12
5.2 Het toestel monteren
U heeft een kruisschroevendraaier nodig.
1. Plaats het toestel op een een en schone ondergrond.
2. Monteer het toestel zoals aangegeven in de montagetekeningen.
U vindt de montagetekeningen in het tweede deel van deze
handleiding, na de explosietekening van uw toestel.
6 VOEDSEL ROKEN
U heeft hout of houtskool, aanmaakproducten (die voldoen aan EN
1860-3), een lange lucifer en vloeistof (water, bouillon, wijn...) nodig.
6.1 Welk hout of welke houtskool moet ik
gebruiken?
Om het toestel aan te steken, kunt u hout of houtskool gebruiken:
Materiaal Wat gebruiken
Hout
• U kunt elke soort hout gebruiken, behalve
dennenhout.
• Gebruik twijgjes en kleine takjes om het
toestel aan te steken. U kunt later grotere
takken en blokken toevoegen.
Houtskool
• Maak uw toestel altijd aan met klassieke
houtskool, nooit met briketten. Als het
toestel aangemaakt is, kunt u briketten
toevoegen.
• Gebruik houtskool van goede kwaliteit
om het toestel aan te maken, bij voorkeur
houtskool die voldoet aan EN 1860-2.
Houtskool van goede kwaliteit bestaat uit
grote, glanzende stukken en produceert
niet veel stof.
• Gebruik kleine stukken houtskool om het
toestel aan te maken. U kunt later grotere
stukken toevoegen.
Sluit de zak houtskool goed voor u deze opbergt. Bewaar de
houtskool altijd op een droge plaats; bewaar de houtskool niet
in een kelder.
6.2 Stap 1: Het toestel aanmaken
Voor u voedsel kunt roken, dient u onderaan het toestel een vuur aan
te maken. Ga als volgt te werk:
1. Verwijder het deksel, de bovenste ringen van het huis, het/de
bakrooster(s) en de bouillonpan uit het toestel.
2. Plaats het houtskoolrooster in de houtskoolkuip.
3. Open de luchttoevoergaten in het asreservoir. U vindt het
asreservoir onder de houtskoolkuip.
4. Plaats enkele aanmaakproducten op het houtskoolrooster.
Gebruik altijd aanmaakproducten die voldoen aan EN 1860-3.
5. Bedek de aanmaakproducten met houtskool of hout. Tips:
• Plaats de houtskool of het hout in piramidevorm.
• Gebruik niet te veel houtskool of hout om het vuur aan te
steken.
• Zorg ervoor dat u nog bij de aanmaakproducten kunt komen.
6. Gebruik een lange lucifer om de aanmaakproducten aan te
steken.
Wanneer u het toestel voor het eerst gebruikt, dient u het
30 minuten te laten branden. Daardoor worden resterende
fabricagevetten uit het toestel verwijderd.
Plaats het rooster nog niet op het toestel. Een leeg rooster
kan vervormd raken wanneer het te lang in de hitte wordt
gehouden.
Opgelet! Gebruik geen alcohol of benzine bij het aansteken of
aanwakkeren van het vuur.
7. Wacht tot de houtskool of het hout bedekt is met een dun laagje
witte as. Dit duurt normaal ongeveer 25 minuten.
8. Spreid de kolen of het hout gelijkmatig uit over het
houtskoolrooster en sluit de deur in de onderste ring van het huis.
Als u houtskool gebruikt, kunt u de houtskool ook aansteken
in de Barbecook houtskoolstarter. Wanneer de houtskool klaar
is, giet u de houtskool gewoon uit de houtskoolstarter op het
houtskoolrooster.
6.3 Stap 2: Beginnen met roken
Als de houtskool of het hout bedekt is met een dun laagje witte as,
kunt u beginnen met roken. Ga als volgt te werk:
1. Plaats de bouillionpan in de onderste ring van het huis, op de
drie steunen.
2. Giet vloeistof (water, bouillon, wijn...) in de bouillonpan. Voor
extra smaak kunt u ook kruiden toevoegen aan de vloeistof.
3. Plaats het eerste bakrooster op de bouillonpan en plaats het
voedsel op het rooster.
Plaats slechts één laag voedsel op het rooster en laat
voldoende ruimte tussen de stukken voedsel. Daardoor
kunnen de rook en de warmte gelijkmatig rond het voedsel
circuleren.
4. Oskar L: Plaats de bovenste ring van het huis op de onderste ring
en sluit de deuren in beide ringen.
5. Oskar L: Plaats het tweede bakrooster op de steunen van de
bovenste ring van het huis. Zorg ervoor dat de rand van het
rooster stevig op de steunen rust.
6. Plaats uw voedsel op het rooster en plaats het deksel op het
toestel.
Oskar L: Deze procedure beschrijft hoe u voedsel kunt roken
met twee roosters. Natuurlijk kunt u een van de roosters
weglaten, vervang een rooster door de rookmand of hang uw
voedsel aan de rookhaken in het deksel.
6.4 Stap 3: Een constante temperatuur
aanhouden
Als het roken begonnen is, dient u de temperatuur constant rond 70
°C te houden. U kunt de temperatuur controleren aan de hand van de
thermometer in het deksel.
6.4.1 TEMPERATUUR TE HOOG
1. Plaats het deksel op het toestel. Sluit de luchttoevoergaten in het
deksel en in het asreservoir.
2. Als de temperatuur te hoog blijft, plaats u enkele geweekte
rookchips op het vuur. Dit verbetert ook de smaak van uw
voedsel.
6.4.2 TEMPERATUUR TE LAAG
1. Wakker het vuur aan door de luchttoevoergaten in het deksel en
het asreservoir te openen.
2. Als de temperatuur niet genoeg stijgt door het vuur aan te
wakkeren, kunt u houtskool of hout aan het vuur toevoegen. Ga
als volgt te werk:
a. Doe handschoenen om. Houd de handschoenen aan
gedurende de volledige procedure.
MAN_OSKAR_S_M_L_BBC_171109_A.indb 12 09/11/17 12:18