Crock-Pot SCCPBPP605-050 Handleiding

Categorie
Langzame fornuizen
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

29
NEDERLANDS
Hartelijk dank voor uw aankoop van deze aardewerken slowcooker van Crock-Pot
®
.
Kook in een paar eenvoudige stappen uw lievelingsgerechten. Perfect voor stoofschotels, gestoofd
vlees, soep, rijstgerechten en nog veel meer – allemaal met de druk op een knop.
BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN
Lees deze handleiding voorzichtig door voordat u dit apparaat gebruikt, aangezien een juist
gebruik de allerbeste prestaties geeft.
Wilt u voordat u dit apparaat aansluit, controleren of het voltage dat op de kenplaat (aan de
onderkant van het apparaat) staat aangegeven, overeenkomt met de netspanning in uw huis.
Deze toepassing is niet bedoeld om gebruikt te worden door
personen (met inbegrip van kinderen) met verminderde fysieke,
sensorische of mentale vaardigheden of gebrek aan ervaring
en kennis, tenzij dat ze supervisie krijgen of instructies hebben
gekregen over het gebruik van de toepassing door een persoon
die verantwoordelijk is voor hun veiligheid. Kinderen moeten
onder supervisie staan om er voor te zorgen dat ze niet met de
toepassing gaan spelen.
Als het stroomsnoer beschadigd is, moet dit door de fabrikant of
zijn servicebureau vervangen worden.
RAAK HETE OPPERVLAKKEN NIET AAN, MAAR GEBRUIK DE HANDVATEN.
NIET neerzetten waar het door kinderen, vooral zeer jonge kinderen, aangeraakt kan worden.
Dit apparaat NIET direct onder een stopcontact plaatsen.
Dit apparaat NIET buiten gebruiken.
Verwarmingsapparaat, snoer of stekker NIET onderdompelen in water of andere vloeistof.
Wees uiterst voorzichtig bij het verplaatsen van een apparaat gevuld met hete vloeistof.
Het apparaat NIET plaatsen op of nabij een heet gasfornuis of een elektrisch fornuis of in een
heteluchtoven of een magnetronoven.
Laat de netsnoer NIET over de rand van het werkblad of de tafel hangen.
GEEN krassende schuur-of bijtende middelen, of ovenreinigers gebruiken bij het schoonmaken van
dit apparaat.
Voorkom plotselinge temperatuurveranderingen door bijvoorbeeld voedselproducten direct uit de
koelkast in een verwarmde schaal te leggen.
Om de stroomverbinding te verbreken, drukt u op de uitknop en trekt u de stekker uit het stopcontact.
De stekker altijd uit het stopcontact halen wanneer het niet in gebruik is en voorafgaand aan
reiniging.
Het apparaat laten afkoelen voor het schoonmaken en opbergen.
Tijdens het gebruik voor luchtcirculatie zorgen door genoeg ruimte boven en aan alle kanten
van het apparaatvrij te laten. Zorg dat dit apparaat tijdens gebruik geen gordijnen, behang,
kleding, vaatdoeken of andere brandgevaarlijke stoffen raakt. Men dient VOORZICHTIG te zijn
op oppervlakken die gevoelig zijn voor warmte. Het is raadzaam een warmte isolatiekussentje te
gebruiken. DIT APPARAAT IS UITSLUITEND VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK. APPARAAT NIET
VOOR ANDERE DOELEINDEN GEBRUIKEN DAN WAAR HET VOOR BESTEMD IS.
Het apparaat altijd op een hittebestendige ondergrond gebruiken.
DIESES GERÄT EIGNET SICH AUSSCHLIESSLICH FÜR HAUSHALTSZWECKE. ES DARF
NICHT FÜR ANDERE ZWECKE VERWENDET WERDEN.
30
COMPONENTEN VAN DE SLOWCOOKER VAN CROCK-POT
®
VÓÓR HET EERSTE GEBRUIK
Voordat u uw slowcooker gebruikt, verwijdert u alle verpakkingsmaterialen en wast u het deksel en
het aardewerk af met warm sop en droogt u deze goed af.
GEBRUIKSAANTEKENINGEN:
Bij een stroomstoring tijdens het koken is het apparaat uitgeschakeld als de stroomtoevoer weer
wordt hersteld. Alle instellingen voor de slowcooker zijn gewist en moeten opnieuw worden ingesteld.
De etenswaren zijn wellicht niet geschikt voor consumptie. Als u niet zeker weet hoe lang de
stroomtoevoer is onderbroken, dan raden we aan dat u het voedsel weggooit.
Vul de aardewerken pot niet teveel op. Om morsen te vermijden, vult u de aardewerken pot niet voor
meer dan driekwart op.
Kook de etenswaren altijd gedurende de aanbevolen tijd met het deksel erop. Verwijder het deksel
niet tijdens de eerste twee uur van het koken, zodat de warmte op efficiënte wijze kan toenemen.
Draag altijd ovenwanten als u het deksel of de aardewerken pot aanraakt.
Haal de stekker uit het stopcontact na het koken en voor het reinigen.
De uitneembare aardewerken pot is oven- en magnetronbestendig. Gebruik de aardewerken pot
niet op een gasfornuis of een elektrisch fornuis, of in een braadoven. Raadpleeg het onderstaande
overzicht.
SAMENSTELLING:
1. Plaats het aardewerk in het verwarmingsonderdeel.
2. Plaats het deksel horizontaal in het aardewerk (afb. 1).
Afb. 1
Uitneembaar
Afdichtend deksel
Stoneware-pot
Verwarmingsgedeelte
Timer
Regelknoppen/display
31
GEBRUIK VAN UW SLOWCOOKER
1. Plaats het aardewerk in het verwamingsonderdeel, voeg uw
ingrediënten toe aan de pot en dek het af met het deksel.
2. Steek de stekker van uw slowcooker van Crock-Pot
®
in het
stopcontact. U dient de kooktijd te verkorten als de pot minder dan
driekwart vol is.
3. Selecteer de gewenste kookinstelling (HOOG of LAAG). WARM is
ook een optie die kan worden geselecteerd. Deze optie is alleen
bedoeld om etenswaren warm te houden en niet om deze te
koken.
4. Druk op de timerknop om de gewenste tijd in te stellen. Hieronder
staan de vooraf geprogrammeerde tijden die automatisch
verschijnen op basis van de geselecteerde kookinstelling. Deze
kunnen worden aangepast:
WARM = 6 uur
LAAG = 10 uur
HOOG = 6 uur
5. Zodra alles is ingesteld, gaat het bijbehorende lampje aan, begint de slowcooker met verwarmen
en begint de interne timer met het aftellen in stappen van één minuut.
6. Aan het einde van de kooktijd schakelt de slowcooker automatisch over op de instelling WARM
en gaat het lampje voor WARM aan. De timer geeft aan hoe lang het apparaat op WARM is
ingesteld en schakelt het apparaat uit na zes uur.
GESCHIKT VOOR:
ONDERDEEL
AFWASMACHINE OVEN MAGNETRONNJOP HETELUCHTOVEN
Deksel Ja Nee Nee Nee
Stoneware-pot Ja Ja, maar niet onder de grill Ja* Nee
* Raadpleeg de handleiding van uw magnetron voor gebruik in combinatie met aardewerk.
HET SCHOONMAKEN VAN UW SLOWCOOKER
Schakel uw slowcooker ALTIJD uit, trek de stekker uit het stopcontact en laat het afkoelen
voordat u het schoonmaakt.
Het deksel en de stoneware-pot van de slowcooker kunnen in de afwasmachine of met heet
water en zeep worden afgewassen. Gebruik geen schurende afwasmiddelen of schuursponzen.
Een doek, spons of rubberen spatel zijn meestal voldoende om resten te verwijderen.
Gebruik een niet-schurend reinigingsmiddel of azijn om water- en andere vlekken te verwijderen.
De aardewerken pot en het deksel zijn, net als andere fijne keramiek, niet bestand tegen
plotselinge temperatuurschommelingen. De aardewerken pot en het deksel niet afwassen met
koud water als ze heet zijn.
De buitenkant van de buitenpot mag worden schoongemaakt met een zachte doek en warm
water en zeep. Droog het af. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen.
VOORZICHTIG: dompel het verwarmingsgedeelte nooit onder in water of een andere vloeistof.
Geen andere reparatiehandelingen mogen worden uitgevoerd.
LET OP: laat de pot drogen na het reinigen met de hand voorafgaand aan het opbergen.
32
HINTS EN TIPS
PASTA EN RIJST:
Voor het beste rijstresultaat gebruikt u langkorrelige rijst of een speciale rijstsoort, zoals vermeld
in het recept. Als de rijst na de aangegeven kooktijd nog niet helemaal gaar is, voeg dan nog 1
tot 1½ kop vocht toe per kop gekookte rijst en laat het geheel nog 20 tot 30 minuten doorkoken.
Voor de beste pastaresultaten de pasta eerst gedeeltelijk in een pan kokend water koken totdat
die bijna gaar is. Voeg de pasta aan de Crock-Pot
®
slowcooker toe voor de laatste 30 minuten
van de bereidingstijd.
BONEN:
Bonen moeten helemaal zacht gemaakt worden voordat ze gecombineerd worden met suiker en/
of zure gerechten. Suiker en zuur hebben een verhardend effect op bonen en voorkomen dat ze
zacht worden.
Gedroogde bonen, vooral rode kievitsbonen, moeten gekookt worden voordat ze aan een recept
worden toegevoegd.
Volledig gare bonen uit blik kunnen gebruikt worden ter vervanging van droge bonen
GROENTEN:
Veel groenten profiteren van slowcooking, waarbij hun volle smaak tot zijn recht komt. In uw
slowcooker worden ze meestal niet doorgekookt, zoals wel kan gebeuren in de oven of op het
fornuis.
Als u recepten bereidt met zowel groenten als vlees, leg dan de groenten vóór het vlees in de
slowcooker. Over het algemeen koken groenten langzamer dan vlees in de slowcooker.
Plaats groenten langs de zijkanten of op de bodem van de aardewerken pot voor een betere
bereiding.
KRUIDEN EN SPECERIJEN:
Verse kruiden voegen smaak en kleur toe, maar dienen pas aan het eind van de bereidingstijd
toegevoegd te worden, aangezien de smaak tijdens lange kooktijden vervliegt.
Gemalen en/of gedroogde kruiden en specerijen zijn bij uitstek geschikt voor slowcooking. Ze
kunnen aan het begin van de bereidingstijd worden toegevoegd.
De smaakkracht van kruiden en specerijen kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van hun
specifieke sterkte en de houdbaarheidsperiode. Wees voorzichtig met kruiden: proef eerst aan
het eind van de bereidingstijd en breng het gerecht pas vlak voor het opdienen op smaak.
MELK:
Melk, room en zure room kunnen schiften tijdens lange bereidingstijden. Indien mogelijk, pas
toevoegen in de laatste 15 tot 30 minuten van de bereidingstijd.
Gecondenseerde soep kan als vervanging voor melk dienen en kan gedurende langere tijden
koken.
SOEPEN:
Sommige soeprecepten vragen om grote hoeveelheden water. Eerst de andere soepingrediënten
aan de slowcooker toevoegen en daarna net genoeg water toevoegen tot het geheel onder
water staat. Indien dunnere soep gewenst is, meer vocht toevoegen bij het opdienen.
VLEES:
Vet wegsnijden, goed afspoelen en het vlees droogdeppen met keukenpapier.
Door het vlees in een aparte braad- of koekenpan aan te braden, kan het vet voor het
slowcooken weggegoten worden. Dit geeft ook een rijkere smaak.
Het vlees dient zodanig in de aardewerken pot gelegd te worden dat het niet in aanraking komt
met het deksel.
Voor kleinere of grotere stukken vlees, de hoeveelheden groente of aardappelen zodanig
33
aanpassen dat de aardewerken pot altijd ½ tot ¾ vol is.
De grootte van het vlees en de aanbevolen bereidingstijden zijn slechts gemiddelden en kunnen
variëren, afhankelijk van het specifieke stuk vlees, het soort vlees en de botstructuur. Mager
vlees, zoals kip of varkenshaas, is meestal eerder gaar dan vlees met meer bindweefsel en vet,
zoals runderlappen of varkensschouder. Bereiding van vlees aan het bot in plaats van zonder
bot verlengt de bereidingstijd.
Snijd vlees in kleine stukjes wanneer het tegelijkertijd bereid wordt met voorgekookte
producten, zoals bonen of fruit, of lichte groentes, zoals champignons, gehakte ui, aubergine of
fijngesneden groente. Op deze manier is al het voedsel tegelijkertijd gaar.
Bij het bereiden van bevroren vlees dient eerst minstens één kop warme vloeistof
toegevoegd te worden. De vloeistof dient als een “buffer” ter vermijding van plotselinge
temperatuurschommelingen. Meestal zijn er daarna nog eens vier uur op LAAG of twee uur op
HOOG nodig. Bij grotere stukken bevroren vlees kan het langer duren om het vlees te ontdooien
en mals te maken.
VIS:
Vis kookt sneller en moet pas aan het einde van de kooktijd worden toegevoegd, d.w.z. tijdens
de laatste vijftien minuten tot een uur.
VOCHT:
Voor de beste resultaten en om te voorkomen dat voedsel uitdroogt of aanbrandt, dient er altijd
voldoende vocht in het recept gebruikt te worden.
Zorg ervoor dat de aardewerken pot minstens ½ vol en hoogstens ¾ vol is en volg de
aanbevolen bereidingstijden.
RECEPTEN
EENVOUDIGE EN GEZONDE VISFILET Voor 4-6 personen
Zeezout en peper
0,9-1,4 kilo witvis (kabeljauw, zeebaars, tilapia of meerval), zonder vel. Verse kruiden (ongekrulde
peterselie, basilicum, dragon, bonenkruid of een combinatie van alles)
2-3 citroenen, in dunne plakjes
Bereide salsa of olijventapenade voor de garnering
1. De vis aan beide zijden bestrooien met zout en peper en in Crock-Pot
®
slowcooker leggen. De
bovenkant van de vis met kruiden en plakjes citroen bedekken en ook wat citroenplakjes onder
de vis plaatsen.
2. Afdekken en op hoog bereiden gedurende ongeveer 30-40 minuten, of totdat de vis niet meer
doorschijnend is. Bereidingstijden variëren afhankelijk van de dikte van de vis.
3. De citroenplakjes verwijderen en bedekken met salsa of tapenade.
BBQ PULLED PORK Voor 6-8 personen
1,1-2,3 kilo varkenslende, mager of vet
475-950 ml barbecuesaus
2–3 uien, fijngehakt
6-8 hamburgerbroodjes of harde bolletjes
1. Doe de varkenslende in Crock-Pot
®
slowcooker. Bedekken met ui en barbecuesaus.
2. Afdekken en op laag koken gedurende 8 uur of op hoog gedurende 4 uur, of totdat het vlees
mals is.
3. Haal het varkensvlees uit Crock-Pot
®
slowcooker en trek met een vork in stukjes. Terugplaatsen
in Crock-Pot
®
slowcooker en bedekken met saus.
4. Serveer BBQ pulled pork op hamburgerbroodjes of harde bolletjes.
34
RECEPTEN
BEEF BOURGUIGNON Voor 6-8 personen
3 eetlepels bloem
Zeezout en peper
1,4 kilo (3 pond) runderlap, gesneden in blokjes van 2,5 cm (1 inch)
3 grote wortels, geschild en in plakjes
1 middelgrote ui, in plakjes
6 repen gekookt spek, gesneden in stukjes van 2,5-5 cm (1-2 inch)
1 blik runderbouillon van 284 ml
475 ml rode wijn of bourgogne
1 eetlepel tomatenpuree
2 knoflooktenen, fijngemalen
3 takjes verse tijm, met stengels
1 laurierblaadje
450 g verse champignons, in plakjes
2 grote aardappelen, gesneden in stukjes van 2,5 cm
1. Het rundvlees bedekken met bloem, vermengd met zout en peper. Aanbraden in een braadpan
op het fornuis (optioneel).
2. Leg het vlees in Crock-Pot
®
slowcooker en voeg de overige ingrediënten toe.
3. Afdekken en op laag koken gedurende 8-10 uur of op hoog gedurende 6 uur, of totdat het vlees
mals is
GEGRILDE KIP MET CITROENGRAS Voor 4-6 personen
1,8-2,7 kilo braadkip
120 ml ui, gehakt
1-2 eetlepels boter
Sap van een citroen
½ theelepel zeezout
2 eetlepels verse peterselie
½ theelepel gedroogde tijm
⅓ theelepel paprikapoeder
1. Doe de ui in de holte van de kip en wrijf het vel in met boter. Doe de kip in Crock-Pot
®
slowcooker.
2. Citroensap over de kip uitknijpen en bestrooien met de overige kruiden. Afdekken en op laag
koken gedurende 8-10 uur of op hoog gedurende 4 uur
CHILI oor 6-8 personen
2 grote uien, in blokjes
5-6 knoflooktenen, fijngemalen
2 groene paprika’s, in blokjes
0,9-1,4 kilo rundergehakt, gaar en uitgelekt
2 blikken van 400 g met rode, bruine of witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
1 blik van 400 g tomaten in blokjes
2 jalapeños, zonder zaadjes en fijngemalen
1 eetlepel komijn
1 theelepel cayennepeper
125 g runderbouillon
1. Alle ingrediënten toevoegen aan de Crock-Pot
®
slowcooker.
2. Afdekken en op laag koken gedurende 8-9 uur of op hoog gedurende 4 uur.
35
RECEPTEN
KIP CACCIATORE Voor 4-8 personen
2–3 uien, in dunne plakjes
0,9-1,8 kg kippenvlees (filet of dijen), zonder vel
1 794-g blik pruimtomaten, in blokjes
5 knoflooktenen, fijngemalen
120 ml droge witte wijn of bouillon
2 eetlepels kappertjes
20 kalamataolijven, grofgehakt
1 bosje verse peterselie of basilicum, met steel en grofgehakt
Zeezout en peper
Gekookte pasta
1. Leg de gesneden ui in Crock-Pot
®
slowcooker en bedek die met het kippenvlees.
2. In een kom tomaten, zout, peper, knoflook en witte wijn door elkaar roeren. Giet dit over het
kippenvlees.
3. Afdekken en op laag koken gedurende 6 uur of op hoog gedurende 4 uur, of totdat het
kippenvlees mals is.
4. De kappertjes, olijven en verse kruiden vlak voor het opdienen erdoorheen roeren.
5. Serveren met gekookte pasta.
Let op: bereiding van kip aan het bot verlengt de bereidingstijd in verhouding tot kip zonder bot met
ongeveer 30 minuten tot 1 uur.
GEBRADEN RUNDVLEES Voor 6-10 personen
0,9-1,8 kilo runderbraadlappen
3 uien in plakjes
120 g bloem
2 stengels bleekselderij in plakjes, zeezout en peper
240 g champignons in plakjes
3 wortels, in plakjes
240 ml runderbouillon of wijn
3 aardappels, in vieren
1. Bedek het vlees met ½ kop bloem, zout en peper. Het vlees dichtbranden in een braadpan op
het fornuis (eventueel).
2. Alle groenten in Crock-Pot
®
slowcooker doen, behalve de champignons. Het vlees toevoegen en
de champignons erboven verspreiden. Het vocht toevoegen.
3. Afdekken en op laag koken gedurende 10 uur of op hoog gedurende 6 uur, of totdat het vlees
mals is.
WORST EN GEHAKTBALLEN Voor 8-10 personen
1,4-2,3 kilo worst en gehaktballen, onbereid, 6 knoflooktenen, geschild en gehakt
1 blik van 800 g met geperste tomaten
1–2 blikken van 800 g pruimtomaten in sap, 1 bosje grofgehakte verse basilicum
Gekookte pasta
Geraspte kaas
1. De worst en gehaktballen in een braadpan op het vuur aanbakken (optioneel).
2. Alle ingrediënten in Crock-Pot
®
slowcooker doen, behalve pasta en geraspte kaas.
3. Afdekken en op laag koken gedurende 8 uur of op hoog gedurende 4 uur.
4. Serveren met gekookte pasta en geraspte kaas
36
RECEPTEN
RUNDERSTOOFSCHOTEL Voor 6-8 personen
0,9-1,8 kilo runderstoofvlees, in blokjes van 2,5 cm, 120 g bloem
Zeezout en peper
710 ml runderbouillon
1 eetlepel worcestershiresaus
3 knoflooktenen, fijngehakt
2 laurierblaadjes
6 kleine aardappelen, in vieren
2-3 uien, fijngehakt
3 bleekselderijstengels in plakjes
1. Bloem, zout en peper over het vlees strooien. Doe het vlees in Crock-Pot
®
slowcooker.
2. Overige ingrediënten toevoegen en goed doorroeren.
3. Afdekken en op laag koken gedurende 8-10 uur of op hoog gedurende 6 uur, of totdat het vlees
mals is. Voor het opdienen goed doorroeren.
BABYBACKRIBBEN Voor 6-10 personen
2-4 ribstukken babybackribben, elk in 3-4 stukken gesneden
475-950 ml barbecuesaus
2–3 uien, fijngehakt
1. Doe de ribben in Crock-Pot
®
slowcooker. Bedekken met ui en barbecuesaus.
2. Afdekken en op laag koken gedurende 8 uur of op hoog gedurende 4 uur, of totdat het vlees
mals is.
3. Bij het opdienen de ribben tussen de botten snijden en naar smaak overgieten met saus.
37
GARANTIE
Bewaar uw aankoopbewijs, voor het geval u aanspraak wilt maken op deze garantie.
Op dit apparaat wordt garantie gegeven voor 2 jaar vanaf de aankoopdatum, zoals beschreven in dit
document.
In het onwaarschijnlijke geval dat het apparaat gedurende deze garantieperiode niet meer
functioneert als gevolg van een ontwerp- of fabricagefout, kunt u het terugbrengen naar de winkel
waar u het hebt gekocht, samen met uw aankoopbewijs en een kopie van deze garantie.
De rechten en baten van deze garantie vormen een aanvulling op uw wettelijke rechten, die niet
door deze garantie worden beïnvloed. Alleen Jarden Consumer Solutions (Europe) Limited (“JCS
(Europe)”) behoudt het recht deze voorwaarden te wijzigen.
JCS (Europe) verplicht zich binnen de garantieperiode het apparaat of een onderdeel van het
apparaat dat niet goed werkt gratis te repareren of te vervangen, op voorwaarde dat:
u de winkel of JCS (Europe) direct op de hoogte brengt van het probleem; en dat
het apparaat niet op welke manier dan ook is aangepast of te lijden heeft gehad van schade,
verkeerd gebruik, misbruik, reparatie of aanpassing door een persoon die daartoe niet is
gemachtigd door JCS (Europe).
Storingen die optreden als gevolg van onjuist gebruik, schade, misbruik, gebruik met het verkeerde
voltage, natuurrampen, gebeurtenissen die buiten de macht van JCS (Europe) vallen, reparatie
door een persoon die daartoe niet is gemachtigd door JCS (Europe) of het niet opvolgen van de
gebruiksinstructies, vallen niet onder deze garantie. Bovendien valt normale slijtage, inclusief maar
niet beperkt tot lichte verkleuring en krassen, niet onder deze garantie.
De rechten onder deze garantie zijn alleen van toepassing op de oorspronkelijke koper en kunnen
niet worden uitgebreid naar commercieel of algemeen gebruik.
Als uw apparaat onder een landspecifieke garantie valt, raadpleegt u de voorwaarden van die
garantie in plaats van deze garantie, of neemt u contact op met uw lokale erkende dealer voor meer
informatie.
Afgedankte elektrische producten mogen niet bij het huishoudelijk afval worden gegooid. Maak indien
mogelijk gebruik van recyclemogelijkheden. E-mail ons op [email protected] voor meer
recycling- en WEEE-informatie.
Jarden Consumer Solutions (Europe) Limited
Middleton Road
Royton
Oldham
OL2 5LN
UK

Documenttranscriptie

NEDERLANDS Hartelijk dank voor uw aankoop van deze aardewerken slowcooker van Crock-Pot®. Kook in een paar eenvoudige stappen uw lievelingsgerechten. Perfect voor stoofschotels, gestoofd vlees, soep, rijstgerechten en nog veel meer – allemaal met de druk op een knop. BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN Lees deze handleiding voorzichtig door voordat u dit apparaat gebruikt, aangezien een juist gebruik de allerbeste prestaties geeft. Wilt u voordat u dit apparaat aansluit, controleren of het voltage dat op de kenplaat (aan de onderkant van het apparaat) staat aangegeven, overeenkomt met de netspanning in uw huis. Deze toepassing is niet bedoeld om gebruikt te worden door personen (met inbegrip van kinderen) met verminderde fysieke, sensorische of mentale vaardigheden of gebrek aan ervaring en kennis, tenzij dat ze supervisie krijgen of instructies hebben gekregen over het gebruik van de toepassing door een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid. Kinderen moeten onder supervisie staan om er voor te zorgen dat ze niet met de toepassing gaan spelen. Als het stroomsnoer beschadigd is, moet dit door de fabrikant of zijn servicebureau vervangen worden. RAAK HETE OPPERVLAKKEN NIET AAN, MAAR GEBRUIK DE HANDVATEN. NIET neerzetten waar het door kinderen, vooral zeer jonge kinderen, aangeraakt kan worden. Dit apparaat NIET direct onder een stopcontact plaatsen. Dit apparaat NIET buiten gebruiken. Verwarmingsapparaat, snoer of stekker NIET onderdompelen in water of andere vloeistof. Wees uiterst voorzichtig bij het verplaatsen van een apparaat gevuld met hete vloeistof. Het apparaat NIET plaatsen op of nabij een heet gasfornuis of een elektrisch fornuis of in een heteluchtoven of een magnetronoven. Laat de netsnoer NIET over de rand van het werkblad of de tafel hangen. GEEN krassende schuur-of bijtende middelen, of ovenreinigers gebruiken bij het schoonmaken van dit apparaat. Voorkom plotselinge temperatuurveranderingen door bijvoorbeeld voedselproducten direct uit de koelkast in een verwarmde schaal te leggen. Om de stroomverbinding te verbreken, drukt u op de uitknop en trekt u de stekker uit het stopcontact. De stekker altijd uit het stopcontact halen wanneer het niet in gebruik is en voorafgaand aan reiniging. Het apparaat laten afkoelen voor het schoonmaken en opbergen. Tijdens het gebruik voor luchtcirculatie zorgen door genoeg ruimte boven en aan alle kanten van het apparaatvrij te laten. Zorg dat dit apparaat tijdens gebruik geen gordijnen, behang, kleding, vaatdoeken of andere brandgevaarlijke stoffen raakt. Men dient VOORZICHTIG te zijn op oppervlakken die gevoelig zijn voor warmte. Het is raadzaam een warmte isolatiekussentje te gebruiken. DIT APPARAAT IS UITSLUITEND VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK. APPARAAT NIET VOOR ANDERE DOELEINDEN GEBRUIKEN DAN WAAR HET VOOR BESTEMD IS. Het apparaat altijd op een hittebestendige ondergrond gebruiken. DIESES GERÄT EIGNET SICH AUSSCHLIESSLICH FÜR HAUSHALTSZWECKE. ES DARF NICHT FÜR ANDERE ZWECKE VERWENDET WERDEN. 29 COMPONENTEN VAN DE SLOWCOOKER VAN CROCK-POT® Afb. 1 Uitneembaar Afdichtend deksel Stoneware-pot Verwarmingsgedeelte Timer Regelknoppen/display VÓÓR HET EERSTE GEBRUIK Voordat u uw slowcooker gebruikt, verwijdert u alle verpakkingsmaterialen en wast u het deksel en het aardewerk af met warm sop en droogt u deze goed af. GEBRUIKSAANTEKENINGEN: Bij een stroomstoring tijdens het koken is het apparaat uitgeschakeld als de stroomtoevoer weer wordt hersteld. Alle instellingen voor de slowcooker zijn gewist en moeten opnieuw worden ingesteld. De etenswaren zijn wellicht niet geschikt voor consumptie. Als u niet zeker weet hoe lang de stroomtoevoer is onderbroken, dan raden we aan dat u het voedsel weggooit. Vul de aardewerken pot niet teveel op. Om morsen te vermijden, vult u de aardewerken pot niet voor meer dan driekwart op. Kook de etenswaren altijd gedurende de aanbevolen tijd met het deksel erop. Verwijder het deksel niet tijdens de eerste twee uur van het koken, zodat de warmte op efficiënte wijze kan toenemen. Draag altijd ovenwanten als u het deksel of de aardewerken pot aanraakt. Haal de stekker uit het stopcontact na het koken en voor het reinigen. De uitneembare aardewerken pot is oven- en magnetronbestendig. Gebruik de aardewerken pot niet op een gasfornuis of een elektrisch fornuis, of in een braadoven. Raadpleeg het onderstaande overzicht. SAMENSTELLING: 1. Plaats het aardewerk in het verwarmingsonderdeel. 2. Plaats het deksel horizontaal in het aardewerk (afb. 1). 30 GEBRUIK VAN UW SLOWCOOKER 1. 2. 3. 4. 5. 6. Plaats het aardewerk in het verwamingsonderdeel, voeg uw ingrediënten toe aan de pot en dek het af met het deksel. Steek de stekker van uw slowcooker van Crock-Pot® in het stopcontact. U dient de kooktijd te verkorten als de pot minder dan driekwart vol is. Selecteer de gewenste kookinstelling (HOOG of LAAG). WARM is ook een optie die kan worden geselecteerd. Deze optie is alleen bedoeld om etenswaren warm te houden en niet om deze te koken. Druk op de timerknop om de gewenste tijd in te stellen. Hieronder staan de vooraf geprogrammeerde tijden die automatisch verschijnen op basis van de geselecteerde kookinstelling. Deze kunnen worden aangepast: WARM = 6 uur LAAG = 10 uur HOOG = 6 uur Zodra alles is ingesteld, gaat het bijbehorende lampje aan, begint de slowcooker met verwarmen en begint de interne timer met het aftellen in stappen van één minuut. Aan het einde van de kooktijd schakelt de slowcooker automatisch over op de instelling WARM en gaat het lampje voor WARM aan. De timer geeft aan hoe lang het apparaat op WARM is ingesteld en schakelt het apparaat uit na zes uur. GESCHIKT VOOR: AFWASMACHINE OVEN MAGNETRONNJOP HETELUCHTOVEN Deksel Ja Nee Nee Nee Stoneware-pot Ja Ja, maar niet onder de grill Ja* Nee ONDERDEEL * Raadpleeg de handleiding van uw magnetron voor gebruik in combinatie met aardewerk. HET SCHOONMAKEN VAN UW SLOWCOOKER • Schakel uw slowcooker ALTIJD uit, trek de stekker uit het stopcontact en laat het afkoelen voordat u het schoonmaakt. • Het deksel en de stoneware-pot van de slowcooker kunnen in de afwasmachine of met heet water en zeep worden afgewassen. Gebruik geen schurende afwasmiddelen of schuursponzen. Een doek, spons of rubberen spatel zijn meestal voldoende om resten te verwijderen. • Gebruik een niet-schurend reinigingsmiddel of azijn om water- en andere vlekken te verwijderen. • De aardewerken pot en het deksel zijn, net als andere fijne keramiek, niet bestand tegen plotselinge temperatuurschommelingen. De aardewerken pot en het deksel niet afwassen met koud water als ze heet zijn. • De buitenkant van de buitenpot mag worden schoongemaakt met een zachte doek en warm water en zeep. Droog het af. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen. VOORZICHTIG: dompel het verwarmingsgedeelte nooit onder in water of een andere vloeistof. • Geen andere reparatiehandelingen mogen worden uitgevoerd. LET OP: laat de pot drogen na het reinigen met de hand voorafgaand aan het opbergen. 31 HINTS EN TIPS PASTA EN RIJST: • Voor het beste rijstresultaat gebruikt u langkorrelige rijst of een speciale rijstsoort, zoals vermeld in het recept. Als de rijst na de aangegeven kooktijd nog niet helemaal gaar is, voeg dan nog 1 tot 1½ kop vocht toe per kop gekookte rijst en laat het geheel nog 20 tot 30 minuten doorkoken. • Voor de beste pastaresultaten de pasta eerst gedeeltelijk in een pan kokend water koken totdat die bijna gaar is. Voeg de pasta aan de Crock-Pot® slowcooker toe voor de laatste 30 minuten van de bereidingstijd. BONEN: • Bonen moeten helemaal zacht gemaakt worden voordat ze gecombineerd worden met suiker en/ of zure gerechten. Suiker en zuur hebben een verhardend effect op bonen en voorkomen dat ze zacht worden. • Gedroogde bonen, vooral rode kievitsbonen, moeten gekookt worden voordat ze aan een recept worden toegevoegd. • Volledig gare bonen uit blik kunnen gebruikt worden ter vervanging van droge bonen GROENTEN: • Veel groenten profiteren van slowcooking, waarbij hun volle smaak tot zijn recht komt. In uw slowcooker worden ze meestal niet doorgekookt, zoals wel kan gebeuren in de oven of op het fornuis. • Als u recepten bereidt met zowel groenten als vlees, leg dan de groenten vóór het vlees in de slowcooker. Over het algemeen koken groenten langzamer dan vlees in de slowcooker. • Plaats groenten langs de zijkanten of op de bodem van de aardewerken pot voor een betere bereiding. KRUIDEN EN SPECERIJEN: • Verse kruiden voegen smaak en kleur toe, maar dienen pas aan het eind van de bereidingstijd toegevoegd te worden, aangezien de smaak tijdens lange kooktijden vervliegt. • Gemalen en/of gedroogde kruiden en specerijen zijn bij uitstek geschikt voor slowcooking. Ze kunnen aan het begin van de bereidingstijd worden toegevoegd. • De smaakkracht van kruiden en specerijen kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van hun specifieke sterkte en de houdbaarheidsperiode. Wees voorzichtig met kruiden: proef eerst aan het eind van de bereidingstijd en breng het gerecht pas vlak voor het opdienen op smaak. MELK: • Melk, room en zure room kunnen schiften tijdens lange bereidingstijden. Indien mogelijk, pas toevoegen in de laatste 15 tot 30 minuten van de bereidingstijd. • Gecondenseerde soep kan als vervanging voor melk dienen en kan gedurende langere tijden koken. SOEPEN: • Sommige soeprecepten vragen om grote hoeveelheden water. Eerst de andere soepingrediënten aan de slowcooker toevoegen en daarna net genoeg water toevoegen tot het geheel onder water staat. Indien dunnere soep gewenst is, meer vocht toevoegen bij het opdienen. VLEES: • Vet wegsnijden, goed afspoelen en het vlees droogdeppen met keukenpapier. • Door het vlees in een aparte braad- of koekenpan aan te braden, kan het vet voor het slowcooken weggegoten worden. Dit geeft ook een rijkere smaak. • Het vlees dient zodanig in de aardewerken pot gelegd te worden dat het niet in aanraking komt met het deksel. • Voor kleinere of grotere stukken vlees, de hoeveelheden groente of aardappelen zodanig 32 • • • aanpassen dat de aardewerken pot altijd ½ tot ¾ vol is. De grootte van het vlees en de aanbevolen bereidingstijden zijn slechts gemiddelden en kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke stuk vlees, het soort vlees en de botstructuur. Mager vlees, zoals kip of varkenshaas, is meestal eerder gaar dan vlees met meer bindweefsel en vet, zoals runderlappen of varkensschouder. Bereiding van vlees aan het bot in plaats van zonder bot verlengt de bereidingstijd. Snijd vlees in kleine stukjes wanneer het tegelijkertijd bereid wordt met voorgekookte producten, zoals bonen of fruit, of lichte groentes, zoals champignons, gehakte ui, aubergine of fijngesneden groente. Op deze manier is al het voedsel tegelijkertijd gaar. Bij het bereiden van bevroren vlees dient eerst minstens één kop warme vloeistof toegevoegd te worden. De vloeistof dient als een “buffer” ter vermijding van plotselinge temperatuurschommelingen. Meestal zijn er daarna nog eens vier uur op LAAG of twee uur op HOOG nodig. Bij grotere stukken bevroren vlees kan het langer duren om het vlees te ontdooien en mals te maken. VIS: • Vis kookt sneller en moet pas aan het einde van de kooktijd worden toegevoegd, d.w.z. tijdens de laatste vijftien minuten tot een uur. VOCHT: • Voor de beste resultaten en om te voorkomen dat voedsel uitdroogt of aanbrandt, dient er altijd voldoende vocht in het recept gebruikt te worden. • Zorg ervoor dat de aardewerken pot minstens ½ vol en hoogstens ¾ vol is en volg de aanbevolen bereidingstijden. RECEPTEN EENVOUDIGE EN GEZONDE VISFILET Voor 4-6 personen Zeezout en peper 0,9-1,4 kilo witvis (kabeljauw, zeebaars, tilapia of meerval), zonder vel. Verse kruiden (ongekrulde peterselie, basilicum, dragon, bonenkruid of een combinatie van alles) 2-3 citroenen, in dunne plakjes Bereide salsa of olijventapenade voor de garnering 1. 2. 3. De vis aan beide zijden bestrooien met zout en peper en in Crock-Pot® slowcooker leggen. De bovenkant van de vis met kruiden en plakjes citroen bedekken en ook wat citroenplakjes onder de vis plaatsen. Afdekken en op hoog bereiden gedurende ongeveer 30-40 minuten, of totdat de vis niet meer doorschijnend is. Bereidingstijden variëren afhankelijk van de dikte van de vis. De citroenplakjes verwijderen en bedekken met salsa of tapenade. BBQ PULLED PORK Voor 6-8 personen 1,1-2,3 kilo varkenslende, mager of vet 475-950 ml barbecuesaus 2–3 uien, fijngehakt 6-8 hamburgerbroodjes of harde bolletjes 1. 2. 3. 4. Doe de varkenslende in Crock-Pot® slowcooker. Bedekken met ui en barbecuesaus. Afdekken en op laag koken gedurende 8 uur of op hoog gedurende 4 uur, of totdat het vlees mals is. Haal het varkensvlees uit Crock-Pot® slowcooker en trek met een vork in stukjes. Terugplaatsen in Crock-Pot® slowcooker en bedekken met saus. Serveer BBQ pulled pork op hamburgerbroodjes of harde bolletjes. 33 RECEPTEN BEEF BOURGUIGNON Voor 6-8 personen 3 eetlepels bloem Zeezout en peper 1,4 kilo (3 pond) runderlap, gesneden in blokjes van 2,5 cm (1 inch) 3 grote wortels, geschild en in plakjes 1 middelgrote ui, in plakjes 6 repen gekookt spek, gesneden in stukjes van 2,5-5 cm (1-2 inch) 1 blik runderbouillon van 284 ml 475 ml rode wijn of bourgogne 1 eetlepel tomatenpuree 2 knoflooktenen, fijngemalen 3 takjes verse tijm, met stengels 1 laurierblaadje 450 g verse champignons, in plakjes 2 grote aardappelen, gesneden in stukjes van 2,5 cm 1. 2. 3. Het rundvlees bedekken met bloem, vermengd met zout en peper. Aanbraden in een braadpan op het fornuis (optioneel). Leg het vlees in Crock-Pot® slowcooker en voeg de overige ingrediënten toe. Afdekken en op laag koken gedurende 8-10 uur of op hoog gedurende 6 uur, of totdat het vlees mals is GEGRILDE KIP MET CITROENGRAS Voor 4-6 personen 1,8-2,7 kilo braadkip 120 ml ui, gehakt 1-2 eetlepels boter Sap van een citroen ½ theelepel zeezout 2 eetlepels verse peterselie ½ theelepel gedroogde tijm ⅓ theelepel paprikapoeder 1. 2. Doe de ui in de holte van de kip en wrijf het vel in met boter. Doe de kip in Crock-Pot® slowcooker. Citroensap over de kip uitknijpen en bestrooien met de overige kruiden. Afdekken en op laag koken gedurende 8-10 uur of op hoog gedurende 4 uur CHILI oor 6-8 personen 2 grote uien, in blokjes 5-6 knoflooktenen, fijngemalen 2 groene paprika’s, in blokjes 0,9-1,4 kilo rundergehakt, gaar en uitgelekt 2 blikken van 400 g met rode, bruine of witte bonen, afgespoeld en uitgelekt 1 blik van 400 g tomaten in blokjes 2 jalapeños, zonder zaadjes en fijngemalen 1 eetlepel komijn 1 theelepel cayennepeper 125 g runderbouillon 1. 2. Alle ingrediënten toevoegen aan de Crock-Pot® slowcooker. Afdekken en op laag koken gedurende 8-9 uur of op hoog gedurende 4 uur. 34 RECEPTEN KIP CACCIATORE Voor 4-8 personen 2–3 uien, in dunne plakjes 0,9-1,8 kg kippenvlees (filet of dijen), zonder vel 1 794-g blik pruimtomaten, in blokjes 5 knoflooktenen, fijngemalen 120 ml droge witte wijn of bouillon 2 eetlepels kappertjes 20 kalamataolijven, grofgehakt 1 bosje verse peterselie of basilicum, met steel en grofgehakt Zeezout en peper Gekookte pasta 1. 2. Leg de gesneden ui in Crock-Pot® slowcooker en bedek die met het kippenvlees. In een kom tomaten, zout, peper, knoflook en witte wijn door elkaar roeren. Giet dit over het kippenvlees. 3. Afdekken en op laag koken gedurende 6 uur of op hoog gedurende 4 uur, of totdat het kippenvlees mals is. 4. De kappertjes, olijven en verse kruiden vlak voor het opdienen erdoorheen roeren. 5. Serveren met gekookte pasta. Let op: bereiding van kip aan het bot verlengt de bereidingstijd in verhouding tot kip zonder bot met ongeveer 30 minuten tot 1 uur. GEBRADEN RUNDVLEES Voor 6-10 personen 0,9-1,8 kilo runderbraadlappen 3 uien in plakjes 120 g bloem 2 stengels bleekselderij in plakjes, zeezout en peper 240 g champignons in plakjes 3 wortels, in plakjes 240 ml runderbouillon of wijn 3 aardappels, in vieren 1. 2. 3. Bedek het vlees met ½ kop bloem, zout en peper. Het vlees dichtbranden in een braadpan op het fornuis (eventueel). Alle groenten in Crock-Pot® slowcooker doen, behalve de champignons. Het vlees toevoegen en de champignons erboven verspreiden. Het vocht toevoegen. Afdekken en op laag koken gedurende 10 uur of op hoog gedurende 6 uur, of totdat het vlees mals is. WORST EN GEHAKTBALLEN Voor 8-10 personen 1,4-2,3 kilo worst en gehaktballen, onbereid, 6 knoflooktenen, geschild en gehakt 1 blik van 800 g met geperste tomaten 1–2 blikken van 800 g pruimtomaten in sap, 1 bosje grofgehakte verse basilicum Gekookte pasta Geraspte kaas 1. 2. 3. 4. De worst en gehaktballen in een braadpan op het vuur aanbakken (optioneel). Alle ingrediënten in Crock-Pot® slowcooker doen, behalve pasta en geraspte kaas. Afdekken en op laag koken gedurende 8 uur of op hoog gedurende 4 uur. Serveren met gekookte pasta en geraspte kaas 35 RECEPTEN RUNDERSTOOFSCHOTEL Voor 6-8 personen 0,9-1,8 kilo runderstoofvlees, in blokjes van 2,5 cm, 120 g bloem Zeezout en peper 710 ml runderbouillon 1 eetlepel worcestershiresaus 3 knoflooktenen, fijngehakt 2 laurierblaadjes 6 kleine aardappelen, in vieren 2-3 uien, fijngehakt 3 bleekselderijstengels in plakjes 1. 2. 3. Bloem, zout en peper over het vlees strooien. Doe het vlees in Crock-Pot® slowcooker. Overige ingrediënten toevoegen en goed doorroeren. Afdekken en op laag koken gedurende 8-10 uur of op hoog gedurende 6 uur, of totdat het vlees mals is. Voor het opdienen goed doorroeren. BABYBACKRIBBEN Voor 6-10 personen 2-4 ribstukken babybackribben, elk in 3-4 stukken gesneden 475-950 ml barbecuesaus 2–3 uien, fijngehakt 1. 2. 3. Doe de ribben in Crock-Pot slowcooker. Bedekken met ui en barbecuesaus. Afdekken en op laag koken gedurende 8 uur of op hoog gedurende 4 uur, of totdat het vlees mals is. Bij het opdienen de ribben tussen de botten snijden en naar smaak overgieten met saus. ® 36 GARANTIE Bewaar uw aankoopbewijs, voor het geval u aanspraak wilt maken op deze garantie. Op dit apparaat wordt garantie gegeven voor 2 jaar vanaf de aankoopdatum, zoals beschreven in dit document. In het onwaarschijnlijke geval dat het apparaat gedurende deze garantieperiode niet meer functioneert als gevolg van een ontwerp- of fabricagefout, kunt u het terugbrengen naar de winkel waar u het hebt gekocht, samen met uw aankoopbewijs en een kopie van deze garantie. De rechten en baten van deze garantie vormen een aanvulling op uw wettelijke rechten, die niet door deze garantie worden beïnvloed. Alleen Jarden Consumer Solutions (Europe) Limited (“JCS (Europe)”) behoudt het recht deze voorwaarden te wijzigen. JCS (Europe) verplicht zich binnen de garantieperiode het apparaat of een onderdeel van het apparaat dat niet goed werkt gratis te repareren of te vervangen, op voorwaarde dat: • u de winkel of JCS (Europe) direct op de hoogte brengt van het probleem; en dat • het apparaat niet op welke manier dan ook is aangepast of te lijden heeft gehad van schade, verkeerd gebruik, misbruik, reparatie of aanpassing door een persoon die daartoe niet is gemachtigd door JCS (Europe). Storingen die optreden als gevolg van onjuist gebruik, schade, misbruik, gebruik met het verkeerde voltage, natuurrampen, gebeurtenissen die buiten de macht van JCS (Europe) vallen, reparatie door een persoon die daartoe niet is gemachtigd door JCS (Europe) of het niet opvolgen van de gebruiksinstructies, vallen niet onder deze garantie. Bovendien valt normale slijtage, inclusief maar niet beperkt tot lichte verkleuring en krassen, niet onder deze garantie. De rechten onder deze garantie zijn alleen van toepassing op de oorspronkelijke koper en kunnen niet worden uitgebreid naar commercieel of algemeen gebruik. Als uw apparaat onder een landspecifieke garantie valt, raadpleegt u de voorwaarden van die garantie in plaats van deze garantie, of neemt u contact op met uw lokale erkende dealer voor meer informatie. Afgedankte elektrische producten mogen niet bij het huishoudelijk afval worden gegooid. Maak indien mogelijk gebruik van recyclemogelijkheden. E-mail ons op [email protected] voor meer recycling- en WEEE-informatie. Jarden Consumer Solutions (Europe) Limited Middleton Road Royton Oldham OL2 5LN UK 37
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Crock-Pot SCCPBPP605-050 Handleiding

Categorie
Langzame fornuizen
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor