SEVERIN BM 3989 de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

INHOUD
Technische specificaties 47
Belangrijke veiligheids instructies 48
Jouw broodmaker 49
Controle paneel 50
Gebruiken van de broodmaker 53
Programmeerbare functies 54
Gebruiksaanwijzing 55
Onderhoud en schoonmaken 56
Typische problemen en vragen 56
Recepten 58
Garantie 62
TECHNISCHE SPECIFICATIES
Model nr: BM 3989
Gebruiks voltage: 230 V~, 50 Hz
Stroomgebruik: 600 W
Bak capaciteit: max. 550g bloem voor een 900g brood
Afmetingen: 335 mm (W) x 280 mm (D) x 340 mm (H)
Gewicht: 5,9 kg
Tijdklok: Voor te programmeren tot 13:00 uren
Programmeerbare functies: 12
Accessories: Maatbeker en maatlepel
Dit product komt overeen met de bindende CE etikettering voorschriften.
47
Broodmaker
BELANGRIJKE VEILIGHEIDS INSTRUCTIES
Lees de volgende instructies goed door voordat men de broodmaker voor de eerste keer
gebruikt.
De buitenkant van de huizing en de stoomuitlaten worden heet tijdens gebruik. Raak
geen hete delen van de unit aan. Gebruik altijd een pannelap of geschikte
ovenhandschoenen wanneer men het brood verwijderd. Zorg ervoor dat men alleen de
deksel handgreep aanraakt wanneer men de unit opent.
Deze broodmaker mag alleen worden aangesloten op een volgens de wet geinstalleerd
geaard stopcontact. Zorg ervoor dat de netspanning overeenkomt met de spanning zoals
aangegeven op het typeplaatje.
Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact na gebruik, en ook
- in geval dat de unit niet goed functioneert tijdens gebruik,
- wanneer men de bakvorm verwijderd,
- tijdens schoonmaken van het apparaat.
Trek de stekker niet aan het snoer uit het stopcontact, trek aan de stekker zelf. Laat het
snoer nooit los hangen: het snoer moet vrijgehouden worden van hete onderdelen van
het apparaat.
Voordat het apparaat wordt gebruikt moet zowel de hoofdeenheid als gelijk welk
hulpstuk, dat wordt aangebracht, eerst zorgvuldig op eventuele defecten worden
gecontroleerd. Ingeval het apparaat, bij voorbeeld, op een hard oppervlak is gevallen
mag het niet meer worden gebruikt: zelfs onzichtbare beschadiging kan ongewenste
effecten hebben op de gebruiksveiligheid van het apparaat.
Dit apparaat is niet bestemd voor gebruik door personen (Kinderen inbegrepen) met
verminderde fysische, zintuiglijke of mentale bekwaamheid, of gebrek aan ervaring en
wetenschap, behalve wanneer men begeleiding of instructies van het apparaat gehad
heeft van een persoon verantwoordelijk voor hun veiligheid.
Kinderen moeten onder begeleiding zijn om ervoor te zorgen dat ze niet met het
apparaat spelen.
Zorg voor een minimale afstand van 5cm tussen het apparaat en de muur of andere
objecten. Plaats of gebruik het apparaat nooit onder of dichtbij overhangende objecten
zoals gordijnen of andere brandbare materialen en plaats nooit objecten op het apparaat
wanneer het in gebruik is.
Plaats de unit op een gelijke, hittebestendige ondergrond. Zorg ervoor dat het apparaat
of het snoer nooit in aanraking komen met hete oppervlaktes of andere hittebronnen
(b.v. ovenplaten of open vuur).
Gebruik het apparaat nooit tenzij de bakvorm met de ingrediënten in de unit geplaatst
zijn.
Stel het apparaat nooit bloot aan regen of vochtigheid en gebruik het apparaat nooit
buiten of op natte ondergrond. Zorg ervoor dat het apparaat goed beschermd is tegen
waterdruppels. Dompel nooit de stekker, het snoer of het apparaat onder water.
Waarschuwing: bedek nooit het brood met aluminium folie of soortgelijke items tijdens
het bakproces; de opbouw van hitte, als een resultaat, kan het apparaat ernstig
beschadigen.
Deze broodmaker is alleen geschikt voor huishoudelijk gebruik en moet niet
commercieel gebruikt worden.
Gebruik het apparaat nooit voor iets anders dan wat wordt beschreven in deze
gebruiksaanwijzing.
48
Het gebruik van accessoires anders dan de door de fabrikant bijgeleverde, kan schade
veroorzaken aan het apparaat. Er bestaat ook gevaar voor enstige persoonlijke
verwonding.
Raak nooit bewegende onderdelen aan tijdens gebruik. Plaats nooit vingers of handen in
het apparaat tenzij het is losgekoppeld van het de netspanning en volledig afgekoelt is.
Teneinde aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen en eventueel gevaar te voorkomen
moeten reparaties aan elektrische apparatuur worden uitgevoerd door daartoe bevoegd
personeel, zelfs de vervanging van het snoer. Voor het geval reparaties moeten worden
uitgevoerd verzoeken wij u het apparaat naar een van onze voor klanten bestemde
service-afdelingen te sturen. De adressen hiervoor vindt u in de appendix van dit
handboek.
Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor latere referencie.
Jouw broodmaker
1. Controlepaneel 2. Luchtuitlaten
3. Deksel
A LCD-aanduiding 4. Kijkglas
B Tijdklok of 5. Bakruimte
C Bruining controle 6. Bakvorm handel
D Menu 7. Brood bakvorm
E Start / Stop 8. Huizing
F Broodgewicht 9. Deeghaak
49
Controlepaneel
A LCD-aanduiding
De LCD-aanduiding geeft het geselecteerde programma en de overgebleven tijd aan. D
Een lopend programma wordt aangegeven door een knipperend lichtje in de
tijdaanduiding.
Voorbeeld:
In dit voorbeeld, programma 2 (voor WIT BROOD/FRANS BROOD) was gekozen via
de knop. De LCD geeft aan: 2 3:50; bovendien, het gewicht is aangegeven in
de vorm van een pijlpunt in de bovenste rechterhoek van de display, een gewicht van
900gr is aangegeven; de gekozen bruinlevel is aangegeven als ‘medium’ (pijlpunt
zichtbaar in de bovenste linkerhoek van de display).
De totale tijd van het programma is 3 uur en 50 minuten.
50
1
A
B
C
F
D
E
2
3
4
5
2
6
7
8
9
B Tijdklok (Timer of )
Programmas 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11 en 12 mogen gestart worden met een vertraagde
tijdzetting zodat het geselecteerde programma 13.00 uur later afgewerkt kan worden.
Voorbeeld:
Wanneer men het programma om 20.00 uur wil laten starten en het brood moet klaar
zijn om 7.30 de volgende morgen. Hierdoor zal de totale tijd dat het programma loopt 11
uur en 30 minuten zijn.
- Gebruik de knop om het gewenste programma te kiezen.
- Druk op de Timer knoppen of totdat de LCD de gewenste looptijd van 11.30
aangeeft.
- Voeg de ingrediënten toe zoals staat aangegeven in de sectie Gebruik. Voorkom dat
het gist in aanraking komt met vloeistoffen of zout.
Gebruik de tijdklok nooit wanneer men ingrediënten voor een recept nodig heeft die
kunnen bederven zoals eieren, verse melk of fruit. De tijdklok is ook niet geschikt voor
recepten waar men tijdens de kneedfase of rijsfase nog ingrediënten moet toevoegen
(b.v. noten, graan of gedroogd fruit).
C Bruinen
Bakprogrammas 1-7 zorgen voor de vooruit gekozen level van bruinen: 3 standen zijn
beschikbaar. De gekozen level van bruinen is aangegeven door een pijlpunt in het
bovenste gedeelte van de LCD-display.
LICHT
MEDIUM
DONKER
D Menu
Druk op de knop totdat het gewenste programma zichtbaar is in de LCD (A).
Het menu heeft 12 verschillende programmas om van te kiezen:
51
Programma 1 2 3 4 5 6 Kort 7 Kort 8 10 11
Standaard Wit brood/ Volkoren Koekjes, Cake met programma, programma, Deeg Normale Sandwich
Frans brood Taart gist 750 g 900 g (900 g) cake cake
1ste Kneedfase 750 g 9 min. 16 min. 9 min. 7 min. 10 min. 12 min. 8 min. 20 min. 10 min. 15 min.
900 g 10 min. 18 min. 10 min.
1ste Rijsfase 20 min. 40 min. 25 min. 5 min. 5 min. - - - 5 min. 40 min.
●●
2de Kneedfase 750 g 14 min. 19 min. 18 min.
8 min. 20 min. - - - 20 min. 5 min.
900 g 15 min. 22 min. 20 min. ●●
2de Rijsfase 20 min. 20 min. 20 min. - 20 min. - - 20 min. 29 min. 24 min.
Korte kneedfase (Shaping) 30 sec. 30 sec. 30 sec. - 30 sec. - - 30 sec. 30 sec. 30 sec.
3de Rijsfase 4 min. 9 min. 14 min. - 9 min. - - 9 min. 30 sec. 30 sec.
30 sec. 30 sec. 30 sec. 30 sec. 30 sec.
Laatste 750 g 45 min. 50 min. 70 min. - 55 min. 11 min. 9 min. 40 min. 35 min. 40 min.
rijsfase 900 g 50 min.
Backen 750 g 60 min. 65 min. 55 min. 80 min. 50 min. 35 min. 40 min. - 70 min. 50 min.
900 g 65 min. 70 min. 60 min. 60 min. 55 min.
Programma 750 g 2:53 3:40 3.32 1:40 2:50 0:58 0:58 1:30 2:50 2:55
looptijd 900 g 3:00 3:50 3:40 2:55 3:00
Akoestisch signaal x x x - x - - - x x
Menu 9 JAM, MARMALADE Verhitten 15 min. Verhitten en kneedfase 45 min. Wachtfase 20 min. Totaal 1:20
Menu 12 BAKKEN Bakken 60 min. Totaal 1:00
Voor bepaalde programmas zijn akoestische signalen hoorbaar wanneer de programmafase in kwestie (gemerkt «») is bereikt.
52
E START/STOP – knop
De knop begint of beëindigt een programma. De voortdurend knipperende dubbele
punt in het LCD geeft aan dat het programma geactiveerd is.
Bescherming tegen verkeerd instellen:
Wanneer een programma gestart is, worden alle andere bedieningsknoppen geblokkeerd
totdat het volledige bakproces klaar is, of tot men de knop voor minimaal 3 seconden
indrukt.
Wanneer men een bedieningsknop indrukt, wacht dan op de pieptoon om er zeker van te
zijn dat de ingegeven instelling juist is.
F Broodgewicht
Bakprogramma’s 1, 2, 3, 5 en 11 zorgen voor een voouit gekozen broodmaat. Het
gekozen gewicht is aangegeven in de vorm van een pijlpunt symbool onder het
overeenkomende brood symbool op de LCD display.
GEBRUIK VAN DE BROODMAKER
Jouw nieuwe broodmaker laat je:
-
brood baken van verschillende recepten, sommige kunnen gevonden worden in het
aanhangsel van deze gebruiksaanwijzing. Tevens kan men deze broodmaker gebruiken
met kant-en-klare mix tot een gewicht van 500g voor vaste ingrediënten(voor een brood
van ongeveer 900g).
-
kneed deeg voor broodjes, pizza enz., en laat het deeg rijzen.
Belangrijke extra informatie
-
Gebruik altijd een pannelap of wanneer men het apparaat aanraakt na gebruik of
wanneer men vers gebakken brood hanteert.
-
Alleen recepten met een bloeminhoud van ongeveer 200g – 550g mogen gebruikt worden
met deze broodmaker. Gebruik 1
1
/
2
theelepels gist voor tarwebloem, en 2 theelepels voor
roggebloem.
Wanneer de bloeminhoud onder dit minimum valt kan het goed kneden van het deeg
niet gegarandeert worden. Teveel bloem kan als gevolg hebben dat het deeg over de
rand van de bakvorm rijst.
-
Wanneer de stroom uitvalt voor minder dan 15 minuten zal het bakproces automatisch
verder gaan op het punt van onderbreking.
-
Tijdens het kneedproces kan het kijkglas beslaan met condensatie. Deze condensatie zal
verdwijnen tijdens de bakfase.
-
Om te zorgen dat het brood gelijkmatig gebakken wordt moet men de deksel nooit
openen tijdens het bakproces.
-
Laat de broodmaker en de bakvorm na gebruik goed afkoelen voordat men deze gaat
schoonmaken.
-
De bakvorm en de deeghaak hebben een anti aanbaklaag. Om beschadiging te
voorkomen moet men hierop geen metalen, harde, scherpe of puntige voorwerpen
gebruiken.
-
Let op: Het gebruiken van de broodmaker wanneer deze leeg is kan schade veroorzaken
aan het apparaat door oververhitting van de lege bakvorm.
Let op
-
In het geval dat er rook uit de bakruimte komt moet men ervoor zorgen dat de deksel
53
goed gesloten blijft en de stekker onmiddelijk uit het stopcontact verwijderd wordt.
Probeer onder geen enkele omstandigheden de vlammen of het smeulende deeg te
doven met water. Rook kan veroorzaakt worden doordat het deeg over de rand van de
bakvorm rijst en in aanraking komt met de hitte elementen. Het is daarom zeer
belangrijk dat men de juiste hoeveelheden gebruikt zoals aangegeven in de recepten.
-
Zorg dat het apparaat buiten bereik van kinderen is geplaatst wanneer het in gebruik is.
-
Plaats het apparaat nooit op een zachte of brandbare ondergrond (b.v. vloerbedeking).
Zorg ervoor dat het apparaat op een harde vlakke ondergrond geplaatst is. Zorg ervoor
dat het apparaat niet om kan vallen.
-
Raak nooit de stoomuitlaten aan de achterkant van het apparaat aan, of het kijkglass in
de deksel, deze worden zeer het tijdens gebruik.
-
Voordat het apparaat wordt gereinigd moet ervoor worden gezorgd dat het is
uitgeschakeld, de stroomtoevoer is ontkoppeld, en het helemaal afgekoeld is.
PROGRAMMEER FUNCTIES
1 = STANDAARD
Dit programma is het meest gebruikt en geschikt voor brood met een hoog volkorenbloem
gehalte.
2 = WIT BROOD/FRANS BROOD
Geschikt voor typisch licht deeg WIT BROOD/FRANS BROOD.
3 = VOLKOREN BROOD
In vergelijking met de STANDAARD setting, dit programma heeft extra rijs en bakfases,
omdat het deeg voor brood met een hoog rogge of volkorenbloem gehalte minder sterk zal
rijzen dan tarwebloem.
4 = KOEKJES, TAART
Geschikt voor het maken van koekjes, wanneer men bakpoeder gebruikt inplaats van gist.
5 = CAKE MET GIST
Vanwege het hoge suikergehalte, zoet gistdeeg bruint sneller; in dit programma, de bakfase
is daarom korter.
6 = KORT PROGRAMMA, 750g
Geschikt voor recepten tot 750g; de broden zullen kleiner en harder worden dan normaal.
7 = KORT PROGRAMMA, 900g
Geschikt voor recepten tot 900g; de broden zullen kleiner en harder worden dan normaal.
8 = DEEG
Dit programma heeft geen bakfase inbegrepen. Nadat het programma afgewerkt is kan het
deeg (b.v. pizzadeeg) verwijderd worden en dan gebakken in een gewone oven.
9 = JAM, MARMALADE
Geschikt voor het bereiden van jam, marmalade. Tijdens het gereedmaken moet ervoor
worden gezorgd dat de bakvorm slechts voor tweederde (max. 900g) met de ingrediënten
wordt gevuld, het mengsel heeft neiging om te schuimen.
10 = NORMALE CAKE
Geschikt voor cake waar men bakpoeder gebruikt inplaats van gist.
11 = SANDWICH
Geschikt voor het bakken van sandwichbrood. Het brood heeft een lichte samenstelling en
een dunne korst.
12 = BAKKEN
Geschikt voor het bakken van deeg (b.v. deeg wat met het DEEG programma van te voren
gekneed is). In dit geval kan de rijsfase verandert worden volgens het soort deeg voor het
BAK programma gestart is.
54
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
-
Verwijder de bakvorm door deze linksom te draaien.
-
Stop de stekker in een passend stopcontact.
-
Gebruik de knop om het programma 12 (BAKKEN) te kiezen.
-
Druk op de knop en laat het apparaat opwarmen voor ongeveer 10 minuten met de
deksel open. Dit zal de geur verwijderen die aanwezig is wanneer men een hitte element
voor de eerste keer activeert. Zorg voor voldoende ventilatie. Om te voorkomen dat de
bakvorm oververhit raakt verwijder deze voordat men het apparaat aanzet.
-
Hierna drukt men op de knop voor tenminste 3 seconden, verwijder de stekker uit
het stopcontact en laat het apparaat geheel afkoelen. De bakvorm zelf moet zeer goed
schoongemaakt worden voordat men deze voor de eerste keer gebruikt.
GEBRUIK
-
Open de deksel, draai de bakvorm linksom en verwijder deze.
-
Plaats de deeghaak in de houder in de bakvorm.
-
Voor het beste resultaat voeg eerst de vloeistoffen toe gevolgt door de vaste
ingrediënten zoals bloem.
-
Als laatste voeg de gist toe. Zorg ervoor dat de gist niet in aanraking komt met het zout
of de vloeistoffen wanneer men de tijdklok gebruikt.
-
Plaats de bakvorm terug in de unit en draai het rechtsom vast. Zorg dat de bakvorm
goed op zijn plaats sluit. Voordat het programma wordt gestart het deksel sluiten, de
stekker in een passend stopcontact steken en het apparaat aanschakelen.
-
Gebruik de knop om het gewenste bakprogramma te kiezen. Elke keer
wanneer de knop wordt ingedrukt zal de LCD veranderen naar het volgende programma
in de volgorde.
-
Met gebruik van de knop kan de gewenste level van bruinen voorgeselecteerd
worden in programma’s 1–7. De volgende standen zijn beschikbaar: LICHT ( ),
MEDIUM ( ) en DONKER ( ).
-
Bakprogramma’s 1, 2, 3, 5 en 11geven de mogelijkheid om de broodmaat voor te
selecteren met behulp van de knop.
-
Wanneer men het programma wil starten met de tijdklok kan men de gewenste looptijd
instellen met behulp van de Timer-knoppen en .
-
Anders, druk op de knop om het kneden en/of bakken te beginnen.
-
Tijdens de kneedfase of rijsfase in programma’s 1, 2, 3, 5, 10 en 11, een akoestisch signaal
geeft aan de extra ingrediënten zoals fruit en noten kunnen worden toegevoegt aan het
deeg. Open hierna niet de deksel, maar wacht totdat het programma klaar is.
-
Wanneer men het programma tijdens gebruik wil onderbreken, druk dan op de knop
voor ongeveer 3 seconden. De toets invoering zal bevestigdt worden door een akoestisch
signaal.
-
Wanneer het brood of deeg klaar is een dubbel acoustic signaal is hoorbaar en de
tijdklok laat 0:00 zien. Druk de knop voor tenminste 3 seconden in en open de deksel.
-
Wanneer men vergeet om de knop in te drukken en het brood te verwijderen zal het
automatisch warm gehouden worden voor een periode van 60 minuten. Dit is om te
voorkomen dat er geen condensatie zal plaatsvinden in de bakvorm.
-
Verwijder voorzichtig de bakvorm met gebruik van pannelappen. Plaats de hete
bakvorm niet op een hittegevoelige ondergrond.
55
-
Verwijder het brood uit de bakvorm. Om het brood los te
maken moet men het zachtjes schudden. Wanneer de deeghaak
vast zit in het brood moet men deze voorzichtig verwijderen.
Om schade of krassen aan de anti aanbaklaag te voorkomen
moet men geen metalen of andere ongeschikte voorwerpen
gebruiken.
Om de onderkant van het brood te laten afkoelen moet men
het op een metalen rooster plaatsten. Probeer niet het brood te snijden voordat het is
afgekoelt.
Belangrijke informatie
-
Programma Koekjes, Gebak:
Dit programma is voor koekjes, gebak of brood waar men bakpoeder gebruikt. Voor het
beste resultaat, plaats altijd eerst vloeistoffen in de bakvorm, gevolgt door de vaste
ingrediënten. Tijdens het begin van het programme, is het mogelijk dat er deeg of droge
ingrediënten ophopen in de hoeken van de bakvorm. Wanneer dit gebeurt, gebruik dan
een spatel om zulke ingrediënten uit de hoeken te verwijderen.
-
Kort Programma 750gr en 900gr:
Deze programmas zijn geschikt voor baken van brood in een kortere tijd. Met een
kortere rijsfase, zullen broden kleiner en harder zijn dan normaal. Vergeet niet dat men
warm water moet gebruiken. De best resultaten zullen bereikt worden met een water
temperatuur van ongeveer 48-50°C. Wij bevelen aan dat men een voedsel thermometer
gebruikt. Met een te lage temperatuur, zal het brood niet genoeg rijzen; een te hoge
temperatuur zal de gist in het deeg te vroeg laten rijzen, wat weer zal zorgen voor een
onvoldoende bakresultaat.
ONDERHOUD EN SCHOONMAKEN
Let op: voordat men de broodmachine schoonmaakt moet men het apparaat
uitschakelen, de stekker uit het stopcontact halen en het apparaat laten afkoelen.
Dompel de broodmachine nooit onder water.
-
Draai de bakvorm linksom, haal het eruit en verwijder de kneedhaak.
Het bakblik en de deeghaak mogen schoongemaakt worden met heet water en zachte
zeep. Gebruik nooit grof materiaal voor het schoonmaken. Wanneer men niet in staat is
om de deeghaak los te koppelen van de bakblik moet men deze ongeveer 30 minuten in
warm water laten weken. Gebruik geen onnodig geweld om de deeghaak te verwijderen.
Om schade te voorkomen aan de drijfstangpakking, mag men het bakblik nooit voor
langere periodes laten weken. Maak het bakblik nooit schoon met behulp van de
vaatwasmachine.
-
De binnenkant van het deksel mag schoongemaakt worden met een zachte, vochtige
doek. De binnenkant van het apparaat moet schoongemaakt worden met een zachte,
droge doek.
Gebruik nooit schoonmaakmiddelen speciaal geschikt voor het schoonmaken van
bakovens en gebruik geen schuurmiddelen of harde schoonmaakoplossingen, azijn of
bleekmiddelen voor het schoonmaken.
Voordat men het apparaat opbergt, moet men zorgen dat het geheel is afgekoeld en
volledig droog is.
56
TYPISCHE PROBLEMEN EN VRAGEN
1. Het brood heeft een sterke geur.
Controleer of de juiste hoeveelheid gist gebruikt was. Te veel gist geeft het brood een
sterke geur en laat het brood te veel rijzen. Gebruik altijd verse ingrediënten.
2. Het gebaken brood is nat en heeft een plakkerig oppervlak.
Verwijder het brood onmiddelijk van het apparaat na het bakken en plaats het op een
metalen rooster zodat het kan afkoelen.
3. Indrukken van de Startknop activeert niet het geselecteerde programma.
Zorg ervoor dat het apparaat is aangesloten op de netspanning.
Wanneer het apparaat te heet is van het laatste gebruik zal een automatische
veiligheidsschakelaar ervoor zorgen dat het apparaat niet start. In dit geval zal in de
LCD-aanduiding de letters HHH zichtbaar zijn en een ononderbroken acoustic signaal is
hoorbaar. Druk de knop in voor 3 seconden, en verwijder de bakvorm met de
ingrediëten van het apparaat. Laat de broodmaker afkoelen voor 20 minuten met de
deksel open voordat men het programma weer probeert te starten.
4. Nadat men op de Startknop drukt, wordt de boodschap EEE zichtbaar op de display.
De boodschap EEE op de display geeft aan dat er een probleem is met de
temperatuursensor. In dis geval moet het apparaat gecontroleerd worden door een
gekwalificeerd persoon.
5. Het brood is te hoog gerezen.
Verminder de hoeveelheid gist, water of bloem gebruikt.
6. Het brood is niet hoog genoeg gerezen.
Vermeerder de hoeveelheid gist, water of zoetmakers. Zorg dat de ingrediënten in de
juiste volgorde aan de bakvorm toegvoegt waren: eerst de vloeibare ingrediënten gevolgt
door de vaste ingrediënten en daarna de gist.
Let op: brood gemaakt van rogge of volkoren bloem zal minder rijzen dan brood
gemaakt van tarwebloem.
7. Nadat het bakproces gestart is zakt het deeg inelkaar.
Het deeg is te licht. Verminder de hoeveelheid vloeistoffen of gist of gebruik een
programma met een kortere rijsfase. Men kan ook proberen om de hoeveelheid zout te
vermeerderen.
8. Het deeg is te zacht of te plakkerig.
Het deeg kan beter worden wanneer er tijdens het kneden een volle lepel met bloem
wordt bijgevoegt.
9. Het deeg is erg moeilijk te kneden.
Voeg een lepel of water toe bij het kneedproces.
57
RECEPTEN
Bruin- en roggebrood met sojazaadjes
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1 1
1
/
2
tl Droge gist
225 270 g Volkorenbloem type 550
195 235 g Roggebloem type 1150
2 2 tl Zout
1
1
/
2
1
1
/
2
tl Suiker
160 190 ml Water
140 170 ml Karnemelk
1
1
/
2
2 tl Zuurdeegpoeder van
zuurdeeg
30 35 g Sojazaadjes
1 1 tl Broodkruiden
Programma: 1 STANDAARD
Bruinen: MEDIUM
De sojazaadjes moeten toegevoegd worden na
het piepsignaal.
Uienbrood
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1
1
/
2
2 tl Droge gist
270 325 g Volkorenbloem type 405
180 215 g Roggebloem type 1150
1
1
/
2
2 tl Zout
1
/
2
1 tl Suiker
165 200 ml Water
135 160 ml Karnemelk
40 50 g Gebakken uitjes
Programma: 2 WIT BROOD/
FRANS BROOD
Bruinen: MEDIUM
De gebakken uitjes moeten toegvoegd worden
na het piepsignaal.
Kaasbrood
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1
1
/
2
1
1
/
2
tl Droge gist
270 325 g Volkorenbloem type 550
180 215 g Roggebloem type 1150
1
1
/
2
2 tl Zout
1
/
2
1 tl Suiker
180 215 ml Water
135 160 ml Karnemelk
50 60 g Fijngeraspte Emmentaler
kaas
Programma: 1 STANDAARD
Bruinen: DONKER
De kaas moet toegvoegd worden na het
piepsignaal.
Volkoren-tarwebrood
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1 1
1
/
2
tl Droge gist
220 260 g Volkorenbloem type 550
230 280 g Volkorenbloem type 1050
1
1
/
2
2 tl Zout
1
/
2
1 tl Suiker
1 1 el Zuurdeegpoeder van
zuurdeeg
210 250 ml Karnemelk
120 145 ml Melk
Programma: 1 STANDAARD
Bruinen: MEDIUM
58
Volkoren-tarwebrood
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1 1
1
/
2
tl Droge gist
270 325 g Volkorenbloem type 1050
180 215 g Volkorenbloem type 405
1
1
/
2
2 tl Zout
1
1
/
2
2 tl Honing of suikerbietenstroop
1 2 tl Zuurdeegpoeder van
zuurdeeg
270 325 ml Water
Programma: 1 STANDAARD
Bruinen: DONKER
Zoet brood
Ingrediënten:
750g Ingrediënten
1 tl Droge gist
500 g Volkorenbloem type 550
2 el Suiker
2 el Honing
1 tl Zout
185 ml Melk
Programma: 5 CAKE MET GIST
Fruitbrood
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1 1
1
/
2
tl Droge gist
230 280 g Volkorenbloem type 550
220 260 g Roggebloem type 1150
1
1
/
2
2 tl Zout
1
/
2
1 tl Suiker
300 360 ml Grapefruitsap
Programma: 1 STANDAARD
Bruinen: DONKER
Wit brood/Frans brood
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1 1
1
/
2
tl Droge gist
390 470 g Volkorenbloem type 405
2 2
1
/
2
el Suiker
1
1
/
2
2 tl Zout
1
1
/
2
2 el Boter
150 180 ml Melk
120 145 ml Water
Programma: 2 WIT BROOD/
FRANS BROOD
Bruinen: MEDIUM
Rogge-volkoren-tarwebrood
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1
1
/
2
2 tl Droge gist
225 270 g Volkorenbloem type 1050
225 270 g Rogge-volkorenbloem
1 1
1
/
2
tl Zout
1
/
2
1 tl Suiker
285 340 ml Water
2 3 el Zuurdeegpoeder van
zuurdeeg
Programma: 3 VOLKOREN BROOD
Bruinen: DONKER
Zemelenbrood
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1 1 tl Droge gist
340 405 g Volkorenbloem type 550
125 175 ml Volkoren zemelen
2 2 el Suiker
2 2 el Melkpoeder
1 2 tl Zout
2 2 el Boter
225 270 ml Water
Programma: 1 STANDAARD
Bruinen: MEDIUM
59
Pizzadeeg
Ingrediënten:
Ingrediënten
2 tl Droge gist
400 g Volkorenbloem type 550
2 tl Zout
1 tl Suiker
3 el Olijfolie
230 ml Water
Programma: 8 DEEG
-
Wanneer het programma klaar is, verwijdert
men het deeg uit het bakvorm.
-
Smeer een bakplaat in met olijfolie en spreid
het deeg uit met een deegroller.
-
Laat het deeg ongeveer 30 minuten bij
kamertemperatuur rijzen.
-
Plaats nu naar keuze de ingrediënten voor de
vulling op het pizzadeeg en bak het 15-25
minuten op 200 °C in een voorverwarmde
bakoven totdat de kaas gesmolten en
gelijkmatig verspreid is en het deeg bruin is
aan de randen.
Tarwe- en roggebrood
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1 1
1
/
2
tl Droge gist
225 270 g Volkorenbloem type 550
225 270 g Roggebloem type 1150
1
1
/
2
2 tl Zout
1
/
2
1 tl Suiker
210 250 ml Water
110 135 ml Natuurlijke gewone yoghurt,
3,5% vetgehalte
1 2 tl Zuurdeegpoeder van
zuurdeeg
Programma: 1 STANDAARD
Bruinen: MEDIUM
Havervlokken zemelen brood
Ingrediënten:
750g 900g Ingrediënten
1 1 tl Droge gist
270 325 g Volkorenbloem type 550
80 100 g Havervlokken zemelen
1 1
1
/
2
el Suiker
1
1
/
2
2 tl Zout
1
1
/
2
2 el Boter
300 360 ml Melk
Programma: 3 VOLKOREN BROOD
Bruinen: MEDIUM
Kant-en-klare broodmix
Verschillende kant-en-klare broodmixen
zijn in de winkel verkrijgbaar.
-
Plaats tot op 500 g van de kant-en-klare
mix en de juiste hoeveelheid droge gist
in het bakblik. Afhankelijk van de
inhoud kan het zijn dat maar de helft
van de kant-en-klare mix gebruikt kan
worden.
-
Voeg de juiste hoeveelheid vloeistof
toe.
Programma: STANDAARD, WIT
BROOD/FRANS BROOD of
VOLKOREN BROOD, afhankelijk van
het soort bloem dat wordt gebruikt.
Jam, Marmelade
Het basisrecept bestaat uit fijn gesneden of
gepureerd fruit en gelatinesuiker.
Informatie over de juiste verhoudingen fruit
en gelatinesuiker kan op de verpakking van
de suiker worden gevonden.
-
Voordat het fruit in kleine stukjes
gesneden of gepureerd wordt moet het
eerst worden gewassen, en wanneer
nodig worden geschild.
-
Doe het fruit en de gelatinesuiker in de
bakvorm, maar zorg ervoor dat de vorm
voor niet meer dan tweederde wordt
gevuld omdat de marmelade de neiging
heeft tijdens het kookproces te
schuimen.. Dit proces moet
geobserveerd worden.
-
Start het programma JAM,
MARMELADE.
60
-
Nadat het programma beëindigt is, verwijder de stekker uit het stopcontact an haal er
voozichtig de bakvorm uit door deze linksom te draaien met gebruik van een ovendoek.
Wanneer nodig voorzichtig roeren om het schuimen te verminderen.
-
Voorzichtig de jam of marmelade in de gereedgemaakte potten doen. De potten daarna
goed worden dichtgedaan en laat de potten daarna afkoelen.
Na gebruik moet de bakvorm onmiddellijk goed worden uitgespoeld.
Aanvullende recepten informatie
De recepten aangegeven in deze gebruiksaanwijzing mogen verandert worden naar eigen
smaak door verschillende ingrediënten naar keuze toe te voegen.
Afhangend van jouw eigen smaak mag men b.v. tarwe germ, zonnebloem zaadjes, kruiden,
caraway zaadjes, gemalen peper, gemalen noten, musli, hominy grits, fijn gesneden blokjes
spek enz toevoegen. Deze ingrediënten mogen toegevoegt worden na het akoestisch signaal
voor de volgende programmas STANDAARD, WIT BROOD/FRANS BROOD,
VOLKOREN BROOD, CAKE MET GIST, NORMALE CAKE en SANDWICH.
De broodmaker is ontworpen voor het verwerken van recepten met een bloeminhoud tot
maximaal 550g. Dit om te voorkomen dat het deeg over de rand van de bakvorm rijst en om
te zorgen dat het deeg goed gekneed is. Ga niet over deze hoeveelheden.
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Suiker helpt gist met het rijzen, en maakt de korst donkerder en dikker.
Zout maakt het deeg vaster en vertraagt het rijzen.
Wanneer men meerdere vloeibare ingrediënten aan een recept toevoegt zorg er dan voor
dat de hoeveelheid van de vloeistoffen tot de juiste hoeveelheid verminderd wordt. Dit is het
geval bij b.v. eieren, verse kaas of yoghurt.
Het bakresultaat hangt af van verschillende factoren zoals luchtdruk, vochtigheid, hardheid
van het water, kamertemperatuur en temperatuur van de ingrediënten. Wanneer een recept
niet in jou smaak valt na de eerste keer, probeer het te veranderen zoals wordt beschreven
in de sectie ‘Typische problemen’.
Speciale informatie voor allergische personen
Met deze broodmaker kan men ook bloemmengsels gebruiken speciaal aangepast voor
personen die allergisch zijn tegen graan. Het brood zal harder en steviger zijn wanneer
hogere hoeveelheden gist of bakpoeder gebruikt worden.
Echter, in dit geval, moet alleen het STANDARD programma met de donker bruine stand
gekozen worden. Met dit programma zal het brood een sterkere korst hebben.
Met een gluten-vrij bloemtype, voor-programmeren is niet aanbevolen. Start altijd
onmiddelijk het programma nadat de ingrediënten toegevoegt zijn.
Wanneer men bloemresten waarneemt op de wanden van de bakvorm, open de deksel
tijdens het kneden, en gebruik een rubberen schraper om de bloem terug te duwen in het
deeg zodat het juist bewerkt kan worden. Sluit hierna de deksel.
Wanneer men gist gebruikt, moet de deeghaak na het laatste kneedfase verwijderd worden.
Sprenkel wat bloem over uw vingers voordat men de haak verwijderd. Verwijderen van de
deeghaak is nodig om te zorgen dat er geen luchtzakken ontwikkelen in het brood, daar het
brood dan maar een klein beetje zal rijzen. Voeg hierna een paar druppels olie aan het deeg
toe en spreid het gelijkmatig over het deegoppervlak met gebruik van de deegschraper of
vingers. Dit zal diepe inkepingen in het brood voorkomen die anders ontstaan door bakken
bij hoge temperaturen. Sluit hierna de deksel.
Voor gluten-vrij brood, commercieel beschikbare kant-en-klaar mix is het best geschikt.
61
Afkortingen:
Tl = theelepel (maatlepel: 1 Tl) = 5 ml
El = eetlepel (maatlepel: 1 El) = 15 ml
g = Gram
ml = Milliliter
Maatbeker 1 kop = 250 ml
Weggooien
Gooi nooit oude of defecte apparaten weg in het normale huisvuil, maar alleen in de
daarvoor beschikbare publieke collectiepunten.
GARANTIEVERKLARING
Voor dit apparaat geldt een garantie van twee jaar na de aankoopdatum voor materiaal- en
fabrieksfouten. Uitgesloten van garantie is schade die ontstaan is door het niet in acht
nemen van de gebruiksaanwijzing, normale slijtage en zeer breekbare onderdelen als
glaskannen etc. De garantie vervalt bij reparatie door niet door ons bevoegde instellingen.
62

Documenttranscriptie

 Broodmaker INHOUD Technische specificaties 47 Belangrijke veiligheids instructies 48 Jouw broodmaker 49 Controle paneel 50 Gebruiken van de broodmaker 53 Programmeerbare functies 54 Gebruiksaanwijzing 55 Onderhoud en schoonmaken 56 Typische problemen en vragen 56 Recepten 58 Garantie 62 TECHNISCHE SPECIFICATIES Model nr: BM 3989 Gebruiks voltage: 230 V~, 50 Hz Stroomgebruik: 600 W Bak capaciteit: max. 550g bloem voor een 900g brood Afmetingen: 335 mm (W) x 280 mm (D) x 340 mm (H) Gewicht: 5,9 kg Tijdklok: Voor te programmeren tot 13:00 uren Programmeerbare functies: 12 Accessories: Maatbeker en maatlepel Dit product komt overeen met de bindende CE etikettering voorschriften. 47 BELANGRIJKE VEILIGHEIDS INSTRUCTIES Lees de volgende instructies goed door voordat men de broodmaker voor de eerste keer gebruikt. ● De buitenkant van de huizing en de stoomuitlaten worden heet tijdens gebruik. Raak ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● geen hete delen van de unit aan. Gebruik altijd een pannelap of geschikte ovenhandschoenen wanneer men het brood verwijderd. Zorg ervoor dat men alleen de deksel handgreep aanraakt wanneer men de unit opent. Deze broodmaker mag alleen worden aangesloten op een volgens de wet geinstalleerd geaard stopcontact. Zorg ervoor dat de netspanning overeenkomt met de spanning zoals aangegeven op het typeplaatje. Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact na gebruik, en ook - in geval dat de unit niet goed functioneert tijdens gebruik, - wanneer men de bakvorm verwijderd, - tijdens schoonmaken van het apparaat. Trek de stekker niet aan het snoer uit het stopcontact, trek aan de stekker zelf. Laat het snoer nooit los hangen: het snoer moet vrijgehouden worden van hete onderdelen van het apparaat. Voordat het apparaat wordt gebruikt moet zowel de hoofdeenheid als gelijk welk hulpstuk, dat wordt aangebracht, eerst zorgvuldig op eventuele defecten worden gecontroleerd. Ingeval het apparaat, bij voorbeeld, op een hard oppervlak is gevallen mag het niet meer worden gebruikt: zelfs onzichtbare beschadiging kan ongewenste effecten hebben op de gebruiksveiligheid van het apparaat. Dit apparaat is niet bestemd voor gebruik door personen (Kinderen inbegrepen) met verminderde fysische, zintuiglijke of mentale bekwaamheid, of gebrek aan ervaring en wetenschap, behalve wanneer men begeleiding of instructies van het apparaat gehad heeft van een persoon verantwoordelijk voor hun veiligheid. Kinderen moeten onder begeleiding zijn om ervoor te zorgen dat ze niet met het apparaat spelen. Zorg voor een minimale afstand van 5cm tussen het apparaat en de muur of andere objecten. Plaats of gebruik het apparaat nooit onder of dichtbij overhangende objecten zoals gordijnen of andere brandbare materialen en plaats nooit objecten op het apparaat wanneer het in gebruik is. Plaats de unit op een gelijke, hittebestendige ondergrond. Zorg ervoor dat het apparaat of het snoer nooit in aanraking komen met hete oppervlaktes of andere hittebronnen (b.v. ovenplaten of open vuur). Gebruik het apparaat nooit tenzij de bakvorm met de ingrediënten in de unit geplaatst zijn. Stel het apparaat nooit bloot aan regen of vochtigheid en gebruik het apparaat nooit buiten of op natte ondergrond. Zorg ervoor dat het apparaat goed beschermd is tegen waterdruppels. Dompel nooit de stekker, het snoer of het apparaat onder water. Waarschuwing: bedek nooit het brood met aluminium folie of soortgelijke items tijdens het bakproces; de opbouw van hitte, als een resultaat, kan het apparaat ernstig beschadigen. Deze broodmaker is alleen geschikt voor huishoudelijk gebruik en moet niet commercieel gebruikt worden. Gebruik het apparaat nooit voor iets anders dan wat wordt beschreven in deze gebruiksaanwijzing. 48 ● Het gebruik van accessoires anders dan de door de fabrikant bijgeleverde, kan schade veroorzaken aan het apparaat. Er bestaat ook gevaar voor enstige persoonlijke verwonding. ● Raak nooit bewegende onderdelen aan tijdens gebruik. Plaats nooit vingers of handen in het apparaat tenzij het is losgekoppeld van het de netspanning en volledig afgekoelt is. ● Teneinde aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen en eventueel gevaar te voorkomen moeten reparaties aan elektrische apparatuur worden uitgevoerd door daartoe bevoegd personeel, zelfs de vervanging van het snoer. Voor het geval reparaties moeten worden uitgevoerd verzoeken wij u het apparaat naar een van onze voor klanten bestemde service-afdelingen te sturen. De adressen hiervoor vindt u in de appendix van dit handboek. ● Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor latere referencie. Jouw broodmaker 1. Controlepaneel A B C D E F LCD-aanduiding Tijdklok of Bruining controle Menu Start / Stop Broodgewicht 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 49 Luchtuitlaten Deksel Kijkglas Bakruimte Bakvorm handel Brood bakvorm Huizing Deeghaak 1 3 A 4 B C 5 F 2 D 6 7 E 8 2 9 Controlepaneel A LCD-aanduiding De LCD-aanduiding geeft het geselecteerde programma en de overgebleven tijd aan. D Een lopend programma wordt aangegeven door een knipperend lichtje in de tijdaanduiding. Voorbeeld: In dit voorbeeld, programma 2 (voor WIT BROOD/FRANS BROOD) was gekozen via de knop. De LCD geeft aan: 2 3:50; bovendien, het gewicht is aangegeven in de vorm van een pijlpunt in de bovenste rechterhoek van de display, een gewicht van 900gr is aangegeven; de gekozen bruinlevel is aangegeven als ‘medium’ (pijlpunt zichtbaar in de bovenste linkerhoek van de display). De totale tijd van het programma is 3 uur en 50 minuten. 50 B Tijdklok (Timer of ) Programmas 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11 en 12 mogen gestart worden met een vertraagde tijdzetting zodat het geselecteerde programma 13.00 uur later afgewerkt kan worden. Voorbeeld: Wanneer men het programma om 20.00 uur wil laten starten en het brood moet klaar zijn om 7.30 de volgende morgen. Hierdoor zal de totale tijd dat het programma loopt 11 uur en 30 minuten zijn. - Gebruik de knop om het gewenste programma te kiezen. - Druk op de Timer knoppen of totdat de LCD de gewenste looptijd van 11.30 aangeeft. - Voeg de ingrediënten toe zoals staat aangegeven in de sectie Gebruik. Voorkom dat het gist in aanraking komt met vloeistoffen of zout. ● Gebruik de tijdklok nooit wanneer men ingrediënten voor een recept nodig heeft die kunnen bederven zoals eieren, verse melk of fruit. De tijdklok is ook niet geschikt voor recepten waar men tijdens de kneedfase of rijsfase nog ingrediënten moet toevoegen (b.v. noten, graan of gedroogd fruit). C Bruinen Bakprogrammas 1-7 zorgen voor de vooruit gekozen level van bruinen: 3 standen zijn beschikbaar. De gekozen level van bruinen is aangegeven door een pijlpunt in het bovenste gedeelte van de LCD-display. LICHT MEDIUM DONKER D Menu Druk op de knop totdat het gewenste programma zichtbaar is in de LCD (A). Het menu heeft 12 verschillende programmas om van te kiezen: 51 Programma 900 g 1ste Kneedfase 750 g 1ste Rijsfase 750 g 6 Kort 7 Kort 8 10 11 5 cake 15 min. 4 cake 10 min. 3 2 (900 g) 20 min. 40 min. 1 900 g 8 min. 5 min. Sandwich 750 g 12 min. - Normale gist 10 min. - Deeg 7 min. - programma, 9 min. 5 min. programma, 16 min. 10 min. 5 min. Koekjes, Cake met 9 min. 18 min. 25 min. 5 min. Volkoren 10 min. 40 min. 20 min. Standaard Wit brood/ 20 min. ● Frans brood Taart ● 19 min. 18 min. 14 min. - ● - ● 24 min. - 29 min. 30 sec. 20 min. 20 min. 30 sec. 30 sec. 8 min. - 30 sec. 30 sec. 2de Kneedfase ● - - 9 min. 80 min. 1:40 ● 20 min. - - 20 min. - 30 sec. - 22 min. 20 min. - 9 min. 15 min. 20 min. 30 sec. - 900 g 30 sec. 14 min. 55 min. ● 9 min. 750 g 65 min. 60 min. 20 min. Korte kneedfase (Shaping) 30 sec. 2de Rijsfase 4 min. 900 g 60 min. 70 min. 3.32 3de Rijsfase 30 sec. Laatste 750 g 65 min. 3:40 55 min. 50 min. 50 min. 60 min. 2:50 2:55 11 min. 9 min. 40 min. 70 min. 35 min. 50 min. 40 min. Totaal 1:00 Totaal 1:20 x 3:00 2:55 55 min. - x 2:50 Wachtfase 20 min. - 1:30 40 min. - 0:58 35 min. 0:58 Bakken 60 min. Verhitten en kneedfase 45 min. x 30 sec. 30 sec. 70 min. rijsfase 900 g 2:53 - 30 sec. 30 sec. 50 min. Backen 750 g - 45 min. Programma 3:40 x 3:50 x 3:00 x 900 g Akoestisch signaal Verhitten 15 min. looptijd Menu 9 JAM, MARMALADE Menu 12 BAKKEN Voor bepaalde programmas zijn akoestische signalen hoorbaar wanneer de programmafase in kwestie (gemerkt «●») is bereikt. 52 E START/STOP – knop De knop begint of beëindigt een programma. De voortdurend knipperende dubbele punt in het LCD geeft aan dat het programma geactiveerd is. Bescherming tegen verkeerd instellen: Wanneer een programma gestart is, worden alle andere bedieningsknoppen geblokkeerd totdat het volledige bakproces klaar is, of tot men de knop voor minimaal 3 seconden indrukt. Wanneer men een bedieningsknop indrukt, wacht dan op de pieptoon om er zeker van te zijn dat de ingegeven instelling juist is. F Broodgewicht Bakprogramma’s 1, 2, 3, 5 en 11 zorgen voor een voouit gekozen broodmaat. Het gekozen gewicht is aangegeven in de vorm van een pijlpunt symbool onder het overeenkomende brood symbool op de LCD display. GEBRUIK VAN DE BROODMAKER Jouw nieuwe broodmaker laat je: - brood baken van verschillende recepten, sommige kunnen gevonden worden in het aanhangsel van deze gebruiksaanwijzing. Tevens kan men deze broodmaker gebruiken met kant-en-klare mix tot een gewicht van 500g voor vaste ingrediënten(voor een brood van ongeveer 900g). - kneed deeg voor broodjes, pizza enz., en laat het deeg rijzen. Belangrijke extra informatie - Gebruik altijd een pannelap of wanneer men het apparaat aanraakt na gebruik of wanneer men vers gebakken brood hanteert. - Alleen recepten met een bloeminhoud van ongeveer 200g – 550g mogen gebruikt worden met deze broodmaker. Gebruik 11/2 theelepels gist voor tarwebloem, en 2 theelepels voor roggebloem. Wanneer de bloeminhoud onder dit minimum valt kan het goed kneden van het deeg niet gegarandeert worden. Teveel bloem kan als gevolg hebben dat het deeg over de rand van de bakvorm rijst. - Wanneer de stroom uitvalt voor minder dan 15 minuten zal het bakproces automatisch verder gaan op het punt van onderbreking. - Tijdens het kneedproces kan het kijkglas beslaan met condensatie. Deze condensatie zal verdwijnen tijdens de bakfase. - Om te zorgen dat het brood gelijkmatig gebakken wordt moet men de deksel nooit openen tijdens het bakproces. - Laat de broodmaker en de bakvorm na gebruik goed afkoelen voordat men deze gaat schoonmaken. - De bakvorm en de deeghaak hebben een anti aanbaklaag. Om beschadiging te voorkomen moet men hierop geen metalen, harde, scherpe of puntige voorwerpen gebruiken. - Let op: Het gebruiken van de broodmaker wanneer deze leeg is kan schade veroorzaken aan het apparaat door oververhitting van de lege bakvorm. Let op - In het geval dat er rook uit de bakruimte komt moet men ervoor zorgen dat de deksel 53 - - goed gesloten blijft en de stekker onmiddelijk uit het stopcontact verwijderd wordt. Probeer onder geen enkele omstandigheden de vlammen of het smeulende deeg te doven met water. Rook kan veroorzaakt worden doordat het deeg over de rand van de bakvorm rijst en in aanraking komt met de hitte elementen. Het is daarom zeer belangrijk dat men de juiste hoeveelheden gebruikt zoals aangegeven in de recepten. Zorg dat het apparaat buiten bereik van kinderen is geplaatst wanneer het in gebruik is. Plaats het apparaat nooit op een zachte of brandbare ondergrond (b.v. vloerbedeking). Zorg ervoor dat het apparaat op een harde vlakke ondergrond geplaatst is. Zorg ervoor dat het apparaat niet om kan vallen. Raak nooit de stoomuitlaten aan de achterkant van het apparaat aan, of het kijkglass in de deksel, deze worden zeer het tijdens gebruik. Voordat het apparaat wordt gereinigd moet ervoor worden gezorgd dat het is uitgeschakeld, de stroomtoevoer is ontkoppeld, en het helemaal afgekoeld is. PROGRAMMEER FUNCTIES 1 = STANDAARD Dit programma is het meest gebruikt en geschikt voor brood met een hoog volkorenbloem gehalte. 2 = WIT BROOD/FRANS BROOD Geschikt voor typisch licht deeg WIT BROOD/FRANS BROOD. 3 = VOLKOREN BROOD In vergelijking met de STANDAARD setting, dit programma heeft extra rijs en bakfases, omdat het deeg voor brood met een hoog rogge of volkorenbloem gehalte minder sterk zal rijzen dan tarwebloem. 4 = KOEKJES, TAART Geschikt voor het maken van koekjes, wanneer men bakpoeder gebruikt inplaats van gist. 5 = CAKE MET GIST Vanwege het hoge suikergehalte, zoet gistdeeg bruint sneller; in dit programma, de bakfase is daarom korter. 6 = KORT PROGRAMMA, 750g Geschikt voor recepten tot 750g; de broden zullen kleiner en harder worden dan normaal. 7 = KORT PROGRAMMA, 900g Geschikt voor recepten tot 900g; de broden zullen kleiner en harder worden dan normaal. 8 = DEEG Dit programma heeft geen bakfase inbegrepen. Nadat het programma afgewerkt is kan het deeg (b.v. pizzadeeg) verwijderd worden en dan gebakken in een gewone oven. 9 = JAM, MARMALADE Geschikt voor het bereiden van jam, marmalade. Tijdens het gereedmaken moet ervoor worden gezorgd dat de bakvorm slechts voor tweederde (max. 900g) met de ingrediënten wordt gevuld, het mengsel heeft neiging om te schuimen. 10 = NORMALE CAKE Geschikt voor cake waar men bakpoeder gebruikt inplaats van gist. 11 = SANDWICH Geschikt voor het bakken van sandwichbrood. Het brood heeft een lichte samenstelling en een dunne korst. 12 = BAKKEN Geschikt voor het bakken van deeg (b.v. deeg wat met het DEEG programma van te voren gekneed is). In dit geval kan de rijsfase verandert worden volgens het soort deeg voor het BAK programma gestart is. 54 VOOR HET EERSTE GEBRUIK - Verwijder de bakvorm door deze linksom te draaien. - Stop de stekker in een passend stopcontact. - Gebruik de knop om het programma 12 (BAKKEN) te kiezen. - Druk op de knop en laat het apparaat opwarmen voor ongeveer 10 minuten met de deksel open. Dit zal de geur verwijderen die aanwezig is wanneer men een hitte element voor de eerste keer activeert. Zorg voor voldoende ventilatie. Om te voorkomen dat de bakvorm oververhit raakt verwijder deze voordat men het apparaat aanzet. - Hierna drukt men op de knop voor tenminste 3 seconden, verwijder de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat geheel afkoelen. De bakvorm zelf moet zeer goed schoongemaakt worden voordat men deze voor de eerste keer gebruikt. GEBRUIK - Open de deksel, draai de bakvorm linksom en verwijder deze. - Plaats de deeghaak in de houder in de bakvorm. - Voor het beste resultaat voeg eerst de vloeistoffen toe gevolgt door de vaste ingrediënten zoals bloem. - Als laatste voeg de gist toe. Zorg ervoor dat de gist niet in aanraking komt met het zout of de vloeistoffen wanneer men de tijdklok gebruikt. - Plaats de bakvorm terug in de unit en draai het rechtsom vast. Zorg dat de bakvorm goed op zijn plaats sluit. Voordat het programma wordt gestart het deksel sluiten, de stekker in een passend stopcontact steken en het apparaat aanschakelen. - Gebruik de knop om het gewenste bakprogramma te kiezen. Elke keer wanneer de knop wordt ingedrukt zal de LCD veranderen naar het volgende programma in de volgorde. - Met gebruik van de knop kan de gewenste level van bruinen voorgeselecteerd worden in programma’s 1–7. De volgende standen zijn beschikbaar: LICHT ( ), MEDIUM ( ) en DONKER ( ). - Bakprogramma’s 1, 2, 3, 5 en 11geven de mogelijkheid om de broodmaat voor te selecteren met behulp van de knop. - Wanneer men het programma wil starten met de tijdklok kan men de gewenste looptijd instellen met behulp van de Timer-knoppen en . - Anders, druk op de knop om het kneden en/of bakken te beginnen. - Tijdens de kneedfase of rijsfase in programma’s 1, 2, 3, 5, 10 en 11, een akoestisch signaal geeft aan de extra ingrediënten zoals fruit en noten kunnen worden toegevoegt aan het deeg. Open hierna niet de deksel, maar wacht totdat het programma klaar is. - Wanneer men het programma tijdens gebruik wil onderbreken, druk dan op de knop voor ongeveer 3 seconden. De toets invoering zal bevestigdt worden door een akoestisch signaal. - Wanneer het brood of deeg klaar is een dubbel acoustic signaal is hoorbaar en de tijdklok laat 0:00 zien. Druk de knop voor tenminste 3 seconden in en open de deksel. - Wanneer men vergeet om de knop in te drukken en het brood te verwijderen zal het automatisch warm gehouden worden voor een periode van 60 minuten. Dit is om te voorkomen dat er geen condensatie zal plaatsvinden in de bakvorm. - Verwijder voorzichtig de bakvorm met gebruik van pannelappen. Plaats de hete bakvorm niet op een hittegevoelige ondergrond. 55 - Verwijder het brood uit de bakvorm. Om het brood los te maken moet men het zachtjes schudden. Wanneer de deeghaak vast zit in het brood moet men deze voorzichtig verwijderen. Om schade of krassen aan de anti aanbaklaag te voorkomen moet men geen metalen of andere ongeschikte voorwerpen gebruiken. Om de onderkant van het brood te laten afkoelen moet men het op een metalen rooster plaatsten. Probeer niet het brood te snijden voordat het is afgekoelt. Belangrijke informatie - Programma Koekjes, Gebak: Dit programma is voor koekjes, gebak of brood waar men bakpoeder gebruikt. Voor het beste resultaat, plaats altijd eerst vloeistoffen in de bakvorm, gevolgt door de vaste ingrediënten. Tijdens het begin van het programme, is het mogelijk dat er deeg of droge ingrediënten ophopen in de hoeken van de bakvorm. Wanneer dit gebeurt, gebruik dan een spatel om zulke ingrediënten uit de hoeken te verwijderen. - Kort Programma 750gr en 900gr: Deze programmas zijn geschikt voor baken van brood in een kortere tijd. Met een kortere rijsfase, zullen broden kleiner en harder zijn dan normaal. Vergeet niet dat men warm water moet gebruiken. De best resultaten zullen bereikt worden met een water temperatuur van ongeveer 48-50°C. Wij bevelen aan dat men een voedsel thermometer gebruikt. Met een te lage temperatuur, zal het brood niet genoeg rijzen; een te hoge temperatuur zal de gist in het deeg te vroeg laten rijzen, wat weer zal zorgen voor een onvoldoende bakresultaat. ONDERHOUD EN SCHOONMAKEN ● Let op: voordat men de broodmachine schoonmaakt moet men het apparaat uitschakelen, de stekker uit het stopcontact halen en het apparaat laten afkoelen. Dompel de broodmachine nooit onder water. - Draai de bakvorm linksom, haal het eruit en verwijder de kneedhaak. Het bakblik en de deeghaak mogen schoongemaakt worden met heet water en zachte zeep. Gebruik nooit grof materiaal voor het schoonmaken. Wanneer men niet in staat is om de deeghaak los te koppelen van de bakblik moet men deze ongeveer 30 minuten in warm water laten weken. Gebruik geen onnodig geweld om de deeghaak te verwijderen. ● Om schade te voorkomen aan de drijfstangpakking, mag men het bakblik nooit voor langere periodes laten weken. Maak het bakblik nooit schoon met behulp van de vaatwasmachine. - De binnenkant van het deksel mag schoongemaakt worden met een zachte, vochtige doek. De binnenkant van het apparaat moet schoongemaakt worden met een zachte, droge doek. ● Gebruik nooit schoonmaakmiddelen speciaal geschikt voor het schoonmaken van bakovens en gebruik geen schuurmiddelen of harde schoonmaakoplossingen, azijn of bleekmiddelen voor het schoonmaken. ● Voordat men het apparaat opbergt, moet men zorgen dat het geheel is afgekoeld en volledig droog is. 56 TYPISCHE PROBLEMEN EN VRAGEN 1. Het brood heeft een sterke geur. Controleer of de juiste hoeveelheid gist gebruikt was. Te veel gist geeft het brood een sterke geur en laat het brood te veel rijzen. Gebruik altijd verse ingrediënten. 2. Het gebaken brood is nat en heeft een plakkerig oppervlak. Verwijder het brood onmiddelijk van het apparaat na het bakken en plaats het op een metalen rooster zodat het kan afkoelen. 3. Indrukken van de Startknop activeert niet het geselecteerde programma. Zorg ervoor dat het apparaat is aangesloten op de netspanning. Wanneer het apparaat te heet is van het laatste gebruik zal een automatische veiligheidsschakelaar ervoor zorgen dat het apparaat niet start. In dit geval zal in de LCD-aanduiding de letters HHH zichtbaar zijn en een ononderbroken acoustic signaal is hoorbaar. Druk de knop in voor 3 seconden, en verwijder de bakvorm met de ingrediëten van het apparaat. Laat de broodmaker afkoelen voor 20 minuten met de deksel open voordat men het programma weer probeert te starten. 4. Nadat men op de Startknop drukt, wordt de boodschap EEE zichtbaar op de display. De boodschap EEE op de display geeft aan dat er een probleem is met de temperatuursensor. In dis geval moet het apparaat gecontroleerd worden door een gekwalificeerd persoon. 5. Het brood is te hoog gerezen. Verminder de hoeveelheid gist, water of bloem gebruikt. 6. Het brood is niet hoog genoeg gerezen. Vermeerder de hoeveelheid gist, water of zoetmakers. Zorg dat de ingrediënten in de juiste volgorde aan de bakvorm toegvoegt waren: eerst de vloeibare ingrediënten gevolgt door de vaste ingrediënten en daarna de gist. Let op: brood gemaakt van rogge of volkoren bloem zal minder rijzen dan brood gemaakt van tarwebloem. 7. Nadat het bakproces gestart is zakt het deeg inelkaar. Het deeg is te licht. Verminder de hoeveelheid vloeistoffen of gist of gebruik een programma met een kortere rijsfase. Men kan ook proberen om de hoeveelheid zout te vermeerderen. 8. Het deeg is te zacht of te plakkerig. Het deeg kan beter worden wanneer er tijdens het kneden een volle lepel met bloem wordt bijgevoegt. 9. Het deeg is erg moeilijk te kneden. Voeg een lepel of water toe bij het kneedproces. 57 RECEPTEN Bruin- en roggebrood met sojazaadjes Kaasbrood Ingrediënten: Ingrediënten: 750g 900g 750g 900g 1 11/2 tl Ingrediënten Droge gist 225 270 g 195 2 235 2 11/2 Ingrediënten 1 1 /2 1 1 /2 tl Droge gist Volkorenbloem type 550 270 325 g Volkorenbloem type 550 g tl Roggebloem type 1150 Zout 180 11/2 215 g Roggebloem type 1150 2 tl Zout 11/2 tl Suiker 1 /2 1 tl Suiker 160 190 ml Water 180 215 ml Water 140 11/2 170 2 ml tl 135 50 160 60 ml g Karnemelk Zuurdeegpoeder van zuurdeeg 30 35 g Sojazaadjes 1 1 tl Broodkruiden Programma: 1 STANDAARD Bruinen: MEDIUM De sojazaadjes moeten toegevoegd worden na het piepsignaal. Karnemelk Fijngeraspte Emmentaler kaas Programma: 1 STANDAARD Bruinen: DONKER De kaas moet toegvoegd worden na het piepsignaal. Volkoren-tarwebrood Ingrediënten: 750g 900g Ingrediënten 1 1 1 /2 tl Droge gist 220 260 g Volkorenbloem type 550 230 280 g Volkorenbloem type 1050 1 2 tl Zout 1 /2 1 /2 1 tl Suiker 1 1 el Zuurdeegpoeder van zuurdeeg Uienbrood Ingrediënten: 750g 900g 2 tl 11/2 270 325 g 180 215 g 11/2 2 tl 1 /2 1 tl 165 200 ml 135 160 ml 40 50 g Programma: Ingrediënten Droge gist Volkorenbloem type 405 Roggebloem type 1150 Zout Suiker Water Karnemelk Gebakken uitjes 2 WIT BROOD/ FRANS BROOD Bruinen: MEDIUM De gebakken uitjes moeten toegvoegd worden na het piepsignaal. 210 250 ml 120 145 ml Programma: Bruinen: 58 Karnemelk Melk 1 STANDAARD MEDIUM Volkoren-tarwebrood Wit brood/Frans brood Ingrediënten: Ingrediënten: Ingrediënten Droge gist 750g 900g 1 11/2 tl g Volkorenbloem type 1050 390 215 2 g tl Volkorenbloem type 405 Zout 11/2 2 tl Honing of suikerbietenstroop 2 11/2 11/2 1 2 tl Zuurdeegpoeder van 150 ml zuurdeeg Water 120 145 ml Programma: Water 2 WIT BROOD/ Bruinen: FRANS BROOD MEDIUM 750g 900g 1 11/2 tl Ingrediënten 270 325 180 11/2 270 325 Programma: Bruinen: 1 STANDAARD DONKER Zoet brood Ingrediënten: 750g Ingrediënten 1 tl Droge gist 500 g Volkorenbloem type 550 2 el Suiker 2 el Honing 1 tl Zout 185 ml Melk Programma: 5 CAKE MET GIST Fruitbrood Ingrediënten: 750g 900g tl 1 11/2 230 280 g 220 260 g 2 tl 11/2 1 /2 1 tl 300 360 ml Programma: Bruinen: Droge gist 470 21/2 2 g el tl Volkorenbloem type 405 Suiker Zout 2 el Boter 180 ml Melk Rogge-volkoren-tarwebrood Ingrediënten: 750g 900g Ingrediënten 1 2 tl Droge gist 1 /2 225 270 g Volkorenbloem type 1050 225 270 g Rogge-volkorenbloem 1 1 1 /2 tl Zout 1 /2 1 tl Suiker 285 340 ml Water 2 3 el Zuurdeegpoeder van zuurdeeg Programma: 3 VOLKOREN BROOD Bruinen: DONKER Ingrediënten Droge gist Volkorenbloem type 550 Roggebloem type 1150 Zout Suiker Grapefruitsap 1 STANDAARD DONKER Zemelenbrood Ingrediënten: 750g 900g 1 1 340 405 125 175 2 2 2 2 1 2 2 2 225 270 Programma: Bruinen: 59 tl g ml el el tl el ml Ingrediënten Droge gist Volkorenbloem type 550 Volkoren zemelen Suiker Melkpoeder Zout Boter Water 1 STANDAARD MEDIUM Pizzadeeg Havervlokken zemelen brood Ingrediënten: Ingrediënten: 2 tl Ingrediënten Droge gist 400 g Volkorenbloem type 550 2 tl Zout 1 tl Suiker 3 el Olijfolie - 270 80 325 100 11/2 g g el Volkorenbloem type 550 Havervlokken zemelen Suiker 2 tl Zout 1/ 2 el Boter 300 360 ml Melk 1 2 Programma: Bruinen: - Wanneer het programma klaar is, verwijdert - Ingrediënten Droge gist 1 11/2 230 ml Water Programma: 8 DEEG - 750g 900g 1 1 tl men het deeg uit het bakvorm. Smeer een bakplaat in met olijfolie en spreid het deeg uit met een deegroller. Laat het deeg ongeveer 30 minuten bij kamertemperatuur rijzen. Plaats nu naar keuze de ingrediënten voor de vulling op het pizzadeeg en bak het 15-25 minuten op 200 °C in een voorverwarmde bakoven totdat de kaas gesmolten en gelijkmatig verspreid is en het deeg bruin is aan de randen. 3 VOLKOREN BROOD MEDIUM Kant-en-klare broodmix Verschillende kant-en-klare broodmixen zijn in de winkel verkrijgbaar. - Plaats tot op 500 g van de kant-en-klare mix en de juiste hoeveelheid droge gist in het bakblik. Afhankelijk van de inhoud kan het zijn dat maar de helft van de kant-en-klare mix gebruikt kan worden. - Voeg de juiste hoeveelheid vloeistof toe. Programma: STANDAARD, WIT BROOD/FRANS BROOD of VOLKOREN BROOD, afhankelijk van het soort bloem dat wordt gebruikt. Tarwe- en roggebrood Ingrediënten: 750g 900g Ingrediënten 1 1 1 /2 tl Droge gist 225 270 g Volkorenbloem type 550 225 270 g Roggebloem type 1150 1 2 tl Zout 1 /2 1 /2 1 tl Suiker 210 250 ml Water 110 135 ml Natuurlijke gewone yoghurt, 3,5% vetgehalte 1 2 tl Zuurdeegpoeder van zuurdeeg Programma: 1 STANDAARD Bruinen: MEDIUM Jam, Marmelade Het basisrecept bestaat uit fijn gesneden of gepureerd fruit en gelatinesuiker. Informatie over de juiste verhoudingen fruit en gelatinesuiker kan op de verpakking van de suiker worden gevonden. - Voordat het fruit in kleine stukjes gesneden of gepureerd wordt moet het eerst worden gewassen, en wanneer nodig worden geschild. - Doe het fruit en de gelatinesuiker in de bakvorm, maar zorg ervoor dat de vorm voor niet meer dan tweederde wordt gevuld omdat de marmelade de neiging heeft tijdens het kookproces te schuimen.. Dit proces moet geobserveerd worden. - Start het programma JAM, MARMELADE. 60 - Nadat het programma beëindigt is, verwijder de stekker uit het stopcontact an haal er voozichtig de bakvorm uit door deze linksom te draaien met gebruik van een ovendoek. Wanneer nodig voorzichtig roeren om het schuimen te verminderen. - Voorzichtig de jam of marmelade in de gereedgemaakte potten doen. De potten daarna goed worden dichtgedaan en laat de potten daarna afkoelen. ● Na gebruik moet de bakvorm onmiddellijk goed worden uitgespoeld. Aanvullende recepten informatie De recepten aangegeven in deze gebruiksaanwijzing mogen verandert worden naar eigen smaak door verschillende ingrediënten naar keuze toe te voegen. Afhangend van jouw eigen smaak mag men b.v. tarwe germ, zonnebloem zaadjes, kruiden, caraway zaadjes, gemalen peper, gemalen noten, musli, hominy grits, fijn gesneden blokjes spek enz toevoegen. Deze ingrediënten mogen toegevoegt worden na het akoestisch signaal voor de volgende programmas STANDAARD, WIT BROOD/FRANS BROOD, VOLKOREN BROOD, CAKE MET GIST, NORMALE CAKE en SANDWICH. De broodmaker is ontworpen voor het verwerken van recepten met een bloeminhoud tot maximaal 550g. Dit om te voorkomen dat het deeg over de rand van de bakvorm rijst en om te zorgen dat het deeg goed gekneed is. Ga niet over deze hoeveelheden. Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Suiker helpt gist met het rijzen, en maakt de korst donkerder en dikker. Zout maakt het deeg vaster en vertraagt het rijzen. Wanneer men meerdere vloeibare ingrediënten aan een recept toevoegt zorg er dan voor dat de hoeveelheid van de vloeistoffen tot de juiste hoeveelheid verminderd wordt. Dit is het geval bij b.v. eieren, verse kaas of yoghurt. Het bakresultaat hangt af van verschillende factoren zoals luchtdruk, vochtigheid, hardheid van het water, kamertemperatuur en temperatuur van de ingrediënten. Wanneer een recept niet in jou smaak valt na de eerste keer, probeer het te veranderen zoals wordt beschreven in de sectie ‘Typische problemen’. Speciale informatie voor allergische personen Met deze broodmaker kan men ook bloemmengsels gebruiken speciaal aangepast voor personen die allergisch zijn tegen graan. Het brood zal harder en steviger zijn wanneer hogere hoeveelheden gist of bakpoeder gebruikt worden. Echter, in dit geval, moet alleen het STANDARD programma met de donker bruine stand gekozen worden. Met dit programma zal het brood een sterkere korst hebben. Met een gluten-vrij bloemtype, voor-programmeren is niet aanbevolen. Start altijd onmiddelijk het programma nadat de ingrediënten toegevoegt zijn. Wanneer men bloemresten waarneemt op de wanden van de bakvorm, open de deksel tijdens het kneden, en gebruik een rubberen schraper om de bloem terug te duwen in het deeg zodat het juist bewerkt kan worden. Sluit hierna de deksel. Wanneer men gist gebruikt, moet de deeghaak na het laatste kneedfase verwijderd worden. Sprenkel wat bloem over uw vingers voordat men de haak verwijderd. Verwijderen van de deeghaak is nodig om te zorgen dat er geen luchtzakken ontwikkelen in het brood, daar het brood dan maar een klein beetje zal rijzen. Voeg hierna een paar druppels olie aan het deeg toe en spreid het gelijkmatig over het deegoppervlak met gebruik van de deegschraper of vingers. Dit zal diepe inkepingen in het brood voorkomen die anders ontstaan door bakken bij hoge temperaturen. Sluit hierna de deksel. Voor gluten-vrij brood, commercieel beschikbare kant-en-klaar mix is het best geschikt. 61 Afkortingen: Tl = theelepel (maatlepel: 1 Tl) = 5 ml El = eetlepel (maatlepel: 1 El) = 15 ml g = Gram ml = Milliliter Maatbeker 1 kop = 250 ml Weggooien Gooi nooit oude of defecte apparaten weg in het normale huisvuil, maar alleen in de daarvoor beschikbare publieke collectiepunten. GARANTIEVERKLARING Voor dit apparaat geldt een garantie van twee jaar na de aankoopdatum voor materiaal- en fabrieksfouten. Uitgesloten van garantie is schade die ontstaan is door het niet in acht nemen van de gebruiksaanwijzing, normale slijtage en zeer breekbare onderdelen als glaskannen etc. De garantie vervalt bij reparatie door niet door ons bevoegde instellingen. 62
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188

SEVERIN BM 3989 de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor

Gerelateerde papieren