LG MC9287BC de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

MICROWAVE/GRILL/CONVECTION OVEN
MAGNETRON/GRILL/CONVECTIEOVEN
FOUR COMBINE MICRO-ONDES/GRIL/CONVECTION
OWNER’S MANUAL
GEBRUIKSAANWIJZING
MANUEL D’UTILISATION
PLEASE READ THIS OWNER’S MANUAL THOROUGHLY BEFORE OPERATING.
LEES DEZE GEBRUIKERSHANDLEIDING AANDACHTIG ALVORENS DE OVEN TE
GEBRUIKEN.
LIRE ATTENTIVEMENT LE MANUEL AVANT D’UTILISER L’APPAREIL.
MC9287BCB
MC9287BCS
P/No: MFL33716107
44
NL
Als gevolg van ingebouwde veiligheidsvoorzieningen kunt u de oven niet
gebruiken met de ovendeur in geopende stand. Deze
veiligheidsvoorzieningen schakelen automatisch elke kookactiviteit uit op het
moment dat de deur wordt geopend. Persoonlijke blootstelling aan
microgolven kan namelijk schadelijk zijn.
Het is daarom belangrijk dat er niet met de veiligheidsvoorzieningen
wordt geknoeid.
Plaats geen voorwerpen tussen de voorkant van de oven en de deur en zorg
ervoor dat zich geen vuil of etensresten kunnen ophopen tussen de
afdichtingen.
Gebruik de oven in geen geval wanneer deze beschadigd is. Het is daarom
zeer belangrijk dat de ovendeur goed sluit en dat er geen beschadigingen
zijn aan: (1) deur(frame), (2) scharnieren en grendels (gebroken of los), (3)
deurafdichtingen en sluitoppervlakken.
Uw oven mag alleen door gekwalificeerd servicepersoneel worden
geïnstalleerd en gerepareerd.
WAARSCHUWING
Voorzorgsmaatregelen om overmatig straling van magnetron te
voorkomen.
Voorzorgsmaatregelen
Wanneer u vloeistoffen zoals soepen, sauzen en drankjes in de magnetron
opwarmt, kan er een vertraagde spatreactie optreden zonder zichtbare
luchtbellen vooraf. Dit kan resulteren in een plotseling overkoken van de hete
vloeistof. Om dit te voorkomen gaat u als volgt te werk:
1. Gebruik geen rechtwandige bekers met smalle halsopening.
2. Vermijd oververhitting.
3. Roer de vloeistof eerst door alvorens deze in de oven te zetten en roer
nogmaals halverwege de opwarmtijd.
4. Laat de vloeistof na het opwarmen nog even in de oven staan, roer of
schud nogmaals zorgvuldig (vooral bij babyflessen en potjes met
babyvoeding) en controleer vóór consumptie de temperatuur om
brandwonden te voorkomen (vooral bij babyflessen en potjes met
babyvoeding).
Wees voorzichtig met het vastpakken van de beker.
WAARSCHUWING
Laat voedsel altijd enige tijd na het opwarmen in de
magnetron staan en controleer de temperatuur alvorens
het te consumeren. Vooral bij babyflessen en potjes met
babyvoeding.
Controleer of de kooktijden correct zijn ingesteld,
aangezien het overschrijden van bereidingstijden
kan leiden tot het verbranden van het GERECHT
waardoor schade aan uw oven kan worden
veroorzaakt.
45
NL
Hoe een magnetron werkt.
Microgolven van een magnetron zijn te vergelijken met radio- en televisiegolven en
gewoon daglicht. Gewoonlijk bewegen microgolven zich buitenwaarts wanneer ze
door de atmosfeer reizen en ze verdwijnen zonder effect. Magnetronovens zijn
echter dusdanig ontworpen dat zij gebruik maken van microgolven als energie. De
elektriciteit die naar de magnetrontube wordt gevoerd, wordt gebruikt om
microgolfenergie op te wekken.
Deze microgolven komen de kookruimte binnen door de openingen binnenin de
oven. Een draaiplateau of bakplaat wordt op de bodem van de oven geplaatst.
Microgolven kunnen niet door de metalen wanden van de oven dringen, maar gaan
wel door materialen als glas, porselein en papier. Dit zijn de materialen waarvan
magnetronbestendig serviesgoed is gemaakt.
Microgolven verwarmen niet het serviesgoed, maar dit wordt op zijn beurt wel
verwarmd door de warme voedingsmiddelen die het bevat.
Een zeer veilige toepassing
Inhoud
Uw magnetron-oven is één van de veiligste
huishoudelijke elektrische apparaten. Als de deur wordt
geopend, stopt de oven automatisch met het produceren
van microgolven. Microgolfenergie wordt bij het
binnendringen in het voedsel volledig omgezet in
warmte. Het laat geen enkele rest-energie over die
schadelijk voor u zou kunnen zijn wanneer dit voedsel
gegeten wordt.
Voorzorgsmaatregelen 44
Inhoud 45
Uitpakken en installeren 46 ~ 47
Gebruikswijze van het onderdeel per modus 48
Klok instellen 49
Kinderslot 50
Bereidingen met de microgolffunctie 51
Vermogensniveaus van de magnetronfunctie 52
Snelstart 53
Grillen bereidingen 54
Convectie voor het voorverwarmen 55
Convectie voor het bereiden 56
Grillen combinatiebereidingen 57
Convectie combinatie koken 58
Temperatuur houden 59
Stoom Koken 60 ~ 63
Automatisch ontdooien 64
Richtlijnen voor het ontdooien met automatische gewichtsinstelling 65
Automatisch koken 66 ~ 70
Automatisch opwarmen 71 ~ 72
Gratineren 73 ~ 74
Langere/kortere bereidingstijd 75
Richtlijnen voor verwarmen of opwarmen 76
Richtlijnen voor verse groenten 77
Richtlijnen voor grillen 78
Belangrijke veiligheidsrichtlijnen
Aandachtig lezen en bijhouden voor latere raadpleging 79 ~ 80
Magnetronbestendig kookgerei 81
Eigenschappen van voedsel en koken in de magnetron
82 ~ 83
Vragen en antwoorden 84
Informatie over elektrische aansluiting Technische gegevens
85
NL
46
Plaats de oven in de ruimte van uw keuze. Deze ruimte moet
meer dan 85 cm hoog zijn en voor een goede ventilatie
moet er minstens 20 cm over blijven boven de oven en 10 cm aan de
achterkant. De voorzijde van de oven moet minstens 8 cm van de
rand af staan om voorover kantelen te voorkomen.
Er is een luchtopening voorzien bovenop of aan de zijkant van de
oven. Het afdekken van deze luchtopening kan beschadiging van de
oven tot gevolg hebben.
Uitpakken en
installeren
Pak de oven uit en plaats hem op een
horizontaal oppervlak.
Door het juist opvolgen van de basisstappen, zoals uiteengezet op deze twee bladzijden, kunt u snel controleren
of de oven correct functioneert. Let goed op de richtlijnen over waar u de oven moet installeren. Let er bij het
uitpakken op, dat u alle accessoires en verpakkingsmateriaal verwijdert. Controleer tevens of de oven tijdens het
transport niet is beschadigd.
DEZE OVEN MAG NIET WORDEN GEBRUIKT VOOR
COMMERCIEEL CATERINGGEBRUIK
GLAZEN BAKPLAAT
DRAAIENDE
RING
METALEN
SCHAAL
HOOG ROOSTER LAAG ROOSTER
STOOM KOKER
SCHAALDEKSEL
STOOMPLAAT
STOOMWATER
SCHAAL
(METALEN SCHAAL,
GRATINEERSCHAAL)
Gebruik de magnetron niet
zoals in de afbeelding
getoond wordt. Verkeerd
gebruik zal vonken
veroorzaken en het toestel
beschadigen.
De inhoud van de voedingsflessen en
babyvoedingspotjes moeten worden > geroerd en
geschud. Temperatuur moet voor consumptie worden >
gecontroleerd om verbranding te voorkomen.
JUIST GEBRUIK VAN ACCESSOIRES
NL
47
Open uw ovendeur
door op de DEUR
OPEN knop te drukken.
Zet de DRAAIENDE RING in de
oven en plaats er de GLAZEN
BAKPLAAT bovenop.
Op het VERTONING
kunt u zien dat er
wordt afgeteld vanaf 30 seconden.
Wanneer het VERTONING 0
bereikt, hoort u een PIEPSIGNAAL.
Open de deur en controleer de
temperatuur van het water. Als de
oven goed werkt, dan moet het
water nu warm zijn. Pas op
wanneer u de bak of kom uit de
oven haalt, want deze kan heet
zijn.
UW OVEN IS NU GEÏNSTALLEERD
Vul een bak of kom
die geschikt is voor
magnetrongebruik met 300 ml
(1/2 kop) water. Zet het op de
GLAZEN BAKPLAAT en sluit de
ovendeur. Indien u niet zeker
weet welk soort serviesgoed u in
de oven mag gebruiken,
raadpleeg dan bladzijde 81.
Druk op de
STOP/CLEAR-
toets. Druk
vervolgens een
keer op de
START-toets om
30 seconden.
SECONDEN
Steek de stekker in
een standaard
stopcontact. Controleer of de
oven het enige elektrische
huishoudelijke apparaat is dat
op deze wandcontactdoos is
aangesloten. Indien de oven
niet juist functioneert, trek dan
de stekker uit het stopcontact
en steek hem er opnieuw in.
Juist Verkeerd
NL
48
Let op: Verzerker u evan dat u de in het kookboek aangegeven accessoires gebruikt.
Gebruikswijze van het onderdeel per modus
SCHAALDEKSEL
STOOMPLAAT
STOOMWATER SCHAAL
STOOMPLAAT +
STOOMWATER
SCHAAL
STOOM KOKER
SCHAALDEKSEL +
STOOMWATER SCHAAL
HOOG ROOSTER
LAAG ROOSTER
GLAZEN BAKPLAAT
Magnetron Grill Conventie
Warm houden met stoom
Combinatie Gratineren
: Aanvaardbaar
: Niet aanvaardbaar
49
NL
Klok
instellen
U kunt de klok volgens het 12-delig of het 24-delig stelsel instellen.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u de klok kunt instellen op 14:35 in de 24-uurstand. Zorg ervoor alle
verpakkingsmateriaal van uw oven te hebben verwijderd.
Wanneer uw oven voor de eerste keer
op het elektriciteitsnet is aangesloten of
wanneer er opnieuw elektriciteit is na
een stroomuitval, toont het display een
‘0’ en moet u de klok opnieuw instellen.
Als de klok (of het display) vreemd
uitziende symbolen weergeeft, moet u de
stekker van uw oven uit het stopcontact
trekken en hem er vervolgens opnieuw
insteken.
Controleer of u uw oven correct geïnstalleerd hebt, zoals eerder in deze
handleiding beschreven.
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk eenmaal op de toets CLOCK.
Druk op DIAL voor bevestiging van 24-uurs klok.
(Als u de 12-uursklok wilt gebruiken, druk dan nogmaals op de toets
CLOCK. Als u na het instellen van de klok een andere optie wilt
veranderen, moet u de stekker uit het stopcontact trekken en hem er
opnieuw insteken.)
Draai aan de DIAL tot het display "14:00" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van uren.
Draai aan de DIAL tot het display "14:35" weergeeft.
Druk op de toets DIAL.
De klok begint nu te tellen.
50
NL
Kinderslot
Houd de toets STOP/CLEAR ingedrukt tot "L" op het display verschijnt en
er een PIEP-signaal weerklinkt.
Het KINDERSLOT is nu ingeschakeld.
Om het KINDERSLOT uit te schakelen, houdt u de toets STOP/CLEAR
ingedrukt tot "L" op het display verschijnt. Wanneer u de toets loslaat,
weerklinkt een piepsignaal.
Uw oven is met een
veiligheidsvoorziening uitgerust die
voorkomt dat uw oven ongewild in
werking wordt gesteld. Na het instellen
van het kinderslot kunt u geen enkele
functie meer gebruiken en kan er geen
voedsel worden bereid.
Uw kind kan de ovendeur echter nog
altijd openen.
Druk op de toets STOP/CLEAR.
51
NL
Bereidingen met
de microgolffunctie
Uw oven beschikt over vijf
vermogensinstellingen.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u voedsel kunt bereiden met 720W (80%) van het
vermogen gedurende 5 minuten en 30 seconden.
VOEDING
MAX. HOOG
MIDDELMATIG H
OOG
M
IDDELMATIG
ONTDOOIEN /
MIDDELMATIG LAAG
L
AAG
Uitgangsvermogen
%
100%
80%
60%
40%
20%
900W(max.)
720W
540W
360W( )
180W
Niet gebruiken
Controleer of u uw oven correct geïnstalleerd hebt, zoals eerder in deze
handleiding beschreven.
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk op de toets MODE.
Druk op DIAL voor bevestiging van magnetronmodus.
(MAGNETRON modus ( ) is automatisch beschikbaar indien de
MODUS knop is geselecteerd)
Draai aan de DIAL tot het display "720" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van vermogen.
Draai aan de DIAL tot het display "5:30" weergeeft.
Druk op de toets START.
Tijdens het bereiden van het voedsel kunt u aan de DIAL draaien om de
bereidingstijd te verlengen of te verkorten.
52
NL
Vermogensniveaus
van de magnetronfunctie
Uw magnetronoven is met 5 vermogensniveaus uitgerust, die u maximale flexibiliteit en
controle over het bereidingsproces geven.
Onderstaande tabel toont voorbeelden van levensmiddelen en het aanbevolen
vermogensniveau om hen in deze magnetronoven te bereiden.
VERMOGENS
NIVEAU
VERMOGENSNI
VEAU (%)
HOOG * Water koken
* Rundergehakt bruinen
* Gevogeltedelen, vis, groenten bereiden
* Zachte vleesstukjes bereiden
MIDDELMATIG * Opwarmen (alle gevallen)
HOOG * Gebraad en gevogelte bereiden
* Paddestoelen en schaaldieren bereiden
* Levensmiddelen bereiden, die kaas en eieren bevatten
MIDDELMATIG * Taarten en gebakjes bakken
* Eieren bereiden
* Vla bakken
* Rijst, soep koken
ONTDOOIEN / * Ontdooien (alle gevallen)
MIDDELMATIG * Boter en chocolade smelten
LAAG * Minder zachte vleesstukjes bereiden
LAAG * Boter en kaas laten zacht worden
* Roomijs laten zacht worden
* Gistdeeg laten rijzen
GEBRUIK
UITGANGSVER
MOGEN
100%
80%
60%
40%
20%
900W(max.)
720W
540W
360W( )
180W
53
NL
Snelstart
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk viermaal op de toets QUICK START om 2 minuten bereidingstijd
met een HOOG vermogen in te stellen.
De oven start reeds voordat u de toets viermaal heeft ingedrukt.
Tijdens het maken van bereidingen met SNELSTART kunt u de bereidingstijd tot 99 minuten en 59 seconden
verlengen door herhaaldelijk op de toets QUICK START te drukken.
Dankzij de SNELSTART kunt u via een
druk op de toets QUICK START 30
seconden bereidingstijd op HOOG
vermogen instellen.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u 2 minuten bereidingstijd met HOOG vermogen instelt.
Niet gebruiken
54
NL
Grillen
bereidingen
Dit model is met een QUARTZGRILL
uitgerust. Voorverwarmen is bijgevolg
niet nodig.
Met deze functie kunt u het voedsel snel
bruin en krokant bakken.
De metalen schaal moet in de grillmodus
tussen een glazen schaal en een
grillrooster worden geplaatst.
Tijdens het grillen moet het grillrooster
(hoog rooster) worden gebruikt.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u de grill kunt gebruiken om voedsel gedurende 12 minuten en 30
seconden te grillen.
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk op de toets MODE.
Druk op de toets START.
Tijdens het bereiden van het voedsel kunt u aan de DIAL draaien om de
bereidingstijd te verlengen of te verkorten.
Draai aan de DIAL tot het display "12:30" weergeeft.
Draai DIAL om GRILL te selecteren.
Het volgende symbool wordt getoond: " ".
Druk op DIAL voor bevestiging van modus.
55
NL
Convectie voor het
voorverwarmen
De convectieoven heeft een
temperatuurbereik van 40 °C en 100 °C ~
250 °C (180 °C wordt automatisch
ingesteld bij het kiezen van de
convectiemodus).
* De oven heeft een gistingsfunctie bij
een oventemperatuur van 40°C.
U moet de oven laten afkoelen, want u
kunt de gistingsfunctie niet gebruiken
als de temperatuur van de oven hoger
dan 40°C is.
Foutmelding "F-14" verschijnt indien u
deze functie gebruikt als de
oventemperatuur boven de 70°C is.
Uw oven heeft enkele minuten nodig om
de ingestelde temperatuur te bereiken.
Wanneer de correcte temperatuur bereikt
is, weerklinkt een PIEP-signaal om u te
laten weten dat de juiste temperatuur
bereikt is. Plaats nu het voedsel in de
oven: en schakel uw oven vervolgens in.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u eerst de oven kunt voorverwaarming op een
temperatuur van 230°C.
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk op de toets MODE.
Draai aan de DIAL tot het display "230°C" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van temperatuur.
Draai DIAL om CONV. te selecteren.
Het volgende symbool wordt getoond: " ".
Druk op DIAL voor bevestiging van modus.
Druk op de toets START.
Het voorverwarmen start met "Pr-H" op het display.
56
NL
Convectie voor het
bereiden
Als u geen temperatuur instelt, kiest de
oven automatisch 180 °C. De
bereidingstemperatuur kan worden
gewijzigd door aan de DRAAIKNOP te
draaien.
Voor convectiebereidingen moet u het
convectierooster (laag rooster)
gebruiken.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u eerst de oven kunt voorverwarmen en dan voedsel kunt
bereiden op een temperatuur van 230°C gedurende 50 minuten.
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk op de toets MODE.
Draai aan de DIAL tot het display "50:00" weergeeft.
Druk op de toets START.
Tijdens het bereiden van het voedsel kunt u aan de DIAL draaien om de
bereidingstijd te verlengen of te verkorten.
Draai aan de DIAL tot het display "230°C" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van temperatuur.
Draai DIAL om CONV. te selecteren.
Het volgende symbool wordt getoond: " ".
Druk op DIAL voor bevestiging van modus.
57
NL
Grillen
combinatiebereidingen
Uw oven is in staat om gecombineerde
bereidingen te maken, zodat u voedsel
tegelijkertijd of opeenvolgend kunt
bereiden met verwarming en met
microgolven. Doorgaans vergt deze
methode minder tijd om voedsel te
bereiden.
In de combinatiemodus kunt u het
magnetronvermogen op drie niveaus
instellen (20 %, 40% en 60 %).
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u uw oven kunt programmeren met het
magnetronvermogen op 180W(20%) gedurende 25 minuten.
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk op de toets MODE.
Draai DIAL om GRILL COMBI te selecteren totdat "540"op het scherm
wordt getoond.
De volgende symbolen worden getoond: " ", " ".
Druk op DIAL voor bevestiging van modus.
Draai aan de DIAL tot het display "180" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van vermogen.
Draai aan de DIAL tot het display "25:00" weergeeft.
Druk op de toets START.
Tijdens het bereiden van het voedsel kunt u aan de DIAL draaien om de
bereidingstijd te verlengen of te verkorten. Wees voorzichtig bij het
verwijderen van uw voedsel, want de recipiënt wordt erg heet!
58
NL
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u uw oven kunt programmeren in de magnetronmodus
op 540W (60%) en met een convectietemperatuur van 200 °C voor een bereidingstijd van 25
minuten.
Convectie combinatie
koken
In de combinatiemodus kunt u het
magnetronvermogen op drie niveaus
instellen (20 %, 40% en 60 %).
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk op de toets MODE.
Draai DIAL om CONV. COMBI te selecteren totdat "540"op het scherm
wordt getoond.
De volgende symbolen worden getoond: " ", " ".
Druk op DIAL voor bevestiging van modus.
Druk op DIAL voor bevestiging van vermogen.
(540W is automatisch beschikbaar indien de CONV. COMBI modus
geselecteerd is).
Draai aan de DIAL tot het display "25:00" weergeeft.
Druk op de toets START.
Tijdens het bereiden van het voedsel kunt u aan de DIAL draaien om de
bereidingstijd te verlengen of te verkorten. Wees voorzichtig bij het
verwijderen van uw voedsel, want de recipiënt wordt erg heet!
Draai aan de DIAL tot het display "200°C" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van temperatuur.
59
NL
De oven heeft een temperatuurbereik van
30°C – 90°C wanneer ‘temperatuur
behouden’ wordt gekozen.
Wanneer u ‘temperatuur behouden’
indrukt, is de oorspronkelijke instelling
60°C.
Het duurt even voor uw oven de gekozen
temperatuur heeft bereikt.
U hoort een bieb wanneer de gekozen
temperatuur is bereikt.
Temperatuur
houden
Hierna toon ik u hoe u een temperatuur van 90°C gedurende 30 minuten kunt behouden.
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk op de toets MODE.
Druk op DIAL om de verwarmingstijd in te stellen totdat er "30:00" op het
scherm wordt getoond.
Druk op de toets START.
Tijdens het bereiden van het voedsel kunt u aan de DIAL draaien om de
bereidingstijd te verlengen of te verkorten.
Draai aan de DIAL tot het display "90°C" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van temperatuur.
Draai aan de DIAL tot het display "60°C" weergeeft.
Druk op DIAL om verwarmen te selecteren.
60
NL
Stoom
Koken
Met deze functie kunt u stomen.
Let op:
1. Gebruik altijd ovenhandschoenen
wanneer u een stoomschaal uit de
oven haalt. Deze is erg heet.
2. Plaats een hete stoomschaal na het
bereiden niet op een glazen tafel of
een materiaal dat makkelijk smelt.
Gebruik altijd een onderzetter.
3. Wanneer u deze stoomschaal
gebruikt, vul de schaal dan vóór
gebruik met minimaal 300 ml water.
Als de hoeveelheid water minder dan
300 ml is, kan het voedsel onvolledig
gekookt worden, kan het apparaat
vlam vatten of onherstelbaar
beschadigd raken.
4. Wees voorzichtig wanneer u de
stoomschaal gevuld met water
verplaatst.
5. Wanneer u de stoomschaal gebruikt,
moeten de deksel en de schaal precies
recht staan. Eieren en kastanjes
exploderen wanneer de deksel en de
schaal niet goed zijn afgesteld.
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Draai aan de DIAL tot het display "0.6kg" weergeeft.
Druk op de toets START.
Tijdens het bereiden van het voedsel kunt u aan de DRAAIKNOP draaien
om de bereidingstijd te verlengen of te verkorten.
Draai aan de DIAL tot het display "Sc 3" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van categorie.
Druk op de toets STEAM COOK.
In onderstaand voorbeeld ziet u hoe u 0,6 kg vis bereidt.
61
NL
Programma Gewicht Kookgerei Instructies
0,2 - 0,6 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Vis
(Sc 3)
Gekoeld 1. Maak het voedsel schoon.
2. Schenk 300 ml kraanwater in de stoomschaal. Plaats het stoombord op de schaal. Plaats
het voedsel op het stoombord in een enkele laag (niet op elkaar). Bedek het voedsel met
de stoomdeksel.
3. Plaats de stoomschaal in het midden van de glasplaat.
4. Laat het voedsel na het stomen 1 minuut in de oven staan. (voedsel dunner dan 2,5 cm)
0,1 - 0,6 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Plakjes ham
(Sc 5)
Gekoeld Zie boven voor verdere instructies.
0,1 - 0,6 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Visfilet
(Sc 2)
Gekoeld Zie boven voor verdere instructies.
(voedsel dunner dan 2,5 cm)
0,3 - 0,7 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Cornedbeef
(Sc 6)
Gekoeld 1. Maak het vlees klaar en snijd het in 2 gelijke delen.
2. Schenk 300 ml kraanwater in de stoomschaal. Plaats het stoombord op de schaal. Plaats
het voedsel op het stoombord in een enkele laag (niet op elkaar). Bedek het voedsel met
de stoomdeksel.
3. Plaats de stoomschaal in het midden van de glasplaat.
4. Laat het voedsel na het stomen 3 tot 5 minuten in de oven staan.
0,1 - 1,0 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Schaaldieren
(Sc 1)
Gekoeld Zie boven voor verdere instructies.
garnalen, krab, schelpdieren, inktvis. (korter dan 25 cm)
0,1 - 0,6 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Worst
(Sc 4)
Gekoeld 1. Maak het voedsel klaar.
2. Schenk 300 ml kraanwater in de stoomschaal. Plaats het stoombord op de schaal. Plaats
het voedsel op het stoombord in een enkele laag (niet op elkaar). Bedek het voedsel met
de stoomdeksel.
3. Plaats de stoomschaal in het midden van de glasplaat.
4. Laat het voedsel na het stomen 1 minuut in de oven staan (voedsel dunner dan 2,5 cm).
Voedselte
mperatuur
62
NL
Programma Gewicht Kookgerei Instructies
0,2 - 0,6 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Kippenborst
(Sc 7)
Gekoeld
1. Maak het voedsel schoon.
2. Schenk 300 ml kraanwater in de stoomschaal. Plaats het stoombord op de schaal. Plaats
het voedsel op het stoombord in een enkele laag (niet op elkaar).
Bedek het voedsel met de stoomdeksel.
3. Plaats de stoomschaal in het midden van de glasplaat.
4. Laat het voedsel na het stomen 1 tot 2 minuten in de oven staan. (voedsel dunner dan
2,5 cm)
Voedselte
mperatuur
0,2 - 0,8 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Kippenpoten
(Sc 8)
Gekoeld
Zie boven voor verdere instructies.
2 - 9 eieren
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Eieren
(Sc 9)
Gekoeld
1. Schenk 300 ml kraanwater in de stoomschaal. Plaats het stoombord op de schaal.
Plaats de eieren op het stoombord. Bedek het voedsel met de stoomdeksel.
2. Plaats de stoomschaal in het midden van de glasplaat.
3. Laat het voedsel na het stomen 1 minuut in de oven staan.
63
NL
Programma Gewicht Kookgerei Instructies
0,3 - 0,7 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Tomaten
(Sc 13)
Kamer-
temperatuur
1. Maak de groente schoon en snijd deze in stukjes van gelijke grootte.
2. Schenk 300 ml kraanwater in de stoomschaal. Plaats het stoombord op de schaal.
Plaats het voedsel op het stoombord in een enkele laag (niet op elkaar). Bedek het
voedsel met de stoomdeksel.
3. Plaats de stoomschaal in het midden van de glasplaat.
4. Laat het voedsel na het stomen 1 minuut in de oven staan.
Voedselte
mperatuur
0,1 - 0,6 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Kool
(Sc 12)
Kamer-
temperatuur
Zie boven voor verdere instructies. Snijd de kool in blokjes.
0,1 - 1,0 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Wortel
(Sc 10)
Kamer-
temperatuur
Zie boven voor verdere instructies.
0,1 - 0,6 kg
Schaaldeksel
Stoomplaat
Stoomwater schaal
Broccoli,
bloemgewas
(Sc 11)
Kamer-
temperatuur
Zie boven voor verdere instructies.
64
NL
Automatisch
ontdooien
Uw oven heeft vier instellingen om te
ontdooien met microgolven: VLEES,
GEVOGELTE, VIS en BROOD; elke
ontdooicategorie heeft verschillende
vermogensinstellingen.
De temperatuur en de dichtheid van voedsel varieert. Ik beveel u daarom aan het voedsel hierop te controleren alvorens
met de bereiding te beginnen. Let in het bijzonder op bij grote stukken vlees en kip. Sommige voedingsmiddelen moeten
niet volledig ontdooid zijn vooraleer met de bereiding te beginnen. Vis, bijvoorbeeld, is zo snel gaar dat het soms beter is
om hem reeds te beginnen bereiden wanneer hij nog lichtjes bevroren is. Het BROOD-programma is geschikt om kleine
voedingsartikelen zoals broodjes of een klein brood te ontdooien. U moet deze wel nog een tijdje laten staan zodat ook
het middelste gedeelte kan ontdooien. In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u 1,4 kg bevroren kip kunt ontdooien.
Niet gebruiken
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Weeg het voedsel dat u wilt ontdooien. Verwijder alle metalen draden of
folies en plaats het voedsel in uw oven en sluit de ovendeur.
Druk op de toets AUTO DEFROST.
Draai aan de DIAL tot het display "dEF2" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van categorie.
Druk op de toets START.
Wanneer tijdens het ontdooien een "PIEP"-signaal weerklinkt, moet u de ovendeur openen, het voedsel omkeren
en scheiden om een gelijkmatige ontdooiing te verkrijgen. Verwijder gedeelten die reeds ontdooid zijn of scherm
ze af om een trage ontdooiing mogelijk te maken. Sluit na het controleren de ovendeur en druk op de toets START
om het ontdooien voort te zetten.
Uw oven stopt pas met ontdooien wanneer u de ovendeur opent (zelfs wanneer het piepsignaal reeds is
afgegaan).
Geef het gewicht in van het bevroren voedsel dat u wilt ontdooien.
Draai aan de DIAL tot het display "1.4kg" weergeeft.
65
NL
Categorie Gewichtslimiet Kookgerei Voedsel
Richtlijnen voor het ontdooien met automatische gewichtsinstelling
0,1 – 4,0 kg
Magnetronbestendig
kookgerei
(Plat bord)
Vlees
Rundergehakt, tournedos, stoofvleesblokjes, lendenbiefstuk, stoofschotel, gebraden bout,
hamburger, lamskarbonaden, rollade, worsten, koteletjes (2 cm)
Bij het piepsignaal het vlees omdraaien.
Laat het vlees na het ontdooien nog 5 tot 15 minuten staan.
Gevogelte
Hele kip, poten, borsten, kalkoenborsten (minder dan 2,0 kg).
Bij het piepsignaal het vlees omdraaien.
Laat het vlees na het ontdooien nog 20 tot 30 minuten staan.
Vis
Filets, steaks, hele vis, zeevruchten.
Bij het piepsignaal het vlees omdraaien.
Laat het vlees na het ontdooien nog 10 tot 20 minuten staan.
* Plaats de te ontdooien levensmiddelen in een magnetronbestendige container en plaats ze onafgedekt op de glazen draaitafel.
* Scheid eetwaren zoals gehakt, karbonades, worsten en spek zo vlug mogelijk.
Bij het PIEPSIGNAAL draait u het voedsel om. Verwijder reeds ontdooide gedeelten. Ga verder met het ontdooien van de overige gedeelten.
Laat de eetwaren nadien nog een tijdje staan tot ze volledig ontdooid zijn.
* Grote stukken vlees en hele kippen moet u bijvoorbeeld nog minstens 1 uur LATEN STAAN alvorens ze te bereiden.
Vlees
(dEF1)
Gevogelte
(dEF2)
Vis
(dEF3)
0,1 – 0,5 kg
Keukenpapier of
plat bord
Gesneden brood, broodjes, stokbrood enz.
Brood
(dEF4)
66
NL
Automatisch
koken
AUTOKOKEN geeft u de mogelijkheid
om uw speciale voedsel eenvoudig te
bereiden door het voedselsoort te
selecteren en het gewicht van het voedsel
in te geven.
Het volgende voorbeeld beschrijft hoe u 0,3kg pizza en rijst kunt bereiden. (Ac 2)
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk op de toets AUTO COOK.
Draai aan de DIAL tot het display "Ac 2" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van categorie.
Draai aan de DIAL tot het display "0.3kg" weergeeft.
Druk op de toets START.
Tijdens het bereiden van het voedsel kunt u aan de DIAL draaien om de
bereidingstijd te verlengen of te verkorten.
67
NL
Autokoken Categorie
Gewichtsgrens
Instrument
Etenstemperatuur
Instructies
Pofaardappelen
(Ac 1)
Metalen schaal
Kamer-
temperatuur
0,1 - 1,0kg
Rijst
(Ac 2)
Pasta
(Ac 3)
Magnetronbest
endige kom
Kamer-
temperatuur
0,1 - 0,4kg
Magnetronbest
endige kom
Kamer-
temperatuur
0,1 - 0,4kg
Kies niet te grote aardappelen, 170 - 200g.
Was en droog de aardappelen. Prik de aardappelen meerdere malen met een
vork. Plaats de aardappelen of glazen schaal op het lage rooster. Stel het gewicht
in en druk op start.
Als het eten gaar is, haal de schaal uit de oven.
Laat het eten 5 minuten, afgedekt met folie, staan.
LET OP: De grill en de oven zullen zeer HEET zijn. Gebruik ovenhandschoenen.
1. Plaats de rijst met kokend water en 1/4 tot 1 theelepel zout in een grote en
diepe schaal. Plaats het voedsel in de oven.
2. Roer het voedsel na de bereiding. Laat het voedsel bedekt staan gedurende 5
minuten.
Opmerkingen:
voeg per 100 gr witte rijst 300 ml kokend water toe. Bedek het voedsel met
plastic folie en laat het even staan.
1. Plaats de pasta met kokend water en 1/4 tot 1 theelepel zout in een grote en
diepe schaal. Plaats het voedsel in de oven.
2. Roer het voedsel na de bereiding. Laat het voedsel bedekt staan gedurende 5
minuten.
Opmerkingen:
voeg per 100 gr pasta 400 ml kokend water toe. Niet afdekken. Roer tijdens de
bereiding ten minste 2 maal om te voorkomen dat de pasta gaat plakken.
68
NL
Autokoken Categorie
Gewichtsgrens
Instrument
Etenstemperatuur
Instructies
Verse groente
(Ac 4)
Magnetronbest
endige kom
Kamer-
temperatuur
0,2 - 0,8kg
Bevroren
groente
(Ac 5)
Magnetronbest
endige kom
Bevroren0,2 - 0,8kg
Verse vis
(Ac 6)
Pudding schaal
voor magnetron
Gekoeld0,1 - 0,6kg
Plaat de groente in en magnetronbestendigekom. Voeg water toe.
Dek met folie. Stel het gewicht in en druk op start.
Na voltooien , roer en laat het eten 2 minuten staan.
Voeg water toe naargelang de hoeveelheid eten.
** 0,2kg - 0,4kg : 2 eetlepels
** 0,5kg - 0,8kg : 4 eetlepels
Plaat de groente in en magnetronbestendigekom. Voeg water toe.
Dek met folie. Stel het gewicht in en druk op start.
Na voltooien , roer en laat het eten 2 minuten staan.
Voeg water toe naargelang de hoeveelheid eten.
** 0,2kg - 0,4kg : 2 eetlepels
** 0,5kg - 0,8kg : 4 eetlepels
Hele vis, steaks
- Alleen vis: zalm, makreel
- Witte vis: kabeljauw, schelvis
Leg een enkele laag vis op een magnetron bestendige schaal.
Voeg 2 eetlepels citroensap toe.
Dek de schaal stevig met een plastiek zakje en prik er gatjes in. Zet de
schaal op het glazen plateau. Stel het gewicht in en druk op start.
Als het eten gaar is, haal de schaal uit de oven. Laat het eten 3 minuten
afkoelen vóór u het serveert.
Niet gebruiken
69
NL
Autokoken Categorie
Gewichtsgrens
Instrument
Etenstemperatuur
Instructies
Gratin
(Ac 8)
Onderste
gedeelte op
de metalen
schaal
Kamer-
temperatuur
0,5 - 1,2kg
Verspreid de bevroren aardappelproducten op de hittebestendige plaat op
het hoge rek. Voor de beste resultaten kookt u in een enkele laag.
Bij een geluidssignaal keert u het gerecht.
Verwijder na het koken uit de oven en laat 1-2 minuten staan.
Gebruik deze toets om te gratineren.
* Potato Gratin *
Ingrediënten
400g aardappelen 100g uien(in dunne sneetjes)
2
/3 eetlepels boter 3 plakjes spek
350g bechamel 80g versnipperde mozzarella
Zout, zwarte peper
(Bechamel)
3 eetlepels boter, 5 eetlepels bloem, 2 melkbekers
Plaats de boter in een hoge kom. Zet de magnetron op HIGH tot de boter
smelt. Voeg bloem en laat de magnetron 2 minuten op HOOG vermogen.
Voeg melk, zout en zwarte peper. Zet de magnetron 15 minuten op HIGH.
(Tijdens de bereiding, roer het eten af en toe).
Werkwijze
1. Bereid de aardappelen 7-8 minuten in de magnetron op het hoge
vermogen (HIGH). Schil en snijd in kleine stukjes. Voeg zout en peper toe.
2. Voeg de uien en de boter in de kom toe. Zet de magnetron 2 minuten op
HIGH.
3. Voeg een derde van de bechamel in een schaal toe. Voeg de
aardappelen, de uien en het spek. Bedek met de rest van de saus.
4. Besprenkel met kaas. Plaats op een metalen schaal op het lage rooster. Na
voltooien, laat 2~3 minuten staan.
Frites
(Ac 7)
Hittebestendige
plaat op het
Hoge Rek
Bevroren0,2 - 0,5kg
70
NL
Autokoken Categorie
Gewichtsgrens
Instrument
Etenstemperatuur
Instructies
1. Smeer het vlees in met olie.
2. Plaats op de metalen rooster op het laagste rek.
3. Bij een geluidssignaal keert u het gerecht.
4. Bedek het voedsel na bereiding met aluminiumfolie en laat het
10 minuten staan.
Rundvlees
braden
(Ac 9)
Onderste
gedeelte op de
metalen schaal
Gekoeld0,5 - 1,8kg
1. Smeer het vlees in met olie.
2. Plaats op de metalen rooster op het laagste rek.
3. Bij een geluidssignaal keert u het gerecht.
4. Bedek het voedsel na bereiding met aluminiumfolie en laat het
10 minuten staan.
Varkensvlees
braden
(Ac 10)
Onderste
gedeelte op de
metalen schaal
Gekoeld0,5 - 1,8kg
1. Was en droog de huid goed af.
Borstel de stukken kip met olie.
2. Plaats op de metalen rooster op het hoogste rek.
3. Bij een geluidssignaal keert u het gerecht.
4. Bedek het voedsel na bereiding met aluminiumfolie en laat het
2 minuten staan.
Stukjes kip
(Ac 11)
Metalen blad
op het bovenste
gedeelte
Gekoeld0,2 - 0,8kg
1. Was en droog het vel. Smeer de kip in met olie. Bind de poten vast
met een katoenen draadje.
2. Plaats op de metalen rooster op het laagste rek.
3. Bij een geluidssignaal keert u het gerecht.
4. Bedek het voedsel na bereiding met aluminiumfolie en laat het
10 minuten staan.
Hele kip
(Ac 12)
Onderste
gedeelte op de
metalen schaal
Gekoeld0,8 - 2,4kg
71
NL
Automatisch
opwarmen
AUTOOPWARMEN geeft u de
mogelijkheid om het eten eenvoudig en
correct op te warmen.
De oven is voorgeprogrammeerd om het
eten automatisch op te warmen.
Uw oven heeft vier AUTOREHEAT
instellingen: Soep, Saus, Afgekoeld eten,
Bevroren eten.
Het volgende voorbeeld beschrijft hoe u 0,3kg saus kunt bereiden. (rh 2)
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk op de toets AUTO REHEAT.
Draai aan de DIAL tot het display "rh 2" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van categorie.
Draai aan de DIAL tot het display "0.3kg" weergeeft.
Druk op de toets START.
Tijdens het bereiden van het voedsel kunt u aan de DIAL draaien om de
bereidingstijd te verlengen of te verkorten.
72
NL
Categorie
Gewichtsgrens
Instrument
Etenstemperatuur
Instructies
Gekoeld eten
(rh 3)
Eigen schaal Gekoeld0,3 - 0,6kg
Bevroren
eten
(rh 4)
Eigen schaal Bevroren Als boven.0,3 - 0,6kg
Soep
(rh 1)
Magnetronbeste
ndige kom
Kamer-
temperatuur
Schenk de soep in een magnetron bestendige kom.
Bedek met plastic film of folie.
Eenmaal opgewarmd, roer het eten. Laat het eten 2 minuten afkoelen, afbedekt met het
deksel.
Roer nogmaals.
0,2 - 0,6kg
Saus
(rh 2)
Magnetron
bestendige kom
Kamer-
temperatuur
Schenk de saus in een magnetron bestendige kom.
Bedek met plastic film of folie.
Eenmaal opgewarmd, roer het eten. Laat het eten 2 minuten afkoelen, afbedekt met het
deksel.
Roer nogmaals.
0,2 - 0,6kg
Prik het oppervlakte met een spies.
Zet de schaal op het glazen plateau. Laat het eten 2 of -3 minuten afkoelen vóór u het
serveert.
- Roerbakken, b.v.: Spaghetti bolognese, hutspot met rundvlees.
- Bakken zonder te roeren, b.v.: Lasagne, zelfgemaakte tart
Opmerking:
Voor verpakt eten, prik een deel van het eten en de rijst en pasta op verschillende
punten van het oppervlakte.
- Voor roerbak, roer wanneer u een piep hoort.
- Voor bakken zonder te roeren is het niet nodig te roeren wanneer de oven een
pieptoon geeft.
73
NL
Gratineren
Met deze functie kunt u gratineren.
Let op:
1. Gebruik altijd oven handschoenen
wanneer u een metalen plaat uit de
oven haalt. Deze is erg heet.
2. Plaats een metalen plaat na het
bereiden niet op een glazen tafel of
een materiaal dat makkelijk smelt.
Gebruik altijd een onderzetter.
3. Gebruik deze metalen plaat nooit met
een product van een ander model. Het
kan vlam vatten of het product
onherstelbaar beschadigen.
In onderstaand voorbeeld ziet u hoe u 0,6 kg visfilet bereidt.
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Druk op de toets CRISPY COOK.
Draai aan de DIAL tot het display "cc 1" weergeeft.
Druk op DIAL voor bevestiging van categorie.
Draai aan de DIAL tot het display "0.6kg" weergeeft.
Druk op de toets START.
Tijdens het bereiden van het voedsel kunt u aan de DIAL draaien om de
bereidingstijd te verlengen of te verkorten.
74
NL
Voedsel Gewicht Kookgerei Instructies
0,2 - 0,8kg
Gratineerschaal
Schaaldeksel
Visfilet
(cc 1)
Gekoeld 1. Plaats het voedsel in de gratineerschaal. Smeer het voedsel in met plantaardige olie.
2. Bedek de schaal met een stoomdeksel. Plaats het voedsel in de oven.
3. Wanneer u een pieptoon hoort, draait u het voedsel om.
4. Haal het voedsel na bereiding uit de oven en laat het 1 - 2 minuten staan.
Let op:
Het keukengerei en de oven worden erg heet. Gebruik ovenhandschoenen.
Verspreid de bevroren frites over de gratineerschaal.
Voor het beste resultaat, legt u de frites nu in 1 laag (niet op elkaar).
Zie boven voor verdere instructies.
Zie boven voor verdere instructies.
Plaats het voedsel in de gratineerschaal.
Zie boven voor verdere instructies.
0,2 - 0,4kg
Gratineerschaal
Schaaldeksel
Frites
(cc 2)
Bevroren
0,2 - 0,8kg
Gratineerschaal
Schaaldeksel
Kippenborst
(cc 3)
Gekoeld
0,1 - 0,6kg
Gratineerschaal
Schaaldeksel
Worst
(cc 4)
Gekoeld
Voedselte
mperatuur
75
NL
Langere/kortere
bereidingstijd
Druk op de toets STOP/CLEAR.
Stel het vereiste programma voor AUTOMATISCH KOKEN in.
Kies het gewicht van het voedsel.
Druk op de toets START.
*Zie AUTO KOKEN (bladzijde 66).
Draai de DIAL in de richting van de wijzers van de klok.
De bereidingstijd zal in stappen van 10 seconden toenemen bij elke druk
op de toets.
Draai de DIAL tegen de wijzers van de klok in.
De bereidingstijd zal in stappen van 10 seconden afnemen bij elke druk
op de toets.
Als u van mening bent dat uw voedsel te
gaar of onvoldoende gaar is wanneer u
het programma voor AUTOMATISCHE
BEREIDINGEN (AUTO COOK) gebruikt,
kunt u de bereidingstijd verlengen of
verkorten door aan de DIAL te draaien.
In zowel de automatische als de
handmatige stand kunt u tijdens het
bereiden de bereidingstijden op om het
even welk moment met de DIAL
verlengen of verkorten. Het is niet nodig
om het bereidingsproces te
onderbreken.
In het volgende voorbeeld toon ik u hoe u de tijden van de vooraf ingestelde programma’s voor
AUTOMATISCHE BEREIDINGEN (AUTO COOK) kunt verlengen of verkorten.
76
NL
Om voedsel met succes te verwarmen of op te warmen in de magnetron, is het belangrijk dat u bepaalde richtlijnen
volgt. Meet de hoeveelheid voedsel af om te bepalen hoeveel tijd er nodig is om het op te warmen. Plaats het
voedsel in cirkelvorm voor optimale resultaten. Het opwarmen van voedsel op Kamer-temperatuur duurt minder
lang dan het opwarmen van gekoeld voedsel. Verwijder ingeblikt voedsel uit het blik en doe het in een
magnetronbestendige schaal. Het voedsel zal sneller opwarmen als u het afdekt met een magnetronbestendig
deksel of plasticfolie met luchtgaten. Verwijder de afdekking voorzichtig om verbranding door stoom te voorkomen.
Gebruik de onderstaande tabel als richtlijn voor het opwarmen van gekookt voedsel.
Richtlijnen voor
verwarmen of opwarmen
Voedsel
Kooktijd
Speciale richtlijnen
(HIGH)
Lapjes vlees
3 lapjes
(0,5 cm dik)
Stukken kip
1 borst
1 poot en bil
Visfilet
(170-230 gr)
Lasagne
1 portie (300 gr)
Stoofschotel
1 kop
4 koppen
Stoofschotel
met room of kaas
1 kop
4 koppen
Broodje gehakt of
geroosterd
rundvlees
1 sandwich (1/2
kop vleesvulling)
zonder broodje
1 tot 2 minuten
2 tot 3 minuten
3 tot 3
1
/2 minuten
1 tot 2 minuten
4 tot 6 minuten
1
1
/2 tot 3 minuten
4
1
/2 tot 7minuten
1 tot 2
1
/2 minuten
3
1
/2 tot 6 minuten
1 tot 2
1
/2 minuten
Leg de lapjes vlees op een magnetronbestendig bord.
Dek af met plastic folie en doorprik de folie.
Opmerking: jus of saus helpt om het vlees sappig te houden.
Leg de stukken kip op een magnetronbestendig bord.
Dek af met plastic folie en doorprik de folie.
Leg de vis op een magnetronbestendig bord.
Dek af met plastic folie en doorprik de folie.
Leg de lasagne op een magnetronbestendig bord.
Dek af met plastic folie en doorprik de folie.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
Warm de vulling en het broodje afzonderlijk op.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren. Warm het broodje op volgens de
richtlijnen in de hiernavolgende tabel.
Voedsel
Kooktijd
Speciale richtlijnen
(HIGH)
Aardappelpuree
(350 gr)
Gebakken bonen
1 kop
Ravioli of pasta in saus
1 kop
4 koppen
Rijst
1 kop
4 koppen
Sandwich of broodje
1 broodje
Groenten
1 kop
4 koppen
Soep
1 portie (1/4 l)
5 tot 5
1
/2 minuten
(Middelmatig hoog)
1
1
/2 tot 3 minuten
2
1
/2 tot 4 minuten
7
1
/2 tot 11minuten
1 tot 1
1
/2 minuten
3
1
/2 tot 5 minuten
15 tot 30 seconden
1
1
/2 tot 2
1
/2 minuten
3
1
/2 tot 5
1
/2 minuten
1
1
/2 tot 2 minuten
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
In keukenpapier wikkelen en op het glazen
draaiplateau plaatsen.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
KOOK in een afgedekte magnetronbestendige schotel.
Eenmaal omroeren halverwege het koken.
77
NL
Richtlijnen voor
verse groenten
Groente
Hoeveelheid
Kooktijd
Richtlijnen Standtijd
(HIGH)
Maïs, vers
Champignons,
vers, schijfjes
Pastinaak, vers,
gesneden
Groene erwten,
vers
Zoete aardappelen,
hele (170 tot 230
gr per stuk)
Witte aardappelen,
hele (170 tot 230
gr per stuk)
Spinazie, vers,
bladspinazie
Courgette, vers,
gesneden
Courgette, vers,
heel
Schillen. 2 eetlepels water toevoegen in
een schotel van 1,5 liter. Afdekken.
Champignons in schotel van 1,5 liter
doen en afdekken. Halverwege tijdens
het koken omroeren.
1/2 kop water toevoegen in een schotel
van 1,5 liter en afdekken. Halverwege
tijdens het koken omroeren.
1/2 kop water toevoegen in een schotel
van 1,5 liter en afdekken. Halverwege
tijdens het koken omroeren.
Enkele malen in de aardappelen prikken
met een vork. Op 2 stukken
keukenpapier plaatsen. Halverwege
tijdens het koken omkeren.
Enkele malen in de aardappelen prikken
met een vork. Op 2 stukken
keukenpapier plaatsen. Halverwege
tijdens het koken omkeren.
1/2 kop water toevoegen in een schotel
van 2 liter en afdekken.
1/2 kop water toevoegen in een schotel
van 1,5 liter en afdekken. Halverwege
tijdens het koken omroeren.
Doorprikken. Op 2 stukken
keukenpapier plaatsen. Halverwege het
koken de courgette omkeren en
herschikken.
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
4 tot 8
1
1
/2 tot 2
1
/2
4 tot 7
6 tot 9
4 tot 9
6 tot 12
5
1
/2 tot 7
1
/2
9
1
/2
tot 14
4
1
/2 tot 7
1
/2
4
1
/2 tot 7
1
/2
6 tot 9
2 kolven
230 gr
450 gr
4 koppen
2 middelgrote
4 middelgrote
2aardappelen
4aardappelen
450 gr
450 gr
450 gr
Groente
Hoeveelheid
Kooktijd
Richtlijnen Standtijd
(HIGH)
Artisjokken
(230 gr per stuk)
Asperges,
vers, stengels
Groene bonen
Bieten, vers
Broccoli, vers,
stengels
Kool, vers,
gesneden
Wortelen, vers,
gesneden
Bloemkool,
vers, heel
Vers,
bloemkoolroosjes,
selder, vers,
gesneden
Schoonmaken. 2 eetlepels water en 2
eetlepels sap toevoegen. Afdekken.
1 kop water toevoegen. Afdekken.
1/2 kop water toevoegen in schotel van 1,5
liter. Halverwege tijdens het koken omroeren.
1/2 kop water toevoegen in een schotel
van 1,5 liter en afdekken. Herschikken
halverwege het koken.
Doe de broccoli in een ovenschotel.
1/2 kop water toevoegen.
1/2 kop water toevoegen in een schotel
van 1,5 liter en afdekken. Halverwege
tijdens het koken omroeren.
1/4 kop water toevoegen in een schotel
van 1,5 liter en afdekken. Halverwege
tijdens het koken omroeren.
Schoonmaken. 1/4 kop water toevoegen in
een schotel van 1,5 liter en afdekken.
Halverwege tijdens het koken omroeren.
In stukken snijden. 1/2 kop water
toevoegen in een schotel van 1,5 liter en
afdekken. Halverwege tijdens het koken
omroeren.
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
2tot3 minuten
4
1
/2
tot 7
10 tot 12
2
1
/2
tot 6
7 tot 11
11 tot 16
5 tot 8
5
1
/2tot
7
1
/2
2 tot 3
5 tot 7
11 tot 16
2 middelgrote
4 middelgrote
450 gr
450 gr
450 gr
450 gr
450 gr
200 gr
450 gr
2 koppen
4 koppen
78
NL
Richtlijnen voor het grillen van vlees
• Snijd het overtollige vet van het vlees. Let bij het afsnijden van het vet op dat u niet in het
malse deel snijdt. (Dit voorkomt dat het vet omkrult.)
• Plaats het vlees op het rek. Bestrijk het vlees met gesmolten boter of olie.
• Keer halverwege tijdens het grillen het vlees om.
Richtlijnen voor het grillen van vis en schaaldieren
Plaats vis en schaaldieren op het rek. Een hele vis moet vóór het grillen aan beide zijden
diagonaal worden ingesneden. Bestrijk vis en schaaldieren met gesmolten boter, margarine
of olie vóór en tijdens het koken. Dit voorkomt dat de vis uitdroogt. Grill het voedsel
gedurende de in de tabel vermelde aanbevolen tijdsduur. Hele vis en vissteaks moeten
halverwege tijdens het grillen voorzichtig worden omgekeerd. Dikke visfilets kunnen indien
gewenst ook halverwege worden omgekeerd.
Richtlijnen voor
grillen
Voedsel Gewicht
Kooktijd bij benadering
Tips
( in minuten)
Hamburgers
Biefstuk
(2,5 cm (1") dik)
Licht gebakken
Medium
Goed doorbakken
Varkenslapjes
(2,5 cm (1") dik)
Lamskoteletten
(2,5 cm (1") dik)
Worsten
(2,5 cm (1") dik)
50 gr x 2
100 gr x 2
230 gr x 2
230 gr x 2
230 gr x 2
230 gr x 2
230 gr x 2
230 gr
13-16
19-23
18-20
22-24
26-28
27-32
25-32
13-16
Bedruip het vlees met olie
of gesmolten boter. Plaats
dunne stukken vlees op het
grillrek. Dikkere stukken
kunnen in een schaal
worden geplaatst. Keer
het voedsel halverwege
tijdens het koken om.
Regelmatig omkeren.
Regelmatig omkeren.
Voedsel Gewicht
Kooktijd bij benadering
Tips
( in minuten)
Visfilets
1 cm ( 1 /2") dik
1,5 cm ( 1 /2") dik
Vissteaks
2,5 cm (1") dik
Hele vis
Sint-
Jacobsschelpen
Ongekookte
garnalen
230 gr
230 gr
230 gr
225-350 gr per
stuk
450 gr
450 gr
450 gr
17-21
20-24
24-28
16-20
24-28
16-20
16-20
Bestrijk het voedsel met
gesmolten boter en keer
het halverwege tijdens het
koken om.
Dikke en vette vis heeft
extra tijd nodig.
Goed bedruipen tijdens
het koken.
79
NL
Belangrijke veiligheidsrichtlijnen
Aandachtig lezen en bijhouden voor latere raadpleging
Waarschuwing
Zorg ervoor dat u de bereidingstijden correct
instelt, want als u het voedsel te lang bereidt, kan
het vuur vatten en uw OVEN BESCHADIGEN.
1. Aan de ovendeur, het bedieningspaneel, de veiligheidsvergrendelingen of enig ander
deel van de oven mag u niets veranderen en geen afstellingen of herstellingen uitvoeren.
Het is gevaarlijk om service of herstellingen uit te voeren waarbij een deksel dat
bescherming tegen de blootstelling aan microgolfenergie biedt, moet worden verwijderd.
Herstellingen mogen alleen door een erkende onderhoudstechnicien worden uitgevoerd.
2. Laat de oven niet werken als hij leeg is. U plaatst best een glas water in de oven wanneer
u hem niet gebruikt. Het water slorpt veilig alle microgolfenergie op als de oven
onbedoeld in werking wordt gesteld.
3. Não utilize o forno para secar objectos (p.ex. jornais molhados, roupas, brinquedos,
animais domésticos, pequenos aparelhos elétricos, etc.). Pode pôr em risco a integridade
dos objectos e a segurança da sua casa.
4. Bereid geen levensmiddelen die in keukenpapier zijn gewikkeld, tenzij uw kookboek
hierover aanwijzingen bevat voor het specifieke voedsel dat u bereidt.
5. Gebruik geen krant in plaats van keukenpapier voor de bereidingen.
6. Gebruik geen houten recipiënten. Deze kunnen oververhit geraken en verkolen. Gebruik
geen keramische recipiënten met een metalen (bv. gouden of zilveren) versiering.
Verwijder altijd metalen draden. Metalen voorwerpen in de oven kunnen vonken
veroorzaken, die ernstige schade kunnen toebrengen.
7. Laat de oven niet werken met keukenpapier, een servet of enige ander voorwerp tussen
de ovendeur en de voorste randen van de oven, want hierdoor kan de microgolfenergie
uit de oven ontsnappen.
8. Gebruik geen producten van kringlooppapier, want deze kunnen onzuiverheden
bevatten die vonken en/of brand kunnen veroorzaken in de oven.
9. Spoel de draaitafel niet door ze onmiddellijk na een bereiding in water te plaatsen. Ze
kan hierdoor breken.
10. Kleine hoeveelheden voedsel vergen een kortere kooktijd of verwarmingstijd. Als u de
tijd niet aanpast, kunnen ze oververhit geraken en verbranden.
11. U moet de oven zo plaatsen dat de voorzijde van de oven zich 8 cm achter de rand
bevindt van het oppervlak waarop hij is geplaatst, om te voorkomen dat de oven kan
kantelen.
12. Prik door de schil van aardappelen, appels of ander dergelijk fruit of groenten alvorens
ze te koken.
13. Kook eieren niet in hun schaal. De druk in het ei stijgt en doet de schaal barsten.
14. Probeer niet in uw oven te frituren.
15. Alvorens levensmiddelen te bereiden of te ontdooien moet u de plasticverpakking
verwijderen. Let er echter op dat in sommige gevallen het voedsel met een plasticfolie
moet worden afgedekt om het te verwarmen of te bereiden.
16. Als de ovendeur of deurafdichtingen beschadigd geraken, mag u de oven niet
gebruiken tot hij hersteld is door een erkende onderhoudstechnicien.
17. Als u rook opmerkt, moet u de oven onmiddellijk uitschakelen of het snoer uit het
stopcontact trekken en de ovendeur gesloten houden om eventuele vlammen te
onderdrukken.
18. Als u eetwaar verwarmt of kookt in wegwerpschaaltjes van kunststof, papier of ander
brandbaar materiaal moet u de oven vaak controleren om te zien of het schaaltje geen
vuur heeft gevat.
19. Als u kinderen de toestemming wilt geven om zonder toezicht de oven te gebruiken,
moet u hen eerst duidelijke aanwijzingen geven zodat het kind in staat is om de oven
op een veilige manier te gebruiken en het zich rekenschap geeft van de gevaren van
een oneigenlijk gebruik.
20. Vloeistoffen of andere voedingsmiddelen mogen niet in afgesloten recipiënten worden
verwarmd, omdat ze kunnen uiteenspatten.
21. Als de deurafdichting en omliggende onderdelen van de magnetronoven defect zijn,
mag u de oven niet gebruiken tot hij hersteld is door een erkende
onderhoudstechnicien.
22. Controleer of uw kookgerei magnetronbestendig is alvorens het in de oven te
gebruiken.
23. Aangezien de ovendeur, de buitenkant van de inbouwkast, de achterkant van de
inbouwkast, de opening waarin de oven geplaatst is, de toebehoren en de schotels erg
heet worden tijdens de modi grillen, convectiebereidingen en automatische bereidingen
mag u deze niet aanraken zonder ovenhandschoenen. Wacht tot deze onderdelen zijn
afgekoeld alvorens ze aan te raken.
80
NL
Belangrijke veiligheidsrichtlijnen
Aandachtig lezen en bijhouden voor latere raadpleging
37. Deze verbinding kan bereikt worden door de stekker op een te bereiken plek
te plaatsen, of door het gebruik van een knop in de bedrading, volgens de
bedradingsrichtlijnen.
38. Gebruik geen agressieve schoonmaakproducten, of scherpe metalen
schrapers om de ovendeur te reinigen, aangezien deze krassen kunnen
veroorzaken, waardoor het glas kan breken.
24. Gebruik uitsluitend gereedschappen die voor het magnetron zijn bedoeld.
25. Wanner u eten in plastiek-of papierbakjes voorverwarmt, houd de oven in
de gaten om brand te voorkomen.
26. Indien u rook opmerkt, schakel het apparaat uit of trek de stekker uit het
stopcontact en houd de deur dicht om eventuele vlammen te doven.
27. Het verwarmen van drank in de magnetron kan een vertraagde maar
plotselinge kookreactie veroorzaken, waardoor u het bakje voorzichtig dient
te verwijderen.
28. Om verbranding te voorkomen, dient u, vóór consumptie, de inhoud van
voedingsflesjes en potjes babyvoeding te roeren en te schudden en de
temperatuur af te laten nemen.
29. Verwarm nooit eieren in hun dop of hele gekookte eieren in de magnetron,
want ze kunnen ontploffen, zelfs nadat de verwarmingstijd van de
magnetron is beëindigd.
30. Details over het schoonmaken van deurafsluitingen, hoekjes en aanliggende
delen.
31. De oven moet regelmatig worden schoongemaakt en alle voedselrestjes
worden verwijderd.
32. Indien u de oven niet schoon houd, kan het oppervlakte van het apparaat
verslechteren, waardoor het toestel minder lang mee gaat en een gevaarlijke
situatie kan veroorzaken.
33. Gebruik uitsluitend de voor deze oven aanbevolen temperatuurpijl (voor
apparaten die uitgerust zijn met een temperatuursensor mogelijkheid).
34. Indien u de meegeleverde verwarmingselementen gebruikt, zal het apparaat
heet worden. Zorg ervoor dat u de verwarmingselementen binnen de oven
niet aanraakt.
35. Het toestel mag niet zonder toezicht worden gebruikt door jonge kinderen of
door geestelijke gehandicapte mensen.
36. De magnetron dient gebruikt te worden met de decoratieve deur geopend.
WAARSCHUWING: Indien de deur of de deurafsluiting is beschadigd, zal
de oven niet werken tot een bevoegde technicus het
probleem heeft verholpen.
WAARSCHUWING: Het is gevaarlijk voor niet bevoegde personen het
apparaat te openen of het deksel te verwijderen om
het toestel te repareren, want het deksel beschermt
tegen de magnetron uitstraling.
WAARSCHUWING: Verwarm nooit vloeistof en etenswaren in afgedekte
bakjes, want ze kunnen ontploffen.
WAARSCHUWING: Laat kinderen alleen de oven zonder toezicht gebruiken
nadat u duidelijke instructies heeft gegeven zodat het
kind de oven op een veilige manier kan gebruiken en
de gevaren van een onjuist gebruik begrijpt.
WAARSCHUWING: De te bereiken onderdelen kunnen heet worden tijdens
gebruik. Houd jonge kinderen uit de buurt.
WAARSCHUWING: Dit apparaat is niet bedoeld om gebruikt te worden
door personen (inclusief kinderen) met verminderde
fysieke, gevoelsmatige of mentale mogelijkheden, of
gebrek aan ervaring en kennis, tenzij er is toezicht is of
instructies betreffende het gebruik van het apparaat zijn
verstrekt door een persoon die verantwoordelijk is voor
hun veiligheid.
81
NL
Magnetronbestendig
kookgerei
Gebruik nooit metalen of met metaal afgewerkt kookgerei in uw
magnetronoven
Microgolven dringen immers niet door metaal. Metalen voorwerpen in de oven
zullen de microgolven weerkaatsen, waardoor een vonkoverslag ontstaat, een
verschijnsel dat vergelijkbaar is met bliksem. De meeste hittebestendige niet-metalen
houders zijn geschikt voor gebruik in uw magnetronoven. Sommige houders kunnen
echter materiaal bevatten waardoor ze ongeschikt zijn voor de magnetron. Als u
twijfelt of een bepaalde houder geschikt is voor de magnetron, dan kunt u hierover
op een eenvoudige manier zekerheid krijgen. Plaats de houder in kwestie naast een
glazen schaal gevuld met water in de magnetronoven. Laat de magnetron gedurende
1 minuut met hoog vermogen (HIGH) werken. Als het water warm wordt, maar de
houder koud aanvoelt, dan is hij geschikt voor de magnetron. Als het water echter
niet van temperatuur verandert, maar de houder warm wordt, worden de
microgolven opgeslorpt door de houder en is hij niet geschikt voor gebruik in de
magnetronoven. Wellicht hebt u reeds heel wat kookgerei in uw keuken dat geschikt
is voor gebruik in uw magnetronoven. Overloop gewoon even de volgende
controlelijst.
Servies
Vele soorten serviezen zijn magnetronbestendig. Lees in geval van twijfel de
documentatie van de fabrikant of doe de magnetrontest.
Glaswerk
Hittebestendig glaswerk is geschikt voor de magnetron. Dit omvat alle merken van in
de oven gehard glaswerk. Gebruik echter geen fragiele glazen, zoals tuimelglazen
of wijnglazen. Deze kunnen immers barsten wanneer het voedsel warm wordt.
Plastic opbergdozen
Deze kunnen worden gebruikt voor voedsel dat snel moet worden opgewarmd.
Gebruik ze echter niet voor voedsel dat een aanzienlijke tijd in de oven moet staan.
Door de warmte van het voedsel kunnen de plastic dozen immers vervormen of
smelten.
Papier
Papieren borden en houders zijn handig en kunnen veilig in uw magnetronoven
worden gebruikt, op voorwaarde dat de kooktijd kort is en dat het te koken voedsel
vet- en vochtarm is. Keukenpapier is ook erg handig om etenswaren in te wikkelen
en voor het bedekken van bakschotels waarin vette etenswaren, bijvoorbeeld spek,
worden gekookt. U vermijdt het best gekleurd papier, aangezien de kleur kan
uitlopen. Gerecycleerd papier kan onzuiverheden bevatten die vonken en/of brand
kunnen veroorzaken bij gebruik in de magnetronoven.
Plastic kookzakjes
Kookzakjes zijn magnetronbestendig mits ze speciaal voor het koken bestemd zijn.
Maak echter een insnijding in het zakje zodat de stoom kan ontsnappen. Gebruik
geen gewone plastic zakjes in uw magnetronoven, want deze zullen smelten en
barsten.
Plastic magnetron-kookgerei
Magnetron-kookgerei bestaat in verschillende vormen en formaten.
Doorgaans kunt u het keukengerei gebruiken dat u al heeft, zodat u geen
nieuwe dingen hoeft te kopen.
Aardewerk, steengoed en keramiek
Houders die uit deze materialen zijn gemaakt zijn gewoonlijk geschikt voor gebruik
in uw magnetronoven. Niettemin voert u best een test uit.
OPGELET
Sommige houders met hoog lood- of ijzergehalte zijn niet geschikt voor
de magnetron. Controleer de houders om zeker te zijn dat ze geschikt
zijn voor gebruik in een magnetronoven.
82
NL
Houd het voedsel in het oog
De recepten in het boek zijn met veel zorg opgesteld. Het welslagen ervan hangt echter af
van de mate waarin u het voedsel tijdens het koken in het oog houdt. Houd uw voedsel
steeds in het oog tijdens het koken. Uw magnetronoven is uitgerust met een lamp die
automatisch gaat branden wanneer de oven in werking is. Zo kunt u in de oven kijken en
het kookproces volgen. De aanwijzingen in recepten betreffende het hoger plaatsen van
voedsel, roeren en dergelijke, moeten worden beschouwd als minimale aanbevelingen. Als
het voedsel ongelijkmatig lijkt te koken, voert u gewoon de aanpassingen uit die u nodig
acht om het probleem op te lossen.
Factoren die de kooktijd in de magnetron beïnvloeden
Er zijn vele factoren die de kooktijd beïnvloeden. De temperatuur van de bij het recept
gebruikte ingrediënten maakt een groot verschil uit voor de kooktijd. Wanneer bijvoorbeeld
ijskoude boter, melk en eieren zijn gebruikt om een cake te maken, zal het langer duren om
hem te bakken dan wanneer de ingrediënten op Kamer-temperatuur zijn. Alle recepten in
dit boek vermelden steeds een minimale en een maximale kooktijd. Over het algemeen zal
u merken dat het voedsel te licht gekookt is na de minimale kooktijd, en soms zult u het
voedsel langer willen koken dan de maximumtijd, naar gelang van uw persoonlijke
voorkeur. De vuistregel die in dit boek wordt gevolgd, is dat men het best conservatief is in
het geven van kooktijden. Voedsel dat te lang heeft gekookt, is immers onherroepelijk
verkwist. In sommige recepten, vooral die voor brood, cake en vla, wordt aangeraden het
voedsel uit de oven te halen wanneer het nog niet helemaal doorgekookt is. Dit is geen
vergissing. Dit soort voedsel blijft immers, meestal afgedekt, nog doorkoken buiten de oven
doordat de warmte aan de buitenkant zich geleidelijk naar binnen toe verspreidt. Als het
voedsel in de oven blijft staan tot het helemaal is doorgekookt, zal de buitenkant te hard
gekookt zijn of kan het voedsel zelfs aanbranden. Na verloop van tijd zult u erg bedreven
worden in het schatten van zowel de kooktijd als de standtijd van verschillende soorten
voedsel.
Dichtheid van voedsel
Het duurt minder lang om licht en poreus voedsel zoals cake en brood te koken dan zwaar
en compact voedsel als gebraad en stoofschotels. Let bij het koken van poreus voedsel in de
magnetronoven op dat de buitenste randen niet droog en breekbaar worden.
Hoogte van het voedsel
Het bovenste deel van hoog voedsel, bijvoorbeeld gebraad, zal sneller koken dan het
onderste deel. Daarom is het aangewezen hoog voedsel enkele malen om te keren tijdens
het koken.
Eigenschappen van voedsel en
koken in de magnetron
Vochtgehalte van voedsel
Vocht heeft de neiging te verdampen onder invloed van de warmte van de microgolven.
Daarom moet relatief droog voedsel, zoals gebraad en sommige groenten, vóór het koken
worden besprenkeld met water of worden afgedekt om het vocht vast te houden.
Benen en vet
Benen geleiden de warmte en vet kookt sneller dan vlees. Let tijdens het koken van vlees met
een been of vet op dat het vlees niet ongelijkmatig of te lang wordt gekookt.
Hoeveelheid voedsel
Het aantal microgolven in uw oven blijft constant, ongeacht de hoeveelheid voedsel die u
kookt. Dus, hoe meer voedsel in de oven, hoe langer de kooktijd. Denk eraan de kooktijd
minstens met één derde te verminderen wanneer u maar de helft van een recept
klaarmaakt.
Vorm van het voedsel
Microgolven dringen slechts ongeveer 2 cm door in het voedsel. De binnenkant van dik
voedsel wordt gekookt naarmate de warmte aan de buitenkant zich naar binnen toe
verspreidt. Alleen de buitenkant van het voedsel wordt gekookt door microgolfenergie. de
rest wordt gekookt door geleiding. De slechtst mogelijke vorm van voedsel voor de
magnetron is dik en rechthoekig. De hoeken zullen aanbranden lang voor het midden zelfs
maar warm is. Voedsel met een dunne ronde vorm of ringvorm kan wel met succes worden
klaargemaakt in de magnetron.
Afdekken
Door het voedsel af te dekken, worden de warmte en de stoom vastgehouden, waardoor
het voedsel sneller kookt. Gebruik een deksel of speciale magnetronfolie en plooi een
hoekje om, om te voorkomen dat de folie scheurt.
Bruinen
Vlees en gevogelte dat vijftien minuten of langer wordt gekookt, zal lichtjes bruinen in zijn
eigen vet. Voedsel dat gedurende een kortere tijd wordt gekookt, kan worden bestreken
met een bruineersaus, zoals worcestersaus, sojasaus of barbecuesaus, om het een
smakelijke kleur te geven. Aangezien een relatief kleine hoeveelheid bruineersaus aan het
voedsel wordt toegevoegd, zal de oorspronkelijke smaak van het recept niet veranderen.
Afdekken met vetbestending papier
Door voedsel af te dekken met vetbestendig papier voorkomt u spatten en houdt het voedsel
de warmte vast. Het dekt het voedsel echter niet zo goed af als een deksel of speciale folie,
waardoor het voedsel lichtjes uitdroogt.
Schikken en ruimte laten
Losse etenswaren zoals gebakken aardappelen, cakejes en hapjes worden gelijkmatiger
opgewarmd als u ze op gelijke afstand van elkaar en bij voorkeur in cirkelvorm in de oven
plaatst. Plaats nooit etenswaren boven op elkaar.
83
NL
Eigenschappen van voedsel en
koken in de magnetron
Roeren
Roeren is één van de belangrijkste technieken tijdens het koken in de magnetron. Bij
gewoon koken, roert u om het voedsel te mengen. Bij het koken in de magnetron dient het
roeren echter om de warmte te verspreiden en te herverdelen. Roer steeds van de
buitenkant naar het midden, aangezien de buitenkant van het voedsel het eerst warm
wordt.
Omkeren
Groot, hoog voedsel, bijvoorbeeld gebraad of een hele kip, moet worden omgekeerd
zodat de boven- en de onderkant gelijkmatig kunnen koken. Het verdient ook aanbeveling
stukken kip of vleeslapjes om te keren.
Dikkere stukken aan de buitenkant plaatsen
Aangezien microgolven worden aangetrokken door de buitenkant van het voedsel, is het
aangewezen dikkere stukken vlees, gevogelte en vis aan de buitenste rand van de
bakschotel te plaatsen. Op die manier vangen de dikkere stukken het meeste
microgolfenergie op en kan het voedsel gelijkmatig koken.
Afschermen
U kunt strookjes aluminiumfolie (die de microgolven tegenhouden) aanbrengen aan de
hoeken of randen van rechthoekig voedsel om te voorkomen dat deze te hard worden
gekookt. Gebruik nooit te veel folie en zorg ervoor dat de folie vastzit aan de schotel, om
'vonkoverslag' in de oven te voorkomen.
Hoger plaatsen
Dik of compact voedsel kan hoger worden geplaatst, zodat de microgolven kunnen worden
geabsorbeerd door de onderkant en het midden van het voedsel.
Doorprikken
Etenswaren die in een schaal, schil of vlies zitten barsten makkelijk open in de oven als u ze
niet vooraf doorprikt. Voorbeelden hiervan zijn eierdooiers en eiwit, mosselen en oesters en
hele stukken groenten en fruit.
Controleren of het voedsel gaar is
Voedsel wordt zo snel gaar in een magnetronoven dat u het regelmatig moet controleren.
Bepaalde etenswaren blijven in de magnetron tot ze volledig gaar zijn, maar de meeste
etenswaren, bijvoorbeeld vlees en gevogelte, worden uit de oven gehaald terwijl ze nog
niet helemaal gaar zijn en koken verder gedurende de 'standtijd'. De inwendige
temperatuur van het voedsel zal tijdens de standtijd stijgen met 5˚F (3˚C) tot 15˚F (8˚C).
Standtijd
Vaak moeten etenswaren nadat u ze uit de oven hebt gehaald nog 3 tot 10 minuten blijven
staan. Gewoonlijk wordt het voedsel gedurende deze standtijd afgedekt om de warmte te
bewaren, tenzij het voedsel moet drogen (cakes en koekjes, bijvoorbeeld). Door het voedsel
nog even te laten staan, wordt het gelijkmatig gekookt en krijgt het zijn volle smaak.
Uw oven reinigen
1. Houd de binnenkant van de oven schoon
Spatten van etenswaren of gemorste vloeistof koeken vast aan de ovenwanden
en tussen de afdichting en het deuroppervlak. U veegt gemorst voedsel het best
onmiddellijk weg met een vochtige doek. Kruimels en spatten slorpen
microgolfenergie op en verlengen de kooktijd. Veeg kruimels die tussen de
deur en het frame vallen weg met een vochtige doek. Het is belangrijk dat u dit
deel schoon houdt met het oog op een goede afdichting van de oven.
Verwijder vetspatten met een in zeepwater gedrenkte doek. Daarna afspoelen
en laten drogen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of
schuurmiddelen. Het glazen draaiplateau mag worden afgewassen met de
hand of in de vaatwasmachine.
2. Houd de buitenkant van de oven schoon
Reinig de buitenkant van uw oven met zeepwater. Spoel de oven af met zuiver
water en droog hem af met een zachte doek of keukenpapier. Om schade aan
de werkende delen binnen in de oven te voorkomen, moet u vermijden dat het
water door de ventilatieopeningen naar binnen sijpelt. Om het
bedieningspaneel te reinigen, opent u de deur om te voorkomen dat de oven
per ongeluk start en veegt u het paneel eerst met een vochtige en meteen
daarna met een droge doek schoon. Druk na het reinigen op de STOP/CLEAR-
toets.
3. Als de ovendeur aan de binnenkant of aan de buitenkant beslaat, veegt u de
deurpanelen schoon met een zachte doek. Dit kan gebeuren wanneer de
magnetronoven wordt gebruikt bij hoge vochtigheid en duidt geenszins op een
defect.
4. Houd de deur en de deurafdichtingen schoon. Gebruik alleen warm water met
zeep. Vervolgens goed afspoelen en afdrogen. GEBRUIK GEEN
SCHUURMIDDELEN, ZOALS REINIGINGSPOEDER OF STALEN EN PLASTIC
SCHUURSPONSJES. Metalen delen zijn makkelijker te onderhouden als u ze
regelmatig schoonveegt met een vochtige doek.
5. Gebruik geen stoomreinigers.
84
NL
Vragen en
antwoorden
V Wat is er mis wanneer de ovenlamp niet gaat branden?
A Als de ovenlamp niet brandt, kan dit verschillende oorzaken hebben.
De lamp is doorgebrand
De deur is niet gesloten
V Dringt de microgolfenergie door het kijkvenster in de deur?
A Nee. De openingen, of doorgangen, zijn bedoeld om licht door te laten;
zij laten echter geen microgolven door.
V Waarom weerklinkt er een pieptoon wanneer men een toets op het
bedieningspaneel aanraakt?
A De pieptoon bevestigt dat de instelling juist is ingevoerd.
V Wordt de magnetronoven beschadigd als men hem leeg gebruikt?
A Ja. Laat de oven nooit leeg of zonder het glazen draaiplateau werken.
V Waarom spatten eieren soms open?
A Wanneer u eieren bakt, kookt of pocheert, kan de dooier openspatten als
gevolg van de stoom die in het dooiervlies wordt opgebouwd. Om dit te
voorkomen, doorprikt u de dooier gewoon vóór het koken. Kook nooit
eieren in hun schaal in de magnetronoven.
V Waarom is het aan te bevelen dat men voedsel na het koken in de
magnetron nog even laat staan?
A Wanneer u voedsel nadat het in de magnetron is gekookt nog even laat
staan, blijft het doorkoken. Deze standtijd zorgt ervoor dat het voedsel
gelijkmatig wordt gekookt. De duur van de standtijd varieert naar gelang
van de dichtheid van het voedsel.
V Kan men popcorn maken in een magnetronoven?
A Ja, op één van de twee hierna beschreven manieren
1 Door gebruik te maken van kookgerei dat speciaal bedoeld is voor het
maken van popcorn in de magnetron.
2 Door in de winkel verkrijgbare voorverpakte magnetron-popcorn te
gebruiken, waarop de juiste kooktijden en vermogens zijn vermeld
voor een goed resultaat.
VOLG NAUWGEZET DE RICHTLIJNEN VAN DE FABRIKANT VAN HET
POPCORNPRODUCT. BLIJF BIJ DE OVEN TIJDENS HET POFFEN VAN
MAÏS. STOP MET KOKEN ALS DE MAÏS NIET POFT BINNEN DE
VOORGESCHREVEN TIJD. DOOR TE LANG TE KOKEN, KUNNEN DE
MAÏSKORRELS VUUR VATTEN.
OPGELET
GEBRUIK NOOIT EEN BRUINE PAPIEREN ZAK VOOR HET POFFEN VAN
MAÏS. PROBEER NOOIT OVERSCHOTJES MAÏSKORRELS TE POFFEN.
V Waarom kookt mijn oven soms minder snel dan vermeld in het
kookboek?
A Lees nogmaals de aanwijzingen in uw kookboek om te zien of u ze
nauwkeurig hebt gevolgd en om na te gaan wat het verschil in kooktijd
kan veroorzaken. De tijden en warmte-instellingen die in kookboeken
staan vermeld, zijn richtlijnen die te lang koken voorkomen. Dit is
namelijk het voornaamste probleem bij het leren koken met de
magnetron. Door verschillen in grootte, vorm, gewicht en afmetingen van
het voedsel kan een langere kooktijd vereist zijn. Tracht aan de hand van
de richtlijnen in het kookboek de toestand van het voedsel zelf te
beoordelen, net als bij gewoon koken.
85
NL
Informatie over elektrische aansluiting
Technische gegevens
De draden in de toevoerkabel hebben de kleur overeenkomstig de
volgende codes:
BLAUW - min
BRUIN – plus
GROEN-GEEL – aarde
Het kan zijn dat de kleuren van de bedrading in de toevoerkabel
van dit apparaat niet overeenkomen met de kleurmarkeringen van
uw contactpunt. Ga als volgt te werk:
De BLAUWE draad moet aangesloten worden aan de letter N of de
kleur ZWART.
De BRUINE draad moet aangesloten worden aan de letter L of de
kleur ROOD.
De GROEN-GELE of GROENE draad moet aangesloten worden
aan de letter E of .
Indien de toevoerkabel is beschadigd, dan moet deze door de
leverancier, serviceagent of een gelijkwaardig gekwalificeerd
persoon worden vervangen om gevaar te vermijden.
WAARSCHUWING
Technische gegevens
Dit apparaat moet geaard worden
MC9287BCB / MC9287BCS
Voltage
Vermogen
Microgolffrequentie
Buitenafmetingen
Energieverbruik
Magnetron
Grill
Combinatie
Convectie
230 V~ 50 Hz
900 W (IEC60705 standard)
2450 MHz
574 mm(B) X 376 mm(H) X 510 mm(D)
1350 watt
1250 watt
max. 2600 watt
1950 watt
Printed in Korea
Disposal of your old appliance
1. When this crossed-out wheeled bin symbol is attached to a product it
means the product is covered by the European Directive 2002/96/EC.
2. All electrical and electronic products should be disposed of separately
from the municipal waste stream via designated collection facilities
appointed by the government or the local authorities.
3. The correct disposal of your old appliance will help prevent potential
negative consequences for the environment and human health.
4. For more detailed information about disposal of your old appliance, please
contact your city office, waste disposal service or the shop where you
purchased the product.
Uw oude toestel wegdoen
1. Als het symbool met de doorgekruiste verrijdbare afvalbak op een product
staat, betekent dit dat het product valt onder de Europese Richtlijn
2002/96/EC.
2. Elektrische en elektronische producten mogen niet worden meegegeven
met het huishoudelijk afval, maar moeten worden ingeleverd bij speciale
inzamelingspunten die door de lokale of landelijke overheid zijn
aangewezen.
3. De correcte verwijdering van uw oude toestel helpt negatieve gevolgen
voor het milieu en de menselijke gezondheid voorkomen.
4. Wilt u meer informatie over de verwijdering van uw oude toestel? Neem
dan contact op met uw gemeente, de afvalophaaldienst of de winkel waar
u het product hebt gekocht.
Élimination de votre ancien appareil
1. Ce symbole, représentant une poubelle sur roulettes barrée d'une croix,
signifie que le produit est couvert par la directive européenne 2002/96/EC.
2. Les éléments électriques et électroniques doivent être jetés séparément,
dans les vide-ordures prévus à cet effet par votre municipalité.
3. Une élimination conforme aux instructions aidera à réduire les
conséquences négatives et risques éventuels pour l'environnement et la
santé humaine.
4. Pour plus d'information concernant l'élimination de votre ancien appareil,
veuillez contacter votre mairie, le service des ordures ménagères ou
encore la magasin où vous avez acheté ce produit.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

LG MC9287BC de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor