerdeeg of
pasteideeg)
zalm, vis aan satéstokjes enz. Multiniveau 200 °C op bakplaat
Vis au gratin kabeljouw gegratineerd a là provençale enz.
gratin (of
braden)(grillvoor bruin
bakken)
210 °C 270 °C
schotel op bakplaat (of rooster
voor bruin korstje onder de
grill)
Soufflé schelpen Saint Jacques enz. Multiniveau 200 °C vorm op bakplaat
VIS
Vis in zoute deegkorst baars, karper enz. Multiniveau 240 °C
vis op bakplaat of schotel op
bakplaat
- 23-
Tabellen combinatie gerechten/
bereidingsfuncties
GERECHTEN VOORBEELDEN FUNCTIE TEMPERATUUR HET PLAATSEN
Koekjes (zonder gist)
pan di spagna, lange vingers, opgerolde koekjes,
Brownies,
gebak (of multiniveau) 200 °C vorm op bakplaat
Cake (met bakpoeder) vruchtencake, gemarmerde cake, vier vierden, enz. gebak (of multiniveau) 160 °C vorm op bakplaat
Vruchtentaart (zandtaartdeeg of
bladerdeeg, met of zonder
custard)
appeltaart, pruimentaart, perentaart enz. Krokant 220 °C vorm op bakplaat
Cheesecake Krokant 200 °C vorm op bakplaat
Taarten van gistdeeg suikertaart, vlaaien Gistdeeg 180 °C vorm op bakplaat
Bereiding bodem voor
vruchtentaarten (zandtaartdeeg)
taart met verse vruchten (aardbeien, frambozen,
enz.)
Krokant 180 °C
taartvorm op bakplaat (bruine
bonen in deegkorst)
Gebakjes (bladerdeeg of
zandtaartdeeg)
gebakjes met peer, enz. Krokant 220 °C vorm op bakplaat
Beignets
profiterol, kleine soesjes, appelbeignets, paris
brest, saint honoré, enz.
gebak (of multiniveau) 190 °C op bakplaat
Bladerdeeg appelstrudel, rustieke taart, pasteitjes enz. gebak (of multiniveau) 200 °C op bakplaat
Kleine gebakjes (bakkersgist)
croissants, suikertaarten, brioches, kleine savarin
gebakjes enz.
Gistdeeg 180 °C op bakplaat
GEBAK
Groot gebak (bakkersgist) kougloff, brioches, panettone, zoet brood,... Gistdeeg 160 °C
op bakplaat of vorm op
bakplaat
Koekjesdeeg gebakjes in papieren cups, lepelkoekjes, enz. gebak (of multiniveau) 180 °C op bakplaat
Zandtaartdeeg zandkoekjes, sprits, biscuits, enz. gebak (of multiniveau) 200 °C op bakplaat
Bladerdeeg verschillende soorten feuilleté-gebak, enz. gebak (of multiniveau) 200 °C op bakplaat
Bitterkoekjes, kokosballetjes kokoskoekjes, amandelkoekjes gebak (of multiniveau) 180 °C op bakplaat
Gistdeeg mini-brioches, mini-croissants, enz. Gistdeeg 180 °C op bakplaat
Wit schuimgebak
wit schuimgebak(of
multiniveau)
70 °C op bakplaat
PATISSERIE
Enigszins gebruind
schuimgebak
enigszins gebruind
schuimgebak (of
multiniveau)
110 °C op bakplaat
Pudding broodpudding, rijstpudding gebak (of multiniveau) 190 °C vorm op bakplaat
Crèmes en flan. Griesmeel
dessert
crème caramel, crème brûlée, chocolade flan, enz. gebak (of multiniveau) 160 °C
Vorm of ovenschotel op
bakplaat (bain-marie op
bakplaat)
Rijstdesserts rijst à la condé, rijst impératrice, enz. gebak (of multiniveau) 180 °C vorm op bakplaat
DESSERT
Soufflé soufflé met likeur, soufflé met fruit, enz. gebak (of multiniveau) 200 °C vorm op bakplaat
Gevulde vruchten of in
aluminiumfolie
gestoofde appels enz. Multiniveau 200 °C
vorm of aluminium bak op
bakplaat
FRUIT
Vruchten au gratin (met
zabaione)
verse vruchten au gratin Grill 270 °C schotel op rooster
GERECHTEN VOORBEELDEN FUNCTIE TEMPERATUUR HET PLAATSEN
Yoghurt Traditie 50 °C schotel op bakplaat
Droge etenswaren
champignons, kruiden, fruit of groenten in
schijven, enz.
Multiniveau 60 °C op rooster
Pasteuriseren potjes met vruchten op sap, enz. Steriliseren (of multiniveau) 130 °C potjes op bakplaat
Opwarmen van de gerechten
vooraf gekookte schotels (thuis gekookt of
industriele productie)
Opwarmen van gerechten (of
multiniveau)
140 °C schotel op bakplaat
VAN ALLES
Zelf gebakken brood Multiniveau
260 °C voor 10
minuten, 210 °C tot
einde kooktijd
op bakplaat
- 24 -
Automatische reiniging door middel van katalyse
Sommige modellen zijn voorzien van binnenwanden van de oven die bekleed zijn met een poreuze laag die
katalytisch email wordt genoemd.
Dit email bezit de eigenschap om als hij heet wordt de eventueel gespatte vetdeeltjes te vernietigen
Om dit proces van "oxydatie" van het vet op gang te zetten moet de temperatuur van de wanden hoger dan 170º C
zijn.
De poreusheid van het katalytische email vergroot de oppervlakte die nodig is voor het oxyderen van de vetten door
middel van katalyse.
Als aan het einde van de kooktijd etensrestjes aan de wanden blijven hangen, moet u de oven aan laten staan,
leeg en met de ovendeur dicht, met de keuzeknop van de temperatuur op maximum, voor 60-90 minuten naar
gelang de graad van vuilheid. Het verwijderen van hardnekkige etensresten kan versneld worden met behulp van
warm water en een zachte borstel.
Belangrijk: Het katalytische email kan tegen een stootje, maar het is toch beter te vermijden:
- het email met een hard voorwerp te behandelen (b.v. een mes)
- wasmiddelen of schuurmiddelen te gebruiken.
In dit geval zouden de zelfreinigende eigenschappen van dit email voorgoed bedorven kunnen worden.
Het email is zo stevig dat het in- en uitschuiven van de verschillende accessoires (ovenrek, bakplaat, braadspit)
geen enkele schade kan veroorzaken. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als de plekken waar de accessoires
in en uit schuiven witte strepen zouden gaan vertonen.
- 25-
WAT TE DOEN ALS …
... er veel rook uit de oven komt:
controleer of de juiste functie is gekozen voor de soort bereiding die u wenst;
controleer of de temperatuur die vertoond wordt (indien door de gebruiker veranderd) niet te hoog is;
Kijk hoe vuil de oven is en maak hem eventueel schoon. achtergebleven etensrestjes die verkoold zijn kunnen
rook en brandlucht veroorzaken.
... de ventilator van de oven blijft werken als de bereiding is afgelopen:
De ventilator staat automatisch stil zodra de temperatuur in de oven voldoende is afgekoeld.
... de oven wordt niet warm:
controleer of de zekeringen niet zijn doorgeslagen,
controleer of de stroom van het net niet is uitgevallen.
... de display vertoont een codenummer zoals b.v. ERxx
De oven is voorzien van een autotest-systeem: als er een storing optreedt vertoont de display een codenummer
met twee cijfers als volgt: ERxx.
Bel uw handelaar of een erkende installateur (zieTechnische Handleiding) met vermelding van:
het codenummer en het registratienummer van het apparaat (deze zijn aangegeven op het garantiebewijs);
het codenummer van de storing.

Documenttranscriptie

Vanaf de kolenkachel uit het verleden tot aan het digitaal koken van onze tijd heeft Scholtès gedurende 80 jaren geschiedenis het idee van "met de hand gemaakt" weten te behouden dat nog steeds zijn kenmerk en sterke punt is gebleven. Leder product van Scholtès is het resultaat van de geslaagde combinatie van elegante vormgeving met onbetwistbare technologie, die bestaat uit prestatie en vernieuwing. Deze handleiding is tot stand gekomen met de hoogst gewaardeerde medewerking van onze eigen eersteklas culinaire expert, Philippe Rogé, die deel uitmaakt van het team voor Research en Ontwikkeling van ons bedrijf. U kunt in deze handleiding vele raadgevingen vinden, die wij u aanraden op te volgen, en die het mogelijk maken van de ervaring van onze chef te profiteren en zodoende met de bereiding altijd een perfect resultaat te bereiken. De twee documenten, de Gebruiksaanwijzing en deTechnische Handleiding, vullen elkaar aan: • de Gebruiksaanwijzing beschrijft op eenvoudige maar gedetailleerde wijze de functies waarvan het apparaat is voorzien. U vindt er bovendien nuttige tips voor het koken, die u helpen op de beste wijze van de mogelijkheden van de oven te genieten. • de Technische handleiding bevat alle noodzakelijke informatie voor het installeren, de aansluiting, het onderhoud van het apparaat… en de aanbevelingen. Eet smakelijk met SCHOLTES - 14 - Inhoud Het bedieningspaneel .......................................................................................................... 16 Instellen van de juiste tijd ................................................................................................... 16 Timer ..................................................................................................................................... 16 Het koken .............................................................................................................................. 17 Presentatie ...................................................................................................................................... 17 De functies ...................................................................................................................................... 17 Het functioneren .................................................................................................................. 18 Het starten van een bereiding ......................................................................................................... 18 Uitschakelen van de oven ............................................................................................................... 18 Veranderen van de temperatuur...................................................................................................... 18 Het programmeren .......................................................................................................... 19-20 Programmeren kooktijd met onmiddelijke start ............................................................................... 19 Programmeren van een kooktijd met uitgestelde start .................................................................... 20 De accessoires ..................................................................................................................... 21 Tabellen combinatie gerechten/bereidingsfuncties ..................................................... 22-23 Automatische reiniging door middel van katalyse ........................................................... 24 WAT TE DOEN ALS … .......................................................................................................... 25 - 15- Het bedieningspaneel De juiste tijd Timer Kooktijd Regelen temperatuur en kooktijd STOP Controlelampje verwarming Einde kooktijd Indicatie deur geblokkeerd Keuzeknop kookfuncties (vastgestelde temperatuur) Aanbevolen ovenstand Knop A regelt de juiste tijd, de temperatuur, de timer, de tijdsduur en/of einde van de kooktijd of pyrolyse. Met knop "B" kunt u de kookfuncties kiezen. Instellen van de juiste tijd Als het apparaat elektrisch wordt aangesloten gaat het symbool het gelijk zetten van de klok gaat u als volgt te werk: aan en op de display gaat 0:00 knipperen. Voor N.B. Draai voor het instellen van de tijd Druk voor het bevestigen De minuten knipperen? Draai voor het instellen van de minuten Druk voor het bevestigen Voor het instellen van winter/zomer of na een stroomuitval: Draai A voor het verlichten van het symbool en volg dezelfde handelswijze N.B. De tijd kan alleen worden veranderd als de oven uit is (niet gedurende de kooktijd of het programmeren). Timer De timer, aangegeven met het symbool , is onafhankelijk van het functioneren van de oven en voor het instellen van de timer gaat u als volgt te werk: N.B. Draai voor het verlichten van het symbool van de timer Druk voor toegang tot het instellen. Draai voor instellen tijdsduur (van 0 tot 9 uren en 59 minuten) Druk voor het bevestigen van de instelling. Een opeenvolging van geluidssignalen geeft aan dat de timer is afgelopen. Druk op de toets A voor het afzetten van het geluidssignaal. - 16 - Het koken 1. Presentatie Voor iedere soort koken bestuurt de oven eigenhandig de essentiële gegevens voor het slagen van alle recepten, van de eenvoudigste tot de meest ingewikkelde,: temperatuur, warmtebron, vochtigheidsgraad en heteluchtcirculatie zijn waarden die automatisch onder controle worden gehouden. Dit hoofdstuk is verzorgd met de zeer gewaardeerde medewerking van onze culinaire expert. Wij raden u aan zijn raadgevingen op te volgen teneinde volledig van zijn ervaring te profiteren en altijd een perfect resultaat te bereiken. De keuze van de bereidingsfuncties, de temperaturen en de plaatsing van de gerechten in de oven is precies zoals hij ze zelf gebruikt voor de beste resultaten. Voor iedere functie vindt u in de hiervolgende tabel informatie of het gerecht in de koude of warme oven moet worden geplaatst. Als u zich aan deze aanwijzingen houdt is een uitstekend resultaat altijd gegarandeerd. Gedurende de voorverwarmingsfase knippert het controlelampje aangegeven door 2. . Het bereiken van de kooktemperatuur wordt , dat aan blijft zonder te knipperen. De temperatuur wordt automatisch bepaald op basis van het gekozen soort bereiding; toch kunt u dit veranderen ter aanpassing aan het speciale recept dat u gaat bereiden (zie volgende bladzijde). Het is ook mogelijk een kooktijd met onmiddelijke of uitgestelde start in te stellen (zie volgende bladzijde). De functies Functie Aanbevolen bereiding voor … Ontdooien* Niveau Niveau Niveau bakplaat rooster 1 rooster 2 1 Inladen N.B. Langzaam ontdooien in de koelkast blijft de beste methode. Met gebruik van de oven bespaart u 50% van de tijd Functie geschikt voor alle rauwe of gekookte etenswaren. 2 Rijzen Rijzen van deeg met bakkersgist (brioches, brood, suikertaart, croissants, enz.) 2 Koud Temperatuur (40°C) niet veranderbaar. Gistdeeg Gebak (op basis van bakkersgist) 2 Warm Voor het bereiden van pizza raden wij aan de temperatuur op 220°C te zetten. Krokant Zoet of zout gebak (bladerdeeg of zandtaartdeeg) 2 Warm Bodem perfect gaar en voldoende afwerking van de bovenkant. Warm Als u deze functie gebruikt voor een enkele bereiding zet u de bakplaat op het 2° niveau. Warm Voor au-bain-marie bereiding kunt u het water rechtstreeks in de bakplaat gieten. 2 Koud De aanbevolen temperatuur garandeert een perfecte bereiding en vermijd het ontstaan van rook. Als het vlees op een schaal ligt plaatst u de bakplaat op het 2° niveau. Multiniveau Traditie Gelijktijdig bereiden van meerdere gerechten op 2 of 3 niveaus zonder overdragen van geuren of smaak Ander gebak dan krokant en gistdeeg (beignets, pan di spagna, enz.) Langzame bereiding (backenhof, boeuf bourguignon, goulash, enz.) of au-bainmarie (terrine, crème caramel enz.) 1 3 5 (bij bereidin g op 3 niveaus) 2 Braden Braadstukken (wit of rood vlees) en au gratin 1 Braadspit* Het braden van wit of rood vlees 1 3 (braadspit) Koud 1 Het niveau hangt af van de dikte van het stuk vlees Warm Grill Biefstuk, vis, grilleren, gratineren enz. Tips voor het ontdooien • Een ontdooid product moet in korte tijd worden opgegeten . • Ontdooide etenswaren mogen nooit weer worden ingevroren. • Als het ontdooien klaar is haalt u het product uit de oven en zet u het in de koelkast totdat u het gaat bereiden of opeten binnen een korte tijd. - 17- Het functioneren 1. Het starten van het koken • draai knop B tot aan de gewenste functie; • naar gelang de gekozen bereidingswijze worden de aanbevolen temperatuur en het niveau in de oven waar u het gerecht moet plaatsen getoond; • Gedurende het voorverwarmen knippert het symbool knipperen. en aan het einde van deze fase houdt het op met van de oven 2. Uitschakelen Als het gerecht klaar is zet u knop B op 0. 3. Veranderen van de temperatuur U kunt wanneer u maar wilt de temperatuur veranderen. • • • • Draai knop A totdat de temperatuur op de display niet meer knippert. Druk op knop A voor toegang tot het instellen. draai knop A voor het verhogen of verlagen van de temperatuur; duk op knop A voor het bevestigen van de verandering. - 18 - Het programmeren 1. Programmeren van een kooktijd met onmiddelijke start U kunt een kooktijd zodanig instellen dat de oven onmiddelijk in werking treedt en automatisch wordt uitgeschakeld als de geprogrammeerde tijd is verlopen. Kies een bereidingswijze, verander indien nodig de temperatuur, en ga als volgt te werk: 1. Draai knop A voor het verlichten van symbool . 2. druk op knop A voor toegang tot het instellen van de kooktijd: op de display knippert 2:00; 3. draai aan knop A voor het verschijnen van de gewenste kooktijd (minimum 20 minuten - maximum 9h59); 4. druk op knop A voor het bevestigen van de programmering. De geprogrammeerde tijdsduur wordt vertoond, afgewisseld met de gekozen temperatuur. (1) Voor iedere kookfunctie is voor de veiligheid een tijdsduur ingesteld van 2 uren. Als deze niet wordt veranderd gaat de oven automatisch uit als deze tijd is afgelopen Als u het woord "end" ziet verschijnen, tesamen met een opeenvolging van geluidssignalen, is de geprogrammeerde tijdsduur afgelopen en wordt het koken onderbroken. • Druk op knop A voor het afzetten van de geluidssignalen. • Zet knop B op 0 voor het verwijderen van het woord "end". - 19- Het programmeren 2. Programmeren van een kooktijd met uitgestelde start Het is mogelijk de oven zodanig te programmeren dat het gerecht op een bepaalde tijd klaar is: de programmering bepaalt automatisch het uur van de start van de kooktijd en de oven gaat uit op het gewenste moment. B.v.: Het is 9:00 uur en het gerecht moet klaar zijn om 12:30, wetende dat de kooktijd 1 uur en 15 minuten moet duren: dus moeten de kooktijd en het einde van de kooktijd geprogrammeerd worden. De oven bepaalt automatisch dat de start moet plaats vinden op 11:15 zodat de kooktijd eindigt op 12:30. 1° stap Het gerecht in de oven zetten, indien nodig de temperatuur veranderen en een kooktijd programmeren op de volgende wijze: 1. 2. 3. 4. . Draai aan knop A voor het verlichten van symbool druk op knop A voor toegang tot het instellen van de kooktijd: u ziet 2:00 knipperen; draai aan knop A voor het instellen van de gewenste kooktijd (minimum 20 minuten - maximum 9h59); druk op knop A voor het bevestigen van de programmering. 2° stap Programmeer het gewenste uur van einde kooktijd: 1. Draai aan knop A voor het verlichten van het symbool einde kooktijd, als het koken onmiddelijk start); STOP (de display vertoont 10h15, oftewel het uur van 2. druk op knop A voor toegang tot het instellen van het gewenste uur van einde kooktijd; 3. draai aan knop A voor het instellen van het uur van einde kooktijd. 4. druk op knop A voor het bevestigen van de programmering. Het uur van einde kooktijd wordt afwisselend met de gekozen temperatuur vertoond. Het koken begint om 11:15 en eindigt om 12:30. Het woord "end", tesamen met een opeenvolging van geluidssignalen, geeft aan dat de geprogrammeerde tijdsduur is afgelopen en het koken wordt onderbroken. • Druk op knop A voor het afzetten van de geluidssignalen. • Zet knop B weer op 0 voor het verwijderen van het woord "end". - 20 - De accessoires De oven is voorzien van 5 inzethoogten (niveaus van 1 tot 5 van beneden naar boven genummerd) die afhangen van het soort gerecht dat u gaat bereiden. De display vertoont de ovenstand die wordt aangeraden voor de beste resultaten. De lek/bakplaat Wordt gebruikt: • als opzetvlak voor ovenschotels op een enkel niveau en voor "au bain marie" op het 2° niveau. • als bakplaat (gebak, brioches, beignets enz.) op het 2° niveau; • als lekplaat voor druipend vet en jus, in combinatie met een rooster (vlees, vis enz.); in dit geval wordt hij altijd op het eerste niveau geplaatst; • als opzetvlak voor ovenschotels of als bakplaat voor bereiden op meer niveaus; in dit geval wordt hij op het 1° niveau geplaatst. Wij raden af de bakplaat op het 4° of 5° niveau te gebruiken. De roosters Worden gebruikt: • als opzetvlak voor ovenschotels voor bereiden op meer niveaus (3° hoogte voor bereiden op 2 niveau's en 3° en 5° hoogte voor bereiden op 3 niveaus); • om vlees of vis op te leggen, in combinatie met de lekplaat voor het opvangen van jus; de rooster wordt op de 2° hoogte geplaatst; • om diepvrieswaren op te leggen die ontdooid moeten worden, in combinatie met de lekplaat voor het opvangen van het water; in dit geval wordt hij op de 2" hoogte geplaatst. N.B. voor etenswaren van grote afmetingen (meer dan 8 kg.) wordt gebruik van de bakplaat aangeraden. Mocht gebruik van de rooster onmisbaar zijn, plaats hem dan als volgt ( ): Het braadspit Het braadspit bestaat uit een steun, een vleespen en een handvat. Ga als volgt te werk: • Plaats de steun van het braadspit (A) op de 3° hoogte; • steek de vleespen door het midden van het stuk vlees dat u gaat braden en het stuk vlees op gelijke afstand van de uiteinden van de vleespen (B); • bevestig het vlees met de vorken (C); • bevestig de vorken in het vlees met de schroeven (D); • plaats de vleespen op de steun, met de punt van de vleespen in het gat dat zich in de achterwand van de oven bevindt. Achterwand Schroef (D) Vleespen (B) Vork (C) Schroef (D) Steun braadspit (A) Handvat vleespen (D) Het handvat, dat van isolerend materiaal is gemaakt, zorgt ervoor dat u zich niet brandt als u het braadstuk uit de oven haalt. Gedurende de kooktijd moet het handvat eraf worden geschroefd. Plaats een lekplaat op de 1ste verdieping van de oven voor het opvangen van jus en vet, en breng de steun van het braadspit aan op de 3° hoogte . - 21- Tabellen combinatie gerechten/ bereidingsfuncties De hiervolgende tabellen bieden nuttige informatie voor het kiezen van de functie die geschikt is voor het gerecht dat u gaat bereiden. De bereidingsduur wordt vastgesteld op basis van het recept dat u volgt, en naar gelang de hoeveelheid en de afmetingen van het gerecht. GROENTEN HOOFDGERECHTEN GERECHTEN Zoet of zout gebak (bladerdeeg of zandtaartdeeg) Dikke pizza van brooddeeg Pizza (ander deeg) HET PLAATSEN Krokant 220 °C vorm op bakplaat pizza, plat brood Gistdeeg Krokant Gebak (of multiniveau) Gebak (of multiniveau) 220 °C 220 °C op bakplaat vorm op bakplaat 160 °C vorm op bakplaat Rustieke taarten kaastaart , salmon pie… Terrine TEMPERATUUR quiche lorraine, prei-quiche enz. ’cake’ met olijven, tonijn enz. 200 °C terrine van vis, vlees, groenten, foie gras, enz. Traditie Traditie 160 °C Soufflé leverpastei van wild, zalmpurée, gepocheerde eieren enz. kaassoufflé, vissoufflé enz. Multiniveau 200 °C Gegratineerde gerechten oesters in de oven, toast met kaas, enz. Grill 270 °C Gerechten au gratin aardappelschotel au gratin, uiensoep, lasagna, enz. Gratin (of braden) 210 °C Gevulde groenten aardappels, tomaten, courgets, kool, enz. Multiniveau 200 °C Gestoofde groenteschotel sla, wortels, kool, enz. Traditie 200 °C Quiche champignon- quiche, groentequiche, enz. Traditie 160 °C Ovenschotel 160 °C op bakplaat vorm van terrine op bakplaat (bain-marie met reeds warm water) schotel op bakplaat (bain-marie met water reeds warm) vorm op bakplaat op ovenrek of schotel op ovenrek schotel op bakplaat op bakplaat of vorm op bakplaat cocotte op bakplaat schotel of vorm op bakplaat (bain-marie met water reeds warm) vorm op bakplaat (bain-marie met water reeds warm) vorm op bakplaat op bakplaat aluminium verpakking op bakplaat schotel op bakplaat Terrine groenteterrine Traditie 160 °C Soufflé Gerechten met een deegkorst soufflé van asperges, tomaten, enz. groenteschotel, enz. Multiniveau Multiniveau 200 °C 200 °C In aluminiumfolie truffels, enz. Multiniveau 200 °C Rijst Pilaf Traditie 180 °C GERECHTEN VOORBEELDEN FUNCTIE TEMPERATUUR HET PLAATSEN Gebraden gevogelte Gevogelte aan het spit kip, eend, haantje, kapoen. kip, haantje varkensgebraad, kalfsgebraad, kalkoen, roastbeef, lamsbout, reebout, gefarceerde kalfsborst, enz. Braden Braadspit 210 °C 270 °C gevogelte op rooster vleespen van braadspit Braden 210 °C vlees op rooster Multiniveau 180 °C (op een derde van de braadtijd verlagen tot 160 °C) vlees op bakplaat, regelmatig bedruipen met de jus Traditie 190 °C braadstukken van grote afmetingen VLEES FUNCTIE pittig gebak Braadstukken Gesauteerd vlees in ovenschotel en traditionele gerechten Grilleren VIS VOORBEELDEN hele lamsbout, grote kapoen of kalkoen enz. boeuf bourguignon, konijn alla cacciatora, gesauteeerd kalfsvlees Marengo, gestoofd lamsvlees, kip a la basque, enz. biefstuk, karbonaden, worstjes, vleesstokjes, kippenborst, enz. Grill 300 °C cocotte op bakplaat op rooster (inzethoogte naar gelang de dikte op bakplaat (voor grote stukken, verlagen tot 160 °C als het deeg gaar is) vlees op bakplaat of schotel op bakplaat op rooster (inzethoogte naar gelang de dikte op bakplaat Vlees in deegkorst filet van rundvlees à la Wellington, lamsbout in deegkorst, enz. Multiniveau 200 °C Gerechten met deegkorst gevogelte met deegkorst, enz. Multiniveau 240 °C baars, makreel, sardine, zeebarbeel, tonijn enz. Grill 270 °C zeebrasem, karper enz. Multiniveau 200 °C zalm, schorpioenvis, kabeljouw, baars enz. Traditie 200 °C op bakplaat tong, schelpen saint jacques, enz. Multiniveau 200 °C op bakplaat zalm, vis aan satéstokjes enz. Multiniveau 200 °C Gegrillde vis en aan satéstokjes Hele vissen (gefarceerd) Visfilets (met wijn of andere vloeistof) In aluminiumfolie Vis in deegkorst (bladerdeeg of pasteideeg) Vis au gratin kabeljouw gegratineerd a là provençale enz. Soufflé schelpen Saint Jacques enz. gratin (of braden)(grillvoor bruin bakken) Multiniveau Vis in zoute deegkorst baars, karper enz. Multiniveau - 22 - 210 °C 270 °C 200 °C 240 °C op bakplaat schotel op bakplaat (of rooster voor bruin korstje onder de grill) vorm op bakplaat vis op bakplaat of schotel op bakplaat Tabellen combinatie gerechten/ bereidingsfuncties GERECHTEN GEBAK Koekjes (zonder gist) Cake (met bakpoeder) Vruchtentaart (zandtaartdeeg of bladerdeeg, met of zonder custard) Cheesecake Taarten van gistdeeg Bereiding bodem voor vruchtentaarten (zandtaartdeeg) Gebakjes (bladerdeeg of zandtaartdeeg) PATISSERIE HET PLAATSEN 200 °C vorm op bakplaat 160 °C vorm op bakplaat appeltaart, pruimentaart, perentaart enz. Krokant 220 °C vorm op bakplaat Krokant Gistdeeg 200 °C 180 °C suikertaart, vlaaien taart met verse vruchten (aardbeien, frambozen, enz.) Krokant 180 °C vorm op bakplaat vorm op bakplaat taartvorm op bakplaat (bruine bonen in deegkorst) Krokant 220 °C 190 °C op bakplaat gebak (of multiniveau) 200 °C op bakplaat Gistdeeg 180 °C Groot gebak (bakkersgist) kougloff, brioches, panettone, zoet brood,... Gistdeeg 160 °C Koekjesdeeg Zandtaartdeeg Bladerdeeg Bitterkoekjes, kokosballetjes Gistdeeg gebakjes in papieren cups, lepelkoekjes, enz. zandkoekjes, sprits, biscuits, enz. verschillende soorten feuilleté-gebak, enz. kokoskoekjes, amandelkoekjes mini-brioches, mini-croissants, enz. 180 200 200 180 180 Kleine gebakjes (bakkersgist) gebakjes met peer, enz. Pudding broodpudding, rijstpudding gebak (of multiniveau) gebak (of multiniveau) gebak (of multiniveau) gebak (of multiniveau) Gistdeeg wit schuimgebak(of multiniveau) enigszins gebruind schuimgebak (of multiniveau) gebak (of multiniveau) Crèmes en flan. Griesmeel dessert crème caramel, crème brûlée, chocolade flan, enz. gebak (of multiniveau) 160 °C rijst à la condé, rijst impératrice, enz. soufflé met likeur, soufflé met fruit, enz. gebak (of multiniveau) gebak (of multiniveau) 180 °C 200 °C gestoofde appels enz. Multiniveau 200 °C verse vruchten au gratin Grill 270 °C Wit schuimgebak Enigszins gebruind schuimgebak Rijstdesserts Soufflé Gevulde vruchten of in aluminiumfolie Vruchten au gratin (met zabaione) GERECHTEN VOORBEELDEN Yoghurt VAN ALLES TEMPERATUUR gebak (of multiniveau) Bladerdeeg DESSERT FUNCTIE profiterol, kleine soesjes, appelbeignets, paris brest, saint honoré, enz. appelstrudel, rustieke taart, pasteitjes enz. croissants, suikertaarten, brioches, kleine savarin gebakjes enz. Beignets FRUIT VOORBEELDEN pan di spagna, lange vingers, opgerolde koekjes, gebak (of multiniveau) Brownies, vruchtencake, gemarmerde cake, vier vierden, enz. gebak (of multiniveau) Droge etenswaren Pasteuriseren Opwarmen van de gerechten champignons, kruiden, fruit of groenten in schijven, enz. potjes met vruchten op sap, enz. vooraf gekookte schotels (thuis gekookt of industriele productie) °C °C °C °C °C vorm op bakplaat op bakplaat op bakplaat of vorm op bakplaat op bakplaat op bakplaat op bakplaat op bakplaat op bakplaat 70 °C op bakplaat 110 °C op bakplaat 190 °C vorm op bakplaat Vorm of ovenschotel op bakplaat (bain-marie op bakplaat) vorm op bakplaat vorm op bakplaat vorm of aluminium bak op bakplaat schotel op rooster FUNCTIE TEMPERATUUR HET PLAATSEN Traditie 50 °C schotel op bakplaat Multiniveau 60 °C op rooster Steriliseren (of multiniveau) Opwarmen van gerechten (of multiniveau) 130 °C potjes op bakplaat 140 °C schotel op bakplaat 260 °C voor 10 minuten, 210 °C tot einde kooktijd op bakplaat Zelf gebakken brood Multiniveau - 23- Automatische reiniging door middel van katalyse Sommige modellen zijn voorzien van binnenwanden van de oven die bekleed zijn met een poreuze laag die katalytisch email wordt genoemd. Dit email bezit de eigenschap om als hij heet wordt de eventueel gespatte vetdeeltjes te vernietigen Om dit proces van "oxydatie" van het vet op gang te zetten moet de temperatuur van de wanden hoger dan 170º C zijn. De poreusheid van het katalytische email vergroot de oppervlakte die nodig is voor het oxyderen van de vetten door middel van katalyse. Als aan het einde van de kooktijd etensrestjes aan de wanden blijven hangen, moet u de oven aan laten staan, leeg en met de ovendeur dicht, met de keuzeknop van de temperatuur op maximum, voor 60-90 minuten naar gelang de graad van vuilheid. Het verwijderen van hardnekkige etensresten kan versneld worden met behulp van warm water en een zachte borstel. Belangrijk: Het katalytische email kan tegen een stootje, maar het is toch beter te vermijden: - het email met een hard voorwerp te behandelen (b.v. een mes) - wasmiddelen of schuurmiddelen te gebruiken. In dit geval zouden de zelfreinigende eigenschappen van dit email voorgoed bedorven kunnen worden. Het email is zo stevig dat het in- en uitschuiven van de verschillende accessoires (ovenrek, bakplaat, braadspit) geen enkele schade kan veroorzaken. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als de plekken waar de accessoires in en uit schuiven witte strepen zouden gaan vertonen. - 24 - WAT TE DOEN ALS … ... er veel rook uit de oven komt: • controleer of de juiste functie is gekozen voor de soort bereiding die u wenst; • controleer of de temperatuur die vertoond wordt (indien door de gebruiker veranderd) niet te hoog is; • Kijk hoe vuil de oven is en maak hem eventueel schoon. achtergebleven etensrestjes die verkoold zijn kunnen rook en brandlucht veroorzaken. ... de ventilator van de oven blijft werken als de bereiding is afgelopen: • De ventilator staat automatisch stil zodra de temperatuur in de oven voldoende is afgekoeld. ... de oven wordt niet warm: • • controleer of de zekeringen niet zijn doorgeslagen, controleer of de stroom van het net niet is uitgevallen. ... de display vertoont een codenummer zoals b.v. ERxx De oven is voorzien van een autotest-systeem: als er een storing optreedt vertoont de display een codenummer met twee cijfers als volgt: ERxx. Bel uw handelaar of een erkende installateur (zieTechnische Handleiding) met vermelding van: • het codenummer en het registratienummer van het apparaat (deze zijn aangegeven op het garantiebewijs); • het codenummer van de storing. - 25-
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38

Whirlpool FX 35.2 AN (T) Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor