-
Nadat het programma beëindigt is, verwijder de stekker uit het stopcontact an haal er
voozichtig de bakvorm uit door deze linksom te draaien met gebruik van een ovendoek.
Wanneer nodig voorzichtig roeren om het schuimen te verminderen.
-
Voorzichtig de jam of marmelade in de gereedgemaakte potten doen. De potten daarna
goed worden dichtgedaan en laat de potten daarna afkoelen.
● Na gebruik moet de bakvorm onmiddellijk goed worden uitgespoeld.
Aanvullende recepten informatie
De recepten aangegeven in deze gebruiksaanwijzing mogen verandert worden naar eigen
smaak door verschillende ingrediënten naar keuze toe te voegen.
Afhangend van jouw eigen smaak mag men b.v. tarwe germ, zonnebloem zaadjes, kruiden,
caraway zaadjes, gemalen peper, gemalen noten, musli, hominy grits, fijn gesneden blokjes
spek enz toevoegen. Deze ingrediënten mogen toegevoegt worden na het akoestisch signaal
voor de volgende programmas STANDAARD, WIT BROOD/FRANS BROOD,
VOLKOREN BROOD, CAKE MET GIST, NORMALE CAKE en SANDWICH.
De broodmaker is ontworpen voor het verwerken van recepten met een bloeminhoud tot
maximaal 550g. Dit om te voorkomen dat het deeg over de rand van de bakvorm rijst en om
te zorgen dat het deeg goed gekneed is. Ga niet over deze hoeveelheden.
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Suiker helpt gist met het rijzen, en maakt de korst donkerder en dikker.
Zout maakt het deeg vaster en vertraagt het rijzen.
Wanneer men meerdere vloeibare ingrediënten aan een recept toevoegt zorg er dan voor
dat de hoeveelheid van de vloeistoffen tot de juiste hoeveelheid verminderd wordt. Dit is het
geval bij b.v. eieren, verse kaas of yoghurt.
Het bakresultaat hangt af van verschillende factoren zoals luchtdruk, vochtigheid, hardheid
van het water, kamertemperatuur en temperatuur van de ingrediënten. Wanneer een recept
niet in jou smaak valt na de eerste keer, probeer het te veranderen zoals wordt beschreven
in de sectie ‘Typische problemen’.
Speciale informatie voor allergische personen
Met deze broodmaker kan men ook bloemmengsels gebruiken speciaal aangepast voor
personen die allergisch zijn tegen graan. Het brood zal harder en steviger zijn wanneer
hogere hoeveelheden gist of bakpoeder gebruikt worden.
Echter, in dit geval, moet alleen het STANDARD programma met de donker bruine stand
gekozen worden. Met dit programma zal het brood een sterkere korst hebben.
Met een gluten-vrij bloemtype, voor-programmeren is niet aanbevolen. Start altijd
onmiddelijk het programma nadat de ingrediënten toegevoegt zijn.
Wanneer men bloemresten waarneemt op de wanden van de bakvorm, open de deksel
tijdens het kneden, en gebruik een rubberen schraper om de bloem terug te duwen in het
deeg zodat het juist bewerkt kan worden. Sluit hierna de deksel.
Wanneer men gist gebruikt, moet de deeghaak na het laatste kneedfase verwijderd worden.
Sprenkel wat bloem over uw vingers voordat men de haak verwijderd. Verwijderen van de
deeghaak is nodig om te zorgen dat er geen luchtzakken ontwikkelen in het brood, daar het
brood dan maar een klein beetje zal rijzen. Voeg hierna een paar druppels olie aan het deeg
toe en spreid het gelijkmatig over het deegoppervlak met gebruik van de deegschraper of
vingers. Dit zal diepe inkepingen in het brood voorkomen die anders ontstaan door bakken
bij hoge temperaturen. Sluit hierna de deksel.
Voor gluten-vrij brood, commercieel beschikbare kant-en-klaar mix is het best geschikt.
61